PERJANTAI 18.01.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat viimeisen 72 tunnin aikana 130 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin Negevin länsiosaan. IDF:n vastatoimissa ainakin 25 palestiinalaista sai surmansa. Eilen torstaina laskettiin 47 Kassam-rakettia, joista 8 putosi Sderotin kaupunkiin. Kolme asukasta haavoitti raketin sirpaleista ja 22 ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vakuuttaa, että IDF tulee jatkamaan operaatioitaan Gazan kaistalla, kunnes terroristien raketti- ja kranaattituli Gazasta Israeliin lakkaa. Barak kävi tutustumassa tilanteeseen Gazan rajalla ja kertoi, että IDF sulkee kaikki Gazaan johtavat rajaterminaalit lopettaen kaiken avustustoiminnan sinne. Käsky toteutetaan välittömästi ja se tulee jatkumaan useita päiviä, hän lupasi. Toimen tarkoituksena on lisätä painetta terrorijärjestöjä kohtaan ja samalla irrottaa Israelia lisää Gazan kaistasta. Vain humanitäärinen apu sallitaan.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uskalsi myös käydä tutustumassa vihaisten asukkaitten hätään, joille ”hän kertoi olevansa tietoinen, että heidän elämänsä on vaikea”. Tämä on kovin kyyninen vähättely heidän jokapäiväisestä elämästään pelon ja terrorin alaisena. Olmert kielsi, että hallitus voisi vahvistaa jokaista taloa” raketin-kestäväksi”, sillä ”siitä tulisi ennakkotapaus, jonka perusteella myös pohjoisessa asuvat voisivat vaatia talojensa vahvistamista.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa erota, ellei IDF lopeta iskujaan Gazan alueelle. Abbas on soitellut USA:n, EU:n ja arabimaiden johtajille tuomiten voimakkaasti IDF:n vastatoimet Gazassa ja vaatien heitä painostamaan Israelia lopettamaan ne välittömästi. Sen sijaan raportit eivät kerro mitään siitä, että hän tuomitsisi raketti- ja kranaatti-iskut Israelia vastaan. Abbasin vetonaulana on ”rauhankeskustelujen keskeyttäminen”, ellei Israel lopeta iskujaan.
FATAH JA HAMAS ovat lähentyneet toisiaan raketti-iskujen ja IDF:n vastatoimien kiihtyessä. Mahmoud Abbas soitti Hamas-johtaja Mahmoud Zaharille Gazaan esittäen hänelle surun-valittelunsa Zaharin pojan kuoleman johdosta. Myös Fatahin Gazassa asuvat johtajat ovat käyneet esittämässä valittelunsa Zaharin menetyksen johdosta.
3. ABBASIN KERROTAAN olevan erityisen vihainen IDF:n operaatioitten lisääntymisestä heti Bushin vierailun jälkeen. PA:n viranomaiset vihjaavat, että toimien kiihtyminen on suora seuraus Bushin vierailusta. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh vaatii Israelia pelastamaan ”rauhanprosessin” ja lopettamaan operaatiot välittömästi. Hän selitti, ettei Abbas voi yksin päättää keskustelujen lopettamisesta, vaan se vaati kaikkien arabien suostumista.
ABBAS kutsui torstaina kokoon PLO:n hallituksen, joka julkisti lausunnon syyttäen Israelia Länsirannan ja Gazan muuttamisesta ”veriseksi taistelukentäksi” ja nimitti IDF:n operaatioita ”terrorismiksi”, joka vaarantaa rauhankeskustelut.
Samaan aikaan Hamasin ”sotilassiipi” Izz al-din Kassam lupasi massiivisia vastaiskuja sekä rakettien että muitten hyökkäysten muodossa Israelin alueelle.
USA:N ULKOMINISTERIÖN tiedotteessa sanotaan varovaisesti, että jotkut IDF:n toimet voidaan kuvata itsepuolustukseksi ja että Israelilla on oikeus puolustautua, mutta ministeriö ”rohkaisee Israelia välttämään kaikin tavoin vahingoittamasta siviilejä, kuten USA:n armeija tekee”.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon valittaa siviiliuhreja ja kehottaa palestiinalaisia lopettamaan raketti-iskunsa sekä Israelia käyttämään äärimmäistä pidättyvyyttä vastaiskuissaan.
4. TORSTAINA ILTAPÄIVÄLLÄ terroristit ampuivat jatkuvana salvona kuusi Kassam-rakettia juutalaisyhteisöihin Negevin länsiosassa. Sderotin asukkaat aloittivat spontaanin mielenosoituksen kadulla, joka pian laajentui lähes parin sadan asukkaan kokoontumiseksi. He polttivat autonrenkaista kadulla turvallisuusjoukkojen edessä. Poliisi pidätti kaksi mielenosoittajaa, sillä ”he olivat häirinneet kaupungin rauhaa”.
Välittömästi mielenosoituksen jälkeen kolme muuta rakettia iskeytyi Saderotin alueelle, yksi niistä Shapiro-opiston alueelle, neljäs raketti iskeytyi Shar HaNegevin kibbutsin alueelle. Kaksi naista haavoittui sirpaleista ja yksi nainen nyrjäytti nilkkansa pyrkiessään sirpalesuojaan.
IAF:N VASTAISKUSSA ohjus osui autoon Beit Lahiyassa. Palestiinalaislähteiden mukaan kolme autossa ollutta Islamic Jihadin jäsentä sai surmansa.
5. ISRAELILAINEN AUTOILIJA haavoittui olkaan ohiajavasta autosta ammutuista luodeista lähellä Modiin Illittiä torstai-iltana. Magen David Adom kertoo, että 40-vuotias mies ajoi autollaan lähellä Dir Katisia Modiinissa Binyaminin alueella haavoituttuaan ohiajavasta autosta ammutuista luodeista, mutta hän pystyi ajamaan IDF:n Naalissa sijaitsevalle tarkastusasemalle. Abbasin johtaman Fatahin alainen ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Vapaus- ja Vapauttamisosastot” ilmoittautui murhayrityksen suorittajaksi.
Toisessa tapauksessa lähellä Tulkarmia ja Avnei Hefetzin tiesulkua israelilaista autoilijaa tulitettiin, mutta luodit eivät osuneet autoon. Sotilaat löysivät paikan, jossa sala-ampuja oli odottanut autoilijaa löytäen sieltä valmiin palopommin. Beit Furikin tarkastuspisteessä sotilaat löysivät palestiinalaiselta osittain kootun käsiaseen.
TORSTAINA poliisit ja Shin Betin asiamiehet saivat estettyä Jerusalemin Tel Avivin välillä kulkevaa junaa vastaan aiotun pommi-iskun pidättäen sitä suunnitelleen terrorisolun. He hajottivat myös löytämänsä pommiverstaan. Solu oli suunnitellut useita muitakin pommi-iskuja.
6. AIKAISIN perjantaiaamuna IDF:n sotilaat saartoivat talon, jossa piileskeli useita al-Aksan terroristeja. Syntyneen tulitaistelun aikana al-Aksan ”sotilasjohtaja” Nablusin alueella, Ahmed Senakre yritti paeta talosta saaden surmansa sotilaitten luodeista. Neljä muuta terroristia haavoittui tulituksessa; sotilaat eivät kärsineet vammoja. Ahmed Senakre on Ala Senakren veli, joka on al-Aksan operaatioitten johtaja Nablusissa. Hänet vapautettiin Olmertin lupaaman palestiinalaisvankien vapauttamisoperaation yhteydessä kuukausia sitten. Keskiviikkona IDF:n sotilaat surmasivat Islamic Jihadin johtajan Walid Obeidin (Abu Al-Qassam) Qabatiyan kylässä. Walid Obeidi, 44 Birkinin kylästä lähellä Jeniniä, johti Jihadin al-Quds ryhmän operaatioita vuodesta 1980 ja oli vastuussa lukuisista terrori-iskuista ja tulitaisteluista Israelissa.
AL-AKSAN EDUSTAJAT vakuuttavat, että rauhallinen aika on nyt ohi. USA:n virallisesti terrori-järjestöksi luonnehditun järjestön edustaja Abu Qudai vannoo, että Al-Aksa jatkaa Fatahin ja Abu Ammarin (Arafatin) omaksumaa taistelua aloittamalla itsemurhaiskut Israelin kaupungeissa ja israelilaisten siviilien tulitukset maanteillä. (JP, Ynet)
7. MAHMOUD ABBAS sanoo, että hän lähettää 40 % ulkomailta luvatuista 7.6 miljardin USD varoista Gazaan. Torstaina hän yhdessä useitten Fatah-johtajien kanssa vieraili Gazassa Mahmoud al-Zaharin kotona esittäen surunvalittelunsa. Al-Zahar on yksi Hamasin perustaja-jäsenistä, mutta häntä ei asetettu pääministerin virkaan hänen avoimen israelilaisten siviilien surmaamisensa vuoksi. PA:n työ- ja suunnitteluministeri Samir Abdullah kertoo, että PA on saanut lupauksen kaikkiaan 7.7 miljardin USD avusta. Tästä 40 % siirretään Gazaan.
Rahavirrat ovat alkaneet virrata EU:sta, Saudi Arabiasta ja Ranskasta.
ISRAELIN JOHTO on seurannut huolestuneena Abbasin ja muiden Fatahin virkailijoitten lähestymistä Hamasin johdon kanssa. Olmert on uhannut toistuvasti, että hän katkaisee keskustelut Abbasin kanssa, jos hän aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. (JP, Ynet)
8. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Tzipi Livni kävi Venäjällä kahden päivän matkalla yrittäen taivuttaa sitä lopettamaan uraanitoimitukset Iranille ja suostumaan pakotteiden koventamiseen Iranin ydinasehaaveita vastaan. Ulkoministeri Sergei Lavrov ei innostunut asiasta. (JP)
- KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz jätti eilen Knessetiin lakialoitteen, jolla Maaleh Adumim, Givat Zeev ja Mevasseret Zion liitetään Jerusalemiin. Lähiöt säilyttäisivät paikallishallintonsa ja budjettinsa, mutta ne vahvistaisivat Jerusalemin asemaa. Olmertin kanta tähän on muuttunut. Kolme viikkoa ennen Bushin tuloa Israeliin hän vihjaili Jerusalemin arabilähiöitten luovuttamista PA:lle, mutta sen jälkeen hän kuuluttaa yhtenäistä ja vahvaa Jerusalemia, ehkä tyynnyttääkseen Shasin ja muiden hallituspuolueitten jäseniä, myös Kadimassa. (INN)
- JERUSALEM on menettänyt vuodesta 1990 lähtien 100 000 asukasta, joista valtaosa on muuttanut lähiöihin, Juudeaan tai Samariaan etsiessään halvempia asuntoja ja löytääkseen työtä. Valtaosa heistä on juutalaisia. Vuonna 2006 Jerusalemista muutti 17 300 asukasta ja sinne muutti 10 900. Kaupungin asukasluku on nyt 750 000, josta 500 000 on juutalaisia, loput arabeja. Uusista siirtolaisista 2 500 asettui Jerusalemiin (13 % muuttaneista) vuonna 2006. (JP)
- JERUSALEMIN PIIRIOIKEUS päätti vapauttaa poliisin pidättämät 7 alaikäistä nuorta tyttöä, jotka ovat olleet pidätettyinä 23 päivää. He kieltäytyivät ilmoittamasta nimiään poliisin pidätettyä heidän Givat Ha-Or kukkulalta Samariassa, jonne he olivat rakentamassa uutta parakkikylää, yhtä monista muista. Poliisi hajottaa niitä, mutta ne pystytetään uudelleen. (INN)
- RABBI Mordechai Eliyahu lisää uuden rukouksen sapattirukoukseen, jossa muistetaan Sderotin kaupungin asukkaitten hätää. Se löytyy osoitteesta:
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124957
- WINOGRAD-KOMITEAN sisällä on erimielisyyttä, tulisiko 30.01.08 julkistettavassa raportissa suoraan esittää pääministeri Olmertin eroa. Yksi jäsen oli vaatinut sitä toisten vastustaessa. Raportin sanamuoto on tiettävästi hyvin suorasukainen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019