PERJANTAI 12.10.09
1. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Syyria on asettanut siviilipuolustuksensa valmiustilaan ja kutsunut reservinsä palvelukseen, mutta ei ole koskenut asevoimiensa sijoitukseen Israelin rajalla. Määräys siviilipuolustuksen hälytyksestä annettiin Debkafilen mukaan tiistaina ja se oli valmis torstaina. Syyrian puolustusministeri kenraali Hassan Turkmani antoi torstaina julkilausuman, jossa hän kehotti Syyrian asevoimia valmistautumaan kaikenlaisten hyökkäysten varalta, jotka hän olettaa tulevan Israelin tai USA:n taholta.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi tunisialaiselle Al-Shorouk lehdelle antamassaan haastattelussa, että iranilaisten lähteitten mukaan joko Israel tai USA on valmistautumassa aloittaakseen hyökkäyksen Iraniin, kertoo Debkafile. Assad syytti Yhdysvaltoja, että se rikkoo kansainvälisiä lakeja Irakissa ja tukee Israelia, mikä hänen mukaansa antaa kaikki oikeudet pitää Yhdysvaltoja Syyrian vihollisena.
2. TÄNÄÄN 12.lokakuuta Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad lupasi antaa USA:lle ja Israelille lopullisen vastauksen (response). Päivä on Iranin al-Quds-päivä (Jerusalem-päivä), joka on ramadanin, muslimien paastokuukauden, viimeinen perjantai. Iranin hallituksen edustaja Gholam-Hossein Elham täsmensi, että tämä on Iranin vastaus USA:n ulkoministeri Ricen matkaan ”miehitettyyn Palestiinaan”. Hän kertoi, että USA menettää kaiken mahdollisuutensa toimia yhteistyössä alueen ja maailman valtioitten kanssa yrittäessään tukea ”sionistista hallitusta”, joka on nyt heikoimmassa poliittisessa ja sosiaalisessa asemassa. Hän kutsui ”kaikkia muslimeja yhdistymään tämän riistäjän ja sen liittolaisten käden murtamiseksi al-Quds päivänä”, jota hän kuvailee ratkaisevaksi ajaksi ja joka voi ratkaista myös palestiinalaisen kansan kohtalon.
AJATOLLA Rudolha Khomeini asetti tämän al-Quds päivän viettämisen anastettuaan vallan Iranissa 1979. Hän lausui 1980 ensimmäisenä al-Quds päivänä, että ainoa mahdollisuus Lähi Idän ongelmien ratkaisemiseksi on ”sionistisen hallituksen” tuhoaminen.
AJATOLLA Khamenein lähin neuvonantaja kenraalimajuri Jahya Rahim-Safavi varoitti tiistaina, että Iran tulee iskemään takaisin lyhyimmässä mahdollisessa ajassa mitä tahansa hyökkäystä Irania vastaan, viitaten erityisesti 20 miljoonan lapsiarmeijaan (Basij), jollaista Iran käytti taistelussaan Irakin asevoimia vastaan Persianlahden sodassa. Nämä tulisivat toimimaan itsemurhajoukkoina hyökkääjän asevoimia, instituutioita ja tukikohtia vastaan.
IRANIN MEKSIKON SUURLÄHETYSTÖ julkaisi vastauksen USA:n syytökseen Iranin ydin-pommin aiheuttamasta holokaustista, että USA:n ydinpommi-iskut Nagasakia ja Hiroshimaa vastaan olivat pahemmat rikokset, kuin mihin Hitler syyllistyi. ( http://www.worldnetdaily.com)
3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice kertoi pysähtyessään hetkeksi Shanonissa Irlannissa matkallaan Moskovaan, että hän oli soittanut Israelin USA:n lähettiläälle ja pyytänyt tältä selvitystä IDF:n päätökselle pakkolunastaa maata suunniteltua maantietä varten, joka yhdistää Jerusalemin ja Maale Adumimin maan itäosiin. Israelissa julkistettujen tietojen mukaan tie mahdollistaa palestiinalaisten kaupunginosien jatkuvuuden Jerusalemin itäpuolella. USA:n hallituksen puhemies Sean McCormack kertoi medialle, että USA haluaa tutustua tilanteeseen maastossa ennen julkisen kannan ottamista. Ranska, Egypti ja Jordania ehtivät jo esittää vastalauseensa IDF:n päätöksen johdosta. Rice kertoi pahaenteisesti odottavansa vastausta.
RICEN TAHMEA ja itsevaltainen asenne voi sotkea pahasti hänen mahdollisuuksiaan toimia tasapuolisena erotuomarina Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa yhteisen periaatejulistuksen runnomiseksi ennen marraskuun lopuksi suunniteltua rauhankokousta.
TIEN RAKENTAMINEN liittyy Israelin haluun päästä rakentamaan Jerusalemin itäpuolella olevaa E-1 aluetta, joka yhdistäisi Jerusalemin ja Maale Adumimin. Alueelle valmistui poliisin toimitilat, jonne poliisi aikoo muuttaa lähiaikoina. Alueen infrastruktuuri on suurelta osin valmis, ja sen rakentamispäätös tehtiin vuosikymmeniä sitten, mutta jäädytettiin USA:n vastustuksen vuoksi.
(www.ynetnews.com)
4. ISRAEL SEURAA epätietoisena USA:n ja Turkin hallitusten välille syntynyttä kriisiä USA:n kongressin valiokunnan päätettyä syyttää Turkin Ottoman-hallitusta kansanmurhasta armenialaista kansaa kohtaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Turkin ulkoministeri Ali Babacan vieraili Israelissa äskettäin, eikä sen aikana ilmennys pahoja säröjä. Turkki oli pyytänyt Israelilta selitystä syyskuun 6.päivänä Israelilaisten koneitten ylilennosta Syyrian ja mahdollisesti Turkin alueella, mutta ilmapiiri vierailun aikana oli hyvä. Babacan esitti Turkin presidentti Abdullah Gulin kutsun presidentti Shimon Peresille vierailla Turkissa. Israelin viranomainen luonnehti Israelin ja Turkin välisiä suhteita kestäviksi. Ali Babacan kuitenkin moitti Amerikan juutalaisjärjestöjä, että ne pilaavat Turkin mainetta USA:ssa. (JP)
5. INTIAN JUUTALAISTEN, Bnei Menashe, pääsy Israelin kansalaisiksi on herättänyt sisäministeri Meir Sheetritin suuttumuksen. Koska joissain Intian osavaltioissa kääntyminen uskonnosta toiseen on kielletty, 200 Intian juutalaista tuli Israeliin ministeri Bar-Onin myöntämien turistiviisumien avulla ja kävi kääntymiskoulun Israelissa. Sheetrit vastustaa tällaista käytäntöä ja uhkaa peruuttaa Bar-Onin päätöksen. Nämä Intiassa juutalaiset juurensa löytäneet asukkaat ovat säilyttäneet joitain ikivanhoja juutalaisia tapoja ja sanovat tuulleensa Intiaan Kiinan kautta Assyrian hallitsijan Salmanassar V:n valloitettua Israelin 722 eKr. ja karkotettua juutalaiset maasta. Tällaisia kansanosia on löytynyt eri puolilta Intiaa ja heitä arvioidaan olevan tuhansittain. Israeliin on jo muuttanut ja saanut Israelin kansalaisuuden 1200 Bnei Menashe juutalaista.
HALLITUKSEN sunnuntain istunnossa käsitellään uutta esitystä, jonka mukaan sisäministeriö ei yksin voi päättää maahanmuuttolain perusteella siirtolaiseksi pyrkivän ryhmän pääsystä maahan, vaan sen tekee koko hallitus. Sheetrit on voimallisesti vastustanut myös Etiopian juutalaisten jälkeläisten muuttoa Israeliin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN KANSASTA 61.4 % epäilee Annapoliksen kokouksen onnistumista, 22.8 % uskoo sen onnistumiseen. Jerusalemin ympäristön arabialueitten luovuttamista PA:lle kannatti 45.6 %, 41.4 % vastusti. Temppelivuoren pitämistä Israelin käsissä kannatti 61 %, 21 % kannatti kansainvälistä valvontaa, 16 % Israel ja PA yhdessä. Haaretzin gallupissa 51 % kannatti Olmertin ja Abbasin keskusteluja, 42 % vastusti. Olmertin hallitusta vastusti 74 %, vain 15 % kannatti. Binyamin Netanyahu on vielä suosituin pääministeriehdokas 33 %:n kannatuksella, Barakia kannatti 24 % ja Olmertia 10 %.
- IDF PÄÄTTI eilen päivän kestäneen terroristijahdin Gazan kaistaleella. Neljä palestiinalaista haavoittui operaation aikana, 40 pidätettiin kuulusteluja varten ja seitsemän Kassam-raketin laukaisutelinettä takavarikoitiin.
- PA VAPAUTTI 25 pidättämäänsä Hamasin jäsentä Länsirannalla.
- HALLITUS JULKISTI 800 miljoonan NIS suunnitelman Etiopiasta muuttaneitten opetuksen, työllistämis- ja sosiaalisten terveyspalvelujen parantamiseksi.
- OIKEISTOLAISET ryhmät ovat aloittaneet kampanjan pääministeri Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin vapauttamiseksi. Yli neljännes kansasta uskoo mielipidetiedustelun perusteella, että Rabinin murhan takana oli salaliitto ja että Amiria käytettiin hyväksi todellisen murhaajan piilottamiseksi. Hankkeen takana on järjestö nimeltä Demokratian tukikomitea.
- BEDUIININUORET Negevin alueella ovat aloittaneet kivitysoperaation maanteillä ajavia autoja vastaan. Äskettäin kivet särkivät Metropolis-yhtiön bussin tuulilasin haavoittaen kahta matkustajaa Beetshevan lähellä. Poliisi pidätti syylliset. Samanlaisia kivityksiä on rekisteröity mm. Dimonan lähellä ja muuallakin.
- USA:ssa New Jerseyssä synagogaan matkalla ollut 53-vuotias ortodoksirabbi joutui ohikulkevan mustan miehen pahoinpitelemäksi pesäpallomailalla.
- TEL AVIV harkitsee peruuttavansa kaksoiskaupunkiyhteydet Gazan kaupungin kanssa Hamasin hallinnon vuoksi. Kaikki israelilaiset pankit ovat lopettaneet pankkitoimistonsa Gazan alueella.
- POLIISI KUULUSTELI Ehud Olmertia eilen nelisen tuntia ja ilmoitti, ettei se jatka niitä Leumi-pankin myyntiä koskevassa epäillyssä korruptio-asiassa. Tarkkailijat näyttävät arvioivan, ettei Olmertia syytetä tästä jutusta.
- NEW YORKISSA toimiva One Voice järjestö joutui peruuttamaan 18.10.07 Jerikossa ja samaan aikaan Tel Avivissa suunnittelemansa ”rauhankonsertin” turvallisuussyistä. Järjestö kannattaa kahden valtion periaatetta.
- ISRAELIN MIELESTÄ Egyptin kyvyttömyys tai haluttomuus lopettaa aseitten salakuljetus Siinailta vaarantaa rauhankonferenssin ja vahvistaa Hamasia.
- LÄMPÖAALTOA ennustetaan huomiseksi Eilatiin, Kuolleellemerelle ja Tiberiaaseen. Jerusalemissa päivälämpötila on huomenna 27 astetta.
- KOLME NUORTA sai peukalokyydin arabin ajamaan autoon, mutta tämä vei heidät Shuafan lähiöön, jossa heitä pahoinpideltiin ja heidän omaisuutensa ryöstettiin. Paikalle kutsuttu poliisi vapautti 16-, 17- ja 18-vuotiaat nuoret.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021