TORSTAI 01.01.09
1. TERVETULOA vuoteen 2009, hyvät ystäväni. Tämä vuosi tuonee suuria muutoksia
sekä monille yksityisille että kansoille. Tapahtukoon kaikki Taivaan Isän tahdon mukaisesti.
2. OPERAATIO Cast Lead jatkaa kuudentena päivänä alkamisestaan lähtien. Tuntuu
oudolta, ettei operaation loppumisesta tai edes sen päämääristä ole täyttä varmuutta, kun huomioi, että 1967 Israel voitti viiden arabimaan vakinaiset armeijat kuudessa päivässä. Onko Israel menettänyt voimansa tai näkynsä vai ovatko maan nykyiset johtajat kyvyttömiä?
Israelin hallitus käsitteli eilen Ranskan tarjousta ”48 tunnin humanitäärisestä tulitauosta” ja totesi, ettei se voi sitä hyväksyä, kuten ei paria muutakaan välitysehdotusta.
3. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee etusivun artikkelissaan Gazan operaatiota vuoden 2006 Libanonin kakkossodan valossa todeten, ettei samankaltaisuuksilta voi välttyä. Israel meni kumpaankin sotaan jouduttuaan provosoimattoman hyökkäyksen kohteeksi; molemmissa tapauksissa sotaa käydään Iranin edustajan armeijaa vastaan territorioissa, joista Israel oli vetänyt joukkonsa yksipuolisesti; kummassakin tapauksessa Israel oli tietoinen aloittaessaan, ettei se tulisi saamaan tuekseen maailman sympatiaa, ei edes ystävämailta, ja molemmissa tapauksissa konfliktia johtaa Israelin puolella Ehud Olmert. Horovitz toteaa, että siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, sillä siinä missä Libanoniin mentiin valmistautumattomana kokemattoman puolustusministerin johdolla, Card Lead operaatiota on valmisteltu kuukausia, ja sitä johtavat kokeneet ja luotettavat puolustusministeri ja armeijan komentaja.
Seuraavaksi Horovitz toteaa, ettei Hamas vedä vertoja Hizbullahille, ei asevoimiensa määrän eikä varusteittensa puolesta. Toiseksi sen liikkumatila on hyvin rajoitettu, sillä sen selkä rajoittuu mereen eikä yhteys Egyptin suuntaan ole käytettävissä.
HOROVITZ joutuu kuitenkin toteamaan, että samat ongelmat päätöksenteossa, mitkä sotkivat Libanonin kakkossodan saattamisen nopeaan lopputulokseen, alkavat kasaantua nykyisessä konfliktissa, jota hallitus ei määrittele sodaksi kuin ei Libanonin sotaakaan kuin vasta aivan sen loppuvaiheissa. Israelin johdon taholta annetaan julkisuuteen sekaannuttavia ja ristiriitaisia tietoja taistelujen päämäärästä, jotka heittelevät toivosta saada parempi tulitauko-sopimus Hamasin täydelliseen tuhoamiseen saakka. H Keinon esittääkin, että ehkä operaation todellinen päämäärä onkin vain anarkian aiheuttaminen Gazassa, mikä tekisi mahdottomaksi Hamasin hallitsemisen ja mahdollistaisi sen korvaamisen toisella. Mutta mikä siellä hallitsisi Hamasin jälkeen? Kuvitelma, että korruptoitunut ja kansansuosionsa menettänyt Fatah voisi saada Gazan kansan tuen taakseen tuntuu vaikealta hyväksyä.(JP)
4. H Keinonin artikkelin mukaan Olmert sai tarvitsemansa selkätuen presidentti Bushilta, joka edustajansa Gordon Johndroen mukaan pyysi lopettamaan väkivallan mahdollisimman pian, mutta että ”minkä tahansa tulitauon tulee olla hyväksyttävä ja kestävä eikä vain hetkellinen tulen lopettaminen, jonka päätyttyä Hamas aloittaa raketti-iskut uudelleen”.
HOROVITZ esittelee Hamasin valmisteluja odottaessaan IDF:n maajoukkojen hyökkäystä ja toteaa, että sen vastaus tulisi olemaan verinen ja aiheuttaisi pahoja menetyksiä IDF:n joukoille ja panssareille. Tässä hän näkee Barakin ja Ashkenazin erikoisosaamisen olevan tarpeen. IDF:n ei tulisi tehdä avointa massiivihyökkäystä vaan nopeita erikoisoperaatioita Hamasin vastarinnan kukistamiseksi. Mutta kuten Horovitz toteaa, aika rientää ja maailman huutomyrsky taistelujen ja verenvuodatuksen lopettamiseksi kasvaa sietämättömäksi.
ISRAELIN ulkoministeriö aloitti PR-kampanjan maailmalla pyrkien selittämään, että Israelin ainoa päämäärä on vuosikausia kestäneitten iskujen lopettaminen Israelin siviilikohteisiin. Osoittaakseen päämääriensä oikeutuksen ja hyvän tahtonsa IDF sallii ruoka- ja lääkintä-tarvikkeiden toimittamisen Gazan kaistalle rakettitulesta huolimatta. Eilen vietiin 93 rekka-autollista ja tänään lupa on annettu 99 rekka-autolle. Lisäksi seitsemän ambulanssin sallittiin ajaa Gazaan, ja 12 haavoittunutta gazalaista, mukana lapsia, pääsi sairaalahoitoon Israeliin.
5. HAMAS JATKAA Israelin siviilikohteitten tulittamista, keskittyen suuriin asutus-keskuksiin pitkän kantomatkan raketeillaan. Eilisen aikana Gazasta ammuttiin 60 rakettia, mikä osoittaa, etteivät ilmaiskut yksin pysty sitä lopettamaan.
Keskiviikon aikana yksi raketti putosi Ashdodiin, kolme Sderotiin, yksi Kiryat Malachiin, 9 rakettia Ofakimiin ja kolme Netivotiin. Aiemmin kerrottiin, että myös Yavne ja sen esikaupunki olisi joutunut tulituksen kohteeksi, mutta poliisi kielsi uutisen perättömänä. Yavne on 50 km Gazan turva-aidalta pohjoiseen. Kaikkiaan parikymmentä ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi rakettia putosi keskiviikkona Ashkeloniin ja yksi Beershebaan pahoin vaurioittaen koulurakennusta. Poliisi kiittelee asukkaitten noudattavan tarkoin kotirintaman antamia ohjeita hakeutua suojaan hälytyksen kuultuaan, mikä pienentää haavoittuneitten ja kuolleitten määrää. Beershebassa koulua tuhonnut raketti oli Kiinassa valmistettu Katjusha Grad. Sen räjähdemäärää on pienennetty kantomatkan nostamiseksi, mutta siinä on lukuisia metalli kuulia, jotka leviävät suurella nopeudella 100 metrin säteellä räjähdyspaikasta.
BEERSHEBASSA pommisuojissa värjöttelevät koululapset kyselevät, koska raketti-tulitus loppuu, sillä pommisuojassa on ikävä olla eikä siellä ole mitään tekemistä. Lapset haluavat ulos omiin leikkeihinsä, mutta ”miten sinne voi mennä, jos raketteja ammutaan?”
MAGEN DAVID ADOM (Davidin Punainen Kilpi, MDA) valmistautuu omalla tahollaan mahdollisuuteen, että konflikti edelleen laajenee. Se on asettanut henkilökuntansa ja vapaaehtoiset hälytysvalmiuteen, kuten myös 600 ambulanssia, joista jotkut vedettiin ulos varastotalleista. MDA antaa myös kahden tunnin ensiapukursseja lastentarhojen ja koulujen opettajille varsinkin tulituksen kohteiksi joutuneissa kaupungeissa. Heille opetetaan perustoimet ulkoisen verenvuodon lopettamiseksi, miten käyttää paitaa tai lakanaa kääreenä, miten antaa ensiapua palaneille tai savun vaurioittamille, ohjeita pää-, selkä- tai vatsa-haavojen hoitamiseksi, kuten myös miten avata hengitystiehyet.
Keskiviikon aikana kurssiin osallistui yli 100 opettajaa. (JP)
6. IDF:N EDUSTAJA sanoo armeijan olevan valmis aloittamaan oman operaationsa heti käskyn saatuaan. Hän kertoo samalla, että IDF on täysin tietoinen Hamasin valmisteluista ja myös siitä, että se on todella voinut järjestää epämiellyttäviä yllätyksiä kuten Hizbullah Libanonissa. Se on asentanut voimakkaita tienvarsipommeja ja teitten alle sijoitettuja räjähteitä, jotka voidaan laukaista ajoneuvon ajaessa sen yli. Hamas on kaivanut lukuisia tunneleita, jonne se on sijoittanut aseellisia miehiään, ja joita pitkin se pystyy siirtämään miehiään haluamaansa paikkaan etenevän armeijan huomaamatta. Gazan kaupungin alle Hamas on kaivattanut arviolta 80 km pituisen tunneliverkoston. Hamas on myös aloittanut IAF:n pommien tuhoamien tunneleiden uudelleen avaamisen varustautuen mahdollisuuteen, että sen johtajat joutuvat pakenemaan Egyptiin välttääkseen IDF:n pidätyksiä.
IDF:n edustaja arvioi, että se on voinut hankkia aseita, joista IDF ei ole tietoinen. Sen tiedetään hankkineen tuntemattoman määrän panssarintorjuntaohjuksia ja myös ilmatorjuntaohjuksia, joita se ei kuitenkaan vielä ole käyttänyt. IDF:n hyökkäysvaunuihin oli tarkoitus asentaa niitä suojaavat torjuntaohjukset, joiden tutka havaitsee lähestyvän ohjuksen ja laukaisee oman torjunta-ohjuksensa sitä vastaan. Ei ole tiedossa, onko niitä asennettu vaunuihin. Ne eivät tietenkään suojele tienvarteen tai sen alle asetetuilta pommeilta, mutta vaunujen alle lienee asennettu suojaavia lisäpanssareita.
SUURI PELKO on, että IDF ryntää Gazan kaistalle kuten se teki Libanonin kakkossodassa sen viimeisinä päivinä ilman kokonaissuunnitelmaa ja suojaa, minkä johdosta 33 sotilasta kaatui täysin tarpeettomassa operaatiossa tulitaukosopimuksen jo ollessa tiedossa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin johtokolmikko Olmert, Barak ja Livni, vakuuttavat ettei puoluepolitiikka sotke millään tavoin heidän Gazan operaation johtamistaan. Poliittiset tahot paljastavat, että vakuutteluista huolimatta näiden kolmen välillä on syvä epäluuloisuus ja epäluottamus. Barakin kansliasta vakuutetaan, että erimielisyyksistä huolimatta kaikki kolme ovat lopulta vastuussa päätöksistä. Varsinkin Olmertin uskottavuutta epäillään, ja jopa Meretz epäilee, ettei hallituksella ole selvää käsitystä operaation päämäärästä. (JP)
- Valtion syyttäjä aikoo esittää syytökset kymmenille arabinuorille laittomista mielenosoituksista IDF:n Gazan operaatiota vastaan. Poliisi on pidättänyt kaikkiaan 330 arabia. 56 poliisiupseeria on haavoittunut mielenosoituksissa. Varsinkin yliopistoissa opiskelevat arabinuoret ovat osoittaneet mieltään.(JP)
- Iran sulki Kargozaran lehden, koska se julkaisi reformiopiskelijoitten kirjoittaman artikkelin, jossa se syyttää Hamasia Gazan operaatiosta. Artikkeli tuomitsee myös Israelin, mutta sanoo, että Hamas on terroriorganisaatio, jonka jäsenet piileskelevät kouluissa saadakseen siten siviiliuhreja. (JP)
- Saudi Arabia pidätti sheikki Awadh al-Garnin maanantaina, koska hän oli julkistanut fatwan, hengellisen päätöksen, joka kehottaa muslimeja kaikkialla hyökkäämään israelilaisia vastaan. Fatwa julkistettiin Rasid web-sivulla. (JP)
- IAF iski eilen ohjuksillaan moskeijaan Gazan kaupungissa, koska Hamas oli varastoinut sinne Kassam-raketteja. Moskeijassa tapahtui useita jälkiräjähdyksiä rakettien syttyessä. (JP)
- Tri Muawiya Hassanein kertoo, että surmattujen palestiinalaisten luku ylittää 400 ja 2000 ihmistä on haavoittunut. IAF iski yön aikana 20 kohteeseen.(ynet)
- Israel ei vaadi Gilad Shalitin sisällyttämistä tulitaukosopimukseen. (INN)
Säätila, Jsm. To: 2-10; Pe: 1-6; La: 2-7; Ma: 3-10 C-astetta, aluksi sadetta, sitten selkenee.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020