SUNNUNTAI 28.12.08
1. ISRAELIN ilmavoimien (IAF) yli 50 koneen laivue iski eilen aamulla 11.30 aikoihin yli viiteenkymmeneen kohteeseen Gazan kaistalla pudottaen yli 50 pommia. IAF:n hyökkäys tuli ilmeisesti täydellisenä yllätyksenä Hamasin joukoille, mistä osoituksena oli se, että sen juuri koulutuksensa päättäneet turvallisuusmiehet olivat kokoontuneet valmistumistilaisuuteensa pommien iskiessä rakennukseen. Iskussa kuoli heidän lisäkseen korkeita poliisiupseereita, mukana Gazan kaupungin poliisipäällikkö kenraalimajuri Tawfik Jaabari. Siinä iskussa yksistään kuoli 70-80 Hamasin turvallisuusmiestä. Hamasin huolettomuuteen vaikutti ilmeisesti Egyptin ulkoministerin vakuutus ennen iskua, ettei IDF iske sapattina.
IAF perusti iskunsa Shin Betin ja sotilastiedustelun vuoden aikana kerättyihin tiedustelu-tietoihin. Ensimmäiseen iskuun osallistui yli 50 hävittäjäpommittajaa iskien 50:en kohteeseen. Toiseen aaltoon puoli tuntia myöhemmin osallistui 60 hävittäjäpommittajaa, jotka moukaroivat kuuttakymmentä kohdetta, niiden mukana maanalaisiin bunkkereihin ja siiloihin sijoitettuja Kassam-rakettien laukaisualustoja. Pommit oli varustettu aikasytyttimillä. Iskukohteista esitetään kuvia osoitteessa: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129055
LAUANTAIPÄIVÄN aikana IAF:n koneet iskivät yli 175:en kohteeseen. Operaatio ”Cast Lead” iskuissa kuoli runsaasti ihmisiä. Arviot vaihtelevat Debkafilen 350:stä toisten uutislähteitten 225:en, ja lisäksi lähes 780 haavoittui. Uhreista arvioiden mukaan 80 % kuului Hamasin virkailijoihin, loput olivat siviiliasukkaita, niiden mukana naisia ja lapsia. Luvut perustuvat Hamasin antamiin tietoihin, ja niiden tarkkuuteen on suhtauduttava tietyllä varovaisuudella. Hamasilla voi olla tarkoituksena suurennella varsinkin siviilien uhrilukuja ja pienentää omien virkailijoittensa menetyksiä sympatian saavuttamiseksi, kuten perinteisesti on tapahtunut.
IAF:N KONEET tekivät sunnuntaiaamuna yhden ilmaiskun Gazaan. Siinä neljä ihmistä sai surmansa. Sunnuntain vastaisena yönä koneet tekivät useita ilmaiskuja erikoiskohteisiin Gazan kaistalla. Kohteina olivat mm. asevarasto Rafahissa ja moskeija Gazan kaupungissa.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert piti yhteisen lehdistötilaisuuden eilen illalla puolustus-ministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa. Olmert selvitteli tilaisuudessa syitä ilmaiskuihin. Hän selvitti rajan läheisyydessä asuvien Israelin siviilien tarvetta elää normaalia elämää ilman jatkuvaa pelkoa raketti-iskuista sekä turvallisuustilanteen parantamiseksi myös Gazan kaistalla. Olmert kehotti ihmisiä osoittamaan kärsivällisyyttä, sillä operaatio ei ole pian ohi eikä se ole helppo, kuten myös Barak luonnehti operaation kulkua aiemmin.
KAIKKIEN KOLMEN gallupeja johtavan puolueen puheenjohtajaa sanoivat keskeyttävänsä vaalityön meneillään olevan operaation ajaksi. Barak sanoi luopuvansa kaikista muista velvoitteista ja keskittyvänsä johtamaan sotaoperaatioita. Monet ovat esittäneet huolensa, että jos operaatioita ei saada pian lopetettua tai solmittua tulitaukoa, vaaleja täytyy siirtää. Varsinkin Barakin uskotaan hyötyvän taistelujen nopeasta päättymisestä, mutta ilman sitäkin hän on nyt päässyt median huomion kohteeksi, mikä tulee nostamaan hänen ja hänen Labour-puolueensa kansansuosiota. (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tuomitsee virallisissa lausunnoissaan IAF:n ilmaiskut ”tarpeettomina” ja hänen neuvonantajansa Abu Rudeinah ”barbaarisina”, mutta yleisen käsityksen mukaan Abbas yllytti kaiken aikaa Israelia iskemään Gazan kaistalle. Hänellä itsellään ei ole mitään mahdollisuuksia taistella menestyksellisesti Hamasin 20 000:n hyvin koulutettuja ja kuvista päätellen hyvin varustettuja joukkoja vastaan. Hänen kerrotaan kehottaneen Fatahille uskollisia asukkaita tekemään rynnäkköjä Hamasin valvomiin vanki-leireihin, joissa Hamas pitää vangitsemiaan Fatahin jäseniä. Hamasin mahdollisuudet estää tällaisia siviilihyökkäyksiä on pienentynyt IAF:n tuhottua sen komento- ja toimintakeskuksia.
PA:N JOHTO ilmoittaa urheasti, että ”se on valmis ottamaan Gazan hallinnon käsiinsä sen jälkeen, kun IDF on poistanut Hamasin hallinnon sieltä”. ”Mikäpä olisi istua tuleen toisen housuilla”, kuten sanonta kuuluu, mutta tuntuu taktisesti ja moraalisesti arveluttavalta, että IDF:n mahdollisten tuntuvien menetysten jälkeen Israel luovuttaisi Gazan kaistan PA:n hallitukselle, jonka hallinto Juudeassa ja Samariassa ei ulotu juuri Ramallahin ulkopuolelle.
ON KOHTALON IVAA, että Gazan operaation pitkittymisestä eniten hyötyisivät pahasti epäonnistuneet johtajat. Se auttaisi Abbasia jatkamaan puheenjohtajakauttaan vuodella, ja se antaisi sekä Olmertille että Barakille mahdollisuuden kaunistella kolhiintunutta mainettaan. Olmertia vastaan nostetut oikeustoimet odottaisivat luultavasti sodan päättymistä, ja sen saattaminen onnelliseen lopputulokseen pönkittäisi Barakin mainetta sotilasjohtajana. Gallupeja johtava Binyamin Netanyahu jäisi tässä soittelemaan kolmoisviulua.
SOTILASTOIMISTA huolimatta puolustusministeri Ehud Barak antoi käskyn päästää lääkintä- ja välttämättömyystavaroita kuljettavat rekat Gazaan sunnuntaiaamuna. (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT vastasivat Israelin ilmaiskuihin aloittamalla raketti- ja kranaatti-iskunsa Israeliin. Ainakin 80 kranaattia ja rakettia ammuttiin eilen Israeliin. Rakettien joukossa oli Katjusha Grad-versioita, joilla ne yltävät Ashdodiin, Netivotiin ja Kiryat Gatiin. IDF on pidentänyt vaara-aluetta 30:en kilometriin Gazan turva-aidasta. Eilen yksi Grad-raketti osui Netivotissa kerrostaloon tunkeutuen sen ulkoseinän läpi sisälle asuntoon. Asunnossa asuvan perheen 58-vuotias yksin asuva mies sai surmansa ja viisi muuta haavoittui. Mies oli mennyt ulos katsomaan ensimmäisen raketin putoamisen jälkeen ja sai surmansa toisen taloon osuneen raketin kappaleesta, joka tunkeutui hänen sydämeensä.
GAZAN taistelut ovat herättäneet levottomuuksia Israelin arabien keskuudessa. Poliisi on kaiken varalta lisännyt vahvuuksiaan kaikkialla maassa, mutta varsinkin maan eteläosassa, Nasaretissa sekä Jerusalemissa. Jerusalemissa arabi yritti ajaa autollaan partioautostaan nousemassa olevan poliisin yli, mutta tämä ehti väistää joutuen kuitenkin sairaalaan. Arabi saatiin hänen ja toverin avustuksella pidätettyä. Nasaretissa Anakim-poliisi pidätti kolme arabinuorta Nasaretissa niiden kivittäessä poliisiasemaa. Levottomuuksia havaittiin myös Haifassa, Umm el-Fahmissa ja Sakhninissa. Mielenosoitukset Galileassa purkautuivat ilman väkivaltaa. Tavanomaisimpia ovat israelilaisautoilijoitten ja bussien kivitykset varsinkin Ramallahin, Hebronin ja Betlehemin lähistöllä. (JP, ynetnews)
5. UNITED ARAB LIST (UAL) kansanedustaja Ahmed Tibi kutsui ”IAF:n toimia sotarikoksiksi” ja vaati, että operaatio on lopetettava välittömästi. Hän vaati Israelin arabeja kaduille osoittamaan mieltään operaatiota vastaan, kuten paikoin tapahtuikin.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon kutsui operaatiota ”suhteettomaksi” vaatien operaation lopettamista välittömästi, jota samaa vaati myös Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy. Ban K-Moon tuomitsi myös Hamasin raketti-iskut, joita hän piti syynä operaation alkamiseen, mutta pääpaino oli Israelin vastuulla. EU vaati operaatiota keskeytettäväksi välittömästi. 27-valtion EU-tiedotteessa todettiin, ”ettei ongelmaan ole sotilaallista ratkaisua”.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Abul Gheit totesi lausunnossaan, että Hamasia oli varoitettu seurauksista, jos se ei lopeta raketti-iskujaan, ja saa nyt kärsiä seurauksista. Hän kuitenkin vaati operaatiota keskeytettäväksi ja solmimaan uusi tulitauko osapuolten välille.
ISRAELIN ulkoministeriö aloitti ”hyvin suunnitellun PR-kampanjan” asemansa selvittämiseksi ulkomaille, mutta se valitettavasti on jo myöhässä.
IRAN aikoo toteuttaa ”Punaisen Kuunsirpin” varustaman avustuslaivan lähettämisen Gazaan. Sen on tarkoitus olla perillä 12. tammikuuta, mikäli Israel sen sallii ja Gazan merisatama-laitteet ovat vielä käyttökunnossa IAF:n pommitusten jälkeen. Aluksessa on 2000 tonnia lääkintä- ja muita tarvikkeita, sekä useita iranilaisia lääkäreitä (ja terroristeja?). (JP)
6. TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettien ampumista Gazasta Israeliin. Ynetnews kertoo, että 10.38 mennessä sunnuntaiaamuna he olivat ampuneet 11 rakettia. Uusina kohteina oli Yavne lähellä Ashdodia, joka sijaitsee 40 km:n päässä Gazan turva-aidasta. Sinne ammuttiin kolme rakettia, mutta ne putosivat vaarattomille alueille. Myös Ashkelonissa soivat hälytys-sireenit sunnuntaiaamun aikana. Hamasin sotilassiipi ilmoitti ampuneensa nämä raketit. Moshavin alueelle Yavnessa pudonnut Grad-ohjus osui ihmeellisesti talojen väliin, mutta vaurioitti niitä räjähdysvoimallaan. Asukkaat olivat kauhistuneita, sillä usealla heistä ei ole suojahuonetta, minne paeta hälytyssireenin alkaessa soida.
KOTIRINTAMAN komentaja on peruuttanut kaikki joukkokokoukset vaara-alueella, joka on ainakin 30 km:n syvyinen turva-aidasta. Supermarketeista ovat auki vain ne, jotka on rakennettu teräsbetonista ja joiden uskotaan kestävän raketin iskun. Joukkoliikenne toimii vaara-alueen kaupungeissa rajoitetusti. (ynetnews)
7. KOLMISENSATAA vasemmistolaista kokoontui puolustusministeriön ulkopuolelle syyttäen Barakia kansanmurhan aloittamisesta Gazassa. Poliisi nujakoi heidän kanssaan estäen heitä pääsemästä ministeriöön, ja pidätti heistä viisi. Tarkkailijat sanovat havainneensa, että Olmert on tainnut saada ”uuden herätyksen”. Hän ei muistuta heidän mukaansa ollenkaan sitä miestä, joka luimisteli Libanonin kakkossodan aikana uskaltamatta tehdä päätöksiä ja lopulta sellaisen tehtyään, teki sen ilman suunnitelmaa ja harkintaa. Eilen lehdistö -tilaisuudessa hän antoi kuvan israelilaisesta johtajasta, joihin maa on tottunut.
HAMASIN ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal vaati palestiinalaisia aloittamaan kolmannen intifadan Gazan puolustamiseksi. Hän lausui mielipiteitään al-Jazeeran haastattelussa.
IDF KOKOAA joukkojaan Gazan turva-aidan varteen odottaessaan mahdollista maa- ja panssarijoukkojen hyökkäystä Gazaan. Jos sellainen aloitetaan, sen tarkoituksena on Hamasin hallinnon kaataminen tai ajaminen maanpakoon. Hamasin sieppaamasta sotilaasta Gilad Shalit ei ole saatu mitään tietoja, hänen isänsä sanoi, ettei häntä informoitu taistelujen aloittamisesta Gazassa. Shalitin selviytymismahdollisuudet ovat entistä heikommat. (ynetnews) Gazassa ennen IAF:n iskua 5- ja 12-vuotiaat sisaret saivat surmansa terroristien ampuman raketin osuessa heidän kotiinsa.
Viimeiset uutiset kertovat, että IAF pommitti Hamasin pääasemaa Gazassa Saryan lähiössä sekä vankila-aluetta, jossa pidetään Fatahin jäseniä. Useita ihmisiä haavoittui iskuissa.(ynet)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020