TORSTAI 26.04.07
1. TULITAUKO JATKUU, ilmoittavat palestiinalaiset ryhmät Gazassa Egyptin välityksellä. Mutta samalla ilmoitukseen sisältyy uhkaus: Jos Israel jatkaa operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa, Kassam-tulitus voidaan aloittaa uudelleen.
HAMASIN MIELENMUUTOKSEEN, joka ilmoitti tehneensä tiistain raketti-iskut Israeliin, vaikutti luultavasti Egyptin ilmoitus, että se keskeyttää yhteytensä Hamasin kanssa, jos se ei lopeta raketti-iskujaan. Uhkauksen antoi Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, ja sen välitti PA:n pääministeri Ismail Haniyehille korkea egyptiläinen tiedustelu-upseeri Durhan Hammad, joka työskentelee Gazan alueella.
PA:N VIRKAILIJA epäilee, että Hamas pyrki raketti-iskuillaan vaikuttamaan Abbasin ja Khaled Mashaalin tapaamiseen Kairossa viikonlopun aikana. PA:n sisäministeri Hani Kawassmehin eroaminen hallituksesta nähdään samoin liittyvän Hamasin pyrkimyksiin vaikuttaa Abbasin päätöksiin Kairossa. Abbasin ja Mashaalin tapaamisen tärkein asia lienee Hamasin liittyminen PLO:n jäseneksi, ja Mashaalin valitseminen sen varapuheenjohtajaksi. Hamasin julistaman tulitauon ehtona on, että Mashaal nimitetään PLO:n korkeaan virkaan, toteaa PA:n virkailija.
EGYPTIN EDUSTAJA Gazassa Durhan Hammad tapasi palestiinalaisryhmien edustajia tiistaina, ja siinä hänen kerrotaan tehneen selväksi, että raketti-iskut tulee lopettaa. Palestiinalaisryhmät, joissa oli mukana myös Hamasin edustaja, lupasivat antaa vastauksen torstaiaamuna. Hamasin edustaja syytti Israelia, että se jatkaa operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa, mikä oikeuttaa Hamasin vastaiskuihin. Hän myös totesi, etteivät Israelin vastatoimet vaikuta PA:n hallitukseen, eikä se pelkää Israelin uhkaamaa tunkeutumista Gazan alueelle, koska ”ne ovat epäonnistuneet ennenkin”.
HAMASIN EDUSTAJA kertoi, että Hamas ampui Israelin itsenäisyyspäivänä Israeliin 28 Kassam-rakettia ja 61 kranaattia. IDF:n laskujen mukaan Kassameja ammuttiin 10 ja kranaatteja 20 kpl. Palestiinalaiset ovat väittämänsä ”tulitauon” aikana joulukuusta 2006 lähtien ampuneet Israeliin pari sataa Kassam-rakettia.
2. PALESTIINAN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖN aktivisti kertoi lehdistölle keskiviikkona, että palestiinalaisten keskinäisissä taisteluissa 150 palestiinalaista on saanut surmansa ja yli 1000 haavoittunut Juudean, Samarian ja Gazan alueilla viime vuoden tammikuun ja maaliskuun 2007 välisenä aikana. Hamasia edustava kansanedustaja PA:n parlamentissa (PLC) kertoi, että palestiinalaisalueilla riehuva anarkia ja laittomuus johtuu siitä, että mafiapomot ovat soluttautuneet PA:n turvallisuusjoukkoihin. Mainitsematta nimiä hän totesi, että tästä johtuen Kawassmehin esittämää ja PA:n hallituksen hyväksymää turvallisuussuunnitelmaa ei ole voitu toteuttaa. ”Nämä mafiapomot eivät halua vallitsevan anarkian lopettamista”, hän lisäsi.
3. ISRAELIN TURVALLISUUSJOHTAJAT eivät katsoneet sopivaksi aloittaa suurta sotilasoperaatiota Gazan alueella, jota IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yoav Galant vaati. Galant kertoi, että jos IDF ei keskeytä Hamasin armeijan rakentamista ja aseistamista Gazassa nyt, siitä kehittyy Hizbullahin armeijan vertainen Libanonissa. Shin Betin johtaja Yuval Diskin halusi antaa diplomatialle mahdollisuuden osoittaa maailmalle taas kerran, että Hamas on terrorijärjestö. Keskusteluissa ei esitetty keinoja, joilla Galantin pelkäämä Hamasin armeijan rakentaminen estettäisiin. Keskiviikkona pidettyyn turvallisuuspalaveriin osallistuivat Olmertin lisäksi Shin Betin johtaja Yuval Diskin, IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi, sotilas-tiedustelun johtaja Amos Yadlin ja IDF;n eteläisen lohkon komentaja Yoav Galant.
ISRAELIN EDUSTAJA YK:ssa teki valituksen Hamasin raketti- ja kranaattitukituksesta Israeliin itsenäisyyspäivän aikana. Israel pitää outona, että PA:n hallitus, jossa valtaa pitää terrorijärjestö Hamas, esiintyy maailmalla maltillisena voimana, joka tulee vapauttaa sitä vastaan asetetuista sanktioista, vaikka se ei ole suostunut EU:n esittämään kolmeen vaatimukseen. Israelin edustaja YK:ssa ilmoitti myös, että Israelin pidättyvyydellä vastata Hamasin väkivaltaan on rajansa.
4. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss julkisti eilen viimeisimmät tutkimuksensa Olmertin epäillyistä laittomuuksista. Tämä tutkimus kohdistui aikaan, jolloin Olmert toimi teollisuus-, kauppa- ja työministerinä hallituksessa. Sen mukaan Olmert antoi kohtuuttomia etuisuuksia yhtiölle Silicate Industrien Inc, joka valmisti raaka-aineita Dimonassa sijaitsevalle autonrengastehtaalle. Yhtiön investoinnit olivat 48 miljoonaa USD, joihin valtio osallistui Olmertin myötävaikutuksella 10 miljoonan USD edestä. Yhtiön edustajalla Uriel Messerillä oli läheiset inhimilliset ja juristi-asiakas suhteet Olmertin kanssa. Lindenstrauss toteaa, ettei Olmert ministerin ominaisuudessa ja investointikeskuksen johtajana olisi saanut osallistua yhtiön toimintaan, jonka kanssa hänellä oli liikesuhteita. Dan Izenberg esittää JP:n 25.04. artikkelissaan kuusi tapausta, joissa Olmertin epäillään toimineen laittomasti.
Valtiontarkastaja Lindenstrauss luovutti tutkimuksensa oikeuskansleri Mazuzille poliisin tutkimusharkintaa varten. Mazuzilla on aikaa puoli vuotta tehdä päätöksensä.
LIBANONIN SOTA II:ta TUTKIVA Winograd-komitean johtaja julkistanee osittaisen raportin tutkimuksistaan maanantaina, jolloin hän luovuttaa tulokset pääministeri Olmertille ja pitää lehdistötilaisuuden. Siinä hän esittelee tutkimuksensa pääkohdat. Tutkimus on läpikäynyt turvallisuustarkastuksen eikä sitä kokonaisena päästetä julkisuuteen. Komitean suorittamat 60 henkilön haastatteluraportit julkistetaan parin viikon sisällä raportin julkistamisesta.
IDF:N POHJOISEN LOHKON komentaja kenraalimajuri Gadi Eizenkot, joka toimi Libanonin sota II:n aikana IDF:n operaatiopäällystön johtaja, kertoi puheessaan Nahariyan yläkoulussa keskiviikkona, että IDF tiesi jo pari tuntia sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin sieppaamisen jälkeen, ettei heitä pystytä vapauttamaan sotilasoperaatiolla. Olmert on väittänyt, että yksi syy sodan jatkamiseen suunnitellun kuuden päivän jälkeen oli sotilaitten vapauttaminen.
Hän kertoi myös, että IDF tiesi sieppaamisesta 30 minuutin kuluttua. Kenraalimajuri Gadi Eizenkot on yksi niitä sotilasjohtajia, joiden sodan aikaista toimintaa komitea tutki.
5. 130 ENGLANTILAISTA LÄÄKÄRIÄ, joista äänekkäimmät ovat olleet prof. Colin Green, Lontoon yliopisto-opiston kirurgi, ja tri Derek Summerfield, joka on toistuvasti hyökkäillyt Israelia vastaan British Medical Journal julkaisussa, ovat vaatineet boikottia Israelin lääketieteellistä järjestöä (IMA) vastaan ja sen karkottamista Maailman lääketieteellisestä järjestöstä, joka toimii kansallisten järjestöjen katto-organisaationa ja jota johtaa IMA:n puheenjohtaja tri Yoram Blachar.
LÄÄKÄRIT ESITTÄVÄT kirjeessään the Guardian lehdelle, että IMA on toistuvista kehotuksista huolimatta kieltäytynyt tuomitsemasta Israelia sotarikoksista. Myöskin vetoomukset Maailman kattojärjestölle on jätetty huomiotta. Kirjeessä syytetään, että Israel on jatkuvasti rikkonut lääketieteellistä etiikkaa miehityksen seurauksena; IDF on systemaattisesti rikkonut Geneven sopimuksen artikkelia no 4, jossa vaaditaan siviiliväestön esteetöntä lääkinnällistä palvelua; lääkintähenkilöstöä on surmattu ja satoihin ambulansseihin on ammuttu IDF:n sotilaitten toimesta; sekä välttämättömien syövän-vastaisten lääkkeitten ja munuaisten dialyysihoitoa on estetty.
IMAN PUHEENJOHTAJA Blachar torjuu kaikki syytökset, joita hän kuvaa Summerfieldin fantasioiksi. Blachar kertoo, että kymmenet palestiinalaiset ambulanssit kuljettivat räjähteitä Israeliin, ja vain muutama niistä saatiin ajoissa kiinni. Hän kertoo, että IMA laati yhdessä lainopillisten asiantuntijoitten kanssa eettiset ohjeet siviiliväestön hoitamiseksi konfliktialueilla, ja ne vahvistettiin Maailman kattojärjestössä. IMA halusi yhteistä ohjeistoa palestiinalaisten lääkintä-järjestön kanssa, mutta se kieltäytyi allekirjoittamasta sitä. Blachar vakuutti, että IMA on välittömästi reagoinut kaikkiin ulkomaisten lääkintäjärjestöjen huomautuksiin, joissa väitettiin hoidon puutteellisesta järjestämisestä. PA kieltäytyi ottamasta vastaan Israelin tarjoamia lääkkeitä ja dialyysihoito-välineistöä, jotka se oli valmis antamaan.
6. ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ marssi Homeshin tuhotun juutalaiskylän raunioille järjestäjien arvion mukaan 13 000 ihmistä, heidän mukanaan Nobel-palkittu professori Yisrael Aumann. Marssi sujui suhteellisen esteettömästi, vaikka IDF ja poliisi eivät päästäneet busseja paikalle. Kaksi sotilasta haavoittui lievästi pienistä kahakoista johtuen ja kolme marssijaa pidätettiin kuulusteluja varten. Aumann totesi puheessaan marssijoille, että tilaisuus osoittaa juutalaisten päättäväisyyttä liikkua vapaasti omassa maassaan.
MARSSIJOITA KULJETETTIIN pakalle lukuisilla busseilla kaikkialta maasta, monet niistä järjestäjien tietämättä. Likud oli virallisesti mukana tilaisuudessa. Osa marssijoista yöpyi Homeshin raunioilla ja palasi seuraavana aamuna taivaltaen jalkaisin monen kilometrin matkan kukkuloitten yli IDF:n kieltäessä bussien pääsyn alueelle.
7. UUTISOTSIKOITA
- PRC:N Salah al-Din ampui Kassameja Negeviin, PRC ei suostu tulitaukoon.
- ARABIKANSANEDUSTAJA Bishara pidätetään, jos hän tulee Israeliin.
- IRAN UHKAA iskeä Israelin ja USA:n kohteisiin, jos sitä vastaan hyökätään.
- IDF PIDÄTTI 15 epäiltyä palestiinalaista viime yönä.
- OLMERT: Israelin pidättyvyys pitää yhteydet Abbasiin hengissä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019