MAANANTAI 08.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi eilen hallitukselle, että myönnytykset PA:lle riippuvat sen kyvystä toteuttaa sille asetetut vaatimukset. Olmert haluaa, että ns. ”tiekartta” liitetään osaksi sopimusluonnosta eli periaatejulistusta, jota on tarkoitus käsitellä marraskuun 26. päiväksi suunnitellussa rauhankokouksessa Annapoliksessa Marylandissa USA:ssa. (Tiekarttaa esitellään kirjoituksessa ”Ruma israelilainen”, sen kakkososassa websivun oikeassa reunassa.)
OLMERT ESITTI puheessaan, että hän päätti aloittaa keskustelut Abbasin kanssa, koska nykyinen ”status quo” tilanne on Israelille vaarallisempi kuin muutokset sopimusten kautta.
OLMERTIN MIELESTÄ ”presidentti” Abbas, kuten Olmert ja media häntä nyt kutsuu, haluaa aidosti rauhaa Israelin kanssa kahden valtion periaatteella, jossa Israel tunnustetaan juutalaiseksi valtioksi. Aiemmin tilanne oli toinen, PA:n johto ei halunnut suostua kahden valtion periaatteeseen, Olmert selvitti. Olmert ylisti Abbasia ”vakaaksi ja järjestelmälliseksi, joka vastustaa terrorismia ja on tosissaan rakentamassa rauhaa Israelin kanssa”.
(Olmert taisi unohtaa, että Abbas maksaa jatkuvaa tukea kuolleitten terroristien omaisille, myös Israelin vankiloissa terrorismista tuomittujen ja Fatahin terroristeille Gazassa.)
OLMERT kuitenkin lupasi, ettei hänen hallituksensa tee mitään konkreettisia toimia ennen kuin toinen osapuoli toteuttaa sille asetetut velvoitteet. Tätä Israelin hallitukset ovat vannoneet yksi toisensa jälkeen ilman näkyviä toimia. Esim. Philadelphia-käytävästä luovuttamisen yhteydessä SHARONIN HALLITUS vannoi, että Israel miehittää sen uudelleen, jos Egypti ja EU eivät pysty estämään aseitten ja räjähteitten salakuljetusta Siinailta Gazan kaistaleelle. Aseita ja räjähteitä salakuljetetaan enemmän kuin koskaan ennen, eikä Israel ole tehnyt mitään sen estämiseksi.
2. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon, jolla on aina suu auki ja joka ei aina harkitse tarpeeksi, mitä sylki suuhun tuo, ehdotti, että Israelin tulee osoittaa joitain ”humanitäärisiä” toimia palestiinalaispakolaisia kohtaan. Hän ei yksilöinyt, mitä ne voisivat olla, mutta hän tarkoittanee, että joitain tapauksia päästetään Israeliin esim. perheitten yhdistämistoimien varjolla. Ramon esittää vakavissaan Jerusalemin jakamista siten, että Vanhakaupunki annetaan kokonaan PA:lle kuten myös kaikki palestiinalaisenemmistöiset kaupunginosat; sekä Juudean ja Samarian luovuttamista lähes kokonaan siten, että suurimmat juutalaisasutukset liitetään Israeliin ja ne korvataan PA:lle luovuttamalla maata muualta, esim. Negevistä. Ramonilla on tiettyä järkeä esityksessään siinä, että se voisi tuoda kansainvälisen hyväksymisen Jerusalemin juutalaisosille.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman hänkin useitten yllätykseksi esitti joittenkin palestiinalaisosien luovuttamista Jerusalemissa, mutta vahvistaen samalla Israelin hallintoa toisissa, kuten Vanhakaupunki ja Scopus-vuori.
3. SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA Amos Yadlin ja Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoivat hallitukselle, että Hamas on tehokkaasti vahvistanut asemaansa Gazassa. Se on myös rakentanut tehokkaan ja hyvin organisoidun pienoisarmeijan, jossa on 40 000 miestä. Monet sen johtajista ja kouluttajista ovat saaneet koulutusta Syyriassa ja Iranissa. Sitä johtaa entinen Fatahin upseeri Tawfik Jabar, joka on pystynyt yhdistämään hajanaiset aseelliset ryhmittymät yhteisen koordinoidun johdon alle vastakohtana Fatahin joukoille Länsirannalla, jotka ovat edelleen hajanaiset eivätkä tunnusta yhteistä Abbasin hallituksen johtoa. Fatah on pidättänyt lukuisia Hamasin johtoon kuuluvia miehiä ja sulkenut joitain Hamasin toimistoja Länsirannalla, mutta se ei ole estänyt Hamasia suunnittelemasta oman sotilasosaston perustamista myös sinne.
YADLIN KERTOI hallitukselle, että Hamas pyrkii estämään marraskuun rauhankokouksen, ja jos se ei sitä pysty estämään, se tulee aloittamaan terrorikampanjan Israelissa. Tällä hetkellä Hamas kuitenkin pidättäytyy terrorismista ja myös Kassam-rakettien laukomisesta Israeliin keskittyessään hallintonsa ja armeijansa vahvistamiseen Gazassa. Kassam-rakettien ampuminen Gazasta Israeliin väheni elokuusta, jolloin se oli 110, siten, että syyskuussa ammuttiin 85 rakettia.
TERRORISTEILLA Gazassa on käytössään venäläismallisia Katjusha-raketteja, ns. Grad-versioita, jonka kantomatka on arviolta 22 km. Sillä ulottuu hyvin Ashkeloniin, jossa on paljon haavoittuvia kohteita, kuten sähkölaitos, joka toimittaa sähköä myös Gazaan, sekä öljynjalostus-laitoksia ja –varastoja sekä kemiallisia instituutioita.
4. NU/NRP-PUOLUEITTEN PUHEENJOHTAJA Benny Elon esitti eilen oman suunnitelmansa rauhan saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän keräsi miljoona USD lahjoituksia suunnitelmansa levittämiseksi mahdollisimman laajalle sekä ilmoitusten että web-sivujen kautta. Hän levittää suunnitelmaansa 400:lla ilmoitustaululla sekä heprealaisissa ja englanninkielisissä lehdissä myös arabiaksi, espanjaksi, venäjäksi ja saksaksi. 16-sivuinen suunnitelma lähetetään tuhansille päätöksentekijöille Israelissa, USA:ssa, Euroopassa ja arabimaissa.
BENNY ELON sanoo päättäneensä laatia oman suunnitelmansa, koska kaikki tähänastiset suunnitelmat ovat epäonnistuneet ja ovat tuoneet Israelin tilanteeseen, jossa ei ole rauhaa, on terrorismia, pelkoa ja epävarmuutta. Elon sanoo, että entiset suunnitelmat ovat perustuneet vanhentuneelle ja väärälle periaatteelle, että maan luovuttaminen toisi rauhaa ja turvallisuutta. Elon lähtee suunnitelmassaan siitä, ettei Israel luovuta maata. Israel pitää hallussaan Juudean ja Samarian, mutta siellä asuvat palestiinalaiset tulevat Jordanian kansalaisiksi.
ELONIN suunnitelman mukaan pakolaisongelma vaatii humanitääristä ratkaisua, joka voidaan hoitaa pakolaisleirien hajottamisella, YK:n alaisen UNRWA:n lopettamisella ja pakolaisten asuttamisella maihin, joissa he asuvat, tuntuvan avustus- ja korvausohjelman puitteissa. Heille tarjottaisiin pysyvät kodit, kansalaisuus ja korvaukset.
ELON KERTOO, että mielipidetiedustelujen mukaan 30-50 % pakolaisista on halukas suostumaan tämän kaltaiseen humanitääriseen ratkaisuun.
Hän sanoo useitten arabimaitten olevan tällaisen suunnitelman kannalla Iranin ydinase-suunnitelmien, shia-muslimien valtaannousun Irakissa ja Hamasin vallankaappauksen vuoksi Gazan kaistaleella. Elon uskoo maltillisten arabimaitten olevan suunnitelman kannalla.
5. UUTISOTSIKOITA
- JORDANIAN sotilastuomioistuin tuomitsi kolme miestä viideksi vuodeksi vankilaan aikomuksestaan pommittaa Israelista lihaa tuovan yhtiön toimitiloja.
- KANSANEDUSTAJA Nadia Hila kävi vankilassa tapaamassa viiteen elinkautiseen tuomittua Marwan Barghoutia, jota monet ovat suositelleet tulevaksi PA:n johtajaksi Abbasin tilalle. Barghouti kertoi Hilalle, että IDF:n sotilas Gilad Shalit on hyvässä kunnossa, vaikka tämä itse kertoi viestissään tarvitsevansa sairashoitoa. Barghouti on ajateltu vapautettavaksi Shalitin vapauttamista vastaan.
- SYYRIAN valtion turvallisuusoikeus tuomitsi viisi miestä 5 – 9 vuodeksi vankilaan kuulumisesta islamilaiseen järjestöön, jonka tarkoituksena on muuttaa maan sisäistä järjestelmää. Presidentti Assad vapautti lukuisia poliittisia vankeja ja lupasi vapauttaa maan talouden, mutta on nyt palannut entiseen koettuun järjestelmään.
- TERRORISTIEN äskettäin 23 000 asukkaan Netivotin kaupunkiin ampuma Grad-raketti on venäläisvalmisteinen, ja alun perin se suunniteltiin osaksi monen raketin laukaisemista sarjassa. Sen kantomatka on 18-30 km, sen räjähdyskärki on 20-30 kg, ja sen putken halkaisija 122 mm. Kassam-raketin kantomatka on 9-16 km, räjähdyskärki 10 kg, eikä se ole osumatarkka, kuten Grad-raketti. Hizbullah ampui näitä Grad-tyyppisiä raketteja sadoittain Israeliin Libanonin kakkossodan aikana.
- OLMERT LUPASI kristitylle ryhmälle pitämässään puheessa muutama kuukausi sitten, ettei Jerusalemia jaeta, ja että hänen suunnitelmansa sopimukseksi Abbasin kanssa käsitellään sekä hallituksessa että Knessetissä. Nyt Olmert näyttää luopuneen molemmista lupauksistaan. Hän kertoo avoimesti, että Jerusalemin jakaminen on marraskuun rauhankokouksen asialistalla. Hän esittää, että Jerusalemin itäosan asukkaille annetaan Jordanian kansalaisuus. Asian vahvistaa Lontoossa ilmestyvä palestiinalainen päivälehti al-Quds al-Arabi. Jerusalemin pyhiä paikkoja valvoisi yhteinen elin, jossa ovat mukana Israel, Jordania, PA ja YK. Artikkeli ei yksilöi, mikä osuus Israelilla olisi Temppelivuoren valvonnassa. Taistelu Jerusalemista on alkanut toden teolla. Olmert kieltää suostuneensa Vanhankaupungin luovuttamista Jordanian valvontaan.
- SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat 2 Kassam-rakettia ja 13 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Yksi talo tuhoutui Kerem Shalomissa Gazan alueen eteläosassa. Ihmisvahinkoja ei sattunut.
- CIA VAROITTAA sieppaamaansa al-Qaidan viestiin perustuen, että al-Qaida suunnittelee terrori-iskuja Lontoossa sekä Italian, Ranskan ja Saksan kaupungeissa lähikuukausina. Asiasta oli artikkeli Le Monde lehdessä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019