KESKIVIIKKO 03.10.07
1. OLMERT JATKAA soutamistaan Abbasin kanssa välittämättä siitä, että varoituksia tulee monelta taholta, sekä oikealta että vasemmalta. Olmert ja Abbas tapaavat taas tänään, tällä kertaa Jerusalemissa Olmertin sukkassa (lehtimajassa). Heillä alkaa olla kiire saada periaatesopimuksen runko kasaan ennen marraskuun rauhankokousta Annapoliksessa, Kokousta jouduttaneen siirtämään joka tapauksessa marraskuun loppuun, koska Olmert ja Abbas ovat lähes yhtä kaukana toisistaan kuin lähtiessään neuvottelemaan luonnoksesta.
KENRAALIMAJURI Giora Eiland, entinen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, varoittaa Ynetin artikkelissaan, ettei ole samantekevää millaisesta sopimuksesta neuvotellaan, eikä kuvitelma, ettei epäonnistuminen sido osapuolia sen jälkeen, pidä paikkaansa.
EILAND MUISTUTTAA, että pääministeri Begin lähti neuvottelemaan Egyptin kanssa Siinaista kuvitellen saavansa jotain siitä Israelille, mutta neuvotteluissa USA:ssa johdon otti USA:n presidentti Carter, joka liittoutui Egyptin presidentti Sadatin kanssa ja painosti Beginin luovuttamaan koko Siinain saamatta itse mitään. Toisena esimerkkinä hän mainitsee Oslon sopimukset, jotka Peres ja Beilin neuvottelivat pääministeri Rabinin selän takana. Lähtiessään Yhdysvaltoihin sopimusten viimeistely- ja allekirjoitustilaisuuteen Rabin kuvitteli voivansa hoitaa Peresin, mutta käytännössä USA:n presidentti Clinton otti ohjat käsiinsä ja pakotti Rabinin hyväksymään sopimukset ja silminnähden vastahakoisesti kättelemään Arafatia.
EILAND SUOSITTAA, että ensin tulee selvittää omat tavoitteet. Toiseksi toisten osapuolten intressit, mukaan lukien USA:n ja arabivaltioitten. Kolmanneksi selvittää edellisten kohtien mukaan tavoiteltavat päämäärät, joihin on mahdollista päästä neuvottelujen kunnollisella hoidolla. Eiland sanoo olevansa epätietoinen, onko näitä kohtia selvitetty niin riittävästi, että Olmert voisi tehdä valtiota sitovia sopimuksia. Toisaalta Eiland olettaa, että ehkä on jo sovittu, ettei lopullisista sopimuksista keskustella ennen turvallisuuskysymysten ratkaisua. Mutta jos näin on menetelty, mitä Israel on saamassa siitä?, Eiland kysyy.
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖ on selvästi epäluuloinen sopimusluonnoksen saamiseksi Abbasin kanssa koskien lopullista tilannetta. Tämä johtuu ensiksi ajan puutteesta, toiseksi Olmertin liikkumisvapautta rajoittavat hallituskumppanien Shas ja Israel Beiteinun asettamat linjat, joita ei voi ylittää. Tämä pakottaa Olmertin päätymään epämääräisiin termeihin, kuten rajoja käsiteltäessä siinä ei voida viitata ”Palestiinan valtion rajat perustuvat 1967 aselepolinjoihin”, vaan esim. ”1967 aselepolinjojen mukaisesti”, tai jotain sen tapaista.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ja hänen edustajansa sopimusneuvottelutiimissä ministeriön pääsihteeri Amos Gilead totesivat tiistaina epäilevänsä, että mitään konkreettisia tuloksia saavutetaan neuvotteluista, joten on syytä alentaa odotuksia ettei pettymys niiden epäonnistumisesta saa aikaan uutta väkivalta-aaltoa, kuten Fatah jo uhkailee.
HE TOTEAVAT, että on oltava realisti ja huomioitava, että Abbas on erittäin vaikeassa tilanteessa voidakseen toteuttaa mitään velvoitteistaan. Palestiinalaiset voivat jopa vetäytyä rauhankokouksesta vastalauseeksi sille, ettei Israel sitoudu lopullisen tilanteen kysymyksiin.
3. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustaja kertoo Jpostille, että Ehud Barak on hyväksynyt IDF:n laatiman suunnitelman sulkea kaikki Gazan kaistaleelle menevät yhteydet, jos tai kun väkivalta sieltä kasvaa Israelin puolelle. Hän kutsuu tätä Gazan evakuoinnin lopulliseksi toteuttamiseksi, mihin lasketaan kuuluviksi kaikkien sinne johtavien yhteyksien sulkeminen ja vastuun siirtäminen Egyptille, halusi tämä sitä tai ei.
”TÄMÄ ON AINOA RATKAISU”, ministeriön virkailija selvittää, ”koska Abbasilla ei ole mitään valtaa siellä. Ainoa mahdollisuus on irrottautua Gazasta täysin”.
OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään 11.00 aikaan kolmen tunnin mittaiseksi sovitussa istunnossa, viides sarjassa. Heidän tarkoituksensa on tavata ainakin kerran ennen Annapoliksen kokousta marraskuussa. Tämän päivän kokouksessa käsitellään neuvottelutiimeille annettavia ohjeita, joiden mukaan ne laativat esityksensä.
Israelin neuvottelutiimiin kuuluu Giladin lisäksi Olmertin poliittinen neuvonantaja Shalom Rurgeman, Olmertin kanslian pääsihteeri Yoram Turbowicz ja ulkoministeriön pääsihteeri Aharon Abramovitch.
OLMERT KESKUSTELI eilen sekä Barakin että Livnin kanssa valmistautuessaan tämän päivän keskusteluihin. Barak painottaa turvallisuuskysymyksiä, Livni rajoittaa pakolaisten paluuoikeuden vain PA:n hallintoalueille, mutta ei Israeliin.
4. PERINTEISEEN lehtimajanjuhlien Jerusalem-marssiin osallistui Jpostin mukaan
80 000 ihmistä, joista 7000 arvioidaan kuuluneen maassa vieraileviin kristittyjen ryhmiin. Loput lienevät juutalaisia ja muita Israelin asukkaita, jotka tulivat osallistumaan värikkääseen marssiin, tanssimaan ja laulamaan sen muistoksi, että juutalainen kansa pääsi pakenemaan Egyptin työorjuudesta joskus 3 500 vuotta sitten. Katujen varsille oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä iloitsemaan marssijoitten kanssa ja ihailemaan värikkäitä asuja ja lippua kaikkialta maailmasta. Eräs USA:sta tullut turisti kantoi hankkimaansa suurikokoista puuristiä, mikä ärsytti siinä määrin poliisiviranomaisia, että he väkivalloin riistivät ristin häneltä ja veivät miehen ja pari muuta kuulusteltavaksi. Mies kyseli, mitä pahaa hän oli tehnyt, vaikka hän huutelikin, että tämä oli heidän marssinsa. Mukana marssissa oli El Al lentäjiä, sotilaita, hallituksen virkailijoita ja lääkintähenkilöstön edustajia.
EVANKELISET KRISTITYT mainitaan erikseen Jpostin artikkelissa heidän osoittamastaan rakkaudesta Sionin kansaa kohtaan, kuten tapahtuu joka vuosi.
Yksi suurimmista ryhmistä, 1500 pyhiinvaeltajaa, tuli Brasiliasta.
PÄÄRABBINAATIN kielto juutalaisten osallistumisesta marssiin ei näyttänyt estäneen juutalaisia, ja olivatpa jotkut ortodoksijuutalaisetkin tulleet seuraamaan tapahtumaa.
5. JERUSALEM POSTIN henkilökunnan laatimassa artikkelissa, joka perustuu The Daily Telegraphin artikkeliin tiistaina, kerrotaan, että USA:n ilmavoimat yhdessä Persianlahden maitten sotilasjohtajien kanssa harjoittelevat ja valmistautuvat arabimaitten ilmavoimien kanssa mahdollista Iranin sotaa varten. Arabimaitten edustajia osallistui ilmasotakonferenssiin Washingtonissa viime viikolla. Sen tarkoituksena oli auttaa Persianlahden maitten lentovoimien edustajia koordinoimaan tiedustelutietonsa USA:n kanssa ja valmistella yhteisiä harjoituksia, jotta yhteistyö tositilanteessa sujuisi ongelmitta.
USA:N ILMAVOIMIEN (USAF) esikuntapäällikkö kenraali Michael Mosley käytti tilaisuutta hyväkseen solmiakseen läheisiä suhteita liittolaismaitten edustajien kanssa, joiden tukea USA voisi tarvita tilanteessa, että Bush päättää iskeä Iraniin. Pentagon on avustanut sodankäynti-keskuksen rakentamisessa Yhtyneisiin Emiirikuntiin (UAE), jonka lentäjät harjoittelevat yhdessä USA:n lentäjien kanssa, ja jossa USA:lla on laajoja tukikohtia. Esikuvana sodankäyntikeskukselle käytettiin USAF:n keskusta Nellis Lentovoimien tukikohdassa Nevadassa. Jordanian ja UAE:n lentäjät ovat osallistuneet yhteisharjoituksiin USAF:n kanssa varmistaakseen, että ne voisivat lentää ja taistella yhdessä.
LEHTI KUITENKIN vakuuttaa, etteivät Jordanian ja UAE:n koneet luultavasti ota aktiivisesti osaa mahdollisiin ilmaiskuihin Iraniin, mutta on tärkeää, että ne sallivat USA:n koneitten ylilennot maassaan. Presidentti Bushin edustaja kieltäytyy kommentoimasta artikkelia ja vakuuttaa, että Bushin tavoitteena on saada diplomaattinen ratkaisu Iranin ydinsuunnitelmaan.
6. USA:N KONGRESSI hyväksyi 1.2 miljardin USD aseitten myynnin Israelille. Siihen sisältyy runsaasti ohjuksia ja niitten ohjauslaitteita, mukana jättimäisiä Bunkerbuster pommeja, kaikkiaan 799 miljoonan USD arvosta, sekä lentokonebensiiniä 308 miljoonan USD arvosta. Aseitten osto rahoitetaan USA:n myöntämällä tuella. Jotkut sotilastahot Israelissa valittavat, että Israel on liikaa riippuvainen USA:n asetoimituksista, mikä voi aiheuttaa vaikeuksia varaosien saannista sotatilanteessa. Toisaalta he katsovat, että Israelin aseteollisuus pystyy toimittamaan saman tapaisia aseita, jotka sopivat paremmin Israelin olosuhteisiin. USA:n avun ehtona on, että määräosa siitä käytetään hankintoihin USA:sta.
7. TORAN ANTAMISEN RIEMUJUHLA (simhat Torah), alkaa tänä iltana ja jatkuu
huomenna. Se on samalla Lehtimajanjuhlien viimeinen päivä, Raamatussa mainittu kahdeksas sukkotin päivä, ”shemini atzeret” (3.Ms.23:34-38). Se päättää samalla Toran (viisi Mooseksen kirjaa) lukemisen synagogassa. Perinteen mukaan Tora-arkista otetaan kolme Tora-rullaa. Ensimmäisestä luetaan viimeinen jakso Mooseksen viidennestä kirjasta; toisesta Tora-rullasta luetaan muutama säe ensimmäisestä Mooseksen kirjasta osoituksena, että lukeminen jatkuu. Kolmas Tora-rulla kannetaan juhlasaatossa synagogan ympäri (hakkafot) tanssien ja laulaen läsnäolijoitten kantaessa rullaa. Perinteisiin kuului jakaa lapsille makeisia tai leivoksia. Perinteisiin kuuluu myös, että jokainen saa lähestyä Tora-rullaa (aliyah la-Torah). Siten myös naisia ja lapsia kutsutaan eteen synagogassa, jossa lapset peitetään suurella rukousliinalla ja heidät siunataan. Koska kaikkien tulisi saada osallistua tilaisuuteen, niitä uusitaan päivän aikana.
8. UUTISOTSIKOITA
- ELON MOREH kylän asukkaat filmasivat, miten äärivasemmiston edustajat tahallisesti katkaisivat vesijohdot läheiseen Dir el-Hattab arabikylään voidakseen syyttää siitä Elon Moreh juutalaiskylää.
- FATAH surmasi neljä Hamasin jäsentä, jotka kuuluivat Hamasin ”merivoimiin”, ja haavoitti kolmea muuta tiistai-iltana, luultavasti tienvarsipommilla.
- IDF:N SOTILAAT ampuivat palestiinalaisen Beit Hanoun lähellä hänen alkaessa tulittaa sotilaita. Sikemissä sotilaat pidättivät tiesululla veitsellä aseistetun palestiinalaisen, ja jatkoivat etsittyjen terroristien pidättämistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019