TORSTAI 21.06.07
1. PÄÄMINISTERIN KANSLIA näyttää ensi huuman jälkeen palaavan järkiinsä, ainakin alkavan tunnustella, millainen petikaveri Abbasin runnoma Fayadin hallitus lopulta on.
Monelta taholta ja monen JP:n kommentoijan suulla ehdittiin jo vaatia, että nyt kuherrus-kuukauden aikana on kiireesti poistettava kaikki esteet maanteiltä ja annettava ihmisten liikkua vapaasti, kuten tehtiin ennen kuin Jasser Arafat toi terrorijenginsä Tunisiasta ja muista maista, jonne he olivat hajaantuneet jouduttuaan maanpakoon Libanonista.
Mutta nämä onnensa huumassa elävät ovat unohtaneet, että itsemurhaterroristit ja maanteillä israelilaisia autoilijoita vaanivat terroristit tulivat Juudeasta ja Samariasta, juuri niiltä alueilta, joilta nyt pitäisi poistaa kaikki valvonta. Onneksi joku pääministerin kansliassa heräsi todellisuuteen.
ISRAEL VAATII, että Fayadin hallituksen täytyy antaa virallinen dokumentti, jossa se hyväksyy kvartetin asettamat kolme ehtoa: Tunnustaa Israel; hyväksyä ennen tehdyt sopimukset ja luopua terrorismista. Vasta tämän jälkeen Israel on valmis miettimään, miten yli puoli miljardia USD siirretään PA:n uuden hallituksen tileille, vaikka Tzipi Livni liverteli jo Fayadille suostumuksensa.
USA JA EU ovat käyttäytyneet yhtä holtittomasti tunnustaessaan Fayadin hallituksen ennen kuin se on antanut minkäänlaista hallitusohjelmaa tai sitoutumista ja luvanneet jatkaa aiempia avustuksiaan ilman ehtoja. Mistähän johtunee, että länsimaat ovat niin innokkaita lapioimaan kansalaistensa verovaroja palestiinalaisten pohjattomaan säkkiin, vaikka he ovat saaneet enemmän avustuksia kuin mikään muu kansa ilman näkyviä tuloksia kansan vastuullisuudesta.
OLMERT LUPAA tavata Mahmoud Abbasin Sharm el-Sheikissä ensi viikolla nelikantakokouksessa presidentti Mubarakin ja kuningas Abdullah II:n kanssa.
KAIROSSA SOVITTU kvartetin tapaaminen siirtyy New Yorkiin, eikä ulkoministeri Gondoleezza Rice tule Israeliin lähitulevaisuudessa, kuten oli sovittu.
2. ABBAS PELKÄÄ KUOLLAKSEEN, kertoo Kh A Toamehin laatima JP:n uutinen suurin otsikoin. Abbas valittaa, että Hamas yritti murhata hänet. Se oli asettanut 250 kiloa räjähteitä kaivamaansa tunneliin lähelle tietä, jota Abbasin oli tarkoitus käyttää matkallaan Gazaan. Abbas kertoo saaneensa videonauhan, jossa pommi asetetaan paikoilleen ja jossa asettajat toteavat, että pommi on tarkoitettu Abu Mazenille (nimi, jota Abbas käytti aktiivisena terroristiaikanaan).
Abbas sanoo lähettäneensä kopion videonauhasta useille arabimaille todistukseksi, että ”Hamas on joukko murhaajia ja terroristeja”. Abbas syyttää murhayrityksistä Khaled Mashaalia.
ABBAS KERTOO useaan kertaan yrittäneensä selvittää Fatahin ja Hamasin väliset ongelmat ilman sisällissotaa, mutta ”Hamas sabotoi kaikki yritykset ja lopulta otti koko Gazan alueen valvontaansa, ryöstäen ja tuhoten turvallisuusjärjestön päämajan.” Hän syytti Hamasia rikoksista Gazan palestiinalaisia sekä PA:n turvallisuusjärjestöjä, virkailijoita ja kirkkoja vastaan. ”Ei tule olemaan keskusteluja murhaajien kanssa, ei keskusteluja pimeyden voimien kanssa.” Abbas vakuuttaa, että ”militaristien aika on ohi, nyt saatetaan laki ja oikeus voimaan kaikissa palestiinalais-territorioissa. Hamasin toimenpidejoukko, joka toteutti vallankaappauksen, on laiton ja se täytyy hajottaa.”
3. NÄYTTEEKSI tavasta, millä demokratiaa toteutetaan Palestiinan mallin mukaan, kelpaa Abbasin seuraava suunnitelma. Koska palestiinalaisen lain mukaan hallituksen täytyy saada vaaleilla valitun PLC:n (Lakiasäätävän neuvoston) hyväksyminen, mitä Fayadin hallitus tuskin saa Hamas-enemmistöiseltä neuvostolta, Abbas aikoo kutsua PLO:n Palestiinan kansallisen neuvoston (PNC) kokoon, joka voi antaa muodollisen vahvistuksen Fayadin hallitukselle. Tällä silmänkääntötempulla Abbas uskoo täyttävänsä lain vaatimukset. Hamas ei ole PLO:n jäsen.
PA:N PÄÄMINISTERI Salim Fayad ilmoitti, että Hamasin 3000 miehen toimenpidejoukko on laiton, eikä siten ole oikeutettu saamaan palkkaa hallitukselta. Fayad myös mitätöi kaikki Gazassa myönnetyt passit ja vaati, että ulkomaiset lähetystöt hyväksyvät vain Ramallahissa myönnetyt passit. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät Gazassa asuvat voi enää matkustaa ulkomaille.
PA:N HALLITUKSEN URHEILU- JA NUORISOMINISTERI Ashraf Ajrami kertoo hallituksen päättäneen joukosta toimia, joilla se pyrkii vahvistamaan asemaansa Juudeassa ja Samariassa. Turvallisuussuunnitelman mukaan laki ja oikeus toteutetaan Länsirannalla sekä takavarikoidaan kaikki laittomat aseet. ”Tarkoituksena on vahvistaa hallitusta ja samalla eristää Hamas.”
HALLITUS AVAA uuden sisäministeriön Ramallahiin. Sitä johtaa Abdel Yahya, entinen Fatahin turvallisuusjoukkojen komentaja, ja se myöntää passit ja syntymätodistukset. Ministeriö tulee avaamaan toimiston Gazassa, jossa siellä asuvat saavat passinsa ja muita virallisia asiapapereita. Sisäministeriö selvittelee Israelin viranomaisten kanssa, miten Gazan rajanylityspaikkoja pidetään auki ilman, että Hamas valvoo niitä.
4. ISLAMIC JIHAD ampui eilen kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne olivat parannettua al-Quds mallia. Kolme ammuttiin Sderotia kohti, yksi katkaisi voimajohdon Nir Am kibbutsissa ja toinen putosi lähelle bensiiniasemaa. Kuudes Kassam putosi Ashkelonissa kansalliseen puistoon. Kymmenen ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.
GAZAN ALUEELLA toimivat IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa surmaten viisi ja haavoittaen useita heistä. Yksi sotilas haavoittui lievästi taisteluissa. Lisäksi kymmeniä palestiinalaisia pidätettiin kuulusteluja varten. Taistelut tapahtuivat lähellä Kissufim ylityspaikkaa, jossa Gilad Shalit siepattiin panttivangiksi.
HAMAS ANTOI ultimaatumin BBC:n toimittajan Alan Johnstonin kaapanneelle Dughmush-klaanille. Klaanin jäsen Munir Dughmush sai surmansa syntyneessä tulitaistelussa. Hamas piirittää useita klaanin taloja. Vaatimuksen mukaan Johnston tulee vapauttaa ennen maanantaita.
EGYPTIN KANSSA tehdyn sopimuksen mukaan IDF siirsi Eretzin terminaaliin paenneet yli sata palestiinalaista viime yön aikana Egyptiin. Abbas kieltäytyi ottamasta heitä alueelleen, vaikka heidän joukossaan oli Fatahin turvallisuusupseereita.
VENÄJÄN LÄHETYSTÖ järjesti bussikuljetuksen parille sadalle entisen Neuvostoliiton alueen naiselle, jotka halusivat muuttaa pois Gazasta. He olivat avioituneet Gazasta NL:n alaisiin maihin opiskelemaan tulleitten arabien kanssa ja muuttaneet heidän mukanaan Gazaan. Saman verran NL:n alueelta tulleita naisia päättivät pysyä Gazassa, vaikka olivat huolissaan tulevaisuudestaan.
5. USA LUPAA NOSTAA apuaan Israelille vuoden 2009 alusta kymmenen vuoden periodilla. Ensi vuodelle tarkoitettu apupaketti 2.4 miljardia USD hyväksyttiin samalla edellisen 10-vuotissopimuksen mukaan. Seuraavan 10-vuotiskauden apu määritellään tarkemmin sen jälkeen, kun USA:n alivaltiosihteeri Nicholas Burns on käynyt Israelissa valmistelemassa asiaa.
EGYPTILLE vuosittain annettu apupaketti, arvoltaan 1.3 miljardia USD, sai ensimmäistä kertaa mukaansa rajoitteita. Ennen ensimmäistä 200 miljoonan USD erän maksamista ulkoministeriön tulee varmistaa, että Egypti on toiminut aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan sekä lisäksi hoitanut joitain ihmisoikeuskysymyksiä. Loppumäärälle ei ole vastaavia rajoitteita. Egyptin viranomaiset eivät ole mielissään tästä, jota he pitävät loukkaavana.
EGYPTI ALKAA olla huolissaan liikenteestä Gazasta Egyptiin, mitä se ei tuntenut salakuljettajien toimiessa vapaasti kaivamiensa tunnelien kautta. Nyt Hamasin otettua vallan Gazassa kansainväliset tarkkailijat pakenivat Rafahin raja-asemalta, eikä sen kautta kulkevia valvo kukaan. Egyptin pelkona on, että terroristit iskevät sen turismikohteisiin Siinailla, kuten ne ovat tehneet ennenkin. Al-Qaidalla on terrorisolu Gazassa, ja tukikohtia Siinain vuoristossa.
6. JORDANIAN KANSALAINEN Ala Hamad, 29, pidätettiin lokakuussa 2006 Shin Betin ja poliisin toimesta Itä Jerusalemissa. Hänen isänsä on israelilainen ja äiti Jordaniasta. Hän sai koulutuksensa ja palkattiin vuonna 2004 Damaskoksen vierailunsa yhteydessä. Hän muutti Itä Jerusalemiin lähiöön nimeltä Tsur Bahir. Hänen tarkoituksensa oli kaapata israelilainen panttivangiksi. Hänen asunnostaan löydettiin pommintekomateriaalia. (JP)
USA:N ENTINEN PRESIDENTTI Jimmy Carter syyttää Yhdysvaltoja rikollisuudesta päättäessään antaa taloustukea yhdelle palestiinalaisryhmälle ja boikotoida toista, vaikka ”se voitti rehelliset vaalit ja osoitti Gazan vallankaappauksen aikana paljon paremmin organisoiduksi sekä sotilaallisesti että poliittisesti kuin Fatah”. Carter syyttää länsivaltojen toimien hajottavan Palestiinan kansan sen sijaan, että ne pyrkisivät yhdistämään sen. (JP)
IDF pidätti yön aikana 13 palestiinalaista Hamasin, Tnzimin ja PFLP;n jäsentä Kalkiliyassa ja Ramallahissa kuulusteluja varten.
7. VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Likud saisi 29 kansanedustajaa (12), Labour 18 (19), Kadima 8 (29), Meretz 4-5 paikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Ehud Barakin nousu puolueen johtoon on nostanut Labourin suosiota.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020