TIISTAI 22.09.09
1. OBAMAN HALLITUS painostaa Israelin pääministeriä Benyamin Netanyahua ja PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia saadakseen edes jonkinlaisen näytön Obaman politiikan onnistumisesta ennen YK:n yleiskokouksen tärkeitä puheita. Obaman hallituksen tarkoituksena on saada nämä vastahakoiset osapuolet aloittamaan yli puoli vuotta keskeytyksissä olleet rauhanneuvottelut uudelleen. Mahmoud Abbas ilmoittaa suu happamessa virneessä ja käsi poskella leukaa tukien, ettei hän tule samaan pöytään Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin – mutta kukaan ei vaadi samanlaista kieltoa palestiinalaisille. Onko tämä tasapuolista kiistanalaisella alueella, jonka omistusoikeus on sopimatta ja selvittämättä? Tuntuisi oikealta, että koko alue julistetaan rakennuskieltoon, jos sellainen katsotaan välttämättömäksi, tai sitten odotetaan omistusoikeuden ratkaisemista. Tässä vaan joudutaan todellisen pulman eteen: Mistä löydetään puolueettomat tuomarit asiaa käsittelemään? Jos noudatetaan Salomon tuomion esimerkkiä, maa pitäisi jakaa ja antaa kummallekin yksi puolisko. Mutta jos Juudean ja Samarian maan oikea omistaja kehottaa antamaan maan kokonaisena palestiinalaisille säästääkseen ”lapsensa” hengen, onko Salomon viittaa kantava tuomari kyllin viisas näkemään ”lapsen” oikean omistajan? Obama hyvästä pyrkimyksestään huolimatta ei omanne tällaista kykyä. Hän voi vain yrittää pakottaa osapuolet selvittämään sisäiset sotkunsa voidakseen keskittyä vilpittömiin keskusteluihin. (JP)
2. ”EI MEILLÄ ole suuria odotuksia yhdestä tapaamisesta”, luonnehti Washingtonin Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs maanantaina todeten, että tärkeä tapa edetä on ”kova työskentely, päivästä päivään jatkuva diplomatia kestävän rauhan saavuttamiseksi”. Washingtonin odotuksissa on, että molemmat osapuolet tekisivät edes jonkinasteisia myönnytyksiä, joita odotetaan myös arabihallitusten taholta saadakseen osapuolet yhteisen pöydän ääreen mahdollisimman pian. Obama tapaa sekä Netanyahun että Abbasin ennen yhteistä kolmen osapuolen tapaamista, mutta tätä voitaneen pitää vähimmäissaavutuksena Washingtonin hallituksen tavoitteelle tapaamisesta. Mitään ratkaisevia tuloksia näistä keskusteluista ei edes odoteta, ellei Obama vedä hatustaan uuden ”jäniksen”, yllätyksen, joka pakottaisi sekä Netanyahun että Abbasin odottamattomaan ratkaisuun. Eräs USA:n virkailija kuitenkin rauhoitteli turhia odotuksia todeten, että tarvitaan viikkojen lujaa työskentelyä, ennen kuin osapuolet ovat löytäneet kumpaakin tyydyttävän kompromissin. Netanyahu esiintyy tässä joustavampana, hän ei ole esittänyt muita ennakkoehtoja, kuin että ”normaali elämä juutalais-yhteisöissä jatkuu ja rakentaminen Itä Jerusalemissa jatkuu myös, sillä Jerusalem ei ole osa Länsirantaa”, hän tähdentää.
3. OBAMAN hallituksen taholta luvataan, että jonkinlainen lausunto tultaneen antamaan foto-op tilaisuuden jälkeen, mutta on epäselvää, onko se yhteinen vai antaako kukin osapuoli oman lausuntonsa, mikä vain lisäisi osapuolten etääntymistä toisistaan. USA:n ulkoministeriön edustaja Ian Kelly ei suostunut kommentoimaan tilannetta journalisteille; hän vain viittasi Valkoisen Talon antamiin tietoihin antaen tällä ymmärtää, että asia on Obaman käsissä eivätkä ulkoministeriön virkailijat halua puuttua siihen tässä vaiheessa. Huomioitsijat ovat havainneet, että ns. kolmikantatapaamisen Netayahun, Abbasin ja Obaman välillä on tärkeämpi Obamalle kuin kahdelle muulle, ja siksi hän pyrkinee käyttämään kaiken taivuttelu-taktiikkansa voidakseen osoittaa edistystä tapahtuneen. Huomioitsijat kuitenkin selittävät, etteivät nämä keskustelut ole tärkeimmät Obaman tapaamislistalla. Paljon suurempi vastuu ja odotus lankeaa Obaman ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin tapaamiselle, koska sen tuloksilla on maailmanlaajuinen kantavuus.
OBAMAN ei odoteta keskittyvä puheessaan YK:n yleiskokouksessa Iranin tilanteeseen, vaan yleiseen tilanteeseen maailmassa. Iranin tilanne tulee yksityiskohtaisemmin esille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään ydinaseen leviämistä maailmalla.
PA:N VIRKAILIJA tunnusti eräässä yhteydessä Obaman selittäneen heille, ettei sillä ole väliä, vaikka israelilaiset rakentavatkin Juudeassa ja Samariassa, sillä ”kaikki siellä olevat rakennukset annetaan sellaisinaan palestiinalaisille, eikä niitä tuhota kuten tapahtui Gazassa Israelin karkotettua juutalaiset asukkaat sieltä”. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu keskittynee omassa puheessaan YK:n yleiskokouksessa, joka tapahtunee ohjelman mukaan torstaina, Israelia eniten koskeviin aiheisiin. Hän aikoo käsitellä siinä puhuen englanniksi kolmea pääasiaa: Iranin kysymys, Lähi Idän rauha ja YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman Goldstonen komitean raportti IDF:n Gazan operaatiosta. Pääministerin kanslian viranomainen luonnehtii puhetta ”dramaattiseksi”. Iranin tilanteesta hän pyrkinee selvittämään, ettei Iranin ydinase vaaranna vain Israelin ja Lähi Idän vaan koko vapaan maailman turvallisuutta. Ydinase vallanhaluisen Iranin presidentin käskyvallan alla alistaa Lähi Idän maat sen tahdon alle, millä puolestaan on suora vaikutus länsimaailman jatkuvalle kehitykselle esim. öljytoimitusten muodossa.
Goldstonen raportista YK:n ihmisoikeusneuvostolle hän selvittänee, että jos sen antamia suosituksia noudatetaan, se tulee sitomaan länsivaltojen hallitusten kädet taistelussa terrorismia vastaan. Tuomari Richard Goldstone kertoi journalisteille antamassaan haastattelussa, että IDF:n komentajat ja Israelin vastaavat johtajat tulee saattaa oikeuden tuomittaviksi rikoksistaan IDF:n Gazan operaation aikana. Jos tämä suositus toteutetaan, Israelin johto ei voi enää matkustaa ulkomaille pelätessään joutuvansa pidätetyiksi Haagin kansainvälisen rikosoikeuden antamien pidätysmääräysten vuoksi. Tämä ei tulisi koskemaan vain Israelia, vaan kaikkia maita, jotka osallistuvat sotatoimiin Irakissa ja Afganistanissa ja muualla, missä taistellaan terrorismia vastaan. (JP)
5. ISRAELIN YK:n lähettiläs Gabriela Shalev tähdentää, että Israel pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonka puheenjohtajana Obama toimii, selvittämään neuvoston osapuolille, miten vaarallinen ydinasein varustettu Iran on. Torstaina pidettävän kokouksen asialistalla on kaksi kiireistä asiaa: Ydinaseriisunta ja ydinaseitten leviäminen. Netanyahulla on kiireinen aikataulu, sillä Obaman lisäksi hänen ohjelmassaan on tapaaminen YK:n pääsihteerin Ban ki-Moon kanssa keskiviikkona. Hänen puheensa YK:n yleiskokoukselle tapahtuu torstaina, mutta hän ei osallistu istuntoon keskiviikkona, jolloin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu siellä. Netanyahun ohjelmassa on sovittujen lisäksi ex tempore tapahtuvat diplomaattiset keskustelut maailman johtajien kanssa. Ainakin Itävalta, Kanada, New Zealand (Uusi Seelanti), Englanti ja Ranska ovat ohjelmassa.
Shalev aikoo pysytellä YK:n istuntosalissa Obaman puheen ja sitä seuraavan Libyan johtajan Muammar Ghaddafin puheitten aikana, mutta poistunee Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin noustessa estradille. Diplomatiassa isommat ja pienemmät eleet näyttelevät omaa osaansa, joilla pystytään viestittämään sanomia ilman sanoja.
UNESCON pääsihteerin virkaan ei vielä eilen saatu valittua virkailijaa. Ehdolla olevat Egyptin kulttuuriministeri Farouk Hosni ja Bulgarian Irina Bolkova saivat kumpikin 29 ääntä 59 jäsenen opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon äänestyksessä. Hosnin, 71, rasitteena on hänen lausuntonsa, jossa hän 2008 vannoi virassaan polttavansa kaikki israelilaiset teokset, mitkä hän löytäisi Egyptin kirjastoista. Bolkova, 57, on entinen Bulgarian ministeri ja toimii nykyisin maansa Ranskan lähettiläänä. Kuusi muuta ehdokasta on jättäytynyt pois ehdokkuudesta, mikä nosti Bolkovan mahdollisuuksia. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud barak lensi Netanyahun kanssa Yhdysvaltoihin. Hän esitti jo ennen matkaansa, että Pohjois-Korean ydinaseen valvonta on tärkeämpi kuin Iranin tässä vaiheessa, sillä se toimii esikuvana siihen, miten Irania käsitellään. Hän varoitti New York Timesin haastattelussa, että Pohjois-Korea kehittelee pitkän matkan ohjuksia Venäjän ja Kiinan takapihalla, eikä kukaan puutu siihen. Hän katsoo Iranin ottavan esimerkkiä tavasta, mitä tuolle suljetulle kommunistivaltiolle tapahtuu, ja havaitessaan toistuvien kieltojen ja lupausten onnistumisen, Iran seuraa sen esimerkkiä.
Barak ei halua verrata nykyistä tilannetta siihen, joka vallitsi Euroopassa 1938 Hitlerin hallitessa. Silloin juutalaisilla ei ollut paikkaa minne piiloutua, heidän ainoa mahdollisuutensa selviytyä ole paeta. Nyt heillä on maa, jossa he voivat puolustautua mitä tahansa uhkaa vastaan. Tässä näkyy Barakin toistuvat viittaukset Israelin asevoimien vahvuuteen, mikä voi tuudittaa maan tarpeettomaan turvallisuuden tunteeseen. Jos/kun Iran saa ydinpomminsa valmiiksi ja pystyy sijoittamaan sen ballistisen ohjuksensa kärkeen, yhden ainoan sellaisen laukaiseminen Israelin taivaalla 600 metrin korkeudessa pystyisi lamauttamaan lähes koko maan kaikki sähköisesti toimivat laitteet, myös armeijan tietoliikenteen, ohjukset ja puolustuskyvyn. Seurauksena olisi kaaos sekä siviili- että sotilasyhteisöissä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoo, mitä puolustusministeri Barak tukee, ettei sotilaallisen iskun mahdollisuutta ole suljettu pois. Presidentti Shimon Peresin lupaus Venäjän presidentti Medvedeville, ettei Israel suunnittele iskua Iraniin, lienee Peresin diplomaattinen lipsahdus, joko tahallinen ja tarkoitukseton. Asiasta kertoi Reuters.
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo olevansa ylpeä siitä huomiosta ja vihasta, mitä hänen holokaustin kieltämisensä on saanut maailmalla. Hän puhui Iranissa al-Quds päivän tilaisuudessa. Euroopan johtajat, niiden mukana Ruotsin, tuomitsivat Ahmadinejadin holokaust-puheet. (JP)
- Nasa uskoo löytävänsä vettä kuusta, ja sen toteamiseksi aikoo laukaista ohjuksen kuun kraateriin. (JP)
- IDF kehittelee maahanlaskujoukkoja, jopa pataljoonan kokoisille joukoille panssareineen, kuljettavien alusten rakentamista.
- Arabikuljettaja ajoi autollaan täysillä kohti IDF.n ajoneuvoja Efratin lähellä. Hän osui ainakin yhteen ajoneuvoon haavoittaen sotilaita, jotka joutuivat avaamaan tulen häntä kohti surmaten hänet. Mies oli kotoisin Itä Jerusalemista ja ajoi Israelin rekisterilaatoin varustettua autoa. (JP)
- Palestiinalaiset polttivat parakkeja Gilad Farmilla asukkaitten ollessa valmistautumassa aterialle. Arabit sytyttivät kuivan pensaikon ja lähellä olevat puut tuleen, mikä levisi tuulen mukana asuntoparakkeihin. Ramallahin lähellä arabit kivittivät autoilijoita kivin ja palopommein. (JP)
- Arkeologiasta kiinnostuneet voivat tarkkailla löytöjä virtuaaliesitteenä web-sivulla, osoitteessa: http://www.antiquities.org.il/rosh_eng/html_eng/html
Sivun avaamisessa voi esiintyä ongelmia. (JP)
1. OBAMAN HALLITUS painostaa Israelin pääministeriä Benyamin Netanyahua ja PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia saadakseen edes jonkinlaisen näytön Obaman politiikan onnistumisesta ennen YK:n yleiskokouksen tärkeitä puheita. Obaman hallituksen tarkoituksena on saada nämä vastahakoiset osapuolet aloittamaan yli puoli vuotta keskeytyksissä olleet rauhanneuvottelut uudelleen. Mahmoud Abbas ilmoittaa suu happamessa virneessä ja käsi poskella leukaa tukien, ettei hän tule samaan pöytään Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin – mutta kukaan ei vaadi samanlaista kieltoa palestiinalaisille. Onko tämä tasapuolista kiistanalaisella alueella, jonka omistusoikeus on sopimatta ja selvittämättä? Tuntuisi oikealta, että koko alue julistetaan rakennuskieltoon, jos sellainen katsotaan välttämättömäksi, tai sitten odotetaan omistusoikeuden ratkaisemista. Tässä vaan joudutaan todellisen pulman eteen: Mistä löydetään puolueettomat tuomarit asiaa käsittelemään? Jos noudatetaan Salomon tuomion esimerkkiä, maa pitäisi jakaa ja antaa kummallekin yksi puolisko. Mutta jos Juudean ja Samarian maan oikea omistaja kehottaa antamaan maan kokonaisena palestiinalaisille säästääkseen ”lapsensa” hengen, onko Salomon viittaa kantava tuomari kyllin viisas näkemään ”lapsen” oikean omistajan? Obama hyvästä pyrkimyksestään huolimatta ei omanne tällaista kykyä. Hän voi vain yrittää pakottaa osapuolet selvittämään sisäiset sotkunsa voidakseen keskittyä vilpittömiin keskusteluihin. (JP)
2. ”EI MEILLÄ ole suuria odotuksia yhdestä tapaamisesta”, luonnehti Washingtonin Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs maanantaina todeten, että tärkeä tapa edetä on ”kova työskentely, päivästä päivään jatkuva diplomatia kestävän rauhan saavuttamiseksi”. Washingtonin odotuksissa on, että molemmat osapuolet tekisivät edes jonkinasteisia myönnytyksiä, joita odotetaan myös arabihallitusten taholta saadakseen osapuolet yhteisen pöydän ääreen mahdollisimman pian. Obama tapaa sekä Netanyahun että Abbasin ennen yhteistä kolmen osapuolen tapaamista, mutta tätä voitaneen pitää vähimmäissaavutuksena Washingtonin hallituksen tavoitteelle tapaamisesta. Mitään ratkaisevia tuloksia näistä keskusteluista ei edes odoteta, ellei Obama vedä hatustaan uuden ”jäniksen”, yllätyksen, joka pakottaisi sekä Netanyahun että Abbasin odottamattomaan ratkaisuun. Eräs USA:n virkailija kuitenkin rauhoitteli turhia odotuksia todeten, että tarvitaan viikkojen lujaa työskentelyä, ennen kuin osapuolet ovat löytäneet kumpaakin tyydyttävän kompromissin. Netanyahu esiintyy tässä joustavampana, hän ei ole esittänyt muita ennakkoehtoja, kuin että ”normaali elämä juutalais-yhteisöissä jatkuu ja rakentaminen Itä Jerusalemissa jatkuu myös, sillä Jerusalem ei ole osa Länsirantaa”, hän tähdentää.
3. OBAMAN hallituksen taholta luvataan, että jonkinlainen lausunto tultaneen antamaan foto-op tilaisuuden jälkeen, mutta on epäselvää, onko se yhteinen vai antaako kukin osapuoli oman lausuntonsa, mikä vain lisäisi osapuolten etääntymistä toisistaan. USA:n ulkoministeriön edustaja Ian Kelly ei suostunut kommentoimaan tilannetta journalisteille; hän vain viittasi Valkoisen Talon antamiin tietoihin antaen tällä ymmärtää, että asia on Obaman käsissä eivätkä ulkoministeriön virkailijat halua puuttua siihen tässä vaiheessa. Huomioitsijat ovat havainneet, että ns. kolmikantatapaamisen Netayahun, Abbasin ja Obaman välillä on tärkeämpi Obamalle kuin kahdelle muulle, ja siksi hän pyrkinee käyttämään kaiken taivuttelu-taktiikkansa voidakseen osoittaa edistystä tapahtuneen. Huomioitsijat kuitenkin selittävät, etteivät nämä keskustelut ole tärkeimmät Obaman tapaamislistalla. Paljon suurempi vastuu ja odotus lankeaa Obaman ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin tapaamiselle, koska sen tuloksilla on maailmanlaajuinen kantavuus.
OBAMAN ei odoteta keskittyvä puheessaan YK:n yleiskokouksessa Iranin tilanteeseen, vaan yleiseen tilanteeseen maailmassa. Iranin tilanne tulee yksityiskohtaisemmin esille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään ydinaseen leviämistä maailmalla.
PA:N VIRKAILIJA tunnusti eräässä yhteydessä Obaman selittäneen heille, ettei sillä ole väliä, vaikka israelilaiset rakentavatkin Juudeassa ja Samariassa, sillä ”kaikki siellä olevat rakennukset annetaan sellaisinaan palestiinalaisille, eikä niitä tuhota kuten tapahtui Gazassa Israelin karkotettua juutalaiset asukkaat sieltä”. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu keskittynee omassa puheessaan YK:n yleiskokouksessa, joka tapahtunee ohjelman mukaan torstaina, Israelia eniten koskeviin aiheisiin. Hän aikoo käsitellä siinä puhuen englanniksi kolmea pääasiaa: Iranin kysymys, Lähi Idän rauha ja YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman Goldstonen komitean raportti IDF:n Gazan operaatiosta. Pääministerin kanslian viranomainen luonnehtii puhetta ”dramaattiseksi”. Iranin tilanteesta hän pyrkinee selvittämään, ettei Iranin ydinase vaaranna vain Israelin ja Lähi Idän vaan koko vapaan maailman turvallisuutta. Ydinase vallanhaluisen Iranin presidentin käskyvallan alla alistaa Lähi Idän maat sen tahdon alle, millä puolestaan on suora vaikutus länsimaailman jatkuvalle kehitykselle esim. öljytoimitusten muodossa.
Goldstonen raportista YK:n ihmisoikeusneuvostolle hän selvittänee, että jos sen antamia suosituksia noudatetaan, se tulee sitomaan länsivaltojen hallitusten kädet taistelussa terrorismia vastaan. Tuomari Richard Goldstone kertoi journalisteille antamassaan haastattelussa, että IDF:n komentajat ja Israelin vastaavat johtajat tulee saattaa oikeuden tuomittaviksi rikoksistaan IDF:n Gazan operaation aikana. Jos tämä suositus toteutetaan, Israelin johto ei voi enää matkustaa ulkomaille pelätessään joutuvansa pidätetyiksi Haagin kansainvälisen rikosoikeuden antamien pidätysmääräysten vuoksi. Tämä ei tulisi koskemaan vain Israelia, vaan kaikkia maita, jotka osallistuvat sotatoimiin Irakissa ja Afganistanissa ja muualla, missä taistellaan terrorismia vastaan. (JP)
5. ISRAELIN YK:n lähettiläs Gabriela Shalev tähdentää, että Israel pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonka puheenjohtajana Obama toimii, selvittämään neuvoston osapuolille, miten vaarallinen ydinasein varustettu Iran on. Torstaina pidettävän kokouksen asialistalla on kaksi kiireistä asiaa: Ydinaseriisunta ja ydinaseitten leviäminen. Netanyahulla on kiireinen aikataulu, sillä Obaman lisäksi hänen ohjelmassaan on tapaaminen YK:n pääsihteerin Ban ki-Moon kanssa keskiviikkona. Hänen puheensa YK:n yleiskokoukselle tapahtuu torstaina, mutta hän ei osallistu istuntoon keskiviikkona, jolloin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu siellä. Netanyahun ohjelmassa on sovittujen lisäksi ex tempore tapahtuvat diplomaattiset keskustelut maailman johtajien kanssa. Ainakin Itävalta, Kanada, New Zealand (Uusi Seelanti), Englanti ja Ranska ovat ohjelmassa.
Shalev aikoo pysytellä YK:n istuntosalissa Obaman puheen ja sitä seuraavan Libyan johtajan Muammar Ghaddafin puheitten aikana, mutta poistunee Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin noustessa estradille. Diplomatiassa isommat ja pienemmät eleet näyttelevät omaa osaansa, joilla pystytään viestittämään sanomia ilman sanoja.
UNESCON pääsihteerin virkaan ei vielä eilen saatu valittua virkailijaa. Ehdolla olevat Egyptin kulttuuriministeri Farouk Hosni ja Bulgarian Irina Bolkova saivat kumpikin 29 ääntä 59 jäsenen opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon äänestyksessä. Hosnin, 71, rasitteena on hänen lausuntonsa, jossa hän 2008 vannoi virassaan polttavansa kaikki israelilaiset teokset, mitkä hän löytäisi Egyptin kirjastoista. Bolkova, 57, on entinen Bulgarian ministeri ja toimii nykyisin maansa Ranskan lähettiläänä. Kuusi muuta ehdokasta on jättäytynyt pois ehdokkuudesta, mikä nosti Bolkovan mahdollisuuksia. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud barak lensi Netanyahun kanssa Yhdysvaltoihin. Hän esitti jo ennen matkaansa, että Pohjois-Korean ydinaseen valvonta on tärkeämpi kuin Iranin tässä vaiheessa, sillä se toimii esikuvana siihen, miten Irania käsitellään. Hän varoitti New York Timesin haastattelussa, että Pohjois-Korea kehittelee pitkän matkan ohjuksia Venäjän ja Kiinan takapihalla, eikä kukaan puutu siihen. Hän katsoo Iranin ottavan esimerkkiä tavasta, mitä tuolle suljetulle kommunistivaltiolle tapahtuu, ja havaitessaan toistuvien kieltojen ja lupausten onnistumisen, Iran seuraa sen esimerkkiä.
Barak ei halua verrata nykyistä tilannetta siihen, joka vallitsi Euroopassa 1938 Hitlerin hallitessa. Silloin juutalaisilla ei ollut paikkaa minne piiloutua, heidän ainoa mahdollisuutensa selviytyä ole paeta. Nyt heillä on maa, jossa he voivat puolustautua mitä tahansa uhkaa vastaan. Tässä näkyy Barakin toistuvat viittaukset Israelin asevoimien vahvuuteen, mikä voi tuudittaa maan tarpeettomaan turvallisuuden tunteeseen. Jos/kun Iran saa ydinpomminsa valmiiksi ja pystyy sijoittamaan sen ballistisen ohjuksensa kärkeen, yhden ainoan sellaisen laukaiseminen Israelin taivaalla 600 metrin korkeudessa pystyisi lamauttamaan lähes koko maan kaikki sähköisesti toimivat laitteet, myös armeijan tietoliikenteen, ohjukset ja puolustuskyvyn. Seurauksena olisi kaaos sekä siviili- että sotilasyhteisöissä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoo, mitä puolustusministeri Barak tukee, ettei sotilaallisen iskun mahdollisuutta ole suljettu pois. Presidentti Shimon Peresin lupaus Venäjän presidentti Medvedeville, ettei Israel suunnittele iskua Iraniin, lienee Peresin diplomaattinen lipsahdus, joko tahallinen ja tarkoitukseton. Asiasta kertoi Reuters.
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo olevansa ylpeä siitä huomiosta ja vihasta, mitä hänen holokaustin kieltämisensä on saanut maailmalla. Hän puhui Iranissa al-Quds päivän tilaisuudessa. Euroopan johtajat, niiden mukana Ruotsin, tuomitsivat Ahmadinejadin holokaust-puheet. (JP)
- Nasa uskoo löytävänsä vettä kuusta, ja sen toteamiseksi aikoo laukaista ohjuksen kuun kraateriin. (JP)
- IDF kehittelee maahanlaskujoukkoja, jopa pataljoonan kokoisille joukoille panssareineen, kuljettavien alusten rakentamista.
- Arabikuljettaja ajoi autollaan täysillä kohti IDF.n ajoneuvoja Efratin lähellä. Hän osui ainakin yhteen ajoneuvoon haavoittaen sotilaita, jotka joutuivat avaamaan tulen häntä kohti surmaten hänet. Mies oli kotoisin Itä Jerusalemista ja ajoi Israelin rekisterilaatoin varustettua autoa. (JP)
- Palestiinalaiset polttivat parakkeja Gilad Farmilla asukkaitten ollessa valmistautumassa aterialle. Arabit sytyttivät kuivan pensaikon ja lähellä olevat puut tuleen, mikä levisi tuulen mukana asuntoparakkeihin. Ramallahin lähellä arabit kivittivät autoilijoita kivin ja palopommein. (JP)
- Arkeologiasta kiinnostuneet voivat tarkkailla löytöjä virtuaaliesitteenä web-sivulla, osoitteessa: http://www.antiquities.org.il/rosh_eng/html_eng/html
Sivun avaamisessa voi esiintyä ongelmia. (JP)
Comments