Friday, July 06, 2012

PERJANTAI 06.07.12


PERJANTAI 06.07.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu uskoo, että hänen ja varapääministeri Shaul Mofazin välille syntynyt repeämä on mahdollista kuroa umpeen. Pääministeri tapasi Mofazin ja muiden puolueiden johtajia torstain kuluessa etsiessään Salomon ratkaisua yleisen asevelvollisuuden toteuttamiseksi Israelissa ja sitä koskevan lakiuudistuksen muotoilussa. Tunnin kestänyt keskustelu pääministerin ja Mofazin kanssa sujui positiivisessa hengessä, sanovat tarkkailijat. Se tarkoittanee suomenkielellä, ettei läpimurtoa syntynyt, mutta halua siihen on kummallakin. Asialla alkaa olla kiire, sillä korkeimman oikeuden päätöksen mukaan nykyinen Tal-laki päättyy kuluvan kuun lopussa, ja korvaava laki on saatava nopeasti hyväksytettyä Knessetissä ennen sitä.

NETANYAHU kertoi keskustelujen jälkeen, että hän on hyväksymässä henkilökohtaisen rangaistussakon niille, jotka pyrkivät välttämään asevelvollisuutensa ilman pätevää syytä. Aiemmin on keskusteltu siitä, että rangaistus koskisi vain opinahjoja.
Ulkoministeri, Israel Beitenun puheenjohtaja, Avigdor Lieberman sanoi vakuuttaneensa Netanyahulle, ettei hän voi hyväksyä lakia, johon ei sisälly pakollinen asevelvollisuus kaikille 18-vuotta täyttäneille.
Kadiman parissa on edelleen epäuskoa sovinnon syntymiseksi viikonvaiheen keskusteluissa, koska mitään edistystä ei ole havaittavissa, mutta tämä voi olla neuvottelutaktiikkaa.
Kadiman jäsenten keskuudessa on elävää kapinahenkeä erota puolueesta ja muodostaa uusi puolue, ellei asevelvollisuuskysymyksessä päästä tyydyttävään ratkaisuun.

Torstaina julkistettu Midgam-poll kertoi medialle, että tiedustelun mukaan 64 % kansasta kannattaa henkilökohtaisia rangaistuksia haredi-kansan asevelvollisuutensa kieltäville, ja vain 25 % vastusti niitä. Uuden keskustapuolueen perustamiselle ei löytynyt kannatusta riippumatta siitä, kuka sitä tulisi johtamaan.
Yaor Lapidin uusi Yesh Atid-puolue järjestää mielenosoituksia useilla paikkakunnilla protestoidakseen haredi-kansan erikoisoikeuksia asevelvollisuudesta. Useiden kansanedustajien uskotaan liittyvän protesteihin, mutta ilman merkittäviä puhujia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276466

2. MAAILMAN kristilliset kirkot ovat olleet Israelin boikottien ja syrjinnän eturivissä, mikä on varsin outoa, koska kirkkokansan enemmistö ei useinkaan ole johtajien kanssa samaa mieltä.
Kysymys lienee eräänlaisesta maallisten johtajien nuolemisesta ja pyrkimyksestä osoittaa, miten edistyksellisiä he ovat sanoutuessaan irti uskontonsa peruspilareista, juutalais-kristillisestä perinteestä, joka lepää Raamatun ilmoitusten perustuksilla.
Tämä ilmiö lienee selitettävissä vain siten, etteivät johtajansa valinneet ole olleet tietoisia ehdokkaiden todellisista mieltymyksistä tai päämääristä, ja ovat siksi menneet virran mukana kovimmalla äänellä huutavien perään. Sama tendenssi koskee tietenkin myös valtiollista valintamenettelyä, mikä selittää hallituksen ministerien oudon käyttäytymisen päästyään hakemaansa virkaan pimeissä takahuoneissa tehtyjen lehmäkauppojen jälkeen.

TÄLTÄ pohjalta asiaa tarkastellen tuntuu virkistävältä ja toivoa antavalta poikkeukselta USA:n Presbyteerikirkon yleiskokouksen hylättyä niukalla mutta kuitenkin hyväksyttävällä enemmistöllä 333 – 331 esityksen Caterpillarin, Hewlett Packart ja Motorola Solutions boikotoinnista siksi, että niiden väitetään ”tarjoavan palveluksia toimille, joilla alistetaan palestiinalaisia miehitetyillä Juudean ja Samarian alueilla”, kuten Pittsburg Post-Gazette raportoi torstaina. Yleiskokous kokoontuu Pittsburgissa.
Boikottiesityksen sijaan kokous hyväksyi vähemmistön esityksen, jolla ”kirkkoa kehotetaan investoimaan yhtiöihin, jotka työskentelevät rauhan hyväksi palestiinalaisalueilla”. Tämän johdosta voimme odottaa presbyteerikirkon sijoittavan varojaan Israelissa toimivien NGO-järjestöjen tukemiseksi, joiden toiminta on Israelille voittopuolisesti vihamielinen.

Juutalaisen yleisten asioitten neuvoston varapresidentti Ethan Felson osallistui kokoukseen, ja pyrki taivuttamaan kirkon johtajia miedontamaan julkilausumansa sanamuotoa, mikä on voinut vaikuttaa päätökseen.
Boikottiesityksen perusteluissa todetaan Caterpaillarin koneitten osallistuvan arabitalojen tuhoamiseen (mutta ei sanaakaan siitä, että niillä tuhotaan myös juutalaisten taloja), Motorola toimittaa tiedostusvälineitä juutalaisyhteisöille Juudeassa ja Samariassa (varmaan myös arabiyhteisöille), Hewlett Packard toimittaa tiedostusvälineitä Israelin merivoimille kertomatta, miten nämä toimitukset vahingoittavat arabeja, ellei tällä tarkoiteta Gazan kauppasaartoa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276490

3. HEBRONISSA koettiin Israelin ja Lähi Idän olosuhteissa varsin erikoinen ja omalaatuinen tilaisuus, johon osallistui arabisheikkien ohella Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajia ja asukkaita sekä Euro-parlamentaarikkoja.
Tilaisuuden järjestäjä oli 64-vuotias sheikki Farid al-Jabari Hebronista. Sheikki sanoi puheessaan tilaisuuden alussa, että hän on kasvoi ympäristössä, jossa kierteli kertomuksia juutalaisten ja arabien hyvistä suhteista. Hän oli pystyttänyt laajan telttansa Hebronin kukkuloille, erossa kaupunkien hälinästä ja touhusta. Teltan lattiat oli peitetty värikkäin arabimatoin, ja seinillä oli ripustettu monivärisin arabikuvioin koristeltuja kankaita. Palvelu oli raportin ja kuvien perusteella arvioiden arabikansan vieraanvaraisuuden mukaisesti runsas ja tarjosi monenlaisia itämaisia herkkuja ja hedelmiä paahtavan kuumassa helteessä.

SHEIKKI itse oli pukeutunut valkoiseen kaapuun ja valkoiseen arabipäähineeseen. Hän käyttäytyi puheitten aikana normaalin arabitavan mukaan sormeillen rukousnauhaansa ja imien tupakkaansa. Istuimina toimivat lattialle asetetut punaiset tyynyt. Iäkäs sheikki oli nähnyt vaivaa antaakseen läheltä ja kaukaa tulleille vierailleen tilaisuuden nähdä vilauksen arabisheikin ja arabikansan elintavasta luonnollisessa ympäristössään.
Vieraiden joukossa oli Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika ja edustaja David Haivri, Shas-kansanedustaja Nissim Zeev pistäytyi kiireittensä keskeltä. Juutalaisyhteisöjen asukkaita edustivat Noam Arnon ja David Wilder.
Ulkomaisia vieraita edustivat Itävallan parlamentaarikko David Lazar sekä Belgian parlamentin jäsen Filip Dewinter.

MESIKA kertoi tavanneensa Jabarin ensimmäistä kertaa Brysselissä Europarlamentin Lähi Idän rauhaa koskevan konferenssin yhteydessä. Hän sanoi Hebronin kukkuloilla pidetyn tilaisuuden olevan symbolinen, sillä mukana olivat arabi, juutalainen ja kristitty, jotka kaikki tunnustavat uskoa, jolla on yhteinen juuri Hebronin alueella Abrahamin kautta, joka lähes
4 000 vuotta sitten oli pystyttänyt telttansa näille samoille kukkuloille, ja lunastanut hopealla Mackpelan luolan ja maa-alan hautapaikaksi vaimolleen Sarahille ja itselleen. ”Vain Jabarin kaltainen viisas sheikki pystyy kokoamaan yhteen Abrahamin lapset”, Mesika sanoi.

NOAM Arnon kertoi, miten sheikki Jabari esti arabeja ja anarkisteja pienen juutalaisen Hazon David synagogan tuhoamisen etäyhteisössä Hebronin lähellä, mistä hän sai tunnustus-palkinnon. Hän sanoi tunteneensa Jabarin neljän vuoden ajan, ja molemmat vastustavat kahden valtion periaatetta ja kannattavat yhtä demokraattista valtiota, jossa juutalaiset ja arabit elävät tasa-arvoisina. Arnon sanoo, ettei sheikki Jabari ole sionisti – hän ajaa islamin asiaa omalla tavallaan – mutta jollain tapaa heidän ajamansa ajatuskuviot sopivat yhteen.
Jabari sanoo, että hänen ideansa ovat nostaneet monet arabit häntä vastaan, eikä hän ole välttynyt yrityksistä henkeään vastaan, mutta hän haluaa jatkaa oman pallonsa pyörittämistä.
”Toivon vain tämän miehityksen loppumista”, Jabari toteaa. ”Haluamme elää vapaudessa ja kunniallisina.” Hän sanoo silmäillessään Hebronin kukkuloita, ettei kaksi valtiota ole mahdollinen, koska islamin oppien mukaan muslimi ei saa luovuttaa maata toisuskoisille. ”Maa kuuluu Allahille ja koko muslimimaailmalle. En voi antaa pois sitä, mikä ei ole minun.” Hän sanoo vertauksella: ”Jos mies Keniasta voi tulla USA:n presidentiksi, mikseivät juutalaiset ja arabit voi elää turvallisina rinnakkain yhdessä valtiossa”. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=276467
Edelliseen tarinaan on paikallaan lisätä, että varsin monilla palestiinalaisilla ja beduiineilla on kertomuksia juutalaisista juuristaan, mitä tukevat suoritetut DNA-tutkimukset.

4. IDF:n pohjoisen lohkon komentaja prikaatinkenraali Hertzi Halevi varoitti puhuessaan divisioonansa päämajassa lähellä Libanonin rajaa, että Hizbullahin kiihottama sota Israelia vastaan tulee olemaan täysin erilainen kuin Libanonin kakkossota. Vaikka hän vakuutti Israelin rauhantahtoa, hän sanoi armeijan valmistautuvan täyssotaan, ja että hän on täysin tietoinen vihollisen hyökkäysaikeiden monimuotoisuudesta. Siksi IDF tulee iskemään jokaiseen kylään, josta sitä tulitetaan, laskematta etukäteen potentiaalisia uhrilukuja. Halevi sanoi katsellessaan kakkossodan yhtä kiivaimpien taistelujen aluetta Bint Jbelin kylässä, että viimeiset 40 vuotta ovat olleet Libanonille edullisimmat pitkään aikaan. Hän antoi tunnustusta YK:n UNIFIL-joukoille Libanonin eteläosassa, vaikka niille uskottu Hzbullahin aseistautumisen estäminen epäonnistui surkeasti, sillä tuo terrorijärjestöksi luokiteltu järjestö on kasvattanut asearsenaaliaan moninkertaiseksi ja linnoittanut iranilaisten ja pohjoiskorealaisten asiantuntijoitten opastuksella Libanonin eteläosan täyteen kilometrien pituisia luolastoja, sekä varastoinut ohjuksiaan ja aseitaan kyliin ja julkisiin rakennuksiin.
Halevi ei täysin yhtynyt arvioihin, että Syyrian väkivaltaisuudet leviäisivät Israelin puolelle, vaikka sen kurdi-väestö tunteekin sympatiaa ja verenyhteyttä rajan takaisiin sukulaisiinsa. Siitä huolimatta hän sanoo IDF:n varustautuvan siihenkin mahdollisuuteen. http://www.timesofisrael.com/idf-will-destroy-any-lebanon-village-from-where-rockets-fired-if-war-breaks-out-again/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA on yhdessä eurooppalaisten ja arabiliittolaistensa kanssa valmistelemassa maailmanlaajuista boikottia Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan, ellei hän kiireellisesti toteuta vaatimuksia hallituksensa uudistamisesta ja tilapäisen hallinnon järjestämisestä tehtävänään valmistella uusia vaaleja. Assad uhkuu edelleen joko todellista tai vain näyteltyä uskoa ja rohkeutta vakuuttaessaan, että kapinaliike on kukistettu parissa kuukaudessa. Hänen armeijansa yhtenäisyys rakoilee pahoin, jopa korkeimpien upseerien loikatessa Turkkiin. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov pitää hupijuttuna huhuja, että Venäjä voisi antaa turvapaikan Bashar Assadille todeten, ettei siitä ole edes keskusteltu. Assadin liikkumatila pienenee kaiken aikaa, ja varallisinta kaikessa on tiedot, joiden mukaan al-Qaidan ryhmä on saanut vakuuttavan paikan Syyrian noidankattilassa. Tämä voi enteillä ääri-islamin käyttävän tilaisuutta hyväkseen vallan kaappaamiseksi maassa. Tässä ovat vastakkain sunni-johtoiset maat kuten Saudi Arabia ja sen kanssa liitossa olevat GCC-maat, ja toisaalta Iranin johtamat shia-muslimit. Tämä voi antaa tilaisuuden Muslimiveljeskunnalle kaapata koko potti.
-          Tiedot Jasser Arafatin jäämistöstä löydetyistä polonium-hiukkasista, mikä viittaa hänen joutuneen etevän salamurhan uhriksi, on nostanut uudelleen syytökset Israelin syyllistymisestä Arafatin kuolemaan johtaneeseen myrkyttämiseen. Kriitikot ovat epäilleet, miten Suha-leski olisi säilyttänyt miehensä likaisia asusteita ja muuta jäämistöä 8 vuoden ajan vaatekaapeissaan. Siksi he esittävät, että polonium on lisätty niihin jälkeenpäin. Toiseksi Israelissa katsotaan, että palestiinalaiset pyrkivät tämänkin kautta kyseenalaistamaan Israelin uskottavuus mustatakseen sen mainetta. Vaikka islam ei normaalisti hyväksy ruumiiden lääketieteellistä tutkimusta, monet palestiinalaiset kannattavat Arafatin ruumiin kaivamista ylös, toisten todetessa, että se on tarpeetonta, koska tiedetään Israelin pitäneen Arafatia rauhanesteenä eikä ratkaisuna, ja siksi halusivat hänen eliminoimistaan. http://www.timesofisrael.com/pa-seeks-to-embarrass-israel-with-toxic-arafat-revelations/
-          Viinissä pidetyt ns. teknisentason keskustelut Iranin ydinteollisuudesta eivät saaneet mitään näkyvää tulosta aikaan. Siksi ainoa toivo päästä eteenpäin on potentiaalinen toive, että korkeat johtajat pystyvät jollain veivillä ylittämään ylittämättöminä pidetyt esteet ja saavuttamaan edes laihan sopimuksen lihavan riidan sijaan, joka ei hyödyttäisi ketään, mutta toisi loputonta surua monille ja laajaa tuhoa alueelle. http://www.timesofisrael.com/technical-talks-added-little-to-negotiations-over-nuclear-iran-diplomats-say/
Thursday, July 05, 2012

TORSTAI 05.07.12


TORSTAI 05.07.12

1. KOLMANNEN maailmansodan siemeniä kylvetään jo, vakuuttaa Extinction Protokol artikkelissaan tänään. PFLP-GC johtaja Ahmad Jibril toteaa Beirutissa toimivan Mayadeen TV-yhtiön haastattelussa, että ”jos ulkomaiset joukot hyökkäävät Syyriaa vastaan, hänen joukkonsa taistelevat kaduilla kaikkien kunniallisten ja Syyrian veljiensä puolesta”. Hän lisäsi tähän: ”Jos Turkki tai NATO kiihdyttää tilannetta, me menemme kaduille ja taistelemme kunniallisten ja syyrialaisten veljiemme puolesta”. Hän sanoi keskustelleensa äskettäin Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin, Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin ja Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa ilmoittamatta, koska se oli tapahtunut. Hän sanoi keskusteluihinsa perustuen Nasrallahin vakuuttaneen, että Hizbullah taistelee Syyrian hallituksen puolesta ja että Iran-Hizbullah-Syyria akseli on se akseli, jossa PFLP-GC on jäsenenä. Hän sanoi, ettei Iran salli hyökätä Syyriaa vastaan, ja kertoi itse moneen kertaan varoittaneensa Turkin halitusta, ettei se leikkisi tulella. Jibril totesi, ettei 16 kuukautta kestänyt kansannousu Syyriassa ole aito, vaan ulkopuolisten aiheuttama muutosten aikaansaamiseksi uuden Lähi Idän muodostamiseksi. Hän kutsui Syyrian hallituksen taistelua ratkaisevaksi USA:n ja Israelin vaikutusvallan yritysten lopettamiseksi. (Gulf News) http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/07/04/seeds-of-world-war-3-hezbollah-and-iran-say-they-will-fight-with-assad-to-defend-syria-against-any-invasion/

EXTINCTION Protokol kertoo edelleen jatkoartikkelissa Iranin vallankumouskaartin ilmatilan osaston komentajan Amir Ali Haji Zadehin lausuneen, että jos USA hyökkää Irania vastaan, se pystyy tuhoamaan kaikki alueella sijaitsevat 35 USA:n tukikohtaa kolmessa minuutissa. Hän kertoi edelleen, että kehittyneimmät Iranin ballistisista ohjuksista pystyvät osumaan maaleihinsa 2000 km:n päässä. Artikkelissa todetaan, ettei ole tietoa, mistä Zadehin lukumäärä USA:n alueella olevista kohteista on peräisin, mutta toteaa, että niitä on Bahrainissa, Qatarissa, UAE:ssa, Kuwaitissa ja Turkissa sekä 10 tukikohtaa kauempana alueesta Afganistanissa ja Kyrgyzstanissa.

2. NETANYAHUN ja Mofazin välinen kiista koskien yleistä asevelvollisuutta, joka tulisi koskemaan kaikkia Israelin kansalaisia rodusta ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta, on nousut aiheeksi, joka ei vain kiristä sisäistä tasapainoa maassa, vaan heiluttaa jo hallitusyhteistyötä. Netanyahun yllättävä asiaa tutkivan Plesnerin johtaman komitean hajottaminen oli se höyhen kamelinselässä, joka mursi Kadiman sietokyvyn. Sivusta katsoen erot Likudin ja Kadiman välillä asevelvollisuuskuorman jakamisesta tasaisemmin eri kansakerrosten välillä ei lopulta liene suuri, mutta komitean suositus raskaiden rangaistus-sakkojen antamiseksi merkintöineen rikosrekisteriin tuntuu tarpeettoman rajulta ja osoittanee suosituksen laatijoiden henkilökohtaista antipatiaa haredi-kansaa kohtaan. Kriitikot ovatkin ihmetelleet, mistä työttömillä ja avustusten varassa elävillä nuorilla on varaa maksaa sakkoja, jotka voivat nousta useisiin tuhansiin? Toiseksi miksi suurta osaa kansasta merkitään rikollisiksi vain siksi, että he noudattavat uskontonsa asettamia ohjeita?

PÄÄMINISTERI pyrkii tyynnyttelemään tilannetta, joka näyttää ryöpsähtäneen hänen kasvoilleen ja pois hänen käsistään, tarjoten keskusteluja kaikkien hallituspuolueitten johtajien kanssa komitean suositusten niiden kohtien muuttamiseksi, jotka hänen mielestään eivät ole hyväksyttävissä. Kadiman johtajien lausunnoissa ilmenee puolueen sisällä vellova syvä vastenmielisyys ja kärsimättömyys nopeasti lisääntyvää haredi-väestöä kohtaan.
MOFAZ sanoi Armeijan radion uutisen mukaan saatuaan Netanyahun vastauksen: ”Kadiman puheenjohtaja katsoo saamansa vastauksen pettymykseksi. Nyt on aika toimia, ei sanailla. Pääministeri pyrkii välttämään epäoikeudenmukaisuuden korjaamista antamalla erioikeuden haredi-kansalle. Israelin kansa odotti selkeää lausuntoa pääministeriltä. Armeijassa palvelevat odottivat päätöksen syntymistä historiallisen ja vaikuttavan oikeuden toteuttamiseksi. Tämä ei näytä toteutuneen.”
NETANYAHU sanoi aiemmin hyväksyvänsä komitean suositukset etuisuuksien leikkaamiseksi niiltä, jotka eivät palvele armeijassa yhteisen kuorman kantamiseksi, joka koskee sekä haredi- että arabikansaa, mutta ei hyväksy suositusten mukaisia rangaistus-toimia kieltäytyjiä vastaan.
MOFAZIN esittämä lausunto on uhkavaatimus: Joko suositusten hyväksyminen tai Kadima eroaa hallituksesta, mikä voisi aloittaa uusien vaalien valmistelut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157515#.T_Uv53VHT-k
3. PA: edellinen ”presidentti”, puheenjohtaja ja vallankumouksellinen terroristi – itse kukin valitkoon sopivan määritteen – kuoli ranskalaisessa sairaalassa 11.11. 2004 olosuhteissa, jotka jo silloin aiheuttivat monenlaisia huhuja ja epäilyksiä ja syytöksiä salaliitosta hänen murhaamisestaan. Arafatin serkku Nasser al-Qidwa esitti syytöksen, että Israel oli myrkyttänyt Arafatin. Ranskalainen sairaala kieltäytyi julkistamasta kuolinraporttia. Arafat oli ollut piiritettynä Ramallahin Muqatan hallintokeskuksessa, jossa hän sairastui ja lopulta hyvin heikossa kunnossa kiidätettiin Ranskaan. Arafatin Suha-vaimo syytti Israelia puolisonsa murhasta, ja totesi hänen vieneen salaisuutensa mukanaan hautaan. Julkisuudessa kierteli huhuja ja myös videonauha – jonka Sharon julisti salaiseksi – joiden mukaan Arafatin kuoleman syynä oli hänen epätavallisen seksuaalisen orientoitumisensa kautta saamansa AIDS, joka mursi hänen terveytensä, josta Romanian entinen tiedustelujohtaja Mihai Pacepa
kertoo kirjoittamassaan kirjassa Red Horizon loikattuaan länteen ennen Ceausescun kaatumista. Sharon piti videota mustamaalauksena.

AL-JAZEERAN sponsoroima tutkimus sveitsiläisessä laboratoriossa Arafatin päähineestä ja muista tavaroista löydetyistä hiukkasista on uutisten mukaan osoittanut jäänteitä radioaktiivisesta aineesta nimeltään ”polodium”, jota Venäjän tiedustelu on käyttänyt epäsuosioon joutuneitten ainesten eliminoimiseksi.
Radiofyysisen Instituutin laboratorio Lausannessa  Sveitsissä oli ottanut näytteitä Al Jazeeran sille toimittamista Arafatille kuuluneista vaatteista, päähineestä ja hammasharjasta, jotka se sai Arafatin leskeltä Suhalta. 
INSTITUUTIN johtaja tri Francois Bochud sanoo lausunnossaan: ” Voin vahvistaa, että me mittasimme selittämättömän, suuren määrän polonium-210 Mr. Arafatin asusteista, jotka sisälsivät hänen biologisia nesteitään.”
Al JAZEERA kertoo, että tunnetuin tapaus poloniumin käytöstä on Venäjän vakoilijan Alexander Litvinovin selittämätön kuolema Lontoossa 2006 etenevän sairauden jälkeen. Arafat sairastui samoin lokakuun 12. 2004 oltuaan terve sitä ennen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4250877,00.html

JASSER ARAFATIN kuolemaa pidetään edelleen mysteerinä. Pääministeri Salaam Fayadin kanslia on kerännyt parin vuoden ajan todisteita hänen kuolemaansa liittyvistä asioista ja aikoo julkistaa löytönsä piakkoin.
Abbas antoi luvan kaivaa Arafatin jäännökset Ramalahin haudastaan näytteiden ottamiseksi saatuaan siihen  luvan Suha Arafatilta. Syytökset siitä, että Israel olisi murhannut hänet ovat korkealla, mutta Israelin tiedustelun entinen johtaja Avi Dichter sanoo, että heillä oli silloin paljon ajankohtaisempia tehtäviä kuin Arafatin kohtalo ja torjuu syytökset perättöminä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4250877,00.html, http://www.aljazeera.com/

4. SYYRIAN tilanne on monimutkaistunut entisestään, kun al-Qaidaan löysästi liittyvä aiemmin vähän tunnettu militaristinen ryhmä al-Nustra Front kertoi ääriryhmien web-sivulla, että se on useimpien Assadin armeijaa ja hallituksen virastoja vastaan tehtyjen hyökkäysten takana. Sekä kapinallisryhmät että FSA (Vapaa Syyrian armeija) vakuuttavat, ettei niillä ole mitään suhteita terrorismiin Syyriassa. Kapinallisryhmät pyrkivät yhdistämään voimansa Kairossa äskettäin pidetyissä neuvotteluissa, mutta tavoitteet ovat lian kaukana toisistaan.
Al-Nustra on toiminut aktiivisesti Irakissa ja näyttää nyt kiihdyttäneen toimintaansa Syyriassa. Kapinallisryhmät selittivät aiemmin, ettei heillä ole voimavaroja sellaisten hyökkäysten suorittamiseen, joita Syyriassa on viime aikoina tapahtunut.

Ääriainesten websivujen seurantaryhmä ”SITE” ilmoitti al-Nustran kertoneen web-sivulla toukokuun lopulla, että se on aloittanut iskut Assadin joukkoja vastaan kostoksi syyrialaisten tappamisesta. Yksi sen suorittamista iskuista oli kesäkuun 27. päivänä Droushan kaupungissa, Damaskoksesta etelään, suorittama hyökkäys TV-taloon, surmaten 7 ihmistä ja ottaen 11 työntekijää vangeiksi. TV-yhtiö on yksityinen, mutta julkistaa ajoittain hallituksen tiedonantoja. Al-Nustran tiedotteessa sanottiin halutun osoittaa, ”miltä kidutus tuntuu”, ja asettaa hallituksen kannattajat ihmettelemään, ”koska tämä kaikki loppuu”. http://www.timesofisrael.com/islamists-claim-responsibility-for-attacks-in-syria/

5. UUTISOTSIKOITA
-          ÄÄRIMUSLIMIEN voitto Egyptin vaaleissa näyttää aloittaneen maassa uuden ilmiön, joka on ollut tunnettuna Iranissa, Saudi Arabiassa ja Gazassa. Nuori pari oli viettämässä rauhallista hetkeä Kairon puistossa, kun ryhmä parrakkaita nuoria lähestyi heitä kehottaen heitä eroamaan toisistaan, koska he eivät ole naimisissa. Tilanne kehittyi sanaharkaksi ja lopulta yksi miehistä puukotti nuorta miestä vakavasti. Tällaiset siveyspartiot lienevät Egyptin uutta todellisuutta. http://www.timesofisrael.com/student-murder-stokes-fears-of-egypts-islamists/
-          Kuusi yli 50-vuotiasta naista Gazasta pyytää korkeimmalle oikeudelle osoittamassaan kirjeessä lupaa saada vierailla Jerusalemissa ja Al.Aksassa. He sanovat vain haluavansa vierailla Jerusalemissa käytyään pyhiinvaellusmatkalla Mekkassa, ja palaavansa samana päivänä rukoiltuaan Jerusalemissa, siinä kaikki. Beersheban piirioikeus torjui heidän anomuksensa, jonka vuoksi he lähestyivät korkeinta oikeutta israelilaisen ”Gisha” NGO-järjestön rohkaisemina. He syyttävät Israelia uskonnollisesta syrjinnästä, mutta oikeuslaitos sanoo, ettei sillä ole velvollisuutta vastata ulkomaalaisten uskonnollisista tarpeista. Gishan edustaja sanoo, ettei Gaza ole itsenäinen valtio, ja että Israel on edelleen vastuussa siitä. Toiseksi hän valitti oikeuden määrittämää korkeaa maksua, 20 000 NIS, jota hän pitää kohtuuttomana. http://www.timesofisrael.com/gaza-women-petition-israeli-supreme-court-to-pray-in-jerusalem/
-          Debkafile kertoo, että Saudi Arabia katsoo ajan edenneen tilanteeseen, jossa sen tulee vastata Iranin haasteeseen todellisin toimin. Saudit ovat aloittaneet neuvottelut Kiinan kanssa Dong-Fen 21, tunnettu lännessä koodilla CSS-5, ballistisen ohjuksen hankkimiseksi, jossa on ydinpommin asennusmahdollisuus. Artikkelin mukaan Kiina on periaatteessa hyväksynyt pyynnön, mikä antaa aiheen rakentaa operatiivinen keskus lähelle Riadia. DF kertoi jo vuosi sitten, että saudit solmivat sopimuksen Pakistanin kanssa, joka lupautui toimittamaan saudeille ballistiseen ohjukseen sopivia ydinpommeja. Panokset Lähi Idässä kovenevat entisestään, ja jännitys Iranin sekä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa nousevat hälyttävästi. Sekä Iran että USA uhkailevat toisiaan Persianlahden alueilla, ja Iran toistelee uhkauksiaan iskeä suoraan Israelin alueille ballistisilla ohjuksillaan. Saudi Arabian tulo mukaan näihin kuvioihin nostaa Israelin johtajien kuumekäyriä, sillä Saudi-johtajat eivät tunne erityistä sympatiaa Israelia ja sen syntymistä kohtaan keskelle islamin merta. http://www.debka.com/article/22155/Saudis-are-buying-nuclear-capable-missiles-from-China
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad pyysi Egyptin uutta presidenttiä Mohammed Mursia viralliselle vierailulle maahan. Uutiset ehtivät jo kertoa Mursin halusta vierailla Iranissa, mutta Mursi itse piti tietoa perättömänä. Libanonilainen lehti Al-Safir kertoo, että sitoutumattomien maiden seuraava kokous pidetään elokuun 29. päivänä Teheranissa Ahmadinejadin toimiessa sen presidenttinä. Tämä olisi sopiva veruke Egyptin presidentti Mursin Iranin vierailulle, lehti toteaa. Mursin vastausta ei tiedetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157522#.T_VU8XUlgW4
-          IDF:n sotilaat pidättivät tiistaina 21-vuotiaan palestiinalaisen, Ameer Zahdehin, Hebronin Shuhada-kadulla rutiinitarkastuksen yhteydessä, hänet luovutettiin kuulusteluja varten Shin Betin agenteille. Hänellä oli puukko vaatteissaan. Arabit ovat viime aikoina varsin usein turvautuneet veitsiin hyökätessään armeijan sotilaita vastaan, joskus tuhoisin seurauksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157470#.T_VWmnUlgW4
-          Kenian viranomaiset pidättivät viime viikolla kaksi iranilaista terroristia, joiden epäillään aikoneen iskeä amerikkalaisiin, englantilaisiin, saudi- ja israelilais- kohteisiin Nairobissa. Heiltä takavarikoitiin 15 kg RDX räjähdettä, jolla olisi ollut mahdollista aiheuttaa suurta tuhoa. Iran on uhannut iskeä Israelin ja länsimaisiin kohteisiin vastauksena uhkauksiin hyökätä Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157436#.T_VXzXUlgW4

Wednesday, July 04, 2012

KESKIVIIKKO 04.07.12


KESKIVIIKKO 04.07.12

1. ISRAELIN sisäpolitiikka on melkoisessa myllerryksessä, ellei peräti kriisissä, mikä sai alkunsa – tai ainakin kiihokkeensa – pääministeri Netanyahun päätöksestä hajottaa Keshev-komitea, joka pitkien ja huolellisten tutkimusten ja selvittelyjen jälkeen valmistautui esittelemään suosituksensa hallitukselle ja julkisuudelle. Komitean työskentely oli jo alkanut rakoilla uskonnollisten puolueitten edustajien vastustaessa valmistuvaa esitystä, jota erityisesti Kadiman edustajat kannattivat. Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz oli puhelin-yhteydessä Netanyahun kanssa maanantaina. Netanyahu ei silloin maininnut mitään päätöksestään hajottaa komitea, jonka hän julkisti pian puhelun jälkeen. Mofaz oli erittäin tuohtunut tavasta, millä pääministeri ohitti hänet, onhan hän sentään varapääministeri ja maan suurimman puolueen puheenjohtaja. Netanyahu halusi tavata Mofazin tiistaina, mutta Mofaz kieltäytyi valmistautuessaan komitean puheenjohtajan Plesnerin kanssa esittelemään komitean suositukset journalisteille keskiviikkoaamun kuluessa.

Mofaz esitti Netanyahulle uhkavaatimuksen: Joko hyväksy komitean suositukset tai Kadima eroaa. Hänen kantansa on, että pääministerin tulee valita joko Kadiman tai uskonnollisten (haredi-kansan) välillä. Netanyahu esittää kantansa näin: ”Kadimalla on 28 kalaa akvaariossa, mutta ne uiskentelevat enimmäkseen sen ulkopuolella. Uskonnollisilla on vähemmän kaloja akvaariossaan, mutta ne uivat uskollisesti sen sisäpuolella.” Eli Kadima on epäluotettava.
KOMITEAN suositusten mukaan, joita ei ole vielä julkistettu, valtaosa uskonnollisista asevelvollisista joutuu joko asepalveluun tai korvaavaan siviilipalveluun. Vain 1500:lle uskonnollisille, lähinnä haredi-kansan jäseniä, annetaan erioikeus keskittyä Toran opiskeluun, ja heidät valitaan lahjakkaimpien joukosta. Tal-lain mukaan asevelvollisuus koski yli 28-vuotiaita, komitean esityksessä 22-vuotiaita, mitä myös kritisoidaan, sillä haredi-nuoret menevät naimisiin nuorina ja heillä on 22-vuotiaina iso perhe, eikä se innosta armeijaan.  Suositusten yksityiskohdista ei ole vielä tietoa.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak palasi eilen Washingtonin matkaltaan, ja joutui suoraan osallistumaan sisäiseen pyörremyrskyyn, jollaiset ovat äskettäin runnelleet USA:n keskiosia. Hän keskusteli kaikkien osapuolten kanssa saadakseen tuntuman asiaan, sillä armeijan ylimpänä komentajana ylipäällikkönsä jälkeen hän joutuu pesemään sen jälkipyykkiä.
Mofaz selitti median edustajille, että pääministeri riehaantui turhaan, sillä ei armeijan olisi tarvinnut soveltaa kaikkia komitean suosituksia käytäntöön, ehkä vain 75-80 %.
NETANYAHU kutsui entisen toimistopäällikkönsä Natan Eshelin selvittämään tilannetta. Eshel yritti taivuttaa Plesnerin siirtämään komiteansa suositusten julkistamisen myöhempään ajankohtaan, mutta Plesner katsoi tulleensa yliajetuksi eikä halua kuunnella järjen sanaa.
Lähipäivien aikana selvinnee, miten tämä puhuri selvitetään, mutta rumaa jälkeä se teki.

KADIMAN puheenjohtajan Shaul Mofazin ja pääministeri Benyamin Netanyahun välinen sopimus hallitusyhteistyöstä syntyi yön pimeinä hetkinä, eikä sen yksityiskohtia ole julkistettu, mikä on aiheuttanut närää ja nousevaa kapinahenkeä puolueen sisällä. Jotkut puhuvat avoimesti, että puolue hajoaa, osan muodostaessa uuden puolueen Tzipi Livnin johdolla. Toisena mahdollisuutena heillä on liittyä joko Yair Lapidin Yesh Atid-puolueeseen tai Haim Ramonin suunnittelemaan vielä nimeämättömään ryhmittymään. Ramon kaavailee, että sitä voisi johtaa joko Lapid tai Livni, ja sen ohjelma olisi keskustalainen.
LABOR-puolueen puheenjohtaja Shelly Yechimovich katsoo ajan olevan kypsän hajottaa Knesset ja kutsua kansa valitsemaan uudet kansanedustajat ja johtajat. Hän aikoi esittää Knessetin hajottamista koskevan lakiesityksen ennen Kadiman liittymistä hallitukseen, mutta päätti silloin jäädä odottamaan. Hän esitellee esityksensä Knessetille ehkä jo tänään. http://www.timesofisrael.com/kadima-accept-our-proposals-on-ultra-orthodox-service-in-the-idf-or-well-quit-the-coalition/
Netanyahu on nyt vasaran ja alasimen välissä. Jos vaalit ovat nyt, Labour tullee saavuttamaan ennusteiden mukaan 20 kansanedustajaa, Kadima murennee lähes olemattomiin. Monet Kadiman kansanedustajat sanovat äänestävänsä tästä lähtien opposition kanssa. Netanyahun katsotaan liittoutuneen haredi-kansan kanssa, mitä hän tuskin pitää hyvänä vaaliteemana. Likudin kannatus voisi huveta sekin uusien puolueiden seireenin-laulujen vietellessä sosiaalisten mielenosoitusten sekoittamia nuoria ja keski-ikäisiä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276156

2. PA:n johto katsoo ajan olevan suosiollinen hakea kansainvälistä huomiota kaikilta mahdollisilta tahoilta, ja YK:n alaiset järjestöt antavat hedelmällisen maaperän sen toteuttamiseksi. PA sai vastoin kaikkia suosituksia täyden jäsenyyden UNESCO:ssa, minkä johdosta sekä USA että Israel boikotoivat sitä. Jäsenyytensä ansiosta PA voi hakea ja saada jäsenmaiden tukea alueillaan sijaitsevien kohteiden hakemista kansainvälisiksi perinne-kohteiksi, mistä Betlehemin Syntymäkirkon nimeäminen uhanalaisten kohteiden luetteloon on viimeisin esimerkki. PA:n listalla on tiettävästi 39 kohdetta, joita se hakee suojelukohteiksi. Israelissa onkin heitetty huulta, että ”seuraava kohde voisi olla Temppelivuori, jota UNESCO:n viranomaisten mukaan Israel on vuosikaudet pyrkinyt kaivamaan, ja jolla sijaitsevan Al Aksa-moskeijan perustuksia Israelin arkeologit tietoisesti heikentävät tutkimusten varjolla”, kuten PA:n johto väittää vastoin kaikkia todisteita, joten ”uhka Temppelivuorella on todellinen”.
Mutta kolmannen maailman UNESCO:n jäseniin tällainenkin propaganda menee täydestä.
PA:n johto toteuttaa natsi Saksan propagandaministerin Göbbelsin havaintoa, että ”mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa sen hyväksyy tarpeeksi usein toistettuna”.

VIIMEISIN yritys PA:n ohjelmassa on saada Palestiinalle valtiolle kuuluva istuin YK:n aseriisunta-konferenssissa New Yorkissa, eikä tarkkailijan asema, kuten tähän asti.
Läntisten viranomaisten mukaan PA:n lähettiläät pyrkivät taivuttamaan länsimaiden hallituksia suostumaan heidän vaatimukseensa. Israelin viranomaiset uhkaavat, että jos tämä sallitaan, Israel tulee estämään konferenssin päätöslauselmien toteutumisen sitoviksi sopimuksiksi. Konferenssin sääntöjen mukaan päätös tulee hyväksyä yksimielisesti, joten yhden maan vastustus voi estää päätösten syntymisen.

Koska USA pienensi UNESCO:lle antamaansa avustusta sen hyväksyttyä PA:n täys-jäseneksi, PA on pyrkinyt hakemaan tunnustusta vähämerkityksellisillä forumeilla. Esimerkki tästä oli RIO-20 Maa-huippukokous, mutta se toheloi prosessin toteuttamisessa, eikä saanut Palestiinalle valtion tunnustusta. Mutta yksi tappiollinen taistelu ei ratkaise koko sotaa. PA:n hyväksymistä valtiona siinä tapaamisessa esitti Egypti.
Suomi mainitaan EU-maiden joukossa, jotka puolustavat Palestiinan hyväksymistä, Ruotsi vastustaa proseduuri-syistä. Suomen ulkoministeriö saa kyseenalaista kunniaa liittoutumalla palestiinalaisten kanssa, joiden lähihistoria on täynnä murhaa ja väkivaltaa.
Maailman asekaupan arvoksi arvioidaan 60 miljardia USD vuodessa, ja yksi ihminen kuolee minuutissa maailmassa asekaupan aiheuttaman väkivallan seurauksena. Sopimuksilla valtiot pyritään saamaan maassa tapahtuva asekauppa tarkkaan valvontaan ja varsinkin lain hämäräpuolella toimivat epämääräiset järjestöt.

Syyria mainitaan yhdestä pahimmista asekaupan rajoitusten rikkojista, mutta se on vain yksi lukemattomista kohteista eri puolilla maailmaa, joista Afrikka edustaa laittominta aluetta. 
Control Arms järjestön johtaja pitää absurdina tosiasiaa, että maailmassa säännöstellään tarkoin dinorauksen luiden kauppaa, mutta aseiden kauppaa ei juuri mitenkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276149

3. CYBER-HYÖKKÄYKSET, joilla tarkoitetaan hakkerien suorittamia yrityksiä tunkeutua varsinkin yhtiöitten yksityistileille, ovat lisääntyneet rajusti edellisen vuoden aikana USA:ssa, raportoi kotirintaman turvallisuusosasto ”The Hill”. Raportin mukaan vuonna 2009 hyökkäyksiä rekisteröitiin 9, vuonna 2010 jo 41 tapausta, mutta hyökkäysten vyöry tapahtui vuoden 2011 aikana, jolloin rekisteröitiin 198 tapausta.
Senaatissa lepää lakiesitys, joka antaisi viranomaisille vapaammat kädet toimia hyökkäysten estämiseksi, mutta senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid (Dem.Nev) vitkuttaa sen esittelemistä luvaten kysyttäessä, että tänä vuonna, mutta ei tarkoin koska.

CYBER-hyökkäyksistä suuri osa (41 %) kohdistui vedenjakelun parissa toimiviin yhtiöihin, kuten ilmenee turvallisuusosaston teollisuuden valvontajärjestelmien cyber-hätätapausten  toimintayksikölle (ICS-CERT) tehdyistä ilmoituksista. Energiasektorin yhtiöihin raportoitiin 33 % tapauksista vuonna 2009, ja 44 % tapauksista vuonna 2010.
Yleisin muoto on ns. ”spearphishing”, jossa hakkeri lähettää viestin jonkun yhtiössä tunnetun henkilön nimissä, minkä johdosta pahaa aavistamaton virkailija avaa viestin.
Joe Liebermanin cyber-turvallisuuslakia on vastustettu republikaanien taholta siksi, että se asettaan uusia velvoitteita yhtiöille. Sovitteluyritykset eivät ole vielä onnistuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157489#.T_PxXXVHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu on hyväksymässä useita Keshet-komitean suosituksista voidakseen selvittää aiheuttamansa kriisin. Komitean puheenjohtaja Yohanan Plesner ei kuitenkaan ole suostunut siirtämään komitean suositusten julkistamista, vaan lehdistötilaisuus alkoi juuri äsken, eli 10.00 aikaan. Mofaz tavannee Netanyahun lehdistötilaisuuden jälkeen pyrkien pelastamaan hallitusyhteistyönsä. Kaikkien 22-vuotta täyttäneiden tulee ilmoittaa, haluavatko he ase- vai siviilipalveluun, joka alkaa 23-vuotiaana. Erikoisoikeuden opiskeluun saa 1500 henkilöä vuosittain, ja lukua pienennetään vuosittain. Asevelvollisuus lakkaa 26-vuoden iässä. Vuonna 2016 asevelvollisista 75 % haredi-kansan 18-22-vuotiaista palvelee armeijassa. Palveluksesta kieltäytyviä rangaistaan henkilökohtaisella tuhansien NIS sakolla, ja etuisuuksien menetyksellä, ja rikos liitetään henkilörekisteriin 6-7 vuoden ajaksi. http://www.timesofisrael.com/plesner-to-release-recommendations-wednesday-morning/
-          Pääministeri Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu Yigal Amir päästetään toisten vankien osastolle 17 vuotta kestäneen eristysvankeuden jälkeen. Hän sai jossain vaiheessa tutkia Toraa toisen vangin kanssa määräajan, mutta muuten hänen yhteytensä ulkomaailmaan ovat rajoittuneet vartijoiden käynteihin. Amirin henkisestä terveydentilasta on esitetty huolestuneita raportteja eristysajan jälkeen. http://www.timesofisrael.com/yitzhak-rabins-assassin-to-be-released-from-solitary-confinement/
-          Palestiinalaisten välisten suhteitten sovittelutoiveet ja vaalien pitäminen sai pahan kolauksen Hamasin päätettyä lopettaa äänestäjien rekisteröimisen Gazassa. Hamas syyttää, että PA on aloittanut uuden Hamasin jäsenten painostus-kampanjan epäiltyjen rikollisten ja terroristien pidätystoimien varjolla. PA:n Abbasille uskolliset poliisit ja turvallisuusjoukot ovat pidättäneet yli 200 epäiltyä. http://www.timesofisrael.com/in-new-blow-to-palestinian-unity-hamas-stops-registering-voters-in-gaza/
-          Abbas lupaa suorittaa tutkimuksia väitetyistä PA:n poliisin tarpeettoman kovista ja raakalaismaisista otteista kahden Abbasin vastaisen mielenosoituksen aikana Ramallahissa mutta myös muissa kaupungeissa. Sunnuntain mielenosoituksissa haavoittui ainakin 25 siviiliä. Abbas on yrittänyt paikata ryvettynyttä imagoaan ja mainettaan vierailemalla pakolaisleireissä ja yksityisten tilaisuuksissa. http://www.timesofisrael.com/abbas-promises-inquiry-into-ramallah-police-violence/
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo EU:n asettamien sanktioitten purevan kovimmin tähänastisista, mutta lupaa lopettaa ulkomaiden sen öljynvientiä vastaan asettamat sanktiot lopullisesti. Sekä Iran että USA ovat uhkailleet toisiaan  USA:n laivaston edustajan esittäessä kohtalonomaisen varoituksen: Jos Iran yrittää laivastollaan estää vapaat öljynkuljetukset Persianlahdella, sen merivoimat lepäävät pian lahden pohjalla. Iranin tuloista 80 % on tullut öljykaupoista, mihin EU-maitten asettama boikotti kipeämmin iskee. Iran öljyntuotanto on OPEC:n toiseksi suurin, 4 miljoonaa tynnyriä päivässä.
-          Entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama kolmen jäsenen komitea tuli tutkiessaan historian ja tehtyjen sopimusten taustoja, etteivät kansainvälisen lain pykälät, joilla määritellään miehitettyjä alueita, sovellu Juudean ja Samarian tapaukseen. Komitea tuli lopputulokseen, että Jordania miehitti Juudean ja Samarian 1948 pyrkien liittämään ne osaksi valtakuntaansa, mutta se ei saanut kansainvälistä tunnustusta (vain Englanti ja Pakistan tunnustivat). Siten Israelin karkotettua Jordanian joukot Juudeasta ja Samariasta 1967 puolustussodassa se ei miehittänyt minkään toisen itsenäisen valtion aluetta, vaan itse asiassa vapautti alueet, jotka kansainvälisten päätösten mukaan kuuluivat juutalaisten kotimaahan. Komitea luovuttaa havaintonsa oikeuskansleri Yehuda Weinsteinille, joka etukäteen ilmoitti, etteivät komitean havainnot sido hänen käsiään. Komitea suosittaa hallitukselle, ettei se tuhoaisi Juudean ja Samarian alueille rakennettuja asuintaloja, ei edes etäyhteisöjen osalta, koska ministerit ovat varmaan olleet tietoisia niistä.


Tuesday, July 03, 2012

TIISTAI 03.07.12


TIISTAI 03.07.12

1. P5+1 maitten ja Iranin tekniset virkailijat tapaavat tänään Istanbulissa tutkiakseen, onko mielekästä jatkaa, ja onko potentiaalisia edellytyksiä läpimurron saavuttamiseksi uudessa neuvottelutilaisuudessa kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen Istanbulissa, Bagdadissa ja Moskovassa koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Pari viikkoa sitten Moskovassa pidetty neuvottelu päättyi täydelliseen umpikujaan, minkä vuoksi päätettiin palata nolla-pisteeseen eli tutkia alemmalla virkailijatasolla perusteita, joilla edistystä voitaisiin odottaa.

ISRAELIN viranomaiset ovat olleet erittäin epäuskoisia neuvottelujen mielekkyyteen alusta lähtien ja syyttävät, että niiden ansiosta Iran on saanut kallista lisäaikaa tutkimustensa jatkamiseksi rakentaessaan atomipommia, minkä Iran ehdottomasti kieltää.
EU:n kannan totesi ulkoasiain johtaja Catherine Ashton, joka pystyi esittämään vain hurskaita toiveita, että tällä kertaa voitaisiin löytää myös Irania tyydyttävä ratkaisumalli.
Alemman virkailijatason keskustelujen tarkoituksena on lähemmin tutkia Moskovan neuvotteluissa tehtyjä esityksiä sekä Iranin antamia kommentteja ja kysymyksiä niistä.
EU:n asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan tulivat voimaan sunnuntaina 01.07.2012.

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiainkomitealle maanantaina, että Iran hyljeksii koko maailman mielipidettä jatkaessaan uraanin rikastamista. Hän sanoi Iranin haluavan jatkaa rikastamistaan yli 20 %:n tasoon, vaikka sillä on jo rikastettua uraania tarpeeksi kolmea atomipommia varten. Hän viittasi Iranin johtajien lausuntoihin, ettei se halua siirtyä valitsemaltaan tieltä millimetrinkään verran.
Netanyahu sanoi, että kovennetut sanktiot vahingoittavat Iranin taloutta, mutta että Iranin johtajat vakuuttavat tuntevansa niiden vaikutuksen lähinnä epämiellyttäviksi. Hän torjui syytökset, että asiasta olisi tullut hänelle pakkomielle todeten, että hän käyttää vain järkeään.
Netanyahu totesi, että Iranin saatua ydinpomminsa se voi tarjota ydinvarjoa terrorijärjestöille, ja että IDF:n vastaiskut Gazasta ammuttuihin raketteihin sen johdosta monimutkaistuvat.
Hän sanoi, että Gazassa on jo raketteja, joiden kantomatka ulottuu Tel Aviviin, ja että Gazan palestiinalaiset voimistuvat kaiken aikaa uusien asehankintojensa kautta.

EGYPTIÄ käsitellessään Netanyahu totesi, että Israelin tulee varautua Egyptiä koskien kaikkiin mahdollisuuksiin. Hän sanoi, että Siinaista on tullut terrorijärjestöjen aseitten varastointialue ja Hamasin rakettien testauskenttä. Netanyahun ehkä tarkoituksellisen epämääräisen lausunnon taustalla piilee syvä epäluuloisuus ja varovaisuus Egyptin Muslimi-veljeskunnan johtaman hallituksen päämääristä. Vaikka Israelin ja Egyptin välillä on voimassa olevan rauhansopimus, Egyptissä on voimistuva vaatimus sen uusimiseksi. Presidentti Mursin virkaanastujaispuheessaan esittämien vakuutusten mukaan sopimukset ovat voimassa.

SYYRIAN tilanteesta Netanyahu totesi, että Iran ja Hizbullah avustavat presidentti Bashar Assadin joukkoja toimittaen niille aseita ja ammuksia. Toiseksi hän toisti usein esitetyt epäilyt ja varoitukset, että Syyrian ei-tavanomaiset aseet voivat joutua Hizbullahin tai muiden terrorijärjestöjen kuten al-Qaidan tai Global Jihadin käsiin. Hän ei sen sijaan esittänyt varoituksia Muslimiveljeskunnan kasvavasta vaikutuksesta Syyriassa. Hän kuitenkin varoitti, että Golanin pohjoisrajasta voi tulla uusi ”terroriraja”.

RAUHANKESKUSTELUT palestiinalaisten kanssa voidaan Netanyahun mielestä aloittaa välittömästi, mutta ilman ennakkoehtoja, joita Abbas on lisännyt lähes jokaisessa lausunnossaan. Toiseksi Netanyahu totesi, että Israelin intressinä on varmistaa PA:n taloudellinen vakavuus, koska sen talouskriisi voi levitä Israeliin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276013

3. ”ETTE TE ole yksin, älkääkä toimiko yksipuolisesti Irania vastaan”, totesi USA:n entinen EU:n lähettiläs Stuart Eisenstat Times of Israel haastattelussa. Hän oli USA:n johtava diplomaatti holokaust-kauden kompensaatio-neuvotteluissa ja johtaa nyt Juutalaisen Kansan Politiikka-instituuttia. Hän valittaa epäluottamusta, joka leimaa tänään USA:n ja Israelin välisiä poliittisia suhteita erityisesti Iranin ydinteollisuutta koskevilta osin. Hän kehotti vakavasti Israelia luopumaan ajatuksesta iskeä yksipuolisesti Iranin ydinlaitoksiin. Hän viittasi YK:n, USA:n ja viimeksi EU:n asettamiin sanktioihin, joiden tuloksista ei ole vielä todisteita.
Hän sanoi, että Israelin yksipuoliset toimet tässä vaiheessa olisivat erittäin suuri virhe.

EISENSTAT toisti havaintonsa, ettei Israel ole suinkaan yksin, sillä maailmassa on varsin yksimielinen suuri liittoutuma, jonka päämääränä on estää Iranin atomipommi. ”Lopultakin, Israelin väkiluku on vain 7 miljoonaa ihmistä, ja seitsemän miljoonan ihmisen mahdollisuudet ovat rajalliset varsinkin kun huomioidaan, että sen rinnalla toimii satojen miljoonien ihmisten joukko pyrkien saavuttamaan saman, mihin te pyritte.” Hän totesi, että Israelin uhkaus yksi-puolisesta iskusta Iraniin ovat avustaneet suuresti neuvottelujen aloittamiseksi Iranin kanssa, mutta sen jälkeen, kun se on käytetty, se on hyödytön.

EISENSTAT viittasi Dennis Rossin lausuntoon presidentin konferenssissa, että Iranin ydinlaitokset on osittain kaivettu maan alle, ja siksi niiden tuhoamiseksi erittäin vaikeissa olosuhteissa tarvitaan useita perättäisiä ilmaiskuja. Toiseksi, vaikka ne olisivatkin onnistuneita, tietotaito atomipommin rakentamiseksi on tutkijoitten aivoissa, eikä sitä voi pommittaa sieltä pois. Kolmanneksi hyökkäykset ydinlaitoksia vastaan innostaisi Irania entistä pontevampiin yrityksiin ydinpommin rakentamiseksi ja antaisi niille oikeutuksen leiman.
Hänen mielestään eloonjäämiskysymys on sittenkin Iranille tärkeämpi kuin Israelin tuhoaminen. Tämä näkökanta perustuu terveeseen järkeen, mutta se ei huomioi kiihko-uskonnollista aspektia, joka leimaa mullahien toimintoja. http://www.timesofisrael.com/youre-not-alone-so-dont-act-unilaterally-against-iran-head-of-top-jewish-think-tank-urges-israel/

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu teki ehkä turhautuneena turhan hätäisen päätöksen eilen hajottaessaan Tal-lain korvaavan lain laatimista tutkivan na. Keshev-komitean. Komitean puheenjohtaja Yohanan Plesner yllättyi pääministerin päätöksestä, vaikka komitean työskentely oli käytännössä halvaantunut kolmen jäsenen erottua siitä sisäisten ristiriitojen vuoksi. Plesner sanoo, että hän julkistaa keskiviikkona komitean suositukset, joita hän kutsuu historiallisiksi. Pääministerin kanslian lausunnon mukaan komitean työskentely oli menettänyt laillisuutensa, kun Israel Beitenu, Habeit HaYehudi ja haredi-kansaa edustava Jacob Weinroth erosivat siitä. ”Siksi pääministeri aloittaa kaiken alusta kokoamalla hallitus-puolueitten edustajat yhteiseen tilaisuuteen löytääkseen tavan tasoittaa erimielisyydet”.

KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz pahoitti mielensä Netanyahun yksipuolisesta päätöksestä hajottaa komitea todeten, että komitea muodostettiin yhteisesti Likudin ja Kadiman kesken, eikä yhdellä osapuolella ole oikeutta hajottaa sitä. Vielä sunnuntaina Netanyahu ylisti Mofazin roolia tuodessaan Kadiman hallitukseen. Eilen Mofaz uhkasi erota hallituksesta, ellei Netanyahu hyväksy Keshev-komitean suosituksia. Hän totesi medialle selvästi tuohtuneena, että ”Netanyahu yrittää kaikkia trikkikonsteja vesittääkseen komitean havainnot, joita hän vastusti alusta lähtien”.
NETANYAHU varoitti haredi-kansaa, että ellei Tal-lakia korvaavaa lakia saada aikaan ennen elokuun 1. päivää, jolloin se lakkautetaan oikeuden päätöksen mukaan, IDF voi alkaa kutsua kaikkia asevelvollisuusiän saavuttaneita asepalvelukseen. Hän sanoo päättäneensä jo ennen komitean pystyttämistä, että asevelvollisuus tulee koskea tasapuolisesti koko kansaa, myös sekä haredi- että arabikansaa.

KOMITEAN puheenjohtaja Plesner sanoi Knessetissä järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että pääministeri yrittää paeta siltä, mitä kansa haluaa. Hän sanoi, että komitean on kokoontunut satojen tuntien aikana, kuullut tusinoittain asiantuntijoita, suorittanut hyvin perinpohjaista henkilökuntatyöskentelyä tavaten myös IDF:n ja jokaisen merkittävän hallituksen ministeriön edustajien kanssa, suorittaakseen kattavimman tutkimuksen Israelin historiassa yhteisen velvoitteen tasapuoliseksi jakamiseksi. Hän uskoo komitean esityksen tulevan lopulta hyväksytyksi, koska ”se on ainoa käyttökelpoinen suunnitelma”, hän selitti. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin kutsui Plesnerin argumentteja pateettisiksi ja perusteettomiksi.
Uskonnolliset puolueet kuten myös Lapidin Yesh Atid-puolue kritisoivat Netanyahua tavasta, millä hän hoiteli kysymystä.

5. UUTISOTSIKOITA
-          YK:n erikoisreportteri Richard Falk, joka on juutalaista sukua, kritisoi kovin sanoin 16-sivun mittaisessa raportissaan sitä, miten Israel pitää vangittuina pidättämiään palestiinalaisia, ja erikoisesta tavasta, millä Israel jatkaa Palestiinan alueen miehittämistä. Hänen laatimaansa raporttia käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) heinäkuun 6. alkavassa 20. kokouksessa. Neuvosto käsittelee jokaisen istuntonsa aikana Israelin ja palestiinalaisten välisiä asioita nimikkeen ” asia 7” alla. Spekuloinnit Israelin toimista Länsirannalla, Jerusalemissa ja Golanilla aloitettiin jo maanantaina, pääteeman ollessa ”Israelin toimet palestiinalaisia vastaan”. Falkin toiminta tunnetaan hänen aiemmista Israelin vastaisista raporteistaan, jotka useimmiten perustuvat asiantuntemattomuuteen, vääriin johtopäätöksiin tai suoranaisiin valheisiin. Falk vaatii, että UNHRC pyytää Haagin kansainväliseltä oikeudelta asiantuntijalausuntoa koskien vankeuteen tuomittujen  palestiinalais-terroristien asemaa, sekä esittää, että neuvosto tutkii kansainvälisen lain asettamia rajoituksia Länsirannan jatkuvasta miehityksestä. Hän pitää erityisen huolestuttavana ”Israelin pyrkimyksiä lainsäädännöllä laillistaa Juudean ja Samarian juutalaisia etäyhteisöjä, joiden rakentaminen vaikeuttaa elinkelpoisen Palestiinan valtion syntyä”. Edelleen hän katsoo, että Israelin kieltäytyminen yhteistyöstä UNHRC:n kanssa kaivaa maata sen laillisuuden alta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276072
-          Israelilaisten ja palestiinalaisten keskuudessa suoritettu Heprealaisen Yliopiston suorittama mielipidetutkimus, jota tukivat Ford-säätiö Kairossa ja Konrad Adenauer säätiö Ramallahissa ja Jerusalemissa, osoittaa, että 71 % israelilaisista ja 68 % palestiinalaisista pitää rauhansopimuksen solmimista 5 vuoden sisällä hyvin heikkona mahdollisuutena. Yhden valtion periaatetta vastustaa 60 % israelilaisista ja 65 % palestiinalaisista; vain 36 % edellisistä ja 31 % jälkimmäisistä kannattaa sitä. Gallup kysyi äsken julkistetusta suunnitelmasta, jolla Israel luopuu kaikista vaatimuksista turvallisuusaidan itäpuolella, lopettaa rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemissa ja vetää juutalaisasukkaat Länsirannalta korvausta vastaan. 44 % israelilaisista kannatti, 46 % vastusti; palestiinalaisista 35 % kannatti ja 59 % vastusti esitettyä suunnitelmaa. Sekä israelilaiset että palestiinalaiset eivät uskoneet Netanyahun hallituksen toteuttavan sellaista suunnitelmaa. Syyrian selkkaukseen sekaantumista vastusti 73 %, 19 % kannatti humanitäärisen avun antamista ja pakolaisten sallimista maahan. 72 % vastusti yksipuolista hyökkäystä Iraniin, 22 % ei usko sen tapahtuvan. 51 % kannatti kuitenkin iskuja Iraniin USA:n kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276086
-          Iran sanoo päättäneensä onnistuneet sotaharjoitukset, joissa vallankumousarmeijan  ilmavoimien ohjusyksiköt laukaisivat kymmeniä lyhyen-, keski- ja pitkänmatkan ohjuksia kuviteltuihin vihollisasemiin, joita oli rakennettu Iranin Lut-erämaahan. Lausunnon mukaan harjoituksissa laukaistiin kymmeniä Shahab-1, -2 ja –3, Fateh, Qiyam, Persianlahti ja Zelzal-ohjuksia. Harjoitukset nimeltä ”Suuri Profeetta 7” oli ilmeisesti pidetty osoittamaan Iranin valmiutta iskeä Israelin ja USA:n alueella oleviin kohteisiin, mikäli sitä vastaan hyökätään. Ohjukset ammuttiin eri taholta erämaahan rakennettuihin maaleihin, jotka olivat todellisten iskukohteiden mukaan tehtyjä jäljennöksiä. Shihab-3 ohjuksen kantomatka on 2000 km, joka yltää kaikkialle Israeliin, mutta harjoituksissa se ammuttiin 1300 km:n päähän. Vallankumousarmeijan apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami sanoi, että ohjukset osuivat maaliinsa 100 %:n tarkkuudella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157450#.T_K1TnVHT-k
-          Migronin 50 asukasta, jotka korkein oikeus määräsi karkotettaviksi kuun loppuun mennessä, esittävät oikeudelle asiakirjoja, jotka osoittavat salaisen amerikkalaisen lahjoittajan ostaneen suuriman osan kiistanalaisesta maasta salaisessa kaupassa, joka päätettiin viikko sitten. Migronin asukkaat sanovat, että korkeimman oikeuden tuomarit saavat dokumentit sinetöidyssä kirjeessä; toimenpide, jonka tarkoituksena on suojella arabimyyjiä PA:n kostotoimilta. PA:n käytännön mukaan, joka periytyy Jordanian miehityksen ajalta, maan myyminen juutalaiselle on rikos, josta rangaistuksena on automaattinen kuolemantuomio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157448#.T_K5mXVHT-k
Monday, July 02, 2012

MAANANTAI 02.07.12


MAANANTAI 02.07.12

1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI, PA, on todella nyt ”pa”, pienin kirjaimin. PA:n pääministeri Salaam Fayad valittaa, että taloudellinen kriisi on nyt pahempi kuin koskaan.
PA on joutunut puolittamaan virkailijoilleen maksettuja palkkoja, mutta nyt rahaa ei ole siihenkään. PA:n johdon mukaan suurin syy tähän on arabimaitten haluttomuus lunastaa lupauksensa runsaista avustuksista. Länsimaat ovat suorittaneet oman osuutensa mallikkaasti, sillä avustukset budjetoidaan vuosittain, eikä Euroopan lama siten koske niitä.
Samaan aikaan kirjoitellaan, että Jasser Arafat tallensi aikoinaan miljardeja USD sveitsiläisiin pankkeihin, joissa ne lojunevat edelleenkin.
Palestiinan Auktoriteetin taloudellinen kupla, jonka syntyminen on pääasiassa länsimaitten holtittoman tuen seurausta, odottaa vain puhkeamistaan. Sama keskitetty jäsenmaitten talouden valvonta, jota EU:n johto toteuttaa Euroopan Unionin sisällä, olisi kiireesti toteutettava PA:n talouden- ja yleisemmin sen asioitten hoidossa.

PA:n työministeri Ahmed Majdalani kertoi AFP:n toimittajalle, että taloudellinen kriisi, joka sitä odottaa, on pahin, mitä PA on kokenut 1994 perustamisestaan lähtien. Hän varoitti, että jos avustajamaat eivät auta sitä tässä ahdingossa, se ei pysty maksamaan heinäkuun palkkoja virkailijoilleen eikä suorittamaan maksuosuuksiaan yksityissektorin lainoistaan. Tilannetta pahentaa se, että muslimien ramadan-kuukausi alkaa heinäkuun puolivälissä. Sen aikana muslimit paastoavat päivällä, mutta ottavat  kaiken takaisin runsaalla yhteisellä yösyönnillä, jota varten ihmisten tulee koota ruoka-aineita etukäteen.
Maailmanpankki toteaa, että PA:n kriisin syynä on avustajamaiden haluttomuus täyttää lupauksensa. Salaam Fayad syyttää myös Israelia, joka päätti pidättää kuukausittain keräämänsä tulli- ym. maksut n. 100 miljoonaa USD PA:n haettua UNESCO.n jäsenyyttä. Hallitus kuitenkin myöhemmin perui päätöksensä, ja raha alkoi virrata PA:n kassaan. 
Kansainvälinen valuuttarahasto ISM kieltäytyi hyväksymästä PA:n hakemusta 100 miljoonan (toisen lähteen mukaan miljardin) USD lainasta, koska PA ei ole valtio.
Fayad uhkailee, että ellei talousongelmiin saada ratkaisua, PA tulee vähitellen rajoittamaan toimintaansa ja kuolee lopulta kokonaan. Hänen hallituksensa käsittelee asiaa tiistaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157413#.T_E2cnVHT-k, http://www.haaretz.com/print-edition/news/imf-turned-down-israeli-request-for-100-million-loan-for-palestinian-authority.premium-1.448125

2. PA aloitti jo muutama viikko sitten laajan rikoksista ja korruptiosta epäiltyjen jahdin valvomillaan Länsirannan alueilla. Ihmisjahti huipentui viime päiviin, joiden aikana se pidätti 150 epäiltyä, joiden joukossa on korkeita PA:n turvallisuusupseereita.
Israelin viranomaiset katsovat tämän toiminnan käänteentekeväksi PA:n historiassa.

EPÄILTYJEN pidättäminen aloitettiin toukokuun puolivälissä sen jälkeen, kun Jeninin kuvernööri joutui sala-ampujan kohteeksi haavoittuen vaikeasti ja lopulta menehtyen sydän-kohtaukseen. Hänen teloitusyritykseensä epäiltynä pidätettiin al-Aksan entinen johtaja Zakariya Zubeidi, joka oli aiemmin kokenut mielenmuutoksen sanoutuen irti väkivallasta, mutta on ilmeisesti palannut siihen. Hän odottaa oikeuskäsittelyä Jerikon vankilassa.

PIDÄTYKSET ovat keskittyneet Jeninin ja Nablusin alueille, joissa rikollisjengit ovat avoimesti haastaneet PA:n auktoriteetin. Pidätetyt kootaan Ramallahin ja Jerikon vankiloihin odottamaan syytösten valmistumista.
PA:n aloittaman puhdistusoperaation kärjessä toimii Abbasille uskollinen presidenttikaarti.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustajana kenraali Adnan Damiri sanoo, että operaatiota jatketaan rikollisuuden kiskomiseksi pois Länsirannalta. Hän sanoo turvallisuusjoukkojen takavarikoineen sata erilaista asetta.
Monet pidätetyistä ovat entisiä Fatahin alajärjestön al-Aksan jäseniä, jota Abbas valvoo, sekä PA:n kansallisen Turvallisuuspalvelun korruptoituneita upseereita. Osa pidätetyistä kuuluu USA:n Jordaniassa kouluttamiin turvallisuusjoukkoihin, eli poliisiin. Näitä NSF:n poliiseja on asetettu eri kaupunkeihin 8 pataljoonaa, kussakin 500 miestä.

KENRAALI Damiri sanoo turvallisuusjoukkojen toiminnan kohdistuvan varsinkin laittomaan asekauppaan. Hän sanoo joukkojensa odottavan 4 000 Kalashnikov-kiväärin toimituksia Jordaniasta, josta niiden kuljettaminen Länsirannalle vaatii Israelin hyväksymisen.
IDF, joka käytännössä valvoo Juudean ja Samarian alueita PA:n valvomien kylien ja kaupunkien ulkopuolella, ei itse osallistu ihmisjahtiin, mutta seuraa tarkoin tapahtumia sivusta. PA haluaa lisätä USA:n kouluttamien turvallisuusjoukkojen valtuuksia toimia vapaammin, myös Israelin täydessä valvonnassa olevilla ns. C-alueilla. IDF on myöntynytkin suurelta osin jakamaan oikeuksiaan niiden kanssa, ja sallinut PA:n rakentaa poliisiasemia sekä B- että myös C-alueille. IDF:n johdon parissa PA:n poliisien, eli NSF:n turvallisuusjoukkojen,  toimintaa kehutaan hyvin onnistuneeksi verrattuna tilanteeseen ennen heitä.
PA:n ihmisjahdin katsotaan liittyvän sen YK:n turvallisuusneuvostolle uusimaansa hakemukseen Palestiinan valtion hyväksymiseksi täysivaltaiseksi YK:n jäseneksi.
Ihmisjahdin kautta PA voi osoittaa kykynsä valvoa lakia ja järjestystä alueillaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=275952

3. EGYPTIN yleisillä vaaleilla valitun presidentin Mohammed Mursin virallista virkaansa vannomistilaisuutta edeltäneenä päivänä Netanyahun hallituksen virallinen lähettiläs Yitzhak Molcho tapasi Kairossa Egyptin armeijan korkean neuvoston SCAF:in edustajan kenraalimajuri Murad Mufawin, joka johtaa Egyptin yleistiedustelun hallintoa, sekä Egyptin armeijan komentajan marsalkka Hussein Tantawin.

Molcho esitti Egyptin sotilasjohtajille Israelin huolen aseiden salakuljetusten lisääntymisestä sekä terrorijärjestöjen linnoittautumisesta Siinailla. Toisena huolenaiheena oli presidentti ehdokkaiden, joista Mursi oli yksi, toistuvat lausunnot Israelin ja Egyptin välille solmitun rauhansopimuksen ottamisesta uuteen tarkasteluun ellei peräti sen mitätöimisestä.
Presidentti Mursi tosin vakuutti vannomistilaisuutensa yhteydessä pitävänsä voimassa kaikki kansainväliset sopimukset ja velvoitteet, joita edellisen hallituksen aikana on tehty.

The Times of Israel web-sivun artikkelin mukaan keskusteluissa käsiteltiin mahdollisuutta, että IDF osallistuu jollain tavoin Siinain alueen valvontaan. Yhtenä mallina oli Egyptin rajavalvojien valvonta-asemien lisääminen Siinain ja Israelin välisen rajan varteen. Israelin rakentama turvallisuusaita valmistunee kuluvan vuoden loppupuolella, mikä tulee estämään useimpien rajanylittäjien pääsyn Israelin puolelle, mutta päättäväisiä terroristeja aidat eivät pidätä, kuten Libanonin rajan tapaukset ovat osoittaneet.
Molcho esitti toiveen, että Egypti osoittaisi selvästi Hamasin olevan vastuussa siitä, mitä Gazan kaistalla tapahtuu, varsinkin sieltä ammuttavien rakettien suhteen.
Molcho välitti Netanyahun henkilökohtaisen kirjeen presidentti Mursille nimityksen johdosta.

EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin vakuutteluja sopimusten kunnioittamisesta kalvaa epäilys, että ääri-islamilaiseen järjestöön Muslimiveljeskuntaan kuuluva presidentti ei käytännössä pysty vastustamaan hengellisten johtajiensa vaatimuksia. Mursi on useassa yhteydessä todennut, että sharia-laki on kaiken yhteiskunnallisen elämän ja lainsäädännön perusta, ja toisaalta vakuuttanut, että jihad, pyhä sota, islamin vaikutuksen levittämiseksi kaikkeen maailmaan on hänen hallituksensa perusta. Asioita läheltä seuraavat toteavat, että Egyptin taloudelliset ongelmat, jotka pahenivat arabikevään puhureissa, tullevat kuitenkin onneksi työllistämään uuden hallituksen kokopäiväisesti. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-envoy-held-secret-meetings-in-cairo/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Israel Radion haastattelussa, että kovennetut sanktiot Irania vastaan tulevat osoittamaan vaikutuksensa voiman parin kuukauden sisällä. Euroopan Unionin Iranille asettamat sanktiot öljytoimitusten lopettamisesta ja pankkitoiminnan rajoituksista, jotka tulivat voimaan sunnuntaina 01.07., ovat jo osoittaneet Iranin johdon huolestumisen, mistä näkyvimpänä osoituksena ovat Iranin asevoimien maanantaina suuret sotaharjoitukset. Iranin ilmoituksen mukaan kolmen päivän harjoitusten yhteydessä testataan erilaisten ohjusten toimivuutta valemaaleihin. Lieberman totesi ennen matkaansa Italiaan, että P5+1 maiden kolmessa erässä käydyt neuvottelut Iranin ydin-teollisuuden edustajien kanssa osoittivat, että Iran pelaa vain aikaa voidakseen edistää ohjelmansa toteuttamista mahdollisimman pitkälle. Egyptin tilanteesta Lieberman totesi, että tässä vaiheessa voidaan vain seurata tilannetta ja toivoa parasta. http://www.timesofisrael.com/foreign-minister-satisfied-with-european-oil-embargo-on-iran/
-          Hermostunut jännitys Turkin ja Syyrian välisellä 500 mailia pitkällä rajalla jatkuu. Turkki on lisännyt sotakalustoaan raja-alueella. Sunnuntaina Turkki lähetti F-16 hävittäjiään raja-alueelle Incirlik ja Batman kentiltä valvomaan, etteivät Syyrian armeija M-8 helikopterit ylitä Turkin rajaa. Helikopterit lensivät 4 mailin päähän rajasta, mutta eivät pyrkineetkään lähemmäs rajaa. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan lisäsi jännitystä todetessaan, että kaikki Syyrian armeijan joukkojen lähestyminen rajaa katsotaan vihamieliseksi toimeksi ja siihen vastataan sen mukaisesti. Erdoganin Washingtonin vierailun yhteydessä Obamalle tekemä esitys NATO:n joukkojen hyökkäyksestä Syyriaan Turkin joukkojen johdolla ei saanut Obaman hyväksymistä. Esitys kuitenkin osoittaa Erdoganin pitkän tähtäyksen suunnitelmat Syyrian asettamisesta tavalla tai toisella Turkin valvontaan. http://www.timesofisrael.com/turkey-scrambles-jets-to-thwart-approaching-syria-choppers/
-          Syyrian suurin kapinallisryhmä sanoo, että taisteluissa kuolleiden määrä lähentelee 800 ihmistä viikossa, ja kaikkiaan yli 14 000 ihmistä on saanut surmansa yli 16 kuukautta kestäneissä taisteluissa, eli km. 900 ihmistä kuukaudessa. Hankalin este kansallisen yhtenäishallituksen muodostamiseksi maan johtamiseksi uusiin vaaleihin ja pysyvän hallituksen muodostamiseksi on presidentti Bashar Assadin ja hänen läheistensä kohtalo. USA monien muiden maiden tavoin vaatii hänen poistamistaan, eivätkä kapinalliset ryhmittymät suostu esitykseen, jossa hän pysyisi paikallaan. Jos hän suostuu lähtemään maanpakoon, ehdokasmaita on vähän, tuskin ketään Iranin ja Venäjän lisäksi. Islamin oikeudentunto vaatii verta. http://www.timesofisrael.com/syrian-national-council-weekly-death-toll-stands-at-800/
-          Israelin laivaston edustajana korkea upseeri, jonka nimeä ei haluta julkistaa, sanoi Walla News artikkelissa, että Hizbullah, jolla väitetään olevan 50 000 eri tyyppistä ohjusta ja rakettia, pyrkii seuraavan konfliktin yhteydessä eristämään Israelin ulkomaailmasta keskittyen Israelin satamiin pyrkiviin aluksiin. Hän totesi, että Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah rampautti Israelin ohjusveneen HANIT:in Libanonin rannikon edustalla C-802 ohjuksella.  ”98 % Israelin tuontitavaroista kuljetetaan meriteitse”, hän sanoi. ”Tämä uhka on todellinen. Hizbullah voi laukoa ohjuksensa Haifan satamaan tai öljynporauslaitoille Välimerellä, sillä terrorjjärjestö Hizbullah ei toisten vastaavien ryhmien tapaan välitä aseittensa puhtaus-vaatimuksista”. Hän sanoi tämän uhkan poistamisen olevan ensiarvoisen tärkeää Israelille, ja laivasto työskentelee sen poistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-seeks-to-blockade-israel-in-next-conflict-says-naval-officer/
-          Israelin arkeologit paljastivat hämmästyttävän hyvin säilyneen ja edustavan lattiamosaiikin Galileasta kaivaessaan esiin Huqoq synagogan raunioita. Löydöt ovat peräisin 4:ltä tai 5:ltä vuosisadalta myöhäiseltä roomalaisajalta. Huqoq on muinainen juutalainen kylä, joka sijaitsee 2- 3 mailia länteen Kapernaumista ja Magdalasta. Mosaiikeista yksi kuvaa Samsonin taistelua filistealaisia vastaan sytyttäen tulen kettujen häntiin. Toinen mosaiikki kuvaa ilmaisesti kahden naisen päätä, joita ympäröi ympyrän muotoinen medaljonki, jossa kuvataan henkilön palkkioita hyvien töittensä johdosta heprealaisin kirjaimin. Mosaiikit on tehty korkealaatuisista värilisistä kiven palasista. Synagogan arvokkuutta kuvastaa se, miten suurista kivistä se rakennettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157418#.T_FfiHVHT-k
-          IAF iski ohjuksillaan Gazan pohjoisosassa maanantiaamuna terrorisoluun, joka valmistautui ampumaan rakettinsa Israelin puolelle. IDF kertoo, että isku osui tarkoin kohteeseensa. Hamas julisti tulitauon jo viikkoja sitten, mutta rakettituli on jatkunut, joskin harvakseltaan, Israelin puolelle tulitauosta huolimatta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157416#.T_FiqXVHT-k
-          Neljä arabia hyökkäsi juutalaismiehen kimppuun Armon HaNatziv-alueella maanantai-iltana Jerusalemin eteläosassa. Juutalaismiehen asuinkaveri sanoi, että hyökkäys oli raaka ja väkivaltainen ja he vahingoittivat uhriaan. Heidän tarkoituksensa oli varastaa hänen käsiaseensa, mutta hän pääsi irrottautumaan ja ampumaan varoituslaukauksen ilmaan, mikä karkotti arabit. Poliisi tutkii tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157404#.T_FjkXVHT-kSunday, July 01, 2012

SUNNUNTAI 01.07.12


sunnuntai 01.07.12

1. P5+1 MAAT, USA, Englanti, Ranska, Venäjä, Kiina ja Saksa, eivät päässeet viime viikolla käydyissä keskusteluissaan yksimielisyyteen Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta, eikä  siitä, miten Iranin härkäpäisiä johtajia voitaisiin taivuttaa alistumaan YK:n valvontaan koskien epäilyksiä, että Iran suunnittelee ja rakentaa ydinaseita. Suurelta osin kysymys on luottamuksen puutteesta puolin ja toisin. Iran vakuuttaa, ettei sillä ole mitään aikomusta eikä tarvetta ydinaseen rakentamiseen, mutta länsimaat uskovat, että Iranin mullah-johtoinen hallitus kiertää totuuden ja neuvottelee länsimaitten kanssa vain ajan voittamiseksi saadakseen lisää aikaa ydinaseensa valmistamiseksi, jolloin sen katsotaan saavuttaneen eräänlaisen immuniteetin sotilaallisin keinoin estää pommin rakentaminen.
Irania uhkaavat EU:n asettamat kovennetut sanktiot, ellei Iran jousta jähmeästä kannastaan. Iran vakuuttaa, että niiden toteuttaminen merkitsee sodan aloittamista Irania vastaan.

IRANIN vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami antoi haastattelun muutamia päiviä P5+1 neuvottelujen jälkeen IRNA:lle (Islamic Republic News Agency). Salami kertoi televisioidussa ohjelmassa, että Iran valvoo täydellisesti kaikkia vihollisensa intressejä ja on saamassa tasavertaisen aseman maailman mahtivaltioitten keskuudessa. Hän vakuutti haastattelussa, ettei Iranin ydinteollisuuden toteuttamista voida peruuttaa ja että asevoimat ovat valmiina puolustamaan maan etuja.
”Nykyiset sanktiot vain avustavat Irania edistymisessään, ja Iranin ballistiset ohjukset pystyvät osumaan sadan prosentin tarkkuudella liikkuviin kuljetusvälineisiin”, hän uhosi lisäten: ”Vallankumousarmeijan operatiivinen suunnitelma sisältää alueella puolustusvyöhykkeen, jolla vihollisen intressit sijaitsevat, joita vastaan sodan aikana tullaan hyökkäämään.”

VALLANKUMOUSKAARTIN komentajat ovat eri yhteyksissä vakuuttaneet, että jos USA hyökkää Iraniin, kaikkia alueella olevia tukikohtia vastaan tullaan hyökkäämään.
Salami kertoi, että Iranin ballistiset ohjukset liikkuvat monta kertaa ääntä nopeammin, ja että niiden havaitseminen ja eliminoiminen on vaikeaa. Hän vakuutti Iranin puolustusarsenaalin olevan niin suuren, että kaartilla on vaikeuksia löytää tilaa kaikille. Hänen mukaansa Iranilla on yli 1000 ballistista ohjusta, joilla se yltää kaikkialle Lähi Idässä ja koko Israelissa ja myös useimpiin Euroopan pääkaupunkeihin, ja että Iran työskentelee Kiinan ja Pohjois-Korean kanssa mannertenvälisten ballististen ohjusten (ICBM) rakentamiseksi.
Salami varoitti joukkojensa olevan varuillaan ja tekevän kaikkensa sisäisen turvallisuuden hyväksi maassa. (WND, http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/06/30/iran-points-1000-missiles-at-u-s-bases-in-the-middle-east-there-will-be-war-and-we-will-win-says-republican-guard/)

2. MAAILMAN poliittinen ja sotilaallinen jännitys tasapainoilee yhä uusien potentiaalisten räjähdyspisteiden keskellä, mutta uutisia seuratessa ei voi välttyä havainnolta, että koko maapallo elää omituisessa muutosten ja tapahtumien odotuksessa. Seuraavaksi muutamia  Extinction Protocoll julkaisemia viimeisiä asiaa koskevia aiheita maailmalta.
01.07.2012. Colombia evakuoi lähellä Nevado Del Ruis tulivuorta asuvia ihmisiä lauantaina vuoren suihkuttaessa ilmaan savua ja tuhkaa katkerana muistutuksena vuoden 1985 purkauksesta, joka hautasi laavan ja tuhkan alle 25 000 ihmistä vammauttaen 5 000. Viran-omaiset kehottavat Caldasin ja Toliman maakuntien 4 800 ihmistä siirtymään alueelta, vaikka 110 mailia Bogotasta länteen sijaitsevan tulivuoren toiminta näyttää laantuneen. (Reuters)
30.06.2012. Väkivaltaiset myrskyiset tuulet seurasivat kolmen päivän yli sadan F-asteen helteitä Virginiassa USA:ssa keskeyttäen sähkönjakelun 2 miljoonalta asiakkaalta. Myrskyjen seurauksena ainakin 13 ihmistä on saanut surmansa. Laajoja voimalinjojen katkoksia raportoitiin Indianan ja New Jerseyn osavaltioissa, etenkin Washington DC:n alueilla. (POL)
30.06.2012. Irlanti kärsi vetisimmän kesäkuun mitä on koskaan rekisteröity. Irlanti on joutunut yllättävien kaatosateiden kohteeksi kesän taas kerran pettäessä odotukset. Hätäapujärjestöt pyrkivät kaikin tavoin avustamaan tulvien alle joutuneita talouksia myös sähkönjakelun keskeytyessä. Douglas, Bandon ja Clonakilty Corkissa ovat pahoin tulvien alaisina, veden noustua jopa kolmen jalan korkeuteen. Ballyvolanen asukkaat on evakuoitu, eikä Clonakiltyn kaupunkiin ole meno- eikä tuloyhteyttä. The Irish Independant raportoi, että yli 15 000 taloutta Corkin alueella on ilman sähköä yön yli jatkuneissa sateissa, joissa rekisteröitiin 70 mm:n sademääriä muutamassa tunnissa, joita rekisteröitiin muillakin keskiosan alueilla.
Huhtikuusta kesäkuuhun 2012 oli vetisin aika Englannin historiassa. Varsinkin Englannin pohjoisosa, Keskinen osa, Skotlanti ja Irlannin pohjoisosa ovat kärsineet kovista myrskyistä, jotka toivat mukanaan salamointia, suuria rakeita ja raportteja tuulenpuuskia ja tornadoja.
Outoa tässä on se, että Englannin eteläosassa on kaunis, lämmin ja aurinkoinen sää, mittarin noustessa yli 28 C-asteen. (Yahoo News)
30.06.2012. Outoja erikokoisia kuplia nousee Assumption Parish suistoalueella. Niiden aiheuttajiksi epäillään vuotavia putkia, mutta viranomaiset sanovat tutkimusten olevan kesken eikä mitään muuta syytä voida sulkea pois. Asukkaat ovat lisäksi valittaneet, että heidän talonsa tärisevät ja siirtyvät paikoiltaan, myös betonisten perustusten varaan rakennetut. He ovat havainneet halkeamia peruskalliossa ja talojen perustuksissa. Asukkaita ei ole kehotettu siirtymään pois taloistaan, eikä tiedetä, onko kuplinnalla ja ilmiöillä maalla yhteyksiä. (WAFB)
30.06.2012. Outoa jyrisevää ääntä havaittiin San Diegossa Chula Vistassa  perjantaina vähän puolenpäivän jälkeen. Geologinen tutkimuslaitos sanoo, ettei alueella havaittu maanjäristystä. Asukkaat yrittävät kuvailla äänen muistuttavan enemmän äänijyrinää kuin seismistä toimintaa. Viranomaiset myös sulkevat pois mahdollisuuden, että ääni liittyisi ihmisten aikaansaamiin, joko jonkinlaisiin päästöihin tai kokeiluihin.
30.06.2012.  Aikaisin lauantaiaamuna 6.3 Richterin asteen maanjäristys puisteli taloja ja kallioita Kiinan harvaanasutulla alueella lähellä Kazakhstanin rajaa maan luoteisosassa. Uutisissa ei kerrottu sen aiheuttamista tuhoista. (Reuters)
30.06.2012. Kiinan Xinjiang Yugur alueella tapahtunut  6.6 asteen maanjäristys aiheutti maanvyörymiä lauantaina haudaten alleen useita taloja. Voimakkaita järistyksiä koettiin myös  Urumqin kaupungissa, jossa ihmiset herätettiin väkivaltaisesti vuoteistaan vähän viiden jälkeen lauantaiaamuna. Maanjäristys mursi maanteitä ja sulki liikenteen monin paikoin. Ihmismenetyksistä ei ole raportoitu. (News Track)

3. P5+1 maat eivät löytäneet yhteisymmärrystä Syyrian tilanteen laukaisemiseksi. Venäjä vastustaa edelleen julkilausumaa, jossa presidentti Assadia vaadittaisiin eroamaan. Vesitetty julkilausuma kehottaa vain osapuolia sopimaan yhteishallituksesta, mutta  jättää auki kysymyksen Assadin kohtalosta. Tämä antaa presidentti Bashar Assadin joukoille tilaisuuden jatkaa kapinalisten valtaamien tai miehittämien alueiden puhdistamista. Lauantain aikana raportoidaan ainakin 83 ihmisen saaneen surmansa eri puolilla maata. Armeijan joukot ryntäsivät Douman kaupunkiin Damaskoksen maakunnassa, minkä johdosta siviilejä jäi armeijan jalkoihin. Zamalkan kaupungissa kuusi mailia Damaskoksesta itään 30 hautajaisiin osallistunutta siviiliä sai surmansa armeijan kranaattitulessa, kuten ihmisoikeustarkkailija kertoi AFP:lle. Tilanteesta julkistetut videot ovat kuitenkin ristiriitaisia. Eräs kurdi totesi, että Assadin joukot taistelevat Muslimijärjestöä vastaan, mitä länsimaat eivät tiedosta. Kurdit eivät halua osallistua taisteluihin, mutta suojaavat asuinalueitaan kapinallisilta.

Kofi Annan, joka johtaa sovittelutyrityksiä hallituksen ja kapinallisten välillä, sanoo epäilevänsä, että suuria uhrauksia antanut kansa tyytyy ratkaisuun, jossa maan johtoon jää henkilöitä, joilla on verta käsissään. Syyrian tilannetta seuraten on vaikea uskoa, että maasta löytyy enää johtajia, joilla ”ei olisi verta käsisään”, kuten Annan vaatii.
Annanin uuden esitysluonnoksen  mukaan Assad jäisi maan johtoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157383#.T_ACPnVHT-k

4. Sosiaalitunnusten alla mielenosoittajat kokoontuivat arviolta 5000:n ihmisen, ynetnews.com arvion mukaan 10 000:n, voimalla osoittamaan mieltään Tel Avivissa. Ihmiset marssivat Tel Avivin museolle, jossa pidettiin palopuheita. Osa mielenosoittajista meni sulkemaan katuja ja teitä estäen myös junan kulun. Poliisin toimia on kritisoitu tarpeettoman väkivallan vuoksi, mikä lienee vaikuttanut siihen, että eilen he käyttäytyivät maltillisemmin, kuitenkin varottaen, ettei poliisi anna loukata arvovaltaansa ja tulee toimimaan tilanteen mukaan.
Poliisin väkivalta Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita sekä haredi-kansan jäseniä vastaan otettu vastaan hiljaisuudella, joskin kauhistelleen. Nyt poliisin käyttäessä samanlaisia otteita vasemmistolaisia mielenosoittajia vastaan se on herättänyt vasemmiston johtajat: Miten tässä näin kävi, mehän ollaan samalla puolella?

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin entinen pääministeri Yitzhak Shamir kuoli eilen sapattina 96 vuoden ikäisenä. Hän vuorotteli aikoinaan Shimon Peresin kanssa pääministerinä. Häntä pidettiin lujatahtoisena, järkähtämättömänä sekä poliittisena johtajana että aiemmin maanalaisessa toiminnassa ja Mossadin johtajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157380#.T_AJHHVHT-k
-          Suuresti reklamoitu ja yllättävä uutinen tapaamisesta varapääministeri Shaul Mofazin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin välillä sunnuntaina katkesi kuin kanan lento Abbasin ilmoitettua, että tapaaminen on peruutettu eikä uutta ole sovittu. Hän viittasi kansan painostukseen, joka olisi voinut estää tapaamisen, vaikka jotkut arabit  vaativat Mofazin pidättämistä sotarikoksista syytettynä. Israelin taholta on kuitenkin arvioitu, että pääministeri Netanyahu antoi määräyksen peruutuksesta, sillä Kadima on noussut kapinaan pääministeriä vastaan ja jopa uhkaa erolla hallituksesta, ellei sen vaatimuksia Tal-lain korvaavaan lakiin huomioida. Kadima vaatii rangaistuksia ja erilaisten etuisuuksien karsimista haredi-kansan jäseniltä, jotka kieltäytyvät yleisestä asevelvollisuudesta. Tähän Netanyahu ei voi suostua, koska se voisi aiheuttaa uskonnollisten puolueitten eron ja hallituksen toiminnan halvaantumisen. Toisaalta tuntuu oudolta, että 100 % Juudeasta ja Samariasta maata luvannut Mofaz olisi mennyt neuvottelemaan myönnytyksistä PA:n puheenjohtajan kanssa, jonka johtama Fatahin vallankumousneuvosto antoi torstaina uhkavaatimuksen alistumisesta sen vaatimuksiin, tai palestiinalaiset aloittavat kolmannen intifadan, väkivalta-aallon. Mofazin tapaaminen Abbasin kanssa näissä oloissa olisi katsottu johtuneen paniikinomaisesta pelosta. 
-          Israelilainen autoilija otti autoonsa kaksi palestiinalaista kävelijää Jerusalemin ja Modiin välisellä tiellä perjantai-iltana. Heidän lähestyessään Maccabim-tienristeystä miehet yllättäen iskivät häntä lasipullolla päähän tarkoituksenaan varastaa hänen autonsa tai ehkä ottaa hänet panttivangiksi. Autoilija onnistui kuitenkin jatkamaan ajoaan läheiselle turvallisuusasemalle raportoiden asiasta. ilmeisesti palestiinalaiset olivat lähteneet autosta, sillä poliisi aloitti yhdessä IDF:n kanssa heidän etsintänsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157377#.T_AN_nVHT-k
-          JP katsoi Betlehemin Syntymäkirkon asettamisen Palestiinan perinnekohteeksi UNESCO:n uhanalaisten kohteiden rekisteriin etusivun ykkösuutisen arvoiseksi. Kun muistaa, miten kirkkoon vuosia sitten linnoittautuneet terroristit käyttäytyivät kirkossa tuhoten sen pyhiä esineitä, varastaen kaiken arvokkaan ja liaten ja sotkien paikat lähinnä sikalaa muistuttavaan kuntoon – jopa ulostellen ja virtsaten kirkon sisään – on vaikea ymmärtää, miten PA:lle on voitu uskoa näin arvokkaan ja kristityille merkittävän kohteen suojelu. Kaupungin kristityt ovat ennustaneet, että jos PA:n heihin kohdistama painostus ja uhka jatkuu, pian Betlehemissä ei asu yhtään kristittyä, mikä ei näytä millään tavoin vaikuttavan ns. ”kristittyyn maailmaan”. PA katsoo, että lähellä sijaitseva Rachelin hautakammio on myös Palestiinan perinnekohde, ja että kammiorakennus on moskeija. Outoa tässä on se, että katolinen kirkko tukee PA:n esitystä, vaikka Rachel eli useita satoja vuosia ennen islamin syntyä, eikä siten liity mitenkään sen toimintaan. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/11853#.T_ASM3VHT-k
-          Sunday Times raportoi, että venäläiset auttoivat sekunnin sisällä tehtyä päätöstä turkkilaisen koneen alas ampumisesta. Eräs arvio on, että Turkki tarkoituksellisesti lähetti jo vanhentuneen koneen provosoimaan Syyrian armeijaa saadakseen NATO:n liittymään konfliktiin, mikä ei onnistunut. Turkki olisi jopa vaatinut, että sen armeija johtaisi NATO:n joukkoja Syyriaan, mutta Obama torjui esityksen.
-          Pääministeri Netanyahu kritisoi UNESCO :n päätöstä asettaa Betlehemin 
      Syntymäkirkko uhanalaisten perinnekohteiden luetteloon kovin sanoin, kutsuen
      UNESCO:n päätöksiä poliittisiksi eikä kulttuurillisiksi. Toisaalta Syntymäkirkko on
      nyt PA:n valvonnassa todella uhanalainen, mutta uhka tulee PA:n taholta. http://www.timesofisrael.com/harsh-reactions-to-church-of-nativity-as-endangered-world-heritage-site/