MAANANTAI 29.04.13


MAANANTAI 29.04.13

1. JP:n New Yorkin konferenssissa monet merkittävät, entiset ja nykyiset, henkilöt ovat esittäneet puheissaan mielipiteitään Lähi Idän tilanteista, joissa Israelin asema vihamielisen ja yhä sekavammaksi kehittyvässä ympäristössä käy joittenkin mielestä yhä kriittisemmäksi. Syyrian tilanne on tietenkin huomioiden keskipisteessä, koska se pohjoisena rajanaapurina, joka on edelleen teknisessä sotatilassa Israelin kanssa, ponnistelee edelleen syvissä sisäisissä ristiriidoissa ja sodassa, jota kutsutaan sisällissodaksi, mutta joka yhä enemmän on kehittynyt maan ulkopuolelta johdetuksi ja aseistetuksi operaatioksi presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi. Assad lupasi, ettei hän käytä maan suuria massatuho-aseitaan omia kansalaisiaan vastaan jättäen asian auki niiden käyttämiseksi ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan. Joittenkin tarkkailijoitten ja Englannin ja Ranskan kuten myös Israelin johtajat syyttävät Assadia niiden käyttämisestä, mutta puolueettomien tutkimusten puutteen vuoksi USA ja muutkin kuten Venäjä kiistävät sen ja vaativat lisätutkimuksia.

ISRAELIN strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz totesi puheessaan, ettei Israel ole koskaan pyytänyt Yhdysvaltoja sotilaalliseen operaation Syyriassa. ”Me emme koskaan pyytäneet emmekä rohkaisseet Yhdysvaltoja sotilaalliseen operaatioon Syyriassa”, Steinitz sanoi puheessaan ehdottomasti kieltäen tiedot, että Israel painostaisi presidentti Obamaa.
ISRAELIN USA:n lähettiläs Michel Oren painotti samaa linjaa edellisen puhujan kanssa todeten, että Israel ole painostanut eikä edes suositellut turvautumista sotilastoimiin Syyriassa. Steinitz sanoi, ettei Israel halua vaikuttaa USA:n päätöksiin, mihin toimiin se haluaa ryhtyä verenvuodatuksen lopettamiseksi Israelin pohjoisessa rajanaapurissa, mutta hän käytti kovia sanoja todetessaan, ettei Israel salli massatuhoaseiden joutuvan terrori-järjestöjen käsiin, ja tulee toimimaan tarvittaessa yksin sen estämiseksi.
OREN kuitenkin painotti, että Israelin ja USA:n keskinäisen yhteistoiminnan ja ymmärryksen vuoksi on tärkeää, että myös itsenäisistä toimista keskustellaan ja informoidaan molemmin puolin väärinkäsitysten estämiseksi.
STEINITZ varoitti puheessaan niputtamasta Syyriaa ja Irania samaan kategoriaan todeten, että ydinasein varustettu Iran muodostaa eloonjäämiskysymyksen Israelille, mutta ettei Syyria sitä ole, vaikka ongelmia maiden välillä onkin. Lisäksi Iran voisi vuosikymmenessä ilman kansainvälistä valvontaa rakentaa sata ydinpommia, joilla se pystyisi vaikuttamaan koko Lähi Idän tasapainotilaan hegemonian saavuttamiseksi, ja uhkaamaan Euroopan pääkaupunkeja. Oren valitti, että jotkut medialähteet, joista hän mainitsi New York Times ja NBC,  pyrkivät sekoittamaan Israelin ja USA:n välisiä suhteita julkaisten artikkeleita ja esittäen väitteitä ilman todellisuuspohjaa ja näyttöjä, joita hän on joutunut selvittämään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167549#.UX4Dw2JHT-k

ENTINEN Mossadin johtaja Meir Dagan selitti puheessaan, että on ennen kuulumatonta poliittisen päättäjätahon jättävän huomiotta koko turvallisuustahon varoitukset ja esittävän julkisuudessa sotaisia puheita Irania vastaan. Hän puolusti TV-2:n haastattelussa näkemystään viitaten hänen, Shin Betin johtaja Yuval Diskin ja IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi keskusteluun Netanyahun ja puolustusministeri Barakin kanssa muutamien ministereitten läsnä ollessa, miten suhtautua Iranin. Hän kertoi, että tilaisuudessa kaikki kolme turvallisuusjohtajaa vastustivat Netanyahun ja Barakin käskyä valmistautua Iranin sotaan saaden osan ministereistä puolelleen. Hän painotti, että vaikka eri tahojen välillä olikin selkeitä näkemyseroja, kukaan läsnä olleista ei missään vaiheessa kyseenalaistanut poliittisen tahon oikeutta lopulliseen päätökseen asiassa. Dagan sanoi, että missä vaiheessa tahansa on mahdollista painostaa Irania sen ydinsuunnitelman toteuttamisessa.
Vuonna 2010 pidetyssä tilaisuudessa Dagan kutsui käskyä laittomaksi, kun Ashkenazi kutsui sitä strategiseksi virheeksi. Hän painotti sitä, että vain turvallisuuskabinetilla on oikeus päättää sodasta ja rauhasta, ja ilman sen päätöstä olisi voitu ajautua laittomaan sotaan, jota kukaan ei lopuksi halunnut. Hän sanoi Netanyahun ja Barakin pyrkineen varastamaan päätöksen sodasta alkaessaan puhua julkisuudessa välittömästä sodasta. http://www.timesofisrael.com/former-mossad-chief-defends-decision-to-defy-netanyahu-on-iran/

2. AJOITTAINEN  rakettituli Gazasta Israelin puolelle osoittaa IDF:n pelotteluvoiman alkavan hajota, toteaa Avi Issacharoff Times of Israel artikkelissaan. Hän sanoo, että viiden kuukauden aikana ”Pilvenpatsas” operaatio jälkeen Gazasta on ammuttu 18 rakettia.
Hän toteaa lisäksi, että vaikka Israel on vastannut niihin vastaiskuillaan, kohteet eivät välttämättä ole olleet oikeita.
Lauantain alkanut Lag ba´Omer juhlinta komeine kokkotulineen, jotka kovan helteen ja tuulen vuoksi sytyttivät lukuisia pienpaloja etenkin rannikon alueilla, Kassam-raketin iskeytyminen Sde Eshkolin alueelle lauantai-iltana, antoi selkeän varoituksen tilanteen muutoksesta.
Vaikka poliittiset päätöksentekijät Netanyahua myöten vakuuttavat, ettei Israel tule sallimaan tilanteen ajautuvan siihen, mitä se oli ennen ”Pilvenpatsas” (Pillar of Defence) operaatiota, käytännössä paikalliset asukkaat Gazan rajan tuntumassa joutuvat pakosta totuttautumaan uudelleen tosiasiaan, ettei mikään ole ratkaisevasti muuttunut.

Vaikka uutiset kertovat, ettei kukaan haavoittunut eikä aineellisia vahinkoja aiheutunut raketin pudottua aukealle alueelle, hälytyssireenin kolkko ulvonta ajaa asukkaat mihin aikaan tahansa vuorokaudesta sirpalesuojaan, koska sireeni ei kerro, mihin raketti putoaa. Tämä on eräänlaista venäläistä rulettia ilman, että Venäjällä on mitään tekemistä sen kanssa. Jos raketti osuu taloon, karkeatekoisen raketin tuhot ovat suuret, ja ihmisvaurioiden lisäämiseksi sen räjähdekärkeen on sullottu metallikuulia ja teräviä metallisiruja.
ARTIKKELISSA  todetaan, että vaikka Hamas on vastuussa siitä, mitä Gazassa tapahtuu, siellä toimii järjestöjä kuten salafit ja al-Aksa marttyyrit, jotka eivät aina kysy Hamasin lupaa. Tilanne on sama Libanonissa, jossa Israel pitää Libanonin hallitusta vastuussa Hizbullahin tai jonkun muun ajoittain ampumista raketeista uhaten sitä vastatoimilla. Hamas on viimeisten uutisten mukaan pidättänyt salafin jäseniä Gazassa, mutta se voi vain kiihottaa iskuihin, ja on saanut Israelin vankiloissa istuvat terroristit syömälakkoon myötätunnon osoitukseksi. 
Hamas on myös lisännyt poliisiensa partiointia lähellä raja-aitaa.
IDF:n iskut Hamasin kohteisiin eivät aina tuo toivottua tulosta, eikä Egyptin painostamisella ole myöskään saatu pysyviä tuloksia.
Israelin päätökset sulkea Gazaan johtavat terminaalit ja avustusten vieminen sinne saa puolestaan maailman yleisen tuomion joukkorangaistuksena asukkaita kohtaan.
Ehkä vain Messiaan saapuminen pystyy muuttamaan tilanteen Gazassa ja Lähi Idässä.  http://www.timesofisrael.com/sporadic-rocket-fire-from-gaza-shows-idfs-deterrence-eroding/

Gazan kouluissa opetetaan 15-17-vuotiaita nuoria Kalashnikov kiväärien käyttöön, kuten Harriet Sherwoodin artikkelissa todetaan. Toisen artikkelin mukaan totuttautuminen aseisiin aloitetaan jo viiden ikäisistä lähtien. Uutta sotaista sukupolvea kasvatetaan rauhan ja yhteisen rinnakkaiselon asemesta. http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/28/gaza-schoolboys-trained-use-kalashnikovs

3. VENÄJÄN apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov tapasi Beirutin kolmipäiväisen vierailunsa aikana Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin. Raportin mukaan Bokdanov esitti pääsihteerille Venäjän tyytymättömyyden Hizbullahin osallistumisesta Syyrian sotaan. Hän kieltäytyi vastaamasta journalistien kysymyksiin asiasta, mutta sanoi tavanneensa myös Syyrian kapinallisten edustajia ja keskustelleen heidän kanssaan mahdollisuuksista sopimukseen pääsemisestä Assadin hallituksen kanssa.
Israelin ulkoministeriön tiedottaja Figal Palmor sanoi, ettei tässä ole mitään uutta, sillä Venäjä on tukenut ja tukee Hizbullahia ja Hamasia vain ihmetellen, minkälaisia esimerkkejä Venäjä haluaa esittää tämän tapaamisen kautta.

Kenraaliluutnantti Yahiya Sawafi, Iranin vallankumouskaartin komentajan korkea neuvonantaja, sanoi sunnuntaina Iranin valtion IRIB TV-uutisten mukaan, että USA ja Israel ovat solmineet salaliiton Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi kesällä ennen kesäkuun puoliväliä pidettäviä Iranin presidentin vaaleja, joissa Ahmadinejad ei voi asettua ehdokkaaksi. Hän varoitti vihamielisestä taktiikasta, jota USA ja Israel voivat käyttää häiritäkseen vaaleja ja särkeäkseen kansan yhtenäisyyttä. Obama on aiemmin todennut, että kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa laukaisee USA:n vastatoimet, vaikka päätöstä ei ole tehty. Israel on pysytellyt sivussa Syyrian ongelmista, mutta ympäristöministeri Amir Peretz vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan siviilien verenvuodatus Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/us-israel-plotting-to-oust-assad-by-june-iranian-official-claims/

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n entinen presidenttiehdokas John McCain liittyi muutamiin kongressin jäseniin vaatien, että USA:n tulee tehdä jotain lopettaakseen Syyrian sisällissodan ja kemiallisten aseiden käytön omia kansalaisiaan vastaan. Obama asetti tämän ehdoksi, jonka ylittäminen tulee väistämättä aiheuttamaan USA:n vastatoimet, mutta Obama vastustaa uutta sotaa eikä halua lähettää joukkojaan Syyrian rintamalle. Hän voi kuitenkin antaa hyökkäysaseita kapinallisille ja tehostaa vapaaehtoisten rekrytointia heidän tuekseen. Useiden kongressin jäsenten suurin huoli koskee kuitenkin Assadin massatuhoaseiden varastoja ja ohjusasemien turvaamista, etteivät ne joudu terrorijärjestöjen kuten Hizbullah ja Lakhat al-Nusran käsiin. Senaattori Lindsey Graham sanoo, että USA pystyy suoriutumaan siitä ilman maajoukkoja.  http://www.timesofisrael.com/american-lawmakers-call-for-intervention-in-syria/
-          Iranin vallankumouskaartin korkea upseeri prikaatinkenraali Mohammad Hossein Sepehr sanoi vieraillessaan maan lounaisosassa sijaitsevassa Shahrekordin kaupungissa, että Iranin raja ulottuu nyt Välimerelle saakka. Hänen uskotaan tarkoittaneen tällä Iranin luottamussuhteita Libanonin ja Syyrian kanssa Hizbullahin kautta. Iranin semi-riippumaton uutistoimisto FARS raportoi prikaatinkenraalin todenneen, että maan ohjuskalusto riittää eliminoimaan Israelin Iron Dome ja muut ohjuspuolustus-järjestelmät, ja jos Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaa, Israel tuhotaan kokonaan. IAF on viime päivien aikana tehnyt useita harjoituslentoja Libanonin rajan tuntumaan ja jopa ylittäen ne, mikä hermostuttaa Iranin johtajia, jotka ovat sitoutuneet puolustamaan Libanonia ja Syyriaa. Iran on avustanut Hizbullahia UAV-tiedustelukoneitten rakentamiseksi, joilla se voisi vakoilla Israelin ilmatilaa ja valokuvata sotilaallisia kohteita. Onneksi sotaa käydään vielä median kautta. http://www.timesofisrael.com/iran-warns-israel-against-attacking-hezbollah/
-          Korkein oikeus antoi valtiolle aikaa heinäkuun 15 päivään saakka Amonan etäyhteisön tuhoamiseksi, joka oli määrä suorittaa huhtikuun loppuun mennessä. NGO-järjestöt, jotka ovat yleensä äärivasemmistoa edustavia, kutsuvat oikeuden päätöstä voitoksi. Ne väittävät arabien omistavan maan, jolle etäyhteisö rakennettiin. Valtio halusi siirtää sen tuhoamista voidakseen tutkia asiaa tarkemmin, sillä arabit käyttävät usein eurooppalaisten aktivistien kiihottamina ja avustuksella tekaistuja karttoja ja väärennettyjä omistusoikeusdokumentteja vaatimustensa tukena. Tapaus on samalla uuden hallituksen testitapaus, sillä etenkin Bait HaYehudi-puolue sanoo vastustavansa juutalaisyhteisöjen tuhoamista Juudeassa ja Samariassa. Amona perustettiin 1995 valtion rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 2.1 miljoonan USD tuen turvin. Helmikuun 1. päivänä 2006 Amonassa oli raivokkaita yhteenottoja poliisin ja asukkaitten välillä 9 pysyvän asuinrakennuksen tuhoamisen johdosta.   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/High-Court-delays-Amona-evacuation-until-July-15-311362
-          Hallitus puoltaa uusia lakiesityksiä, joilla pääministeri uskoo voivansa murtaa monopolien vallan maassa, mikä johtaa autonhintojen ja varaosien laskemiseen ja yleiseen hintatason alenemiseen. Hänellä on kuitenkin monia kovia taisteluja edessä sekä ammattiliittojen että yksityisten yhtiöiden kanssa, kuten satamahallinto ja Israelin sähköyhtiö, jotka ovat hallinneet markkinoita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PM-Reforms-needed-to-break-monopolies-lower-prices-311390

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019