MAANANTAI 01.10.07
1. TUHANSIA IHMISIÄ vaelsi tiettömiä rinteitä pitkin viidelle asumattomalle kukkulalle Juudeassa ja Samariassa sunnuntain aikana aloittaakseen niiden rakentamisen. He tekevät tämän uhmaten Olmertin vasemmistohallituksen ja USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen suunnitelmia luovuttaa ne ja monia muita kukkuloita ja laaksoja palestiinalaisille.
ARMEIJAN TAHOLTA valitetaan, että sillä on tusinoittain kuumia terrorivaroituksia, joita sen tulee hoitaa eikä siten voi häätää ihmisiä pois kukkuloilta. Tilanne on sivusta katsoen vähintään kafkamaisen outo, eikä aina pysty ymmärtämään, mikä kutakin ajatussuuntaa ajaa.
Hallituksen tehtävänä tulisi ennen muuta olla huolehtiminen kansalaistensa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, ja armeijan tehtävänä tulisi olla suojella maata ulkoista vaaraa vastaan.
2. OMAN LUSIKKANSA soppaan heitti Ariel Sharonin entinen pääneuvonantaja, yksi Gazan evakuoinnin pääsuunnittelijoista ja hänen kansliansa pääsihteeri Dov Weisglass, joka ylistelevin sanoin hehkuttaa, mitä hyvää Israelille tulee siitä, että se luovuttaa maata Palestiinan valtiolle, josta kaiken todennäköisyyden mukaan tulee terrorivaltio. Tämän seurauksena Israelin suurimmat asutuskeskukset, teollisuuden pääosa, pääliikenneväylät, Ben Gurionin lentokenttä tulisivat terroristien rakettien, ohjusten ja kranaattien tulituksen ulottuville. Israel saa kolmanneksen vedestään Juudean ja Samarian pohjavesivarastoista. Nämä tulisivat olemaan PA:n valvonnassa, joka voisi käyttää niitä mielensä mukaan.
Weisglass myös ylistää Abbasia ja pääministeri Fayadia, jonka hän sanoo hyvin tuntevansa ja joka hänen mielestään on järkevä, rehellinen ja uskottava mies. Mutta mitä takeita Israelilla on siitä, että Fayad on pääministeri huomennakin ja mitä takeita on siitä, ettei Hamas kaappaa valtaa Juudeassa ja Samariassa kuten se teki Gazassa?
YNETIN KOLUMNISTI Martin Sherman ihmettelee artikkelissaan Weisglassin sokeaa pilkkua, ettei hän pysty näkemään näitä vaaroja, vaan suosittaa ”tiekartan” täyttä toteuttamista.
3. OLMERTIN LUPAAMAT 87 palestiinalaisvankia, jotka presidentti Peres armahti eilen, vapautetaan syytä ilmoittamatta keskiviikkona eikä tiistaina, kuten oli tarkoitus.
Korkein oikeus hylkäsi eilen vapauttamista vastaan tehdyt valitukset.
Vapautettavien joukossa on Rakad Mahmoud Salameh, joka välitti Saddam Husseinen dollarit al-Aksa intifadan aikana 2000-2002 kuolleitten terroristien omaisille ja operaatioissa haavoittuneille terroristeille, 10 000 surmatun omaisille ja 1000 USD haavoittuneelle, kertoo Debkafile. Salameh on artikkelin mukaan vieläkin Arabien vastarintaliikkeen sihteeri. Abbas pyysi hänen ja parin muun tunnetun terroristin vapauttamista osoittaakseen palestiinalaisille, että Abbas pystyy toimimaan palestiinalaisten eduksi, mikä vahvistaa hänen asemaansa.
OLMERTIN JA ABBASIN huomiseksi sovittu tapaaminen siirtynee keskiviikkoon.
4. HAMAS UUDISTI tarjouksensa tilapäisestä tulitauosta (hudna) Israelin kanssa eilen. Hamasin edustaja totesi samalla, että USA:n esittämä ”rauhankonferenssi” on ajan haaskausta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin pääneuvonantaja Ahmed Yusef, kehotti Israelia tekemään luottamusta kasvattavia toimia vahvistaakseen Hamasin lupaaman tarjouksen. ”Israelin tulee osoittautua luottamuksen arvoiseksi”, hän toteaa ja lisää, että siten Israel hyväksyy Hamasin näkemyksen, joka perustuu Israelin vetäytymiselle 1967 tulitaukolinjoille, kaikkien palestiinalaisvankien vapauttamiselle ja tyydyttävän ratkaisun löytämiseen palestiinalaispakolaisten ongelmaan.
FATAHIN PIIRISSÄ Hamasin tarjouksen tarkoituksena nähdään Hamasin pyrkimys hivuttautua Olmertin ja Abbasin välisiin keskusteluihin, mikä osoittaa liikkeen olevan poliittisessa vararikossa. Hamasin piirissä Abbasia pidetään halvaantuneena ankkana, joka ei enää edusta palestiinalaisia, vaan rajoittuu hoitamaan Länsirannan juoksevia asioita ja Fatahin rakentamiseen uudelleen.
5. YESHA NEUVOSTO aloittaa kampanjan, jossa se kertoo kansalle, että Olmertin ja Abbasin neuvottelema periaatejulistus marraskuun rauhankonferenssissa tulee olemaan pelkkää hämäystä (bluff). Tästä kertovia julisteita tullaan kiinnittämään tuhanteen bussiin. Myöhemmin kampanja ulotetaan useisiin mediavälineisiin.
JULISTEISSA, joita kiinnitetään busseihin Tel Avivissa, osoitetaan periaatesopimuksen johtavan Kassam-rakettien osuvan Azrieli-torneihin Tel Avivissa tai Ben Gurionin lentokentälle; vastaavasti Raananin kaupunkiin meneviin busseihin kiinnitettävät julisteen varoittavat, että Kassam-raketit satavat kohta Raananin kaupunkiin.
YESHA NEUVOSTO (Juudean, Samarian ja Gazan asukasneuvosto) varoittaa lausunnossaan, että sopimus Abbasin kanssa on pelkkää hämäystä, sillä Abbas ei pysty antamaan mitään vastapainoksi, koska hänen hallituksensa on yhtä heikko kuin Olmertinkin.
6. YK:N IHMISOIKEUKSIA koordinoiva toimisto (OCHA) varoittaa, että Israelin uhkaamat pakotuskeinot Gazaan aiheuttavat toteutuessaan kovia vaikeuksia alueelle. YK:n toimisto ei ilmeisesti pysty näkemään, että pakotteilla on tarkoitus vaikuttaa palestiinalaisten suhtautumiseen Hamasia vastaan ja vaikeuksien aiheuttaminen on osa tätä kampanjaa.
OCHA:N TOIMISTO ilmoittaa, että ennen Hamasin vallankaappausta Gazassa kesäkuussa sinne meni päivittäin 238 rekka-autoa. Nyt enää 10 % Gazaan sallituista tavaroista tulee ihmisoikeusjärjestöiltä; 86 % kuljetuksista vie kaupallisia tavaroita, joista Gazan asukkaat lopulta ovat pääosin riippuvaisia. Gazan alueen energiatarpeen tyydyttäminen riippuu 91 prosenttisesti Israelista eri muodoissaan. IEC välittää 62.5 % Gazan energian tarpeesta; 28.6 % tulee GEC:lle Gazassa polttoöljyn muodossa, jonka EU maksaa.
OCHA TÄHDENTÄÄ, että Gazan polttoöljyvarastot ovat lähes olemattomat, ne riittävät vain 48 tunnin kulutukseen.
VAIKEIN tilanne on Gazan 12 sairaalan kanssa. Niissä on oma generaattori, mutta ne tarvitsevat polttoöljyä, mikä maksaa. Sairaalat joutuivatkin kriisin aikana, jolloin sähkö oli poikki 72 tuntia, keskeyttämään ilmastoinnin sairaaloissa säästääkseen sähköä.
ISRAELIN ONGELMANA ovat nämä ihmisoikeus- ja muut kansainväliset järjestöt, jotka hanakasti tarttuvat palestiinalaisille aiheutettuihin ongelmiin, mutta unohtavat täysin syyn, miksi Israel on pakotettu niihin. Ne eivät näe sitä vaikeutta, mitä jatkuva raketti- ja kranaattituli aiheuttaa rajan pinnassa asuville juutalaisasukkaille. Kaupan rajoittaminen Gazaan koskee myös israelilaisia yhtiöitä, jotka sen vuoksi menettävät markkinoitaan Gazassa.
7. IDF:N NATIV operaatio on perustamisestaan lähtien vuonna 2002 käännyttänyt 2 213 armeijassa asepalvelustaan suorittavaa ei-juutalaista. Armeijan piirissä valitetaan, että luku olisi paljon suurempi ilman rabbien asettamia tiukkoja kriteereitä. Vuonna 2005 oli huippuvuosi, silloin 640 sotilasta suoritti kääntymiskurssit, mutta seuraavana vuonna luku putosi, vain 450 sotilasta suoritti kurssin loppuun. Tänä vuonna luvun uskotaan nousevan kuuteen sataan. Vuosittain arviolta 2000 entisen NL:n alueelta muuttanutta nuorta, joita ei katsota halachan mukaan juutalaisiksi, aloittaa asevelvollisuutensa Israelissa. Nativen mukaan joka vuosi kääntymisohjelman mukaisen kurssin aloittaa n. 1500 asevelvollista, heistä 85 % on ei-juutalaisia, ja 650 suorittaa kurssin loppuun.
IDF PYRKI osoittamaan joustavuutta kääntymisoperaatioon osallistuneille eikä vaatinut heiltä tarkkoja halachan määräysten noudattamista esim. ruokavaliossa. Tämä kuitenkin muuttui, kun kurssien valvojiksi tarvittiin enemmän rabbeja, joista useimmat ovat ankarien haredi-vaatimusten kannattajia, mikä pelotti osan kurssilaisista pois.
8. UUTISOTSIKOITA
- LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak on hämmästyttänyt puolueensa jäseniä omaksumalla lähes Netanyahun linjan suhteessa Olmertin ja Abbasin välisiin keskusteluihin, joita hän ei pidä reaalisina. Toisaalta Barak valmistelee psykologista maaperää suurelle operaatiolle Gazassa lähitulevaisuudessa.
- ISRAELIN TALOUS etenee reippaasti. Kolmen kuukauden aikana kesäkuusta elokuuhun vienti nousi 12 %, hotellien kannattavuus parani 17 % ja teollinen tuotanto kasvoi 6.2 %. Kolmen sitä edeltävän kuukauden aikana maaliskuusta kesäkuuhun vienti nousi 18 %, teollinen tuotanto 3.6 %.
- USA:N EDELLINEN YK:n lähettiläs John Bolton kertoi Englannin pääministeri Brownille, että on tullut aikaa aloittaa pommitukset Iranin ydinlaitoksia vastaan. Presidenttiehdokas Giulianin neuvonantaja Norman Podheretz vaatii samaa.
- TERRORIJOHTAJA Eitam Abu Eita kertoo WND:n artikkelissa, että terroristien vuoden 2002 Betlehemin kirkon miehittäminen ja linnoittautuminen sinne 39 päiväksi oli Arafatin suunnittelema operaatio, jonka tarkoituksena oli houkutella IDF hyökkäämään kirkkoon. Lopulta 13 terroristia karkotettiin ulkomaille ja loput 26 terroristia Gazaan. Kirkkoon jäi terroristien panttivangeiksi 49 kirkon työntekijää ja 45 aseetonta palestiinalaista. Terroristit söivät mässäillen kirkon työntekijöitten ruuat ja hävittivät tai varastivat kaiken, millä he katsoivat olevan jotain arvoa. Nyt Olmert lupasi näitten terroristien palata Betlehemiin.

Comments

Ojalanpoika said…
Lainaan tuoreinta kirjettäni tästä päältä:
http://www.helsinki.fi/~pjojala/HS.htm

USA hyötyy Israelista aivoviennin vuoksi

Vuodenvaihteen alla mediassa on taas parjattu kilvan USA:n "kehitysavusta" Israelille. Tosiasiassa USA lypsää Israelia eikä toisinpäin. Näin voi väittää, koska aivovientiä Yhdysvaltoihin ei saa estää. Ennen 2. intifadaa USA:n teknologiapörssi Nasdaqissa oli peräti 200 israelilaisyhtiötä (enemmän kuin koko Euroopasta yhteensä) ja nykyäänkin luku on liki 100.

Israel vetää tänään riskipääomia (VC, Venture Capital) enemmän kuin koko Eurooppa. Uutena ilmiönä ylikansalliset yhtiöt kuten Intel Centricon-suorittimensa kanssa on siirtänyt tuotantoansa halpamaiden sijaan Israeliin, jossa 25% väestöstä on suorittanut akateemisen loppututkinnon. Hiljattain Israelissa lanseerattiin myös maailman suurin geneerisiä lääkkeitä tehtaileva laitos.

Dollarit ovat vihreitä, koska jenkit repivät ne puusta raakoina, sanotaan. Israelin ei ole annettu skaalata ainoankaan oman yhtiönsä tuotantoa miljarditasolle, vaan ne viedään pois maasta enemmänkin autotallivaiheessa. Amerikka pitää Israelia kuin innovaatiolaboratorionaan tai 51. osavaltionaan. Käsittämättömät 25% israelilaisista tutkijoista on muuttanut Yhdysvaltoihin - eikä luvussa ole edes mukana kaksoiskansalaisuuden saaneita tutkijoita. Seuraavaksi suurimmat Amerikan-osuudet ovat Kanadan 12,2%, Alankomaiden 4,3% ja Italian 4,2%.

Tekes ja Sitra voisivat ottaa oppia Israelin rahoituspolitiikasta aloittaville firmoille: Tukirahat ohjataan pääasiassa siten, että 2-10 vuoteen yrityksen ei tarvitse maksaa veroja. Tämä estää bluffauksen tutkimussuunnitelmilla ja tekaistuilla patenttihakemuksilla, pakottaen ottamaan huomioon markkinoiden kysynnän. Ilman kassavirtaa suoraa valtionapua ei tule kuin bisnesenkeleiltä. Kun Intel siirsi prosessorituotantoansa Israeliin, tarjottiin sille 10% veroaste.

Israelin viennistä yli puolet on Hi Tech –tuotteita, OECD-maiden keskiarvon ollessa 25%. Vaikka maataloustuotteiden vienti onkin säilynyt 30 vuotta samansuuruisena, on sen suhteellinen osuus laskenut 70%:sta 3%:iin. Israelin 3000 yrityksestä peräti 80% on alle 10 vuoden ikäinen start up -firmaa, joissa epäonnistumisprosentti on ennätyksellisen alhainen eli 50%. Biolääketieteessä 3. kliiniseen faasiin tai lääkkeeksi on päässyt 400 lääkeaihiota.

Israelissa tutkimuksen rahoitus väestöä kohden on korkein – ja lakimiesten suhde insinööreihin ja tieteilijöihin matalin koko maailmassa.

Siunattua Uutta Vuotta, 2008 AD,
Pauli.Ojala(at)gmail.com
biokemisti, tuohiurkuri

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019