KESKIVIIKKO 16.01.08
1. PIENOISSOTAA GAZAN KAISTALLA, voisi kuvata eilisiä yhteenottoja IDF:n ja Hamasin joukkojen välillä. IDF:n Golani prikaatin Egoz joukko tunkeutui aikaisin tiistaiaamuna Gazan keskiosiin tankkien ja puskutraktorien tukemina etsien rakettimiehistöjä ja pyrkien tuhoamaan terrorin infrastruktuuria alueella turva-aitaa seuraillen. Yhteenotoissa sai surmansa 19 palestiinalaista, joukossa kolme siviiliä. Osa uhreista kuoli IAF:n ilmaiskuissa, joiden mukana oli Mahmoud Zaharin 24-vuotias poika Hassam Zahar.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas alias Abu Mazen tuomitsi IDF:n ”barbaarisen massamurhan Gazassa”, ja uhkasi sen voivan vahingoittaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa. ”Emme voi pysyä vaiti näiden rikosten suhteen”, hän vakuutti.
HAMAS MÄÄRÄSI kolmen päivän suruajan Gazan alueella. Hamas-johtaja Damaskoksessa syytti, että IDF:n toimet Gazassa olivat seurausta presidentti Bushin Lähi Idän vierailusta. ”Tämä rikos on Bushin vierailun ruma hedelmä alueella. Hän kiihottaa sionisteja ja painostaa palestiinalaisia vastustamaan entistä rajummin palestiinalaisten keskinäistä keskustelua.”
MAHMOUD ZAHAR syytti Abbasia osasyyllisyydestä hänen poikansa surmaan.” Tätä Abu Mazen ja hänen toverinsa, Israelin kanssa yhteistyössä olevat ja amerikkalaisten vakoojat, toivoivat.” Hän vakuutti, että Hamas vastaa tiistain hyökkäykseen sopivalla tavalla ja että he tulevat puolustautumaan kaikin käytettävissään olevin voimin. (JP)
2. HAMAS aloitti tutkimuksen selvittääkseen, miten 13 sen jäsentä kuoli tiistain taisteluissa IDF:n kanssa. Ensimmäinen havainto on se, että Hamasin joukot menivät IDF:n asettamaan ansaan, ja että sen joukot olivat sijoittuneet vaikeaan maastoon. Yksi monista havaituista virheistä oli Hamasin edustajan mukaan se, etteivät sen maastoon sijoitetut tarkkailijat havainneet IDF:n liikkeitä, vaan tulivat yllätetyiksi. ”Ennen kuin he havaitsivat, mitä oli tapahtumassa, heitä kohti avattiin kova panssarien ja tykkien tuli sekä maajoukkojen ohjustulitus.” Toinen havainto oli se, että Hamasin joukot käyttivät rakettikranaatteja (RPG), joiden kantomatka ei ollut riittävä, kranaattien ja panssariohjusten asemesta. Muutoinkin joukot eivät käyttäneet kakkia aseitaan, selvitys havaitsi.
HAMASIN EDUSTAJA selvittää, että Hamas ei käskenyt joukkojaan peräytymään uhrien määrän vähentämiseksi siksi, että se uskoi IDF:n asettavan omia tarkkailuasemiaan tyhjiin taloihin, miinoittavan alueita sekä asettavan väijytyksiä. Siksi joukoille annettiin käsky taistella ylivoimaa vastaan. Hän varoitti, että taistelu tulee olemaan aivan toisen tasoinen, jos IDF yrittää tunkeutua Gazan kaupunkiin ja muihin asutuskeskuksiin. Hamasin sotilasedustaja sanoi, että rakettitulitus Gazasta tulee jatkumaan. Eilinen rakettitulitus oli hänen mukaansa viesti sionisteille ja varoitti juhlimasta voittoa liian aikaisin.
IDF:n taholla todetaan, että Hamasin aloittama selvitys eilisistä taisteluista osoittaa Hamasin joukkojen toimivan armeijan tavoin ja pyrkivän oppimaan virheistään. (JP, INN)
3. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat yli 40 rakettia ja 17 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Keskiviikkoaamuna 09.30 mennessä ainakin 23 rakettia on ammuttu Gazasta Negevin länsiosaan. Ainakin yksi niistä putosi Ashkelonin teollisuusalueelle. Vahingoista ei ole tietoa. Tiistaina ammutuista raketeista yksi osui Sderotissa asuintaloon haavoittaen neljää asukasta ja saaden viisi shokkitilaan. Pahimmin haavoittui nainen ja 8-vuotias tyttö, joka oli leikkimässä naapurin pihassa toisten lasten mukana. Ainakin yksi Ashkelonia kohti ammuttu oli Grad-raketti.
Oslon sodan alusta lähtien seitsemän vuoden aikana Sderotin kaupunkiin on ammuttu 6 415 Kassam-rakettia. Yli 3 000 kaupungin asukasta on jättänyt asuntonsa ja siirtynyt muualle Israelissa. Jatkuessaan tämä kansainvaellus tulee tekemään Sderotista haamukaupungin.
TIISTAINA palestiinalainen sala-ampuja surmasi perunapellolla istutustöissä olleen 20-vuotiaan ecuadorilaisen vapaaehtoisen Carlos Chavezin. Työntekijät havaitsivat ampujan ja huusivat varoituksia toisilleen suojautuen pellolla olleen auton taakse. Chavez nousi seisomaan aikoen juosta suojaan, kun sala-ampujan luoti osui hänen selkäänsä. Hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta. Hän työskenteli Ein Hashlosha kibbutsin pellolla 100 metrin päässä turva-aidasta.(JP)
4. ISRAELIN POLIITTINEN JA SOTILAALLINEN johto harkitsee, onko viisasta jatkaa pieniä
sotilaallisia iskuja vai onko aika aloittaa laajemmat operaatiot Gazan kaistalla. IDF:n suorittamat rajoitetut muutaman kilometrin syvyiset iskut eivät ole vähentäneet rakettitulta. IDF on vain hipaissut suurten pakolaisleirien Zeitun, Sejaiya ja Al-Burej sivuja välttäen tunkeutumista sisälle, mikä tulisi aiheuttamaan uhreja myös IDF:n sotilaitten parissa. Toisaalta suuri operaatio keskeyttäisi lähes varmasti maanantaina alkaneet Israelin ja PA:n työryhmien väliset keskustelut, joissa on tarkoitus käsitellä kaikkia osapuolten välisiä asioita, myös rajoja, pakolaisia ja Jerusalemia koskevia. Hamas on puolestaan selvästi liittynyt toisiin terrorijärjestöihin Islamic Jihad, PRC ja al-Aksa, ja aloittanut rakettien ampumisen Israeliin, mistä se oli pidättynyt useamman kuukauden ajan lisäten arsenaaliaan ja kehittäen rakettiensa tehoa ja kantomatkaa.
KIIHTYNEEN rakettitulen tarkoituksena voi olla häiritä keskusteluja ja saada ne loppumaan.
Voidakseen saada aloitteen käsiinsä IDF:n lienee pakko aloittaa laaja operaatio, koska nykyinen tilanne ei Olmertin varovaisuudesta ja peloista huolimatta voi jatkua. (JP)
5. PRESIDENTTI BUSH on tiettävästi alkanut tiedostaa, että samaan aikaan kuin palestiinalaisia muutti pois sodan jaloista pääosin arabijohtajien kehotuksesta, arabimaissa asuvat juutalaiset pakotettiin muuttamaan pois jättäen kaiken omaisuutensa ja pankkitilinsä, vain käsitavarat olivat sallittuja. Heidän lukumääränsä vastasi suurin piirtein kodeistaan muuttaneiden palestiinalaisten lukumäärää. He muuttivat valtaosin Israeliin, joka sulatti heidät yhteiskuntaansa, mitä arabimaat eivät ole tehneet niiden alueille muuttaneille palestiinalaisille, vaan pakottaneet heidät asumaan ahtaissa pakolaisleireissä ja rajoittaneet heidän työnsaantiaan ja osallistumistaan ympäröivän yhteiskunnan toimintaan. Pakolaisleireissä asuen he ovat UNRWA:n perustamisesta lähtien saaneet enemmän kansainvälistä tukea henkeä kohti laskettuna kuin mikään muu kansa maailmassa. Bush selittää, ettei hän halua sanella ehtoja, miten pakoalisongelma tulisi hoitaa, mutta hän esittää kansainvälisen rahaston perustamista, joka suorittaisi korvaukset menetetystä omaisuudesta ja auttaisi pakolaisia aloittamaan oman elämänsä. (JP)
6. ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman ilmoitti juuri päättyneen
lehdistötilaisuuden aikana, että hänen puolueensa eroaa hallituksesta, koska Olmert ei ollut suostunut pidättymään keskeisten kysymysten käsittelemisestä työryhmissä PA:n kanssa. Lieberman kertoi, etteivät palestiinalaiset ole hänen ongelmansa, vaan Israelin arabit, kuten kansanedustajat Ahmed Tibi ja Mohammed Barakeh, joita hän pitää pahempina kuin Hamasin johtajaa Khaled Mashaalia ja Hizbullahin johtajaa Hassan Nasrallahia. Hän selitti, että jos palestiinalaisille annetaan oma valtio, Israelin arabit vaativat itsemääräämisoikeutta. Siksi hän vaatii alueitten ja asukkaitten vaihtoa. Hän hylkää ”maata rauhaa vastaan” periaatteen.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai oli soittanut eilen Liebermanille Kiinasta, jossa on virallisella vierailulla, kysellen Israel Beiteinun tilanteesta. Hän ei luvannut puolueensa eroa hallituksesta, mutta kertoi, että puolue eroaa, jos hallitus neuvottelee Jerusalemin jakamisesta.
7. OLMERT ei tiettävästi ole kovinkaan pahoillaan Israel Beiteinun erosta, sillä hänellä on edelleen 67 kansanedustajan tuki 120:stä. Lisäksi hän keskustelee UTJ:n ja Meretzin tulosta hallitukseen. Molemmissa puolueissa on niitä, jotka haluavat Olmertin hallitukseen, mutta myös vastustajia. UTJ:n tulo hallitukseen helpottaisi Shasin pysymistä hallituksessa, mutta Meretzin tulo kääntäisi hallitusta vaarallisesti vasemmalle, mikä voisi ärsyttää Kadima-puolueen jäseniä, jotka loikkasivat sinne Likudista. (INN)
8. SAUDI ARABIASSA Bushin mukana vieraileva ulkoministeri Rice kehotti arabimaita solmimaan suhteita Israelin kanssa. Rice puhui lehdistölle seisoen rinnakkain Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Saudin kanssa. Kysyttäessä tarkoittiko hän myös diplomaattisuhteiden solmimista Rice kiemurteli sanoen niiden olevan kokonaan toinen asia, mutta on joukko asioita, joita voidaan tehdä ilman diplomaattien vaihtoa, hän selitti. (JP)
VAIKKA LEHDISTÖ on vakuuttanut Bushin vakavaa päätöstä puskea sopimuksen solmimista Palestiinan valtion perustamiseksi hänen virkakautensa aikana, hän kertoi torstaina päivällisillä Olmertin virka-asunnossa, että hän vastustaa Palestiinan valtion virallista perustamista sinä aikana, koska se vahingoittaa Israelin turvallisuutta. Bush edellyttää, että molempien osapuolten tulee toteuttaa ”tiekartan” kaikki kohdat ennen sitä. Tämän totesi mukana päivällisillä ollut Avigdor Lieberman, mistä Israelin lehdistö on vaiennut. (JP)
9. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N eliittijoukot surmasivat Islamic Jihadin paikallisjohtajan Walid Abeidin Kabatiyan kylässä Jeninistä etelään. Joukot piirittivät talon, jossa hän piileskeli. Hän sai surmansa syntyneen tulitaistelun aikana. Joukot pidättivät yön aikana 25 etsittyä terroristia. (INN)
- YESHAN ASUKKAT aikovat luopua epätoivosta hallituksen karkotussuunnitelmien vuoksi ja omaksua itsevarmuuden ja toivon. (INN)
- KYLMYYS tappoi nuoren beduiinitytön Negevissä ja rikkoo aurinkolämmittimiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019