Friday, March 09, 2012

PERJANTAI 09.03.12

1. PÖLYN alkaessa laskeutua Washingtonin korkean tason keskustelujen ja puheitten jälkeen alkaa myös paremmin selvitä, mitä kukin tarkoitti ja mikä on todellinen tilanne Israelissa suhteessa koko maailmaa koskeviin kysymyksiin. Palestiinalaiset ovat ilmoittaneet pettymyksensä ja pahoittelunsa, että heidän esittämänsä Israelia koskevat syytöksensä ja omaa valtiotaan koskevat suunnitelmansa ovat ajautuneet jonnekin sivuraiteelle, ja miettivät nyt kuumeisesti, mitä pitäisi tehdä, ettei koko prosessi unohdu sinne lopullisesti. He valittavat, että koko maailman media puhuu ja välittää tietoja vain Iranista ja sen mahdollisesta pommista ja siitä, kuka sinne iskee vai iskeekö kukaan ja koska.
Abbasin lupaama ”kaikkien kirjeiden äitikin”, jonka hän suurieleisesti haluaa osoittaa sekä USA:n että EU:n, YK:n ja Venäjän johtajille ja viimeksi myös Netanyahulle, on siirtynyt etusivulta sisäsivuille, josta lukija hätäisesti lukaisee vain otsikon siirtyen nopeasti kiinnostavampiin aiheisiin. ”Tarttis tehrä jotain”, kuten Suomessa taannoin sanottiin.
Abbas tiettävästi kokosi PLO:n hallituksen, jossa tilannetta luodattiin. Erekatin suulla ilmoitettiin, että PA/PLO voi palata yhteisen pöydän ääreen Israelin kanssa, jos kaikki rakentaminen lopetetaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Palestiinalaiset saavat jatkaa rakentamistaan siten kuin sielu sietää, ”tasapuolisuuden nimissä”. Mutta eihän tämä mikään uutinen ole, edelliset kaksi vuotta PA/PLO on soittanut tätä rahisevaa levyä.
Tehtiinkö PA/PLO:n hallituksessa raflaavampia päätöksiä, ei ole vielä ehtinyt uutissivuille.

NATANYAHU sanoo - saamaansa huomioon ja enemmän tai vähemmän positiiviseen jälkipuintiin ilmeisen tyytyväisenä -, ettei hyökkäys Iraniin ole ihan näiden päivien kysymys, ja ihan hyvä niin; mutta lisää, ettei kysymys ole myöskään vuosista, millä hän tarkoittanee, että aika tositoimiin ryhtymisestä lasketaan viikoissa tai kuukausissa.
Uutiset spekuloivat, millä Obama pyrki mahdollisesti ostamaan Netanyahun lupauksen, ettei hän sotkisi Obaman vaalityötä kriittisenä aikana, jolloin oppositiossa oleva republikaanien vaalisirkus vyöryttää hänen päälleen kaikenlaisia syytöksiä, joihin hän ei katso syyllistyneensä. Johtava oikeanlaidan ehdokas Mitt Romney syyttää, että Obama kieltäytyy hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja estää myös Israelia siitä.
Debkafile kertoi jo aiemmin, että USA toimittaa Israelille neljä tankkauskonetta ja tehokkaita pommeja, ehkä myös uusimpia ”bunker buster” pommeja, jotka tunkeutuvat paksujen teräsbetoni- ja kalliokerrosten läpi ennen räjähtämistään varsinaisessa kohteessaan.
USA:n viranomaiset ovat kieltäneet, että näistä olisi tehty sopimusta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=261079

2. OBAMAN hallituksen politiikka sai varsin oudon lisän puolustusministeri Leon Panettan kerrottua etukäteen kirjoitetusta tekstistä, jota hän ei ollut ehtinyt tai halunnut opetella ulkoa, että ”USA:n tulee hyökkäykselleen Iranin ydinlaitoksia vastaan saada kansainvälinen lupa”, jolla hän tarkoittanee YK:n yleiskokouksen tai turvallisuusneuvoston päätöstä. USA:ssa onkin kyselty kummastuneina, onko USA:n mahtava armeija alistettu YK:n päätösvaltaan? Minkään muun maan sotilasjohtaja ei tiettävästi ole antanut tällaista lupausta hallituksen nimissä.

Panetta kertoili National Journal´in haastattelussa torstaina, että USA valmistelee hyökkäystä Irania vastaan, ja että kysymys on ollut suunnittelupöydällä jo jonkin aikaa.
Panettan mukaan tarvitaan lisäaikaa nähdäkseen, rakentaako Iran ydinpommia vai ei. Eräs kommentti letkautti tähän, että USA ilmeisesti haluaa nähdä sienipilven Tel Avivin yllä, ennen kuin se voi varmistua Iranin ydinpommista. Panetta on tietysti aivan oikeassa arvioidessaan, että USA:n voima on paljon suurempi kuin Israelin ja sen aiheuttamat tuhot Iranin ydinsuunnitelmalle vastaavasti tehokkaammat, mutta vain, jos iskut katsotaan välttämättömiksi, mistä Panettan mukaan ei ole ollenkaan täyttä varmuutta.

USA:n ilmavoimien apulaiskomentaja kenraaliluutnantti Herbert Carlisle kertoi torstaina, että USA:n uusin ”lelu”, 13 600 kg:n ”bunker buster” pommi, on suunniteltu tunkeutumaan 65 metriä paksun teräsbetonikuoren läpi ennen räjähtämistään. ”Sitä on tarkoitus käyttää Iranissa, jos niin päätetään”, hän lupaili lisäten, että sen tehoa lisätään kaiken aikaa. Hän kutsui pommia ”mahtavaksi aseeksi” puhuessaan USA:n puolustuskonferenssissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261119

3. IDF:n sotilasta puukotettiin Yattan arabikylässä Hebronista etelään. Hän kuului osastoon,
jonka tarkoituksena oli pidättää Israelin aiemmin Shalitin sopimuksen yhteydessä vapauttama Khaled Mahamrah, jota IDF syytti varojen keräämisestä terroristeille.
Kylän asukkaat pyrkivät estämään pidätyksen, ja kaksi nuorta palestiinalaista hyökkäsivät sotilaitten kimppuun. Toinen heistä puukotti sotilasta, joka haavoittuneena avasi tulen surmaten toisen ja haavoittaen toista. Sotilas vietiin Hadassan Ei Kerem sairaalaan. Sotilasta haavoittaneen palestiinalaisen nimi on Zakaria Abu-Alam. Sotilaat pidättivät kolme palestiinalaista Hebronin ympäristössä Purimin aikana. IDF:n edustaja prikaatinkenraali Mordechai totesi, että IDF:n sotilaat olivat toiminet ohjesäännön mukaisesti.

YATTAN kylään tehty pidätysratsia on osa laajempaa operaatiota, jolla IDF pyrkii eliminoimaan viime kesänä havaittu Hamasin ylläpitämä terrorisolu Juudeassa ja Samariassa. Aiemmin viikon aikana sattui kaksi puukotusyritystä ja muita väkivaltaisuuksia.
Maanantaina IDF:n sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, jotka pitkillä puukoilla aseistettuina pyrkivät Elon Morehin juutalaisyhteisöön. Seuraavana päivänä sotilaat pidättivät arabinaisen Hablan kylästä, joka pyrki sisään Emanuelin juutalaisyhteisöön aikoen puukottaa juutalaisia.
IDF teki ratsioita myös Tulkarmissa, Tubasissa ja Betlehemin etelä puolella sijaitsevaan kylään. Hamasin ohella myös Islamic Jihadilla on terrorisolu Samarian alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153576#.T1mpwHn3vO0

PALESTIINALAISET heittivät neljä palopommia Beit Elin sisäänkäyntiportin lähellä torstai-iltana, ne eivät aiheuttaneet aineellista tai fyysistä vahinkoa.
Jerusalemin itäosan Ras al-Amud lähiössä palestiinalaiset kivittivät rajapoliiseja kivin ja petrolipommein. Kukaan ei haavoittunut eikä autoja tuhoutunut.
Keskiviikkona arabit heittivät palopommeja IDF:n tarkastuspistettä vastaan Hebronin tiellä lähellä Gush Etzionia. Toisessa tilanteessa arabi kivittivät Israelin rekisterilaatoin varustettua autoa Deir Abu Mashaal-kylän lähellä. He eivät havainneet, että autossa oli vain arabeja.

SHIN BETIN kokoamien tietojen mukaan väkivaltaiset hyökkäykset ovat selvästi nousseet kaikkialla arabien asumilla tai niitä lähellä olevilla alueilla.
Gazan lähistöllä tapahtui helmikuussa 31 väkivaltaista terrori-iskua, tammikuussa 15. Gazasta ammuttiin silloin 36 rakettia, tammikuussa 9.
Jerusalemin, Juudean ja Samarian alueilla tehtiin helmikuussa 67 palopommihyökkäystä, tammikuun aikana 39. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153581#.T1mu43n3vO0

4. Mossadin edellinen päällikkö Meir Dagan, joka halunnee siirtyä politiikkaan, on ollut usein esillä mediassa, joko haastateltavana tai puhujana ja antaen lausuntoja poiketen edeltäjistään varsinkin valtion alkuvuosilta, jolloin Mossadin ja Shin Betin johtajien nimiä ei saanut kertoa julkisuudessa kostoiskujen pelossa.
Meir Dagan oli CBS:n 60-minuutti-ohjelman haastattelussa, josta annettiin joitain ennakko-tietoja julkisuuteen torstaina, mutta ohjelma julkistetaan varsinaisesti sunnuntaina.

DAGAN totesi Iranin kysymyksestä, että ennen hyökkäyspäätöksiä on syytä tarkoin tutkia kaikkia muita mahdollisuuksia Iranin ydinsuunnitelman saamiseksi valvontaan. Hän perusteli kantaansa sillä, että Iranin hallitus on ”rationaalinen”. Juontajan tarkistaessa, tarkoittaako hän, että presidentti Mahmoud Ahmadinejad on rationaalinen, Dagan kiemurteli hetken vastauksessaan todeten sitten, että kyllä hän on rationaalinen, mutta ei siinä mielessä kuin mitä länsivalloissa tarkoitetaan tuolla termillä.
Dagan selitti, että on suuri virhe Israelille katsoa kysymystä vain Israelia koskevana, koska se koskee koko maailmaa ja on syytä tarkastella sitä kansainvälisenä ongelmana. Hän odottaisi mielummin, että amerikkalaiset hoitaisivat sen pois päiväjärjestyksestä.
Dagan sanoi aiemmin, että Netanyahun politiikka on vastuutonta eikä sano uskovansa, että Iranin ydinpommi muodostaa eloonjäämisongelman Israelille. Netanyahu uhkasi ottaa hänen passinsa tällaisten lausuntojen vuoksi. Dagan pahoitti mielensä, ettei Netanyahu antanut hänelle vuoden jatkoaikaa Mossadin johtajana, kuten on ollut tapana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153590#.T1m6hnn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n ja puolustusministeriön johtajien välillä kiehuu pahanlainen luottamuspula, mitä pahensi IDF:n komentajan Ashkenazin seuraajan valinnassa tapahtunut virheellinen
taustojen tutkiminen. Luottamuspulan johdosta käyty keskustelu on ulottunut tiedotusvälineisiin saakka, minkä johdosta puolustusministeri Ehud Barak ja IDF:n edellinen komentaja Gabi Ashkenazi ovat vaihtaneet kärjekkäitä mielipiteitä. Telesekerin Maariv/nrg suorittaman gallupin mukaan 48 % katsoo, että Ashkenazi on oikeassa, vain 17 % puoltaa Barakia. Lisäksi 65 % haluaa, että Ashkenazi menee politiikkaan. Everstiluutnantti Boaz Harpaz väärensi dokumentin estääkseen Yoav Galantin valitsemisen virkaan hänen maakaupoissaan väitetyn laittomuuden vuoksi. Galant vetäytyi ehdokkuudestaan. Ashkenazi kieltää osallisuutensa. Gallupissa havaittiin myös, että oikeisto säilyttäisi enemmistönsä Knessetissä Labourin noustessa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, Kadiman pudotessa kolmanneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153591#.T1m-ann3vO0
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, joka sai turvallisen enemmistön äskeisissä parlamenttivaaleissa, antoi harvinaista tunnustusta ”Obaman viisaalle ulkopolitiikalle”. ”Kaksi päivää sitten kuulimme USA:n presidentin vakuuttavan, ettei hän käy sotaan Irania vastaan. Tämä on hyvä. Erittäin hyvä. Nämä ovat viisaita sanoja. Ne tarkoittavat poistumista illuusiosta”, Ali Khamenei sanaili. Iran valmistautuu neuvotteluihin YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän maan + Saksan kanssa. Obama vakuuttaa, että ikkuna sovintoratkaisuun on vielä auki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153577#.T1nCfnn3vO0
- USA ja Jordania valmistautuvat varmistamaan Syyrian laajat ei-tavanomaisten aseitten varastot siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja maa voi joutua sekasortoon, kertoo the Wall Street Journal perjantaina. Syyrialla tiedetään olevan valtavat, ehkä maailman suurimmat, varastot erilaisia hermo- ja sinappikaasuja. Muutamat näistä varastoista sijaitsevat Homsin ja Haman lähellä, joissa taistelut ovat olleet kiivaimmillaan viime päivien aikana. Pelkona on, että nämä kielletyt aseet voivat joutua Hizbullahin käsiin. Toinen pelko on, että Assad voi käyttää niitä laajemmin kapinallisia vastaan, kuten on jo väitetty tapahtuneen, tai iskeä niillä varustetuilla ohjuksillaan Turkkiin ja Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153592#.T1nEQHn3vO0

Thursday, March 08, 2012

TORSTAI 08.03.12

1. KARMEA totuus näyttää vähitellen pääsevän IAEA:n pääsihteerin Yukia Amanon paksuun kalloon, ettei Iran selvitä kaikkia toimiaan YK:n ydinteollisuuden valvovalle elimelle. Amano asetteli sanansa kuitenkin hyvin varovaisesti lisäten määreen: ”Minun mielestäni”, voidakseen tarvittaessa vetää sanansa takaisin todeten ”ne on otettu pois asiayhteydestä”, kuten termi kuuluu. Joka tapauksessa Amanossa on havaittavissa pientä kehitystä parempaan suuntaan. Hän selvitti keskiviikkona, ”ettei Iran ole ollut yhteistyöhaluinen käsiteltäessä Iranin ydinsuunnitelmaa, eikä luultavasti ole paljastanut joitain installaatiota”, kuten hän runoili.
”Iran ei kerro meille kaikkea. Tämä on minun mielipiteeni. Me pyydämme Irania toimimaan kanssamme positiivisesti. On avoimia kysymyksiä, joihin emme ole saaneet vastauksia.”

AMANO vakuutti, että Iran on antanut selvityksen useista laitoksistaan, ja ne toimivat IAEA:n valvonnassa palvellen rauhanomaista tarkoitusta. ”Mutta siellä on myös, siellä voi olla toisia laitoksia, joista emme ole saaneet selvityksiä, ja meillä on vihjeitä tai todisteita, että Iran puuhaa niissä jotain, joiden uskomme liittyvän ydinräjähteiden kehittämiseen.”
Amanon lausunto edeltää Iranin keskiviikkona antamaa suostumusta aloittaa neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta kuuden maan yhteisen kannan perusteella. Pyynnön neuvottelun aloittamiseksi vuoden tauon jälkeen esitti EU:n ulkoasiaintoimiston päällikkö Catherine Ashton ilmeisesti todettuaan sotilaallisen ratkaisun nousevan entistä todennäköisemmäksi.
Sota Irania vastaan voisi aiheuttaa katastrofin Euroopan taloudelle, joka ilman uusia häiriöitäkin häilyy taloudellisen kuilun partaalla. Öljyn hinta voisi erään arvion mukaan nousta yli kolminkertaiseksi, vaikka Saudi Arabia onkin luvannut täyttää Iranin toimitusten keskeytymisen aiheuttaman vajauksen.

USA:n ja viiden muun maan muodostaman ryhmän tarkoituksena oli ensin taivuttaa IAEA:n 35 jäsenen hallintoneuvosto laatimaan julkilausuma, jossa Iranin haluttomuutta antaa tarvittavia tietoja sen ydinasetoimista olisi vakavasti arvosteltu. Lausuntoon olisi sisältynyt epäilyt ydinaseen testaamisesta Parchin sotilastukikohdassa. Nyt Iranin annettua IAEA:n tarkastajille luvan vierailla tukikohdassa, sen pelätään käyttävän paperisodan viivyttämän ajan raskauttavien todisteiden hävittämiseen alueelta. Iranin lupautuessa neuvotteluihin julkilausuman tarpeellisuus poistuu toistaiseksi, kuten Kiinan ja Venäjän edustajat toteavat.
Huomio on nyt siirtynyt 5+1 maan yhteisen lausunnon laatimiseksi IAEA:n hallitukselle. Sen pääsisältönä uskotaan olevan kehotus Iranille toimia yhteistyössä IAEA:n kanssa.
Neuvottelujen päivämäärää ei ole vielä sovittu. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=260927

2. ISRAEL on varovaisen optimistinen Iranin suostuttua neuvotteluihin maailman johtavien valtioitten kanssa, totesi pääministeri Netanyahun turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror eilen. Hän totesi pääministerin lausuneen, että ”hän olisi onnellinen, jos Iranin ydinasehaaveet voitaisiin poistaa tai väitteet niistä todettaisiin perättömiksi”.
EU:n poliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton antoi tiistaina virallisen suostumuksen aloittaa neuvottelut Iranin kanssa. Aloite niistä tuli hänen taholtaan. Viiden johtavan maan edustajat vahvistettuna Saksalla sanovat odottavansa, että neuvotteluissa tapahtuu todellista edistystä, eikä Iran käytä niitä vain ajan voittamiseksi, kuten pelätään.
IRANIN tiedetään kiihdyttäneen uraanin rikastustoimiaan asentamalla entistä nopeampia sentrifugeja rikastuslaitoksiinsa ja lisäämällä niiden lukumäärää. Toiseksi Iran on aloittanut keskeisten rikastuslaitosten siirtämisen maanalaisiin tiloihin, kuten Fordo Teheranin lähellä.

PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman välisissä keskusteluissa maanantaina Washingtonissa ei saatu yhteistä linjaa USA:n ja Israelin välillä. Obama pyrki saamaan Netanyahulta vakuutuksen olla hyökkäämättä Iraniin, tai ainakin ilmoittaa siitä ennen iskua, sekä mahdollisesta päivämäärästä, joihin Netanyahu ei halunnut sitoutua.
Obama antoi ymmärtää, ettei USA halua hyökätä nyt, ei vaalivuonna, eikä haluaisi, että Israel sotkisi hänen vaalityönsä kriittisellä hetkellä mahdollisesti vetäen USA:n mukaan Iranin sotaan ja jännittyneen rauhantilan dramaattisen muutokseen Persianlahdella.
Netanyahu esitti Obamalle kantanaan, että Iranin tulee luopua kaikesta yli 3.5 %:n tasoon rikastamastaan uraanista. Iranin tiedetään rikastavan uraania 20 %:n tasoon, josta sen rikastaminen ydinaseen vaatimaan 93 %:n tasoon tapahtuu paljon nopeammin, eli Iran voisi 3-4 kuukauden sisällä rikastaa uraania tarpeeksi ainakin 2-3 atomipommia varten.
Netanyahun vaatimuslistalla oli myös, että Iranin tulee purkaa muutamat uraanin rikastus-laitoksistaan, joita se ei tarvitse sähkön tuottamiseen, sekä antaa IAEA:n tarkastajille täysi oikeus rikastuslaitostensa jatkuvaan valvontaan.
Washingtonin korkean tason keskustelut jättivät maailman haukkomaan henkeään seuratessaan, miten Iranin takalukko avataan, sodan vai neuvottelujen avulla. Israelin voi olla vaikea iskeä Iraniin neuvottelujen aikana, mutta jännitys nousee välittömästi, jos niissä ei saavuteta edistystä tai ne keskeytyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153547#.T1hUn3n3vO0
Iranin epäillyltä ydinpommin testialueelta otettujen satelliittikuvien perusteella diplomaatit ovat voineet todeta, että Iran siivoaa mahdollisia raskauttavia todisteita armeijan Parchin tukikohdasta. Kuvien perusteella nähdään, että kuorma-autoja liikutellaan tukikohdassa ja maansiirto-töitä suoritetaan. Todisteet ovat tietenkin vain kaukaa otettuja kuvahavaintoja. http://www.haaretz.com/news/middle-east/satellite-images-show-iran-cleaning-secret-nuclear-activity-sources-say-1.417182

3. DEBKAFILE raportoi, että vastoin aiempia käsityksiä Iranin tilanteen ohella USA:n ja Israelin johtajat käyttivät huomattavan ajan 05.03.12 keskusteluistaan Syyrian satojen biologisten ja kemiallisten kärjin varustettujen ohjusten aiheuttamaan uhkaan. Amerikkalaisten käsityksen mukaan Syyrian presidentti Bashar Assad voi nurkkaan ahdistettuna turvautua niihin hyökkäyksissään sekä Israelia että Turkkia vastaan.
DF:n artikkelin mukaan Obama kehotti Netanyahua nopeasti palauttamaan täysin hunningolla olevat diplomaattiset suhteensa Turkin kanssa, sillä Syyrian ohjusten aiheuttama uhka on tällä hetkellä akuutimpi ja vaarallisempi kuin Iranin ydinasehaaveet. Tämän uhkan torjumiseksi Israel tarvitsee Turkin armeijan yhteistoimintaa, sanovat amerikkalaiset.

DEKAFILEN artikkelissa todetaan, että Assad voi turvautua tähän siinäkin tapauksessa, että ulkomaiset joukot tunkeutuvat Syyrian alueelle siviilipakolaisille tarkoitettujen suoja-
vyöhykkeiden perustamiseksi.
Tiistaina, kuudes maaliskuuta, Turkin pääministeri Erdogan esitti toistamiseen turva-vyöhykkeen perustamista Syyrian puolelle rajaa, ja Israelin ulkoministeri Lieberman tarjosi Israelin apua syyrialaisille pakolaisille. DF arvioi, että Assad voi nähdä nämä provokaatioiksi, mitkä vaativat jyrkkiä vastatoimia, kuten ei-tavanomaisin kärjin varustetut ohjusiskut.
Israelin kotipuolustuksen ministeri Matan Vilnai on valmistellut 14 yleistä väestönsuojaa druusiväestön asuttamilla alueilla Karmelissa, Daliat al-Carmel ja Usufiya. Niihin mahtuu yhteensä 3000 ihmistä.
Toiseksi Assad voi käyttää niitä Israelia vastaan Iranin pyynnöstä, jos sitä vastaan hyökätään. Kolmantena vaihtoehtoa DF näkee mahdollisuuden, että Assad siirtää varallisia ohjuksiaan Hizbullahille Libanoniin.
DF:n artikkelissa todetaan, että USA:n UAV-koneet seuraavat jatkuvasti Syyrian ohjusten liikuttelemista voidakseen välttää Libyan tapauksen toistumisen, jossa yli 5 000 tehokasta
ilmatorjunta-ohjusta varastettiin Gaddafin armeijan vartioimattomiksi jääneistä varikoista.
USA:n armeijan johtavat kenraalit ovat varoittaneet Syyrian potentiaalisesta uhkasta. http://www.debka.com/article/21801/

4. Turkkilainen päivälehti ”hurriyet” raportoi, että Mossad varoitti Turkin viranomaisia Iranin
al-Quds joukkojen suunnitelmista iskeä israelilaisiin kohteisiin Turkissa. Uutinen julkistettiin torstaina NTV-uutiskanavalla. Artikkelin mukaan Israelin turvallisuusjoukot informoivat kirjeellä israelilaisia kohteita vastaan suunnitelluista iskuista Turkin maaperällä.

RAPORTIN mukaan neljä koulutettua al-Qudsin agenttia on jo siirtynyt Iranista Turkin alueelle. Heillä on tarvittavat aseet ja räjähteet mukanaan. Tämä on uusin yritys useista täysin tai kokonaan epäonnistuneista yrityksistä juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan monessa maassa, viimeksi Intiassa, Thaimaassa ja Georgiassa. Tarkkailijat ovat havainneet, että Iranin terroristeilla on kiire tehdä näyttävä isku jossain imagonsa nostamiseksi.
IRAN on kieltänyt osallisuutensa näihin iskuihin, mikä asettaa Hizbullahin niiden suorittajaksi joskin Iranin avustuksella, kostaakseen sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan, josta Hizbullah syyttä Mossadia, joka kieltää osallisuutensa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=260941

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johto Gazassa ilmoitti aiemmin, että se pysyttelee mahdollisten Iranin vastaisten sotatoimien ulkopuolella. Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar kieltää, että Hamas pysyisi puolueettomana. Hän selitti, että järjestö käyttäisi kaikkia voimavarojaan sionistisen hallituksen tuhoamiseksi Jerusalemissa. Guardian ja BBC ovat vuoroin esittäneet ristiriitaisia tietoja Hamasin johdon aikeista, jos Iranin tilanne kärjistyy sodaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260955
- Syyrian apulaisöljyministeri Abdo Hussameldin kertoo Yoytube sivulla, että hän katsoi asialliseksi paeta Syyriasta ja luopua Assadin hallituksen ministerin paikastaan. Samalla hän sanoi eronneensa hallitsevan Baath-puoleen jäsenyydestä. Hän kertoi, että vaikka hän on ollut ministerinä 33 vuotta, hän ei halua palvella rikollisessa hallituksessa. Hän väitti, että Syyrian talous on romahtamaisillaan. Venäjän uudelleen valittu presidentti Putin sanoi, ettei Assadin maanpakolaisuus Venäjällä ole ollut keskustelujen aiheena. Venäjä tukee voimallisesti Assadin hallitusta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=260942
- Fatahin viranomainen sanoo, ettei yhteishallitusta koota ennen kuin Fatah saa toimia Gazassa ja PA:n asettama vaalivirkailija voi perustaa toimistonsa kaistalle. Sekä Fatah että Hamas vilkuilevat epäluuloisina olkansa yli peläten tulevansa yllätetyksi. Fatahin keskuskomitean jäsen Jamal Muhaissen syyttää Hamasia, ettei se anna neljännesmiljoonan palestiinalaisen rekisteröityä Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260932
- PA esittää 20 perinnekohdetta Juudeassa ja Samariassa rekisteröitäviksi palestiinalaisiksi perinnekohteiksi. PA käyttää UNESCO:ssa saamaansa jäsenyyttä hyväkseen. Kohteissa on kristillisiä kohteita, joista kiinnostavin on Betlehemin Syntymäkirkko, jonka uskotaan sijaitsevan paikalla, jossa Jeesus syntyi. PA:n esityksessä Jeesusta kutsutaan palestiinalaiseksi. Näiden 20:n joukossa ei ole kohteita Jerusalemista, mutta monelta muulta paikalta pohjoisesta Qumranin luoliin saakka, jota myös esitetään palestiinalaisena kohteena. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=260925
- Palestiinalaiset tekivät runsaasti enemmän hyökkäyksiä paikallista lehdistöä vastaan kuin israelilaiset, kertoo Palestiinan kehitys- ja medianvapauden keskus (MADA) Ramallahissa. Raportin mukaan v. 2011 Länsirannalla ja Gazassa oli 206 erilaisia häiriöitä, uhkauksia ja fyysisiä hyökkäyksiä journalisteja vastaan, niistä PA:n turvallisuusjoukkojen suorittamia 106. IDF:n ja juutalaisasukkaitten vastaavia hyökkäyksiä rekisteröitiin 100 viime vuoden aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260884
- Kiryat Shmona, Metulla ja Tiberias kokivat 3.7 asteen maanjäristyksen eilen. Poliisi ei ole saanut ilmoituksia aineellisista tai henkilövahingoista.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=260936

Wednesday, March 07, 2012

KESKIVIIKKO 07.03.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun keskustelut presidentti Barack Obaman kanssa sekä sen jälkeen hänen ja eri vaikuttajien puheitten jälkeen kuvio suhteessa Iranin ydin-suunnitelman toteuttamiseen alkaa hahmottua. Se, mitä sieltä paljastuu, ei sinänsä sisällä mitään uutta, mutta vahvistaa aiempia käsityksiä ja epäilyksiä Obaman suhtautumisesta.
Paljastukset vahvistavat myös yhä yleisemmin vakiintuneita käsityksiä Obaman pitäytymisestä islamin uskoon, vaikka hän väittää olevansa kristitty. Islamin opetuksen mukaan tällainen ”epärehellinen käytäntö” salata todellinen islamin uskonsa on sallittua, jos se palvelee suurempia päämääriä.
Netanyahun ja Obaman tapa suhtautua Iranin ongelmaan ja sen ydinasehaaveitten karsimiseksi voitaisiin kiteyttää seuraaviin näkökohtiin.

OBAMA kehottaa tarkastelemaan, ”mitä seurauksia sota Irania vastaan tulisi aiheuttamaan niille, jotka joutuvat taistelemaan Iranin maaperälle, mutta jättää koskemattomiksi ne, jotka sotaa haluavat”. Tämä on populistinen tapa katsoa asioita paljastamatta, miksi sota voisi olla välttämätön vielä suuremman vahingon estämiseksi. Esimerkkinä voi pitää tapaa, millä länsimaat uhrasivat Tsekkoslovakian Hitlerin laajennussuunnitelmille uskoen sillä säilyttävänsä rauhan Euroopassa, mikä osoittautui harhakuvaksi, koska se vain kiihdytti hänen vallanhimoaan.
Obama käyttää tätä peittona voidakseen verhota sillä varsinaisen haluttomuutensa sitoutua sodan mahdollisuuteen peläten sen voivan maksaa hänen uudelleen valintansa. Eräs pilakuvan teksti toteaa Netanyahun sanovan: Sen riskin me voimme ottaa. Obama on eri yhteyksissä todennut, että voidakseen toteuttaa lupauksensa muutoksista hän tarvitsee toisen presidenttikauden ja on oikeutettu siihen. Tällä hän viittaa vaalitaistelussaan käyttämää iskulausetta, jonka mukaan ”hän on se odotettu”, joka toteuttaa uuden tulevaisuuden näkyä.

NETANYAHU puolestaan kehottaa tarkastelemaan, mitä seurauksia sillä tulisi olemaan, että Iran saisi rakennettua ydinaseensa valmiiksi länsimaitten seuratessa toimettomina sivusta.
Hän sanoo omana kantanaan, että - aivan samoin kuin länsimaat kieltäytyivät pommittamasta Auschwitziin johtavia rautateitä väittäen pommitusten vain kiihottavan Hitlerin entistä raaempiin väkivaltaisuuksiin, mutta todellisuudessa kiellon vain vahvistaessa Hitlerin päättäväisyyttä juutalaisten ”lopullisesta ratkaisusta” ja tuhoamisesta - toimettomuus Iranin tapauksessa johtaa uuteen holokaustiin.
Netanyahu selittää, että niin raskas kuin Tel Avivin pommittaminen Iranin ja sen liittolaisten taholta olisikin vastaiskuina hyökkäykseen sen ydinlaitoksia vastaan, sen vaihtoehtona olisi ydinaseella aseistetun Iranin aiheuttama uusi holokaust juutalaisen kansan tuhoamiseksi. Netanyahun antama näky ei ole aiheeton, sillä Iranin mullah-johtajat ovat kyynisesti laskeskelleet, että koko juutalaisen kansan tuhoamiseksi riittäisi kolme ydinpommia. Islamin eskatologian mukaan juutalainen kansa on tuhottava ehtona heidän messiaansa tulolle. Tämä on kuitenkin vain ensimmäinen askel, sitä seuraa toinen, eli kristittyjen tuhoaminen.
Netanyahu selittää edelleen, että Iranin ydinasevarjon suojassa terrorijärjestöt voisivat toimia entistä näkyvämmin ja julkeammin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-obama-divided-on-price-of-israeli-strike-against-iran-1.416909

2. DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan edellä esitettyjä kysymyksiä tuoden esille joitakin omia näkemyksiään ja selityksiään. Artikkelissa todetaan aluksi, että presidentti Obama oli tiistaina, maaliskuun kuudentena päivänä, päättänyt antaa luvan toimittaa Israelille neljä KC-35 tankkauskonetta, kaksinkertaistaen niiden määrän Israelissa, sekä GBU-31 itseohjautuvia (Direct Attack Munition) JDAM pommeja, jonka kaltaisia USA käyttää varsinkin lentokoneitten emälaivoihin sijoitetuissa pommittajissaan.
Artikkelissa todetaan Netanyahun vakuutus ennen tapaamistaan Obaman kanssa ja AIPAC:in puhettaan, että hän on päättänyt estää Irania saamasta ydinpommiaan, vaikka yksin, jos muut maat eivät ole halukkaita osallistumaan.

Debkafile toteaa yksikantaan, että Netanyahun julkinen ilmoitus päätöksestään estää Iranin ydinpommin valmistuminen, sai Iranin suostumaan EU:n ulkoministeritoimiston johtajan Catherine Ashtonin esitykseen neuvottelujen aloittamiseksi. Iran käytti täkynä ilmoitukselleen kertoen sallivansa IAEA:n tarkastajien vierailun Qomin lähellä sijaitsevassa armeijan Parchin tukikohdissa, jossa sen epäilyjen mukaan suoritetaan ydinpommikokeita.
Iranin ilmoitukseen liittyy rajoitus, että koska vierailun järjestelyt vievät aikaa ja on kysymys sotilaallisesta tukikohdasta, vierailu on ainutkertainen eikä sitä voida toistaa. Iranin suostumuksessa ilmoitetaan huolellisin sanakääntein, että IAEA:n tarkastajat voivat kuitenkin vierailla Parchin tukikohdassa sen jälkeen, kun vierailua koskeva paperityö on valmis.
Tämä voinee tarkoittaa sitä, että Iran tarvitsee aikaa raivatakseen sieltä pois kaikki IAEA:n epäilyksiä aiheuttaneet todisteet.
IAEA:n johtaja Amano kuitenkin kieltäytyi maanantaina 05.03. julkisesti tunnustamasta epäilyksiä Iranin raivaustöistä Parchin tukikohdassa ennen tarkastajien vierailua, ehkä pyrkien välttämään suhteiden kärjistymistä.
ASHTONIN ilmoitus neuvottelutarjouksesta Iranille Venäjän, Kiinan, Ranskan, Englannin ja USA:n sekä Saksan - eli YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän viiden jäsenen + Saksan - puolesta sattui sopivasti samalla päivälle, jolloin tiedot Israelin päätöksestä iskeä Iraniin vaikka yksin vahvistuivat maailmalla, mistä USA:n päätös asetoimituksista todistaa.

DEBKAFILE arvioi, että presidentti Obama oli varmaan hyvin tietoinen Parchin tukikohdan käyttämisestä ydinaseen testaukseen, mutta ei antanut tämän häiritä vakaata päätöstään pidättyä sotatoimista Irania vastaan. DF arvioi edelleen, että Netanyahu oli myös hyvin tietoinen asiasta kuten siitä, ettei Obama halua uutta sotaa Lähi Itään. Siksi hän ei edes vaivautunut tekemään pyyntöjä Obamalle, vaan esitti todisteensa Iranin aikeista yksityis-kohtaisesti hyvin tiedostaen, ettei hän niillä voi vaikuttaa Obaman kantaan. Yhtä lujasti hän myös vastusti Obaman pyyntöä luvata olla hyökkäämättä Iraniin ilman USA:n tietoa. USA halusi tietää päivämäärän, eikä Netanyahu halunnut sitäkään paljastaa.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta esitti tukensa Obaman päätökselle pysyä syrjässä tumput suorina seuratessaan, onnistuvatko neuvottelut Iranin kanssa. Neuvottelutarjoukseen ei tiettävästi sisältynyt ehtoa Iranille keskeyttää ydinsuunnitelmansa neuvottelujen ajaksi, kuten olisi voinut odottaa. Hän vakuutti, että sotilaalliset iskut ovat viimeinen keino, jos neuvottelut epäonnistuvat, mutta vältti huolellisesti puuttumasta aikatauluun. http://www.debka.com/article/21799/
Pienenä yksityiskohtana Netanyahun ja Obaman tapaamiseen on tieto, että Netanyahu antoi vierailun isännälleen Valkoisessa Talossa runsaasti kuvitetun kertomuksen Esterin kirjasta ja siitä, miten tämä juutalaissyntyinen Persian yksinvaltiaan vaimoksi noussut kuningatar pelasti juutalaisen kansansa täydellisestä tuhosta Persian laajan valtakunnan alueella. Esterin kirjaan sisältyy kertomus, miten juutalaiset saivat luvan hyökätä vihollisiaan vastaan tuhoten kaikki ne, jotka olivat halunneet hävittää juutalaiset keskuudestaan.

3. MUSLIMIARABIT suunnittelevat massamarssia Jerusalemiin maaliskuun lopulla. Asialla ovat varsinkin PA:n alueilla asuvat arabit, mutta he toivovat saavansa mukaan myös Israelissa asuvia arabeja, joilla on maan kansalaisuus. Järjestäjien edustaja kuitenkin haluaa tyynnytellä odottamasta marssista liikaa, eikä siten puhu sen yhteydessä ”miljoonamarssista”.
Marssista sovittiin Jordaniassa pidetyn konferenssin aikana, ja siellä laadittiin suunnitelmia sen toteuttamiseksi, kertoo Tiedustelun ja Terrorismin Informaatiokeskus (ITIC).

SUUNNITELMAN mukaan marssiin osallistuva etujoukko aloittaa matkansa Intiassa perjantaina, ja lentää Karachiin Pakistaniin, jossa se viipyy 4 päivää. Sieltä joukko lentää Iraniin viideksi päiväksi ennen matkaansa Turkkiin. Turkista matkaa jatketaan laivalla Beirutiin, jonne sen uskotaan saapuvan kuun loppupuolella. ITIC arvioi, että joukko saa vahvan propaganda-annoksen Beirutissa Iranin agenttien toimesta, kuin on tapahtunut ennenkin, saadakseen sen kautta julkisuutta, sekä länsimaita ja Israelia solvaavia lausuntoja median välityksellä. Marssiin osallistujat kokoontuvat Jordaninlaaksoon.

ITIC:in mukaan palestiinalaiset ovat kehottaneet Juudean ja Samarian palestiinalaisia liittymään mukaan. Palestiinan parlamentin PAC:n jäsen Khatem al-Bitawi, jolla on suhteita PA:n oppineitten parissa, painottaa, että arabimuslimien päämääränä on Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan vapauttaminen, ja että tämä päämäärä tulee saattaa kaikkien arabien eikä vain paikallisten palestiinalaisten tietoisuuteen.
ITIC viittaa Hamasin kanssa siteissä olevan Al-Quds TV:n ohjelmaan, jossa Englannissa asuva marssin ja Hamasin edustaja Zahar Birawi kutsui marssia laajaksi kansan protestiksi, jossa on mukana PA:n palestiinalaisia ja Israelin arabeja. Hän kutsui marssia ”käännekohdaksi”, jossa Israel joutuu kohtaamaan miljoona marssijaa. ITIC vakuuttaa, ettei marssi ole saanut kansainvälistä huomiota, mutta kertoo järjestäjien painottaneen, ettei
marssijoitten lukumäärä on tärkein vaan se, että osanottajia on ympäri maailmaa, useista maista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153525#.T1cg9nn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Knesset äänesti kielteisesti lakiesitykselle, jolla olisi laillistettu luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen ja kehittäminen ilman puolustusministeriön lupaa, mikä on vasemmistolaisen ideologian mukaisesti ollut pahin jarru luonnonmukaiselle kehitykselle. Yacov Katz (NU) joka esitti lakiesityksen, syytti Likudin jäseniä ideologiansa pettämisestä äänestäessään esitystä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153529#.T1cpdHn3vO0
- WikiLeaksin paljastukset kertovat, että Netanyahu sanoi Obamalle kaksi vuotta sitten tavatessaan tämän, että Obama käyttää vaaleanpunaisia laseja katsoessaan Iranin ydinaseen aiheuttamaa uhkaa. Hän sanoi myös, että Israel käyttää Mossadia ja ”bunker buster” pommeja Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153526#.T1cqvXn3vO0
- Tänään oikeaoppineet juutalaiset paastoavat tänään Esterin vaatimuksen mukaisesti valmistuessaan tapaamaan Persian itsevaltiaan, joka ei ollut ottanut häntä vastaan pitkään aikaan. Esterin pelkona oli, että yksinvaltias voi määrätä hänet teloitettavaksi tullessaan hänen vastaanotolleen ilman sopimusta. Tämä juhlapäivä, jota kutsutaan nimellä ”purim”, arpa, alkoi eilen illalla lasten pukeutuessa mitä hassunkurisempiin asuihin juhliessaan juutalaisten vapautumista ilkeän Hamanin aikomasta perikadosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153528#.T1cro3n3vO0
- Israelin turvallisuusjoukot käyttävät sekä erikoisopetettuja kouria että robotteja taistellessaan rikollisia ja terroristeja vastaan varsinkin kaupunkiolosuhteissa. Yahalom (timantti) joukko harjoittelee kaupunkisodankäyttöä omissa harjoittelu-keskuksissaan, jonne monet ulkomaat lähettävät omia sotilaitaan ja turvallisuus-joukkojaan saamaan lisäopetusta. Erikoiskoulutus kestää 16 kuukautta, ennen kuin heidän katsotaan pystyvän hyödyntämään kaikkia tekniikan ja muita apuvälineitä sabotaasin, pommien ja terroristien käyttämien tunnelien edustaman uhan eliminoimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153530#.T1cs5Xn3vO0
- USA:n laatima uusi julkilausuma YK:n turvallisuusneuvostolle vaatii taistelujen lopettamista sekä Syyrian armeijan että kapinallisten parissa. Esitystä käsitellään suljettujen ovien takana. Marokon edustaja kutsui ilmapiiriä lupaavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153517#.T1cuu3n3vO0
- Fresh Agro Mashon 2012 näyttely esittelee Israelin kehittämiä uudistuksia ja saavutuksia maatalouden käyttöön. Linkissä videoesitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153521#.T1cvgHn3vO0

Tuesday, March 06, 2012

TIISTAI 06.03.12

1. PRESIDENTTI Barack Obaman ja pääministeri Benyamin Netanyahun odotettu ja jännitetty tapaaminen eilen Valkoisen Talon soikeassa (oval, munanmuotoinen) huoneessa ei tuottanut ainakaan julkisuuteen tarkoitettuja sopimuksia, mutta ei yllätyksiäkään, mitä poliittiset tarkkailijat pitävät keskustelujen parhaana saavutuksena. Heidän lehdistö-tilaisuudessa antamissaan lausunnoissa keskustelujen jälkeen vain sivuttiin aiemmin annettuja lausuntoja ja puheita heittämättä raflaavia uutispommeja. Heidän lehdistön edessä käyttämänsä termit ja elekieli noudattelivat kuitenkin sopivuusnormeja vihjaamatta henkilökohtaisiin tuntemuksiin, joskin niitäkin lienee ollut silotellun hymyilyn ja käden-puristusten takana. Mitä he kahden kesken keskustelivat, on heidän salaisuutensa.
OBAMA on pystynyt omaksumaan huolettoman rennon tavan esiintyä julkisesti, mikä tehoaa varomattomaan katselijaan osaltaan selittäen hänen kansansuosionsa.
NETANYAHU sen sijaan ei ole pystynyt irrottautumaan ensimmäisissä tapaamisissa Obaman kanssa kokemastaan tarkoituksellisesta vähättelystä ”kolmannen maailman johtajana” maailman mahtivaltion johtajan edessä, minkä johdosta Netanyahun käytöksestä puuttuu varmuus ja itseluottamus, ”jämäkkyys”, suomeksi sanottuna, mikä leimaa hänen lausuntojaan ja vakuutuksiaan kielien tarpeettomasta päättämättömyydestä.

NETANYAHUN viesti journalisteille oli, että he ovat Obaman kanssa yhtä mieltä siitä, että heidän näkemyksensä Iranin ongelman selvittämiseksi eriävät toisistaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Obama hyväksynyt hänen käsitystään, missä mennään tällä hetkellä, mutta ettei hänkään hyväksynyt Obaman esittämää tilannekuvaa.
”Israelilla täytyy aina olla kyky puolustaa itseään, omilla kyvyillään, mitä tahansa uhkaa vastaan”, hän selitti istuessaan Obaman rinnalla. ”Israelilla on oikeus, itsenäinen oikeus, tehdä omat päätöksensä”, Netanyahu selitti. Hän sanoi Israelin keskeisen päämäärän olevan palauttaa juutalaisen kansan valvonta omasta kohtalostaan, ja että hän ”pääministerinä tulee varmistamaan, että Israel säilyttää päätösvaltansa omasta kohtalostaan.”
Hän kuitenkin antoi ymmärtää, ettei päätöstä sotilaallisista toimista Irania vastaan ole tehty.
Hän ei myöskään lupaustensa mukaan pyytänyt Obamalta merkkipaaluja, joiden ohittaminen laukaisisi sotilaalliset toimet Irania vastaan. Obama sanoi aiemmin, ettei hän niitä anna.

NATANYAHU käytti tunnettua sanallista arsenaaliaan pyrkiessään selittämään journalistien edessä, että Israelin kokema uhka Iranin taholta koskee myös Yhdysvaltoja, sillä Iranin johtajien käyttämässä retoriikassa ”USA on se suuri saatana ja Israel pieni saatana”, mutta he tarkoittavat tällä sitä, että ”me” tarkoittaa sinua ja ”sinä” tarkoittaa meitä, eli ne ovat yhtä.

OBAMA vakuutti oman lausuntonsa alussa: ”Israelin turvallisuuden takaamisemme on luja kuin kallio”, fraasi, jota hän on käyttänyt aiemminkin ja viimeksi AIPAC:in puheessaan. Hän vakuutteli, että Israelin turvallisuudella on aina USA:n takaus. Hän vakuutti keskeisen tarkoituksensa olevan estää Irania saamasta ydinasetta, ei laajentumisen hyväksyminen.
Hän toisti aiemman sanontansa. ”Sanoessani tuon minä tarkoitan sitä. Kaikki optiot ovat pöydällä.” Hän kuitenkin samaan hengenvetoon selitti, ”ettei Iranilla ole vielä ydinasetta ja että aikaa on kosolti diplomatian keinoille, mihin pääministeri yhtyy”, vastoin Netanyahun kantaa.
Netanyahu on toistanut varoitustaan, että ikkuna Iranin ydinaseen valmistumisen estämiseksi on nopeasti sulkeutumassa, mitä Obama ei näytä hyväksyvän.

2. OBAMAN suhtautuminen Iranin kysymykseen seuraa johdonmukaisesti hänen virkansa aikana omaksumaansa pyrkimystä luoda suhteita muhamettilaisiin maihin ja äärijärjestöihin, kuten Egyptin parlamenttia ja hallitusta johtavaan Muslimiveljeskuntaan, jonka vaikutusvalta on levittäytymässä Pohjois-Afrikan maihin Tunisiaan, Libyaan ja Algeriaan ja on nousemassa Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa. Koska Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto, Obaman suhtautuminen siihen on myönteinen, vaikka se on vielä terroristien listalla.

Obama taiteilee kuitenkin veitsenterällä Egyptin ja Iranin kysymyksessä, sillä ne taistelevat vaikutusvallasta Gazassa, Libanonissa ja Syyriassa Egyptin ollessa vahvoilla juuri nyt.
Loppupäätelmänä Obaman ja Netanyahun keskusteluista voitaneen todeta, että he ovat selvillä erimielisyyksistään ja ovat mukautuneet siihen kuitenkaan luopumatta omastaan. Lukemattomia avoimia kysymyksiä jää ilman vastausta, kuten: Ilmoittaako Israel USA:lle ennen iskuaan; antaako USA IAF:n koneille häiriöttömän ylilentoluvan valvomillaan alueilla ja saavatko IAF:n koneet välitankkausta ja muuta apua USA:lta Iranin matkansa aikana. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=260570

3. thedailybeast.com uutistoimisto arvioi web-sivullaan, miksi Obama vastustaa sotatoimia Irania vastaan. Andrew Bast sanoo, että syyt ovat lyhyesti kerrottuina nämä (omin lisäyksin): Obamalla on vaalivuosi, eikä hän halua uuden sodan Lähi Idässä häiritsevän kamppailua toisesta kaudesta; Sotilaalliset iskut Irania vastaan aiheuttaisivat Iranin vastahyökkäykset amerikkalaisiin kohteisiin Lähi Idässä (ja Amerikan mantereellakin); Sotatila tulisi nostamaan öljyn hinnan suhteettomiin lukemiin, mikä häiritsisi pahoin maailmantalouden orastavaa nousua; Iranin tunnettujen rikastuslaitosten tuhoaminen siirtäisi sen ydinsuunnitelmaa muutamilla vuosilla, mutta ei pystyisi keskeyttämään sitä; Sodan poliittiset vaikutukset Lähi Idässä olisivat ennalta aavistamattomat, kuten myös Kiinan ja Venäjän reaktiot sen aikana ja jälkeen. http://www.thedailybeast.com/articles/2012/02/26/obama-won-t-back-an-israeli-strike-on-iran.html
USA:n kongressin edustaja Bob Turner (R.NY) sanoi AIPAC puheessaan, että kongressin parissa on laaja kannatus sotilaallisille iskuille Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän sanoi, että USA on taistellut voittoisasti marxismin ideologiaa vastaan, mutta nyt se taistelee ääri-islamin ideologiaa vastaan, eikä Obaman hallitus ole huomannut tai tunnustanut sitä. Senaattori Mitch McConnell sanoo myös kannattavansa iskuja Iraniin, jos välttämätöntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153479#.T1XDbHn3vO0

4. JOS Syyriaa vastaan hyökätään, Iran, Syyria ja Hizbullah tulevat iskemään yhteisin voimin ei vain Israeliin, vaan myös amerikkalaisiin kohteisiin alueella, kertovat kaikkien kolmen maan uutislähteet, raportoi Reza Kahlili. Hän viittaa Iranin vallankumouskaartin ylläpitämään uutistoimistoon Mashregh News, joka raportoi, että Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä olevien lähteiden mukaan Assad julkisti torstaina salaisen käskyn, jossa hän käskee maansa armeijan vastaavan maata vastaan tehtyyn hyökkäykseen omalla vastahyökkäyksellään.
Käskyyn kuuluu kaikkien kolmen maan ohjuspatteristojen välittömät vastaiskut sekä israelilaisia että amerikkalaisia kohteita vastaan.

Kahlili (entisen CIA:n Iranin agentin peitenimi), toteaa, että vaikka länsimaissa ei tällä hetkellä ole hyökkäyssuunnitelmia Syyriaa vastaan, armeija valmistautuu sen varalle. Mashregh uutistoimisto toteaa, että Syyria on perustanut sotatoimiston, ja että samanlaiset sotatoimistot on perustettu myös Libanoniin Hizbullahin toimesta ja Iraniin, ja että ne ovat jatkuvassa yhteydessä toistensa kanssa rakennetun kaapeliverkoston kautta.
Äskettäin paljastuneitten tietojen mukaan Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei antoi Iranin Al-Quds joukoille käskyn tasapainottaa tilanne Syyriassa. Pääasiassa ulkomailla toimivien Al-Quds joukkojen komentaja Qassem Soleimani matkusti Syyriaan mukanaan 15 000 Al-Quds erikoiskoulutettujen joukkojen miestä avustamaan kapinallisten murskaamisessa.

SAMAAN AIKAAN Washington Post raportoi, että Iran on huomattavasti kiihdyttänyt sotilaallisen avun toimittamista Syyrian armeijalle. ”He ovat toimittaneet aseita, varusteita, teknistä avustusta – jopa salakuuntelulaitteita – rauhattomuuksien taltuttamiseksi”, lehden raportissa kerrotaan Iranin viranomaiseen viitaten. Iranilaiset viranomaiset ovat raportin mukaan valvoneet avustusten saapumista kohteisiinsa.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi sunnuntaina forumille, jonka otsikkona oli: ”Al-Quds (Jerusalem) julistus, Palestiinan, arabien ja muslimien pääkaupunki”, puheessaan, että alueellinen kehitys osoittaa Jerusalemin vapauttamisen olevan lähempänä kuin koskaan.
Kaksi Iranin suur-ayatollahia totesivat äskettäin, että ”maailma on pian muslimien jalkojen alla, kuten Koraani lupaa”. Suur-ayatollah Jafar Sobhani totesi: ”Koraani on hyvin selkeä todetessaan, että maailman tulevat perimään oikeamielisistä ne, jotka edustavat totuuden voimaa valheen voimaa vastaan.” Hän jatkoi, että yhtä selkeästi Koraani todistaa, että ”totuuden voimat tulevat valvomaan ja hoitamaan maailmaa ja että on olemassa vain yksi hallitus, joka hallitsee kaikkialla maailmassa.”
Kuten vuosi sitten paljastettu salainen dokumentti ”Se tuleva on täällä” osoittaa, Iranin johtajat uskovat, että laaja sota ja Israelin tuhoaminen poistavat viimeisen esteen muslimien odottaman messiaan, mahdin, saapumiseksi, mikä antaa muslimeille vallan maailmassa. http://www.wnd.com/2012/03/iran-syria-hezbollah-threaten-military-attack/?cat_orig=world

5. UUTISOTSIKOITA
- Tänään tiistaina on USA:n republikaanien presidenttiehdokkaitten edessä kohtalon hetket. Päivää kutsutaan nimellä ”supertiistai”. Silloin on jaossa 437:n valitsijamiehen valinta kymmenessä osavaltiossa: Ohio, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia, Oklahoma, Tennessee sekä Idaho, Pohjois-Dakota ja Alaska. Tullakseen valituksi taistelemaan Obaman kanssa presidentin paikasta ehdokas tarvitsee 1 144 edustajaa. Mitt Romney johtaa 233 edustajalla, Rick Santorum 92, Newt Gingrich 33 ja Ron Paul 25. Presidenttiehdokas nimetään Tampassa, Floridassa, elokuussa. Iranin ydinase ja Israelin suhteet ovat nousseet voimallisesti jokaisen ehdokkaan vaalipuheisiin. http://www.wnd.com/2012/03/knock-out-punch-or-split-decision/
- Venäjän presidentin vaalien yhteydessä on tehty tuhansia valituksia vaalivilpeistä ja -rikoksista, mutta eivät USA:n vastaavat vaalit ole olleet puhtaita. WikiLeaks julkisti sopivasti vaalivuonna haltuunsa hankkimiaan viestejä, joiden perusteella demokraatit syyllistyivät Ohion ja Philadelphian alueilla vaalitulosten räikeään peukaloimiseen ilmeisesti tuhoamalla vaalilaatikoita vuoden 2008 presidenttivaalien yhteydessä. Edelleen niissä paljastuu, että pastori Jesse Jacksonille maksettiin kätevä kuusi-numeroinen summa dollareita siitä hyvästä, että hän piti suunsa kiinni Obamasta, jota hän ei voinut sietää. USA:ssa on herättänyt kummastelua journalisti 43-vuotiaan Breitbartin mystinen kuolema päivänä, jolloin hänen oli tarkoitus julkistaa Obaman Harwartin ajan video, joka kertoo hänen suhteistaan marxilaisiin ja alamaailmaan. http://www.wnd.com/2012/03/wikileaks-reveals-democrat-2008-election-crimes/ , http://www.wnd.com/2012/03/michael-savage-was-breitbart-assassinated/
- WND tarkastelee tilannetta, mikä syntyisi siinä tapauksessa, että Obamaa vastaan nousseet epäilykset ja tutkimukset, joista Arizonan Maricopa-alueen poliisipäällikön, sheriffi Joe Arapaion kuukausimääriä kestäneet tutkimukset jatkotutkimuksineen osoittaisivat, että Obama valittiin presidentiksi rikollisin perustein. Artikkelissa todetaan, että presidentin virkaa nousisi hoitamaan silloin kongressin puhemies John Boehner, R-Ohio, siihen saakka kunnes uusi on valittu. http://www.wnd.com/2012/03/say-it-aint-so-joe-boehner-as-president/
- Syyrian valtion valvomissa sairaaloissa kidutetaan potilaita, kuten salaiset videot osoittavat. Aiemmin on kerrottu, että turvallisuusmiehet etsivät sairaaloista aktivisteja, joita viedään salaisiin paikkoihin tai ammutaan heti sairaalan ulkopuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153480#.T1Xd73n3vO0
- Elon Moreh juutalaisyhteisön vartija havaitsi eilen kahden arabin lähestyvän ja meni tarkastamaan. Arabit pakenivat läheiseen Azmut arabikylään. Vartija kutsui paikalle turvallisuusjoukkoja, jotka yhdessä vartijan ja pataljoonan suuruisen sotilasjoukon kanssa menivät arabikylään ja löysivät etsimänsä kaksi arabia, He olivat aseistautuneet suurille veitsillä, he olivat tulleet Balatan pakolaisleiristä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153447#.T1Xeh3n3vO0
- Pitkällä puukolla varustettu arabinainen yritti päästä Emanuelin juutalaisyhteisöön. Poliisi pidätti hänet yhteisöä suojaavan panssariaidan läheltä tiistaiaamuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153486#.T1Xfknn3vO0
- Libanonissa ilmestyvä Daily Star raportoi, että Syyrian armeija oli pidättänyt 13 ranskalaista sotilasta. Ranskan viranomaiset ovat kiivaasti kieltäneet, että ranskalaisia sotilaita olisi Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153458#.T1XgN3n3vO0
- Iran on luvannut päästää IAEA:n tarkastajat Parchin sotilastukikohtaan tarkastamaan epäilemäänsä suurta lieriötä, jota he uskovat Iranin käyttäneen ydinreaktion testeissä. IAEA:n raportin mukaan sillä on voimakkaita todisteita, että Iran rakentaa ydinpommia. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-iran-to-grant-un-watchdog-access-to-suspected-nuclear-site-1.416793
- Lauantaina kadonnut varusmies löydettiin eilen valppaan siviilin silmin Eilatista. Hänellä ei ollut mitään hätää.

Monday, March 05, 2012

MAANANTAI 05.03.12

1. USA:N presidentti Barack Hussein Obama piti eilen puheensa AIPAC:in konferenssissa heti presidentti Shimon Peresin puheen jälkeen. Obaman puhe oli sävyltään juuri sellainen, kuin mitä häneltä odotettiin presidentin vaalivuonna, jolloin juutalaisten äänet ovat tärkeitä. Obama vakuutti, ettei hän kainostele turvautumaan sotilaallisiin toimiin Irania vastaan, jos sille asetetut kovennetut sanktiot eivät tuota tulosta, eli kuten hän totesi: ”En minulla ole laajentumispolitiikkaa. Minun politiikkani on estää Irania saamasta ydinasetta”, hän vakuutti. ”En epäröi käyttää voimaa, kun se on tarpeellista Yhdysvaltojen ja sen intressien puolustamiseksi”. Toiseksi hän selitti, että Iranin tulisi tiedostaa USA:n päättäväisyys, kuten ”heidän ei tulisi myöskään epäillä Israelin itsenäistä oikeutta tehdä omat päätöksensä, mitä maan turvallisuuden puolustaminen vaatii”.

OBAMA kuitenkin sekoitti korttipakkansa uudelleen todetessaan, ”ettei Iranilla ole vielä ydinasetta, joten aikaa on vielä kylliksi neuvotteluille”. Tähän lausuntoon sisältyy vaarallinen kompa: Israelin huolena on ollut kaiken aikaa, että Iran käyttää neuvotteluja ajan voittamiseksi saadakseen ydinsuunnitelmansa tasolle, jossa sen ydinase voidaan rakentaa valmiiksi. Tämän olettamuksen ainoa epävarma tekijä on epätietoisuus, onko Iranin mullah-hallitus tehnyt päätöksen ydinaseen rakentamiseksi? Virallista ilmoitusta ei siitä ole saatu Iranin hallitukselta, mutta sen vakuutukset ydinsuunnitelman rauhanomaisesta päämäärästä ovat herättäneet epäilyksiä uraanin rikastuslaitosten ylisuuren kapasiteetin vuoksi vain sähkön tuotantoa varten. Tämä epävarmuustekijä poistuisi sillä, että Iran suostuisi avaamaan ydin-ohjelmansa kansainvälisen valvontaelimen IAEA:n tarkastajille. Jos Iranilla ei ole mitään salailtavaa tällä sektorilla, miksi tämä salailu ja peittely-yritykset maanalaisine tiloineen? Päivän uutiset kertovat, että Pohjois-Korea suoritti ydinkokeen Iranin puolesta 2010. Tämän mukaan Iranin ydinase on valmis ja sen arsenaalia laajennetaan.
Obaman toteamuksen riittävästä ajasta neuvotteluille kuulijat ottivat vastaan hiljaisuudella.

OBAMA käytti osan puheajastaan vakuuttaakseen, miten ”Israel-ystävällinen hänen hallituksensa on ollut, enemmän sitä kuin yksikään USA:n edellinen hallitus”. Hän luetteli toimia, jotka hänen mielestään ovat osoituksena tästä. Hän myös vakuutti säilyttävänsä Israelin teknisen ylivallan sotatekniikan alueella suhteessa naapurimaihin, minkä hän sanoi takaavan Israelin turvallisuuden vihamielisessä ympäristössä. Tämä kaikki on syytä ottaa vastaan syvällä kiitollisuudella toivoen, että näin jatkuu tulevaisuudessakin. Johtajien olisi kuitenkin syytä muistaa kansan parissa muodostunut toteamus, että oma kehu löyhkää. Jotkut kommentaattorit totesivatkin, että teot ovat tärkeämpiä kuin sanat.
Presidentti Obama kehotti niitä, jotka innokkaina puhuvat sodasta, pitämään pienempää suuta ja hillitsemään äänenkäyttöään. Hän sanoi tällaisen retoriikan hyödyntävän Irania, koska sodanpelko nostaa öljyn hintaa ja lisää sen öljytuloja. EU-maitten öljyntoimitukset Iranista ovat kiihtyneet niiden tuottaessa 46 % öljystään Iranista saudien 49 %:ia vastaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi olevansa tyytyväinen Obaman puheeseen. Heidän väliset keskustelunsa maanantaina Valkoisessa Talossa keskittynevät aikataulukysymyksiin ja käytettävissä olevan ajan määrittelemiseen suhteessa Iranin vastaisiin pakotetoimiin. Israelin toivomuslistalla on niiden koventaminen suhteessa käytettävissä olevaan aikaan.
Presidentti Peres ylisti puheessaan presidentti Obamaa kutsuen häntä ”suureksi presidentiksi” ja syytäen hänelle kiitoksia Israelin suurimpana ystävänä. Lieneekö Peresin sanavalintaan vaikuttanut lupaus ”USA:n Presidentin Vapauden kunniamerkistä” tai vain ikääntyneen miehen asteittainen irtaantuminen karusta todellisuudesta.
Peres totesi puheessaan, että ”Israelin päämääränä on rauha, mutta jos se pakotetaan sotaan, se tulee voittamaan sen”. Hän totesi Iranin pyrkivän Lähi Idän hallintaan, mutta että se täytyy estää – mihin Obamakin viittasi – kuten myös sen ydinaseen valmistaminen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=260423
Obaman puhe AIPAC:n konferenssissa on alla olevassa linkissä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=260434

2. USA:n presidentinvaalien kolme johtavaa republikaanien ehdokasta esittävät omat puheenvuoronsa AIPAC:n konferenssissa huomenna tiistaina, eli sopivasti Obaman ja Netanyahun lähes ”historiallisiksi” luonnehdittujen maanantain keskustelujen jälkeen. Tämä siksi, että ne voivat muuttaa maailman kuvaa ja kehitystä.
Vaihtelevasti johtavassa asemassa oleva Mitt Romney ei silotellut sanojaan: ”Asia on käsittääkseni varsin yksiselitteinen. Jos Obama valitaan toiselle kaudelle, Iran tulee saamaan pomminsa, ja maailma tulee siinä tapauksessa muuttumaan.” Romney totesi tämän puhuessaan Snellvillessä Georgiassa siitä julkistetun raportin mukaan.

Republikaaninen johtavat ehdokkaat USA:n presidentin vaaliehdokkaiksi Mitt Romney, Rick Santorum ja Newt Gingrich esiintyvät AIPAC:in konferenssissa huomenna tiistaina.
Romney totesi AFP:n mukaan ilmeisesti Obaman konferenssissa pitämän puheen innoittamana, että Obama on epäonnistunut vakuuttamaan kansalle päätöksestään asevoimien käyttämisestä yhtenä optiona sanktioitten ohella, mutta vakuutti, että ”jos/kun minut valitaan presidentiksi, minä tulen pitämään pöydällä sotilaalliset optiot – kuten myös nuo purevat sanktiot ja tulen saattamaan ne voimaan”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=260480

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas selvitteli tuntemuksiaan Fatahin ja Hamasin välisistä suhteista sunnuntaina Al-Jazeeran haastattelussa todeten, että vaikka hän ei vieläkään tiedä, mitä Hamasin sisällä liikkuu, hänen käsittääkseen Fatahin ja Hamasin välillä ei ole erimielisyyksiä, koska ”me olemme saavuttaneet sopimuksen yhteisestä puolueohjelmasta ja hengähdystauosta (truce) Israelin kanssa. Me sovimme rauhallisesta ajasta ei vain Gazassa mutta myös Länsirannalla”, hän totesi.

ABBAS sanoi haastattelussa, että he sopivat myös aseettomasta vastarinnasta Israelia vastaan, Palestiinan valtion perustamisesta 1967 sotaa edeltäville rajoille, ja että ”rauhan-keskustelut jatkuvat, jos Israel lopettaa setlementtien rakentamisen ja hyväksyy ehtomme.”
Abbas vakuutti, ettei Fatahin ja Hamasin välillä ole todellisia poliittisia ongelmia. Hän selitti, että Qatarissa neuvotellun yhteishallituksen muodostamista siirrettiin Hamasin sisäisten erimielisyyksien vuoksi. Hän sanoi Hamas-johtajan Khaled Mashaalin pyytäneen siirtoa.
Abbas halusi leikkiä nöyrää miestä todeten, ettei hän halunnut pääministerin tehtäviä, mutta suostui siihen Mashaalin tukemana uskoen voivansa johtaa väliaikaista hallitusta, jonka ministerit ovat sitoutumattomia teknokraatteja tehtävänään valmistella vaaleja ja uudelleen rakentaa Gazan kaistaa. Hän ei uskonut kuten ei Mashaalkaan hänen nimityksensä pääministeriksi aiheuttavan ristiriitoja, mutta jos niin käy, hän on valmis luovuttamaan.

PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi olevansa masentunut, koska ”he ovat menettämässä Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan”, mutta sanoi toivovansa silti, että sovinto löytyy Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa. Hän totesi, että 132 maata on tunnustanut Palestiinan valtion, ja että 107 maata tuki PA/PLO:n hakemusta UNESCO:n jäseneksi, vaikka sen sääntöjen mukaan vain valtioilla on oikeus saada täysjäsenyys. Joku siirsi tietoisesti rajapyykkejä.
Abbas ei voinut olla letkauttamatta, että ”rakensipa Israel setlementtejä tai ei, ne ovat laittomia”, mikä on suuri valhe, sillä Kansainliiton päätöksen mukaan, jonka YK vahvisti, koko maa Jordanjoesta Välimereen kuuluu juutalaisten kansalliseen kotimaahan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260473

4. UUTISOTSIKOITA
- Abbas sanoo laativansa kirjettä, jota JP kutsuu ”kaikkien kirjeitten äidiksi”, nuorten rakastavaisten tai puheyhteytensä menettäneitten aviopuolisoitten tapaan, jossa hän selvittelee, mikä meni pieleen Oslon sopimusten toteuttamisessa. Hän aikoo lähettää kirjeensä – varovaisena miehenä ei suoraan Netanyahulle vaan - välikäsien kautta ensin YK:n pääsihteerille, USA:n ja EU:n johtajille ja sitten myös Netanyahulle. Kirjeen sisällöstä tihkuneitten tietojen mukaan Abbas asettaa Oslon accordien epäonnistumisen yksin Israelin harteille, koska ”se jatkaa setlementtien ja Jerusalemin rakentamista eikä hyväksy 1949 aselepolinjoja rajoiksi”. PA:n hallitus käsittelee kirjeen sisältöä keskiviikkona. Saudilehden Al-Arabiya mukaan kirjekuriirina ”kirjekyyhkynä” toimii Jordanian pääministeri Nasser Judeh. PA:n ”ulkoministerin” Riyad Malikin mukaan Israelia syytetään siinä, ”ettei se ole suorittanut sille Oslon sopimuksissa asetettuja velvoitteita, kuten PA on tehnyt, eikä siten halua rauhaa PA:n kanssa”. Netanyahun vastaus kirjeeseen ratkaisee, jatketaanko keskusteluja, Malik selittää. Netanyahu saa Abbasin kirjeen palattuaan Amerikan matkaltaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=260436
- Ammanista tulleiden tietojen mukaan Assadin joukot joutuivat kapinallisjoukkojen väijytykseen aiheuttaen rajuja taisteluja armeijan ja Vapaa Syyria joukkojen välillä lähellä Jordanian rajaa. Armeijan panssarit tulittavat asuinalueita Deraan kaupungissa. Vapaan Syyrian Armeijan johto sanoo antaneensa käskyn kiihdyttää iskuja Assadin armeijan joukkoja vastaan maan itä- ja eteläosassa paineen hellittämiseksi Homsissa ja muualla maassa. ”Assadin armeija käyttää 14 mm:n ilmatorjunta-aseita kapinallisia vastaan”, toteavat aktivistien edustajat. Assadin panssareita on edelleen Deraassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=260474
- Jos yhdistämisneuvottelut Kyproksen ortodoksien ja Turkin valvoman Kyproksen muslimien välillä epäonnistuvat, Turkki harkitsee Kyproksen pohjoisosan liittämistä valtioonsa, kertoo Turkin Euroopan asiain ministeri Egemen Bagis Turkin kyprokselaiselle lehdelle. Saari jaettiin 1974, ja YK on siitä lähtien kehottanut osapuolia sopimaan saaren yhdistämisestä, mutta neuvottelut etenevät hitaasti. Bagis totesi, että yhdistämisen ohella vaihtoehtoina ovat kahden itsenäisen valtion perustaminen tai saaren pohjoisosan liittäminen Turkkiin. Saaren eteläosa on itsenäinen valtio ja EU:n jäsen. Se saa EU:n presidentin valtuudet vuorollaan heinäkuussa, minkä johdosta yhdistämisneuvotteluja siirretään toimikauden jälkeen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=260433
- Tel Avivissa elokuussa 2011 kahdeksaa ihmistä haavoittanut 25-vuotias palestiinalainen Mohammed Sufan ei ensin myöntänyt, että hänen tekonsa liittyi terrorismiin, mutta myöntyi lopulta poliisin havaintoihin. Hän ajoi varastamallaan henkilöautolla ensin poliisin ja siviilien yli ja lopulta hyökkäsi ohikulkijoitten kimppuun haavoittaen heitä veitsellään. Hän on kotoisin Nablusista. Puukotukset tapahtuivat Haoman 17 klubin ulkopuolella Tel Avivin eteläosassa. Yksi haavoittuneista on kriittisessä ja kaksi muuta kohtalaisessa kunnossa. Toinen Israelin arabi Mohammed Biari, 21-vuotias, sai syytökset siksi, ettei hän estänyt puukotuksia, vaikka tiesi siitä. Syytteet heitä vastaan luettiin Tel Avivin alueoikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153416#.T1R82Xn3vO0
- Satoja ihmisiä osallistuu 19-vuotiaan asevelvollisen Eshel Silbersteinin etsintöihin, hänen kadottuaan ollessaan matkalla kodistaan armeijan yksikköönsä. Hän on ollut kateissa lauantaista lähtien. Häntä koulutettiin lentovoimien pilotiksi. Hänen kotinsa on maan pohjoisosassa. Poliisi ei halua uskoa, että hänen katoamiseensa liittyy kansallisia intressejä, eli että hänet olisi siepattu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153410#.T1SAe3n3vO0
- Israel ja Kypros solmivat sopimuksen merenalaisen sähkökaapelin rakentamiseksi maitten välille. Kyproksesta kaapeli jatkaa edelleen Kreikkaan ja sieltä muihin EU-maihin, eli Israel liittyy Euroopan sähköverkostoon. Kaapelin asennus valmistuu 2016, sen pituus on 287 km, ja se upotetaan km. 2000 metrin syvyyteen. Kaapelin kapasiteetti on 2000 MW. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153437#.T1SCnnn3vO0

Sunday, March 04, 2012

SUNNUNTAI 04.03.12

1. USA:N presidentti Barack Obama määritteli The Atlantic makasiinissa antamassaan haastattelussa näkemyksensä Iranin tilanteesta ja varsinkin sen ydinteollisuuden tilasta. Haastattelu on tärkeä hänen maanantaina 05.02.2012 Israelin pääministeri Benyamin Netanjahun kanssa käymiensä keskustelujen kannalta, joiden oletetaan olevan heidän viimeisensä ennen USA:n presidentinvaaleja marraskuussa tänä vuonna. Toivottavasti ja hyvin luultavasti Netanyahu tutustuu huolella haastatteluun, koska Obaman näkemykset voivat poiketa niistä, joita Israelin johto omiin tietoihinsa perustuen pitää oikeina.

Obaman haastattelu julkaistiin ”The Atlantic” makasiinissa toinen päivä maaliskuuta.
Hän selitti haastattelussa, ettei Iran ole vielä saanut ydinasetta, ja että sillä on vielä pitkä matka sen valmistamiseen, mikä antaa USA:lle runsaasti harkinta-aikaa.
Hän vakuutti haastattelijalle, että Israelin johto on hänen kanssaan samaa mieltä.
Debkafilen artikkelissa todetaan, ettei tämä lausunto pidä yhtä tosiasiain kanssa.
Artikkelissa viitataan IDF:n entisen sotilastiedustelun johtajan Amos Yadlinin lausuntoon, joka julkaistiin New York Time-lehdessä torstaina 01.03., jossa hän sanoo tähän tapaan: ”Pyyntö Israelin johtajille mukautua Amerikan aikatauluun ja antaen siten Israelille avoinna olevan ikkunan sulkeutua, asettaa Washingtonin Israelin turvallisuuden takaajaksi – suunnaton uskon hyppäys israelilaisille Iranin uhkaavan ydinpommin varjossa.”

DF:n artikkelissa todetaan, että nämä mielipiteet edustavat periaatteellista erimielisyyttä presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun näkemysten välillä vain kolme päivää ennen johtajien tapaamista Valkoisessa Talossa päättääkseen, miten ja koska estää Irania nousemasta ydinasekerhoon.
Obama vakuutti haastattelussa, että USA on päättänyt, ettei Iran tule saamaan ydinasetta, ja lisäsi: ”Enkä puhu pehmosia – Kun USA sanoo, ettei ole hyväksyttävää, että Iran saa ydinpommin, se tarkoittaa sillä täyttä totta”, tarkoittaen ettei USA:n politiikka ole muuttunut. Obama vakuutti tämän jälkeen Iranin vastaisten sanktioitten ja rajoitusten toimivan.
DF:n artikkeli tähdentää, että Obaman haastattelun ja USA:n muitten johtajien viimepäivien kovat puheet USA:n päättäväisyydestä Iranin ydinaseen estämiseksi on tarkoitettu Israelin johtajien ja AIRPAC:n konferenssiin kokoontuvan 14 000:n kokousvieraan mielipiteitten pehmittämiseksi.
Konferenssi alkaa 04.03., ja Obama osallistuu siihen pitäen puheen, jossa hän esittänee tarkemmin näkemyksiään USA:n Irania koskevista suhteista.

DF:n artikkelissa todetaan, että Obama vähättelee erimielisyyksiä USA:n ja Israelin välillä, ja pyrkii esittämään asiat ikään kuin niistä olisi sovittu välittämättä Israelin poliittisten, sotilaallisten ja tiedustelujohtajien sekä turvallisuus asiantuntijoitten eriävistä lausunnoista.
Yadlin sanoi asian näin: ”Päätöksenteon aika on silloin, kun Iran aloittaa ydinlaitostensa sijoittamisen turvaan onnistuneilta iskuilta, mitä Israelissa kutsutaan immuniteetiksi”. Israelin turvallisuusmiehet arvioivat, että Iran on toisella ellei kolmannella asteella laitostensa sijoittamiseksi suojattuihin tiloihin ja immuniteetin verhoamiksi. Uutiset kertoivat jo pari viikkoa sitten, että Iran on aloittanut uraaninrikastamisen siirtämiseksi Fordon maanalaisiin tiloihin.
Netanyahu on aiemmin pyytänyt Obamaa määrittelemään punaiset varoituslinjat, joiden ylittäminen tietäisi sotaa, mutta Obama kieltäytyi. Nyt Netanyahu sanoo, ettei hän edes pyydä niitä. Yadlin toteaa, että USA:lla on kaikki edellytykset estää Irania saamasta pommia, mutta viivyttelee sitovien päätösten tekemistä lukuisista varoituksista huolimatta. http://www.debka.com/article/21788/

2. Pääministeri Benyamin Netanyahu selvitteli omaa näkemystään Iranin ydinaseesta ja sen valmistumisen estämisestä tavatessaan Ottawassa Kanadan pääministeri Stephen Harperin, joka kaikissa käänteissä osoittaa harvinaista lämpöä ja ymmärrystä Israelia kohtaan.
Netanyahu selitti tähän tapaan: ”Juuri nyt Iran tuntee taloudellisten sanktioitten painon, ja se voi pyrkiä helpottamaan painostusta suostumalla neuvotteluihin.” Netanyahu vakuutti Israelin pyrkivän ratkaisemaan Iranin ongelman rauhanomaisesti, mutta varoitti samalla, että ”Iran täytyy pystyä estämään neuvottelujen käyttämisestä ajan voittamiseksi ydinsuunnitelmansa edistämiseksi, eikä tule taas kerran joutua tähän ansaan”.
NETANYAHU selitti, että Iranin tulee alistua määrättyihin vaatimuksiin ennen neuvottelujen aloittamista: Sen täytyy purkaa uraanin rikastuslaitoksensa Fordossa, Qomin lähellä.
Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen kaikkialla maassa, ja sen täytyy luovuttaa kaiken yli 3.5 %:n tasoon rikastamansa uraanin.
”Mikään vähempi kuin tämä antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinohjelmaansa toisilla keinoilla, mitä ne ovat tehneet tähän saakka”, hän selitti.
Netanyahun lausunto tulee aikana, jolloin Iranin johto on vihjaillut voivansa aloittaa uudelleen keskustelut länsimaitten ja IAEA:n kanssa, ilmeisesti kovien sanktioitten vuoksi.
Netanyahu kielsi olettamukset, että hän pyytäisi Obamaa asettamaan uudet punaiset linjat, joiden ylittäminen aiheuttaisi USA:n vaatimusten kovenemisen. Hän selitti, että sellaisten linjojen vaatiminen rajoittaisi Israelin vapauden itsenäisiin päätöksiin, eikä hän halua sitä.

KANADAN pääministeri Stpephen Harper sanoi maansa kannattavan Iranin ydinaseen rakentamisen estämistä, mutta kehotti käyttämään kaikki mahdolliset keinot ongelman ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Hän sanoi täysin ymmärtävänsä Israelin oikeuden puolustautua sen olemassa oloa uhkaavaa vaaraa vastaan itsenäisenä, juutalaisena valtiona.
Netanyahu käytti kaikkia positiivisia ja kiitteleviä termejään ilmaistakseen kiitollisuutensa saamastaan lämpimästä vastaanotosta ja ennen kaikkea Kanadan antamasta tuesta Israelille, mikä on osoittautunut entistä harvinaisemmaksi maailmassa.
Netanyahu on Ottawassa vielä maanantaiaamuna ja kuuntelee siellä Obaman pitämän puheen AIPAC:in konferenssissa ennen tapaamistaan Kanadan juutalaisjohtajia ja maan opposition edustajia. (JP, Herb Keinon)

3. PA:n johto luimistelee edelleen kaikkia pyyntöjä ja vaatimuksia vastaan tulla yhteisen neuvottelupöydän ympärille Israelin kanssa.
Armeijan radion mukaan PA esitteli uudet vaatimuksensa, joihin Israelin tulee suostua pitävästi ennen minkäänlaisten keskustelujen aloittamista.
Raportti perustuu Al-Arabiya verkoston julkistamiin tietoihin, joiden mukaan Israelin tulee suostua 1967 sotaa edeltäviin 1949 aselepolinjoihin Palestiinan valtion rajoiksi vähäisin maan vaihdoin samansuuruisina Israelin sisällä; lopettaa kaikki rakennustoiminta Juudean ja
Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöissä.

JERUSALEMIN itäosilla PA tarkoittaa useita lähiöitä, jotka Israel liitti valtioonsa 1967 puolustussodan jälkeen ja on rakentanut niistä kukoistavia uusia lähiöitä, jotka liittyvät oleellisesti pääkaupungin kokonaiskuvaan.
Edelleen PA vaatimuksena on kaikkien Israelin tuomioistuinten eri pituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomitsemien terroristien vapauttaminen, antaen etusijan ennen 1993 tuomituille.
Raportin mukaan PA esittelee vaatimuksensa ensin USA:n hallitukselle ja sen jälkeen Israelille. PA on järjestelmällisesti kieltäytynyt neuvotteluista Netanyahun hallituksen kanssa sen kolmivuotisen hallitusvallan aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153378#.T1MfJnn3vO0
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaa taas kerran peruuttaa Oslon sopimukset ja vaatia uusia sopimuksia Israelin kanssa, ellei Netanyahu suostu hänen kaikkiin esittämiinsä vaatimuksiin ennakkoehtoina rauhankeskustelujen jatkamiseksi. Jordanian pääministeri Nasser Judah välittää Abbasin asiaa koskevan kirjeen Israelille, EU:lle ja YK:lle.
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kuitenkin kiistää sellaisen kirjelmän olemassa olon, ja kutsuu tietoja siitä vain huhuiksi ilman todellisuutta.
PA on toistamiseen varoittanut lopettavansa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa, mutta sen taustalla voi olla halu rauhoittaa Hamasia, joka vaatii sitä edellytyksenä yhteishallitukselle.
PA tullee jatkamaan yrityksiään saada valtionsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153386#.T1MidHn3vO0
ynetnews.com kertoo, että Abbasin kirje Israelille ja kvartetin jäsenille osoittaa joko epätoivoa tai uhkavaatimusta, viimeisenä mahdollisuutena alistua PA:n vaatimuksiin, tai PA turvautuu mihin tahansa Israelin vastaiseen optioon, ellei Israel jousta maaliskuun aikana. Uhkauksen mukaan PA käyttää kaikkia YK:n järjestöjen antamia kanavia Israelin vastaisissa toimissaan, ja uusii valtiohakemuksensa YK:ssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4197303,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
- Assad antoi sotilasjohtajilleen käskyn valmistautua iskemään ohjuksillaan Israeliin, jos Syyriaa vastaan hyökätään. Uutinen julkistettiin jordanialaisella ”Our Countrys News” web-suvilla perjantaina. Artikkelin mukaan Assad tapasi armeijan johtajia salaisessa kokouksessa viime torstaina. Assad kehotti iskemään varsinkin Israelin sotilaskenttiä vastaan. Syyriaan perustetussa tilannekeskuksessa ovat mukana Syyrian, Iranin ja Hizbullahin sotilasedustajat. Samanlainen tilannekeskus on avattu Hizbullahin toimesta Libanonissa sekä Iranissa. Niiden tarkoituksena on koordinoida Israelin vastaiset iskunsa. Hizbullah rakensi oman maanalaisen tietoliikennekaapelin Libanoniin, josta se on yhteydessä vastaavaan Syyriassa ja edelleen Iraniin. Israelin armeijan upseerit ja puolustusministeriön johtajat ovat varoitelleet, että Assadin hallituksen kaatuessa Syyrian ohjus- ja massatuhoaseet voivat joutua Hizbullahin käsiin. Iran on kiihdyttänyt aseitten toimituksia Assadin armeijalle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153392#.T1Mncnn3vO0
- Gazan terroristit ampuivat viisi rakettia sapatin aikana Israeliin. Ne putosivat Eshkolin alueille aiheuttamatta taloudellista ja fyysistä vahinkoa. Rakettituli oli alkanut jo perjantaina, mutta osumatarkkuus oli yhtä heikko silloinkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153382#.T1Mqa3n3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh syytti Egyptiä jatkuvista häiriöistä kaasuntoimituksissa, mikä aiheuttaa katkoksia alueen sähkönjakelussa. Gazan ainoa sähkövoimala toimii tuotetun polttoaineen varassa. Egypti tarjoutui viemään polttoainetta Gazaan Israelin kautta, mutta Hamas kielsi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153389#.T1MrXHn3vO0
- USA:n virkailijat kertovat, että Iran on kiihdyttänyt aseitten ja ammusten toimituksia Assadin armeijalle Syyriaan kapinallisten vastarinnan lopulliseksi murskaamiseksi. Punainen Risti on yrittänyt saada lupaa päästä Homsin lähiöön, mutta armeija ei ole halukas sallimaan ulkomaalaisten pääsyä kaupunkiin. Syyrian viranomaisen Kassam Salimanin mukaan Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkoja on saapunut Syyriaan, jossa ne seuraavat tilannetta Damaskoksen tilannehuoneesta (war room) käsin. Näitä ”mustapartaisia miehiä” on nähty Syyriassa jo viikkojen ajan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-iran-boosting-syria-military-aid-amid-escalating-crackdown-1.416336
- Viikonvaihteen runsaat sateet nostivat Kinneretin vedenpintaa 20 sm, ja sateitten alkamisesta lähtien 30 sm. Jerusalem sai sateita 168 mm, Ariel 93 ja Tel Aviv 58 mm. Maan pohjoisosaan satoi runsas lumipeite, ja tulvia on esiintynyt monin paikoin. 7-vuotias tyttö joutui veden kuljettamaksi Samariassa, ja vaikka hänet saatiin elävänä ylös, hän kuitenkin menehtyi. http://www.haaretz.com/news/national/kinneret-rises-20-centimeters-after-israel-s-stormy-weekend-1.416339
- Venäjältä tulleet kylmät tuulet lumisateineen yltyivät paikoin puuskaisiksi myrskyiksi, jotka kaatoivat puita ja sähköpylväitä varsinkin ranta-alueilla. http://www.haaretz.com/news/national/storm-wreaks-havoc-on-israeli-streets-knocking-over-trees-1.415554