Friday, May 24, 2013

PERJANTAI 24.05.13


PERJANTAI 24.05.13

1. USA.n ulkoministeri John Kerry saapui arabimaihin tekemänsä sukkuloinnin jälkeen Israeliin torstaiaamuna, aloittaen välittömästi neuvottelut Netanyahun kokoaman tiimin kanssa, johon kuuluivat oikeusministeri Tzipi Livni, strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Moshe Yaalon, erikoislähettiläs Yitzhak Molcho ja armeijan sihteeri Eyal Zamir. Kerry jutteli myös hetken kaksistaan Netanyahun kanssa.

Kerry kehotti molempia osapuolia tekemään kompromisseja rauhan hyväksi, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Netanyahun täytyy suostua Abbasin minimivaatimuksiin, eli täydelliseen rakennuskieltoon Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin alueilla, sekä vapauttamaan vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit, joiden määrää ei ole paljastettu. Abbasilta vaaditaan vain, että hän siirtää Israelin vastaiset toimet kansainvälisillä areenoilla.

Israelin vasemmisto tarjosi aikoinaan kansalle ”harkittua riskiä” neuvotteluissa PA:n kanssa, minkä seurauksena lähes 1500 israelilaista, miestä naista ja lasta, menetti henkensä moninkertaisen määrän vammautuessa, osa heistä loppuiäkseen pyörätuoliin sidottuina.
Palestiinalaisten menetykset ovat moninkertaiset.
Pääministeri Netanyahu ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja missä ja milloin vain vakuuttaen, että rauhanneuvottelut ovat hänen ohjelmansa kärjessä.
Kukaan normaaliominaisuuksin varustettu ei pystyne ennakoimaan, mitä seurauksia Kerryn esittämä kompromissi toteutuessaan tulisi aiheuttamaan.

SELVIYDYTTYÄÄN Netanyahun tiimistä Kerry suuntasi suoraan Ramallahiin autolla valtatietä no 60 käyttäen, joka oli koko matkalta suljettu muulta liikenteeltä. Ramallahissa Kerry tapasi– saatuaan ensin käyttäytymisohjeet Erekatilta - Abbasin kokoaman tiimin, johon kuuluivat Saeb Erekat, Yasser Abed Rabbo ja Nabil Abu Rudeinah. Kerryllä oli myös kahdenkeskinen tuokio Abbasin kanssa, joka otti keskusteluissa esille Israelin jatkuvan rakentamisen juutalais-yhteisöissä, Israelin harjoittaman juutalaistamisen Jerusalemissa, setlerien harjoittaman väkivallan sekä arabien jatkuvan eristämisen, kuten ”presidentin” toimisto tiedotti.
Kerryllä oli aikaa jopa tehdä kävelyretki Ramallahissa ja El-Biressä nautiskellen turkkilaista shwarmaa, letun sisään käärittyä lihaa ja vihanneksia, sekä  makeita leivonnaisia.

TORSTAI-ILTANA Kerry söi illallista presidentti Shimon Peresin kanssa suitsuttaen toisilleen kohteliaisuuksia, joita Kerry vaatimattomana miehenä pyrki väistämään selittäen, ettei hänen osuutensa ole niin tärkeä vaan se, miten kansa sen omaksuu.
Kerry söi aamiaista perjantaiaamuna Netanyahun kanssa ennen lentoaan Etiopiaan.

MITÄÄN läpimurtoa keskusteluissa ei tietenkään saatu syntymään. Kerry kiitteli Netanyahun syvää antautumista hänen ponnistelujensa tueksi tien löytämiseksi eteenpäin.
Arabit olivat järjestäneet mielenosoituksen Ramallahiin kantaen plakaatteja, joissa he syyttivät USA:n suosivan Israelin arabien kustannuksella ilmoittaen, etteivät he luota amerikkalaisiin.
Haaretzin kolumnisti jopa kutsui Kerryä ilkeästi amerikkalaiseksi Don Quizotteksi.

NETANYAHU tapasi torstaipäivän aikana maassa vierailevan Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarcoxyn sekä Englannin ulkoministeri William Haguen, joka kehotti osapuolia osoittamaan todellista johtajuutta voidakseen edistää rauhanprosessin onnistuneeseen lopputulokseen pystyen välttämään päämäärää häiritsevät harha-askeleet. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-urges-Netanyahu-Abbas-to-compromise-for-peace-314212

2. syyriasta paennut tiedemies, joka työskenteli Assadin kemiallisten aseitten parissa, sanoo, että länsimaihin levitetyt tiedot Assadin armeijan kemiallisten aseitten käyttö suuressa mitassa ovat vähintään liioiteltuja tai virheellisiä. Hän sanoo armeijan käyttänen sarinia pieninä annoksina pysäyttääkseen kapinallisten etenemisen ja kokeillakseen maailman reaktioita, ja koska suhtautuminen siihen on ollut epämääräinen, se on rohkaissut Assadia  lisäämään niiden käyttöä. Hän ei kuitenkaan usko, että Assad olisi antanut vapaat kädet eri kemiallisten agenttien käyttämiseen.
Tiedemies toteaa, että armeijan kemistit ovat sekoittaneet erilaisia kemiallisia agentteja, kuten sarinin joukkoon armeijan käyttämää kyynelkaasua, jota antavat erilaiset oireet niistä saastuneille, mikä tekee tunnistamisen vaikeaksi. Hän mainitsee uhrien kärsineen hengitysoireitten ohella silmien hämärtymistä, mikä viittaa kyynelkaasun käyttöön. Hänen mukaansa kemiallisen kärjen asentaminen Scud B raketin kärkeen aiheuttaa räjähtäessään kolmen kilometrin pituisen ja 500 metrin levyisen kemiallisen pilven, jonka alle joutuneet ihmiset joutuvat kaikki sen vaikutuksen alaisiksi. Hän arvioi, että armeija käytti pieniä määriä sarinia ja ehkä sen sekoituksia kapinallisten pelottelemiseksi ja pysäyttämiseksi.

TIEDEMIES arvioi, että Assadin armeijalla on 700 tonnia sarinia, joka riittäisi tuhoamaan kaikkien Syyrian merkittävien kaupunkien asukkaat, ja sen kuljettamiseksi ainakin 3000 pommia, jotka voidaan täyttää kemialisin agentein, sekä yli sata kemiallisin agentein täytettyä kärkeä Scud ohjuksia varten. Hän sanoi, että Syyrialla on sarinin lisäksi sinappikaasua sekä tehokkainta hermokaasua VX, mutta ei tabunia. Hän sanoo paenneensa Syyriasta ennen joulukuun 23. päivää 2012, jolloin ensimmäistä kertaa Assadin väitettiin käyttäneen kemiallisia agentteja Khaldiyessä, Homsin esikaupungissa, jota hän pitää strategisesti tärkeänä, koska se jakaa alawiten ja sunni-muslimien asumia alueita. Hän uskoo, että Aleppon Khan Al-Assalin lähiössä käytettiin sarinin ja isopropyl-alkoholin sekoitetta maaliskuun 19. päivänä. Joittenkin uhrien kertomus voimakkaasta hajusta viittaa muiden kemiallisten yhdisteitten kuten kyynelkaasun käyttöön, koska sarin ja hajuton ja mauton. Lisäksi heillä ei ollut sarinin myrkytykseen liittyviä muita oireita, hän selitti.

SYYRIA on pyrkinyt pitämään kemiallisten aseitten parissa työskentelevät tiedemiehensä tarkan valvonnan alaisina, jopa 24 tuntia vuorokaudessa salaisuuden säilyttämiseksi.
Al-Jazeera kertoo artikkelissaan, että Syyrialla on tarpeeksi välineitä kemiallisten aseitten lähettämiseksi suunniteltuihin kohteisiinsa. Syyrian Tieteellisen Opetus- ja Tutkimus-keskuksen Instituutissa (CSSR) toimii 6000 tiedemiestä rakettiteollisuuden ja 300 kemiallisen asekehittelyn parissa. Kellään henkilökuntaan kuuluvalla ei ole lupaa puhua työstään ulkopuolisten kanssa eikä antaa lausuntoja tai haastatteluja median edustajille.

3. DEBKAFILE käsitteli artikkelissaan 22. toukokuuta Syyrian tilannetta ja Assadin mahdollisia seuraavia askeleita. Artikkelissa todetaan Israelin johdon aliarvioivan – taas kerran – Assadin armeijan  kyvyn ja kestokyvyn, mikä johtaa vaaralliseen harhaan, ettei Syyrialla ole voimaa eikä mahdollisuuksia kiihdyttää tilannetta Israelin rajalla. USA:n ulkoministeriön näkemyksen mukaan Assadin armeijan viimeaikaiset voitot ja kapinallisten karkottaminen Qusairin kaupungin ja sen lähikylien alueilta on vain tilapäinen ilmiö eikä siten osoitus voimasuhteiden siirtymisestä ehkä pysyvästi Assadin eduksi. DF arvioi, että länsimaihin levitetyt tiedot kapinallisten etenemisestä ja Assadin armeijan sotilasyksiköiden suurimittaisista loikkauksista kapinallisten puolelle ovat suurelta osin propagandaa.

DEBKAFILE  arvioi, että Assad on saanut uutta rohkeutta ehkä Venäjän toimittamista aseista ja katsoo siksi voivansa julkisesti uhata Israelia pienimuotoisella sodalla Golanin kukkuloilla.
DF kuitenkin arvioi, että pääpaino siitä lankeaa Hizbullahille, jolla on valtava ohjus- ja raketti-arsenaali, ja sen ohella kymmenien tuhansien suuruinen hyvin koulutettu miehistö sekä rakettien käyttöön että kommandoiskuihin Israelin puolelle. Julkisuudessa ei tiedetä, miten paljon ja mitä ohjuksia tai muita aseita Syyria on pystynyt toimittamaan Hizbullahille.

Israelin armeija ja kotirintama suhtautuu kuitenkin kaikella tilanteen vaatimalla vakavuudella pyrkien harjoittamaan yksiköitään usean rintaman sotaa varten. Kemiallisin asein tapahtuvan hyökkäyksen mahdollisuus on myös enemmän todennäköinen kuin mahdollinen. Tämän vuoksi koko maassa järjestetään ensi viikolla sunnuntaiaamusta lähtien kemiallisen sodankäynnin harjoitukset, jossa pyritään tutkimaan siviiliasukkaiden valmiutta yllättävään kemiallisin asein tehtävään hyökkäykseen. Harjoitus kestänee koko viikon. Asukkaille annetaan hälytysmerkit summereille, mutta myös tiedotusvälinein ja kännyköiden kautta. Ihmisiä kehotetaan etsimään lähin suojatila, tai paneutumaan vatsalleen maahan pitäen käsiään päänsä suojana. Sodan varjo leijuu uhkaavana Israelin yllä.   http://www.debka.com/article/22984/Israel’s-dithering-over-Golan-strikes-gives-Assad-go-ahead-for-war-of-attrition

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri John Kerry kehotti Netanyahua asettamaan täyden rakennuskiellon 1949 aselepolinjojen itäpuolisilla alueilla, siis myös Jerusalemissa, ehtona rauhan-neuvottelujen alkamiseksi. Tämän hän lienee saanut keskusteluistaan PA:n johdon kanssa, jolle tämä on siinä määrin iskostettu heidän paksuun kalloonsa, ettei sitä mikään sieltä poista. Netanyahun reaktiosta ei ole selvyyttä, mutta maassa liikkuvien tietojen mukaan hän on kaikessa hiljaisuudessa jo asettanut rakennus- kiellon voimaan. Netanyahu kokeili tätä vuosia sitten asettamalla 10 kuukauden rakennuskiellon, mutta PA:n johto ei korvaansa lotkauttanut siihen, minkä johdosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kärsivät tuntuvia menetyksiä saamatta mitään tuloksia aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168282#.UZ8fOWJHT-k
-          Syyria esitti Ammanissa koolla olevalle WBO:n foorumille lausuntoesityksen, jossa se syyttää Israelia Golanin syyrialaisasukkaiden terveydenhoidon huononemisesta johtuen Israelin hallituksen painostustoimista, kuten esityksessä sanotaan. Tämä näyttää seuraavan tarkoin lähes samoin termein, mitä PA/PLO esittää omissa esityksissään. Huomioiden Syyrian sisäiset ongelmat ja vuosikymmeniä kestäneen diktatuurin harjoittamat painostustoimet Syyrian syytökset tuntuvat naurettavilta, elleivät ne olisi niin järkyttäviä Syyrian kansan kärsimysten vuoksi. Erään arvion mukaan sisällissota on vaatinut 94 000 ihmisen hengen, paljon suuremman määrän haavoittumisen ja 2.5 miljoonan ihmisen joutuminen joko maan sisäiseen tai ulkoiseen maanpakoon asuen tilapäisissä telttakylissä alkeellisin varustein. Syyrian esityksessä vedetään esiin vanha syytös, jonka mukaan Israel kaivaa Golanin maahan radioaktiivista jätettään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168273#.UZ8hMmJHT-k
-          Haredi-kansanedustajat ovat sotajalalla Lapidin ja Bennettin laatimasta haredinuorten asepalvelussuunnitelmasta. Sen mukaan vain 1 800 etevintä Tora-opiskelijaa saa poikkeuksen jatkaa opintojaan muiden 18 vuotta täyttäneiden ollessa pakotetut siirtymään armeijan kaksivuotiseen asepalvelukseen. Palvelusaika on normaalisti 3 vuotta, mutta sitä aiotaan alentaa, mikä suunnitelma hyväksytään. Esitys on tarkoitus toteuttaa seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Vaikka armeija tarvitsee miehiä ja asepalvelukseen halukkaiden määrä pienenee, alokasmäärän äkillinen suuri hyppäys voi osoittautua mahdottomaksi hupenevien käyttövarojen vuoksi. Toteutuessaan  suunnitelma edustaa pienoista vallankumousta juutalaisvaltiossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168260#.UZ8jkmJHT-k
-          Aradissa äskettäin kuolleina löydettyjen pienten tyttöjen äiti syyttää kaupungin poliisia, ettei se ottanut todesta hänen varoituksiaan lasten isän vaarallisuudesta tyttäriään kohtaan. Beduiiniyhteisössä lähellä Aradin kaupunkia kahden pienen tytön murha aiheuttaa kipeää keskustelua ihmisarvoista beduiiniyhteisöissä ja siinä etenkin tyttöjen osuus ja heidän ihmisarvonsa, jota aliarvostetaan vuosisataisin perintein. Aradin poliisiaseman komentaja ja kaksi muuta upseeria erotettiin viroistaan velvollisuuksiensa laiminlyönnin vuoksi.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4383634,00.html
-          Kemiallisen tehtaan räjähdyksessä torstaina Ramat Hovavissa surmasi yhden työntekijän ja haavoitti 31 muuta. Myrkyllistä vuotoa tahtaasta ei ole havaittu. Suurin osa sairaalaan viedyistä kärsi savuhaitoista tai shokista. Laitos toimittaa kemiallisia komponentteja TEVA-teollisuudelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4383626,00.html
-          Englannin ulkoministeri William Hague tunnustaa, että Israelin suosio on jonkin verran laskenut. Hän arvioi, etteivät enempää Israelin kuin PA:nkaan neuvottelijat ole valmiit istumaan saman pöydän ääreen sopiakseen yhteiselon säännöistä. Sivusta katsoen sovinto PA:n nykyjohdon kanssa on umpilukossa, eli ainoa mahdollisuus näyttää olevan sen vaihtuminen tai eliminoiminen, ja aloitus todellisten kansan-johtajien eli sheikkien kanssa sivuttaen poliittiset kähmijät, joille tilanteen jatkuminen lihottaa heidän ulkomaisia pankkitilejään, eivätkä siksi näe syytä muutoksiin. http://www.timesofisrael.com/hague-israel-has-lost-some-of-its-support-in-britain/

Lämpötila Jerusalem: Perjantai 23-35 Castetta, kuivaa; lauantai 19-30 puolipilvistä; sunnuntai 16 – 27 C astetta; maanantai 17-28 astetta, aurinkoista. http://www.timesofisrael.com/
Thursday, May 23, 2013

TORSTAI 23.05.13


TORSTAI 23.05.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu tänään Israeliin. Hän tapaa maan johtajia, pääministeri Netanyahua, presidentti Shimon Peresiä ja oikeusministeri Tzipi Livniä, jonka on määrä toimia rauhankeskustelujen johtajana, jos ne koskaan saadaan alkamaan. Livni on tavannut Kerryn pari kertaa muutaman viikon sisällä, joten heillä lienee jonkinlainen tuntuma toisistaan ja neuvottelutaktiikastaan. Kerryn vierailu tulee olemaan neljäs Israelissa aloitettuaan USA:n ulkoministerinä maaliskuusta lähtien. Kerryn alkuperäiseen ohjelmaan sisältyi vierailu myös Ramallahissa, mutta JP.n artikkelin mukaan se on peruutettu, ja hän tavannee Abbasin sunnuntaina Jordaniassa WHO:n Ammanin kokouksen yhteydessä.

KERRYN ohjelman mukaan rauhankeskustelujen Israelin ja PA:n edustajien välillä alkaisivat aikaisin kesäkuussa, minkä eteen hän on tehnyt töitä löytääkseen yhteisen perustan, jolta keskustelut voisivat toteutua. Vaikka julkisuudessa Israelille asetetuista vaateista onkin pysytty hiljaa – liekö tahatonta itsesensuuria vaiko vain varovaisuutta – JP:n artikkeli vihjaa, että Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalaisyhteisöissä toteutetaan jo tilapäistä rakennuskieltoa, eli uusia rakennuskohteita ei aloiteta.

PA:n tekemä myönnytys neuvotteluilmapiirin kohentamiseksi koskee vain PA/PLO:n suunniteltujen Israelin vastaisten syytteiden siirtämistä kansainvälisillä forumeilla, mutta ei niiden poistamista. PA:n suostuminen arabiliiton vahvistamaan modifioituun suunnitelmaan, jossa sallitaan vähäiset aluevaihdot, on kyseenalainen, sillä jos Hamas ja Fatah pystyvät sopimaan keskinäiset riitansa ja koota yhteishallituksen, se tuskin suostuu niihin, kuten Hamas on ilmoittanut tarvittavan selkeästi.
Israelin hallitusta edustava virkailija ilmentää pientä toivetta, että Kerryn esittämä paketti voi olla perusta, jolta voitaisiin työskennellä.
YK:n nimittämä erityiskoordinaattori Lähi Itään Robert Serry totesi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa New Yorkissa, että lähiviikot tullevat ratkaisemaan neuvottelut palestiinalaisten valtion perustamiseksi Israelin rinnalle.
PLO:n korkea edustaja Wasel Abu Yusef totesi, ettei hän näe Kerryn vierailun saavan aikaan mitään läpimurtoa. Hänen mielestään rakennuskielto ei riitä, vaan Israelin tulee vapauttaa huomattava määrä terroristeja Israelin vankiloista.

PA:n virkailijat näyttävät tekevän kaikkensa myrkyttääkseen neuvotteluilmapiirin ja tukahduttaakseen kaikki toiveikkaat odotukset Kerryn vierailusta.
PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki käytti hyväkseen Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan vierailua Ramallahissa syyttäen Israelia ”jatkuvasta väkivallan käyttämisestä hänen kansaansa ja sen omaisuutta vastaan”. Hän esitti ”vaatimuksen kansainväliselle yhteisölle Israelin väitettyjen väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, jotka voivat estää kansainväliset ponnistelut rauhanprosessin elvyttämiseksi. Israel pyrkii estämään Kerryn ponnistelut jatkuvalla rakentamisella Setlementeissä ja Jerusalemissa”.
Aiemmin Malki syytti, että Israel käyttää Jerusalemin itäosassa arabien laittomasti rakentamien talojen purkamista hyväkseen Kerryn vierailun epäonnistumiseksi ja niiden tyhjentämiseksi arabeista, mitä hän kutsui ”valtavaksi haasteeksi kansainväliselle yhteisölle”. 

USA:n ulkoministeriö sanoi, että Kerryn vierailu Jerusalemissa, Ammanissa ja Ramallahissa  on osa jatkuvaa keskustelua yhteisen pohjan löytämiseksi, jolta neuvottelut osapuolten välillä saadaan alkuun, ja jolta voidaan suorissa neuvotteluissa rakentaa pysyvä rauha.
Israelin virkailija totesi, että rauhanprosessi Israelin ja PA:n välillä on luonnollisesti keskeinen keskusteluissa, mutta että myös Syyrian ja Iranin polttava tilanne noussee vahvasti esiin.
Netanyahu tapaa myös Englannin ulkoministeri William Haguen, joka saapuu torstaina kaksi-päiväiselle visiitille Israeliin, kuten myös Ranskan edellisen presidentin Nicolas Sarkozyn, jolle Netanyan Akateeminen Opisto myönsi kunniatohtorin arvon ”hänen humanitäärisen työnsä, johtajuutensa ja ystävyytensä vuoksi Israelia ja sen kansaa kohtaan”.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judah sanoi Ammanissa odottavansa myönteisiä tukoksia Kerryn vierailusta alueella.

2. PA/PLO jatkoi Israelin vastaista messuamistaan WHO:n Ammanin kokouksessa esittäen sinne julkilausumiaan, joissa mitä karkeimmin sanoin tuomitaan Israelin kansanterveyden
vastaiset toimet miehitetyillä Juudean ja Samarian sekä Golanin alueilla, tuoden siihen politiikan suoraan todetessaan: ”Israel myös käyttää eri menetelmiä niiden eliminoimiseksi, jotka vastustavat miehitystä, kuten Gazassa, jossa ihmisiä teloitetaan ilmapommituksilla, kun Juudeassa ja Samariassa teloitukset suoritetaan tulittamalla suoraan kansanjoukkoon rauhallisten mielenosoitusten aikana”. PA ei näytä vielä tiedostavan, että Israel veti kaikki asukkaansa ja sotilaansa Gazasta jo 2005, joten kuka sitä miehittää? PA vai Hamas?
PA:n tulisi myös tiedostaa, että se on itse vastuussa kansansa hyvinvoinnista hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa.

Israel jätti kolme päätöslauselmaesitystä, joissa valitetaan, että WHO:n kokoukset on keskitetty käsittelemään mitättömän maasirun olemattomia syytöksiä ja valheita, vaikka sen tehtävänä on keskittyä ihmiskuntaa uhkaavien vaarallisten epidemioitten estämiseen, ja sotanäyttämöillä kuten Syyriassa tai Jemenissä ja Somaliassa ilmenevään kansan kärsimysten lieventämiseen sekä haavoittuneiden ja vankien aseman parantamiseen.
”WHO:n yleiskokouksen ei tulisi käsitellä kansan tilannetta määrätyssä konfliktissa, koska se ei ole luonteeltaan yleistä terveyttä koskeva. Yleiskokouksen ei tule keskustella kertomuksia meneillään olevasta konfliktista eikä päättää poliittisista kysymyksistä”.
Israelin lauselmaesityksessä todetaan edelleen: ”Tämä on vieläkin ajankohtaisempi, huomioiden Syyrian edelleen paheneva tilanne, etenkin Syyrian kansan terveystilanne ja käsittämätön tuho kansan terveyslaitoksille maassa”. Esitys päättyi toteamukseen:” Israel katsoo WHO.n jatkuvan keskustelun Israelin puoleisen Golanin terveystilanteesta järkyttäväksi esimerkiksi tavasta, millä yleiskokousta käytetään hyväksi ja WHO:n rajallisia varoja väärinkäytetään, mistä johtuen Israel pidättyy yhteistoiminnasta sen kanssa”.  http://www.jpost.com/Middle-East/PA-hammers-Israel-at-WHO-annual-assembly-314089

3. IAF:n, Israelin Ilmavoimien, komentaja kenraalimajuri Amir Eshel varoitti, että yllätyshyökkäyksen mahdollisuus on otettava vakavasti. Hän puhui Fisher Brothers Instituutin ilma- ja avaruusstrategisten kansallisessa turvallisuus-konferenssissa Herzliassa.
”Syyria on investoinut runsaasti varoja hankkiakseen parhaita ilmapuolustusjärjestelmiä, mitä rahalla voi saada, mukaan lukien SA-17, SA-22 ja SA-24 sekä viimeksi S-300. Nämä järjestelmät eivät edusta pelkästään operatiivista uhkaa”, hän totesi. Hän selitti, että ne antavat Syyrialle tunnun turvallisuudesta, mitä sillä ei muuten olisi. ”Nämä aseet ovat kokonaan uuden sukupolven tuotteita, eivätkä ne muistuta mitään aiemmista. Mutta mille tahansa järjestelmälle on olemassa ratkaisu. Kysymys on vain hinnasta”, Eshel sanoi.
”Syyria muuttuu silmiemme edessä. Jos Assadin hallitus kaatuu, tämä valtava asearsenaali leviää laajalle ympäristöön (Libyan tavoin), ja ne osoitetaan meitä kohti”.

IAF:N komentaja jatkoi esitellen välitöntä uhkaa, mikä on paljon ajankohtaisempi nyt. ”Yllätyssota voi puhjeta monella tapaa. Yksittäinen tilanne voi kiihtyä nopeasti asettaen meille velvoitteen olla valmis tuntien kuluessa iskeäksemme kirjon ytimeen, mikä tarkoittaa IAF:n koko kapasiteetin käyttämistä. Libanonin kakkossodassa 2006 käytimme vain osan kapasiteetista, mutta tulevassa konfliktissa tulemme käyttämään sitä saraprosenttisesti, jotta toimemme ovat nopeita ja voimallisia”.
ESHEL selitti, että tulevassa sodassa IAF tulee auraamaan tietä maavoimille hyvin raskailla pommituksilla, jotta ne voivat toimia helpommin ja nopeammin. Hän totesi, että ilmavoimat tulevat olemaan oleellinen osa maaoperaatioita, minkä vuoksi IAF käyttää runsaasti aikaa valmistautuessaan siihen. Hän varoitti, että ”Israelia uhkaa monen rintaman sota, minkä johdosta iskujen tulee olla nopeita ja päättäväisiä kaikissa tulevissa konflikteissa”.

IDF:n komentaja Benny Ganrz puhui myös keskiviikkona IDF:n komentaja- ja henkilökunta-opistossa todeten, että armeijalla on merkittävä asema aika-akselilla huomioiden ympärillemme kasaantuvaa turvallisuusuhkaa ja epävarmuutta, varoittaen usean rintaman konfliktista: ”Meidän tulle työskennellä yhdessä, koordinoituneina. ja suurimmalla teholla varmistaaksemme konfliktin nopean ratkaisun ja voittaaksemme jokaisen tulevan sodan. Maaoperaatiot ovat tärkeitä ja ajankohtaisia varmistaaksemme nopean voiton, minkä vuoksi meidän tulee kehittää hyökkäysvalmiuttamme, mihin kuuluvat tiedustelu, tulivoima, logistiikka ja teleprosessointi. Nämä varmistavat joustavan, nopean ja kuolettavan maaoperaation.
Ulkoministeri John Kerry arvioi Ammanissa, että Assadin viimeaikaiset voitot ovat tilapäisiä, ja että USA valmistautuu asetoimituksiin kapinallisille.  http://www.jpost.com/Defense/IAF-chief-We-must-be-ready-for-surprise-war-with-Syria-314011
4. UUTISOTSIKOITA
-          Ranska ilmoittaa tukevansa Englannin kantaa asettaa Hizbullah tai sen ”sotilaallinen siipi” terrorijärjestöjen listalle. EU-maat ovat vitkastelleet päätöksen tekemisessä selittäen, että sillä on kuitenkin vaaleissa valittuja kansanedustajia parlamentissa ja ministereitä hallituksessa, vaikka sen osallistuminen terroritoimiin on selkeästi osoitettu viimeksi Bulgariassa ja monissa muissa tapauksissa. Lisäksi sen avoin osallistuminen Assadin joukkojen rinnalla Syyrian sisällissotaan voi vaikuttaa kannan muutoksiin. http://www.jpost.com/International/France-backs-call-to-put-Hezbollah-on-EU-terror-list-314095
-          USA:n senaatti äänesti keskiviikkoiltana 99 – 0 yhden edustajan ollessa poissa, että USA:n tulee tukea Israelia, mikäli se pakotetaan puolustautumaan Iranin hyökkäys-uhkaa vastaan. Samalla Valkoista Taloa kehotettiin kiristämään Iranin vastaisia pakotteita. Vastaavaa kiristyvää pakote-esitystä käsitellään kongressissa lähiaikoina. Tarkoitus on kiristää Iranin raakaöljynvientiä alle 500 000 tynnyriin päivässä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Senate-US-must-back-Israel-in-case-of-Iran-strike-314091
-          Lontoossa kaksi muslimia hyökkäsi sotilaan kimppuun matsetein, viidakkoveitsin, aseistautuneina kaataen hänet katuun ja katkaisten hänen kaulansa kahden aikaan iltapäivällä huutaen ”allah akbar” useiden ihmisten silmien edessä ilman että kukaan edes yritti mennä väliin. Poliisi ja pääministeri empivät kutsua sitä terrorismiksi vaan mieluummin käyttävät siitä termiä rikollisuus. Poliisi ampui kumpaakin miestä ja heidät vietiin eri sairaaloihin. http://www.jpost.com/International/Soldier-killed-in-London-in-suspected-terror-attack-314023
-          Hallituksen puskutraktorit tuhosivat kaksi arabien laittomasti puistoon rakentamaa taloa Talpiotin lähiössä Jerusalemissa tiistaina, kuten sisäministeriö sanoi. Marxilainen Meretz-puolueen kaupunginvaltuutettu Meir Margalit syytti, että tämä on vain ilkeä veruke arabien maan pakkolunastamiseksi. Ministeriön tiedottaja Efrat Orbach selitti, että Armon Hanatziv kansallispuisto on Talpiotin lähiössä, joka rajoittuu yhdeltä sivultaan Jebi Mukaber arabilähiöön. Israelissa on aina ollut ongelmana voimakkaita arabimyötäilijöitä, jotka vastustavat mitä hyvänsä hallituksen toimia edistääkseen omia ideologisia päämääriään käyttäen perusteettomia väitteitä kuten tässäkin tapauksessa, että päämääränä on vain arabimaan pakkolunastaminen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Government-bulldozers-raze-2-east-Jerusalem-homes-314071
-          Israelin tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz syyttää Englannin mediaa, NGO-järjestöjä ja akateemikkoja Israelin vastaisesta vihamielisyydestä. Hän sanoi olevansa huolissaan maiden välisistä diplomaattisista suhteista Englannin ulkoministeri Willam Haguen Israelin vierailun kynnyksellä. Hän sanoi, että jonkun yksityisen puolihuolimaton sanonta saa aikaan massavaikutuksen, joka leviää ja mistä lopulta tulee eräänlainen peli, jossa kilpaillaan, kuka keksi mojovimman Israelin vastaisen iskulauseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168246#.UZ3iWmJHT-k
-          Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö julkisti keskiviikkona vuosiraporttinsa, jossa se – harvinaista kylläkin – syyttä molempia osapuolia, Hamasia ja Israelia, ihmisoikeuksien rikoksista Pillar on Defence (Pilvenpatsas, kuten siten aluksi kutsuttiin) aikana viime vuonna. Israel kutsuu raporttia naurettavaksi. Raportissa väitetään myös Israelin ampuneen pidikkeittä siviilikohteisiin, mikä ei pidä paikkaansa ollenkaan. IDF käyttää täsmäohjuksia, joilla eliminoidaan kirurgisella täsmällisyydellä haluttu kohde, useimmiten rakettimiehistö tai terrorijohtaja. Gazan terroristit sen sijaan nimenomaan pyrkivät osumaan asuintaloihin, kouluihin, lastentarhoihin ja tähtäillen kivääreillään pelloilla työskenteleviä siviilejä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168245#.UZ3kEWJHT-k
-          FC Barcelonan jalkapallojoukkue vierailee elokuussa myös Israelissa tänä vuonna. Messi on suosittu Israelissa ja hänen ihmismyönteinen persoonansa henkii ihmisläheisyyttä ja positiivista suhtautumista, mikä viehättää kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168241#.UZ3mHWJHT-k
Wednesday, May 22, 2013

KESKIVIIKKO 22.05.13


KESKIVIIKKO 22.05.13

1.PALESTIINALAISTEN väitteet, että Jeesus Nasaretilainen oli ensimmäinen palestiinalainen, on vanha ja virttynyt valhe, mutta nyt tämä kiehtova tarina on herätetty henkiin aivan uudelta näkökulmalta, josta ulkoministeri Erkki Tuomiojakaan ei tainnut olla tietoinen – tai sitten oli saaden siitä lisävirikettä puheelleen Gazan yliopistossa, jossa hänen ansionsa PA:n propaganda-välineenä huomioitiin tohtorinarvon mittaisiksi. Aikaansa seuraavat lukijat ovat tietenkin tietoisia myös siitä, ettei juutalaisia Temppeleitä koskaan ollutkaan, ja jos oli, ei ainakaan Temppelivuorella, vaan Samariassa Sikemin lähellä, ja että Jerusalem on ollut muslimi-kaupunki ammoisista ajoista lähtien – sillä Adam rakensi Mekkan Kaaban ja Abraham suoritti korjaustöitä siellä, kuten Palestiinan Auktoriteetin historioitsijat vakuuttavat. Eipä seuraava tarina siten olekaan ihme, jos ymmärtää taustoja ja tuntee väärentämätöntä historiaa, sillä muslimien mukaan juutalaiset ja kristityt väärensivät pyhiä kirjoituksia. Täten Rakelin hauta Betlehemin lähellä on islamin pyhättö, vaikka Rakel kuoli pari tuhatta vuotta ennen islamin syntyä Medinassa Arabian niemimaalla.

PALESTIINAN AUKTORITEETIN  (PA) tukema lehti Al-Hayat Al-Jedida julkaisi pari viikkoa sitten  artikkelin, jonka otsikko kuuluu: ”Jeesuksen ylösnouseminen; valtion ylösnouseminen”. Artikkelissa, jonka Palestiinan Media Watch (PMW, Palestiinan mediatarkkailu) ystävällisesti käänsi ymmärrettävään muotoon ja julkisti koko maailman valistamiseksi, todistetaan, miten Jeesus Nasaretilaisen elämä kokonaisuudessaan kuvastaa kertomusta Palestiinasta.
Artikkelissa todistellaan, miten ”Jeesus Nasaretilainen ja PA ovat yksi, ikuisesti toisiinsa liittyneet”, eli kuten Zwi Ben Gedalyahu kertoo artikkelissaan, joka julkaistiin Jewish Press uutiskirjeessä 20.05.2013 – ”hämmästyttävä tapa vakuuttaa kristityille, että he itse asiassa ovat muslimeja, joiden historia periytyy aina Ismailiin saakka, ja että moderni sionismi on varastanut palestiinalaisten muinaisen historian”. Tätähän Jasser Arafat vakuutti kristityille.

ARTIKKELISSA todetaan edelleen, ettei kristittyjen pääsiäinen ole vain maalattuja munia ja muita rituaaleja, eikä edes palestiinalaiskristittyjen oma, vaan PA:n julistama kansallinen vapaapäivä, koska Jeesus Nasaretilainen oli ensimmäinen kanaanilais-palestiinalainen.
”Hänen ylösnousemuksensa kolme päivää sen jälkeen kun juutalaiset olivat ristiinnaulinnet Hänet – kuten Uusi Testamentti kertoo – kuvastaa palestiinalaista kertomusta, joka taistelee modernia sionistista juutalaisuutta vastaan, uudessa kolonialistisessa muodossaan, joka on tehnyt salaliiton lännen kapitalistien kanssa, jotka väittävät olevansa kristittyjä”, kuten PA:n virallinen päivälehti kertoo PMW:n kääntämä. ”Jeesus nousi kuolleista levittääkseen opetustaan, joka on elossa  tänään ja tulee olemaan niin kauan kuin ihmiskunta elää”.
Artikkelissa vakuutetaan, että Jeesuksen elämä on palestiinalaisen kansan tarina, jonka sionistiset ovat varastaneet ja vääristäneet omaan käyttöönsä, päätyen lopputukokseen:
”Palestiinalaiset, Jeesuksen perilliset, nousivat tuhkasta kuten phoenix-lintu, nakban raunioista”, kuten PA:n virallinen lehti vakuuttaa. http://www.jewishpress.com/news/the-pa-resurrects-the-palestinian-authority-from-jesus-gospel/2013/05/20/

2. EDELLISEN artikkelin kirjoittaja Gedalyahu käsittelee toisessa korkealentoisessa artikkelissaan USA:n ulkoministeri John Kerryn saavutuksia kolmen kuukauden ulkoministeri-kautensa aikana todeten, että Kerry pitää puhumisesta puhelimessa, että sitä hän on harrastanut ylen määrin, mistä todisteena on hänet soittonsa Israelin USA:n lähettiläälle Michael Orenille välittömästi saatuaan tietää, että Israelin hallitus oli päättänyt laillistaa neljä tuhottaviksi määrättyä etäyhteisöä Juudean ja Samarian alueilla. Siinä puhelussa Kerry moitti lähettilästä tällaisesta etikettivirheestä hyvin tietäen, että hän matkustaa alueelle piakkoin huomioimatta, että se oli Israelin vastaus hänen ylikiihottuneelle innostukselleen arabi-suunnitelmasta, jonka hän vakuuttaa ratkaisevan vuosikymmeniä kestäneen ongelman palestiinalaisten ja Israelin välillä. Hän pitää myös aikataulujen asettamisesta.
Toiseksi Kerry pitää lentämisestä sukkuloiden valtiosta toiseen sellaista tahtia, ettei median edustajat tahdo pysyä mukana. Siksi hän on, vierailtuaan useassa arabimaassa, torstaina Jerusalemissa ja perjantaina Ramallahissa, kuten hänen matkasuunnitelmansa kertoo.
Gedalyahu kuitenkin varoittaa ”heiluttamasta liikaa omenakärryä”, vaikka eihän se ole liikkunut minnekään, koska Kerry toisti Obaman Kairon puheessaan tekemän virheen luvaten asioita, jotka kiihottivat arabeja, mutta aiheuttivat sitä suuremman pettymyksen. Kerry ei huomannut innossaan valjastaneensa hevosensa kärryjen taakse ylistäessään arabi-suunnitelmaa, mikä käytännössä merkitsee Israelille kuolemanloukkua ja sellaisenaan mahdoton hyväksyä minkään hallituksen toimesta.
Tämä onkin Kerryn kolmas Obamalta omaksumansa taktiikka lupaamalla arabeille kaiken mutta toimittamatta mitään. Gedalyahu katsoo, että Kerryn valinta ottaa yhteyttä alemman tason virkamieheen oli näpäytys Netanyahulle olla heiluttamatta omenakärryä, vaikka hän oli nimenomaan varoittanut sekä Bibi Netanyahua että Abbasia. Artikkelissa todetaan Haaretzin kolumnistin Barak Ravidin havainto Kerrystä. ”Kerry näyttää tähänastisten toimiensa perusteella arvioiden naivilta ja läskikoura-diplomaatilta, joka toimii kuin härkä posliini-kaupassa”. PA:n johto näyttää havainneen tämän, mistä osoituksena on PA:n neuvottelijan Saeb Erekan liukas lupaus aloittaa keskustelut Bibin kanssa välittömästi, kun tämä hyväksyy kaikki PA:n esittämät ennakkoehdot, joita hän kutsuu Israelin velvoitteiksi.
Koska Palestiinan valtiossa ei saa olla yhtään juutalaista, kuten Abbas rasistisesti vaatii, ja koska Israelin tulee vetäytyä 1967 linjoille, ei ole mitään syytä olla vapauttamatta terroristeja Israelin vankiloista, kuten Abbas analysoi tilannetta. Gedalyahu toteaa lopuksi, että PA:n ja Israelin väliset neuvottelut antavat Kerrylle tarpeeksi köyttä hirttää itsensä. http://www.jewishpress.com/news/kerry-headed-for-pa-israel-crisis-that-he-created/2013/05/21/

3. TILANNE Israelin ja Syyria rajalla on osoittanut viime päivien aikana vaarallista kehitystä, mistä IDF:n komentaja Benny Gantz antoi Assadille vakavan varoituksen olla keikuttamatta venettä ollessaan itse myrskyn kourissa. Hän vakuutti, ettei Israel anna Golanin kukkuloiden joutua Assadin mielivallan alle, jossa hän voi toimia tahtonsa mukaan.

Eilen videoiduissa tilannekuvissa näytetään, miten omalla puolella rajaa kulkevaa sotilas-partiota vastaan ammuttiin Syyrian puolelta kolme laukausta. IDF:n sotilaat vastasivat ammuntaan laukaisemalla Tammuz-ohjuksen kohteesen, josta ammunta tapahtui, tuhoten sen täsmäiskulla. Ensimmäistä kertaa Syyrian armeija tunnusti ampuneensa laukaukset väittäen tuhonneensa sotilaspartion käyttämän ajoneuvon Syyrian puolella rajaa, mikä ei ole totta. IDF:n taholta tunnustetaan, että ajoneuvo kärsi vaurioita, mutta ei tuhoutunut. Kukaan ei haavoittunut Israelin puolella, mutta tuhoista Syyrian puolella ei tiedetä.

USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunta päätti äänin 15-3 suositella pienaseitten toimittamista Syyrian maltillisille kapinallisryhmittymille, vaikka useat edustajat esittivät olevansa huolestuneita, että aseet menevät ryhmille, joille niitä ei tarkoitettu. Toinen huoli heillä oli se, että niitä käytetään oikein ja ettei lupaa venytetä toimittamalle heille aseita, joita lupa ei koske. Hizbullahin käyttämät olalta laukaistavat it- ja pst-aseet osoittautuivat kuolettaviksi ja tehokkaiksi Libanonin kakkossodan aikana sekä panssareita että miehistöä vastaan. Ovatko ne pienaseita, joilla sotaonni voisi kääntyä kapinallisten eduksi?
Rand Paul, R. Kentuckista, varoitti toimittamasta aseita Syyriaan ilman tarkkoja tausta-tutkimuksia, koska muuten USA aseistaa al-Qaidan järjestöä Al.Nusraa. USA:n päätös voi olla vastaus Venäjän lisääntyville asetoimituksille Assadin armeijalle, mutta diplomaattisesti se ei ratkaise mitään, tekee vain sodasta entistä raaemman. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168203#.UZx-OmJHT-k

4. ”JORDANIAN kuningas Abdullah II on vaikeuksissa”, kirjoittaa Mudar Zahran JP:n mielipidesivulla tiistaina. Hän varoittaa kolumninsa alkulauseessa, että kuninkaan olisi korkea aika havaita, ettei hakkaaminen Israelin esiliinaa pelasta hänen monarkiaansa.
Artikkelissa todetaan, että kuninkaan vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet parin vuoden ajan, ja että hänen syöksemisensä vallasta on perusteltu, kuten myös Al-Jazeera, The Independent ja muut tietolähteet toteavat.
Zahran toteaa Jordanian palestiinalaisenemmistön kuten myös Länsirannan palestiinalaisten kääntyneen häntä vastaan. Hän sanoo tietolähteensä havainneen, että kuningas on kaikessa hiljaisuudessa lähettänyt kaikki henkilökohtaiset kalleutensa ulos maasta valmistautuessaan tilanteeseen, jossa hänen on luovuttava kruunusta ja paettava henkensä edestä. Lähi Idässä syrjäytettyjen hallitsijoiden ei ole viisasta jättäytyä kansansa armoille, joka janoaa verta, kuten useat esimerkit ovat osoittaneet.
Kirjoittaja viittaa Abdullahin antamaan haastatteluun, jonka hän antoi amerikkalaiselle journalistille Jeffrey Goldbergille. Abdullah II ilmaisee siinä, että hän on harkinnut kruunusta luopumista ja ettei hän pysty valvomaan beduiinien valvomaa tiedusteluosastoa.
Artikkelissa todetaan, että perjantaina 03.05.tuhannet mielenosoittajat tulivat vaarallisen lähelle Ammanin Dabouq aluetta, jossa kuninkaan palatsi sijaitsee, estäen liikenteen sinne.
Samaan aikaan eteläinen hallintokunta Maan oli täysin eristettynä hallituksen valvonnasta aseistettujen beduiiniheimojen valvoessa aluetta asettaen tiesulkuja ja välillä vaihtaen tulitusta hallituksen sotilaitten kanssa pitääkseen heidät poissa alueelta.

ARTIKKELIN kirjoittaja toteaa, että Abdullah lietsoo Israel-vihaa pelotellen tulevaisuudella pelastaakseen monarkiansa, mutta tunnustaa Goldbergille, ettei hän tunne kansaa, jota hän hallitsee. Jordanian parlamentti, jonka jäsenet ovat pääosin Abdullahin valitsemia, antaa kirpeitä Israelin vastaisia lausuntoja, vaatien lähettilään karkottamista ja syyttäen Israelia Jerusalemin pyhien paikkojen tuhoamisesta ja juutalaistamisesta, mutta sen jäsenten enemmistö on uskollinen muutamille henkilöille Jordaniassa, vain muutamat heistä palestiinalaisia. Kirjoittaja väittää kuninkaan kehottaneen tiedustelujoukkoja osallistumaan mielenosoituksiin hämmentääkseen kansan mielipiteitä. Tämä voi siirtää hänen syrjäyttämistään, mutta sikäli kuin kirjoittajan havaintoihin on luottamista, se on lopulta väistämätön jättäen tulevaisuuden täysin auki.  http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Jordans-king-trying-to-play-on-Israels-fears-313757

5. UUTISOTSIKOITA
-          Shin Bet (Israelin turvallisuusjärjestö) julkisti tiistaina, että se oli viimeisten kuukausien aikana paljastanut useiden arabien muodostaman terrorisolun Hebronissa. Solun tarkoituksena oli siepata israelilainen, siviili tai sotilas, surmata hänet, ja käydä kauppaa hänestä saadakseen vapautetuksi terroristeja Israelin vankiloista. Jotkut solun jäsenistä olivat aiemmin olleet pidätettyinä tai tuomittuina vankeuteen, mutta vapautettu eri syistä. Israelin pääministerit, Netanyahu ennen kaikkea, ovat käyttäneet terroristien vapauttamista USA:n ja EU:n painostuksesta muka pehmentääkseen PA:n johdon halua tulla neuvottelupöytään. Lukuisista esimerkeistä päätellen suuri osa heistä palaa terrorismiin jossain muodossa, vaikka he allekirjoittavat sopimuksen pidättyä siitä. Neljä pidätettyä ovat tunnustaneet osallisuutensa terroriin ja heidän asiansa käsitellään  sotilastuomioistuimessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168185#.UZyN1WJHT-k
-          YK:n alaisen UNRWA:n Libanonin johtaja Ann Dismorr antautui palestiinalaisen propagandan välineeksi suostuessaan pitämään osaltaan suurikokoista karttaa, joka esittää aluetta Jordanjoesta Välimereen. Karttaan oli piirretty vain  yksi valtio nimellä Palestiina, Israel oli poistettu siitä kokonaan. Karttaa esitettiin julkisessa tilaisuudessa, jossa oli mukana useita libanonilaisia ja palestiinalaisia johtajia. Kartan yläosassa on pääkirjoitus Arab Palestiina PA:n lipulla varustettuja, kaupungeista mukana olivat Jerusalem, Haifa, Jaffa ja Beersheba. UNRWA:n tiedottaja Christoffer Gunness pyrki selittämään, että kartta esittää aluetta ennen 1948 brittimandaatin aikana. Tekstit kääntänyt PMW:n edustaja sanoo, että Palestiinan lippu suunniteltiin vasta 1960-luvulla eikä sitä voinut esiintyä sitä aiemmissa kartoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168209#.UZyQPWJHT-k
-          IDF:n sotilas kuoli harjoituksissa, kun hänen käsissään pitämänsä maamiina räjähti tuntemattomasta syystä. Harjoituksiin kuului myös miinan raivausta alueelta, jonne on tarkoitus hyökätä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168197#.UZyTDmJHT-k
-          IDF pidentää palestiinalaisten kalastajien oikeutta Gazan rannikolla kolmesta kuuteen merimailiin. Sitä vähennettiin rakettitulen vähentämiseksi Israelin puolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168192#.UZyT02JHT-k
-          Oikeuskansleri Yehuda Weinstein syytti IDF:n komentajalle Moshe Yaalonille lähettämässään kirjeessä, että armeija hidastelee laittomasti rakennettujen talojen tutkimista ja rikkojien vetämistä oikeuteen. Hän esittää, että armeijan ja siviilihallinnon tulee perustaa tutkintakomitea, jossa lain rikkomukset tutkitaan ja viedään oikeuteen. Kuten voi arvata, Weinstein ei näe mitään väärää siinä, että palestiinalaisilla on tuhansia laittomasti rakennettuja taloja Jerusalemissa ja myös C-alueella, ja etenkin Negevissä, josta on tullut Israelin ”Villi Länsi”, jossa seurataan oman käden oikeutta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4382804,00.html
-          Juutalainen perinne on myös Amerikan perinne, julistaa varapresidentti Joe Biden. Hän kuitenkin käyttää tätä edistäessään homojen asiaa, missä hän katsoo juutalaisten toimineen aktiivisesti. http://www.timesofisrael.com/jewish-heritage-is-american-heritage-says-biden/
Tuesday, May 21, 2013

TIISTAI 21.05.13


TIISTAI 21.05.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry saapuu Israeliin torstaina kaksipäiväiselle vierailulle yrityksessään saada yli 4 vuotta kestäneen rauhanprosessin hiljaiselon loppumaan ja osapuolet lopultakin saman pöydän ääreen. Ennusteet eivät lupaa hyvää. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat soittaa samaa kulunutta levyä, jossa hyökätään rajusti Israelia vastaan syyttäen sitä apartheidista, pahemmasta kuin mitä Etelä Afrikassa harjoitettiin vuosikymmeniä sitten, ja vaatien Israelia täyttämään PA: asettamat ennakkoehdot, joita Erekat kutsuu Israelille asetetuiksi velvoitteiksi, jotka sen tulisi toteuttaa joka tapauksessa. Erekat ei ole missään selittänyt, missä sopimuksessa tai minkä instanssin kautta Israel on velvoitettu niihin.

”Meillä ei ole mitään ennakkoehtoja neuvottelujen aloittamiseksi”, Erekat sanoi puhuessaan YK:n v. 1975 asettaman palestiinalaisten oikeuksien komiteassa. ”Älkää ymmärtäkö väärin, me teemme kaikkemme nähdäksemme Kerryn onnistuvan. Kukaan ei saavuta enemmän kuin palestiinalaiset hänen onnistuessaan; kukaan ei menetä enempää hänen epäonnistuessaan”, Erekat maalaili. Hän sanoi Abbasin tavanneen Kerryn kahden kuukauden aikana viidesti ja Erekatin kolmesti, ja he kolme ovat puhelinyhteydessä viikoittain. Hän sanoi Kerryn pitävän asioita tiukasti povitaskussaan, josta ideoita kasvaa kuin sieniä sateella, mutta Kerryllä on kiire, hän ei malta odottaa vuosia eikä edes kuukausia. ”Olemme tehneet kaikkemme, jotta hän onnistuisi”, Erekat vakuutti. ”Tänään Länsirannalla, mukaan lukien Itä Jerusalem, voin kertoa yhteenvetona tilanteen yhdellä sanalla: Apartheid, pahempana kuin mitä esiintyi Etelä Afrikassa. Tänään Israel oikeuttaa apartheidin sanalla turvallisuus”.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor syytti Erekatia valheitten ja propagandan levittämisestä.
”Voisi kuvitella ns. rauhanneuvottelijan kasvattavan kansaansa suvaitsevaisuuteen ja yhdessäeloon”, Prosor sanoi lausunnossaan. ”Sen sijaan Saeb Erekat käyttää jokaista mikrofonia kiihottaakseen ja kiihdyttääkseen Israelin vastaista demonisointia”.
Osittaakseen ”hyvää tahtoaan” Erekat paljasti, että PA/PLO on siirtänyt kansainväliseen rikosoikeuteen tekemänsä Israelin vastaiset syytteet ihmisoikeuksien rikkomisesta ja muista karkeista rikoksista. ”Siksi PA/PLO ei ole vielä liittynyt jäseneksi Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen antaakseen rauhalle mahdollisuuden”, kuten hän selitti.
He katsovat, että heillä olisi oikeus ja mahdollisuus tehdä niin, koska YK:n yleiskokouksen 193 jäsenmaan enemmistö hyväksyi Palestiinan YK:n ei-valtio jäseneksi syyskuun 29. päivänä 2012. Sekä USA että Israel muutaman maan tukemina varoittivat palestiinalaisia seurauksista, mitä PA/PLO tekemä esitys YK:lle aiheuttaisi.
Israelin hallitus vastasi siihen antamalla rakennuslupia Jerusalemiin ja Juudean ja Samarian alueille. Pääministeri Netanyahu on kuitenkin antanut salaisen kiellon jäädyttää uudet rakennussuunnitelmat, joista tärkein lienee E-1 alue Jerusalemin ja Maale Adomimin välillä.

2. QATARIN emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani sanoi maansa pääkaupungissa Dohassa pidetyssä konferenssissa maanantaina: ”Olemme kuulleet sanottavan, että muutosten arabimaissa tulee odottaa, kunnes on saavutettu rauhanomainen ratkaisu Israelin kanssa, mutta jokaisen tulisi todeta sellaisen uskomuksen epärealistiseksi nyt arabikevään vallankumousten jälkeen”, emiiri selitti. ”Syy siihen on se, että ne ovat asettaneet Israelin suoraan vastarintaan arabikansaa, eikä vain sen johtajia, vastaan. Nämä ihmiset eivät enää usko, että neuvottelut ovat päämäärä sinänsä”.
”Alueemme ei tule näkemään rauhaa, ellemme löydä ratkaisua palestiinalaiskysymykseen”. Qatarin emiiri kertoi omana näkemyksenään.
Qatarin emiiri oli aktiivisimmin tukemassa arabiliiton äskettäin hyväksymän modifioidun suunnitelman vahvistamista, joka on saanut myös presidentti Obaman hyväksymisen, ja jota ulkoministeri Kerry ylistää ”suureksi harppaukseksi kohti rauhaa”. Israelin johto suhtautuu siihen suurella varovaisuudella, sillä ”se tarkoittaa Israelille kuolemanloukkua”.

”ISRAELIN ei tule menettää tätä tilaisuutta etsiä rauhaa”, sheikki al-Thani vakuutti ”Israelin tulee vetäytyä vuoden 1967 linjoille antaakseen tilaa perustaa itsenäinen valtio pääkaupunkinaan Jerusalem”, emiiri selitti Doha-foorumin kokouksessa, johon osallistui useita arabijohtajia, heidän mukanaan Tunisian pääministeri Ali Larayedh. Hän jätti mainitsematta suunnitelmaan tehdystä muutoksesta, joka sallii osapuolten sopivan vähäisistä aluevaihdoista Israelin ja PA:n välillä, mutta on pääosin alkuperäisen mukainen esim. arabi-pakolaisten osalta. Se sallisi suurten juutalaisyhteisöjen liittämisen Israelin valtioon kompensoiden ne vastaavan suuruisella ja tasoisella maalla Israelin valtion alueelta.
Emiiri al-Thani sanoi, ettei tarkoitus ole esittää näytöstä arabiliiton saavutuksista, vaan vakuuttaa, että se on saanut aikaan jotain merkittävää. Qatar on yksi niistä maista, jotka rahoittavat aseiden hankkimista Syyrian kapinallisille, joskin viimeisten uutisten mukaan rahavirrat osoittavat kuivumista, mikä näkyy Assadin joukkojen saavuttamista voitoista Venäjän, Iranin ja Hizbullahin lisääntyneen avun tukemina.

Emiiri al-Thani vaati arabimaita edistämään demokraattisia muutoksia maissaan, vaikka hänen oma maansa on huutava esimerkki päinvastaisesta kehityksestä. Hänen 1.9 miljoonainen kansansa ei voi valita parlamenttiaan eikä perustaa poliittisia puolueita. Maan media pidetään tiukassa valvonnassa ja itsesensuurissa. Emiirin julkinen arvosteleminen voi tarkoittaa joutumista pidätetyksi ja pään menetystä, vaikka hän puheessaan vaati vuoropuhelua johtajien ja kansan välillä sekä vapaiden instituutioiden perustamista ja vaiheittaista demokratian vaatimusten mukaista reformia.

3. DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta sen jälkeen, kun Assadin armeijat joukot Hizbullahin tukemina miehittivät Qusairin kaupungin kiivaiden ja veristen taistelujen jälkeen sunnuntaina, joissa arvioidaan 50:n Hizbullahin taistelijan saaneen surmansa ja kymmenien haavoittuneen. DF arvioi, että Assadin joukot kääntävät nyt aseensa kohti itää ja pohjoista karkottaakseen kapinalliset Homsin kaupungista, joka vielä uhkaa avointa tieyhteyttä Damaskoksesta Latakiaan ja sieltä edelleen Aleppoon maan pohjoisosassa.
Debkafile käsittelee artikkelissaan Hizbullahin al-Akhbar lehden toimittajan al-Aminin kirjoitusta lehdessään maanantaina esittäen varoituksen Israelin johtajille tutkimaan al-Aminin kirjoitusta äärimmäisellä huolella, sillä kirjoitus edustaa sekä Hassan Nasrallahin että Bashar Assadin mielipiteitä asiasta. Al-Amin kirjoittaa tähän tapaan:
”Köysi on kiristetty, kiristetty äärimmilleen. Kenen hyvänsä kummassa päässä tahansa (Israel toisessa, Hizbullah ja Syyria toisessa päässä) tarvitsee vain ponnistaa sormeaan sen katkaisemiseksi, ja suuri taistelu tulee alkamaan. Tämä ei ole uhkaus, ei liioittelua eikä tulkintaa. Tämä on tilanne vihollisen (Israelin) pohjoisella rintamalla. Nyt tarkoittaa tänään, se tarkoittaa tätä hetkeä”.

DEBKAFILE arvioi, ettei Israelin tiedustelulla liene epäilystäkään siitä, etteikö al-Amin olisi laatinut kirjoitustaan sekä Nasrallahin että Assadin tieten ja hyväksynnällä todeten, että Israelin tiedottaja ja media pyrkivät vähättelemään Assadin joukkojen voittoa kapinallisista Qusairin valtauksen yhteydessä, jonka kautta kulkee Damaskoksen tärkein yhteys Libanoniin ja Välimerelle. DF arvioi, ettei vähättely vähennä saavutetun voiton merkitystä käännekohtana yli kaksi vuotta kestäneissä taisteluissa. Ne osoittavat paitsi Hizbullahin arvostuksen kohoamista huomattavana taistelijana, myös kapinallisten taloudellisen ja aseavun hiipumista, mitkä vaikuttavat sotaonnen kääntymiseen.
DF raportoi, että Syyrian armeijan joukot kääntävät nyt huomionsa Homsin kaupungin ja läheisten kylien vapauttamiseen kapinallisten joukoista. DF:n asiantuntijat sanovat, että Assadin armeija on asettanut 14. divisioonansa ja sen tukena liikkuvan tykistönsä jatkamaan operaatiota Qusairin pohjoispuolella.
Kuten al-Aminin kirjoitus paljastaa, sotakiihkoisten joukkojen seuraava tavoite kapinan kukistamisen jälkeen on kääntää huomio etelään, Golanille, jossa voidaan odottaa kommando-tyyppisten iskujen yleistymistä terrori-iskujen ohella joko Israelissa tai ulkomailla olevia juutalaiskohteita vastaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n lausunnossa todetaan, että Syyrian puolelta ammutut laukaukset viime yön aikana vahingoittivat rajan pinnassa partioivan sotilasyksikön ajoneuvoa Golanin keskiosalla. Raportin mukaan IDF vastasi tuleen tuhoten kohteen täsmäiskulla. IDF teki tulituksesta valituksen YK:lle, jonka velvoitteena on valvoa Syyrian puolella rajaa olevaa aseetonta vyöhykettä. Pienaseitten tulitusta on ajoittain tullut Syyrian puolelta, useimmiten IDF:n arvion mukaan harhalaukauksina kapinallisten ja Assadin joukkojen välisten taistelujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168169#.UZsy5mJHT-k
-          NGO monitor, järjestö joka seuraa hallitusten NGO-järjestöille antamien varojen käyttöä, kertoo USA:n kongressille laatimassaan raportissa, että USA:n johtajien puhuessa rauhasta, Amerikan varoja käytetään vihan tukemiseksi. Ongelman muodostavat USA:n varoillaan tukemat NGO-järjestöt, jotka levittävät saamiaan amerikkalaisia varoja edelleen toisille järjestöille, kertoo NGO Monitor johtaja professori Gerald Steinberg. Jotkut näistä toimivat vastoin USA:n intressejä. Hän otti esiin kaksi järjestöä: USAID ja NED (Kansallinen lahjoitus Demokratialle). Nämä järjestöt saavat USA:n tukea ja antavat sitä edelleen arabijärjestöille, joista jotkut toimivat vastoin USA:n intressejä ja tarkoitusta. Yksi esimerkki on PA:n tukema MIFTAH, jolle NED antoi varoja 178 000 USD 2007-2012 välisenä aikana. Raportissa kerrotaan, että MIFTAH on keskeisesti osallisena Israelin vastaisissa kampanjoissa ja antisemitismissä, mukaan lukien syytös veriuhreista ja väitteet palestiinalaisten lasten surmaamisesta, massamurhista, kulttuurillisesta kansanmurhasta, sotarikoksista ja apartheidista. Ned antoi varat suorittamatta puolueetonta tutkimusta MIFTAHista.  Toisena esimerkkinä on Windowsin lasten mediaohjelma, jolle USAID antoi 750 000 USD. Järjestö väittää toimivansa ”työvälineenä israelilaisille ja palestiinalaisille osanottajille oppia tuntemaan toisensa ja keskustelemaan konfliktin taustoista”. Käytännössä se toimii kiihotuksen ja konfliktin tukijana, mistä osoituksena on Israelin vertaaminen Natsi Saksaan. USAID antoi 1.6 miljoonaa USD kärsivien vanhempien järjestölle, joka on tarkoitettu sekä israelilaisille että arabeille. Käytännössä sen ohjelma on hyvin yksipuolisesti arabimyönteinen leimaten web-sivullaan Israelin itsenäisyyspäivän katastrofiksi, nakba. PA:n webverkostolle NED antoi 34 000 USD, vaikka se kuten Al-Dameer järjestö, katsoo, että terrorismi on oikeutettu taistelussa miehitystä vastaan, ja että terrorismi on osa vastarintataistelua myös USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168170#.UZs032JHT-k
-          Syyrian kapinallisjoukot, jotka edustavat kirjavaa joukkoa arabeja, muslimeja , kristittyjä, eurooppalaisia ja kaikenlaisia seikkailijoita, ovat miehittämillään alueilla alkaneet toteuttaa islamin sharia-lakia sen äärimuodossaan. He surmaavat kiinni saamiaan sotilaita, kokoavat kristittyjä ja muita Syyrian vähemmistöön kuuluvia kiduttaen ja raiskaten heitä ennen surmaamista. Rituaaleihin kuuluvat julkiset katuoikeudenkäynnit ja tuomittujen ruoskiminen kaduilla tai pään poikki leikkaaminen arabitapaan. Äärimmäisenä muotona laittomuudesta kapinallisten miehittämillä alueilla on surmattujen sotilaitten sisäelinten syöminen, josta äskettäin levitettiin videoituja uutisia youtuben välityksellä. Egyptissä yleistyneen tavan mukaan Allahin, Muhammedin tai Koraanin häpäiseminen kostetaan kuolemalla ilman oikeudentuomiota. Häpäisemiseksi voi riittää kieltäytyminen kääntymästä islamin uskoon, tai joku perinteinen tapa, jota muslimi voi hyljeksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168175#.UZs92WJHT-k
-          Ovatko IDF:n upseerit pelkureita? Vai miksi kenraalimajuri Nitzan Alon, iDF:n maan keskiosien komentaja, ei pysty todistamaan Knessetin valiokunnassa, jos Juudean ja Samarian juutalaisasukas on paikalla? IDF:n komentaja Moshe Yaalon kuitenkin antoi kenraalille luvan pidättyä todistamasta heidän edustajansa ollessa paikalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168172#.UZtASWJHT-kMonday, May 20, 2013

MAANANTAI 20.05.13


MAANANTAI 20.05.13

1. IAF:N ilmaiskut Syyriaan näyttävät avanneen pullon, jossa asui sodan henki. Mikä pahinta, USA ja Venäjä näyttävät valmistautuvan kylmän sodan asetelmiin, kuten Sunday Times kertoi sunnuntain numerossaan. Lehti kertoi Syyrian armeijan asentaneen kotimaassa valmistettuja Tishreen ohjuksia ampuma-asentoon kohteenaan Tel Aviv. Lehti viittaa israelilaisen ohjus-expertin Uzi Rabinin lausuntoon, jossa hän kertoo Tishreen ohjusten olevan erittäin tarkkoja: ”Vaikka ne eivät osuisikaan suoraan Ben Gurionin lentokentälle, ne voisivat aiheuttaa vakavia vaurioita ja keskeyttää kaiken siviililiikenteen kentälle”. Israelilainen virkailija kertoi viime viikolla New York Timesin toimittajalle, että Israel iski kolme kertaa Syyrian asekolonnia vastaan, joiden tarkoituksena oli toimittaa pitkälle kehitettyjä ohjuksia Hizbullahille, ollen valmis tarvittaessa uusiin iskuihin varoittaen samalla, että Israel on valmis iskemään raskaasti takaisin, jos Syyria reagoi niihin iskemällä Israeliin. Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi argentiinalaiselle Clarin lehdelle antamassaan haastattelussa, ettei hän aio erota ennen 2014 pidettäviä vaaleja, jossa maahan valitaan uusi parlamentti ja presidentti. Hän syytti Israelia kapinallisten suorimisesta antamalla heille logistista ja tiedustelutukea.

Wall Street Journal kertoi perjantain numerossaan, että Venäjä aseistaa Assadin armeijaa uudenaikaisilla aseilla ja lähetti Syyrian rannikon edustalle toistakymmentä sota-alusta suojelemaan Tartun satamaa, jota Venäjä on laajentanut ja uudenaikaistanut Välimeren laivastonsa käyttöä varten. Venäjä puolusteli asetoimituksiaan sanoen niiden perustuvan vuosia sitten solmittuihin sopimuksiin, jotka se haluaa toteuttaa oman uskottavuutensa säilyttämiseksi. Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, etteivät toimitukset muuta tasapainoa alueella, mutta ne vahvistavat Assadin iskukykyä kapinallisia vastaan, joiden päämääränä on hänen hallituksensa kaataminen ja maan ajaminen sekasortoon, kuten myös varoittaa Yhdysvaltoja ja EU-maita sekä Israelia olla sekaantumatta Syyrian sisällissotaan.  USA ja EU-maat pitävät asetoimituksia hyökkäävinä toimina länsivaltoja vastaan.
New York Times kertoi edelleen perjantain numerossaan, että Venäjän toimituksiin kuuluu Yakhont risteilyohjuksia, jotka on suunniteltu sota-alusten ja muita merimaalien tuhoamista varten. Artikkelissa varoitetaan, että Israelin kaasukentät Välimerellä ovat Yakhont ohjuksen kantomatkan sisällä ja sellaisinaan hyvin arkoja ohjusiskuille. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2013/05/20/israeli-syrian-powder-keg-is-about-to-explode-syria-points-surface-to-surface-missiles-towards-tel-aviv/

The Times on London raportoi lauantaina, että Israel pitää parempana, että presidentti Bashar Assad pysyy vallassa, kuin että ääri-islamilainen hallitus saa vallan siellä. Lehti viittaa artikkelissaan nimeämättömään israelilaiseen tiedusteluvirkailijaan, joka toteaa: ”Parempi paholainen, jonka tunnemme kuin demonit, joita voimme vain kuvitella, jos Syyria vajoaa kaaokseen ja ääri-islamilaiset kaikkialta arabimaista saavat jalansijaa siellä”.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Yoav Mordechai huitaisee lehden tiedot sivuun todeten, ettei hän tiedä, kuka tietoja antoi lehdelle. ”Olen oppinut melkoisesti sellaisten lainausten käyttämisestä eri tarkoituksia varten. Koska olen tietoinen tiedusteluportaan arvioinneista Syyrian tilanteessa, pidän lähdettä epäluotettavana ja jopa perättömänä. IDF:n sisällä me seuraamme ja valmistaudumme kaikkiin näkymiin, sekä pohjoisessa että muilla rintamilla, mikä ei anna meille paljon aikaa spekulointiin”.
Amos Yadlin, IDF:n entinen tiedustelujohtaja, kieltää myös Times of London lehden vihjaukset, että Israel suosittelisi Assadin pysymistä vallassa. ”Mitä pikemmin Assadin hallitus kaatuu, sen parempi”, hän kertoi armeijan radion lähetyksessä.
Said Naffaa, entinen kansanedustaja Israelin druusiyhteisöstä, syyttää lausunnossaan länsimaita Syyrian vihollisten tukemisesta niiden hyökkäyksissä Syyriaa vastaan. Hän arvioi, että Assad pysyy vallassa, mutta että hän joutuu suorittamaan radikaaleja uudistuksia Syyriassa. Kysyttäessä, eikö hän ole tietoinen uhriluvuista Syyriassa, Naffaa toteaa, että on samantekevää, mistä luoti tulee, se on koaliittion johtajien velvollisuutena, länttä tarkoittaen. Naffaa palveli Knessetissä 2007-2013, mutta 2010 Balad-puolue ilmoitti poistavansa tukensa häneltä sanoen hänen ylittäneen toimivaltansa. Häntä syytettiin laittomasta matkasta vihollismaahan hänen järjestettyään 300:n Israelin druusin matkan pyhille paikoille Syyriassa, ja Libanonin druusijohtajan Walid Jumblatin tapaamisesta ilman puolueen lupaa. http://www.timesofisrael.com/army-denies-it-prefers-devil-assad-to-demon-rebels/

2. Assadin armeijan sotilaat yhdessä Hizbullahin pyssymiesten kanssa aloittivat sunnuntaina
yhdistetyn hyökkäyksen Qusairin kaupungin vapauttamiseksi kapinallisilta. Debkafilen mukaan kaupunki olisi jo eilen vallattu, mutta aamun raporttien mukaan taisteluja käydään edelleen kaupungissa, vaikka armeijan tiedottaja ennustaa, että muutaman tunnin kuluttua Syyria lippu liehuu kaupungintalon salossa ja kapinalliset on murskattu. Saudilehti Al-Arabi raportoi, että 52 surmansa saaneen joukossa oli 20 Hizbullahin pyssymiestä, yksi hiestä Hizbullah upseeri Fadi al-Jazar, joka vietti jonkin aikaa Israelin vankilassa, mutta luovutettiin vankienvaihdossa Libanoniin. Saudit tukevat kapinallisia.
Kapinallisia edustava Hadi Abdallah kertoi Qusairista, että Syyrian lentokoneet pommittivat kaupunkia aamulla ja että kranaatteja ammuttiin kaupunkiin 50 laukausta minuutissa. Ainakin 52 ihmistä sai surmansa, monet heistä siviilejä. Hän sanoi Syyrian tankkien tulittavan kaupunkia pohjoista, Hizbullah etelästä ja lännestä.
Qusairin kaupunki on strategisesti erittäin tärkeä, sillä se avaa maantieyhteyden Damaskoksesta Homsiin ja Latakiaan, jossa on Venäjän laivaston merisatama. Kaupunki sijaitsee Libanonin pohjoiskärjen koillispuolella alueella, jota jakavat sunni- ja shiamuslimit. Alawite kansa asuttaa Syyrian vuoristoista rannikkoseutua. Assadin hallitukselle yhteys Hizbullahin tukialueista Bekaan laaksosta Libanonista Syyrian alawite-alueelle on tärkeä.
Samalla se katkaisee kapinallisten ase- ja miehistötoimitukset Libanonista Syyriaan. Debkafile lisää edelliseen, että Turkki on siten ainoa henkireikä kapinallisten avustustoimille Irakin ohella, mutta Turkin pääministeri Erdogan käänsi takkinsa taas kerran, ja tukee nyt USA:n ja Venäjän suunnitelmaa rauhankonferenssin järjestämiseksi. DF arvioi edelleen, että Israelin vaikutusmahdollisuudet kutistuvat samalla, jos se haluaa välttää suursodan.

3. TALOUSMINISTERI Yair Lapid kertoili New York Timesin reportterille tuntemuksistaan ja aikeistaan lähi aikoina. Hän tunnustaa, että siirtyminen suositusta TV-puheohjelman juontajasta epäsuosituksi talousministeriksi, joka joutuu kuristamaan ihmisten hyvinvointia maan talous-tilanteen korjaamiseksi, oli tuskallinen. Hän lohduttautuu sillä, että kun säästöohjelman tulokset alkavat tulla päivänvaloon, hänen suosionsa nousee sen mukana. Lapid lupasi, että hänestä tulee seuraava pääministeri, ei ehkä aivan lähitulevaisuudessa, mutta ettei hänellä ole kiire sen kanssa. Vaalipuheissa hän lupasi Netanyahulle 18 kuukautta.

YAIR LAPID, joka pitää itseään keskustalaisena, totesi palestiinalaiskysymyksen muodostavan keskeisen ongelman Israelille. Hän esittää, että Israelin tulee tehdä tilapäinen sopimus palestiinalaisten kanssa kolmeksi tai viideksi vuodeksi, jonka aikana ehditään laatia suunnitelmat lopullista sopimusta varten, jossa määritellään rajat, juutalaisyhteisöjen kohtalo, palestiinalaispakolaisten asema ja Jerusalem.
Lapid sanoo, että juutalaisyhteisöjen tulee voida huolehtia sisäisen kasvun aiheuttamasta rakentamisesta ja muista siihen liittyvistä kysymyksistä, mutta Jerusalem tulee säilyttää yhtenäisenä ja jakamattomana, eikä Palestiinan pääkaupunki sovi sinne. Jordania miehitti Jerusalemin itäosat mukaan lukien vanhakaupunki 1948, mutta Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa, ja liitti itäosat virallisesti Jerusalemin kaupunkiin 1980. Jordania säilytti itselleen Temppelivuoren ja muslimien pyhien paikkojen valvonnan Jerusalemissa, mutta niiden omistusoikeus säilyy Israelilla. Lapid sanoo tuntevansa tuskaa siitä, että joitain juutalaisyhteisöjä joudutaan evakuoimaan Gush Katifin tapaan.

LAPID sanoi kyseenalaistavansa palestiinalaisten rauhantahdon, sillä he vaativat rauhaa ja oikeutta, Israel rauhaa ja turvallisuutta, eivätkä ne aina tapaa toisiaan. Hän pitää Mahmoud Abbasia palestiinalaisten ”uhrijärjestelmän” perustajajäsenenä eikä sopivana rauhan-kumppanina. Vaikka Lapid on pysytellyt poissa rauhanprosessin vaiheista, hän sanoo toivovansa, että USA:n ulkoministeri John Kerry pystyy potkimaan prosessin uuteen alkuun tullessaan vierailulle maahan tällä viikolla.
Yair Lapid (Yesh Atid) ja Naftali Bennet (Bait HaYehudi) avustivat toisensa vaalivoittoon. He vakuuttavat edelleen kunnioittavansa solmimaansa ystävyyssopimusta, vaikka mediatiedot kertovatkin sen joutuneen kovaan puristukseen karun todellisuuden edessä, sillä he eivät ole samaa mieltä kaikissa oleellisissakaan kysymyksissä.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian puolelta ammuttiin kivääritulta Israelin armeijan Tel Hazekan valvonta-asemaa kohti viime yön aikana, mutta ne eivät aiheuttaneet uhreja tai vaurioita. Asemalla lähellä Alonei Habashan kylää työskentelevät IDF:n sotilaat arvioivat, että laukaukset olivat harhalaukauksia kapinallisten ja Assadin sotilaitten välisistä taisteluista rajan tuntumassa. Sotilaat eivät vastanneet tulitukseen. http://www.timesofisrael.com/golan-heights-hit-by-stray-bullets-from-syria/
-          Hallituksen asettama komitea päätyi 13 vuoden jahkailun jälkeen tulokseen, ettei v. 2000 toisen intifadan aikana lehtien otsikoihin nostettu silloin 12-vuotias arabipoika Muhammad al-Dura saanut surmaansa sotilaitten luodeista, jos hän yleensä sai surmansa sotilaitten ja arabien välisen tulitaistelun aikana. Komitea tutki tilanteesta otettua videota, joka selvästi osoittaa, että poika nousi ylös tilanteen jälkeen. Ranskan TV-kakkosen esittämä video oli peukaloitu osana kampanjaa Israelin laillisuuden kieltämiseksi, totesi pääministeri Nentanyahu. Ranskalainen oikeus antaa asiassa oman tuomionsa lähipäivien aikana. http://www.timesofisrael.com/second-intifada-icon-muhammad-al-dura-didnt-die-in-2010-shooting-israel-claims/
-          Seitsemän Egyptin turvallisuusjoukkojen jäsentä, jotka Siinain terroristit sieppasivat torstaina heidän ollessaan matkalla El Arishista Rafahin kaupunkiin Gazan rajalla, esittivät videolähetyksessä vetoomuksen presidentti Mursille vapauttaa niin pian kuin suinkin korkein terrorijohtaja, etenkin sheikki Hamada Abu Shita, joka pidätettiin syytettynä sotilaitten surmaamisesta Siinailla, ja tuomittiin 2012 poissaolevana kuolemaan. Kuusi Egyptin poliisia ja yksi rajapoliisi vetoavat presidentti mursiin, etteivät he kestä heihin kohdistettua kidutusta, ja siksi heidän vapauttamisekseen vaaditut vangit on vapautettava kuten Gilad Shalit Hamasin vankeudesta Gazassa. Shalit vapautettiin viiden vankeusvuode jälkeen 1027 turvallisuusvankia vastaan. Video oli julkaistu Youtube kanavalla tuntemattoman henkilön toimesta. http://www.timesofisrael.com/video-shows-kidnapped-egyptian-security-officers/
-          Jordanian parlamentin äänestettyä Israelin lähettilään karkottamiseksi Jordanian pääministeri Abdullah Ensour toteaa, että kansanedustajien tehtävänä on antaa neuvoja eikä tehdä päätöksiä. Hän totesi edelleen, ettei rauhansopimuksen mitätöiminen Israelin kanssa kuulu kansanedustajien mandaattiin. Viime viikolla Jordanian senaatin puheenjohtaja Taher al-Masry totesi, ettei arabien reaktio Israelin suorittamiin rikoksiin Temppelivuorella ole tarpeeksi Israelin pelottelemiseksi. PA:n johto päätti jokin aika siten luovuttaa Temppelivuoren ja muslimien pyhien paikkojen valvonnan Jerusalemissa Jordanialle. Jordanian hallituksen ministeri Mohammed al-Momani sanoi, että Jordania harkitsee diplomaattisia ja oikeudellisia toimia Israelia vastaan yksilöimättä, mitä ne olisivat. Jordanian tasapainotilanne johtuu pääosin Israelin antamasta turvasta, joten olisi syytä varoa keikuttamasta venettä. http://www.timesofisrael.com/jordans-pm-parliament-shouldnt-meddle-in-treaties/
-          Israel antoi luvan UNESCO:n delegatiolle matkustaa Israeliin tutkiakseen kunnostustöitä vanhankaupungin alueella, missä uuden jalankulkurampin rakentamista on siirretty vuodesta toiseen palestiinalaisten vastustuksen vuoksi, vaikka tilapäiseksi rakennettu puinen ramppi on hengenvaarallinen. Lupa annettiin PA:n luvattua siirtää viisi Israelin vastaista esitystään UNESCO:ssa. Israelilaisen diplomaatin mukaan delegaatio ei nouse Temppelivuorelle eikä ota kantaa Mughrabi-ramppiin. UNESCO hyväksyi Jerusalemin vanhankaupungin maailman perinnekohteeksi v.1981 ja uhanalaiseksi vuotta myöhemmin Edellinen tarkastus-matka tehtiin v.2004, vaikka järjestö on vaatinut lupaa tulla tarkkailemaan paikkoja vuodesta toiseen. PA/PLO valittiin järjestön jäseneksi vastoin sen omia sääntöjä, koska vain valtioilla on siihen oikeus. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UNESCO-delegation-arrives-on-rare-inspection-trip-to-Jlem-313664
-          Negevin beduiinit Bir Hadaj kylästä pyrkivät katkaisemaan autoliikenteen Retanim kibbutsiin Ramat Hanegevin alueella. Kasvonaamarein varustetut beduiinit polttivat autonrenkaita valtatiellä ja vartioivat tekemäänsä tiesulkua kivittäen autoilijoita, jotka yrittivät ajaa siitä läpi. Yksi Retanim kibbutsin äiti pääsi lastensa kanssa tiesulun läpi vaikka hänen autoaan kivitettiin. Negevin poliisi lähetti paikalle poliiseja, jotka ottivat tilanteen hallintaansa. Retanimin asukkaat järjestivät mielenosoituksen pahenevaa turvattomuutta vastaan vaatien tilanteen korjaamista, jotta kivitykset ja ilkivalta teillä ja yhteisöä vastaan saadaan loppumaan. http://www.jpost.com/National-News/Beduin-pelt-Retamim-residents-with-stones-313670

Sunday, May 19, 2013

SUNNUNTAI 19.05.13


SUNNUNTAI 19.05.13

1. SYYRIA on satelliittikuvien perusteella arvioiden asentanut useita Tishreen ohjuksia valmiusasentoon, jotka laukaistaan kohti Tel Avivia siinä tapauksessa, että Israel iskee uudelleen Syyrian alueelle, kertoo the Times of Israel henkilökunta raportissaan, joka perustuu Sunday Timesin sunnuntain artikkeliin. Raportti ei viitannut mihinkään toiseen tietolähteeseen. IAF:n koneiden väitetään iskeneen aiemmin tässä kuussa kahdesti Damaskon lähelle Fateh-110 ohjuskuljetusta, asevarastoa ja kemiallista varastorakennusta vastaan. Israel ei ole virallisesti ottanut kantaa väitteisiin iskuista. Aiempien raporttien mukaan, jotka perustuvat El-Watan lehden tietoihin, Assadin hallitus on valmistellut useita kohteita Israelissa, joihin se voisi iskeä, jos IAF:n ilmaiskut toistuvat.

Raportin mukaan Tishreen ohjus, joka tunnetaan myös nimellä M-600, on syyrialaista valmistetta oleva versio Iranin Fateh-110 ohjuksesta. Sunday Timesin mukaan Fateh ohjuksen kantomatka on 200 km varustettuna 500 kg:n räjähdekärjellä.
Israelin mediassa IAF:n väitettyjä ilmaiskuja Syyriaan kutsutaan harkituksi riskiksi, koska niitä toistettiin uskoen, ettei Assadin hallitus pysty tässä ahdinkotilanteessa vastaamaan niihin. Niiden tarkoituksena ei ollut avustaa kapinallisia eikä heikentää Assadin joukkojen iskukykyä, vaan estää vaarallisten ohjusten ja kemiallisten aseitten joutuminen Hizbullahin käsiin.
Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin totesi perjantaina, että ”edelliset kolme tai neljä ilmaiskua Syyriaan sujuivat Israelin kannalta hyvin”. Hän kuitenkin kehottaa harkitsemaan, onko Israelin intressien mukaista toistaa harkitun riskin ottamista konfliktin laajenemisen vuoksi avoimeksi sodaksi.
Israel on varoitellut, että se voi pyrkiä tuhoamaan Venäjän mahdollisesti toimittamat uudet
S-300 ilmatorjuntapatteristot, ettei ne joutuisi Hizbullahin käsiin. Venäjän johto on kuitenkin vakuuttanut, että ne ovat osa aiempaa toimitussopimusta, jonka se aikoo toteuttaa.
Venäjä on selvästi valmistautumassa tilanteen kärjistymisen varalta, ja on sen vuoksi kokoamassa Syyrian rannikon edustalle laajaa sota-alusten laivasto-armadaa. http://www.timesofisrael.com/syria-training-advanced-missiles-on-tel-aviv-report/

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad esiintyi hyökkäävästi ja määrätietoisesti argentiinalaiselle Clarin lehdelle antamassaan haastattelussa. Lauantaina julkaistussa haastattelussa hän vakuutti, ettei hänellä ole aikomustakaan erota virastaan ennen uusia vaaleja, jossa valitaan hänen seuraajansa ja uusi parlamentti. Hänen joukkojaan vastaan taistelevat kapinalliset vaativat hänen eroaan ennen neuvotteluja Assadin hallituksen ja kapinallisten välillä.
Assad syytti Israelia kapinallisten avustamisesta ”antamalla heille logistista tukea ja jopa kertoen heille, mihin kohteisiin kannattaa iskeä”. Hän kertoo esimerkin armeijan tukikohdasta, jossa on Israelin ilmavoimien liikkeitä seuraava tutka-asema varoittaakseen ulkomaisten koneitten ja etenkin Israelin tunkeutumisesta Syyrian ilmatilaan. Kapinalliset hyökkäsivät tukikohtaa vastaan vihjaten, että se tapahtui Israelin toiveen mukaan.

Entinen IDF:n tiedustelujohtaja Amos Gilad sanoi perjantaina, ettei Israelin tavoitteena ole Assadin hallituksen kaataminen, mutta varoitti samalla, että jos Assadin joukot vastaavat IAF:n uusi ilmaiskuihin syyrialaisia kohteita vastaan, Israel voi kaataa hänen hallituksensa.
Assadin antama haastattelu Clarin lehdelle oli ensimmäinen, jossa hän selvensi omaa osuuttaan mahdollisessa sopimuksessa, jota USA ja Venäjä pyrkivät saamaan aikaan ensi kuussa järjestettävässä konferenssissa, jonka päivämäärää ei ole määritelty. Enempää Assadin hallitus kuin kapinallisetkaan eivät ole vielä sitoutuneet osallistuvansa siihen.
Damaskoksen Ruken Al-Deen lähiössä räjäytettiin lauantaina voimakas autopommi, joka surmasi kolme ja haavoitti viittä ihmistä, raportoi Syyrian TV.
Syyrian väkivaltaisuuksissa on keväästä 2011 lähtien saanut surmansa 94 000 ihmistä, arviolta 1.5 miljoonaa on joutunut maan sisäiseen tai ulkoiseen pakoon. USA ja länsimaat harkitsevat aseiden toimitusten aloittamista kapinallisille, mutta päätöksen tekoa on viivyttänyt epätietoisuus, kenelle aseet joutuisivat, ja toiseksi Syyriasta levitetyt videot, joissa kapinallisten väitetään syyllistyneen epäinhimillisiin vangeiksi saamiensa armeijan sotilaitten massateloituksiin sekä kannibalismiin.

3. USA:n armeijan komentaja kenraali Martin Dempsey totesi perjantaina, että Venäjän päätös toimittaa Syyrialle huippunykyaikaisia aseita on hyvin onneton, koska toimitukset eivät avusta ponnisteluja väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, vaan vahvistavat Assadin päätöstä jatkaa monien mielestä toivotonta sotaansa. Hän sanoo, että Venäjän päätös toimituksista sattuu hyvin epätoivottuun aikaan, kun selvitetään mahdollisuutta sodan lopettamiseksi.

DEMPSEY vakuutti, että ”USA:n armeija pystyy hoitelemaan Syyrian armeijan asearsenaalin, eivätkä Venäjän toimittamat S-300 it-ohjuksetkaan muodosta ylittämätöntä estettä”.
USA:n puolustusministeri Chuck Hagel kehotti samoin Venäjää harkitsemaan uudelleen päätöstään asetoimituksista Assadin armeijalle todeten, että USA ja Venäjä toimivat yhdessä löytääkseen formulan, jolla yli kaksi vuotta kestäneet taistelut lopetetaan. Hän kutsui Venäjän päätöstä entistä vaarallisemmaksi. ”Näin me jatkamme Venäjän kanssa selvittääksemme heidän intressinsä ja kaiken, minkä voimme tehdä, vakuuttaaksemme alueella toimivia voimia varomaan sotilaallisen option ja asetoimitusten lisäämisen muodossa”, Chuck Hagel sanaili lisäten, että ”USA valmistautuu kaikkien sotilaallisten mahdollisuuksien varalle, mutta tekee kaikkensa alueellisen sodan estämiseksi”. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi perjantaina, ettei USA ole tietoinen Venäjän asetoimituksista Syyrialle.

VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa, etteivät Venäjän toimitukset S-300 it-ohjuksista ja maalta merelle risteilyohjuksista riko kansainvälistä lakia, joten miksi tämä lehdistökampanja?
Martin Dempsey painotti, että Venäjän uudet ohjustoimitukset vahvistavat Assadin päätöstä jatkaa sotaansa tuntiessaan asemansa turvallisemmaksi sotilaallisen voimansa vahvistumisen vuoksi, mutta hänen mielestään asetoimitukset eivät ratkaise mitään.
Koko tämä sanailu tuntuu kovin yksipuoliselta, kun huomioidaan lännen valmistautuminen aseistamaan kapinallisia nykyaikaisin länsiasein. Länsimaiden motiivina on Assadin hallituksen kaataminen huomioimatta ollenkaan, minkälainen hallitus tulisi ottamaan vastuun Syyriasta. Tunisian, Libyan, Egyptin ja Jemenin esimerkit eivät lupaa hyvää, eikä Irakin ja Afganistanin sisäinen tilanne ole juuri kehuttavampi sisällissodan uhan vuoksi.
Miten Venäjän merivoimien keskitykset Välimeren itäosaan vaikuttavat länsimaiden reaktioihin, on täysin arvailujen varassa, koska länsi ole vielä reagoinut niihin. http://www.timesofisrael.com/us-army-chief-slams-russia-for-arming-emboldening-assad/

4. IHMISOIKEUSTARKKAILIJA Syyriassa kertoi lauantaina, että Assadin joukot olivat ampuneet kemiallisilla aineilla varustettuja kranaatteja Damaskoksen esikaupunkiin. Hän kertoi uhrien kärsineen hengitysvaikeuksista, ja jotkut olivat menettäneet näkönsä kolmen tai neljän päivän ajaksi. Saudi Arabian tukema Al-Arabiya TV-kanava kertoi lähetyksessään, että tusinoittain ihmisiä oli tuotu hoidettaviksi sairaaloihin hengitysvaikeuksien vuoksi. Al-Arabiya toisti myös BBC:n aiemmin esittämän tiedon, että kemiallisia aineita oli käytetty Saraqibissa Idlibin provinssissa huhtikuun 29. päivänä. Raportin mukaan kaksi armeijan helikopteria pudotti pommeja Aaraqibiin sen jouduttua hyökkäyksen kohteeksi. Paikallisen sairaalan lääkärit kertoivat, että kahdeksalla sinne tuodulla ihmisellä oli hengitysongelmia yhden naisen kuollessa saamiinsa vammoihin; hänen poikaansa hoidetaan sairaalassa. Poika kertoi tunteneensa iljettävän tainnuttavan hajun ja menettäneensä näkönsä muutamaksi päiväksi.
Lääkärit arvioivat, että vammojen perusteella arvioiden käytetty aine on organofosfaattia, jota käytetään kemiallisissa aseissa.

SYYRIAN kanallisten edustaja kertoi toisesta tilanteesta, jossa he olivat surmanneet 4 iranilaista ja 7 Hizbullahin pyssymiestä sotilassaattuetta vastaan tehdyssä väijytyksessä Al-Qusayrin kaupungin omistuksesta käydyissä taisteluissa. Kapinallisten antamien tietojen mukaan 18 Hizbullahin pyssymiestä kaatui Qusayrin lähellä käydyissä taisteluissa viime kuun aikana. YK:n alisihteeri Wendy Sherman totesi keskiviikkona, että ainakin kahdessa tapauksessa on käytetty kemiallisia aseita. USA:n presidentti Obama sanoi aiemmin, että niiden käyttö muuttaa hänen asenteensa Syyrian sotaan, mutta pitää hänelle toimitettuja todisteita, joita viimeksi toi Turkin pääministeri Erdogan, edelleen epävarmoina. Niitä ovat julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan käyttäneet molemmat osapuolet, mutta kapinallisten intressien mukaista on saada länsimaat vakuuttuneiksi Assadin joukkojen syyllisyydestä.
Edellä annettuja lukuja on pidettävä tarkoituksellisen liioiteltuina, sotapropagandana. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-dozens-hurt-in-chemical-weapons-attack-in-damascus/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdadin isä siepattiin hänen kodistaan Daraan provinssissa. Pyssymiehet tunkeutuivat ikääntyneen miehen kotiin vieden hänet panttivangikseen. Tämä on vain yksi tapaus Syyriassa leviävässä ilmiössä sekä Assadin kannattajien että toisten kapinallisryhmien johtajien eliminoimiseksi tai omaisten sieppaamiseksi. Mekdadin toimiston virkailija sanoi, että lähellä kahdeksaakymmentä oleva apulaisulkoministerin isä asuu Ghossomin kylässä Daraan provinssissa. Raportti kertoo myös taisteluista 3 miljoonan asukkaan Alepposta, joka on Syyrian taloudellinen keskus. Kapinalliset miehittivät muutamia osia kaupungista lopun ollessa Assadin armeijan käsissä. Kapinalliset ovat myös taistelleet keskenään oikeudesta halita miehitettyjä alueita, ja siinä turvaudutaan vastapuolen jäsenten sieppauksiin, kuten artikkelissa kerrotaan. Kapinallisjoukkoja syytetään yhteyksistä Al –Qaidan kanssa, mikä monimutkaistaa tilannetta. http://www.timesofisrael.com/gunmen-kidnap-syrian-diplomats-father/
-          17 israelilaista haavoittui viimeisen viikon aikana arabien hyökkäyksissä. Puolustusvoimien keräämien tietojen mukaan haavoittuneista 7 oli sotilasta, 7 poliisia ja 2 siviiliä. Kaksi upseeria haavoittui arabien kivityksessä El Aroubissa. 4 sotilasta haavoittui heidän jeeppiinsä heitetystä palopommista, minkä johdosta kuljettaja menetti autonsa hallinnan. Auto ohjautui pois tieltä ja kääntyi ympäri syttyen tuleen. Bussinkuljettaja haavoittui häneen osuneesta kivestä ja kaksi siviiliä haavoittui hänen ajaessaan Jerusalemin vanhakaupungissa matkalla Kotellille rukoilemaan. Kolme poliisia haavoittui Sikem-portilla vanhakaupungissa ja 3 muuta taltuttaessaan mielenosoitusta Silwanissa Jerusalemin itäosassa. Lauantaina IDF pidätti kolme etsittyä terroristia, yhden Kalkiliyassa, yhden Beit Zeitissa, yhden Dohassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168091#.UZiMmWJHT-k
-          Iran hirtti sunnuntaina kaksi vakoilusta syytettyä miestä. Mohammed Heydari todettiin syylliseksi maan turvallisuutta vaarantavien tietojen antamisesta Mossadille. Koroush Ahmadin todettiin syyllistyneen erilaisten luottamuksellisten tietojen antamisesta CIA;lle, kuten AFP uutistoimisto raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168094#.UZiPV2JHT-k
-          Kymmeniä arabeja osallistui lauantaina Israelin vastaiseen mielenosoitukseen Jerusalemin vanhakaupungissa kivittäen poliiseja kivin ja petrolipommein sekä sytyttänen roskankeräysastioita tuleen. Etenkin Nablusportin lähellä poliisit joutuivat käyttämään kovia otteita pidättäen kaksi pahinta räyhääjää. AFP:n raportin mukaan osa mielenosoittajista kantoi kylttejä, joissa vaadittiin kolmatta intifadaa. Aiemmin viikolla arabit mellakoivat Israelin itsenäisyysjulistuksen vuoksi 15.toukokuuta 1948, jota he kutsuvat nimellä nakba, onnettomuus tai katastrofi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168084#.UZiQjmJHT-k
-          Amonan juutalaisyhteisön vartijat Binyamin alueella sanoutuivat irti vastalauseeksi sille, että poliisi pidätti kaksi vartijaa, jotka pysäyttääkseen yhteisöön tunkeutuvat arabit, ampuivat aseillaan ilmaan. Poliisi väittää heidän kivittäneen arabeja vaikka poliisin ja IDF:n joukkoja oli paikalla. Hätätilanteen turvallisuusmiehet luovuttivat aseensa ja radiolaitteensa armeijalle vastalauseeksi pidätyksistä. Amonan asukkaat selittävät, että arabit tunkeutuivat heidän viljapelloilleen sytyttäen ne tuleen. mitä sammuttamaan he menivät peläten tulen leviämistä heidän taloihinsa. Arabit hyökkäsivät heidän kimppuunsa, minkä johdosta turvallisuusmiehet ampuivat ilmaan katsoen asukkaitten hengen vaarantuneen. Asukkaat valittavat, että IDF ja poliisi eivät hallinneet tilannetta. He sanovat, että poliisin lukuisia yassam erikoisjoukkojen upseeria valvoi juutalaisia, mutta hyökkääviä arabeja vain kolme todeten, että poliisi oli arabien puolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168082#.UZiR6WJHT-k
-          Viisi arabia haavoittui jalkoihin IDF:n sotilaitten avattua tulen heitä kohti heidän kieltäydyttyään hajaantumasta Jelazounissa Binyamin alueella lähellä Beit Eliä. Arabilähteen mukaan haavoittuneita oli 9, joista 6 lähettiin koteihinsa ensiavun jälkeen. AFP:n mukaan kaikkia oli ammuttu jalkoihin. Sotilaat käyttivät 0.22 luoteja, koska kumiluodit ja kyynelkaasu eivät saaneet n. 50 arabia hajaantumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168080#.UZiVa2JHT-k
-          Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoo tulleensa Israeliin voidakseen avustaa rauhanprosessin pelastamisessa. Hän vastustaa Iranin ydinasetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168085#.UZiXD2JHT-k
-          Pääministeri Bibi Netanyhaun asianajaja totesi lauantaina, että Bibi viettää varsin tavanomaista elämää vastauksena syytöksiin hänen asunto- ja ylläpito-kustannustensa määristä, jotka äskettäin julkistetun raportin mukaan nousivat 80 % hänen pääministeri-kaudellaan. Myös presidentti Peresin asunto- ja ylläpitokustannuksia on kauhisteltu aikana, jolloin maa elää kiristyvien elinkustannusten aikaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168089#.UZiXvmJHT-k
-          Israelin talous nousi ensimmäisellä neljänneksellä 2.8 %. Liike-elämä nousi 2 %, yksityinen kulutus 5.6 %. Israelin pankki laski peruskorkoa 0.25 %, korko on 1.5 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4380736,00.html
-          EU teki päätöksen, ettei se vaadi vihreän linjan itäpuolella valmistettuihin tuotteisiin leimaa valmistuspaikasta edistääkseen rauhanprosessia. USA:n ulkoministeri John Kerry uhkaa tulla taas kerran maahan edistääkseen samaa asiaa, mutta CIA:n johtajan John Brennanin Israelin matkan tarkoitus on vielä salaisuus. http://www.timesofisrael.com/eu-to-hold-off-on-settlement-product-labeling/