Friday, March 28, 2014

PERJANTAI 28.03.14


PERJANTAI 28.03.14
1. LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla 16 lämpöastetta puoli seitsemän maissa viime yönä alkaneen kesäajan mukaan, ja noussee päivän aikana 25 asteeseen. Taivas on ennusteen mukaan pilvetön tänään, mutta muuttunee puolipilviseksi huomenna parin päivän ajaksi lämpötilan hieman laskiessa, sunnuntaipäivänä jopa selvästi alle 20 astetta.
Mustarastas virittelee aamuisin lauluääntään kesäkuntoon, lieneekö sukua sille, joka kesäisin esitteli konserttoaan kesämökin korkean kuusen latvassa? Myöskin jo viikkoja sitten kadulla pyrstöään heilutellut västäräkki, joka kesäisin kävi tervehtimässä kesäpaikkamme tiellä, lensi pitkälle matkalle kaukaiseen pohjolaan. On sillä ressukalla pitkä ja varallinen matka. Mutta missä muualla sitä voisi riemuita siten kuin vain Suomessa? Kuten laulussa todetaan. Lämpötilat: Jerusalem 16 -25; Tiberias 15 -30; Suolameri 20 -30; Eilat 20 -32 +C-astetta.
2. MALESIALAISEN matkustajakoneen MH370 etsintöjä jatketaan uudella innolla 1 100 km aiemmin etsityltä merialueelta koilliseen, jossa australialaisen tiedon mukaan on löydetty epäilyttäviä kappaleita, joiden alkuperää halutaan päästä tutkimaan lähemmin. Kone katosi matkallaan Kuala Lumpurista Pekingiin maaliskuun 8. päivänä. Sen havaittiin poikenneen suunnitellulta reitiltään länteen, mutta mitä sen jälkeen tapahtui, on arvailujen varassa. Koneessa oli 239 ihmistä, kuten raporteissa kerrotaan.
Yhtä salaperäistä puhelinsoittoa juuri ennen koneen starttia tutkijat ovat tuloksetta pyrkineet selvittämään. Edelleen on täysi mysteeri, mitä koneelle tapahtui ja kenen toimesta, jos se kaapattiin. Tutkakuvia vertailemalla tukijat ovat arvioineet, että kone lensi normaalivauhtia nopeammin, minkä johdosta se kulutti polttoainetta enemmän lyhentäen sen potentiaalista lentomatkaa. Mikään järjestö ei ole ilmoittanut osallisuuttaan koneen katoamiseen, kuten normaalisti tapahtuu terroritekojen yhteydessä. Malesian viranomaiset julkaisivat virallisen tiedotuksen, jonka mukaan MH370 syöksyi mereen, eikä pelastuneita ollut pystymättä kertomaan syytä koneen tuhoutumiseen.  http://www.timesofisrael.com/australia-credible-lead-shifts-jet-search-area
3. TURKKILAINEN lehti Todays Zaman raportoi torstaina, että Israelin neuvottelija Turkin kanssa David Meidan tapasi maanantaina Turkin kansallisen turvallisuuden johtajan Hakan Fidanin Ankarassa, jonka jälkeen julkistettiin tieto diplomaattisuhteiden normalisoimisesta ja lähetystöjen avaamisesta molemmissa maissa. Lehti raportoi edelleen, että molemmat johtajat neuvottelivat pääministeri Erdoganin Israelin vierailusta.
TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu kertoi AFP:n toimittajalle, että lopullisen sopimuksen laatiminen on edistynyt merkittävästi. Turkkilaisen median mukaan Israel maksaa 21 miljoonaa USD surmansa saaneiden omaisille ja sallii Turkin toimittaa humanitääristä apua Gazan kaistalle. Torstaina IDF:n osasto, joka valvoo siviilipalveluja Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan alueilla, kertoi, että puolustusministeri Moshe Yaalon oli valtuuttanut osaston päästämään Turkin Gazaan rakentaman sairaalan rakennusmateriaalien toimitukset. Sopimuksen mukaan Turkki toimittaa Gazaan 500 rekka-autollista rakennusmateriaaleja sekä 70 rekka-autollista sähkö- ja tiedonvälitystarvikkeita sairaalaa varten.
ISRAELIN ulkoministeriö, joka on täydellisessä lakossa eivätkä sen tiedonvälitysyhteydet toimi, kieltää tietävänsä sopimuksista mitään. Israelin kannalta ikävimmät vaatimukset koskevat korvausten maksamista yhdeksän surmansa saaneen turkkilaisen omaisille, sillä Gazan saartoa yrittänyt Mavi Marmara aluksen matka oli osin Turkin rahoittama ja tukema.
Lisäksi laivan valtaamisen yhteydessä kymmenisen Israelin sotilasta hakattiin sairaala-kuntoon laivassa olleiden metalliputkin, puukartuin ja jopa käsiasein aseistautuneiden aktivistien toimesta, vaikka aluksessa väitettiin olevan vain avustustarvikkeita, joita siitä ei Ashdodin satamaan hinattuna löydetty. Tämä aiheutti – tai oli Turkin hallituksen suunnittelema veruke – diplomaattisuhteiden katkeamisen ja lähetystöjen sulkemisen. Diplomaattinen välirikko häiritsi myös pahoin maitten välisiä kukoistavia liiketoimia, jotka olivat edullisia molemmille maille.
TURKIN apulaispääministeri Bulent Arinc vakuutti alkuviikosta, että sopimus allekirjoitetaan pian. Hän sanoi, että hallituksen tärkein tehtävä sunnuntaina pidettävien Turkin kunnallis-vaalien jälkeen on valvoa, että korvausten maksaminen vahvistetaan laillisin dokumentein. Sunnuntaina pidettävät vaalit testaavat samalla pääministeri Erdoganin kansansuosion, joka on kärsinyt korruptiosyytöksistä sekä epäilyistä Erdoganin mielenterveydestä.
KORKEA turkkilainen diplomaatti Feridun Sinirlioglu oli Israelissa helmikuussa neuvotellen diplomaattisuhteiden uudelleen solmimiseksi Israelin ja sen läheisimmän muslimimaan Turkin välille, mikä poistaisi myös liike- ja kauppasuhteita häirinneet esteet. http://www.timesofisrael.com/reconciliation-deal-with-israel-close-turkish-fm-says
4. EGYPTIN armeijan entinen komentaja Abdel-Fattah el-Sissi erosi korkealta paikaltaan voidakseen asettua ehdokkaaksi maansa presidentinvaaleissa, joissa hän on ehdoton suosikki ja jotka hänen uskotaan voittavan. Jos näin käy, hän tulisi jatkamaan Egyptissä jo perinteeksi tullutta sotilaallista johtajuutta maassa. Analyytikot toteavat, että Muslimiveljeskunnan murskaamisen seurauksea maassa on poliittinen tyhjiö muitten islamilaisten järjestöjen heikkouden vuoksi, mutta varoittavat samalla, ettei veljeskunnan tarina ole vielä loppuun käsitelty. Se toimi presidentti Hosni Mubarakin hallituksen aikana suurelta osin maan alla, ja sen silloin luoma rakennelma on edelleen pääosin toiminnassa, vaikka armeijan myötävaikutuksella sen johtajistoa ja jäseniä on eliminoitu kovalla kädellä, kuten äskeiset oikeuden käynnit sen jäseniä vastaan todistavat.
SYRJÄYTETYN presidentti Mohammed Mursin kannattajat vakuuttivat torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että he tulevat voimistamaan kampanjaansa el-Sissin pelkoon perustuvaa tasavaltaa vastaan, kuten tiedotteessa todetaan. He ennustavat, että kansa tulee kääntymään el-Sissin hallitusta vastaan, ellei se pysty selvittämään monumentaalisia ongelmia, mukaan lukien maan talouden vararikkotila, jotka sitä kohtaavat. Veljeskunnan ohella maan ei-uskonnollinen nuoriso, joka on toiminut aktiivisesti tehottomia hallituksia vastaan vastustaen myös maan islamilaistamista sharia lakeineen, tulee seuraamaan tarkoin, miten el-Sissin johtama hallinto tulee selviytymään suurista haasteistaan.
ABDEL-FATTAH el-Sissi on eittämättä Egyptin voimakkain ja myös arvostetuin hahmo Egyptissä. Hän ilmoitti keskiviikkona eroavansa armeijasta asettuakseen presidentti-ehdokkaaksi. Vain yksi vastaehdokas, vasemmiston edustaja Hamdeen Sahabi, joka sai kolmanneksi eniten ääniä viimeisissä 2012 vaaleissa, on ilmoittanut asettuvansa ehdokkaaksi. Toiset vasemmistoa edustavat järjestöt eivät aseta omia ehdokkaitaan. El-Sissi on palkannut yksityisyhtiön järjestelemään hänen kampanjaansa, jossa tullevat näkymään hänen muodostamansa 10 000 miehen henkivartijakaarti turvallisuuden takaamiseksi. Hän järjesteli armeijan korkeinta johtoa ennen eroamistaan. Hänellä on maansa median kannatus takanaan, mikä helpottaa suuresti vaalitaistelussa.  http://www.timesofisrael.com/in-egypts-political-vacuum-el-sissi-looms-large, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178994#.UzUf_0BsNDQ
5. USA:n presidentti Barack Hussein Obaman Riyadin vierailu tuskin pystyy tasoittamaan syviä epäluuloja, joita Saudi Arabian iäkkäällä ja sairaalloisella kuningas Abdullahilla on Obaman luotettavuudesta. Abdullah nimitti toiseksi seuraajaehdokkaakseen velipuolensa, joka suhtautuu epäluuloisesti Obaman harjoittamaan ulkopolitiikkaan. Saudit pelkäävät, että USA neuvottelee heidän selkänsä takana Iranin kanssa saudien kustannuksella.
Saudianalyytikko Abdel Aziz al-Sagr, joka johtaa Gulf-maiden tutkimuskeskusta, sanoo, ettei USA:n lähentyminen Irania saa tapahtua Riyadin kustannuksella. Hänen mielestään marraskuussa solmittu sopimus P5+1 maiden ja Iranin välillä on riskialtis, mikä voi voimistaa Iranin laajentumispolitiikkaa. Hän pelkää sekä Saudi Arabian että Gulf-maiden yhteis-toimintaneuvoston GSS puolesta, mikä pelko vahvistuu Iranin itsevarmuuden kasvamisen ja USA:n vaikutusvallan vähenemisen myötä. Jagr uskoo, että Syyrian opposition tukeminen ja aseistaminen on korkealla Obaman ja kuningas Abdullahin neuvotteluissa. http://www.timesofisrael.com/saudi-mistrust-overshadows-obamas-visit-to-kingdom, http://www.timesofisrael.com/saudi-king-decrees-half-brother-2nd-in-line-to-throne
6. PA:n hallituksen nimittämä tuomari Tayseer al-Tamimi sanoo, että Al-Aksa moskeija, jolla hän tarkoittaa koko Temppelivuoren aluetta, myös Länsimuuria (Haram Al-Sharif), kuuluu yksin muslimeille, eikä juutalaisilla ole islamin lain mukaan oikeutta rukoilla Länsimuurilla. "Allah määräsi, että siunattu Al-Aksa moskeija on islamilainen ja kuuluu vain muslimeille", sanoi Tamimi, entinen Palestiinan uskonnollisen oikeuden päätuomari, viime kuussa julkaisemassa lausunnossaan, jonka PMW käänsi äskettäin.
AL-TAMIMI selitti, että tämä on 1.5 miljoonan jäsenen suuruisen muslimikansan yleinen usko ja käsitys, eikä juutalaisilla ole siihen mitään oikeutta – eikä oikeutta rukoilla missään Al-Aksa moskeijan osassa, joihin kuuluvat kaikki ulkopihat ja etenkin Länsimuuri. PA:n uskonnollisten asiain ministeri Mahmoud al-Habbash vakuutti, että ei-muslimien rukoileminen Länsimuurilla tulee kieltää.
Times of Israel henkilökunnan laatimassa artikkelissa todetaan, että Israelin laki kieltää juutalaisten rukoilemisen Temppelivuorella, mikä ei ole totta. Tämä käytäntö on Jerusalemin poliisin laatima ohje, jolla se pyrkii estämään muslimien vihanpurkaukset. Sopimusten mukaan Israel turvaa kaikkien uskontokuntien uskonsa harjoittamat rituaalit Jerusalemin kaikissa osissa, myös Temppelivuorella, mutta poliittisista syistä sitä ei ole toteutettu. http://www.timesofisrael.com/pa-official-jews-have-no-right-to-western-wall
7. RABBI Ben Dahan kehottaa Euroopan juutalaisia ajoissa lähtemään pois Euroopan maista, tai he tulevat häviämään kokonaan. Hän pelkää etenkin sulautumista muuhun väestöön seka-avioliittojen kautta todeten. Siksi heidän tulee muuttaa Israeliin, jossa sitä ei harjoiteta. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-decrees-half-brother-2nd-in-line-to-throne

Thursday, March 27, 2014

TORSTAI 27.03.14


TORSTAI 27.03.14
1. TÄSTÄ torstaipäivästä näyttää kehittyvän kaunis ja aurinkoinen, lämpömittari osoitti heti aamutuimaan 13 astetta, vaikka ennuste lupaili vain 8 astetta. Aurinkoinen sää tullee jatkamaan vielä huomennakin, jolloin lähestytään hellelukemia, mikä jatkunee sapattinakin jopa hieman lämmeten aattopäivästä, vaikka taivas muuttunee puolipilviseksi. Lämpötilat: Jerusalem 8 -21; Tiberias 14 -26; Suolameri 20 -28; Eilat 18 -31 +C-astetta. Perjantaina varoitetaan Suolameren ja Eilatin kävijöitä selvästi yli 30 asteen lämpötiloista.
2. USA:n presidentti Barack Hussein Obama on viiden päivän vierailulla Euroopan maissa tuoden mukanaan 900 liike- ja lehtimiestä 10.5 miljoonan USD hinnalla. Belgialaiset julkaisivat hänestä ja Michelestä parannellun kuvan, jossa heille oli tehty apinan kasvot. http://www.wnd.com/2014/03/newspaper-puts-monkey-faces-on-obamas
Obama käy hakemassa synninpäästön paavi Francis I:tä ennen Saudi Arabian matkaansa. Michele Obama puolestaan jatkaa äitinsä ja kolmen tyttärensä kanssa vierailuaan Pekingissä asuen hotellinsa presidentin sviitissä, jossa yksi yö maksaa lähes 8 500 USD. Raportin mukaan hotellin henkilökunta odottaa kärsimättömänä päivää, jolloin seurue lähtee tiehensä, koska heidän asumisensa sotkee koko hotellin rutiinin ja varauslistan.
Obaman turvallisuusmiehet maalasivat eurooppalaisen hotellinsa punaiseksi juopotellessaan rajusti, minkä seurauksena yksi heistä sammui hotellin käytävälle. Hänet palautettiin kotiinsa selvittelemään päätänsä. Obaman vierailu saudeissa voi osoittautua viileäksi. Keskustelujen odotetaan keskittyvän Irania koskeviin kysymyksiin. Turvallisuusmiesten juopottelusta Riadissa tuskin selvitään vain lähettämällä uupuneet kotimaahansa. Kovasti Euroopan kiertue koetteli Obamakin kestävyyttä, sillä hänen havaittiin torkahtelevan YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin puheen aikana Haagin huippukokouksessa maanantaina. http://www.timesofisrael.com/obama-dozes-during-un-chiefs-speech
3. USA:n presidentti Obaman kansansuosio on USA:ssa alempi kuin koskaan, ilmenee Associated Press-GFK mielipidetiedustelussa. Aiemmin Obaman harjoittama ulkopolitiikka ei ole ollut yhtä näkyvästi esillä mitattaessa hänen kansansuosiotaan, vaikka tyytymättömyyttä onkin esiintynyt siitä, että USA:n nauttima kansainvälinen arvostus on pudonnut rajusti. Yhdysvallat nähdään nykyisin heikoksi, mikä on sallinut Venäjän ja Kiinan arvovallan nousta entistä merkittävämpään ja jopa johtoasemaan.
OBAMAN ulkomaanasioiden hoito saa vain 40 %:n hyväksymisen, alin koskaan mitattu. Tästä huolimatta Obaman hallituksen asettamat sanktiot Venäjälle Ukrainan johdosta saavat lujaa kannatusta. 9 amerikkalaista kymmenestä hyväksyy USA:n asettamat sanktiot Venäjälle Krimin niemimaan liittämisen vuoksi Venäjään, puolet heistä haluten koventaa niitä. Demokraatit ovat tyytyväisempiä sanktioihin kuin republikaanit, joiden mielestä Obama muistuttaa pientä lasta, joka kyselee: "Äiti, mitä minä tekisin?"
OBAMAN saama heikko tunnustus hänen yli viisi vuotta kestäneestä presidenttikaudesta ei lupaa hyvää seuraavissa kongressin vaaleissa, joissa republikaanien odotetaan voittavan enemmistön sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.  http://www.timesofisrael.com/obamas-foreign-policy-hurting-him-new-poll-says
4. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin jyrkän hylkäävä asenne Israelin tunnustamisesta juutalaiseksi valtioksi tai edes keskustelemasta siitä tuhoaa kaikki mahdollisuudet saavuttaa rauhansopimus, totesi korkea israelilainen viranomainen keskiviikkona. Virkailija antoi lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun Abbas toisti hylkäämisensä arabiliiton Kuwaitin kokouksessa, minkä kokous hyväksyi päätöslauselmaansa painottaen, että arabiliitto ehdottomasti hylkää pääministeri Netanyahun vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Netanyahu puolestaan vakuuttaa, ettei hän koskaan allekirjoita sellaista sopimusta, jossa ei selkeästi tunnusteta tätä tosiasiaa.
ABBAS totesi tiistaina osallistuessaan arabiliiton kokoukseen Kuwaitissa: "Israel ei ole jättänyt käyttämättä tilaisuutta, mukaan lukien uusien vaatimusten esittäminen, voidakseen johtaa USA:n johtamat neuvottelut väärille raiteille. Näitä vaatimuksia on Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona, josta me emme halua edes keskustella".
JOHN Kerry kertoi kongressille pitämässään esittelyssä, että juutalainen valtio on mainittu 40 kertaa YK:n päätöslauselmissa ja muissa dokumenteissa, eikä siten ole mitään tarvetta toistaa sitä. Hän mainitsi myös YK:n päätöslauselman no 181, jossa se mainitaan, mutta unohti sen tosiasian, että arabimaat hylkäsivät sen, eikä se siten sido niitä.  http://www.timesofisrael.com/israel-abbas-refusal-to-discuss-jewish-state-torpedoing-talks
5. ULKOMINISTERI John Kerry keskeytti Euroopan vierailunsa ja lensi Italiasta Ammaniin keskustellakseen PA:n puheenjohtaja Abbasin kanssa kiireisesti sovitussa tapaamisessa, koska näytti siltä, että Netanyahun sopima neljäs terroristien vapauttaminen uhkaa peruuntua.  Rauhankeskusteluissa ei ole edistytty ollenkaan, mitä Netanyahu pitää vapauttamisen ehtona. Hänellä on kova painostus peruuttaa koko vapauttamisoperaatio sekä Likudin että ennen kaikkea Beit Yehudin taholta. Abbas ilmoitti, että vapauttamisen toteutuminen on ehtona neuvottelujen jatkumiseksi, ja siksi tämä kiireinen tapaaminen Abbasin kanssa.
USA on uhannut toteuttaa omia vastatoimiaan, elleivät neuvottelut jatku. Kerry esitti Abbasille, että USA voi harkita PA/PLO:n Washingtonin lähetystön sulkemista ja keskeyttää USA:n myöntämien avustusten siirtäminen PA:n tileille. Vankien vapauttamisen määräpäivä on 29. maaliskuuta, ja vapautettavien nimet tulee julkistaa 48 tuntia ennen sitä. Kerryn vaatimuksena on, että keskusteluja jatketaan 9 kuukauden määräajan jälkeen ainakin kulkuvan vuoden loppuun. PA:n johto kielsi suostuvansa tähän, mutta nyt sen tiedottajat toteavat, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua Kerryn vaatimukseen.
PLC:n, PA:n parlamentin, varapuhemies Hassan Kraisheh totesi, että PA on sekä USA:n että Israelin kovan painostuksen alla syyttäen, että USA käyttää taloudellisia ja poliittisia pakotteita palestiinalaisia kohtaan. Hän vakuutti, ettei Abbas tule tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona, eikä luovu oikeudestaan alistaa asia YK:n päätettäväksi, mikäli neuvottelut epäonnistuvat, kuten voi käydä, hän vihjaa. Hän arvioi, että lopulta USA ja Israel päättävät päästä eroon Abbasista, samalla tavoin kuin Arafatista. Fatah puolestaan tervehtii tyydytyksellä arabiliiton tekemää hylkäyspäätöstä Israelin tunnustamiseksi juutalaiseksi.
ISRAELISSA valitetaan, että Abbas johti arabiliiton maat hylkäävään päätöslauselmaan. Israelissa levitettiin huhuja, että USA voisi suostua Jonathan Pollardin vapauttamiseen, jos Netanyahu joustaa vaatimuksessaan. Kerry ilmoitti myöhemmin, ettei Pollardin kysymys ole ollut esityslistalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-officials-Abbas-may-agree-to-continue-talks-if-prisoners-released-346605
6. MINISTERI Naftali Bennett sanoo, että Netanyhau suostui 104 terroristin vapauttamiseen neuvottelujen edistymisen mukaan molemmin puolisessa luottavassa ilmapiirissä. Bennett sanoo, ettei ole havaittavissa tällaista luottavaa ilmapiiriä, ja siksi hän esittää vaatimuksen, että viimeisen 26 vankierän vapauttaminen täytyy neuvotella uudelleen.
BENNETT katsoo, että terroristien vapauttaminen vain siksi, että saataisiin Abbas neuvottelupöydän ääreen, on naurettava ja lapsellinen, mihin ei olisi pitänyt suostua. Lisäksi PA/PLO lisää vaatimuksiaan kaiken aikaa kesken neuvottelujen, mikä ei ole oikein. Abbasin viimeisimpänä vaatimuksena on Marwan Barghoutin vapauttaminen. Barghouti toimi Fatah Tanzimin komentajana toisen intifadan aikana lähettäen murhamiehet ja itsemurha-pommittajat aiheuttamaan tuhoa ja surmaa Israelin siviileille. Israelin oikeus tuomitsi hänet viiteen elinkautiseen + 40 vuotta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-Fourth-prisoner-release-must-be-renegotiated-346652
7. KOLME arabinuorta hyökkäsi sotilaan kimppuun hänen kävellessään Pisgat Zeevin lähiössä Nativ Hamazalot kadulle Jerusalemin pohjoisosassa. Arabit haavoittivat sotilasta puukoillaan ja pakenivat paikalta. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hänen haavojensa todettiin olevan kohtalaisia, mutta ei hengenvaarallisia. Hänet vapautettiin myöhemmin sairaalasta. Poliisi pitää tapausta terroritekona, josta saa kovemman tuomion, jatkaen tutkimuksia.
TILANNE Israelin ja PA:n välillä on kiristynyt rauhankeskustelujen pysähtyessä lähes kokonaan syytösten ja vastasyytösten kasautuessa osapuolten välille. Etenkin IDF:n rajapoliisin ja Shin Betin yhdessä suorittama operaatio Jeninin pakolaisleirissä etsityn terroristin pidättämiseksi, jonka aikana 3 PA:n arabia sai surmansa ja kaksi Israelin poliisia haavoittui, on nostanut jännitystä merkittävästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178961#.UzPoEEBsNDQ
8. JERUSALEMIN kaupunginvaltuutettu, entinen pormestariehdokas, Moshe Lion joutui omakohtaisesti kokemaan ja tuntemaan arabien vihamielisen kivityksen. Hän meni seurueineen Davidin kaupungin kaivaustöiden kautta Kfar Hateimanim ja Beit Yonatan kaupunginosiin Jerusalemin itäosassa lähellä Silwanin arabilähiötä. Lion ja hänen seuruettaan kivitettiin talojen parvekkeilta, kunnes turvallisuusmiehet saattoivat heidät turvaan alueelta ja rauhoittivat tilanteen. Seurueen vierailemalla alueella oli Lionin mukaan 200 vuotta sitten kaunis ja hyvin toimeentuleva Jemenistä tulleiden juutalaisten yhteisö, jonka arabit tuhosivat. Hän katsoo tyydytyksellä, miten juutalaiset ovat palaamassa alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178962#.UzPlZkBsNDQ
Wednesday, March 26, 2014

KESKIVIIKKO 26.03.14


KESKIVIIKKO 26.03.14
1. ENNUSTEEN mukaan tänään on aurinkoista ja lämmintä, ja sää jatkunee samanlaisena seuraavat pari päivää, minkä jälkeen sapattina taivas voi muuttua puolipilviseksi. Israelin poliittinen sääkartta sen sijaan osoittaa eräänlaista hengähdystaukoa ilman välittömiä synkkiä pilvimuodostumia taivaalla, mutta kulissien taustalla tapahtuu kaiken aikaa. Lämpötilat: Jerusalem 11 -21; Tiberias 14 -24; Suolameri 19 -29; Eilat 17 -30 +C-astetta. Kuten jo taisin mainita, lämpötila alkaa hiljalleen kohota, mikä on selvä kesän merkki.
2. Ministeri Silvan Shalom on vuorostaan joutunut turhautuneen naisen hyökkäyksen kohteeksi. Nainen teki valituksen poliisille, että Shalom oli 15 vuotta sitten kutsunut hänet hotellihuoneeseensa mukamas jutellakseen työasioista, mutta Shalom oli naisen valituksen mukaan ollut kylpyviittaan pukeutunut ja istuttanut hänet viereensä sängyn laidalle. Mitään muuta hän ei valittanut, ellei syynä ollut se, että hän odotti enemmän, mutta se riitti poliisille hiillostaa ministeriä kahden tunnin ajan. Yleisen syyttäjän uskotaan sulkevan Shalomin salkun ilman jatkotoimia, jo pelkästään siksi, että valitusaika on umpeutunut jo kauan sitten. Olihan poliisi yrittänyt löytää jonkun toisen naisen valituksen tehneen rinnalle, mutta ei onnistunut yrityksissään. http://www.timesofisrael.com/sex-assault-case-against-minister-likely-to-close
3. ARABILIITTO yritti löytää yhteistä säveltä Kuwaitin kokouksessaan, mutta huonolla menestyksellä, hyvä kun eivät aloittaneet käsirysyä koko maailman silmien edessä. Vain yhdestä asiasta ne pystyvät sopimaan, eli Israelin tuhoamisesta. Abbas oli siellä tärkeässä roolissa esittelemässä, miten Netanyahu tekee kaikkensa rauhan estämiseksi: Ei niin millään suostu hänen vaatimuksiinsa vetäytyä Auschwitzin rajoille, ei ottamaan vastaan viisi miljoonaa palestiinalaispakolaista eikä vapauttamaan kaikki murhista ja terrorismista tuomitut palestiinalaiset, joita arvioidaan olevan n. 5 000 miestä ja naista. http://www.timesofisrael.com/palestinians-to-push-arab-peace-plan-at-kuwait-summit
4. USA:n ulkoministeri John Kerry on seurannut toisella silmällään – sikäli kuin Ukrainan tilanteen seuraamisesta ehtii – Israelin ja PA/PLO:n välisten neuvottelujen etenemistä ja havainnut kauhukseen, että nehän taitavat ajautua karille hänen hyvää tarkoittavista ponnisteluistaan huolimatta, ja sehän ei sovi maailman ainoan suurvallan arvovallalle. Hän keskeytti Italian vierailunsa ja lensi tänään Ammaniin tavatakseen siellä PA:n puheen-johtajana ilman mandaattia toimivan Mahmoud Abbasin, alias Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivisena terroristiaikana. Abbas ilmoitti etukäteen, ettei hän liikahda mihinkään vaatimuksistaan palestiinalaisvankien vapauttamisesta sekä päätöksestään olla koskaan tunnustamatta Israelia juutalaisen valtiona, eikä tietenkään Jerusalemista.
"OLEMME keskustelujen käännekohdassa", sanotaan USA:n julkistamassa viestissä "Rohkaisemme johtajia tekemään älykkäitä, kovia ja historiallisia päätöksiä kestävän rauhan saavuttamiseksi", amerikkalainen virkailija totesi maanantaina. Netanyahu sanoi, että ellei Abbas suostu neuvottelujen jatkamiseen huhtikuun jälkeen sekä pitämään kiinni lupauksistaan olla alistamatta valtiokysymystä YK:n elimille, 29. maaliskuuta tarkoitettu 26 vangin vapauttaminen peruuntuu. Keskustelujen juuttuminen pohjakasvillisuuteen aiheutti sen, että Kerry katsoi yhdessä Martin Indykin kanssa, ettei ole mitään järkeä julkaista hänen tiiminsä laatimaa kehyssuunnitelmaa, jonka puitteissa neuvotteluja jatkettaisiin. Indyk esittää, että keskusteluja jatkettaisiin toiset 9 kuukautta huhtikuun jälkeen. KERRY kertoi USA:n kongressissa 14.03. pitämässään esittelyssä, että ristiriidat osapuolten välillä ovat suuremmat kuin koskaan, ja luottamuksen puute suurempi kuin mitä hän on koskaan nähnyt. "Kumpikaan osapuoli ei luota vastapuolen vilpittömyyteen eikä siihen että toinen osapuoli olisi valmis tekemään vakavia ratkaisuja, jotka on tehtävä".
PÄÄMINISTERIN kanslia ei suostunut ilmoittamaan, toteutuuko vankien vapauttaminen. Heillä alkaa olla aikapula, sillä vapautettavien nimet tulee julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista, jotta kansalaisille tarkoitettu mahdollisuus valittamiseen toteutuu. Analyytikot arvioivat, että neuvotteluja tultaneen jatkamaan, koska niiden loppuminen olisi tuhoisa molemmille osapuolilla. Israelin vastainen kampanja maailmalla kiihtyisi entisestään, ja PA menettäisi EU:n antaman tuen aikana, jolloin se keikkuu vararikon partaalla, mutta samaan aikaan maksaa tuomituille terroristeille monta kertaa suurempaa "palkkaa", kuin mitä tavallinen kansalainen saa.
Abbasin hallinnon tunnetuimpia merkkejä on sen sisällä riehuva korruptio ja nepotismi, joita kukaan PA:n virkailija ei uskalla vaatia tutkittavaksi. Äärimmäisenä ratkaisuna on mahdollisuus, että Palestiinan Auktoriteetti lopettaa toimintansa, mikä kaataisi koko konkurssipesän Israelin syliin. Se voisi myös nostaa Hamasin valtaan Juudean ja Samarian arabialueilla. Kriitikot sanovat, että Kerry teki virheen kytkiessään rauhanneuvottelut vankien vapauttamiseen, mikä on erittäin arka kysymys. Se on Abbasin imagolle kohtalon-kysymys, ja elintärkeä Netanyahun hallituksen sisäisen tasapainon säilyttämiseksi. Tavatessaan presidentti Obaman Washingtonissa Abbas ehdotti hänelle vaihtoehtoa, että hän voisi suostua jatkoaikaan, jos Netanyahu vapauttaa korkean tason terroristeja, kuten Marwan Barghouti, josta hän kaavailee seuraajaansa, ja PFLP:n johtaja Saadat. Heidän vapauttamiselleen voisi olla vaikeaa saada Netanyahun hallituksen hyväksyminen. http://www.timesofisrael.com/us-scrambles-to-save-sinking-peace-talks
5. USA:sta saatujen tietojen mukaan Obama tarjoaa armahtavansa vakoilusta tuomitun USA:n kansalaisen, jolle myös Israel myönsi kansalaisuuden, Jonathan Pollardin sitä vastaan, että Israel vapauttaa 26 palestiinalaista terroristia ja lisäksi 20 Israelin arabia. Jos Israel suostuu tähän, PA/PLO:n tulee suostua neuvottelujen jatkamiseen vuoden 2014 loppuun ja luopumaan uhkauksistaan alistaa valtioesityksensä YK:n elimien ratkaistavaksi. Asiasta kertoi armeijan radio keskiviikkona.
ARMEIJAN RADIO kertoi edelleen, että rauhanneuvottelut ovat katkeamispisteessä Abbasin jyrkän kielteisen kannan vuoksi joustaa edes joissakin ehdottomissa vaatimuksissaan. Abbas uhkaa, että ellei neljättä 26 terroristin erää vapauteta 29.03, hän keskeyttää neuvottelut. Netanyahu puolestaan on todennut, etteivät neuvottelut ole edenneet ollenkaan toivotulla tavalla, eikä siten ole mitään mieltä antaa Abbasille ja PA:n arabeille uutta aihetta juhlintaan ottaessaan tuomitut terroristit vastaan sankareina ja kansan idoleina. Etenkin Israelin arabien vapauttaminen vankilasta aiheuttaa syvää sydänsurua israelilaisten terrorinuhrien keskuudessa, jotka kokevat, että heidän osin arpeutuneet haavansa revitään uudelleen auki.
Jonathan Pollardin vapauttamista on vaadittu Israelilla vuodesta toiseen. Hänet tuomittiin kovennettuun elinkautiseen vankeuteen ilman armahdusmahdollisuutta. Hän on istunut USA:n erityisvankilassa lähes 30 vuotta, vaikka yleinen vankeus aika vakoilusta on korkeintaan 15 vuotta. Usein heidät vapautetaan vankienvaihdon yhteydessä muutaman vuoden kuluttua. Apulaispuolustusministeri Danny Danon uhkaa erota, jos terroristit vapautetaan. Asian saama uusi käänne voi vapauttaa hänet uhkauksestaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Report-US-to-free-Pollard-for-extended-Israeli-Palestinian-peace-talks-346522
6. ISRAELIN merivoimien ohjusveneet havaitsivat kaksi palestiinalaisvenettä, jotka lähtivät Gazan rannikolta ja olivat matkalla Egyptiin. Merisotilaat joutuivat ampumaan varoitus-laukauksia veneitä kohti saadakseen ne pysäytetyiksi. Artikkelin mukaan ne olivat kalastusaluksia, joita käytetään salakuljetuksiin Egyptin ja Gazan välillä.
PALESTIINALAISLÄHTEEN mukaan neljä veneissä olleista miehistä haavoittui. Israelin ohjusveneet ohjasivat alukset rannikolle tarkastusta varten. Rannikolta avattiin tuli Israelin ohjusveneitä kohti, mutta raportti ei kerro osumista eikä siitä, oliko yöllinen operaatio aiheellinen. Hamasin talous on suurissa vaikeuksissa Egyptin pystyttyä sulkemaan yli tuhat salakuljetustunnelia Siinailta Gazan kaistalle ja rajoittaessa Rafahin terminaalin kautta kulkevaa liikennettä. Salakuljetus Siinailta Gazaan on ollut yksi tärkeimpiä tulolähteitä Hamasin talouselämälle, joka on joutunut suuriin vaikeuksiin. http://www.jpost.com/Defense/Israel-Navy-fire-at-2-suspected-smuggling-boat-off-Gaza-coast-346521
7. EGYPTIN tuomioistuimen annettua kuolemantuomiot 529 Muslimiveljeskunnan jäsenelle USA:n ulkoministeriö joutui koventamaan tuomioista antamaansa lausuntoa tiistaina. Lisäksi 628 veljeskunnan jäsentä odottaa sama kohtalo. USA:n ulkoministeriö vihjaa, että USA voi joutua harkitsemaan uudelleen Egyptille tulevaisuudessa myöntämäänsä avustusta sekä vähentämään muutenkin maitten välillä olleita yhteistoimintamuotoja.
USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi maanantaina, että hän harkitsee lähipäivien aikana, voiko hän palauttaa USA:n aiemmin poistamia avustuksia Egyptille presidentti Mursin hallituksen kaatamisen seurauksena, mitä USA pitää vallankaappauksena. USA:n ulkoministeriö katsoo, että kuolemantuomio on rikos inhimillisyyttä vastaan, mitä länsimaissa vallitseva yleinen mielipide ei suvaitse. Kuolemantuomio, kuten jäsenten silpomiset rangaistusmuotona rikoksista syytetyille, ovat yleisiä arabi- ja islamin maissa. Egypti on kuitenkin strategisesti tärkeä USA:lle, joten se on joutunut ja joutuu sulkemaan silmänsä lukuisissa ihmisoikeusrikkomuksissa. http://www.jpost.com/Middle-East/US-says-executions-of-529-Muslim-Brotherhood-members-would-impact-future-American-aid-346498
8. MINISTERI Naftali Bennett sanoo epäilevänsä USA:n tarjousta Pollardin vapauttamiseksi sitä vastaan, että sillä saataisiin Abbas suostumaan jatkamaan neuvotteluja. Vastapainoksi Israel toteuttaisi 26 terroristin vapauttamisen. Bennett sanoo, että Mahmoud Abbasia joudutaan lahjomaan päivästä toiseen vain saadakseen hänet neuvottelupöytään. Tämä on varsin räikeää ja ilkeämielistä painostusta Abbasin alias Abu Mazenin taholta, mitä hän harrastaa avoimesti suostumalla lahjontaan antamatta mitään vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178922#.UzKVhEBsNDQ
IDF havaitsi tiistaina kaksi pommia Gazan turvallisuusaidan varrella. Pioneerit tuhosivat ne ilman vahinkoja. Viime viikon torstaina löydetty tunneli Gazasta Israelin puolelle ainakin oli 700 metriä Israelin alueella päättyen lähelle juutalaisyhteisöjä. Se oli varustettu generaattorilla ja sähköjohdoilla ja -valoilla, sekä sieltä löydettyjen työkalujen perusteella arvioiden sitä oli käytetty aivan äskettäin. Se oli tähän saakka löydetyistä tunneleista suurin. Sellaisen rakentaminen maksaa miljoonia, joten varallisuutta Gazassa on.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178900#.UzKXEEBsNDQ
USA kiristää suhteitaan Israelia kohtaan, mistä on osoituksena sekin, miten USA:n ulkoministeriö rajoittaa israelilaisille upseereille myönnettyjä viisumeita. Lieneekö Obaman osoittama vastenmielisyys Israeliin syynä? Joissakin USA:n ulkoministeriön viesteissä syytetään Israelia ihmisoikeuksien rikoksista suhteessaan palestiinalaisia kohtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178916#.UzKYy0BsNDQ

Tuesday, March 25, 2014

TIISTAI 25.03.14


TIISTAI 25.03.14
1. ENNUSTEET lupaavat tiistaiksi puolipilvistä säätä ja paikallisia sadekuuroja, mutta ilma on lämmin. Aamulla puoli seitsemän aikaan mittari näytti 13 lämpöastetta, mutta sää näytti kovin sumuiselta ja tuntui viileältä kosteudesta johtuen. Huomisestä keskiviikosta alkaen taivas selkenee ja aurinko paistaa täydeltä terältään loppuviikon ajan, näin ennustetaan. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -20; Tiberias 14 -26: Suolameri 19 -28; Eilat 17 -30 +C-astetta. Kevät alkaa puskea esiin hetkittäisistä takaiskuista huolimatta.
2. ISRAELIN ulkoministeriön lakko laajeni eilen siten, että kaikki maan 103 lähetystöä ja konsulaattia suljettiin toistaiseksi ilman avaamisaikaa. Ulkoministeriön Jerusalemin virastot sulkeutuivat myös eilisestä lähtien. "Tämä on ensimmäinen kerta Israelin historiassa", sanovat ministeriön virkailijat. "Israelin puolustuksen ensimmäinen linja on murentunut". Tämän johdosta kukaan ei käsittele passi- tai viisumihakemuksia eikä muita kysymyksiä. Täydellisen lakon aikana kenenkään vierailuja ei sallita ministeriön tiloissa, mukaan lukien maan poliittisen johdon ja ministeriön hallinnon edustajat.
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman on ollut hämmästyttävän hiljaa koko kriisin ajan. Nyt hän kutsuu virkailijoiden reaktiota valitettavaksi ja osoitukseksi vastuuttomasta hysteriasta. Hän valittaa syntynyttä tilannetta aikana, jolloin yhteisesti sovittu sovittelija, entinen kansallisen työoikeuden presidentti Steve Adler käy neuvotteluja talousministeriön kanssa sovinnon löytämiseksi. Liberman lupaa tehdä kaikkensa, että tilanteesta aiheutuisi mahdollisimman vähän vahinkoa Israelille.
ULKOMINISTERIÖN virkailijat aloittivat taistelun palkkojensa ja työolosuhteittensa puolesta viime kesänä, mutta pidättyivät lakkotoimista työsovittelijan aloitettua työnsä. Ongelma on sen jälkeen pahentunut, koska sovittelusta ei saatu mitään tuloksia, ja neuvottelut katkesivat kuukausi sitten. Ulkoministeriön jarruttelun ja lopulta täyden kieltäytymisen vuoksi avustaa ulkomaisten diplomaattivieraiden matkojen järjestelyissä useat ulkoministereitten ja johtavien virkailijoitten Israelin vierailut ovat peruuntuneet. Englannin pääministeri David Cameron toteutti vierailunsa kaikesta huolimatta Englannin lähetystön ja pääministerin kanslian avustamana. Myös toukokuuksi sovitettu paavi Francis I:n Israelin vierailu on varassa peruuntua, mutta Vatikaani ilmoittaa, että vierailu on edelleen ohjelmassa.
TYÖNTEKIJÖITTEN Unionin johtaja Yair Frommer sanoo asiasta: "Talousministeriö on aloittanut täyden sodan Israelin valtion ulkomaanpalveluja ja tunnollisia virkailijoita vastaan, jotka uupumatta päivin ja öin taistelevat Israelin tulevaisuuden puolesta", hän toteaa valittaen. "Emme voi hyväksyä talousministerin virkailijoitten harjoittamaa sietämätöntä laittomuutta, jolla he sabotoivat Israelin tärkeitä intressejä". Hän sanoo, että lakolla voi olla vakavia seurauksia Israelin turvallisuudelle. "Israel jää ilman diplomaattista suojelua kansainvälisellä areenalla riskillä joutua kansainväliseen eristämiseen", sanotaan Unionin lausunnossa. Työtaistelu alkoi maaliskuun 4. päivänä, jolloin työntekijät katsoivat tarvitsevansa kovempia otteita, jotka osoitettiin talousministeriötä kohtaan. Tilanteen jatkuminen ja pääministerin ilmeinen haluttomuus kriisin ratkaisemiseksi on jo aiheuttanut arvaamatonta vahinkoa Israelin imagolle ulkomailla. Pääministeri joutui peruuttamaan suunnitellun vierailun Etelä-Amerikan maihin, koska ulkoministeriö kieltäytyi avustamasta matkajärjestelyissä.  http://www.timesofisrael.com/diplomats-call-full-blown-strike-shuttering-foreign-ministry
3. TALOUSMINISTERIÖN palkka-asioitten käsittelijäjohtaja Kobi Amsalem varoittaa ulko-ministeriön työntekijöitten unionia rangaistustoimilla siitä, että he ovat sulkeneet valtion omistamia rakennuksia ja instituutteja, mihin heillä ei hänen käsittääkseen ole oikeutta. Hän varoitti, että sulkemalla rakennuksia he ovat alkaneet varastaa valtiolta, ja sanoo tehneensä valituksen siviilipalvelun komission kurinpalautusosastolle. Hän kritisoi myös työntekijöitten vaatimuksia maksaa ulkomailla toimivien lähetystövirkailijoiden palkat etukäteen. Ulkoministeriön kiinteistöt Israelissa ja ulkomailla pysyvät suljettuina sunnuntaista lähtien. http://www.timesofisrael.com/treasury-threatens-striking-foreign-ministry-staff
4. KANSANEDUSTAJA Motti Yogev (Juutalainen koti) sanoo ehdottomasti vastustavansa jatkuvia neuvotteluja. "En kannata jatkuvia neuvotteluja", hän selittää. "Kannatan rauhan muodostamista maassa, ennen kaikkea Juudean ja Samarian asteittaisella liittämisellä Israeliin, aloittaen C-alueista. Arabeilla tulisi olemaan paremmat olot kuin missään muualla. Heillä on parempi elämä Israelin alaisuudessa kuin missään muualla. Kannatanko minä neuvottelujen romuttamista? Ehdottomasti. Otetaan asiat omiin käsiimme ja annetaan PA:n arabeille paremmat olot kuin missään muualla", Yogev selittää Arutz Shevan toimittajalle.
YOGEV sanoo, että neuvotteluja voidaan jatkaa, mutta ei PA/PLO:n kanssa, jotka jatkavat Israelin vastaista kiihotusta neuvottelujen ollessa käynnissä. "Ei meillä ole mitään keskusteltavaa PA/PLO:n kanssa", hän sanoo. "Ennen kaikkea meidän ei tule tehdä mitään myönnytyksiä heille. Amerikan harjoittaman painostuksen suhteen meidän tulee tiedostaa, miten hoitaa asiat heidän kanssaan". Hän kutsui Amerikan esitystä kytkeä Pollardin vapauttaminen osaksi rauhanprosessia, jolla jatkettaisiin neuvotteluja, moraalittomaksi, sillä Pollard olisi pitänyt vapauttaa jo vuosikymmeniä sitten. Hän sanoo, että Obaman vaatimus Netanyahulle terroristien vapauttamisreksi ei ole eettinen, sillä Amerikka ei koskaan vapauta tuomittuja terroristeja, ja Pollardin kytkeminen siihen on moraalitonta.
Yogev kuitenkin väistää taitavasti liian tunkeilevat kysymykset varoessaan puuttumasta hallituksen tekemiin päätöksiin 104 terroristin vapauttamiseksi, sillä vaikka vapautettavia oli tarkoitus olla 78, Kerry painosti Abbasin vaatimuksesta Netanyahun suostumaan neljännen 26 vangin vapauttamiseen, vain saadakseen Abbasin pöydän ääreen ilman vastapalvelua.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178863#.UzEm3EBsNDQ
5. 15 kansanedustajaa Labor-puolueesta, Hatnuahista ja Shashista esittää Netanyahulle lähettämässään kirjeessä, että hänen tulee peruuttaa terroristien vapauttaminen ja sen sijaan julistaa rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Abbas varoittaa, että jos terroristeja ei vapauteta sopimuksen mukaan, neuvottelut katkeavat.
He perustelevat kantaansa sillä, että rakennuskielto voidaan koska tahansa poistaa tai keskeyttää, mutta terroristien vapauttamista ei. Lisäksi he voivat, kuten on tapahtunut lähes 50 %:ssa vapautetuista terroristeista, palata entiseen väkivaltaiseen toimintaansa.
Netanyahun antaman suostumuksen mukaan viimeinen 26 tuomitun terroristin vapauttaminen tulee tapahtua ennen kuun loppumista, mutta pääministeri ei ole vielä tehnyt päätöstä, tapahtuuko se sovitulla tavalla. Hän vihlaisi, että sitä tulisi siirtää, koska mitään edistystä ei ole havaittavissa neuvotteluissa, ja PA:n johto sanoo avoimesti, että neuvotteluja on jatkettu vain saadakseen terroristit vapautetuiksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Group-of-MKs-implore-Netanyahu-to-freeze-settlements-rather-than-release-terrorists-346376
6. 75 % PA:n arabeista sanoo, että mahdollisuudet itsenäisestä Palestiinan valtiosta lähimmän 5 vuoden aikana ovat olemattomat. Palestiinan politiikan ja seurantakeskuksen suorittamassa tiedustelussa haastateltiin 1200 PA:n arabia, virhe % + - 3.
62 % vastustaa Kerryn kehyssuunnitelmaa, johon sisältyy Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona, mutta 56 % uskoo Abbasin hyväksyvän suunnitelman, 32 % ei. 76 % vastanneista uskoo, että Abbas tulee jatkamaan neuvotteluja huhtikuun jälkeen, mutta 55 % sanoo vastustavansa neuvottelujen jatkamista, 42 % hyväksyy. 75 % uskoo, että Abbas vie valtion tunnustamisasian kansainvälisiin instansseihin nykyisten neuvottelujen loputtua. Vaikka 75 % ei usko valtion muodostamiseen 5 vuoden sisällä, 72 % heistä vastustaa yhden valtion periaatteen toteuttamista.
Jos PA:n vaalit pidettäisiin nyt. Abbas saisi 53 % äänistä, kun Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh saisi 41 %, pientä nousua Abbasille ja laskua Haniyehille edellisestä kyselystä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/75-percent-of-Palestinians-Chances-for-state-in-5-years-nonexistent-346381
7. YK:n ihmisoikeusneuvosto äänestänee perjantaina viidestä Israelin vastaisesta päätöslauselmasta, jotka Islamic Conferense esitti Pakistanin avustuksella neuvoston pelkästään Israelia koskevan agendan no 7 alla, joka vaatii, että "Israelin ihmisoikeuksien rikoksia tulee käsitellä jokaisessa neuvoston kokouksessa". Israelin edustaja ei ole paikalla ministeriön lakon vuoksi, mikä keskeytti kaikki ministeriön toimet kotona ja ulkomailla. Neuvoston kokouksessa sen Lähi-Idän erikoisraportoija Richard Falk esittää viimeisen raporttinsa. Hänen 6 vuoden kautensa päättyy kesällä. Esitykset Israelin ihmisoikeus-rikoksista toistuvat joka vuosi lähes saman sisältöisinä perustuen, jos mahdollista, vieläkin mielikuvituksellisempiin sepustuksiin, joiden perusteella päätökset nuijitaan.
Koko UNHCR:n toiminta on lapsellista leikittelyä vakavilla kysymyksillä, ja sen tekemät päätöslauselmat ovat yleensä vain huitaisuja ilmaan ilman mitään merkitystä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UNHRC-to-vote-on-five-anti-Israel-resolutions-this-week-346380Monday, March 24, 2014

MAANANTAI 24.03.14


MAANANTAI 24.03.14
1. TÄNÄÄN maanantaina ennusteet lupaavat aurinkoista säätä ja lämmintä, mikä jatkunee huomisen paikallisista sadekuuroista välittämättä ainakin sitä seuraavat pari-kolme päivää. Mittarimme näytti aamulla 16 lämpöastetta, mutta taivas oli paksussa pilvessä, minkä johdosta Maija-vaimo päätti siirtää lakanoiden pesun seuraavaan päivään. Tällä hetkellä taivas on ohuen harsomaisen pilvikerroksen peitossa, mutta aurinko paistaa sen läpi. Lämpötilat: Jerusalem 14 -22; Tiberias 14 -29; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -31 +C-astetta.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on jatkuvasti lehtien otsikoissa, jos ei puolueensa sisäisistä jännitteistä, Irania tai Syyriaa koskevien lausuntojensa, tai USA:n hallituksen yhä vaikeammin ymmärrettävästä rauhanprosessia koskevasta politiikasta antamistaan arvioista johtuen, niin ainakin hänen yksityiselämäänsä koskevien ongelmien vuoksi. Pystymättä arvioimaan hänen Sara-vaimonsa henkistä potenssia tai sen käyttämistä rakentavasti tai hajottavasti voimme vain sivusta seurata toistuvia valituksia ja epäilyjä siitä, kuka maan asioista lopulta päättää. Netanyahulla on kolme asuntoa käytettävissään, virka-asunto Jerusalemissa, ja lisäksi omistusasunto Jerusalemissa ja toinen rannikolla.
Media ruotii varsin suorasukaisesti pääministerin yksityiselämää, mikä kohdistuu pääosin Saran ja palvelusväen välisiin ristiriitoihin, joissa pääministeri joutuu toimimaan välittäjänä. Median hillityn varomaisissa artikkeleissa elää epäilys, että Saran vaikutus voi tuntua myös maan johtamisessa, mitä ei aina katsota sopivaksi. Vaikka naisen intuitio voikin nähdä asioita näkökulmista, mihin miehen monimutkaisempi tapa käsitellä asioita ei pysty, ristiriitainen kotiympäristö ei varmaan ole vaikuttamatta pääministerin kykyyn hoitaa maan asioita.  
EIHÄN vaimon, tai jonkun muun läheisen, valta johtavaan virkamieheen ole harvinaista. USA:n presidentti Obaman toimintaa hallitsee WND:n artikkelin mukaan nainen nimeltä Valeri Jarret, vaikka hänellä ei ole koulutusta eikä aiempaa kokemusta kansainvälisessä politiikassa tai taloudessa. Jarrettia verrataan Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hovissa toimineeseen mystikkoon Rasputiniin, jolla oli hallitseva valta sekä tsaariin että hänen vaimoonsa Aleksandraan. Rasputin ei esiintynyt julkisuudessa, kuten ei Jarretkaan, mutta hänen vaikutuksensa tuntui tsaarin päätöksissä, mitkä lopulta suistivat Venäjän sekasortoon ja sisällissotaan, joka suisti tsaarin hallinnon kaatumiseen ja hänen ja hänen perheensä tuhoon. "Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiäkin paljon kalliimpi. Hänen miehensä häneen luottaa, eikä häneltä riistaa puutu. Hän tekee miehellensä hyvä, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä".  (Snl.31:10 -12) http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/middle-east/israel-and-palestine/110901/israel-benjamin-sara-netanyahu-scandal, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4502220,00.html, http://www.wnd.com/2014/03/meet-the-most-powerful-woman-in-america
3. PRESIDENTTI Obaman hallitus alkaa osoittaa hysterian merkkejä seuratessaan ulkoministeri John Kerryn sponsoroiman viime vuoden heinäkuussa alkaneen neuvottelu-kierroksen kohtaloa. Neuvottelujen tarkoituksena oli saada Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus allekirjoituskuntoon 29.huhtikuuta 2014 mennessä. Kerry esitti neuvottelujen saatesanoissaan kohtalonomaisia uhkauksia Israelille, elleivät neuvottelut tuota tulosta." Israel tullaan eristämään steroideilla", hän uhkasi Euroopassa pitämässään puheessaan. Hän on joutunut viimeistelemään ja siistimään noita vallan huumassa lausuttuja sanojaan, mutta hänen epäluuloinen ja nihkeä suhtautumisensa Israeliin on totta, niin juutalaista cohenin pappissukua kuin hänen sanotaankin edustavan.
OBAMAN hallitus pyrkii kaikin voimin saamaan neuvotteluaikaa jatkettua ainakin vuoden loppuun, mutta PA:n puheenjohtaja Abbas on useaan kertaan todennut, ettei hän suostu lisäaikaan. Hän hyvin tietää, että USA:n taloudellinen tuki on elintärkeä PA:n talouden pysyttämiseksi pinnalla uhkaavasta romahduksesta. Taustalla on pelko – tai ehkä se on jopa Abbasin suunnitelmissa yhtenä vaihtoehtona – PA:n hallituksen hajottamisesta, mikä saattaisi koko palestiinalaisalueen sekasortoiseen tilaan, mikä ei ole USA:n eikä Israelinkaan intressien mukaista. Siksi Abbas katsoo voivansa jatkaa lisäetujen kiristämistä.
Käytännössä se tarkoittaisi, että Israelin tulisi ottaa valvontaansa Juudean ja Samarian alueet. Gazasta ammuttu rakettituli on saanut IDF:n uhkaamaan ja vaatimaan, että Israelin tulee ottaa myös Gazan kaista valvontaansa. Yhden viikon aikana Gazasta Israeliin ammutut lähes sata rakettia, vaikkakin huonolla tähtäyksellä, on saanut Israelin turvallisuusjoukot vaatimaan, että tilanteelle on tehtävä jotain radikaalia, jolla ongelma poistetaan, ja tällä kertaa lopullisesti. Pääministeri Netanyahu harkitsee asiaa eikä osaa päättää, sillä hänellä on paljon suurempi kala taltutettavana Iranin ydinteollisuuden eliminoimisessa, koska näyttää, etteivät P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut edisty. Hallitus on asettanut lähes 3 miljardia USD IDF:n käyttöön, mikäli ilmaiskuista tulee totta.
KERRYN päänsärkyä lisää Abbasin jyrkän kielteisen kannan lisäksi joustaa edes joissain keskeisistä vaatimuksistaan se, että Netanyahu on antanut ymmärtää – joskaan selkeästi sanomatta – etteivät neuvottelut ole edenneet vaaditulla tavalla, minkä johdosta sovitun viimeisen 26 terroristin vapauttamista tulee siirtää tai peruuttaa kokonaan, kuten monet Israelin ministerit ja kansanedustajat vaativat. Lisäksi Abbasin vaatimus Israelin arabien lisäämistä vapautettavien joukkoon herättää kovaa vastusta Israelissa. Abbas uhkaa lopettaa kaikki neuvottelut Israelin kanssa, ellei vapauttamista toteuteta suunnitelman mukaan. Hän uhkaa aloittaa valmistelut PA:n kääntymistä YK:n elimien ja instanssein puoleen hakeakseen niiden jäsenyyttä, ja lopulta Palestiinan valtion perustamista. Viimeisten päivien aikana sattuneet veriset yhteenotot IDF:n ja etsimiensä terroristien välillä ja niitä seuranneet mielenosoitukset kuumentavat entisestäänkin räjähdysaltista tilannetta.   http://www.timesofisrael.com/report-washington-fears-collapse-of-peace-talks
4. KAKSI IDF:n sotilasta haavoittui yhteydenotoissa PA:n arabien kanssa Raakelin hautakammion lähellä Betlehemissä. Heidät vietiin saamaan hoitoa sairaalaan. Molemmat olivat saaneet kiven vaarallisesti päähänsä.
IDF:n sotilaat tunkeutuivat myös Aidan pakolaisleiriin, jonka asukkaat kivittivät heitä kivin ja palopommein, kuten MAAN-uutistoimisto Betlehemissä raportoi. Sotilaat tekivät ratsioita useisiin taloihin pitäen niitä jonkin aikaa valvonnassaan. Yksi PA:n arabi haavoittui päähän osuneesta kumiluodista.
JÄNNITYS Juudean ja Samarian alueilla on noussut monta pykälää, mihin vaikutti etenkin IDF:n, Shin Betin ja rajapoliisin yhteistoimin tekemä ratsia Jeninin pakolaisleiriin, jossa heidän etsimänsä terroristi majaili. Mies ei suostunut antautumaan, vaan aloitti tulituksen haavoittaen kahta rajapoliisia, mutta saaden itse surmansa. 2 -3 muuta leirin asukasta, joita kokoontui aloittaa mellakan sotilaita ja poliiseja vastaan, sai myös surmansa tulituksessa.
Sunnuntaina IDF kävi hajottamassa yeshiva-opiskelijoiden kyhäämät rakennelmat ja poistaen siellä olleet opiskelijat. Yksi heistä meni Burgan arabikylään, jossa hän joutui nuorten ja lasten pahoinpitelemäksi. PA:n poliisi pelasti hänet ottaen hänet huostaansa ja luovuttaen hänet myöhemmin IDF:n sotilaille.
ISRAELIN radion mukaan arviolta useita yeshivassa opiskelevaa nuorta oli mennyt Homeshin juutalaisyhteisön raunioille rukoillakseen siellä. PA:n poliisin mentyä paikalle he pakenivat yhden päästessä Burgan arabikylään. http://www.timesofisrael.com/two-soldiers-injured-in-bethlehem-clash, http://www.timesofisrael.com/after-fatal-jenin-face-off-there-could-be-much-worse-to-come
5. BEIT HANINAN Jerusalemin lähiössä, toistaiseksi tuntemattomat vandaalit olivat töhrineet graffiteja ja puhkoneet autonrenkaita ainakin 34 autossa. Teksteissä luki "hintalappu", ja "pakanat Israelin maassa ovat meidän vihollisiamme". Samantapaisia hyökkäyksiä autoja vastaan tapahtuu silloin tällöin Jerusalemin itäosan lähiöissä. Arabit vastaavat niihin hyökkäilemällä lähiöissä asuvia juutalaisia ja poliisien partioita vastaan. Myös kivitykset Temppelivuorella ovat lisääntyneet etenkin, jos juutalaisia päästetään vuorelle.
USA:n ulkoministeri John Kerry esitti vielä julkistamattomassa kehyssuunnitelmassaan, että Palestiinan valtion pääkaupunki voisi sijaita Beit Haninan lähiössä. PA:n johto kielsi esityksen kauhistuneena todeten, että koko Jerusalemin itäosa 1949 aselepolinjan takana tulee kuulumaan Palestiinan pääkaupunkiin, mitä Israel ei voi hyväksyä. http://www.timesofisrael.com/vandals-deface-arab-owned-cars-in-east-jerusalem
6. AL-QAEDAAN kuuluva Al-Minbar Jihadi mediaverkko julkaisi sivuillaan muslimeille tarkoitettuja kehotuksia aloittaa hyökkäykset ranskalaisia kohteita vastaan Ranskassa sekä sen intressejä vastaan muualla maailmassa tukeakseen Afrikan pohjoisosassa taistelevia muslimeja, ja etenkin Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa. Kirjoituksessa todetaan, että nämä kohteet on helppo löytää, koska muslimimaat ovat täynnä Ranskan lähetystöjä ja varsinkin siksi, että muslimeja "Ummah leijonia" asuu länsimassa miljoonittain. Ranska lähetti 2000 sotilastaan Keski-Afrikan tasavaltaan tukemaan 6000 miehen vahvuisia Afrikan unionin joukkoja mahdollista vallankumousyritystä vastaan. Muslimit ovat hyökkäilleet sekä Malissa että Keski-Afrikan tasavallassa asuvia kristittyjä vastaan polttaen heidän kyliään ja kirkkojaan sekä raiskaten ja murhaten asukkaita mielensä mukaan. Muslimien telotettavien listalla on myös Ranskan presidentti Francois Hollande. http://www.timesofisrael.com/islamist-group-calls-for-hollande-assassination

  
Sunday, March 23, 2014

SUNNUNTAI 23.03.14


SUNNUNTAI 23.03.14
1. TÄNÄÄN on sunnuntai, juutalaisen työviikon ensimmäinen päivä, jona Jeesus Kristus nousi kuolleista ilmestyen muutamille opetuslapsineen. Sunnuntai on päivä, jonka ensimmäiset kristityt pyhittivät lepopäivänä, joskin on epäselvää, miten paljon asiaan vaikutti Rooman kirkon tarkoituksellinen erottautuminen juutalaisuudesta ja heidän juhlapäivistään pyrkien tarkoin valvomaan, etteivät kirkon ja juutalaisten juhlapäivät sattuneet päällekkäin.
Israelissa keskustellaan, voitaisiinko sunnuntai julistaa vapaapäiväksi, jolloin ihmiset voisivat perheineen käydä kaupoissa tai retkeillä maastossa. Tämän puutteen vuoksi esim. Tel Avivin pormestari Ron Huldai esittää liikkeiden pitämistä auki lauantaisin, mikä herättää kovaa vastustusta uskonnollisten ja rabbien taholta. Toinen syy sunnuntain julistamiseksi vapaapäiväksi on se, että liiketoimien harjoittaminen ulkomaiden kanssa helpottuisi, koska länsimaissa liiketoiminta hiljenee sunnuntaiksi. Yksinkertaisinta olisi, jos länsimaat muun maailman kanssa tunnustaisivat lauantain Mooseksen lain mukaisesti Jumalan määräämäksi lepopäiväksi, mutta se tuskin toteutuu.
ISRAELIN taivas on tänään ennusteen mukaisesti puolipilvinen, aamulla kuuden jälkeen ohuen harsomaisen pilviverhon suojaama, jonka läpi aurinko paistaa lämpimästi. Aamulla lämpömittari osoitti jo 16 lämpöastetta nousten päivällä 24 asteeseen tai yli. Huomiseksi luvataan aurinkoista säätä lämpötilan vähän laskiessa, tiistaisen puolipilvisen sään muuttuessa uudelleen aurinkoiseksi keskiviikkona. Kinneretin pinta pysyttelee ennallaan.
Säätila: Jerusalem 15 -24; Tiberias 14 -31; Suolameri 20 -30: Eilat 20 -31 +C-astetta. Lämpötila osoittaa suhteellisen vakaata kevään tuloa, joskin tuuli voi paikoin häiritä. Sateet ovat tältä erää loppuneet, mutta myöhäissateet voivat korjata tilannetta.
2. IDF, Shin Bet ja Rajapoliisi tekivät lauantaina yhteistoimin ratsian Jeninissä sijaitsevaan pakolaisleiriin ja siellä taloon, jossa etsitty terroristi Hamza Abu al-Hija, 22, asui. Talossa asuvia ihmisiä kehotettiin poistumaan rakennuksesta ennen hyökkäystä talon sisälle. Hija ei suostunut antautumaan vaan aloitti tulituksen, johon sotilaat ja poliisit vastasivat. Al-Hija sai surmansa poliisin luodeista, kuten myös kaksi muuta, Al-Aksa Prikaatin jäsen Jazen Jabarin, 23, ja Islamic Jihadin jäsen Mahmud Abu Zeina, 25, saivat surmansa. IDF:n mukaan myös neljäs PA:n arabi sai surmansa, mutta PA ei nimennyt häntä. Al-Hija oli Hamasin aktivisti Jeninissä. Kaksi rajapoliisin jäsentä haavoittui, ja heidät toimitettiin sairaalaan.
IDF:n sotilaat ja rajapoliisit saartoivat talon, ja tulitus alkoi al-Hijan pyrkiessä pakenemaan. Poliisi etsi al-Hijaa syyllistyneenä useisiin tulituksiin ja pommihyökkäyksiin sekä uusien terrori-iskujen suunnitteluun. PA:n turvallisuusjoukot kertoivat AP:n toimittajalle, että tulituksen aikana sadoittain vihaisia leirin asukkaita kokoontui paikalle, osa heistä aseistautuneina, alkaen kivittää sotilaita kivin, kotitekoisin petrolipommein ja mitä käsiinsä saivat. MAAN uutistoimisto Betlehemissä raportoi, että IDF tuhosi osan taloa. Palestiinalais-lähteet Gazassa kertoivat, että al-Hija suunnitteli suurta hyökkäystä Israelia vastaan. Reutersin mukaan Hamasin jäsenet kantoivat hänen ruumistaan pitkin Jeninin kaupungin katuja huudellen Abbasin vastaisia iskulauseita. He syyttivät PA:n poliisia yhteistoiminnasta Israelin kanssa todeten, että PA:n poliisi oli aiemmin pidättänyt al-Hijan ainakin 20 kertaa. IDF oli ilmoittanut ratsiasta PA:n poliisille kehottaen heitä pysyttelemään toimistossaan ja poissa näkyvistä ratsian aikana yhteenottojen välttämiseksi.
ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh tuomitsi ratsian syyttäen Israelia tilanteen kiihottamisesta kehottaen Yhdysvaltoja puuttumaan siihen ennen kaiken romahtamista.
Pian ratsian jälkeen Hamas julkisti julisteen, jossa Hamza Abu al-Hijaa ylistettiin marttyyrina. Islamic Jihadin tiedottaja Hader Adnan ilmoitti järjestön kostavan veren verellä. Hamasin tiedottaja Mushir al-Mushri esitti vaatimuksen, että PA:n tulee lopettaa neuvottelut Israelin kanssa. Surmansa saaneen terroristin Hamza Abu al-Hijan isä Jamal Abu al-Hija kärsii Israelin vankilassa v. 2002 yhdeksään elinkautiseen tuomittuna ainakin yhdeksän israelilaisen surmasta osallistuessaan ainakin kuuteen terrorihyökkäykseen, niiden mukana v. 2002 Meron tienristeyksessä, jossa kuoli 9 israelilaista sekä Sparro-pitzerian pommitukseen v. 2001, jossa kuoli 15 israelilaista.  http://www.timesofisrael.com/three-palestinians-killed-in-clashes-with-idf-in-jenin
3. TIMES of Israel arvioi aikaisin lauantaiaamuna tehtyä ratsiaa pannen merkille, ettei arabimedia juuri huomioinut koko tapahtumaa Jeninissä, joka normaalisti olisi ollut lehtien pääotsikkona arvioiden tämän johtuvan varovaisuudesta arabikevään jälkitunnelmissa. Lehden julkaiseman artikkelin kirjoittaja Avi Issacharoff varoittaa, että tapaus on kuitenkin herättänyt suurta huomiota palestiinalaisten keskuudessa ja eritoten pakolaisleirissä, joka hänen arvionsa mukaan on täynnä uusia al-Hijaseja. He ovat valmiit aloittamaan terrori-iskut Israelia vastaan, jotka voivat kehittyä kolmanneksi intifadaksi, asettaen samalla itsensä hengenvaaraan. Artikkelin kirjoittaja arvioi, että paljon pahempaa voi olla tulossa. http://www.timesofisrael.com/after-fatal-jenin-face-off-there-could-be-much-worse-to-come
4. EDELISEN Times of Israel artikkelin kirjoittaja arvioi toisessa artikkelissaan, miksi Abbas on alkanut vaatia, että neljä elinkautista kärsivä Fatah-Tanzimin entinen komentaja Marwan Barghouti tulee vapauttaa. Vaikka siitä ei julkisesti ole esitetty vaatimusta, keskustelua siitä on käyty, ikään kuin se olisi elinehto rauhankeskustelujen jatkumiseksi. Abbasia on syytetty PA:n arabien taholta siitä, ettei hän ole nimennyt seuraajaa. Artikkelissa arvioidaan, että Abbas tunnustelee mahdollisuutta Barghoutin vapauttamiseksi, joka on hyvin suosittu palestiinalaisten keskuudessa. Toiseksi hän pelkää pahinta kilpailijaansa Muhammed Dahlania, joka avoimesti on haastanut hänet syyttäen häntä lahjonnasta poikiensa hyväksi, palestiinalaisten asian syrjäyttämisestä ja muista rikoksista. Saadessaan Barghoutin rinnalleen Dahlanin uhka olisi poistettu, ja se antaisi Abbasille vapaata tilaa toimia, ja ehkä jopa antaisi Barghoutille mahdollisuuden osallistua rauhankeskusteluihin. http://www.timesofisrael.com/why-abbas-wants-marwan-barghouti-to-go-free
5. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhoaa palattuaan Washingtonin matkaltaan, miten hän pystyi torjumaan presidentti Obaman suostuttelut ja uhkaukset ja pysymään lujana kansalleen antamansa lupauksen mukaisesti. Hän sanoi kolmesti "ei" Obaman mairitteluun, "miten suuri rauhanmies hän on ja miten luotettava hän on", kuten hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeineh totesi. Rudeineh sanoi, ettei Abbas suostunut tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona; hän vaati oikeudenmukaista ratkaisua palestiinalaispakolaisten ongelmaan ja itsenäistä Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Itä Jerusalem, mutta ilman juutalaisyhteisöjä tai IDF:n läsnäoloa. Hän kuitenkin vakuutti, että ovea pidetään edelleen auki rauhanomaista ratkaisua varten. Tämä voitaneen ymmärtää siten, että PA on jo periaatteessa hylännyt ulkoministeri John Kerryn kehyssuunnitelman, vaikka sitä ei ole vielä julkistettu, uskoen kuitenkin saavansa lisää myönnytyksi Israelilta ennen lopullista kieltoa.
VASTAUKSENA Israelissa levinneisiin uutisiin, että neljäs ja viimeinen erä 104 terroristin vapauttamisesta voidaan siirtää tai peruuttaa kokonaan, jos voidaan osoittaa, ettei neuvotteluissa ole tapahtunut vaadittavaa edistystä, Abbas pitää sitä ehtona neuvottelujen jatkumiseksi. Hän tulkitsee lupausta vapauttamisesta, että vaikka sillä ei ole suoraa yhteyttä neuvotteluihin ja vaatii, että sovitut 26 tai 32 terroristia tulee vapauttaa joka tapauksessa. Hän esittää uhkauksia, että ellei Israel toimi hänen toivomallaan tavalla, PA katsoo oikeudekseen toimia miten parhaaksi näkee. Abbasin viimeiset vaatimukset – joita hän lisää tarvittaessa – käsittävät lupauksen, että Israel hyväksyy pakolaisten paluuoikeuden ja korvausvaateet, sekä että Israel vapauttaa lisää terroristeja, mukaan lukien Barghouti, vankiloistaan ehtona keskustelujen jatkumiseksi huhtikuun jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178770#.Uy6aB0BsNDQ
6. USA:n presidentti Barack Obama ja hänen juoksupoikansa John Kerry alkavat näyttää epätoivoisilta pyrkimyksissään ujuttaa elävää käärmettä pulloon joutumatta pureman kohteeksi. Moneen viikkoon mitään uutta ei ole tapahtunut neuvotteluissa, ja Abbasin venkoilut ajan voittamiseksi ovat lopulta alkaneet mahtua Kerrynkin luutuneisiin aivo-lohkoihin, ettei tästä taida tulla mitään.
ABBASIN vaatimukset ovat selvät: Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille vähäisin tarkastuksin; pakolaisten paluuoikeus ja korvaukset; Itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki tulee olla Jerusalemin itäosa 1949 aselepolinjojen mukaan. Abbas vakuuttaa, ettei hän – eikä yksikään arabimaa – koskaan tunnusta juutalaista Israelia.
Netanyahu puolestaan selittää, ettei hän voi koskaan saada hallitustaan hyväksymään tuollaisia rauhanehtoja. Tässä selvittelyjen umpisolmussa Kerry vihjailee, että Obama voisi armahtaa vakoilusta Israelin hyväksi elinkautiseen ilman armonanomusta tuomitun Jonathan Pollardin vain saadakseen neuvottelut jatkumaan. Kerryn tarjous tarkoittaa sitä, että Israelin tulisi suostua Abbasin kaikkiin vaatimuksiin, jotka tulisivat asettamaan Israelin maan hengenvaaralliseen asemaan ja vetämään joukkonsa ja evakuoimaan arviolta 650 000 israelilaista ilman, että PA:n tulisi joustaa mistään vaatimuksistaan.
Yksi Israelin asettamista vaatimuksista Palestiinan valtiolle on se, että sen tulee olla aseistamaton eikä se saa solmia puolustussopimuksia minkään ulkomaan kanssa. PA:n tiedetään jo neuvotelleen Iranin kanssa, mistä osoituksena on Fatahin keskuskomitean vaikutusvaltaisen jäsenen ja presidenttiehdokkaan Jibril Rajoubin vierailu Iranissa. Rajoubin haastattelu on alla olevassa JP:n linkissä. Mikään ei voine estää Palestiinan valtiota solmimasta sopimuksia, salaisia tai julkisia, arabimaiden kanssa, jotka olisivat enemmän kuin halukkaita toimittamaan aseita Jordanian kautta. Siksikin Jordanin Laakson valvonta on elintärkeä, mistä Israel ei voi luopua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178787#.Uy6fWkBsNDQ, http://www.jpost.com/Features/In-Thespotlight/Feature-When-negotiations-fail-346195
7. Israelissa ihmetellään, miksi Netanyahu ei ole mennyt puolustusministeri Moshe Yaalonin tueksi USA:n vaatiessa häneltä virallista anteeksipyyntöä varomattomille mielipiteilleen, joita hän esitti Obaman ja USA:n luotettavuudesta ja halusta puolustaa liittolaisiaan. Ministeri Naftali Bennett puolestaan asettui hänen rinnalleen todeten, että Yaalon esitti ääneen tosiasioita, jotka jokainen Israelissa ja laajemminkin Lähi-Idässä tietää ja josta puhutaan julkisuuden ulkopuolella. Paljon kärjekkäämpiä huomioita on esitetty Saudi Arabian, Persian lahden maiden ja Egyptin taholta ilman Obaman vaatimuksia anteeksipyynnöistä. Bennett antoi tunnustusta Yaalonille todeten, että hän on hyvä puolustusministeri julkisesta arvostelusta huolimatta, tai jotka ehkä jopa ovat osoituksena siitä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-backs-Yaalon-over-Obama-comments-slams-misguided-critics-346200