Friday, October 26, 2012

PERJANTAI 26.10.12


PERJANTAI 26.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri Avigdor Liberman saivat runnottua vähäiset erimielisyytensä voidakseen sopia edustamiensa puolueitten, Likudin ja Israel Beitenun menosta tammikuun 22. päivän vaaleihin yhteisellä listalla. Tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään virallisten lausuntojen taakse ymmärtääkseen, miksi tällainen unioni tehtiin. Syyksi esitetään uusien tulokkaiden nousua poliittiselle taivaalle, mikä aiheuttaa epävarmuutta ja epäluuloa puolue-johtajissa, jokaisen vilkuillessa olkansa yli nähdäkseen, missä kilpailijat menevät. Derin nousu uudelleen Shas-puolueen johtoon herättää pelkoa, Olmertin mahdollinen asettuminen keskusta-vasemmisto liittoutuman johtoon on toinen, Yair Lapidin Atid-puolueen sovittautuminen poliittiselle rintamalle on arvailujen varassa puheenjohtaja Lapidin lausunnoista huolimatta, että puolue ajaa selvää kansallista linjaa, jossa huomioidaan juutalaisasutusten oikeudet Juudeassa ja Samariassa.

Kysymys on vielä aivan liian tuore todellisten analyysien tekemiseksi. Viikonvaihteen jälkeen voidaan odottaa analyytikkojen märehtineen asioita tarpeeksi voidakseen tutkia syntyjä syviä.
Vain muutamia tunteja Netanyahun ja Libermanin yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen, jossa Likudin ja Israel Beitenun välisestä unionista kerrottiin, julkistettiin ensimmäinen mielipidekysely, jonka oli tehnyt Panels Politics Institute. Kyselyn tulokset julkistettiin TV-2:n ohjelmassa torstai-iltana.
Kyselyn mukaan oikeistopuolueet saavat 60 kansanedustajaa Knessetiin, ja vasemmisto-keskusta puolueet yhdessä arabipuolueitten kanssa samoin 60 kansanedustajaa. Arabiedustajien liittäminen vasemmisto-keskusta liittoutumaan on outo, sillä arabit pysyttelevät tavallisesti omana ryhmänään.

LIKUDIN ja Israel Beitenun saalis olisi 33 edustajaa, NU ja Jewish Home saa 13 edustajaa, Shas saa 9 edustajaa, UTJ saisi kyselyn mukaan 5 kansanedustajapaikkaa.
Vasemmisto-keskusta liittoutuman paikat jakautuvat näin: Labour saa 27 paikkaa, Yair Lapidin Atid-puolue 18 paikkaa, arabipuolueet 10 paikkaa, Meretz saa 5 kansanedustajan paikkaa.
Ehud Barakin Atzmaut-puolue ja Kadima eivät kyselyn mukaan ylitä vaalikynnystä.
Likudin ja Israel Beitenun unioni ei ole ehtinyt vielä siirtyä äänestäjien mieliin, ja on hyvin luultavaa, että tulevat kyselyt saavat aivan toisenlaisia tuloksia. Molempien puolueiden suorittamissa kyselyissä niiden saama edustajamäärä voisi olla jopa 50 edustajapaikkaa.

PUOLUEIDEN puheenjohtajien lausunnot ilmaisevat hämmästystä ja toisaalta mahdollisuuksia omille puolueilleen. Uskonnolliset puolueet huomioivat sen, että Likud meni äärilaidan politiikkaa edustavan Israel Beitenun kelkkaan, mikä voi karkottaa sen uskonnollisia äänestäjiä ja nostaa uskonnollisten puolueitten suosiota. NU:n taholta katsotaan, että NU on nyt ainoa aito oikeisto-puolue. Hämminkiä aiheuttaa se, että Netanjahu julisti virkakautensa alussa 10 kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, ja Liberman on valmis luovuttamaan arabien vahvasti asuttamaa maata Israelin puolelta saadakseen vastaavasti maata vihreän linjan takaa.
Labour puolueen puheenjohtaja maanittelee keskustan epävarmoja äänestäjiä todistellen, että Labour on ainoa aito keskustapuolue.
Meretz-puolueen puheenjohtaja syyttää nationalismin – eli fasismin, kuten hän sitä nimittää – noususta nyt julkistetun unionin muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161359#.UIoaJ2JHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161348#.UIolnmJHT-k

2. REUTERSIN uutistoimisto kertoo tiedustelulähteisiin perustuen, että Israelin lähettämät miehittämättömät UAV-koneet suorittivat pommitusiskun Sudanin pääkaupungin Khartoumin eteläpuolella sijaitsevaan asetehtaaseen, jossa syntyi valtava tulipalo.
Lähteiden mukaan tulipalossa tuhoutui 200 tonnia ammuksia, mukaan lukien ohjuksia, jotka oli tarkoitus kuljettaa Gazaan. Sudanin kulttuuriministeri väitti, että neljä israelilaista sotilaskonetta hyökkäsi ohjuksillaan tehdasta vastaan todeten, että ohjusten jäännöksissä havaittiin jäänteitä, jotka osoittavat niiden olleen israelilaisia.

SUDANIN lähettiläs YK;ssa Daffa-Alla Elhag Ali Osman syytti Israelia turvallisuusneuvostossa hyökkäyksestä vaatien neuvostoa tuomitsemaan sen. Hän syytti, että Israel on osallistunut myös Darfurin massamurhien suorittamiseen toimittamalla terroristeille aseita.

ELÄKKEELLE siirtynyt turvallisuusupseeri totesi Reutersin toimittajalle, että Israel on tarkkaan seurannut aseitten ja rakettien valumista Sudanista Siinaille ja Gazaan, ja että tämä on alkanut jo pääministeri Olmertin aikana ja jatkuu edelleen, mikä arveluttaa Egyptin epävakaassa tilanteessa.
ISRAEL ei ole virallisesti ottanut kantaa hyökkäykseen Khartumin lähellä sijaitsevaan ase-tehtaaseen, mutta puolustusministeriön poliittis-sotilaallisten asiain osaston johtaja Amod Gilad sanoi, että Sudan on vaarallinen terrorivaltio, joka aseistaa terroristeja Iranin rahoittamana, ja siksi sen Israelille esittämiä syytöksiä terrorismista Sudania vastaan ei tarvitse ottaa turhan vakavasti.
Pääministeri Netanyahu ei halunnut kommentoida asiaa.
Sudan syytti toukokuussa Israelia Port Sudanissa maan itäosan kaupungissa tapahtuneesta  räjähdyksestä, joka surmasi epäillyn aseiden salakuljettajan. Viime joulukuussa Sudan syytti, että israelilaiset lentokoneet, helikopterit ja ehkä sukellusvene olivat tehneet useita hyökkäyksiä ei puolille Sudania. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161354#.UIol_mJHT-k

3. SYYRIAN armeijan edustaja sanoo armeijan suostuneen neljä päivää kestävään tulitaukoon Eid al-Adha juhlallisuuksien aikana. Armeija tiedotteessa, joka luettiin valtion TV-lähetyksessä, todetaan mm.: ”Siunatun Eid al-Adhan aikana, armeijan ja sotilasvoimien keskuskomennuskunta tiedottaa keskeyttävänsä sotilaalliset operaatiot Syyrian Arabitasavallan alueella perjantaiaamusta maanantaihin.”
Armeija pidättää kuitenkin oikeuden vastata terroriryhmien avaamaan tuleen siviiliasukkaita tai armeijaa vastaan, tai jos ne hyökkäävät yksityistä tai julkista omaisuutta vastaan, tai käyttävät pommeja ja räjähteitä. Armeija reagoi myös tietoihin, että terroriryhmät vahvistavat asemiaan tai tuovat vahvistuksia kapinallisryhmille tai soluttavat ulkomailta miehiä vastoin kansainvälisiä velvoitteitaan taistella terrorismia vastaan.

SYYRIAN vapaan armeijan (FSA) edustaja ja Homsin provinssin sotilasneuvoston johtaja Qassem Saadeddine sanoi, että hänen sotilaansa noudattavat tulitaukoa. Hän kuitenkin esitti ehtoja, joiden mukaan armeija ei saa vahvistaa asemiaan, ja toiseksi hän vaatii pidätettyjen vapauttamista.
Ansar al-Islam tiedottaja Abu Moaz sanoi, että hänen ryhmänsä epäilevät armeijan vilpittömyyttä sanoessaan suostuvansa tulitaukoon. Hän sanoi, että jos tankit ovat siellä ja tarkastusasemat ovat edelleen siellä, mitä tulitauko tarkoittaa?
Syyrian väkivaltaiset taistelut ja kapinaliike ovat vaatineet yli 32 000 siviilin hengen ja raunioittaneet suuren osan maata, myös maailman perinnekohteiksi nimettyjä kuten Aleppossa ja Damaskoksesa.
Päivittäiset uhriluvut ylittävät usein 200 kuolonuhria. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=289388

4. ISRAELIN poliisi on hälytysvalmiudessa saatuaan todisteita, että kansallisen poliisin ATK-järjestelmään oli päästy tunkeutumaan tai että jonkinlainen virus oli saastuttanut poliisin koneita. Tämän johdosta poliisivirkailijoita kiellettiin käyttämästä internetiä ja pyrkiä välttämään ”thumb drives” tai CD-tiedotteita koneelta toiselle. Sen sijaan virkailijoita kehotettiin käyttämään puhelinta ja faxia keskinäisessä tiedonvälityksessään.
Useat aluepoliisien osastot lähettivät viestejä lehdistölle, että jos ne haluavat tietoja poliisilta, heidän tulee käyttää puhelinta tai faxia.

Poliisin sisäiset tutkijat pyrkivät selvittämään, mistä ATK-laitteiden toimintahäiriö johtuu. He epäilevät, että joko poliisin tietoverkkoon on tunkeuduttu jonkin cyber-hyökkäyksen muodossa, tai niihin on päässyt virus, jonka alkuperää tutkitaan, onko se yksityishenkilön tai järjestön laatima.
Torstai-iltana havaittiin, että poliisin sisäinen tietokanta ja yhteyslinkit toimivat normaalisti.
Media raportoi torstaiaamuna, että Shin Bet oli antanut poliisille varoituksen joko hyökkäyksestä sen ATK-laitteita vastaan tai että virus aiheutti toimintahäiriöitä. Shin Bet kiisti antaneensa varoituksen.
Tutkimukset ovat edelleen käynnissä häiriöiden aiheuttajan tunnistamiseksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=289260

5. UUTISOTSIKOITA
-          EU:n ulkomaan asioitten johtaja Catherine Ashton löysi aatetoverinsa PA:n pääministeristä Salaam Fayadista, joka vei hänet poimimaan oliiveja Ras Karkar kylänä lähellä Binyaminin alueella, ns. C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Fayad totesi vieraalleen, että vierailu osoittaa palestiinalaisten oikeuden maahan ja että israelilaistan on aika lähteä. PA:n johto on havainnut Edmond Levyn raportin vaikutuksen Israelin ilmapiiriin. Fayad totesi, että vierailu osoittaa israelilaisten väitteet kiistanalaisesta alueesta vääriksi. Hän on oikeassa, mutta tarkoittaa toista, mitä Levyn raportti osoittaa, eli että koko alue Välimerestä Jordanjokeen kuuluu juutalaisten kansalliseen kotiin tarkoitettuun alueeseen, eikä sitä voida kutsua miehitetyksi alueeksi eikä edes kiistanalaiseksi, sillä maa kuuluu juutalaisille. Israelin hallitusten peloista ja selkärangan puutteesta johtuen ulkomaille ei ole saatu oikeaa tietoa, ei edes Ashtonille, jonka vierailua Ras Karkassa voidaan pitää provokaationa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161361#.UIo9wGJHT-k
-          Binyamin alueen asukkaitten neuvoston vapaaehtoiset tarkkailijat videoivat eilen tapauksen, jossa palestiinalaiset yhdessä ulkomaisten kiihottajien kanssa katkoivat oliivipuita ilmeisenä tarkoituksenaan syyttää siitä israelilaisia. Havaittuaan tulleensa ilmi ryhmä uhkaili tarkkailijoita huudellen heitä menemään tiehensä, ja lopulta lastasivat kaatamansa oliivipuut autonsa lavalle ja ajoivat kiireesti pois, ehkä asettaakseen ne toiseen paikkaan uutta filmausta varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161332#.UIpAn2JHT-k
-          Ulkomaiset diplomaatit kertoivat Reutersin toimittajalle, että Iran on viimeistelemässä sentrifugien asentamista Fordon maanalaiseen halliin. Sinne asennetaan 640 sentrifugia osana 2800:n sentrifugan määrää, jotka on tarkoitus asentaa. Jostain syystä johtuen Iran ei ole kuitenkaan vielä käynnistänyt asentamiaan koneistoja. IAEA raportoi, että toukokuusta lähtien Iran on asentanut 350 uutta sentrifugaa aiemmin asennetun tuhannen lisäksi, ja että lopullisena tarkoituksena on asentaa 3000 toimivaa sentrifugaa. Aiemmin raportoitiin, että Iran pystyy rikastamaan ydinaseeseen tarkoitettua uraania 2-4 kuukauden kuluessa. Fordon laitos havaittiin länsimaisten tiedustelijoiden toimesta syyskuussa 2009. Se on erittäin vahvasti panssaroitu kestämään ilmahyökkäysten iskut ja sitä vartioivat vahvat sotilasyksiköt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161358#.UIpCMWJHT-k
-          Italian pääministeri Mario Monti vakuutti lehtimiehille keskusteltuaan pääministeri Netanyahun kanssa, että Italia ja Israel tulevat lisäämään yhteistoimintaansa erityisesti talouden, turvallisuuden, kulttuurin ja sosiaalisten kysymysten alueilla. Myös korkean teknologian alueella sekä yhteisprojektien aloilla kolmansissa maissa luvattiin syvenevää yhteistoimintaa. Netanyahu kiitteli voidessaan toimia isäntänä Italian pääministerille jo toisen kerran puolen vuoden aikana. Hän tähdensi taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön merkitystä. Monti puolestaan moitti niitä, jotka eivät ymmärrä Israelin turvallisuuspolitiikkaa eikä sen vaatimuksia, ja tuomitsi ne. jotka kiistävät holokaustin merkityksen. Hän sanoi, että on edesvastuutonta uhata Israelin olemassaoloa, ja piti sellaista täysin hylättävänä. Hän muistutti, että on nähtävä yhteydet nykypäivien antisemitismin ja Mussolinin juutalaisiin kohdistamien rotulakien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161357#.UIpE0mJHT-k
-          Iran aloittaa maanantaina armeijan ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Kermanshahin alueella lähellä Irakin rajaa. ISNA-uutistoimisto raportoi, että korkea armeijan upseeri Saaed Arabloo kertoi kolme päivää kestävien harjoitusten tarkoituksena olevan nostaa armeijan puolustus-kykyä. Harjoitukset sattuvat samaan aikaan, kun IIDF ja USA:n armeijan yksiköt harjoittelevat ohjusten torjuntaa Israelissa operaatiossa nimeltä Austere Challenge 12. http://www.timesofisrael.com/iran-stages-massive-military-drill-near-iraqi-border/
-          Muslimit ovat Mekkassa pyhiinvaelluksella, Kaikkiaan 3.4 miljoonan muslimin arvioidaan osallistuvat vuosittaiseen seremoniaan, johon jokaisen muslimin on yhtenä viidestä pilarista osallistuttava varojensa mukaan ainakin kerran. Raportit kertovat muslimien kokoontuneen ”armon vuorelle” pyytämään anteeksi pahoja tekojaan, onhan Allah armollinen ja kaikkivoipa. Ristiriitoja on aiheuttanut vuosittain sunni- ja shia-muslimien väliset uskonnolliset erot, eikä väkivaltaa ole aina pystytty estämään, niin rauhan aatteen puolesta kuin vannotaankin. http://www.timesofisrael.com/muslims-begin-hajj-pilgrimage-in-saudi-arabia/

Thursday, October 25, 2012

TORSTAI 25.10.12


TORSTAI 25.10.12

1. ARVIOLTA 80:n Gazasta ammutun raketin ja kranaatin jälkeen Egyptin välittämä tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä alkoi viime keskiyön paikkeilla. Israel ei periaatteessa neuvottele suoraan Hamasin tai muiden terrorijärjestöjen kanssa, siihen tarvitaan aina välittäjä, missä ominaisuudessa Egypti on toiminut usein ennenkin. IDF:n taholta todetaan, että tilannetta seurataan ja toimitaan sen mukaan, mutta se ei kuitenkaan lähetä koneitaan Gazan taivaalle eikä ammu tankkiensa tykeillä kohteita turvallisuusaidan takana. Hamasin kanssa tehdyt tulitaukosopimukset ovat poikkeuksetta kaatuneet siihen, että joku höyrypää ei kuitenkaan malta pidättää syyhyäviä sormiaan erossa liipaisimesta. Israelissa on meneillään vaalikausi, eikä silloin ole mukavaa alkaa sotimaan. Toiseksi USA:ssa presidentin vaalit lähenevät samoin kriittistä vaihettaan, ja sitäkin täytyy seurata.

ANALYYTIKOT miettivät, miten paljon Qatarin emiirin vierailu vaikutti Hamasin sotilassiiven Izza-din al-Qassam aktiivisuuteen osallistua tulitukseen. Emiiri Hatam bin-Khalifa al-Thani kuitenkin moitiskeli, ettei vastarintaa Israelin tuhoamiseksi oltu koordinoitu eikä luotu yhtenäistä taistelurintamaa, millä on voinut olla oma kiihottava vaikutuksensa osoittaa, että kyllä täältä pesee, vaikka ulkoa katsellen ei siltä näyttäisikään.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak tyynnytteli israelilaisia sotakiihkoilijoita, ettei ole syytä rynnätä Gazan kaistalle ilmeisesti muistaen edellisistä kerroista, että siellä ammutaan ja voi joutua maalitauluksi. Tervettä itsesuojeluvaistoa puolustusministeriltä.
Juutalaiskoulut avattiin kuitenkin torstaiaamuna kahden päivän tauon jälkeen.
Kolme kanalassa työskennellyttä thaimaalaista oli haavoittunut raketin pudotessa kanalan keskelle, kaksi haavoittuneista vakavasti, kolmas lievemmin. Kolme israelilaista joutui sairaalahoitoon shokin vuoksi, mutta vahingot rakennuksia vastaan olivat melkoiset.

ETELÄISEN osan poliisin mukaan Laakiin alueelle putosi 32 rakettia, 28 rakettia alueen  keskiosalle. Yksi raketti putosi taloon Eshkolin alueella kaataen talon seinän ja aiheuttaen syvän kraaterin maahan. Talossa ollut nainen oli sekunteja aiemmin poistunut paikalta ehtiäkseen pommisuojaan.
HAMASIN aseellinen siipi Izza din al-Qassam ilmoitti osallistuneensa rakettien ampumiseen. Se julkisti videon raketin laukaisualustasta, joka pystyy ampumaan useita raketteja muutaman sekunnin välein.
Puolustusministeri Barak rauhoitteli tilannetta todeten, että seurataan tilannetta. Hän sanoi että IDF on surmannut 15 terroristia viimeisten viikkojen aikana. Hän kehui, että Iron Dome torjuntapatteristo on parantanut tilannetta IDF:n kannalta katsoen. Iron Dome-patteristoja jouduttiin irrottamaan yhteisharjoituksista USA:n kanssa ja siirtämään niitä Gazan rintamalle.

HAMASIN edustaja sanoi, että järjestö aikoo valittaa YK:hon Israelin aloittamasta hyökkäyksestä ja agressiivisuudesta Gazan rauhallista kansaa vastaan varoittaen seurauksista, ellei Israelin hyökkäyksiä saada loppumaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=289211

2. ISRAEL on selvitellyt Gazan kauppasaarron murtamista yrittäneen Estelle-aluksen kysymystä. Ensimmäiset 10 aktivistia karkotettiin tiistaina, keskiviikon aikana 15 lisää ja illalla tai yön aikana loput, joiden asiat on selvitetty. Kolme aluksessa ollutta aktivistia olivat israelilaisia, jotka pidätettiin ja lyhyen vankilareissun jälkeen asetettiin kotiarestiin odottamaan, miten heidän kanssaan tulee menetellä.

ISRAELIN merivoimien erikoisjoukkojen sotilaat saartoivat pienillä kumiveneillään Estellen 20. 10. 2012 varoittaen ensin alusta, että se lähestyy kiellettyä sotilasaluetta ja sen on muutettava suuntansa Ashdodin satamaan lastin purkamiseksi ja kuljettamiseksi Gazaan. Koska alus kieltäytyi tottelemasta määräyksiä, sotilaat nousivat alukseen aktivistien muodostaman vasta-rintaketjun läpi. Sotilaat myöntävät käyttäneensä Taser- lamauttimia aluksen valtauksen nopeuttamiseksi. Aktivisteille ja laivan miehistölle tarjottiin juotavaa ja ruokaa sekä heille suoritettiin terveystarkastus.
Alus oli ruotsalaisen omistuksessa mutta purjehti Suomen lipun alla. Alus ohjattiin Ashkelonin satamaan, jossa sen lasti purettiin kuljetettavaksi maanteitse Gazaan.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289218

3. Egyptin presidentti Muhammad Mursi vakuutti eilen saarnaajien päivän tilaisuudessa, ettei hän voi katsella toimettomana sivusta, jos PA:n palestiinalaisia vastaan hyökätään, kuten valtion tukema uutistoimisto MENA raportoi. Hän selitti, että vallankumouksen jälkeen hän ei voi sallia palestiinalaisia piiritettävän - ilmeisesti viitaten cast lead operaatioon vuonna 2008-2009, jonka aikana edellinen presidentti Mubarak ei mitenkään puuttunut siihen.

MURSI vakuutti, että Egypti tulee antamaan PA:n palestiinalaisille ruoka- ja lääkintä-tarvikkeita lisäten, että palestiinalaiset ovat heille läheisiä (pivotal). Hän tyynnytteli tilannetta todeten, ettei tarkoitus ole kiihottaa sotaan, vaikka hän lupasikin, että Egypti tulee olemaan samassa juoksuhaudassa palestiinalaisten sukulaistensa kanssa hyökkääjiä vastaan. Mursi osoitti sanansa PA:n palestiinalaisille kuin olettaen, että Hamas ja Fatah ovat yhtä ja että molempia hallitsee Palestiinan Auktoriteetti, mikä ei vastaa todellisuutta.

PRESIDENTTI Mursin puheet ja lausunnot antavat hänestä varsin ristiriitaisen kuvan. Yhtäältä hän kutsuu presidentti Peresiä hyväksi ystäväkseen, toisaalta hän antaa hyväksymisensä äärisuuntaa edustavan saarnaajan vaatimuksille Israelin tuhoamiseksi, karkottamiseksi ja heidän repimisekseen kappaleiksi. Hänen hallituksensa työstää Israelin kanssa solmitun rauhan sopimuksen muuttamiseksi siten, ettei se rajoita Egyptin joukkojen määrää ja laatua Siinailla, ja varoittaa Israelia Egyptin vastaisista toimista. Israelin hallitus on pysytellyt hyvin rauhallisena antautumatta sanalliseen taistoon Egyptin uusien johtajien kanssa ehkä katsoakseen, mihin suuntaan sen politiikka muotoutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161313#.UIjgVWJHT-k

4. ISRAELIN arabit pitivät eilen myötätuntotilaisuuden Syyrian presidentti Bashar Assadille. Tilaisuutta johtivat kansaedustaja Said Nafa ja entinen kansanedustaja Issam Mahoul (Hadash) . He sanoivat median edustajille, että Assad on joutunut ulkomaisen salaliiton uhriksi, jota johtaa USA, joka myös rahoittaa kapinallisia ja toimitte heille aseita.
Molemmat katsoivat, että ne jotka vastustavat Assadia, ovat syypäitä väkivaltaan Syyriassa, ja saavat koko maan vajoamaan mutaan.
Kansanedustajat ja tunnetut johtohenkilöt puhuivat muutaman sadan hengen kuulijakunnalle, jotka olivat tuoneet mukanaan Syyrian lippuja ja Assadia tukevia iskulauseita. Puhujakoroke on verhottu suurella Syyrian lipulla.
Kansanedustaja Said Nafa syytti Yhdysvaltoja, joka rahoittaa kapinallisia ja toimittaa heille aseita. Hän kehotti Syyrian armeijaa pysymään lujana ja vastustaa noita, jotka haluavat saattaa maan sekasortoon.
”Bashar Assad tuki meidän asiaamme, ja nyt on meidän vuoromme tukea häntä”.

5. Sudanissa viime yön aikana asetehtaassa syttynyt valtava tulipalo tuhosi osan tehdasrakennuksista, ja palon aikana nähtiin useiden ammusten ja rakettien räjähtävän. Dekbafilen mukaan tehtaassa valmistettiin Iranille Shahab ohjuksia.
Sudan syyttää Israelia, että sen koneet tekivät ilmaiskuja rakennuksia vastaan sytyttäen ne tuleen ja surmaten kaksi ihmistä. Israel ei ole reagoinut syytöksiin mitenkään.

Sudanin edustaja YK:ssa Daffa-Alla Elhag Ali Osman esitti syytöksen YK:ssa, että neljä israelilaista konetta iski ohjuksillaan tehdasrakennuksiin räikeänä loukkauksena rauhaa ja turvallisuutta vastaan vaarantaen tasapainon koko alueella. Osman väitti edelleen, että Sudan on tietoinen Israelin toimineen välikätenä Darfurin konfliktissa, jossa 300 000 ihmistä on menehtynyt. ”Israel antoi aseita Darfurin kapinallisille”, hän väitti.
DF kertoo, että neljä IAF:n konetta tunkeutui Sudanin ilmatilaan ja pommitti ohjuksillaan Khartoumin lähellä sijaitsevaa Yarmouk sotilaskompleksia heti puolen yön jälkeen. Tehdas valmisti lisenssillä Iranin Shehab-ohjuksia, lännen asiantuntilain mukaan Iranin varaosiksi. IAF:n koneet joutuivat lentämään 1700 – 1800 km, ja tankkaamaan ilmassa. Artikkelissa arvioidaan, että pommituksella vähennettiin Iranin vastatoimia, jos Iraniin hyökätään. http://www.debka.com/article/22469/The-bombed-Sudanese-factory-produced-Iranian-Shehab-missiles

6. UUTISOTSIKOITA
 -     Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui YK:n turvallisuusneuvostossa ja esitti vaatimuksen, että YK:n tulee puuttua Gazan tilanteeseen todeten, että yli 80 rakettia ja kranaattia ammuttiin sieltä Israelin siviilikohteita vastaan, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä eikä sivuuttaa olan-kohautuksella. Hän varoitti, että YK :n hiljaisuus tässä kysymyksessä katsotaan terrorijärjestöjen taholla hyväksymiseksi, mikä rohkaisee niitä tehostamaan iskujaan. Prosor sanoi, että YK:n turvallisuusneuvosto nukkui edellisen vuosikymmenen aikana Gazasta ammutun yli 12 000:n raketin ja kranaatin yli reagoimatta mitenkään. http://www.timesofisrael.com/silence-on-gaza-rockets-gives-terror-a-green-light-israeli-envoy-warns-un/
-          Ensimmäinen hauraan tulitauon rikkonut kranaatti ammuttiin Gazasta Eshkolin alueelle torstaiaamuna. Se ei aiheuttanut vahinkoa ihmisille tai rakennuksille. Puolustusministerin edustaja Amos Gilad vakuutti, ettei heillä ole tietoa Egyptin ilmoittamasta tulitaukosopimuksesta. Hän selitti, ettei Egyptin tarvitse vakuuttaa heille tulitauosta, sillä terrorismi on heille yhteinen vihollinen, jota vastaan Egyptin armeija taistelee kynsin ja hampain etenkin Siinailla. Osa Hamasin edustajista haluaa rauhantilan jatkuvan ainakin Eid al-Adhan kolmipäiväisten juhlien yli. http://www.timesofisrael.com/mortar-shell-explodes-in-eshkol-region-breaking-fragile-truce/
-          Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa satoja ihmisiä valui kaduille osoittaakseen mieltään Israelia vastaan hallituksen ilmoitettua, että IAF oli asetehtaan pommitusten takana. Iskulauseissa luki tutun tuntuisia vaatimuksia ”Kuolema Israelille”, ja ”Israel tulee poistaa maailman kartalta”. http://www.timesofisrael.com/after-bombing-hundreds-in-khartoum-rally-against-israel/
-          USA:n presidentti Obama allekirjoitti sopimuksen, jolla USA:n antamia lainatakuita Israelille jatketaan vuoteen 2016 saakka. Tämä antaa Israelille mahdollisuuden saada lainaa eri tahoilta edullisemmalla korolla. Päätöksen perusteluissa todetaan, että USA:n edun mukaista on tukea Israelin talouden vakautta ja kasvua. http://www.timesofisrael.com/us-extends-loan-guarantees-to-israel-for-another-four-years/
-          Israelissa Project Ray on kehittänyt uudenlaisen älypuhelimen, joka reagoi sekä ääneen että kosketukseen. Sen avulla sokeat tai huononäköiset pystyvät valitsemaan erilaisia toimintoja kuten kirjanlukemista tai musiikkia. Tähän saakka noita ohjaavat laitteet ovat olleet erillisiä ja hyvin kalliita. Tässä ne on pakattu yhteen käteen sopivaan laitteeseen. http://www.timesofisrael.com/new-israeli-developed-smartphone-will-help-the-blind-to-see/


Wednesday, October 24, 2012

KESKIVIIKKO 24.10.12


KESKIVIIKKO 24.10.12

1. GAZASTA ammuttiin tiistaipäivän aikana Israelin puolelle neljä Kassam-rakettia ja kolme kranaattia. Lieneekö tämä salvo ollut tervehdyksenä Qatarin emiiriltä Hamad bin Khalija al-Thanilta, joka teki ensimmäisen korkean tason vierailun Hamasin hallitsemaan Gazaan? Emiiri oli kovin anteliaalla päällä tai sitten hänellä on vaikeuksia löytää kohteita, joihin ylen runsaat öljyvaransa sijoittaisi. Hän lupasi ennen matkaansa antaa 250 miljoonaa USD eri kohteisiin Gazassa, mutta tervetuliaislahjana nosti tarjouksensa 400:an miljoonaan. Hän kävi avaamassa pari rakennuskohdetta, mutta pallokentälle järjestetty suuri kansan-kokous peruutettiin viime hetkellä, liekö turvallisuussyistä vai siksi, että odotetuista kentälle oli kerääntynyt ihmisiä vain neljännes, jotka kehotettiin menemään koteihinsa.

GAZASTA ammutut raketit eivät aiheuttaneet henkilö- tai aineellisia vahinkoja. Aiemmin tiistaina Kissufimin sisäänkäynnin portin pielessä räjähtänyt pommi sen sijaan haavoitti vakavasti IDF:n upseeria, joka kriittisessä kunnossa lennätettiin Sorokan sairaalaan.
Hän menetti toisen kätensä muiden vaurioitten lisäksi.
IAF teki kolme pommituslentoa Gazan alueelle, yksi niistä keskiviikkoaamuna, jossa terrori-solu oli valmistautunut ampumaan rakettinsa Israelin puolelle. IDF sanoo, että kaksi solun jäsentä sai surmansa iskussa ja kolmas haavoittui.
Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak vakuuttavat, että IDF tulee vastaamaan voimalla jokaiseen hyökkäykseen Gazasta Israelin puolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161272#.UId4RmJHT-k

2. KESKIVIIKKOAAMUN tuoreet uutiset kertovat, että Gazan terroristit rohkaistuivat silmin nähden Qatarin emiirin vierailusta, sillä he ampuivat aamun kuluessa yli 30 rakettia Israelin puolelle. Kolme rakettia osui suoraan asuintaloihin haavoittaen kolmea asukasta.
Iron Dome torjuntapatteristo aktivoitiin seitsemän jälkeen keskiviikkoaamuna pystyäkseen eliminoimaan Ashkelonia kohti ammutut raketit.
Artikkelissa arvioidaan, että terroristit halusivat osoittaa pystyvänsä ampumaan rakettejaan huolimatta IDF:n edistyneestä tekniikasta havaita valmistelut rakettien ampumiseksi ja iskeä ryhmän jäseniin ennen kuin he ehtivät sytyttää rakettinsa moottorit. Terroristit ovat kaivaneet rakettejaan maan sisään sytytysvalmiina, ettei niitä havaittaisi ilmasta, ja piilottelevat niitä talojen puutarhoihin ja pihoihin. Tiistain aikana ammutut 7 rakettia ammuttiin kolmena salvona; yksi Eshkolin alueelle, toinen toista asutusta kohti, viimeinen osui aukealle pellolle.

QATARIN emiiri al-Khalifa moitti Hamasin johtajia Gazassa, ”ettei heillä jäätyneitten rauhan-keskustelujen rinnalla näytä olevan mitään selkeää vastarinta- ja vapauttamisstrategiaa”.
Hän myös hämmästeli, ”miksi veljet Länsirannalla ja Gazassa eivät pysty sovittamaan erimielisyyksiään ja muodostamaan yhteistä Israelin vastaista rintamaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161277#.UId9yWJHT-k

3. ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salaah oli myös rohkaistunut, joskin ehkä muista syistä kuin Gazan terroristit. Salaah antoi lausuntonsa pyhiinvaellusmatkansa yhteydessä Mekkassa. Salah on ollut pidätettynä Israelissa monta kertaa syytettynä kiihotuksesta, ja viime vuonna hänet päästettiin Englantiin. vaikka hänet oli julistettu ei-toivotuksi henkilöksi. Lehtitietojen perusteella hänet vangittiin, mutta vapautettiin muutaman kuukauden jälkeen ja karkotettiin maasta.

RAED SALAAH kehotti lausunnossaan kaikkia muslimeja yhtymään Al-Aksa moskeijan ja Al-Qudsin (Jerusalemin) vapauttamiseksi Israelin miehityksestä ja palauttamaan ne islamin helmaan. Hän väitti, että jokaisen muslimin velvollisuus on rakastaa Palestiinaa, Ak-Aksa moskeijaa ja Al-Qudsia sanoen pyhiinvaellusmatkansa tarkoituksena olevan levittää tietoisuutta Al-Aksan ja Al-Qudsin miehityksestä ja vaarasta, miten Israel juutalaistaa Jerusalemia. ”Odotan muslimien vierailevan Al-Aksassa ja Al-Qudsissa sen jälkeen, kun ne on vapautettu Israelin miehityksestä ja viimeinen miehitys on kadonnut maailmasta.”

SALAH aloitti aktiivisen Israelin vastaisen kampanjansa palattuaan Englannista. Hän osallistui mielenosoitusmarssiin arabien ”katastrofin” nimellä kutsumaa Israelin vapaustaistelua v.1948 vastaan, ja kävi Beershebassa kiihottamassa muslimeja taisteluun Israelia vastaan.
Salah väitti Mekkassa Israelin tuhonneen 1200 moskeijaa v. 1948 jälkeen, muuttaneen niitä ravintoloiksi, joissa tarjoillaan islamin kieltämää alkoholia. Väittämä on täysin perätön.
Salaah kutsui Israelin johtajia mielenvikaisiksi, terroristeiksi sekä Allahin ja Muhammedin vihollisiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161270#.UIeCCmJHT-k

4. RAJAPOLIISI pidätti 20-vuotiaan palestiinalaisen miehen Kalandian tarkastusasemalla Jerusalemin ja Ramallahin välisellä tiellä.
Palestiinalainen tuli ulos ajoneuvosta ja rutiinitarkastuksessa häneltä löydettiin kahdeksan putkipommia, jotka olivat valmiiksi rakennettuja ja käyttövalmiita Israelin sotilaita tai siviilikohteita vastaan.
Mies oli matkalla Jerusalemiin.
Liikenne Kalandian tarkastusaseman kautta pysäytettiin ja tieltä no 60 tuleva liikenne ohjattiin Beit Elin, Ofran ja muiden alueitten kautta.
IDF:n pioneerit tuhosivat pommit vaarattomasti, minkä jälkeen liikenne palautui normaaliksi.
Tapaus osoittaa, ettei poliiseilla ja sotilailla ole varaa hetkeksikään laskea tarkkaavaisuuttaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161245#.UIeIHWJHT-k

5. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Israelin, USA:n, Jordanian ja Egyptin terrorin-vastaiset joukot alueella ovat korkeassa hälytysvalmiudessa ennen muslimien kolmipäiväisiä Eid al-Adha juhlallisuuksia alkaen torstaista 25.10. Tiedustelutiedot hälyttävät, että Siinailla toimivat Salafin ja al-Qaidan joukot suunnittelevat suurimittaisia ja koordinoituja hyökkäyksiä USA:n ja Egyptin kohteita vastaan Siinailla sekä israelilaisia vastaan turva-aidan tuntumassa.
DF:n artikkelin mukaan Siinain jihadistit pyrkivät kostamaan IDF:n 13.10. täsmäiskulla surmaamien Hisham Saidnin ja Abdullah al-Ashgar teloitukset. Miehet olivat korkea-arvoisia Siinain ja Gazan alueilla toimivia Majlis Shura al-Mujahideen järjestön johtajia.

DEBKAFILE kertoo, että IDF:n Sagi 512-prikaati ja Shin Bet ovat hälytysvalmiudessa Siinain rajalla, kuten myös Egyptin armeijan erikoisjoukot ja monikansalliset osastot Siinailla.
DF kertoo edelleen, että USA lennätti kiireesti Jordaniassa olevia joukkojaan Aqaban lahden tuntumaan monikansallisten joukkojen turvaamiseksi Siinailla. DF arvioi, että myös Jordanian ja Syyrian välisellä rajalla voi syntyä levottomuuksia al-Qaida ryhmien taholta.

DF kertoo, että Majlis Shura al-Mujahideen on 6 000 miestä käsittävän joukon kattojärjestö, jonka jäsenet ovat Siinain beduiineja, egyptiläisiä, jordanilaisia, palestiinalaisia, saudeja ja libyalaisia, joita yhdistää al-Qaidan (wahhabin) jihad-ideologia. Heidän tukialueensa sijaitsee Siinain vuoristoalueella. Lokakuun 15. päivänä Egypti takavarikoi suuren aselähetyksen Libyasta, ja Benghazin iskuun osallistuneita taistelijoita on siirtynyt Siinaille.
Egyptin armeija aloitti suurehkot puhdistusoperaatiot Siinailla heidän katkottamisekseen heinäkuun 18. päivän iskun jälkeen egyptiläiseen El Arish-tukikohtaan lähellä Gazan rajaa surmaten teloitustyyliin 16 Egyptin sotilasta. Siinain vuoristoon beduiinien joukkoon soluttautuneita al-Qaidan ja Salafi taistelijoita operaatio ei pystynyt karkottamaan.
Al-Qaida julkisti surunvalitteluartikkelin  Shumoukh Al-Islam web-sivullaan menehtyneen Hisham Saidnin johdosta todeten, ettei muslimisankarien veri vuoda turhaan eikä heidän verensä ole halpa, ja että Israel voi odottaa tuhoisaa kostoiskua.
DF kertoo, että tiedustelijat ovat havainneet tuhansien jihad-taistelijoiden hävinneen tukikohdistaan kuin tuhka tuuleen, joista heidän arvioidaan lähteneen ryhmittyäkseen tulevia terrori-iskuja varten. http://www.debka.com/article/22465/Benghazi-killers-among-terrorists-poised-to-strike-US-targets-Israel-and-Egypt

6. UUTISOTSIKOITA
-          Gazan terroristit kiihdyttivät raketti-iskujaan keskiviikkoaamun kuluessa. Kymmeniä raketteja ammuttiin ja seitsemän taloa sai eriasteisia vahinkoja. Yksi raketti iski kanalaan, jossa kolme ulkomaista työntekijää haavoittui, kaksi kriittisesti. Raketit ammuttiin Eshkolin, Shaar Hanegevin ja Hof Ashkelonin alueille. Iron Dome eliminoi 7 rakettia Ashkelonin lähellä. Kolmessa kunnassa koulut peruutettiin ihmisten ollessa valmiina ryntäämään suojatiloihin. IAF iski kolmesti Gazaan, ensimmäinen oli täsmäisku surmaten kohteensa Bayt Lahiyan lähellä, toinen isku osui terrorisoluun sen valmistautuessa ampumaan rakettinsa, kolmas isku tehtiin aikaisin aamulla. Myös panssarivaunut tulittivat tykeillään. Armeijan tiedottaja Yoav Mordechai lohduttaa, että Gazan kansalla on paljon vaikeampaa.
-          Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney vakuutti, että Obama on avoin aloittamaan keskustelut Iranin kanssa, mutta ettei mitään sopimuksia ole tehty eikä aikatauluista keskusteltu. Useat uutistoimistot ovat kertoneet, että Obaman lähettämä delegaatio on neuvotellut Qatarissa Dohassa Iranin ulkoministeri Salehin johtaman delegaation kanssa, ja että Iranin johtaja Ali Khamenei odottaa Obaman kirjettä, jossa tämä vahvistaa keskusteluissa sovitut asiat. http://www.reuters.com/article/2012/10/23/iran-nuclear-obama-idUSL1E8LN9L120121023
-          Pääministeri Netanyahu teki kiertomatkan Jerusalemin Gilon asuntoalueelle vain hetkeä ennen EU:n ulkomaanasioitten johtajan Catherine Ashtonin Israelin vierailua. Pääministeri vakuutti, että Israel on rakentanut, rakentaa ja tulee rakentamaan Jerusalemissa, Israelin pääkaupungissa. Viime torstaina sisäministeriö vahvisti 797 uuden asuntoyksikön rakentamisen Gilon kaupunginosaan. Ashton sanoi heti tiedon tultua julkisuuteen, että Israel rakentaa miehitetyille alueille vastoin kansainvälistä lakia tehden samalla kahden valtion periaatteen toteuttamisen mahdottomaksi. Olisi korkea aika pääministerin hyväksyttää Edmond Levin komitean raportti Juudeasta ja Samariasta, jossa kansainvälisen lain mukaan selvitetään juutalaisten oikeudet koko Välimeren ja Jordanjoen väliseen alueeseen. http://www.timesofisrael.com/snubbing-critics-pm-vows-to-continue-building-israels-undivided-capital/
-          Simon Wiesenthal keskus, joka seuraa antisemitistisiä tilanteita ja lausuntoja maailmanlaajuisesti, esitti voimakasta kritiikkiä Egyptin presidentti Mursin osallistuttua uskonnolliseen islamin tilaisuuteen, jossa saarnaaja esitti räikeää Israelin ja juutalaisten vastaisuutta. Mursi oli palvojien eturivissä sanoen ”amen” jokaiseen saarnaajan esittämään vaatimukseen. Saarnaaja pyysi, että ”Allah tuhoaisi juutalaiset ja heidän kannattajansa, hajottaisi heidät ja repisi heidät kappaleiksi”. Marsa Matruhin kaupungin moskeijassa pidetty tilaisuus videoitiin, jossa Mursin nähdään hyväksyvän saarnaajan pyynnöt ”amenellaan”. Videon käänsi MEMRI. Wiesenthal keskus vaati Obamaa tarttumaan asiaan ja jäädyttämään Egyptille vuosittain maksamat 1.3 miljardia USD, mitä Hillary Clinton kasvatti lisätukiaisilla.  http://www.timesofisrael.com/simon-wiesenthal-center-condemns-egyptian-president-for-attending-anti-semitic-sermon/
-          Gazan terroristit ovat jatkaneet murhaavaa rakettitultaan Israelin puolelle. Aamun kuluessa sieltä on ammuttu yli 50 rakettia, joiden suuntaus- ja ohjauslaitteet ovat onneksi kovin alkeellisia. Siitä huolimatta ne terrorisoivat asukkaita lähes 70 km:n etäisyydelle rajasta. Asukkaiden tulee olla valmiit koska tahansa ryntäämään suojatilaan 15 sekunnin kuluessa hälytysäänen kuultuaan. Lapset eivät voi mennä kouluihinsa, eikä ostosmatkoja voi suorittaa vilkuilematta kaiken aika taivaalle, mistä päin vaara uhkaa. Ei tämä ole normaali-ihmisen elämää. Lasten saamat psykologiset vauriot kestänevät koko loppuelämän ajan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161277#.UIenDmJHT-k

Tuesday, October 23, 2012

TIISTAI 23.10.12


TIISTAI 23.10.12

1. USA:N presidentinvaalien viimeinen väittelytilaisuus pidettiin eilen illalla USA:n aikaa. Väittelyssä oli tarkoitus keskittyä ulkopolitiikkaan ja maan talouden tilaan. Tilaisuutta seuraavien analyytikkojen mukaan Romney pyrki käyttäytymään tasapainoisen ja osaavan johtajan tavoin, joka oli tehnyt kotitehtävänsä. Obama puolestaan näykki Romney kuin pahainen rakkikoira keskeytellen Romneyn puheenvuoroja voidakseen sekoittaa hänen johdonmukaiset repliikkinsä, mutta pystymättä esittämään omia näkökantojaan, joita hänen olisi voinut kuvitella kehittelevän presidenttikautensa aikana, koska hänellä on ollut käytettävissään maailman ehkä laajimmat tiedustelutiedot ja analyysit. Tämä selittynee silläkin, etteivät häntä kiinnostaneet Valkoisessa Talossa pidetyt maan turvallisuutta koskevat informaatiotilaisuudet, vaan hän mieluummin vetäytyi lomalle tai golfradalle.

Molemmat keskustelijat vakuuttivat, ettei Iranin tule antaa kehittää ydinaseita. Romney jopa esitti, että jo kyky sellaisen kehittämiseen on estettävä Iranilta.
Molemmat vakuuttivat tukevansa Israelia, ja Romney vakuutti USA:n puolustavan juutalais-valtiota, jos sitä vastaan hyökätään. Obama kielsi median parissa liikkuneet huhut Obaman ja Khamenein edustajien välisistä keskusteluista Dohassa Qatarissa sanoen Iranin olevan entistäkin eristetympi. Molemmat sanoivat tukevansa Iranin vastaisia sanktioita, mutta Romney sanoi, että niitä tulee entisestään kiristää.

Romney hyökkäsi Obaman Lähi Idän politiikkaa vastaan, joka demokratian levittämisen ja pakottamisen yhteydessä on avustanut ääriaineksia valtaan entisten diktaattorien kaaduttua useimmiten USA:n salaisella tuella, Obaman omaksuman ”taustalta johtavan” petiaatteen mukaan. Romney totesi Obaman aloittaneen muslimien nuolemisen jo ennen valitsemistaan virkaansa ja jatkaneen sitä näkyvämmin, minkä katastrofaalisista seurauksista yksi on Benghazin onneton murhenäytelmä, jossa USA:n lähettiläs Chris Stevens ja kolme muuta amerikkalaista murhattiin olosuhteissa, jotka muistuttavat järjestettyä teloitusta ilman riittäviä turvallisuusjärjestelyjä.

Romney antoi tunnustusta bin Ladenin ja muiden terrorijohtajien teloittamisesta, mutta totesi USA:n suurimman uhkan tulevan Iranin taholta. ”Emme me voi tappamalla selvittää tätä uhkaa, joka tulee terrorijärjestöjen taholta, vaan sitä varten tulee kehittää tarvittavan vahva ja toimintakykyinen puolustus- ja hyökkäysjärjestelmä ja –strategia auttaaksemme islamin merta vastustamaan ääriaineksia, jotka eivät ole perääntymässä. Nämä ryhmät toimivat nyt 10 – 12 maassa ja ne edustavat valtavaa uhkaa ystävillemme, maailmalle, USA:lle, minkä takia meidän tulee pystyä avustamaan tällaista äärisuuntausta.” Keskustelu siirtyi Venäjään, jota Romney pitää maana, jonka toimia tulee tarkoin ja tietyllä epäuskolla seurata. Hän heitti terävän nuolen Obamalle todeten, ettei hän ainakaan salaa lupaa myönteisempää politiikkaa Venäjää kohtaan, kun hänet on valittu, kuten Obama kuiskutteli Medvedeville.

Syyrian presidentin on mentävä, on molempien kanta, mutta Obama tähdensi, että sen täytyy tapahtua kansan tahdon mukaan ja USA:n tulee toimia neuvotellen liittolaistensa ja ennen kaikkea Israelin kanssa, jota asia kiinnostaa ennen muita, mihin Romney periaatteessa yhtyi todeten, että Syyria on Iranin ainoa liittolaisvaltio, ja siksi Syyrian asenteen tulee muuttua.
Obama ei sanonut katuvansa, että Mubarakin hallitus kaatui, koska se ei edustanut USA:n (tai Obaman) näkemyksen mukaista demokratiaa, kuten nykyinen Mursin johtama hallitus kuitenkin tähdentäen, että vähemmistöjen oikeuksia tulee kunnioittaa muutoksista huolimatta.
Tunnettu kolumnisti Charles Krauthammer totesi, että Romneyn esitys oli vakuuttavampi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161223#.UIYozWJHT-k

2. HATIKVA-PUOLUEEN puheenjohtaja Arie Eldad totesi puhuessaan Maoz asepalvelukseen valmistavan akatemian tilaisuudessa, että Jordanian tunnustaminen Palestiinan arabeille tarkoitettuna maan on tämän hetken järkevintä politiikkaa. Hän lähtee siitä, että Englannin tarkoituksena oli jakaa silloinen Syyria Palestiinan maa kahteen osaan, joista toinen muodostaa juutalaisten kotimaan ja toinen arabi-alueen. Koska arabeja oletettiin olevan enemmän kuin juutalaisia, Transjordanian alue määriteltiin moninkertaiseksi juutalaisten alueeseen verraten.

”JORDANIA on Palestiina kampanja on vaihtoehtoinen suunnitelma itsetuhoisen politiikan asemesta itsenäisen arabivaltion perustamiseksi Israelin maan sydänalueille, minkä nykyinen ja sitä edeltävät hallitukset ovat omaksuneet ja jota ne ovat pyrkineet toteuttamaan. Tämän tuhoisan politiikan suunnan muuttamiseksi tarvitsemme vankan poliittisen oikeistolaisen koaliittion Knessetiin”, Eldad laskelmoi. Hän totesi, että sellainen tarvittavan vahva painostus-ryhmä pystyisi taivuttamaan pääministeri Benyamin Netanyahun luopumaan ohjelmastaan arabivaltion perustamiseksi Juudeaan ja Samariaan.

ELDAD erosi National Union puolueesta ja liittyi Beit Hayehudi puolueeseen seuraavia vaaleja varten. Hän totesi, ettei sen kannatus yksin riitä taivuttamaan politiikan johtajia suuntaamaan päämääränsä järkevämmälle suunnalle, vaan se tarvitsee muitten puolueitten tukea. Hän sai seuraansa Michael Ben-Arin, joka tunnetaan jyrkän oikeistolaisesta tai kansallisesta politiikastaan. Hän ei näe liittoa NU:n kanssa järkevänä monista syistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161214#.UIY2HWJHT-k

3. ASIANTUNTIJAT ja diplomaatit myös arabimaissa ovat huolestuneet viimeisten tapahtumien valossa, että Jordanian turvallisuus on pahasti ja kasvavassa määrin uhattuna. Jordanian Muslimiveljeskunta sekä Egyptin salafi-puolueen sisarjärjestö Jordaniassa toimivat salaisesti hashemiitti-monarkian hallinnon järkyttämiseksi saadakseen maan yksinvaltaisen hallinnon muutetuksi perustuslailliseksi monarkiaksi ensi askeleena demokraattiseksi tasavallaksi Egyptin esimerkin mukaan.
Maanantaina kahdeksan hengen aseistettu joukko pyrki tunkeutumaan luvatta Syyriasta Jordaniaan joutuen tulitaisteluun Jordanian armeijan sotilaitten kanssa. Tulituksessa yksi sotilas haavoittui kuollen haavoihinsa, ja sotilaat sanovat pidättäneensä ryhmän jäsenet. Ryhmä kuului Takfiri-järjestöön, ja he olivat aseistautuneet Kalashnikov-kiväärein. Tämä Takfiri-järjestö käyttää itsemurhapommituksia laillisena keinona tavoitteittensa saavuttamiseksi.

JORDANIAN kulttuuriministeri Samih Maaytahin mukaan sotilaan surmaaminen oli ensimmäinen Syyrian mielenosoitusten alettua viime vuoden maaliskuussa. Tapaus Syyria rajalla tapahtui muutamia tunteja sen jälkeen, kun Jordania ilmoitti paljastaneensa 11 miehen terrorisolun, jonka tarkoituksena oli iskeä USA:n ja Israelin kohteisiin Jordaniassa. Artikkelin mukaan pidätetyn 11 miehen solu kuului Irakin al-Qaidaan, vaikka eilen kerrottiin, että viisi kuulu Salafisteihin. Pidätettyjen kuulusteluissa ilmeni, että he olivat käyneet Irakissa, jossa he olivat saaneet opastusta pommien käyttämisestä, kertoo Petra-news Jordaniassa.

SALAFISTIEN radikaali hengellinen johtaja Abu Muhammad al-Tahawi syytti viranomaisia keksityistä syistä voidakseen aloittaa salafistien pidätykset maassa. Salafistit ovat olleet rauhallisia, mutta viime maaliskuussa he liittyivät mielenosoituksiin Ammanissa esittäen vaatimuksia sharia-lain omaksumisesta Jordaniassa. Tahawi julkisti fatwan, jossa hän kehotti jordanialaisia osallistumaan Syyrian kapinallisten taisteluihin Assadia vastaan. Hän kertoi lauantaina, että 250 salafistia oli ylittänyt Syyrian rajan ja liittynyt kapinallisiin. Jordan Zad-news ilmoituksen mukaan jotkut heistä ovat johtavassa asemassa Damaskoksen, Daraan, Aleppon ja Iblidin taisteluissa. Tämän johdosta Jordania on tiivistänyt valvontaansa Syyrian rajalla estääkseen pyssymiehiä pääsemästä Jordaniaan. Hallitus on myös pidättänyt henkilöitä, jota ovat avustaneet Assadin armeijaa vastaan sotivia ryhmiä.

Viime viikolla Jordania pidätti kaksi al-Qaida Irakin johtajan Abu Musak al-Zarqawin serkkua, jonka USA:n sotilaat surmasivat Irakissa kesäkuussa 2006. Nämä kaksi ja kolmas mies pidätettiin heidän pyrkiessään palaamaan taisteluista Assadin sotilaita vastaan Syyriassa. Monet Jordanian jihadistit sanovat kuuluvansa Zarqawin kannattajiin, ja Muslimiveljeskunta julisti hänet marttyyriksi, mikä vihoitti Jordanian johtoa.
Taistelua Jordaniasta käydään pääosin piilossa maailman medialta, mutta tapahtuvat alkavat kuumeta tasolle, jolla niitä on mahdoton salata. Hamas on myös yksi Jordanian jihadisteista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=288900

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n johto tuntee syvää heitteillejättöä todetessaan, että jopa Qatarin emiiri vierailee Gazassa kutsumatta PA:n edustajaa tilaisuuteen. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kirjoitti avoimen kirjeen Gazan kansalle, jossa hän purkaa tunteitaan ja isänmaallisuuttaan. PA:n tiedotusvälineet ovat toistelleet kirjettä, jonka äänitti ja käänsi PMW. Kirje julkistettiin myös Facebookissa. Abbas julistaa siinä, että ennen 1967 sotaa Israeliin kuuluneet alueet ovat ”miehitettyä aluetta”, joka sekin tulee vapauttaa, joskin sen toteuttaminen vie aikaa. Hän valittaa sitä, etteivät palestiinalaiset ymmärrä, miten tärkeä hänen esityksensä YK:n yleiskokoukselle Palestiinan hyväksymiseksi ”super-tarkkailijaksi” on heidän asialleen. Kirje julkistettiin muutamia päiviä sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak kävi Ammanissa tapaamassa Abbasia keskustellen suunnitelmastaan yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeata ja Samariasta. Media unohti kertoa, oliko Barakille Netanyahun siunaus vai oliko hän sooloilemassa pääministerin selän takana, mistä hänet tunnetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161227#.UIZMP2JHT-k
-          IDF:n sotilas haavoittui Gazan turva-aidan lähellä olosuhteissa, jotka ovat vielä epäselviä. Hänet vietiin helikopterilla Sorokan sairaalaan. Hän haavoittui joko kranaatin tai tienvarsipommin sirpaleista. IDF partioi aidan tuntumassa voidakseen estää terroristien soluttautumiset Israelin puolelle. Palestiinalaiset asentavat tienvarsipommejaan aidan vieressä kulkevan tien varteen laukaisten ne kauko-säätimellä tai ansoilla. IDF:n lausunnossa todetaan mahtipontisesti, ettei IDF hyväksy Israelin kansalaisia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä ja vastaa niihin kovalla kädellä.  Tämän kaltaisia lausuntoja on annettu vuodesta toiseen, eikä niillä näytä olevan minkäänlaisia estäviä vaikutuksia, päinvastoin, ilman niitä seuraavia toimenpiteitä ne antavat kuvan lepsusta johdosta, joka pelkää kovempien otteiden käyttöä. Netanyahu omaksui kuitenkin uuden käytännön, jossa hyökkäyksiin vastataan välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161228#.UIZPnGJHT-k
-          Poliisi on aloittanut Shvut Rachel juutalaisyhteisöön toistuvasti tehdyt ratsiat, joissa poliisit usein Yassam erikoispoliisien saattamana brutaalisti pidättävät asukkaita lasten silmien alla. Yhteisö on rauhallinen ja elää omaa elämäänsä, mutta sieltä on lähtöisin arabien surmasta syytetty Yaacov Teitel, jonka vaimo Rivka pidätettiin myös. Asukkaat pyysivät apua hallituksen ministeriltä Yuli Edelsteinilta, joka maanantaina kävi yhteisössä kuulemassa heidän valituksiaan. Edelstein totesi, ettei ole oikein, että poliisit suorittavat syyttömien ihmisten pidätyksiä kohdellen heitä kuin jonkun Sisilian mafian jäseninä ja lupasi auttaa. Yhteisö sijaitsee Samariassa lähellä Shiloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161225#.UIZRwmJHT-k
-          USA:n Federaation UJA ryhmät päättivät lahjoittaa 250 000 USD pohjoisessa sijaitsevan Safedin kaupungin saamiseksi YK:n tunnustamaksi maailman perinnekohteeksi. Safedin kaupunki sijaitsee Kinneretiltä Välimerelle johtajan tien varrella korkealla vuoristoalueella, josta on mahtavat näkymät rannikkoseudulle. Safed tunnetaan juutalaisen kabbalan tutkimuksistaan ja se on yksi juutalaisten pyhinä pitämistä kaupungeista Jerusalemin, Hebronin ja Tiberiaan rinnalla. Safedin kaupunginkeskusta-alueita ja julkisten rakennusten ehostaminen aloitetaan ensi vuonna sen imagon nostamiseksi ja yhteiskunnan palvelusten parantamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161193#.UIZT32JHT-k
-          Rankkasateet runtelivat Eilatin vuoristomaisemia aiheuttaen vahinkoa Hai-Bar Yotvatan luonnonpuistolle. Osa eläimistä jouduttiin pelastamaan, koska ne olivat vaarassa hukkua veteen. Vesisateet ovat siunauksia Israelissa, jossa pitkä ja kuiva kesäaika kohtelee kaltoin herkempiä luonnonkasveja ja puita mutta myös yksityisten puutarhoja, koska niiden kastelua on rajoitettu. Viimeisillään oleva kesäaika oli epätavallisen kuuma ja helteinen, mutta Kinneretin pinta on toista metriä ylempänä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Sääprofeetat ennustavat tulevasta talvesta ja sadeajasta joulukuusta helmikuuhun normaalisateiseksi.


Monday, October 22, 2012

MAANANTAI 22.10.12


MAANANTAI 22.10.12

1. SALAISET keskustelut Obaman ja Iranin hallitusten välillä ovat levinneet maailmalle kulovalkean tavoin herättäen epäuskoisia tai toiveikkaita olettamuksia poliittisesta lähtökohdasta riippuen. Julkisesti sekä Obaman kanslia että Iran ovat kieltäneet tällaisten keskustelujen käymisestä, mutta ne eivät ole pystyneet lopettamaan spekulaatioista. Obaman uskotaan joka tapauksessa suunnitelleen jotain näyttävää juuri ennen vaalipäivää epävarmojen äänestäjien houkuttelemiseksi osoittaakseen, että homma on tukevasti hanskassa. Tosiasiassa salaisia keskusteluja USA:n ja Iranin välillä on käyty vuosikaudet, vakuuttaa Demokratian puolustussäätiön arvostettu tutkija Michael Ledeen: ”Kahdenkeskisiä keskusteluja on käyty vuosikaudet, vakuuttaa ystäväni Reza Kahlili, jonka mukaan Valerie Jarrett tiiminsä kanssa tapasi Iranin ulkoministerin Ali Akbas Salehin Dohassa, Qatarissa, jossa sopimus käytännössä viimeisteltiin odottamaan Obaman ja Khamenein päätöksiä”.

Asiasta kertoi ensiksi WND, jota seurasi New York Timesin artikkeli toisten uutisvälineitten seuratessa edellisiä. Israelissa uutislähteet ovat tarttunet myös kysymykseen tutkien, mitä seurauksia tällaisella sopimuksella voisi olla. Pääministeri Netanyahu kielsi olevansa tietoinen koko asiasta, mikä on tietenkin poliittista vikurointia, sillä kyllä hän seuraa lehdistöä varmaan tarkemmin kuin keskivertokansalainen. Analyytikko Dick Morris odottaa Obaman tekevän virallisen ilmoituksen lähipäivinä, että Iranin johto on suostunut suoriin korkean tason keskusteluihin, mutta ei välttämättä paljasta sopimusehtojen kaikkia osia.
WMD uskoo, että Romneyn vaalikansliaa on informoitu sopimuksesta ja että Romney voi kysäistä illan väittelyssä Obamalta, missä vaiheessa keskustelut ovat Iranin kanssa. http://www.wnd.com/2012/10/ready-to-come-clean-on-iran-mr-president/

2. JORDANIAN turvallisuusjoukot ilmoittavat paljastaneensa ja pidättäneensä salaisen terrorijengin, jonka tarkoituksena oli hyökätä hankkimillaan ohjuksilla ulkomaisten lähetystöjä sekä kauppakeskuksia vastaan Jordaniassa. Salaliitto on ensimmäinen lähes 7 vuotta edellisestä, joka onnistui iskemään Ammanin hotelleita vastaan kolmen pommi-iskun sarjana, jotka surmasivat 60 ihmistä. Pommi-iskun ilmoitti tehneensä al-Qaidan ryhmittymä Jordaniassa siksi, että se vastusti Jordanian liittoa USA:n kanssa ja v. 1994 solmittua rauhansopimusta Israelin kanssa.

JORDANIAN viranomaiset sekä arabidiplomaatit ovat olleet huolestuneita Jordanian hauraan tasapainon säilymisestä arabikevään ja sitä seuranneen Syyrian kapinaliikkeen leviämisestä rajan yli Jordaniaan, kuten se näyttää jo sytyttäneen Libanonin poliittisia ja uskonnollisia ryhmiä verisiin selvittelyihin. Jordaniaan on paennut yli 160 000 syyrialaista, joita Jordanian viranomaiset ovat pyrkineet ohjaamaan eri leireihin etnisten ja uskonnollisten taustojensa mukaan. Maanantaina raportoitiin jordanialaisten sotilaitten joutuneen tulitaisteluun Syyriasta tulleen aseistettujen joukkojen kanssa, jotka surmasivat yhden sotilaan. Syyriasta tulevat Assadin sotilaat etsivät Jordaniaan paenneita kapinaliikkeen jäseniä ja johtajia.

JORDANIAN viranomainen arvioi anonyymisti, että Syyriasta tulleiden aseellisten kapinallis-joukkojen tarkoituksena on järkyttää Jordanian sisäistä tasapainoa luodakseen tukikohtiaan Syyrian vastaisen rajan tuntumaan.
Nyt pidätetyn salaliiton jäsenet ovat hallituksen edustajan Sameeh Maytahin mukaan jordanialaisia, yhdestätoista pidätetystä viisi kuuluu al –Qaidaan. Heidän suunnitelmissaan oli tarkoitus hyökätä tärkeitä instituutioita, ulkomaisia lähetystöjä ja kauppakeskuksia vastaan aiheuttaakseen sekasortoa ja epäjärjestystä maassa. Hän sanoi pidätettyjen olevan 20- 30- vuotiaita parrakkaita miehiä kutsuen heitä militaristeiksi. Heitä kuulustelleen viranomaisen mukaan jotkut heistä ovat Jordaniassa kielletyn Salafi-järjestön jäseniä. Salafi-järjestön johtaja Jordaniassa Abed Shehadeh al-Tahawi sanoi tunnistavansa puolet pidätetyistä. Hän sanoi TV:ssä näytetyistä pidätetyistä, että he kuuluvat hänen järjestöönsä, mutta ettei heillä ole mitään tekemistä väitetyn salaliiton kanssa. Hän väitti hallituksen käyttävän salaliittoa verhona pidättääkseen niitä, jotka haluavat sharia-lain Jordanian siviilihallinnon perustaksi. http://www.timesofisrael.com/jordanian-authorities-say-terror-suspects-stockpiled-syrian-rockets-planned-to-target-western-embassies/

3. MIELENOSOITUKSET alkoivat Beirutissa Libanonissa verisinä haavoittaen ainakin kuutta siviiliä sunni- ja shia-muslimien välisissä kahakoissa eilen sunnuntain aikana jatkuen
myöhään aamuyöhön, ennen kuin poliisit saivat heidät erotettua toisistaan ja epävarma rahantila palautui piikkilankojen jakamille katuosuuksille. Mielenosoitukset alkoivat perjantaina iltapäivällä Beirutissa tehdyn pommi-iskun jälkeen, joka surmasi Libanonin tiedustelujohtajan kenraalimajuri Wissam al-Hassanin, joka tunnettiin Syyrian vastaisuudestaan ja joka tutki entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa. Libanon painekattila alkoi kuohua yli.

BEIRUTIN ohella pohjoisessa sijaitseva Tripolin kaupunki joutui yön yli jatkuneitten raivokkaitten mellakoiden kohteeksi. Asiasta kertonut viranomainen toimi anonyymisti, koska hänellä ei ollut oikeutta kertoa asiasta, eikä halunnut puuttua yksityiskohtiin.
Pommi-iskusta perjantaina syytetään Syyriaa, mutta Hizbullah on myös joutunut syytettyjen penkille, koska se on liittoutunut Assadin joukkojen kanssa ja siten sitonut Libanonin Syyrian sisällissotaan. Yhä avoimemmin vaaditaan Hizbullahin riisumista aseista. http://www.timesofisrael.com/six-hurt-in-sectarian-clashes-in-beirut/

4. IDF:n merisotilaat, osa heistä kasvosuojilla varustettuina, miehitti Estelle aluksen lauantaina sen kieltäydyttyä tottelemasta sille annettua komentoa ohjata alus Ashdodin satamaan sen lastin tutkimiseksi. Laivalta löydettiin 27 aktivistia, jotka pidätettiin ja kuljetettiin PIBA pidätyskeskukseen. 11 ulkomaisista oli Ruotsista, 4 Norjasta, 2 Suomesta, viisi Kreikasta, 3 Espanjasta, yksi Kanadasta ja yksi Italiasta. Lisäksi aluksessa oli 3 israelilaista, jotka jättävät anomuksen kahden päivän pidätystä vastaan Beersheban alueoikeudessa. Laivan kerrotaan olevan ruotsalaisten omistama, mutta se seilasi Suomen lipun alla.
Raporttien mukaan aluksessa ei ollut avustustarvikkeiksi katsottavia tavaroita.

ISRAELIN viranomaiset pyrkivät hoitamaan asian mahdollisimman joustavasti. 9 pidätettyä aktivistia karkotettiin maasta sunnuntai-iltana, koska he luopuivat oikeudestaan viedä asiansa oikeuteen. Lopuilla on oikeus tavata asianajajansa 72 tuntia kestäneen pidätysaikansa jälkeen. PIBA:n edustaja Sabine Haddad arvioi, että loput karkotetaan maasta heti, kun he ovat esittäneet valituksensa oikeudessa.
Yksi pidätetyistä ruotsalaisista on entinen Israelin kansalainen Gaby Lasky, joka 30 vuotta sitten luopui Israelin kansalaisuudestaan. Häntä pidettiin aluksi ulkomaalaisena, mutta viranomaiset muuttivat mielensä. Hänet vietiin kahlittuna Beersheban poliisiasemalle, ja hän joutuu vastaamaan alueoikeudessa rikossyytteisiin. Kolmea aluksessa ollutta Israelin kansalaista voidaan syyttää oikeudessa kiihotuksesta kapinaan, avustaen vihollista ja rikkoen laillista järjestystä. Ashkelonin maistraatin oikeus hylkäsi kaksi ensimäistä syytettä, mutta antoi luvan pidätyksen jatkamisesta kaksi päivää. Oikeutta härnäsi pidätettyjen kieltäytyminen yhteistoiminnasta poliisin kanssa, yksikään heistä ei ollut suorittanut asepalveluaan. Poliisi olisi halunnut 5 lisäpäivää tutkimusten suorittamiseksi epätavallisista oloista johtuen.

GAZAAN suunnitellun Israelin saartorenkaan murtoa yrittäneen matkan suunnitteli ruotsalainen ryhmä ”Ship to Gaza”. Alus kierteli 3 kuukauden ajan Euroopan satamia käyden 20:ssä satamassa keräten aktivisteja kannelleen. Viimeiset 10 tulivat laivaan viime viikon lopulla kumiveneellä Kreikasta nousten sen kannelle avoimella merellä. Gaby Lasky väitti, että sotilaitten noustessa Estelle alukseen he käyttivät taser-tainnutusaseita aktivisteja vastaan. Koska he ovat voineet lähettää sim- ja kännyköiden kortteja aluksella olleiden kirje-kyyhkysten avulla dokumentoinnin varmistamiseksi ja koska sotilaat takavarikoivat kaikki sähköiset laitteet aluksella, tilanteen selvittäminen asiallisesti vie aikaa.
Artikkelissa todetaan, että Israel on katsonut välttämättömäksi valvoa aseitten ja rakettien valmistamiseen käytettävien tarvikkeiden kuljetusta Gazaan. Vuoden 2001 jälkeen Gazasta on ammuttu yli 10 000 rakettia Israelin siviilikohteisiin Gazan rajan tuntumassa, ja rakettien ja ohjusten laadun ja määrän kasvaessa terroristit uhkaavat jo Tel Avivin kaupunkia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=288751

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel esti Gazassa valmistettujen mausteiden viemisen ulkomaille Hamasin kaapattua vallan siellä 2007. Nyt hallituksen asettama yhteistoimintaa valvova elin COGAT antoi luvan mausteiden viemiseksi Euroopan maihin. Sen asiantuntijat opettivat Gazan maanviljelijöitä kasvattamaan mausteiksi sopivia kasveja ja antoi heille siemeniä. Nyt 21.10.2012 ensimmäiset Gazassa valmistetut mausteet ovat matkalla ulkomaihin. Ennen Hamasin vallankaappausta Gazassa 85 % Gazan vientiartikkeleista myytiin Israelissa ja Länsirannalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=288753
-          Gazan terroristit ampuivat 4 rakettia Israelin puolelle maanantaiaamuna ja tulittivat IDF:n sotilaita turva-aidan varrella. IAF iski maanantain vastaisena yönä solua kohti, joka valmistautui ampumaan rakettia Israeliin. Palestiinalaisten mukaan 4 ihmistä haavoittui IAF:n iskussa. Gazasta ammutut 4 rakettia eivät aiheuttaneet aineellisia eikä henkilövahinkoja. Sotilaat vastasivat heitä kohti aloitettuun tulitukseen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=288779
-          Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani lienee ensimmäisiä valtion päämiehiä, jotka ovat vierailleet Hamasin johtamassa Gazassa. Raportti kertoo, että vierailun aiheena on Qatarin avustukset Gazaan, mutta lännelle myönteisen emiirin vierailulla uskotaan olevan myös poliittinen tarkoitus. Qatar rahoittaa useita projekteja Gazassa, joiden arvoksi arvioidaan yli 250 miljoonaa USD. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti vierailusta virallisesti ja kehotti kansaansa osoittamaan kunnioitustaan ja arvostustaan korkealle vieraalle. Monet ovat nostaneet Qatarin lippuja kotiensa tankoihin ja kadut koristellaan arabitavan mukaan ylivuotavasti. Emiiri matkustaa Gazaan Egyptin kautta ylittäen Gazan rajan al-Rafahin terminaalin kautta. Fatahin valtaa pitävät Juudeassa ja Samariassa katsovat varmaan naama vihreänä kateudesta nähdessään satojen miljoonien virtaamisesta Gazaan, kun sen oma ja PA:n talous pyörii vararikon partaalla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=288757
-          Hamasin vallan kasvaminen Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla on varmaan PA:n puheenjohtaja Abbasin silmissä kuin suolan hiertäminen  verestäviin haavoihin. Länsirannalla pidetyt kuntavaalit osoittivat Fatahin kannatuksen pienenemisen ja sitoutumattomien kannatuksen runsaan kasvun. Koska Hamas boikotoi vaaleja, se ei virallisesti esiintynyt listoilla, vaan sitä edustivat vapaamieliset ja sitoutumattomat. Hamas toimii Länsirannalla ovelasti sekoittaen edustamansa äärilaidan ideologiansa ja uskonnollisen kiihkonsa sosiaalisiin avustustoimiin kuten Dawa, sekä opiskelijoihin tähdättyyn ohjelmaan nimeltä Kutla, jolla houkutellaan jäseniä Hamasille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=288745
-          Palestiinalaisten kuntavaalien tulokset Juudean ja Samarian alueilla osoittavat Hamasin voittoa ja Fatahin suosion laskua. Vaalit pidettiin 93:ssa kaupungissa ja kunnassa Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla. 55 %  käytti äänioikeuttaan 505 000:sta äänioikeutetusta. Pienissä kunnissa ehdokkaat valittiin virkailijoista tai ehdokkaita ei ollut ollenkaan. Yhdestätoista suurimmasta kaupungista 5 valitsi sitoutumattomien ehdokkaita, kuusi edelleen Fatahin kannattajia. PA:n kannatusta on rasittanut yhä paheneva talousongelma, eikä 150 000 virkailijan palkkoja ole pystytty maksamaan ajallaan tai vain osaksi. Fatah sai enemmistön Hebronissa, Kalkilijassa, Tulkarmissa, Jerikossa. Salfitissa ja El Biressä. Sitoutumattomat saivat enemmistön Ramallahissa, Nablusissa, Jeninissä, Tubasissa ja Betlehemissä. Fatahin virkailijat pyrkivät ylistämään puolueen saamaa kannatusta, mutta tarkkailijoitten mukaan vaalit olivat suuri epäluottamuslause Abbasille ja hänen nimittämälleen hallitukselle.  http://www.timesofisrael.com/upstarts-oust-fatah-from-five-palestinian-cities-in-local-elections/
-          IAF iski aamun kuluessa kahdesti Gazan kaistalle vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. IDF sanoo, että kaksi palestiinalaista sai surmansa IAF:n iskuissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4295156,00.html

Sunday, October 21, 2012

SUNNUNTAI 21.10. 12


SUNNUNTAI 21.10.12

1. NEW YORK Times tarttui muissa uutislähteissä kuten WND ja DF olleisiin uutisiin, joiden mukaan Obaman hallitus on kuukausien ajan neuvotellut Teheranin hallituksen edustajien kanssa Dohassa, Qatarissa, suorien korkean tason keskustelujen aloittamiseksi Washingtonin ja Teheranin välillä. New York Timesin mukaan keskustelut alkaisivat vasta USA:n presidentin vaalien jälkeen ensi vuonna, mutta viimeistään maaliskuussa. Sitä ennen Iran keskeyttäisi tilapäisesti uraanin rikastamisen, ja vastapainoksi USA poistaisi useita purevimpia sanktioitaan. Tämä olisi se ”lokakuun yllätys”, jonka Obaman odotetaan tekevän ennen vaaleja saadakseen uutta potkua vaalitaistelulleen, joka kangertelee pahasti.

USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Tommy Vietor esitti kovasanaisen lausunnon, jossa Valkoinen Talo kiistää tiedot salaisista neuvotteluista Teheranin kanssa ja vakuuttaa, että se hoitaa yhteytensä Iranin kanssa P5-1 maiden kautta diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi Iranin ydinsuunnitelmasta. Vietorin lausunnon mukaan Obama on vakaasti päättänyt, ettei Iran saa rakentaa ydinasetta ja vaatii, että Iranin tulee suostua sille asetettuihin vaatimuksiin tai sitä vastaan asetettuja sanktioita kovennetaan.

WND:n tietolähde, joka pysyttelee nimettömänä turvallisuussyistä mutta on korkeassa asemassa Iranissa, selittää Iranin ylimmän kaitsijan ajatollah Ali Khamenein odottavan Obaman kirjettä, jossa sopimus yksilöidään, voidakseen antaa määräyksen uraanin rikastamisen keskeyttämisestä määräajaksi välittömästi ennen USA:n vaaleja. Artikkelissa todetaan, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun Iran pyrkii vaikuttamaan USA:n presidentin valintaan. USA:n Teheranin lähetystön valtausta jatkettiin tarkoituksellisesti 1980-luvulla, ettei presidentti Carteria valittaisi uudelleen, koska Khomeini ei luottanut häneen. 

Poliittinen analyytikko Dick Morris ei luota Valkoisen Talon vakuutuksiin vaan uskoo, että se tulee antamaan pian lausunnon, jossa ilmoitetaan sopimuksesta Iranin kanssa. Hän olettaa, että Iran haluaa Obaman jatkavan, sillä heidän käsityksensä mukaan Romney tulisi avustamaan Israelia sen suunnitelmissa hyökkäyksiin Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Obaman ilmoitus diplomaattisesta ratkaisusta Iranin kanssa antaisi Romneysta kuvan sodan lietsojana rauhanomaisen ratkaisun asemesta.
Presidenttiehdokkaiden Obama ja Romney välinen seuraava titaanien sanallinen kamppailu käydään maanantai-iltana USA:n aikaa. Tämä asia voi tulla keskusteluissa esille. Gallupien mukaan Obaman ja Romneyn kansansuosio on lähes tasoissa. (neck and neck)

2. ISRAEL valmistautuu pahimman varalle kahdella rintamalla kuitenkin toivoen parasta.
Tänään 21.10. alkavat suurimmat koskaan USA:n ja Israelin armeijoitten väliset ohjustorjunta-harjoitukset, joita USA:n aloitteesta supistettiin alkuperäisestä suunnitelmasta tuntuvasti –
5 000:n USA:n sotilaan asemesta 1 000 - , mutta joita kumpikin osapuoli kutsuu merkittäviksi. Harjoituksissa pyritään testaamaan Israelin kehittämät ohjustorjuntajärjestelmät Iron Dome sekä Arrow II ja III todellista sotaa vastaavissa tilanteissa – joskin simuloiden – ja niiden yhteensopivuus USA:n Patriot torjuntajärjestelmän sekä Välimerelle sijoitetun Aegis torjunta-järjestelmän kanssa. Harjoituksia seurataan USA:n X-band maailmanlaajuisen tutkaverkoston kautta, joiden lähin tutka-asema on Negevissä ja toinen Turkissa.
Harjoitusiin nimellä ”Austere Challenge 12” osallistuu saman verran IDF:n sotilaita.

TÄNÄÄN alkavat myös kotirintaman järjestämät katastrofiharjoitukset ”Turning Point 6”, joissa lähtökohdaksi asetettiin joko luonnon tai ihmisen aiheuttama tilanne, jonka seurauksena Israelissa on 7 000 kuolinuhria. Harjoitusten perusteissa oletetaan, että sunnuntaina 21.10. klo 11.00 Eilatin alueelle iskee 5.8 Richterin asteikon suuruinen maanjäristys, ja puoli tuntia myöhemmin 7.1 R-asteen suuruinen maanjäristys iskee Galilean yläosaan. Harjoituksiin kuuluu TV- ja radiolähetysten katkaiseminen hätäsanomien välittämiseksi. Harjoitukset päättyvät tilanteeseen, jossa Hula-laaksoa kohtaa 4.2 R-asteen maanjäristys klo 19.00. Harjoituksissa huomioidaan tilanne, jossa Israel voi joutua ohjushyökkäyksen kohteeksi.
Harjoituksissa oletetaan, että 7 000:n surmansa saaneen lisäksi 8 600 ihmistä haavoittui vakavasti, 37 000 lievemmin, että  9 500 ihmistä on hautautunut sortumien alle, ja edelleen, että 170 000 ihmistä on menettänyt kotinsa. 28 000 rakennusta on tuhoutunut ja satoja tuhansia vaurioitunut enemmän tai vähemmän.
Dan-alueella tuho on vieläkin suurempi, sillä siellä 95 000 rakennusta voi tuhoutua – niiden mukana 300 koulua – jos maanjäristys on 7 R-asteen suuruinen tai yli. Kotirintaman laskelmien mukaan 70 % sen alueen rakennuksista ei täytä 1980 asetettuja rakennus-kriteereitä maanjäristyksen varalta. Dan-alueella asuu 42 % Israelin väestöstä. http://www.timesofisrael.com/israel-prepares-for-the-worst-in-day-of-drills/

3. IDF:n merivoimien nopeat veneet saartoivat Gazan kauppasaarron murtamista aikovan Estelle-aluksen eilen ja ohjasivat sen Ashdodin satamaan. Alukselle annettiin useita varoituksia, että se lähestyy kiellettyä vesialuetta ja pyydettiin muuttamaan aluksen suunnan Ashdodiin., Kun näin ei tapahtunut, sotilaat astuivat laivaan, valtasivat sen ja ohjasivat sen Ashdodiin, jossa sen lasti purettiin.
Aluksen edustajat väittivät, että aluksessa oli pelkästään 17 aktivistin, JP:n mukaan 20:n, ohella avustustarvikkeita Gazaan. Aluksessa oli pari suomalaista ja se purjehti Suomen lipun alla, sekä 3 israelilaista, Elik Elhanan, Reut Mor ja Yonathan Shapira. Viisi parlamentin jäsentä oli Ruotsista, Norjasta, Espanjasta ja Kreikasta sekä yksi entinen kansanedustaja.

Pääministeri Netanyahu kiitteli aluksen sujuvaa haltuunottoa sanoen sen ainoana tarkoituksena olleen provosoida Israelia ja häväistä sen nimeä. Hän totesi, että avustustarvikkeita, joita ei voida käyttää aseiden rakentamiseen, saadaan viedä vapaasti Gazaan sekä Israelin että Egyptin kautta, jos asiasta sovitaan etukäteen. Alus kiinnitettiin Ashdodin satamaan 20.00 sapatti-iltana.
Valtauksen jälkeen aluksen miehistölle ja aktivisteille tarjottiin juotavaa ja ruokaa, ja heille suoritettiin terveystarkastus aluksella.
Aktivistien edustaja Mikael Lögren Ruotsista sanoi, että aluksessa on soittopelejä, teatteri-välineitä, pyörätuoleja, lasten kirjoja, 400 jalkapalloa ja 41 tonnia sementtiä.
IDF:n mukaan aluksen lastia puretaan, mutta sieltä ei ole löytynyt inhimillisen hädän lieventämiseen tarkoitettuja avustustarvikkeita. ”Aluksella olleet aktivistit ovat aivan hyvin tietoisia, ettei Gazassa ole mitään inhimillistä hätää”, sanoo IDF:n edustaja. ”Sinne viedään Israelista päivittäin 1 500 rekka-autollista tavaraa, ja vapaasti Egyptistä”.
YK:n asettama Palmerin komitea totesi heinäkuussa 2011, että Israelin julistama Gazan kauppasaarto kiellettyjen tavaroitten viemiseksi sinne on kansainvälisen lain mukainen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=288598

4. ISRAELIN sisäministeriö hyväksyi viime viikolla 797 uuden asuntoyksikön rakentamisen Gilon lähiöön Jerusalemissa. EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton antoi välittömästi USA:n, Englannin ja Ranskan seuraamana tuomitsevan lausunnon päätöksestä väittäen sen vaikeuttavan rauhanprosessia ja –keskusteluja, jotka kuolivat jo runsaat 4 vuotta sitten.
Ulkoministeri Avigdor Liberman vastasi siihen tuoreeltaan antaen lausunnon, jossa sanotaan: ”Gilo on erottamaton Osa Jerusalemia ja Jerusalem on erottamaton osa Israelia. Tällaiset automaattiset lausunnot osoittavat niiden laatijoiden perustodellisuuden tuntemisen puutteen alueella.”
Liberman totesi, ettei tällä asialla ja tuollaisilla lausunnoilla ole mitään tekemistä Israelin ja palestiinalaisten keskustelujen kanssa, sillä ne vain vahvistavat PA:n johdon omaksumaa jähmeää kantaa vastustaa kaikkia Israelin esittämiä keskustelutarjouksia.

”EU:n johtajien tulisi keskittyä selvittelemään omalla maaperällään pahenevia ongelmia, ja vasta ratkottuaan ne, me lausumme heidät tervetulleiksi esittämään mielipiteitään”.
Ranskan ulkoministeriö pahoitteli Israelin ulkoministerin lausuntoa, joka ”suora-sukaisuudessaan ylittää pahoin kansainväliset diplomaattiset normit”. Ashton jatkoi lausuntoaan kritisoiden sitä, että ”Israel jatkaa setlementtien kuten Gilo ja Har Homa laajentamista”. Ashtonin asiantuntemattomuus on käsittämätön, kuten myös se, miksi näin tärkeään virkaan valittiin hänen älykkyysosamääränsä omaava henkilö. http://www.timesofisrael.com/liberman-slams-eu-for-calling-its-construction-plans-illegal-settlement-activity/

5.UUTISOTSIKOITA
-          Perjantaina Beirutin kristittyjen kaupunginosassa räjäytetty massiivinen pommi surmasi Libanonin poliisin tiedustelujohtajan kenraali Willam al-Hassanin ja 7 muuta libanonilaista sekä haavoitti satakunta. Libanonin pääministeri Najib Mikati, joka pyysi eroa, mutta jota presidentti Omar Suleiman ei myöntänyt, sanoo, että Hassan oli pommituksen kohde, sillä hänet tunnettiin Syyrian vastaisuudestaan ja hän johti Rafik Haririn 2005 surmanneen pommi-iskun tutkimuksia. Pommi-isku herätti välittömät pelonsekaiset vihanpurkaukset Libanonin kaupungeissa, sillä ihmiset pelkäävät väkivallan ja rauhattomuuden palanneen maahan. Libanonilaiset poliitikot syyttävät pommi-iskusta Syyriaa, ja March 14 ryhmä vaatii Mikatin hallituksen eroa. Mikati varoi syyttämästä suoraan Assadia, vaan sanoi iskun olleen kosto aiemman Syyrialle myönteisen ministerin Michel Samahan syyttämisestä elokuussa. Ihmisiä alkoi kokoontua kadunkulmiin, useilla aseet mukanaan, mikä viittaa uskonnollisten ja poliittisten ryhmien välisen jännityksen kasvamiseen. Libanonin kansallisen turvallisuuden johtaja kenraalimajuri Ashraf Rifi kutsui al-Hassanin kuolemaa suureksi iskuksi turvallisuudelle ja ennusti pommi-iskujen jatkuvan maassa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=288591
-          Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid sanoo, ettei ole mitään Omert-Livni-Lapid yhteenliittymää, hän haluaa pysyä itsenäisenä. Hän vakuutti, ettei hän kuulu vasemmistoon. Hän sanoi, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa pysyvät paikoillaan, eikä juutalaisia karkoteta kodeistaan, suuret juutalaisyhteisöt kuten Ariel tulee liittää Israeliin, eikä Jerusalemia saa jakaa. Hän sanoi, että asioiden selvitteleminen voi viedä aikaa ja moni voi joutua tapettavaksi, mutta että kaksi valtiota kahdelle kansalle on kuitenkin päämääränä. Hän sanoi vastustavansa Arie Derin palaamista politiikkaan. Olmert lienee jo luopunut ajatuksesta palata. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=288611
-          Getsemanen oliivipuut ovat ainakin 900 vuotta vanhoja carbon-testien perusteella arvioiden, eli yksiä vanhimmista maailmassa. Testeillä ei kuitenkaan pystytty selvittämään. ovatko nämä oliivipuut Getsemanen puutarhassa samoja, joiden siimeksessä Jeesus Nazaretilainen mielellään kävi levähtämässä. Korkeasta iästään ja runnellusta ulkoasustaan huolimatta puut ovat hämmästyttävän terveitä ja elinvoimaisia, eikä niiden lehdillä havaita monien muiden puitten lehtiä rumentavia sairauksia. Yhdestä asiasta kyyniset tutkijatkin ovat yksimielisiä: Oliivipuut ovat aina kasvaneet tässä puutarhassa ja tullevat kasvamaan vastakin. http://www.jpost.com/Features/MagazineFeatures/Article.aspx?id=288565
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi puhuessaan armeijan radiossa sunnuntaina, ettei Israel tule koskaan neuvottelemaan Jerusalemista. Hän vakuutti, ettei Jerusalem ole mikään ”setlementti”, kuten lisäopetusta kaipaava EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton sanoi puheessaan. Israelin johtajien olisi korkea aika jättää retoriikastaan pois sanat ”setlementti” ja ”miehitetyt alueet” ja perustaa vankkoihin tosiasioihin, joiden mukaan juutalaiseen kansalliseen kotiin kuuluu koko Israelin alue Välimerestä Jordanjokeen. Miten alueilla asuvien palestiinalaisten kohtalo määritellään on toinen kysymys, joka sekin tulee selvittää, mutta lähtien näistä tosi-asioista, joiden mukaan he ovat juutalaisten keskuudessa asuvia muukalaisia. Pääministeri Netanyahu sai kuitenkin kylmät varpaat eikä uskalla tuoda hallitukseen Edmond Levyn toimikunnan laatimaa raporttia, jossa tämä asia esitetään lailliselta kannalta katsoen. Levy on entinen korkeimman oikeuden tuomari. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=288651
-          Egyptin Muslimiveljeskunnan Freedom and Justice puolueen (vapaus ja oikeus) johtajaksi lokakuun 6. päivänä valittu Saad al-Katatny sanoo, että vaali oli tärkeä merkkipaalu Muslimiveljeskunnan ideologian toteuttamiseksi Egyptissä, jonka päämääränä on muodostaa viisas hallitus, joka toteuttaa sharia-lain maassa. Viime viikolla Muslimiveljeskunnan ylin hengellinen auktoriteetti Muhammad Badie vaati muslimien yhtymistä yhteiseen rintamaan Jerusalemin vapauttamiseksi. Shimon Wiesenthal keskuksen juutalaisen uskon auktoriteetit rabbit Marvin Hier ja Abraham Cooper sanoivat, että lausunnot osoittavat, että Muslimiveljeskunta on vaarallisin anti-semitismin harjoittaja maailmassa ja vaativat, että Obama poistaa USA:n avustukset Egyptiltä, mitä voitaneen pitää turhana toiveena. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=288551