Friday, October 25, 2013

PERJANTAI 25.10.13


PERJANTAI 25.10.13

1. ISRAELIN kuntavaalit eivät selvittäneet monia kiistakysymyksiä, monin paikoin näyttävät vain lisänneen eri uskonnollisten ja ei-uskonnollisten väestöryhmien välisiä jännitteitä. Jerusalem on tietenkin eniten huomion kohteena, jossa Shasion puheenjohtajan Arie Derin ja Israel Beitenun puheenjohtajan Avigdor Libermanin yhdessä juonima liitto Nír Barkatin kauden lopettamiseksi ja oman ehdokkaansa Moshe Lionin nostaminen hänen tilalleen ei onnistunut. Deri ei saanut haredim-kansaa eikä Liberman Venäjältä muuttaneita juutalaisia kiinnostumaan Lionista. Tuntien näiden kahden taidon manipulaatioihin ja järjestelyihin on luultavaa, ettemme ole vielä kuulleet tämän hankkeen loppua.

Libermania vastaan nostettu syyte asemansa väärinkäyttämisestä saanee oikeuden päätöksen ensi viikolla tai pian sen jälkeen. Jos hänet vapautetaan syytteistä, hän palaa entiseen toimeensa ulkoministerinä. Jos näin käy, tarkkailijat lupaavat kiivasta yhteenottoa Tzipi Livnin kanssa, sillä heidän näkemyksensä rauhankeskusteluista ja Abbasin sopivuudesta rauhankumppaniksi ovat vastakkaiset. Liberman sanoo suoraan, ettei PA:n puheenjohtaja ole luotettava neuvottelukumppani.
Jerusalemin pormestariksi uudelleen valittu Nir Barkat saa jatkaa toimessaan, sillä Moshe Lion on tunnustanut tappionsa, vaikka taistelu äänistä oli lopuksi varsin tiukka.

PAHIN vaalien jälkeinen selvittely tultaneen näkemään Beit Shemeksessä. Siellä edellinen pormestari Moshe Abutbul voitti kilpailijansa Eli Cohenin alle tuhannen äänen voimalla. Cohen syyttää Abutbulia äänestyslippujen väärentämisestä ja aikoo valittaa asiasta oikeuteen. Hän järjesti eilen mielenosoituksen Beit Shemeksessä saaden liikkeelle poliisin arvion mukaan 1000 ihmistä, tarkkailijoiden mukaan 1 500 –2 000. Cohenin kannattajat huutelivat iskulauseitaan, joissa he vakuuttavat taistelevansa kaupungin omistuksesta, eivätkä luovu siitä ilman jatkotoimia. Cohen edustaa ei-uskonnollisia; Abutbul kuuluu haredi-kansaan. Cohen vakuuttaa, ettei kriisi ole uskonnollinen vaan poliittinen: Ei tämä ole uskonsota”, hän vakuutti kansalle seisoessaan autonsa katolla. ”He ovat poliitikkoja, jotka käyttävät uskontoa peitteenään”. Poliisi teki ratsian tiistaina kahteen taloon takavarikoiden pari sataa väärennettyä henkilöllisyyskorttia, ja pidättäen 8 henkilöä kuulusteluihin. Cohenin kannattajat sanovat, että 30 henkilöä joutuu poliisin kuulusteluihin oletetun vaalirikoksen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/the-calm-before-the-political-storm/

2. Julkisuuteen ei vieläkään ole saatu tietoja, mistä pääministeri Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri John Kerry keskustelivat seitsemän tunnin aikana Roomassa. Sen verran kuitenkin lisätään, ettei Iranin kysymys ollut päällimmäisenä, mikä tarkoittanee sitä, että pääaiheensa oli joko Syyria tai Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut. Kerryn kerrotaan todenneen Netanyahulle keskustelujen aluksi: Älä kerro, mitä toivot vaan mitä haluat, ja sen jälkeen voimme yhdessä katsoa, miten se toteutetaan.

Israelin tiedustelu- ja kansainvälisten suhteiden ministeri Yuval Steinitz sanoi AFP:n haastattelussa Yhdysvaltain vierailunsa aikana, että USA:n ja Israelin välisissä näkökohdissa koskien Iranin ydinsuunnitelmia on pieniä eroavaisuuksia. Hän selitti, että päätavoite on yhteinen, eli estää Irania saamasta pommia, mutta tavoissa sen estämiseksi on eroja. Israelissa nähdään yleisesti, että Iranin ydinpommi on lähes peruuttamaton, on vain ajan kysymys, koska Iran haluaa rakentaa sen. Presidentti Pereskin ihmetteli, jos Iran ei halua ydinpommia, kuten se vakuuttaa, mihin se tarvitsee ballistisia ohjuksia, joita se rakentaa ja joilla se yltää useimpiin Euroopan ja Lähi Idän maihin ja pian USA:n rannikolle.
Toiseksi on useita maita, joissa on ydinvoimaloita, mutta ei uraanin rikastuslaitoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173190#.UmoAjWJHT-k

Washingtonissa toimiva Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) tutkimusten mukaan Iranilla on tarpeeksi pommin rakentamiseen vaadittavaa uraanirikastetta kuukauden kuluessa. Iran on pystynyt huomattavasti lyhentämään uraanin rikastamiseen käytettävää aikaa uusien tehokkaampien IR-2 sentrifugien ansiosta, joita se on asentanut Fordon ja Natanzin rikastus-laitoksiin.
Instituutti on vuosien ajan seurannut Iranin ydinteollisuuden kehitystä. Sen tulosten mukaan
Iran pystyy, jos se rikastaa kaikki 20%:n tasoon rikastamansa uraanin 90 %:n tasoon, rikastamaan tarpeeksi uraania yhtä ydinpommia varten. Jos se lähtee rikastamisen 3.5 %:n tasosta, sen rikastamiseksi 90 %:n tasoon tarvitaan pari kuukautta neljän ydinpommin rakentamiseksi. Tehokkaiden IR-2 sentrifugien ansiosta aika lyhenee viikolla tai parilla.

Raportilla voi olla suurta vaikutusta P5+1 maiden ja Iranin välisiin neuvotteluihin, joita on tarkoitus jatkaa ensi kuun alkupuolella. ISIS suosittelee neuvottelijoille julkisuuden lisäämistä, uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon keskeyttämistä, 20 %:n tasoon jo rikastetun uraanin viemistä ulkomaille tai muuttamiseksi voimalan polttoaineeksi, sekä useita toimenpiteitä, joilla IAEA:n tarkastuksia suoritetaan Iranin ydinlaitoksissa. Iran on kiinteyttänyt suhteitaan IAEA:n tarkastajien kanssa lähettäen apulaisulkoministeri Abbas Araghchin neuvottelemaan sen asiantuntijoitten kanssa tarkastusten suorittamisesta. http://www.timesofisrael.com/new-report-says-iran-can-have-nuclear-bomb-in-a-month/

3. Israelissa jatketaan edelleen schitzophrenista politiikkaa, josta on vaikea ymmärtää, ketä siinä yritetään pettää ja miksi. Tzipi Livni neuvottelee PA/PLO:n kanssa salaisesti, on tavannut Erdoganin tiimin ainakin 13 kertaa, pyrkien vakuuttelemaan julkisuuteen, miten tärkeä maan kansainvälisten suhteitten kannalta rauha palestiinalaisten kanssa olisi, ja miten se olisi ainoa keino säilyttää Israelin juutalaisluonne ja –enemmistö.

Samaan aikaan hallituspuolueiden puheenjohtajat valmistelevat lakiesityksiä, joilla neuvotteluja Jerusalemista estetään, ja joilla ”myönnytykset ilmapiirin kohentamiseksi” lopetetaan. Beit Yehudan puheenjohtaja Naftali Bennett aikoo saada terroristien vapauttamista koskevan esityksensä valmiiksi sunnuntain ministeritason istuntoon sunnuntaina, sopivasti ennen seuraavan 26-32 terroristin vapauttamiseksi ensi viikolla.
Erikoisen pahana Bennett pitää terroristien vapauttamisen sitomista uusien asuntojen rakentamiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

INN:n artikkelin mukaan vankien vapauttaminen ja juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa olivat yksi Netanyahun ja Kerryn keskusteluaihe Roomassa keskiviikkona. Myös Yuval Steinitz käsitteli kysymyksiä tavatessaan USA:n varapresidentti Joe Bidenin torstaina Washingtonissa. Yhteyksiä ainakin pidetään monella tasolla. Kvartetin edustajat tavannevat toisensa Jerusalemissa ensi viikon maanantaina.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan kiertää Eurooppaa pyrkimyksissään lisätä painostusta Israelia vastaan vaatien liikesuhteiden kiristämistä etenkin Juudean ja Samarian alueilla toimivien yhtiöitten kanssa. Osoituksena PA:n harjoittamasta Israelin vastaisesta propagandasta Israel esitteli mm. nuorisojulkaisun, jossa Israel on liitetty Palestiinaan Jordanjoesta Välimereen.
Bennett sanoo, että näissä olosuhteissa olisi parempi olla rakentamatta Juudeassa ja Samariassa, kuin että se liitetään osaksi terroristien vapauttamista, mikä on sitäkin arveluttavampaa, kun merkit osoittavat PA:n arabien valmistautuvan uuteen intifadaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-to-free-Palestinian-prisoners-announce-more-settlement-building-329701

4. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että Libanonissa on meneillään sisällissota, jota Hizbullah ja paikallinen Jihad käyvät keskenään. Hän lisää, että Kansainvälinen Jijad pyrki saamaan Israelin osalliseksi Syyrian konfliktiin ampuen raketteja Israeliin elokuussa. Yaalon selittää, että Libanonissa toimiva Jihad hyökkää Hizbullahia vastaan käyttäen terroria, autopommeja ja raketteja, kuten se teki Dahiyassa ja Bekaan laaksossa. Sama Jihad oli niiden neljän Libanonista ammutun raketin takana, jotka räjähtivät Israelin puolella. Jihad pyrki vierittämään syyn Hizbullahin harteille, joka välittömästi kiisti osallisuutensa. Yaalon ei kuitenkaan vaikuttanut erityisen huolestuneelta Libanonin tilanteesta, sillä hänen päähuolensa on Iran varoittaen, että ydinasein varustettuna se olisi pitelemätön. http://www.jpost.com/Defense/Yaalon-Civil-war-between-Hezbollah-and-Global-Jihad-has-erupted-in-Lebanon-329679
-          Turkki liittyy Saudi Arabian huoleen USA:n Lähi Idän politiikan suunnasta. Osoituksena tästä on se, että se on käyttää Kiinalaisia ja eurooppalaisia yhtiöitä pitkän matkan ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu totesi torstaina, että USA:n tapa hoitaa Syyrian tilannetta on kansainvälinen epäonnistuminen. USA:n Turkin lähettiläs Farncis Ricciardone aloitti keskustelut Turkin viranomaisten kanssa puolustusjärjestelmän solmimisesta Kiinan ja Turkin välillä, mistä lähettiläs sanoi USA:n olevan todella huolissaan sanktioiden ollessa voimassa. NATO:n jäsen Turkki ilmoitti syyskuussa solmineensa sopimuksen Kiinassa kehitetyn FD-2000 ohjuspuolustusjärjestelmän toimittamisesta ohittaen Venäjän, USA:n ja EU:n vastaavat tarjoukset. Tämä tuli pian sen jälkeen, kun Turkki oli antanut tietoja Iranille USA:n ja Israelin tiedustelusta ja agenteista Iranissa. Tämän katsotaan ilmentävän Turkin suurta huolta USA:n lähi Idän politiikan suunnasta ja luotettavuudesta erityisesti Iranin laajentumispyrkimysten suhteen, missä sillä on yhteinen intressi Saudi Arabian kanssa. Turkki ja saudit ovat sunni-muslimeja. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-joins-Saudis-in-showing-displeasure-over-US-policy-on-Syria-329715
-          Israelilainen kuorma-autonkuljettaja soitti poliisille arabikylästä sanoen, että PA:n arabit olivat varastaneet hänen autonsa ja että hän on nyt arabikylässä. IDF:n ja Magen David Adomin nopean toiminnan ansiosta hänet löydettiin arabikylästä lieviä vammoja saaneena. Myös arabien varastama kuorma-auto löydettiin pian läheltä arabikylää. Auton varastaneet arabit olivat kuitenkin paenneet, eikä heitä löydetty. Binyamin alueen poliisikomentaja everstiluutnantti Dudi Hayoun varoittaa israelilaisia liikemiehiä ja urakoitsijoita suureen varovaisuuteen toimiessaan Juudean ja Samarian alueilla, sekä välttämään menoa arabikyliin, joissa ei ole poliisisuojaa. Autojen varkaudet ovat olleet yksi tuottavimpia liiketoimia PA:n arabeille. Se on vähentynyt turva-aidan valmistumisen myötä, mutta he keksivät uusia tapoja houkutellen israelilaisia syrjäiseen paikkaan tarjoutuen ostamaan heidän autonsa, mutta varastaen sen ja heidän lompakkonsa ja kännykkänsä jättäen omistajan tien varteen. Toinen tapa on pysäyttää auto maantiellä ja pakottaa omistaja ulos autosta, jonka he varastavat ajaen sen läheiseen arabikylään. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-joins-Saudis-in-showing-displeasure-over-US-policy-on-Syria-329715
-          USA:n harjoittama salakuuntelu, joka paljastui äskettäin, on ollut laajaa ja systemaattista. He kuuntelivat useimpien EU-maan johtajien puheluita, heidän joukossaan Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka saatuaan tiedon siitä soitti vihaisesti latautuneen puhelun Obamalle vaatien sen lopettamista välittömästi. Mossadin entinen johtaja toteaa, että myös hänen puheluitaan on salakuunneltu USA:n toimesta. Hän sanoo, että kun he haluavat saada tietää, mitä Israelin johto todella ajattelee Iranista tai PA:n johtajista ja neuvotteluista, he kuuntelevat salaa, eikä sitä täysin pysty estämään. Merkelillä on Nokian valmistama erikoiskännykkä, josta hänelle annettiin uudistettu versio, jossa on salakuuntelun esto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173197#.Umoab2JHT-k, http://www.timesofisrael.com/european-outrage-grows-over-widening-spying-scandal/
-          Israel luovuttaa ensi viikon alussa useiden terroristien, myös itsemurhapommittajien, jäännöksiä PA:lle osana rauhanoperaatiota. Luovutettavien ruumiiden määrää ei vielä tiedetä, mutta niitä on useita kymmeniä, joista valita. PA yleensä järjestää suuren näytöksen saadessaan ruumisarkut haltuunsa ylistäen heitä marttyyreiksi ja sankareiksi, joita suositellaan lapsille ja nuorille esikuviksi, ja joista sepitetään runoja kertomuksia ja lauluja, joita esitetään PA:n virallisissa mediavälineissä. http://www.timesofisrael.com/bodies-of-sbarro-bomber-other-terrorists-set-to-be-released-to-pa/
Thursday, October 24, 2013

TORSTAI 24.10.13


TORSTAI 24.10.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja USA:n ulkoministeri John Kerryn neuvottelut Roomassa eilen keskiviikkona kestivät raporttien mukaan 7 tuntia. He tulivat neuvotteluista edelleen hyväntuulisen tuntuisina, mikä ilmentänee sitä, etteivät he pahemmin riidelleet asioista. Kerry on painottanut hyvää tahtoaan ja jopa ystävyyttään aina tavatessaan Netanyahun, mikä vaikuttaa positiivisesti neuvotteluilmapiiriin. Johtajien tapaamisesta voidaan todeta, ettei siinä niinkään pyritty etsimään uusia toimintatapoja kuin hiomaan voimassa olevia löytääkseen yhteisen näkökannan, sillä keskustelujen taustalla on potentiaalinen sota Irania vastaan, eikä virhearviointiin ole varaa. Israelin ilmavoimat ovat harjoitelleet aivan viime päiviin saakka pitkän matkan lentoja ja ilmatankkauksia, mikä osoittaa, että liipaisinsormi on edelleen herkässä kunnossa.

ISRAEL ei tietenkään voi toimia yksin niin kauan, kuin Iranin ja länsimaiden väliset neuvottelut ovat meneillään. Netanyahu vakuutti Kerrylle Roomassa, että vaikka hän pitää sotilaallisten iskujen mahdollisuutta edelleen tärkeänä Iranin taivuttamiseksi, hän pitää parhaimpana diplomaattista ratkaisua. Neuvottelujen motoksi nousi Kerryn jo aiemmin julistama kanta: ”Parempi jättää sopimus tekemättä kuin tehdä huono sopimus”. Netanyahu painotti myös sitä, ettei osittainen sopimus ole myöskään hyvä, koska se vain siirtää ratkaisua myöhemmäksi. Julkisuuteen annettiin varsin vähän raflaavaa, mikä olisi herättänyt etusivun pääotsikoinnin, mikä osoittanee, etteivät mielipiteet lopulta olleet pääkohdissa kaukana toisistaan.
Kerry painotti toistamiseen, että Iranin on osoitettava vilpittömyytensä teoissa, pelkät sanat eivät riitä todistamaan länsimaita, että Islamilainen tasavalta on tällä kertaa on uskottava.

NETANYAHU totesi, että Iran ja P5+1 maat ovat hyvin lähellä sopimusta ja yhteisymmärrystä, jolla vuodesta toiseen jatkunut kissa ja hiirileikki saataisiin lopulta ratkaistuksi, ja pääministeri vakuutti tukevansa sitä. Jos länsimaille onkin ollut vaikeaa uskoa Iranin vilpittömyyteen useitten vakuutusten ja pettymysten jälkeen, Israelille kysymys Iranin uskottavuudesta on polttava, sillä se koskee juutalaisen kansan säilymistä hengissä Iranin johtajien toistuvien uhkausten jälkeen pyyhkiä koko Israelin valtio pois maailman kartalta. Kuvaava esimerkki tästä on tapa, millä Qatarin viranomaiset poistivat Israelin lipun World Cupin uintitilaisuuden osanottajaluettelosta Dohassa, mistä sekä Israel että FINA protestoivat. http://www.timesofisrael.com/kerry-says-iran-must-prove-nuclear-program-is-peaceful/

ROOMAN neuvotteluissa rauhanprosessi Israelin ja PA/PLO:n välillä jäi ymmärrettävästi vähäiselle huomiolle neuvottelujen jatkuessa keskustelutiimien välillä. Netanyahu esitti vain lyhyen lausuntonsa siitä todeten, että neuvotellun rauhan tulee perustua periaatteeseen kaksi valtiota kahdelle kansalle, Palestiinan valtio palestiinalaisille ja juutalainen valtio juutalaisille. Hän viittasi presidentti Obaman aiempaan lausuntoon, jossa hän totesi näin: ”Sen tulee olla rauha, jossa Israel kykenee puolustautumaan omin voimin, puolustamaan itseään kaikkia uhkatekijöitä vastaan”. ”Nämä ovat rauhan keskeiset kaksoispilarit”, Netanyahu totesi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4444730,00.html

2. SAUDI ARABIA, perinteisesti yksi USA:n Lähi Idän liittolaisten uskollisimmista, on Obaman hallituksen epävarman ja arabimaista käsin nähtynä sekavan politiikan seurauksena suuressa ahdingossa. Saudimonarkia on päättäväisellä turvallisuuspolitiikallaan pystynyt pitämään arabikevään pettävät tuulet rajojensa ulkopuolella, mutta sen suurin uhka tulee Iranin taholta, ja tässä se on suurimmaksi osaksi luottanut USA:n antamaan tukeen, kuten myös Persian-lahden pienet öljyrikkaat arabimaat. Tämä turvallisuustakuu sai pahoja kolhuja presidentti Obaman hallituksen päätettyä pidättyä rangaistusiskuista Syyrian armeijaa vastaan sen oletettujen kemiallisten aseitten käytön vuoksi, ja sen jälkeen haluttomuus painostaa Irania sotilaallisilla iskuilla, ellei se suostu luopumaan ydinasesuunnitelmiensa toteuttamisesta.

ARABIMAISSA tämä katsotaan osoittavan Obaman hallituksen heikkouden vastuun ottamiseksi elintärkeissä kysymyksissä, minkä johdosta ne katsovat, ettei aiempi luottamus USA:n lupauksiin turvallisuustakuista päde tämän hallituksen suhteen. Kysymys on USA:n hallituksen kunniasta, minkä menettäminen arabimaailmassa on pahempi kuin kuolema.
Suhteitten huonontaminen merkitsee kuitenkin valtavien taloudellisten siteitten katkomista, mikä tulisi suoraan koskemaan Saudi Arabian budjettia, joka pääosin perustuu öljytuloihin. Viimeisten päivien otsikot Saudi Arabian tunnusteluista suhteitten lämmittämiseksi Venäjän kanssa on nähtävä USA:n reaktion testaamisena vielä tässä vaiheessa, mutta osoituksena kuitenkin, että jotain on pahasti vinossa. Washingtonissa todetaan Riadin kärsimättömyys, mutta toisaalta vakuutetaan, että suhteet ovat lujat ja pysyvät sellaisina. ”Saudit ja Gulfmaat voivat äänekkäästi valittaa USA:n harjoittamaa ulkopolitiikkaa vastaan, mutta lopulta ne tietävät tarvitsevansa Amerikkaa eivätkä mene liian pitkälle suhteiden tuhoamiseksi”, sanoo Bahrainissa toimiva poliittinen analyytikko Mona Abass.

Saudit ovat jo vuotaneet julkisuuteen tietoja tiedustelutietojen jakamisen vähentämistä USA:n kanssa, mikä voisi pahoin häiritä Al-Qaidan ja muiden terrorijärjestöjen toiminnan seuraamista Jemenissä, mutta saudien tuen menettäminen Syyrian kapinallisille vaikuttaisi oleellisesti niiden kykyyn jatkaa toimintaansa Assadin armeijan voimistuvia hyökkäyksiä vastaan. Saudit rahoittavat aseitten toimittamista kapinallisille.
Julkisuudessa on esiintynyt tietoja myös saudien lähentymisestä Israelia kohtaan, mutta sen muotoutuminen käytännön tasolle edellyttää asenteiden jyrkkää muutosta, mikä vaatii aikaa. Se edellyttäisi arabien tuen vähentymistä palestiinalaisille.
Saudi Arabian peitelty uhkaus boikotoida Genevessä ensi kuussa suunniteltua Lähi Idän rauhankonferenssia vetäisi maton länsimaiden jalkojen alta, sillä saudien ja Gulfmaiden mukana olo siellä on välttämätön edellytys konferenssin onnistumiseksi. 

USA:n ulkoministeri John Kerry tapasi Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin Pariisissa maanantaina, eikä heidän tapaamisessaan havaittu erityistä hämmennystä. Kerry tunnusti saudien turhautumisen Syyrian ja muiden kysymysten kehittymisestä Lähi Idässä, mutta vakuutti maiden toimivan kiinteässä yhteistyössä lukuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Viimeinen piikki tässä uskottavuuskysymyksessä on Saudi Arabien kieltäytyminen osallistua arabimaiden edustajana YK:n turvallisuusneuvoston toimintaan, johon se valittiin viiden muun maan kanssa. Saudien uskotaan lopulta kuitenkin taipuvan ja ottavan paikkansa neuvoston toiminnassa.  http://www.timesofisrael.com/critical-saudis-remain-eager-customers-of-us-arms/

3. ISRAELIN tiimin neuvotellessa PA/PLO:n tiimin kanssa rauhasta Jordanjoen ja Välimeren välisellä kapealla kannaksella, johon vaaditaan kahta valtiota kahdelle kansalle, PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009, jatkaa kerjuu-kierrostaan Euroopan maissa kinuten lisää rahaa, koska entiset on syöty tai hävinneet PA:n virkailijoitten salaisille pankkitileille maailman eri maihin.
Abbasilla lienee täysi oikeus toiminnalleen pyrkiä vakuuttamaan yhä epäluuloisemmille EU-maiden johtajille toimiensa laillisuudesta ja varojen hupenemisesta hyvään tarkoitukseen.

Israelissa kuitenkin seurataan yhä suuremmalla turhautumisella ja kärsimättömyydellä Abbasin tapaa esitellä asiaansa Euroopan maissa. Hän seuraa tässäkin täysin idolinsa Yasser Arafatin esimerkkiä esittäen ”onnettomat PA:n arabit uhreina, joita Israel painosta ja kuristaa toimillaan, jotka kansainvälisen lain mukaan ovat laittomia”, kuten hän väittää. Samalla hän kehottaa Juudean ja Samarian alueilla toimivia eurooppalaisia yhtiöitä lopettamaan toimintansa siellä, koska ”ne toimivat vastoin kansainvälistä lakia”.

LONTOOSSA toimiva arabilehti Al-Quds Al-Arabi raportoi keskiviikkona, että ”Abbas oli kehottanut Ranskaa vetämään Juudeassa ja Samariassa toimivat kansalaisensa pois tai peruuttamaan heidän Ranskan kansalaisuutensa, koska he elävät ja toimivat laittomissa setlementeissä”. PA:n laskelmien mukaan satoja Ranskan kansalaisia asuu niissä.
Raportin mukaan PA on laatinut listan 500:sta kansainvälisestä yhtiöstä, joilla on liikeyhteyksiä ”setlementtien” kanssa varoittaen niitä, että ”ne toimivat laittomasti hoitaessaan liiketoimiaan setlementtien kanssa”. Abbas tarkoittanee kaksoiskansalaisuuden omaavia.

ABBAS kiitteli EU:n asettamia sanktioita Juudean ja Samarian alueille myönnettävien rahoitusten, lahjoitusten ja lainojen myöntämistä vastaan sekä sen kiristyvää politiikkaa Israelin harjoittamia toimia vastaan Palestiinan alueilla ja sen pääkaupungin Jerusalemin itäosissa. Tavattuaan EU:n johtajia Abbas väitti, ettei hän puhu Israelia vaan setlementtejä vastaan. Hän haluaa samaistua EU-maiden johtajien kanssa.
”Me haluamme asua rinnakkain Israelin kanssa rakentaen rauhansiteitä siihen. Puheeni on kohdistettu setlementteihin, jotka perustettiin 1967 jälkeen miehitetyn Palestiinan valtion ja sen pääkaupungin Jerusalemin alueille”.
Abbas puhuu pehmoisia. Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem ei ole koskaan ollut ja toivon mukaan ei koskaan tule olemaankaan.
Abbas väitti, että PA:n arabit haluavat Jerusalemista avointa kaupunkia kolmen uskonnon seuraajille, muslimeille, kristityille ja juutalaisille. Kokemukset osoittavat kaikkea muuta.
Täytyy vain ihmetellä Israelin hallituksen ja pääministeri Netanyahun vieterin kestämistä lukiessaan näitä ilmiselviä valheita ja Israelin kansan ja valtion halventamista maailmalla. Alkaa olla korkea aika piirittää Abbas Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tavoin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-to-European-firms-Stop-violating-law-by-working-in-settlements-329529

4. UUTISOTSIKOITA
-          Beit Shemesh-kaupungissa äskeiset kuntavaalit nostivat uudelleen esiin vaatimukset kaupungin jakamiseksi kahteen osaan, sillä entisen pormestarin Moshe Abutbulin valinta - hän edustaa haredim-kansaa - ennustaa väkivaltaisten mielenosoitusten uusiutumista. Hallitus on tiettävästi kallistumassa jakamisen kannalle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173160#.UmjcmmJHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon vakuuttaa, että IDF tulee estämään Hizbullahia saamasta raskasta aseistusta. Äskettäin lehdet kertoivat iskusta Syyriasta kohti Libanonia olevaa autokolonnaa vastaan, jota on arvioitu IDF:n suorittamaksi. IDF ei ole suoraan kommentoinut asiaa, mutta Yaalonin kommentti voi viitata siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173138#.Umjd0GJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173129#.UmjedWJHT-k
-          Israelissa tapahtui eilen jo seitsemäs pieni maanjäristys viikon sisällä. Tämä viimeinen koettiin Eilatissa, voimaltaan 3.3 Richterin asteikolla. Sen keskus oli Taaban alueella Egyptin puolella, mutta tuntui myös Eilatissa. Asiantuntijat varoittavat, että suuri maanjäristys voi iskeä Israeliin koska tahansa, ja se voi vaatia tuhansia kuolonuhreja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173142#.Umjes2JHT-k
-          Asuntoministeri Uri Ariel vaatii Hebronin juutalaiskotien kaksinkertaistamista. Puhuessaan armeijan radiossa hän paljasti sadan asunnon rakentamissuunnitelmat. Hän sanoi, että alue on tiedossa ja valmistelut rakentamisesta etenevät. Rakentamiseen päästäneen joskus ensi vuonna, hän arvioi. Juutalaiset ovat aina asuneet Hebronissa, mutta Haj Aminin kiihotuksen vuoksi arabit nousivat kaupungin juutalaisia vastaan 1929 hakaten 67vanhaa naapuriaan kuoliaiksi, minkä johdosta englantilaiset evakuoivat loput juutalaiset kaupungista. Juutalaiset palasivat Hebroniin uudelleen 1968, jolloin nykyinen yhteisö perustettiin huolimatta alueella asuvan 200 000 PA:n arabin vihamielisyydestä ja toistuvista verisistä yhteenotoista. Hebron on juutalaisille uskonnollisesti ja historiallisesti tärkeä kaupunki. Siellä on juutalaisten ensimmäinen laillisesti Israelista ostama maapala, Machpelan luola ja sen yllä oleva maapala puineen, mikä kaikki taltioitiin Raamattuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173162#.UmjfumJHT-k
-          Hallituksen turismiministerin Rehavam Zeevin murhan vuosipäivän muistotilaisuus pidettiin keskiviikkona Knessetissä. Labour-puolueen puheenjohtaja oli poissa tilaisuudessa, mikä herätti kummastusta. Zeevin murhasivat PFLP:n lähettämät teloittajat Hyatt hotellissa Jerusalemin itäosassa toisen intifadan aikana. Puolueen puheenjohtajan kieltäytyminen osallistumasta oikeistoa edustavan ministerin murhan muistotilaisuuteen herättää pahaa verta ja muistoja, joiden uskottiin jo hälvenneen. Zeev edusti hallitusta, ei puoluetta, ja hän oli suosittu yli puoluerajojen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173137#.UmjiO2JHT-k
-          Iranin parlamentin edustaja Hossein Naqvi Hosseini sanoi, ettei Iran tarvitse 20 %:n tasoon rikastettua uraania, kuten AP raportoi. Hänen huomautuksensa sopii hyvin Iranin aloittamaan länsimaiden kosintaleikkiin, jos se sitä on. Hän sanoi, että Bushehrin voimalan polttoaineen tarve on tyydytetty, eikä sitä tarvita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173137#.UmjiO2JHT-k
-          New York Times raportoi, ettei USA:n ulkoministeri John Kerry pystynyt vakuuttamaan enempää Netanyahua kuin Saudi Arabiaa, etteikö hän suostuisi Iranin lemmenlauluihin ja sallisi Iranin jatkavan uraanin rikastamistaan kuten myös säilyttämään rikastuslaitoksensa koskemattomina. Kerry vakuutti Netanyahulle menevänsä neuvotteluihin ”valveilla ja  molemmat silmät auki”.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4444979,00.htmlWednesday, October 23, 2013

KESKIVIIKKO 23.10.13


KESKIVIIKKO 23.10.13

1. ISRAELIN kuntavaalien äänestysvilkkaus oli ennakkotietojen mukaan epätavallisen alhainen. Tämän hetken tietojen mukaan tärkeimpien kaupunkien pormestarit voivat jatkaa viroissaan. Keskeneräisten tulosten mukaan äänestysvilkkaus oli Jerusalemin haredi-lähiöissä 70 %:n luokkaa, kun se ei-uskonnollisissa lähiöissä jäänee alle 50 %. Nykyisen pormestarin Nir Barkatin äänisaalis oli 52 %; hänen pahimman kilpailijansa Moshe Lionin kannatus oli 44 %. Yisrael Beitenu ja Shas kannattivat Lionia.
Jerusalemin arabien äänestysvilkkaus oli pääkaupungissa puolen prosentin luokkaa.

Tel Avivissa istuva pormestari Ron Huldai päihitti kilpailijansa Nitzan Horovitzin, joka olisi ollut ensimmäinen avoimesti homo-pormestari joka vakuutti voitettuaan vahvistavansa kaupungin asemaa maailman johtavana homo-kaupunkina. Huldai sai 53 % äänistä, Horovitz (Meretz) 38 % ja Aharon Maduel 8.76 %.
Beershebassa nykyinen pormestari Rubic Danilovich jatkanee 92.2%:n kannatuksella.
Sderotissa Alon Davidi päihitti nykyisen pormestarin David Buskilan.
Beit Shemeshissä haredim-uskonnollinen Moshe Abutbul saanee jatkaa virassaan.
Haifassa nykyinen pormestari Yona Yahav sai 49 %:n kannatuksen voittaessaan Borovskyn.
Rishon Lezionin pormestari jatkaa saatuaan 70 % äänistä.
Bat Yamin pormestari Shlomi Lahiani, jonka korkein oikeus poisti virastaan sunnuntaina, sai eniten ääniä ja voinee jatkaa oikeuden päätöksestä huolimatta.
Eilatin pormestari Meir Yitzhak Halevi sai myöskin äänestäjiltä jatkoluvan.
Tulokset ovat vielä keskeneräisiä, ja pieniä muutoksia voi tulla laskennan edistyessä.

Äänestysvilkkaus jäänee 44 %:n luokkaan, äänikelpoisia oli 5 469 041. Jerusalemissa äänioikeuttaan käytti 35.89 %, Tel Avivissa 31 %.
Äänestysvilkkauteen vaikutti osaltaan se, ettei äänestyspäivä ollut yleinen vapaapäivä. Sisäministeri Gideon Shaar lupaa, että ensi vuonna asia korjataan, eli vaalipäivä on vapaapäivä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Polls-close-after-low-turnout-in-Israeli-mayoral-city-council-elections-329462

Poliisi teki Beit Shemeshissä ratsioita epäiltyjen ID-korttien väärentäjien koteihin takavarikoiden 250 väärennettyä korttia. Kahdeksan henkilöä pidätettiin. Poliisikomentaja Johanan Danino sanoi, että poliisi sai vihjeen väärennöksistä ja toimi sen perusteella.
Poliisin antaman tiedon mukaan se havaitsi äänestyspaikoilla 700 eriasteista häiriötä, mukana väärennettyjä ID.kortteja ja yleistä häirintää estäen äänestäjiä pääsemästä vaalipaikoille. Kokonaisuudessaan vaalit sujuivat suhteellisen joustavasti. Järjestyksen valvontaan osallistui 13 000 poliisia vaalitoimitsijoitten asettamien järjestyksenvalvojien lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173107#.UmdkN2JHT-k

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistautuu seuraamaan suuren esikuvansa ja idolinsa Yasser Arafatin jalanjälkiä, ja muuttaa toimintatapansa sen jälkeen, kun Israel on vapauttanut toisen erän lupaamastaan 104 terroristin ryhmästä hyvän tahdon eleenä. Debkafile (DF) kertoo lähteisiinsä perustuen, että Abbas aikoo lakkauttaa turvallisuus-yhteistyön Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa ensimmäisenä askeleena kohti kolmatta intifadaa, aivan kuten Arafat teki. Tämä aloitetaan siten, että PA:n poliisi pidättää IDF:n ilmoittamia epäiltyjä PA:n arabeja, mutta vain hetkeksi vapauttaen heidät välittömästi. Arafat käytti tätä ”pyöröovi menetelmää” hämätäkseen länsimaisia tarkkailijoita. Todellisuudessa Abbas jo antoi poliisille sitä koskevan määräyksen ilman fanfaareja.

Debkafile kertoo, että turvallisuusyhteistyön lopettaminen tarkoittaa rauhankeskustelujen keskeyttämistä, mistä Abbas syyttää Israelia rakentamisen jatkumisella ja lisääntymisellä Juudeassa ja Samariassa sekä uskonnollisten häiriöiden järjestämisellä Jerusalemissa ja muilla pyhillä paikoilla. Lisäksi Netanyahun vaatimus iDF:n sotilaitten asettaminen Jordanjoen laaksoon epämääräiseksi ajaksi on kysymys, jota Abbas ei voi hyväksyä.

USA:n ulkoministeri John Kerry lienee saanut vihiä Abbasin aikeista, ja sen vuoksi hän tavatessaan pääministeri Netanyahun tänään Roomassa esittää, että Israel tekee Abbasille tarjouksen, jota tämä ei voi hylätä. Se käsittäisi kolmannen osan Kuolleenmeren maan ja veden tarjoamista PA:lle. DF kertoo lisäksi, että alueen luovutus sisältyy Kerryn alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta vasta lopullisen sopimuksen solmimisen yhteydessä. Nyt Abbasin uhatessa keskeyttää neuvottelut Kerry haluaa tarjota tätä täkynä keskustelujen jatkumiseksi.

DEBKAFILE sanoo artikkelissaan, että Israelin puolustusministeri Moshe Yaalonin arvio, ettei ole näkyvissä selviä merkkejä kolmannesta intifadasta, pitää päällisin puolin paikkansa, mutta pinnan alla muhii valmisteluja sen puhkeamiseksi. Selkeä merkki siitä on Abbasin suora käsky PA:n poliisille päästää pidättämänsä terrorismista epäillyt vapaaksi ilman kuulusteluja, mikä muuttaa koko turvallisuusyhteistyön naurettavaksi. PA:n poliisi tunnusti äskettäin, että sen jäsenet osallistuivat aktiivisesti toiseen intifadaan heille luovutetuilla aseillaan. Nyt PA:n poliisi on paljon paremmin koulutettu ja aseistettu USA:n toimesta saatuaan selvää sotilaskoulutusta tiedustelussa, räjähdysaineiden käsittelyssä ja tietoyhteyksissä.

Yaalon myös tunnusti puheessaan, että räjähdyksen potentiaali on olemassa Länsirannalla. Hän viittasi myös muslimisaarnaajien kiihotuspuheisiin, joilla aktiivista toimintaa odottavaa nuorisoa voidaan helposti nostattaa päättömiin tekoihin uskottelemalla heille, että Israel pyrkii muuttamaan tilannetta Temppelivuorella kolmannen Temppelinsä rakentamiseksi sinne tuhoamalla Al-Aksa moskeijan, minkä Israelin johto kiistää. Juutalaisten kiinnostuksen lisääntymistä Temppelivuorta kohtaa osoittaa nouseva vaatimus päästä entistä joustavammin vuorelle ja voida harjoittaa palvontaansa siellä ilman poliisin väliintuloa. PA:n johto pitää tätä ”Temppelivuoren ja Jerusalemin juutalaistamisena” kieltäen tosiasian, että Jerusalem on ollut
juutalainen kaupunki 3 000 vuoden ajan Davidin valloitettua sen jebusilaisilta. On totta, että juutalaiset haluavat kolmatta Temppeliään, mutta he odottavat jonkun ulkopuolisen tapahtuman kuten maanjäristyksen luovan edellytykset sen rakentamiseksi. http://www.debka.com/article/23379/Abbas-set-to-slam-door-on-talks-with-Israel-resuscitates-“revolving-door”-for-terrorists, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173088#.UmdzOGJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173086#.UmdzamJHT-k

3. WALL STREET JOURNAL kertoo artikkelissaan, että Saudi Arabia on aloittanut suhteittensa katkomisen USA;n kanssa vastalauseena Obaman hallituksen Lähi Idän politiikalle, joka on nostattanut saudien suuttumuksen monestakin syystä. Lehti kertoo Saudi Arabian tiedustelupäällikön Bandar bin Sultanin kertoneen eurooppalaisille diplomaateille, että hänen maansa on alkanut riisua yhteistyötään Yhdysvaltain kanssa pyrkiessään aseistamaan Syyrian kapinallisia. Tiedon mukaan päätös johtuu Saudi Arabian harmistumisesta Obaman harjoittaman Lähi Idän politiikkaan, mikä osoittaa samalla kasvavaa epäluottamusta USA:n tähän asti luotettavimpien arabimaiden taholta.

UUTINEN julkaistiin pari päivää sen jälkeen, kun Saudi Arabia ilmoitti luopuvansa YK:n turvallisuusneuvoston juoksevasta jäsenyydestä, minkä ei kuitenkaan katsota ilmentävän sen kritiikkiä YK:n toimintaa kuin Obaman hallitusta vastaan. ”Se on viesti USA:lle”, Bandar kertoi.
Saudi Arabian kuningas Abdullah oli erityisen ärtynyt siitä, ettei Obama toteuttanut uhkaustaan hyökätä Syyrian presidentti Assadin tukikohtia vastaan rangaistukseksi sen kemiallisin asein tekemästä iskusta Damaskoksen lähiöön 21. elokuuta, kuten uskotaan.

Sen ohella tapahtui pari muuta saudeja ärsyttänyttä tapausta, joista julkisuudessa ei kerrottu. Abdullah ei ymmärtänyt, miksi USA kieltäytyi lupaamasta USA:n suojaa saudien öljylaitoksille siinä tapauksessa, että Syyria tai Iran hyökkää niitä vastaan. Toiseksi Saudi Arabia tarjosi apuaan esittämällä potentiaalisia hyökkäyskohteita Syyriassa, mikäli USA hyökkää Syyriaan. Obaman hallitus ei reagoinut tarjoukseen mitenkään, mikä aiheutti suurta suuttumusta Saudi Arabian johdossa, joka ilmoitti etsivänsä muita mahdollisuuksia öljyn-jalostuslaitostensa suojelemiseksi sekä toisia asetoimittajia halvemmin hinnoin. Saudi Arabian suurin pelko on Iranin vaikutuksen kasvu ja nouseminen ydinasevallaksi. Kysymys on saudeille Mekkan pyhien paikkojen suojelijana erittäin arkaluonteinen, sillä Iran edustaa shia-muslimien haaraa, jota sunnit pitävät harhaoppisena.
Valkoisen Talon NS C:n tiedottaja Bernadette Meehan kuittaa epäilyt perusteettomina.
Libanonilaisen lähteen mukaan Saudi Arabia varoitti epäsuoraan Hizbullahia, että se pitää Assadin joukkojen tukena taistelevia Hizbullahin joukkoja osavastuullisena voitoista ja uhkaa epäsuorasti kostaa Hizbullahille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173094#.Umd0H2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile kirjoitti artikkelissaan 21.10. Venäjän ilmavoimien komentajan kenraali Viktor Bondarevin ja Iranin prikaatinkenraalin Hassab Shasafin ja muiden korkeitten upseerien välisistä nelipäiväisistä neuvotteluista, joilla on tarkoitus luoda perustus sarjalle yhteistoiminta-muotoja, jotka ovat ennen kuulumattomia maitten välillä. DF arvioi, että sopimusten tarkoituksena on viestittää länsimaille, että jos ne jatkavat sanktioitten koventamista, Iran harkitsee täydellisen sotilasyhteistyön solmimista Venäjän kanssa, mikä sopisi myös Venäjän intresseihin. DF kertoo, että sen kautta Venäjä saisi ensimmäisen sotilaallisen sillanpää-aseman Persianlahdella; se auttaisi Venäjää syrjäyttämään USA:n ja Kiinan vaikutusvaltaa tärkeiden öljyntuottajamaiden alueilla; Suuri asetoimitussopimus Venäjän ja Iranin kanssa tulisi ennakoimaan Saudi Arabian ja Venäjän välillä solmittua suurta asetoimitussopimusta. DF:n mukaan Venäjä pyrkii edistämään yhteistoimintaansa Iranin ja Saudi arabian kanssa muodostaakseen uuden asetoimitusreitin ja toimiakseen mahdollisena välittäjänä Iranin ja saudimonarkian välillä. DF arvioi, että Iran etsii muotoja, joilla se voisi turvata ydinteollisuutensa jatkumisen tarvitsematta pelätä Israelin ilmaiskuja, vaikka USA niistä näyttää luopuvankin. Tämän varmistamiseksi Iran hakee massiivista teknologista apua ja yhteistoimintaa Venäjän kanssa. Venäjä kieltäytyi toimittamasta jo sovittua S-300 ilmatorjuntajärjestelmää, minkä johdosta Iran kehitti oman S-200 versionsa, jonka edelleen kehittämiseksi se tarvitsee Venäjän teknistä apua. Iranin kerrotaan lahjoittaneen Venäjälle USA:lta sieppaamansa ohjaajattoman koneen pohjalta rakentamansa iranilaisen version. Kuten DF toteaa, Iranin ilmapuolustus-voimien komentajan Kahtam al-Anbiyan ja ilmavoimien komentajan Farzad Esmailin vierailu Moskovassa 21. lokakuuta ilmentää yhteyksien kiinteyttä. - Tämä kaikki osoittaa uusien valtakuvioiden muodostumista Lähi Itään. http://www.debka.com/article/23376/Russia-and-Iran-expanding-military-cooperation-and-arms-trade
-          Harish on uusi kaupunki Israelin keskiosan pohjoisosassa Nahal Eeron ja Wadi Aran alueilla. Kuntavaaleissa kaupungin pormestariksi valittiin Breslover Chassidin jäsen Yitzhak Keshet, joka oli Likudin vaalilistalla ensimmäisellä sijalla. Likudin lista sai 61 %:n kannatuksella neljästä seitsemään valtuustopaikkaa. Bei Yehudin listaa johti Shlomo Klein, joka on asunut alueella vuosikymmenien ajan. Breslover Hassidim ryhmä asettui ensiksi asumaan Romema lähiöön Haifassa perustaen kollel-yeshivan, mutta jouduttuaan syrjinnän kohteeksi muutti Harishiin v. 2007, joka silloin oli osa Katzir-Harish yhteisöä, mutta Katzirin liityttyä Menashen yhteisöön Harish itsenäistyi. Harishin ensimmäinen lähiö perustettiin 1990-luvulla, mutta sen kehittyminen pysähtyi eri syistä johtuen, joista yksi oli se, että hallituksen luvalla rikollinen arabiklaani muutti sinne Ramlesta, mikä aiheutti mielenosoituksia v. 2000, mihin kuului arabien useiden päivien ajaksi tukkima liikenteen valtaväylä ja Arafatin aloittama toinen intifada. Kaupungin kehityssuunnitelmiin kuuluu tuhansien uusien asuntojen rakentaminen väestölle, johon kuuluu haredim-, uskonnollisia- ja ei-uskonnollisia juutalaisia sekä Israelin arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173123#.UmeJlGJHT-k
-          Viisi israelilaista haavoittui arabien kivisateessa ja kuusi autoa kärsi eriasteisia lommoja tiistaiaamuna Jerusalemin lähistöllä Beit Sahurin alueella. Yksi uhreista oli rabbi Kfir Getz, joka oli matkalla toimipaikkaansa Gilossa. Hän sanoi nuoren 13-vuotiaan pojan odottaneen hänen autonsa tuloa suuri kivenmurikka kädessään ja murhanhimo silmissään. Kivi osui tuulilasiin särkien sen, minkä johdosta Getz menetti autonsa hallinnan, joka pyörähti pyörillään ympäri pakottaen arabit väistämään, mikä pudotti puolet heidän käsissään olevista kivistä. Getz palautui shokistaan nopeasti kääntänen auton uudelleen menosuuntaan jatkaen matkaansa ja kutsuen IDF:n apua. Sotilaat tulivat 15 minuutin jälkeen hajottaen arabijoukon, joka koostui eri ikäisistä miehistä ja naisista, mutta ennen sotilaitten tuloa he ehtivät murjoa viisi muuta autoa. Getz valittaa sotilaitten hidasta reaktiota, vaikka he olivat aivan lähellä, sekä sitä, etteivät he varoittaneet autoilijoita kivittäjistä. Joillakin teillä on jopa liikennemerkki, jossa varoitetaan kiviä heittelevistä arabeista. Kaksi israelilaista autoilija jouduttiin viemään sairaalaan vammojensa vuoksi. Getz pitää ihmeenä selviydyttyään sittenkin vähäisin vammoin, mutta kiittää Luojaansa, ettei perhe ollut mukana, koska lopputulos olisi voinut olla aivan toinen.Tuesday, October 22, 2013

TIISTAI 22.10.13


TIISTAI 22.10.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry sanoi tavatessaan arabiliiton edustajia Pariisissa maanantaina, että Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut ovat kiihtyneet. Neuvottelutiimit ovat tavanneet 13 kertaa, viimeisen neljän päivän aikana kolme kertaa. Suorat neuvottelut osapuolten välillä alkoivat Kerryn hillittömän painostuksen ja valvonnan alla heinäkuussa viime vuonna, ja niiden otaksutaan pääsevän sopimukseen maaliskuussa ensi vuonna. Kerry istui Qatarin ulkoministeri Kahlid bin Attiyahin rinnalla Pariisissa pidetyssä lehdistö-tilaisuudessa, jossa Attiyah ilmoitti maansa lahjoittavan 150 miljoonaa USD PA:n pohjattomaan säkkiin, koska sillä ei ole varaa maksaa virkailijoittensa palkkoja.

”NEUVOTTELUJEN tahti on kiihtynyt. Kaikki avainkysymykset ovat pöydällä, ja israelilaiset ja palestiinalaiset ovat kiihdyttäneet keskittymistään”, Kerry totesi lisäten, että taloudelliset kysymykset ovat osa neuvotteluprosessia ja toivoi toisten arabimaitten seuraavan Qatarin esimerkkiä. Kerry varoitteli, että kahden valtion periaatteen toteutuminen edellyttää molempien puolten tekevän ”keskeisiä ratkaisuja” ja ”käytännöllisiä kompromisseja”.
”Tämä tarkoittaa kaikkien vaadittavien askelten ottamista positiivisen ilmapiirin luomiseksi neuvotteluille”, hän määritteli.

KERRYN rohkaisevat ja positiivista edistystä ilmentävät sanat eivät täysin vastaa todellisuutta, sillä ilmapiiri Israelin ja PA:n välillä on viilentynyt. Lisääntyneet hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat aiheuttaneet vaatimuksia neuvottelujen keskeyttämiseksi ellei kokonaan lopettamiseksi, kunnes PA:n virallisissa instituutioissa ja mediassa jatkuva Israelin vastainen propaganda ja kiihotus on lakannut. Kerry kuitenkin kiitteli Netanyahun osoittamaa hyvän tahdon elettä toivottamalla onnea muslimien Eid al-Adha loman alkaessa, sekä hänen vakuutuksiaan, että Israel pitää tasapainoa yllä pyhien paikkojen suojelemiseksi.
”Netanyahu teki selväksi, että Israelin rauhankäsi on ojennettuja palestiinalaisille rauhan toivossa”.

KERRY kiitteli myös arabiliiton osuutta rauhanprosessissa tarjoten suhteiden normalisoimista Israelin ja 57 muslimivaltion välillä, joista 22 on arabimaata, sekä Abbasin osuutta keskeytyneiden neuvottelujen jatkamiseksi. Hän analysoi näin: ”Molemmat osapuolet ovat riskeeranneet suostuessaan keskusteluihin ymmärtäessään, mistä niissä on kysymys: Kahden valtion toteutuminen, mikä tarjoaa oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa. Se on jo näköpiirissä. Nämä kaksi ylpeää kansaa ovat ansainneet tilaisuuden toteuttaa laillisen toivonsa turvallisuudesta, vapaudesta ja tulevaisuudesta”.

QATARIN ulkoministeri Attiyah muistutti arabiliiton suunnitelman klausuuleista, joiden mukaan kahden valtion periaate tulee toteuttaa 1967 sotaa edeltäviin linjoihin, puuttumatta niiden toisiin pykäliin, kuten pakolaisten paluuoikeuteen ja Jerusalemin asemaan. Hän sanoi, että Gazan ja Länsirannan välinen jakautuneisuus ei edistä rauhanneuvotteluja kehottaen etsimään keinoja useampien porttien avaamiseksi Gazan kaistalle ja sieltä ulos. ”Gazan eristäminen ei auta rauhanprosessia”, Attiyah selitti lehdistölle. Hän valitti Israelin antamia lausuntoja sekä viimeaikaisia toimia, kuten Beduiinein kotien ja yhteisöjen hajottaminen. Hän valitti Israelin lipun nostamista Temppelivuorella, mikä ei ole omiaan lisäämään luottamusta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Qatar-to-give-150-million-in-debt-relief-to-Palestinians-329383

2. PA:n ulkoministeriö antoi kiukkuisen vastauksen Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Avigdor Liebermanin lausuntoihin, joissa hän sanoo meneillään olevia neuvotteluja hyödyttömiksi, koska Israelilla ei ole neuvottelukumppania. PA:n lausunnossa syytetään Israelia palestiinalaisten vastaisesta kiihotuksesta ja tuomitaan Lieberman ”gangsterina ja fasistina”. Lausunnossa todetaan ”PA:n vastainen kiihotuksen lisääntyneen rauhanneuvottelujen alettua uudelleen” ja vaaditaan Israelin hallitusta ”tuomitsemaan tämän valtion harjoittaman terrorin”.

PA:n virallinen uutistoimisto WAFA julkisti myös artikkelissaan oman tuomionsa ”Israelin harjoittamasta Abbasin ja palestiinalaisten vastaisesta kiihotuksesta”. Wafan artikkelissa käytiin läpi Israelin mediassa viime aikoina julkaistuja artikkeleita ja mielipiteitä.
Esimerkkinä HaJom lehdessä julkaistu toteamus, että palestiinalaispakolaisten tulva johtaisi Israelin tuhoamiseen juutalaisena valtiona.
PA:n toinen virallinen neuvottelija Saeb Erekat tuomitsi Liebermanin lausunnon kutsuen sitä ”vaaralliseksi kiihotukseksi”, minkä hän katsoi osoittavan, että Israel haluaa päästä eroon Abbasista. Hän viittasi myös ”Israelin tuhoavaan politiikkaan mukaan lukien jatkuva setlementtien rakentaminen ja todistuskappaleiden muodostaminen maaperälle”.
Erekat varoitti näiden toimien voivan johtaa keskustelujen keskeytymiseen. Hän kiisti mediassa olleet tiedot, joiden mukaan neuvottelut ovat juuttuneet paikoilleen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-slam-Israeli-incitement-against-Abbas-says-it-hurts-peace-talks-329342

3. ISRAELIN arabit ovat perinteisesti hitaita äänestämään vaaleissa, mikä johtunee pääosin siitä, etteivät hallitsevat arabiperheet ole tiedostaneet niiden merkitystä. Arabikulttuurissa perhesiteillä ja suvulla, klaanilla, on suurempi merkitys kuin puolueilla, ellei puolue edusta johtavaa perhettä. Ariel Ben Salomon arvioi JP:n artikkelissaan, että tämä perinteinen kuvio on muuttumassa arabinuorten aktivoituessa arabikevään kiihotuksesta sekä perhesiteiden höllentyessä. Tämä passiivisuus äänestyksissä on ollut ongelmana etenkin Jerusalemissa, jossa sen itäosissa asuvista arabeista useimmilla on Israelin sininen identiteettikortti, mutta joiden poliittiset siteet suuntautuvat enemmän PA:n kuin Israelin suuntaan. Vaikka yllättävän monet heistä ilmoittavat asuvansa mieluummin Israelin kuin PA:n vallan alla, he arkailevat saapua äänestyspaikoille, koska PA:n propagandan vuoksi sitä pidetään petturuutena.

SALOMON arvioi arabien reaktioita tarkkaillessaan, että tänä vuonna heidän uskotaan äänestävän entistä paljon vilkkaammin, jopa ylittäen juutalaisten aktiivisuuden, joka ei tavallisesti nouse kuntaäänestyksissä kovin korkeaksi. Hän katsoo tämän johtuvan suurten perheitten ja klaanien voimasta vaikuttaa jäsentensä aktiivisuuteen. Toinen ilmiö on pienten perheitten liittyminen yhteen kannattamaan jotain tiettyä ehdokasta.
JP haastatteli Arab News portal Bokra.net toimitusjohtajaa ja perustajaa Ghada Zoabia. Bokra aloitti toimintansa 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen. Zoabi kuuluu suureen perheeseen, jonka jäsen on myös kansanedustaja Haneen Zoabi, joka pyrkii Nasaretin pormestariksi.
Ghada kertoo, että avaimen muodostaa tosiasia, että 75 % Israelin arabeista on alle 35-vuotiaita ja he haluavat muutosta tilanteeseen.

Nämä koulutetut nuoret seuraavat tilannetta muualla maailmassa, ja haluavat osallistua muutokseen. Gahda Zoabi arvioi, että heidän siteensä perheisiin ovat heikentyneet, joten heidän odotetaan äänestävän itsenäisesti, ei välttämättä perheen mukana.
Kolmas ilmiö on naisehdokkaiden lisääntyminen. Heitä on nyt ehdolla 150 opistotasoisesti koulutettua naista, heistä 50 korkealla ehdokasasettelussa.
Artikkelissa esitetään arabimuslimi Kafr Kasim-kylä Tel Avivista itään, jossa asuu 7 arabi-perhettä: Badir, Sarsour, Issa, Taha, Amr, Frej ja beduiini. Kahden perheen, Sarsourin ja Frejin, jäsen valittiin Knessetiin. Badir perheen pää uskoo tulevansa valituksi nykyisen Sarsourin tilalle, ja he tekivät vaaliliiton sen varmistamiseksi. Sarsour aikoo kuitenkin asettua edelleen ehdokkaaksi sopimuksesta huolimatta. Badir on kylän vahvin perhe.

ARABIKYLISSÄ tärkeimmät asiat ovat asukkaitten turvallisuus ajoittain nousevaa rikollisuutta ja hulinointia vastaan, elinolosuhteitten parantaminen myös yleistä siisteyttä lisäten, sekä asuntojen rakentaminen, mitä vaikeuttaa rakentamiseen sopivan maan vähyys.
Perheiden pienentyminen vaikeuttaa yhden perheen hallitsevaa asemaa kaupungeissa, mikä pakottaa liittoutumaan toisten kanssa. Vaalit voittanut perhe pystyy vaikuttamaan haluttujen työpaikkojen jakamiseen. Kunta on yleensä kylän suurin työnantaja.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Motivation-high-for-local-polling-as-Arab-Spring-youth-seek-change-329377

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kuntavaalien vaalipaikat avattiin 191:ssa kunnassa 07.00 tänä aamuna. Rekisteröityjä äänestäjiä on kaikkiaan 5 469 041. 248 000:lla kansalaisella on ensimmäistä kertaa oikeus äänestää. Äänestyspaikkoja on 8 771; 2 221 enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Äänestysvilkkaus oli edellisissä kuntavaaleissa 51%, viimeisissä Knessetin vaaleissa 66.6 %. Puolueiden puheenjohtajat pyrkivät vielä viimeisillä lausunnoillaan kohentamaan puoleensa asemaa ja pyrkimyksiä. Beit Yehuda pyrkii myös saamaan pormestarin paikkoja, joita sillä ei ole ennestään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Polls-open-in-close-to-200-municipalities-across-Israel-for-mayoral-elections-329387
-          IDF:n erikoissotilaat ja Shin Betin jäsenet menivät tiistaiaamuna suorittamaan etsimänsä terrorismista epäillyn PA:n arabin pidätystä Billin arabikylässä Binyamin alueella Samariassa. Luolaan piiloutunut arabi avasi tulen heitä vastaan, mihin he vastasivat surmaten hänet. Sen jälkeen suorittivat etsimänsä arabin pidätyksen. Israelilaiset eivät kärsineet vahinkoja pidätyksen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173079#.UmY47GJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173083
-          Pääministeri teki itsenäisen päätöksen 104 terrorismista ja israelilaisten surmaamisesta tuomitun ja rikoksiaan Israelin vankiloissa kärsivän terroristin vapauttamiseksi ”vaikuttaakseen positiivisesti suosiollisemman ilmapiirin luomiseksi neuvotteluja varten”. PA:n johto ilmoitti kiireesti hyväksyvänsä tarjouksen vastaamatta siihen omalla myönnytyksellään, vaan ilmoittivat, että heidät olisi pitänyt vapauttaa kauan sitten Oslon sopimusten puitteissa, eikä tämä siten liity neuvotteluihin. Israel vapautti elokuussa 26 terroristia ja suunnittelee seuraavan erän, 32 terroristin vapauttamista lähipäivien aikana. Hallitus ei ole vielä hyväksynyt vapautettavien listaa, joka täytyy julkistaa määräaikana ennen vapauttamista, jotta siitä voidaan valittaa. Israel vaatii vapautettavilta, joista jotkut ovat olleet vankeudessa vuosikymmenet, kirjallisen vakuutuksen pysyä poissa terrorismista, mutta kuten Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautetusta 1024 terroristista on voitu havaita, houkutus on liian suuri, koska terrorismi on heillä verissä eikä heillä ole ammattia. Turvallisuusviranomaiset ovat esittäneet huolensa nyt vapautettavista terroristeista, että he voivat vaikuttaa kiihottavasti nuoriin arabeihin muutenkin jännittyneessä tilanteessa. Tuomioitaan vankiloissa kärsivien terroristien on havaittu jakavan taitojaan toistensa kanssa ja aivopesevän nuorempia yrittäjiä jengeihinsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173061#.UmY6wWJHT-k
-          IDF:n sotilaat löysivät ja purkivat maanantaina suuren tienvarsipommin lähellä Gazan turva-aitaa. Insinöörijoukkojen sotilaat löysivät pommin rutiinitarkastuksen yhteydessä. Paikalle kutsuttiin apujoukkoja siksi aikaa, kun pommia neutraloitiin. Se joko räjäytetään valvotusti paikalla tai viedään laboratorioon tutkittavaksi. Gazan arabeilla näyttää olevan tarve osoittaa urheutensa virittelemällä jatkuvasti uusia pommeja turva-aidan vartta kulkevan tien varteen tai kaivamaansa tunneliin. Pommit räjäytetään joskus kauko-ohjauksella, mikä vaatii huomattavaa asiantuntemusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173050#.UmY-lWJHT-k
-          Binyamin alueneuvoston puheenjohtaja Avi Roeh valittaa, että talousministeri Yair Lapid viivyttää Juudeaan ja Samariaan hyväksyttyjen rakennuskohteitten rahoitusta, mikä pahoin häiritsee kehitystä. Esimerkkinä on kadun rakentaminen Adamin liikenne-ympyrän uudelleen muotoileminen, koska se muodostaa suuren esteen liikenteen sujumiseksi häiriöttä. Liikenneruuhkat siellä Jerusalemin pohjoispuolella ovat toistuva ilmiö. Liikenneministeri Israel Katz totesi viimeksi alueella vieraillessaan, että hän pyrkii hoitamaan asian, mutta joutui toteamaan, ettei hän saa rahoitusta järjestymään, koska Lapid hautoo niitä takanaan. Talousministeri Yair Lapid vaatii, että kaikki Juudean ja Samarian rahoituskohteet tulee saada hänen henkilökohtainen hyväksymisensä. Tällä vaatimuksella hän on tuonut politiikan kaikkiin valtion tukemiin kohteisiin territorioissa, vaikka ne olisivat jo saaneet hallituksen hyväksymisen. Yair esitti USA:n matkalla pitämässään puheessa, että Israel joutuu muuttamaan satoja tuhansia juutalaisia Juudeasta ja Samariasta rauhansopimuksen yhteydessä. Kukaan ei näytä olevan kiinnostunut, minne heidät sijoitettaisiin ja mitä se maksaisi? Gush Katifista karkotetuista 8 500:sta suuri osa on edelleen ilman omaa kotia ja työtä. Gazan vetäytymisoperaatio oli suuri katastrofi ja virheellinen päätös, jolla kuviteltiin voitavan parantaa ulkomaisia suhteita ja lopettaa hyökkäykset Gazasta. Sen sijaan saatiin terrorijärjestö Hamasin islamilainen hallitus ja tuhannet raketti-iskut ja pommit.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173064#.UmZAUGJHT-k
-           

Monday, October 21, 2013

MAANANTAI 21.10.13


MAANANTAI 21.10.13

1. IRANIN presidentti Hassan Rouhani valitti sunnuntaina, että Israel pyrkii sabotoimaan Iranin vilpittömät yritykset lähestyä länsimaita, kuten Press TV raportoi lisäten, että Rouhani totesi ”Iranin aktiivisen politiikan hidastaneen maansa vastaisia laittomia toimia”, kuten hän sanoi. ”Hallituksen diplomaattinen aloite rakentavassa yhteistyössä maailman kanssa on saanut maailman sekä ylistämään demokratiaa Iranissa että pysäyttänyt voimistuvaa prosessia sanktioiden lisäämiseksi maata vastaan”, Rouhani totesi raportin mukaan. ”Iranin aktiivinen diplomatia on tehnyt aloitteen herättäen maailman yleisen huomion ja etenee askel askeleelta poistaen esteitä Iranin kansan edistymisen tiellä vahvistamalla Iranin kiistämättömiä oikeuksia ydintekniikan alalla”.

PRESIDENTTI Rouhani esitti samalla vakavaa kritiikkiä Israelin tavasta ”pyrkiä häiritsemään ymmärryksen ja yhteistyön prosessia Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä”.
”Koko Islamilaisen vallankumouksen aikana olemme todenneet, että koska tahansa islamilainen yhteisö pääsee lähelle onnistumista kansainvälisellä poliittisella areenalla, sionistiset israelilaiset sabotoivat yritykset sekä Iranin sisällä että ulkopuolella”.
Rouhani totesi lisäksi, että ”Israel itse on nyt kuitenkin eristettynä”.
Hänen lausuntonsa julkistettiin sen jälkeen, kun P5+1 maat olivat pitäneet viime viikolla kaksipäiväiset neuvottelut Iranin kanssa Genevessä, joissa Iran esitti uusia aloitteita, joita länsimaiden edustajat pitivät yksityiskohtaisempina kuin koskaan aiemmin ja joita tutkitaan asiantuntijoiden toimesta. Aloitteisiin kuuluu myös yllätystarkastukset Iranin ydinlaitoksissa, mitä he arvostavat.

Valkoisen Talon tiedottajan Jay Carneyn mukaan aloitteet ovat hyödyllisiä osoittaen vakavuutta ja asiapitoisuutta, jota ei aiemmin oltu havaittu. Iranin aloitetta ei ole täysin julkistettu, mutta sen mukaan, mitä siitä tiedetään, Iran luopuu uraanin rikastamisesta 20 %:n tasoon, muuntaa rikastamansa uraanin polttoainesauvoiksi ja lupaa luopua ydinvoimalan polttoainejätteen käsittelemiseksi Arakin vielä rakenteilla olevassa raskasvesilaitoksessa. Prosessilla tuotetaan plutoniumia, jota voidaan käyttää ydinpommin rakentamiseen.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kiistää tiedot todeten, että vain Iranin neuvottelutiimillä on tieto aloitteen sisällöstä ja vain he voivat julkistaa tietoja siitä. Hän lisäsi, että esim. Israel voi pyrkiä häiritsemään syntynyttä positiivista ilmapiiriä.
Zarif ei halunnut hyökätä Saudi Arabiaa ja muita arabimaita vastaan, joilla on yhtä suuri ellei suurempikin intressi varmistaa, ettei Iran saa ydinpommia missään vaiheessa. Kysymys liittyy islamin sunni- ja shia-maiden väliseen kamppailuun, joka alkoi pian Mohammedin kuoleman jälkeen johtaen välillä verisiin yhteenottoihin, välillä liittoutuen yhteistä vihollista vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173037#.UmS6zGJHT-k

2. STRATEGISTEN asiain ministeri Yuval Steintz matkusti sunnuntaina korkeantason delegaation kanssa, johon kuuluu tiedustelun, ulko- ja puolustusministeriöiden edustajia, ensin Kanadaan ja sieltä Washingtoniin saadakseen ajantasatietoa maailman mahtivaltioiden ja Iranin välisistä neuvotteluista, joita pidettiin viime viikon tiistaina ja keskiviikkona Genevessä. Delegaatio sai ennakkoinformaatiota neuvotteluista USA:n ja Englannin edustajien kautta Jerusalemissa, sekä myös Ranskan ja Saksan edustajat kävivät jakamassa informaatiota omasta näkökulmastaan käsin. Diplomaattinen toiminta osoittaa länsimaiden huolen, että Israel voi tehdä päätöksiä Iranin ydinohjelmasta omiin tietoihinsa perustuen, ja siksi haluavat kertoa, mikä länsimaiden kanta asioihin on tällä hetkellä.

STEINITZ sanoo tämänkertaisen vuosittaisen neuvottelu- ja informaatiotilaisuuden keskittyvän Iraniin ja muihin alueellisiin kysymyksiin. Hän totesi näiden tapaamisten muodostavan keskeisen forumin molemminpuolisen yhteistoiminnan ja koordinoimisen syventämiseksi USA:n ja Israelin välillä koskien alueellisia kysymyksiä.
Steinitzin tiedottaja kertoi delegaation pysähtyvän maanantaina Kanadassa keskustellakseen sikäläisten viranomaisten kanssa ennen tiistain keskusteluja Washingtonissa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa tällä viikolla Roomaan, jossa hän tapaa USA:n ulkoministeri John Kerryn keskustellen hänen kanssaan Geneven neuvottelujen tuloksista sekä rauhanneuvotteluista palestiinalaisten kanssa. Israel uhkaa toimia yksin Irania vastaan, jos näyttää, ettei sen turvallisuusvaatimuksia huomioida Iranin ydinpommista.
Pääministeri ei saanut audienssia Paavin luona, kuten oli tarkoitus.

Israelissa parlamentaarikot ja monet hallituksen ministeritkin ovat esittäneet kasvavaa huolta Tzipi Livnin käymistä salaisista neuvotteluista PA/PLO:n kanssa, joiden he pelkäävät toteuttavan enemmän Livnin omia vasemmistolaisia toiveita kuin niitä, jotka edustaisivat koko maan parasta ja etenkin oikeistolaisen hallituksen periaatteita. JP:n suorittaman Livnin haastattelun perusteella Livnistä jää kuva, että hän uskoo itsekkäästi yksin tietävänsä, mikä on maalle parasta ja edullista, ja että kun kaikki on keskusteltu ja sovittu PA/PLO:n edustajien kanssa, kansalle esitetään valmis paketti ota tai jätä periaatteella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173028#.UmTHx2JHT-k, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-to-Post-I-have-unfinished-business-in-making-peace-with-Palestinians-329282

3. ISRAELIN ministeriöitten lakikomitea hyväksyi sunnuntain istunnossaan oppositiossa olevan kansanedustaja Yaacov Litzmanin (UTJ) laatiman esityksen, jonka mukaan Jerusalemia asemaa koskevat neuvottelut palestiinalaisten kanssa vaativat 80 kansan-edustajan tuen Knessetin äänestyksessä. Lakikomitea hyväksyi opposition esityksen, mitä pidetään harvinaisena, ilman pitkiä keskusteluja, sillä sen sisältö on sopii oikeistolle.
Laki katsotaan tarpeelliseksi, mikäli Jerusalemista aloitetaan keskustelut sen jakamiseksi juutalaisten ja palestiinalaisten kesken. Jerusalem on tulikuuma peruna näillä kulmilla.

ISRAELIN pääneuvottelija Tzipi Livni katsoo kuitenkin lakialoitteen rajoittavan hänen vapauttaan neuvotella mistä vain PA/PLO:n neuvottelijoitten kanssa. Livni lähestyy kysymystä puhtaasti käytännölliseltä ja maalliselta kannalta, hänellä ei tiettävästi ole mitään uskonnollista kiintymystä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, eikä siitä edes keskusteltu JP:n suorittamassa lyhyessä haastattelussa. Oikeusministerin ominaisuudessa Livnillä on mahdollisuus häiritä esityksen etenemistä tai estää sen hyväksymisen lain muotoon.
Livnin vastustus lakiesitykselle voi myös ilmentää sitä, että hänen ohjelmassaan on Jerusalemin jakaminen, ja siksi hän katsoo sen sitovan hänen kätensä.
Toisaalta tuntuu varsin oudolta, että ei-uskonnollisesti orientoitunut henkilö voisi yksin salaisesti neuvotella Israelin pääkaupunkia ja ennen kaikkea Temppelivuorta koskevista kysymyksistä ilman ainakin Knessetin käsittelyä tai jopa kansanäänestystä.
Neuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä alkoivat heinäkuussa ja kestävät maaliskuuhun ensi vuonna. Niitä käydään salaisesti USA:n tarkassa valvonnassa.

JP:n artikkelissa kerrotaan, että amerikkalainen viikkolehti The new Republic julkisti viime viikolla Ben Birnbaumin kirjoittaman artikkelin, jossa hän spekuloi Netanyahun olevan valmis jakamaan Jerusalemin, koska hän ei ole vaalien jälkeen maininnut aiemmin julkistamaansa teemaa yhtenäisestä, jakamattomasta Jerusalemista. Netanyahun kanta Litzmanin esitykseen on epämääräinen, kuten myös se, kuinka monta ministeriä oli paikalla sitä käsiteltäessä. JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff muistaa uskollisena omalle poliittiselle kannalleen kertoa äärivasemmistolaisen Meretzin puheenjohtajan Zahava Gal-Onin tuomitsevan kannan: ”Se on sitten viimeinen naula rauhantoiveille, sillä ilman Jerusalemin jakamista ei tule rauhaa”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-moves-to-squash-bill-prohibiting-negotiation-on-Jerusalem-329257

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kaksi peukalokyytiläistä, tai vaeltajaa, eksyi sunnuntain aikana Kuolleenmeren ympäristön vuoristoon, eivätkä löytäneet tietä takaisin ihmisten ilmoille. He saivat yhteyden puhelimella kertoen olevansa jossain Nahar Haverin ja Nahal Arugot maastossa. Vaeltajat, 28- ja 20-vuotiaita, olivat liikkeellä kesävaatteissa, ja yöt ovat jo kylmiä. Heillä ei ilmeisesti ollut mukana mitään, millä sytyttää nuotio, joka olisi ohjannut etsintäpartioita etsintöjen alettua välittömästi. Etzion etsintäyksikkö yhdessä vastaavien Ein Gedin ja Aradin yksikköjen kanssa etsivät heitä koko yön löytämättä jälkeäkään eikä puhelinyhteyttä heihin saatu. Yön aikana etsintöihin liittyivät armeija ja poliisin etsintähelikopterit ilman tulosta. Maanantaiaamuna mukaan tuli Megillon pelastusyksikkö. Heidät löydettiin aamulla varsin hyvässä kunnossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173041#.UmTf22JHT-k
-          Likudin kansanedustaja Moshe Feiglin, jota poliisi pitää pahanilmanlintuna, päätti sunnuntaina lähteä pyöräilemään, mutta hän kaatui pyörällään jonnekin tienvarteen katkaisten solisluunsa kahdesta kohtaa, kuten hän kirjoitti FB:n sivullaan, mutta kypärässä ei ollut naarmuakaan, kuten hän leikkiä laskien totesi lisäten, että useita kylkiluita oli myös vahingoittunut, yksi niistä kolhaissut keuhkoa. Hän lupaa tulla aktiivipalvelukseen taas muutaman päivän aikana, mutta lupaa ajaa varovammin. Feiglinin poika vammautui pahoin päähän autokolarissa 2010. Moshe Feiglin katsoo, että juutalaisilla täytyy olla oikeus nousta Temppelivuorelle niin halutessaan ja myös rukoilla siellä. Hänellä oli tapana nousta sinne joka kuukausi määrättynä aikana, mutta joutui toistuviin kahnauksiin poliisin kanssa. Lopulta Netanyahu antoi hänelle pottikiellon Temppelivuorelle määräajaksi, vaikka on epäselvää, millä valtuudella pääministeri voi kieltää kansalaista nousemasta juutalaisten pyhimmälle vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173043#.UmTi3GJHT-k
-          PA:n arabi nousi bussiin Beit Shemeshin alueella matkalla Beitar Illitiin kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana. Tiedot tilanteesta ovat vielä epäselviä, mutta arabilla oli käsissään veitsi, jolla hän leikkasi haredi-mieheltä toisen korvakiharan ja muutenkin uhkaili matkustajia. Ennen Beitar Illitiä hän vaati kuljettajaa päästämään hänet pois, mutta kuljettaja kieltäytyi, koska se ei ollut virallinen pysäkki. Arabi veti silloin veitsen uhaten kuljettajaa, joka avasi oven arabille, joka pakeni yöhön bussin jatkaessa matkaansa. Poliisi aloitti välittömästi arabin etsinnät, koska hän voi olla vaarallinen. PA:n arabien suorittamat murhat ja murhayritykset ovat lisääntyneet siinä määrin, että sekä poliisi että armeija ovat joutuneet tehostamaan valvontaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173026#.UmTmKWJHT-k
-          PA:n virallisella TV-kanavalla esitettiin viime perjantaina video, jossa PA:n uskontoasiain ministeri Mahmoud Al-Habbash esitti Hamasin perustajaa Ahmad Yassinia ylistävän muistopuheen. Yassinia pidetään perusterroristina, hänen perustamansa Hamas on keskittynyt Israelin vastaiseen terrorismiin ja kehittänyt rakettiarsenaalin, joilla se on pyrkinyt tekemään Gazan rajan pinnassa olevien Israelin asukkaitten elämän sietämättömäksi tuhansilla raketeillaan ja ajoittaisilla aseellisilla hyökkäyksillään. Habbash kutsui Yassinia ”ylistetyksi kansalliseksi henkilöksi, ikoniksi, jota palestiinalaislapset voivat seurata ja joille opetetaan hänen erikoislaatuisuudestaan, jihadista, toimista ja moraalista”. Habbash nähdään videossa puhumassa suurelle kansanjoukolle ylistäen Yassinia ja kiroten Israelia. Hän kertoo retorisesti: ”Yassin oli kansanjohtaja, josta Palestiinan kansa oli yksimielinen. Kukaan ei uskaltanut tulla meitä vastaan syyttäen Arafatia petoksesta. Voidaanko Arafatia syyttä petoksesta? Voidaanko Yassinia syyttää petoksesta? He ovat ylistettyjä kansallisia Palestiinan johtajia. He ovat ikoneita, joiden mukaan vanhemmat opettavat lapsilleen heidän tarunomaisuuttaan, pyhää sotaansa, toimiaan ja moraalisuuttaan”. Videon käänsi arabiasta englanninkielelle PMW. On varsin huomattavaa, että PA:n TV lähettää kilpailijansa Hamasin perustajaa Ahmad Yassinia ylistävän videon, mutta se liittynee PA/PLO:n pyrkimyksiin saada pahoin särkyneet suhteet korjattua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173024#.UmTo5WJHT-k
-          Israelin kotirintaman puolustusministeri Gilad Erdan kutsui esikuntansa kokoon Kinneretin alueilla muutamien päivien aikana sattuneen neljän pienehkön maanjäristyksen vuoksi, kaksi niistä sunnuntaina. Ne olivat suuruudeltaan 3.5 ja 3.6 luokkaa Richterin asteikolla, eivätkä aiheuttaneet vahinkoa, vaikka talot tärisivätkin ja ikkunaruudut helisivät. Sunnuntain järistykset olivat 12. 00 aikaan 3.6 asteen suuruinen ja toinen 16.00 aikoihin 3.5 asteen suuruinen. Torstai-iltana maata tärähdellyt järistys oli 3.5 luokkaa. Israelissa pelätään ja siihen on varauduttu, että suuri maanjäristys voi kulkea Kuolleenmeren laaksoa pitkin Jordanjokea seuraillen kääntyen Beit Sheanin lähistöllä kohti Haifaa. Viisi päivää ennen sunnuntain järistystä pieni maan tärähtely pelotteli Kreetan saarta, ja syyskuussa Jerusalemin alueetta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173034#.UmTuWmJHT-k
-          Hebronin juutalaiset valmistautuvat ensi viikon ”suureen sapattiin”, jota vietetään Abrahamin vaimon Saran kunniaksi. Samalla muistetaan, miten patriarkka Abraham lunasti hautapaikan Machpelan luolasta itselleen ja vaimolleen, mikä oli ensimmäinen juutalaisen omistama maapala Israelin maassa, sikäli kuin tiedetään. Sapatin viikkoteksti on nimeltään Chayel Sarah. Viime vuonna juhliin osallistui 20 000 ihmistä, ja tänä vuonna samoin tuhansia paikallisia ja ympäri maailmaa. Järjestäjät vakuuttavat, että turvallisuus on luja, tilanne on rauhallinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172961#.UmTxGGJHT-k

Sunday, October 20, 2013

SUNNUNTAI 20.10.13


SUNNUNTAI 20.10.13

1. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh kehottaa PA:n ja Hamasin arabeja hautaamaan keskinäisen sotakirveensä ja yhdistymään yhteistä vihollista, Israelia, vastaan. Hän puhui Gilad Shalitin vapautuksen toisena vuosipäivänä Gazassa lauantaina kehottaen ”suureen Al-Aksa intifadaan” ylistäen PA:n arabien Länsirannalla äskettäin tekemiä terrori-iskuja, joissa kaksi IDF:n sotilasta sai surmansa, 9-vuotiasta tyttöä haavoitettiin, ja viimeistä tilannetta, jossa Jerusalemin lähiössä asuva PA:n arabi ajoi traktorilla läpi IDF:N tukikohtaa suojaavan turva-aidan portin saaden itse surmansa sotilaitten luodeista.

HANIYEH ylisti Gilad Shalitin vapauttamisoperaatiota ”historialliseksi tapahtumaksi”, jossa yhtä IDF:n sotilasta vastaan Israel vapautti 1027 tuomioistuimen eripituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomittua terroristia. Hän kuitenkin totesi samaan hengenvetoon, että se oli silloin, mutta nyt tarvitaan uusia ”Gilad Shaliteja” terroristien vapauttamiseksi.
Hänen viestinsä PLO:lle oli: On puhuttu tarpeeksi, nyt on aika tarttua aseisiin, sillä mikä Israeliin tehoaa, on ”tuli ja raivo”, joita se ei voi kestää. Hän syytti Israelia ”rauhan-keskustelujen”, turvallisuusyhteistyön, arabien eripuraisuuden ja arabimaiden kuohunnan käyttämisestä hyväkseen juutalaistaakseen Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan.
”Al-Aksa moskeija on osa muslimien uskoa ja se tulee aina olemaan puhtaasti islamilainen”, hän sanoi ehkä viitaten juutalaisten lisääntyneisiin käynteihin Temppelivuorella ja vaatimuksiin, että juutalaisten tulee voida rukoilla siellä. Hän varoitti ”juutalaisia leikkimästä tulella tulivuoren yllä sanoen, ettei Israel voi kestää ”tulta ja raivoa, mikä purkautuu moskeijaa vastaan tehtyjen rikosten seurauksena”.

HAMASIN pääministeri kehotti PLO:n johtoa ”lopettamaan hyödyttömät keskustelut Israelin kanssa, joka vain käyttää niitä hyväkseen ulkomaisen imagonsa parantamiseksi ja peittona hyökkääviin toimiin arabeja vastaan” ja esitti, että ”PLO:n johdon tulee löytää uusi kansallinen strategia arabien toiveitten saavuttamiseksi”.
Haniyeh vakuutti, ”ettei hänen hallituksensa hyväksy mitään vähempää kuin koko Jerusalemin palauttaminen ja Palestiinan valtion perustaminen entisen Syyria Palestiinan alueelle sekä palestiinalais-pakolaisten palaaminen kotimaahansa”.
Hän vakuutti, ettei Hamas puutu Egyptin sisäisiin asioihin ja syytti egyptiläistä mediaa yleisen mielipiteen kiihottamisesta Hamasia vastaan. ”Me suuntaamme aseemme vain sionistista vihollista vastaan”, hän julisti. ”Haluamme Egyptiin yhteyttä, rauhallisuutta ja turvallisuutta”. 

Gazassa toimiva eri järjestön muodostama liittoutuma Kansan Vastarintakomiteat (PRC) julkisti lauantaina Hamasin websivulla Qassam.ps lausunnon todeten, että IDF:n sotilaitten sieppaaminen on tehokas keino ja strategia palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. ”Shalit-sopimus on luotettava esimerkki Israelin kahleitten murtamisesta”.
PRC kehotti muodostamaan kansallisen strategian vankien vapauttamiseksi.
Hamasin sotilaallisen siiven Izza din Al-Qassam tiedottaja Abu Obeida sanoi lauantaina, että Hamasilla on nyt suuremmat edellytykset uusien panttivankien sieppaamiseksi.

PRC:n ja Hamasin kommandoyksikkö tunkeutui tunnelin kautta Israelin puolelle hyökäten IDF:n tukikohtaa vastaan v. 2006 siepaten haavoittuneen Gilad Shalit ja raahaten hänet Gazaan, jossa häntä pidettiin tarkoin vartioiduissa maanalaisissa tunneleissa yli viisi vuotta. Kommandoiskussa kuoli lisäksi kaksi IDF:n sotilasta. - IDF löysi 2.5 km:n pituisen tunnelin, joka oli kaivettu km. 20 metrin syvyyteen maan pinnasta päättyen Ein Hashloshan kibbutsin lähelle. IDF sanoo olleensa tietoinen siitä jo pitkään, mutta tunnelin suuaukko löydettiin 07.elokuuta. Sen seinien ja holvatun katon viimeistelyyn oli käytetty 24 000 betonilaattaa, jotka oli tuotettu Israelista.

Hamasjohtaja Abu Marzouk sanoi tunnelista, että ”sen rakentaminen vaati erittäin paljon rahaa, hikeä ja verta yli vuoden ajan, mutta se on pientä verrattuna vankien vapauttamiseen Israelin vankiloista. Shalitia ei olisi voitu siepata ilman tunnelia”, hän sanoi.
Fatahin tiedottaja Ahmed Assaf totesi, ettei Haniyehin puhe sisältänyt mitään uutta, ja että se oli pettymys useimmille PA:n arabeille. Hän sanoi, että Hamas toimii amerikkalaisten ohjeitten mukaan pyrkimyksissään häiritä palestiinalaisten kansallista yhdentymistä. http://www.timesofisrael.com/haniyeh-calls-for-intifada-in-the-west-bank/, http://www.jpost.com/Middle-East/Haniyeh-calls-for-popular-uprising-demands-Israel-release-prisoners-329138

2. IRANIN parlamentin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Alaieddin Boroujerdi paljasti lauantaina mielipiteensä vastauksena länsimaiden ja ennen kaikkea Obaman hallituksen suunnitelmiin poistaa joitain Iranin vastaisia sanktioitaan tai lieventää niitä. Obama suunnittelee Iranin länsimaissa olevien varojen vapauttamista, mitä EU-maat ovat ilmaisseet seuraavansa. Kysymys on kymmenistä miljardeista US-dollareista.
Boroujerdi totesi, ettei Iranin velvollisuus ole ensimmäisenä osoittaa hyvää tahtoaan esittämällä myönnytyksiä länsimaille, jotka epätoivoisesti osoittavat haluavansa edistystä neuvotteluissa ja ovat nähneet uutta toivonsarastusta presidentti Rouhanin lähentymisessä.

Boroujerdi heitti kuitenkin kylmää vettä liian hätäisiin odotuksiin Iranin asenteen muuttumisesta todeten. ”Vain sanktioitten täydellinen poistaminen voi olla käytännöllinen askel länsimaille, muuten emme voi olla toiveikkaita keskustelujen tuloksista”, hän sanoi.
Iranin ydinsuunnitelmaa käsittelevät neuvottelijat tapasivat P5+1 maiden, USA, Venäjä, Ranska, Englanti, Kiina ja Saksa, edustajat kaksipäiväisissä neuvotteluissa 15.-16. lokakuuta Genevessä voimatta sopia kuitenkaan muusta kuin siitä, että tavataan ensi kuussa uudelleen. Länsimaiden toiveita lämmitti Iranin lupaus joittenkin ydinohjelmansa osien vähentämisestä.
Boroujerdi painotti, että Iranin keskeinen vaatimus on oikeus jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ja uraanin rikastamista, mikä P5+1 maiden neuvottelijoiden tulee tunnustaa.

IRANIN toinen parlamentaarikko Seyed Bager Hosseini sanoi iranilaiselle FARS uutis-toimistolle, ettei Iranin tule ensimmäisenä tarjota myönnytyksiä länsimaille sen pyrkiessä estämään Irania rakentamasta ydinasetta. ”Meidän ydintoiminnassamme ei ole ollut mitään ongelmia tähän saakka ja kaikki ne on suoritettu Kansainvälisen Ydinenergiajärjestön ohjeitten mukaan ja IAEA:n tarkastajien valvonnassa”, hän totesi.
THE NEW YORK TIMES kertoi artikkelissaan torstaina, että Obama suunnittelee Iranin ulkomailla olevien useiden miljardien arvoisten talletusten vapauttamista vastauksena Iranin Geneven neuvotteluissa esittämiin myönnytyksiin. Varojen vapauttaminen tehtäisiin asteittain sen mukaan, miten jatkoneuvottelut etenevät poistamatta muita painostustoimia. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-Only-removal-of-all-sanctions-will-provide-hope-for-successful-nuke-talks-329195,

3. Euroopan juutalaiset kokevat elämänsä EU-maissa entistä vaikeammaksi, toteaa JP:n pääartikkeli perjantaina 18.10.13. Artikkeli perustuu tutkimukseen, joka suoritettiin 5 100:n juutalaisen parissa Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa, Italiassa, Unkarissa Romaniassa ja Latviassa alkaen syyskuussa 2012 päättyen viime kuussa. Raportti julkaistaan Vilnassa ensi kuussa, mutta JP sai siitä ennakkotietoja. Raportin perusteelle artikkelissa arvioidaan, että Israelin on syytä varautua Euroopan juutalaisten exodukseen, massa-muuttoon. Neljännes vastanneista sanoivat välttävänsä selviä juutalaiskohteita sekä näkyviä juutalaissymboleja ulkoasussaan antisemitismin pelossa.

Luvut olivat huomattavasti suuremmat Ruotsissa (49%), Ranskassa (40 %) ja Belgiassa (36%). Unkarissa 91 % sanoi antisemitismin kasvaneen viiden vuoden aikana, Ranskassa 88 %, Belgiassa 87 % ja Ruotsissa 80 %. Latviassa luku oli 39 %. Bielefeldin Yliopiston tutkimus osoittaa, että 40 % 16-vuotiaista ja vanhemmista seitsemässä EU-maassa uskovat, että Israel käy tuhoamis-sotaa palestiinalaisia vastaan, ja koska selvästi juutalaisuutensa ilmentävät samaistetaan Israeliin, hämmästyttävä määrä eurooppalaisia tuntee häpeää kaikkeen Israelia koskevaan. Lisäksi EU-maissa on aloitettu ”sota” juutalaisen ja islamin uskonnon symboleja kuten rituaaliteurastuista ja ympärileikkausta vastaan niiden kieltämiseksi tai saattamiseksi tarkkaan valvontaan.
Saksalainen FOCUS-lehti teetti gallupin pian sen jälkeen, kun Colongen oikeus teki päätöksen, jonka mukaan poikien ympärileikkaus vahingoittaa vastasyntyneitä vauvoja. Gallupin tuloksena 56 % katsoi oikeiden päätöksen oikeaksi, 35 vastusti ja 10 % ei tiennyt. Jewish Cronicle havaitsi toukokuussa, että 38 % briteistä pitää kieltoa oikeutettuna, 35 % vastustaa kieltoa, 27 % ei tiennyt.
Tutkimuksen tuloksia tukee havainto, että 40 – 50 % Ranskan, Belgian ja Unkarin juutalaisista harkitsee muuttoa, koska he eivät koe elämäänsä turvalliseksi. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/European-exodus-329050

4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen pyrkivän pääsemään Negevissä sijaitsevan Meitar-juutalaisyhteisöä suojaavan turva-aidan läpi. Sotilaat ampuivat varoitus-laukauksia osuen lopulta miestä jalkaan. Hänet vietiin kohtalaisessa kunnossa Sorokan sairaalaan Beer Shevassa. PA:n arabien suorittama väkivalta sekä sotilaita että siviilejä vastaan on noussut hälyttävästi, ja vain IDF:n tehostettu valvonta ja tiedustelu ovat estäneet sen laajenemisen yleiseksi. PA:n auktoriteetin alueilla pahentuva taloudellinen taantuma ja jatkuva käyttövarojen niukkuus ovat yhdessä julkisuudessa liikkuneiden korruptiohuhujen kanssa kiihottaneet tavallista kansaa nousemaan hallitusta vastaan, mitä muslimisaarnaajat pystyvät erilaisilla tekosyillä - kuten toistuvilla syytöksillä Al-Aksan tuhoamiseksi juutalaisten kolmannen Temppelin rakentamiseksi – manipuloimaan nostattaen kansan hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. Monet tarkkailijat varoittavat, että jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat, kuten yhä selvemmin näyttää käyvän, se on viimeinen niitti kansannousussa. http://www.jpost.com/Defense/IDF-wounds-Palestinian-attempting-to-infiltrate-Negev-town-of-Meitar-329198
-          Saudi Arabia on vuorotteluperiaatteen mukaan vuorossa ottamaan YK:n turvallisuus-neuvoston jäsenen paikan, mutta ilman veto-oikeutta, joka on vain sen viidellä pysyvällä jäsenellä. Kuningaskunnan edustaja kuitenkin ilmoitti, että vastalauseeksi turvallisuusneuvoston kyvyttömyyteen Saudi Arabia kieltäytyy kunniasta. Tämä on lähes ennenkuulumatonta, sillä monet maat haluavat jäsenyyttä päästäkseen läheltä seuraamaan päätöksentekoa ja ehkä vähän vaikuttamaankin siihen. Saudi Arabia syyttää sekä YK:n turvallisuusneuvostoa että ennen kaikkea maailman johtavaa valtiota Yhdysvaltoja kyvyttömyydestä hoitaa Iranin ydinprojektin lopettaminen sekä Syyrian rankaiseminen väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä Damaskoksen Ghoutan esikaupungissa ja ehkä useissa muissakin kaupungeissa. Saudi Arabia pelkää Iranin johtamaa shia-muslimien valtaannousua Lähi Idässä, joka tulisi suoraan uhkaamaan saudien kuningaskunnan monarkiaa. Arabimaiden ryhmä esitti yhteisen vetoomuksen Saudi Arabialle, että se harkitsisi uudelleen kieltäytymistään. ”Toivomme, että he Saudi Arabiassa, jotka on niiden siunattujen joukossa, jotka edustavat arabeja ja muslimimaailmaa tänä tärkeänä ja historiallisena aikana, etenkin Lähi Idän alueilla, säilyttäisi jäsenyytensä turvallisuusneuvostossa”. Ryhmän jäsenet vetoavat saudeihin, että he jatkaisivat rohkeaa rooliaan turvallisuusneuvostossa. Ryhmän joukossa ovat YK:n arabimaiden jäsenet Syyriaa lukuun ottamatta. Länsimaiset tarkkailijat arvioivat, ettei palestiinalaisten kysymys ole tällä kertaa etusijalla, vaan Syyria ja siellä raivoava yhä sekavampi sisällissota, joka on virallisten tietojen mukaan vaatinut yli 115 000 uhria ilman selvää toivoa verenvuodatuksen loppumiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Arab-states-urge-Saudi-Arabia-to-maintain-UN-Security-Council-seat-329180
-          USA:n merivoimien opiston professori John R Schindler kirjoittaa XX-Committee blokissaan, että Pariisin Le Monden tarkka uusi raportti - perustuen Ranskan tiedustelu-tietoihin - maalaa varsin synkän kuvan Euroopan maissa asuvien jihadistien matkustamisesta yhä sankemmin joukoin taistelemaan Syyrian kapinallisten riveissä presidentti Assadin armeijaa vastaan. Keskiviikkona julkaistun raportin mukaan etenkin Syyrian sisällissota houkuttelee jihadisteja sekä Euroopan että Kaukasuksen maista hankkimaan sotakokemusta. Virkailija sanoo, ettei tällaista ole havaittu sitten Afganistanin sodan päivien, ja että Ranska, jossa on suuri muslimiväestö, on yksi suurimmista värväyskohteista. Ranskasta matkustavien määrä on kaksinkertaistunut toukokuusta, 400 on hakenut jatkolupaa ja 200 taistelee Syyriassa lokakuun alussa. Myös niin kaukaisista maista kuin Australia ja Kanada miehet haluaa Syyrian sotaan. Pelkona on, miten nämä sodassa karaistuneet toimivat palatessaan kotimaahansa? http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Spike-of-Western-Caucasus-jihadists-enter-Syria-329193
-          Syyrian kapinallisten sala-ampujat tähtäilevät raskaita naisia pyrkien osumaan heidän kohtuunsa vauvan murhaamiseksi, kertoo brittilääkäri kokemuksistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173001#.UmOduWJHT-k