TIISTAI 30.12.08
1. OPERAATIO CARD LEAD. Gazan terroristit ampuivat yli 70 –90 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle maanantain kuluessa, surmaten kolme israelilaista ja haavoittaen lukuisia.
Tulitus Gazasta kiihtyi maanantai-iltana. Kohteina olivat Ashdod, Ofakim, Yavne ja muut juutalaisyhteisöt alueella. Rakettien määrä vaihtelee eri uutislähteissä.
Ensimmäinen uhri oli rakennustyöntekijä Hani al-Mahdi, 27 Aroerin beduiinikylästä, joka sai surmansa, ja tusinan verran muita, pääasiassa arabeja ja beduiineja, haavoittui raketin iskiessä rakennustyömaalle Ashkelonissa.
ARMEIJAN majuri Lufti Nasr e-Din Daliat HaCarmelista sai surmansa ja useita sotilaita haavoittui raketin osuessa armeijan tukikohtaan Nahal Oz kibbutsin lähellä.
Ashdodissa Irit Sheetrit kuuli autossaan varoitusäänen raketista, astui sisarensa kanssa ulos autostaan ja meni ohjeitten mukaan etsimään suojaa läheisen bussipysäkin katoksesta. Raketti putosi heidän lähelleen haavoittaen häntä kuolettavasti sekä hänen sisartaan pahoin.
Eri asteisesti rakettien sirpaleista haavoittuneita oli maanantain kuluessa yli 30. Lisäksi suuri joukko kärsi shokkitiloista joittenkin saadessa hysteerisiä pelkokohtauksia.
RAKETTI- JA KRANAATTI-ISKUT Gazasta jatkuivat yön aikana. Ainakin kolme rakettia ammuttiin Eshkolin hallintokeskukseen alueelle yhden osuessa rakennukseen hajottaen sitä. Ihmisvahinkoja ne eivät onneksi aiheuttaneet. Raketti-iskut jatkuvat tänään. (JP)
2. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) iskivät maanantaipäivän aikana yli kolmeenkymmeneen kohteeseen. Yhtenä kohteena oli tunneli, jonka Hamas oli kaivauttanut Gazasta turva-aidan ali Israelin puolelle. Valtavasta räjähdyksestä päätellen tunneli oli ilmeisesti täynnä räjähteitä. Ainakin kolmen palestiinalaisen uskotaan saaneen surmansa tässä iskussa.
ISLAMIC JIHADIN korkea johtaja Ziad Abu Tir sai surmansa pommi-iskussa. Hän oli syyllistynyt useisiin terrorihyökkäyksiin Israelissa viimeisten vuosien aikana. IAF pommitti myös Hamasin rakettijoukkueitten johtajan taloa, mutta hän ei itse ollut paikalla. Jälki-räjähdyksistä päätellen talon yhteydessä oli pommi- tai rakettivarasto.
Myöhemmin maanantaina IAF iski autoon tuhoten sen sekä Grad-raketteja kuljettaneeseen autoon, mikä aiheutti useita jälkiräjähdyksiä.
Yksi IAF:n iskukohteista maanantaina oli Gazan yliopiston alueella sijaitsevan laboratorio-siiven pommitus. Rakennukset palvelivat Hamasin tutkimus- ja kehityslaboratorioina.
PALESTIINALAISLÄHTEIDEN mukaan pommituksissa kuolleitten palestiinalaisten lukumäärä on lähes 350, haavoittuneita pitkästi yli tuhat. Uhrien määrä annetaan tavallisesti Hamasin terveysministeriöstä Gazassa, eikä niitä pystytä verifioimaan. (JP)
3. IDF ON KOONNUT kaksi panssaridivisioonaa, tykistöä sekä jalkaväkijoukkoja Gazan turva-aidan tuntumaan odottaessaan lisäohjeita. Israelilaiset kolumnistit kuten Yaacov Katz arvioivat, että IDF pyrkii operoimaan ilmavoimien tapaan käyttäen ylivoimaansa, mutta myös nopeaa liikkuvuuttaan ilmavoimien ja tykistön avustamina. Puolustusministeriön suunnittelijat pyrkivät kaikin voimin välttämään Libanonin kakkossodassa kokemansa virheet ja laatineet suunnitelmat uudelta pohjalta. Tarkkailijat ihmettelevät, mikä joukkoja pidättelee, sillä he pelkäävät, että operaation pitkittyminen aiheuttaa monenlaisia ongelmia, joista uhrilukujen kasvamisen myötä nouseva kansainvälinen tuomio ja vaatimukset operaation keskeyttämisestä eivät ole pienimpiä. Toiseksi ilmaiskujen shokkivaikutus alkaa olla ohitettu, mikä on antanut Hamasille aikaa ja mahdollisuuden joukkojensa uudelleen ryhmittämiseen ja taktiikkansa kehittämiseen uuden tilanteen mukaisesti.
ESTÄÄKSEEN mediaa seuraamasta armeijan liikkeitä armeija julisti turva-aidan lähellä olevat alueet ja tiet suljetuiksi sotilasalueiksi. Samalla kotirintaman johto laajensi vaara-alueen kolmeenkymmeneen kilometriin turva-aidasta. (JP)
4. HAMASIN JOHTO Gazassa sanoo, etteivät IAF:n ilmaiskut ole sanottavasti
vähentäneet sen sotilassiiven izzadin al-Qassam kykyä iskeä takaisin, jos IDF toteuttaa aikomuksensa tehdä maahyökkäys Gazaan. Se on ilmoittaa kutsuneensa tuhat miestä aseisiin entisten lisäksi ja vakuuttaa, että tuhannet muut ovat ilmoittaneet halukkuutensa liittyä Hamasin joukkoihin. IAF:n ilmaiskuissa kuoli myös Hamasin jäseniä, mutta he kuuluivat sen poliisijoukkoihin, jotka valvovat järjestystä kaupunkien kaduilla. ”Niiden velvollisuutena on valvoa liikennettä ja taistella rikollisuutta eikä Israelia vastaan”, siellä selitetään, ”eivätkä ne siten valmistautuneet Israelin yllätysiskuihin niitä vastaan”. Monet heistä eivät olleet Hamasin tai sen sotilassiiven jäseniä, selittää Hamasin edustaja Fawzi Barhoum. Toinen Hamasin edustaja kertoi medialle, että izzadin al-Qassamin jäsenet on koulutettu sotilastehtäviin. Niiden vahvuus on 15 000 miestä, ja ne on paremmin aseistettu. Nämä joukot alistivat 2007 viidessä päivässä USA:n kouluttamat Fatahin joukot, joita oli kymmeniä tuhansia, hän selittää. Entinen Fatahin turvallisuusjärjestön upseeri selittää, että Hamasilla on yli 20 000 rakettia ja kranaattia ja kymmeniä tuhansia tonneja räjähteitä Gazan kaistalla. Hänen tietojensa mukaan useimmat Hamasin sotilasjohtajat ovat säilyneet hengissä IAF:n ilmaiskuissa. Hän vakuuttaa, että Hamas on salainen taistelujärjestö eikä sillä ollut julkisia tukikohtia tai sotilaallisia laitoksia. ”Se on erikoisoperaatioita varten koulutettu salainen järjestö”.
Hamasin johto on edelleen itsevarma. Se sanoo joukkojensa odottavan innokkaina IDF:n maajoukkojen tuloa Gazaan ja sanoo, että niitä odottavat monet yllätykset. (JP)
5. ILMAVOIMIEN komentaja kenraalimajuri Nehustan sanoi eilen, että IDF tulee jatkamaan toimiaan loppuun saakka, mikä myös Hamasin on syytä tiedostaa. IDF:n panssari- ja maajoukot vain odottavat seuraavan vaiheen alkamista ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti, jonka ensimmäinen vaihe alkaa olla suoritettu, hän selvittää. Pääministeri Ehud Olmert kehottaa ministereitään ja armeijan upseereita välttämään edes mainintaa operaation keskeyttämisestä tai tulitauosta. Olmert uhoaa itsevarmuutta, että tällä kertaa IDF tulee onnistumaan ja suorittamaan loppuun aloittamansa operaation. Puolustusministeri Ehud Barak selvitti eilen Knessetin Gazan kysymystä koskevassa erikoisistunnossa, että vielä tarvitaan useita päiviä asetetun päämäärän saavuttamiseksi, joka on rauhan palauttaminen Israelin eteläosaan. ”Israel käy tiukkaa sotaa Hamasin kanssa katkeraan loppuun saakka.” Barakin mukaan Hamasin hallinnon poistaminen ei ole IDF:n operaation päämääränä, mutta totesi samalla, että Hamas on kärsinyt jo suoritetuissa iskuissa. JP:n päätoimittaja David Horovitz kertoo artikkelissaan, että entisenä Sayeret Matkalin johtajana Barak on salaisten operaatioitten erikoistuntija, joten on odotettavissa, että IDF:n toimet Gazassa toteutetaan hänen suunnitelmiensa mukaan. Debkafile kertoi jo pari päivää sitten, että IDF:n salaiset joukot toimivat Gazassa etsien hyökkäyskohteita sekä Hamasin joukkojen ja sen aseitten sijoitusta Gazassa valmistellen siten hyökkäyssuuntia maajoukoille. (JP)
6. MIELENOSOITUKSET IDF:n hyökkäystä vastaan Gazassa ovat jatkuneet monin pakoin maailmalla. Mielenosoituksia nähtiin ja kuultiin myös Knessetin eilisessä istunnossa, jossa käsiteltiin Gazan tilannetta. Knessetin arabikansanedustajat eivät voineet osoittaa asemalleen kuuluvaa arvokkuutta ja itsehillintää, vaan keskeyttivät puhujat toistamiseen huudelleen omia välihuomautuksiaan nyrkkiään puiden. Yksi toisensa jälkeen heitä jouduttiin poistamaan salista, jossa osanotto oli muutenkin kovin heikko. ”Paniikki Sderotissa oli ikävä, mutta kuka käski aloittamaan verivirrat sen takia Gazassa?” totesi Ahmed Tibi.
ATEENASSA mielenosoittajia kokoontui kolmisentuhatta heilutellen Palestiinan lippuja ja huudellen Israelin vastaisia iskulauseita. Joukkoon liittyivät Kreikan vasemmistolaisia ja arabiryhmiä. Poliisi joutui turvautumaan tainnutuskranaatteihin ja kyynelkaasuun joukkojen kiihkon hillitsemiseksi. Monilla muilla Kreikan seuduilla osoitettiin mieltä IDF:n operaatiota vastaan. Myös USA:n ja Egyptin lähetystöjä vastaan hyökkäiltiin. USA:n hallitus ei suoraan tuominnut hyökkäystä Gazaan, mutta kehotti osoittamaan malttia ja välttämään siviiliuhreja. Indonesiassa, jossa on maailman suurin muslimiväestö, lähes tuhat opiskelijaa osoitti mieltään Jakartassa syyttäen Israelia terrorivaltioksi. Indonesian hallitus antoi miljoona USD Gazan asukkaitten tueksi sekä lääkintätarvikkeita 200 000 USD arvosta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi iskeä Israelin pohjoisosaan, jos IDF toteuttaa maa-hyökkäyksensä Gazaan. Hän syytti Egyptiä Israelin tukemisesta ja kehotti egyptiläisiä nousemaan maan hallituksen politiikkaa vastaan. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit heitti takaisin vihaisen repliikin, valistaen Nasrallahia, että Egyptin armeija puolustaa Egyptin kansaa ihmisiltä kuten Nasrallah. Egypti pyrkii Turkin kanssa saamaan pikaisen tulitauon, sillä satoja gazalaisia on jo tunkeutunut Siinaille muurin murtumisen ansiosta, ja lisäksi lukuisia Gazassa haavoittuneita hoidetaan egyptiläisissä sairaaloissa. (JP)
- Binyamin Netanyahu suostui Olmertin pyyntöön toimia Israelin hallituksen PR:miehenä maailmalla, kuten hän teki Libanonin sodan aikana. Israelin ulkoministeriö aloitti jo muutamia päiviä sitten oman valistuskampanjansa ulkomailla pyrkien selittämään Gazan operaation taustoja. (JP)
- Taisteluista huolimatta puolustusministeri Barak antoi luvan toimittaa avustuksia Gazaan. Satakunta rekka-autoa vei Jordanian ja Turkin lahjoittamia elintarvikkeita ja lääkkeitä Gazaan eilen Kerem Shalomin kautta. (ynetnews)
- UNRWA:n edustaja väittää, että Israel aloitti operaation Card Lead Gazaan rauhantilan (lull) vallitessa. (INN)
- Gazan operaatio on nostanut raakaöljyn hinnan yli 40 USD tynnyriltä.
- Israelin merivoimien alus käänsi Kyroksesta lähetetyn avustusaluksen takaisin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019