Friday, January 04, 2013

PERJANTAI 04.01.13


PERJANTAI 04.01.13

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin lausuntoja vuonna 2010 on tarkastellut MEMRI (Lähi Idän Median Tutkimusinstituutti). Näistä lausunnoista, joita hän julkisti web-sivullaan, selviää Mursin syvällisin ajattelutapa. Niihin sisältyy mm. hänen toteamuksensa, ettei mitään neuvotteluja voida käydä ”noiden apinoiden ja sikojen jälkeläisten” kanssa, joilla hän tietenkin tarkoittaa juutalaisia. Tällä hän halusi mitätöidä Israelin ja palestiinalaisten väliset neuvottelut.

”Tarpeettomat (Israelin ja palestiinalaisten väliset) neuvottelut ovat ajan ja mahdollisuuksien haaskausta”, Mursi kertoo internetin sivullaan. ”Sionistit pelaavat aikaa voittaakseen uusia tilaisuuksia, samalla kun palestiinalaiset, muslimit ja arabit menettävät tilaisuuksia, eivätkä he saa siitä mitään. Me näemme, miten tämä unelma on hajottanut. Tämä unelma on aina ollut illuusio. Sittenkin on palestiinalaisia, jotka virheellisesti uskovat saavansa jotain vihollisiltaan.
Tämä ”Palestiinan Auktoriteetti” on amerikkalaisten ja israelilaisten vihollisten luomus ainoana tarkoituksenaan vastustaa palestiinalaisten tahtoa ja intressejä.” 

Mursi lisää edelliseen: ”Ei kukaan järkevä ihminen odota mitään tuloksia tällä tiellä. Joko hyväksyt kaiken, mitä he vaativat, tai seurauksena on sota. Vain tätä Palestiinan maan miehittäjät ymmärtävät – nuo verenimijät, jotka hyökkäävät palestiinalaisten kimppuun, nuo sodanlietsojat, apinoiden ja sikojen jälkeläiset.” Hän jatkaa todeten, että kaikki mahdolliset taistelumuodot on valjastettava heitä vastaan.
”Täytyy olla aseellinen vastarinta Palestiinan maalla noita rikollisia sionisteja vastaan, jotka hyökkäävät palestiinalaisten ja Palestiinan kimppuun. Tulee olla poliittinen ja taloudellinen vastarinta boikotin kautta, sekä taistelijoiden tukemista. Muslimien ja arabien tulee harjoittaa tätä Palestiinan ulkopuolella. Heidän tulee tukea taistelijoita ja ahdistaa sionisteja, missä he ovatkin. Ei yhdenkään arabi- tai muslimikansan tai hallituksen tule olla missään tekemisissä heidän kanssaan, vaan heitä tulee painostaa, heille ei tule antaa mitään mahdollisuutta, eikä heitä tule päästää yhteenkään arabi- tai muslimimaahan. Heidät tulee ajaa ulos maista.”

”Sionisteilla ei ole mitään oikeutta Palestiinan maahan, eikä heille ole paikkaa Palestiinan maalla. Mitä he ottivat 1947-1948 on puhdasta riistoa, ja se mitä he tekevät nyt on sitä samaa. Emme millään muotoa hyväksy ”vihreää linjaa”, sillä Palestiinan maa kuuluu palestiinalaisille eikä sionisteille,” Mursi jatkaa vuodatustaan 2010 internetissä julkaisemassaan artikkelissa todeten, että ”kaikki yhteydet on katkaistava tähän ryöstelevään rikolliseen yhteisöön, jota amerikkalaiset tukevat aseillaan kuten myös omilla ydinaseillaan, joiden olemassaolo on hyvin tunnettu. Se johtaa heidän tuhoamiseensa.”
Mursi syyttää, että ”sionistit ovat sytyttäneet rauhattomuuden liekkejä, missä hyvänsä he ovatkin ja toteaa, että he ymmärtävät vain voiman kieltä”.

PRESIDENTTI Mursi on myöhemmissä videoissaan, joita MEMRI on kääntänyt, todennut vaalikamppailunsa yhteydessä: ”Jihad (Pyhä sota) on tiemme ja Koran on perustuslakimme.”
Kuluvan viikon aikana Mursin neuvonantaja totesi, että ”Israel tulee häviämään Lähi Idästä vuosikymmenen kuluessa, ja että sionismin ideologia on päättynyt epäonnistumiseen”.
Hän syytti Israelia miehittäjämaana. Hän suosittaa kansanmurhaa.
Täytyy todeta tähän Mursin vuodatukseen, että ”kovin edistyneitä sikoja ja apinoita Lähi Itä on pystynyt luomaan”, jos tämän insinöörikoulutuksen saaneen presidentin havainnot ovat totta.

2. PALESTIINAN Auktoriteetin puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota media ystävällisesti kunnioittaa tittelillä ”presidentti”, sanoi puhuessaan torstaina PLO:n kokouksessa, jonka puheenjohtajana hän myös toimii, että ilman arabimaitten lupaamaa turvaverkkoa palestiinalaisten asema tulee kurjistumaan entisestään.
Arabiliiton maat lupasivat Dohassa viime kuussa pitämäsään konferenssissa 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n pohjattomaan pussiin sen talouden pitämiseksi hengissä, sillä rahakirstu on tyhjä, palkat on maksettava arviolta 75 000:lle PA:n leivissä oleville virkailijoille ja muille sen tuesta elantonsa saaville, joista osa asuu Gazassa. Arabimaat ovat kuuluisia siitä, että ne auliisti lupaavat, mutta lupausten lunastaminen on asia erikseen. Ilmeisesti jokainen vilkuilee olkansa yli, että miksei tuo ensin, sitten katsotaan, josko minä.

ABBAS sanoi puheessaan torstaina, että kaikki keinot on käytettävä varojen hankkimiseksi.
Israel maksaa tavallisesti kuukausittain kokoamansa n. 120 miljoonaa USD tulli-, vero- ja muina saatavina, mutta päätti lyhentää niillä seuraavan 3 kuukauden ajan PA:n maksamattomia yli miljardin NIS sähkömaksuja Israelin sähköyhtiölle sen sijaan, että olisi kylmästi katkaissut sähkövirran, kuten tapahtuu normaaliasiakkaitten kanssa. Jotkut tosin katsovat, että tämä on vastatoimena PA:n yksipuoliseen seikkailuun YK:n yleiskokouksessa.

PA:n pääministeri Salaam Fayad valitti äskettäin, että ellei PA saa pikaista talousapua, sen talous tulee kaatumaan, mikä käytännössä tarkoittaa PA:n toiminnan loppumista. Tämä asettaisi Juudeassa ja Samariassa asuvat palestiinalaiset täysin Israelin vastuulle, mikä merkitsisi sille suurta taloudellista, diplomaattista ja turvallisuuspoliittista rasitetta.
Abbas varoitti MAAN-uutistoimiston mukaan, ettei Israelilla ole oikeutta muuttaa ”geografiaa tai demografiaa miehitetyllä palestiinalaisten maalla”. Ehkä hän tarkoitti tällä Israelissa liikkuneita vaatimuksia C-alueen liittämisestä Israeliin, tai palestiinalaisille maksettavista rahallisista korvauksista, jos he muuttavat ulkomaille.

Abbas toivoi puheessaan, että vuosi 2013 olisi hyvä palestiinalaisille ja koko maailmalle. Israelille hän toivotti järkiytymistä ymmärtääkseen, että rauha on sen intressien mukainen, kuten myös Palestiinan kansan ja koko maailman. Abbas ei näytä muistavan, että vuodesta 2009 lähtien hän on vaihtelevin verukkein välttänyt tarttumasta Netanyahun tarjoamaan rauhankäteen tulla neuvottelemaan tilanteesta ilman ennakkoehtoja. Abbas on esittänyt ennakkoehtoja, kuten 1949 aselepolinjat rajoiksi, Israelin tuomitsemien terroristien vapauttamista, paluuoikeutta pakolaisille, Jerusalemin itäosan luovuttamista Palestiinan pääkaupungiksi, mikä tulisi käsittämään useita Israelin rakentamia Jerusalemin uusia lähiöitä. Jos nämä ovat ennakkoehtoina, mistä sitten neuvoteltaisiin?
Viime viikolla arabiliiton pääsihteeri Amr käväisi Ramallahissa keskustellen Abbasin kanssa PA:n talous-ahdingosta, mutta siinä ei tehty mitään päätöksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163862#.UOZ3FmJHT-k

3. FATAHIN 48-vuotis-muistojuhlat Israelin vastaisen aseellisen taistelun aloittamisen kunniaksi pidetään Gazan kaistalla tänään. Juhlijat aloittivat jo eilen illalla ajaen erilaisilla autonrämillä täynnä nuoria innokkaita ”vallankumouksellisia”  pitkin Gazan kaupungin katuja ja luvaten jatkaa yli yön odoteltaessa aamun rukouskokouksia ja sen jälkeen alkavaa virallista vuosikokokusta Gazan suurimmalla keskustorilla.
Juhlijoiden mukana on arvattavasti runsaasti myös Hamasin jäseniä, jotka tullevat esittämään järjestönsä virallista ohjelmaa, jonka mukaan neuvottelut Israelin kanssa ovat turhia ja tarpeettomia, koska vain aseellisella kamppailulla palestiinalaisten maa voidaan vapauttaa Israelin miehityksestä, johon he laskevat koko maan Jordanjoesta Välimereen.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka ei uskalla vielä matkustaa Gazaan, sen sijaan kuulutti diplomaattista kamppailua, jolle hän oli keksinyt uuden nimen ”poliittinen kamppailu”. Hän johti eilen PLO :n hallituksen kokousta, joka antoi hänelle selkeän poliittisen ohjelman kääntyä välittömästi YK:n turvallisuusneuvoston puoleen Israelin ”setlementti-politiikan” tuomitsemiseksi ja Palestiinan valtion viralliseksi tunnustamiseksi.
Abbasin yritykset taitavat kuitenkin kaikua kuuroille korville, kuten Times of Israel toteaa.
PA:n entinen tiedotusministeri Nabil Mar valitti Al-Quds lehdessä julkaistussa artikkelissaan poliittisen aktiivisuuden puutetta Juudeassa ja Samariassa, koska kukaan ei puuttunut Israelin ilmoittamaan rakennustoiminnan aktivoimiseen Jerusalemin ja Länsirannan juutalais-yhteisöissä. Abbas kyllä uhkaili YK:lla, mutta kuka häntä enää uskoo.
Mutta Fatahin aseellisen siiven, josta lienee aktiivisin Al.Aksa Marttyyrien Prikaati, aktivistit vannoivat, ettei aseita lasketa ennenkuin maa on vapautettu ja itsenäistynyt. Sen julkilausumassa todetaan, että sionistinen yhteisö on vihamielinen, eikä taistelua lopeteta, kunnes se on poistettu Palestiinasta.
Fatahin korkea edustaja Nabil Shaath neuvotteli eilen vielä viimeisistä detaljeista tämän-

4. UUTISOTSIKOITA
-          Peläten uhkausten kolmannesta intifadasta, aseellisesta kamppailusta, tarkoittavan täyttä totta, IDF on lisännyt valmiuttaan Juudean ja Samarian alueilla ja suorittanut lukuisia Hamasin ja muiden järjestöjen aktivistien pidätyksiä, kuten AFP raportoi. Viitaten nimettömänä pysyttelevään turvallisuusupseerin lausuntoon AFP kertoo IDF:n pyrkivän estämään toistaiseksi yksittäisinä mielenosoituksina pysytelleet tilanteet kehittymästä massa-tilaisuuksiksi, joissa yhteenotot IDF.n sotilaitten ja poliisien sekä mielenosoittajien välillä voivat aiheuttaa uhreja ja mielten kuohumista yli äyräittensä. Palestiinalaiset varottavat, että ilmapiiri Juudean ja Samarian arabien keskuudessa on räjähdysherkkä, eikä sen sytyttäminen ilmiliekkiin tarvita paljoakaan kiihotusta. Shin Bet, Israelin turvallisuusjärjestö, joka suurelta osin haluaa toimia salaisesti, varoittaa, että viimeinen Gazan operaatio ”Pilvenpatsas” jätti tilanteen Gazan rintamalla ratkaisemattomaksi, mitä Hamas kutsuu voitokseen ja joka yhdessä YK :n antaman päätöksen kanssa antaa PA:lle ei-valtion tarkkailija-aseman sen kokouksissa ja pääsyn sen toimikuntiin ja komiteoihin, on kovasti nostanut nuorten palestiinalaisten taisteluintoa liittyäkseen Hamasin rinnalle Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-reportedly-preempting-third-intifada-via-targeted-arrests-in-the-west-bank/
-          PA:n taholta kerrotaan, että IDF:n naamioituneet sotilaat tunkeutuivat torstaina yhteen asuntoon Jeninin lähellä Tammun kylässä pidättääkseen epäilemänsä Islamic Jihadin tai Hamasin aktivistin siinä kuitenkaan onnistumatta. Tapauksen johdosta paikalle kokoontui viitisensataa palestiinalaista, jotka kivittivät sotilaita kivin ja petrolipommein sekä palavin autonrenkain. Times of Israel mukaan poliisikoira puri yhtä naista operaation aikana. IDF:n erikoisjoukkojen sotilaat peräytyivät välttääkseen vaarallisempaa yhteenottoa, mutta joutui käyttämään hankkimiaan mellakkavarusteita järjestyksen palauttamiseksi. IDF:n taholta vakuutetaan, ettei kysymys ollut paosta vihollisen edessä, vaan järkevästä vetäytymisestä ylivoiman edessä. Tiistaiyönä sotilaat pidättivät useita epäilemiään Jihadin jäseniä arabikylässä lähellä Jeniniä. Tällaiset tilanteet, joissa arabit katsovat voittaneensa ja karkottaneensa IDF:n sotilaat, antavat helposti tuntuman Israelin heikkoudesta ja kiihottavat arabeja uusiin entistä rohkeampiin yrityksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163844#.UOaRv2JHT-k
IDF ja rajapoliisi kieltävät raportit sotilaitten pakenemisesta ja vakuuttavat, että epäillyn pidätyksen epäonnistuttua he pidättivät toisen arabin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163848#.UOaUfGJHT-k
-          17 IDF:n sotilasta jätti Hermonin vuoren kupeessa olevan vartioasemansa
vastalauseeksi upseeriensa simputuksesta ja kovista olosuhteista. Heidät pidätettiin armeijan poliisin toimesta ja vietiin putkaan odottamaan kurinpitotoimia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163843#.UOaVHWJHT-k
-          Likutenun alamäki jatkuu gallupeissa, ja Juutalaisen Kodin vastaavasti nousee. Viimeisten tiedustelujen mukaan Likutenu saisi 32 paikkaa, Bayit Yehudi 16, Labour 17 tai 16, muiden kannatus pysynee samana. Netanyahu on alkanut ymmärtää kirjoituksen seinällä j on pyrkinyt tehostamaan vaalityötä. Hänen hyökkäyksensä Bayit Yehudia ja sen puheenjohtajaa Bennettiä vastaan vain nostaa hänen ja Juutalaisen korin suosiota. Likutenulla alkaa pian olla vaikeuksia saada toiminta-kykyinen hallitus, sillä Labour, Yesh Atid ja Livnin puolue ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua Netanyahun hallitukseen. Shas sen sijaan on valmis, mutta lisäksi tarvitaan pienpuolueita. Yaacov Katz, joka ilmoitti jättävänsä politiikan, ennustaa Juutalaisen kodin saavan 20 tai enemmän kansanedustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163859#.UOaV32JHT-k
-          Egyptin turvallisuusjoukot löysivät El-Arishin eteläpuolelta Siinailla asekätkön, jonka he olettavat olleen matkalla Gazan kaistalle. Kätkössä oli amerikkalaisvalmisteisia ilma- ja panssarintorjuntaohjuksia sekä ohjuksia erilaisin kantomatkoin. Aseet on luultavasti ostettu Libyasta, josta ne salakuljetettiin Siinaille ja josta beduiinit olisivat kuljettaneet ne edelleen tunnelien kautta Gazan kaistalle. http://www.timesofisrael.com/egyptian-forces-capture-american-made-missiles-headed-for-gaza-strip/


Thursday, January 03, 2013

TORSTAI 03.01.13


TORSTAI 03.01.13

1. FATAH ja Hamas pääsivätkin sittenkin sopimukseen siitä, että Fatah saa pitää ”vallankumouksen alkamisen” 48. vuosijuhlan Gazan kaupungin pääaukiolla. Aiemmin kerrottiin, että Hamas tarjosi juhlille paikkoja, joita Fatah ei voinut hyväksyä niiden puutteiden vuoksi. Toiseksi Fatah haluaa käyttää juhlia propagandassaan, johon Gaza sopii parhaiten. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Fatah uskaltaa ja saa luvan kansanjuhlaan Gazassa vuoden 2007 jälkeen, kun Hamas kaappasi siellä vallan. Molemmat osapuolet elättelevät toiveita sovintoneuvottelujen onnistumisesta vuosia kestäneiden yritysten jälkeen.
Juhlallisuudet pidetään suunnitelmien mukaan Gazan keskustorilla perjantaina.
Fatahin korkea edustaja Nabil Shaath tapasi Gazassa Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin, joka esitti hänelle onnittelut Fatahin vuosijuhlan vuoksi.

Haniyeh vakuutti antaneensa turvallisuusjoukoille käskyn tehdä kaikkensa turvallisuuden takaamiseksi juhlan aikana. Hamasin turvallisuusjoukkojen komentaja Salah Abu Sharkh sanoi rekrytoineensa tuhansia miehiä valvomaan järjestyksen ja turvallisuuden säilymistä.
Fatah salli Hamasin juhlia perustamisensa 25-vuotista taivalta useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa, Ramallah, Nablus, Kalkiliya, Hebron ja Tulkarm, joihin osallistui tuhansittain ihmisiä. Ne sujuivat ilman mainittavia välikohtauksia.

SHAATH sanoi keskustelujensa Hamasin johtajien kanssa sujuneen ”sydämellisyyden ja lämmön ilmapiirissä”. Hän sanoi esittäneensä toivon, että sovintoneuvotteluja voitaisiin nyt jatkaa Hamasin voiton johdosta Israelista ja PA:n voiton johdosta YK:n yleiskokouksessa.
Hamasin johtajistoon kuuluvat Sami Abu Zuhri ja Salah Bardaweel sanoivat tuntevansa ilmapiirin muuttuneen otolliseksi Kairon sovintoneuvottelujen onnistumiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298245

2. IDF:N virkailijat kertovat, että vaikka maata ei tällä hetkellä uhkaa mikään välitön laaja-alainen massatuho- ja ohjusasein tehty hyökkäys, armeijan kotirintaman johto valmistautuu kaiken varalta sellaiseen mahdollisuuteen.
Viranomaiset vakuuttavat, etteivät valmistelut liity mihinkään tämän hetken tilannearvioon, vaan valmisteluja suoritetaan kolmen vuoden tulevan kehityksen valossa.

Harjoituksiin kuuluvat sairaaloiden henkilökunnan kouluttaminen tavanomaisin ohjusasein tehtävää hyökkäystä varten, sekä tilanteisiin, joissa uhriluvut ovat normaalit, suuret tai valtavat - käsittäen tuhat tai yli uhria.
Kotirintaman taholta selitetään, että ”harjoituksissa kiinnitetään suuri huomio kemialisin asein tehtävän hyökkäyksen varalta, sillä se kuuluu sen tehtäviin enemmän kuin kellekään muulle, eikä erehdyksiin ole varaa”. Toiseksi Israelissa ei ole kokemusta kemiallisin asein tehtävästä hyökkäyksestä, minkä vuoksi valmistautumisessa siihen on lähdettävä alusta.
Kemiallisin asein tehtävän hyökkäyksen mahdollisuus Syyriasta on tällä hetkellä pieni, mutta
tilanne voi yllättäen muuttua Assadin hallituksen kaatuessa, mihin täytyy varautua.
Kotirintaman lääkintäosasto on terveysministeriön alainen. Sille on annettu tehtäväksi valmistaa kaikkia 27:ä sairaalaa Israelissa kemiallisen yllätyshyökkäyksen varalta. Sairaalat ovat pitäneet 25 harjoitusta vuoden aikana. Sairaalat ovat harjoitelleet 200:n potilaan hoitamista, mutta joissakin tapauksissa potilasmäärä on nostettu 700:an.

RAMBAM Haifassa ja Ichilov sairaala Tel Avivissa ovat saaneet maanalaiset erityishoito ja synnytysosastot, jotka aktivoidaan hyökkäysten tapahtuessa, joten nämä hoitomuodot voivat toimia myös noissa poikkeavissa olosuhteissa. Tätä harjoiteltiin Gazan ”Pilvenpatsas” operaation aikana muodostamalla neljään sairaalaan päivähoitoyksiköitä.
Gazasta ammuttiin 2000 – marraskuu 2012 välisenä aikana 1 100 rakettia Gazasta, mikä aiheutti 22 uhria. Tätä vertailukohteena pitäen massiivisissakin ohjushyökkäyksissä uhriluvun uskotaan jäävän suhteellisenpieneksi, eli 1 uhri viittäsataa ohjusta kohti. Tässä kuitenkin helposti unohdetaan se, että Gazan raketit olivat karkeita kotitekoisia, joiden osumatarkkuus oli lähes olematon, mutta Syyrian, Egyptin ja Hizbullahin arsenaalissa on hyvin tarkkoja ohjuksia, joita ohjataan GMS-ohjauksella ennalta hankittujen koordinaattien mukaan.
Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah ampui 4000 rakettia Israeliin surmaten 44 ihmistä. Vuode 1991 Persianlahden sodan aikana Saddam Hussein ampui 39 Scud-B rakettia Israeliin, vain yksi henkilö sai surmansa, vaikka aineelliset vahingot olivat suuret. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=298232

3. WASHINGTON POST kertoi keskiviikon pääartikkelissaan, etteivät juutalaisten rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa muodosta suurinta estettä rauhankeskusteluille eivätkä Israelin suunnittelemat laajennushankkeet estä elinkelpoisen Palestiinan valtion rakentamista.
Lehden pääartikkeli muodostaa virkistävän poikkeuksen lehdistön yleensä yksipuolisen virheellisestä ja harhaan johtavasta uutisoinnista.
Lahden toimittajat selittävät, että ylikuumentunut retoriikka Israelin ”setlementeistä” kääntyy vastoin tarkoitustaan, sillä kansainvälisen yhteisön jatkuva kritisismi - Israelin suunnitelmista rakentaa tuhansia asuntoyksiköitä vihreän linjan itäpuolelle ja etenkin Jerusalemissa - vahvistaa kahta virheellistä mutta laajasti levitettyä näkemystä, että ”setlementit” ovat suuri este sopimukselle ja että ne estävät elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostamisen.
Lehden pääkirjoituksessa kuitenkin ”tuomitaan kaikki yksipuoliset toimet, tehtiin ne kumman osapuolen taholta tahansa, sillä ne monimutkaistavat aitojen keskustelujen aloittamista”.

WASHINGTON Post lehden pääartikkelissa todetaan pääministeri Benyamin Netanyahun suuntaavan rakennustoimen juutalaisyhteisöihin, joiden joka tapauksessa uskotaan kuuluvan Israelin valtioon liitettäviin alueisiin aluevaihtojen kautta. Nämä juutalaisyhteisöt muodostavat lehden laskelmien mukaan n. 4 % alueen kokonaispinta-alasta, mitä ei voi mitenkään pitää ongelmallisena. Toisaalta E-1 alueen rakentaminen on välttämätön Maale Adumimin yhdistämiseksi Jerusalemiin, koska se muuten jäisi eristetyksi.
Lehti viittaa S Daniel Abraham Lähi Idän instituutin tekemiin tutkimuksiin, joiden mukaan 80 % juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa sijaitsee Israeliin liitettävillä alueilla, eli yhteensä 4 % kokonaispinta-alasta.
Lehti viittaa pääartikkelissaan kansainvälisen yhteisön teeskentelyyn kiinnittäessään näin suurta huomiota juutalaisten rakentamiseen asuntoja kansalaisilleen, mutta sulkee silmänsä tuhansien ihmisten saadessa surmansa Syyrian taisteluissa, jotka YK:n julkistaman viimeisen tilaston mukaan ovat vaatineet yli 60 000 ihmisen hengen, valtaosa heistä siviilejä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298171

4. SIINAIN rajalle rakennetun turva-aidan pääosan valmistuttua eilen pääministerin käydessä tutustumassa projektiin ja kiitellessä työnjohtajia ja tekijöitä katse kohdistuu seuraavaksi Syyrian ja Jordanian rajoihin, joille suunnitellaan samanlaista huippunykyaikaista turva-aitaa.

SIINAIN rajalle viimeistelty turva-aita maksoi n. 377 miljoonaa USD, siihen käytettiin rakennusmateriaaleja 45 000 tonnia ja työhön osallistui 100 urakoitsijaa ja 1000 työntekijää.
Netanyahu totesi tilaisuudessa, että aita on osoittanut tehonsa, sillä laittomien rajan ylittäjien määrä on pudonnut lähes olemattomiin. Ilo voi kuitenkin olla ennenaikainen, sillä ihmisen kekseliäisyys on aina löytänyt keinot esteiden ylittämiseksi tai alittamiseksi.
Gazasta Siinaille on rajalle  pystytetyn aidan ali kaivettu yli tuhat tunnelia, eikä mikään estäne niiden rakentamista myös tämän esteen ali. Valvomatonta liikkumista se kyllä vähentää.

SYYRIAN rajalle rakennettavan aidan pituus on satoja kilometrejä;  56:n kilometrin pituisen osan rakentaminen aloitettiin kiireellä, koska Syyrian puolella pahentuneet taistelut uhkaavat laajeta eri väestöryhmien välisiksi entistäänkin tuhoisimmiksi selvittelyiksi, mikä voi ajaa suojattomia siviilejä naapurimaihin, myös Israeliin, entisten lisäksi.
Assadin armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat osittain siirtyneet lähelle Israelin rajaa muutamien ammusten pudotessa Israelin puolelle. Assadin asema näyttää kehittyvän kohti lopullista romahtamista, mikä asettaa Syyrian tulevaisuuden arvailujen varaan.
Syyrian raja turvataan liikkumista estävin kaivannoin, kaikin mahdollisin tiedusteluvälinein, nopean toiminnan sotilasyksiköillä sekä ennalta varoittavalla järjestelmällä.
JORDANIAN vastaisesta 335 km:n pituisesta rajasta Jordanjoki muodostaa osan esteestä, mutta Israelissa ei Jordanian puolelta tulevaa uhkaa pidetä kovin pahana. Tämä on tietenkin toiveajattelua, sillä tarkkailijat varoittavat kuningas Abdullah II :n kruunun heiluvan pahoin, sillä sekä Salafistit että Muslimiveljeskunta ovat aktivoitumassa Iranin ystävällisellä tuella. http://www.timesofisrael.com/israel-beefing-up-border-with-syria-may-look-to-jordan-frontier-next/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland kehotti Israelia ja palestiinalaisia ottamaan ajasta vaarin ja aloittamaan aidot rauhankeskustelut sekä välttämään yksipuolisia ratkaisuja, jotka voivat sattua omaan nilkkaan. Hän kuulutti molemmissa leireissä osoittamaan todellisia johtajan taitoja keskittyessään toimiin, jotka johtavat todellisiin neuvotteluihin. Nuland katsoi, että Obaman valmistautuessa ottamaan virallisesti toisen virkakautensa USA:n presidenttinä aika on kriittinen tilanteen tarkastelemiseksi uudelta pohjalta. Obama ei ole antanut minkäänlaisia vinkkejä, miten hän aikoo edetä Lähi Idän rintamalla, mutta jotkut katsovat tämän osoittavan, että hän on kadottanut mielenkiintonsa Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, mihin kukaan ei ole löytänyt yleisesti hyväksyttävää ratkaisua. http://www.timesofisrael.com/us-calls-on-israel-palestinians-to-make-a-fresh-start-and-rekindle-peace-talks/
-          Iranissa murhattiin äskettäin yhden maan rikkaimman juutalaisperheen poika, 24-vuotias Daniel Mahgerefteh, kuten TV-2 raportoi keskiviikkoiltana. Uutisen tullessa julkiseksi on samalla ilmennyt, että hänen murhansa motiivina on voinut olla se, että hän seurusteli Iranin vallankumouskaartin upseerin tyttären kanssa. Iranissa syntyneen Israeliin muuttaneen Arvin Ami Kreuznacherin mukaan juutalainen mies surmattiin tyttären perheen toimesta, eli kysymys oli kunniamurhasta. Heidän suhteensa oli kehittynyt intiimiksi, mutta Mahgerefteh ei halunnut naida tyttöä. Iranin virallisen version mukaan Mahgerefteh sai surmansa varkaan luodista tämän tunkeuduttua hänen kotiinsa, varastettua hänen autonsa, jonka hän jätti kadulle mennen maan alle. Tätä versiota ei pidetä luotettavana. Mahgerefteh surmattiin joulukuussa 2012. Iranin juutalaiset pelkäävät tämän voivan aiheuttaa hyökkäyksiä heidän yhteisöään vastaan Iranissa. Kiihkeät ääriainekset ovat silloin tällöin hyökänneet yksittäisten juutalaisten kimppuun surmaten heitä mitä raaimmalla tavalla, kuten artikkelissa kerrotaan. http://www.timesofisrael.com/daughter-of-iranian-revolutionary-guard-said-involved-in-murder-of-tehran-jew/
-          Amerikkalainen journalisti James Foley siepattiin Syyrian luoteisosassa kuukausi sitten, eikä hänen kohtalostaan ole tietoa. Armeija pidätti hänet aiemmin hänen seuratessaan taisteluja maassa, mutta sen jälkeen jäljet katoavat. Hänen kaappaajiensa sanotaan olleen tuntemattomia pyssymiehiä. Hän meni Syyriaan ja työskenteli toisen journalistin kanssa Idlibin provinssissa, kun hänet siepattiin 22.marraskuuta 2012. AFP sanoo tekevänsä kaikkensa kokeneen ja puolueettoman journalisti vapauttamiseksi tai tietojen hankkimiseksi hänen kohtalostaan. Syyria on rajoittanut journalistien pääsyä maahan, mutta heitä pääsee sinne Turkin ja Libanonin kautta ilman hallituksen virallista lupaa. http://www.timesofisrael.com/american-journalist-kidnapped-by-gunmen-in-syria/
-          Palestiinan valtion perustamista juutalaisille luvatun maan sydänalueille kannattaa enää 40 % kansalaisista, kertoo viimeinen gallup, mutta 45 % vastustaa 14 %.n kieltäytyessä ilmoittamasta kantaansa. Kysymys asetettiin vastaajille haluttaessa kysellä, keitä he äänestäisivät 22. tammikuuta 2013. Kyselyn mukaan Likunetun, Likudin ja Israel Beitenun, kannatus putoaa ja vastaavasti Bayit Yehudin kannatus nousee. Pääministeri Netanyahu sanoo edelleen kannattavansa kahden valtion periaatetta, minkä hän ensimmäisen kerran paljasti 2009 Bar Ilan yliopistossa pitämässään julkisessa puheessa. Likudin johdossa on yhä enenevässä määrin niitä, jotka sanovat luopuneensa siitä pitäen sitä itsemurhahaaveena. Gallupin tulos osoittaa myös poliitikkojen puheitten epärehellisyyden heidän väittäessään, kuten Shimon Peres teki sunnuntaina, että väestön valtaosa kannattaa Palestiinan valtiota Israelin rinnalle, jossa ne molemmat elävät rauhassa ja turvallisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163836#.UOVGIWJHT-k
-          IDF:n ajettua juutalaisasukkaat pois kiistanalaiselta maalta ja arabien alkaessa kyntää maata traktoreillaan Tapuachin kylän liepeillä juutalaisasukkaat palasivat tänään aloittaen Toran opiskelun pellolla. Kiista alkoi perjantaina, kun juutalais-asukkaat työskentelivät pellollaan, arabit tunkeutuivat alueelle IDF:n sotilaitten turvaamina. Sotilaat ottivat asenteen arabien puolesta karkottaen juutalaiset paikalle saapuneitten rajapoliisien avulla. Asia sovittiin armeijan kanssa, etteivät osapuolet työskentele maalla, ennen kuin asia on lopullisesti ratkaistu. Ajan myötä selvisi, että arabien väittämä oikeuden päätöksestä heidän hyväkseen oli tekaistu, minkä johdosta IDF myönsi virheensä. Saadia Abraham oli todistettavasti ostanut maan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163833#.UOVJOGJHT-k

Wednesday, January 02, 2013

KESKIVIIKKO 02.01.13


KESKIVIIKKO 02.01.13

1. TEMPPELIVUORI Jerusalemissa on taas kerran noussut Israelin lehdistön etusivuille, eikä niiden sisältö mairittele Israelin hallituksen ja Jerusalemin poliisin omaksumaa politiikkaa pääkaupunkinsa kuuluisamman ja juutalaisille tärkeimmän uskonnollisen kohteen suhteen. Israelin lain mukaan Temppelivuori kuuluu Israelin hallintovallan alle, mutta palestiinalaisten säätiö, wakf, huolehtii sen päivärutiinin hoidosta, vaikka järjestyksen valvonta kuuluu Jerusalemin poliisille. Vuori on lainsäädännön mukaan avoin ja vapaa uskonnon harjoittamista varten, mutta käytännössä Jerusalemin poliisi on muotoillut omat sääntönsä, joiden noudattamista se seuraa mustasukkaisen tarkasti, jopa naamioituneiden agenttiensa kautta, kuten paljastui Likudin edustajaehdokkaan Moshe Geiglinin vieraillessa vuorella.

FEIGLIN toteaa käyvänsä jokaisen juutalaisen kuukauden 19. päivä rukoilemassa Temppeli-vuorella, kuten hän yritti tehdä eilen. Hän oli mukana muutaman hengen seurueessa, johon oli liittynyt poliisin salainen agentti. Feiglin kumartui alas maahan aloittaen rukouksensa tapansa mukaan, kun poliisin agentti tarttui hänen kaulukseensa selittäen, että Feiglin on syyllistynyt rikokseen ja että hänet on pidätetty. Poliisin agentti vei hänet poliisiasemalle, jossa häntä kuulusteltiin ja sen jälkeen vaadittiin häntä antamaan sormenjälkensä,  kasvokuvan ja allekirjoitetun lupauksen olla toistamatta rukoustaan vuorella. Hän kieltäytyi ja lopulta poliisi vapautti hänet ilman niitä.

Poliisin edustajan Shmuel Ben-Rubin mukaan Feiglin kumartui maahan ja alkoi rukoilla kovaan ääneen toistaen juutalaiseen rukoukseen kuuluvia rituaaleja. Jerusalemin poliisin omaksuman säännön mukaan vain muslimeilla on oikeus rukoilla Temppelivuorella, eivätkä muut kuin muslimit saa viedä sinne mitään uskontoonsa viittaavaa aineistoa. Kielto koskee myös turisteja, joiden käyttäytymistä sekä poliisi että wakfin vartijat seuraavat kaiken aikaa. Jos he havaitsevat vaikka huulten liikkuvan, hiljaisessa rukouksessa tai vain itsekseen höpöttäen, tällainen ”rikollinen”  pidätetään välittömästi ja hänet viedään poliisiasemalle, jossa häntä hiillostetaan tuntikausia syytöksellä, että hän on häirinnyt yleistä järjestystä ja estänyt poliisia suorittamasta velvollisuuksiaan, kuten Feigliniä syytettiin. Lopulta ”rikolliselle” voidaan antaa uhkavaatimus olla toistamatta rikostaan, ja häntä vaaditaan allekirjoittamaan syyte-kirjelmä, jossa hän tunnustaa käyttäytyneensä rikollisesti ja jossa hänelle voidaan antaa porttikielto vuorelle määräajaksi.

POLIISI puolustelee toimintaansa viitaten siihen, että ei-muslimien rukoukset ja uskonnolliset esineet häiritsevät muslimien herkkiä uskonnollisia tunteita, joita tulee suojella kuin etrog-hedelmää. Juutalaisten ja muitten uskonnollisilla tai muilla tunteilla ei ole väliä.
Poliisi harkitsee Feiglinin syyttämistä poliisiupseerin työn häiritsemisestä, laillisen järjestyksen rikkomisesta sekä sopimattomasta käyttäytymisestä julkisella paikalla. TV-10 raportoi eilen uutisissaan todeten, että jos Feiglin tuomitaan oikeudessa moraalisesta rikoksesta, ja hänet tuomitaan vähintään kolmeksi vuodeksi vankeuteen, hän ei voi olla politiikassa 7:än vuoteen.
Asiassa kyllä löyhkää pahasti poliisin yritys estää Feigliniä pääsemästä Knessetin jäseneksi.
Feiglin ei itse halunnut kommentoida asiaa eikä muutenkaan puuttua poliisin toimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163791#.UOPCrGJHT-k

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu selvitteli eilen appensa muistoksi kokoamassaan raamattupiirissä viimeisten päivien aikana julkisuuteen nousseita uutisaiheita, joista eniten huomiota herättäneet olivat presidentti Shimon Peresin suositukset tai vaatimukset rauhan-keskustelujen aloittamisesta Abbasin kanssa, jonka hän tunnustaa sopivaksi keskustelu-kumppaniksi, tai jos se ei onnistu, Hamasin kanssa, jos se hyväksyy kvartetin asettamat kolme ehtoa. Toinen uutisaihe oli Hamasin mahdollinen vallankaappaus Juudeassa ja Samariassa. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh jopa laski leikkiä Abbasin tarjouksen kustannuksella tarjota Mukatan avaimet Netanyahulle, todeten, että antaisi ne hänelle.

Tilaisuuteen liittyen pääministeri vetosi Raamatun esimerkkiin näkökantansa tukemiseksi. Hänen valitsemansa Raamatunkohta alkaa sanoilla: ”Ja sitten nousi kuningas Egyptissä –”
jatkaen tähän tapaan: ”Kuten silloin, kuten tänään Egyptissä, hallitus on vaihtunut, kuten Syyrian hallitus heiluu ja kuten voi tapahtua PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa. Jokainen tietää, että Hamas voisi syrjäyttää Palestiinan Auktoriteetin. Se voisi tapahtua ennen tai jälkeen sopimuksen, kuten tapahtui Gazassa.”
PRESIDENTTI Peres kritisoi sunnuntaina pitämässään puheessa varsin selkein sanoin sekä pääministerin että ulkoministerin tapaa hoitaa rauhanprosessia, ja varoitti, että heidän valitsemansa tie johtaa katastrofiin suositellen keskustelujen aloittamista PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa välittömästi. Hän piti jopa Hamasia määrätyin ehdoin sopivana keskustelukumppanina. Peresillä on kiire, koska hänen päivänsä ovat jo ehtoopuolella.

NETANYAHU kehotti kaikkia panemaan jäitä hattuun ja ottamaan rauhallisesti asia kerrallaan. ”Sen tähden, vastauksena äskettäin kuulemilleni äänille kiirehtien minua ryntäämään eteenpäin, tehden myönnytyksiä ja vetäytyen, uskoakseni diplomaattinen prosessi täytyy suorittaa vastuullisesti ja perinteitä noudattaen eikä turhassa kiireessä. Muussa tapauksessa kolmas iranilaisen terrorismin pesäke rakennetaan tänne, maan sydänalueille. Rauha saavutetaan vasta, kun turvallisuus on taattu.”

PRESIDENTTI Peresin puuttuminen maan diplomatian hoitoon, mitä hän pitää virheellisenä ja asiantuntemattomana, herätti kirpeää kritiikkiä erityisesti Likutenun ja muiden oikeistoon luettavien puolueiden taholta, sillä Israelin presidentin ei tulisi puuttua maan politiikkaan, eikä varsinkaan vaaliaikana, kun vaalit ovat 20 päivän päässä. Vasemmisto- ja keskustapuolueet, joiden tärkein päämäärä on Netanyahun hallituksen kaataminen, kiittelivät Peresin puhetta ihan hyvänä vaalipuheena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163801#.UOPPrWJHT-k

3. LIKUTENUN, Likudin ja Israel Beitenun, vaaliliitto jatkaa alamäkeään ja Bayit Yehudi puolestaan pysyy kolmanneksi suurimpana puolueena. Tutkimuksen teetti TV-2 News, ja sen  suoritti Dahaf-instituutti.
Tutkimuksen mukaan Likutenu saa 33 edustajaa; Labour-puolue 17 edustajaa; Bayit Yehudi 13 edustajaa; Yair Lapidin Yesh atid (On tulevaisuus), Tzipi Livnin Hatnua ja Shas saavat 11 edustajapaikkaa kukin seuraavaan Knessetiin. Kansallisten kannatus on siten 65 edustajaa.
Arabipuolueitten kannatus on yhteensä 11 paikkaa: Hadash 4 paikkaa, Raam Taal 4 ja Balad 3 edustajapaikkaa.
Oztma Le Israel saa 2 paikkaa, minkä johdosta Aryeh Eldad ja Michel Ben Ari pysyvät Kesstissä, mutta Kadima ja rabbi Haim Amshalemin puolueet eivät ylitä äänikynnystä.

TIEDUSTELUSSA kysyttiin myös suosituinta miestä talousministeriksi. Siinä Yuval Styenitz sai 49 %:n kannatuksen, Labourin puheenjohtaja sai 21 %.
Puolustusministeriksi 49 % kannatti Ehud Barakia, vaikka hän sanoi jättäytyvänsä pois politiikasta. Moshe Yaalonia kannatti 27 %, Libermania 10 %.
Ulkoministeriksi 58 % piti Livniä sopivana, Libermania kannatti 33 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163799#.UOPZ42JHT-k

4. JULKISEN diplomatian ministeri Yuli Edelstein ja kansanedustaja Zeev Elkin vaativat Women in Green järjestämässä konferenssissa otsikolla ”Application of Israeli Sovereignty over Juudea and Samaria (Esitys Juudean ja Samarian liittämiseksi Israelin hallintaan) Juudean ja Samarian C-alueitten liittämistä Israeliin. He selittivät vaatimustaan seuraavasti: ”Israelin hallintovallan puuttuminen C-alueilla merkitsee tilanteen jatkumista muuttumattomana”, sanoi Edelstein puheessaan. ”Tämä seisova tilanne vahvistaa ulko-maiden vaatimuksia Israelille vetäytyä v. 1949 aselepolinjoille”.
Molemmat kuitenkin kehottivat asian hoitamista vähitellen, ei äkkirysäyksellä.
Tilaisuus oli järjestäjien kolmas vuosikonferenssi saman otsikon alla.
Vaatimukset C-alueen liittämiseksi Israeliin ovat voimistuneet PA:n YK:n yleiskokoukselle tekemän esityksen jälkeen - PA:n nostamiseksi ei-valtion tarkkailijan asemaan - saatua yleiskokouksen hyväksymisen 29.11.2012.

ULKOMINISTERIÖN entinen neuvonantaja laillisissa asioissa Alan Baker, joka oli yksi Edmond Levyn johtamassa kolmen hengen komiteassa Juudean ja Samarian aseman selvittämiseksi lainopilliselta kannalta, selitti puheessaan konferenssissa, että  Israel on todennut oikeutensa koko alueeseen Jordanjoesta Välimereen, jonka mukaan Israelin sotilaitten valvonta ja juutalaisasutusten rakentaminen ja laajentaminen siellä on täysin laillista kansainvälisen lain puitteissa, eikä Israel siten miehitä noita alueita. Hän kuitenkin kehotti etenemään varovaisesti kansainvälisen diplomatian vuoksi ja suositteli rakentamisen laajentamista ja kiihdyttämisestä Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa.
Bakerin mielipiteen mukaan Oslon sopimus sitoo edelleen Israelin käsiä, vaikka yleisesti tunnustetaan, että se on ollut kuolleena vuosikaudet ja odottaa vain hautaamistaan.
Zeev Elkin sanoi olevansa toista mieltä, koska PA rikkoi räikeästi sopimuksen sääntöä yksipuolisilla toimillaan. Hän oli kuitenkin samaa mieltä Bakerin kanssa siinä, että juutalaiset edustavat maan alkuperäkansaa ja että heillä on historiallinen ja uskonnollinen oikeus siihen.

KE Yair Levy ei pitänyt järkevänä toteuttaa C-alueen liittämistä, vaan suositteli Israelin lain ja oikeuden ulottamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin: Sama siviili- ja rakennuslaki.
Edelstein sanoi, että Israelin tulee antaa selviä vinkkejä maailmalle, että se etenee vakaasti suunnitelmissaan Juudean ja Samarian liittämiseksi hallintonsa alle, mikä heikentäisi vastaväitteitä ja vahvistaisi Israelin asemaa neuvotteluissa alueitten kohtalosta.
Edelstein käytti allegoriaa näkemyksensä selventämiseksi: ”Voimakkaan lausunnon jättäminen antamatta on kuin todeta, ettei (Juudea ja Samaria) ole laillinen vaimo vaan rakastajatar.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=298082

5. UUTISOTSIKOITA
-          Väkivaltaiset yhteenotot arabien ja juutalaisten asukkaitten välillä jatkuivat toista päivää Esh Kodesh juutalaisyhteisön alueella Shiiloan lähellä. Tiistaina arabit tulivat pelloille, joita juutalaiset ovat viljelleet vuosikaudet väittäen omistavansa ne. IDF:n sotilaat ja poliisit tulivat väliin lopettaen yhteenotot, mutta ne uusiutuivat keskiviikkona. IDF:n mukaan pelto kuuluu arabeille, mistä juutalaisasukkaat ovat toista mieltä. Sotilaat olivat suojaamassa arabeja heidän tullessaan pellolle, mutta juutalaisasukkaat pyrkivät estämään heidän tulonsa. Turvallisuusjoukot vetoavat oikeuden päätökseen, jonka nojalla arabeilla on oikeus maahan, mutta juutalaiset sanovat viljelleensä maat 10 vuotta, ja että kysymys omistusoikeudesta on edelleen kiistanalainen. Juutalaiset pitivät rukouskokouksen pellolla tuoden naiset ja lapset mukanaan, jotka olivat paikalla rajapoliisin alettua väkivalloin ajaa juutalaisia pois kyynelkaasua käyttäen. Juutalaisasukkaat videoivat tilanteen, jossa rajapoliisit heittävät kyynelkaasua naisten ja lasten läheisyydessä sotilaitten pyrkiessä estämään, sekä lyöden patukoillaan asukkaita. Tiistaina kaksi poliisia haavoittui lievästi ja neljä juutalaisasukasta pidätettiin. Arabit seurasivat tilannetta läheisellä kukkulalla välistä kivittäen ja laulaen kiihottavia laulujaan. Artikkelin kirjoittajat Tovah Lazaroff ja Ben Hartman eivät malta olla viittaamatta Yesh Din esittämiin väitteisiin, että juutalaiset olivat käyneet tuhoamassa 200 oliivipuuta Kusran arabikylässä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=298124
-          Sadoittain hävittäjälentäjiä saapuu Israeliin osallistuakseen kansainvälisiin suurimpiin koskaan maassa järjestettyihin harjoituksiin. IAF:n puolelta harjoitusten suunnittelijoihin kuuluva Assaf, joka ei paljasta sukunimeään eikä kasvojaan, toteaa Israelin pystyvän tarjoamaan lentäjille erinomaiset harjoitusalueet, joilla voidaan ampua myös kovilla ja harjoitella matalalentoa. Myös Israelin tuntemus arabimaitten käyttämistä koneista ja aseista antavat osallistujille ajantasatietoa lentäessään siipi siivessä IAF:n lentäjien kanssa. http://www.timesofisrael.com/israel-to-host-hundreds-of-fighter-pilots-in-large-exercise/
-          IDF:n sotilaat menivät vihanneskauppiaiksi naamioituneina Tamoun arabikylään pidättääkseen siellä Islamic Jihadin jäsenen. Kyläläiset eivät kuitenkaan pitäneet sotilaitten toimista vaan aloittivat väkivallan kivittäen heitä, mihin he vastasivat ampuen kumuluoteja. IDF:n selityksen mukaan ratsian tarkoituksena oli estää vielä alkuasteella oleva terrori-isku Israeliin. Betlehemissä sijaitseva MAAN-uutistoimisto raportoi, että 30 ihmistä haavoittui ja 100 kärsi kyynelkaasusta. IDF:n mukaan luvut ovat vahvasti liioiteltuja, sillä vain kourallinen haavoittui. Lisäksi 2 sotilasta haavoittui. IDF:n mukaan rajapoliisit pidättivät Jihad-aktivistin Murad Beni Oudan sekä toisen miehen. yhteenotot turvallisuusmiesten ja arabien välillä tässä 8 000:n tuhannen asukkaan välillä kestivät tuntikausia, mutta asia tuli hoidettua.   
      bank/Tuesday, January 01, 2013

TIISTAI 01.01.13


TIISTAI 01.01.13

PYYDÄN toivottaa kaikille lukijoilleni siunattua ja sisältörikasta elämää vuonna 2013.
Alkakoon tämä vuosi ilman pelkoja ja paineita useista uhkakuvista huolimatta.
Nukkukoot menneen vuoden pettymykset ja erehdykset Taivaan Isämme helmassa.

1. USA:n ulkoministerin Hillary Clintonin terveydentila on alkanut ihmetyttää median edustajia, jotka yleensä herkästi tarttuvat mihin tahansa aiheeseen, josta voisi saada sopivan uutisen.
Ulkoministeri Clintonin sanottiin saaneen flunssan kiertomatkansa aikana Euroopassa, joka ennen pitkää muuttui vatsavirukseksi. Häntä odotettiin kiihkeästi Marrakeshiin Libyaan 06.12., jossa Syyrian ystävät pitivät kokoustaan, ja jossa keskusteltiin Assadin massatuhoaseista, mutta hänen matkansa peruutettiin. Seuraavaksi Clintonin kerrottiin kaatuneen ja lyöneen päänsä, ja saamansa aivotärähdyksen johdosta hän tunsi olonsa sekavaksi. Hänen oli tarkoitus todistaa Benghazin murha-skandaalista kongressin edessä 10.12., mikä peruutettiin. Viimeiseksi Clintonin kerrotaan saaneen veritulpan (blood clot) jalkaansa, minkä vuoksi hänet vietiin sairaalaan, jossa lääkärit kertoivat päättävänsä 48 tunnin jälkeen, millaista jatkohoitoa hän tarvitsee saamansa verenohennushoidon lisäksi. Clintonin sanottiin työskennelleen kotonaan kolmen viikon ajan ennen joutumistaan sairaalaan. Hänen toimiaan ei delegoitu kenellekään hänen pitkän sairauslomansa aikana, mutta hän sanoi päättäneensä jäädä pois tehtävistään Obaman toiselta presidenttikaudelta. Obama nimitti ulkoministeriksi senaattori John Kerryn, joka aloittanee toimensa Obaman virkaan asettamisen jälkeen 21.01.13.

DEBKAFILE, joka usein tonkii asioita ja tekee niistä johtopäätöksiä ennen kuin muut uutis-lähteet ovat edes tietoisia asioista, tarttui tähän Hillary Clintonia koskevaan epäilyttävältä tuntuvaan sairaskertomukseen pannen asiamiehensä liikkeelle tutkimaan Clintonin liikkeitä ennen saamaansa ”diplomaattista flunssaa”, kuten sitä silloin nimitettiin. Tällä haluttiin vihjata, ettei Clinton enempää kuin hänen pomonsakaan Obama halunneet häntä kongressin tentattavaksi, sillä kummankaan jauhot pussissaan eivät olleet puhtaat.
DF kertoo Teheranista ja Bahrainista tulleista huhuista, jotka viittaavat salaisiin tehtäviin, joita ulkoministeri Clinton oli suorittamassa Mesopotamiassa. Tämän teorian mukaan Clinton oli matkalla salaiseen neuvotteluun Iraniin, jossa hänen piti tavata presidentti Ahmadinejad. Hänen koneensa määränpääksi sen lähtiessä Bahrainista ilmoitettiin Bagdad, mutta kone muutti suuntansa ilmassa kohti Khuzestanin pääkaupunkia Ahvazia Iranissa, jossa presidentti Ahmadinejad häntä odotti. Koneeseen tuli joku ”tekninen häiriö”, jonka vuoksi se joutui tekemään pakkolaskun, jossa joitain ihmisiä kuoli ja toisia haavoittui, niiden mukana Clinton. Tämän kerrotaan olevan todellinen syy Hillary Clintonin pitkään sairaslomaan. Kuolleiden mukana olisi teorian mukaan ollut US Navy Seal Afganistanin joukkojen komentaja Job Price, 42, joka oli viimeinen elossa ollut Osama bin Ladenin surmaan osallistunut eliittisotilas. Pricen kerrottiin kuolleen äkillisesti Uruzganissa Afganistanissa, mitä FBI tutkii.
DF viittaa artikkelissaan lääkäri-asiantuntijan epäilyksiin sairaalan ilmoittamaan hoitoon. http://www.debka.com/article/22645/Hillary-Clinton-in-hospital-amid-speculation-of-plane-accident-in-Iran

2. SYYRIAN rintamalta tulee median tietoisuuteen toinen toistaan julmempia ja mielettömämpiä tilannekuvia, jotka siistimättöminä tarjoillaan julkisuuteen. Jos ne jotakin kertovat maailmalle, niin ainakin sen, että inhimillisyys ja eettisyys ovat kauan sitten paenneet Syyrian kapinaliikkeestä. Tapahtumista mediassa kerrottaessa usein viitataan ”paikallisiin inhimillisten oikeuksien tarkkailijoihin”, jotka ovat lisääntyvässä määrin alkaneet tunnustaa, että raakuuksia harjoittavat molemmat osapuolet, joskin usein uutisista ei selviä, kenen toimesta medialle ilmoitettuja veritekoja ja niistä kertovia videoita on tehty ja kuvia otettu.

AFP kertoo saaneensa aineistoa, joka kertoo Lontoossa toimivan Syyrian ihmisoikeuksien tarkkailukeskuksen tietoihin perustuen, jotka puolestaan perustuvat Syyriassa toimivan lääkintä- ja aktivistiverkoston antamiin tietoihin, maanantaina Damaskoksen lähiöstä tehdystä 30 kidutetun ruumiin löydöstä. Uhrien päät oli katkottu irti ruumiistaan ja pahoinpidelty siten, että heidän tunnistamisensa on mahdoton. Uutinen ei kerro, kenen toimesta uhreja oli kidutettu ja surmattu ja kuka löydön teki. AFP:n mukaan löytö tehtiin Barzehin alueella.
Kapinallisten keskusjohto ilmoitti löytyneitä ruumiita olleen 50.
Toisessa tapauksessa otettu video näytti kolmen koulupojan ruumiit. Heidän kätensä oli sidottu selän taakse ja heidän kurkkunsa oli viilletty auki. Heidät oli siepattu koulumatkalla
kotiinsa tarkastuspisteessä, kuten median edustajille kerrottiin. Heidän ruumiinsa löydettiin maanantaina Jubarista. Heistä otetun videonauhan oikeellisuutta ei ole voitu tarkistaa eikä sitä, kuka tai mikä ryhmä oli syyllinen, vaikka viittaus tiesulkuun viittaa armeijaan.

Syyrian keskiosissa Assadin armeija jatkoi tulitustaan Halfayan kaupunkiin Haman provinssissa, jossa ilmaisku surmasi viime viikolla 60 ihmistä leipomon leipäjonossa. Tulitusta havaittiin myös Houlan ja Homsin provinssissa, jossa armeijan ilmaiskut surmasivat sata ihmistä toukokuussa viime vuonna.
Lontoon ihmisoikeustarkkailijan mukaan 90 % noin 45 000 ihmisen surmaamisesta tapahtui vuoden 2012 aikana, mikä antaa kokonaismääräksi 39 362, useimmat heistä siviilejä.

ARTIKKELI kertoo presidentti Bashar Assadin todenneen AFP:n mukaan, että hän hyväksyy minkä tahansa suunnitelman, jolla verenvuodatus maassa saadaan loppumaan sen jälkeen, kun YK/arabiliiton lähettiläs Brahimi sanoo maailman johtajien hyväksyneen hänen rauhan-suunnitelmansa.
”Hallitus työskentelee kansallisen sovintoprojektin hyväksi ja reagoi positiivisesti mihin tahansa kansalliseen tai kansainväliseen aloitteeseen, jolla tämä kriisi ratkaistaan keskustelujen ja rauhanomaisten toimien kautta estääkseen ulkomaisten puuttumisen Syyrian sisäisiin asioihin,” kertoi Syyrian pääministeri Wael al-Halaqi parlamentille. Hän painotti sitä, että Syyrian kriisi tulee ratkaista ilman ulkopuolista painostusta tai pakotusta.

Pääministeri Halaqi sanoi Syyrian olevan vedenjakajalla, jossa maa siirtyy kohti historiallista hetkeä voiton julistamiseksi vihollisista, Syyrian asettamiseksi tilanteeseen uuden järjestyksen rakentamiseksi, mikä edistää kansallista itsenäisyyttä kansainvälisen lain puitteissa.
YK/arabiliiton lähettiläs Brahimi totesi sunnuntaina, että maailman johtavat valtiot ovat hyväksyneet hänen rauhansuunnitelmansa, jolla taistelut lopetetaan sekä nimitetään tilapäinen hallitus valmistelemaan vaaleja ja uutta hallitusta. Suunnitelma perustuu heinäkuussa Genevessä hyväksyttyyn rauhansuunnitelmaan.
Kapinalliset vaativat Assadin eroa ennen mitään neuvotteluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163759#.UOJ77GJHT-k

3. PRESIDENTTI Shimon Peres jatkaa jääräpäisesti yksinäistä taivallustaan valitsemallaan rauhanpolulla huomaamatta, että polku kapenee ja piikkipensaat ovat osittain peittäneet koko polun eikä huomaa sitäkään, että hänen seuraamansa polku päättyy umpiseinään. Vanhuksen itsepäisyydellä, josta on nuorekas joustavuus kaukana, hän esittelee ikivanhan rauhannäkynsä toteuttamista, jonka surkein ja verisin ilmentymä on Oslon sopimus.
Muutamia päiviä sitten Peres kritisoi pääministeriä ja ulkoministeriä siitä, että he ovat hylänneet hänen opastuksensa ja poikenneet sivupolulle, joka hänen näkynsä mukaan johtaa katastrofiin. Peres katsoo, ettei hän menetä mitään vaikka potkisi kuinka aisansa yli, sillä hän on saavuttanut lähes kaiken haluamansa rauhannobelia myöten, mutta että kirkkain kruunu puuttuu, eli sopimus, jolla hänen arabi-kamunsa saisivat ikioman itsenäisen valtionsa juutalaisten ikiomaksi annetun maan sydänalueille Juudeaan ja Samariaan. Palestiinalaisarabit ovat jo melkein siellä saatuaan YK :n yleiskokouksen hyväksymisen, mutta ei kuitenkaan ihan vielä, kuten itsenäiselle valtiolle kuuluisi. Siinä Peres voisi auttaa.

PERESIN viimeisimmät havainnot olivat melkein vallankumouksellisia, sillä hän suosittaa PA:n sivuuttamista ja neuvottelujen aloittamista Hamasin kanssa, jonka johto ei kainostele uhkailla tuhota Israelin juutalaisen maan kokonaan ja ajaa maanpakoon ne, jotka kansan-murhasta voisivat jäädä eloon. Hamasin tulee kuitenkin antaa ennen sitä vakuutus, jota sen ei tarvitse noudattaa, että se suostuu kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon: lopettaa terrori, tunnustaa Israelin ja hyväksyy aiemmat PLO:n ja Israelin väliset sopimukset.
Peres lieventää vaatimuksia selittäen, että ne ovat kvartetin asettamat vaatimukset, eivät meidän. Siksi hän asettaa Hamasin ja Gazan kansan ratkaisun eteen: sota vai rauha. Hän selvittää, että jos he haluavat rakentaa, Israel iloitsee heidän edistymisestään. Hän selittää vielä, ettei Israel tunne mielihyvää nähdessään heidän kärsivän. ”Jos he eivät ammu, heitä ei ammuta”, Peres laukoo aforismejaan, joista hän on tullut kuuluisaksi. Peres haluaa myös opastaa Hamasia, että Qatarin miljoonat tulee käyttää asuntojen ei rakettien rakentamiseen.
Pahanlaatuinen piikkipensas Peresin polulle tuli Saeb Erekatin hahmossa, joka sanoo ilkeästi, ettei Peresillä ole mitään oikeutta määritellä, minkä palestiinalaisryhmän kanssa Israel neuvottelee tai on neuvottelematta.
Israelin oppositiota edustavat puolueet Labour, Yesh Atid, Hatnua ja Meretz ovat tietenkin innolla kannattamassa Peresiä kuten mitä tahansa aloitetta, joka murentaa Netanyahun hallitusta ja hänen vankkaa asemaansa Likutenun johtajana. http://www.timesofisrael.com/well-talk-to-hamas-if-it-recognizes-israel-peres-says/

4. UUTISOTSIKOITA
-          ”Peres sekaantuu palestiinalaisten politiikkaan ratkaisten, kuka saa ja kuka ei saa osallistua keskusteluihin”, puhisi Saeb Erekat kiukkua puhkuen. ”Kun rauhansopimus allekirjoitetaan, se tehdään Israelin virallisten edustajien ja Palestiinan virallisten edustajien välillä,” Erekat kertoi hepreankieliselle Maariv-lehdelle. ”Palestiinan kansa ei ratkaise Israelin vaalien tuloksia, eikä Israel päätä, ketkä edustavat Palestiinan kansaa.” Koska Fatah ja Hamas jatkavat kitkerää kamppailuaan sovinnon saavuttamiseksi keskinäisissä kiistoissaan, Peresin veto katsotaan toiminnaksi Abbasin selän takana, aivan samoin kuin Israelissa hänen katsotaan omista intresseistään johtuen toimivan pahoissa aikeissa Netanyahun selän takana. Peres katsoi tilanteen olevan sopivan – puolueiden käydessä vaalitaistelua ja sekä pääministerin että ulkoministerin jouduttua oikeuskanslerin hampaisiin – takoa rautaa, kun se vielä on valkohehkussa. Hän kuluttaa suurta poliittista kokemustaan – onhan hän jo 89 vuoden ikäinen ja nuorukaisesta lähtien osallistunut siihen, joka joittenkin mielestä on joskus haissut pahalle. http://www.timesofisrael.com/palestinians-join-chorus-of-voices-berating-peres-for-his-foreign-policy-remarks/
-          Pääministeri Netanyahu vakuuttaa kannattavansa edelleen kahden valtion periaatetta, jonka hän määritteli kuuluisassa Bar Ilan puheessaan 2009, huolimatta siitä, että hänen johtamansa puolueen Likudin johtavat jäsenet ovat yhä suuremmin joukoin alkaneet tajuta sellaisen ratkaisun mahdottomuuden Israelin turvallisuuden kannalta. Ehkä huhut hänen tunnusteluistaan konfederaatiosta Jordanian ja palestiinalais-valtion väillä ovat oire hänen omistakin epäilyksistään voimatta julkisesti tunnustaa niitä. Jopa Likudin kakkosmies, opetusministeri Gideon Saar tunnusti avoimesti, ettei Likud kannata kahden valtion periaatetta. KE Tzipi Hotoveli selitti, että Netanyahun puhe 2009 oli vain taktinen veto, ei hänen vakaumuksensa ilmaus.  http://www.timesofisrael.com/amid-uproar-netanyahu-reaffirms-commitment-to-two-state-solution/
-          Maailman keskittyessä iloitsemaan uuden vuoden alkamisesta ilotulitusraketein ja yhteisellä kokoontumisella julkisiin paikkoihin – usein  julman sään aiheuttamasta ongelmasta huolimatta – Israelissa kansa kokoontui baareihin ja klubeihin osan ollessa pukeutuneina hassuihin ja eriskummallisiin asuihin. Kadut ja puistot sen sijaan olivat suhteellisen hiljaisia. Poliisi oli ulkona joukolla pyrkien estämään alaikäisiä saamasta alkoholia ja miestä väkevämpiä nauttineiden pääsemästä autonsa rattiin onnettomuuksien estämiseksi. Juutalaisten uusi vuosi alkoi jo viikkoja sitten, jota kyllä juhlitaan joukolla, kuten myös itsenäisyyspäivää. Koirien onneksi räiskyviä ilotulitusraketteja ammuttiin vähän jos ollenkaan, sillä monet koirat tulevat hulluiksi niiden kovan räiskinnän vuoksi. Ilma Israelissa on selkeä, puolipilvinen, viilentyen iltaisin. Jerusalemin mittarit osoittavat tänään 8-15 C-astetta. Eilatissa 13-25 C-astetta, Tiberiaassa 11-20 C-astetta. http://www.timesofisrael.com/drinking-dancing-and-hoping-for-change-revelers-across-the-globe-bring-in-2013/
-          Siinain beduiinit aikovat rikkoa maansa lakeja eikä noudattaa hallituksen määräyksiä pysyä poissa Israelin ja Egyptin rajan läheisyyteen kaavaillulta puskurivyöhykkeeltä. Beduiinit ovat ylpeää erämaan kansaa, jotka noudattavat omia ikivanhoja perinteitään ja sääntöjään, jotka eivät tunne valtioitten välisiä rajoja, vaan ylittävät niitä tahtonsa mukaan. He ovat aina harjoittaneet kauppaa, julkista tai salaista, kuten myös ryöstöretkiä ja varkauksia, joten ei siinä ole mitään uutta, jos he tekevät niin nytkin. Heidän osallistumisensa asekauppaan ja liittoutuminen hallituksen kannalta epäilyttäviin joukkioihin on nostanut kysymyksen maan turvallisuutta koskevaksi, kuten on tapahtumassa mitä suuremmin määrin Siinain niemimaalla. http://www.timesofisrael.com/sinai-tribes-threaten-civil-disobedience-over-new-border-regulations/
-          Israelin juutalaisten luku ylitti 6 miljoonan rajan, eli on nyt 75.4 % kansasta kokonaismäärän ollessa 7 981 000, kasvua edellisvuodesta 1.8 %. Uusia asukkaita muutti 16 500, heistä 4 000 Pohjois-Amerikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163726#.UOKl4mJHT-k
Monday, December 31, 2012

MAANANTAI 31.12.12MAANANTAI 31.12.12

1. YK:N JA  arabiliiton nimittämä rauhantunnustelija Lakhdar Brahimi tunnustaa tehtävänsä vaikeudet, mutta ei ole vielä valmis heittämään kintaitaan pöytään. Hän on keskustellut eri osapuolten kanssa, viimeksi Venäjän ulkoministeri Lavrovin kanssa Moskovassa, löytääkseen viisasten kiven, jolla takalukkoon väännetty Syyrian tilanne voitaisiin avata ja aloittaa avoimet keskustelut sovinnosta ja taistelujen lopettamisesta.
BRAHIMI ennustaa, että ellei jotain edistystä pian saada aikaan, tilanne tulee kehittymään entistä julmemmaksi, ja tulevan vuoden aikana surmansa saaneiden syyrialaisten lukumäärä nousee sataan tuhanteen. Hän oli ehtinyt matkoillaan Kairoon, jossa hän selvitti tuntojaan ja havaintojaan lehtimiehille. Hän sanoi, ettei Syyria jakaantuisi kuten Bosnia, mutta että sotaherrat tulisivat mellastamaan maassa samaan tapaan kuin Somaliassa, mielensä mukaan terrorisoiden ihmisiä, joiden alueita he hallitsevat.

Lavrov sanoi keskusteltuaan Brahimin kanssa, ettei presidentti Bashar Assad ole menossa minnekään, hän tulee jatkamaan taisteluaan, vaikka maa alkaa polttaa jalkojen alla. Assadin kerrotaan eristäytyneen entistä enemmän pelätessään teloitusta. Hänen asemansa on diktaattorien tapaan mielipuolinen, koska hän ei lopulta voi luottaa kehenkään.
Israelin muinainen kuningas Herodes koki samanlaisen kohtalon. Hänelle kehittyi vainohulluus pelätessään jopa vaimoaan ja poikiaan, joiden hän epäili suunnittelevan hänen eliminoimistaan. Hän surmautti vaimonsa, josta hän todella piti, hukutti setänsä ja teloitutti poikansa, kruununperillisen, vain pari päivää ennen kuolemaansa.
ASSADIN sanotaan tunnustelleen pakolaisuutta Venezuelassa ja myös Venäjällä, mutta Lavrov sanoi, ettei Venäjä ole tarjonnut hänelle turvapaikkaa eikä Assad sitä pyytänyt.

BRAHIMI pyrki alusta lähtien elvyttää henkiin Genevessä puoli vuotta sitten solmittua sopimusta, jolla hallituksen ja kapinallisten välisellä tulitauolla ilman määräpäivää taistelut lopetettaisiin ja maahan asetettaisiin väliaikainen hallitus siihen saakka, kunnes uudet vaalit on pidetty ja pysyvä hallitus muodostettu.
Kukaan ei ole halukas kuuntelemaan häntä, eivätkä kapinaliset halua keskustella Assadin kanssa, he vaativat hänen ehdotonta antautumistaan.
”Tilanne Syyriassa on todella hyvin paha”, hän selitti arabiliiton pääsihteerille Nabil Elarabylle. ”Tilanne pahene kaiken aikaa. Jos se surmasi lähes 50 000 kahden vuoden aikana, se tullee surmaamaan ei vain  25 000, vaan 100 000 tulevan vuoden aikana. Pahimpana peikkona ovat Syyrian kemialliset ja biologiset aseet, joihin Assad voi turvautua viimeisenä keinona.

Brahimi pelkää, että ellei Syyrian tilannetta saada ratkaistua, se tulee heiluttamaan maailman turvallisuutta, ”edessä on joko helvetti tai sopimusratkaisu”. Hän suhtautuu hyvin epäilevästi Assadin ja kapinallisten suostumiseen suoriin neuvotteluihin, siihen tarvitaan kolmatta osapuolta, välittäjää, tai sotilaallista puuttumista tilanteeseen.
Kapinallisten mukaan taistelut ja väkivalta jatkuvat pohjoisen provinsseissa Idlib, Rabba ja Aleppo, Damaskoksen esikaupungeissa, maan keskiosien Homsin ja Hamaan provinsseissa sekä Darassa maan eteläosassa. Kapinalliset sanovat saavuttaneensa uusia voittoja etenkin maan öljyntuotantoalueilla, mutta niistä kertovia tietoja ei voida varmistaa. http://www.timesofisrael.com/un-envoy-estimates-100000-syrians-could-die-in-upcoming-year/

2. SYYRIASTA Turkkiin sodan jaloista paenneita ihmisiä asuu pakolaisleireissä n. 150 000, ja heidän lukumääränsä nousee lähes päivittäin. Jos taistelu Damaskoksesta alkaa toden teolla, se voi lähettää satoja tuhansia pakolaisia Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan puhui eilen järjestetyssä tilaisuudessa tuhansille pakolaisille luvaten heille, että heidän maansa valmistautuu ”pyhään synnytykseen”, joka tulee poistamaan presidentti Bashar Assadin. ”Näemme hyvin selvästi, että Allahin apu on lähellä. Älkää unohtako, että voitto tulee niille, jotka odottavat kärsivällisinä.”

ERDOGAN sanoi puhuessaan Akcakale pakolaisleirissä Sanliurfan provinssissa, että vaikka pakolaisten olosuhteet ei vedä vertoja heidän kotiensa tarjoamiin palveluihin, Turkki on tehnyt kaikkensa heidän auttamisekseen näissä olosuhteissa. Useimmissa leireissä on lämmitetty tila ja pakolaisille tarjotaan kolme lämmintä ateriaa päivässä, mutta ilma kylmenee talveksi.
Syyrian puolelta ammutut ammukset ovat surmanneet muutamia turkkilaisia siviilejä 910 km pitkän rajan pinnassa, mihin Turkki vastasi tulittaen tykistöllään Syyrian puolta useiden päivien ajan pyrkien muodostamaan puskurivyöhykettä Syyrian puolelle rajaa. Turkki on myös avuliaasti välittänyt aseita ja muita tarvikkeita kapinallisille sekä antanut heidän pitää päämajaansa Turkin alueella joskin tarkassa valvonnassa.
Jordania sanoo pystyvänsä hoitamaan Syyrian massatuhoaseista johtuvan vaaran, eikä halua ulkopuolisten sekaantuvan siihen. Israel tarjosi pari kertaa apuaan, mistä kuningas Abdullah II kohteliaasti kieltäytyi peläten arabinaapuriensa reaktioita. Syyrian pakolaisia on Jordaniassa lähes 275 000 ja sekin kasvaa päivittäin. Jordanian huolena on al-Qaidan pyssymiesten soluttautuminen pakolaisten joukkoon aloittaakseen väkivallan siviilejä vastaan Jordaniassa. http://www.timesofisrael.com/jordan-says-it-can-handle-syrian-chemical-threat/

3. VENÄJÄN uutistoimisto ItarTass ja Interfax raportoivat sunnuntaina, että Venäjä lähettää maahanlaskualuksen Novocherkassk Tartun satamaan Syyriassa kahden siellä olevan lisäksi. Alus lähti purjehtimaan sota-aluksen saattamana Mustalta Mereltä Novorossisskin satamasta, ja sen uskotaan saapuvan tartun satamaan tammikuun alussa.
VENÄJÄN uutistoimistot eivät osanneet kertoa, miksi alus lähetettiin Syyriaan, mutta venäläiset diplomaatit vihjaavat, että Venäjä valmistautuu mahdollisuuteen tilanteen äkillisestä muutoksesta, ja on valmis evakuoimaan kansalaisensa Syyriasta.

KAPINALLISET ovat aiemmin kertoneet, että Venäjä on saanut Tartun laivastotukikohtansa miehistön evakuointisuunnitelmansa lähes valmiiksi. Venäjä ja Syyria solmivat v. 1971 sopimuksen, jonka nojalla Venäjä on korjannut ja laajentanut Tartun satamaa Välimeren laivastonsa huolto- ja tankkaussatamaksi, jota venäläinen miehistö hoitaa ja valvoo. http://www.timesofisrael.com/russian-warship-headed-for-syria-in-preparation-for-a-possible-evacuation/

4. ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elaraby kertoi konferenssissa Ramallahissa lauantaina, että rauhankeskusteluihin Israelin ja palestiinalaisten välillä käytetyt kaksi  vuosikymmentä ovat olleet ajan tuhlausta. Hän esitti havaintonsa keskusteltuaan PA:n johdon kanssa.
PA yritti viime vuonna saada YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä valtion täysjäsenyyden, mutta havaittuaan, ettei se saa enemmistöä turvallisuusneuvostossa, veti esityksensä pois. USA ilmoitti joka tapauksessa estävänsä päätöksen veto-oikeudellaan.
PA onnistui kuitenkin saamaan ei-valtion tarkkailija-aseman YK:n yleiskokouksen päätöksellä 29.11.2012 USA:n ja Israelin varoittaessa yksipuolisista ratkaisuista ja uhatessa vastatoimilla, joita Israel on tehnyt antamalla suunnitteluoikeuden aloittamisen tuhansille uusille asunto-yksiköille Jerusalemin itäosissa sekä Juudean ja Samarian alueilla.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltäytynyt pääministeri Benyamin Netanyahun neuvottelutarjouksista ilman ehtoja koko hänen pääministerikautensa ajan esittäen neuvotteluehtoja, joita Israel ei ole voinut hyväksyä. Hän vaatii 1949 aselepolinjojen hyväksymistä Palestiinan valtion rajoiksi, täyttä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöille Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, vankien vapauttamista ja paluuoikeutta. Lisäksi
hän laajensi ehtojaan aina, kun Netanyahu vihjaili voivansa harkita Abbasin vaatimuksia.

ELARABY:n mukana Ramallahissa oli Egyptin ulkoministeri Mohammed Kamel Amr. Tilaisuus oli suunniteltu arabiliiton ulkoministerien vierailuksi Ramallahissa, mutta he kieltäytyivät osallistumasta. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh väitti, että USA ja Israel kehottivat ulkoministereitä osallistumasta tilaisuuteen ja että Israel ei antanut lupaa heille päästä Ramallahiin. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kuitenkin tunnusti, etteivät väitteet Israelin kiellosta olleet totta. Ehkä he pelkäsivät saastuvansa juutalaisista.
Käytyään pakolliset kierrokset PA:n pääministerin ja muiden virkailijoiden kanssa ja Arafatin hautamonumentilla, Elaraby seurueineen tapasi Abbasin, jonka kanssa keskusteltiin PA:n taloustilanteesta, mikä on vararikkotilassa. Velkoja on yli miljardi USD eivätkä arabimaat ole antaneet lupaamiaan  100 miljoonaa USD kuukaudessa. Israel käyttää työntekijöiltä keräämänsä vero-, tulli- ym. saatavat maksattomien sähkömaksujen lyhennykseen.
Elaraby suositteli Abbasille uuden hakemuksen esittämistä YK:n turvallisuusneuvostolle. http://www.timesofisrael.com/arab-league-chief-says-palestinians-to-embark-on-new-statehood-bid-at-un-security-council/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres puhui maanantaina ulkomaiden läheteille järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän vakavasti kritisoi sekä pääministeriä että ulkoministeriä rauhanprosessin huonosta hoidosta vakuuttaen, että Abbas on ihan sopiva kumppani keskusteluihin sanoen tunteneensa hänet 30 vuoden ajalta. Taisi unohtaa Abbasin terrorikauden, jolloin hänet tunnettiin nimellä Abu Mazen. Hän rahoitti Mynchenin olympialaisten terrori-iskun, jolla eliminoitiin lähes koko Israelin olympiajoukkue. Hallituksen ministerit ovat muistutelleet Peresiä, jos vaikka muisti jo pätkii, ettei presidentillä ole oikeuttaa puuttua politiikkaan. Vasemmisto sen sijaan kiittelee, sillä se oli hyvä vaalipuhe korkeimmalta taholta. Pääministeri ei halunnut liata käsiään, totesi vain pitävänsä jatkuvaa yhteyttä Peresin kanssa. Bayit Hayehudi puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett muistutti Peresiä Oslon accordeista, että ne ovat jo maksaneet Israelille yli 1 600:n ihmisen, naisen lapsen ja miehen, hengen. Peres on enää yksi niistä harvoista homekorvista, jotka edelleen uskovat Oslon sopimuksiin. Hän muistutti myös Peresiä, että Oslolle on vaihtoehto: Liittää C-alueet Israeliin. Hän kritisoi syvästi Peresin puuttumista politiikkaan vielä ulkomaiden edustajien edessä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163723#.UOFBEGJHT-k
-          Israelia uhkaavan kolmannen väkivalta-aallon, eli intifadan – jolla tarkoitetaan tapaa, jolla koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään - , alkamisen vuoksi IDF harjoittaa sotilaitaan sen varalta myös kaupunkiolosuhteissa. IDF julkisti harjoituksista videopätkän, joka on alla olevassa linkissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163720#.UOFEcmJHT-k
-          Jerusalemin Pyhän Haudan Kirkon vesilaskut ovat maksamatta 8 vuoden ajalta. Jokin aika sitten raportoitiin, että valtio ja kaupunki yhdessä suunnittelevat laskun maksamista, mutta nyt Jerusalemin kaupunki ilmoittaa, että jokaisen tulee suorittaa omat vesilaskunsa, kuten myös Kotel ja Knesset tekevät. Maksamattomat vesilaskut ovat n. 2.3 miljoonaa USD. Jerusalemin vesiyhtiö Gihon uhkasi lopettaa veden jakelun kirkkoon, mikä sai kiihkeät neuvottelut aikaan kaupungin ja kirkkoa hallinnoivien kolmen instituutin, Greek Orthodox, Armenian Apostolic ja Roman Catholic Frabciscan Order kirkkojen, välillä. Sopimus saatiin solmittua muutama viikko sitten, jolla kirkon hallintoa johtavat kirkot olisivat alkaneet maksaa laskujaan 2012 alusta ja siitä lähtien vuosittain. Keskusteluissa suunniteltiin myös rahastoa, josta olisi avustettu köyhiä perheitä, jotka ovat riippuvaisia kirkoista. Talous-komiteassa ei haluta ottaa vastuuta kirkkojen vesilaskuista, vaan huomautetaan, että muutkin instituutiot maksavat omansa. Gihon vesiyhtiö ei halua kertoa, mitä tekee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163707#.UOFFUmJHT-k
-          Raam Taal arabijärjestön kansanedustaja, Israelin arabi, Ahmed Tibi väitti Bar Ilan yliopistossa järjestetyssä tilaisuudessa, että opiskelijat surmaavat arabilapsia. Hän sanoi käsiensä olevan veren tahrimat, mutta israelilaista lapsien, joiden syntymää hän on hoidellut toimiessaan lääkärinvirassaan, vihjaten, että opiskelijoitten kädet ovat arabilasten veren tahrimat, joita he olivat murhanneet. Tämä sai aikaan valtavan mellakan kuulijoitten keskuudessa, jonka aikana yksi opiskelijatyttö sylkäisi Tibin kasvoille, joka jouduttiin poistamaan salista ja viemään turvaan uhkailijoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163712#.UOFJG2JHT-k
-          Presidentti Barack Hussein Obama myöntää, että Benghazissa tehtiin vakavia virheitä. Ihmetyttää vain, jos tämä on suurempi virhe kuin Nixonin Watergate, minkä vuoksi Nixon joutui eroamaan, miksei sama menetelmä sovi Obaman suhteen? Obama sanoo, että FBI tutkii asiaa Libyassa ja että murhamiehiä jahdataan, mikä ei tuo neljää USA:n kansalaista eloon, eikä Obaman hallituksen virkailijoita käpälä-lautaan, koska heidän virheensä vuoksi heidät murhattiin. Obama katseli lähimpien apulaistensa kanssa, joiden mukana oli Hillary Clinton, suorana TV-lähetyksenä Benghazin murhaa ja miten Stevensiä retuutettiin puolikuolleena pitkin maata, häntä oli luultavasti kidutettu ja ehkä raiskattu, jolla muslimit osoittavat halveksuntaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163711#.UOFLNmJHT-k
-          Hillary Clintonilla on veritulppa, jonka vuoksi hänet vietiin sairaalaan. Täten hän ei voi todistaa kongressin edessä osuuttaan Benghazin skandaaliin. Obama nimitti John  Kerryn hänen tilalleen, ja haluaa Chuck Hagelin puolustusministeriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163711#.UOFLNmJHT-k
-          Obama syyttää republikaaneja talousjyrkänteeltä putoamisesta, vaikka vielä on toivoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163708#.UOFOCmJHT-k
Hyvää ja onnellista vuotta 2013!

Sunday, December 30, 2012

SUNNUNTAI 30.12.12


sunnuntai 30.12.12

1. LONTOOSSA toimiva Arab Organisation for Human Rights (AOHR) julkisti perjantaina PA:n toimia koskevan raporttinsa, jossa se syyttää Palestiinan Auktoriteetin nimellä tunnettua palestiinalaisten itsehallintoa Juudeassa ja Samariassa törkeistä ihmisoikeuksien rikoksista. AOHR:n raportissa PA.ta syytetään epäinhimillisestä käytännöstä ja useista ihmisoikeuksien rikoksista palestiinalaisia siviilejä kohtaan.
RAPORTIN syytökset kohdistuvat ennen muita PA:n puheenjohtajaan Mahmoud Abbasiin, ja siinä vaaditaan, että YK, Arabiliitto ja Islamilainen yhteistoimintaorganisaatio (OIC) toimivat kiireisesti kyseisessä asiassa.

AOHR suoritti PA:n turvallisuusjoukkojen toimien tarkkailua tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana vuonna 2012 kooten informaatiota PA:n pidätysten uhreilta, heidän perheiltään, silminnäkijöiltä ja paikallisilta NGO-järjestöiltä. Niiden perusteella APHR syyttää PA:ta mielivaltaisista toimista palestiinalaisia siviilejä vastaan Juudeassa ja Samariassa.
Kesäkuusta 2007 lähtien vuoden 2011 loppuun mennessä PA oli pidättänyt 13 271 palestiinalaista siviiliä, joista se oli 96 % kiduttanut, minkä johdosta kuusi pidätettyä oli kuollut.
Vuonna 2012 tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana PA pidätti 572 ihmistä ja lähetti kutsun kuulusteluihin 770:lle muulle. Kuulusteltavien joukossa oli naisia ja vanhuksia, jotka joutuivat odottamaan aamusta iltaan ennen kuin heidät otettiin kuulusteltaviksi.
Toisia kuulusteltiin päivittäin viikosta viikkoon, toiset olivat itse asiassa kotiarestissa.

TARKKAILUAIKANA todettiin PA:n tehneen ratsioita yliopistoihin, sairaaloihin ja epäiltyjen koteihin ”Israelin miehitystä” vastaan protestoivien pidättämiseksi. Turvallisuusvirkailijat takavarikoivat välineistöä ja rahaa, jotka hävisivät jonnekin etsintöjen jälkeen.
Raportissa PA:n syytetään syyllistyneen pidätettyjen kidutukseen ja mielivaltaiseen kohteluun. Kolmesta sadasta aiemmin pidätetyistä 18.7 % sanoi joutuneensa kovan kidutuksen kohteiksi, ja 99.7 % sanoi joutuneensa halventavan kohtelun alaisiksi.
Pidätettyjen elämästä pidätysajan jälkeen todettiin, että 60 % sanoi kärsivänsä kroonisista kivuista ja sairauksista kidutuksesta ja epäinhimillisistä olosta johtuen pidätysaikana. Edelleen 60 % heistä sanoi joutuneensa äkilliseen köyhyysloukkuun pidätysajasta johtuen.

AOHR totesi myös raportissaan, että epäiltyjä häirittiin työpaikoillaan tai heidät erotettiin. Ainakin 73 siviiliä erotettiin virastaan tarkkailuaikana ja arvioidaan, että 3 200 siviiliä kärsi vuodesta 2005 lähtien samasta kohtelusta.
Häirintä koski myös poliisin listalle joutuneita opiskelijoita, joiden oli vaikea saada työtä tai ajokorttia tai aloittaa liikeyritystä. Raportin mukaan PA:n toimet useimmiten koordinoidaan IDF:n kanssa, mutta PA:n toimet ylittävät moninkertaisesti IDF:n vastaavat, eivätkä PA:n turvallisuusjoukot tee mitään eroa sukupuolen tai iän perusteella. Pidätetyistä 11.3 % on yli 60-vuotiaita, 15.3 % naisia, 39.3 % opiskelijoita, joista 38 % sanoi opiskelujensa keskeytyneen pidätysten johdosta.

AOHR:n raportti kehottaa ”PA:ta kunnioittamaan kansainvälistä lakia sekä ihmisten oikeuteen elämästä ja vapaudesta”. Siinä todetaan, ”ettei PA:n johto ole oppinut mitään arabikeväästä, ettei sen tule toimia Israelin turvallisuuspalvelun ja miehityksen aliurakoitsijana murskaten kansansa jokaisen laillisen pyrkimyksen vapauteen ja itsemääräämisoikeuteen”.
”AOHR asettaa näiden inhimillisten oikeuksien rikkomukset kokonaan Palestiinan presidentin Abbasin harteille ja kehottaa YK:n pääsihteeriä, arabiliittoa ja Islamilaista yhteistoiminta-järjestöä (OIC) painostamaan Mahmoud Abbasia poliittisten pidätysten lopettamiseksi, koska se vahingoittaa koko Palestiinan kansaa.”
AOHR perustettiin 1993 ja se toimii Lontoon itäosassa. Se sanoo perustavansa toimintansa  ihmisoikeuksien ja erityisesti arabikansan oikeuksien puolustamiseen julkistaen löytönsä miten tuskalliselta sen julkistaminen tuntuukin, kuten se toteaa arabinkelisellä web-sivullaan.   http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297746

2. ISRAELIN turvallisuusjoukot, jotka koostuivat suuresta määrästä poliiseja, Yassam-erikoispoliiseja ja sotilaita, menivät perjantaina ennen sapatin alkamista tuhotakseen Oz Zion nimellä kulkevassa etäyhteisössä muutaman nuoren perheen kyhäämät rakennelmat, mutta sinne oli kokoontunut pari sataa nuorta sapatin viettoon, jotka pelkällä massallaan estivät poliisin toimet juuri ennen sapatin alkamista
Israelin turvallisuusjoukot turvautuvat erilaisiin omituisiin toimiin saadakseen tuhotyönsä tehdyksi ilman suurta vastarintaa. Perjantaina tämä taktiikka epäonnistui, lieneekö sana kiertänyt vaiko vain sattumasta paikalle oli kokoontunut runsaasti nuorta kansaa. Poliisit nujakoivat aikansa nuorten kanssa, minkä johdosta viisi poliisia haavoittui lievästi – ehkä kysymys oli vain poliisin kunnian loukkaamisesta. Joka tapauksessa perjantain painiottelu päätettiin siirtää ratkaisemattomana sapatin jälkeen.
Sopimuksen mukaan, jota edelsivät kuumeiset keskustelut Binyamin neuvoston johtajan Avi Roenin, rabbi Liotin ja Knessetin ulko- ja puolustusneuvoston puheenjohtajan Zeen Elkinin välillä, nuoret alistuivat sopimukseen, ja he kantoivat sapatin jälkeen tavaransa  pois Oz Zionin alueelta, eikä väkivaltaa tarvinnut toistaa.

Perjantain tilaisuuden Oz Zion etäyhteisössä olivat järjestäneet Kiryat Arban rabbi Dov Lior, Safedin päärabbi Shmuel Eliyahu ja Kedumim alueneuvoston entinen johtaja Daniella Weiss.
Nuoret alistuivat välttämättömän edessä lähtien Beit Elin lähellä sijaitsevasta yhteisöstään suosiolla, mutta vakuuttaen tulevansa takaisin ja rakentavansa sen pysyvästi.
Perjantain painiottelussa puhkottiin myös poliisiautojen renkaita ja tehtiin muutakin laittomuutta, minkä johdosta poliisi pidätti yhden ”kuumakallen”.

HATNUAN johtaja Tzipi Livni käytti tilaisuutta hyväkseen purkaakseen vihaansa sekä Netanyahua että Bennettiä kohtaan: ”Bennett ja äärirabbit tarkoituksellisesti johtivat ihmiset tälle kukkulalle aiheuttaakseen kiistan IDF:n kanssa ja tilaisuuden kieltäytyä tottelemasta esimiestensä komentoja”, Livni purki vihaansa Kiryat Motzkinin tilaisuudessa lähellä Haifaa. ”He johtivat sinne ihmisiä sapatin aattona tietäen, että poikamme armeijassa tulisivat evakuoimaan heidät. Netanyahu, joka jatkaa vilkuilua äärioikeistoon, keskeytti evakuoinnin. Hänen näkökulmastaan kaikkea voidaan häväistä, paitsi sapattia.”

NAFTALI Bennett vastasi Livnin ryöpytykseen web-sivullaan sapatin jälkeen todeten viettäneensä rauhallisen sapatinlevon kotonaan ja saaneensa tiedon Oz Zionista vasta luettuaan havdala-rukouksen ja avattuaan uutiset. Hän totesi häntä vastaan tehtävien hyökkäysten tulleen tavaksi sapattina, jolloin hän ei voi tarttua niihin. ”Mille kukkulalle? Mitä rabbeja minä johdin? Mitä kummaa se nainen taas puhuu?” Bennett totesi, että sapatin aikana hänen suuhunsa pannaan sanoja, hänen sanotaan tehneen jotain, mitä hän ei tehnyt ja hänet luokitellaan äärimmäiseksi - kaikki sapattina tietäen, ettei hän voisi vastata niihin sapattina, jota hän pitää pyhänä.
Myös Labour-puolueen pj. Shelly Yachimovich tarttui asiaan kehottaen noudattamaan maan lakia ja rankaisemaan syyllisiä. - Nuoret joutuivat nukkumaan yönsä viereisen Ashrafin etäyhteisössä, joka joutunee saman kohtelun alaiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=297755
Missähän lienevät Israelin ihmisoikeuksien puolustajat? Vai eivätkö ”setlerit” olekaan ihmisiä? Mutta onhan eläintenkin oikeuksilla puolustajansa, miksei ”setlerinuoria” puolusta kukaan?

3. FATAH, aloitus, vapautus tai voitto, täydelliseltä nimeltään Palestiinan Kansallinen Vapautus-järjestö, perustettiin Kuwaitissa työskentelevien palestiinalaisten toimesta 1948.
Yasser Arafat oli yksi sen perustajajäsenistä.
Alun perin Al-Fatah perustettiin salaa nuorten arabien toimesta Pariisissa v. 1911 nuorten turkkilaisten tapaan. Se ohjelmaan kuului syvä viha brittejä ja sionisteja kohtaan. 
Moderni versio Fatahista valmistautuu viettämään perustamisensa 48. vuosijuhlia ja on sitä varten uusinut logonsa, jota PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas mahtipontisesti ilmaa puhallellen esitteli äskettäin ja joka esitettiin palestiinalaisessa päivälehdessä, kuten PMW raportoi. Fatahin perustamisvuodessa näyttää olevan sekaannusta. Wikipedian mukaan Fatah perustettiin 1959, mutta PA:n mukaan 1964.
Uudessa logossa Palestiinan kartta kattaa myös koko Israelin alueen, siinä on kivääri, Arafatin musta-valkoinen rätti ja avain symbolisoiden oikeutta Israelin koteihin.
Iskulauseessa  todetaan ”valtio ja voitto”.
Fatahin korkea virkailija Gazassa Yahiya Rabah toteaa, että Fatahin tämänkertaiset 48. vuosijuhlat järjestetään Gazassa suurena kansanjuhlana Palestiinan vallankumouksen alkamispäivänä iskulauseella Valtio ja Voitto esitellen järjestön uuden logon, jonka juhlien järjestelytoimikunta on hyväksynyt.
Amerikan sionistijärjestö ZOA esitti kirpeää kritiikkiä logosta kehottaen Obamaa, YK:ta ja EU:ta tuomitsemaan tämän loukkauksen joka osoittaa, ettei PA halua rauhaa vaan tuhoa. ZOA:n  kansallinen presidentti Morton A Klein sanoo näin: ”Fatahin uusi logo osoittaa graafisesti ruman totuuden tästä remontoimattomasta terrorijärjestöstä, jonka perustamis-dokumentin artikkeli 13 vaatii Israelin tuhoa ja artikkeli 19 kehottaa aseelliseen taisteluun sen saavuttamiseksi, ettei maltilliseksi luonnehdittu Abbas halua rauhaa Israelin kanssa, joka lopettaisi palestiinalaisten Israelin vastaisen terrorismin. Päinvastoin hän kunnioittaa Yasser Arafatin periaatteita ja ylistää niitä.”
ZOA kehottaa presidentti Obamaa lopettamaan satojen miljoonien USD tuhlailevan tukemisen reformoimattomalle Fatahille, lopettamaan anteeksipyyntöjen esittämisen Abbasille ja lopettamaan Israelin painostamisen uhreista vaarallisten myönnytysten alttarille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163683#.UN_51mJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n arabit marssivat mielenosoituksellisesti Hebronin pääkatuja pitkin laukoen kivääreitään ilmaan – joista välistä joku harhaluoti osuu ihmisiin parvekkeilla tai kaduilla – parhaaseen Hamasin tyyliin, jota se harrastaa Gazassa. Mielenosoitus-marssi oli Fatahin 48. vuosijuhlan viettämiseksi tyyliin sopivalla tavalla. Myös Jerusalemin itäosissa arabit marssivat samoissa merkeissä, mutta siellä ilman kivääreitä – ne on piilotettuina vaatekaapissa tai jääkaapissa. Heidän iskulauseinaan olivat vaatimukset, että Jerusalem kuuluu arabeille ylistäen marttyyreita ja kansallisia johtajia, jotka ovat kaatuneet palestiinalaisten asian puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163681#.UOABB2JHT-k
-          PA:n terroriarabit heittivät palopommin IDF:n Nahal-prikaatin partiota kohti lauantai-iltana Sikemistä etelään, kertoo TV-kakkonen. Iskussa ei kukaan loukkaantunut. Sotilaat pidättivät myöhemmin kaksi arabia, joilla oli kotitekoinen pistooli, veitsi, pommi sekä ohjekirjanen sen valmistamiseksi ja heittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163675#.UOAC1mJHT-k
-          Binyamimin asukasneuvoston puheenjohtaja Itzik Zadmi vakuuttaa, ettei ole mitään todisteita kolmannen intifadan alkamisesta. Hän kehottaa armeijaa kuitenkin valmistautumaan sen varalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163640#.UOAD62JHT-k
-          Egyptin Libanonin lähettiläs Ashraf Hamdy sanoi puhuessaan Beirutissa, että Muslimiveljeskunta etsii läheisempiä suhteita Hizbullahin kanssa, jota hän ylistää todellisena poliittisena ja sotilaallisena voimana Libanonissa todeten, ettei sen asioita voi käsitellä kiinnittämättä huomiota Hizbullahiin. Hän kielsi tiedot, että Hizbullahin delegaatio olisi vieraillut Egyptissä, mutta myönsi tavanneensa Hizbullahin polit-byroon jäseniä Libanonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163679#.UOAElGJHT-k
-          Korkein oikeus teki päätöksen, jolla se antaa Israelin arabi-kansanedustajalle Hanin Zoabille oikeuden asettua ehdokkaaksi tammikuun 22. päivän vaaleissa. Päätös aiheutti pettymyksen tunteen varsinkin oikeistolaisissa puolueissa, mutta myös vasemmistolaisissa, joiden mielestä Zoabiin toimet - mm osallistuminen Mavi Marmaran yritykseen murtautua väkivalloin Gazaan – viittaavat maan petturuuteen, mitä korkein oikeus ei huomioinut. http://www.timesofisrael.com/supreme-court-overturns-decision-barring-arab-mk-zoabi-from-running-for-knesset/
-          Oikeuskansleri Yehuda Weinsteinin uudet syytteen Avigdor Libermania vastaan, joihin sisältyy syytökset petoksesta ja yleisen luottamuksen rikkomisesta, voivat antaa tuomareille aiheen pidättää hänet 7 vuotta poliittisesta toiminnasta. Päätodistajana häntä vastaan toimii hänen entinen apulaisulkoministerinsä Danny Ayalon. http://www.timesofisrael.com/liberman-indicted-on-fraud-and-breach-of-trust-charges/
-          Raporttien mukaan Livni luopuu politiikasta – toivottavasti lopullisesti – ellei hänen kannatuksensa vaaleissa anna hänelle kaksinumeroista lukua. Hän yritti vikitellä pääministeriä lupaamaan hänelle ulkoministerin paikan, minkä Bibi kielsi. Livni on pyrkinyt luomaan yhteistä rintamaa Labour- ja Yesh Atid-puoluietten kanssa, mutta henkilökohtainen vallanhimo on estänyt tavoitteen toteutumisen. http://www.timesofisrael.com/livni-reportedly-mulls-stepping-down-if-election-results-prove-disappointing/
-          PA:n virkailija sanoo, että USA kehottaa arabimaiden edustajia välttämään  vierailua PA:n alueilla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297712
-          Egypti sallii rakennusmateriaalien viennin Gazaan, kuten Israelkin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297714