PERJANTAI 22.06.07
1. JERUSALEM POSTIN uutisten etusivua hallitsevat sekalaiset uutiset: IDF joutunee pudottamaan ruokaa Gazaan ilmateitse; Homot (gays) ylistävät symbolista voittoa lyhyessä, värikkäässä Jerusalem paraatissa; Israel haluaa vetää saudit mukaan rauhanradalle; pakotettu sanomaan hyvästit Israelille; Gazan klaani, peläten Hamasin kostoa, pitää kiinni Johnstonista.
Lisäksi viidenneksen etusivusta hallitsee ilmoitus: Koko Israelin kansalle, ”Demograafinen aikapommi” on pelkkä kupla.
2. UUTISTEN OTSIKOINNISSA kiinnittyy huomio artikkeliin, jossa kerrotaan homoparaatista, mikä on saanut kakkostilan jatkuen sivulla 19 pitkänä palstana. Lehden kakkossivu on muutamia ilmoituksia lukuun ottamatta kokonaan omistettu homo-artikkeleille. Ensimmäinen niistä kertoo, miten Jerusalem Gold laulua lauloivat sekä homot että heidän vastustajansa. Toinen artikkeli väittää, että yhteinen viha yhdistää muutamia tuhansia Jerusalemin homoparaatia vastustavia haredi-mielenosoittajia. Siinä kerrotaan, että valtaosin alle 30-vuotiaat mielenosoittajat ovat samoja, jotka tekevät samaa aina iltaisin: Häiritsevät poliisien tiesuluilla, polttavat roskasäiliöitä ja vastustavat huomattavien rabbien johtoasemaa. Siinä myös todetaan, etteivät (jotkut) haredi-rabbit hyväksynet pientä mielenosoitusta lähellä linja-autoasemaa. Rabbit todella kielsivät haredi-nuoria osallistumasta mielenosoituksiin, koska niihin sekaantuu nuoria hulinoitsijoita muualta, joitten aiheuttamat vahingot lasketaan haredi-nuorten syyksi.
3. TARKOITUKSENI on tällä ihmetellä, onko arvostettu Jerusalem Post muuttunut homojen ja lesbojen Jerusalemin toimiston Open House äänitorveksi? Siltä ainakin näyttää.
HOMOPARAATI (HIMOPARAATI) typistyi huomattavasti Jerusalemin palokunnan lakkoillessa samaan aikaan, eikä se voinut antaa paloautojaan siltä varalta, että paraatin jälkeisessä juhlassa tarvittaisiin letkuautoja. Paraatin peruuttaminen oli viimeiseen asti uhkana, mutta lopulta vain juhla peruttiin. Marssiin osallistui alle parituhatta osanottajaa, joitten turvallisuutta vartioi 7500 poliisia, osa ratsain, osa mellakkavarustein. Paraatin vastustajia oli melkein kaksinkertainen määrä. Paraati sujui ilman pelättyjä välikohtauksia, mutta ehkä osoittaakseen pätevyytensä ja tarpeellisuutensa poliisi pidätti kuitenkin joukon nuoria sivullisia.
4. GAZAN ALUEEN PALESTIINALAISIA vertaa eräs haastateltu häkkiin suljettuihin
vaarallisiin eläimiin, joitten sekään hoitaja ei uskalla mennä. Häkin puhdistaminen ja sinne eristettyjen ruokkiminen täytyy tapahtua siten, ettei hoitajan turvallisuus vaarannu. Yhteinen kielikin puuttuu, ainakin puhumista häkkiin suljettujen kanssa vältetään. Tilanne on omituinen, ellei peräti hullunkurinen, ellei se olisi niin traaginen. Kysymys on kuitenkin ihmisistä, samaa lihaa ja verta ja samalla tavoin tuntevista kuin me kaikki muutkin, mutta joitten osana oli joutua suljetuksi ja eristetyksi muista ihmisistä. (JP)
5. TILANNE on nyt se, ettei IDF uskalla tai halua mennä Gazan alueelle ruokarekkojen kanssa – panssarien suojassa ja helikopterien tukemana kylläkin - , joten jotta häkkiin suljetut pysyisivät hengissä ja terveinä, ruokaa ja lääkintätarpeita on vietävä sinne kaiken aikaa. Ongelmana on vain, miten se tapahtuisi ilman vaaraa. Eilen IDF salli Gazaan 400 tonnia ruoka- ym. tarpeita Jordaniasta. Ne vietiin Kerem Shalomin kautta Gazan alueen kaakkoiskulmassa, mutta sen kapasiteetti ei riitä satojen rekkojen kauttakulkuun päivittäin.
Karni-terminaali on tehty sitä varten.
KARNIN ONGELMANA on se, että Gazan puolella terminaalia valvovat nuo häkkiin suljetut Hamasin vaaralliset pyssymiehet, joiden kanssa ei voi kommunikoida mitenkään. IDF miettii, josko YK voisi antaa sinne omia rajavalvojiaan, tai EU ottaisi vastuun terminaalista Rafahin tapaan. Näyttää vain, että EU:n tarkkailijat pelkäävät kuollakseen häkkiin suljettuja, hehän joutuivat pakenemaan Rafahin terminaalista Hamasin otettua ohjat Gazan kaistalla, eivätkä ole palanneet työpaikalleen. Toisaalta Rafahin EU-tarkkailijat eivät ole vakuuttaneet pätevyydellään.
IDF MIETTIIKIN, miksei voitaisi käyttää IAF:n koneita ruokatarpeiden kuljettamiseen Gazaan. Nehän voivat pudottaa lastinsa ilmasta. Sen ongelmana on se, ettei niitä kukaan jakaisi tasapuolisesti tarvitsijoille, vaan säkin löytäjä pitää kaiken. IDF olettaa, että Punainen Puolikuu voisi toimia ruokatarpeitten ja lääkkeitten jakajana Gazassa. (JP)
6. OLMERT ODOTTI tuovansa USA:n matkaltaan uuden sulan ryvettyneeseen hattuunsa, mutta Hamasin pyssymiehet sotkivat kaiken ruhjomalla ylivoimaiset CIA:n kouluttamat ja USA:n ja Israelin rahoittamat PA:n turvallisuusjoukot maan rakoon. Olmert oli suunnitellut esittävänsä uuden suunnitelman Juudean ja Samarian puhdistamiseksi juutalaisesta hapatuksesta ja lahjoittavansa alueet PA:lle kultalautaselta. Olmertilla oli suunnitelmia myös Syyrian ja Iranin varalle, mutta nekin joutuivat nyt sivuasioiksi. Päähuomio keskitettiin Gazan tilanteen arviointiin ja halvaantuneena ankkana pidetyn Mahmoud Abbasin vahvistamiseen.
USA USKOO rahan voimaan: Siispä annetaan Abbasille lisää rahaa ja nyt ilman kiertoteitä, kun Hamasin likaiset kourat eivät ole kärkkymässä osaa siitä.
TOISEKSI USA on tottunut, että voiman näyttäminen lisää valtaa, kuten se tekee Persianlahdella, jonne se on koonnut valtamerilaivastonsa valtaosan. Siispä annetaan Abbasille uusia aseita, silläkin uhalla, että Hamas ilmoittaa ilkikurisesti: Antakaa vain aseita Abbasille, me tulemme kohta ja kappaamme nekin.
SAMA VANHA PERIAATE tulee siis jatkumaan. Kukaan ei näytä muistavan, että aina edellisten aselähetysten jälkeen ne on ojennettu juutalaisia vastaan, kuten Abbas edellisen asetoimituksen jälkeen julkisesti ilmoittikin: ”Näitä aseita ei käytetä veljiä vastaan, vaan Israelin miehitystä vastaan”. Terroristien osumatarkkuuskin on parantunut CIA:n oppien myötä.
OLMERT ILMOITTAA mielihyvin osallistuvansa ensi maanantaina Sharm El-Sheikissä järjestettävään Hosni Mubarakin, kuningas Abdullah II:n ja Mahmoud Abbasin tapaamiseen. Olmert kovasti haluaisi, että Saudi Arabia voisi tulla mukaan, mutta ehkä seuraavalla kerralla.
Olmert lisäksi lupaa viedä Sharm El-Sheikin tilaisuuteen uusia täkyjä houkutukseksi. Hän uskoo, että uusia mahdollisuuksia aukeni Hamasin vallattua Gazan kaistaleen. Israel lienee valmis tilittämään suurimman osan pidättämistään 700 miljoonasta PA:lle lähiaikoina. Toiseksi Olmert uskoo, että Palestiinan valtio toteutuu ainakin Länsirannalle ennen 2009 alkua.
7. DUGHMUSH-KLAANIN päällikkö Mumtaz, jonka klaani on pitänyt BBC:n toimittaja Alan Johnstonia panttivankinaan 100 päivää, kieltäytyy vapauttamasta häntä ilman, että klaani saa Hamasin johtajilta takuut siitä, ettei se aloita kostotoimia klaanin jäseniä vastaan. Palestiinalaisten keskuudessa verikoston periaate on edelleen voimassa, ja se on sitä varsinkin Gazan alueen voimakkaitten sukujen keskuudessa. Tämä periaate pidätteli PA:n turvallisuusjoukkojen toimia, koska usein niitten tuli ennen operaatioitaan huomioida verikoston mahdollisuus.
VIIME LAUANTAISTA lähtien Hamasin joukot ovat piirittäneet Dughmush-klaanin asuintaloja Gazan kaupungin Sabra-lähiössä. Hamasin antaman uhkavaatimuksen mukaan Johnston tulee vapauttaa ennen maanantaita. Keskiviikkona tuntematon pyssymies surmasi Munir Dughmushin, mikä nostatti pelon, että klaani yrittää hankkia uusia panttivankeja. Klaanilla lienee läheisiä suhteita Mohammed Dahlanin kanssa. Klaani vaati 2 miljoonaa USD Johnstonista, mutta ei saa mitään Hamasilta. Hamas syyttää klaanin jäseniä Hamasin pyssymiesten surmaamisesta.
MUMTAZ DUGHMUSH kieltää suhteensa Dahlanin kanssa, ja sanoo olevansa läheisissä suhteissa sekä Hamasin ja PRC:n että muitten järjestöjen kanssa. Hän jopa kertoo suunnitelleensa Dahlanin teloittamista. Hän selitti klaaninsa olevan yksi monista Islamin Armeijaan (Army of Islam) kuuluvista, jota pidetään al-Qaidan alajärjestönä. (JP)
8. ESHTER OLIVIER, 4-vuotias, jonka vanhemmat ovat kotoisin Kongosta ja Etelä Afrikasta, joutuu omituiseen välikäteen uuden lain antaessa pysyvän oleskeluluvan 1200 siirtolaislapselle, mutta hän syntyi 9 kuukautta hallituksen antaman pysyvään oleskeluun oikeuttavan päivämäärän jälkeen. Hänen vanhempansa voivat teknisesti pysyä maassa, mutta Israelissa syntynyt Eshter ei. Hänen isänsä Oscar sanoo, ettei hän voi palata Kongoon eikä hänellä ole suhteita Etelä Afrikkaan. Israelin sisäministeriö antoi Eshterille 60 päivää aikaa koota tavaransa ja lähteä pois maasta. Sisäministeri Bar-On valittaa tilannetta, mutta ”tämä on lain kirjain”. (JP)
9. UUTISOTSIKOITA
- NETANYAHU haluaa jordanialaisia joukkoja Länsirannalle. Hän ei luota PA:n kykyyn hallita tilannetta. Abbas käski Fatahin joukot pois kaduilta.
- JERUSALEMIN POLIISI varautuu palestiinalaisten mellakoihin Temppelivuorella tänään, ja epäilee, että sinne voidaan viedä käsiaseita. (DF)
- IAF HARJOITTELEE mahdollisen Iranin iskun varalle sekä pitkänmatkan lentoihin että pommienpudotuksiin. Ilmatankkausta ja ilmataisteluja simuloidaan. (YNET)
- HAMAS ESTÄÄ Kassam-rakettien ampumista Gazasta, kertoo lehti Nasaretissa.
- VENÄJÄ yhdessä Etelä Afrikan, Indonesian ja Qatarin kanssa esti USA:n aloitteen YK:n turvallisuusneuvostossa, jolla olisi vahvistettu Abbasin ja hänen runnomansa hätätilahallituksen asemaa. Nämä maat haluavat yhteishallitusta. (INN)
- ISRAELILAISIA autoilijoita kivitettiin Hebronin teillä. Nablusissa terroristit heittivät kolme kranaattia ja tulittivat sotilaita niiden pidättäessä etsittyjä terroristeja. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019