PERJANTAI 18.07.08
1. HAMAS USKOO saavansa paremman sopimuksen Israelin kanssa turvautumalla Saksan apuun ja hylkäämällä Egyptin välitystoimet, sanovat Hamasin johtajat Hizbullahin ja Israelin välisen sopimuksen jälkiseurauksena. Monet Hamasin johtajat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä tapaan, millä Egypti heidän mielestään hoitaa neuvotteluja.
”EGYPTILÄISET ovat todistaneet kykenemättömyytensä painostaa Israelia hyväksymään ehtomme”, sanoo yksi. Toinen asettaa sanansa näin: ”Odotimme egyptiläisten veljiemme edustavan kaikkien arabien intressejä keskusteluissa Shalitista. Mutta egyptiläiset eivät näköjään välitä meistä”. Hamasin pettymykseksi Egypti ei ole myöskään avannut Rafahin terminaalia Gazasta Siinaille, kuten kuukausi sitten solmittu tulitaukosopimus edellyttää.
HAMASIN edustaja Libanonissa, Osama Hamdan, vahvistaa, että Hamasin keskuudessa on kasvava tyytymättömyys Egyptin rooliin välittäjänä. Hän kuitenkin toteaa, ettei asiasta ole keskusteltu virallisesti, eikä Hamas pidä kiirettä asiassa.
HAMAS vaatii että Israel vapauttaa vankiloistaan vaiheittain 1000 palestiinalaista turvallisuus-vankia. Yhä useammat Hamasin johtajiin kuuluvat vaativat kääntymään Saksan puoleen. (JP)
2. HIZBULLAH varmistaa valtaansa Libanonin eteläosan kylissä, joissa shialaiset ovat vähemmistönä, ostamalla maata ja rakentamalla niille tukikohtiaan, kertoo Y Katz JP:n artikkelissaan. Järjestön taktiikan taustalla on Hizbullahin strategia muuttaa pois ”luonnon-puistoista”, joihin se oli sijoittanut rakettinsa ja aseellisia joukkojaan ennen Libanonin kakkossotaa. Hizbullah on pakotettu muuttamaan aiempaa käytäntöään siksi, että YK:n UNIFIL-joukot Libanonissa saavat mandaattinsa mukaisesti vuodelta 2006 liikkua vapaasti maaseudulla, mutta mennessään kyliin tai kaupunkeihin niillä täytyy olla Libanonin armeijan edustaja mukanaan. On myös havaittu, että Libanonin armeijan sotilaat, joista huomattava osa kuuluu shia-muslimeihin, antavat lähes poikkeuksetta vinkin Hizbullahin edustajalle UNIFIL:in tarkastusmatkasta kylään tai kaupunkiin.
SIIRTYMÄLLÄ entistä enemmän kyliin ja kaupunkeihin Hizbullah voi helpommin välttää yhteenottoja UNIFIL-joukkojen kanssa. Kerrotaan tapauksista, joissa YK:n sotilaat ovat pysäyttäneet epäilyttävän kuorma-auton etelä Libanonissa, mutta aloittaessaan tarkastusta paikalle on tullut joukko aseistettuja Hizbullahin pyssymiehiä alkaen väitellä YK-sotilaitten kanssa. Sen aikana kuorma-auto pääsee livahtamaan tiehensä ilman tarkastusta. YK:n tarkkailijat ovat myös joutuneet poistamaan YK:n päämajaan lähettämistään raporteista valokuvia, jotka näyttävät Hizbullahin rakennustöitä ja kaapeleita etelä Libanonissa. (JP)
3. LIBANONILAISET valittavat, että he ovat saaneet uhkaussoittoja vankienvaihdon
jälkeen Israelista, kertoo Libanonin virallinen uutistoimisto. Soittoja on saatu etelässä ja idässä sekä myös Beirutissa. Tietoliikenneministeri Jibran Bassil kertoo valittaneensa soitoista YK:lle kutsuen niitä ”räikeiksi Libanonin itsenäisyyden loukkauksiksi”.
Soitoissa uhataan vakavilla vastatoimilla minkä tahansa Hizbullahin uuden hyökkäyksen kostoksi. Automaattisesti toistettu viesti myös varoittaa sallimasta Hizbullahin rakentaa omaa valtiotaan valtion sisälle. Viesti päättyy sanoihin ”Israelin valtio”.
PELÄTEN Hizbullahin nyt keskittyvän iskemään israelilaiseen kohteeseen Libanonin rajan yli IDF on jonkin verran lisännyt valmiuttaan. Valmiuden lisäämistä perustellaan sillä, että vaikka Hizbullahin isku tapahtuisikin israelilaista tai juutalaista kohdetta vastaan ulkomailla, levottomuudet voivat helposti levitä Libanonin ja Israelin rajalle. (JP)
4. RIIPPUMATON libanonilainen web-sivu nimeltään ”Now Lebanon” julkisti torstaina pääkirjoituksen, jossa se kyseenalaistaa Hizbullahin väitteet voitoista Libanonin kakkossodassa. Artikkelissa nimeltään ”Oliko se sen arvoinen?” asetetaan rinnakkain nettovoitot ja nettotappiot vankienvaihdon jälkeen. Artikkelin mukaan ainoa nettovoitto oli Samir Kuntarin ja neljän muun libanonilaisen vapauttaminen sekä 199 arabi-ruumiin palauttaminen, kuitenkin muistuttaen, että neljä libanonilaista joutuivat vangeiksi Libanonin kakkossodassa, eikä heidän vapauttamistaan voida siten pitää nettovoittona.
NETTOTAPPIOINA sodasta, joka alkoi Hizbullahin kaapattua kaksi IDF:n sotilasta 12.07.2006 luetellaan seuraavat: 1200 siviiliä kuoli, heistä 400 alle 13-vuotiaita; 4 400 siviiliä haavoittui, heistä 700 vammautui pysyvästi; miljoona ihmistä joutui kodittomiksi; 125 000 asunto-yksikköä tuhoutui tai vaurioitui; 250 Hamasin ”taistelijaa” kuoli; 80 % Libanonin eteläosan kylistä tuhoutui; 38 850 951 neliömetriä maa-aluetta saastui rypälepommeista; 188 ihmistä on vammautunut rypälepommeista, 67 heistä lapsia; 20 kuoli kentälle jääneistä rypälepommeista, heistä viisi lapsia; taloudellinen menetys on 5 miljardia USD; pitkäaikainen tappio taloudelle on 16 miljardia USD; 12 tonnin öljyvahinkojen puhdistaminen maksaa 64 miljoonaa USD; 91 siltaa tuhottu; Ghajarin pohjoisosa uudelleen miehitetty; aivovientitappio Libanonista jatkuu.
Now Lebanon web-sivu sanoo edustavansa kaikkia Libanonin etnisiä, poliittisia, uskonnollisia ja sosiaalitaloudellisia ryhmiä.
TOINEN web-sivu toteaa. ettei Hizbullahin väite, että Libanonin vankeja koskeva kansio on suljettu, ei pidä paikkaansa, sillä ”useita libanonilaisia viruu edelleen Syyrian vankiloissa”, mutta kukaan ei tiedä heidän lukumääräänsä.
LONTOOSSA ilmestyvä lehti Asharq Al-Awsat kutsuu Hizbullahin vankienvaihtoa Israelin kanssa ”Radwan-sopimukseksi”, viitaten tällä Imaad Mughniyehin kutsumanimeen ”sheikki Radwan”. Lehti kertoo kyynisesti Hizbullahin ”voittoluvut”: Sota maksoi Hizbullahille 7 miljardia USD; yli 1200 Libanonin kansalaista sai surmansa ja 4 500 vammautui.
Libanonissa Al Anwar kertoi pääkirjoituksessaan: ”On häpeällistä nähdä Beirutin hallituksen jäsenten osallistuvan Hizbullahin juhlintaan”.
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Saad Hariri, huomattava länsimielinen sunni-johtaja Libanonissa, lensi salaiselle matkalle Irakiin, jossa hän tapasi Irakin huomattavimman shia-johtajan suurajatollahin Ali Sistanin. Hariri lensi Bagdadiin, josta hänet kuljetettiin vahvasti vartioidussa autosaattueessa Najefin kaupunkiin, jossa Sistani asuu. Haririn matkan aiheena oli huoli Hizbullahin kasvavasta vallasta Libanonin politiikassa. Viimeinen pisara Hizbullahin voitontansseissa oli sen solmima vankienvaihto Israelin kanssa, minkä Hizbullah kehitti valtaviksi propagandatilaisuuksiksi monin paikoin Libanonia.
Artikkelissa todetaan, että suurajatollah on vaikutusvaltainen uskonnollinen auktoriteetti, jonka myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad tunnustaa.
HARIRIN matkan tarkoituksena oli varmistaa, että shia-muslimit tunnustavat sunni-muslimien poliittiset oikeudet Libanonissa. Hariri ilmeisesti pelkää Libanonin poliittisen vapauden vaarantuneen entisestään viimeaikaisten tapahtumien johdosta.
6. HARIRIN huoleen Libanonin tulevaisuudesta voi olla toinenkin syy. USA:n presidentti Bushin hallitus on alkanut lähestyä Iranin hallitusta. Ensimmäisiä käytännön näyttöjä siitä on alivaltiosihteeri William Burnsin osallistuminen Sveitsissä järjestettävään Iranin ydinsuunnitelmia koskevaan neuvotteluun, jossa Irania edustaa sen pääneuvottelija ydinasioissa Jaeed Jalili, EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan kanssa. USA jopa vihjailee, että se tulee asettamaan diplomaatin Teheraniin edustamaan maataan siellä.
USA:n suunnan muutokseen lienee vaikuttanut Bushin pyrkimys kirjoittautua historian lehdille myös rauhan miehenä eikä sotien johtajana. Siksi hän haluaa uusia diplomaattisia aloitteita virkakautensa viimeisiä kuukausina. Iranin vastaisia pakotteita on yhä vaikeampi saada hyväksytettyä Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi. Myöskin Syyrian vastaiset boikottitoimet ovat käytännössä hajallaan Ranskan kutsuttua Bashar Assadin Pariisiin Välimeren-maitten konferenssiin, jossa hän presidentti Nicolas Sarcozyn ohjauksessa varasti pääosan, mutta vesitti samalla USA:n ajamat boikottihaaveet Syyriaa vastaan.
TÄHÄN USA:N suunnanvaihdokseen liittynee se, että puolustusministeri Ehud Barakin tälle viikolle suunniteltu matka Yhdysvaltoihin peruutettiin eikä uudesta tapaamisesta ole sovittu. Tilaisuudessa USA:n johtajien kanssa oli tarkoitus keskustella Israelin mahdollisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. USA on ilmoittanut, ettei se vastusta sitä, mutta ei lupaa osallistua eikä antaa huoltoapua, jos IAF tekee iskut yksin.
LÄHI IDÄSSÄ on kehitteillä uusia aloitteita, joista esimerkkinä on Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin järjestämä uskontojen välinen konferenssi Madridissa, jonne myös Israelin (tai juutalaisten) edustaja oli kutsuttu.
Toisaalta media kertoo, miten Persianlahden öljyrikkaat maat ostelevat USA:n ja Euroopan vaikeuksiin joutuneita pankkeja, rahoituslaitoksia, hotelliketjuja ja monia muita instituutioita.
Jotkut asiantuntijat varoittavat, että tulisi ensin tutkia, mitä vastuita maat ottavat ostaessaan konkurssikypsiä länsimaisia yrityksiä. Asialla ovat varsinkin UAE ja Qatar. Ensin ostettiin Citibank, vuorossa on Barklays sekä New Yorkin Chrysler Building. Abu Dhabin Investments Coucil osti Citibankin 7.5 miljardilla USD; Britannian Barkleys pankin osti Qatar 9 miljardilla USD; Abu Dhabi ostaa 75 %:n osuuden Chrysler talosta 800 miljardilla USD.
Länsimaissa ei ehkä ole havaittu, että muslimiomistajat tai -osakkaat vaativat, että pankin toiminnassa toteutetaan islamin sharia-käytäntöä. Tämä on islamin hiipivää valloitusta länsimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126866
7. UUTISOTSIKOITA
- USA:ssa eräs gay-mies jätti haasteen oikeudelle, jossa hän väittää kärsivänsä jatkuvaa ahdistusta ja sieluntuskia, koska Raamatussa tuomitaan homous. Hän vaatii, että Raamattujen julkinen myynti ja levitys sekä sen sanoman julkinen esittäminen kielletään. WND kertoo, että pian homojen ja lesbojen tuomitsemisesta voi saada 5 vuoden vankeusrangaistuksen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021