KESKIVIIKKO 16.07.08
1. VANKIENVAIHTO Hizbullahin kanssa alkaa olla järjestelyjen kannalta kunnossa. ISRAELIN puolella IDF.n sotilaitten omaiset ja vaihdettavat 5 vankia ja 199 ruumista ovat rajalla kuten lukuisa joukko muuta väkeä median edustajien lisäksi. Paikalla on lääkäri ja helikopteri siltä varalta, että Regev ja Goldwasser ovat hengissä. Myös tarvittavat ambulanssit lienevät paikalla korjaamassa Libanonissa kaatuneitten IDF:n sotilaitten jäännöksiä, joita Hizbullah luovuttaa. Läheinen sairaala on myös valmiustilassa siltä varalta, että Regev ja Goldwasser tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa. Hizbullahin kommandoyksikkö kidnappasi heidät rajan yli tekemänsä hyökkäyksen aikana 12.07.2006.
LIBANONIN puolelta ilmoitetaan, että Regeviä ja Goldwasseria kuljettava saattue on myös jo rajalla, mutta sotilaitten kunnosta ei ole mitään tietoa. Hizbullahin TV-asema Al-Manar ilmoittaa Haaretzin mukaan, että vaihtoseremonia siirtyy tuntia myöhemmäksi, eli se alkaisi kello 10.00 tämän tiedon mukaan. Syytä viivästymiseen ei ole ilmoitettu. Vaihto suoritetaan Rosh Hanikrassa, Israelin luoteisimmassa kylässä Libanonin ja Israelin rajalla.
VAIHTO-OPERAATION neuvotteluissa tärkeää osaa näytteli Saksan salaisen palvelun asiamies, jonka henkilöllisyyttä tai muita tietoja hänestä ei ole paljastettu.
ISRAELISSA analyytikot ja tarkkailijat tunnustavat yleisesti, että vaihto-operaatio on Hizbullahin voitto ja että Israel kärsii siinä melkoista imagonsa menetystä. Hizbullahin Libanonin sotilasyksiköitten eteläisen osan komentaja Nabil Kaouk sanoo, että Olmertin ja Peresin nimikirjoitukset vaihtosopimuksen alla vahvistavat vääjäämättömästi Israelin tappioaseman Libanonin sodan seurauksena.
HAARETZIN kirjeenvaihtaja Zwi Bar´el toteaa, että Hizbullah väittämänsä sotilaallisen voittonsa lisäksi saa vaihto-operaation ansiosta vielä tärkeämmän voiton poliittisesti. Se voi osoittaa lupauksensa Kuntarin vapauttamisesta tulleen toteutetuksi sen omilla ehdoilla. Tämä on erittäin tärkeää Beirutissa tapahtuneitten katutaistelujen jälkeen, jossa Hizbullah menetti suuren osan kansansuosiotaan. Sen Dohassa saama poliittinen voitto veto-oikeudesta Libanonin hallituksessa antoi sille etuoikeuden valvoa kaikkia hallituksen päätöksiä ja estää kaikki sille epäedulliset päätökset.
LIBANONIN hallitus tunnusti Hizbullahin voiton julistamalla keskiviikon kansalliseksi
vapaapäiväksi. Hallituksen julistuksessa kerrotaan ”vankien vapauttamisesta israelilaisen vihollisen vankeudesta sekä marttyyrien jäännösten palauttamisesta”.
EHUD GOLDWASSERIN isä sanoi, että hänen tulee sääli Hassan Nasrallahia, ja että suree Libanonin kansan kohtaloa Nasrallahin kaltaisista johtajista.
OMAISET pitivät yllä toivoa viimeiseen saakka, että edes toinen heistä olisi ollut elossa. Nyt Hizbullahin edustajat luovuttivat kaksi mustaa arkkua Punaisen Ristin edustajille 09.30, mikä todistaa lopullisesti, että molemmat ovat kuolleet Hizbullahin vankeudessa. Tämä tulee varmaan herättämään uudelleen kiihkeät keskustelut siitä, miten mielekästä on vapauttaa tuomittuja terroristeja ja vaihtaa heitä kuolleitten ruumiita vastaan.
2. JP esittelee luettelon aiemmista Israelin suorittamista vankienvaihdoista.
- 2004 Hizbullah israelilaisen siviilin ja kolmen IDF:n sotilaan ruumiit 436 arabivankiin sekä 59:n libanonilaisen ruumiisiin.
- 1996 Israel vapautti 65 libanonilaista vankia kahden IDF:n sotilaan ruumista vastaan, jotka kuolivat Libanonin sodassa.
- 1991 Israel vapautti 51 libanonilaista vankia tiedosta, että yksi Libanonissa vangittu IDF:n sotilas oli kuollut.
- 1985 Israel vapautti 1150 arabivankia, lähes kaikki heistä palestiinalaisia kahta IDF:n sotilasta vastaan, jotka libanonilaiset gerillat olivat vanginneet 1982.
- 1983 Israel vapautti 4600 palestiinalaista ja libanonilaista kuutta IDF:n sotilasta vastaan, jotka oli kaapattu syyskuun neljäntenä 1982. Useimmat vangit oli otettu IDF:n Libanonin sotaretken aikana 1982. (JP)
3. IDF:N TAHOLLA uskotaan, että huolimatta näennäisestä rauhasta Libanonin rajalla tilanne voi räjähtää koska tahansa. ”Meillä on tuntu, että olemme törmäyskurssilla Hizbullahin kanssa. Ne jatkavat aseitten salakuljettamista Syyriasta ja jatkavat asemiensa linnoittamista Libanonin eteläosassa”, kertoo yksi IDF:n upseeri omana näkemyksenään. Eikä tämä ole vain yhden upseerin näkemys, vaan sen jakavat monet muutkin IDF:n upseerit Libanonin rajalla.
He olettavat, että Hizbullah voi yrittää uutta kidnappausta tai sitten he toteuttavat jonkun näyttävämmän operaation esim. tekemällä hyökkäyksen lähellä rajaa olevaan juutalaisyhteisöön, kylään tai kaupunkiin.
YK:n alaisten järjestöjen UNTSKO (YK:n tulitaukoa valvova organisaatio) sekä UNIFIL:in edustajat vakuuttavat, että Libanonin raja on rauhallinen eivätkä heidän päivittäiset sotilaspartionsa ole raportoineet Hizbullahin aseistautumis- tai rakennussuunnitelmista Libanonin eteläosassa. YK:n edustajat ovat kuin ne kolme apinaa: Eivät näe, kuule eivätkä puhu mitään vaikka kuulisivat ja näkisivätkin.
ISRAELIN HALLITUS äänesti vankien vapauttamisesta äänin 22-3, sitä vastustivat Boim, Bar-On ja Friedman. Samir Kuntarin vapauttaminen edellytti vielä presidentti Shimon Peresin armahduspäätöksen, jota hän kuvaili ”vaikeaksi ja sydäntä särkeväksi”. Hallituksen edustajat ja muut päättäjät ovat omaksuneet nuo osaaottavat termit, kuten ”tuskallinen”, jonka Olmert oli Ariel Sharonilta Gazan evakuointipäätöksen yhteydessä, ja nyt ”sydäntä raastava”, mutta kaiken kokeneena kansa epäilee, että heillä on ketunhäntä kainalossa puhuessaan noin. (JP)
4. KVARTETIN edustaja Tony Blair joutui peruuttamaan matkansa Gazaan kaistalle saatuaan varoituksia sekä Shin Betiltä että Ehud Barakilta, että hänen saattuettaan vastaan on suunniteltu terrori-iskua. Blairin tarkoituksena ei ollut tavata Hamasin johtajia Gazassa, vaan tarkastaa siellä olevia kvartetin rahoittamia kohteita ja operaatioita. Hamasin johto oli jo valmistautunut Blairin vierailua varten eristämällä teitä, joita pitkin hänen saattueensa oli tarkoitus ajaa sekä sulkemalla sille johtavia teitä. Toisaalta ”Allahin sotilaat” Gazasta ilmoittivat, ettei Hänen vierailunsa ole tervetullut. Hamasin johto syyttää kvartettia ja länsivaltoja yleensäkin kaksinaismoraalista, koska ne rahoittavat Fatahia ja Palestiinan Auktoriteettia ilman kontrollia, mutta sivuuttavat Gazan kansan tarpeet. Hamasin johto oli kuitenkin valmistautunut ylpeänä esittelemään Blairille, miten Hamasin johto on rauhoittanut alueen ja poistanut laittomuuksia. Haniyeh halusi samalla valistaa Blairia Gazan saarron kansalle aiheuttamista hankaluuksista. Pahimmin pettynyt oli UNRWA:n johto, joka olisi halunnut esitellä, miten Gazan kaista on muuttunut turvallisemmaksi Hamasin hallinnon alla.
5. EU:N ULKOMAANASIOITTEN johtaja Javier Solana, jota muutkin kuin artikkelin kirjoittaja pitävät markkinatorien ”helppoheikkinä”, aikoo tavata Iranin ydinneuvottelija Jaeed Jalilin tällä viikolla Sveitsissä. Tämä ei kuitenkaan ole uutinen, Solana on käynyt lukemattomia hyödyttömiä keskusteluja Iranin edustajien kanssa. Uutinen on siinä, että keskustelutilaisuuteen Sveitsissä osallistuu USA:n alivaltiosihteeri Willam Burns. Tämä vahvistaa omalla tavallaan varsinkin Debkafilen aiempia uutisia USA:n ja Iranin salaisista tapaamisista ja sopimuksista. Yksi tällainen salainen sopimus, josta Dekafile kertoi päiviä sitten, on USA:n ja Iranin välillä tehty sopimus, ettei raakaöljyn tynnyrihinnan anneta nousta yli 150:n USD. DB kertoo artikkelissaan, että sopimuksen mukaan radikaalit shia-ryhmät pidättävät hyökkäyksiään USA:n joukkoja vastaan Irakissa, ja jakavat tiedustelutietoja. DB kertoo myös, että tällä toimella presidentti Bush halusi vetää maton Baruk Obaman alta tämän luvattua aloittaa suorat neuvottelut Iranin kanssa tultuaan presidentiksi.
WILLAM BURNS kertoi senaatin ulkoasioitten komitealle, että hän on toiveikas keskustelujen etenemiseksi Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmia koskevalta osaltaan. Tämä huolimatta siitä, ettei Iran ole antanut pienintäkään viitettä luopumisestaan jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista kaikista boikottisuunnitelmista huolimatta. Burns kuvaili Sveitsin keskusteluja ”suureksi voimakeskusteluksi, jossa hän edustaa kuulijan osaa”. (www.debka.com)
6. PALESTIINAN turvallisuusjoukot jatkavat innolla ”yhteistoimintamiesten” jahtaamista, jopa paljon suuremmalla kuin rikollisten tai varsinkaan terroristien piirittämistä. Toisesta intifaadista lähtien 2000 palestiinalaiset ovat koventaneet suhtautumistaan niihin, joiden epäillään antavan tietoja Israelin armeijalle tai turvallisuusjoukoille. Sellaista pidetään maan myymisen ohella juutalaisille maanpetoksena, josta rangaistuksena on kuolema.
PA:n turvallisuusoikeus (sotilastuomioistuin) Jeninissä tuomitsi tiistaina kaksi palestiinalaista kuolemaan ”yhteistoiminnasta israelilaisen vihollisen kanssa”, kuten termi kuuluu. Ei ole puhettakaan mistään rauhankumppanista tai läheisestä käsien pumppaamisista tai halailuista, joita pääministeri Olmert osoittaa aina, kun hän tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Ehkä se on vain teatteria Olmertinkin taholta, mutta ei sitä ole miellyttävä seurata, kun tietää Abbasin taustan – kuten myös epäilyt Olmertista.
KUOLEMANTUOMIOT on Abbasin vahvistettava ennen toimeenpanoa, mutta varsin useat ovat kuolleet PA:n vankiloissa sinne tunkeutuneitten al-Aksan tai Tanzimin pyssymiesten luodeista. He ovat teloittaneet epäiltyjä ja tuomittuja jopa sairaalavuoteissa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Iran pitää suuret ilmaharjoitukset puolustuksensa vahvistamiseksi. (Haaretz)
- Poliisi tutkii uutta Olmertin hyväntekijän 75 000 USD ”lainaa” vuodelta 1993, jota Olmert ei ole maksanut takaisin. (Haaretz)
- Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin omaiset sanovat olevansa lamaantuneita saatuaan tiedon, että molemmat ovat kuolleet. Hizbullahin edustaja varoitti, että ruumiit ovat huonossa kunnossa räjähdyksen jäljiltä. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019