Friday, February 22, 2013

PERJANTAI 22.02.13


PERJANTAI 22.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ponnistelut laajapohjaisen kansallisen hallituksen muodostamiseksi eivät ole edistyneet toivotulla tavalla. Likudin ja Bait Yehudin viralliset keskustelut hallituskumppanuudesta alkavat tänään perjantaina. Likudin neuvottelutiimiä johtaa Moshe Yaalon ja Bait Yehudin tiimiä Uri Orbah. Puheenjohtajien aiemmat tapaamiset ovat olleet epävirallisia tunnusteluja vastapuolen tavoitteiden haarukoimiseksi. Bait Yehudin puheenjohtaja Naftali Bennett totesi eilen, että Netanyahun ja Livnin välinen sopimus ei ole hyväksyttävissä ja harkitsee pyytää siihen muutoksia. Pahin Bennettin julkisesti ilmoittamaa ohjelmaa rikkova kysymys on rauhanprosessin johdon antaminen Livnille.

Tämä siksi, että Livni ei kainostele tunnustaa taistelevansa hallituksessa oman vasemmistolaisen näkemyksensä puolesta Netanyahun esittämän rinnalla, joissa lienee yhtäläisyyksiä – onhan Netanyahu toistanut ajavansa kahden valtion periaatetta – mutta runsaasti toisistaan poikkeavia ideologisia vastakohtaisuuksia. Livnin päämääränä on runnoa sopimus PA:n kanssa hinnalla millä tahansa, mihin kuulunee Olmertin tarjoaman suunnitelman ottaminen neuvottelujen lähtökohdaksi, mikä edellyttää n. 97 %:n luovuttamista Juudean ja Samarian alueista ja lopun vaihtamista Israelin alueelta, sekä Jerusalemin jakamista periaatteella: Juutalaisenemmistöiset liitetään Israeliin, arabienemmistöiset PA:n alueisiin. PA on ennakoinut tätä kiirehtimällä laittomien asuintalojen rakentamisen Jerusalemin itäosiin alueilla, joissa väestöryhmien tasapaino on vaakalaudalla.

BENNETT lähtee suunnitelmassaan siitä, ettei Israelin tule koskaan sallia itsenäistä Palestiinan valtiota Jordanjoen ja Välimeren väliin, koska maa-alue on liian pieni ja toiseksi sellaisesta valtiosta tulisi kaiken todennäköisyyden mukaan Israelille vihamielinen, mikä tulisi muodostamaan erittäin suuren vaaratekijän juutalaiselle valtiolle.
Likudin kansanedustaja Danny Danon muistutti Livniä, että tämä liittyy kansalliseen yhteis-hallitukseen eikä toisin päin. Hän sanoi, että vaikka Livni johtaa rauhankeskusteluja, mistä hän on onneton, Livnin tulee muistaa paikkansa hallituksessa

2. NETANYAHULLA on viikko ja Peresin ehkä myöntämät kaksi lisäviikkoa aikaa hallituksensa muodostamiseksi. Jos näin ei tapahdu, hän esittää Peresille epäonnistuneensa, minkä jälkeen Peres harkitsee, antaako hän tehtävän jollekin toiselle tai kutsuuko uudet vaalit.
TUOREEN gallupin mukaan puoluekartta muuttuisi oleellisesti, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Gallupin suoritti ”Panels” keskiviikkona JP:n hepreankieliselle sisarlehdelle Sof Hashavua ja se julkistettiin tänään.
Gallupin mukaan edustuspaikat Knessetissä jakaantuisivat seuraavasti:
-          Yesh Atid saisi                          30 kansanedustajaa
-          Likutenu (Likud+Israel Beitenu) 22
-          Bait Yehudi (Juutalainen koti)   15
-          Labour-puolue                           13
-          Shas                                            9
-          Meretz                                         7
-          United Torah Judaism                 6
-          Hadash                                        4
-          Hatnua                                         4
-          United Arab List                           3
-          Strong Israel                                3
-          Kadima                                        2
-          Balad                                           2
Gallupissa haastateltiin 503 eri kansankerroksia edustavaa israelilaista, virhe-marginaali
4.3 %. Kysyttäessä, mitkä syyt ovat Netanyahun hallituksen muodostamisen tärkeimmät,
59 % arvioi henkilökohtaiset syyt; 24 % kansan edun, ja 17 % ei osannut vastata.
65 % sanoi epäilevänsä Netanyahua, 31 % luottaa; Liviniä epäili 69 %, 27 % luottaa.
Lapidiin luottaa 59 %, mutta 36 % ei luota. Bennettiin luottaa 54 %, 36 % ei luota.
Shelly Yechimovichiin luottaa 48 %, mutta 47 % ei luota häneen.
Netanyahulla on aikaa 15:en maaliskuuta. Jos hän ei silloin pysty esittelemään toimivaa hallitusta, presidentti Shimon Peres voi vaatia uusia vaaleja. Likudin tiimi tapasi UTJ:n neuvottelutiimin torstaina ja tänään Bait Yehudin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304143

3. IAEA:N raportin mukaan Iran  on asentamassa uusia entistä nopeampia sentrifugeja Natanzin uraanin rikastuslaitokseensa. Tämän YK:n alaisen tarkkailijaelimen antama lausunto antoi aiheen pääministeri Netanyahun kanslian julkistamaan lausuntonsa, jossa se varoittaa Iranin lähestyvän vaarallisesti hänen YK:n yleiskokouksessa syyskuun 27. asettamaa punaista varoituslinjaa, mikä pakottaa puuttumaan asiaan vielä ennen kynnyksen ylittymistä.
”Tänään Iran on lähempänä kuin koskaan ennen saadakseen tarvittavan määrän rikastettua uraania ydinaseen valmistamiseksi”, lausunnossa todetaan. ”Iranin estäminen ydinpommin saamiseksi on ensimmäinen kysymys, josta pääministeri Netanyahu aikoo keskustella presidentti Obaman suunnitellun Israelin vierailun aikana vajaan kuukauden sisällä”.

HAVAINNOLLISTAAKSEEN esitystään YK:n yleiskokouksen jäsenille Netanyahu oli valmistanut kartongille piirretyn kaavion pommista sytytyslanka palaen, johon hän oli piirtänyt punaisen varoitusviivan 90 %:n kohdalle, jossa ydinpommin vaatima rikastusaste on saavutettu, ja piirsi itse puheensa aikana toisen alemman punaisen viivan 70 %:n kohdalle selittäen, että sen ylittäminen edellyttää nopeita toimia. EU:n ulkoasiain johtaja Catherine Ashton sanoi keskiviikkona, että IAEA:n raportti aiheuttaa syvää huolta. P5+1 maiden edustajien on määrä tavata Iranin neuvottelijat 26.02. Kazachstanissa Almatyn kaupungissa. P5+1 maiden edustaja sanoo, että he tuovat neuvotteluun uuden suunnitelman. USA:n hallituksen taholta vihjataan, että se voisi hyödyntää Iranin johtajan Ali Khamenein antamaa fatwaa, jossa hän sanoi islamin periaatteiden kieltävän ydinaseen käytön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165521#.UScOu2JHT-k

4. PALESTIINALAINEN ryhmittymä, joka kutsuu itseään nimellä ”Al-Aksa Perinneinstituutio”, antoi torstaina julkilausuman, jossa se vaatii Israelia peruuttamaan suunnitelmansa Länsimuurilla (Kotel) vierailevien turistien määrän kaksinkertaistamiseksi viime vuoden 10 miljoonasta kahteenkymmeneen miljoonaan. Julkilausumassa todetaan, että ”juutalaisten järjestämät rukoustilanteet Länsimuurilla itse asiassa häpäisevät paikan pyhyyden”.

ISLAMIN tarinan mukaan, millä ei ole mitään todellisuuspohjaa, islamin perustaja Muhammed teki yöllisen retken Temppelivuorelle sitoen Buraq-ratsunsa Länsimuuriin ennen karauttamistaan ratsullaan paratiisiin, jossa hän tapasi Allahin. Tämän vuoksi ja koska islamilaisen ryhmän ”Buraq-muuriksi”  kutsuma muuri on osa Al-Aksa moskeijaa, se on heidän tulkintansa mukaan yhtä pyhä kuin moskeija. Perinneinstituutin lausunnossa todetaan tähän tapaan: ”Buraq-muuri, länteen Al-Aksa moskeijasta, on yksi tärkeimmistä Israelin miehityksen kohteista. Tämän seurauksena miehittäjän poliisin antamien lukujen mukaan 10 miljoonaa israelilaista ja turistia vieraili muurilla vuonna 2012 häväisten sen pyhyyden. Miehittäjät ovat ylpeitä tästä ja sanovat kaksinkertaistavansa vierailijoiden lukumäärän muutamassa vuodessa”, siinä todetaan.

”Sellaiset suunnitelmat vaarantavat Al-Aksan ja tekevät sen Israelin miehityksen suoranaiseksi kohteeksi. Al-Buraq-muuri ja koko alue Al-Aksan lähettyvillä mukaan lukien Mugrabi-lähiö (tarkoittaen juutalaista korttelia vanhassa kaupungissa, joka tuhottiin 1967), on islamin pyhää maata, ja kuuluu erottamattomasti Al-Aksa moskeijan maa-alueeseen”, kuten lausunnossa todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165504#.UScTZ2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          YK:n turvallisuusneuvosto ei torstaina päässyt yksimielisyyteen julkilausuman sanamuodosta, jolla olisi tuomittu Damaskoksen viimeiset pommi-iskut, joissa kuoli yli 50 ja haavoittui yli 200. Tonnin tai puolentoista kilon suuruinen autopommi lähellä Assadin hallintorakennuksia oli Syyrian hallituksen julkistaman tiedotteen mukaan itsemurhapommitus, jossa kuoli 53 siviiliä. Valtava pommi vaurioitti myös Venäjän suurlähetystöä särkien ikkunoita ja julkisivua, mutta henkilökunta säästyi vammoitta. Kaupungin keskustan läheisyydessä laukaistiin kaksi muuta pommia, jotka surmasivat 22 ihmistä. Kapinalliset tekivät kranaatti-iskuja armeijan keskus-komennuskuntaa vastaan. Venäjän YK:n lähetystön tiedottaja Anton Uspensky valitti, ettei Venäjän laatima lausuntoesitys, jossa tuomittiin terrorismi sen kaikissa muodoissaan maailman turvallisuudelle vaarallisina ja laittomana, saanut tukea. USA:n edustuston tiedottaja Erin Peltin valitteli sitä, ettei Venäjän laatimaan päätöslauselman luonnokseen voitu sisällyttää tuomiota hallituksen brutaaleista hyökkäyksistä siviilejä vastaan. Torstain aikana Israelin radion mukaan ainakin 190 ihmistä sai surmansa Syyrian taisteluissa.
-          Egyptin presidentti Mursin entisen huhtikuun 6. päivän liittolaiset ovat pettyneet Muslimijärjestöön kuuluneeseen presidenttiinsä ja ehdottavat, että hänet laukaistaisiin maan ensimmäisellä raketilla kuuhun. Sinnehän Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinjadkin haluaa ensimmäisenä iranilaisena, joten voisivat pitää huippukokouksensa avaruudessa, kaukana uutisjanoisilta journalisteilta. Huhtikuun kuudennen päivän 2011 ryhmä oli yksi presidentti Hosni Mubarakin valtakauden  lopettaneen mielenosoitusaallon vetureita.
-          Presidentti Mohammed Mursi määräsi Egyptin parlamenttivaalit pidettäviksi huhtikuun
      27. päivästä alkaen, maan perustuslain mukaan neljässä vaiheessa. Vaalien tulee olla  
      ohi heinäkuussa 2013, jolloin uusi parlamentti kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa.
      Parlamentin ylähuone shura-neuvosto hyväksyi perustuslain, joka antoi presidentille
      oikeuden määrätä uusien vaalien päivämäärän.
-          Vapaan Syyrian Armeija (FSA) ilmoitti pommittaneensa Hizbullahin kohteita rajan yli  Libanonissa ja Syyriassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun FSA on suoraan hyökännyt presidentti Assadin kanssa liittosuhteessa olevaa terrorijärjestöä vastaan. FSA:n tiedotteessa sanottiin sen joukkojen tehneen kaksi hyökkäystä Hizbullahin tukikohtia vastaan Libanonin pohjoisosassa Hermelin provinssissa. ”FSA prikaati suoritti kaksi perättäistä hyökkäystä 12.30 aikaan torstaina. Ensimmäinen niistä tehtiin Hizbullahin joukkojen ryhmää vastaan Qusaiyr alueella Syyriassa, surmaten tai haavoittaen kaikki sen jäsenet.” Hyökkäyksessä käytettiin konekiväärejä ja panssarin torjunta-ohjuksia, joilla tulitettiin heidän käyttämiään nelivetoautoja. Toisessa hyökkäyksessä useat FSA:n prikaatit iskivät Hizbullahin tykistöasemia vastaan Hosh al-Sayed Ali alueella Libanonissa saavuttaen suoria osumia, kuten FSA tiedottaa. Aiemmin viikolla kapinalliset iskivät yhteen Hizbullahin kanssa Libanonin rajalla. Siinä yksi ainakin Hizbullahin taistelija ja viisi kapinallista sai surmansa. Rafik Haririn poika ja Libanonin opposition johtaja Saad Hariri hämmästeli, mitä tekemistä Hizbullahilla on Syyrian rintamalla ja totesi, että rämä osoittaa sillä olevan muitakin päämääriä kuin Libanonin puolustaminen. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-take-fight-to-hezbollah-in-lebanon/
-          Englantilainen oikeus havaitsi kolme syytettyä muslimia, Irfan Naseer 31, Irfan Khalid 27 ja Ashig Ali 27-vuotias, syyllisiksi syyskuun 11. päivän kaltaisen terrori-iskun suunnittelemisesta ja hyökkäysaikeista synagogaa vastaan. Heidän tarkoituksensa oli käyttää 8 itsemurhapommittajaa aseistettuina aseilla ja pommeilla tehdäkseen iskuja suurten kansanjoukkojen keskellä kotikaupungissaan Birminghamissä, kuten Woolwich kruununoikeus totesi. Poliisin salaa nauhoittamissa keskusteluissa Naseer sanoi, ettei heillä ole vielä määrättyä kohdetta, ja vaikka heillä ei olisikaan pommeja, he saavat aseita mustilta afrikkalaisilta hyökätäkseen synagogaan. Miehillä on ollut aiempia yhteenottoja poliisin kanssa ja heitä on syytetty rahan keräämisestä terrorismia varten ja jäsenten haalimiseksi ryhmäänsä.  http://www.timesofisrael.com/uk-court-finds-3-guilty-in-spectacular-plot-aimed-at-synagogue/
-          Arabimies Nasaretissa oli parin vuoden ajan seurannut 16-vuotiasta naapurinsa tyttöä saadakseen hänet vaimokseen, mistä tyttö kieltäytyi. Lopulta mies meni tytön makuuhuoneen ikkunan taakse saaden tytön ikkunaan. Mies heitti tytön kasvoille happoa, jota poltti hänen kasvonsa ja luultavasti sokeuttaa ainakin toisen silmän. Tyttö vietiin kriittisessä tilassa Rambamin sairaalaan, sillä hänellä oli hengitysvaikeuksia nieltyään happoa. Hänen yksinhoitaja äitinsä seuraa tyttärensä vuoteen vierellä hänen hengittämistään hengityskoneen avulla ja rukoilee hänen puolestaan. Mies oli uhannut, että ellei tyttö suostu hänen vaimokseen, hän menettää kauneutensa iäksi. Tyttö oli valmistautumassa ylioppilaskirjoituksiin miehen iskiessä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=304120
-          Israel antoi luvan öljyn poraamiseksi Golanin kukkuloilla New Jerseystä olevalle yhtiölle. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=304151
-          Yli 4000 syyrialaista pakeni Jordanin rajan yli vuorokauden kuluessa. Pari sataa heistä oli haavoittuneita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165498#.USc12GJHT-kThursday, February 21, 2013

TORSTAI 21.02.13


TORSTAI 21.02.13

1. NAFTALI BENNETT, Bait Yehudi-puolueen puheenjohtaja, sanoi eilen puhuessaan kansainvälisessä konferenssikeskuksessa Jerusalemissa, ettei Likudin ja Hatnua-puolueen välinen sopimus hallitusyhteistyöstä ole välttämättä este, etteikö hän voisi liittyä koaliittioon. Häntä on kuitenkin painostettu jollain tavoin rankaisemaan Netanyahua siitä, että hän teki sopimuksen ensiksi Livnin kanssa ja vastoin vaalilupaustaan luovuttaen hänelle rauhan-keskustelujen johdon. Bennett kyseli Livniltä, mitä hän sai aikaan johtaessaan neljän vuoden ajan keskusteluja PA:n kanssa? Lisäksi hän syytti Livniä, että hän oli valmis luovuttamaan valtaosan Juudeasta ja Samariasta ja jakamaan Jerusalemin.
BENNETT heilutti kuitenkin oliivinlehvää Netanyahulle todeten: ”Neuvottelut ovat pääministerin harteilla ja me haluamme ojentaa auttavan kätemme. Vuosikymmenien ajan olimme luonnollinen hallituskumppani, vaikka meitä ryvetettiin pahoin. Ei ole kuitenkaan liian myöhäistä korjata repeytymiä”, hän selitti. Hän pilkkasi Livnin mahdollisuuksia saavuttaa sopimus PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa pystymättä tarjoamaan mitään uutta neljä vuotta kestäneiden keskustelun jälkeen, joissa hän teki vastuuttomia myönnytyksiä.

BENNETT kehotti Netanyahau tekemään hänen puolueestaan todellinen hallituskumppani, mutta varoitti, ettei puolueen jääminen oppositioon ole mikään katastrofi. Hänen ja Yair Lapidin välinen kirjoittamaton sopimus vaikeuttaa liittymistä koaliittioon ilman Yesh Atidia.
LIKUDIN taholta vakuutetaan Bennettille, ettei mikään estä sitä tulemasta hallitukseen ja että aiemmin tehty tarjous on edelleen voimassa kuitenkin pahoitellen, että hän saa syyttää vain itseään, ettei ottanut tarjousta vastaan, eikä siten ollut ensimmäinen hallituskumppani.

SHAS:n puheenjohtaja Eli Yishai ja Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid tapasivat eilen salaisesti kertomatta medialle mitään. Yishai näpäytti Lapidia siitä, että tämä oli vuotanut tapaamisesta lehdistölle. ”Jos joku haluaa edistää muutosta ja poliittista yhteistyötä, erityisesti tällaisena aikana, toimikoon median tarkkailun ulkopuolella”, hän ojensi vihreää johtajaa.
UTJ:n kansanedustaja Yacov Litzman totesi monen puolueen yrittäneen onnistumatta saada Haredi-kansa asevelvollisuuden pariin, eikä usko Yesh Atidin siinä onnistuvan.
Netanyahu tapasi myös Kadiman puheenjohtajan Shaul Mofazin ystävällisissä merkeissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303977

HERB KEINON analysoi Netanyahun ja Livnin välistä hallitussopimusta, ettei sitä tehty palestiinalaisten eikä ulkomaailmankaan vuoksi, vaan puhtaasti poliittisten laskelmien vuoksi. Netanyahu alkoi joutua paniikkiin hänelle varatun alkaessa loppua ilman ensimmäistäkään sopimusta, ja Livni tarvitsee näyttöä hallituskelpoisuudestaan, sillä toiminta oppositiossa kuuden kansanedustajan turvin olisi ollut aivan toista kuin 28:n varassa. Keinon arvioi ulko-mailta tulleisiin huhuihin perustuen, että EU-maiden ja USA:n ulkoministeriöissä hykerrellään käsiä toivorikkaina, että Netanyahun hallituksen ja PA:n johdon väliset suhteet tulevat tästä lähtien toimimaan joustavasti saadessaan sopivaa liukastusöljyä kytkentöihinsä. Netanyahu selittää kuitenkin, että hän tulee johtamaan ministerineuvostoa, jossa keskusteluja PA:n kanssa johdetaan. Likudin kansanedustaja teki kaiken varalta laki-esityksen, joka vaatii sopimusluonnoksen asettamista kansanäänestykseen ennen sen puimista tai siitä päättämistä hallituksessa. Epäluottamus Livniin on syvä ja ilmeinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303984

TIMES of Israel kertoo, että Shas on lähellä solmia sopimus Likudin kanssa, jolla se saisi kolme keskitason ministeripaikkaa, yksi kullekin triumviraatin jäsenelle Eli Yishai, Arye Deri ja Ariel Atias. Yishai kieltää, että ministeripaikoista olisi sovittu. Netanyahu olisi mieluummin sopinut hallitusyhteistyöstä Lapidin ja Bennettin kanssa ennen Shasia. http://www.timesofisrael.com/shas-close-to-joining-coalition-will-get-3-ministerial-posts/

2. EGYPTIN voimakas armeija varoittaa presidentti Mursia, ettei se voi loputtomiin katsoa sivusta maan ajautumista yhä syvempään kaaokseen ja taloudelliseen ahdinkoon. Heikosti peitellyssä varoituksessa armeijan komentaja kenraaliluutnantti Abdel-Fattah al-Sissi, joka toimii myös maan puolustusministerinä, vihjailee, että armeija voi kaapata vallan uudelleen, josta se luopui Muslimiveljeskunnan voittaessa parlamenttivaalit ja sen ehdokkaan Mohammed Mursin saadessa enemmistön presidentin vaaleissa. Egyptin parlamentti ei kuitenkaan voi toimia Muslimiveljeskunnan rikkoessa vaalilakia ehdokasvalinnoissa.
Tämän johdosta presidentti Mursi otti itselleen vallan säätää lakeja, mistä hän myöhemmin joutui peräytymään, mutta hänen asettamansa perustuslakia laativa neuvosto viimeisteli kiireellä uuden perustuslain, jonka Mursi allekirjoitti. Sen mukaan armeija säilyttää suurelta osin itsenäisyytensä armeijan hankinnoissa ja henkilövalinnoissa ja säilyttää taloudellisen riippumattomuutensa, mikä on tärkeä tulolähde armeijan upseereille.

New Yorkissa toimivan Century-säätion Egyptin asiain asiantuntija Michael W Hanna toteaa: ”Pohjimmiltaan armeija ei salli kansallisen tasapainon tai omien institutionaalisten intressiensä joutua uhatuiksi sisäisen sosiaalisen verkoston tai laajamittaisen siviili-epäjärjestyksen murtumisen vuoksi. Tämä ei ole ideologinen armeija eikä halua kaataa hallitusta, mutta se ei myöskään ole hallitus, joka seuraa kädet ristissä, kunnes maa saavuttaa käännekohdan tiellä kansalliseen sekasortoon”.
Huhut armeijan puuttumisesta politiikkaan saivat vauhtia tiedoista, joiden mukaan presidentti Mursi suunnitteli armeijan komentajan Abdel-Fattah al-Sissin erottamista pyrkimyksissään saada armeija Muslimiveljeskunnan valvontaan.

PRESIDENTTI Mursi on voinut pahoittaa mielensä al-Sissin vihjailuista, että armeija voi tulla väliin estääkseen maan joutumasta sekasortoon, ja toiseksi murehtiessaan armeijan kunnioituksen kärsivän siitä, että se komennetaan valvomaan järjestystä tilanteissa, mikä normaalisti kuuluu poliisin tehtäviin, ja joissa tulee siviiliuhreja.
Muslimiveljeskunnan tiedottaja Yasser Mehrez kielsi huhut, että se pyrkii saamaan armeijan valvontaansa, kutsuen niitä ”vanhoiksi huhuiksi, joita välistä putkahtaa esiin”.
Al-Sissin tärkein avustaja, yleisesikuntapäällikkö Sedki Sobhi antoi toisen varoituksen Mursille tällä viikolla. Hän sanoi, että ”vaikka armeija ei normaalisti puutu politiikkaan, se seuraa tarkoin, mitä kansan parissa tapahtuu, ja on kaduilla sekunnin kuluessa, jos kansa niin haluaa”. Hän antoi lausuntonsa vierailulla UAE:ssa, joka pidätti 11 egyptiläistä epäiltyinä Muslimiveljeskunnan jäsenyydestä ja puuttumisesta maan sisäisiin asioihin.
MUSLIMIVELJESKUNNAN ja presidentti Mursin valtakauden alku ei ole sujunut myönteisesti taitamattomasta ja haparoivasta asioiden hoidosta johtuen, mikä on saanut kansanjoukot uudelleen mielenosoituksiin ja vaatimaan uutta vallankumousta maassa. http://www.timesofisrael.com/egypts-military-growing-impatient-with-morsi/

3. USA:n senaattori Marco Rubio, Rep.Fla, sanoi tavatessaan presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Netanyahun Israelin vierailunsa aikana, että hän on mielissään presidentti Obaman toteuttaessa kauan sitten toivotun virallisen vierailunsa Israelissa maaliskuussa.
AP:n antaman raportin mukaan Rubio totesi: ”Totta kai Jerusalem on Israelin pääkaupunki”. Tätä toteamus ei kuitenkaan sisältynyt presidentti Peresin kanslian tilaisuudesta antamaan tiedotukseen, vaan siinä korostettiin maiden välistä molempien puolueiden kannattamaa yhteistoimintaa sekä Iranin ydinaseen estämisen välttämättömyyttä. Samat huomiot sisältyivät myös Netanyahun antamaan tiedotukseen tavattuaan Rubion.

MARCO RUBIO on nousevia republikaanien poliitikkoja, jota uumoillaan ehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaaleja varten. Hän on suosittu etenkin puolueen konservatiivien parissa.
”Te asutte erittäin haastavassa ympäristössä, mutta Israelin ja Amerikan välinen yhteys on tärkeimpiä, joita meillä on”, Rubio sanoi. ”Ilman epäilystä antautumisemme tähän yhteyteen on molempien puolueiden suosiossa, ja niin sen tulee olla jatkossakin”. http://www.timesofisrael.com/rubio-jerusalem-is-of-course-israels-capital/

4. BAIT HAYEHUDI (Juutalainen Koti) puolueen taholta viestitetään, että puolue ottaa todesta Netanyahun vihjailut uusista ennen aikaisista vaaleista, ja on aloittanut vaalikampanjansa valmistelut. Mikäli osoittautuu, ettei Netanyahu pysty muodostamaan maalle laajaa toimivaa yhteishallitusta, hän voi olla pakotettu kysymään kansan mieltä uudelleen.
MAARIV-lehti raportoi torstaina, että Bait Yehudi-puolueen kampanjakomitea piti ensimmäisen kokouksensa, jossa haarukoitiin puolueen optioita mahdollisten uusien vaalien alla ja toiseksi strategiasta puolueen imagon nostamiseksi Knessetissä. Tietolähteet vakuuttavat, ettei Bennett ole onnellinen siitä, että Netanyahu antoi Livnille rauhan-keskusteljen johdon, eikä toisaalta voi kääntää selkäänsä sopimukselle Lapidin kanssa. ”Sopimuksemme Lapidin kanssa on sitova, emmekä voi mennä hallitukseen ilman häntä”, puolueen taholta todetaan. ”Mieluummin menemme uusiin vaaleihin, sopimus on oikea ja rohkea”. Atidin meno hallitukseen on samoin epävarmaa Lapidin vaatimusten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165492#.USXXMGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Samarian asukkaitten komitea ennustaa, että Netanyahun ja Livnin välinen sopimus tulee aiheuttamaan monia ongelmia juutalaisyhteisöille. Komitean puheenjohtaja Benny Katzover totesi keskiviikkona, että hallitusyhteistyösopimus Likutenun ja Hatnuan välillä on suunniteltu nostamaan rauhanprosessin lippu unohtaen samalla kysymykset yhteisestä kuorman kantamisesta ja sosiaalisesta tasapuolisuudesta. ”Livni kannattaa rakennuskieltoa muissa paitsi ns. ”setlementtiblokeissa”. Tämä asettaa 150 000 juutalaista uudelleen epävarmaan tulevaisuuteen ja 95:ssa %:ssa Juudean ja Samarian alueita”. Hän sanoi, etteivät amerikkalaiset ole niin tyhmiä, etteivät huomaisi hyödyntää tilaisuutta, ja että Netanyahu ja Livni ovat kuin siamilaiset erottamattomat kaksoset, jotka haluavat perustaa terrorismin pesäkkeen Israelin valtion sydänalueille. ”Livni ottaa Ehud Barakin viitan pahana poliisina, joka pystyy estämään lakien etenemistä, joilla kohennettaisiin juutalaisyhteisöjen asemaa Juudeassa ja Samariassa. Hän tulee keittämään amerikkalaisten kanssa uusia rakennuskieltoja ja luovuttamaan maata palestiinalaisille”. Hän sanoi, että näissä oloissa Bair Yehudin ainoa mahdollisuus on vahvistaa liittoaan Yesh Atidin kanssa, sillä Shas-puolue kannattaa Livnin ja Netanyahun sopimusta, koska siinä Haredi-kansa jätetään pois yhteisen taakan kantamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165481#.USXcAmJHT-k
-          Korkea IDF:n Juudean ja Samarian alueilla toimiva upseeri sanoo armeijan harjoittelevan potentiaalista kolmatta intifadaa varten, eikä rauhankeskustelujen aloittamisen varalta, joita hän pitää epätodennäköisinä. Upseeri kertoi mielipiteistään armeijan radiossa keskiviikkona todeten, että hän osallistuu harjoituksiin lähtien oletuksesta, että seuraava väkivalta-aalto, intifada, kestää neljän viikon ajan. Esimerkkeinä käytetään sitä, miten armeija valmistautui toiseen intifadaan 2005, joka vaati yli tuhannen israelilaisen hengen. Hän esitti kolme liipaisinta, jotka voisivat laukaista väkivallan täyteen voimaan. Ensimmäinen on presidentti Obaman vierailun aiheuttama pettymys, ellei hänellä ole toimivaa suunnitelmaa Israelin painostamiseksi PA:n johdon vaatimuksiin. Toisena hän näkee PA:n puheenjohtajan mahdollisen eron joko vapaaehtoisesti tai pakotettuna. Kolmas tekijä voisi olla Iranin johtaman Hamasin ja Hizbullahin aloittama sota Israelia vastaan, johon kumpikin on hyvin varustautunut. Hän kertoo, että Jasser Arafat käytti Ariel Sharonin vierailua Temppelivuorella syyskuussa 2005 - väittäen hänen vastoin todellisuutta tunkeutuneen A-l-Aksa moskeijaan siten häväisten sen – tekosyynä komentaessaan Hamasin, Fatahin ja Al-Aksa Marttyyrien prikaatit kuten myös Tanzim-joukot, joita johti Marwan Barghouti, aloittamaan sodan Israelia vastaan. Useista lähteistä on saatu tietää, jopa Suha Arafatin kertomana ja Hamas-johtajan pojan Hassan Yousefin, joka toimi Mossadin agenttina, kertomana, että intifada oli aiemmin suunniteltu vain odottaen sopivaa tilaisuutta. Arafat, joka oli koonnut itselleen yli miljardin USD:n omaisuuden, ei halunnut jättää kohtaloaan epävarman kansanjohtajan varaan, vaan aloitti murhaavat terrori-iskut siviilikohteita vastaan Israelissa. Kahviloita, ravintoloita, busseja, kansan-joukkoja pommitettiin taivaan tuuliin ilman varoitusta tai rajoitusta ikään tai suku-puoleen katsomatta. Se oli puhdasta terroria räikeimmässä muodossaan IDF:n pitäessä käsiään sidottuina sallien Arafatin apulaisineen liikkua vapaasti maassa ja sen ulkopuolella, kunnes hänet lopulta eristettiin Ramallahiin Mukatan hallinto-keskukseen. Toivottavasti armeijan ohella myös poliitikot ovat oppineet jotain. Abbas käyttää täysin oppi-isänsä Arafatin taktiikkaa hämäten ulkomaat muka Israelin alistamana uhrina kulkien pitkin maailmaa heittäen Israelin päälle lokaa ja rapaa samaan aikaan, kun ulkomaiden satojen miljardien avustukset häviävät korruptoituneiden PA:n johtajien pankkitileille, mutta kaiken aikaa valittaen taloutensa romahtamista, ellei pikaista avustusta saada lisää ulkomailta. Arabimaat ovat täysin tietoisia tästä kaksinais-pelistä ja ovat hyvin hitaita avaamaan miljardivarojensa hanat, eikä kuten sini-silmäiset eurooppalaiset, jotka ottavat todesta kaikki PA:n johdon valheet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165496#.USXgjGJHT-k

Wednesday, February 20, 2013

KESKIVIIKKO 20.02.13


KESKIVIIKKO 20.02.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja Hatnua-puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin sopimusta hallitusyhteistyöstä on pidettävä yllättävänä monestakin syystä. Mitkä Netanyahun (Bibi) perimmäiset vaikuttimet lienevät olleetkin tarjotessaan Livnille oikeus- ja ympäristöministerin paikkoja sekä rauhankeskustelujen johtoa palestiinalaisten kanssa, hänen päätöstään voidaan pitää hätiköitynä ja huonosti harkittuna, eli Bibin sanoin: ”Toivoni on rauhan-sopimuksesta kahden valtion periaatteen mukaan, jotka määrittelin Bar Ilan puheessani. Tänään ojennan rauhankäteni taas kerran. Haluamme rauhanprosessia ja toivomme sen tällä kertaa tuottavan tuloksia”. Hatnua saa myös yhden Knessetin valiokunnan puheen-johtajuuden. Bibi mainitsi puheessaan myös vaatimukset yhteisen taakan kantamisen vastuusta asepalvelussa ja työelämässä, sekä Iranin, Syyrian ja Hizbullahin aiheuttamat ennen näkemättömät uhkakuvat. Hän kehotti siirtämään syrjään erimielisyydet ja yhdistämään voimavarat Israelin valtion hyväksi. ”Israel vaatii nyt laajapohjaista hallitusta, ja tänään olemme ottaneet ensimmäisen askeleen tähän suuntaan”.

tzipi livni toisteli puheessaan Netanyahun mainitsemia asioita lisäten, että kaksi ja puoli kuukautta sitten Hatnua-puolue perustettiin taistelemaan rauhansopimuksen puolesta. Hän painotti, ettei rauhansopimus palestiinalaisten kanssa ole yhtään vähäarvoisempi kuin talous- ja sosiaalipoliittiset kysymykset.

LIVNIN äkillinen takinkääntäminen asettaa vakavan kysymyksen hänen periaatteittensa todellisuudesta, sillä ennen vaaleja hän toimi lähes hysteerisesti luodakseen yhteisen rintaman Lapidin ja Bennettin sekä Labourin kanssa pystyäkseen estämään Netanyhaun valinnan uudelleen hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi. Nyt hän on ensimmäisenä varmistamassa, että Netanyahu tulee johtamaan seuraavaa hallitusta. Livni kieltäytyi Olmertilta perimänsä Kadiman puheenjohtajan ominaisuudessa liittymästä Netanyahun johtamaan hallitukseen, mikä johti puolueen kansasuosion kutistumisen 28:sta kansanedustajasta kahteen Livnin hajotettua sen perustaakseen oman Hatnua-puolueensa.
Politiikassa näyttää toteutuvan sääntö: ”Älä koskaan sano ei koskaan, sillä tulet kuitenkin rikkomaan sen”. Netanyahu vakuutti ennen vaaleja, ettei Livni tule koskaan johtamaan rauhanprosessia hänen hallituksessaan.
LIVNIN valinta oikeusministeriksi antaa hänelle mahdollisuuden viivyttää ja estää oikeiston esittämiä lakiesityksiä, mikä voi aiheuttaa pahaa ristivetoa hallituksessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303813

BAIT YEHUDI-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett valitti Netanyahun tekemää sopimusta Livnin kanssa todeten, että se tekee vaikeaksi hänen johtamalleen puolueelle liittyä Bibin johtamaan hallitukseen. Hän perusteli kantaansa todeten, että Livni on valmis jakamaan Jerusalemin ja joka oli osavastuussa Gazan juutalaisten karkotuksesta. ”Esitettyämme kantamme ”setlementti-toiminnasta” ja jäädessämme odottamaan Likudin vastausta, Netanyahu näyttää olleen hyväksymässä Tzipi Livnin ja Amir Peretzin näkökannat”.
Amir Peretz on ehdolla Netanyahun hallituksen ympäristöministeriksi. 
NAFTALI Bennett vastustaa palestiinalaista valtiota Israelin sydänalueille, mutta ei välttämättä rauhankeskusteluja, koska ”keskustelu on hyväksi, vaikka ne eivät johtaisikaan mihinkään”.
TV-10 raportoi, että seuraavaksi Netanyahu sopii Kadiman liittymisestä koaliittioon tarjoten Shaul Mofasille strategisten asiain ministeriötä.
Sitä seuraavat sopimukset Shasin ja UTJ:n kanssa, mikä antaisi hallitukselle 57 kansanedustajan tuen 120:stä; Likutenu 31; Shas 11, UTJ 7, Hatnua 6 ja Kadima 2. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165446#.USRj-GJHT-k

2. TUOMARI Elyakim Rubinstein, joka johti 19. Knessetin vaalilautakuntaa, toteaa vaalien jälkeen, että monenlaista rikollista ja hylättävää vaalilakien rikkomista tapahtui erityisesti arabiyhteisöjen alueilla, ja vaatii jotain radikaalia tehtäväksi ennen seuraavia vaaleja. Hän esitti kameroiden asettamista vaalipaikoille, mikä estäisi ylimääräisten vaalilippujen tunkemista äänestyslaatikoihin, vaikka äänestyksen pitäisi olla luoteeltaan salaista, sillä ”asialle on tehtävä jotain todella ratkaisevaa, ettei sama toistuisi”.

RUBINSTEININ esitys kameroista vaalipaikoilla sisältyy hänen raporttiinsa, joka julkistettiin tiistaina. Hän kutsui ryhmiä eri puolelta maata esittämään omia näkökantojaan lautakunnalle, ja suurimmat ryhmät tulivat Juudean ja Samarian aleilta. Heidän esittämänsä näkökannat näyttävät tehneen vaikutuksen Rubinsteiniin, mikä sisältyy hänen laatimaansa raporttiin.
Juudean ja Samaria alueneuvosto asetti kolmisensataa valvojaa arabiyhteisöjen vaalipaikoille. He kertoivat todenneensa 70 räikeää vaalipetosta sekä kymmeniä epäilyttäviä tapauksia, joita ei suoraan voida katsoa rikollisiksi.

ALUENEUVOSTON puheenjohtaja Sagi Kleiser toimi tarkkailijana Arabeh arabikylässä ala Galileassa. ”Paikalliset vaalijohtajat vakuuttivat kaikkien äänestävän, ja niiden äänet, jotka eivät käyttäneet oikeuttaan, jaettiin tasan puolueiden kesken. Kukin puolue sai 50 lisä-ääntä”. Hän kertoi myös saaneensa tarjouksen 20:stä äänestä Likudille, jos hän ei raportoi rikosta.
Rubinstein kertoo saaneensa tietää lukuisista samankaltaisista tapauksista ja lukeneensa niistä sanomalehdistä. ”Meidän tulee pystyä lopettamaan tämä”, hän toteaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165431#.USRrJGJHT-k

3. DEBKAFILE raportoi, että Syyrian presidentti Bashar Assad on vetänyt armeijansa viidennen divisioonan Israelin rajan tuntumasta ja siirtänyt sen tykistöineen Damaskokseen. Päätöksen tarkoituksena on vahvistaa pääkaupungin ja Assadin siellä toimivan hallituksen puolustusta; muodostaa puskurivyöhyke Israelia vastaan, sekä antaa Jihadin taistelijoille vapaa pääsy Israelin rajan tuntumaan, jossa ne voivat tehdä rajoitettuja hyökkäyksiä rajan yli.
DF toteaa Assadin käyttäneen samaa taktiikkaa salliessaan kurdi-taistelijoiden 6 kuukautta sitten tulla Irakista Syyrian puolelle ja perustaa tukikohtiaan Turkin vastaisen rajan tuntumaan. Nämä PKK-separatistiryhmät tekivät hyökkäyksiä Syyriassa olevista tukikohdistaan Turkin puolelle armeijan kohteita vastaan palaten sitten turvaan tukikohtiinsa Syyriassa. Tämä pakotti Erdoganin hallituksen tekemään sopimuksen PKK-johtajien kanssa, vaikka heidän tukikohtansa Syyriassa säilyivät mahdollistaen uudet hyökkäykset.

DEBKAFILE toteaa, ettei Israelilla ole samaa mahdollisuutta solmia sopimusta rajan läheisyyteen tulevien Jihadin ja Al-Qaidan joukkojen kanssa, koska niiden hyökkäysten päämääränä on Israelin tuhoaminen, ei sopimusten solmiminen sen kanssa.
DF huomioi edelleen, että Israelin johtajat olivat vaikean ratkaisun edessä salliessaan 6. helmikuuta 7 Syyrian puolella rajaa haavoittuneen päästä hoitoon Israelissa. Heidän kerrottiin olevan siviilejä, mutta toisten tietojen mukaan Assadin armeijan sotilaita, minkä johdosta Israelia olisi voitu syyttää Assadin avustamisesta. Asia ratkaistiin kieltäytymällä julkistamasta heidän henkilötietojaan. YK puuttui asiaan välittömästi sanoen, ettei heitä voida palauttaa rajan yli Syyriaan. http://www.debka.com/article/22775/Assad’s-troops-retreat-from-Golan-leaving-Islamist-rebels-to-confront-Israel-

4. TUTKIMUKSEN mukaan antisemiittiset hyökkäykset ovat nousseet rajusti Ranskassa. Vuonna 2012 siellä tehtiin 614 hyökkäystä, mikä osoittaa 58 %:n nousua edellisvuodesta. Tutkimuksen julkisti tiistaina Ranskan juutalaisyhteisöjen turvallisuusosasto SPCJ. Tutkimuksessa selviää, että antisemiittisiä hyökkäyksiä tehtiin vuonna 2012 yhteensä 614, kun niiden luku oli edellisenä vuonna 389. ”Vuosi 2012 on ollut erityisen väkivaltainen juutalaisia kohtaan”, todetaan raportissa, jossa selvitetään myös maaliskuun 19. päivänä tehty aseellinen hyökkäys Toulousen koulun edustalla, jossa rabbi ja kolme koululasta saivat surmansa.

FYYSISIÄ tai verbaalisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan kirjattiin 82 %:n kasvu; viime vuonna 315, edellisenä vuonna 177. SPCJ:n raportissa todetaan, että 96:ssa antisemiittisessä hyökkäyksessä käytettiin asetta. Raportissa tähdennetään, että antisemiittiset pahoinpitelyt olivat lähes kaksinkertaistuneet, joita rekisteröitiin 57 vuonna 2011.
Raportissa nähdään kaksi huippua hyökkäyksissä: Toulousen ampumahyökkäystä v. 2011 seurasi 90 hyökkäystä 10 päivän kuluessa, sekä lokakuun 6. päivän hyökkäys kosher-super-markettia vastaan haavoittaen kahta ihmistä, mitä seurasi 28 hyökkäystä 8 päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/study-finds-sharp-rise-in-anti-semitic-attacks-in-france/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n uunituore ulkoministeri John Kerry lähtee pitkälle Euroopan ja Lähi Idän kiertueelleen 24. helmikuuta ja palaa kotimaahansa 6. maaliskuuta. Hänen vierailuohjelmaansa kuuluvat Englanti, Saksa, Ranska Italia, Turkki, Egypti, Saudi Arabia, UAE ja Qatar, mutta ei Israel eikä Ramallah. Keskustelut keskittyvät Malin, Syyrian ja Afganistanin kysymyksiin. Kerry aikoo liittyä presidentti Obaman seurueeseen, joka matkustaa Lähi Itään 20. maaliskuuta. Obaman ohjelmassa on vierailu Israelin ohella Jordaniassa ja Ramallahissa. Hänen uskotaan keskittyvän Iranin ja Syyrian tilanteisiin, mutta vähemmän rauhanprosessiin PA:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-bypass-israel-in-first-middle-east-trip/
-          Vatikaanin lähettiläs Syyriaan arkkipiispa Mario Zenari kertoi Vatikaanin radion haastattelussa 15.helmikuuta olevansa suruissaan maailman hiljaisuudesta Syyrian verenvuodatukseen. ”Me kävelemme uhrien veressä kansainvälisen yhteisön pestessä kätensä Syyrian konfliktiin”, hän totesi. Haastattelun jälkeen Syyrian ilmavoimien tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Jamil Hassan kutsui kokoon suljetun tilaisuuden johtavien uskonnollisten johtajien kanssa, johon osallistui Syyrian suurmufti Ahmad Badr Hassoun, kuten saudiuutistoimisto Elaph raportoi. Hassan tuomitsi Zenarin antaman haastattelun selitellen sitten, miten käyttää sitä hallituksen hyväksi. Hän ehdotti arkkipiispa Zenarin autosaattueen pommittamista tienvarsi-pommilla samaan tapaan kuin Iranin vallankumouskaartin kenraali Hassan Shateri surmattiin viime viikolla Damaskoksen ja Beirutin välisellä valtatiellä. Hän arvioi, että hyökkäyksestä voitaisiin sitten syyttä kapinallisia. Syyrian on todettu suorittaneen lukuisia ei-toivottujen henkilöitten murhia, joista näyttävin oli Libanonin entisen pääministerin Rafik Hararin murha valtavalla autopommilla Beirutin keskustassa v. 2005, jonka tutkimuksia on siitä lähtien suoritettu kansainvälisen tribunaalin toimesta. Syyllisiksi todettiin useita Hizbullahin jäseniä, joita ei ole voitu saada oikeuden eteen. Elaph uutistoimisto raportoi samalla, että Rafikin poika Saad Hariri asuu Pariisissa jatkuvan uhan alaisena. Vatikaanin Cor Unum hyväntekeväisyysjärjestön johtaja kardinaali Robert Sarah matkustaa Jordaniaan tavaten Syyrian pakolaisia ja Jordanian kuninkaan Abdullh II:n.  
-          Oikeuden tutkimuksissa v. 2010 Israelin vankilassa itsemurhan tehneen Mossadin   entisen agentin Ben Zygierin tapausta on havaittu, että kahta vankilan upseeria ja kahta vartijaa voitaneen syyttää huolimattomuudesta tai heitteille jättämisestä. Vankilan henkilökunnan taholta todetaan, ettei vankilaa voida yksin syyttää agentin itsemurhasta, koska siihen liittyi useita muita tekijöitä, joista ei ole kerrottu. Kahta kansanedustajaa, jotka asian julkistivat, ei voitane syyttää salaisuuden paljastamista. http://www.timesofisrael.com/prison-staff-to-pay-the-price-for-zygier-suicide/
-          USA:n kansalaisista 99 % uskoo, että Iranin ydinase on 10 vuoden aikana todellinen uhka Yhdysvalloille, kuten myös Pohjois-Korean ydinase ja kansainvälinen terrorismi. Heistä 83 % pitää uhkaa kriittisenä, kun 18 % pitää tärkeänä mutta ei kriittisenä. Vain 1 % piti sitä pienimpänä uhkana. Kansainvälistä terroria 81 % piti kriittisenä ja 17 % merkittävänä uhkana. Muita uhkakuvia olivat: Islamin fundamentalismi 53% - 28%; Kiinan talous- ja sotilasmahti 52%-39%; Venäjän sotilasmahti 29% - 53%; Intian ja Pakistanin välinen konflikti 25% - 55%. Republikaaneista 70% pelkää islamin fundamentalismia, Demokraateista 46%. Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia 44% katsoi uhkaksi, pudotusta 14% edellisvuodesta. Gallup suoritettiin helmikuun 7. – 10. päivien välisenä aikana, 1015 ihmistä haastateltiin. Virhe 45%. http://www.timesofisrael.com/99-of-americans-consider-iranian-nukes-a-threat/
-          Syyrian kapinalliset pitävät Hizbullahia terrorijärjestönä varmaankin siksi, että se taistelee Assadin joukkojen rinnalla. EU ei kuitenkaan näe asiaa siten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165453#.USSR8GJHT-k
-          Venäjä valmistautuu Syyrian ulkoministerin vierailuun Moskovassa haastatellen arabiliiton pääsihteeriä ja arabimaitten ulkoministereitä. Syyrian ulkoministeri Walid Muallemin Moskovan vierailu on ajoitettu 24. helmikuuta. Venäjä alkaa osoittaa selviä kärsimättömyyden oireita Syyrian tilanteen jatkumisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=303884
-          800 palestiinalaista vankia Israelin vankiloissa järjesti päivän kestävän syömälakon tukeakseen syömälakossa olevia turvallisuusvankeja, joista yhden kerrotaan paastonneen 200 päivää. Mielenosoituksia heidän tukemisekseen on järjestetty monin paikoin Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla. Väkivalta on noussut suuresti Juudean ja Samarian reunoilla, erityisesti israelilaisautoilijoita vastaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=303797, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165429#.USSU5mJHT-kTuesday, February 19, 2013

TIISTAI 19.02.13


TIISTAI 19.02.13

1. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat saamassa ilkeitä muotoja, kuten usein tapahtuu asioiden pitkittyessä ja viivästyessä. Osoituksena tästä on pääministerille osoitettu kirje, jossa kirjeen kirjoittaja MC väittää olevansa entinen opetusministeriön vastuullinen työntekijä, joka joutui työssään opetusministerin Gideon Saarin lähentelyn ja asemaansa hyväkseen käyttäen epä-korrektin seksuaalisen kohtelun alaiseksi. Hän kertoo kirjoittaneensa asiasta lehdelle, mutta se ei koskaan julkaissut sitä, jonka johdosta hän osoittaa sen suoraan pääministerille.

Kirjettä epäillään väärennökseksi ja tekaistuksi poliittisessa mustamaalaamisessa, ettei opetusministeri Saaria nimitettäisi uudelleen ministeriön johtoon. Oikea MC kertoo median haastattelussa, ettei hänellä ole mitään tekemistä kirjeen kanssa. Koska asia on julkistettu, oikeuskansleri Weinstein sanoo aloittavansa tutkimukset asiassa. Kohtalon ivaako lienee, että oikeuskanslerin oma vaimo joutuu oikeuteen syytettynä siirtolaisen palkkaamisesta, jolla ei ole työlupaa Israelissa, ja jollaisen palkkaaminen on rikos maan lakia vastaan.

2. MIELLYTTÄVÄMPI uutinen tulee Yesh Atid-puolueen johtajan Yair Lapidin taholta, joka JP:n artikkelin mukaan ”ojentaa oliivinlehvän” Netanyahulle. Lapid oli huolestunut JP:ssä ja julkisuudessa julkaistujen uutisten johdosta, joiden mukaan Lapidin ja Bennettin tarkoituksena on kaataa Netanyahun hallitus tai kaivaa maata sen alta. Aivan aiheeton epäily ei liene, sillä Lapid uhitteli vaalivoittonsa jälkeen, että hän jättäytyy oppositioon, josta käsin hän pystyy kaatamaan Netanyahun hallituksen 18 kuukauden kuluessa ja istuutumaan itse pääministerin korkeaselkäiseen pehmustettuun tuoliin, jonka Netanyahu tosin hylkäsi ja hankki sen tilalle karkean puutuolin – liekö peräpukamat kiusana?

YAIR LAPID lähetti Netanyahulle henkilökohtaisen seuraavanlaisen viestin:
”Emme me kaiva maata hallituksesi alta tai kaada sitä. Haluamme seuraavan hallituksen palvelevan koko kautensa ajan. Meillä on omat päämäärämme ja tehtävämme, joita pyrimme toteuttamaan. Älä huolehti turhasta”.
ISRAEL Beitenuhn taholta vähätellään Lapidin viestiä, varsinkin jos se lähetettiin median välityksellä, eikä vielä tiedetä, saiko pääministeri sen henkilökohtaisesti.
Lapid esitti aiemmin huolensa siitä, ettei häneen oltu otettu yhteyttä moneen päivään, ja että neuvottelut näyttävät juuttuneen paikoilleen. Hän on huolestunut myös siitä, että Netanyahu ryntää suoraan ministerivalintoihin ennen kuin on sovittu sisällöstä. ”Se, millä on todellista arvoa ei ole henkilö-kysymykset, vaan se mihin hän maata johtaa, mihin päämäärään ja millaisilla arvoilla”, hän totesi lisäten: ”Selvitettyään tämän hallituksen muodostaminen käy nopeasti”.

BAIT HAYEHUD-puolueen puheenjohtaja Neftali Bennett valitti myös neuvottelujen hitautta todeten, että kun asiasisällöstä on sovittu ennen ministerivalinoja, hallitus pystytään muodostamaan 24 tunnin kuluessa. Likudin taholta muistutettiin Bennettiä, että keskusteluja asiasisällöstä on käyty kaiken aikaa, ja Bennettille tarjottiin edullisia paikkoja hallituksessa, jos se tekee päätöksen ensimmäisenä.
NETANYAHU kääntyi ahdingossaan myös Labour-puolueen puoleen tunnustellen sen halua hallitukseen, mutta Shelly Yachimovich totesi ideologiakuilun liian suureksi. ”Olimme Netanyahun alaurakoitsijoita ja tiedämme, mihin sen johti. Ihmiset vaativat meitä hallitukseen sen imagon kirkastamiseksi. Olemmeko me jokin ehkäisyväline? Ei mikään ministerin paikka, kuinka korkea tahansa, tule muuttamaan päätöstämme”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303729

3. GAZASSA asuvia palestiinalaisia on yhä enenevässä määrin liittymässä Bashar Assadin armeijaa vastaan sotiviin kapinallisiin. Heitä on mennyt sinne aiemminkin, enemmän henkilökohtaisista syistä kuten paeten heille annettuja vankilatuomioita tai seikkailunhalusta, kuin ideologisista syitä johtuen, mutta nyt määrät ovat kasvaneet. Hamasin valvoma Al-Quds uutistoimisto kertoo, että Syyrian taisteluihin osallistuvat Gazan palestiinalaiset ovat Salafin tai Jihadin jäseniä, jotkut myös entisiä Hamasin pyssymiehiä.
Syyriassa he liittyvät al-Qaidan tai Jahbat al-Nusratin joukkoihin. Al-Nusra perustettiin 2012 ja on siitä lähtien toiminut itsenäisesti etenkin Aleppon seudulla, mikä häiritsee yhteisen kapinallis-johdon muodostamista. Al-Nusra julistettiin USA:n toimesta terrorijärjestöksi.
Salafi-ryhmien johtaja Gazassa Abu al-Ayna al-Ansari sanoi militanttien matkustavan Syyriaan vapaaehtoisesti, mutta ei halua kertoa, onko se koordinoitu Syyrian Vapaan Armeijan (FSA) kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=303722

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Syyrian kapinalliset ovat saamassa raskasta aseistusta Bosnian ja Kosovon muslimeilta, jotka uskonnollisesti ovat lähellä Al-Qaidaa. Artikkelissa todetaan, että ensimmäistä kertaa he saavat aseita taholta, joita länsimaat eivät valvo eivätkä rahoita. Tämä on antanut kapinallisille uutta pontta taisteluissa Assadin joukkoja vastaan, joita Venäjä aseistaa aiemmin tehtyjen toimitussopimusten varjolla. Useimmat Kosovosta ja Bosniasta tulevat aseet on tarkoitettu Al-Nusran tai al-Qaidan taistelijoille.
DF:n mukaan Al-Nusran pyssymiehet tekevät ratsioita rajan yli Libanoniin Bekaan laaksossa olevia Hizbullahin tukikohtia ja valvonta-asemia vastaan palaten takaisin Syyrian puolelle.
Debkafile kertoo edelleen, että Hizbullahin lähettämät tuhat taistelijaa Syyriassa eivät hyökkää kyliä vastaan, kuten kapinallislähteet väittävät, vaan ne on lähetetty puolustamaan  Assadille uskollisia shia-muslimi-kyliä kapinallisten hyökkäyksiltä. http://www.debka.com/article/22773/Syrian-Islamists-meet-Hizballah-head-on-–-take-in-arms-from-Bosnia-Kosovo

EU päätti eilisessä istunnossaan antaa Syyrian kapinallisille ei-tappavaa apua, eli aseita ei vielä haluta avoimesti lähettää, vaikka epäsuorasti niiden kuljettamista kapinallisille rahoitetaan. Tämä on joka tapauksessa paha diplomaattinen tappio presidentti Bashar Assadille. Venäjä kuljettaa aseita ja aputarvikkeita Assadin joukoille suurilla kuljetuskoneillaan, joilla se evakuoi Syyriassa olevia venäläisiä pois sodan jaloista.
USA ilmoittaa Syyrian asenteensa muutoksesta saadakseen tukea suunnitelmalleen, jonka mukaan USA ei vaadi Assadin eroa, vaan suosittaa hänen hallintonsa jatkavan toimintaansa parlamenttivaalien välivaiheen ajan ja sen myötä uuden hallituksen muodostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165389#.USMkW2JHT-k

5. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset harkitsevat salaisuuskiellon osittaista poistamista koskien eristysvankeudessa itsemurhan 2010 tehneen Ben Zygierin tapausta. Hän palveli Mossadin joukoissa, hänellä oli Israelin ja Australian kansalaisuus. Hänen tapauksensa toi julkisuuteen arabikansanedustaja Ahmed Tibi, jota tukee pari muuta kansanedustajaa. Oikeus-viranomaiset sanovat, että heitä voidaan syyttää valtiosalaisuuden julkistamisesta. Pääministeri Netanyahu kehotti asiaa penkovat hillitsemään julkisuudentarvettaan ja antamaan maan turvallisuudesta vastaaville järjestöille kuten Mossad tarvittavan työrauhan.
Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch sanoo, että Zygierille annettiin hänen tarvitsemansa psykologinen ja oikeusapu. Hän vakuutti, ettei Israelin vankiloissa pidetä nimettömiä vankeja, jotka voitaisiin poistaa elävien kirjoista julkisuudelta piilossa.

Ben Zygierin tapaus on hämärä eikä hänen työskentelystään Mossadin palveluksessa tiedetä juuri mitään epämääräisiä huhuja lukuun ottamatta, joissa hänet yhdistetään milloin mihinkin ulkomailla tapahtuneeseen epätavalliseen tapahtumaan. Dubain poliisipäällikkö vakuuttaa, ettei Zygier tarjonnut heille Mossadin agenttien nimiä, kuten väitetään. Turvallisuusviranomaisten taholta vihjaillaan, että Zygier oli aikeissa paljastaa Mossadin salaisia operaatioita tai agentteja, minkä johdosta hänet pidätettiin. Mistään rikoksesta häntä ei syytetty, mutta hänen eristämisensä erikoisturvalliseen selliin kuin pahimmat rikolliset, vaatinee omat selityksensä. Sellistä otetuissa turvallisuuskameran kuvissa selli on täysin tyhjä ilman mitään huonekaluja vangin istuessa kaljussa sellissä paljaalla lattialla. Ehkä tarkoituksena olikin saada hänen mielensä pois tasapainosta, ja siinä ainakin onnistuttiin.
Ben Zygier teki lakanoista hirttoköyden ja hirttäytyi siihen WC-tilassa, kameran näkökentän ulkopuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165394#.USMshGJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi lähettää turvallisuusvaltuuskunnan Israeliin lähiaikoina, kuten TV-10 raportoi eilen. Egypti kutsui lähettiläänsä pois Israelista marraskuussa vastalauseeksi operaatio ”Pilvenpatsas” aloittamisesta Gazassa. Mursi kuitenkin vakuuttaa pitävänsä maitten välille solmitun rauhansopimuksen sen peruuttamiseksi tai muuttamiseksi tehdyistä vaatimuksista huolimatta. Valtuuskunta keskustelee Israelin viranomaisten kanssa Gazan tilanteesta ja muista yhteisistä ongelmista, joista Siinain niemimaalle pesiytyneet terrorijärjestöt ovat pahimpia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165399#.USMyrWJHT-k
-          Libanonin median mukaan Israelin sukellusveneitä on nähty Libanonin rannikon edustalla Sidonin ja Nakuran välillä. Ranskalaisvalmistetta olevat monitorit havaitsivat tunkeilijat ja asiasta informoitiin YK:ta, kertoo Al-Dayar päivälehti. IAF:n hävittäjät partioivat lähes päivittäin Libanonin ilmatilassa YK:n moitteista huolimatta pystyäkseen valvomaan, ettei Bashar Assadin nykyaikaisia ohjuksia ja massatuho-aseita kuljeteta Hizbullahille. Iran on vakuuttanut, että niitä siirretään Libanoniin Israelin häirintäyrityksistä huolimatta. YK:n turvallisuusneuvoston tekemän päätös-lauselman 1701 mukaan Hizbullah ei saa aseistautua, ja YK:n asettamien UNIFIL-joukkojen tarkoituksena oli huolehtia päätöslauselman toteutumisesta. Käytännössä ne eivät ole pystyneet estämään mitään, päinvastoin suojaavat Hizbullahin joukkoja IDF:n vastatoimilta väittäen, ettei Hizbullah ole saanut uusia aseita. Kuitenkin julkisuudessa kerrotaan, että Hizbullahin ohjusarsenaali on 65 000 rakettia ja ohjusta, joilla se uhkaa Israelin kaupunkeja ja kyliä aina Ashkeloniin ja Dimonaan saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165385#.USM0c2JHT-k
-          Syyrian kapinalliset väittävät, että Assadin joukkojen ampumat ballistiset ohjukset Aleppossa kapinallisten haltuun joutuneissa lähiöissä surmasivat 50 siviiliä. kuten Al-Jazeera raportoi lisäten, että ohjukset oli tähdätty siviilialueille. Saman lähteen mukaan Assadin armeija ampui Scud-ohjuksen Aleppon Al-Rafaat lähiöön. Syyriassa riehuu pahanlaatuinen propagandasota, eikä sieltä tuleviin uutisiin voi luottaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4346622,00.html
-          PA:n strategiaan kuuluvat valheelliset ja tarkoituksellisen liioitellut tiedot. Uutislähteet kertovat, että tätä tehdään demografian avustamiseksi voidakseen esittää maailmalle liioiteltuja väestölukuja. Uutislähteiden mukaan USA haluaa PA:n ja Israelin välisten neuvottelujen pikaista jatkumista presidentti Bushin vahvistaman opin mukaan, jota Olmert kehitti edelleen. Sen perusteella arabienemmistöiset kylät ja kaupunginosat luovutetaan PA:n valvontaan ja liitetään tulevaan kuvitteelliseen Palestiinan valtioon, mutta juutalaisenemmistöiset liitetään Israeliin. Tämän johdosta palestiinalaiset ovat tehostaneet laittomien asuintalojen rakentamista Jerusalemin itäosiin voidakseen osoittaa palestiinalaisenemmistön. Tätä harjoitetaan Jerusalemin kaupungin valvonta-yrityksistä ja laittomien rakennusten poistamisesta huolimatta. USA:n Jerusalemin itäosassa toimivan konsulaatin virka-autot partioivat arabikuljettajien ohjaamina Juudean ja Samarian alueille sekä Jerusalemin itäosissa tarkkaillen arabitalojen purkamista ja nostaen välittömän propagandakampanjan sen estämiseksi. Sen tiedetään rohkaisevan arabeja tehostamaan laitonta rakennustoimintaa ja jopa rakentaen itse YK:n peitteen suojassa Israelin valtion omistamalle maalle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4345545,00.html
-          Rafi Eitan, aikoinaan korkea Mossad-agentti ja Olmertin hallituksen ministeri, sanoo, että pääministeri Ariel Sharon oli viimeistelemässä suunnitelmaansa yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta ennen sairastumistaan ja massiivista aivo-verenvuotoa, joka alisti hänet koomaan ja vihanneksen asteelle vuodesta 2006 lähtien. Jonathan Pollard oli Eitanin ohjauksessa jäätyään kiinni, ja hänen USA:n viranomaisille toimittamansa dokumentit olivat raskauttavia Pollardin tuomitsemiseksi elinkautiseen ilman armonanomisoikeutta. Eitan on 86-vuotiaaksi edelleen aktiivinen ja ottaa rajusti kantaa tapahtumiin, kuten ”arabikevään” tukemiseen, mitä hän pitää Obaman hallituksen karkeana virheenä uhraten Pohjois-Afrikan arabimaat ja ennen kaikkea Egyptin ja Syyrian sekasortoiseen tilaan. Nyt Obaman Israelin vierailun kynnyksellä maaliskuun puolen välin jälkeen Eitan tarttuu Sharonin kesken jääneeseen suunnitelmaan Juudean ja Samaria luovuttamisesta vaikka yksipuolisesti, aivan kuin Sharon luopui Gazasta. Rafi Eitan on yksi niistä vasemmistolaisilla silmä-lapuilla varustetuista juutalaisista, joille rauhantilan aikaansaaminen on pyhä tehtävä vaikka oman turvallisuutensa kustannuksella, mistä Gaza ja nyt Eitanin esitykset ovat järkyttäviä esimerkkejä Oslon sopimusten jatkeena. Eitan ei usko, että Obama olisi valmis armahtamaan Pollardin, ja ainakaan presidentti Peresin armonanomusten vilpittömyyteen tuskin voi luottaa, sillä hän osallistui välillisesti hänen tuomioonsa. http://www.timesofisrael.com/sharon-was-about-to-leave-two-thirds-of-the-west-bank/Monday, February 18, 2013

MAANANTAI 18.02.13


MAANANTAI 18.02.13

1. ISRAELIN hallitusneuvottelut junnaavat entistä hidasta tahtiaan. Pääministeri Netanyahun lupaukset nopeista ja sujuvista neuvotteluista laajan yhteishallituksen muodostamiseksi ovat tällä hetkellä pattitilanteessa. Pahinta tässä kaikessa on puoluejohtajien keskinäiset syyttelyt, mitkä voivat vaikeuttaa luottamuksen syntymistä myöhemmässä vaiheessa, sillä politiikassa taito pystyä alistumaan kompromisseihin on demokratian sääntöjen mukaan välttämätöntä. Henkilökohtaisen sympatiat ja antipatiat aina pelaavat jonkinlaista roolia korkeimpia asteita myöten, mutta niillä ei pitäisi koskaan olla johtavaa roolia kansan kohtaloista päätettäessä.

SIVUSTA tilanteita seuraten ei voi välttyä havainnolta, että pohjimmaltaan hallitusneuvottelut ovat juuttuneet syvään luottamuspulaan ja epäluuloon vastapuolten todellisista päämääristä.
Netanyahu syyttää suoraan Lapidia ja Bennettiä henkilökohtaisten intressiensä asettamisesta sen edelle, mikä on parasta kansalle, kuten JP:n Gil Hoffman otsikoi artikkelinsa. Hän jatkaa artikkeliaan todeten, että Netanyahu on raivostunut (furious) ”Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välisestä salaliitosta”, kuten hän sitä nimittää, voidakseen estää Likutenua muodostamasta koaliittiota  Shasin ja UTJ:n kanssa Likud-lähteiden mukaan. ”Heidän tarkoituksensa ei ole saavuttaa sovintoa avainkysymyksissä, vain pyrkiä syrjäyttämään Haredi-puolueet”.
Likudin parissa pilkataan Lapidin suunnitelmaa Haredi-kansan osallistumisesta yleiseen asepalveluun, ettei se tuo suurempaa tasa-arvoa eikä jaa yhteistä kuormaa tasaisemmin. Edelleen Hoffman esittää, että Lapidin ja Bennettin tarkoituksena on särkeä Likudin ja Haredi-puolueitten välinen 36-vuotinen yhteistoiminta, mikä johtaisi siihen, etteivät ne seuraavien vaalien jälkeen suosittelisi Netanyahua pääministeriksi, joilla hän uhkaa salaliittolaisia.

YKSI kompastuskivi on Netanyahu ja Libermanin välinen sopimus, että ulkoministerin paikka pidetään auki Libermania varten, kunnes oikeusprosessi on ohi, mikä voi kestää kuukausia. Netanyahu aikonee johtaa itse ulkoministeriötä sen aikana olettaen, että oikeuden päätös on vapauttava. Ulkoministeriön henkilökunta on antanut pääministerille harvinaisen viestin, jossa he sanovat toivovansa, ettei Avigdor Libermania asetettaisi uudelleen ministeriön johtoon.
Likudin taholta selitetään, että ”jos Netanyahu voisi luottaa Lapidiin, hän voisi rikkoa sopimuksensa Libermanin kanssa, mutta ettei hän ole ollenkaan vakuuttunut Lapidista”.
Netanyahun tarkoituksena on rakentaa vähemmistöhallitus 57:n kansanedustajan varaan siten, että hallitukseen tulisivat Likutenu, Shas, UTJ, Hatnua ja Kadima. Atid- ja Bait Yehuda-puolueet voisivat sitten itse päättää, tulevatko hallitukseen molemmat tai jompikumpi. Pääministeri tarjosi Livnille oikeusministeriötä, TV-10 mukaan hän kieltäytyi siitä. Toiseksi Liville kaavaillaan rauhanprosessiin kuuluvien asioiden hoitoa, mitä pidetään virheenä.

JUUTALAISYHTEISÖJEN  johtoon kuuluva henkilö totesi Shasin johtajalle Yishaille, että Bennett tekee suuren virheen hylätessään Haredi-puolueet ja liittoutuessaan ei-uskonnollisen Yesh Atid-puolueen kanssa. Yishai varoitti: ”Jos diplomaattinen prosessi alkaa PA:n kanssa, Lapid tulee heittämään Bennettin ulos hallituksesta. Me Shas-puolueessa  emme ole vasemmiston vararengas”.
BENNETT puolestaan kielsi tiedot, että Bait Yehudi haluaa hallitukseen ilman Haredi-puolueita todeten, että jos Netanyahu suostuu kuorman tasaiseen jakamiseen ja vaali-järjestelmän uusimiseen, sopimus Atid- ja Yehudi-puolueitten kanssa syntyisi kopeasti. Hän moitti Netanyahua suunnitelmista rakentaa hallitus Labourin ja Hatnuan varaan, millä hän pettää äänestäjänsä. ”Likud ivaa äänestäjiensä älykkyyttä syyttäessään meitä äänestäjiemme pettämisestä”, sanoo Bait ja Yehudin ke. Ayelet Shaket. ”Likudin ensimmäinen kumppani on Livni, joka johti neuvotteluja palestiinalaisten kanssa; sama Livni, jonka vaaliteemana oli Palestiinan valtion perustaminen, joka jakaisi Jerusalemin, joka sanoi Netanjahusta, että hän on johtamassa meitä tuhoon. Eikö tätä voida pitää äänestäjien pettämisenä?” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303585

2. SEKÄ PA että Israel pyrkivät vaikuttamaan Obaman hallitukseen ennen ulkoministeri John Kerryn vierailua loppukuusta ja presidentti Barack Obaman maaliskuun 20.-22. päivinä tapahtuvaa Israelin vierailua. Netanyahu passitti jo useita päiviä sitten pääneuvottelijansa Yitzhak Molchon ja neuvonantajansa Yaacov Amidrorin Washingtoniin valmistelemaan USA:n johtajien Israelin vierailuja. Israelin viranomaisten mukaan Molcho palasi Washingtonista kertoen, ettei Obaman hallitus ole valmistelemassa uutta esitystä palestiinalaiskysymyksessä, eikä nähnyt mahdollisuuksia prosessin etenemiseksi vierailujen aikana.
YAACOV Anidror, joka palasi myös kotiin, kertoi hallituksen istunnossa sunnuntaina, että Obaman vierailun yhteydessä lasketaan perustukset, joiden varaan USA:n ja Israelin väliset suhteet tullaan rakentamaan seuraavan neljän vuoden aikana.

NETANYAHU selitti Likudin ministereille tarkoitetussa tilaisuudessa, että Obaman vierailu ja sen aikana keskusteltu diplomaattinen prosessi ovat ne syyt, miksi hän haluaa rakentaa mahdollisimman laajapohjaisen yhteishallituksen.
Hän selitti edelleen, että vain vahva hallitus antaa Israelille mahdollisuuden diplomaattiseen joustoon keskusteluissa palestiinalaisten kanssa, mutta ettei yhdenkään puolueen hallituksen sisällä tule esittää vaatimuksia tarkoituksettomista myönnytyksistä.

PA lähetti alkuviikosta Washingtoniin pääneuvottelijansa Saeb Erekatin sekä Muhammad Shtayyehin esittääkseen Obaman hallituksen edustajille tärkeimmät ehtonsa neuvotteluissa. PA:n virkailija Ramallahissa kertoi saksalaisen uutistoimiston journalistille, että PA tulee vaatimaan täyttä rakennuskieltoa Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosissa, sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttamista ehtona neuvottelujen alkamiseksi. Edelleen virkailija selitti, että neuvottelut tulee perustaa selviin referensseihin, kuten YK:n Israelin ja arabien välisestä konfliktista antamiin julkilausumiin. Hän sanoi Erekatin ja Shtayyehin vaativan Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen alkamista siitä, mihin ne jäivät pääministeri Ehud Olmertin aikana. Olmert tarjosi 100 % n. 3 %:n maavaihdoilla.

PA:n puheenjohtajana Mahmoud Abbasin, jonka virkakausi päättyi virallisesti tammikuussa 2009, poliittinen neuvonantaja Nimer Hammad sanoi, ettei hän ole tietoinen Netanyahun suunnittelemasta vankien vapauttamisesta hyvän tahdon eleenä palestiinalaisille. Israelin hallitus on aina silloin tällöin vapauttanut tuomittuja terroristeja, kuten Gilad Shalitin vapautuksen yhteydessä 1027 vankia saamatta mitään vastaelettä PA:n taholta. Israel vaatii vapautettavilta kirjallisen vakuutuksen olla palaamatta terroriin, mutta Shin Bet ja IDF joutuvat säännöllisesti etsimään ja pidättämään heitä syyllistyneinä erilaisiin rikoksiin ja terroriin.

PA:n korkea virkailija sanoi sunnuntaina, että PA ja Israel ovat sopineet 550:n terrorismista tuomitun palestiinalaisen vapauttamisesta hyvän tahdon eleenä Obaman Israelin vierailulle. Maariv-lehti kertoi USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron soittaneen Abbasille Pakistaniin, jossa hän on vierailulla, ja vahvistaneen tiedon. Kuten edellä kerrotaan, Nimer Hammad kieltää tietävänsä mitään vankien vaihtamisesta. Vaihdossa ei vapautettaisi Fatah-Tanzimin entistä johtajaa Marwan Barghoutia, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta, eikä PFLP:n johtajaa Ahmad Saadatia, joka tuomittiin ministeri Rehavam Zeevin murhasta 30:n vuoden vankeuteen. http://www.timesofisrael.com/report-claims-jailed-palestinians-to-be-freed-for-obama-visit/, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303552

3. TAIVAALLINEN keskeytys, otsikoi JP artikkelinsa, jossa käsitellään perjantaina Venäjän Shelyabinskissä tapahtunutta meteorin tai pienen asteroidin hämmästyttävää lentoa alueen yli. Vaikka sitä kuvaillaan pieneksi, sillä oli 30:n Hiroshiman ydinpommin voimakkuus. Shelyabinski on teollisuuskaupunki, jossa on myös ydin- ja ohjusteollisuutta. Asukkaita siinä on tilastojen mukaan 1 130 132. Asteroidi haavoitti 1 200 ihmistä, särki kymmeniä tuhansia ikkunalaseja ja romahdutti ainakin yhden sinkkitehtaan katon. Sen EMP-vaikutus vahingoitti sähkölaitteita ja autojen automaattihälytyksiä ja sai kaikki kaupungin koirat haukkumaan.

Juutalainen Chabad-seurakunta oli Jumalan palveluksessaan asteroidin jylistessä heidän synagogansa yli valaisten sisätilat, ja valtavan pamauksen jälkeen kaikki ikkunalasit särkyivät.
Yksi mies nousi istuimeltaan mennen ulos ihmettelemään, mitä tapahtui, kun suuri lasin-kappale putosi hänen vähää ennen vapauttamalle istuimelleen. Se oli ensimmäinen ihme. 
Ihmiset yrittivät hakea turvaa lasinsirpaleilta, mutta ei ollut paikkaa, minne paeta. Toinen ihme tapahtui siinä, ettei toimistossa ollut ketään, koska sekin ikkunalasit särkyivät sinkoutuen joka puolelle, kuten seurakunnan emissarirabbi Yechiel Levitin kertoo. Seurakunta ihmetteli aikansa, mitä tapahtui, mutta jatkoi sitten rukouksiaan huolimatta hyytävästä ilmasta kaikkien ikkunalasien särkyessä ja tuulen puhaltaessa vapaasti sisään. Kukaan ei ollut haavoittunut.
Chelyabisnkin alueen johtava rabbi Meir Kirsch totesi tapahtumasta, että kaupungin ihmiset ovat peloissaan ja etsivät turvaa toisistaan. NASA:n laskelmien mukaan asteroidin voimakkuus oli 500 kilotonnia, eli 30 kertaa Hiroshimaan pudotettu ydinpommi 1945. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=303581
4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu sanoi puhuessaan Jewish Agencyn hallituksen kokouksen jäsenille Jerusalemissa maanantaina Pohjois-Korean tapauksen osoittavan, etteivät pakotteet yksin riitä estämään päättäväisiä hallituksia jatkamasta ydinaseohjelmansa toteuttamista, kuten myös Iranissa nähdään. Hän selitti, että todellisia sanktioita tulee vahvistaa todellisilla sotilaallisen ratkaisun mahdollisuudella. Hän sanoi, ettei Iran peittele haluaan tuhota Israel eikä sitä, että sen ydinohjelman päämääränä on ydinpommi, jolla se uhkaa Israelia ja koko maailmaa. Hän vakuutti, että Iranin ydinpommihaaveiden estäminen on ensimmäinen tehtävä maailman turvallisuuden parantamiseksi. Hän sanoi Obaman suostuneen siihen, että tämä asia on hänen Israelin vierailunsa ykköskysymys. Hän suositteli Nathan Sharanskyn toimikauden jatkamista neljällä vuodella todeten: ”Minun sukupolveni saadessa haavansa taistelukentällä, Sharansky sai omat haavansa Neuvostoliiton vankiloissa.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303626
-          USA:n republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2016 vaaleissa Marco Rubio on vierailulla Israelissa hakeakseen juutalaisten tukea ja näyttäytyäkseen kansalle. Hän tapaa vierailunsa aikana presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä PA:n paikalla olevaa johtoa. Tämä Floridasta kotoisin oleva ehdokas on toista kertaa Israelissa – ensimmäinen oli 2010 -  ja jatkaa täältä Jordaniaan. Hän kertoi websivullaan tulevansa vierailulle senaatin tiedustelu- ja ulkoasianvaliokunnan jäsenenä. Hän kiitteli Jordanian roolia uskollisena ystävänä ja sanoi haluavansa oppia lisää Syyrian tilanteesta. Jordaniassa hän tapaa kuningas Abdullah II:n. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303616
-          USA:n puolustusministerin virkaan Obaman ehdottama John Hagel näyttää saavan tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi kongressin seuraavassa kokouksessa, sanoo John McCain, joka edustaa republikaaneja Arizonasta. Senaatti äänestää asiasta 26. helmikuuta jäsenten palattua lomiltaan. Demokraateilla on 55 jäsenen enemmistö  sadan jäsenen senaatissa. Hagel on 66-vuotias Vietnamin sodan veteraani. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=303554
-          Iran parlamentin jäsen Alaeddin Boroujerdi vakuuttaa, ettei Iran koskaan tule luopumaan oikeudestaan uraanin rikastamiseksi eikä sulkemaan Fordon maanalaista uraanilaitosta. Ylin kaitsija ali Khamenei vakuuttaa, että jos Iran tekee päätöksen ydinpommin rakentamiseksi, mikään mahti maailmassa ei estä sitä. Hän kuitenkin vakuuttaa samalla, ettei päätöstä ole tehty eikä Iran tarvitse ydinpommia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165350#.USHuMmJHT-k
-          Israelissa seurataan kauhulla presidentti Obaman vihjailuja siitä, että USA voi esittää YK:lle Iranin ydinteollisuutta koskevan toimintansa perustamista Ali Khamenin vuosia sitten antamaan fatwaan, uskonnolliseen tulkintaan, joka kieltää ydinpommin rakentamisen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad suunnittelee virallista vierailua Kairossa presidentti Mohammed Mursin vieraana. Hän totesi edellisen Kairon vierailunsa aikana, että Iran on jo ydin- ja avaruusvalta. Iranin johtajien lausunnoista voidaan tehdä johtopäätös, että Iranilla on tarpeeksi uraania ja kaikki komponentit kuten myös tietotaito ydinpommin rakentamiseksi nopeasti, jos se niin haluaa. Ainoa epäselvä kysymys on pommin sijoittaminen ohjuksen kärkiosaan, jota Pohjois-Korean ydinkokeissa testattiin, ja joita se lupaa tehdä vielä pari tai kolme. Kuten aiemmin raportoitiin, Iranin ydinasetoimintaa johtava henkilö oli seuraamassa ydinkoetta. USA:n kokenut lähettiläs Thomas Pickering, joka avustaa Obamaa lausuntojen muotoilussa, kirjoitti tiistaina 12.02.13: ”Vuosia sitten Khamenei antoi fatwan, jolla hän tuomitsi ydinaseen. Washington voisi hyödyntää tätä fatwaa laatimalla YK:n turvallisuusneuvostolle siihen perustuvan julkilausuman. Tämä nostaisi askel askeleelta Khamenein ulkomaista profiilia ja samalla painostaisi Irania perustuen sen omaan uskonnolliseen riippuvuuteensa.” Toisin sanoin Pickering suosittaa Iranin ydinteollisuuden saavutusten sekä sen tietoetaidon hyväksymistä ydinpommin rakentamiseksi, jos se niin päättää, mutta ei sen romuttamista. Debkafilen artikkelissa todetaan, että tämä tarkoittaisi länsimaiden perustavan suhteensa Iranin ydinpommista Khamenein väärään uskonnolliseen tulkintaan, johon hänellä ei ole oikeutta, ja joka ei siten sido shia-muslimien ja vielä vähemmän sunni-muslimien käsiä. Shia-muslimit opettavat, että valehteleminen on sallittua muslimille, jos sillä pelastaa henkensä tai jos se tuottaa kunnia islamille.  http://www.debka.com/article/22771/US-plan-for-UN-to-endorse-Khamenei’s-fatwa-Shock-in-Jerusalem-
-