TIISTAI 02.10.07
1. ISRAELIN KONEET ISKIVÄT käyttämättömään armeijan rakennukseen Syyriassa, kertoi presidentti Bashir Assad BBC:n haastattelussa. BBC jätti tämän kohdan pois julkistaessaan haastattelun web-sivullaan. Assad vakuutti, ettei hänen maansa hyökkää Israeliin eikä halua sillä tuhota rauhanmahdollisuuksia, mutta syytti Israelia, että sen hyökkäys Syyriaan osoittaa sen sisäisen antipatian rauhaa kohtaan. Hän kertoi Syyrian pidättävän oikeuden vastata Israelin hyökkäykseen, mutta ei välttämättä sotilaallisesti.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem syytti puheessaan YK:n yleiskokouksessa elementtejä USA:ssa virheellisten tietojen sepittämisestä IAF:n koneitten syyskuun 6. päivänä oletetusta kohteesta, joka oli joko aselähetys Hizbullahille tai Syyrian ja Pohjois-Korean yhteinen alkeellinen ydinlaitos.
Syyria on ilmoittanut, ettei se osallistu rauhankonferenssiin, ellei sen ohjelmassa ole Golanin kukkuloitten palauttaminen Syyrialle. Gondoleezza Rice ilmoitti, että Syyria on oleellinen osa Lähi Idän rauhanprosessia, ja että sen mukana olo on tärkeä.
2. PA VAATII pitkälle ulottuvia sopimuksia Israelin kanssa ennen marraskuun rauhan-konferenssia Annapoliksessa, Marylandissa USA:ssa. PA:n virkailija kertoi JP:n kolumnisti Kh A Toamehille maanantaina, että Jerusalemin, tulevan Palestiinan valtion rajojen ja palestiinalaispakolaisten ongelman ohella PA vaatii sopimuksia vedestä, turvallisuudesta ja setlementeistä. Hän sanoi, ettei PA halua keskustella maan vaihdosta ja maanpaosta Israelin alueelle palaavien pakolaisten määrän rajoittamisesta. Hänen mukaansa PA vaatii, että Israel vetäytyy ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille eikä aseta rajoituksia pakolaisten paluuoikeudelle.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat sanoi, ettei hän ole tietoinen maanvaihto-suunnitelmista Israelin kanssa. PA vaatii edelleen yksityiskohtaista suunnitelmaa, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät ennen rauhankonferenssia. ”Tämä periaatejulistus sitten ratifioidaan rauhankokouksessa, jonka jälkeen aloitetaan keskustelut yksityiskohdista”. PA ja Israel ovat kuitenkin vielä kaukana siitä, miten yksityiskohtainen sen tulisi olla.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi tavattuaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, että 12 arabimaata on ilmoittanut osallistuvansa kokoukseen. Lisäksi Abbasin tietojen mukaan Turkki, Malesia ja Indonesia ilmoittavat halukkuutensa osallistua.
KUNINGAS Abdullah II pyysi Israelilta lisää luottamusta kasvattavia askeleita ja auttamaan Abbasia laatimaan yksikohtaisen esityslistan lopullisen tilanteen neuvotteluja varten. (JP)
3. ISRAEL VAPAUTTI eilen 57 palestiinalaista vankia ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Yksi vangeista oli Hamasin jäsen, ja hänet pudotettiin pois vapautettavien listasta. Jäljelle jääneet 30 vapautettaviksi hyväksytyt vangit ovat Gazan alueelta, ja heidät vapautettaneen tänään. Medialle ei ilmoitettu, miksi heidän vapauttamisensa siirrettiin täksi päiväksi, mutta huhujen mukaan IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi ilmaisi tyytymättömyytensä palestiinalaisvankien vapauttamiseen, koska IDF:n sotilas Gilad Shalit on edelleen panttivankina. Tämä on voinut vaikuttaa presidentti Peresin allekirjoituksen viivästymiseen. Hänen tulee allekirjoituksellaan vahvistaa vankien armahtaminen. Vaikka armahdetut antavat kirjallisen lupauksen olla palaamatta terrorismiin, useita armahdettuja on jo joutunut IDF:n haaviin lupauksensa jälkeen epäiltyinä osallisuudesta terrorismiin. Gazasta kotoisin olevat armahdetut terroristit palautetaan Gazaan Eretzin terminaalin kautta. (JP)
4. ISRAEL BEITEINU-PUOLUE asetti ke. Israel Hasonin laatimaan puolueen edellyttämät rajat, joihin saakka Olmert voi mennä sopimuksissaan PA:n kanssa. JP:n Gil Hoffmanin laatiman artikkelin mukaan puolue tulee antamaan varsin väljät rajat, joiden sisällä Olmert voi toimia, sekä koskien Juudeaa ja Samariaa että Jerusalemin arabiosia. Hason sai Olmertin luvan tavata PA:n edustajia puolueen sallimia rajoja laatiessaan. Suunnitelmassa suhtaudutaan väljästi myös palestiinalaispakolaisten paluuoikeuteen sekä maa-alueitten luovuttamiseen olevat olot huomioiden maa-alueitten vaihtoja myöten. Hason hylkäsi Haim Ramonin suunnitelman sillan tai tunnelin rakentamiseksi Gazan ja Länsirannan välille. Puolue pitää kiinni hallituksen päätöksestä kohdella Gazan kaistaletta vihamielisenä alueena. Hasonin mukaan Gazan liittämiseen osaksi Juudea ja Samariaa edellyttää, että Hamas tunnustaa Israelin valtion ja hyväksyy Israelin ja PLO:n tai PA:n kanssa tekemät sopimukset.
HASONIN SUUNNITELMAN kuuluu Juudean ja Samarian alistaminen kansainväliseen valvontaan, jos PA ei täytä sille asetettuja velvoitteita. Tällainen kansainvälinen ”kvintetti” valvontaryhmä voisi koostua YK:n, EU:n, USA:n Venäjän ja arabiliiton edustajista. Tämän Hason katsoo pystyvän estämään palestiinalaisten tulitukset israelilaisiin kohteisiin.
PA:N VIRKAILIJAT ovat esittäneet Abbasin suulla, että kansainvälisen yhteisön tulee valvoa Israelin ja PA:n kesken sovitun sopimuksen toteuttamista.
SHAS-PUOLUEEN kanta Olmertin ja Abbasin välisiin keskusteluihin ja periaatesopimukseen selviää sitten, kun se on esitelty sen hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille. (JP)
5. ISRAEL HALUAA SELVITYKSIÄ tietoihin, joitten mukaan 80 palestiinalaista, joille
Egypti antoi luvan palata Gazaan, olivat saaneet sotilaskoulutusta Iranissa ja Syyriassa. Samojen tietojen mukaan Hamas luovutti Egyptille pidättämänsä al-Qaidan jäsenen osana sopimusta Egyptin kanssa. Egypti oli pitänyt heitä El Arishissa neljän kuukauden ajan, mutta antoi nyt heille luvan palata koteihinsa. Egypti yritti vähätellä tapausta väittäen, että he murtautuivat Gazaan aidan läpi, mutta Israelin tietojen mukaan heidät päästettiin sinne Rafahin terminaalin kautta, jonka valvontaa Israel ei Hamasin vallankaappauksen jälkeen ole voinut suorittaa. Heidän mukanaan oli Hamasin ke. Mushir al-Masri, Farej al-Rul sekä entinen sisäministeri Taleb al-Kawashme. Ryhmään kuului myös Hamasin aseellisen siiven Izza-din Kassamin jäseniä, jotka palasivat tehokkaalta koulutusleiriltä Syyriasta ja Iranista. Israel pelkää, että nämä asiantuntijat lisäävät Hamasin joukkojen osaamista uudenaikaisten aseitten ja pommien käsittelyssä, tiedustelussa ja kommandoiskuissa. (Haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- TALOUSBOIKOTTI alkaa tuntua Hamasin hallituksen toimissa Gazassa. Se on nostanut roimasti veroja yhtiöille ja vaatii tavaroista tullimaksuja käteisenä. Se on myös joutunut myymään takavarikoimiaan tavaroita.
- IDF YHTYY oikeuskanslerin näkemykseen, että Hebronin juutalaistorin varteen tyhjinä olleisiin kauppapuoteihin muuttaneet juutalaiset tulee karkottaa. Juutalaiset omistivat nämä ennen arabien 1929 suorittamaa juutalais-asukkaitten massamurhaa, minkä johdosta kaikki Hebronin juutalaiset evakuoitiin ja arabit omivat heidän omaisuutensa. Alueitten tullessa uudelleen Israelin hallintaan 1967 sodan seurauksena niitä pidettiin hylättynä omaisuutena, jonka omistus siirtyi valtiolle. Juutalaisasukkaat syyttävät, ettei valtio ole huolehtinut sille kuuluvan omaisuuden hoidosta vaan salli arabien muuttaa sinne asumaan ja perustaa liiketilojaan.
- NRP:N KANSANEDUSTAJA Zevulun Orlev esitti maanantaina Knessetille lain, joka vahvistuessaan vaatii pääministerin, presidentin, ministerien ja Knessetin puhemiehen jäämään virkavapaalle virallisten poliisitutkimusten ajaksi. Poliisin tulee myös tuon ajan kuluessa saada tutkimuksensa siihen pisteeseen, että se voi päättää syytteistä ja tutkimusten lopettamisesta.
- SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter ei näe mitään väärää siinä, että hän poliisin johtajana valvoo pääministeri Olmertia tutkivien poliisien toimia. Dichter myös esittää, että rikostutkimukset Olmertia vastaan tulisi jäädyttää siksi, kunnes hänen toimikautensa pääministerinä päättyy.
- ISRAELIN VALTION edustaja vahvistaa, että filmi palestiinalaispojan Muhammd Duran kuolemasta syyskuussa 2000 IDF:n sotilaitten luodeista on todettu väärennökseksi. Alkuperäistä filmiä on peukaloitu.
- KAKSI KASSAMIA ammuttiin Gazasta Israeliin eilen, ja tänä aamuna kaksi, jotka putosivat Ashkelonin kaupungin lähettyville. Vahingoista ei ole tiedotettu.
- TUHAT ISRAEILAISTA osallistui rukoustilaisuuteen Josefin haudalla Sikemissä maanantai-iltana.
- KEVYTTÄ SADETTA ennustetaan rannikolla ja maan pohjoisosassa torstai-iltana ja perjantaina ehkä myös Jerusalemissa. Päivälämpötila pysyy miellyttävänä, yöllä se putoaa 16 asteeseen Jerusalemissa.
- DEBKAFILE raportoi, että kaikki venäläiset asiantuntijat ja työntekijät Bushehrin ydinvoimalatyömaalla Iranissa ovat matkustaneet kotiinsa. Raportti aprikoi, onko syynä erimielisyydet tilaajan kanssa, mikä ei tunnu mielekkäältä, koska Putin vierailee 16.10. Iranissa, vai pelko USA:n ilmaiskusta. Kolmantena mahdollisuutena Debkafile näkee Iranin ennakkoiskun USA:n kohteita vastaan.
- www.worldnetdaily.com raportoi, että Venäjä, Kiina ja Iran voivat olla USA:n dollarin arvon romahtamisen takana tarkoituksenaan USA:n vallan tuhoaminen. Jokaisella näistä maista on jotain hampaankolossa Yhdysvaltoja vastaan. USA painostaa Kiinaa tarkistamaan valuuttansa arvoa, mitä se ei halua. Kiina voi vastata vaatimuksiin vapauttamalla valtavat dollari- ja arvopaperivaransa maailman markkinoille.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020