MAANANTAI 14.01.08
1. OLMERT SE ON, joka estää puolustusministeriötä hajottamasta ”laittomia” parakkikyliä (outposts) Juudeassa ja Samariassa, heittää puolustusministeriön virkailija takaisin Olmertin sunnuntaina esittämään lausuntoon: ”On häpeällistä, ettei Israel ole jo hajottanut noita parakkiasutuksia.” Olmertin lausunto oli seurausta presidentti Bushin tuohtuneeseen huomioon: ”Jo neljän vuoden ajan olen esittänyt niiden hajottamista. On tullut aika päästä niistä lopullisesti.”
PUOLUSTUSMINISTERIÖ puolustautuu, että se on esittänyt kolme kertaa suunnitelmia niiden hajottamiseksi, mutta Olmert ei ole vahvistanut niitä. Suunnitelmissa esitettiin, mitkä parakkiasutukset hajotettaisiin, mutta ne , jotka oli rakennettu juutalaisten omistamalle maalle, liitettäisiin virallisiin juutalaisyhteisöihin.
OLMERT KERTOI lausunnossaan, että jo kahden edellisen hallituksen aikana on tehty päätöksiä niiden hajottamiseksi, ja silti ne ovat pystyssä, mitä hän piti häpeällisenä. Hän myös siteerasi Bushia, joka oli ihmetellyt, miten voidaan vaatia PA:ta tekemään velvollisuutensa, kun Israel ei suoriudu omista velvollisuuksistaan. Tämä Bushin rinnastus PA:n velvollisuuteen lopettaa terrorismi alueellaan nuorten rakentamiin parakkiyhteisöihin autioille kukkuloille on häpeällinen ja vaarallinen, sillä terrorismi murhaa viattomia siviilejä, asutustoiminta säilyttää elämää.
PUOLUSTUSMINISTERI Barakin suunnitelma sisältää kolme periaatetta: Uusia asutuksia ei perusteta Juudean ja Samariaan ilman hallituksen lupaa; Yhtään parakkikylää ei hajoteta toisen säilyttämiseksi; Hajotuksia ei tehdä poliittisen painostuksen vuoksi. Viranomainen selittää, että hajottamisperusteena tulee olla lain tarkoituksen noudattaminen. Kysymys on siitä, suoritetaanko hajottaminen pakolla vai neuvottelujen kanssa. ”Tiekartan” mukaan maaliskuun 2001 jälkeen pystytetyt parakkikylät on hajotettava. Olmert oli selittänyt asiaa Bushille, joka hyväksyi Olmertin tulkinnan, että PA:n tulee tuhota alueellaan oleva terrorismin struktuuri ennen kuin Israel toteuttaa omia velvoitteitaan.
POLIITIKOT ovat tarttuneet kärkkäästi asiaan syyttäen Olmertia kaksinaamaisuudesta, jossa sanat korvaavat teot. ”Häpeällistä on Olmertin hallituksen avuttomuus ja toimettomuus, jota se osoittaa parakkikylien hajottamisen yhteydessä. Olmert on muuttanut Israelin tekemät lupaukset pilaksi,” sanoo ke. Ophir Pines-Paz (Labour). (JP)
2. AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) on lupaustensa ja uhkaustensa kautta maalannut itseänsä nurkkaan, josta hän tänään yrittää luikerrella pois. Hän lupasi erota hallituksesta, jos se aloittaa keskustelut lopullisen tilanteen kysymyksistä. Hallitus aloittaa nuo keskustelut Livnin ja Qureian johtamissa työryhmissä tällä viikolla. Lieberman tapaa Olmertin tänään. Tämän keskustelun jälkeen nähdään, miten Lieberman onnistuu yrityksessään.
OLMERT sanoo toivorikkaana, ettei Israel Beiteinun ero kaada hallitusta, sillä sen taakse jää vielä 67 kansanedustajaa. Mutta jos Shas eroaa, hallituksen jatkuvuus on vaarassa.
OLMERT on varautumassa tilanteeseen aloittaen keskustelut United Tora Judaism (UTJ), haredi-puolueen kanssa sen houkuttelemiseksi hallitukseen. Täkynä Olmert käyttää 173 miljoonan NIS tukea haredim opetus- ja kulttuuri-instituutioille sekä verovähennysten myöntämistä elinten lahjoittajille. UTJ:n kansanedustaja Avraham Ravitz sanoo olleensa yllättynyt saatuaan Olmertilta kutsun keskusteluun, jota hän oli halunnut jo pitemmän aikaa. Ravitz on Olmertin perhetuttava vuosien varrelta ja on halunnut hallitusyhteistyötä jo pitkään, mutta jota hän puolueen opposition vuoksi ei ole voinut toteuttaa. UTJ:n ke Meir Porush vastustaa hallitukseen menoa, sillä ”UTJ vastustaa Jerusalemin jakamista aivan yhtä paljon kuin Israel Beiteinu”.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai katsoo, että jos UTJ tulee hallitukseen, hänen puolueensa asema hallituksessa helpottuu. Yishai sanoo puolueensa eroavan hallituksesta vasta sitten, kun sopimusta Jerusalemin jakamisesta ja alueitten luovutuksia Juudeasta ja Samariasta toteutetaan käytännössä. ”Shas ei eroa hallituksesta vain neuvottelujen vuoksi”, hän selittää. Machiavelli voisi olla ylpeä Shasin tavasta toteuttaa käytännössä hänen oppejaan. (JP)
3. RAKENNUS- JA ASUNTOMINISTERI Ze´ev Boim (Kadima) sanoi sunnuntaina, ettei Israelin tule jakaa Jerusalemia minkään PA:n kanssa tehdyn rauhansopimuksen yhteydessä, ja että rakentamisen tulee jatkua Jerusalemin alueella. ”On mahdotonta jakaa itsemääräämis-oikeutta pääkaupungissa. On löydettävä rakentavia ratkaisuja kaupungin 250 000 arabi-asukkaalle ilman itsemääräämisoikeuden jakamista”, hän kertoi Jerusalemin taloudellisessa kuukausifoorumissa. Hänen mielipiteensä ovat ristiriidassa apulaispääministeri Haim Ramonin kanssa, joka selkeimmin esittää arabienemmistöisten lähiöitten luovuttamista PA:lle, kuten myös Olmertin kanssa, joka vihjailee samaa eri yhteyksissä. Kaupungin arabiasukkaat, joita sen jakaminen eniten koskee, ovat suuresti hajaantuneet mielipiteissään. Suoritettujen gallupien mukaan suuri osa ellei enemmistö ei halua siirtyä PA:n hallinnon alle. Boimin lausunto on ristiriidassa myös USA:n ulkoministeri Ricen kanssa, joka äskeisen vierailunsa yhteydessä esitti voimakasta kritiikkiä Har Homan ja Maale Adumimin jatkorakentamisesta.
BOIM TÄHDENTÄÄ, että rakentamisen kieltäminen Har Homassa vetää maton Israelin jalkojen alta, koska se kyseenalaistaa kaikki Jerusalemin 180 000 asukkaan lähiöt, myös Gilo ja Ramot.
4. ISRAELIN TAKTIIKKA Gazan alueella ei toimi, sanoo yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Hän kertoo, että IDF on viimeisen kahden vuoden aikana surmannut lähes 1000 terroristia, mutta alueella arvioidaan edelleen toimivan 20 000 terroristia, eikä IDF:n käymä asemasota ole tuottanut toivottuja tuloksia, vaan sota jatkuu.
DICHTER SANOI, että IDF pyrkii iskemään terroristeihin välttäen mahdollisuuksien mukaan siviiliuhreja, terroristit kohdistavat iskunsa siviileihin. Tämän ”epäsymmetrisen” sodankäynnin vuoksi Gazan raja-alueilla siviiliasutukset ovat joutuneet jatkuvan raketti- ja kranaattitulen alaisiksi terrorisoiden asukkaita ja tehden normaalielämän mahdottomaksi. Arviolta 3000 Sdeotin kaupungin asukasta on muuttanut tämän takia pois kaupungista. Dichter suosittaa puskuri-vyöhykkeen perustamista Gazan raja-alueelle, jota IAF:n koneet valvoisivat.
SUNNUNTAINA terroristit ampuivat 8 kranaattia Gazasta Israeliin. Toinen kahdesta kranaatista vaurioitti asuintaloa Netiv Ha´Asaran kibbutsissa ilman ihmisvahinkoja. Kuusi kranaattia putosi lähelle Eretz rajanylitysterminaalia Gazan pohjoisosassa ilman vaurioita.
IAF:N OHJUKSET tuhosivat auton lähellä Hamasin pääministeri Haniyehin taloa Gazassa. Autossa olleista kuoli Fatahin al-Aksan johtajiin kuuluva Nidal Amudi, joka oli osallistunut Kassam-rakettien ampumiseen Sderotiin, sekä PRC:n jäsen Maher Navhouh. He ajoivat autollaan Shatin pakolaisleirin läheisyydessä Gazassa. (JP)
ISRAEL täyttää ensin Gazan bensiinivarastot ja sitten katkaisee toimitukset. Taktiikka sekin!
5. ”WINOGRAD-RAPORTTI vaatii tekemään henkilökohtaisia ratkaisuja”, tuli Ehud Barak luvanneeksi valmistautuessaan Labour-puolueensa puheenjohtajan vaaliin. ”Dan Halutz ja Amir Peretz tekivät sen kukin tavallaan. Jos Olmert ei eroa Winograd-raportin lopullisen julkistamisen jälkeen, meidän tulee lopettaa yhteistyömme hänen kanssaan ja työskennellä Knessetissä uuden hallituksen muodostamiseksi tai uusien vaalien järjestämiseksi.” Tämä päätöksentekoaika on 30.01.08, jos lupauksista pidetään kiinni.
LABOUR kansanedustaja Ophir Pines-Paz, joka tuki Barakin valintaa puheenjohtajaksi, sanoo nyt, että Barakin tulee pysyä lupauksessaan ja erota tai hän tekee jotain radikaalia. Epäselväksi jää, mitä hän uhkauksellaan tarkoitti, uuden puheenjohtajan valintaa vai eroamista puolueesta.
Barakin taholta ilmoitetaan, että Barak toimii sen mukaan, mikä on parasta maalle. (JP)
6. ETIOPIASSA odottaa edelleen arviolta 8 000 Falash Mura juutalaista, jotka kertovat olevansa aikoinaan maahan muuttaneitten juutalaisten jälkeläisiä, mutta jotka pakotettiin kääntymään kristinuskoon. Hallituksen listalla on 1 400 Fakash Mura juutalaisen nimeä, mutta sisäministeri Meir Sheetrit ei halua heitä maahan, kuten ei muitakaan ”kadonneita juutalais-heimoja”, kuten hän sanoi. Hallituksen käsityksen mukaan tarina Falash Mura juutalaisten exoduksesta Israeliin on loppunut, mutta korkein oikeus on uhannut, että jos hallitus ei vapaaehtoisesti päästä heitä maahan, korkein oikeus pakottaa sen siihen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELISSA vallinnut nollan tienoilla tai alla pysytellyt lämpötila on aiheuttanut useita hypothermia tapauksia sekä nuorten että vanhusten parissa. Heidän lämpötilansa putoaa alle 35 astetta. Beershebassa sairaalaan tuodun naisen ruumiinlämpö oli 26.5 astetta. Lääkärien ponnisteluista huolimatta hän kuoli. Monet ihmiset kärsivät myrkytyksistä lämmityslaitteiden päästämistä carbon monoxide kaasuista. (JP)
- TUNNETTU israelilainen orkesterijohtaja Daniel Barenboim on saanut ”Palestiinan kunniakansalaisen” oikeuden. Hän johtaa usein konsertteja palestiinalaisten alueilla, ja hänen orkesterissaan on sekä israelilaisia että palestiinalaisia soittajia. Barenboim on Israelissa ristiriitainen henkilö, hän johtaa mielellään Wagnerin teoksia, jotka olivat natsien mielimusiikkia. (JP)
- DAHAF gallupin mukaan 77 % kannattaa Olmertin eroa, toisen gallupin mukaan 72 %. 52 % kannattaa uusia vaaleja, 21 % haluaa Netanyahun johtaman hallituksen. Likud saisi 28 edustajaa; Labour 21; Shas 11; Kadima 10; arabipuolueet 10 sekä Israel Beiteinu ja Shas molemmat 8 paikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. 71 % haluaa Gilad Shalitin vaihdon Marwan Barghpoutiin.(INN)
- IRAN AIKOO tuhota kuningas Kyyroksen hautakammion. Tämä Persian kuningas salli juutalaisten palata maahansa Persian alueella 576-530 eKr. (INN)
- ABBAS HAVITTELEE oman parlamentin valitsemista Länsirannalle, koska nykyinen ei toimi Fatahin edustajien kieltäytyessä osallistumasta istuntoihin. Hänen mielestään PLO:n keskuskomitea voisi toimia parlamentin asemesta ylimenokautena. Palestiinalaisten reaktiot ovat ristiriitaisia. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019