MAANANTAI 23.04.07
1. TANAAN MAANTAINA on Israelin kaatuneitten muistopaiva. Eilen illalla sireenit soivat maassa 20 00 koko maassa. Valtakunnallinen paajuhla pidettiin illan hamartyessa Temppelivuoren
viereisella ns. Lansimuurilla, mika on ainoa paikka Temppelivuorella, jossa juutalaiset saavat harjoittaa uskontoaan. Tama paiva ei ole varsinainen juhlapaiva, mutta virallinen lomapaiva kuitenkin,
jolloin kaikki tyontekijat saavat vapaata tyostaan. Huomenna maassa on itsenaisyyspaiva.
Siita lahtien, kun juutalaiset alkoivat muuttaa Israelin maahan 1850 luvulta lahtien, 22350 Israelin sotilasta 1605 siviilia on kuollut vakivaltaisuuksissa ja sodissa.
Lieneeko mitaan osuutta paivalla siihen, etta tietokoneeni yritti paivittaa Avasti virusohjelmaa, mika jumiutti tietokoneeni millenium ohjelman, eika se suostu avautumaan. Kirjoitan tata lainakoneella, eika tassa ole suomalaisia kirjaimia. Tasta syysta raportti on kirjaimiltaan outo ja paivan myohassa.
2. Kavimme lauantaina ystaviemme kanssa Sderotin kaupungissa, nayttaaksemme paikkaa, jota terroristit jahtaavat Kassam raketeillaan. Matkastamme oli tulla todellisuusnaytto, silla pian lahtomme jalkeen kaupunkia aloitettiin pommittaa. Kaikkiaan seitseman Kassam rakettia ammuttiin Israelia kohti, muutamat niista suoraan Sderotin kaupunkiin. Yksi raketti hajotti asuintalon, kaikkiaan kuusi ihmista haavoittui sirpaleista.
3. ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa Kassamit lauantaina, mutta se on yhteistyossa Fatahin alaisen al Aksan ja PRC:n kanssa. Edellisena paivana IDF pysaytti Jeninin kaupungissa auton, jossa oli kolme palestiinalaista. Autosta avattiin tuli sotilaita vastaan, jotka vastasivat siihen surmaten kaikki kolme. Kaksi miehista kuului al Aksaan, yksi oli Islamic Jihadin johtajia.
Al Aksan paikallisjohtaja Zakariya Zubeidi vannoi kostavansa miestensa menetyksen verisesti. IDF:n helikopteri tuhosi Kassam solun Gazan alueen pohjoisosassa myohaan lauantaina. Yksi terroristi kuoli ja toinen haavoittui. Aiemmin paivalla IDF:n sotilaat ampuivat miehen Jeninin lahella tulitaistelussa terroristien kanssa.
4. SHIN BETIN johtaja varoittaa hallitusta vapauttamaan tunnettuja terroristeja Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Johtajan mielesta Shin Bet, Israelin yleinen turvallisuusjarjesto, joutuu siina tapauksessa organisoimaan maan turvallisuusjarjestelmat uudelleen. Tama koskisi myos Israelin puolustusvoimien (IDF) maan keskiosien sijoitusta ja toimia.
Kokemuksesta on havaittu, etta lahes puolet vapautetuista terroristeista palaa takaisin terrorismiin vapautuksensa jalkeen. Hamasin esittamaan listaan kuuluu lahes 450 terrorismista eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittuja, joilla on ”verta kasissaan”, eli jotka ovat joko itse murhanneet tai suunnitelleet siviilien murhaamista.
SHIN BETIN johtaja toteaa lakonisesti, etta se jattaa vapautetut terroristit rauhaan, jos he ovat oppineet ihmisten tavoille, mutta ei tunne syyllisyytta jahdata heita ja pidattaa heidat uudelleen jos siihen on aihetta.
5. ARMEIJA LUPASI, etta muutamat juutalaisryhmat saavat menna itsenaisyyspaivana Homeshin kylaan Samariassa, jonka juutalaiset asukkaat IDF:n sotilaat ja poliisit karkottivat ja tuhosivat rakennukset maan tasolle. Myohemmin armeija ilmoitti, etta se peruuttaa lupauksensa, mutta ryhmat, joissa on paljon Samarian juutalauskylista karkotettuja asukkaita, uhkaavat marssia sinne kaikesta huolimatta.
6. AMERIKKALAINEN KOULU Gazassa tuhoutui osaksi kokonaan tuntemattomien terroristien asettamista pommeista lauantaina. Pommit laukesivat ennen koululuokkien alkamista, minka johdosta ihmisia ei loukkaantunut. Koulu on Gazan ainoa ulkomainen koulu ja sita pidetaan yhtena tarkeimmista alueella. Se perustettiin 1995 ja sen rahoitus tulee paaosin palestiinalaisista lahteista. Vuonna 2004 koulua vastaan ammuttiin kotitekoinen raketti, ja viime vuonna kaksi sen opettajaa siepattiin, mutta heidat vapautettiin pian vahingoittumattomina. Toinen opettajista oli tanskalainen ja toinen australialainen. Ulkomaiset opettajat ja muut toimihenkilot eivat uskalla enaa jatkaa tyoskentelyaan Gazan alueella.
Mikaan ryhma ei ottanut vastuuta lauantain pommi iskusta, mutta sen tekijoitten uskotaan kuuluvan al Qaidan paikallisryhmaan. Tama ryhma on keskittynyt hyokkaamaan amerikkalaisia kohteita vastaan, ja tama koulu on ainoa, mika muistuttaa amerikkalaisuudesta, vaikka koulu toimii itsenaisesti. Al Qaida on hyokkaillyt musiikkikauppoja ja internet kahviloita vastaan.
7. PAKISTANIN PRESIDENTTI Pervez Musharraf ilmoitti olevansa halukas valittamaan Israelin ja palestiinalaisten valisissa neuvotteluissa. Presidentti jopa ilmaisi olevansa innostunut asiasta ja tarvittaessa matkustamaan Israeliin neuvotteluja varten.
Paaministeri Olmert suhtautui presidentin ystavalliseen tarjoukseen hyvin vastahakoisesti, joka pitaen sita omituisena, koska maitten valilla ei ole minkaanlaisia suhteita, ei edes kaupallisia. Silvan Shalom vieraili muutama vuosi sitten Pakistanissa, mutta siita ei ollut nakyvia tuloksia.
8. LIIKETOIMET JATKUVAT normaalisti, joisi kutsua Iranin tapaa jatkaa uraanin rakastamista ja uusien sentrifugien asettamista ydinvoimataitoksiinsa kansainvalisesta vastustuksesta huolimatta. Kun painottaakseen asiaa, Iranin johto kutsuu lansimaisia yhtioita tarjoamaan uusien ydinlaitoksien rakennussuunnitelmiin. Iranin varapresidentti Gholam Reza Aghadazeh ilmoitti maanantaina, etta Iran suunnittelee kahden uuden ydinlaitoksen rakentamista. Ne olisivat kevytvesireaktoreita ja tuottaisivat sahkoa 1600 megawattia. Ne maksaisivat 1.7 miljardia USD ja olisivat valmiina 11 vuoden kuluttua. Han ilmoitti myos, etta Iran lisaa sentrifugeja Natanzin maanalaiseen ydinlaitokseen siten, etta siella on lopulta 50 000 sentrifugia. Iran alkaa hanen mukaansa valmistaa ydinpelletteja vuoden kuluessa. Niita kaytetaan ydinpolttoaineena.
9. ISRAELIN VAKILUKU on nyt 7 150 000, kasvua 1212 000 eli 1.8 % edellisvuodesta. Vauvoja syntyi 148 000, uusia siirtolaisia muutti maahan 18 400. Niista 24 000:sta, jotka lahtivat maasta 2004, muutti takaisin 10 000. Juutalaisia on 5 415 000, ”muita” eli ei juutalaisia asukkaita 310 000. Arabeja on 1 425 000, eli 20 % vaestosta. Maan viidessa suurimmassa kaupungissa, Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon Lezion ja Ashdod, asuu neljannes maan asukkaista eli 1 810 000 asukasta. 462 200 asuu pienemmissa kaupungeissa. 47 % maassa syntyneista toivoisi, etta olisi syntynyt jossain muussa maassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019