PERJANTAI 02.01.09
1. SEITSEMÄS PÄIVÄ operaatiossa Cast Lead. Eilen oli jo tutuksi tullut rutiini sotanäyttämöllä: IAF hyökkää ennalta valitsemiinsa kohteisiin, ja Hamas + muut terrori-järjestöt Gazassa ampuvat rakettejaan Israeliin, ja sama näyttää jatkuvan myös tänään. Tämän perjantaiaamun kuluessa Hamas on ampunut jo 7 rakettia, ainakin neljä niistä Ashkeloniin, jossa yksi nainen haavoittui lievästi. Kolme muuta putosivat aukeille paikoille. Useampia joutui shokkiin, mutta näistä tunnevammoista - ja usein myös haavoittuneista - media tavallisesti vaikenee, vaikka tunnevammat, pelkotilat, yölliset kauhukokemukset ja muut henkiset jälkitilat voivat seurata ihmistä hänen lopun elämänsä ajan.
EILEN TORSTAINA Hamas ampui Israeliin 56 rakettia. Yksi niistä osui Beershevassa 8-kerroksisen asuintalon katolle tunkeutuen kahden kerroksen läpi ja runnellen pahoin koko taloa. Asiantuntijat arvioivat, voiko talo pysyä enää pystyssä, ja jos voi, paljonko siitä joudutaan rakentamaan uudelleen. Talon asukkaat olivat poissa talosta iskuhetkellä.
32 ihmistä jouduttiin hoitamaan shokin vuoksi. Muut raketit putosivat Ahdodiin, Ashkeloniin ja Eshkolin alueelle tai avoimille pelloille ilman vahinkoja.
Gazasta ammutut raketit ovat toistaiseksi pudonneet korkeintaan n. 40 km:n päähän Gazan turva-aidasta, mutta Hamasilla on tiettävästi paranneltuja Grad-raketteja, joitten kantomatka on 44 mailia, eli n. 70.4 km. Tämä on herättänyt arvailuja, että myös Tel Aviv voi joutua hyökkäyksen kohteeksi, ja ennen kaikkia, että Dimonan tutkimusreaktori voi olla terroristien halutuimpana kohteena. Dimona on n. 64 km Gazan turva-aidasta. (JP)
2. IAF keskittyi eilen iskemään ohjuksillaan ja täsmä-pommeillaan terrorijohtajien taloihin Gazassa. Toisena kohteena olivat moskeijat, joihin terroristien tiedetään varastoineen rakettejaan ja joihin IDF:n etsimät terrorijohtajat ovat muuttaneet pelätessään asua kodeissaan. IDF:n taholta syytetään, että monet terrorijohtajat ovat naamioituneet lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi etsiessään suojaa sairaaloista ja klinikoista IAF:n ohjuksia vastaan.
IDF:N maahyökkäyksen pelossa uutistoimistot kertovat, että turva-aidan läheisyydessä asuvat gazalaiset ovat paenneet syvemmälle alueella.
YKSI IAF:n kohteista oli Hamas-johtaja sheikki Nizar Rayyanin talo Jabaliyan pakolaisleirissä Gazan kaupungissa. IAF sanoo varoittaneensa talon asukkaita useaan kertaan tulevasta ohjus-iskusta, mutta ilmeisesti he eivät välittäneet niistä. Rayyanilla oli 4 vaimoa ja ainakin 12 lasta. Tiedot uhreista ovat ristiriitaisia, mutta erään tiedon mukaan kaksi vaimoa ja 7 lapsista saivat surmansa Rayyanin ohella; 30 ihmistä haavoittui ja viereiset talot vaurioituivat pahoin.
Sheikki Rayyan oli paitsi hengellinen johtaja, myös sotilaskomentaja. Hänen kotinsa toimi yhtenä Hamasin tietoliikennekeskuksista. Sinne oli varastoitu aseita ja raketteja, ja sen sisälle rakennettu tunneli toimi hätätilanteessa pakotienä jonnekin talon ulkopuolelle.
Rayyan oli läheinen IAF:n 2002 surmaaman Hamasin komentajan Salah Shehadehin kanssa. Hän rahoitti ja johti Ashdodin satamassa 2004 tapahtuneen terrori-iskun, jossa kuoli 10 israelilaista. Vuonna 2001 hän lähetti poikansa itsemurhaiskuun Elei Sinain juutalaisyhteisöön Gazassa surmaten kaksi juutalaista. Hän peri Hamasin hengellisen johtajuuden 2004 sheikki Ahmed Yassinin saatua surmansa IAF:n iskussa. Rayyan oli suosittu ja tunnustettu johtaja, jonka suosio ylitti pääministeri Ismail Haniyehin. Hänet nähtiin taistelujen aikana vierailevan terroristien luona näiden valmistautuessa raketti-iskuihin rohkaisten heitä näin: ”Oi te taistelijat, tietäkää että te tulette olemaan voitokkaita. Allah lupasi meille joko voiton tai marttyyriuden. Allah on suurempi kuin israelilaiset, heidän koneensa tai heidän ohjuksensa.”
HAMASIN EDUSTAJA Mushir al-Masri varoitti iskun jälkeen torstaina, että tämä on väkivallan uusi kiihdyttäminen. Hän lupasi, että Hamas lisää johtajiensa turvallisuuden varmistamista, ettei vihollinen saavuta uusia voittoja. Hän sanoi Hamasin odottavan IDF:n sotilaita, joita odottaa joko kuolema tai Gilad Shalitin tapainen kohtalo Hamasin panttivankina.
RAYYAN oli viides Hamasin johtaja, joiden talo joutui IAF:n iskun kohteeksi torstaina. Muita olivat Muhammad Barahoud, PRC:n komentajia ja rakettiosastojen johtaja Gazan pohjois-osassa; toinen oli Hasim Drili Gazan pohjoisosassa, jonka kodissa oli rakettiverstas ja –varasto; kolmas kohde oli Tafik Abu Raf, Gazan keskiosan terrorijohtaja; neljäs kohde oli Nabil Amrinille, korkea Hamasin sotilasjohtaja ja pataljoonan komentaja. Hänen kodissaan Sheikki Raduanin lähiössä Gazan kaupungissa oli jälkiräjähdyksistä päätellen laaja ase- ja rakettivarasto. Useita moskeijoita pommitettiin myös, koska niihin oli varastoitu raketteja. (JP)
3. ISRAELIN puolustusviranomaiset pohtivat poliittisen johdon kanssa edelleen, miten jatkaa tästä. Näihin taistelutietoihin alkaa todella kyllästyä, sillä niiden merkitys jää lopultakin kovin epämääräiseksi. Kumpikin osapuoli tulittaa toista niillä välineillä joita niillä on käytettävissään, ja tässä vertailussa IDF on tietenkin täysin ylivoimainen. Tämä epäsuhde antaa maailman medialle erinomaisen mahdollisuuden peukaloida uutisia mieltymyksensä mukaan, eikä Israelin kuuluisa armeija ole enää sen suosiossa. Tilanne alkaa entistä hälyttävämmin muistuttaa sitä, mikä koettiin Libanonin kakkossodan aikana. Odotetaan, että vastapuoli nostaisi jo valkoisen lipun antautumisen merkiksi, mutta arabiylpeys ei hevin taivu tällaiseen. ”Arabimieli ihannoi kuolemaa, länsimaat elämää”, kuten arabit itse toteavat. Kaikkien kannalta olisi sittenkin ollut parempi tehdä muutamia välttämättömiä kirurgisia viiltoja eikä jatkaa potilaan kiusaamista leikkelemällä haavan ympäristöön uusia haavoja samalla kun tulehdus pahenee entisestään. Mutta miten Fatah reagoi Ramallahissa?
FATAHIN aktivistit Ramallahissa kritisoivat PA:n johtoa siitä, ettei se ole ottanut jämäkämpää asennetta Gazan tilanteeseen ja IDF:n toimia vastaan siellä. PA:n apulaisministeri Ziad Abu Ein kehotti Hamasia palauttamaan Fatahin Gazan joukoilta takavarikoimansa aseet Fatahin joukoille Gazassa, jotta nämä voisivat osallistua IDF:n vastaiseen taisteluun. Ziad väittää, että Fatahilla on 70 000 sille uskollista taistelijaa Gazassa, joista monet palvelivat PA:n turvallisuusjoukoissa ja joilla siten on sotilaskoulutusta. Tämä asettaa entistä kipeämmän kysymyksen, missä nämä joukot olivat silloin, kun Hamasin rag-tag joukot miehittivät viidessä päivässä koko Gazan kaistan?
PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin läheinen avustaja esitti kovaa kritiikkiä Hamasia kohtaan syyttäen sitä Iranin lakeijaksi. Hän myös kielsi tiedot, joitten mukaan Abbas suunnittelee paluuta Gazan kaistalle ”israelilaisen tankin kannella”. Jotkut Fatah-johtajista jopa väittivät PA:n olevan ärtyneen Israelille, koska sen operaatio etenee liian hitaasti.
PA:n johtajat vakuuttavat, että PA on kieltänyt kaikki Hamasia tukevat mielenosoitukset Länsirannalla. He ovat myös pakottaneet jotkut liikkeet avaamaan liikkeittensä ovet uudelleen, jotka he olivat sulkeneet vastalauseeksi Gazan operaatiolle.
FATAHIN VASTALAUSEET näyttävät kuitenkin kääntyvän suoraan Abbasia vastaan. Marwan Barghouti, joka kärsii viittä elinkautistaan Israelin vankilassa, on julmistunut Abbasille tavasta, millä tämä on hoitanut tilannetta. Yhä useammat kyselevät, mikä Abbasin kanta lopulta on, ja uhkaavat julkisuudessa nousta Abbasia vastaan, ellei tämä ota kovempaa kantaa IDF:n operaatioon ja vaadi sen lopettamista. He ihmettelevät, miten ulkomailla protestoidaan Israelin toimia vastaan, mutta Fatah ja PA pysyvät hiljaa. Virallisesti Abbasin virkakausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. päivä tammikuuta. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä sekava tilanne lopulta hoidetaan. (JP)
4. OPERAATION edetessä huomio on entistä enemmän kääntynyt mediataisteluihin. Israel syyttää, että kuvaukset iskuista ovat yksipuolisia ja Israelia halventavia. Ulkomaiset journalistit puolestaan valittavat, että he joutuvat turvautumaan tietoihin, jotka he saavat palestiinalaisilta, ja koska heillä ei ole asiamiehiä Gazassa, tietojen vertaileminen on vaikeaa ellei mahdotonta. Israelin korkein oikeus puuttui tilanteeseen kehottaen Israelia sallimaan ulkomaisten journalistien pääsyn Gazan kaistalle. Israelin suurin huoli on heidän turvallisuutensa, joka on ollut heikko Hamasin hallinnon alla eikä sitä paranna IAF:n ilmaiskut, jotka ovat kiihdyttäneet tunteita entisestään Gazassa.
Ulkomaisten journalistein syndikaatti haluaisi lähettää kaistalle 12 journalistia, mutta IDF haluaa päästää heitä sinne kahdeksan. Paraneeko heidän raporttiensa tasapuolisuus sillä, että he joutuvat Gazassa Hamasin propagandavaatimusten tuleen, on kyseenalaista.
Toinen Israelin ulkomaille antama kuva perustuu suurelta osin maata edustavien ministerien ja johtavien virkailijoitten huonoon englanninkielen taitoon, minkä johdosta kuulijoille jää heistä kuva kömpelöinä ja jopa heikkojärkisinä etsiessään sopivaa sanaa kiireisten journalistien kysymystulvassa. Tätä verrataan PA:n edustajien luistavaan ja monisanaiseen esitystapaan, jossa asia tungetaan kuulijan kurkusta alas luineen ja karvoineen.
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin armeijalla on nopeasti sulkeutuva rako aloittaa operaationsa seuraava vaihe, sillä vuodenvaihteen juhlien mentyä ohi Lähi Itään virtaa ulkomaisia johtajia tavisateen tulvan tavoin. Heillä kaikilla on samansuuntainen tavoite: Gazan operaatiot täytyy lopettaa välittömästi välittämättä siitä, että Hamas jää valtaan Gazassa poliittisesti entistä vahvempana. Jopa perinteisesti Israelin ystävinä pidetyt maat ovat liittyneet Israelia vastustavaan kuoroon. Vain USA ja Tzech ovat harvoja poikkeuksia. Miten lienee Suomi?
- JP/SMITH Gallupin mukaan puolueiden kannatus on: Likud 29; Kadima 23; Labour 15; Israel Beiteinu 12; Shas 10; Meretz 6; UTJ 6; Habeit HaYehudi 5, NU 2; Vihreät 2; Hadash 4; Raam Tal 3; Balad 3.
- Israelin väkiluku: 7.373 000 asukasta, joista juutalaisia 75.5 %; asukasluvun kasvu 129 500 eli 1.8 %; arabeja 20.2 %; muita 4.3 %. Vauvoja syntyi 157 000; uusia siirtolaisia tuli 13 500, 2007: 18 000, 2006: 19 000 ja 2005: 21 000.
1. SEITSEMÄS PÄIVÄ operaatiossa Cast Lead. Eilen oli jo tutuksi tullut rutiini sotanäyttämöllä: IAF hyökkää ennalta valitsemiinsa kohteisiin, ja Hamas + muut terrori-järjestöt Gazassa ampuvat rakettejaan Israeliin, ja sama näyttää jatkuvan myös tänään. Tämän perjantaiaamun kuluessa Hamas on ampunut jo 7 rakettia, ainakin neljä niistä Ashkeloniin, jossa yksi nainen haavoittui lievästi. Kolme muuta putosivat aukeille paikoille. Useampia joutui shokkiin, mutta näistä tunnevammoista - ja usein myös haavoittuneista - media tavallisesti vaikenee, vaikka tunnevammat, pelkotilat, yölliset kauhukokemukset ja muut henkiset jälkitilat voivat seurata ihmistä hänen lopun elämänsä ajan.
EILEN TORSTAINA Hamas ampui Israeliin 56 rakettia. Yksi niistä osui Beershevassa 8-kerroksisen asuintalon katolle tunkeutuen kahden kerroksen läpi ja runnellen pahoin koko taloa. Asiantuntijat arvioivat, voiko talo pysyä enää pystyssä, ja jos voi, paljonko siitä joudutaan rakentamaan uudelleen. Talon asukkaat olivat poissa talosta iskuhetkellä.
32 ihmistä jouduttiin hoitamaan shokin vuoksi. Muut raketit putosivat Ahdodiin, Ashkeloniin ja Eshkolin alueelle tai avoimille pelloille ilman vahinkoja.
Gazasta ammutut raketit ovat toistaiseksi pudonneet korkeintaan n. 40 km:n päähän Gazan turva-aidasta, mutta Hamasilla on tiettävästi paranneltuja Grad-raketteja, joitten kantomatka on 44 mailia, eli n. 70.4 km. Tämä on herättänyt arvailuja, että myös Tel Aviv voi joutua hyökkäyksen kohteeksi, ja ennen kaikkia, että Dimonan tutkimusreaktori voi olla terroristien halutuimpana kohteena. Dimona on n. 64 km Gazan turva-aidasta. (JP)
2. IAF keskittyi eilen iskemään ohjuksillaan ja täsmä-pommeillaan terrorijohtajien taloihin Gazassa. Toisena kohteena olivat moskeijat, joihin terroristien tiedetään varastoineen rakettejaan ja joihin IDF:n etsimät terrorijohtajat ovat muuttaneet pelätessään asua kodeissaan. IDF:n taholta syytetään, että monet terrorijohtajat ovat naamioituneet lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi etsiessään suojaa sairaaloista ja klinikoista IAF:n ohjuksia vastaan.
IDF:N maahyökkäyksen pelossa uutistoimistot kertovat, että turva-aidan läheisyydessä asuvat gazalaiset ovat paenneet syvemmälle alueella.
YKSI IAF:n kohteista oli Hamas-johtaja sheikki Nizar Rayyanin talo Jabaliyan pakolaisleirissä Gazan kaupungissa. IAF sanoo varoittaneensa talon asukkaita useaan kertaan tulevasta ohjus-iskusta, mutta ilmeisesti he eivät välittäneet niistä. Rayyanilla oli 4 vaimoa ja ainakin 12 lasta. Tiedot uhreista ovat ristiriitaisia, mutta erään tiedon mukaan kaksi vaimoa ja 7 lapsista saivat surmansa Rayyanin ohella; 30 ihmistä haavoittui ja viereiset talot vaurioituivat pahoin.
Sheikki Rayyan oli paitsi hengellinen johtaja, myös sotilaskomentaja. Hänen kotinsa toimi yhtenä Hamasin tietoliikennekeskuksista. Sinne oli varastoitu aseita ja raketteja, ja sen sisälle rakennettu tunneli toimi hätätilanteessa pakotienä jonnekin talon ulkopuolelle.
Rayyan oli läheinen IAF:n 2002 surmaaman Hamasin komentajan Salah Shehadehin kanssa. Hän rahoitti ja johti Ashdodin satamassa 2004 tapahtuneen terrori-iskun, jossa kuoli 10 israelilaista. Vuonna 2001 hän lähetti poikansa itsemurhaiskuun Elei Sinain juutalaisyhteisöön Gazassa surmaten kaksi juutalaista. Hän peri Hamasin hengellisen johtajuuden 2004 sheikki Ahmed Yassinin saatua surmansa IAF:n iskussa. Rayyan oli suosittu ja tunnustettu johtaja, jonka suosio ylitti pääministeri Ismail Haniyehin. Hänet nähtiin taistelujen aikana vierailevan terroristien luona näiden valmistautuessa raketti-iskuihin rohkaisten heitä näin: ”Oi te taistelijat, tietäkää että te tulette olemaan voitokkaita. Allah lupasi meille joko voiton tai marttyyriuden. Allah on suurempi kuin israelilaiset, heidän koneensa tai heidän ohjuksensa.”
HAMASIN EDUSTAJA Mushir al-Masri varoitti iskun jälkeen torstaina, että tämä on väkivallan uusi kiihdyttäminen. Hän lupasi, että Hamas lisää johtajiensa turvallisuuden varmistamista, ettei vihollinen saavuta uusia voittoja. Hän sanoi Hamasin odottavan IDF:n sotilaita, joita odottaa joko kuolema tai Gilad Shalitin tapainen kohtalo Hamasin panttivankina.
RAYYAN oli viides Hamasin johtaja, joiden talo joutui IAF:n iskun kohteeksi torstaina. Muita olivat Muhammad Barahoud, PRC:n komentajia ja rakettiosastojen johtaja Gazan pohjois-osassa; toinen oli Hasim Drili Gazan pohjoisosassa, jonka kodissa oli rakettiverstas ja –varasto; kolmas kohde oli Tafik Abu Raf, Gazan keskiosan terrorijohtaja; neljäs kohde oli Nabil Amrinille, korkea Hamasin sotilasjohtaja ja pataljoonan komentaja. Hänen kodissaan Sheikki Raduanin lähiössä Gazan kaupungissa oli jälkiräjähdyksistä päätellen laaja ase- ja rakettivarasto. Useita moskeijoita pommitettiin myös, koska niihin oli varastoitu raketteja. (JP)
3. ISRAELIN puolustusviranomaiset pohtivat poliittisen johdon kanssa edelleen, miten jatkaa tästä. Näihin taistelutietoihin alkaa todella kyllästyä, sillä niiden merkitys jää lopultakin kovin epämääräiseksi. Kumpikin osapuoli tulittaa toista niillä välineillä joita niillä on käytettävissään, ja tässä vertailussa IDF on tietenkin täysin ylivoimainen. Tämä epäsuhde antaa maailman medialle erinomaisen mahdollisuuden peukaloida uutisia mieltymyksensä mukaan, eikä Israelin kuuluisa armeija ole enää sen suosiossa. Tilanne alkaa entistä hälyttävämmin muistuttaa sitä, mikä koettiin Libanonin kakkossodan aikana. Odotetaan, että vastapuoli nostaisi jo valkoisen lipun antautumisen merkiksi, mutta arabiylpeys ei hevin taivu tällaiseen. ”Arabimieli ihannoi kuolemaa, länsimaat elämää”, kuten arabit itse toteavat. Kaikkien kannalta olisi sittenkin ollut parempi tehdä muutamia välttämättömiä kirurgisia viiltoja eikä jatkaa potilaan kiusaamista leikkelemällä haavan ympäristöön uusia haavoja samalla kun tulehdus pahenee entisestään. Mutta miten Fatah reagoi Ramallahissa?
FATAHIN aktivistit Ramallahissa kritisoivat PA:n johtoa siitä, ettei se ole ottanut jämäkämpää asennetta Gazan tilanteeseen ja IDF:n toimia vastaan siellä. PA:n apulaisministeri Ziad Abu Ein kehotti Hamasia palauttamaan Fatahin Gazan joukoilta takavarikoimansa aseet Fatahin joukoille Gazassa, jotta nämä voisivat osallistua IDF:n vastaiseen taisteluun. Ziad väittää, että Fatahilla on 70 000 sille uskollista taistelijaa Gazassa, joista monet palvelivat PA:n turvallisuusjoukoissa ja joilla siten on sotilaskoulutusta. Tämä asettaa entistä kipeämmän kysymyksen, missä nämä joukot olivat silloin, kun Hamasin rag-tag joukot miehittivät viidessä päivässä koko Gazan kaistan?
PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin läheinen avustaja esitti kovaa kritiikkiä Hamasia kohtaan syyttäen sitä Iranin lakeijaksi. Hän myös kielsi tiedot, joitten mukaan Abbas suunnittelee paluuta Gazan kaistalle ”israelilaisen tankin kannella”. Jotkut Fatah-johtajista jopa väittivät PA:n olevan ärtyneen Israelille, koska sen operaatio etenee liian hitaasti.
PA:n johtajat vakuuttavat, että PA on kieltänyt kaikki Hamasia tukevat mielenosoitukset Länsirannalla. He ovat myös pakottaneet jotkut liikkeet avaamaan liikkeittensä ovet uudelleen, jotka he olivat sulkeneet vastalauseeksi Gazan operaatiolle.
FATAHIN VASTALAUSEET näyttävät kuitenkin kääntyvän suoraan Abbasia vastaan. Marwan Barghouti, joka kärsii viittä elinkautistaan Israelin vankilassa, on julmistunut Abbasille tavasta, millä tämä on hoitanut tilannetta. Yhä useammat kyselevät, mikä Abbasin kanta lopulta on, ja uhkaavat julkisuudessa nousta Abbasia vastaan, ellei tämä ota kovempaa kantaa IDF:n operaatioon ja vaadi sen lopettamista. He ihmettelevät, miten ulkomailla protestoidaan Israelin toimia vastaan, mutta Fatah ja PA pysyvät hiljaa. Virallisesti Abbasin virkakausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. päivä tammikuuta. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä sekava tilanne lopulta hoidetaan. (JP)
4. OPERAATION edetessä huomio on entistä enemmän kääntynyt mediataisteluihin. Israel syyttää, että kuvaukset iskuista ovat yksipuolisia ja Israelia halventavia. Ulkomaiset journalistit puolestaan valittavat, että he joutuvat turvautumaan tietoihin, jotka he saavat palestiinalaisilta, ja koska heillä ei ole asiamiehiä Gazassa, tietojen vertaileminen on vaikeaa ellei mahdotonta. Israelin korkein oikeus puuttui tilanteeseen kehottaen Israelia sallimaan ulkomaisten journalistien pääsyn Gazan kaistalle. Israelin suurin huoli on heidän turvallisuutensa, joka on ollut heikko Hamasin hallinnon alla eikä sitä paranna IAF:n ilmaiskut, jotka ovat kiihdyttäneet tunteita entisestään Gazassa.
Ulkomaisten journalistein syndikaatti haluaisi lähettää kaistalle 12 journalistia, mutta IDF haluaa päästää heitä sinne kahdeksan. Paraneeko heidän raporttiensa tasapuolisuus sillä, että he joutuvat Gazassa Hamasin propagandavaatimusten tuleen, on kyseenalaista.
Toinen Israelin ulkomaille antama kuva perustuu suurelta osin maata edustavien ministerien ja johtavien virkailijoitten huonoon englanninkielen taitoon, minkä johdosta kuulijoille jää heistä kuva kömpelöinä ja jopa heikkojärkisinä etsiessään sopivaa sanaa kiireisten journalistien kysymystulvassa. Tätä verrataan PA:n edustajien luistavaan ja monisanaiseen esitystapaan, jossa asia tungetaan kuulijan kurkusta alas luineen ja karvoineen.
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin armeijalla on nopeasti sulkeutuva rako aloittaa operaationsa seuraava vaihe, sillä vuodenvaihteen juhlien mentyä ohi Lähi Itään virtaa ulkomaisia johtajia tavisateen tulvan tavoin. Heillä kaikilla on samansuuntainen tavoite: Gazan operaatiot täytyy lopettaa välittömästi välittämättä siitä, että Hamas jää valtaan Gazassa poliittisesti entistä vahvempana. Jopa perinteisesti Israelin ystävinä pidetyt maat ovat liittyneet Israelia vastustavaan kuoroon. Vain USA ja Tzech ovat harvoja poikkeuksia. Miten lienee Suomi?
- JP/SMITH Gallupin mukaan puolueiden kannatus on: Likud 29; Kadima 23; Labour 15; Israel Beiteinu 12; Shas 10; Meretz 6; UTJ 6; Habeit HaYehudi 5, NU 2; Vihreät 2; Hadash 4; Raam Tal 3; Balad 3.
- Israelin väkiluku: 7.373 000 asukasta, joista juutalaisia 75.5 %; asukasluvun kasvu 129 500 eli 1.8 %; arabeja 20.2 %; muita 4.3 %. Vauvoja syntyi 157 000; uusia siirtolaisia tuli 13 500, 2007: 18 000, 2006: 19 000 ja 2005: 21 000.
Comments