TIISTAI 15.07.08
1. UUSI VAARALLINEN tilanne on kehittymässä Libanonissa. Kysymys on Sannine-vuoristosta Beirutin ja Damaskoksen välisen päätien varrella Bekaan laaksossa. Sannine-vuoren huippu on 2600 metriä meren pinnan yläpuolella Libanonin keskiosassa.
Azerbaijanilaisen Trend News Agencyn mukaan iranilaiset ja syyrialaiset ovat äskettäin saaneet valmiiksi perustustyöt tutka-asemien asentamiseksi vuorelle.
ISRAELILAISET asiantuntijat selittävät, ettei Syyria tarvitse tutka-asemia Libanonissa seuratakseen IAF:n koneitten liikkeitä. Niiden tarkoituksena lieneekin palvella Hizbullahin tarpeita siinä tapauksessa, että Damaskos antaa sille kehittyneitä ilmatorjunta-pattereita, esim. SA-18. Hizbullahin tutka-asemat voisivat olla hyödyllisiä mahdollisen sodan aikana, joilla se voisi seurata IAF:n koneita ja ilmoittaa niistä sekä Syyrian että Iranin armeijoille, joitten tietoliikenneverkostoon sillä on yhteys äskettäin asentamiensa kaapeleitten ansiosta.
DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Sannine-vuoren tutka-asemilla voidaan seurata myös USA:n Välimeren laivaston liikkeitä. Artikkelin mukaan iranilaiset upseerit ovat johtoasemissa Hizbullahin sotilasyksiköissä heinäkuun 14. päivän jälkeen, ja iranilaiset asiantuntijat ovat mukana Hizbullahin ilmatorjunnan, jalkaväen ja rannikon ohjusyksiköissä kautta Libanonin.
IDF pelkää, että Hizbullah voi toteuttaa iskunsa Israeliin heti vankienvaihdon jälkeen.
JP:n Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa selitetään lisäksi, että Venäjä toimitti uusimman ilma-torjunta ohjusaseman S-300 Kreetalle joulukuussa 2007. IAF:n väitetyillä lentoharjoituksilla Kreetan yläpuolella muutama päivä sitten testattiin S-300 tutkan ominaisuuksia, mikä voisi osoittautua äärettömän tärkeäksi, jos Venäjä on jo asentanut näitä ohjuspattereita Iraniin ja jos IAF lopulta joutuu toteuttamaan iskunsa Iranin ydinlaitoksiin. Kreetan viranomaiset ovat kieltäneet epäilyt IAF:n testilennoista selittäen, että tutkat oli käännetty pois käytöstä. (JP)
2. HIZBULLAH valmistautuu suuriin voitonjuhlallisuuksiin samaan aikaan, kun Israel valmistautuu hautaamaan kaksi Hizbullahin kommandoiskussa haavoittunutta ja ilmeisesti haavoihinsa kuollutta sotilastaan. Hizbullah on jääräpäisesti kieltäytynyt antamasta pitävää raporttia IDF:n sotilaitten, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, fyysisestä tilasta, mutta kaiken todennäköisyyden mukaan he kuolivat vaaditun hoidon puutteessa.
ISRAEL toteuttaa solmimallaan sopimuksella periaatettaan tuoda sotilaansa kotiin joko elävinä tai kuolleina, mutta ehdot, joilla tämä vaihtokauppa solmittiin, vähentää ennestäänkin IDF:n heikkoa imagoa vihollismaitten silmissä.
VAIKKA OMAISET pyrkivät säilyttämään heikkenevää toivoaan poikiensa saapumisesta kotiin elävinä loppuun saakka, IDF valmistautuu heidän sotilaallisia hautajaisiaan varten.
PUNAINEN RISTI asettaa lääkärin sekä Libanonin puolelle että Israelin puolelle rajaa. Järjestön edustaja Segev-Eitan kertoo, ettei heillä ole mitään ennakkotietoja, mikä heitä odottaa, mutta järjestelyjä tehdään eri mahdollisuuksia varten. Yksi ongelma järjestöllä on hankkia tarvittava määrä kuorma-autoja arkkujen kuljettamiseksi Libanonissa.
JOS ISRAELIN hallituksella on tiedossaan, että kaapatut sotilaat ovat kuolleet, sen tapa pitää omaiset jatkuvassa jännityksessä ja epätietoisuudessa on julmaa, kuten myös sen solmima vaihtokauppa IDF:n imagon kannalta on vähintään arveluttava.
Toisaalta, jos se ei sitä tiedä, miksi sillä oli tällainen kiire solmia sopimus, jonka se tietää hyödyttävän vannoutunutta vihollista? Hizbullah ei varmaan tarvitse ”hyväntahdoneleitä”, joita Olmert on valmis tyrkyttämään Abbasille ilman vastavuoroisuutta.
OLMERT ilmoitti ja Pariisissa, ettei Hizbullahin antama raportti IAF:n navigaattorista Ron Aradista ole lähelläkään tyydyttävä, mutta se ei ilmeisesti keskeytä vaihto-operaatiota. (JP)
3. JÄNNITYKSEN kasvamisesta huolimatta lähinaapureitten kanssa Israelin sisäpolitiikka jauhaa entisellä sisäänlämpiävällä tyylillään, ikään kuin maan ulkoinen kohtalo ei koskisi kansalaisten valitsemia kansanedustajia ja ministereitä ollenkaan.
Päähenkilö tässä kaikessa on tietenkin pääministeri Ehud Olmert, jonka toimia vuosien takaa poliisi yrittää selvittää asioista tietävien ja Olmertin kanssa työskennelleitten vastahakoisuudesta huolimatta. Olmertin entinen virastopäällikkö Shula Zaken voisi säästää paljon poliisin voimavaroja avaamalla ”sanaisen arkkunsa”, mutta hän pitää kiinni oikeudestaan vaieta. Poliisi tutkii kaikkiaan kuutta tapausta, joissa Olmertin epäillään toimineen lain väärällä puolella, vaikka hän itse vakuuttaa syyttömyyttään. Toinen vastahakoinen todistaja on Olmertin entisen lakitoimiston yhtiökumppani Uri Messer, joka myös kieltäytyy vastaamasta poliisin kysymyksiin. Ainoa vuolaasti yhteyksistään Olmertin kanssa kertonut on amerikkalainen liikemies Morris (Moshe) Talansky, jota Olmertin asianajajat uhkaavat hiillostaa viiden päivän ajan. Heidän tarkoituksenaan lienee painostaa vanhaa miestä, kunnes hän luhistuu tai he löytävät epätäsmällisyyden hänen todistuksestaan.
4. KNESSETISSÄ esitettiin Israelin politiikalle tyypillinen kisanhännän veto.
Labour-pomo Ehud Barak oli antanut puolueen jäsenille ohjeet äänestää kahden hallituksen esittämän ministerin valintaa vastaan. Olmertin aiemmin esittämän uhkauksen mukaan hänen olisi pitänyt erottaa Labour-ministerit hallituksesta, mutta sitä hän ei voi tehdä, koska se samalla kaataisi hallituksen. Pahinta Olmertin kannalta oli se, että asiasta tehtiin hallituksen luottamusäänestys. Ministerit kuitenkin valittiin.
TOINEN äänestys koski vaikutusvaltaisen talousvaliokunnan puheenjohtajan valintaa, johon Labour oli esittänyt KE Avishay Bravermania. Shas painoi silloin vuorostaan jarrua eikä hän saanut tarvittavaa enemmistöä. Shas on käärmeissään Labourille, ettei se tukenut Shasin vaatimuksia sosiaaliavustusten nostamiseksi varsinkin lapsiperheille.
Ehud Barak syytti asiasta Olmertia selittäen, että tämä lupasi Bravermanin puheenjohtajuuden ennen ministeri-valintoja.
KNESSETIN alivaliokunta hylkäsi lakiesityksen, jolla olisi kielletty valtion avustus Israelin kansalaiselta, joka osallistuu terrorismiin maata vastaan.
Ke Ruven Rivlinin jättämä lakiesitys, jolla poistetaan rikollissyytökset niiden kansioista, jotka osallistuivat Gazan ja Samarian evakuointisuunnitelmia vastaan, hyväksyttiin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa.
Lakiesitys, jolla voidaan poistaa kansalaisuusoikeus siltä, joka toimii valtion etuja vastaan tai vierailee vihollismaassa ilman lupaa, hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa.
ARIELIN kaupunki sai oikeuden laajentaa teollisuusaluettaan kahtakymmentä seitsemää tehdasta varten. Alue sijaitsee 17 km ns. vihreän linjan takana Samariassa, mutta kaupunki on kaikissa suunnitelmissa pysytetty Israelin puolella. Uusien teollisuuslaitosten rakentaminen kestää 15 kuukautta. Sinne tulee teräs-, alumiini- ja muoviteollisuuden laitoksia. Ne tuovat 1500 – 2000 uutta työpaikkaa kaupunkiin. Kuten saattaa arvata, NGO-järjestöt kuten Peace Now hyökkäävät päätöstä vastaan. Israelin media, mukana JP, antaa tällaisille järjestöille auliisti palstatilaa asiaa koskevassa artikkelissa.
Kansallinen siirtolaishallitus perustettiin Israeliin. Se tulee ottamaan tehtäviä 16 eri ministeriön velvollisuuksista pyrkien koordinoimaan hajallaan olevaa lainsäädäntöä ja käytäntöä yhden hallintokunnan alle. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Livni puolustautuu, että hän tuli seurueineen Pariisista omia matkojaan business-luokassa, koska hänellä oli tärkeitä tapaamisia. Olmert syytti häntä valtion varojen tuhlaamisesta, koska hänen koneessaan oli Aliza-vaimon mukana olosta huolimatta runsaasti tilaa. Olmertin ja Livnin välit alkavat olla jökötysastetta pitemmällä. Livni ei puhunut Olmertin kanssa mitään menomatkalla Pariisiin ja naama oli kireällä kaikissa yhteiskuvissa. Livni haluaa ”kalifiksi kalifin paikalle”, eikä oikein jaksa odottaa vuoroaan. (JP)
- Samir Kuntarin murhaaman poliisin Eliyahu Shaharin omaiset aikovat tehdä viimeisen yrityksen, ettei neljästä murhasta neljään elinkautiseen tuomittua Kuntaria vapautettaisi. Kuntar ampui Eliyahu Shaharin tämän tulessa 1967 ensimmäiseksi Nahariyan hiekkarannalle, jonne Kuntar apulaisineen oli rantautunut. Kuntar ampui ensiksi hänet. Sen jälkeen Kuntar ja muut tunkeutuivat läheiseen asuntoon, josta he raastoivat rannalle Danny Haranain ja tämän 4-vuotiaan tyttären. He murhasivat tytön murskaten hänen päänsä kalliolla ja kiväärinperällä, ampuivat hänen isänsä ja heittivät ruumiin mereen. Perheen äiti oli ryöminyt makuuhuoneen katon yläpuolella olevaan pienen onkaloon sylivauvansa kanssa, mutta peloissaan pitääkseen lapsen hiljaa tukahdutti tämän. (Ynet)
- Korkein oikeus hylkäsi Haran-perheen anomuksen, ettei Kuntaria vapautettaisi. Nyt poliisin omaiset uudistivat vetoomuksen perusteella, ettei ole moraalisesti oikein vaihtaa elävää murhaajaa sotilaitten ruumiita vastaan.
- Israelin ja Venäjän välillä matkustajat eivät enää tarvitse viisumia kolmen kuukauden kuluttua, kun sitä koskevat sopimukset ovat laillisia. (INN)
- USA:n presidenttiehdokas Baruk Hussein Obama hyökkää rajusti New Yorker makasiinissa esitettyä pilapiirrosta vastaan, jossa Obama esiintyy muslimiasussa, hänen vaimonsa olalla roikkuu automaattikivääri ja panosvyö. Seinälle on kuvattu Osama bin-Ladenin valokuva. Kansikuvan yhteydessä on otsikko ”Pelon politiikka”. (INN)
- Libanonilaislähde olettaa, että yksi Hizbullahin kaappaamista sotilaista oli elossa vielä kaappaushetkellä. Hizbullah otti videoteipin hyökkäyksestä, mutta sitä ei ole vielä esitetty julkisesti. (INN)
- Rodoksella oli eilen 6.8 asteen maanjäristys, se tuntui heikosti Israelissa.
Lämpötilat, Jsm. Ti: 20-30; ke: 19-30; to: 18-31; pe: 18-29 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019