KESKIVIIKKO 25.04.07
1. IDF HALUAA VAPAAT KÄDET iskeä takaisin Hamasin eilen tiistaina tekemään massiiviseen iskuun, jossa se laukoi ainakin 10 Kassam-rakettia ja tusinoittain kranaatteja Gazan alueen läheisille alueille. Se tähtäsi Sderotiin ja Ashkeloniin yltämättä kuitenkaan asutuille tai teollisuus-alueille. Joitakin materiaalivahinkoja ne aiheuttivat, mutta ihmisiä ei vahingoittunut.
ARMEIJAN piirissä arvioidaan, että tulitus oli tarkoitettu hämäämiseen. Jos joku niistä olisi osunut IDF:n tukikohtaan tai aiheuttanut siviiliuhreja, Hamas olisi käyttänyt sen aiheuttamaa hämminkiä hyväkseen aloittaakseen sotilaan sieppaamisoperaation Hizbullahin tapaan, jossa se heinäkuun 12. ennen Libanonin sota II:n alkamista laukoi lukuisia Katjusha-raketteja Israeliin ja samalla lähetti sieppausosaston turva-aidan Israelin puolelle väijyäkseen sotilaspartiota, jonka se tiesi tulevan paikalle. Osasto tappoi neljä sotilasta ja kidnappasi Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Obeida ilmoitti samalla, että se katsoo tulitaukosopimuksen rauenneeksi. ”Tämä on viesti sionistiselle viholliselle, että iskumme jatkuvat. Olemme valmiit sieppaamaan yhä useampia ja tappamaan yhä enemmän ja enemmän IDF:n sotilaita.”
IDF:N PIIRISSÄ uskotaan, että armeijan valmiustoimenpiteet estivät Hamasin sieppaus-operaation, jota se oli suunnitellut jo kauan aikaa.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz keskusteli tilanteesta turvallisuusjohtajien kanssa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien lomassa, mutta mitään päätöksiä ei tehty. Hallitus käsittelee tilannetta tänään. Olmert puhui eilen puhelimessa presidentti Bushin kanssa, joka onnitteli itsenäisyyspäivän johdosta, ja he luultavasti koskettelivat myös Gazan tilannetta.
HAMAS jatkaa rakettitultaan keskiviikkona, Nasser II raketti on sen uusin raketti.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käväisi eilen Euroopan kaupparetkellään, jossa hän yrittää myydä Riadin saudisuunnitelmaa länsimaihin ja PA:n yhteishallituksen boikotin poistamista, paavin luona Vatikaanissa. Paavi Benedict XVI suhtautui vieraaseensa ystävällisesti ja valtionjohtajalle kuuluvin juhlallisuuksin suoden Abbasille 12 kallista minuuttia, minkä jälkeen Abbas keskusteli Vatikaanin ulkoministeri kardinaali Tarcisio Bertonen kanssa.
Vatikaanin julkilausumassa ei mainittu Hamasin tulitusoperaatiota, mutta Abbas kutsui sitä ”odottamattomaksi” ja lisäsi samalla, että tulitauko on edelleen voimassa. Hamas ilmoitti ensimmäisen kerran marraskuusta sovitun tulitauon jälkeen, että se osallistui suoraan hyökkäykseen Israelia vastaan.
Abbas tavannee tänään Italian johtoa. Hänen matkakohteisiinsa kuuluvat myös Ranska, Ruotsi, Puola, Bulgaria ja Sveitsi.
ITALIA ON ilmoittanut hyväksymisensä PA:n yhteishallituksen muodostamisesta, mutta ilmoittaa samalla vaativansa EU-maiden tapaan, että hallitus hyväksyy EU:n asettamat kolme vaatimusta.
3. OLMERT VARMISTAA hallituksensa asemaa siltä varalta, että Labour-puolue eroaa hallituksesta ensi kuun 28. päivänä pidettävässä puoluekokouksessaan, jossa valitaan uusi puheenjohtaja. Toinen hallituksen asemaa horjuttava tapahtuma on Winograd-komitean tutkimusraportin julkistaminen, joka tapahtunee ensi viikon alussa. Hallituksella on nyt 78 kansanedustajan tuki Knessetissä, mutta Labour-puolueen 19 kansanedustajan menettäminen pudottaisi sen 59 kansanedustajan varaan.
OLMERT ON PITÄNYT salaisia keskusteluja Degel Hatoran johtajan Avraham Ravitzin kanssa puolueen kahden kansanedustajan liittymisestä hallitukseen. Viime sunnuntain keskusteluissa saavutettiin tiettävästi positiivista edistystä, mikä nostaisi Avraham Ravitzin ja Moshe Gafnin Olmertin hallituksen ministeristöön ilman Agudat Yisraelin neljää edustajaa UTJ:stä.
DEGEL HATORAN päällimmäinen vaatimus on, että hallitus esittää lain, jolla varmistetaan tasapuolinen rahoitus haredi-opetukselle. Olmert suhtautui vaateeseen positiivisesti ja esitti, että oikeudenmukaisuuden nimissä haredi-lapsille kuuluvat samat oikeuden kuin muillekin.
RAVITZ sanoo sopimuksen olevan lähes valmis, ja esittelevänsä sen puolueen rabbille Yosef Elyashiville, jonka päätös on ratkaiseva. Tarkkailijat huomioivat, että jos Degel Hatorah menee hallitukseen ja Agudat Yisrael jää oppositioon, sen tarkoittaa Ashkenazi haredi-juutalaisten Liettuan ja hasidic-osaa edustavien puolueitten hajaantumista. Agudat Yisraelin edustaja kansanedustaja Yaakov Lizman epäili, että Degel Hatoran rabbit suostuvat tähän.
LABOUR-PUOLUEEN kansanedustaja Ophir Pihas-Paz kertoo keränneensä puolueen keskuskomitean jäsenistä 300 allekirjoitusta, jossa ”vaaditaan puolueen eroamista hallituksesta, joka kieriskelee skandaaleissa ja jossa Labour on tullut tarpeettomaksi”. Ravitz kertoikin havainneensa, että Olmert oli epätoivoinen hallituspohjan laajentamiseksi.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netahyahu kritisoi hallitusta vaatien sitä lopettamaan Kassam-rakettien tulitukset, mutta valmistamaan IDF ja kotirintama ennen sitä, ettei toistettaisi Libanonin sodan fiaskoa, hän totesi.
4. YKSI VAI KAKSI VALTIOTA, on kysymys, jota Jpostin kolumnistit vatvovat edes jos takaisinkin, löytämättä siitä päätä tai häntää. Ongelman ydin on tämä:
ISRAEL EI VOI sietää islamin fundamentalistista valtiota muinaisen Israelin rajojen sisällä, eli karkeasti Jordanjoen ja Välimeren väliselle alueelle. Tämä siksi, että sen pelätään muodostuvan terrorismin pesäpaikaksi ja Israelin tuhoamiseen keskittyneeksi valtioksi Gazan esimerkin mukaan. Sopimuksin voidaan tietenkin yrittää muotoilla siitä aseetonta valtiota, jolla ei olisi liittosuhteita Israelin vihollisten kanssa. Mutta tämä on toiveajattelua, sillä arabit eivät ole kovin luotettavia sopimusten pitämisessä, kuten kokemukset ovat kiistatta osoittaneet.
TOISEKSI, jos suunnitelmat laaditaan yhden valtion periaatteella edellä mainitulle alueelle, Israelin pelkona on demografia, eli se, että arabit tulisivat muodostamaan enemmistön maassa ja romuttamaan haaveen juutalaisesta valtiosta. Myös tässä vaihtoehdossa on pelkona lisäksi se, että hallitusvalta siirtyisi islamin ääriaineksille, jotka julistaisivat maassa noudatettavan sharia-lakia, jolla juutalaisuus ja kristinusko kuristettaisiin kovin ottein mitättömiksi vähemmistöiksi.
KOLUMNISTI Barry Rubin, jonka artikkeleita mielenkiinnolla seuraan, esittää viisi teesiä, joilla voitaisiin yrittää vaikuttaa nykyisen tilanteen muuttamiseen positiiviseksi.
1. Jatketaan ja lisätään keskusteluyhteyttä arabien kanssa.
2. Heitetään kehään runsaasti rahaa, kuten on tehtykin. Palestiinalaiset saivat viime vuonna 1.2 miljardia USD aikana, jolloin boikotti oli voimassa ja enemmän kuin edellisenä vuonna. Tälle vuodelle he vaativat 1.3 miljardia USD. He saavat tukea enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa henkeä kohti laskettuna.
3. Lisätään sanktioita maltillisten pakottamiseksi esiin. Rubin toteaa, että jos sanktiot ovat epäonnistuneet, se johtuu siitä, että rahaa virtaa sinne enemmän kuin koskaan.
4. Rakennetaan maltillinen Fatah Hamasin vastapainoksi. Rubin sanoo, että tässä on yksi ongelma: Fatah ei halua sitä. Fatah päinvastoin apinoi Hamasia ja on alistunut kakkosviulun soittajan osaan.
5. Muodostetaan Hamas uudelleen maltillisemmaksi. Rubin esittää mielestään oivan keinon: Ota vain 20 % Hamas-johtajien englanninkielisistä lausunnoista ja jätä loput siitä ja kaikki arabiankieliset lausunnot huomiotta. Näin Hamas saadaan kätevästi maltilliseksi. Rubin esittää, että silloin on syytä jättää huomiotta myös Hamasin usko jumalalliseen ohjaukseen ja siihen, ettei heillä ole syytä muuttua, koska he joka tapauksessa voittavat.
ONKO RUBIN tosissaan tai ei, hän kuitenkin toteaa olevansa kuin toisesta maailmasta pyrkiessään selvittämään ratkaisematonta, mutta hyvä puoli siinä hänen mielestään on se, että Lähi Itä loputtoman ulkomaisen tuen avulla voi yrittää ratkoa muita ongelmia, kuten terrorismi, taloudellinen ja sosiaalinen jälkeenjääneisyys, itsevaltius, naisten tasa-arvo, riittämätön opetusjärjestelmä ja niin edelleen. Mutta yhden valtion järjestelmän tukijat tukevat samalla ehdotusta, että koska palestiinalaiset ovat raunioittaneet Palestiinan, he voivat aivan hyvin raunioittaa myös Israelin korruption, vihan, väkivallan ja kaaoksen kautta. Ei tunnu hyvältä.
5. KADONNEITA JUUTALAISIA edustavan järjestön Shavei Israel johtaja Michael Freund vaatii JP:n 25.04.07 artikkelissaan kadonneitten juutalaisten siirtämistä takaisin kotiin. Hän todistaa, että vaikka onneksi tasapaino juutalaisen ja arabiväestön välillä on vielä säilynyt 20 prosentissa, Israel tarvitsee lisää juutalaisia säilyäkseen juutalaisena kansana maailmassa.
Freund mainitsee useita maita, joissa on käyttämättömiä juutalaisreservejä. (www.shavei.org)
TÄLLAISIA MAITA ovat Puola, Peru, Venäjä, Kiina, Portugal, Espanja ja Brasilia. Intiassa on 7000 Bnei Menashe-juutalaista; Puolassa tuhannet piilojuutalaiset etsivät juuriaan; Venäjällä 20 000 Subbotnik-juutalaista odottaa tilaisuutta muuttaa Israeliin; Kiinassa Kaifeng yhteisö on kiinnostunut juutalaisista juuristaan; Perussa Amazonin laakson erämaassa asuu juutalaisia; Puolassa Freund kertoo tavanneensa Krakovassa ihmisiä, jotka ovat saaneet tietää, että heidän murhatut vanhempansa olivat juutalaisia. Lisäksi tuhannet juutalaiset pakotettiin kääntymään katolilaisuuteen Espanjassa ja Portugalissa ja muissakin maissa. He ovat jatkaneet elämäänsä kristittyinä, mutta ovat alkaneet etsiä juutalaisia esivanhempiaan. Freund toteaa, että heidän muuttonsa Israeliin edellyttää monien vaikeuksien, myös hallituksen byrokratian, ylittämistä, mutta Israelin rabbinaatti suhtautuu asiaan myönteisesti. Mutta Israel tarvitsee heitä kaikkia.
NOBEL-palkittu prof, Auman sanoo, että Israelin ongelmana ovat maallistuneet juutalaiset, eivät arabit.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019