PERJANTAI 05.10.07
1. KESKUSTELUT Olmertin ja ja Abbasin välillä herättävät pahoja aavistuksia niitä läheltä seuraavien parissa. Niistä ei anneta juuri mitään tietoja, ja Olmert ja Abbas keskustelevat aina osan ajasta kahdestaan ilman neuvonantajia tai muita neuvottelijoita. Abbas tulikin paljastaneeksi, että todelliset neuvottelut käydään salaisesti. Nämä median seuraamat tapaamiset onkin sen mukaan tarkoitettu pelkästään silmän lumeeksi. Olmert on tunnettu salakähmäisestä eikä aina tarkasti lainmukaisesta tavastaan hoitaa asioita.
NE VÄHÄISET tiedon muruset, joita kansalle tarjotaan, tulevat nimettöminä PA:n virkailijoitten taholta, mutta ne ovat usein ristiriitaisia ja vastuuhenkilöt kieltävät ne välittömästi.
OLMERT TESTAA Israelin kansan reaktioita antamalla ”läheiselle ystävälleen” ministeri Haim Ramonille tehtäväksi heitellä koepalloja medialle, kuten hän teki äskettäin julkistamalla ”oman” suunnitelmansa Juudean ja Samarian valtaosan ja Jerusalemin itäisten osien luovuttamisesta PA:lle, sekä sen korvaamiseksi, mikä puuttui sadasta prosentista, luovuttamalla maata Negevistä sen Gazan kaistaleeseen liittyviltä osin. (JP)
2. KUIN ASIAN VAHVISTAMISEKSI entinen IDF:n maan keskiosien entinen komentaja Yair Naveh kertoo Ynetin artikkelissaan ”Solving the Gaza Problem” (Gazan ongelman ratkaisu), että Israelin tulee varautua pitkän tähtäyksen kehitykseen Gazan kohdalla, minkä asukasluku kaksinkertaistuu 15 vuodessa. Tämä, Navehin arvion mukaan, aiheuttaa kasvavaa painetta sekä Israelille että Länsirannalla asuville palestiinalaisille, koska työttömät ja turhautuneet nuoret miehet pyrkivät sekä Israeliin että ”turvallista maayhteyttä” pitkin Länsirannalle. Hän ennakoi, ettei Israel eivätkä palestiinalaisetkaan halua näiden vihaisten nuorten miesten kiertelevän vapaasti Ramallahin kaduilla. Siten Israelin edun mukaista on Navehin mielestä antaa Gazan asukkaille tilaa levittäytyä Gazasta Negevin suuntaan luovuttamalla sieltä maata heille.
NAVEH EI näytä olevan ollenkaan huolestunut siitä, että terroristien raketit ja kranaatit tuodaan entistä lähemmäs juutalaisia asutuskeskuksia Negevin alueella, eikä Israelin maan pienuudesta.
Hän edustaa sitä Israelin vasemmiston haaveellista suuntaa, että tekemällä tarpeeksi myönnytyksiä palestiinalaisten viha juutalaista kohtaan saadaan poistettua ja ”nämä kaksi kansaa elävät sen jälkeen onnellisina ja turvallisina vierekkäin elämänsä loppuun saakka”, kuten presidentti Bush uskottelee. (JP; Ynet)
3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice tulee ensi viikolla Israeliin ilman aikataulua selvittääkseen viimeiset ongelmat Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista.
JPOSTIN KOLUMNISTI Caroline B Glick antaa aamun artikkelissaan murskaavan kuvan Ricen tavasta runnoa Israelin neuvottelijat sopimuksiin, jotka ovat poikkeuksetta osoittautuneet Israelille verisiksi. Glick ottaa esimerkin tavasta, millä Bush ja Rice haluavat arabimaitten osallistumista rauhankokoukseensa vaatimatta niiltä ensin Israelin tunnustamista ja yhteyksien katkaisemista Hamasin kanssa. Täten he antavat arabimaille luvan päättää osallistumisestaan vaatimatta niiltä mitään. Bush ja Rice tarvitsevat edes yhden onnistuneen näytön politiikastaan Lähi Idässä.
HE LÄHTEVÄT Glickin mukaan siitä, että Abbasilla olisi jotain tarjottavana omasta puolestaan, mikä on toive-ajattelua, sillä sekä Abbasin turvallisuus että valta riippuu täysin IDF:n antamasta suojelusta. Abbasilla ei ole mitään valtaa Gazassa ja hyvin vähän Länsirannalla.
MYÖNNYTYSTEN SIJAAN Abbas esittää lisää vaatimuksia: Hän haluaa Temppelivuoren täyden hallinnan, Juudean ja Samarian täydellisen luovuttamisen PA:lle sekä palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden hyväksymistä, mikä toisi Israeliin miljoonia vieraita palestiinalaisia niistä kuudesta miljoonasta, mihin heidän lukumääränsä väitetään nousseen. Vaatimusten ohessa Abbasin läheinen uskottu Azzam al-Ahmed, joka johtaa Abbasin neuvotteluja Hamasin kanssa, esitti uhkavaatimuksen, että ellei konferenssia valmistella huolella sen johtamiseksi positiivisiin tuloksiin, seuraukset tulevat olemaan vaarallisemmat kuin epäonnistuneitten 2000 neuvottelujen jälkeen Camp Davisissa, minkä seurauksena palestiinalaiset murhasivat yli 1100 israelilaista ja vammauttivat useita tuhansia, osa heistä loppuiäkseen pyörätuoliin sidottuina. Glick katsoo, että konferenssin epäonnistuminen vahvistaa siten sekä Hamasia että muita terrorijärjestöjä. (JP,INN)
4. CAROLINE B GLICK kertoo artikkelissaan, miten Rice pakotti Ariel Sharonin vuonna 2005 hyväksymään sopimuksen, jolla Israel veti joukkonsa pois Philadelphia-käytävältä Egyptin ja Gazan välillä poistaen siten Israelilta mahdollisuuden edes siedettävässä määrin estää aseitten ja räjähteitten salakuljetus Siinailta Gazan terroristeille. Viimeisin näytös tästä oli se, miten Egypti salli Ricen suosiollisella avustuksella ja Israelin vastalauseista välittämättä Iranissa ja Syyriassa koulutettujen lähes 90 Hamasin terroristin (luvut vaihtelevat 80 – 90) palaavan Gazaan. Ricen idean mukaan USA koulutti ja aseisti Fatahin joukkoja kenraali Keith Daytonin johdolla Gazassa, minkä johdosta suuri määrä USA:n toimittamia nykyaikaisia aseita ja sotilasajoneuvoja joutui Hamasin terroristien käsiin. Ja se oli Rice, muistuttaa Glick, joka pakotti Israelin ennenaikaiseen tulitaukoon Hizbullahin kanssa Libanonin kakkossodan aikana, minkä johdosta Hizbullah säilytti aseensa ja tukikohtansa etelä Libanonissa, jopa kasvattaen niitä siten, ettei siellä pysty näkemään sotaa koskaan olleenkaan, kuten Scheherezade Fatamarzi toteaa Jpostin artikkelissaan. Hizbullahin terroristit ovat vain sulautuneet paikallisten asukkaitten joukkoon varastoiden aseensa kyliin. Vain kukkuloitten laet ovat LA:n ja YK:n armeijan valvonnassa.
GLICK myös toteaa, että luovuttamalla Jerusalemin itäiset osat PA:lle kaikki Israelin henkilökorteilla varustetut palestiinalaiset muuttavat Israelin puolelle pienentäen siten juutalaisten suhteellista osuutta kaupungissa ja pakottaen juutalaisasukkaat muuttamaan pois. Tämä muuttaa Israelin ikuisena pääkaupunkina pidetyn Jerusalemin luonteen arabialaiseksi. (JP)
5. HAMAS SYYTTÄÄ Fatahia, että se on aloittanut sodan Hamasin jäseniä vastaan Gazan kaistalla omaksuen Irakin vastarintajoukkojen käyttämän taktiikan tekemällä kommandoiskuja ja käyttämällä auto- ja tienvarsipommeja. Tämän Hamasin edustaja katsoo olevan Fatahin taktiikan muutos, koska sen suunnittelemat joukkomielenosoitukset Gazassa eivät onnistuneet. Hamasin edustajan mukaan Fatah on useitten Gazassa tapahtuneitten yksityisiä ja instituutioita vastaan suoritettujen räjähdysten takana.
TIIASTAINA kolme Fatahin alaosaston al-Aksan jäsentä sai surmansa heidän kuljettamansa pommin räjähdettyä autossa heidän ollessa viemässä sitä aiottuun kohteeseen. Al-Aksa väittää, että Hamasin jäsen ampui panssarikranaatin autoon ja lupaa kostaa iskun. Al-Aksan mukaan miehet olivat jihad-matkalla, eli pommi oli tarkoitettu IDF:n sotilaita vastaan.
AIKAISIN TORSTAIAAMUNA kolme Hamasin poliisissa työskentelevää haavoittui, yksi heistä vakavasti, pommin räjähdettyä lähellä heidän autoaan Askoulah-risteyksessä Gazan kaupungissa. Hamasin poliisi pidätti Fatahin aktivistin Maher Khwairerin epäiltynä osallisuudesta pommi-iskuun. Hamas on laskenut ainakin 14 Fatahin suorittamaa pommi-iskua Gazan kaistalla.
6. IAF OHJUS ei pystynyt torstaina iltapäivällä eliminoimaan terrorimiehistöä, joka oli osallistunut rakettien ja kranaattien ampumiseen Israelin puolelle. Ohjus tuhosi auton ja haavoitti kolmea ohikulkijaa, mutta terroristit olivat haistaneet vaaran ja poistuneet autosta ennen iskua.
TORSTAI-ILTANA Kassam-raketti putosi Nir Am alueelle, mutta se ei aiheuttanut vahinkoja. Lehtimajanjuhlaviikon aikana terroristit ampuivat Israelin puolelle 12 kranaattia, joista kolme putosi juutalaisyhteisön alueelle Negevin länsiosassa. Vahingoista ei ole raportoitu.
PALESTIINALAISET kivittivät IDF:n autoa Bili´n kylän lähellä Samariassa torstaina haavoittaen lievästi yhtä upseeria. Hawaran tarkastuspisteessä Nablusin eteläpuolella sotilaat löysivät palestiinalaiselta kaksi veistä, 7 ja 11 sm:n mittaisia. Keskiviikkona sotilaat ampuivat aseistetun miehen operaation aikana Gazan eteläosassa syntyneessä tulitaistelussa. Toinen palestiinalainen sai surmansa käsitellessään RPG kranaattia, joka räjähti hänen käsissään. IDF:n tukikohdat Gazan turva-aidan lähellä joutuivat myös tulituksen kohteiksi. Yksi palestiinalainen sai surmansa ilmeisesti kaivaessaan tunnelia turva-aidan ali. (JP)
7. ISRAEL TUNNUSTI lopulta virallisesti tehneensä iskun Syyriaan, mutta ei kertonut mitään yksityiskohtia. USA:n ilmailualan asiantuntijat kertoivat Aviation Week lehdelle, että IAF käytti USA:n ”Suter” ilmahyökkäyksiin kehittämää teknologiaa, joka tunnistaa maa-asemalta konetta kohtaan lähetetyt tutkasignaalit, kääntää ne pois koneesta tai jopa pystyy ottamaan niiden hallinnan pimentäen maa-aseman kokonaan. Tämän teknologian avulla IAF:n koneet pääsivät kohteeseensa siten, etteivät Venäjän äskettäin toimittamat Tor-M1 ilmatorjunta-asemat havainneet koneitten tuloa ennen kuin ne olivat ampuneet ohjuksensa. Syyrian kerrottiin jokin aika sitten ostaneen 750 USD:lla 50 tällaista Tor-M1 patteristoa, joista 29 meni Iraniin sen ydinlaitosten suojelemiseksi. Tapaus on hälyttänyt sekä Iranin että Venäjän asiantuntijat, jotka kiireesti matkustivat Syyriaan tutkimaan, miten kaikki tapahtui. Tiedossa ei ole, oliko Tor-M1 patteristo käytössä kyseisessä kohteessa, mutta sen tutka valvoo laajoja alueita.
TAPAUS ON ironisesti oudolla tavalla vahvistanut Olmertin asemaa, joka nousi gallupeissa kolmesta kahdeksaan prosenttiin. Olmertia odottaa kahden entisen lisäksi kaksi uutta rikostutkimussyytöstä, joista oikeuskansleri Mazuz päättänee lomakauden jälkeen. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019