TIISTAI 09.10.07
1. KOKO ITÄ JERUSALEMIN valvonta täytyy kuulua palestiinalaisille, vaatii PA:n Jerusalemin asiain ministeri Adnan Husseini, joka aiemmin johti Temppelivuoren päivärutiinista vastaavaa muslimien uskonnollista säätiötä wakf. Hän kertoo Jpostin reportterille Etgar Lefkovitsille, että ero israelilaisten ja palestiinalaisten Jerusalemia koskevien käsitysten välillä on niin suuri, että hän epäilee Abbasin ja Olmertin mahdollisuuksia päästä yhteisymmärrykseen periaatteista, jotka olisivat perusteina lopullista rauhan sopimusta varten.
ADNAN HUSSEINI sanoo, että Jerusalemia koskeva periaate on täysin selvä: Itäinen osa Jerusalemia kuuluu palestiinalaisille ja läntinen osa siitä kuuluu Israelille. Hän katsoo, että Clintonin Camp Davidin suunnitelma vuodelta 2000, jonka mukaan palestiinalaisenemmistöiset kaupunginosat liitetään Palestiinaan ja juutalaisenemmistöiset Israeliin, perustui tähän jakoon.
HUSSEINI SANOI, ettei hän tiedä mitään suunnitelmasta, joiden mukaan Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa käsiteltäisiin mahdollisuutta Jerusalemin itäosien, myös Temppelivuoren, luovuttamista Jordanian valvontaan osana rauhansopimusta.
LONTOOSSA ILMESTYVÄ Al-Quds Al-Arabi kertoi artikkelissaan äskettäin, että Olmert ja Abbas ovat sopineet Jerusalemin pyhien paikkojen luovuttamista Jordanian valvontaan, mitä ohjaisi Jordanian, Israelin, Egyptin, PA:n ja YK:n muodostama neuvosto. Husseini selvitti, ettei palestiinalaisilla ole mitään sitä vastaan, että Jordania on mukana muslimien pyhien paikkojen valvonnassa, koska se tekee sitä kaiken aikaa.
OLMERT VIHJAILI äskettäin, että hän on valmis luovuttamaan kuusi palestiinalaisten asuttamaa lähiötä Jerusalemissa PA:n valvontaan. Husseini vähätteli sitä mainiten, että se tarkoittaisi katu siellä toinen täällä, mutta palestiinalaiset haluavat yhtenäisen Jerusalemin itäosan.
JERUSALEMIN ISRAEL-TUTKIMUSTEN INSTITUUTTI teki EU:n kustantamana tutkimuksen, mikä olisi soveliain muoto Jerusalemin pyhien paikkojen valvontaan. Se päätyi tutkimuksessaan suositukseen, jossa valvonta annettaisiin kansainväliselle elimelle, mikä toimisi, jos kaikki kolme osapuolta, juutalaiset, muslimit ja kristityt antavat sille tukensa. (JP)
2. SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai vaati eilen medialle antamassaan haastattelussa, että Olmertin tulee keskeyttää keskustelut Abbasin kanssa, kunnes palestiinalaiset ovat lopettaneet terrorismin. Shas on ollut kovan paineen alaisena siksi, ettei se ole selvästi esittänyt kantaansa Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa käsiteltäviin asioihin.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu esitti eilen Knessetin syyskauden avajais-tilaisuudessa kärkevää arvostelua Olmertin halusta jakaa Jerusalem ja luovuttaa Temppelivuori PA:lle. Hän kyynelehti, että 2000 vuotta olemme itkeneet ja toivoneet saavamme Temppelivuoren ja Jerusalemin takaisin, ja nyt Olmert kevytmielisesti luovuttaa ne pois. Netanyahu syytti Shasia ja Israel Beiteinua päättämättömyydestä pysyessään hallituksessa, joka tekee niiden periaatteiden vastaisia päätöksiä ja suunnitelmia. Hän ei ymmärrä näitten puolueitten esittämää puolustusta, että ne hallituksessa voisivat estää sen toimia.
YISHAI SANOI, että hän vastustaa kaikkia Jerusalemin jakamista koskevia keskusteluja, koska se vain heikentää sen asemaa. Hän suosittaa työpaikkojen ja taloudellisten mahdollisuuksien antamista palestiinalaisille ja jatkaa keskusteluja muutaman vuoden kuluttua.
YNETIN ARTIKKELIN mukaan Shasin virkailijat kertovat, että Olmert lupasi keskustellessaan Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin kanssa, ettei Jerusalemista keskustella rauhanneuvottelujen yhteydessä, minkä perusteella hän antoi puolueelle luvan mennä Olmertin hallitukseen. Nyt Olmert näyttää rikkoneen tämänkin lupauksensa, koska Olmertin ja Abbasin asettama keskustelutiimi käsittelee Jerusalemia, pakolaiskysymystä ja tulevia rajoja.
ELÄKELÄISTEN PUOLUE on ke. Sharonin mukaan antanut varoituksen Olmertille, että se voi erota hallituksesta lähi aikoina. (JP. INN)
3. DAFAH INSITITUUTIN laatimassa ja Yehdiot Ahronoth lehden tiistaina julkistaman gallupin mukaan 52 % israelilaisista on valmis tukemaan Jerusalemin aseman muuttamista, jos 80 % ministereistä kannattaa sitä, mutta 68 % haluaa säilyttää Israelin täyden valvonnan kaupungissa, myös sen itäisissä lähiöissä; vain 20 % kannatti niiden luovuttamista ja 11 % vaati ensin kansanäänestystä. 61 % vastanneista suositti Israelin täyttä valvontaa Temppelivuorella ja Länsimuurilla; vain 16 % kannatti Israelin ja PA:n yhteistä valvontaa, 21 % kannatti kansainvälistä ja 1 % Jordanian valvontaa Temppelivuorella ja Länsimuurilla. 63 % vastanneista vastusti Jerusalemin ottamista mukaan rauhankeskusteluihin, 21 % kannatti ja 16 % vaati ensin kansanäänestystä asiasta. (Ynetnews)
4. LIBANONIN KAKKOSSOTAA tutkiva ns. Winograd-komitea saanee raporttinsa viimeisen osan julkistettua lähipäivinä. Ennakkotiedot kertovat, ettei siinä osoiteta ketään henkilöä suoranaisesti syylliseksi, vaan oletetaan, että kansa tekee siitä omat päätelmänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että komitea on vesittänyt raporttinsa poliittisten harkintojen mukaisesti. Ennakkotiedot kertovatkin, että komitea ei halua raportin vaikuttavan hallituksen toimiin, minkä johdosta esim. Olmertia ei mainita raportissa vastuulliseksi sodan surkeaan lopputulokseen, mikä on vainonnut Israelin ulkomaista imagoa varsinkin arabimaissa ja saattoi USA:n päättelemään, ettei Israeliin voi luottaa sotilaallisena liittolaisena. Olmertin hallitus saanee siten lisäaikaa jatkaakseen kansan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa, joitten kanta on myös selvästi jyrkentynyt vaatimuksissaan rajoista, Jerusalemista ja palestiinalaispakolaisista.
TILANNE ON erittäin huolestuttava, sillä miten Israelin kansa voi luottaa Olmertin kykyyn ja haluun todella pitää omat poliittiset ja rikosoikeudelliset ongelmansa erossa koko kansan turvallisuutta koskevista kysymyksistä? Olmert vihjailee, että Israelin kannattaa ottaa riski katsoakseen, mitä tästä tulee ja miten PA pystyy selviytymään ja toteuttamaan sille asetetuista vaatimuksista. Yhä useammat tarkkailijat katsovat, että Olmertin kiireeseen ja haluun jatkaa keskustelujaan Abbasin kanssa vaikuttavat ennen kaikkea hänen uskonsa, että häntä vastaan nostetut lukuisat syytökset jäävät odottamaan poliittisen tilanteen kehittymistä, mistä ennakkotiedot Winograd-komitean suosituksista enteilevät.
USA:N HALUUN saada näkyviä tuloksia Israelin ja palestiinalaisten kysymyksen ratkaisemiseksi on tietenkin huomioitava, eikä Israelin hallituksella ole varaa nousta USA:n kantaa vastaan, sanovat tarkkailijat, vaikka se näyttäisikin johtavan katastrofiin. Eräs tarkkailija esitti suuren kysymysmerkin, onko itsenäinen Palestiinan valtio lopultakaan USA:n etujen mukaista? Yhä useammat ovat ennustaneet. että siitä tulee uusi ääri-islamilainen valtio, jota Iran ohjailee. Tämän jälkeen Iranilla on kolme tukikohtaa Israelin ympärillä: Syyria ja Hizbullah pohjoisessa, Hamas ja Jihad Gazan kaistaleella sekä tuleva Palestiina idässä. Tämä saa Israeliin sellaiseen pihtiasemaan mahdollisessa sotatilanteessa, etteivät sen sotilaat pysty mitenkään hoitamaan kaikkia samaan aikaan.
5. ISRAELISSA ESITELTIIN eilen Rafaelin Armaments Depelopmnet Authorityn kehittämää täsmäpommia nimeltä ”Spice”. Sillä ei ole moottoria, joka voitaisiin havaita GPS:n kautta. Siihen asennetaan digitaalikuvia kohteesta, joita sen tietokone vertaa kuviin maasta. Se voidaan ampua lentokoneesta useita kilometrejä kohteesta, ja useita samasta koneesta. Se on erittäin tarkka.
IAF:N ILMAILUTEOLLISUUS esitteli eilen miehittämättömiä tiedustelukoneita. Suurin niistä on Eitan, nimeltä Hale (high altitude long-eduranse) joka voi lentää äänettömästi 15 km:n korkeudella. Kooltaan se on Boeing 737 kokoinen ja voi kantaa tonnin kuorman. Kone painaa 4.5 tonnia, se voi olla ilmassa 24 tuntia ja lentää pitkiä matkoja. Kone valmistuu vuoden lopussa.
IAF:n ilmailuteollisuuden kehittämistä miehittämättömistä (UAV) koneista pienin on Efroni, joka on tarkoitettu maavoimien käyttöön yksityisiä kohteita varten. (Unetnews.com)
6. FRIMET ROTH kyselee Ynetin artikkelissaan, miten on mahdollista, että armeija hyökkää pakolaisleiriin, tuhoaa sen kolme kuukautta kestävän operaation aikana lähes täysin, sotilaita kuolee 164 ja sitä vastaan taistelevia tusinoittain, 47 palestiinalaista siviiliä kuolee ja 310 haavoittuu, eikä kansainvälinen yhteisö nosta siitä mitään hälyä? Ja miten on mahdollista, ettei Mahmoiud Abbaskaan tuomitse sitä? Roth vastaa kysymykseensä itse: Kysymys oli Libanonin armeijasta, joka eliminoi Nahr el-Baredin pakolaisleiriin pesiytyneet ääri-islamilaiset ainekset. Lopulta YK esitti vastalauseensa ja EU vaati pysyttelemään kohtuudessa, kertoo Roth, mutta Abbas pysyy vaiti ikään kuin koko operaatiota ei olisi ollutkaan. Eräs PA:n virkailija valisti kyselijää, että pakolaisleiri ei antautunut eikä sitä ajettu pois, vain terroristit, Fatah Islam armeija eliminoitiin. Sellaisessa tapauksessa kaikki keinot ovat sallittuja, hän vakuutti.
ROTH NÄKEE tässä selvän tendenssin: kun juutalaisia vastaa hyökätään, sen vastatoimet tuomitaan välittömästi. Mutta kun samanlaista tapahtuu Libanonissa ja uhrit ovat libanonilaisia, armeijan toimet ovat hyväksyttyjä, olkoonkin, että kysymys oli terrorijärjestöksi luokitellusta järjestöstä al-Fatah Islam. Mutta eikö se ole sama, kuin että IDF:n vastustajana on Hamas tai Al-Aksa tai Islamic Jihad? Nekin ovat terrorijärjestöjä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019