SUNNUNTAI 17.06.07
1. OLMERT NIMITTI Labourin uuden puheenjohtajan Ehud Barakin puolustusministeriksi hätäisten puhelinsoittojen jälkeen hallituksensa Labour-ministereille. Barak toimii samalla varapääministerinä. Jos ulkoministeri Tzipi Livni matkustaa Brysseliin ulkoministereitten kokoukseen Olmertin USA:n matkan aikana, hän tulee toimimaan myös vt. pääministerinä. Olmertille tuli kiire saada asia järjestykseen ennen lauantai-iltana alkanutta USA:n matkaansa. Barakin nimitys tulee lainvoimaiseksi maanantai-iltana, jos Knesset vahvistaa Peretzin eron ja Barakin nimityksen, kuten uskotaan.
ENTINEN PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz pahoitti mielensä ja syytti Barakia sopimuksen rikkomisesta. Hän kertoi sopineensa Barakin kanssa, että viran vaihto tapahtuu tyylikkäästi ja siitä sovitaan seuraavan tapaamisen yhteydessä. Peretz syytti Barakia Rambo-otteista.
PERETZ SUUNNITTELI matkustavansa vaimonsa kanssa Pariisin aseteollisuusnäyttelyyn, ja hän oli sopinut useista diplomaattisista neuvotteluista ja Israelin näyttelypaviljongin avaamisesta 4-päiväisen matkansa aikana. Nyt hän joutui peruuttamaan matkansa.
Israelin aseteollisuus odottaa 800 miljoonan USD asevientisopimuksia näyttelyn aikana.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on tiettävästi antanut ministeriön asiantuntijoille tehtäväksi laatia kiireellisesti hyökkäyssuunnitelma Gazan alueen miehittämiseksi ja Hamasin vallan murskaamiseksi siellä. Tarkoitus ei liene toteuttaa suunnitelmaa välittömästi, vaan valmistautua mahdollisuuteen, että raketti- ja kranaatti-iskut Gazasta Israeliin alkavat entistä kiivaampina, kuten uskotaan. Hamasin murskaaminen katsotaan välttämättömäksi, ettei Gazan alueesta kehittyisi terrorismin pesäpaikka. Hyökkäys suoritettaisiin massiivisena eri aselajien yhteisoperaationa, ja siihen osallistuisi arviolta 20 000 sotilasta.
HAMAS ON pyrkinyt antamaan itsestään kuvan maltillisena järjestönä. Se armahti useita vangitsemiaan Fatahin ja PA:n turvallisuusjärjestöjen johtajia ja antoi heille luvan siirtyä Länsirannalle. Se sanoo myös kehottaneensa BBC:n toimittajan Alan Johnstonin kaapanneita vapauttamaan hänet välittömästi. Viime viikolla luvattiin, että hänet vapautettaisiin lauantaina, mutta myöhemmin kerrottiin, että valmistelut hänen vapauttamisekseen ovat käynnissä.
TOISAALTA Hamas on asettanut lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Israelin rajalle meneville teille valvoakseen, keitä rajalle pyrkii. Eretzin raja-asemalle on kerääntynyt viitisensataa palestiinalaista, joita ei päästetty Israelin puolelle Hamasin miehitettyä terminaalin Gazan puoleisen osan, eivätkä he uskalla palata koteihinsa Hamasin kostotoimien pelossa.
3. MAHMOUD ABBAS nimitti PA:n uudeksi pääministeriksi Haniyehin hallituksen talous-ministeri Salam Fayadin. Hänen hallituksensa ministerien oli tarkoitus vannoa virkavalansa Abbasin edessä lauantaina, mutta se peruutettiin syytä ilmoittamatta. Samalla Abbas antoi ”presidentin päätöksen”, jolla hän otti itselleen valtuudet vahvistaa PA:n uusi hallitus ilman Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) vahvistusta. Abbas hajotti Haniyehin Mekkan sopimuksen mukaisesti muodostaman Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen. Haniyeh ilmoitti, että hänen hallituksensa tulee jatkamaan toimintaansa ja pitää Abbasin toimia laittomina.
KÄYTÄNNÖSSÄ Länsiranta ja Gazan alue ovat kaksi eri hallituksen valvomaa aluetta.
PA:N UUSI PÄÄMINISTERI Salam Fayad on suosittu länsimaissa ja USA:ssa. Sekä Israel että kvartetin jäsenet, ennen kaikkea USA, ovat ilmaisseet halukkuutensa peruuttaa PA:n hallitukselle asetetut boikottivaateet. Tämä tulee entisestään suurentamaan alueitten välistä juopaa.
Miten Gazan alue kestää, jos sen ulkomaiset avustukset poistetaan eikä siellä tuotettujen elintarvikkeitten ja tavaroitten vientiä voida jatkaa? Israel lupaa, että se tulee toimittamaan Gazan välttämättömyystarvikkeet, myös sähkön ja veden, jotka suurimmalta osin tulevat Israelista.
OLMERT VIHJAA, että hän tulee antamaan luvan tilittää Israelin pidättämät tulli- ym. maksut ainakin suurimmaksi osaksi PA:lle, mutta sen uudelle hallitukselle.
USA:N ASETTAMA KOORDINAATTORI kenraali Keith Clayton sanoo, että USA jatkaa palestiinalaisten kouluttamista ja aseistamista. Hän myös kieltää yleisen kuvan, että hänen kouluttamansa Fatahin 35 000 miestä olisivat olleet heikommin aseistettuja ja taisteluihin valmiita kuin Hamasin 12 000 miestä. Fatahilla on lisäksi epävirallisia aseistettuja joukkoja 20 000 miestä, Fatahilla 15 000. USA on jo toimittanut Fatahille Ramallahiin pienen määrän sotilastarvikkeita ilman raskasta aseistusta vastauksena Abbasin kiireelliseen pyyntöön aseavusta. (WND)
ABBAS KIELTÄYTYI tapaamasta Hamasin Damaskoksessa asuvaa ulkoasioitten johtajaa Khaled Mashaalia todeten, ettei hänellä ole mitään mistä keskustella.
4. PALESTIINALAISET ovat Gazan alueella toimineet uudessa tilanteessa perinteisen arabitavan mukaan tunkeutumalla moniin instituutioihin, rakennuksiin ja koteihin ryöstellen kaiken, mistä he katsoivat jotenkin hyötyvänsä. Eretzin terminaalin Gazan puoleisessa osassa he ryöstivät toimistotarvikkeita ja –välineitä ja jopa huonekaluja. He tunkeutuivat Muhammad Dahlanin Gazan taloon tyhjentäen sen kaikesta, mitä saivat irti. Seuraavana oli vuorossa Jasser Arafatin Gazan talo, joka myös tyhjennettiin seinäkaakeleita myöten. Sieltä kaapattiin myös Arafatin arkistoja, valokuvia, huonekaluja ja hänen Nobel-pokaalinsa.
KAKSI FATAHIN kannattajaa surmattiin lauantaina Gazassa ilmeisesti kostoksi.
Hamasin vallattua PA:n estävän turvallisuusjoukon päämajan Gazassa, se kellarista löydettiin 7 Hamasin miehen ruumiit. Kaikkiaan yli 100 palestiinalaista sai surmansa Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Hamasin virkailija Gazassa kertoo, että se kaappasi 50 000 kivääriä ja pistoolia, tusinoittain ajoneuvoja ja sotilastarvikkeita PA:n turvallisuusjoukoilta, sekä lisäksi tonneittain ammuksia, tuhansia kranaatteja ja rakettikranaatteja (RPC).
5. FATAHIN JOUKOT Juudeassa ja Samariassa ovat pyrkineet varmistamaan, ettei Gazan esimerkki toistu siellä. He ovat vanginneet satoja Hamasin kannattajia, joukossa kaupunkien johtavia virkailijoita ja valtuutettuja. He yrittivät pidättää myös PLC:n apulaispuhemiehen, mutta toiset kansanedustajat estivät sen. Nablusissa Fatahin joukot teloittivat 32-vuotiaan Hamasin jäsenen ja vangitsivat kymmeniä muita. He ovat hyökkäilleet Hamasin toimistotiloihin, Hamasia kannattavien liikehuoneistoihin Tulkarmissa, tulittivat busseja ja tunkeutuivat Hamasin ja hyväntekeväisyysjärjestöjen tiloihin.
IDF:N SOTILAAT ovat muuttaneet suhtautumistaan aseellisiin palestiinalaisjoukkoihin Juudeassa ja Samariassa. Al-Aksan ja turvallisuusjoukkojen miehiä ei tarkasteta tiesuluilla, joita on myös vähennetty, eikä heidän liikkumistaan rajoiteta kuten ennen. Al-Aksa on Islamic Jihadin ohella vuodesta 2000 lähtien osallistunut lähes jokaiseen terrori-iskuun israelilaisia vastaan.
Miten järkevää Fatahin avoin kostonhimo Länsirannalla tulee olemaan ja miten turvallisuutta lisäävää IDF:n valvonnan heikentäminen on, voidaan asettaa vakavasti kyseenalaiseksi.
IDF:N TAHOLTA vakuutetaan, ettei se tule sallimaan sitä, että Fatah teurastaa Hamasin jäseniä Länsirannalla. Ramallahissa Fatahin pyssymiehet ottivat valvontaansa PLC:n parlamentti-rakennuksen ja Hamasin valvomia hallituksen toimistoja lähettäen Hamasia tukevat työntekijät kotiin. Monet hallituksen ja avustusjärjestöjen virkailijat eivät tulleet työpaikoilleen.
6. UUTISOTSIKOITA
- SALMAN RUSHDIE aateloitiin Englannissa. Iran esitti kiivaan vastalauseen.
- 39 afrikkalaista pakolaista pidätettiin Egyptin rajalla.
- IDF ESTI Breslov hassidim järjestön rukoustilaisuuden Josefin haudalla Nablusin lähellä, koska se oli saanut varoituksen terroristien iskusta heitä vastaan.
- ISRAEL keskeyttää kaasutoimitukset Gazaan. Pelkona lienee, ettei niitä makseta.
- DAHLAN syyttää Israelia Hamasin voitosta Gazassa. Eräs Fatah-johtaja kertoo, että he eivät halunneet taistella heidän johtajiensa paettua Ramallahiin.
- POLIISI pidätti 7 homoparaatia vastaan mieltään osoittavaa haredi-nuorta.
- NETANYAHU sanoo varoittaneensa Gazasta. Sen menetys johtui hallituksen väärästä politiikasta, hän selittää, ja vaatii sen täydellistä erottamista Israelista.
- JERUSALEMIN POLIISI varaa 7000 poliisia ja 166 turvallisuusvirkailijaa valvomaan järjestyksen säilymistä homoparaatin aikana torstaina Jerusalemissa. Homoparaatia vastustava mielenosoitus tänään, johon odotetaan yli 100 000 ihmistä, voi muuttua väkivaltaiseksi ja muuttaa poliisin antaman homoparaatiluvan. Homoparaatia vastustustavat mielenosoitukset ovat levinneet Bnei Brakiin Tel Avivin lähellä.
- HAMASIN JA FATAHIN väliset taistelut ovat levinneet Libanonin pakolaisleireihin.
- GAZAN ASUKKAT alkavat uskaltaa tulla kodeistaan kaduille. He uskoivat, että Hamas pystyy poistamaan aseelliset jengit kaduilta, mihin Fatah ei pystynyt, mutta heidän huolenaan on elintarvikkeiden, veden ja polttoaineiden saanti sekä sairaaloiden ja terveyshuollon säilyminen, jos alueen saarto jatkuu.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020