Friday, May 27, 2011

PERJANTAI 27.05.11

1.EU:N vaikutusvaltaisimpien maitten johtajat ovat valikoivasti ilmoittaneet tukevansa USA;n presidentti Barack Obaman näkyä Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi. Sekä Englannin pääministeri David Cameron että Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy sanovat kannattavansa Obaman esitystä Israelin vetäytymiseksi 1949 aselepolinjoille vähäisin tarkistuksin, mutta eivät tue samalla tavoin muita kohtia esityksessä. Sarcozy ilmoitti tästä G-8 maitten kokouksessa Deauvillessä Rankassa torstaina ja lisäsi, että ”Fatahin ja Hamasin välinen sovintosopimus tarjoaa hyvät mahdollisuudet edetä rauhan-suunnitelmien toteuttamiseksi, mitä palestiinalaisryhmien välinen hajanaisuus on tähän saakka estänyt”. Hän pitää sopimusta hyvänä merkkinä selittämättä, miten se sopii kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen Hamasille Israelin tunnustamisesta, luopumiseen väkivallan käyttämisestä sekä aiempien sopimusten hyväksymiseen, mistä Hamas kieltäytyy.

RANSKAN ulkoministeri Allain Juppe vierailee Israelissa keskiviikosta alkaen Lähi Idän kiertueellaan. Sarcozy sanoi, että Juppe tuo mukanaan viestin sekä Israelille että PA:lle, jossa painotetaan rauhan saavuttamisella Lähi Itään olevan kiire, sillä ”aika työskentelee terrori-järjestöjen hyväksi”, kuten hän sanoi. Sarcozy lisäsi kuitenkin, ettei rauha Israelin ja PA:n välillä ole mahdollinen, ellei Hamas tunnusta Israelia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222456

2. FATAHIN virkailija Nabil Shaath vieraile eilen Gazassa, jonne hän meni Erez-terminaalin kautta, joka on suljettu normaaliliikenteeltä. Hän on ensimmäinen korkea Fatahin virkailija, joka sai luvan ja uskalsi matkustaa Gazaan, sen jälkeen kun Fatah ja Hamas solmivat sovintosopimuksen kuukauden alkupuolella. Abbas on tarjoutunut matkustamaan sinne, mutta hänen matkasuunnitelmansa on turvallisuussyistä hyllytetty.

SHAATH kertoi journalisteille Gazassa, että Abbas on lujasti päättänyt rakentaa uudelleen Gazassa tuhotut asunnot, kuten sovintodokumentti määrittelee. Samalla hän vakuutti, että yhteistoimintaa Fatahin ja Hamasin kanssa lujitetaan ja rakennetaan huolimatta vastustuksesta, mitä se on herättänyt Israelissa ja USA:ssa. Hän selitti, ettei Palestiinan valtiota voida perustaa ilman yhteistoimintaa palestiinalaisjärjestöjen kesken.
”Me olemme päättäväisiä ja me jatkamme, koska se on kansallisten ja strategisten intressien mukaista. Ilman sitä emme kykene vapauttamaan Palestiinaa emmekä perustamaan Palestiinan valtiota”, hän selitti.
Shaath sanoi, että Abbas suunnittelee vierailua Gazaan, mutta ajankohta on auki. Hän sanoi tuovansa viestin Abbasilta Gazan palestiinalaisjärjestöille, joiden kanssa hän keskustelee tilanteiden kehittymisestä sekä PLO:n esityksestä YK:lle Palestiinan valtion perustamiseksi.

PA:N entinen (?) rauhankeskustelija Saeb Erekat esitti kärkevää arvostelua uuden juutalaislähiön perustamiseksi Jerusalemin itäosaan Ras al-Amud arabilähiöön. Maale Hazeitim lähiöön tulee ensi vaiheessa 60 juutalaista kotia. Lähiön perustamisjuhlallisuudet pidettiin eilen runsaiden kutsuvieraiden juhlistaessa tilaisuutta.
Erekat maalaili uhkakuvia selittäen, ”ettei uusi lähiö pelkästään häiritse yrityksiä rauhan-keskusteluihin, vaan vahvistaa muiden asukkaiden diskriminointia ja tuo äärisuunnan edustajia keskelle arabiasutusta”.
Tunnettuun ja tulokselliseksi havaittuun arabitapaan Erekat vaati, että ”kansainvälinen yhteisö estää juutalaisten laittomat ja kansainvälisen lain vastaiset juutalaistamistoimet Jerusalemin itäosassa”, joita hän kutsuu ”tosiasioitten rakentamiseksi ja kansainväliseksi rikokseksi”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222393

3. ISRAELIN vasemmiston edustajat, niiden mukana tunnettuja julkisuushenkilöitä, joita voitaisiin kutsua Israelin ”viidenneksi kolonnaksi”, lähettivät ”avoimen kirjeen Euroopan maitten johtajille kehottaen heitä tunnustamaan Palestiinan valtion ilman neuvotteluja sekä tukemaan PLO:n esitystä YK:lle syyskuussa sen perustamiseksi YK:n päätöksellä”.
He kutsuvat sellaista valtiota ”itsenäiseksi Palestiinan valtioksi, jonka rajat perustuvat 1967 sotaa edeltäviin linjoihin”. Kirjelmän allekirjoitti noin 20 tunnettua henkilöä, heidän joukossaan entinen Knessetin puhemies Avraham Burg, entinen ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel, siviilipalvelukomission entinen johtaja Yitzhak Galnoor ja entinen lähettiläs Etelä Afrikkaan ja Filippiineille Ilan Baruch, sekä monia muita.
He perustelevat kirjelmänsä tarpeellisuutta viitaten ”yleiseen epäluuloon ja hidasteluun” sekä Israelin että PA:n taholla, ettei sellaisen valtion perustaminen ole vain positiivinen ja rakentava toimi, vaan se tulee hyödyttämään molempia kansoja. Siinä viitataan edelleen ”Palestiinan itsenäiseen ja itsevaltaiseen valtioon, joka toimii Israelin rinnalla rauhassa ja turvallisena”, jonka perustamista he katsovat tukevansa ”1967 rajoilla yhteisesti sovituin pienen tarkistuksin”. Siinä myös oletetaan että jos Gazan (Hamasin) hallitus tunnustaa Israelin, sen hallitus tulee tunnustamaan Gazan hallituksen.
Kirjelmä osoitetaan ”kansoille”, joita kehotetaan tunnustamaan Palestiinan itsenäisenä valtiona, mikä tulisi toimimaan perusteena neuvottelujen aloittamiseksi osapuolten välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222459

4. EGYPTI tulee säätämään islamin sharia-lain maan korkeimmaksi oikeusperiaatteeksi, jos Muslimijärjestö saa vallan, kertoo järjestön vaikutusvaltaisin jäsen Sobhi Saleh Egyptin päivälehden Al Masry Al Youm. Saleh vakuuttaa, että sharia-laki tulisi varjelemaan sekä muslimeja että ei-muslimeja. ”Termit kuten kansalais- tai sekuläärivaltio ovat harhaanjohtavia”, hän selittää, ”sillä sharia-laki on paras järjestelmä sekä muslimeille että muille”. INN:n artikkelin mukaan sharia-laki ei tunnusta täyttä kansalaisoikeutta ei-muslimille. Heidän oikeutensa ja omaisuutensa kokemattomuus taataan vain niille ei-muslimeille, jotka ovat maksaneet erityisen ja raskaan suojeluveron (jizya).
Sheikki Syed Abul A´ala Mawdudi kirjoittaa asiasta näin: ”Jizyan hyväksyminen takaa heidän elämänsä ja omaisuutensa koskemattomuuden, minkä jälkeen islamin valtiolla enempää kuin muslimikansalla ei ole oikeutta vahingoittaa heidän omaisuuttaan, kunniaansa tai vapauttaan.”

TOINEN 20. luvun sheikki Najih Ibrahim ibn Abdullah kirjoitti näin: ”Koska koko uskonto (islam) kuuluu Allahille, sen tarkoituksena on nöyryyttää jumalattomuutta ja sen seuraajia, ja häväistä heitä. Jizyan asettaminen jumalattomuuden seuraajille ja heidän nöyryyttämisensä on Allahin uskonnon vaatimus. Koraanin teksti viittaa tähän, kun se toteaa: ”kunnes heidät pakotetaan maksamaan veronsa nöyryytyksen kautta.” (Koran 9:29 ).

USA:n presidentti lupasi Egyptille ylimääräisen miljardi USD sekä poistaa toisen miljardi USD Egyptin lainasta kampanjassaan demokratian edistämiseksi muslimimaissa. Hän sanoi kannattavansa kaikkia yleisesti länsimaissa hyväksyttyjä inhimillisiä vapauksia sekä miehille että naisille lainsäädännön puitteissa sekä oikeutta kullekin kansalle valita oman johtajansa oli sitten kysymys Bagdadista, Damaskoksesta, Sanaasta tai Teheranista.
OBAMA on ilmoittanut kannattavansa Muslimiveljeskuntaa, jos se valitaan Egyptin johtoon, sekä hyväksyvänsä sen demokraattisena puolueena. Se oli kielletty puolueena Mubarakin aikana, mutta sillä on hyvin järjestetty organisaatio mikä antaa sille etuisuuksia toisiin nähden. Obama haluaa tehdä Egyptistä malliesimerkin demokratiasta Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144527

5. UUTISOTSIKOITA
- Peace Index:in teettämän gallupin mukaan kaksi kolmannesta israelilaisista uskoo, että PA julistaa itsenäisen Palestiinan valtion syyskuussa ja pyytää YK:n yleiskokouksen vahvistusta sille. Puhelintiedustelun suoritti Dahaf Instituutti. 56 % arabikansasta piti sitä epätodennäköisenä. 75 % Israelin juutalaisista uskoi YK:n hyväksyvän PLO:n esityksen, arabeista vain 68 %. Juutalaisista 55 % katsoi, etteivät Israelin myönnytykset olisi pystyneet estämään PLO:n esitystä YK:ssa. Kyselyn mukaan vastaajat eivät katso Israelin hyötyvän tekemällä uusia myönnytyksiä. Arabeista 57 % uskoo, että sopivan tuntuvat myönnytykset olisivat voineet estää kysymyksen viemisen YK:n päätettäväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144545
- Palestiinan informaatiokeskuksen mukaan Egyptin ulkoministeri Nabil Alaraby tutkii mahdollisuuksia vuoden 1979 Camp Davidin rauhansopimuksen ottamista uuteen käsittelyyn. Egyptissä on ollut jatkuvia vaatimuksia rauhansopimuksen poistamiseksi tai uusimiseksi, vaikka se oli hyvin edullinen Egyptille eikä kylmän rauhan ja suhteellisen rauhallisen rajan lisäksi antanut mitään Israelille. Pääministeri Menachem Begin masentui kokonaan havaittuaan tulleensa USA:n presidentti Jimmy Carterin pettämäksi, joka antoi salaisia tietoja ja etuisuuksia Egyptin presidentti Anwar Sadatille kuten myös Saudi Arabialle Beginin selän takana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144519
- Neljä ihmistä kuoli turistibussin ja arabiauton kolarissa Kuolleenmeren lähistöllä Kalia Kibbutsin lähistöllä. Kaikki neljä kuollutta olivat arabiautossa, muutamat haavoittuivat lievästi turistibussissa.
- Toinen kuolonkolari tapahtui Golanin ylängöllä. Siinä henkilöauto kolaroi traktorin kanssa surmaten kaksi ihmistä lähellä Had Ness liittymää. http://www.haaretz.com/news/national/4-killed-after-palestinian-vehicle-crashes-into-tourist-bus-by-dead-sea-1.364391
Israelissa on nyt 34 asteen helle, mutta hellittää huomenna.

Thursday, May 26, 2011

TORSTAI 26.05.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu uhoaa voitonvarmuutta ja taistelutahtoa palatessaan Washingtonin matkaltaan, jota hän itse pitää suurena menestyksenä. Hän vakuuttaa saavuttaneensa USA:n tuen keskeisille vaatimuksilleen, joiden hän sanoo edustavan myös Israelin vaatimuksia. Tämä lienee pääosin tottakin, mutta hänen kaavailemansa alue-luovutukset ja Juudean ja Samarian keskellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen jättäminen tuuliajolle, eli ”heittäminen susille”, tuskin edustaa Israelin valtaväestön kantaa.

Voi hyvällä syyllä kysyä, miten viisasta oli mennä lupaamaan alueita ilman neuvotteluja saamatta mitään niitä vastaan. PA:n johto on kuitenkin tarkkaan rekisteröinyt hänen puheeseensa liittyneet myönnytykset ja pitää niistä kiinni kuin luovutettuina lahjoina, joiden peruuttaminen tai pyytäminen takaisin olisi vähintään tahditonta.

Ensimmäisiä merkkejä Netanyahun puheen vaikutuksista saatiin tänään. Uutiset kertovat, että maahanmuuttajien sulauttamista valvova ministeriö (absobtion ministry) on maahanmuuttajille jaettavissa ohjeissa jättänyt pois suositeltavien asuinpaikkojen luettelosta suuriakin kaupunkeja, jotka sijaitsevat tuon ”maagisen 1949 aselepolinjan” itäpuolella, vaikka pääministerit ovat toistuvasti vakuuttaneet niiden jäävän Israelin hallinnon alle kaikissa rauhansopimuksissa. Tällaisia ovat Maale Adumim ja Ariel. Sen sijaan siinä suositellaan Jerusalemia, Haifaa ja Modiinia.
Tosin täytynee todeta, että suositusten tarkistaminen uudelta pohjalta julkistettiin jo kolme viikkoa sitten, mutta on todennäköistä, että tieto Netanyahun suunnitelmasta on kulkeutunut näkymättömän pohjavirran mukana suosituskirjelmän laatijoille. JP:n uutisen mukaan vastaava ministeriö ja juutalaistoimisto (Jewish Agency) laativat suositukset yhdessä ja neuvoteltuaan keskenään viikko sitten ilmoittivat ”mustalle listalle” siirretyille kaupungeille uudesta strategiasta.

Juutalaistoimiston (Jewish Agency, JA) virkailijat tähdentävät, että maahanmuuttajien matkakuluista vastaa hallitus yksin, toimisto vastaa vain käytännön järjestelyistä. Uutta strategiaa koskeva web-sivu on työn alla ja julkistettaneen lähiaikoina, vaikka virkailijat vakuuttavat, ettei sovittu uusi käytäntö merkitse JA:n toimiston suunnan muutosta. Heidän vakuutuksensa mukaan JA ei kerro siirtolaisille, missä heidän tulee asua, joskin se antaa tietoja potentiaalisista mahdollisuuksista, jos sitä pyydetään.
Maale Adumimin ja Arielin kaupunkien pormestarit ovat hämmästyneet uudesta järjestelmästä, sillä tähän saakka toteutettu on toiminut hyvin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222233

2. USA:n presidentti Barack Obama kertoi Englannin vierailunsa yhteydessä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhansopimus lepää kolmen tukipilarin varassa: Rajat, turvallisuus, pakolaiset ja Jerusalem, lisäten, että kaksi viimeistä pilaria vaativat osapuolilta ”tuskallisia myönnytyksiä”. Hän vakuutti keskustellessaan pääministeri David Cameronin kanssa, että Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen on kiireisempi kuin koskaan.

OBAMA vakuutti kuitenkin, ettei Palestiinan valtiota voida perustaa YK:n päätöksellä, mitä hän pitää suurena virheenä. Obama teki samalla selväksi, että hän odottaa myös palestiinalaisilta vastavuoroisuutta ja velvoitteittensa täyttämistä.
Samalla kun hän ilmoitti suhtautuvansa optimistisesti ratkaisun syntymiseen, hän sanoi, ettei Hamas voi olla osallinen siinä, ellei se luovu väkivallan käyttämisestä ja tunnusta Israelia. ”Ilman näitä tunnustuksia ja suostumuksia Israelilla on täysi syy olla epäluuloinen”, hän arvioi.
Sekä Obama että Cameron vakuuttivat tukevansa Israelin turvallisuutta kuten myös itsenäistä Palestiinan valtiota kahden valtion periaatteella.
Sivujuonena molemmat tähdensivät, että Libyan johtajan Muammar Gaddafin tulee luopua vallastaan: ”Hänen tulee mennä”, kuten Cameron vakuutti. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222177

Obama joitui varsin noloon tilanteeseen möhliessään moukan tavoin kuningattaren järjestämässä maljannostotilaisuudessa Buckinghamin palatsissa. Kaikkien noustessa kuuntelemaan orkesterin soittamaa Englannin kansallishymniä ”God save the Queen” Obama jatkoi puhettaan kuningattarelle ja nosti maljan kääntyen häneen päin, joka epäuskoisena tuijotti Obamaa etiketin törkeästä rikkomisesta. Obama laski maljan hiljaa pöydälle tajuttuaan tehneensä karkean virheen nostaen sen uudelleen vasta kuningattaren nostaessa omansa.
http://blogs.abcnews.com/politicalpunch/2011/05/awkward-moment-during-obama-toast-to-queen-.html

3. WALL STREET JOURNAL kertoo artikkelissaan, jonka kynäili tunnettu ulkomaan asioitten journalisti ja lehden apulaistoimittaja Bret Stephens, että Obaman esittämä formula rauhan-suunnitelmaksi Israelin ja PA:n välillä johtaa sotaan. Hän toteaa, että Obama on oppinut, miten aiheuttaa ongelmia juutalaisille. Hän sanoo edelleen, että hänen ennen Netanyahun vierailua julkistamansa suunnitelma osoittaa hänen vastenmielisyytensä Israelin pääministeriä kohtaan, mitä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta USA:n presidentiltä kohdella jotain kolmannen luokan valtion päämiestä. Sitä suunnitelma Obama kuitenkin tulee toteuttamaan toisella presidentti-kaudellaan – olettaen, että hänellä on sellainen.
Israel ei kuitenkaan ole mikään kolmannen luokan valtio, vaan USA:n läheisin liittolainen Lähi Idässä ja tärkein etuvartioasema yhä sekavammaksi muuttuvalla Lähi Idän alueella.

STEPHENS ruotii Obaman puhetta, jossa tämä sanoi mm.: ”On aika kertoa totuus”, että se koostuu kielestä, ohuesta kerroksesta vääristelyjä ja silmänkääntötemppuja, tosiasioitten huomiotta jättämisiä ja itse aiheutettuja ristiriitaisuuksia. Hän ottaa esimerkiksi 1967 sotaa edeltävät linjat, joista ei tiedetä, oliko Obaman esittämät linjat yhteisesti sovituilla maanvaihdoilla uusi ja mullistava esitys. Obama itse myöhemmin vähätteli koko kysymystä. Stephens toteaa, ettei yksikään USA:n presidentti ole esittänyt tällaisia vaatimuksia lisäten, että se oli Hillary Clinton, joka 2009 esitti niitä palestiinalaisten vaatimuksiksi, ja Obaman on täytynyt olla hyvin selvillä tästä. Nyt hän on omaksunut tämän omaksi vaatimuksekseen.
Vain INN on aiemmin kertonut PA:n rajavaatimuksista, ei mikään muu lehti.
Edelleen Stephens kertoo Obaman vaatineen, että palestiinalaiset on asetettava vastuuseen sanoistaan ja teoistaan. Kuitenkin Obama ei ole koskaan missään tilanteessa – ellei Hillary Clintonin lehdistötilaisuudessa – aiemmin esittänyt tätä vaatimusta.
Edelleen Obama ei esittänyt vaatimusta pakolaisista eikä formulaa, jolla Hamas voitaisiin hyväksyä PA:n hallituksen jäseneksi.
Obama välttää kysymystä pakolaisista ja Jerusalemista ja olettaa, että ne voitaisiin ratkaista vasta sitten, kun Palestiinan valtio on perustettu, Stephens toteaa.
Obama heitti myös kuin mielenosoituksen iskulauseena vaatimuksen: ”Hamasin tulee vapauttaa Gilad Shalit.” Eräs journalisti kommentoi tätä todeten, että ”Obaman tulisi keskittyä siihen, mitä USA voi tehdä, eikä siihen mitä se ei voi toteuttaa.” Hän tarkoitti, ettei USA voi vapauttaa Gilad Shalitia, mutta voi vapauttaa 25 vuotta USA:n vankilassa viruneen Jonathan Pollardin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144480

4. ”Olet kutsuttu seuraamaan ja iloitsemaan Jerusalemin kanssa uuden lähiön Maale Hazeitimin lähiön perustamiseen Öljyvuorelle Jerusalemissa”, sanotaan suurin piirtein kutsukortissa eilen pidettyyn uuden lähiön perustamistilaisuuteen Öljyvuorella.
Lähiön perustaja on Ateret Cohanim Yeshiva. Se sijaitsee Itä Jerusalemin Ras el-Amud muslimikorttelissa. INN:n artikkelissa todetaan, että tilaisuus pidettiin useiden ministereitten ja Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin todistaessa sitä läsnäolollaan, aikana, jolloin esitetään vaatimuksia Israelin luopumiseksi kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista, joita Jordania, Syyria ja Egypti olivat hallinneet vuoden 1948 itsenäisyyssodasta lähtien. Tällaisia vaatimuksia ovat esittäneet äskettäin presidentti Barack Obama, puolustusministeri Ehud Barak ja myös määrätyin edellytyksin pääministeri Benyamin Netanyahu. Maan vasemmistopuolueet kuten myös Kadima ovat vaatineet tätä vuodesta toiseen. Suunnitelman mukaan uuteen lähiöön rakennetaan ensi vaiheessa 60 juutalaista kotia.

USA:n omaksuman politiikan mukaan se on toistuvasti esittänyt kiivaitakin vastalauseita Israelin suunnitelmista rakentaa omaa pääkaupunkiaan. USA ei virallisesti tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, mistä johtuen presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet kongressin päätöksen toteuttamista, jolla USA:n lähetystö tulee siirtää Jerusalemiin. Netanyahun viimeisen USA:n matkan aikana päätettiin satojen uusien asuntojen rakentamisesta Jerusalemiin 1949 aselepolinjan itäpuolelle, mutta tällä kertaa siitä ei nostettu meteliä, kuten monta kertaa aiemmin on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144481

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin maa-alue kasvaa 250 dunamia, 25 hehtaaria, kun suunnitelma kibbutsi Ramat Rachelin liittämiseksi pääkaupunkiin toteutuu, joka potee suurta rakennus-kelpoisen maan pulaa. Nyt liitettävästä alueesta 23 % sijaitsee alueella, jota kutsuttiin ei-kenenkään maaksi, loput on 1949-aselepolinjojen Israelin puolella. Ramat Rachel kuuluu Mateh Yehudan alueneuvoston hallintoalueeseen. Pormestari Nir Barkat sanoo, että laajennus kuuluu osana 25 vuotta vanhaan yleissuunnitelmaan 50 000 asuntoyksikön rakentamiseksi. (JP)
- Pääministeri Netanyahu sanoi keskiviikkoiltana, että nyt on tullut aika saada kansa yhdistymään Obaman kannattaman rauhansuunnitelman taakse. Hän esitti kutsun Tzipi Livnille tulla yhteiseen hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144503
- Egyptin hallitus ilmoitti, että lauantaista lähtien Rafahin terminaali Egyptin ja Gazan välillä tule olemaan auki aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Egyptin yksipuolinen päätös Rafahin avaamisesta on vastoin USA:n välityksellä neuvoteltua ja sovittua sopimusta vuodelta 2005. Sopimuksen mukaan terminaalia valvoivat kansainväliset joukot ja rajan ylityksistä annettiin tiedot atk:n välityksellä IDF:n Kerem Shalomin tukikohtaan. Tämä IDF:n valvonta mahdollisuus jäänee nyt pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144496, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-opening-of-egypt-border-crossing-will-ease-gaza-suffering-1.364193
- Israelin viranomaiset pelkäävät, että YK:n päätös Palestiinan valtion perustamiseksi tulee aiheuttamaan boikottitoimia, mistä varsinkin Israelin edistynyt aseteollisuus tulisi kärsimään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=222236
- USA lupaa avustaa Israelia neljän uuden Iron Dome patteriston hankkimiseksi ohjusten torjuntaan. Pentagon kehuu Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmää hyvin tehokkaaksi, ja siksi sen edelleen kehittäminen on eduksi myös USA:lle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=222241
- G-8 maitten johtajat kokoontuvat Ranskaan päättääkseen arabimaitten demokratisoimistoimien avustuksista, Libyan sisällissodasta, jota Ranska ja Englanti pääasiassa käyvät kapinallisten eduksi, Lähi Idästä sekä IMF:n uudesta pääjohtajasta. Israelin Pankin pääjohtaja Fischer on mainittu yhtenä ehdokkaana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=222304
- Uusin gallup osoittaa, että 51 % israelilaisista kannattaa Netanyahua, ja Likud saisi nyt 34 kansanedustajaa; Kadiman edustajamäärä putoaisi kuudella (nyt 28). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144507

Wednesday, May 25, 2011

KESKIVIIKKO 25.05.11

1. NYT sen on sitten kerrottu koko maailmalle, että pääministeri Netanyahu on valmis luovuttamaan suurten juutalaisasutusten ulkopuolella olevat pienemmät yksiköt neuvottelujen ja viime kädessä PA:n hyvän tahdon varaan, mitä PA ei ole missään vaiheessa osoittanut eikä luvannut juutalaisia ja heidän kotejaan kohtaan, kuten Netanyahu sanoi: ”Aitoa rauhaa vastaan” selittämättä, miten hän pystyy erottamaan aidon ja epäaidon.

Pääministeri Benyamin Netanyahu puhui 45 minuutin ajan USA:n kongressin jäsenille täpötäydessä salissa. Hänen todellinen puheensa kesti paljon vähemmän aikaa, sillä kuulijat nousivat seisaaltaan osoittamaan suosiotaan lähes jokaisen lauseen jälkeen, erään laskelman mukaan yli kahden tusinan verran. Joku vääräleuka sanoikin irvaillen, että USA:n kongressille on helppo myydä mitä tahansa riippuen myyjän sulavasta esityksestä.
Netanyahun puheen sisältö oli sovinnollinen ja tunteisiin vaikuttavasti rakennettu, eikä siinä paljon muuta tarvittukaan, sillä kongressin jäsenet ovat valtaosin Israelin ystäviä.

Netanyahu sanoi aidon yksinvaltiaan tavoin olevansa valmis ”tuskallisiin kompromisseihin”, josta HS käyttää sanoja ”kivuliaita kompromisseja”. ”Missä tahansa rauhansopimuksessa, joka lopettaa konfliktin, muutamat ”setlementit” jäävät Israelin rajojen ulkopuolelle. Tämä ei ole minulle helppoa, sillä tiedostan, että aidossa rauhassa meitä vaaditaan luopumaan osasta esi-isiemme juutalaista kotimaata.” Samalla hän vakuutti, ettei mitään neuvotteluja voida käydä PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana. Hän käytti Hamasista termiä ”palestiinalainen versio al-Qaidasta”. Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto.
Netanyahu selitti, että rauhankeskustelujen juuttuminen paikoilleen johtuu palestiinalaisten kieltäytymisestä tunnustaa Israel juutalaisena valtiona.

NETANYAHUN puhe kongressin täysistunnossa seurasi pääosin hänen aiempaa puhettaan AIPAC:n konferenssissa, vaikka hän lupasi esitellä kongressin jäsenille rauhan-suunnitelmansa yksityiskohtaisemmin.
Uutta kongressin puheessa oli hänen epämääräinen viittauksensa Jerusalemista, jonka asemasta hän lupasi löytävänsä ”uusia luovia hyvän tahdon ratkaisuja” kuitenkin luvaten, että Jerusalem säilyy juutalaisen kansan jakamattomana pääkaupunkina.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=222087

2. NETANYAHU sanoi puheessaan kongressille, että Palestiinan valtiolla tulee olla tarvittava maa-ala, mutta hän jätti pois Obaman määritelmän ”jatkuvasta, yhtenäisestä” (contiguous) maasta, kuitenkin ”tarpeeksi suuri voidakseen toimia elinkelpoisena, itsenäisenä ja hyvinvoivana valtiona”. Hän kuitenkin hylkäsi ehdottomasti vaatimukset Israelin vetäytymisestä 1967 rajalinjoille, mitä hän piti mahdottomana hyväksyä Israelin turvallisuuden vuoksi. Toinen vaatimus on IDF:n valvonta Jordanjoenlaaksossa, mitä hän ei nyt maininnut.
Netanyahu kehotti ”palestiinalaisia tulemaan neuvottelupöytään, joka on ainoa oikea paikka selvittää keskinäiset erimielisyydet; ei puheitten, katukokousten tai median kautta, joilla pyritään asettamaan ennakkoehtoja rajoista, rakentamisesta tai muista kysymyksistä”.

USA:n Valkoinen talo julkisti oman typistetyn ja silotellun version Netanyahun puheesta. Obaman neuvonantaja Ben Rhodes sanoi - osallistuessaan Obaman seurueen mukana kuuden päivän Euroopan kiertueeseen - puheen osoittavan Israelin ja USA;n läheisten suhteitten merkitysen ja vakuutuksia rauhantahdosta. ”Tulemme vakuuttamaan yhteistä päämääräämme, joka on kaikkien osapuolten intressien mukainen kahden valtion ratkaisu, ja jonka toteutumiseksi tulemme kaksinkertaistamaan ponnistelumme.”

3. SAMARIAN asukasneuvoston puheenjohtaja Benny Katzover sanoi ”Netanyahun jatkavan matkaansa liukkaalla pinnalla, minkä hän aloitti Bar Ilan Yliopiston puheessaan”. Katzover totesi, että huolimatta viittauksestaan esi-isien kotimaahan ”hän jatkaa kaupankäyntiä Israelin maasta”.
RABBI Shalom Dov Wolpe, joka johtaa ”vapaaehtoisjoukkoja Israelin maan pelastamiseksi” nimistä järjestöä, sanoi tiistaina, että ”Netanyahu on aloittanut sodan Jumalaa vastaan, ja että hän tulee saamaan saman kohtalon kuin Sharon, Olmert ja Katzav, jotka toimivat Israelin maan luovuttamiseksi vihollisille”.
APULAISMINISTERI Ayoub Kara tervehti tyydytyksellä Netanyahun lupauksia.
HALLITUKSEN sihteeri Zwi Hauser sanoi omasta puolestaan, että Netanyahu osoitti kongressin puheessaan, että pallo on nyt vahvasti PA:n kenttäpuoliskolla. Hän sanoi kaksi vaatimusta, joista PA:n tulee sopia keskenään: Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja sanoa irti hallitusyhteistyö Hamasin kanssa.
GALLUPIN mukaan, josta ei ole vielä numerotietoa, LIKUD on ottanut selvän johdon toisten puolueitten yli. Myös Netanyahun kannatus pääministeriksi ennen Tzipi Livniä on kasvanut, se on 38 – 35 %¨marginaalilla. http://www.israelnationalnews.com/

4. PA:n johtajistoon kuuluva Saeb Erekat, jota haaretz.com kutsuu ”rauhanneuvottelijaksi” vaikka hän sanoutui siitä irti, esittää voimakasta kritiikkiä Netanyahun puheesta kutsuen sitä ”tosiasioitten, geografian ja historian vääristelyksi, joka on täynnä valheita asettaessaan PA:n syylliseksi rauhankeskustelujen keskeytymiseen”. Hän toisti Abbasin ottaman kannan, ettei ole mitään keskusteltavaa, ellei Netanyahu suostu PA:n vaatimuksiin 1967 linjoista vähäisin muutoksin. Hän selitti, ettei puheessa ollut mitään uutta eikä Netanyahulla ole mitään näkyä tulevasta. Hän totesi, että PA jatkaa instituutioittensa rakentamista valmistellessaan valtionsa julistamista itsenäiseksi. Hän kutsui ”häpeälliseksi” Netanyahun vaatimusta peruuttaa yhteishallituksen muodostaminen Hamasin kanssa.
Erekat sanoi, että ”PA:n johtajisto kokoontuu tänään keskustelemaan Netanyahun puheesta ja sen totuudenmukaisuudesta, jonka hän sanoo kiihottavan arabeja vastaan”.

ISRAELIN arabien rääväsuu kansanedustaja Ahmed Tibi sanoi Netanyahun puhuvan läpiä päähänsä sanoessaan arabien nauttivan Israelissa täydestä tasavertaisuudesta, jota hän ei sano löytäneensä millään sektorilla. Hän arvioi puheen olevan taikatemppu, trikki, jolla hän tyynnyttelee maansa oikeistolaisia elementtejään hallituksessa.
ISRAELIN vasemmiston edustajat sanoivat myös elegantin puheen sopivan huonosti alueen karuun todellisuuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/erekat-netanyahu-s-speech-was-incitement-against-arabs-1.363894

5. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa Jasser Arafatin aloittamaa politiikkaa puhua yhdellä tavalla länsimaille ja toisella omalle kansalleen arabiankielellä. Puheessaan Israelin itsenäisyyspäivän aattona toukokuun 14. päivänä järjestetyssä tilaisuudessa, jota arabit kutsuu nimellä katastrofi, ja joka esitettiin PA:n televisiossa Abbasin edustajan lukemana, Abbas esitti väitteen, että palestiinalaisten historia alkoi 9000 vuotta sitten, eli 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tällä on halusi osoittaa, että juutalaisten väite 3000 vuotta vanhasta historiasta ennen ajanlaskun alkua ei anna heille mitään etuisuuksia. Abbasin mukaan tämä antaa palestiinalaisille oikeuden Palestiinan maahan.

”Kansallinen sovinto Fatahin ja Hamasin välillä on välttämätön voidaksemme taistella Israelia ja Netanyahua vastaan. Vastaamme Netanyahulle, kun hän sanoo, että heillä (juutalaisilla) on historiallinen oikeus maahan ulottuen 3000 vuotta eKr. Me sanomme, että Palestiinan kansan historia Kaanaan maahan ulottuu 7000 vuotta eKr. Tämä on totuus, joka tulee ymmärtää ja joka meidän tulee sanoa Netanyahulle: Sinä olet satunnainen historiassa. Me olemme historian kansa. Historia kuuluu meille,” Abbas kirjoitteli uudelleen historiaa. Saman väitteen esitti PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi kymmenen vuotta sitten National Geographic - lehdessä, mikä herätti silloin tiettyä hilpeyttä asiantuntijoitten joukossa.
Tämä episodi osoittaa, ettei arabien tapa käsitellä historiaa ole satunnainen, ohimenevä ilmiö, vaan se kuuluu arabimentaliteettiin, kuten Koraanin sekava historian käsittely osoittaa. Kuten PMW, joka Abbasin puheen käänsi, toteaa, käsite Palestiinan kansasta on syntynyt vasta muutamia vuosia sitten. Sellaista kansaa ei ole koskaan aiemmin esiintynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144470

6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ulkoministerin tittelillä kulkeva Mahmoud Zahar Gazassa sanoi, ettei Hamasin ulkoministeriön johtajalla Khaled Mashaalilla ole mitään oikeutta luvata Hamasin nimissä, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas saa käydä rauhanneuvotteluja Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144468
- Kanada on aloittanut syrjintätoimet Syyriaa vastaan. Ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan Syyrian toimet aiheuttavat suurta vahinkoa kansainväliselle rauhalle. Syyrian turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli 1100 siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144471
- AP kertoo, että Vladimir Ilyich Leninin äidinpuolen isoisä oli juutalainen Ukrainasta. Näin kertoo hänen sisarensa kirjeessään Stalinille, joka kehotti häntä ehdottomasti vaikenemaan asiasta. Leninin vanhin sisar, Anna Alyonova kertoo kirjeessä, että Leninin isoisän nimi Ukrainassa oli Blank. Hän kääntyi kristinuskoon välttääkseen sortotoimia ja saadakseen oikeuden korkeampiin opintoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/211238
- Sveitsi liittyi niiden maitten joukkoon, jotka boikotoivat Bashar Assadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144460
- Kolme israelilaista kuoli heidän autonsa kolaroidessa arabin ajaman kuorma-auton kanssa tiistai-iltana. Onnettomuus tapahtui Neve Danielin ja Gush Etzionin välisellä no 60 tiellä. Yksi kuolleista oli rabbi Uri Dashberg, 69, Alon Shvut yhteisöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144456
- NU:n kansanedustaja Aryeh Eldad levitti eilen laatimaansa kirjelmää kymmeneen Jordanian lähetystöön maailmalla. Siinä hän toteaa, että Jordania on Palestiina. Hän kutsuu esitystään kilpailevaksi rauhansuunnitelmaksi Netanyahun esittämän rinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144449

Tuesday, May 24, 2011

TIISTAI 24.05.111. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu toisti AIPAC:n konferenssissa aiemmin keskusteluissa Obaman kanssa esittämät teesinsä, joista palaaminen 1949 aselepolinjoille on keskeisin Israelin turvallisuusvaatimusten ohella, joihin edellinen läheisesti kytkeytyy. Tänään tiistaina aamulla USA:n aikaa hän puhuu kongressin erikoisistunnossa, jossa hänen oletetaan edelleen selventävän näkemyksiään Israelin ja PA:n välisistä suhteista.

Jotkut syyttävät Netanyahua, että hän kongressissa esittämällä puheellaan pyrkii ohittamaan presidentti Obaman. Tämä ei varmaankaan ole tarkoituksena, kongressi hänet kutsui, ei hän itseään kutsunut. Kongressin jäsenet ovat vakuuttaneet, ettei ketä tahansa kutsuta kuluttamaan heidän kallista aikaansa, mutta että se haluaa kuulla Israelin pääministerin suusta, miten hän juutalaisjohtajana näkee tilanteen tänä sotkuisena ajankohtana. Tämä on erityisen tärkeää tässä tilanteessa, sillä uutisvirroissa liikkuu monenlaista rojua, joiden alkuperästä ja aitoudesta on vaikea saada selvää, ja PA:n väkivaltaisesti pyrkiessä kaikki hyvät neuvot ja varoitukset ohittaen perustamaan Palestiinan valtion YK:n päätöksellä.PRESIDENTTI Obaman puheesta AIPAC:n konferenssiväelle on kiinnitetty erityishuomio yhteen virkkeeseen, jossa hän tunnustaa tietämättömyytensä, ”miksi kysymys rajoista on niin tulenarka kuin millaisiksi se osoittautui”. Tämä on omituinen tunnustus USA:n presidentin suusta. Herää kysymys, eikö hän todellakaan ollut tietoinen, mitä Israelin ja PA:n välillä tapahtuu, vai ovatko hänen neuvonantajansa niin perusteellisesti ulkona tilanteesta, etteivät tunne yhtä keskeisimmistä kysymyksistä? Valtionpäämiehen ongelmana on se, ettei hänellä riitä aikaa selata itse kaikkia lehtiä ja seurata uutislähetyksiä, vaan hänen avustajansa laativat hänelle yhteenvedon aamun uutisista ja esittävät sen hänelle. Tähän sisältyy vaara, että avustajien omista mielipiteistä riippuu, mitä he sisällyttävät uutispakettiinsa. Tämän avulla he pystyvät manipuloimaan valtion päämiestä.Kysymys Israelin ja esitettävän Palestiinan valtion rajoista on kuitenkin esitetty Obamalle toistuvasti sekä Israelin että PA:n virkailijoitten toimesta. Viimeksi Netanyahu kävi uutis-lähteitten mukaan kiivas-sävyisen puhelinkeskustelun ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa ennen tapaamistaan Obaman kanssa. Voisi kuvitella, että Clinton olisi raportoinut keskustelusta johtajaansa, ja että Obama oli täysin tietoinen asiasta.

Tämä on kuitenkin vain yksi monista tilanteista, jotka antavat kuvan ”presidentistä, joka ei tunne tosiasioita ja jonka toimintaa kuvataan naiviksi ja epäjohdonmukaiseksi”.2. NETANYAHU tullee toistamaan kongressissa otteita aiemmasta puheestaan AIPAC:n konferenssissa. Ennen hänen puhettaan senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid (DEM.) ja kongressin puhemies John Boener (REP.) puhuivat lämpimästi USA:n läheisistä suhteista Israelin kanssa. Netanyahulla oli jopa varaa leikinlaskuun selvästi ystävällisen konferenssi-väen edessä. Hän viittasi muutamiin mielenosoittajiin heittäen kysymyksen: ”Luuletteko, että tällaista sallitaan Gazassa?” saaden yleisön nousemaan suosionosoituksiin.PÄÄMINISTERI kävi kävelyllä vaimonsa kanssa puistossa, jossa hän pysähtyi Lincolnin ja Jeffersonin muistopatsaitten äärellä sanoen muutaman sanan valtioitten yhteisistä arvoista, joita nuo patsaat ilmentävät. Lincolnin patsaassa on sanat: ”Kansan hallitus kansalle ja kansan kautta”. Hän viittasi niihin kysyen: ”Tiedättekö, miksi ne resonoivat niin voimallisesti minuun ja kaikkiin israelilaisiin? Toteamus, että jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Ettei kukaan johtaja ole lain yläpuolella. Että jokaiselle kuuluu oikeudenmukaisuus.” Hän jatkoi todeten, että nuo vallankumoukselliset juutalaiset ajatukset lausuttiin tuhansia vuosia sitten, jolloin mahtavat orja-imperiumit hallitsivat maailmassa. ”Israel on yhteisen kulttuurimme kehto ja moraalisten arvojemme tulikoe. Siksi yli miljoona muslimikansalaistamme nauttii Israelissa täysistä demokraattisista oikeuksista. Siksi ainoa paikka Lähi Idässä, missä kristityt voivat täysin vapaasti harjoittaa uskontoaan, on Israelin valtio. Siksi vain Israelille voidaan uskoa uskonnonvapauden varjeleminen kaikille uskonnoille ikuisessa pääkaupungissamme, yhtenäisessä Jerusalemissa.”

Hän totesi, että ”Israel yhdistää Amerikan, ei hajota sitä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=2219523. HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud Zahar totesi eilen vastauksena Obaman tulkintaan, että Israelin ja PA:n neuvottelut tulee pohjautua 1967 linjoihin: ”Miksi Obama pysähtyi 1949 aselepolinjoihin, miksei hän mennyt suoraan rajoihin, jotka olivat vuonna 1948 ennen Israelin itsenäisyyssotaa?” Hän tarkoitti YK:n 1947 esittämää Palestiinan jakosuunnitelmaa, jonka kansainvälinen yhteisö hyväksyi, kuten Zahar muisteli. Siinä juutalaisille tarjottiin vain maariekaleita sieltä täältä valtaosan jäädessä palestiinalaisille, jotka kuitenkin yksiselitteisesti hylkäsivät tarjouksen, vaikka juutalaiset hyväksyivät sen raskain sydämin. Zahar selitti edelleen, että Obama tarjoaa heille 22 % maasta maanvaihtojen kanssa sekä 5 % Jerusalemista historiallisesta Palestiinan maasta, joka alkuperäisesti kuuluu kokonaan heille.

Zahar olettaa, että Obama käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, kuten se teki estäessään päätöksen syntymisen PLO:n esityksestä juutalaisten yhteisöjen julistamisesta laittomiksi ja rakentamisen välitöntä lopettamista helmikuussa 2011.

Zahar epäili, että Israelin aiemmin julistamien rakennuskieltojen toteutumista ei valvonut kukaan ja oletti rakentamisen jatkuneen kaiken aikaa.

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=2218244. PA:n hallituksen pääministeri Salaam Fayad oli vierailulla Austinissa Teksasissa, kun hän tunsi kovaa ahdistusta rinnassaan. Hänet vietiin Setonin sairaalaan, jossa hänen todettiin saaneen tukkeuman verisuoniinsa. Hänelle suoritettiin kiireellinen ohitusleikkaus. Hänen tilaansa kutsutaan vakaaksi, ja hän päässee sairaalasta muutamassa päivässä.

Fayadin jatkaminen PA:n pääministerinä on joutunut vastatuuleen Hamasin vastustaessa hänen nimitystään. Abbas tarjoutuu toimimaan pääministerinä välikauden hallituksessa, jossa Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja PA:n pääministeri Salaam Fayad toimisivat vara-pääministereinä. Hamas suostuu esitykseen ehdolla, että Haniyeh saa saman aseman kuin Fayad. Hamasin alkuperäinen vaatimus oli, että pääministerin tulee olla Gazasta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=2219035. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, sanoi Ammanissa, että sekä israelilaiset että joskus amerikkalaisetkin ovat ymmärtäneet väärin yhteishallituksen muodostamisen Fatahin ja Hamasin välillä. Hän röyhisti rintaansa ja sanoi syvällä rintaäänellä: ”Ei se ole Fayadin eikä Haniyehin, vaan minun hallitukseni; minä toteutan sen kautta omaa näkyäni ja ideoitani”. Hän myös selitti, ettei Palestiinan valtion perustamisen tarkoituksena ole eristää Israel vaan varmistaa, ”ettei palestiinalaisia ajeta pois maasta; että he asuvat valtiossa, joka toimii Israelin miehityksen alaisena”.

Sunnuntai-iltana Abbas tapasi Ammanissa Jordanian pääministerin Marouf al-Bakhitin keskustellen hänen kanssaan Obaman äskeisestä puheesta ja sen vaikutuksista arabimaailmaan.

Arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat tämän tiedon mukaan Qatarissa lauantaina, jossa myös tutkitaan muuttunutta tilannetta uuden pääsihteerin Mahir Elarabyn johdossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=221848EDELLISESSÄ uutisessa vihjataan, että Abbas tapasi Jordanin kukinkaan Abdullah II:n Ammanissa viikon vaihteen aikana. Debkafile kertoo kuitenkin. että Abdullah II boikotoi Abbasia, koska tämä ei informoinut häntä sovintoneuvottelujen onnistumisesta Hamasin kanssa eikä yhteishallituksen muodostamisesta sen kanssa. Abdullah II on hyvin varpaillaan Jordaniassa toimivan Muslimiveljeskunnan kanssa, jonka vaikutus ja aktiivisuus on kasvanut arabikevään kevätsateitten kostuttamana. Jordania on DF:n artikkelin mukaan hyväksynyt Saudi Arabian ja muitten GCC-maitten tarjouksen liittyä Gulf-maitten komiteaan saatuaan vahvistuksen, että Palestiinalaisongelmia käsittävä toimisto siirretään Qatarista Ammaniin. http://www.debka.com/article/20959/6. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad selvisi hengissä murhayrityksestä hänen saattueensa osallistuessa öljynjalostamon laajennusseremoniaan tänään tiistaina 24.05.2011. Räjähdys tapahtui maan suurimmassa öljykaupungissa Abadanissa, jossa laajennettu laitos pystyy jalostamaan 4.2 miljoonaa litraa päivässä. Voimakas räjähdys tuhosi laitosta, surmaten kaksi ja haavoittaen 12 muuta. Iranin virallisen tiedotteen mukaan räjähdys johtui teknisestä virheestä tai laitteiston virhetoiminnasta. Huhut Ahmadinejadin kuolemasta tai haavoittumisesta tapettiin nuppuunsa hänen osallistuessaan lehdistötilaisuuteen pian räjähdyksen jälkeen.

Abadanin kaupunki (Shat on Arb) sijaitsee lähellä Irakin rajaa, jonka kautta Saudi Arabian agentit liikkuvat edes takaisin öljyrikkaan Khuzestanin alueella ja joka tunnetaan Iranin arabien toisinajattelijoiden pesäpaikkana. DF arvioi, että toinen ehdokas räjähdyksen tekijäksi voi liittyä Iranin johtohenkilöitten väliseen kilpailuun, ja kolmantena ulkonainen agentti samaan tapaan kuin stuznet-viruksen tekijä, jonka henkilöllisyyttä ei ole voitu selvittää.

http://www.debka.com/article/20963/7. UUTISOTSIKOITA

- Kansanedustajien retki Sikemiin ja Josefin hautakammiolle jouduttiin peruuttamaan arabien uhattua hyökätä sitä vastaan, eikä IDF katsonut voivansa vastata heidän turvallisuudestaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144441

- Henkilöbussin ja kuoma-auton kolarissa valtatiellä no 1 Tel Avivin ja Jerusalemin välillä kuoli yksi ja haavoittui 31 matkustajaa, jotka vietiin sairaalahoitoon. Aiemmin tiistaiaamuna kolme henkilöautoa kolaroi tiellä no 77 lähellä Beit Rimonin liittymää. Siinä haavoittui 10 ihmistä. 7 ihmistä haavoittui kahden henkilöauton kolarissa Galileassa Ilaboun ja Mgharin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144444

- Joukko aktivisteja tunkeutui yön aikana Hebronissa Shapira-taloon, joka on ollut tyhjänä poliisin poistettua siihen aiemmin majoittuneet juutalaiset asukkaat ja suljettua sen. Poliisi pidätti heistä 7 sekä myös journalisteja epäillen heidän osallistuneen valtaukseen aktiivisesti. He sanovat lähettävänsä viestin sekä Netanyahulle että Obamalle, että puheitten asemesta he tekevät tosiasioita maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144443

- Israelin pankki nosti peruskorkoa, uusi on 3.25 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144442

- USA suunnittelee pysäyttävänsä F-35 koneen valmistuksen ylettömiksi nousseiden kustannusten vuoksi. Tämä asettaa IAF:n suunnitelmat varsin vaikeaan rakoseen, sillä sen koneet alkavat vanheta ja niiden uusiminen laskettiin F-35 varaan. Koneen hinnaksi laskettiin 69 miljoonaa, uusin hinta on 112 miljoonaa USD, eikä sekään ole lopullinen. Koneen piti valmistua vuoteen 2014-2015 aikoihin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-may-scrap-f35-set-to-be-israel-s-fighter-jet-of-the-future-1.363626

Monday, May 23, 2011

MAANANTAI 23.05.11

1. PRESIDENTTI Barack Obaman puhe AIPAC konferenssissa eilen, johon osallistui yli 10 000 osanottajaa, oli tarkoitettu ennen kaikkea juutalaisille kuulijoille, sillä hänen kansliansa seurasi huolestuneena hänen torstaina pitämänsä linjapuheen aiheuttamia reaktioita sekä Israelin hallituksen että oman maansa lehdistön keskuudessa, eivätkä ne mairitelleet häntä.

Niistä voi jopa lukea selviä toteamuksia, että Obama ei tunne Lähi Idän eikä varsinkaan Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia ja mikä pahinta, hän ei näytä edes haluavan oppia. Hänen politiikkansa lepää toisella perustalla ja sen päämäärä on toisaalla, kuten Barry Rubin toteaa JP:n artikkelissaan ”Mitä Obama vaatii Israelilta?”
Obama yhdisti Lähi Idän ”arabikevään” tsunamit Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan kutsuen sitä ”varjoksi”, joka estää yhteistyön osapuolten kesken. Hän selittää, etteivät odotukset ole täyttyneet: Israelin setlementtitoiminta jatkuu; palestiinalaiset ovat kävelleet pois neuvotteluista.
Tästä hän syyttää juutalaisten rakentamista Juudeassa ja Samariassa.
Todellisuudessa Netanyahu julisti 10 kuukauden rakennuskiellon ja myöhemmin ulotti sen Jerusalemiin ”Obaman vaatimuksesta” jättäen sen mainitsematta. Mahmoud Abbas syyttää Obamaa selittäessään, ”miten hän Obaman kehotuksesta nousi hänen kanssaan korkeaan puuhun, mutta myöhemmin Obama laskeutui alas vieden tikapuut mennessään jättäen hänet yksin puuhun”. Barry Rubin toteaa tästä, että se osoittaa Israelin myönnytysten raukeavan tyhjiin, niillä ei ole saavutettu eikä saavuteta yhtään mitään. Toisaalta se osoittaa, ettei Obama kahden vuoden presidenttikautensa aikana ole pystynyt näkemään, ettei PA:n johto ole halukas neuvotteluihin, mitä he puolustelevat läpinäkyvän väärin perustein. (JP)
http://www.jpost.com/VideoArticles/20Questions/Article.aspx?id=221711

2. OBAMA pyrki AIPAC:n puheessaan selvittelemään torstain puheensa aiheuttamia sotkuja. Hän selitti, että Palestiinan valtion rajojen määrittelyssä on huomioitava 44 vuoden todellisuus: Israelin ja palestiinalaisten tulee neuvotella erilaisista rajoista, kuin mitä 04.06.1967 aselepolinjat ovat, yhteisesti sovituilla maan vaihdoilla. Tämä myönnytykseksi tarkoitettu tarkennus perustuu siihen harhanäkemykseen, että 1967 puolustussodassa vapautetut Juudea ja Samaria sekä Gazan kaista kuuluisivat automaattisesti 1949 aselepo-linjojen määritysten mukaan palestiinalaisille. PA taisteli arabimaitten rinnalla Israelia vastaan tuossa kuuden päivän sodassa, jossa Israelin puolustusvoimat murskasivat dramaattisten taistelujen jälkeen arabien yhtyneet armeijat ja karkottivat Jordanian joukot Juudeasta ja Samariasta, egyptiläiset joukot Gazasta sekä syyrialaiset Golanin kukkuloilta.

Obama tulkitsee myönnytykseksi tarkoittamansa selvennyksen mukaan, että PA voi vaatia kuuden päivän sodassa vapautetut Juudean ja Samarian sekä Gazan alueet kokonaan omakseen ja vaatia, että siitä Israeliin liitetyt maapalat tulee korvata samansuuruisilla osilla Israelin alueesta. Tämä on vastoin Kansainliiton päätöstä vuodelta 1922, jolla Englannille annettiin mandaatti juutalaisen kodin muodostamiseksi Jordanjoen ja Välimeren välille. Siinä ei mainita mitään itsenäisestä Palestiinan valtiosta, eikä sitä katsottu tarpeelliseksi, koska Englanti oli aiemmin muodostanut Jordanian palestiinalaisvaltioksi, joka se käytännössä on, eikä Kansainliiton päätös anna palestiinalaisille oikeutta Israelin mandaattiin.

OBAMAN AIPAC-puheen ehkä suurin puute oli se, että hän sivuutti kokonaan kysymyksen pakolaisista, sekä palestiinalaisten että juutalaisten, ainakin siinä muodossa, kuin Israelissa asia haluttiin. Obama ei maininnut, että pakolaiskysymys tulee ratkaista Israelin ulkopuolella, ehkä peläten palestiinalaisten entistä kovempaa kritiikkiä. Abbas on toistuvasti todennut, että palestiinalaispakolaisten paluuoikeus on yksi keskeisimpiä kysymyksiä.
Toiseksi Obama ei halunnut käsitellä Temppelivuoren tilannetta, joka on avainkysymys juutalaisille. Sen sijaan hän – ehkä juutalaisten tunteita hellyttääkseen – mainitsi käynnistään Länsimuurilla, jossa hän sanoi muistaneensa niitä juutalaisia, jotka satojen vuosien aikana olivat kaiholla odottaneet tilaisuutta päästä tälle pyhälle paikalle edes kerran elämässään.
Hän myöskään maininnut Jordanjoenlaakson merkitystä Israelin turvallisuudelle.

OBAMAN sunnuntaisen puheen ansioksi katsotaan se, miten hän tuomitsi Fatahin ja Hamasin välisen yhteistoiminta-sopimuksen, jota hän piti mahdottomana Israelille, ellei Hamas tunnusta kvartetin asettamaa kolme ehtoa, joista Israelin tunnustaminen juutalais-valtiona on keskeisin.
Toiseksi on vakuutti USA:n ja Israelin välisen ystävyyden horjumattomuutta, mihin hän lisäsi USA:n jatkuvan Israelin puolustusvoimien tukemisen sen teknisen ylivoiman säilyttämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221726

3. PALESTIINALAISTEN keskuudessa näyttää olevan vastakkaisia mielipiteitä, miten suhtautua Obaman vaatimukseen hylätä suunnitelmansa hakea YK:n päätös itsenäiselle valtiolleen. Kh A Toameh arvioi JP:n artikkelissaan, että PA voi harkita luopumista esityksestään YK:lle, jos Israel suostuu hyväksymään 1967 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi. Näin totesi PLO:n virkailija Hana Ameereh sunnuntaina. Toiset virkailijat sen sijaan vakuuttavat, että PLO:n esitystä YK:lle jatketaan kaikesta huolimatta. Ameereh, joka on PLO:n hallituksen jäsen, selvensi, että 1967 rajalinjojen ohella ”setlementtitoiminnan” lopettaminen on edelleen palestiinalaisten keskeisimpiä vaatimuksia. ”Asemamme on selvä: Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa tulee olla täydellinen rakennuskielto. Me edellytämme, että Israel toteuttaa YK:n julkilausumat rauhankeskustelujen alettua,” hän selitti.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui PLO:n ja Fatahin päättäjät kiireiseen neuvotteluun Obaman puheen johdosta. Palestiinalaiset tuntevat nyt olevansa vahvoilla ja haluavat painostaa Netanyahulta selkeää vastausta Obaman vaatimuksiin. Varsinkin 1967 aselepolinjat ovat heille keskeisiä. Saeb Erekat, entinen PA:n pääneuvottelija, joka erosi siitä WikiLeaksin paljastettua hänen vuotaneen PA:n kokousten päätöksiä, on alkanut nousta uudelleen uutisaiheitten listalle. Hän asetteli sanansa näin: ”Rauha on illuusio, jos 1967 linjat ovat illuusio.” Hän kertoi Abbasin pyytäneen arabiliiton kiireistä kokoontumista. Sen kokoontuminen voi olla vaikeaa, koska pääsihteeri Amr Moussa erosi ja uusi pääsihteeriksi valittu Egyptin ulkoministeri Nabil Elaraby ei ole vielä valmis tehtäväänsä. Abbas ja Elaraby ovat kuitenkin sopineet, että arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat 28.05.2010. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221788

4. POLIITTISET tarkkailijat silmäilevät taas kerran epäuskoisina, miten on mahdollista, että joka kerran kun pääministeri Netanyahu on tärkeällä USA:n vierailulla tai USA:n tärkeä johtaja vierailulla Jerusalemissa, Israel hyväksyy uusia rakennussuunnitelmia ”vihreän linjan” itäpuolelle. Jerusalemin alueen suunnittelu- ja rakennuskomitea hyväksyi 625 asuntoyksikön rakentamisen Pisgat Zeeviin, 950 asuntoyksikön rakentamisen Har Homaan ja 294 asunto-yksikön rakentamisen Betar Illitiin, minkä Ehud Barak vahvisti allekirjoituksellaan.

Tzwi Ben Gedalyanu tarkastelee kysymystä INN:n artikkelissaan, jossa hän pahaenteisesti olettaa, ettei rakennussuunnitelmien hyväksyminen ole jäänyt huomaamatta, ja siitä pitävät huolen Israelissa toimivat lukuista NGO-järjestöt, joista Peace Now on yksi aktiivisimmista. Beitar Ollit sijaitsee Jerusalemista lounaaseen Gush Etzionin kupeessa. Se on rakennettu pääasiassa haredi-kansalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144406

5. UUTISOTSIKOITA
- Joukko israelilaisia, joita media kutsuu oikeistolaisiksi, kokoontui eilen Tel Avivissa esittääkseen viestin Obamalle, ettei Israel aio tehdä itsemurhaa, mitä vetäytyminen 1967 aselepolinjoille tarkoittaisi. He esittivät ennustuksia, että ellei Obama muuta kantaansa, hän tulee olemaan yhden kauden presidentti. (JP)
- AIPAC:n rinnalla järjestettiin kolmen miehen paneeli, jonka jäsenet keskustelivat Obaman puheen vaikutuksista. Mukana olivat Valkoisen Talon entinen media-sihteeri Ari Fleisner, poliittinen aktivisti Paul Reed ja CNN:n kommentoija Paul Begala. Jokainen heistä vakuutti syvää tukeaan Israelille ja sen turvallisuuden takaamista. He myös näkivät, että Israelin turvallisuus niveltyy suuresti USA:n turvallisuuteen. He totesivat, että talousongelmien ohella Israelin kysymys on vaaliteema, mutta sanoivat odottavansa aikaa, jolloin USA:n presidentin ei tarvitse selittää suhtautumistaan Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144400
- Varapääministeri Moshe Yaalon sanoo, ettei yksikään Israelin turvallisuuskabinetissa usko rauhan mahdollisuuteen lähi aikoina. Siksi hän kutsuu Netanyahun hallitusta kriisin ylimenokauden hallitukseksi toimenpideoikeuksilla. http://www.haaretz.com/print-edition/features/no-one-in-the-security-cabinet-believes-its-possible-to-reach-a-solution-with-abbas-1.363437

Sunday, May 22, 2011

SUNNUNTAI 22.05.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Natanyahun ja presidentti Barack Obaman tapaaminen sujui osapuolten omien määritelmien mukaan hyvin. Israelilainen osanottaja kutsui niitä ”avoimiksi, suoriksi ja ystävällisiksi”. Obama sanoi tapaamisen jälkeen, että suunniteltua pitemmäksi, 2 tuntia, venyneet keskustelut olivat ”äärimmäisen hyödyllisiä”. Diplomaattisesta kielestä kansankielelle käännettynä se tarkoittaa sitä, etteivät ne olleet erityisen ystävälliset eikä yhteisymmärrystä löydetty avainkysymyksissä, kuten Obama totesikin: ”Aivan ilmeisesti (obviously) välillämme on joitakin erilaisuuksia koskien tarkkaa formulointia ja kielenkäyttöä, mutta sitä tapahtuu ystävien kesken”. Tästä voitaneen vetää se johtopäätös, ettei Obama saanut Netanyahua taivutetuksi oman näkemyksensä kannattajaksi, eikä Netanyahu saanut Obamaa vakuutetuksi esittämiensä poikkeavien kannanottojen tärkeydestä Israelille. Maailmanvallan ja ainoan supervallan johtajana Obaman lienee vaikea ymmärtää, että Amerikan ystävyys- ja tuenvakuutukset eivät riitä minivaltiolle, jollainen Israel on, sillä kriisitilanteessa pitkälle kehittynyt aseteknologia antaa yllätyshyökkäysten aloittajalle ennakkoedun, jota minkäänlaiset vakuutukset avusta eivät ehdi korvaamaan. USA:n apu tulisi esim. Hizbullahin ja Hamasin ilman varoitusta Iranin ja Syyrian avulla aloittamille ohjusiskuille olemaan vain ruumiiden ja haavoittuneiden keräämistä ja savuavien raunioitten raivaamista.

USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger, joka aikoinaan hallitsi mielipiteillään USA:n ulkopolitiikkaa varsin suvereenisesti, sanoi näin: ”Kiinteät sopimukset suurvaltain kanssa estävät valtioita toimimasta tilanteissa, jotka ne itse pystyisivät hoitamaan ilman ulkopuolisia.”

OBAMALTA odotettiin ennen kaikkea hänen lausuntojensa ja mielipiteittensä muotoilemista selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Tämän puuttuminen antaa mahdollisuuksia erilaisiin tulkintoihin, kuten kävi tässäkin tapauksessa. USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi medialle, että Obaman maininta 1967 linjoista, joihin hän olettaa Israelin vetäytyvän rauhansopimuksen myötä, on sopusoinnussa presidentti Bushin ja Sharonin välillä käydyn kirjekeskustelun kanssa, sillä Obama viittasi osapuolten välisiin maan vaihtoihin. Obama ei kuitenkaan puheessaan maininnut muuttuneitten olosuhteitten huomioimista, mikä oli Bushin kirjeen tärkein pointti – ainakin Israelin kannalta. Palestiinalaiset katsovat Obaman epäselvien viittausten tarkoittavan juuri sitä, mitä niissä sanotaan ilman tulkintoja: ”Miksi meidän tulisi suostua myönnytyksiin, joita USA:n presidentti ei vaadi eikä edes esitä?”
Toinen kiperä kysymys on palestiinalaisvankien asemasta, jonka Obama jätti avonaiseksi. Hänen vastustava kantansa PA:n yksipuoliselle Palestiinan valtion perustamiselle YK:n päätöslauselmien avulla on Israelin kannalta on positiivinen, mutta jättää tilaa lehmäkaupoille myöhemmässä vaiheessa seuraavan kolmen kuukauden aikana ja sen jälkeen. Hän kuitenkin olettaa, että Palestiinan valtio on aseeton, mutta miten valvottaisiin, että niin tapahtuu?

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu paikkaili näitä Obaman puheen jättämiä aukkoja, mutta hänen jälkikäteen tekemät selvityksensä saivat hänet puolustajan asemaan, mikä selvästi vähensi niiden painoarvoa, eikä Obama missään vaiheessa sanonut hyväksyvänsä niitä.
Netanyahu totesi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa, ettei Israel tule koskaan vetäytymään 1967 linjoille: ”Se ei kerta kaikkiaan tule tapahtumaan”, hän totesi vastauksena Obaman vaatimukseen, että sen tulee olla neuvottelujen pohjana. Palestiinalais-pakolaisista Netanyahu totesi, että kysymys tulee ratkaista Israelin ulkopuolella, Israeliin heitä ei päästetä. Hän ei myöskään näe mitään mahdollisuutta neuvotella PA:n hallituksen kanssa, jossa on mukana Hamas, järjestö, joka vaatii Israelin tuhoamista, ellei se suostu kvartetin neljään vaatimukseen. Netanyahu pitää myös ehdottomana vaatimuksena valvoa Jordanjoenlaaksoa. Hän selitti, että avainkysymys on Israelin säilyminen juutalaisena valtiona, mitä palestiinalaiset ja varsinkaan Hamas, eivät suostu tunnustamaan.

PA:n johtajien lausunnot ovat osittain jopa hyvin pettyneitä – he odottivat enemmän. He näkevät kuitenkin asemansa parantuneen Obaman lausuntojen johdosta – varsinkin siitä, että Obama vaatii Israelin vetäytymistä 1967 linjoille - vaikka tarkkailijat sanoivat samaa Netanyahusta, että ”hän tuli tapaamisesta Obaman kanssa rohkaistuneena”.
Obama pitää puheen AIPAC:in kokouksessa tänään ennen Netanyahun puhetta. Tarkkailijat olettavat Obaman pyrkivän silottamaan pahimpia vääristymiä aiemmasta puheestaan, sillä juutalaisten tuki on tärkeä hänen vaalityönsä vuoksi, mutta vakuuttamaan USA:n horjumatonta ystävyyttä Israelin kanssa.
Netanyahu puhuu USA:n kongressille tiistaina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221397, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221485

2. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen sanotaan olevan – taas kerran – lähellä ratkaisua. Neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin, Turkin ja Saksan edustajien valvonnassa, joilla kaikilla on omia intressejään saada lähes viisi vuotta kestänyt kysymys lopultakin ratkaistua onnellisesti. Toinen asia on kokonaan se, missä kunnossa pimeässä, kosteassa, maanalaisessa luolassa pidetty sotilas mahtaa olla? Hamas ei ole päästänyt ihmisoikeusjärjestöjä eikä Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajaa näkemään vankia ja toteamaan hänen terveydentilansa, kuten kansainväliset säännöt vaativat.
Gilad Shalitin sieppaamiseen Israelin alueella lähellä Kerem Shalomia tapahtuneeseen kommandoiskuun osallistunut Army of Islam asetettiin USA:n terrorijärjestöjen listalle.

LONTOOSSA toimiva uutislehti Al-Quds Al-Arabi kertoi sunnuntaina, että Israelin hallitus on periaatteessa suostunut sisällyttämään Hamasin vaatimuksesta 20 terrorismista tuomittua, joilla on verta käsissään israelilaisten surmaamisesta, vaaditun tuhannen vangin joukkoon. Mikä vapautettavien vankien kokonaismäärä lieneekään, on epäselvää, sillä Hamasin vaatimukset ovat kasvaneet kaiken aikaa. Lisäksi se haluaa siepata lisää panttivankeja.
Gilad Shalitin äiti Aviva Shalit sanoi journalisteille protestiteltassa lähellä pääministeri virka-asuntoa järjestetyssä tilaisuudessa, että ”kuten kaikki Israelissa, myös hänen pojastaan maksettava hinta on liian korkea”. Hänen äänenpainonsa alkaa olla kärkevän katkera maan johtavien viranomaisten, ennen kaikkea puolustusministeri Ehud Barakin ja pääministeri Benyamin Netanyahun, vakuutuksiin työskennellä kaiken aikaa hänen vapauttamisekseen. Hän sanoi aiemmin tekevänsä asiasta poliittisen kysymyksen, mitä Shalitit ovat aiemmin välttäneet, ja vakuutti suorassa puheessa pojalleen ”jatkavansa huutoaan, kunnes Gilad vapautetaan”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221585

3. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu varoittaa Israelia, että se on täysin vastuussa siitä, mitä tapahtuu ”flotilla II:n” arviolta 15:n aluksen pyrkiessä murtamaan Israelin julistaman Gazan alueen saarron, jonka tarkoituksena on estää aseitten ja niiden valmistamiseen tarkoitettujen tavaroitten vienti Hamasin terroristeille. Davutoglu vakuuttaa, ettei Turkin hallitus voi valvoa yksityisten järjestöjen toimia eikä estää sen järjestämistä ja purjehtimista Turkin satamasta kohti Gazaa. Purjehdus oli tarkoitus ajoittaa arabien nakbaksi nimittämän Israelin itsenäisyysjulistuksen vuosipäiväksi, mutta Turkin vaalien takia se siirrettiin myöhemmäksi.

Turkin ja Israelin välit ovat aiemmista läheisistä ystävällisistä suhteista viilentyneet Turkin pyrkiessä lähestymään islamin arabimaita korvaukseksi sille, ettei sitä ole hyväksytty EU:n jäseneksi. Pääministeri Erdoganin ponnistelee Turkin muodostamiseksi aiemman ei-uskonnollisen hallinnon sijaan aktiiviseksi muslimivaltioksi, jolla on läheiset suhteet Syyrian, Irakin ja Iranin kanssa jopa maitten välisten liittolaissopimusten muodossa.
Turkin ja Israelin suhteet ajautuivat lähes katkeamispisteeseen Mavi Marmaran tapauksen johdosta 31.05.2010 Välimerellä, jossa Israelin Matkal Shayetet kommandot joutuivat henkensä puolustamiseksi avaamaan tulen aluksessa olleita IHH:n lähettämiä ja aseistamia terroristeja vastaan surmaten heistä 8 turkkilaista ja yhden USA:n kansalaisen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkish-fm-warns-israel-over-response-to-new-gaza-flotilla-1.363179

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu vähättelee median välittämiä tietoja hänen ja Obaman välien viileydestä. Hän sanoo, että ”ystävien kesken” tapahtuneita erimielisyyksiä on liioiteltu suhteettomasti. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-claims-of-disagreement-with-obama-are-blown-out-of-proportion-1.363258
- Netanyahun jämäkkä mielipiteittensä puolustaminen Obaman täyslaidallista vastaan – joskin vain ruutipanoksin – on saanut Likudin kansanedustajat ryhmittymään hänen ympärilleen, jota hän todella tarvitsi. Pääministerillä on ollut vaikeuksia asennoitua nuoren nousukkaan itsevarmaan ja vähättelevään suhtautumiseen häntä kohtaan, mikä näkyi varsinkin heidän ensimmäisessä tapaamisessaan. Netanyahu tuli silloin Obaman läksytystilaisuudesta kuin uitettu koira, häntä jalkojen välissä. Nyt Obama jaksoi sentään osoittaa tiettyä arvostusta – olkoon vaikka diplomaattista – mikä antoi huomattavasti positiivisemman kuvan tilanteesta, vaikka mikään ei ole muuttunut. http://www.haaretz.com/print-edition/news/cabinet-rallies-around-netanyahu-after-rejection-of-obama-speech-1.363204
- Venäjä kutsui Fatahin ja Hamasin neuvottelijat Moskovaan hioakseen edelleen järjestöjen välillä solmittua sovinto-dokumenttia. Venäjän aktivoitunut diplomatia katsoo tärkeäksi päästä mukaan Lähi Idän noidankattilaan, jossa se oli tärkeä tekijä Neuvostoliiton aikoikin, mutta josta se joutui siirtymään hoitamaan kiireisempiä kysymyksiä NL:n hajoamisen jälkeen lähes vararikkoisen tilan korjaamiseksi. Palestiinalaiset neuvottelijat kutsui Moskovaan Yliopiston johtaja Vitaly Numkin, joka johtaa myös keskusteluja, kertoo Itar-Tass. Tarkkailijat muistelevat, että tämä on ensimmäinen kerta aikoihin, kun Venäjä osallistuu suoraan Lähi Idän rauhan-keskusteluihin. Sunnuntaina ja maanantaina käytäviin keskusteluihin osallistuu Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, mikä antaa niille runsaasti lisäpainoa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-fatah-officials-meet-in-moscow-to-bolster-reconciliation-1.363272
- Satoja tuhansia juutalaisia kokoontui eilen illalla Meronin vuorelle kunnioittamaan mystisen rabbi Shimon ben Jochain voittoa roomalaisista toisella vuosisadalla. Tilaisuutta kutsutaan nimellä Lag b´Omer. Talmudin mukaan rabbi Shimon, josta käytetään nimeä Rashbi, sanoi roomalaisista näin: ”Kaiken, mitä he rakentavat, he rakentavat itseään varten. He rakentavat marketin asettaakseen sinne prostituoituja; kylpylöitä virkistääkseen itseään siellä; siltoja voidakseen kerätä siellä veroja.” Saatuaan tietää tästä roomalaiset julistivat hänelle kuolemantuomion, minkä johdosta rabbi Shimon pakeni luolaan, jossa hän piileskeli 12 vuotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144366
- Jordanialaiset mielenosoittajat vaativat perjantaina Israelin kanssa solmitun rauhan-sopimuksen mitätöimistä. Jordanian armeija valvoo tiukasti mielenosoituksia eikä ole päästänyt niitä Israelin rajalle. Kuningas Abdullah II vaatii kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa Palestiinan valtion perustamista kiireesti 1967 linjojen mukaan. Muslimiveljeskunta on noussut Jordaniassa vaatien suhteitten jäädyttämistä myös USA:n kanssa, jota he syyttävät korruptiosta ja moraalittomuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144365
- PA:n alueella Samariassa murhattiin jo toinen mies epäiltynä yhteistoiminnasta Israelin kanssa kuukauden sisällä. Tämä on PA:n suosima tapa päästä eroon henkilöistä, joiden eliminoiminen virallisesti aiheuttaa kansainvälistä huomiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144363
SUNNUNTAI 22.05.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Natanyahun ja presidentti Barack Obaman tapaaminen sujui osapuolten omien määritelmien mukaan hyvin. Israelilainen osanottaja kutsui niitä ”avoimiksi, suoriksi ja ystävällisiksi”. Obama sanoi tapaamisen jälkeen, että suunniteltua pitemmäksi, 2 tuntia, venyneet keskustelut olivat ”äärimmäisen hyödyllisiä”. Diplomaattisesta kielestä kansankielelle käännettynä se tarkoittaa sitä, etteivät ne olleet erityisen ystävälliset eikä yhteisymmärrystä löydetty avainkysymyksissä, kuten Obama totesikin: ”Aivan ilmeisesti (obviously) välillämme on joitakin erilaisuuksia koskien tarkkaa formulointia ja kielenkäyttöä, mutta sitä tapahtuu ystävien kesken”. Tästä voitaneen vetää se johtopäätös, ettei Obama saanut Netanyahua taivutetuksi oman näkemyksensä kannattajaksi, eikä Netanyahu saanut Obamaa vakuutetuksi esittämiensä poikkeavien kannanottojen tärkeydestä Israelille. Maailmanvallan ja ainoan supervallan johtajana Obaman lienee vaikea ymmärtää, että Amerikan ystävyys- ja tuenvakuutukset eivät riitä minivaltiolle, jollainen Israel on, sillä kriisitilanteessa pitkälle kehittynyt aseteknologia antaa yllätyshyökkäysten aloittajalle ennakkoedun, jota minkäänlaiset vakuutukset avusta eivät ehdi korvaamaan. USA:n apu tulisi esim. Hizbullahin ja Hamasin ilman varoitusta Iranin ja Syyrian avulla aloittamille ohjusiskuille olemaan vain ruumiiden ja haavoittuneiden keräämistä ja savuavien raunioitten raivaamista.

USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger, joka aikoinaan hallitsi mielipiteillään USA:n ulkopolitiikkaa varsin suvereenisesti, sanoi näin: ”Kiinteät sopimukset suurvaltain kanssa estävät valtioita toimimasta tilanteissa, jotka ne itse pystyisivät hoitamaan ilman ulkopuolisia.”

OBAMALTA odotettiin ennen kaikkea hänen lausuntojensa ja mielipiteittensä muotoilemista selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Tämän puuttuminen antaa mahdollisuuksia erilaisiin tulkintoihin, kuten kävi tässäkin tapauksessa. USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi medialle, että Obaman maininta 1967 linjoista, joihin hän olettaa Israelin vetäytyvän rauhansopimuksen myötä, on sopusoinnussa presidentti Bushin ja Sharonin välillä käydyn kirjekeskustelun kanssa, sillä Obama viittasi osapuolten välisiin maan vaihtoihin. Obama ei kuitenkaan puheessaan maininnut muuttuneitten olosuhteitten huomioimista, mikä oli Bushin kirjeen tärkein pointti – ainakin Israelin kannalta. Palestiinalaiset katsovat Obaman epäselvien viittausten tarkoittavan juuri sitä, mitä niissä sanotaan ilman tulkintoja: ”Miksi meidän tulisi suostua myönnytyksiin, joita USA:n presidentti ei vaadi eikä edes esitä?”
Toinen kiperä kysymys on palestiinalaisvankien asemasta, jonka Obama jätti avonaiseksi. Hänen vastustava kantansa PA:n yksipuoliselle Palestiinan valtion perustamiselle YK:n päätöslauselmien avulla on Israelin kannalta on positiivinen, mutta jättää tilaa lehmäkaupoille myöhemmässä vaiheessa seuraavan kolmen kuukauden aikana ja sen jälkeen. Hän kuitenkin olettaa, että Palestiinan valtio on aseeton, mutta miten valvottaisiin, että niin tapahtuu?

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu paikkaili näitä Obaman puheen jättämiä aukkoja, mutta hänen jälkikäteen tekemät selvityksensä saivat hänet puolustajan asemaan, mikä selvästi vähensi niiden painoarvoa, eikä Obama missään vaiheessa sanonut hyväksyvänsä niitä.
Netanyahu totesi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa, ettei Israel tule koskaan vetäytymään 1967 linjoille: ”Se ei kerta kaikkiaan tule tapahtumaan”, hän totesi vastauksena Obaman vaatimukseen, että sen tulee olla neuvottelujen pohjana. Palestiinalais-pakolaisista Netanyahu totesi, että kysymys tulee ratkaista Israelin ulkopuolella, Israeliin heitä ei päästetä. Hän ei myöskään näe mitään mahdollisuutta neuvotella PA:n hallituksen kanssa, jossa on mukana Hamas, järjestö, joka vaatii Israelin tuhoamista, ellei se suostu kvartetin neljään vaatimukseen. Netanyahu pitää myös ehdottomana vaatimuksena valvoa Jordanjoenlaaksoa. Hän selitti, että avainkysymys on Israelin säilyminen juutalaisena valtiona, mitä palestiinalaiset ja varsinkaan Hamas, eivät suostu tunnustamaan.

PA:n johtajien lausunnot ovat osittain jopa hyvin pettyneitä – he odottivat enemmän. He näkevät kuitenkin asemansa parantuneen Obaman lausuntojen johdosta – varsinkin siitä, että Obama vaatii Israelin vetäytymistä 1967 linjoille - vaikka tarkkailijat sanoivat samaa Netanyahusta, että ”hän tuli tapaamisesta Obaman kanssa rohkaistuneena”.
Obama pitää puheen AIPAC:in kokouksessa tänään ennen Netanyahun puhetta. Tarkkailijat olettavat Obaman pyrkivän silottamaan pahimpia vääristymiä aiemmasta puheestaan, sillä juutalaisten tuki on tärkeä hänen vaalityönsä vuoksi, mutta vakuuttamaan USA:n horjumatonta ystävyyttä Israelin kanssa.
Netanyahu puhuu USA:n kongressille tiistaina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221397, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221485

2. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen sanotaan olevan – taas kerran – lähellä ratkaisua. Neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin, Turkin ja Saksan edustajien valvonnassa, joilla kaikilla on omia intressejään saada lähes viisi vuotta kestänyt kysymys lopultakin ratkaistua onnellisesti. Toinen asia on kokonaan se, missä kunnossa pimeässä, kosteassa, maanalaisessa luolassa pidetty sotilas mahtaa olla? Hamas ei ole päästänyt ihmisoikeusjärjestöjä eikä Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajaa näkemään vankia ja toteamaan hänen terveydentilansa, kuten kansainväliset säännöt vaativat.
Gilad Shalitin sieppaamiseen Israelin alueella lähellä Kerem Shalomia tapahtuneeseen kommandoiskuun osallistunut Army of Islam asetettiin USA:n terrorijärjestöjen listalle.

LONTOOSSA toimiva uutislehti Al-Quds Al-Arabi kertoi sunnuntaina, että Israelin hallitus on periaatteessa suostunut sisällyttämään Hamasin vaatimuksesta 20 terrorismista tuomittua, joilla on verta käsissään israelilaisten surmaamisesta, vaaditun tuhannen vangin joukossa. Mikä vapautettavien vankien kokonaismäärä lieneekään, on epäselvää, sillä Hamasin vaatimukset ovat kasvaneet kaiken aikaa. Lisäksi se haluaa siepata lisää panttivankeja.
Gilad Shalitin äiti Aviva Shalit sanoi journalisteille protestiteltassa lähellä pääministeri virka-asuntoa järjestetyssä tilaisuudessa, että ”kuten kaikki Israelissa, myös hänen pojastaan maksettava hinta on liian korkea”. Hänen äänenpainonsa alkaa olla kärkevän katkera maan johtavien viranomaisten, ennen kaikkea puolustusministeri Ehud Barakin ja pääministeri Benyamin, vakuutuksiin työskennellä kaiken aikaa hänen vapauttamisekseen. Hän sanoi aiemmin tekevänsä asiasta poliittisen kysymyksen, mitä Shalitit ovat aiemmin välttäneet, ja vakuutti suorassa puheessa pojalleen ”jatkavansa huutoaan, kunnes Gilad vapautetaan”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221585

3. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu varoittaa Israelia, että se on täysin vastuussa siitä, mitä tapahtuu ”flotilla II:n” arviolta 15:n aluksen pyrkiessä murtamaan Israelin julistaman Gazan alueen saarron, jonka tarkoituksena on estää aseitten ja niiden valmistamiseen tarkoitettujen tavaroitten vienti Hamasin terroristeille. Davutoglu vakuuttaa, ettei Turkin hallitus voi valvoa yksityisten järjestöjen toimia eikä estää sen järjestämistä ja purjehtimista Turkin satamasta kohti Gazaa. Purjehdus oli tarkoitus ajoittaa arabien nakbaksi nimittämän Israelin itsenäisyysjulistuksen vuosipäiväksi, mutta Turkin vaalien takia se siirrettiin myöhemmäksi.

Turkin ja Israelin välit ovat aiemmista läheisistä ystävällisistä suhteista viilentyneet Turkin pyrkiessä lähestymään islamin arabimaita korvaukseksi sille, ettei sitä ole hyväksytty EU:n jäseneksi. Pääministeri Erdoganin ponnistelee Turkin muodostamiseksi aiemman ei-uskonnollisen hallinnon sijaan aktiiviseksi muslimivaltioksi, jolla on läheiset suhteet Syyrian, Irakin ja Iranin kanssa jopa maitten välisten liittolaissopimusten muodossa.
Turkin ja Israelin suhteet ajautuivat lähes katkeamispisteeseen Mavi Marmaran tapauksen johdosta 31.05.2010 Välimerellä, jossa Israelin Matkal Shayetet kommandot joutuivat henkensä puolustamiseksi avaamaan tulen aluksessa olleita IHH:n lähettämiä ja aseistamia terroristeja vastaan surmaten heistä 8 turkkilaista ja yhden USA:n kansalaisen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkish-fm-warns-israel-over-response-to-new-gaza-flotilla-1.363179

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu vähättelee median välittämiä tietoja hänen ja Obaman välien viileydestä. Hän sanoo, että ”ystävien kesken” tapahtuneita erimielisyyksiä on liioiteltu suhteettomasti. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-claims-of-disagreement-with-obama-are-blown-out-of-proportion-1.363258
- Netanyahun jämäkkä mielipiteittensä puolustaminen Obaman täyslaidallista vastaan – joskin vain ruutipanoksin – on saanut Likudin kansanedustajat ryhmittymään hänen ympärilleen, jota hän todella tarvitsi. Pääministerillä on ollut vaikeuksia asennoitua nuoren nousukkaan itsevarmaan ja vähättelevään suhtautumiseen häntä kohtaan, mikä näkyi varsinkin heidän ensimmäisessä tapaamisessaan. Netanyahu tuli silloin Obaman läksytystilaisuudesta kuin uitettu koira, häntä jalkojen välissä. Nyt Obama jaksoi sentään osoittaa tiettyä arvostusta – olkoon vaikka diplomaattista – mikä antoi huomattavasti positiivisemman kuvan tilanteesta, vaikka mikään ei ole muuttunut. http://www.haaretz.com/print-edition/news/cabinet-rallies-around-netanyahu-after-rejection-of-obama-speech-1.363204
- Venäjä kutsui Fatahin ja Hamasin neuvottelijat Moskovaan hioakseen edelleen järjestöjen välillä solmittua sovinto-dokumenttia. Venäjän aktivoitunut diplomatia katsoo tärkeäksi päästä mukaan Lähi Idän noidankattilaan, jossa se oli tärkeä tekijä Neuvostoliiton aikoikin, mutta josta se joutui siirtymään hoitamaan kiireisempiä kysymyksiä NL:n hajoamisen jälkeen lähes vararikkoisen tilan korjaamiseksi. Palestiinalaiset neuvottelijat kutsui Moskovaan Yliopiston johtaja Vitaly Numkin, joka johtaa myös keskusteluja, kertoo Itar-Tass. Tarkkailijat muistelevat, että tämä on ensimmäinen kerta aikoihin, kun Venäjä osallistuu suoraan Lähi Idän rauhan-keskusteluihin. Sunnuntaina ja maanantaina käytäviin keskusteluihin osallistuu Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, mikä antaa niille runsaasti lisäpainoa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-fatah-officials-meet-in-moscow-to-bolster-reconciliation-1.363272
- Satoja tuhansia juutalaisia kokoontui eilen illalla Meronin vuorelle kunnioittamaan mystisen rabbi Shimon ben Jochain voittoa roomalaisista toisella vuosisadalla. Tilaisuutta kutsutaan nimellä Lag b´Omer. Talmudin mukaan rabbi Shimon, josta käytetään nimeä Rashbi, sanoi roomalaisista näin: ”Kaiken, mitä he rakentavat, he rakentavat itseään varten. He rakentavat marketin asettaakseen sinne prostituoituja; kylpylöitä virkistääkseen itseään siellä; siltoja voidakseen kerätä siellä veroja.” Saatuaan tietää tästä roomalaiset julistivat hänelle kuolemantuomion, minkä johdosta rabbi Shimon pakeni luolaan, jossa hän piileskeli 12 vuotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144366
- Jordanialaiset mielenosoittajat vaativat perjantaina Israelin kanssa solmitun rauhan-sopimuksen mitätöimistä. Jordanian armeija valvoo tiukasti mielenosoituksia eikä ole päästänyt niitä Israelin rajalle. Kuningas Abdullah II vaatii kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa Palestiinan valtion perustamista kiireesti 1967 linjojen mukaan. Muslimiveljeskunta on noussut Jordaniassa vaatien suhteitten jäädyttämistä myös USA:n kanssa, jota he syyttävät korruptiosta ja moraalittomuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144365
- PA:n alueella Samariassa murhattiin jo toinen mies epäiltynä yhteistoiminnasta Israelin kanssa kuukauden sisällä. Tämä on PA:n suosima tapa päästä eroon henkilöistä, joiden eliminoiminen virallisesti aiheuttaa kansainvälistä huomiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144363