SUNNUNTAI 13.07.08
1. OLMERT ei koskaan ottanut agoraakaan järjestöjen antamista varoista itselleen, vakuuttaa Olmertia lähellä oleva lähde JP:n artikkelin mukaan.
POLIISI kuulusteli perjantaina Olmertia pari tuntia hänen kotonaan varoituksen alaisena. Poliisin edustaja vakuutti ennen tilaisuutta, että he ovat riisuneet silkkihansikkaansa ja aikovat esiintyä jämäkästi eikä antautua Olmertin hidastelutaktiikkaan, jota hän käytti edellisessä istunnossa. Edellisellä kerralla Olmert oli solvannut poliisin edustajia ja pitänyt pitkiä yksinpuheluita aikaa voittaakseen. Tällä kertaa Olmert tilaisuudesta tihkuneitten tietojen mukaan kertasi poliisin esittämän kysymyksen ja sen jälkeen kirjoitti useimmat niistä muisti-lehtiöönsä ennen vastaustaan. Kahden tunnin jauhamisen jälkeen Olmert ilmoitti, että poliisille varattu aika on ohi ja lopetti keskustelut. (JP)
2. POLIISIN keräämien tietojen mukaan Olmertin kanslia, jota johti hänen pitkäaikainen toimistopäällikkönsä Shula Zaken, antoi Olmertin tilin hoidon Rishon matka-toimistolle, joka järjesti hänen matkansa. Oikeuskanslerin toimiston antamien tietojen mukaan Olmert pyysi useita järjestöjä ja valtion virastoja maksamaan samoja ulkomaanmatkoja. On vielä epäselvää, lähetettiinkö pyynnöt suoraan Olmertin toimistosta, kuten tiedot vihjaavat, vai matkatoimistosta. Pyyntöjä lähetettiin mm. Jad Vashem-museolle, Simon Wiesenthal keskukselle, sotilaitten terveysjärjestölle sekä teollisuus- ja kauppaministeriölle. Varat pyydettiin lähettämään matkatoimistolle, joka vähensi niistä omat kulunsa ja laittoi loput Olmertin yksityistilille, jota hän käytti perheensä kanssa tehtyihin lomamatkoihin. Uudet epäilyt Olmertia vastaan periytyvät vuosilta 1993-2003 Olmertin ollessa Jerusalemin pormestarina sekä teollisuus-, kauppa- ja työministerinä 2003-2005. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert matkusti lauantai-iltana sapatin päätyttyä Pariisiin, jossa hän osallistuu presidentti Nicolas Sarcozyn johtamaan Välimerenmaiden konferenssiin. Konferenssin päämääränä on perustaa Välimerenmaiden Unioni, joka olisi tiiviimpi yhteisö kuin nykyinen Välimerenmaiden yhteistoimintajärjestö. Pariisin konferenssiin osallistuu useita muslimimaita, mutta Libya jättäytynee sivuun. Konferenssin puheenjohtajina toimivat Sarcozy ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak. Turkin osallistumista epäiltiin, mutta erään tiedon mukaan se on mukana ja haluaa näkyvää osaa perustettavassa unionissa. Turkki vaatii, että sitä kutsutaan protokollassa ”maaksi, jonka EU-jäsenyys on vireillä”, haluten tällä painottaa tahtoaan päästä EU:n jäseneksi mahdollisimman pian.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad on näkyvästi mukana pyrkien luomaan luottamuksellisia suhteita Ranskan kanssa, jotka ovat olleet viileät Syyrian osallistuttua ranskalaismielisten johtajien murhaan Libanonissa. Presidentti Sarcozy ilmoitti lauantaina keskusteltuaan Assadin kanssa, että sekä Syyria että Libanon avaavat lähetystön Pariisissa. Libanon itsenäistyi 1943 ja Syyria 1945, mutta kummallakaan maalla ei ole ollut diplomaattiedustusta Ranskassa.
VALTIOITTEN edustajat istuvat konferenssipöydän ääressä aakkosjärjestyksessä. Siten Israelin naapureina ovat Irlanti ja Italia. Mukana ovat JP:n mukaan ainakin Marokon, Tunisian sekä Libanonin uusi presidentti Omar Suleiman. Jordanian kuningas Abdullah II valitti muita kiireitä eikä ehtinyt mukaan. 43 Välimeren ympärillä olevaa maata tullevat olemaan perustettavan Välimeren Unionin jäseninä. Konferenssin päätteeksi johtajat osallistuvat Ranskan kansallisen Bastille Day päivän sotilasparaatiin. (JP)
4. JERUSALEM koki uuden terrori-iskun keskiyön maissa perjantai-iltana. Hyökkäys tapahtui Jerusalemin vanhankaupungin Leijona-portin luona. Hyökkäyksen tehnyt terroristi tulitti käsiaseellaan kahta poliisia lähietäisyydeltä. Tapaus kuvautui automaattisesti paikalle asennettuihin turvallisuuskameroihin. Rajapoliisi David Shriki Rishon Legionista sai luodin päähänsä kaatuen maahan välittömästi, mutta toinen poliisi Imad Gadir ampui terroristia haavoistaan huolimatta. Hän ei ilmeisesti osunut terroristiin, joka pakeni paikalta läheiselle muslimihautausmaalle. Paikalle kiirehtineet poliisiyksiköt haravoivat lähiympäristöä sulkien sinne johtavat tiet, mutta terroristi ehti kadota pimeyden suojassa eikä häntä ole tavoitettu.
MOLEMMAT haavoittuneet poliisit vietiin Ein Keremin sairaalaan, jossa David Shriki taistelee hengestään, Imad Gadir haavoittui lievemmin.
POLIISIN taholta ilmoitettiin, ettei tapaus liity aiempiin terrori-iskuihin Jerusalemissa, mutta että se on selvästi terrorismia. Debkafile arvelee, että hyökkäysten takana voi olla suurehko terrorijärjestö, jonka päämaja on joko Israelin sisällä tai maan ulkopuolella. Kaikissa tapauksissa terroristi oli varautunut kuolemaan iskussaan. Poliisi pyrkii selvittämään, oliko viimeinen hyökkääjä Jerusalemin asukas, kuten kaksi edellistä, vai tuliko hän Länsirannalta.
POLIISIN epämääräisiin lausuntoihin voi vaikuttaa se, että poliisi on ymmällä hyökkäyksistä, koska sillä ei ole mitään johtolankaa, jonka perusteella etsiä niiden suunnittelijoita. (JP)
5. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on riisunut yltään kaikki peittely-yritykset ja vaatii nyt avoimesti, että Hamasin tulee muodostaa yhteishallitus Fatahin kanssa. Pääministeri Olmert antoi muutama kuukausi sitten uhkauksen, että jos Fatah aloittaa neuvottelut Hamasin kanssa, ”rauhankeskustelut” Fatahin ja PA:n kanssa lopetetaan. Nyt näyttää, ettei PA:n johto välitä tästä uhkauksesta, mikä osoittaa, miten vähän se arvostaa Olmertin nykyistä hallitusta.
Fayad sanoo lausunnossaan, että aika on kypsä yhteishallituksen muodostamiseksi. Fayadin lausunto sisältyy Lontoossa ilmestyvän Al-Hayat arabi-lehden artikkeliin.
FAYAD kertoo artikkelissa, että hän on valmis johtamaan väliaikaista hallitusta, kunnes yhteishallitus on saatu muodostettua. Hän sanoi olevansa raivoissaan IDF:n ratsioista Juudeassa ja Samariassa, joitten hän sanoo estävän PA:n poliisin omia toimia lain ja järjestyksen pitämiseksi. Fayad vieraili viime viikolla Nablusissa, jossa hän kehotti IDF:n sulkemia myymälöitä ja instituutteja avaamaan ovensa kielloista huolimatta. Hän lupasi lähettää PA:n virkailijoita Nablusiin avustamaan paikallisia viranomaisia ja instituutteja. Fayadin hyökkäykseen IDF:n toimia vastaan Nablusissa vaikutti se, että hän oli itse määrännyt PA:n poliisin sulkemaan Hamasin johtamia instituutioita pari viikkoa sitten.
HAMASIN TAHOLTA torjutaan Fayadin tarjoukset yhteishallituksesta, ja siellä syytetään Fayadin toimivan IDF:n kanssa yhteistyössä. Hamasin edustaja sanoo, että Fayad on itse syypää yli kolmenkymmenen Hamasin johtaman instituutin sulkemiseen.
”Fayad on Palestiinan asian kaikkein vaarallisin mies. Hän on murskannut Palestiinan asian omien uskomustensa ja toimiensa kautta”, sanoo Hamasin edustaja Fawzi Barhoum. (JP)
6. FATAHIN EDUSTAJA sanoo, että Hamasin turvallisuusjoukot olivat kiduttaneet kuoliaaksi yhden sen korkeista virkailijoista. Virkailija nimeltä Bassam Anani, 40, oli Fatahin edustajana Nusseirat pakolaisleirin johtaja Gazan keskiosissa. Fatahin edustaja Länsirannalla Fahmi Zaarir kertoo, että Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät Ananin, viiden lapsen isän, kuukausi sitten. He pieksivät häntä armottomasti ja kokeilivat häneen kaikkia mahdollisia kidutusmenetelmiä, Zaarir väittää. Anani vietiin myöhemmin Shifan sairaalaan Gazan kaupungissa, jossa hän kuoli vammoihinsa. Zaarir syyttää Hamasia, ettei sillä ole minkäänlaista aikomustakaan sovitteluun Fatahin kanssa.
HAMASIN sisäministeriön edustaja puolestaan väittää, ettei Anania koskaan pidätetty, vaan hänet vietiin sairaalaan munuaisvaivojensa vuoksi, joihin hän kuoli. Anani haudattiin lauantaina. Hautajaissaattueeseen osallistuneet kertovat, että heitä tulitettiin heidän ohittaessaan Hamasin aseellisen siiven izzadin Qassam johtajan Abu Mahzeh al-Khatibin talon. Entinen fatahin tiedustelujoukkojen upseeri Sami Khattab, 35, pidätettiin huhtikuussa Hamasin turvallisuusjoukkojen toimesta. Hän kuoli pian sen jälkeen. Fatah syyttää, että myös Sami Khattabia oli kidutettu. (JP)
7. PALESTIINALAINEN KYLÄ nimeltä Bil´in jätti kanadalaiselle Quebecin korkeimmalle oikeusistuimelle Montrealissa haasteen, että se vaatisi kahta kanadalaista sisaryhtiötä lopettamaan Modiin Illitin uuden Mattityahu itäisen osan asuinrakennusten rakentamisen ja asuntojen myymisen. Kylä väittää, että se omistaa 90 hehtaaria (900 dunamia) maasta, jolle asuntoja rakennetaan. Jerusalemin korkein oikeus hylkäsi kylän jättämän vaatimuksen.
KYLÄN jättämässä kanteessa viitataan Rooman kansanvälisen rikosoikeuden tulkintaan vuodelta 1988, joka kieltää miehitysvaltaa siirtämästä omia asukkaitaan miehitetylle alueelle. Israelilainen juristi selittää, että yhtiöillä on Israelin oikeuslaitosten päätökset tukenaan, eikä Kanadan oikeuslaitos Quebecissä voi purkaa Israelin oikeuslaitosten päätöksiä. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- PA:n ministeri vankienasioissa Ashraf al-Ajami kertoo, että nyt on selvää, ettei Israelin vangitsemia palestiinalaisia voi vapauttaa ilman panttivankeja. Ajami, joka itse istui Israelin vankina 12 vuotta, sanoo, ettei Olmertin hallitus halua edes kuunnella häntä sairaitten pitkäaikaisvankien vapauttamiseksi. (JP)
- Iranin äskettäin ampumat ohjukset olivat maan vanhaa varastoa. Näytöksen tarkoituksena oli hävittää käytöstä poistetut ohjukset, sanoo USA. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkaa, että yksikin ohjus Irania vastaan saa aikaan vastaiskun kaikkia USA:n 32:a tukikohtaa ja Israelin vastaan, jotka poltetaan poroksi, hän maalaili. (JP)
- Presidentti Bush on näyttänyt vihreää valoa Israelille, jos se haluaa iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta ettei hänen hallituksensa osallistu siihen eikä sen tukikohdat anna IAF:n koneille laskeutumislupaa polttoaine-täydennystä varten. Iskukohteina olisivat Natanz, Ishahan ja Aradin raskasvesi laitokset. Onnistunut IAF:n isku voisi viivyttää Iranin ydinohjelmaa 5 vuotta.(JP)
- Abbas aikoo kiirehtiä ”rauhankeskusteluja” ja vaatia rakennuskieltoa ”setlementeissä”, joilla hän tarkoittaa Jerusalemin uusia lähiöitä. (Ynet)
- Englantilaiset arkeologit ja lääkärit tutkivat Jerikon kaivauksissa löydettyjä luita, jotkut yli 8000 vuotta vanhoja, löytääkseen tapoja parantaa tuberkuloosia, syfilistä, malariaa ja influenssaa. He tutkivat geenimuutoksia niissä. (Haaretz)
- Hizbullah uhkaa vapauttaa Galilean seuraavaksi. (INN)
- Toiveet Shdemahin säilyttämiseksi Israelin käsissä Har Homan itäpuolella kasvaa. IDF luopui tukikohdastaan siellä, Matan Vilnai antaa sitä PA:lle. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019