Friday, June 14, 2013

PERJANTAI 14.06.13


PERJANTAI 14.06.13

1. USA:N presidentti Barack Hussein Obama ilmoitti torstaina tehneensä pitkään odotetun päätöksensä lähettää aseita Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille. Lausunnossa ei lähemmin kerrottu, millaisista aseista on kysymys, mutta kapinaliset toivovat ilmatorjunta-aseita sekä raskaita aseita voidakseen tasoittaa epätasapainon Assadin joukkojen aseylivoimaa vastaan. Obama on myös pitkään harkinnut lentokieltoalueen julistamiseksi osalle Syyriaa, kuten hän sanoi, ”sillä sen kiireellisyys on ollut ilmeinen ja parin vuoden ajan”. USA päätti aiemmin toimittaa F-16 koneita sekä Patriot ilmatorjuntapattereita Jordaniaan Syyriasta mahdollisesti tulevaa uhkaa vastaan. USA:n armeijan sotilaita on Jordaniassa samasta syystä johtuen arviolta 4 500 miestä, joiden sanotaan osallistuvan kansainvälisiin harjoituksiin Jordaniassa nimeltä ”Eager Lion 2013”, mutta jotka pysynevät Syyrian rajan tuntumassa, kunnes tilanne on ratkaistu.

OBAMA kertoi ilmoittaessaan päätöksestään kapinallisten aseistamiseksi, että hän oli lopulta saanut kiistattomia todisteita sarini-kaasun käyttämisestä useammassa tilanteessa Assadin joukkojen toimesta, viimeiseksi 23. toukokuuta Damaskoksen lähellä. Myrkkykaasun vuoksi arvioidaan 100 – 150 ihmisen saaneen surmansa, vaikka tutkimus on keskeneräinen.
USA:n hallituksen strategisten tiedotustoimien apulaisneuvonantaja Ben Rhodes sanoi asiaa esitellessään näin: ”Olemme seuranneet tilannetta hyvin tarkkaan. Assadin hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita – sarinia – pieninä annoksina useita kertoja viime vuoden aikana. 100 – 150 ihmistä on kuollut, vaikka tiedot uhreista ovat keskeneräisiä”.
USA:n hallituksen mukaan vuosikymmeniä vanha punainen linja on ylitetty ja että USA tulee harkitsemaan tulevien päivien aikana potentiaalisia vastatoimia.
Rhodes lisäsi, että ”USA:n hallitus on valmistautunut useisiin vaihtoehtoihin, jotka ovat sopusoinnussa kansallisten intressiemme kanssa”. Hän sanoi kiireellisyyden olleen ilmeisen jo parin vuoden ajan, mutta että sen ajankohtaisuus korostuu Iranin ja Hizbullahin joukkojen osallistuessa avoimesti taisteluihin Assadin rinnalla.

Englanti ja Ranska olivat aiemmin päätyneet samaan tulokseen. Rhodes sanoi, että USA:n havainnoista ja Obaman päätöksestä asetoimituksista informoitiin Venäjän hallitusta. Länsimaiden kiireellisyyttä näyttää lisänneen Assadin joukkojen voitot viime päivien aikana peläten kapinallisen taistelutahdon romahtamista. Assadin ja Hizbullahin yhteiset joukot valmistautuvat taisteluihin Syyrian suurimman, yli kahden miljoonan asukkaan, Aleppon sekä Idlibin maakunnan vapauttamiseksi kapinallisista. USA ei sen sijaan suoraan puuttune näihin taisteluihin, ei ainakaan tässä vaiheessa.
USA:n kongressin jäsenet Lindsay Graham ja John McCain vaativat välittömiä sotatoimia, voidakseen kääntää sotaonnen kapinallisten eduksi.  http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-Chemical-arms-used-in-Syria-US-to-arm-rebels-316508

Obaman hallituksen päätöstä ja senaattorien vaatimuksia tarkastellessa ei voi välttyä huomiolta, että päätös Assadin kaatamisesta tehtiin samalla kuin Tunisian, Libyan ja Egyptin yksinvaltiaat päätettiin kaataa ja asettaa niihin islamilainen hallitus. Obaman lausunnossa ei viitata sanallakaan siihen, että myös kapinalisten väitetään käyttäneen myrkkykaasuja, ja että kapinallisjoukkojen raakuudet etenkin kristittyjä ja muita vähemmistöjä sekä shia-muslimeja vastaan osoittavat heidän todellisen päämääränsä kannibalismia myöten. Venäjän reaktiota ei vielä tiedetä, mutta presidentti Putin tuskin voi seurata tilannetta sivusta ilman vastatoimia.

EU:n sisällä käydään kovaa polemiikkia siitä, pitäisikö Hizbullah asettaa terrorijärjestöjen listalle, tai ainakin sen ”sotilaallinen siipi”, kuten jotkut vaatii. Puola ja Tsekin tasavalta eivät ole löytäneet omaa kantaansa, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska kannattavat Hizbullahin boikotointia, vaikka Ranskan päätöstä jouduttiin odottamaan pitkään peläten, että sen vaikutusvalta entiseen siirtomaahansa Libanoniin vähenisi. Bulgaria venkoili myös pitkään pystymättä päättämään, oliko Hizbullah osallistunut  terrori-iskuun maan sisällä. Tämäkin kiista osoittanee EU:n sisäisen kyvyttömyyden päättää ja toimia nopeasti, jos niin tarvitaan. http://www.jpost.com/International/Source-Poland-Czechs-balk-on-blacklisting-Hezbollah-316524

2. RAKENNUS- ja asuntoministeri Uri Ariel (Bait Hayehudi) kertoi eilen vieraillessaan Etzion Blockissa ja tavatessaan alueneuvoston puheenjohtajan David Perlin, että Alon Shvutin Gevaot lähiöön rakennetaan 1000 uutta asuntoyksikköä.  He keskustelivat myös mahdollisuuksista jatkuvasta rakentamisesta alueella kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Jerusalemin rakentamisesta hän kehottaa kysymään pääministeriltä.
Ministeri Ariel vakuutti kokouksen yhteydessä, että merkittävää edistystä tulee tapahtumaan rakentamisen alueella lukuisissa suunnittelukohteissa, joista tuhannen asuntoyksikön rakentaminen Gevaot lähiöön Alon Shvutissa on yksi. Ministeri Arielin ilmoittamien tuhannen asuntoyksikön lisäksi alueelle rakennetaan 560 asuntoyksikköä aiemman päätöksen perusteella, jonka puolustusministeri Moshe Yaalon on jo vahvistanut allekirjoituksellaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168918#.Ubq6NmJHT-k

USA:n ulkoministeriön kielteinen lausunto Israelin rakennussuunnitelmista tuli nopeasti ja ilman vahvistuksia, käyttäen mitäänsanomattomia termejä kuten ”ei rakentava”, vaikka juuri rakentamisesta tässä on kysymys. Edellinen uutinen oli ilmeisesti jäänyt vielä USA:n ulkoministeriön listan ulkopuolelle, koska moite ei koskenut sitä, vaan toista kohdetta.

USA:n torstaina julkistama kärkevän kriittinen lausunto koski Itamariin ja Bruchiniin suunnitellun yli tuhannen asunnon rakentamista. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa: ”Ilman muuta tämä ei mielestämme ole rakentava (helpful)”, käsitellessään Israelin päätöstä rakentaa 500 asuntoyksikköä Bruchiniin ja 675 asuntoyksikköä Itamariin. Päätöstä voidaan tietenkin pitää näpäytyksenä ulkoministeri John Kerryn kasvoille hänen ponnistellessaan rauhanprosessin jatkamiseksi. Psaki sanoi, että Israelin tulee tehdä vaikeita päätöksiä, jos se haluaa rauhanprosessin jatkuvan.
PA:n johto on tietenkin saanut uutta vauhtia syytöksilleen, ettei Netanyahu ole tosissaan vakuuttaessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, koska ”näillä toimilla se osoittaa juuri päinvastaista, eli tuhoaa orastavan toiveen ja osoittaa huonoa uskoa”. http://www.timesofisrael.com/washington-rebukes-israel-over-plans-to-build-new-settlement-homes/

3. ARVIOLTA 3000 beduiinia marssi torstaina Bersheban kaupungin pääkatuja pitkin osoittaakseen mieltään hallituksen päätöstä vastaan siirtää sadat tuhannet tilapäisissä ja laittomasti valtion maalle kyhäämissään hökkeleissä asuvat Negevin beduiinit valtion suunnittelemiin ja nykyaikaisin vesi-, viemäri- ja sähköjohdoin varustettuihin asutuskeskuksiin, joihin he voivat rakentaa omat talonsa omalle maapalalleen.
Hallituksen suunnitelmien päämääränä on lopettaa beduiinien hallitsematon ja laiton maan rohmuaminen aloittaakseen hökkeliensä pystyttämisen minne vain parhaaksi katsovat. Koska tällaiset kylät eivät ole hallituksen virallisesti hyväksymiä, niihin ei voida viedä kaupunki-olosuhteissa välttämättömiä laitteistoja ja johdatuksia, mutta joissa heidän ei myöskään tarvitse maksaa mitään kuntien määräämiä veroja ja maksuja.

MIELENOSOITTAJAT kantoivat käsissään palestiinalaisten lippuja ja kylttejä, joissa he vannoivat: ”Verellä ja tahdonvoimalla me vapautamme Negevin”. Radioaseman mukaan osanottajia oli tuhansia antamatta tarkempaa lukua. Poliisin mukaan pääkulkueeseen osallistui 700 ihmistä ja sivukaduilla parituhatta. Kaupungin ja lähialueen 85 000 koululaista oli mukana mielenosoituksessa, kuten myös huomattava määrä naisia.
Israelin hallitus hyväksyi beduiinien uudelleen asuttamissuunnitelman tammikuussa, ja nyt sitä puidaan Knessetissä.
Regavim-järjestö vaatii hallitusta puuttumaan kovalla kädellä beduiinien laittomaan Negevin alueen valtaamiseen. Negevissä on 2 100 beduiiniyhteisöä, joita ei ole virallisesti hyväksytty, jotka ovat vallanneet maata 800 000 dunamia. Poliisi ja armeija ei mielellään mene beduiinikyliin välttääkseen yhteenottoja aseistettujen beduiinien kanssa.
Negevin beduiiniväestön lasketaan ylittävän juutalaisten määrän vuoteen 2020 mennessä, jonka jälkeen he voivat esittää vaatimuksia itsehallinnosta Juudean ja Samarian tapaan.
Heidän lisääntymistään edistää islamin sääntö, jonka mukaan miehellä voi olla neljä vaimoa. Siten beduiinisheikillä voi olla 60 lasta useista vaimoista saaden lapsilisää jokaisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168916#.UbrJK2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin 50 miljoonaa äänioikeutettua valitsee maalleen uuden presidentin Mahmoud Ahmadinejadin poistuessa areenalta palvellessaan maataan sallitut kaksi kautta. Suurin osa kisaan ilmoittautuneista karsittiin pois jo vaalilautakunnan toimesta jättäen vain kuusi ehdokasta, yksi maltillinen, 4 konservatiivia ja yksi kovan linjan edustaja. Iranin vaalit ovat aina olleet tarkassa kansainvälisessä tarkkailussa, koska vaali-vilppi on yleistä ja koska maan korkein johtaja suurajatollah Ali Khamenei lopulta päättää, kuka presidentin paikalle nostetaan. Khamenei kehotti kansalaisia osallistumaan runsain määrin vaaleihin kiinnittämättä mitään huomiota USA:n epäilyksille, etteivät vaalit tälläkään kertaa ole avoimet ja kansainväliset säännöt täyttävät. Hän sanoi TV-puheessaan, että ”pääasia on äänestää jännittyneinä ja iloiten tiedostaen, että kansan hyvinvointi ja onnellisuus riippuu valitusta miehestä”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392261,00.html
-          Talousministeri, Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid totesi eilen, että Israelissa tulee sallia bussiliikenne sapattina ei-uskonnollisissa lähiöissä ja kaupungeissa, ”sillä isoisä, jolla ei ole varaa taksimaksuun, täytyy voida vierailla lapsenlastensa luona myös sapattina”, kuten hän veisteli web-sivullaan. Voivathan lapset tuoda lapsensa vanhempiensa luo, jos halua riittää. Hän selitteli edelleen, ettei bussiliikenne sapattina ole uskonnollinen vaan sosiaalinen kysymys. Hän myös puolusti lupaustaan saada muutoksia aikaan kolmessa kuukaudessa todeten, ettei perittyjen tapojen muuttaminen käy noin vain, se vaatii lisäaikaa ja paljon tupakkaa. Lapin sanoi maan taloudesta, että maa on siirtymässä stipendijärjestelmästä työ-järjestelmään, jossa jokaisen tulee tehdä työtä leipänsä eteen. Lapin arvioi, että jos rauhansopimus saataisiin aikaan, se tulisi nostamaan maan talouden huimaan nousuun viitaten siihen, että niin tapahtui Oslon accordien tultua hyväksytyiksi ulkomaisten sijoittajien sijoittaessa varojaan maan talouteen ja teollisuuteen. Hän jätti viisaasti mainitsematta ne 1500 israelilaista, jotka menehtyivät Oslon seurauksena. Hän arvioi, että haredi-kansan valjastaminen kantamaan yhteistä iestä on vallan-kumouksellinen sosiaalinen  muutos, jonka hedelmät nähdään 10 vuoden kukuttua. Hän kehotti ihmisiä hyväksymään sen, että joillakin menee hyvin, että jotkut onnistuvat taloudellisesti, koska se nostaa maan hyvinvointia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392231,00.html
-          Syyriassa vierailleet libanonilaiset viranomaiset kertoivat libanonilaiselle Al-Akhbar lehdelle, että presidentti Bashar Assadin pitkän tähtäyksen suunnitelmiin kuuluu jatkuva Israelin vastainen ponnistelu. ”Syyrian yhteiskunnan antautuminen vastustaa vihollistamme Israelia avustaa vahvistamaan sisäistä taisteluamme”, Assad totesi vierailleen. He kertoivat Assadin kehottaneen Syyrian kaikkia kansanosia yhdistymään palestiinalaisten kanssa Israelin vastustamiseksi Golanin kukkuloilla. ”Meidän tulee varjella öljyämme amerikkalaisilta ja keskittyä toimiin maamme kehittämiseksi ja konfliktiin Israelin kanssa”, Assad selitti. Assad kehittelee tätä suunnitelmaansa aloittaakseen julistamattoman sodan etelärajansa yli Israelin puoleiselle Golanin kukkuloille käyttäen siihen terrorijärjestöjä. Syyrialla ei kaiken järjen mukaan liene mitään mahdollisuuksia aloittaa avointa sotaa Israelin kanssa, mutta Assad tarvitsee sotaista retoriikkaa saadakseen vielä hallitsemansa kansan tuekseen. USA:n ja Venäjän suunnittelema rauhankonferenssi heinäkuussa voi siirtyä, varsinkin huomioiden Obaman päätöksen aseistaa kapinallisia länsiaseilla, mihin Venäjä voi vastata toimittamalla Assadin joukoille lupaamiaan huippu-nykyaikaisia IT- ja muita aseita, joiden ansiosta tasapaino voi säilyä. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Assad-plans-long-term-Israeli-resistance-316535
-          F-1 autoja hurjastelemassa Jerusalemin kaduilla, ensimmäistä kertaa Pyhässä Kaupungissa. Tämä oli Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin idea kasvattaa maan ja kaupunkinsa mainetta ulkomaailmassa. Kysymys ei ollut virallisesta kilpailusta, vaan näytösluonteisesta tapahtumasta kansan huvittamiseksi. Alla olevassa linkissä näytetään kuvia ja video tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168920#.Ubrb3mJHT-kThursday, June 13, 2013

TORSTAI 13.06.13


TORSTAI 13.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun Puolan vierailu sujuu ystävällisissä ja ymmärtävissä ilmapiirissä kummankin vakuutellessa hyvää tahtoaan, vaikka ystävällisten hymyjen taakse kätkeytynee ajatuksia, joita ei haluta tuoda julkisuuteen. Netanyahu jatkaa omaksumaansa kantaa Israelin raudanlujien turvallisuustakuiden vaatimuksista, vaikka kaikki kuulijat eivät liene ollenkaan tietoisia, mitä ne voisivat olla. Hän kuitenkin kehottaa palestiinalaisia luopumaan väistelytaktiikastaan ja tulemaan neuvotteluihin. Hänen kansliansa oli tehnyt melkoisen mokan laatiessaan ennen vierailua julkistetun luonnoksen yhteiseksi julkilausumaksi, jota Netanyahu ei sano voivansa kaikilta osin hyväksyä eikä esittää sellaisenaan. Hän esitti puolustukseksi sen, että luonnoksen laatija oli kokematon diplomatiassa eikä hallinnut kaikkia sen hienouksia ja sanavivahteita.
Netanyahua oudostutti lausuman kohta, jossa kehotettiin molempia osapuolia välttämään yksipuolisia askeleita, koska ne voivat aiheuttaa vastatoimia kestävän rauhan solmimiseksi. Netanyahun kerrotaan todenneen, että hän olisi halunnut muotoilla tuon kohdan toisin.
Eräs israelilainen diplomaatti totesi kuitenkin, ettei lausuman sanamuotoa muuteta, vaan se allekirjoitetaan ja virallisesti julkistetaan sellaisenaan.

USA:n ulkoministeri John Kerry soitti Mahmoud Abbasille Netanyahun Puolan vierailun aikana tunnustellen hänen näkemyksiään tässä vaiheessa, mutta uutisraportin mukaan Abbasin kanta on edelleen yhtä jähmeä ja taipumaton kuin ennenkin. Hänen kerrotaan esittäneen opettelemansa mantran ”kaiken setlementtitoiminnan lopettamisesta sekä kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisterroristien vapauttamiseksi” – vaikka uutinen ei kerrokaan, minkä jumaluuden nimiin hän vannoo.
NETANYAHU vastasi näihin raportteihin todeten: ”Päämääräni on historiallinen kompromissi, joka lopettaa konfliktin Israelin ja palestiinalaisten välillä kerta kaikkiaan ja lopullisesti. Tämä edellyttää demilitarisoitua Palestiinan valtiota, joka tunnustaa juutalaisen valtion raudanlujilla turvallisuustakuilla Israelille – tunnustaminen, turvallisuus, demilitarisointi”. Hän kutsui näitä rauhan elementeiksi, eikä pidä niitä ennakkoehtoina rauhankeskusteluille.

2. ”Me haluamme myydä tuotteitamme Israeliin”, sanoo gazalainen maanviljelijä, Gazan yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Mahmoud Ikhlain esitellessään tuotteitaan palestiinalaisen yhtiön Harvest Export kojussa Fresh Agro-Mashov kansainvälisessä tuore-tuotteiden huippukokouksessa ja esittelyssä Tel Avivissa.  ”Markkinat Israelissa ovat hyvät. Me olemme kaiken aikaa yhteydessä Israelin kanssa”, Iklain toteaa JP:n toimittajalle.
”Me olemme naapureita”, toteaa toinen gazalainen maanviljelijä Ahmed Shafai, joka myös toimii gazalainen yhteistoimintajärjestön johtotehtävissä, molemmat kotoisin Beit Lahiyasta.
Ennen kuin Hamas kaappasi vallan Gazassa v. 2006, gazalaiset maanviljelijät voivat vapaasti markkinoida tuotteitaan Israelissa, mutta sen jälkeen se on ollut kielletty. He ovat voineet myydä tuotteitaan Euroopan markkinoille israelilaisten ja palestiinalaisyhtiöitten kautta kuten Harvets Export, Arava Export Growers sekä Agrexco.
Vaikka maanviljelijät Gazassa eivät voi markkinoida tuotteitaan Israelissa, he kuitenkin hankkivat työvälineensä sieltä, mikä on outoa ja mihin he haluavat muutosta.

”Me toivomme Israelin avaavan markkinansa meille, me viemme teille ja tuotamme teiltä”, Ikhlain ja Shafai vakuuttavat kuin yhdestä suusta, ”voidaksemme rakentaa hyvät ystävyys-suhteet Palestiinan  ja Israelin kansojen välille”.
”Kuten näet vierailustamme tänne, me olemme ystäviä”, Shafai vakuuttaa. ”Me emme ole poliittisia ihmisiä, me olemme taloudellisia ihmisiä”.
Maatalouden yhteistoiminta ja kauppa voisi kehittyä katalysaattoriksi suhteitten lämmittämiseksi Gazan ja Israelin välillä, Shafai selittää.
Ikhlain ja Shafai kertovat, että heidän Eurooppaan myytävien tuotteittensa joukossa on mansikoita, kirsikoita, pallopippuria, neilikkaa ja vihanneksia, mutta he toivovat voivansa laajentaa tuotevalikoimaansa kaikenlaisiin hedelmiin, vihanneksiin ja kukkiin. He valittavat, että suurimmat ongelmat ovat veden ja tarvittavan maa-alan puute, mikä on seurausta väestön liiallisesta kasvusta.
HILLEL ADIRI, yksi israelilaisista gazalaisten vierailijoiden koordinoijista, sanoo, että Gazan maanviljelijät, sekä veden ja maankäytön asiantuntijat mielellään vierailevat näyttelyissä.
”He eivät ole vieraita tällaisille näyttelyille ja tapaamisille Israelissa eivätkä koe ongelmia vieraillessaan maassa varsin usein”, sanoo Adiri, joka toimii vanhempana neuvonantajana YK:n ruoka- ja maatalousjärjestössä Hollannin hallituksen edustajana.
Tilaisuuden edustajien mukaan keskiviikon näyttely- ja neuvottelutilaisuuteen osallistui keskiviikkona 65 tuottajaa Gazasta ja 200 Juudean ja Samarian alueilta. Adiri sanoi, että neuvotteluja käydään Israelin hallituksen kanssa Israelin markkinoiden avaamiseksi Gazan tuotteille. Juudean ja Samarian maanviljelijät voivat sen sijaan markkinoida vapaasti tuotteitaan Amerikkaan ja Eurooppaan, sanoo Muhammad Khader Lausanne Trading Consultants vientiyhtiöstä Beituniasta.

GAZAN tuotteilla on kuitenkin ongelmana se, että tavarakonttien tulee voida edetä esteettä, sillä jos ne joutuvat jostain syystä seisomaan, niiden sisältö pilaantuu ja joudutaan tuhoamaan. Tällaista voi tapahtua silloin tällöin terroristien alkaessa tulittaa Israelin puolelle joko kivääreillään tai raketeillaan. Khader antaa tunnustusta everstiluutnantti Moshe Brahalle, joka vastaa tavaroiden esteettömästä kuljetuksesta. Tuotteet tarkastetaan Shaar Ephraim rajanylityspaikan terminaalissa, josta ne siirretään Israelilaisiin kuorma-autoihin kuljetettaviksi Haifan tai Ashdodin satamiin.
Toinen ongelma on turvallisuusvarmistus, sillä kontteihin on helppoa piilottaa räjähteitä tai pommeja, mutta esteitä pyritään kaiken aikaa selvittämään ja poistamaan. http://www.jpost.com/Middle-East/Gaza-farmers-Exports-to-Israel-could-improve-ties-316309

3. GAZAN kesäleirejä järjestetään tämänkin kesän aikana entiseen tapaan.  Islamic Jihadin järjestämät leirit ovat maksuttomia, ja niihin otetaan osanottajia  alkaen kuusivuotiaista aina 16:en ikävuoteen saakka pitkin kesää.
Useimmat kesäleirit opettavat osanottajille tarpeellisia taitoja kuten leiriytyminen ja uiminen.

Islamic Jihadin järjestämät kesäleirit sen sijaan keskittyvät opettamaan lapsille terrorismin taktiikkaa, kuten miten kivittää ja heitellä petrolipommeja tehokkaimmalla tavalla, miten valita kohteensa sekä miten valmistaa petrolipommeja ja sen jälkeen miten selviytyä erämaa-olosuhteissa pyrkiessään välttämään IDF:n pidätystoimia.

OPETUSOHJELMAAN kuuluu myös uskonnollinen puoli, jossa vahvistetaan islamilaista uskoa ja vaatimusta jokaiselle muslimille käydä pyhää sotaa (jihad) Israelia ja länttä vastaan.
Islamilaisen ryhmän tiedottaja Daoud Shihab selittää, että Islamic Lihadin kesäleirien tarkoituksena on kouluttaa palestiinalaisten uutta sukupolvea puolustamaan itseään Israelin hyökkäyksiä vastaan. Hän selitti kesäleirien opetusohjelmasta tähän tapaan:
”Koulutukseen kuuluu ensiapu, siviilipuolustus, henkilökohtaiset puolustautumistaidot, johtajuustaito sekä masennuksen estämispsykologia”.
”Sen lisäksi pidämme myös sotilaallisen koulutuksen tapaisia harjoituksia”.

4. USA:n presidentti Barack Obama on lähellä päätöstä sallia jonkinasteisen aseavun lähettämisen Syyrian presidentti Bashar Assadin joukkoja vastaan taisteleville joukoille. Ulkoministeri Kerry selvitteli asiaa puhuessaan journalisteille todeten, että USA:n hallitus tutkii asiaa ja pyrkii löytämään tapoja kapinallisten auttamiseksi vastaamaan Assadin ylivoimaiseen aseistukseen. ”Meidän on tehtävä kaikkemme , mitä voimme auttaaksemme oppositiota saavuttamaan asettamansa päämäärän ja saavuttaa kohta, jossa voimme sen toteuttaa, ja se on juuri sitä, mitä aiomme tehdä”, hän sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa yhdessä Englannin ulkoministeri William Haguen kanssa, kuten AFP raportoi.
Kerry sanoi Assadin asevalikoiman haastavan kenen tahansa kriteerin inhimillisestä käyttäytymisestä, ja siitä meidän tulee muotoilla oma päätöksemme siitä, miten voimme avustaa oppositiota sen hoitamiseksi. Hän arvioi, ettei kukaan voita nykyisen tilanteen jatkumisesta, sillä sekä kansa että Syyrian valtio menettävät.
Obaman harkinnassa on USA:n lentokoneitten lähettäminen Syyrian taivaalle sen jälkeen, kun Syyriaan on asetettu lentokieltoalueita Libyan tapaan. Artikkelin mukaan päätöksen tekoa vaikeuttaa Al-Qaidaan sidoksissa olevien ryhmittymien kuten Al-Nusran osallistuminen  taisteluihin. Toinen syy lienee Venäjän voimakas vastustus ja uhkaus varustaa Assadin joukot S-300 ilmatorjuntaohjuksilla ilmasaarron murtamiseksi. USA:n kiire voi kuitenkin johtua siitä, että Assadin joukot ovat selvästi voitossa kiinni kapinallisten osoittaessa hajaantumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168878#.UblvEmJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
           Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo olevansa taipuvainen kysymään kansan mieltä referendumin muodossa, mitä tehdä Istanbulin Gezi puiston suhteen. Turkkilainen päivälehti Hurriyet sanoi hallituksen tiedottajaan Huseyin Celicin todenneen pitkäksi venyneen keskustelun jälkeen Erdoganin ja 11 opposition edustajan kanssa keskiviikkona, että hallitus tutkii mahdollisuuksia kansan-äänestyksen järjestämiseksi puiston kohtalosta. Celic sanoi, että AKP-puolueen keskuskomitea käsittelee kysymystä ensin, minkä jälkeen asiaan palataan. Hän selitti, että suunnitelman mukaan rakennetaan ottomaaniajan sotilasparakkien kaltaisia rakennuksia, mutta ei kauppakeskusta eikä asuntoja, kuten aiemmin kerrottiin. Atatyrkin kulttuurikeskus jouduttaneen purkamaan joka tapauksessa sen huonon kunnon vuoksi eikä se kestäisi maanjäristystä. Sitä ei sisällytettäisi referendumiin. Opposition edustajat kuitenkin sanoivat, ettei heitä oltu informoitu kansanäänestyksestä ja että he antavat lausunnon siitä myöhemmin ensin tutkittuaan, mitä se sisältää. Taksim-aukion kohtalo ratkennee samassa yhteydessä.
-          Syyrian kapinalliset hyökkäsivät usean tuhannen miehen joukolla  Irakin rajan pinnalla olevaan shia-muslimien asuttamaan Hatlan kylään surmaten heistä ainakin 60, enimmäkseen Assadia kannattavia aktivisteja, mutta myös kylän asukkaita. Kylä sijaitsee öljyrikkaassa Deir el-Zour maakunnassa, jolla on yhteinen raja Irakin kanssa. Syyrian ihmisoikeustarkkailija sanoo, että ainakin 10 kapinallista sai myös surmansa taisteluissa. Kapinalliset huusivat ”tässä tulee sunni-mujahideen taistelijat”. Heidän sanotaan hyökänneen kylään kostoksi menetyksilleen Qusairissa, jonka Assadin joukot valtasivat, sekä siitä, että Hatlan kylän shiat olivat surmanneet neljä kapinallista. Arviolta 150 Hatlan kylän asukasta ehti paeta ennen hyökkäystä hallituksen joukkojen valvonnassa olevaan Jafran kylään Eufratvirran toisella puolella. Raportit kertovat kiivaista taisteluista Homsin kaupungin liepeillä hallituksen joukkojen pyrkiessä varmistamaan esteettömän yhteyden Damaskoksesta Tartusiin ja edelleen Aleppoon, jossa kapinalliset valmistautuvat Assadin joukkojen odotettuun hyökkäykseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4391490,00.html
-          Ranskan juutalaisjärjestöt ovat esittäneet kiivaita vastalauseita Pariisin museossa avattua valokuvanäyttelyä ”Death” vastaan, siksi, että sinne on koottu runsaasti terroristien kuvia aktiivisessa toiminnassa, mutta ennen pomminsa laukaisemista kuvattuja, kutsuen heitä nimellä ”marttyyri”. Kuvissa esitetään terroristeja kotioloissa, lastensa ja vanhempiensa parissa, terroristeja koululapsina, itkeviä ja surevia äitejä sen jälkeen, kun heidän lapsensa pommittivat itsensä viattomien ihmisten kanssa taivaan tuuliin. Näyttelyssä esitetään Ahjlam Shiblin ottamaa 60 kuvaa. Näyttely avattiin 28. toukokuuta, jota museo esittelee sanoin: ”Valokuvat kunnioittavat niiden taistelua, jotka menettivät henkensä taistellessaan miehitystä vastaan, ja palestiinalaisen yhteisön pyrkimyksiä tallentaa heidän muistonsa”. CRIF:n Ranskan juutalais-järjestöjen kattojärjestön presidentti Cukierman lähetti haisevan vastalauseensa Ranskan hallitukselle kutsuen näyttelyä ällöttäväksi. ”On täysi syy pitää näyttelyä shokeeraavana, kun terroristeille esitetään anteeksipyyntö Pariisin keskustassa. Ja tämä vielä hallituksen tukemassa museossa”. Ranskan kulttuuriministeri Aurelie Filipetti kirjoitti vastineessaan, että niin vastenmieliseksi kuin joku voi näyttelyn havaitakin, mielipiteen ilmaisun vapaudella ei ole rajoituksia”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168888#.UbmDZmJHT-k
-          IAF:n nimeltä mainitsematon lentäjä kertoo, että heitä koulutetaan IAF:n Ramat David lentotukikohdassa Syyrian ja Libanonin tilanteen äkillisten muutosten varalta, jolloin he joutuvat selvittämään monenlaisten ohjusten ja rakettien siirtoja, jotka voisivat johtaa terrorihyökkäyksiin. Luutnantti N, joka johtaa Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa partioivaa F-16 laivuetta, sanoo, että tunnelma on hyvin jännittynyt. ”Ei ole aivan tavallista, että Syyrian kokoinen maa käy sisällissotaa rajamme takana, kahden minuutin lentomatkan päässä tukikohdastamme”. Hän sanoo lentäjien keskustelevan enemmän ”konfliktin mahdollisuudesta ja siitä, että harjoituksia lisätään ollaksemme valmiit siihen, mikä meitä ympäröi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168889#.UbmIgmJHT-k

       

Wednesday, June 12, 2013

KESKIVIIKKO 12.06.13


KESKIVIIKKO 12.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Puolaan, toisen hänen pääministerikautensa aikana. Tänään hän allekirjoittaa yhteisen julkilausuman Puolan pääministeri Donald Tuskin kanssa. Julkilausuman kopio on jo julkistettu ja JP käsittelee sitä artikkelissaan. Pääministeri Netanyahun mukana on viiden ministerin delegaatio, strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Shai Piron, kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat. teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Peri sekä eläkeläisasiain ministeri Uri Orbach, jotka osallistuvat sovittuun hallitusten väliseen yhteisistuntoon Varsovassa. Yhteisessä julkilausumassa todetaan mm.
”Molemmat hallitukset ovat yhtä mieltä kiireellisestä tarpeesta saavuttaa edistystä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi ratkaisuna Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, johon voidaan päästä suorilla neuvotteluilla osapuolten kesken ilman ennakkoehtoja”.

PÄÄMINISTERIN kanslia julkisti alustavan kopion julkilausumasta ennen matkaa.
Lausunto julkistettiin aikana, jolloin PA:n johto jatkaa vaatimuksiaan, että Israelin tule lopettaa kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa.
Israelin hallituksen johto on kieltäytynyt hyväksymästä PA:n asettamia ennakkoehtoja, mutta kannatuksen osoituksena  USA:n ulkoministeri John Kerryn ponnisteluille neuvottelujen aloittamiseksi on asettanut julkistamattoman rakennuskiellon Jerusalemin itäosiin, kuitenkin samalla kertoen julkisuudessa, ettei mitään rakennuskieltoa ole olemassa.
PA:n johto, lähinnä Mahmoud Abbas ja Saeb Erekat, ei ole suostunut pudottamaan asettamiaan ehtoja, vaan samalla jatkaa yksipuolisia toimiaan Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa. Puola oli yksi niistä 41:stä  YK:n yleis-kokouksen 193:sta jäsenmaasta, jotka marraskuussa 2012 pidättyivät äänestämästä PA/PLO:n tekemästä esityksestä hyväksyä Palestiina YK:n jäseneksi ei-valtio tunnuksen alla.

JULKILAUSUMASSA todetaan Israelin lailliset oikeudet ja turvallisuusvaatimukset, sekä palestiinalaisten kiistämätön oikeus itsehallintoon. Siinä tuomitaan kummankin osapuolen yksipuoliset toimet, koska niiden vaikutus on kielteinen, ja tunnustetaan USA:n hallituksen ja etenkin Kerryn ponnistelut tässä kysymyksessä päämääränä kaksi rinnakkaista valtiota.

SYYRIAN tilanteesta julkilausumassa todetaan ulkopuolisten terrorijärjestöjen osallistuminen konfliktiin ja valitetaan kasvavia uhrilukuja. Syyrian pahenevan tilanteen sanotaan vaikuttavan koko alueeseen ja todetaan huoli Assadin hallituksen saamasta tuesta ulkopuolisten tekijöiden ja järjestöjen kuten Hizbullah kautta. Molemmat hallitukset tervehtivät tyydytyksellä kansainvälisten järjestöjen ponnisteluja rauhan ja tasapainon saavuttamiseksi.

IRANIN tilanteesta todetaan sen ydinasehaaveiden muodostavan suurimman uhkan sekä alueen että koko maailman maille, ja todetaan, että diplomaattisten ponnistelujen rinnalla tulee olla merkittävä sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus.
Molemmat hallitukset taistelevat nousevaa antisemitismiä ja vieraanpelkoa vastaan lisäten, että holokaustin lisääminen oppiaineeksi liittyy oleellisesti tähän kamppailuun.
Lausumassa todetaan maitten väliset ystävälliset, historialliset suhteet ja luvataan syventää yhteistoimintaa ulkopolitiikan, kulttuurin, perinteiden, opetuksen ja nuorisonvaihdon aloilla. 
PÄÄMINISTERI avaa torstaina uuden pysyvän holkaust-näyttelyn rakennuskohteessa  no 27 Auschwitz-Birkenau valtion museossa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PM-in-Poland-Palestinian-right-to-a-state-not-in-doubt-316243

PA:n puheenjohtaja totesi tavatessaan tiistaina Colombian presidentin Juan Manuel Santosin Ramallahissa tämän Israelin matkan aikana, että PA on antautunut rauhanprosessiin Israelin kanssa periaatteella Palestiinan valtion muodostamiseksi 1967 sotaa edeltävien aselepo-linjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. PA:n virallisen uutistoimiston Wafa:n mukaan Abbas informoi rauhanprosessin nykytilannetta PA:n kannalta katsoen. Hän sanoi, että USA:n ulkoministeri John Kerry matkustaa pian uudelleen Israeliin, mutta toisten PA:n virkailijoiden mukaan Kerry peruutti täksi viikoksi suunnitellun matkansa epäonnistuttuaan tehtävässään taivuttaa Israel suostumaan PA:n asettamiin vaatimuksiin ”setlementtitoiminnan” lopettamiseksi ja palestiinalaisvankien vapauttamiseksi.

FATAHIN korkea virkailija Abdullah Abdullah syytti Israelin taipumattomuutta Kerryn matkan epäonnistumisesta. Hän sanoi MAAN-uutistoimistolle, että Israel ei suostunut antamaan selvää vastausta Kerryn esitykseen Palestiinan valtiosta 1967 linjoilla, siksi hän peruutti matkansa. PA:n tiedotusministeri sanoi tiistaina, ettei Israel ole kiinnostunut oikeutetusta ja tasapuolisesta rauhasta palestiinalaisten kanssa. Hän syytti Israelia maan anastamisesta ja ”setlementtien” laajentamisesta huomioimatta tarvetta päästä oikeutettuun sopimukseen. PA:n virkailija Ashrawi vaatii vastarintaa Israelia kohtaan sen pelottelemiseksi, sekä kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Israelin harjoittamiin rikkomuksiin ja toimiin etenkin miehitetyssä Jerusalemissa, mukaan lukien ”setlementtien” laajentaminen, maan anastaminen, ”setlerien” harjoittama väkivalta sekä talojen tuhoamiset. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-want-peace-Abbas-tells-Colombian-President-316230

2. BDS-liikkeen (Boicot, Divest, Sanctions, boikotointi, syrjiminen, rankaiseminen) neljännessä vuosikokouksessa, joka pidetään Betlehemin Yliopiston tiloissa, liikkeen johtajat vakuuttivat yksituumaisesti, että he vastustavat neuvotteluja Israelin ja PA:n välillä, vaikka niihin sisältyisikin pitkäaikainen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
”Me emme usko niin sanottuihin neuvotteluihin”, sanoo liikkeen johtaja Omar Barghouti, joka liikkeen nimissä kulkee pitkin maailman sivua kiihottaen jokaista, joka haluaa kuunnella, maailmanlaajuiseen Israelin vastaiseen boikottiin talouden, kulttuurin ja akatemian alueilla.

BARGHOUTI puhui AFP:n toimittajalle konferenssin ohessa todeten, että ”keskustelut Israelin kanssa ovat täysin hyödyttömiä, vain uusi savuverho peittelemään Israelin jatkuvaa kolonalisointia setlementtien rakentamisen kautta”. Hänen mielestään, vaikka Israel suostuisikin lopettamaan kaiken toiminnan juutalaisyhteisöissä, neuvottelut olisivat sittenkin hylättäviä. ”Ainoa tapa varmistaa palestiinalaisten kaikki oikeudet on Israelin väkivallaton vastarinta täydellisen boikotoinnin kautta”, hän selitti. 
Hän selitti edelleen, että ”saavuttaakseen todellisen rauhan, Israelin tulee varmistaa pakolaisten paluuoikeus kaikkialla, täydelliset ja tasavertaiset oikeudet Israelin arabeille sekä ”miehityksen” täydellinen lopettaminen palestiinalaisten alueilla”.

PA:n määritelmän mukaan kaikki 1948 itsenäisyyssodan ja sitä seuraavien sotien aikana paenneet palestiinalaiset ja heidän jälkeläisensä loputtomissa sukupolvissa ovat pakolaisia huomioimatta, että YK:n lepsun käytännön johdosta pakolaisten joukkoihin ja YK:n rekisteriin otettiin runsaasti paikallisia asukkaita maissa, jonne he olivat muuttaneet, kuten eräs YK:n virkailija totesi: ”Miksi ihmisen tulisi asua pakolaisleirissä saadakseen YK:n tukea”.
Juudean ja Samarian alueilla asuu nykyisin yli 560 000 juutalaista.

BDS-konferenssi sai videolähetysten kautta useilta tunnetuilta vaikuttajilta, kuten piispa Desmond Tutu Etelä Afrikasta ja Pink Floyd basistilta  Rogers Waters, joka kehotti muusikoita yhtymään Israelin vastaiseen kulttuuriboikottiin ihaillen fyysikko Stephen Hawkingia, joka peruutti osanottonsa presidentti Shimon Peresin 90-vuotisjuhliin.
Myös EU kiihdyttää Israelin vastaisia toimiaan vaatien, että 1949 itäpuolella valmistettuihin tuotteisiin tulee selvästi merkitä valmistuspaikka huomioimatta, että näiden tuotteiden valmistamiseen osallistuu runsaasti palestiinalaisia työntekijöitä, jotka menettävät ansionsa ja lisäävät paineita PA:n vararikkoiseen talouteen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168846#.UbgjbWJHT-k
PA:n apulaispääministeri totesi tiistaina, että taloustilanne PA:n alueilla on entistä pahempi. Hän puhui Abbasin nimittämän Rami Hamdallahin johtaman hallituksen ensimmäisessä istunnossa. ”Meillä on vakava talouskriisi. PA:n velka on nyt 4.2 miljardia USD”, Muhammad Mustafa sanoi lehdistölle hallituksen istunnon jälkeen MAAN-uutistoimiston mukaan. ”Alamme tutkia lähteitä varojen saamiseksi, tutkimme menojamme ja kokoamme veroja voidaksemme maksaa velkamme ajoissa”. Hän varoitti myös nousevasta työttömyydestä, joka nyt on 250 000 PA:n arabia, ja joka koskee nimenomaan nuoria työttömiä, luvaten uusia työkohteita.
PA:n velka pankeille on 600 miljoonaa ja miljardi USD kansainvälisille talousinstituutioille.
Aiempi pääministeri Salaam Fayad varoitti PA:n voivan tehdä vararikon ja lopettaa toiminnan. Arabiliitto lupasi 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n kassaan, ja Saudi Arabia lupasi 20 miljoonaa USD pesämunaksi, mutta arabien lupaamat miljoonat tulevat kovin hitaasti. Kaiken tämän keskellä PA maksaa korkeaa palkkaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille. IMF, Kansainvälinen Monetary Fund, kehottaa Israelia ja PA:ta tukemaan Gazan ja Juudean ja Samarian alueita, joissa talous heikkenee ja velka kasvaa.
Ulkoministeri John Kerry lupasi PA:lle 4 miljardia talouden kehittämiseksi sanoen, että Tony Blair tulee valvomaan varojen jakamista PA:n instituutioille. Se lienee kuitenkin kytkettynä rauhanprosessin jatkumiseen, joka on täysin kuolleessa pisteessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168843#.Ubgt-mJHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Al-Qaidan terroristien surmattua 15-vuotiaan Aleppon kaduilla kahvia myyneen nuorukaisen kapinallisten kesken on noussut periaatteellinen kriisi oikeuksista esiintyä Assadin hallitusta vastustavien riveissä aitona opposition edustajana. Nuorukainen surmattiin siksi, että hän kieltäytyi tunnustautumasta Muhammedin seuraajaksi. Ääri-islamia edustavat miehet ottivat Muhammad Qattan kiinni, kiduttivat häntä ja sitten ampuivat hänet kansan silmien edessä kuoliaaksi. Kolme miestä vaati häneltä ilmaista kahvia, mihin nuorukainen vastasi: ”Vaikka Muhammed tulisi alas taivaasta, en antaisi hänelle kahvia velaksi”. Miehet sieppasivat Qattan mukaansa kiduttaen hätä jossain ja toivat hänet pian takaisin ampuen häntä päähän ja niskaan. Miehet uhkasivat kansaa, että samanlainen kohtalo odottaa jokaista, joka syyllistyy Muhammedin pilkkaamiseen. Kaksi miehistä puhui arabiaa, mutta nuorukaisen kauhistuneet vanhemmat sanoivat yhden miehistä olevan kotoisin Alepposta. FSA:n, Vapaan Syyrian Armeijan, edustaja Louya Megdad sanoi, etteivät miehet kuuluu FSA:n joukkoihin ja vaati heidän pidättämistään. Aleppoa hallitsee kolme kapinallisjärjestöä, jotka aiemmin antoivat lausunnon, jonka mukaan Aleppoa hallitaan islamin sharialain mukaan, ja että kaupunki toimii itsenäisenä islamilaisena valtiona. Järjestöt kertoivat toisinaan taistelevansa FSA:n rinnalla Assadin joukkoja vastaan. FSA ja Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö syyttävät murhasta ”Irakin islamilaista valtiota ja Al-Sham”- ryhmää, joka muodostettiin Syyrian islamistien ja Irakin Al-Qaidan yhdistyttyä. Paikallinen koordinointikomitea tuomitsi myös murhan kutsuen sitä raakalaismaiseksi rikokseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168848#.Ubgz0WJHT-k
-          Iranin viranomaiset tunnustavat, että Bushehrin ydinvoimalassa on toimintahäiriö sähkögeneraattorin virheellisen toiminnan vuoksi. Iranin Moskovan lähettiläs Mahmoud Reza Sajjadi vakuuttaa. ettei äskettäinen maanjäristys vahingoittanut voimalaa Itar Tass uutistoimiston mukaan. Hänen lausuntonsa herätti keskustelun, johtuiko generaattorin vajaatoiminta cyber-hyökkäyksestä laitosta vastaan. Kaksi diplomaattia kertoivat nähneensä pitkän halkeaman reaktorirakennuksen yhdessä julkisivussa. Alueella oli kaksi suhteellisen voimakasta maanjäristystä. Tapaus on herättänyt vakavaa huomiota alueen maissa, sillä voimalan rakennukset rakennettiin kahden mannerlaatan murtumalinjan päälle ja maanjäristykset ovat siellä yleisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168841#.Ubg5zWJHT-k
-          Israelin naissotilaat ovat nousseet uutisotsikoihin internetissä julkaisemiensa rohkeitten alastonkuviensa vuoksi, mutta IDF:n rabbi Avicahi Rosnky esittää, ettei naissotilaita koskevien sääntöjen tarvitse olla samoja kuin miehiä koskevat. Hän puhui asiasta Demokraattisen Instituutin tilaisuudessa. ”Ei armeija ole laboratorio tasa-arvon tutkimiseksi yhteiskunnassa”, hän totesi. ”Minua opetettiin ja opetan muille, että armeijan tarkoituksena on estää vihollisen toimet. Tämän vuoksi mies- ja naissotilaitten tulee voida asettua armeijassa heille kuuluviin rooleihinsa”. Hän toteaa feministien pyrkivän muuttamaan naissotilaan roolia, mutta hänen havaintojensa mukaan naiset toimivat erinomaisesti harjoittajina ja tiedustelussa, mutta ettei heitä tule lähettää taistelukentälle eturivin sotilaina.  Naisrabbi Shulamit Melamed tuki lausunnollaan Roskya todeten: ”Miehet ovat fyysisesti vahvempia, rohkeampia, raaempia ja he haluavat voittaa. Naiset ovat erilaisia. Armeijan tulee osoittaa rohkeutta ja keskeyttää tämä feministien aloittama toiminta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168826#.Ubg8QGJHT-k.
-          Huomenna Jerusalemissa päristellään lujaa, sillä pääkaupungin alueella pidetään näytösluonteinen F-1 kilpailu. Mukana ovat Mercedes, Audi ja Ferrari sekä Israelilaisten opiskelijoiden rakentamat kilpailuautot., tänään 16-21, huomenna 11-14. http://www.jpost.com/National-News/Formula-1-to-make-historic-Jerusalem-debut-316229
Lämpötilat; Tänään 18-33; torstai 17-26; perjantai 17-25; lauantai 16-25 C-astetta.

Tuesday, June 11, 2013

TIISTAI 11.06.13


TIISTAI 11.06.13

1. TILANNE Golanin kukkuloilla jännittyy presidentti Assadin uhattua iskeä takaisin kaikkiin Israelin mahdollisiin hyökkäyksiin rajan yli luvaten vahvistaa joukkoja, jotka aloittavat aseellisen toiminnan Israelin puoleisen Golanin alueella. Assadin armeijan taholta on esitetty syytöksiä, että Israel aseistaa kapinallisia, mistä todisteeksi on julkistettu valokuvia Israelissa valmistetuista kranaateista ja vanhoista autonrämistä, jotka lienee tuotu Syyrian puolelle Libanonista entisen LSA:n joukkojen varastoista, jotka joutuivat Hizbullahin käsiin. On esitetty myös syytteitä, että valepukuisia israelilaisia sotilaita liikkuu neuvonantajina kapinallisten mukana. Tämä lienee sotapropagandaa ilman näyttöjä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään intressiä sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, eikä ole millään tavoin tukenut kumpaakaan taistelevaa osapuolta. Sen sijaan hän sanoo Israelin puolustavan rajojaan ja kansalaisiaan ketä tahansa vastaan, joka pyrkii vahingoittamaan niitä. Times of Israel artikkelissa viitataan kiivaisiin taisteluihin kuudes kesäkuuta Quneitrassa, jossa kapinallisjoukot olivat miehittäneet hetkeksi ainoan Israelin ja Syyrian rajanylitysterminaalin, mutta pakenivat Syyrian lähettäessä kaksi panssariaan ajamaan heidät pois. Israel esitti valituksen rajaloukkauksesta, koska Quneitra sijaitsee demilitarisoidulla vyöhykkeellä uhaten tuhota panssarit, mutta Syyrian armeijan taholta pyydettiin lepuuttamaan liipaisinsormea, koska panssarit luvattiin vetää pois heti, kun ne ovat suorittaneen tehtävänsä. Kriisi ilmeisesti sivuutettiin ilman vaikeuksia.

NETANYAHU  selitti tilannetta hallituksessa näin: ”YK:n joukkojen hajoaminen Golanin ylängöillä vahvistaa käsitystämme, ettei Israel voi alistaa turvallisuuttaan kansainvälisille joukoille”. Hän totesi hallituksen sunnuntain viikkokokouksessa, ettei Israel uhkaa Syyrian hallitusta, mutta seuraa tarkoin tilanteen kehitystä pysytellen sivussa taisteluista.
Assadin armeijan voitto Qusairyn kaupungissa on selvästi kohentanut sen moraalia ja taistelutahtoa siirtäen huomionsa seuraavaksi Aleppon kaupungin puhdistamiseksi kapinallisjoukoista. Aleppo on Syyrian suurin kaupunki ja perinteisesti sen kaupan ja liike-elämän keskus. Sen vapauttaminen kapinallisten otteesta antaisi Assadin joukoille yhtenäisen liikenneyhteyden Damaskoksesta Tartusiin, jossa on Venäjän Välimeren laivaston ainoa tukisatama, ja sieltä edelleen Aleppoon.

POLIITTISET tarkkailijat ja analyytikot ovat alkaneet tutkia mahdollisuutta, että Assadin hallitus voi sittenkin pysyä vallassa, vaikka uskovatkin maan hajoavan moneen osaan. Monet esittävät kauhukuvia siitä, millainen koston kierre maassa alkaisin taistelujen loputtua ja taistelevien osapuolten alkaessa vahvistaa otettaan hallitsemallaan alueella.
Israelin kannalta parasta mahdollisuutta ei ole olemassakaan. Joku tarkkailija katsoo Assadin voiton pysyttävän voimatasapainon maitten välillä ja estävän jihadistien hyökkäykset Israeliin, vaikka Assad uhkaileekin sallivansa liittolaisjärjestöjensä toiminnan rajan yli Israeliin.
Assadin voitto olisi Hizbullahin voitto, vaikka sen uskottavuus Libanonissa kärsisikin. http://www.timesofisrael.com/golan-heating-up-but-israel-hoping-to-sit-out-syria-conflict/

2. USA:n hallitus harkitsee vaatimuksia kapinallisten aseistamiseksi virallisesti. Epävirallisesti se on tehnyt sitä kulissien taustalla, mistä Benghazin onnettomasti päättynyt aseidenhankinta operaatio on todisteena, vaikka tapahtumien kulkua ei olekaan täysin julkistettu.
CIA:n, ulkoministeriön ja turvallisuusjärjestöjen edustajat kokoontuivat maanantaina Washingtoniin keskustelemaan kysymyksestä arvioiden, että hallituksen päätös asiasta voitaneen saada myöhemmin tällä viikolla. Englanti on jo päätynyt asetoimitusten kannalle ja Ranska seurannee mukana, vaikka toimitusten ajankohta on vielä auki.
Koska myös Venäjä kiihdyttää asetoimituksiaan Assadin joukoille, voimme odottaa verenvuodatuksen vain pahenevan entisestään. Tarkkailijat viittaavat Libyan tapaukseen, jossa sisällissodan alkaessa osoittaa Gaddafin joukkojen voittoa, USA ja länsimaat asettivat Libyan ilmasaartoon ja aloittivat Libyan summittaiset massapommitukset, joiden seurauksena Gaddafin joukkojen ote herposi. Tämän pelätään toistuvan nyt Syyriassa, koska Obaman hallitus on päättänyt kaataa Assadin hallituksen pystymättä edes ennakoimaan, mikä ryhmittymä ottaisi vallan Syyriassa, ellei sen tarkoituksena ole raivata tietä Muslimiveljes-kunnan voittoon Egyptin tapaan. Venäjä ei halua sen toistuvan Syyriassa.

ASSADIN joukkojen arvioidaan raivaavan ensiksi Homsin kaupungin kapinallisten tukikohdat.,
mikä katkaisisi Aleppon kapinallisten yhteydet maan eteläosan ja Damaskoksen ympärillä taistelevien joukkojen kanssa, jotka ovat lähettäneet kiireisiä hätäsanomia Washingtoniin, että ilman pikaista sotilasapua heidän joukkonsa ovat vaarassa romahtaa. Kerryn matka Israeliin siirtyi Washingtonin ilmoituksen mukaan Syyrian tilanteen kiireisten keskustelujen vuoksi. Hän voinee toteuttaa matkansa Israeliin loppuviikosta tai ensi viikolla.

USA on aiemmin vakuuttanut, etteivät USA:n saappaat astu Syyrian maaperälle, mutta sen joukot ovat valmiina Jordaniassa ja Turkissa, jotka voisivat tehdä nopeita kommandotyyppisiä iskuja varmistaakseen kemiallisten ja ohjusten pysyminen turvattuina. USA:n hallituksen pelkona on joutua kapinallisia tukevien arabimaiden, Saudi Arabia, Qatar, UAE, kanssa samaan rintamaan, millä voisi olla vakavia ja ennalta arvaamattomia seurauksia.
IRAKIN shiajoukkojen soluttautuminen Syyrian puolelle taistelemaan Assadin joukkojen tukena vahvistaa käsityksiä sodan kehittymisestä sunni- ja shiamuslimien väliseksi. http://www.timesofisrael.com/us-mulls-arming-syrian-rebels/

3. DABKAFILE otsikoi Syyrian tilanteen tarkastelunsa otsikolla: ”Sunnit yhdessä Al-Qaidan kanssa ovat suurempi uhka kuin Assad”.
DF sanoo Moskovan päättäneen, ettei se vielä ole valmis luopumaan venäläisten joukkojen lähettämisestä  valvomaan Israelin ja Syyrian välistä rajalinjaa osana YK:n UNFOR joukkoja aseettomalla vyöhykkeellä YK:n ja Israelin kielteisistä ennakkoarvioista huolimatta.
Venäjän parlamentin jäsen Aleksey Pushkov totesi 10. kesäkuuta: ”Asiaa ei ole ratkaistu, sitä harkitaan edelleen. Meidän tulee tehdä muutamia todellisia toimia, koska emme voi sulkea pois tosiasiaa, että Syyrian ja Israelin välinen kysymys tulisi liittymään laaja-alaiseen sotilasoperaatioon”. Pushkov on Kremlin vaikutusvaltainen neuvonantaja.

VENÄJÄ julkaisi vähän ennen Pushkovin lausuntoa tiedotteen, jossa se kertoi Venäjän laskuvarjojoukkojen muodostaneen erityisprikaatin, jonka tehtävänä on toimia rauhanturvaaja-tehtävissä YK:n mandaatin alaisuudessa tai osana Venäjän johtamaa CSTO-turvallisuus-ryhmittymää taistelussa terrorismia vastaan. CSTÖ (Aasia) ryhmittymän jäsenmaat Venäjä, Armenia, Belarus, Kazackstan, Kyrkyzstan ja Tajikistan tuovat kukin omat erityisjoukkonsa.

Presidentti Putin esitti 07. kesäkuuta Venäjän joukkojen osallistumista korvaamaan Itävallan joukkojen vetäytymisen YK:n unfor joukoista. Vaikka esitys sai kylmän vastaanoton, Putin on päättänyt jatkaa esityksensä kehittelemista. Venäjän taholta varoitetaan Israelia seurauksista, mitä voisi seurata siitä, että YK:n valvontatoimet Israelin ja Syyrian välisellä puskurivyöhykkeellä lakkaisivat selittäen, että silloin Israelia vastassa olisivat radikaalin islam-järjestön joukot. ”Jos Assadin hallituksen valvonta lakkaa, sen seurauksena vallan ottaisivat radikaalit islam-järjestöt, joihin verrattuna Assad olisi kuin taivaan enkeli”., kuten Pushkov riimitteli todeten, ettei Israelin vastustava kanta ole yllätys vaikkakin harkitsematon. Hän vihjaisi tietoihin Israelin avusta kapinallisille todeten, että nämä nyt ystävällistä naamaa osoittavat ryhmittymät tulisivat vallan saatuaan pitämään Israelia vihollismaana. Hän antoi ystävällisen neuvon Israelin hallitukselle harkita tarkemmin sodan seurauksia, ja katsoa, että Venäjän rauhanturvajoukoilla voisi olla positiivisesti tasapainottava vaikutus Syyriassa ja alueella laajemminkin.
DF katsoo tässä Venäjän ensimmäistä kertaa vihjanneen mahdollisuuteen sunnijohtoisten Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan vallan anastamiseksi Syyriassa. http://www.debka.com/article/23034/Moscow-sets-up-Russian-Golan-brigade-warns-Israel-Sunnis-plus-al-Qaeda-are-bigger-threat-than-Assad

4. UUTISOTSIKOITA
-          Mellakat Turkissa jatkuvat edelleen. Sadat poliisit raivasivat tiensä opposition asettamien barrikadien läpi Taskim-aukiolle Istanbulissa käyttäen kyynelkaasua ja kumiluoteja, joihin protestoijat vastasivat kivin, petrolipommein ja ilotulitusraketein. Valtaosa aukiolle majoittuneista joutui kuitenkin pakenemaan läheiseen puistoon osan jatkaessa toivottoman näköistä vastarintaansa. Pääministeri Erdogan esiintyy päättäväisenä varoittaen, että hänen kärsivällisyytensä alkaa loppua, mikä voi enteillä armeijan asettamista poliisien tueksi tai otteiden kovenemista entistä rajummiksi. Pienempi mielenosoitus kokoontui myös Ankarassa, jossa 5 000 ihmistä osoitti mieltään Erdoganin politiikkaa vastaan. Kolme ihmistä on kuollut ja 5 000 siviiliä on hoidettu eri asteisista vammoista, 500 poliisia on vammautunut. Pääministeri Erdogan lupaa keskustella mielenosoittajien johtajien kanssa keskiviikkona. http://www.timesofisrael.com/turkish-police-break-through-protesters-barricade/
-          IDF:n eteläisen haaran komentajan mukaan Hamas jatkaa edelleen aseistautumista, mutta että päämääränä on nyt keskittyä aseitten laatuun määrän kustannuksella. Hamas asettui Syyrian kriisissä kapinallisten puolelle, mikä vahingoitti pahoin sen suhteita Iraniin ja Hizbullahiin, jotka aiemmin hankkivat sille varoja ja aseita. Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal kritisoi kovin sanoin Gazan johdon virhettä rikkoa Iranin suhteensa vaatien niiden palauttamista. Ghazi Hamad, Hamasin apulais-ulkoministeri toteaa, että suhteet Iraniin ovat pahat ja sotilaallinen yhteistyö katkennut. Mashaal selittää Al-Quds Al-Arabi lehdelle lähettämässään kirjeessä, että Gazan lähentyminen Qataria, jonka emiiri lahjoitti sille 400 miljoonaa USD, antoi väärän kuvan järjestöstä nostaen radikaalien järjestöjen arvostusta. ”Palestiinaa ei voiteta dollareilla vaan aseellisella toiminnalla”, hän kirjoitti. Tunnelien kaivaminen Gazassa ja sieltä ulos Israelin ja Egyptin suuntaan jatkuu kuitenkin jos mahdollista entistäkin vilkkaampana. Tunnelia haluava ostaa maapohjan pinnan alapuolella jättäen maanpäälliset rakenteet koskemattomiksi. Tunneleihin varastoidaan aseitten lisäksi kaikkia muita tarvikkeita ja niitä yhdistellään ja niiden lukumäärää nostetaan siten, että koko Gazan kaista alkaa olla yhtä maanalaisten tunnelien verkostoa. IDF:n arvion mukaan Gazaan salakuljetetaan Fajr-5 raketteja, lukuisasti panssariohjuksia mukaan lukien venäläisiä Kornet ohjuksia sekä RPG-kranaatteja. Aseita tuodaan Libyasta ja Sudanista Siinain kautta Gazan rajalle, josta ne viedään tunnelien kautta Gazan kaistalle ostajille. Hamas kuitenkin pitää yleistilanteen rauhallisena. http://www.timesofisrael.com/with-ties-to-iran-in-shambles-hamas-finds-new-ways-to-rearm/
-          Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuuttaa, ettei hän hyväksy PA:lta minkäänlaisia ennakkoehtoja palaamiseksi neuvotteluihin. Netanyahun kerrotaan tarjonneen Abbasille 50 ennen 1993 Oslon sopimusta tuomitun terroristin vapauttamista voidakseen houkuteltua Abbasin tapaamaan häntä, mutta Abbas kieltäytyi. Netanyahu vakuuttaa, että Abbasin asettamat ennakkoehdot neuvotteluille ovat täysin kohtuuttomat, ja että rakentaminen Juudeassa ja Samariassa jatkuu kaiken aikaa, vaikka hänen kerrotaan asettaneen salaisen rakennuskiellon Jerusalemin itäosaan päätellen siitä, ettei uusia asuntoja ole asetettu myytäviksi vuoden alun jälkeen. Netanyahu puhui Knessetin turvallisuus- ja ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa eilen. Hän syytti palestiinalaisia, että joka kerran, kun hän osoittaa haluaan hyväksyä heidän vaatimuksiaan, he lisäävät niihin uusia. Hän sanoi, että neuvottelut PA:n kanssa tulisivat olemaan vaikeat, mutta hän sanoi olevansa vakaasti kahden valtion periaatteen takana, vaikka hallituksen sisällä sitä vastustetaan. Pääministeri sanoi, ettei hän luota ulkomaisten joukkojen kykyyn suojella Israelin kansallisia intressejä eikä halua niitä rajoilleen entisten lisäksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-he-will-never-accept-preconditions-for-talks/
-          ”Iran työskentelee kellon ympäri saadakseen rakennettua itselleen ydinaseen, ja sen valmistuminen lähenee kaiken aikaa”, sanoi strategisten ja tiedusteluasiain sekä kansainvälisten suhteitten ministeri Yuval Steinitz puhuessaan journalisteille eilen. Hän oletti, että Iranin päämääränä on 30 ydinpommin rakentaminen vuodessa, minkä kapasiteetin se savuttanee muutamassa vuodessa. Iranilla on nyt parisataa kiloa 20 %:n tasoon rikastettua uraania, ja niin pian kun heillä on sitä 250 kiloa, he aloittavat sen jatkorikastamisen 90 %:n tasoon ydinpommille sopivaksi, minkä hän arvioi kestävän muutaman viikon tai pari kuukautta. Steinitz selittää, ettei Iranin päämääränä ole rakentaa vain yksi pommi, vaan pommiarsenaali. Iranilla on kiire saavuttaa päämäärä, jossa se olisi immuuni hyökkäyksille, peläten, että länsimaat voivat tuhota muutamassa tunnissa kaikki uraaniteollisuuden saavutukset. - Uutisten mukaan Bushehrin ydinvoimala vahingoittui viimeisessä maanjäristyksessä. Laitoksen toiminnassa on ollut vaikeuksia ja toistuvia katkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168799#.UbbhZmJHT-k
-          Bait Hayehudi puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett sanoi, että tarvitaan kaksi asiaa Jerusalemin suojelemiseksi: Pitää high-tek teollisuus kaupungissa, ja toiseksi estää PA:n virastojen avaaminen Israelin pääkaupungissa, joissa he voisivat tavata ulkomaisia vierailijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168794#.UbbkoGJHT-kMonday, June 10, 2013

MAANANTAI 10.06.13


MAANANTAI 10.06.13

1. PA:N virkailija Jibril Rajoub, joka johtaa PA:n olympiatoimikuntaa ja jalkapallofederaatiota, sanoi muutamia päiviä sitten arabiankielisen TV-yhtiön urheilukanavan haastattelussa, että koko Palestiina joesta mereen on miehitettyä aluetta PMW:n käännöksen mukaan. Hän vastasi toimittajan kysymykseen, tuleeko FC Barcelona Israelin vierailunsa aikana vierailemaan myös miehitetyillä alueilla, Rajoub vastasi: ”He tulevat miehitetyille alueille, sillä koko alue joesta mereen (Jordanjoesta Välimereen) on miehitetty”. Toimittaja tarkensi silloin sanoen, että hän tarkoitti Israelin miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi: ”Tarkoitatko 1948?” Toimittaja totesi todella tarkoittaneensa Israelin 1948 miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi tähän tapaan: ”Se oli israelilaisten typerä yritys tehdä jonkinlainen urheilutapahtuma yhdessä. Totta kai he pyrkivät käyttämään Barcelonaa viikunanlehtenä peitelläkseen rikoksiaan palestiinalaisten urheilua vastaan”.

JIBRIL RAJOUBIN haastattelu tuli julkisuuteen kolme päivää sen jälkeen, kun Israelin ääri-vasemmistolaisen puolueen Meretzin puheenjohtaja Zehava Galon kritisoi sitä, että puolustusministeri Moshe Yaalon oli lauantai-iltana kieltäytynyt antamasta Rajoubille lupaa osallistua Meretzin järjestämään Kansallisen Turvallisuustutkimuksen konferenssiin Tel Avivissa. Yaalon sanoi lausunnossaan: ”Päätin estää Jibril Rajoubin pääsyn Israelin alueelle, sillä vaikka hänet Israelin lehdistössä esitetään joskus jopa miellyttävänä henkilönä – itse asiassa on kysymys henkilöstä, joka viime aikoina kiihottaa Israelia ja sen asukkaita vastaan hyvin vakavalla tavalla, kritisoiden pääministeriä sanoilla, joita en halua toistaa, ja kyseenalaistaa Israelin laillisuuden urheiluinstituutioissa”.
”En voi hyväksyä tilannetta, jossa henkilö levittää demonisoinnin ja vihan sanoja meitä vastaan kuten pahin kiihottaja, ja samaan aikaan pyytää päästä Israelin valtion alueelle ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut”. Rajoub puhui Presidentin konferenssissa vähän aiemmin.
Toisessa PMW:n kääntämässä Rajoubin puheessa hän kutsui juutalaisia ”saatanallisiksi ja huoran pentujen sionisteiksi”; toisessa videossa hän kutsui pääministeriä koiraksi. Rajoub sanoi äskettäin, että jos hänellä olisi ydinpommi, hän ei epäröisi iskeä sillä Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168763#.UbVd92JHT-k, http://www.timesofisrael.com/pa-official-barred-from-tel-aviv-conference/

2. FATAH Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka Israelin tuomioistuimessa tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta, antaa toistuvasti lausuntoja vankisellistään käsin.
Viimeisessä tiedotteessaan hän kritisoi kovin sanoin USA:n ulkoministeri John  Kerryn pyrkimyksiä saada yli neljä vuotta siirtyneet rauhankeskustelut udelleen alkuun todeten: ”USA ei ole puolueeton kriisinratkaisija ja rauhankeskustelut Israelin kanssa ovat saavuttaneet täydellisen umpikujan”.  Hän esitti mielipiteensä kirjeessä, jonka hän sai salaa lähetettyä asianajajalleen toimitettavaksi edelleen kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle.

BARGHOUTI syytti presidentti Obamaa, että tämä oli estänyt Palestiinaa saamasta täyttä itsenäisyyttä YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä. ”Presidentti Obama on pettänyt monien odotuksen maailmassa. Hän on epäonnistunut saadakseen Israelin taipumaan rauhan-prosessin vaatimuksiin. Hän ei ole tähän saakka näyttänyt tähän saakka todellista haluaan toteuttaakseen kansainvälisen laillisuuden vaatimuksia”. Hän väitti USA:n lisänneen poliittista ja sotilaallista tukeaan Israelille ja kehotti Obamaa vatimaan Israelia lopettamaan miehityksen ja sallimaan itsenäisyyden Palestiinan valtiolle.

BARGHOUTI sanoi, että palestiinalaiset vastustavat taloudellista rauhaa täydellisen itsenäisyyden kustannuksella vaatien pakolaisten täyttä paluuoikeutta. Hän varoitti palestiinalaisia suostumaan neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja sanoen sen vahingoittavan palestiinalaisten kansallisia intressejä. Hän luetteli Abbasin asettmat ennakkoehdot palaamiseksi neuvotteluihin Israelin kanssa hyläten arabiliiton lisäykset rauhan-suunnitelmaansa aluevaihdoista Israelin kanssa todeten, ettei sillä ole oikeutta tehdä myönnytyksiä Israelille. Hän vaati kansanvastarinnan aloittamista, koska Israel ei ole kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa, eikä edistystä tapahdu ilman sitä.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kokee Barghoutin kirjeen varsin kiusallisena, sillä se asettaa hänet temppelinharjalle, ja houkutus on suuri suostua USA:n miljardiavustuksiin.
PA:n ulkoministeri Riyan Malki syytti Israelia, että sen hyökkäävyys ja kieltäytyminen
lopettaa rakennustoiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sabotoivat Kerryn ponnistelut saada rauhankeskustelut alkamaan, ja häntä säesti PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo todeten, ettei Israel ole kiinnostunut kahden valtion periaatteesta.

USA:n ulkoministeri John Kerry peruutti tiistaiksi ja keskiviikoksi suunnitellun Israelin vierailunsa ilmeisesti todettuaan, ettei ilmapiiri ole suotuisa. Israelin viranomaiset kääntävät  tämän yösalaisin todeten, että jos ongelmia olisi, Kerry olisi varmasti kiirehtinyt paikalle.
Netanyahun suunniteltu Puolan vierailu samoihin aikoihin on voinut vaikuttaa siirtoon.

3. TIMES OF ISRAEL kertoo lähteisiinsä vedoten, että pääministeri Netanyahu tarjoutui viime vuonna vapauttamaan Mahmoud Abbasille 50 ennen 1993 Oslon sopimuksia tuomittua palestiinalaista, joista useilla on verta käsissään, houkutellakseen Abbasin tapaaman hänet. Abbas hylkäsi tarjouksen vaatien että kaikki 107 ennen 1993 tuomittua palestiinalaista tulee vapauttaa vain yhtä tapaamista vastaan, jossa hän olisi esittänyt rauhanehtonsa.
Lehdelle nimettömänä pysyttelevän PA:n virkailijan antamien tietojen mukaan Abbas voisi olla halukas tapaamaan Netanyahun, jos tämä vapauttaa kaikki 107 ennen Oslon sopimuksia tuomitut palestiinalaiset, mutta ei osannut sanoa, asettaisiko Abbas muita vaateita.
Pääministerin kanslia ei halunnut kommentoida asiaa.

PA:n nimettömänä pysyttelevän virkailijan mukaan, joka on Abbasin uskottu, ”ennen Oslon sopimuksia tuomittujen veteraaninen vapauttaminen on Abbasille strateginen vaatimus”.
Hän epäröi sanoa suoraan, josko tämä riittäisi Abbasille suostua tapaamaan Netanyahua.
Abbasin keskeisimpiä vaatimuksia on ollut kaiken ”setlementtitoiminnan” lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kuitenkin rakennustoiminta niissä on noussut 176 %  kolmen ensimmäisen kuukauden aikana edellisvuodesta.
Netanyahu on lähettänyt Abbasille viestejä sekä neuvonantajansa Molchon ja PA:n neuvottelijan Erekatin että Jordanian kuningas Abdullah II:n kautta ilman tuloista. Tarjoukseen sisältyy ehto, että Netanyahun täytyy tavata Abbas kasvokkain foto-op tilannetta varten. Ehkä pääministerin tulisi muistaa, että turhan liehittelevä ja innokas kosinta voi karkottaa morsiamen entistä kauemmas. Miehen tule osoittaa miehekkyyttä, ei hempeyttä. http://www.timesofisrael.com/abbas-rejected-netanyahu-offer-to-free-50-pre-oslo-prisoners-for-new-talks/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168756

4. Jpostin vakiokolumnisti Barry Rubin kirjoittaa kolumnissaan 10.06.2013 otsikolla Kerryn hämmentävä rauhanprosessin pakkomielle. Rubin on sitä mieltä, että sanoessaan yötä päivää työskentelevänsä palestiinalaisongelman kimpussa Kerry unohtaa kokonaan luvanneensa toimia samoin lukuisissa muissa ongelmakimpuissa, Syyria, Irak, Afganistan, Egyptin muslimiongelmat, ja lukuisissa muissa kiireistä huomiota vaativissa kohteissa.
Rubin ei hyväksy Kerryn määritelmää, että se, ettei asiaa olisi jo ehditty ratkaista moneen kertaan, johtuu kyynisyydestä. ”Kysymys ei ole kyynisyydestä vaan lapsellisuudesta”, Rubin heittää Kerrylle takaisin todeten, että ilmeisesti kukaan ei ole kertonut Kerrylle, että viimeinen tilaisuus menetettiin 13 vuotta sitten Camp Davidissä v. 2000. Rubin kelaa asiaa:
-          PLO:N, PA:n ja Fatahin johtaja Yasser Arafat hylkäsi tarjouksen Palestiinan valtiosta pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa ja 20 miljardin USD alkupaketin valtiolle.
-          Arafat aloitti verisen viisi vuotta kestäneen sodan, joka vaati 2000 israelilaisen hengen. (Lisäksi kolme kertaa suuremman määrän palestiinalaisia)
-          Bill Clinton tarjosi vielä runsaammin, mutta Arafat hylkäsi senkin.
-          Arafat kieltäytyi vielä sittenkin, kun hänet oli piiritetty Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa, missä vain USA:n painostus pelasti hänet nöyryyttävältä tappiolta.
-          Camp Davidin jälkeen 13 vuoden aikana PA ei ole halunnut vilpittömiä neuvotteluja.
-          Puolet  maasta, jota Abbas haluaa, on Hamasin valvonnassa, joka työskentelee Israelin tuhoamiseksi suostumatta minkäänlaisiin rauhanehtoihin.
-          Islamistien juhliessa voittojaan Hamasin suosio nousee, Fatah leimataan petollisen antautumismielen kannattajaksi. Tämä on arabille kuolemansynti.
-          Kerryn tarjous 4 miljardin paketista turismin kohentamiseksi hylättiin 24 tunnin aikana. PA:n päämääränä on saada kaikki mahdollinen ennen neuvotteluja.
Rubin pitää naurettavina Kerryn pelotteluja, että Israelin tulee valita juutalaisen ja demokraattisen valtion välillä todeten, että jos se ei vaarantunut 35 vuoden aikana, ei nytkään. Hän olettaa, ettei Israel hallitse palestiinalaisia, heillä on oma hallintonsa, ja kuka välittää siitä, kuinka paljon heitä on? Rubin katsoo Israelin ja PA:n  vakuuttelut  -tutkivansa tarkoin eri vaihtoehtoja - vain tosiasian peittelyksi, ettei kumpikaan halua neuvotteluja, mutta Kerryn mieliksi ja haluksi olla loukkaamatta hänen mieltään, teeskentelevät olevansa tosissaan. Hän jopa katsoo Kerryn painostuksen nopeista ratkaisuista vaarantavan USA:n uskottavuuden arabimaitten silmissä. Hän pelkää Kerryn kokevan hämmentävän tappion. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/The-Region-Kerrys-embarrassing-peace-process-obsession-315969

5. UUTISOTSIKOITA
-           Pääministerin kanslia vakuuttaa, ettei mitään rakennuskieltoa ole asetettu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin eikä Jerusalemin itäosiin. Armeijan radio kertoo kuitenkin, että Israelin hallitus on asettanut tosiasiallisen rakennuskiellon Jerusalemin itäosiin. Armeijan radio kertoi maanantain lähetyksissään perustuen Israelin siviilihallinnon, Yeshhaneuvoston tietoihin juutalaisyhteisöistä ja Jerusalemin kaupungin tilastoihin, jotka kaikki toteavat yhtäpitävästi, ettei uusia asuntoja ole markkinoitu 1967 sotaa edeltävän vihreän linjan itäpuolella vuoden alusta lähtien. Israelin maahallitus ILA vahvistaa, että pääministerin kanslia on antanut epävirallisen määräyksen rakennuskiellosta noilla alueilla. Jerusalemin asema on tietenkin yksi kinkkisimmistä ratkaista potentiaalisissa rauhan neuvotteluissa, mutta tilannetta tuskin parantaa Israelin hallituksen aristelu kertoa asia julkisuudessa kuten se on, eikä luimistella tyhjien lupausten valheellisessa peitossa ”olla valmis neuvottelemaan ilman ehtoja missä ja milloin vain”. Tämä antaa PA:lle tilaisuuden esittää julkisuudessa omia toistuvia vaatimuksiaan, kuten se tekeekin, ilman, että Israel reagoi niihin mitenkään. Likudin kansanedustaja Ofir Akunis vakuutti viime viikolla, ettei hallitus ole syyllinen rakennus-toiminnan hitauteen Jerusalemin itäosissa. ”Ei ole sellaista päätöstä, eikä sellaista ole koskaan tehty, eikä rakennustoimintaa koskaan kielletä Jerusalemin itäosissa”, Akunis vakuutti Knessetin kyselytunnilla viime viikolla. Jossakin haisee.
-          Egyptin vaikutusvaltainen muslimisaarnaaja sheikki Ussuf al-Qaradawi hyökkäsi rajusti Hizbullahia vastaan kutsuen sitä saatanan puolueeksi  Al-Arabiyan haastattelussa sunnuntaina. ”Kun Hizbullah taisteli Israelia vastaan, minä tuin sitä. Minä seisoin sen rinnalla Saudi Arabian muslimioppineiden hyökätessä sitä vastaan. He olivat kaikkein luotettavimpia oppineita, jotka varoittivat Hizbullahista”. Hän sanoo heidän varoittaneen heitä Hizbullahin tavasta kylvää epäsopua, sen ideologiasta ja päämääristä. ”Minä asetuin heitä vastaan ja puolustin Hizbullahia”. Qatadawi analysoi mielipiteittensä muuttumista selittäen, että puolue, joka sanoo olevansa Allahin puolue, kuten sen nimi sanoo, mutta taistelee omaa kansaansa vastaan, miten se voi olla Allahin puolue? Se on saatanan puolue. Hän sanoo arabioppineiden olleen kehittyneempiä kuin hän varoittaessaan Hizbullahista. ”Luulin heidän olevan veljiämme. mutta kun he menivät Syyriaan surmaamaan veljiämme, se soittaa, etteivät he sittenkään ole veljiämme”. Hän hämmästelee sitä, miten kukaan muslimi voisi puolustaa Israelia, mikä on hänen mielestään mahdottomuus. Qaradawi tunnetaan TV-ohjelmastaan Sharia ja elämä, jota esitetään Al-Jazeeran TV:n kanavien kautta, jota seuraa 60 miljoonaa katsojaa, sekä websivustaan Islamonline, jossa hän esiintyy korkeimpana oppineena.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168768#.UbWXNmJHT-k
-          Kaksi lainopin professoria tutkivat Israelin asemaa Juudeassa ja Samariassa  konferenssissa nimeltä ”Kansainvälinen Laki Israelissa” tullen tulokseen, että Israelilla on vahva näyttö omistusoikeuteen Juudeassa ja Samariassa eikä se pitäisi hyväksyä määritelmää miehittäjästä siellä. Professori Jeremy A Rabkin George Mason yliopistosta ja professori Avi Bell San Diegon ja Bar Ilan yliopistoista keskustelivat kysymyksestä. Bar Ilan yliopistin lakiasiainosaston järjestämän konferenssin tarkoituksena oli tutkia Israelin väitettyä Juudean ja Samarian miehitystä kansainvälisen lain kannalta, johon PA:n johtajat toistuvasti viittaavat vakuuttaessaan arabien oikeutta maahan ja Israelin miehitystä. Tuntuu oudolta, etteivät Israelin johtajat ja lain tuntijat ole puuttuneet terävämmin kysymykseen, jota Netanyahun asettama Edmond Levin komitea tutki tullen samanlaisiin lopputuloksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168767#.UbWbH2JHT-k


Sunday, June 09, 2013

SUNNUNTAI 09.06.13


SUNNUNTAI 09.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoutuu päättäväisesti irti apulaispuolustus-ministeri Dannu Danonin torstaina julkaistussa haastattelussa ilmaisemastaan arviosta, että voimakas enemmistö sekä hallitus-koaliittiossa että hallituksessa vastustaa kahden valtion periaatetta palestiinalaisten kanssa ja tulee estämään Palestiinan valtion perustamisen, jos sellainen esitys koskaan tulee äänestykseen.

PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo lausunnossaan, ettei Danonin kanta edusta pääministerin eikä Israelin hallituksen käsitystä asiasta. Times of Israelin toimiston ja Raphael Ahrenin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että pääministerin kanslia teki harvinaisen poikkeuksen vallitsevaan käytäntöön välttää sapattikäskyn rikkomista ja otti lauantaina suoraan yhteyttä lehden toimistoon tehdäkseen täysin selväksi, että pääministeri on kiinnostunut aloittamaan neuvottelut palestiinalaisten kanssa ilman ennakkoehtoja, ja että hänen asemansa kahden valtion periaatteen toteuttamisen puolesta on edelleen voimassa.
Kanslian lausunnossa ”PA:n johtoa kehotetaan aloittamaan suorat neuvottelut Israelin kanssa välittömästi voidakseen keskustella kaikista eteen tulevista kysymyksistä. PA voi niissä nostaa esiin vaatimuksiaan ja me teemme samoin, jotka tulevat käsittämään muiden muassa tiukat turvallisuusvaatimukset, Israelin tunnustaminen juutalaisten kansallisvaltiona, sekä julistus konfliktin lopettamisesta”.
Times of Israel arvioi, että Danonin mielipiteet häiritsivät pahoin Netanyahun yöunia ja herättivät tiettyä pettymystä kansainvälisesti paljastaen hallituksen sisäisen ristiriidan juuri ennen John Kerryn seuraavaa Israelin matkaa 11. -12. kesäkuuta.  Kerry on ehdottomasti kahden valtion periaatteen kannattaja, mutta pelkää ajan luisuvan käsistä.

DANON analysoi tilannetta haastattelussaan todeten, ettei kysymyksestä kahdesta valtiosta ole keskusteltu hallituksessa, mutta että jos sellainen esitys tuotaisiin hallitukseen, Likudin enemmistö ja Bait Hayehudi äänestäisi sitä vastaan. Hän jatkoi todeten, että Netanyahu jatkaa esityksiään suorista neuvotteluista hyvin tietäen, ettei PA tule koskaan hyväksymään hänen vaatimuksiaan. Toiseksi hän toteaa, että vaikka sopimusesitys saataisiinkin ja se tuotaisiin hallituksen istuntoon, jopa Likutenun 31:n kansanedustajan parissa enemmistö vastustaa Palestiinan valtion perustamista, ja että 10 vuotta sitten Likudin keskuskomitea julkaisi lausunnon, jossa se hylkäsi Palestiinan valtion perustamisen, eli juridisesti Likun vastustaa kahden valtion periaatetta. Netanyahu totesi Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa v.2008 kannattavansa kahden valtion periaatetta.
Monet hallitusyhteistyöhön kuuluvat merkittävät ministerit ja kansanedustajat vastustavat kahden valtion periaatetta. Sitä kannattavat periaatteessa vain Yesh Atid ja Hatnua puolueet, joilla on yhteensä 25 edustajaa Knessetissä Likutenun ja Bait Hayehudin vastaavaa 43:a edustajaa vastaan.  (Likutenu = Likud + Israel Beitenu)
Danon totesi haastattelussa, että ”tällä hetkellä meillä ei ole neuvottelukumppania eikä siten ole ollut tarvetta keskustella asiasta hallituksessa. Mutta jos Kerryn painostuksesta neuvottelut saadaan alkamaan ja sopimus syntymään, silloin meillä on hallituskriisi”. http://www.timesofisrael.com/pmo-urgently-distancing-itself-from-deputy-ministers-comments-says-government-wants-two-solution/

2. JERUSALEMIN Länsimuurilla pelättiin tänään alkavan ikävän näytöksen Women of the Wall sunnuntaiaamun kuukautisen rukoustilaisuuden ja sitä vastustavan ääriortodoksisen mielen-osoituksen välillä. Ortodoksit vakuuttivat tuovansa paikalle kymmeniä tuhansia ortodoksimiehiä eri puolilta maata, mutta sunnuntaiaamuna heitä oli kokoontunut paikalle vain useita satoja. Nuorukaisia oli kielletty saapumasta tilaisuuteen.
Women of the Wall edustajia saapui paikalle kolmisensataa, jotka poliisin suojeluksessa ohjattiin naisille varattuun osaan Länsimuurin edessä olevaa aukiota.

Poliisi oli varautunut tilaisuuteen tuomalla paikalle satoja poliisiupseereita. He olivat vahvistaneet miesten ja naisten alueita erottavia raja-aitoja. Naiset kokoontuivat puistossa, josta poliisi ohjasi heidät Länsimuurille tilaisuutta varten avatusta sisäänkäynnistä.
Poliisin varotoimista huolimatta pientä kähinää syntyi ortodoksi- ja Women of the Wall naisten välillä ortodoksinaisten huutaessa solvauksia kutsuen heitä pyhäinhäpäisijöiksi.

ULTRA-ORTODOKSIEN edustaja totesi, että tarkoituksena oli tuomalla paikalle kymmeniä
tuhansia ortodokseja estää pelkällä massallaan naisten suorittama pyhän paikan häpäiseminen. Hän katsoo naisten pyrkivän aiheuttamaan riitaisuuksia, mikä tulee estää. 

WOMEN of the Wall kokoontuu joka uuden kuun alussa Länsimuurille ylistämään Israelin Jumalaa. He ovat aiemmin tuoneet mukanaan Tora-rullia ja lukeneet niistä otteita muurilla, mutta jättivät ne pois tällä kertaa, koska Muurin rabbi Shmuel Rabinovitch oli kieltänyt niiden tuomisen vedoten aiempaan sopimukseen, joka kieltää ne naisilta. Sen sijaan naiset pitävät harteillaan perinteisesti vain miesten pitämiä rukousliinoja tupsuineen (tallit) ja tefillim (phylakteries) saatuaan tuomarin tulkinnan, jonka mukaan ne ovat sallittuja.
Women of the Wall asianajaja lupaa suorittaa tarkemman tutkimuksen naisten oikeuksista Länsimuurilla, erityisesti oikeuteen lukea Tora-rullasta Länsimuurilla. Aiemmin poliisi on toiminut hyvinkin väkivaltaisesti poistaessaan muurilta naisia, joiden he ovat katsoneet rikkovan sopimuksia ja siten aiheuttavan yleistä häiriötä.
rabbi Weiss totesi tilanteesta, että Länsimuurin toinen nimitys ”Itkumuuri” on paikallaan, sillä ”Jumala itkee juutalaisen kansansa eripuraisuutta Pyhän Vuoren juurella”.
Tel Avivin yliopiston suorittaman mielipidetutkimuksen mukaan 48 % israelilaisista kannattaa naisten oikeuksia harjoittaa hartauttaan Länsimuurilla haluamallaan tavalla. http://www.timesofisrael.com/police-prepare-for-western-wall-showdown/

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjän presidentti Putin oli perjantaina soittanut pääministeri Netanyhaulle, jo kolmannen kerran kuukauden sisällä, kuten Kreml ilmoitti kärkevässä lausunnossaan lauantaina. Putin on vakavissaan tarjotessaan venäläisiä joukkoja Syyriaan Itävallan vetämän 377 YK:n rauhanturvaajan tilalle. YK:n taholta tyrmättiin tarjous suoralta kädeltä vedoten sopimukseen, ettei YK:n viiden pysyvän jäsenmaan joukkoja saa käyttää rauhanturvatehtäviin Syyrian ja Israelin välisellä aseettomalla vyöhykkeellä.
Venäjä vastasi tähän, että sopimus on vuosikymmeniä sitten (1974) hyväksytty, ja että on aika muuttaa sitä vastaamaan aikamme realiteetteja.

Debkafile toteaa, ettei Venäjä aio noin vain luopua esityksestään, mutta koska sen laatiminen ja käsittely YK:ssa voisi viedä aikaa, Venäjä suunnittelee vievänsä joukkoja Syyriaan joka tapauksessa, mutta ne pysyttelisivät aseettoman vyöhykkeen pohjoispuolella odotellessaan asian käsittelyn etenemistä. Ne tuskin olisivat aseettomia, sillä ne joutuisivat joka tapauksessa puolustamaan itseään kapinallisjoukkojen hyökkäyksiä vastaan.
Kremlin lausunnossa pidettiin Israelin median kertomuksia siitä, miten kapinalliset olivat miehittäneet Quneitran kaupungissa ainoan rajaterminaalin, liioiteltuina, koska muutama kapinallinen oli päässyt livahtamaan sinne syyrialaisten sotilaitten nukkuessa, mutta kapinalliset pakenivat nähdessään kolmen syyrialaisen panssarin lähestyvän.

DEBKAFILE  analysoi tilannetta todeten, että Putinin päätös venäläisten joukkojen lähettämisestä Syyriaan on vastine USA:n lähettämille joukoille Jordaniaan. Kuten äskettäin kerrottiin, 1000 USA:n merijalkaväen sotilasta rantautui Aqavassa Jordanian eteläkärjessä levittäytyen Syyrian vastaiselle rajalle estääkseen taistelujen leviämisen rajan yli ja toiseksi ollakseen valmiina kommandohyökkäyksiin Syyrian puolelle, jos kemialliset aseet ja ohjukset ovat vaarassa joutua kapinallisten käsiin, tai jos halutaan jouduttaa Assadin hallituksen kaatumista. Joukkojen suojana on F-16 koneita ja Patriot ilmatorjuntapattereita.
Nämä sotilaalliset toimet  asettuvat suoraan Venäjän intressejä vastaan.
Artikkelin mukaan Putin ei ole tehnyt lopullista päätöstä asiassa kuten ei myöskään, koska kiistanalaiset S-300 ilmatorjuntaohjukset ja muut huippuaseet toimitetaan Syyrialle. http://www.debka.com/article/23030/Putin-acts-to-override-Israeli-UN-objections-to-Russian-troops-on-the-Golan

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ympäristöministeri Amir Peres hyökkäsi rajusti Danny Danonin lausuntoa vastaan, jossa hän hylkää kahden valtion periaatteen. Peretz sanoo, että joka hautaa kahden valtion periaatteen, asettaa koko sionismin idean vaaralle alttiiksi. Vasemmiston kauhunäkymä on tilanne, jossa Israel lopullisesti mukautuu yhden valtion periaatteen taakse. Hän sanoo puolueensa liittyneen hallitukseen edistääkseen kahden valtion periaatetta, ja he tulevat jatkamaan samalla linjalla. Hatnua-puolueella on kuusi kansanedustajaa ja sen puheenjohtaja oikeusministeri Tzipi Livni sai Netanyahulta valtuudet johtaa rauhankeskusteluja. Perets on sydämeltään Labour-puoleen jäsen, josta hän erosi ja liittyi Livnin puolueeseen riitauduttuaan Shelly Yachimovichin kanssa puolueen johtajuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168725#.UbQ1pGJHT-k
-          USA:n lähettiläs YK:n ihmisoikeusneuvostoon Eileen Chamberlain Donahue esitti voimakkaan hyökkäyksen YK:n nimittämän Lähi Idän erityisreportterin Richard Falkin laatimaa raporttia vastaan, jossa hän käsittelee arabien asemaa Israelissa. USA:n lausunnossa Richard Falkin laatimaa raporttia kutsutaan äärimmäisen yksipuoliseksi ja harhaanjohtavaksi. USA kehottaa YK:ta ja sen jäsenmaita vapauttamaan Falk nimityksestään ja erityisreportterin toimistaan täysin sopimattomana YK:n maineelle ja uskottavuudelle. Falkin raportti on tarkoitus esitellä UNHRC:n kokouksessa 10. kesäkuuta. Vaikka raportti ei ole vielä julkinen, sitä on kierrätetty jäsenmaiden edustajien keskuudessa. ADL, voimakas juutalaisjärjestö sanoo USA:n vastineen tervetulleeksi ja esittää, että Falk eroaa toimistaan välittömästi, tai jos hän ei siihen suostu, hänet erotetaan. Ironista tässä on se, että Falk on juutalaista sukua, edustaen näitä itseään vihaavia juutalaisia, jotka kiivaimmin hyökkäävät Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168729#.UbQ4MGJHT-k
-          Lontoon moskeijan tuhopoltto viime viikolla oli poliisin arvion mukaan kosto britti-sotilaan Lee Rigbyn raakalaismaiselle teurastukselle. Täysin tuhoutuneen kaksikerroksisen Somali Bravanese Welfare Associationin omistaman rakennuksen raunioista löydettiin kirjoitus ADL (English Defense League). Poliisi aloitti tutkimukset tästä ja lukuisista muista moskeijoita vastaan tehdyistä hyökkäyksistä sotilaan kaulan katkaisemisen aiheuttamasta suuttumuksesta johtuen Itä Lontoon eteläosassa. Muslimit käyttävät hyväntekeväisyysjärjestöiksi naamioituneita järjestöjä varojen keräämiseksi kansainvälisen terrorismin hyväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168730#.UbQ7WGJHT-k
-          Kymmenet tuhannet mielenosoittajat tulvivat tänään Turkin kaupunkien kaduille osoittaakseen mieltään pääministeri Erdoganin harjoittamaa Turkin islamilaistamis-politiikkaa vastaan. Istanbulin Taksim-puiston välikohtausta, joka aloitti mielenosoitukset hallituksen päätettyä muuttaa sen liike- ja asuntokortteleiksi, ei enää pidetä protestien varsinaisena aiheena. Istanbulin pormestari vakuutti, ettei puistoa muuteta liike- ja asuntokäyttöön, vaan sinne aiotaan rakentaa Turkin historiaan liittyviä rakenteita, mutta kuka hänen lupauksiaan kuuntelee ja uskoo? Erdogan vakuuttaa jatkavansa valitsemallaan teillä ”eikä aio antaa muutamien terroristien ja ulkomailta ohjattujen mielenosoitusten estää suunnitelmiensa toteuttamista”. Hän vihjaa, että Iranin agentit ovat voineet kiihottaa kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168726#.UbQ9j2JHT-k
      Valppaat rajapoliisit estivät puukotusyrityksen Hebronin Patriarkkain mausoleumilla (Ma´arat HaMachpelah) lauantaiyönä. Kahden aikaan aamuyöstä 18-vuotias arabinuorukainen Hebronin Abu Sneineh lähiöstä hyökkäsi kohti poliiseja huutaen ja heiluttaen pitkää keittiöveistä. Poliisit ottivat välittömästi puolustusaseman osoittaen aseensa häntä kohti. Nuorukainen pysähtyi havaittuaan tilanteensa toivottamaksi ja pysähtyi, jonka jälkeen hänet pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168727#.UbQ_OGJHT-k
-          Assadin neuvonantaja väittää, että IDF:n agentit toimivat Syyrian kapinallisten joukoissa neuvonantajina ja jopa toimittaen heille aseita. Hän väittää, että Qusairyn valtauksen jälkeen kapinallisten tiloista löydettiin Israelissa valmistettuja kranaatteja. Israelin viranomaiset tyrmäävät syytöksen todeten, ettei Israel ole sekaantunut Syyrian taisteluihin eikä halua tehdä niin tulevaisuudessa. http://www.timesofisrael.com/assad-advisor-israel-orchestrating-syrian-rebels/
-          USA liittyy Lähi Idässä käytävään Cyber-sodankäyntiin, josta se syyttää ennen kaikkea Irania. USA:n presidentti Obama keskusteli Kiinan presidentti Xsin kanssa Kiinan harjoittamasta Cyber-sodasta USA:n sisällä tunkeutuen hallituksen ja yritysten tietopankkeihin varastaen niiden tietoja ja arkaluonteisia dokumentteja. Joittenkin mielestä kolmas maailmansota on jo alkanut, sitä käydään tietokoneilla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389845,00.html