KESKIVIIKKO 20.06.07
1. SHIN BET JA IDF estivät PFLP:n suunnitelman terrori-iskuista Israelissa pidättämällä kahden viimeisen kuukauden aikana kahdestatoista jäsenestä koostuneen PFLP:n terrorisolun. Solu suunnitteli pommittavansa Nehar Hajarden ja Nahal Zohar katujen kulmassa sijaitsevan synagogan. Toisena päämääränä solulla oli USA:n kansalaisten kidnappaaminen Hebronin alueella. Heitä oli tarkoitus käyttää kaupankäynnissä PFLP:n johtajan Ahmed Sadatin vapauttamiseksi Israelin vankilasta. (PFLP, Kansanrintama Palestiinan vapauttamiseksi)
SHIN BET pidätti Hebronin lähellä olevasta Duran kylästä kotoisin olevan Ramzi Sharwanan, joka työskenteli laittomasti rakennustyömailla Modiinissa. Hän sai ohjeensa PFLP:n jäseniltä Samariassa, joitten mukaan hänen tuli muodostaa terrorisolu Länsirannalle, hankkia itsemurhakandidaatti ja etsiä sopiva kohde, joka tuhottaisiin. Solun tehtävänä oli myös tulittaa bussipysäkillä odottavia israelilaisia. Tämä tuli tehdä ”kostoksi siitä, mitä juutalaiset tekevät Temppelivuorella”. Sharwana valitsi Modiinin synagogan, koska hän tunsi kaupungin. (JP)
2. PALJON PORUA VÄHÄN VILLOJA, voisi luonnehtia pääministeri Ehud Olmertin ja USA:n presidentin keskusteluja eilen Washingtonissa, kuten koko Olmertin Amerikan matkan tuloksia.
Bushin ja Olmertin tapaamisesta puuttui Israelin pääministerin ja USA:n presidentin tapaamiselle ominainen kohtalonomaisuus; tunto siitä, että tässä käsitellään asioita, joitten vaikutus tuntuu koko maailmassa. Käsiteltävät asiat olivat luonteeltaan ja tärkeydeltään yhtä tärkeitä ja merkittäviä kuin ennenkin, mutta keskusteluista välitettyjen uutisten mukaan johtajien keskusteluissa ei tullut mitään uutta ja raflaavaa. Asiat olisi voitu yhtä hyvin hoitaa puhelimessa.
Siihen voi tietenkin vaikuttaa Bushin varovaisuus sitoutua liikaa mihinkään oman asemansa heikkouden vuoksi, ja samaa voi sanoa Olmertista, jonka asema odottaa lopullista armoniskua.
BUSHIN JA OLMERTIN kaiken rakentaminen Mahmoud Abbasin varaan herättää epämääräisiä tuntemuksia. PA:n uusi pääministeri Salim Fayad voi olla maineensa mittainen ilman korruptio-syytöksiä, mutta kuka pystyy todistamaan samaa toisista ministereistä ja virkailijoista tai edes Abbasista, joka rahoitti Israelin olympiajoukkueen eliminoineen terrori-iskun Mynchenin olympialaisten aikana. Abbasin korruptio voi olla laadultaan poliittista.
SYYRIASTA Bush totesi, ettei hän näe tarvetta toimia välittäjänä Olmertin ja Syyrian johtajan välillä. ”Jos Olmert haluaa keskustella Syyrian johtajan kanssa, se on hänen asiansa”.
IRANISTA Bush oli samoin kovin epämääräinen, mutta ilmaisi tuntevansa sympatiaa Israelia kohtaan, jota Iranin johto uhkaa tuholla ja ydinpommilla, jota se rakentaa.
OLMERT kertoi keskustelleensa myös Jonathan Pollardin kohtalosta, mutta ei kertonut muuta.
3. MAHMOUD ABBAS ilmoittaa selkein sanoin, ettei länsivaltojen hänelle toimittamat miljoonat USD ole tarpeeksi, hän haluaa enemmän. Abbas haistaa tilaisuuden painostaa nyt sekä länsivaltoja että Israelia.
ABBAS HALUAA lisää aseita Yhdysvalloilta ja tietenkin Fatahin joukkojen kouluttamista edelleen.
ABBASIN OSTOSLISTA Israelista käsittää suuren määrän Israelin vankiloissa pidätettyinä tai tuomittuina olevien palestiinalaisten vapauttamisen, niiden joukossa Marwan Barghouti.
Abbas haluaa, että Israel alkaa toteuttaa USA:n Daytonin suunnitelmassa esittämiä toimia (benchmarks) kiinteine aikatauluineen, mitä Israel pitää epäkäytännöllisenä eikä ole antanut sille hyväksymistään. Abbas haistaa aivan oikein, että länsivallat, USA ja EU ennen muuta, alkavat olla kärsimättömiä Israelin suhteen, kun Israel ei viimeisen vuoden aikana ole tehnyt mitään myönnytyksiä. ”Siispä on aika alkaa kiristää peukaloruuvia”, ja tämän Abbas haistaa.
ABBASIN suureksi harmiksi kaikki arabimaat eivät ole tuominneet Hamasin vallankeikausta Gazassa. Hän joutui kiivaaseen sanaharkkaan Syyrian presidentti Assadin kanssa asiasta tämän esittäessä syitä, miksi sitä ei voi noin vain tuomita. Abbasin kerrotaan uhkailleen Assadia, että hän voi paljastaa Syyrian osuuden Hamasin Gazan kaistaleen valtauksessa. Assadin maineen huomioiden Abbas leikittelee tulella, jos nousee Assadia vastaan.
KVARTETTI (USA, EU, YK JA VENÄJÄ) aikovat peruuttaa ensi viikoksi suunnitellun kokouksensa Kairossa Hamasin vallattua Gazan. (JP)
4. HAMASIN HALLITUKSEN pääministeri Ismail Haniyeh syyttää, että USA ja EU mustamaalaavat palestiinalaisia poistamalla taloudellisen ja poliittisen boikotin vain Abbasin hallitukselta ja Länsirannalta. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoo, että kysymyksessä on salaliitto Hamasia ja palestiinalaisia vastaan. Hän sanoo länsivaltojen turvautuvan kaksinaismoraaliin boikotoidessaan demokraattisesti valittua hallitusta. Hän myös piti valitettavana, että muutamien arabimaitten pysyessä puolueettomina jotkut maat sotkeutuvat palestiinalaisten sisäisiin asioihin puolustaen yhtä ryhmää toista vastaan.
ZUHRI kielsi huhut, että Egypti siirtäisi lähetystönsä Gazasta Ramallahiin tai että Egypti olisi katkaissut yhteytensä Hamasin kanssa.
HAMAS-JOHTAJA Khlail al-Hayah kertoi Hamasin olevan valmis aloittamaan keskustelut Fatahin kanssa ja vakuutti, ettei Hamas halua katkaista suhteitaan Fatahiin vaan ryhmiin, jotka polttivat moskeijoita ja islamin instituutioita. Mahmoud Zahar viittasi siihen, että Gazan alueella on nyt rauhallista ja tasapaino ensimmäistä kertaa 1994 jälkeen, jolloin PA muodostettiin. ”Anarkia ja välivalta on nyt siirtynyt Länsirannalle”, hän vakuutti. FATAHIN aktiivijäsen Khaled Abu Hilal kertoo ottavansa Fatahin johtajuuden Gazan alueella. Fatah-al-Yasser on uuden puolueen nimi.
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO teki kaksi päätöstä, joita se kutsuu uudistuksiksi. Ensimmäisen päätöksen mukaan Israel on pysyvästi neuvoston asialistalla kaikissa kokouksissa, toisen mukaan Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa tarkkaillaan jatkuvasti niin kauan, kuin Länsirannan ”miehitys” jatkuu. Samalla tutkimukset Kuuban ja Belaruksen ihmisoikeusrikoksista keskeytettiin. Israelin YK:n edustaja Genevessä Yitzhak Levanon sanoi päätöksiä mahdottomiksi hyväksyä ja pimeäksi päiväksi ihmisoikeuksille.
YK:n ihmisoikeusneuvosto perustettiin vain vuosi sitten hajotetun ihmisoikeuskomission tilalle, mutta alusta lähtien se hyväksyi jäsenikseen sellaiset valtiot kuin Sudan ja Libya, joissa ihmisoikeuksia poljetaan räikeästi. Kaikki muut eri maitten ihmisoikeustapaukset käsitellään koko maailmaa käsittävän otsikon alla, vain Israel käsitellään pysyvästi erillisenä. EU johti neuvotteluja, joitten pohjalta neuvoston ”uudistussuunnitelma” muotoiltiin ja hyväksyttiin vain Kanadan vastustaessa. USA:n edustaja Ileana Ross-Lehtinen ilmoitti pyrkivänsä USA:n neuvoston työhön myöntämän avun lopettamiseen sen Israelin oikeuksia polkevan politiikan takia. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL HALUAA Egyptin apua voidakseen purkaa Eretzin terminaaliin paenneiden palestiinalaisten aiheuttaman ongelman. Heitä on siellä satakunta. Eilen osa haavoittuneista sai luvan siirtyä sairaalahoitoon Israeliin.
- ISRAELIN EGYPTIN rajalle tulee päivittäin parikymmentä sudanilaista pakolaista. Israelin turvallisuusvirkailijat eivät ymmärrä, miten heihin pitäisi suhtautua. Eräs kibbutsi ja muslimijärjestö ovat ilmoittaneet haluansa sijoittaa pakolaisia, mutta heitä on kaikkiaan lähes 2400, heistä sudanilaisia 850. Israelissa ei ole lainsäädäntöä, jolla pakolaisten oikeudet maassa turvattaisiin.
- ISRAEL BEITEINU puheenjohtaja, varapääministeri Avigdor Lieberman joutuu jatkuvasti tulilinjalle huonosti harkitun sanankäyttönsä vuoksi. Hän tuli erään kiihkeän sanasodan aikana sanoneeksi ke. Wasal Tahalle (Balad), että ”on vahinko, ettei Hamas ole hoitanut sinua”. Taha valitti asiasta oikeuskanslerille.
- KOLMEKYMPPINEN irakilainen musliminainen oli Israelissa vaikeassa leikkauksessa, jolla korjattiin auriclen ja ventriclen välinen aukko hänen sydämessään. Hänet tuotiin Haifaan kristityn Shevet Ahim järjestön toimesta, ja hänet leikkasi tri Avraham Lorber. Kolme muuta irakilaista, mukana 2-kuukauden ikäinen vauva, ovat Israelin Rambam-sairaalan hoidossa. Heidän henkilöllisyytensä pidetään salaisena.
- BEN GURIONIN lentoasemalle on asennettu uudet läpivalaisulaitteet, jotka ”riisuvat” sen kautta kulkevat. Sen kautta kulkevat valitaan erillissyistä johtuen.
- KAKSI PALESTIINALAISTA KUOLI ja IDF:n sotilas haavoittui tulitaistelussa etelä- Gazassa. Barak antoi määräyksen hätäaputarvikkeiden viemisestä Gazan alueelle. Yli 200 tonnia ruoka- ja muita tarvikkeita on matkalla sinne.
- AL-QAIDA kieltää Hamasia neuvottelemasta Israelin kanssa Johnstonin ja Giladin vapauttamisesta. (DF)
- HAMAS julkisti alustavan luettelon kaappaamistaan aseista ja sotilastarvikkeista. Niiden arvoksi arvioidaan 800 miljoonaa USD. Mukana on mm. 25 panssaroitua ajoneuvoa, 8 vesitykeillä varustettua kuorma-autoa, 14 sotilaskuormaajaa, 7 400 M-16 rynnäkkökivääriä, 800 000 ammusta ja paljon muuta. (WND)
- GAZAN KRISTITTYJÄ uhataan, että heidän on alistuttava pukeutumisessaan islamin lain alle tai seuraukset ovat kohtalokkaita.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020