KESKIVIIKKO 10.10.07
1. SUREVIEN PERHEITTEN FORUM vaatii, että Libanonin kakkossotaa tutkivan Winograd-komitean tulee loppuraportissaan selkeästi osoittaa ne johtajat, jotka syyllistyivät sodan surkeaan lopputulokseen. Tämä siksi, että julkisuuteen on vuotanut tietoja, joitten mukaan komitea aikoo jättää raportistaan pois kaikki henkilökohtaiset syytökset.
Foorumin jäsenet pitävät tätä hylättävänä, mikäli huhu komitean raportista pitää paikkansa. Komitean jäsenet ovat kieltäneet, että vuotanut tieto olisi lähtenyt komiteasta. Perheitten edustajat ovat uhanneet, että jos Winograd ei esitä syyllisiä, he tulevat tekemään sen.
VUOTANEISSA TIEDOISSA lienee ainakin totuuden jyväsiä, sillä ke. Zahava Gal-On (Meretz) lähetti kiukkuisen kirjeen komitean puheenjohtajalle sanoen, että jos komitea ei osoita syyllisiä ja annan henkilökohtaisia suosituksia, komitea laistaa velvollisuudestaan. Gal-On sanoi kirjeessään, että vuotaneitten tietojen mukaan raportti syyttää raskaasti pääministeriä sekä poliittista ja sotilaallista johtoa, minkä vuoksi siinä täytyy esittää myös kyseiset henkilöt.
OLMERT oli eilen ensimmäistä kertaa poliisin kuulusteltavana. Tilaisuus kesti lähes 5 tuntia, mutta keskeytettiin, koska Olmert valitti väsymystä. Kuulusteluja jatketaan torstaina. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI, Labour-puolueen puheenjohtaja, Ehud Barak lupasi Ophir Pines-Pazille ennen puheenjohtajan valintaa, että puheenjohtajana hän tulee toimimaan Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Barak on toiminut hyvin näyttävästi hallituksen ohjelman puitteissa osoittamatta elettäkään lupauksensa toteuttamisesta.
EILEN BARAK kuitenkin lupasi puolueensa kansanedustajaryhmän kokouksessa, että hän ottaa Labour-puolueen pois hallituksesta Winograd-raportin julkistamisen jälkeen. Barakin toimistosta kieltäydyttiin vahvistamasta tätä tietoa ja kerrottiin, että Barak antaa lausunnon raportista sen julkistamisen jälkeen. Pines-Paz kertoi eilen, että Barak antoi lupauksensa erota hallituksesta ilman sidontaa siitä, osoittaako Winograd-raportti Olmertin syylliseksi, mitä Barak ei usko sen tekevän. Vielä sunnuntaina Barak ennusti, että seuraavat vaalit ovat 2008. Barakin läheinen tukija Binyamin Ben-Eliezer kertoi, että hallituksen heikkouden takia vaalit ovat 2009. MYÖS surevien perheitten edustajat ovat vedonneet Barakiin Olmertin hallituksen kaatamiseksi. (JP)
3. LIKUD-PUOLUE harkitsi yhteistä vaaliliittoa Israel Beiteinun (Israel Kotimme) kanssa, mutta sen jälkeen, kun Avigdor Lieberman ilmoitti kannattavansa arabien asuttamien Jerusalemin lähiöitten luovuttamista PA:lle, Likudin taholta on vaadittu yhteistyön lopettamista. Likudissa Liebermania syytetään luovimisesta vasemmiston ja oikeiston välillä vaihtaen puolta puolueen kulloisenkin intressin mukaan. Lieberman kieltää suhteitten huonontuneen ja kertoo, että hän keskustelee Netanyahun kanssa lähes päivittäin kaikista kysymyksistä.
LIKUD vilkuilee nyt NU/NRP-puolueitten puheenjohtajan Benny Elonin taholle, joka esittää kärkevää kritiikkiä Jerusalemin jakamisesta. Benny Elon julkisti maanantaina oman suunnitelmansa Juudeasta ja Samariasta, joka perustuu Jordanian ottamisesta aktiivisesti vastuun kantajaksi näistä alueista, myös Itä Jerusalemista. Likudin taholla Elonin suunnitelmaa ei hylätä suoralta kädeltä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lupasi Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa eilen, että muutaman vuoden kuluessa Israelilla on 90%:n suoja kaikkia raketti- ja ohjushyökkäyksiä vastaan. Hän kertoi ministeriönsä toteuttavan valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin suositukset kotirintaman puolustuksessa havaittujen puutteiden korjaamiseksi.
BARAK VAHVISTI, että Iron Dome-järjestelmä (Teräskupu) on valmis lähivuosina. Sen tutka tunnistaa lähestyvät raketit tai ohjukset ja lähettää oman ohjuksensa niiden tuhoamiseksi.
ISRAELIN OHJUSPUOLUSTUS perustuu tulevaisuudessa kolmeen asteeseen: Iron Dome on tarkoitettu ensi asteen puolustukseksi; toisen asteen muodostavat Patriot-ohjukset; kolmannen asteen muodostavat Arrow-järjestelmä; ja kehitteillä oleva Arrow-2 neljännen asteen. Patriot-ohjusten kehittämistä myös kolmannen asteen puolustukseen harkitaan.
BARAK HARKITSEE edelleen amerikkalaisen Sky-Hawk-järjestelmän ottamiseksi mukaan puolustusrenkaaseen. Se perustuu laserin käyttöön lähestyvän ohjuksen tuhoamiseksi. Sen heikkous on sen vaatima suuri sähköjännite ja laitteen kömpelö koko ja liikkuvuus.
PÄÄMINISTERI Ehd Olmert näpäytti Barakia Kadiman kansanedustajien kokouksessa sanoen odottavansa, koska Barak pystyy estämään Kassam-rakettitulen Gazasta Israeliin. Hän ei kuitenkaan ole antanut lupaa poistaa Kassam-tuli suurella sotilasoperaatiolla Gazaan.
KOKOUKSESSA mukana ollut edellinen puolustusministeri Amir Peretz puolusti Olmertin hallituksen päätöstä aloittaa Libanonin sota saaden aikaan huutomyrskyn kokouksessa. (JP)
5. ISRAELIN TEOLLISUUS jatkaa kaiken aikaa uusien mahdollisuuksien löytämiseksi kasvavaa uhkaa maan turvallisuutta vastaan. Lähes viikoittain kerrotaan julkisuudelle uuden aseen, miehittämättömän lentokoneen tai jonkun muun laitteen kehittelystä.
EILEN ISRAELIN SOTILASTEOLLISUUS (IMI) julkisti uudentyyppisen kranaatin ammuksen, jota voidaan ohjata joko laserin avulla ampumapaikalla tai satelliittiohjausta (GPS) käyttäen. Ammuksen sydämen muodostaa pieni yhdistetty tietokone- ja navigointijärjestelmä (PureHeart). Ammuksen etuna on se, ettei ampujan tarvitse käyttää useita ammuksia kohteensa tuhoamiseksi. Ammusta esiteltiin eilen US-armeijan (AUSA) näyttelyssä Washingtonissa.
Ammus sopii kaikkiin 120 mm:n kranaatinheittimiin; sen kantomatka on 13 km. Ammus on käyttövalmis lähiaikoina sekä IDF:n että muitten maitten armeijoitten käyttöön. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- GUSH KATIFIN pakolaisille suunnitellun asuinalueen rakentaminen Lachis-alueelle on vaarassa vihreitten ja luonnonsuojelijoitten esittäessä vastustavansa hanketta ja vaatiessa alueen jättämistä rakentamatta. (JP)
- TUTKIJAT Pietarista matkustivat dokumentoimaan ”NL:n viimeisen juutalaiskylän” vaiheita ryhmän johtajan Valery Dymshitsin mukaan. Kylä, nimeltään Mogilev-Podolsky Palen alueella, säilyi lähes koskemattomana holokaustin aikana. Tutkijat uskovat voivansa löytää kylästä ja sen vielä eläviltä asukkailta, jotka muistavat nuo traumaattiset ajat, korvaamatonta tietoa juutalaisten ja kylän elämästä. (JP)
- ISRAELIN Etiopiasta muuttaneiden juutalaisten keskuudessa yleistyvä väkivalta on herättämässä viranomaiset terveelliseen itsetarkkailuun. Näillä Falash Mura ja muilla Etiopiasta paluuoikeuden perusteella maahan muuttaneilla asukkailla on suuria vaikeuksia sopeutua uuteen asuinympäristöön ja kulttuuriin, joka poikkeaa radikaalisti heidän perinteisestä kyläkulttuuristaan särkien ikivanhat perheen sisäiset hierarkiat, joissa perheen isä oli ehdoton auktoriteetti, jota lasten ja vaimon tuli kunnioittaa ehdottomasti ja palvella hänen tarpeitaan. Viranomaiset esittävät sosiaalivirkailijoitten huomattavaa lisäämistä nykyisestä, jossa yksi virkailija palvelee 1300 ihmistä. (JP)
- YLÄASTEN OPETTAJAT aloittivat tänään lakon ilman takarajaa vastalauseeksi heidän palkkavaatimustensa mitätöimisestä. (JP)
- IRAN ESITTELI eilen uuden tonnin-painoisen täsmäpommin, jota voidaan ohjata optisesti, ja joka soveltuu sen hävittäjäpommittajiin. Äskettäin Iran esitteli ohjustaan, jolla se yltää Israeliin ja USA:n tukikohtiin Lähi Idässä. (Ynet)
- MAHMOUD ABBASIN valvoma lehti julkisti pilapiirroksia, joissa pyydetään Allahia tappamaan amerikkalaisia. Lehti Al-Hayat al-Jedida, jota PA ja terrorijärjestö tukee, näyttää arabin polvistuneena rukoukseen USA:n stealth-pommittajan lentäessä taivaalla, ja rukoilevan: Allah, hajota ne; tee heidän vaimoistaan leskiä; ja heidän lapsistaan orpoja; ja anna meidän voittaa heidät! Tämä rukous luetaan ramadanin 27. päivänä Laylat Al-Qadr ”night of decrees”, jolloin muslimit tekevät lupauksia ja toivotuksia tulevaisuudelle. Fatahin koulukirjoissa julkaistaan edelleen Israelin ja USA:n vastaista propagandaa. 12.asteen koulukirjassa ylistetään rohkeaa USA:n armeijan vastaista taistelua Irakissa. (Ynet)
- USA VAATII Israelilta selvitystä dokumenteista, jotka Turkin ulkoministeri Ali Babacan esitteli Assadille 6. lokakuuta ja vastauksesta, minkä Syyrian presidentti antoi Ali Babacanille. Babacan esitteli Assadin vastauksen Olmertille 7. lokakuuta. Asia koskee Pohjois-Korean ydin- ja ohjusyhteistyötä Syyrian kanssa. (Debkafile)
- USA SUUNNITTELEE avaavansa uuden sotilaslentokentän Kleiatissa Libanonin pohjoisosassa, 75 mailia Beirutista ja 22 mailia Tartousista Syyriassa, jossa sijaitsee Venäjän laivaston satama ja sen alueellinen johtokeskus. Syyrian ohjusasemat Homsissa ja Hammassa ovat minuuttien päässä lentokentältä. Libanonin pääministeri havaitsi äskeisten Fatah al-Islam järjestöä vastaan käymien taistelujen aikana, että Libanonin lentovoimat tarvitsevat nopeaa kehittämistä. Kleiatin lentokentän laajennus- ja uudistustyöt ovat jo alkaneet Libanonin omien lentovoimien tarpeisiin ja niitä laajennetaan USA:n ilmavoimien tarpeita varten.
(www.debka.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019