TORSTAI 17.01.08
1. TERRORISTIT Gazassa aloittivat torstaipäivän uudella raketti-salvolla kohti Sderotia ja Ashkelonia. Kymmenen Kassam-rakettia laskettiin pudonneen lähelle Sderotia, yksi niistä asuntoalueelle, toinen teollisuusalueelle aiheuttaen aineellisia mutta ei henkilövahinkoja. Pari Kassamia – tai Katjushaa, IDF ei aina halua ilmoittaa kumpi on kysymyksessä – putosi Ashkelonin kaupungin eteläpuolelle. Kassam-raketin kantomatka on tyypistä riippuen 8-12 km, Katjusha tai sen Grad-mallin kantomatka on 18- 20 km suuremmalla räjähdekärjellä. Molempien osumatarkkuus on huono, koska niissä ei ole ohjauslaitteita.
KESKIVIIKON AIKANA terroristit ampuivat yli 50 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi Sderotin asukas haavoittui sirpaleista ja 14 muuta hoidettiin shokin vuoksi. IDF:n antamien tietojen mukaan rakettitulen dramaattinen kasvu on seurausta Hamasin osallistumisesta siihen.
IDF:N sotilaat ovat jatkaneet rajoitettuja iskujaan Gazan alueelle. Ne ovat kuitenkin kovin kosmeettisia eikä niiden tarkoituksenakaan ole lopettaa Kassam-tulitusta, vain pyrkiä eliminoimaan havaitut rakettimiehistöt ja tuhoamaan rakennettuja terroripesäkkeitä.
”Sota jatkuu Gazan kaistalla kaiken aikaa. Meillä ei ole pätevää ratkaisua Kassam-rakettituleen. Siksi me voimme olla pakotetut laajentamaan operaatioitamme. Tulemme jatkamaan toimiamme ja tekemään mitä tulee tehdä tulituksen lopettamiseksi,” kertoo IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi.
ISRAELIN poliittinen ja sotilaallinen johto on toistellut tätä mantraa kuukaudesta ja vuodesta toiseen ilman näkyvää tulosta. IDF taistelee molemmat kädet sidottuina, ei vain toinen. (JP)
2. KESKIVIIKKONA IAF:n koneet ampuivat Gazan alueella ohjuksia autoa kohti, jossa tiedustelun mukaan piti olla Islamic Jihadin rakettimiehistö. Ohjus osui kuitenkin autoon, jossa kuoli kolme perheen jäsentä, 12-vuotias Amir Yazagi, hänen isänsä Muhammad ja setänsä Amr.
IDF ESITTI valittelunsa tapauksesta, mutta syytti terroristeja, jotka toimivat siviiliasutuksen keskellä vaarantaen siten sivullisten turvallisuuden. Hamasin edustaja Taher Nunu syytti Israelia tästä ”uudesta rikoksesta ja yhä useampien viattomien siviilien ja vapaustaistelijoitten surmaamisesta”.
AIEMMIN KESKIVIIKKONA IDF surmasi kaksi terroristia pian sen jälkeen, kun he olivat ampuneet raketteja Israeliin. Illalla IAF ampui ohjuksia el-Burej pakolaisleirin lähellä autoon, joka oli täynnä räjähteitä ja aseita. Kaksi autossa ollutta terroristia sai surmansa iskussa. (JP, INN)
3. JP:N KOLUMNISTI Tovah Lazaroff kertoo JP:n artikkelissaan parin Sderotin perheen omakohtaisia kokemuksia rakettitulen alla (Life in the middle of the rocket zone). Otteita siitä.
NELJÄN LAPSEN ÄITI Hadas Inataev yrittää järjestää elämäänsä kahden kerroksen talossaan, jossa ei ole pommisuojaa. Keskiviikkona naapuritalon takapihalla räjähtäneen raketin paineaalto puhalsi keittiön ikkunan sisään. Ainoa turvapaikka talossa on keittiön oviaukko, johon hän kiirehtii hälytyssireenin alkaessa varoittaa lähestyvästä raketista. Kerran hän meni suihkuun hälytyksestä välittämättä todeten ironisesti toimittajalle, että ”jos kuolen kuolenpahan ainakin puhtaana”. Välillä hänen täytyy koota vapisevat jäsenensä ja kauhistuneet ajatuksensa laittaakseen ruokaa neljälle lapselleen ja taksinkuljettaja miehelleen. Alueella on yleinen pommisuoja, mutta se on kaupungin 58:sta suojasta yksi 18:sta, jotka on suljettu, koska ne eivät täytä turvaohjeita. Joka tapauksessa 20 sekunnissa ei pitkälle ehdi, minkä hälytyssireenin ääni antaa aikaa ehtiä suojaan.
MILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak järjesti kahdellesadalle Sderotin lapselle muutaman päivän vapaan oleskelun Jerusalemin lähellä sijaitsevassa lomanviettokeskuksessa. Keskiviikkona vain osa lapsista pääsi lähtemään odottaviin busseihin jatkuvan rakettitulen vuoksi, mutta uusi yritys tehdään tänään torstaina. Gaydamakin hyväntahdon järjestelyt saavat toistuvasti osakseen pääministerin ja ministerien sekä vasemmistopoliitikkojen ilkeämielisen tuomion.
SDEROTIN KAUPUNGIN pormestari Eli Moyal ehti jo erota vastalauseeksi hallituksen ja Olmertin kyynisyydelle kaupungin kärsimyksiä kohtaan, mutta palasi työpaikalleen Ehud Barakin vakuutettua, että IDF tulee tehostamaan toimintansa Gazan kaistalla.
YK:N ERIKOISKOORDINAATTORI Robert H Serry vieraili Sderotissa tiistaina nähdäkseen tilanteen kaupungissa ja vaati rakettitulen lopettamista. Hänen varsinainen tehtävänsä on johtaa kansainvälisiä hätäapulähetyksiä Gazan kaistalle, jossa neljä viidestä asukkaasta tarvitsee apua.
ASIANTUNTIJAT varoittavat, että Sderotin ja muiden sota-alueella asuvien yhteisöjen lapset tarvitsevat pitkäaikaista psykiatrista hoitoa parantuakseen jatkuvan pelon aiheuttamista vammoistaan. Tämä tiedostettiin Gazan kaistalta karkotettujen perheitten lasten kohdalla, mutta asia on edelleen runsaan kahden vuoden jälkeen pääosin hoitamatta. (JP)
4. ISRAEL BEITEINUN ero hallituksesta, joka tulee voimaan 48 tunnin kuluttua virallisesta ilmoituksesta, on saanut yllättävän positiivisen vastaanoton Israelin median ja poliitikkojenkin taholta. Jopa JP:n pääartikkeli, joka ei juuri jakele suosionosoituksiaan oikeiston edustajille, kiittelee Avigdor Liebermanin rohkeutta ja päättäväisyyttä pysyä lupauksessaan erota, jos Olmertin hallitus aloittaa neuvottelut PA:n kanssa keskeisistä kysymyksistä. JP:n pääartikkeli tosin toteaa heti aluksi, ettei puolue, joka vaatii Israelin arabien asumien alueitten vaihtoa vihreän linjan takana juutalaisten asumiin alueisiin, ole sopiva hallituspuolueeksi, mutta kiittelee Liebermanin päätöstä esimerkiksi muille puolueille. Puolueella oli kaksi ministeripaikkaa.
PÄÄARTIKKELIN TARKOITUKSENA on lisätä painostusta Labour-puolueen puheenjohtaja Ehud Barakille, joka lupaili erota hallituksesta Winograd-komitean laatiman raportin ensimmäisen osan julkistamisen jälkeen, mutta vielä sitovammin komitean loppuraportin julkistamisen jälkeen. Yleisesti otaksutaan, että raportti käsittelee kovakouraisesti Olmertin hallituksen ja erityisesti sen pääministerin toimia Libanonin kakkossodan aikana. Winograd itse on vihjaillut, ettei raportissa mainita nimiä eikä haeta syyllisiä, mutta ei jääne epäselväksi, kuka asioista vastasi sodan aikana.
LIEBERMAN totesi eilen lehdistötilaisuudessa, ettei keskusteluissa PA:n edustajien kanssa ole kysymys periaatteesta maata rauhaan, mitä hän pitää traagisena virheenä. ”Kuka hyvänsä vakuuttaa kansalle, että kysymys on maa-alueista, johtaa kansalaisia harhaan. Jos vetäydymme ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, konflikti ja terrori ei lopu siihen. Emme voi hyväksyä epäsuhdetta Palestiinan valtion ja kahden kansan valtion välillä, jolla on huomattava arabivähemmistö. Siksi on oltava mahdollisuus asukkaiden ja maa-alueitten vaihtoon eikä maata rauhaa vastaan.” Lieberman tunnustaa, että hän liittyi hallitukseen huonoon aikaan Libanonin sodan jälkeen ja eroaa siitä nyt yhtä huonoon aikaan, mikä vahingoitta puoluetta. Hän laskee voitokseen sen, että hän pystyi hallituksessa ollessaan poistamaan Kadiman Juudean ja Samarian vetäytymissuunnitelman (realignment plan) hallituksen ohjelmasta, mutta ettei hän osannut varautua Annapolis-konferenssin aloittamaan prosessiin.
LIEBERMAN kumoaa arvelut, että hän haluaa oppositiojohtajan paikan Likudilta tai haluaisi liittymistä Likudiin edes vaalikumppanina, mutta hän lupasi aloittaa voimakkaan työskentelyn hallituksen kaatamiseksi ja uusien vaalien pitämiseksi. (JP)
5. HAREDIM-PUOLUE SHAS on Israel Beiteinun erottua hallituksesta asetettu ”Temppelin harjalle.” On mielenkiintoista – tai paremmin surullista - seurata, miten se aikoo selittää kansalle, että se pitää edelleen kiinni puolueen hengellisen johtajan Ovadia Yosefin, hengellisestä päätöksestä (”fatwa”), että puolue eroaa, jos Olmertin hallitus jakaa Jerusalemin.
JP:n asiaa koskevan artikkelin mukaan Shas on saanut Olmertilta lupauksen, että neuvottelut Jerusalemista siirretään Annapolis-sopimuksen aloittamien keskustelujen loppuvaiheeseen. Tämä on kovin läpinäkyvä peittely-yritys päivänselvälle johtopäätökselle: Shas pysyy hallituksessa, koska Olmert on lahjonut sen lupaamalla miljoonia puolueen instituutioille.
SHASIN PUHEENJOHTAJAN kerrotaan todenneen, että on hyvä, että Temppelivuori on PA:n hallussa siihen saakka, kun Messias saapuu. Shasille ei myöskään näytä merkitsevän mitään Juudean ja Samarian sydänosien luovuttaminen palestiinalaisille ja rajojen muodostaminen muutaman kilomerin päähän Israelin väestö-keskuksista, Jerusalemin tapauksessa vain kadun toiselle puolelle, kuten ei myöskään 100 000 kodeistaan karkotetun juutalaisen kohtalo.
SHAS EI PYSTY estämään Jerusalemin jakamista, jos Olmertin keskustelutiimit saavat jatkaa esteettä loppuun saakka. Toisaalta Livni ja Qureia ovat sopineet, että keskustelut pidetään salaisina. Niistä tiedotetaan kansalle vasta sitten, kun kaikki on sovittu, myös Jerusalemia, rajoja ja pakolaisia koskevilta osin. Olmertin ainoa pelastusrengas on Shas. Meretz ilmoittaa, että se tukee hallituksen Annapolis-keskusteluja ulkopuolelta. UTJ:n aikeista ei ole varmuutta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ARABIKANSANEDUSTAJAT vaativat, että Israel Beiteinu on julistettava laittomaksi, koska he katsovat sen kiihottavan kansaa rasistisilla puheilla.
- LIEBERMANIN tytär on poliisin tutkittavana mahdollisista miljoonien shekelien laittomista siirroista ulkomailta Israeliin. Tämä oli odotettavissa, koska puolue ei enää nauti myönnytyspolitiikan kannattajien ”etrog-suojelua” . (JP)
- ENSIMMÄISEN TEMPPELIN aikainen 2.1x1,8 sm mustasta kivestä tehty sinetti, joka kuului Nehemian kirjassa Persiasta palanneelle Temech perheelle, löydettiin vanhan kaupungin lantaportin läheltä. Sinetissä kuvataan kaksi pappia kohotetuin käsin suitsutusalttarin äärellä, jonka yllä on Babylonian Sin-jumalan kuunsirppi.JP
- TERRORISTIT ampuivat 13 rakettia Sderotiinn juuri ennen kahdeksaa torstaina, kun lapset ovat menossa kouluun. Kolme ihmistä haavoittui sirpaleista. Monet lapset eivät uskalla mennä kouluun, vaikka heitä suojaavat poliisit ja sotilaat. (Ynet)
- YLIOPISTOJEN professorit jatkavat lakkoaan palkkavaatimustensa tueksi.
- IRANIN PRESIDENTTI Ahmadinejad sanoo Lähi Idän valtioiden olevan lähellä purkaustaan Bushin vierailun jälkeen ja lupasi tukea palestiinalaisten taistelua. Hän myös totesi, että painostus Irania kohtaan on vähentynyt. (Ynet)
- OLMERT on sopinut PA:n kanssa, ettei Israel vaadi PA:ta luovuttamaan sen pidättämien David Rubinin ja Achikam Amichain murhaajia. (INN)
- OLMERT on luvannut, että 50 000 palestiinalaispakolaista saa tulla Israeliin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019