Friday, March 04, 2011

PERJANTAI 04.03.11

1. VUONNA 2010 uusien asuntojen rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä romahti edellisen vuoden luvuista 72 %, kerrotaan tilastollisen keskustoimiston (CBS) virallisessa tutkimuksessa. Tämä lyö pahoin pääministeri Netanyahun vakuutuksia vastaan, että rakentaminen etenee normaalitahtia. Tiedotus on ensimmäinen virallinen katsaus juutalaisten rakentamiseen kiistanalaisilla alueilla moratoriumin jälkeen.
Numeroilla ilmaistuina tiedotuksessa todetaan, että vuonna 2009 valmistui 2071 asuntoa ja seuraavana vuonna 1492.
Media on rakennuskiellon loputtua tiedottanut ennätysmääräisestä uusien asuinrakennusten aloittamisesta, mikä osoittautuu tarkoitukselliseksi vääristelyksi poliittisessa tarkoituksessa. Varsinkin NGO-järjestöt ovat syöttäneet näitä virheellisiä tietoa medialle, joka halukkaasti julkaisee niitä tutkimatta niiden todenperäisyyttä.
JP:n asiaa koskevan artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff lisää kirjoitukseensa huolellisesti Peace Now järjestön lausunnon, jossa todetaan, että ”CBS:n tutkimus on virheellinen”.

Viime torstaina YK:n erityiskoordinoija Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry kertoi YK:n sisäisessä raportissa, että moratoriumin loppumisen jälkeen Juudeassa ja Samariassa aloitettiin n. 2000 uuden juutalaisten asunnon rakentaminen.
CBS:n virallinen tiedostus antaa seuraavat luvut: 1518 asuntoyksikköä v. 2006; 1471 ay. v. 2007; 2105 ay. v. 2008; 1946 ay. v. 2009 ja 541 ay. v. 2010. Moratoriumista huolimatta v. 2010 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana aloitettiin 114 asuntoyksikön rakentaminen, ja sen loppumisen jälkeen 427 asuntoyksikön, joista 119 ay. oli valtion ja 308 ay. yksityisten aloittamia.
Artikkelin mukaan uusien asuinrakennusten aloitusten jatkuminen nykyisessä laajuudessa ennakoi, että tilanne palautuu v. 2011 aikana normaaliksi.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo kuitenkin uskovansa, että rakennusten aloitustahti vähenee 2011 aikana, mutta ei halunnut ennakoida kuinka paljon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210772

2. JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisyhteisöjen neuvoston kokoaman yhteenvedon mukaan pääministeri Netanyahu tulee kohtaamaan uuden kriisin, joka velloo Likudin sisällä. Torstaina julkistetun tiedotteen mukaan 19 kansanedustajaa Likudin 27:stä vaatii rakennustoiminnan elvyttämistä Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien suuret juutalaisyhteisöt Betar Illit, Maale Adumim, Efrat ja Ariel,joihin ei kuulu Jerusalem.

TIEDOTTEESEEN on koottu kansanedustajien lausuntoja viime päivien aikana. Tiedotteen tarkoituksena on kertoa tilanteesta pääministerille, joka tavatessaan juutalaisyhteisöjen neuvoston edustajia kertoi heille jatkuvasta ulkomaisesta painostuksesta, jonka vuoksi hän kehottaa keskittymään valmiiden rakennusten hoitamiseen uusien aloittamisen sijaan.
”Netanyahu kokee olevansa yksin vastustaessaan kansainvälistä painostusta, mutta se ei ole totta. Koko hallitus, Likud kokonaisuudessaan ja valtaosa kansasta kehottaa häntä: Aloita jo rakentaminen”, sanoo neuvoston pääsihteeri Naftali Bennet ja jatkaa: ”Ainoa hallitus, joka kuuden päivän sodan jälkeen on asettanut tällaisen rakentamisrajoituksen, on Netanyahun, ja tätä ei voida hyväksyä.”

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz asetteli sanansa näin: ”Jäädytys on ohi ja meidän tulee keskittyä rakentamaan kaikkialla Israelin maassa, koska se on kuten sen tulee ollakin. Me teimme ongelmallisia myönnytyksiä, joiden aika on ohi. On tullut aika rakentaa ja saada se toteutetuksi.”
Pääministeriä varovaista kantaa kannattavat tunnetut kyyhkyt Dan Meridor, Michael Eitan ja Yossi Peled, äsken ylennetty sosiaaliministeri Moshe Kahlon ja apulaisministeri Gila Gamliel, joka kärkkyy täyttä ministeripaikkaa. Knessetin puhemies Reuven Rivlin pidättyy asemansa vuoksi ja Benny Beginin kantaa ei saatu, koska hän on sairaana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=210719

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu aikoo julkistaa uuden rauhansuunnitelmansa toukokuussa, jolloin hän osallistuu AIPAC:in vuosikokoukseen, joka alkaa 22.05. Netanyahun oletetaan esittelevän silloin suunnitelmansa USA:n kongressille.
Netanyahu tapasi torstaina Valkoisen Talon neuvonantajan Lähi Idän asioissa Dennis Rossin, jolla oli mukanaan Lähi Idän erikoistuntijoita, mukaan lukien Fred Hoff ja Mara Rudman Mitchellin välittäjäntiimistä. Hoff on Mitchellin tiimin Syyrian ja Libanonin asiain asiantuntija.
Tämä tiimi tapasi myös puolustusministeri Ehud Barakin, jonka vaikutus ja auktoriteetti kasvaa huolestuttavasti Netanyahun hallituksessa.
BARAK kertoi TV-10 uutiskatsauksessa, että uusi rauhansuunnitelma on laadittu Israelin aseman turvaamiseksi maailmalla, säilyttämään USA:n tuen ja kääntämään pois maailmalla leviävä liikehdintä Israelin laillisuuden kieltämiseksi.
Barak varoitti kuitenkin, että Israelia uhkaavat lähitulevaisuuden päätökset, joista ensimmäinen on kvartetin kokous Genevessä 15. maaliskuuta, johon osallistuvat myös sekä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton että EU:n ulkomaanasiain johtaja Catherine Ashton.
Barak ennakoi, että kvartetin päätös, joka lähentelee PA:n viime aikaisia esityksiä, huonontaa Israelin diplomaattista asemaa. Netanyahu onkin pyytänyt kvartetin edustajia Jerusalemiin keskusteluihin ennen kvartetin seuraavaa kokousta selittääkseen heille uutta suunnitelmaansa.

NETANYAHU ei ole julkisuudessa kertonut suunnitelmansa yksityiskohtia, mutta Barak vihjaili TV-esityksessä, minkä suuntainen suunnitelma olisi. Se luultavasti tulee esittämään tilapäistä valtiota väliaikaisin rajoin, ja se luovuttaisi sen valvontaan alueet, joilla 90 % palestiinalaisista asuu; neuvottelut lopullisista rajoista käytäisiin sen jälkeen. PA:n johto on toistuvasti ilmaissut vastustavansa kaikkia tämän suuntaisia suunnitelmia. PA haluaa viedä turvallisuus-neuvostossa hylätyn suunnitelmansa YK:n täysistuntoon ja saada sille YK:n päätös.
ISRAELIN KANTA on muuttunut itsenäisen Palestiinan valtion suhteen arabimaissa jatkuvan kuohunnan ja vallankumoushuuman vuoksi, koska se ennakoi arvaamattomia vaaroja uusien hallitusten mahdollisesti joutuessa islamin äärijärjestöjen valvontaan.
Israelin turvallisuus-kysymykset ovat nyt entistä tärkeämmät eikä sopimuksia voida tehdä pelkkien hyvien lupausten varaan.
Netanyahun suunnitelman mukaan IDF luopuisi partioinneistaan Palestiinan kaupungeissa paitsi erittäin pakottavissa tilanteissa. Jordanjoenlaakson valvonnan Israel haluaa säilyttää.

4. USA:n presidentti Barack Obama tapasi tiistaina tunnin ajan 50 USA:n juutalaisjärjestöjen presidenttiä Washingtonissa. Obama selvitti heille pitämässään puheessa käsityksiään rauhanprosessista. Mukana tilaisuudessa olleet antoivat kuitenkin kovin toisistaan eriäviä lausuntoja, mitä Obama itse asiassa sanoi ja mitä hän tarkoitti. Ei kovin vakuuttava esitys.

TOISTEN MIELESTÄ Obaman puhe oli vihamielinen Israelille, toiset kieltävät tämän, ehkä siksi, että vihamielisyys oli kääritty retoriikan epämääräiseen vaippaan.
Hänen sanotaan asettaneen rauhanprosessin pysähtyneen tilan yksistään Israelin harteille huomioimatta sanallakaan, että PA:n johto Abbasia myöten kieltäytyy neuvottelemasta.

Toiseksi hän vakuutti presidenteille, että juutalaiset alueet tulevat säilymään Israelin käsissä. Ongelmia aiheutti se, mitä alueita hän tällä tarkoitti, eikä kenelläkään ollut kanttia kysyä asiaa tuoreeltaan. Toisten mielestä hän tarkoitti Jerusalemin itäosia, toisten mielestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä. Obama on kuitenkin viime aikoina kärkevästi kritisoinut juutalaisten rakentamista Jerusalemin itäisissä osissa juutalaisten omistamalle maalle.
Toiset läsnäolijoista sanoivat, että Obama halusi puheellaan kunnianhimoisesti voittaa heidän luottamuksensa ehkä jo ennakoiden ensi vuoden presidentin vaaleja.
Valkoisen Talon edustajat kieltäytyivät kommentoimasta Obaman puhetta.
ENTINEN New Yorkin pormestari Rudy Giuliani, joka hakee presidentin ehdokkuutta, sanoi odottaneensa Obaman puheelta enemmän Israelin myönteisyyttä sekä enempää realismia tarkastellessaan todellisuutta, mikä Israelia ympäröi. Hän sanoi edelleen, että rauhanprosessin jäätyneisyys johtuu pelkästään PA:n haluttomuudesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210733

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi pidätti yli 30 mielenosoittajaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tukijoitten järjestämän ”raivon päivän” mielenosoitusten yhteydessä torstaina. Suurin mellakka käytiin El Al risteyksessä lähellä Ben Gurionin lentokenttää, jossa mieltään osoittavat pyrkivät sulkemaan sinne johtavan tien. Poliisi pidätti siellä 20 mielenosoittajaa. Neljä aktivistia pidätettiin Havat Gilad farmilla, kahdeksan muuta pidätettiin Jerusalemissa heidän yrittäessä sulkea pääliikenneväylät. Kadut ja tiet saatiin avattua muutamassa minuutissa. Joissakin paikoissa poltettiin autonrenkaita ja yhden auton kerrotaan palaneen. Poliisi odottaa kuitenkin aivan toisenlaisia ongelmia perjantaina muslimien rukousten jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Sisäministeri Eli Yishai kritisoi poliisin toimia todeten, että tuollaiset talojen tuhoamiset tulisi yhden henkilön päätöksen sijaan sopia yhteiskeskusteluissa asukkaitten kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142646
- Apulaispääministeri Moshe Yaalon selvitteli INN:n haastattelussa näkemyksistään ajankohtaisiin kysymyksiin. Hän katsoi, ettei tämän hallituksen päämääränä ole rynnätä suuriin alueluovutuksiin, vaan vahvistaa nykyisiä asemia ja pitää hallussaan sen, mitä IDF nyt valvoo Juudeassa ja Samariassa, mikä on seitsemän turvallisuus-kabinetin jäsenen mielipide, mukaan lukien pääministeri. Yaalon sanoo, ettei ole mitään mieltä yli tuhannen murhatun juutalaisen jälkeen jatkaa vasemmiston ajamaa politiikkaa, joka tähtää alueluovutuksiin ilman turvallisuusvakuuksia, mistä irrottautuminen Gazasta on hätiköiden tehty suunnittelematon esimerkki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142671
- Talonrakennusministeri Ariel Attias toteaa, että Juudeassa ja Samariassa on kuuden tuhannen asunnon vajaus. Hän sanoo, että edellisten hallitusten aikana toteutettiin tehtyä suunnitelmaa, jonka puitteissa rakennettiin 3000 asuntoa vuodessa. Tänään ei ole mitään poliittista suunnitelmaa eikä rakentamista, hän sanoi. Asuntojen rakentamisen keskeytyminen on vaikeuttanut tilannetta varsinkin suurissa juutalaiskaupungeissa kuten Ariel, Betar Illit, Maale Adumim ja Efrat, joiden kuitenkin oletetaan kaikissa rauhansuunnitelmissa säilyvän Israelin puolella rajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142670
- Paavi Benedict XVI sanoo äsken julkistetussa kirjassaan ”Jeesus of Nazareth, Holy Week, from the Entrance into Jerusalem to the Resurrection”, että on väärin asettaa Jeesuksen tuomitseminen kuolemaan ja ristiinnaulitseminen vain juutalaisten syyksi. Paavi kutsuu kirjaansa Jeesuksen viimeisen viikon elämänkerraksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142660
- Libyan kapinalliset kertoivat AP:n kirjeenvaihtajalle piirittävänsä Bregan öljysatama-kaupunkia. Brega on maan toiseksi suurin öljynkäsittelykaupunki, jonka kautta kulkee yhteys Ajdabiyaan, joka yhdistää Libyan itäiset ja läntiset osat. Libyan hävittäjät pommittivat kaupunkia torstaina, mutta Gaddafin sotilaita ei havaittu kaupungissa. Heidän pelätään kuitenkin hyökkäävän sinne koska tahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142655
- Sosiaalityöntekijät aloittavat lakkonsa sunnuntaina koko maan alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142648
- Shia-muslimit Saudi Arabian Persianlahden rannikolla, jossa sijaitsevat sen öljylähteet, ovat alkaneet osoittaa mieltään hallituksen pidätettyä shia-muslimeja. Mielenosoittajat saavat aulista tukea Iranista, joka varoittaa Saudi Arabiaa olla puuttumatta mieltään osoittaviin. Saudit lähettivät useita panssareitaan Bahrainiin sen kuninkaan pyrkiessä taltuttamaan edelleen jatkuvat mielenosoitukset, jotka alkoivat Iranin kiihotuksista. Iran varoittaa Saudi Arabiaa suorittamasta estäviä johtajien pidätyksiä ja muita varotoimia maaliskuun 11. päiväksi suunniteltuja ”raivon päivää” varten. Shiat eivät ole vaatineet maan hallitusmuodon muuttamista ja kuninkuuden poistamista, vaan työtä ja olosuhteittensa korjaamista sekä vankien vapauttamista. http://www.debka.com/article/20721/

Thursday, March 03, 2011

TORSTAI 03.03.11

1. POLIISIN kovat otteet Gilad (Havat) Farmin asukkaita kohtaan muutaman rakennuksen tuhoamisen yhteydessä on herättänyt suurta ihmettelyä ja vihaa ei vain Juudean ja Samarian asukkaitten keskuudessa vaan laajemminkin. Ihmettelyä on herättänyt se, miksi hallitus antoi puolustusministerille luvan suorittaa tällainen toimi ylimitoitettujen poliisi- ja sotilasvoimien avulla aikana, jolloin koko Lähi Itä on käymistilassa ja tarvittaisiin kansaa yhdistäviä toimenpiteitä eikä tämän tapaisia kansaa hajottavia iskuja omia kansalaisia vastaan, sillä kai Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset ovat kuitenkin Israelin kansalaisia, vaikka varsinkin vasemmiston johtama media demonisoi heitä järjestelmällisesti.

KNESSETISSÄ järjestetyssä kyselytilaisuudessa yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch tunnusti, että poliisi oli käyttänyt muoviluoteja, vaikka poliisi oli väittänyt käyttäneensä vain väriluoteja. Ministeri selitti, että poliisi oli käyttänyt erikoiskivääriä FN303, joka käyttää ilmanpainetta panoksen ampumiseksi. Näitä kiväärejä sotilaat käyttivät Mavi Marmaran välikohtauksen aikana. Luodit hajoavat osuessaan kovaan kohteeseen. FN303 kivääriä kutsutaan ”vähemmän tappavaksi automaattiaseeksi”. Aharonovitch kertoi, että poliisin käyttämiä luoteja käytetään mielenosoitusten hajottamiseen, ja poliisi on käyttänyt niitä Umm el Fahm, Wadi Ara ja muissa kohteissa. Hän selitti, että niiden tarkoituksena on suojella poliisia ja samalla aiheuttaa mahdollisimman vähäisiä vammoja mielenosoittajiin. Aharonovitch selitti, että asukkaat, joita hän kutsui ”mielenosoittajiksi”, kirosivat poliiseja, uhkasivat ja kivittivät heitä, samalla kun joukko heitä katkoi 15 palestiinalaisten omistamaa oliivipuuta ja vahingoittivat 30 muuta. Hän sanoi suhtautuvansa hyvin vakavasti turvallisuus-joukkoja vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka ovat lain räikeää rikkomista, ja sanoi täysin tukevansa poliisin käyttämiä otteita Gilad Farmilla.
Poliisi pidätti 8 asukasta, mutta vapautti heidät myöhemmin.

KNESSETIN kyselytilaisuudessa Aharonovitch vastasi ke. Yariv Levinin esittämiin kysymyksiin. Levin kutsui rajapoliisin käyttämiä otteita ”häpeällisiksi” ja esitti vaatimuksen, että poliisia kielletään käyttämästä tällaisia aseita Juudean ja Samarian asukkaita vastaan. Hän selitti, ettei tällä toimenpiteellä ole mitään tekemistä lain vaan hallituksen omaksuman diplomatiatoimien kanssa. Hän syytti Juudean ja Samarian siviilihallintoa keskittymisestä juutalaisasukkaitten ilman lupaa pystyttämiin rakennuksiin yksityismaalle Israelin täyden hallinnan C-alueilla, mutta sallien palestiinalaisten laittoman rakentamisen jatkua ilman valvontaa.
Knessetin tilaisuuden jälkeen monet Gilad Farmin asukkaat näyttivät journalisteille luotien aiheuttamia syviä haavoja ja kertoen, miten poliisi aloitti ammunnan ilman varoitusta ensin suuremmalta etäisyydeltä jatkaen sitä lopulta lähes kosketusetäisyydeltä. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=210553

TÄKSI päiväksi vihaiset ryhmät ovat päättäneet järjestää mielenosoituksia useissa paikoissa ilmaisematta niitä tarkemmin. Poliisi sanoo valmistautuvansa kaiken varalta. Varsinkin Jerusalemiin meneviä teitä on tarkoitus sulkea liikenteeltä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210589

2. OIKEISTOON lukeutuvat ryhmät järjestivät eilen rauhallisen marssin Jaffan keskustassa osoittaakseen mieltään Islamilaisen järjestön yrityksiä vastaan valloittaa kaupunki juutalaisilta. Paikalle oli kerääntynyt viitisenkymmentä mielenosoittajaa. Poliisi oli varautunut välikohtauksiin lähettämällä paikalle poliisin edustajan Mickey Rosenfeldtin mukaan useita satoja poliiseja Yassam erikoispartio-joukoista, siviilipukuisia sekä ratsupoliiseja. Hän kertoi, että poliisin miesvahvuuden tarkoituksena oli suojella mielenosoittajia ja paikallisia asukkaita varmistamalla, että mielenosoitus sujui ilman välikohtauksia. Lisäksi poliisin helikopterit ja ilmalaiva lentelivät paikan yllä tilannetta tarkkaillen.

TEL AVIVIN poliisi oli kieltäytynyt antamasta lupaa mielenosoitukselle, minkä johdosta Eretz Israel Selanu NGO-järjestö valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen, joka antoi luvan. Mielenosoittajat kantoivat käsissään Israelin lippuja ja plakaatteja, joissa todettiin: ”Jaffa on meidän” ja huudellen ”Jaffa juutalaisille” ja ”Am Israel chai” (Israelin kansa elää) sekä laulaen Eyal Golanin hymniä ”Mi Shema´amin” (Se joka uskoo). Poliisi pidätti 16 vastamielensoittajaa.
VASEMMISTORYHMÄT olivat koonneet paikalle omat mielenosoittajansa, joiden joukossa oli sekä paikallisia juutalais- että arabiasukkaita. Paikallinen pieni kansallisuskonnollisten ryhmä ole aiemmin julkistanut lausuntonsa, jossa he vastustivat minkä tahansa ryhmän pyrkimyksiä häiritä kaupungin arkaa tasapainotilaa. Myös paikalliset arabiasukkaat painottivat sekä juutalaisten että arabien elävän rauhallisesti kaupungissa ilman hankaluuksia.
JAFFASSA asuu 50 000 asukasta. Marssi kulki pääosin arabien asuman alueen läpi Ajami-lähiössä. Kaupunki on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös juutalaisten keskuudessa, mutta asuntojen vähyys on ollut ongelmana. Viikkoa aiemmin Tel Avivin Jaffan yhteishallinto päätti aloittaa edullisten asuntojen rakentamisen Jaffassa. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142626

Tri Michael Ben Ari oli yksi marssin johtajista. Paikalle kerääntyneet vasemmistolaiset ja arabiryhmät huutelivat iskulauseita ”Kuolema setlereille” ja ”Me vapautamme Palestiinan verellä”, tarkoittaen tällä Israelin tuhoamista. Paikalle määrätyt 1000 poliisia pitivät ryhmät erillään toisistaan, mutta katujen varsiin kokoontuneet ryhmittymät kivittivät sekä marssijoita että poliiseja. Yksi poliisi joutui sairaalahoitoon päähän osuneesta kivestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142626

3. MOSHE FEIGLIN, Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) ryhmittymän perustaja ja presidentti Likudin sisällä kritisoi syvästi Havat Gilad (Gilad Farmin) talojen tuhoamista ja varsinkin tapaa, millä se suoritettiin ja miten poliisi toimi asukkaita vastaan.

Feiglin ennusti, että ellei Netanyahu muuta tyyliään ja aseta puolustusministeri Ehud Barakia hänelle kuuluvaan asemaan sen sijaan, että antaa hänen vapaasti toteuttaa omaa vasemmistolaista palestiinalaisia suosivaa politiikkaansa, hän tulee kokemaan saman kohtalon kuin edellinen pääministeri Olmert, joka tuhosi poliittisen uransa.
Feiglin selitti, että Barak painostaa Netanyahua hillittömästi kuten myös vasemmistoon nojaava oikeusministeriö, joka haluaa poliisin käyttävän kovia ammuksia Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan välikohtauksen synnyttämiseksi.

INN:n artikkelissa todetaan, Ehud Barak etsii provosoivia tilanteita voidakseen niiden avulla osoittaa palestiinalaisia suosivan politiikkansa. Tällä hän pyrkii saamaan lisää kannatusta perustamalleen Azmaut-puoluelle (itsenäisyys) erottuaan Labourista. Hän uskoo saavansa viiden jäsenen puolueensa kasvavan haalien jäseniä ja kannattajia vasemmistopuolueista Meretz ja Labour sekä Kadimasta.
Feiglin selitti haastattelussa, että Olmert kaatui Amona-tapaukseen, ja Netanyahun kohtaloksi voi tulla Havat Gilad. Hän varoitti samalla niitä, jotka uskovat että Israel Beiteinu on oikea puolue muistuttaen, että Ariel Sharon on esimerkki puoluejohtajasta, joka perusti puolueen ei-uskonnolliseksi, ja kaikki tietävät, miten siinä kävi. ”Lieberman voi kääntyä oikeaan tai väärään, hän on arvaamaton”, Feiglin analysoi.
Danny Danon kritisoi myös Havat Giladin tapausta varoittaen, että siinä ylitettiin kaikki punaiset varoitusmerkit. Hän kritisoi Feiglinin tavoin sitä, miten Netanyahu antaa Barakille vapaat kädet huseerata Juudeassa ja Samariassa sen sijaan, että pitäisi ohjakset tiukasti omissa käsissään, kuten hänen odotetaan tekevän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142645

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilas Shimon Weizman, jonka talon poliisit tuhosivat Gilad Farmilla, ja joka kieltäytyi jatkamasta asepalvelustaan ennen kuin hänen talonsa on rakennettu uudelleen, pidätettiin mentyään tukikohtaansa ja hänelle määrättiin 30 vrk:n arestirangaistus. Hänen komentajansa syytti häntä kieltäytymisestä noudattaa käskyjä. Hänet erotettiin erikoispalveluyksiköstä ja hänen kohtalostaan päätetään 30 vrk:n kuluttua. Weizmanin ystävät sanovat, että hänet kutsuttiin tukikohtaansa väärin perustein, vaikka hän oli virallisesti lomalla. He myös selittivät, että hänen kännykkänsä takavarikoitiin eikä hän saanut tavata asianajajaansa. Tapaus on yksi IDF:n komentajien tökerösti hoitamista arkaluoteisista asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142643
- Eilen pidettiin ensimmäinen symposium sotilasohjelmassa Shiluvim (sulautuminen) Orot Yeshivat Ashkelonissa. Ohjelman tarkoituksena on saada uskonnollisia nuoria asepalvelukseen, jossa he yhdistävät kaksi vuotta asepalvelua ja kaksi vuotta Toran-opiskelua. Sotilaat voivat koko palveluksensa ajan jatkaa sotilasuraansa. Ohjelman rabbit tapaavat heitä kahdesti kuukaudessa. Eiliseen symposiumiin osallistui 55 nuorta asevelvollista Beit Midras Hesder Yeshivassa Ashkelonissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142638
- Libyan tilannetta seuraava tarkkailijaryhmä varoittaa, että Gaddafi on varastoinut 10 tonnia sinappikaasua ja myös biologisia aseita. Tim Trevan, entinen YK:n aseitten tarkastaja, kertoi Fox News toimittajalle, että sinappikaasu on oikeastaan hyvin liikkuvaa nestettä, mutta kansanomaisesti kutsutaan kaasuksi. Hän sanoi, että aine on varastoitu 500 km Tripolista etelään ja ihmetteli, miten Gaddafi pystyisi kuljettamaan sitä Tripoliin nykyisten taistelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142631
- Arabiliitto ilmoitti, ettei se halua ulkopuolisten sekaantuvan Libyan tilanteeseen. USA:n johto on harkinnut joukkojensa käyttöä tai ainakin lentovoimiensa lähettämistä kapinallisten tueksi, mutta armeijan johto vastustaa molempia. Puolustusministeri Gates ja USA:n armeijan esikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen varoittavat, että lentokoneitten lähettäminen voi aiheuttaa niiden ampumisen alas, mikä ei sopisi ollenkaan USA:n ryvettyneeseen imagoon Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142627
- USA:n presidentti Barack Obama kehotti juutalaisjohtajia tutkimaan omaa sydäntään ja taivuttamaan Israelin johtoa rehellisiin toimiin Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän selitti, ettei PA:n johto usko Netanyahun vilpittömyyteen tarjotessaan rauhan-kättä, eikä siihen usko ilmeisesti hän itsekään. PA:n johdon taholta todetaan, ettei se hyväksy Israelin tarjousta tilapäisestä valtiosta väliaikaisin rajoin, eikä sen asenne ole muuttunut yhtään joustavammaksi. He uskovat, että syyskuussa 165 valtiota on tunnustanut Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin. Israelissa vieraileva Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka näytteli rohkea ja yöpyi Nablusissa, vakuutti, ettei Ruotsi aio silti langeta Abbasin seireeninlauluun ja tunnustaa Palestiinan valtion, kuten yhä useampi valtio tekee. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4037049,00.html
- Iranin sotalaivat ovat matkalle Syyriasta Punaisellemerelle Suezin kanavan kautta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210610
- Arabiliiton pääsihteeri ja Egyptin presidenttiehdokas Amr Moussa sanoo harkitsevansa Venezuelan presidentin Hugo Chavezin tarjousta lähettää välittäjiä Gaddafin ja kapinallisten luo taistelujen lopettamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210605
- Palestiinalaiset maanviljelijät lähettivät 400 edustajaansa tilaisuuteen nimeltä ”maatalouden maailman cup”, joka pidettiin eilen Tel Avivissa. Palestiinalaiset tuottajat katsoivat, että se oli hyvä tilaisuus esitellä paitsi volyymiään myös laatuaan, mikä on tärkeä pyrittäessä Euroopan markkinoille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210604

Wednesday, March 02, 2011

KESKIVIIKKO 02.03.11

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu laatii uutta rauhansuunnitelmaa, kertoo JP:n kolumnisti H Keinon artikkelissaan. Hän kertoo, että Israelin hallitus on odottanut mielestään tarpeeksi kauan päättämätöntä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia, joka ei ole esiintynyt julkisuudessa WikiLeaksin paljastusten jälkeen, joissa kerrottiin PA:n rauhanneuvottelijoitten suostuneen suuriin myönnytyksiin koskien Jerusalemia ja Länsirantaa, mutta joista ei kerrottu mitään julkisuudessa. Pääneuvottelija Saeb Erekat erosi pian sen jälkeen, mutta Abbas jatkaa piiloleikkiään julkisuuden kanssa, vaikka hän varmaan oli tietoinen asioista.

NETANTAHU ei halua paljastaa medialle, mitä hänen suunnitelmansa sisältää. Hän aikonee Keinon artikkelin mukaan esitellä sitä kvartetin jäsenille, mutta vasta sen seuraavan G8 kokouksen jälkeen Genevessä maaliskuun puolivälissä. Suunnitelman esittelee kvartetin edustajille Netanyahun uskottu mies Molcho Jerusalemissa. Kvartetin edustajat haluavat tavata sekä Israelin että PA:n edustajia seuraan kokouksensa yhteydessä, mutta alhaisella diplomaattitasolla.

HERB KEINON arvioi, että Netanyahun suunnitelma perustunee Palestiinan valtioon tilapäisin rajoin. Sellaista esitti jo vuosia sitten Shaul Mofaz (Kadima), mutta se ei saanut kannatusta. Sen jälkeen Avigdor Lieberman (IB) esitti julkisuudessa oman suunnitelmansa, joka samoin perustuu tilapäiseen sopimukseen väliaikaisin rajoin. Mofazin suunnitelman mukaan Palestiinan valtiolle olisi annettu 60 % Juudeasta ja Samariasta; Liebermanin suunnitelmassa vähemmän, ja siihen sisältyy Israelin arabikaupunkien vaihto suuria juutalaisyhteisöjä vastaan. Se on herättänyt tiettyä mielenkiintoa ulkomailla, mutta kukaan ei hyväksynyt sitä sellaisenaan eikä antanut sille diplomaattista tukeaan. Israelin arabit hylkäsivät sen.
Artikkelissa ei oteta kantaa siihen, miten suunnitelmalle voitaisiin saada palestiinalaisten hyväksyntä, mikä kuitenkin tarvittaisiin. Tuskinpa valtiota voi tarjota PA:lle, jos se ehdottomasti kieltäytyy ottamasta sitä vastaan. Keinon arvioikin, että Netanyahu olettaa saavansa edes osan häneen kohdistetusta ulkoisesta painostuksesta poistettua sen avulla.
Artikkelissa kerrotaan edelleen, että ulkomaitten ulkoministereitä virtaa maahan ilmeisesti saadakseen paremman kuvan, mitä Lähi Idässä oikein on tapahtumassa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=210367

2. LIBYASSA taistelut Gaddafin kannattajien ja häntä vastustavien välillä jatkuvat. Tarkkailijoitten mukaan Gaddafin joukot ovat ottaneet haltuunsa muutamia aiemmin hylkäämiään tukikohtia Tunisian rajan tuntumassa ja kauempanakin rajasta.
GADDAFIN poika Saif al-Islam varoitti länsimaita sotilasoperaatiosta Libyaa vastaan: ”Voiman käyttö Libyaa vastaan ei ole hyväksyttävissä, eikä siihen ole mitään syytä, mutta jos he haluavat, me olemme valmiit, emmekä ole peloissamme.” Hän kertoi tämän Sky TV-yhtiön haastattelussa lisäten: ”Me elämme täällä ja kuolemme täällä.”
KAPINALLISET antavat journalisteille positiivia viestejä, että he ovat voittamassa. He kertovat voimistuvansa päivittäin, saavansa lisää aseita ja hyökkäävänsä armeijan tukikohtia vastaan.
He kertovat myös, että Vapaa Libya liikkeen eri sotilasneuvostot ovat muodostamassa yhteistä sotilasjohtoa voidakseen koordinoida eri puolilla maata taistelevat joukot.
Misratan kaupungin asukkaat kertovat, että vain lentoaseman Gaddafille uskollinen pataljoona jatkaa vielä taistelua, mutta sekin neuvottelee poistumisesta kaupungista.
Tripolissa osa Gadafin upseereista ja joukoista on liittynyt kapinalisiin, mutta suuria taisteluja kaupungissa ei ole raportoitu. Leipäjonot pitenevät ja ruuasta alkaa olla puutetta.

Johtavilta länsimailta ja YK:lta vaati puolitoista viikkoa, ennen kuin ne alkoivat tosissaan puuttumaan Libyan tilanteeseen. Sen jälkeen reaktiot ovat olleet kovenevia päivästä toiseen. Libyan ulkomaisten varojen ja talletusten jäädyttäminen on osoittautunut vaikeaksi siksi, että niitä on hajautettu pitkin maailmaa. Värikkäimmän arvion esitti Kremlin johto, joka kutsui Gaddafia ”käveleväksi poliittiseksi ruumiiksi”.
Esitetyn lentokieltoalueen varmistaminen Libyaan ei ole kenraali James Mattisin mukaan aivan yksinkertainen asia, sillä ”se tulisi olemaan haastava operaatio, joka vaatisi todellisen hyökkäyksen” hän selitti. ”Sen muodostaminen edellyttäisi Libyan ilmavoimien hyökkäyskyvyn eliminoimista, joten ei elätellä mitään harhakuvitelmia tässä. Se tulisi olemaan sotilaallinen operaatio – ei riitä vain kertoa kansalle, että sen tulee välttää lentämistä.”
PUNAISEN RISTIN edustajien mukaan tilanne Libyan ja Tunisian rajalla on kaaosmainen kymmenien tuhansien egyptiläisten työntekijöitten pyrkiessä pois taistelujen jaloista. Tunisian puolella ongelmia muodostavat pakolaisten ruokkiminen ja kuljetusvälineitten puuttuminen heidän kuljettamisekseen kauemmas rajalta ja odottaviin laivoihin. Afrikasta muuttaneet työntekijät sanovat, että libyalaiset hyökkäilevät heitä vastaan ryöstäen heidän varojaan ja vähäistä omaisuuttaan syyttäen heitä palkkasotureiksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210387

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että vain pari päivää sen jälkeen, kun kaksi iranilaista sotalaivaa kiinnittyi Syyriassa Latakian satamaan, Iranin laivaston edustajat allekirjoittivat yhteistoimintasopimuksen Syyrian kanssa. Sen mukaan Iran perustaa Latakiaan pysyvän laivastosataman. Latakian satama-aluetta laajennetaan ja syvennetään suurille sota-aluksille ja sukellusveneille soveltuvaksi. Iranin vallankumouskaarti rakentaa sataman läheisyyteen suuren asevarikon, jonne se varastoi aseitaan sopien niistä ensin Syyrian hallituksen kanssa.
Debkafile toteaa, että Iran on ensimmäisen kerran saanut pysyvän jalansijan Välimeren rannikolla ja Syyriassa, jonka kautta se voi ohjelmoida joukkojensa ja aseittensa kuljetuksia Välimerelle ja Syyriaan mahdollista uutta Lähi Idän sotaa varten. http://www.debka.com/article/20718/

USA:N ulkoministeri Hillary Clinton sanoo olevansa huolestunut, että Iran toimii aktiivisesti täyttääkseen poliittisen ja sotilaallisen tyhjiön, mikä on syntynyt USA:n myönnytyspolitiikan ja Lähi Idässä meneillään olevan vallankumousaallon vuoksi. Clinton vakuuttaa, että USA tulee pysymään alueella ja tulee taistelemaan säilyttääkseen johtavan asemansa täällä. Obaman hallitus pyrkii saamaan kongressin hyväksymään esitetyn 47 miljardin USD budjetin, joka tarvitaan Lähi Idän ulkomaisia tuki- ja operaatiokuluja varten. Republikaanit puolestaan pyrkivät kaikin tavoin rajaamaan Obaman hallituksen tuhlailevaa varainkäyttöä. Siksi nämä varat ovat vaarassa joutua vasaran alle. Egypti saa vuosittain 1.5 miljardia USD, Israelin tuki on 3.1 miljardia USD ensi vuoden budjetissa. Vaikka USA kovensi omia sanktioitaan Irania vastaan, muutamat yhtiöt USA:ssa jatkavat edelleen liiketoimia Iranin öljyteollisuuden kanssa. USA:n PA:lle budjetoitu tuki on 400 miljoonaa ilman tukea UNRWA:lle ja varoja erityis-tarpeisiin, kuten PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen ja aseistamiseen.

CLINTON puuttui puheessaan kongressille myös Palestiinan asioihin. Hän sanoi, ettei USA voi tukea Hamasin ja Fatahin yhteishallitusta, ellei Hamas täytä kolmea ehtoa: Tunnusta Israelin valtion, luovu terrorismista ja hyväksy aiemmin tehtyjä sopimuksia Israelin kanssa. Hän kuitenkin kiitteli PA:n turvallisuusjoukkojen yhteistoimintaa Israelin kanssa, mikä on rauhoittanut tilanteen Länsirannalla ja Israelin ja PA:n valvomien alueitten välillä. PA:n joukot eivät kuitenkaan osallistu etsittyjen terroristien pidättämiseen, sen suorittaa IDF. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210392

4. IDF joutui eilen testaamaan ensimmäisen kerran tosioloissa Rafaelin ja IAI:n kehittämää ”Trophy”, hepreaksi Meil Ruah, tuulensuoja, panssarien suojausjärjestelmää. IDF:n 410 panssariprikaatin panssari onnistui tunnistamaan sitä lähestyvän ohjuksen ja tuhoamaan sen, ensimmäisenä tämän kaltaisena operaationa maailmassa. Mikään ryhmä Gazassa ei tunnustanut ampuneensa ohjusta panssaria kohti.

TROPGY teki ensiesiintymisensä 2009, jolloin IDF onnistuneitten testien jälkeen totesi järjestelmän käyttövalmiiksi ja aloitti sen asentamisen vaunuihin ja pataljoonien opettamisen sen käyttämiseen. Järjestelmä on aktiivisesti toimiva lähestyvää ohjusta vastaan. Havaittuaan sen lähestymisen ja laskettuaan sen lentoradan järjestelmä automaattisesti levittää haulien tapaisen suojaverhon ohjuksen tuloreitille, joka osuessaan hauleihin räjähtää panssarin ulkopuolella aiheuttamatta vaurioita panssarille tai sen miehistölle. IDF havaitsi Libanonin kakkossodan aikana, että panssarit tarvitsevat suojausjärjestelmän olalta laukaistavia panssariohjuksia vastaan, minkä johdosta järjestelmän kehittely aloitettiin.
USA testasi järjestelmää 6 viikkoa saaden testit suoritettua. Tuloksia ei ole vielä julkistettu.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=210366

5. UUTISOTSIKOITA
- USA pelkää Libyan ajautuvan sisällissotaan, ellei Gaddafia saada eroamaan ajoissa. Gaddafi erotti kaksi hallituksensa ministeriä heidän loikattua kapinallisiin. Kaksi USA:n sotalaivaa kulki Suezin kanavan läpi liittyäkseen Libyan rannikkoa saartaviin aluksiin. Myös kiina lähetti sinne oman sotalaivansa, joka höyryää pikavauhtia Välimerelle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210435
- Delekin omistaja Yitzhak Tshuva lupaa, että Israel saa oman kaasunsa Välimerestä ensi vuonna, minkä jälkeen maa on kaasun suhteen omavarainen. Egypti lupaa, että sen Israeliin johtava kaasuputki aloittaa toimintansa lähipäivinä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210445
- USA:n Nation of Islam (Islamin kansa) johtaja Louis Farraghan sanoo Israelia tuomitsevien lausuntojensa tarkoituksena olevan ”poistaa peitto saatanan yltä” ja ”paljastaa sionistit, jotka valvovat USA:n hallitusta ja pankkeja”. Hän kutsuu Libyan johtajaa Gaddafia veljekseen ja ystäväkseen todeten samalla, että ellei presidentti Obama ala elää islamin lakien mukaan, hänet tuomitaan luopiona islamin saatua vallan USA:ssa. Hän myös varoittaa, että Israel pyrkii syöksemään USA:n sotaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210444
- Sheikki Yusuf Qaradawi, joka palasi maanpaosta Qatarista Mubarakin hallituksen kaaduttua, kiehuu vihaa ja tuhoa Israelia kohtaan. Hän kannattaa itsemurhaiskujen aloittamista uudelleen Israelissa ja haluaa katkaista kaikki yhteydet Israelin ja Egyptin välillä. Muslimiveljeskunnan edustaja vakuuttaa, ettei se kutsunut Qaradawia Egyptiin vaan Tahrir-aukion nuoriso. JP julkaisi artikkelin, jossa käydään läpi Qaradawin poliittinen ohjelma. Hänellä on mahtava kannatus sunni-muslimien parissa hänen TV:ssä esitettyjen viikkosaarnojensa ansiosta, joita seuraa 40 miljoonaa katsojaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210424
- WikiLeaksin johtaja Julian Assange syyttää journalisteja, että he ovat juutalaisten aloittaman salaliiton uhreja, jonka tarkoituksen on lopettaa hänen taloudellinen tukensa ja maineensa maailmalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210441
- Hamas vakuuttaa, että se tule estämään holokaust-opetuksen Gazassa UNRWA:n tukemissa kouluissa, kutsuen sen sisällyttämistä opetusohjelmaan kulttuuririkokseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210371
- Iranin opposition kannattajat ja Iranin turvallisuusjoukot iskivät yhteen Teheranissa. Siviilejä vastaan käytettiin kyynelkaasua ja heitä pamputettiin. Mielenosoittajat vaativat kahden oppositiojohtajan vapauttamista. Jemenissä tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentti Ali Abdullah Salehin eroa, joka syytti puheessaan, että Israel on kansanousujen takana arabimaissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210380
- Egyptin presidentin paikkaa havitteleva arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa on omaksunut entistäänkin kovemman asenteen Israelia vastaan. Hän syyttää, että Israel pyrkii estämään hänen ehdokkuutensa syyskuun vaaleissa. Hän muistelee aikaa, jolloin hän oli Mubarakin ulkoministerinä ja pyrki saamaan rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille, ja toiseksi hän pyrki muodostamaan Lähi Itään ydinaseettoman vyöhykkeen, mutta Israel tyrmäsi molemmat pyrkimykset.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4036409,00.html
- Länsivallat näyttävät menettäneen kykynsä ja tahtonsa puolustautua ulkoisia ja sisäisiä hyökkäyksiä vastaan, toteaa Shaul Rosenfeldt artikkelissaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4036418,00.html
- Gita Boaron sanoo olevansa Muammar Gaddafin serkku, ja että Muammarin isoäiti kuten hänen omansakin, oli juutalainen, joten halakhan mukaan he ovat juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142593

Tuesday, March 01, 2011

TIISTAI 01.03 11

1. LIBYAN tilanne jatkuu edelleen yhtä sekavana kuin se on ulkopuolisille näyttänyt päivästä toiseen. USA:n hallituksen edustaja totesi, että vaikka kapinalliset ovat osoittaneet määrättyä kykyä hallita vapauttamiaan kaupunkeja ja kyliä, ryhmien kesken ei ole olemassa selkeää yhteistä toimintasuunnitelmaa eikä johtoa, vaan kukin ryhmittymä toimii lähes itsenäisesti. Tämä voi osaltaan johtua siitä, että Libyassa vallitsee voimakas heimojärjestelmä, jossa ne kilpailevat keskenään. Tarvitaan heimopäälliköitten johtamia ja välisiä kansankokouksia, umma, kuten niitä arabiaksi kutsutaan, joissa voidaan sopia yhteisistä päämääristä.

USA:n Valkoisen Talon edustajana Jay Carney osoitti sanansa Gaddafin lähipiirille kehottaen heitä harkitsemaan hyvin tarkkaan, kenen puolelle he asettuvat, sillä ”heitä pidetään vastuullisina siihen, mitä Libyassa tapahtuu”. Tämä on selvää uhkailua ja ennustuksia siitä, mitä ennemmin tai myöhemmin tulee tapahtumaan, eli Gaddafi joutuu väistymään.
Ulkoministeri Hillary Clinton, joka yhä enemmän omii USA:n ulkopolitiikan suunnan ja toteutuksen roolia, käytti puhuessaan Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa samaa terminologiaa kuin Egyptin presidentti Mubarakin tapauksessa: ”Aika on tullut Gaddafin poistua nyt!” Kokeneen diplomaatin suulla lausuttuna tämä tuntuu harvinaisen tökeröltä, mitä Lähi Idän arabijohtajat eivät varmaan kuuntele mielihyvin, sillä se koetaan pahimmanlaatuisena sanelupolitiikkana ja osoitukseksi USA:n omaksumasta maailman poliisin roolista. Hyvällä syyllä Gaddafi totesikin: ”Ei USA ole maailman poliisi”. Arabeille henkilökohtainen kunnian säilyttäminen toisten silmissä on elämää kalliimpi.

USA:n hallitus pidättyi kovista lausunnoista ja toimista niin kauan, kuin amerikkalaisia siviilejä oli Libyassa, mutta viimeisen poistuttua maasta lausuntojen ja toimien sisältö on muuttunut.
USA:n kongressin jäsenet ovat myös alkaneet vaatia kovempia otteita Gaddafin hallitusta vastaan. USA jäädytti Libyan varat, n. 30 miljardia USD, ja sen Välimeren laivaston alukset lähestyvät Libyan rannikkoa. Tarkoituksena lienee suoran maahyökkäyksen asemesta estää kuljetuksia maanteillä Tripoliin ja sieltä ulos sekä estää Libyan ilmavoimien toiminta. Pentagonin edustaja David Lapan totesi maanantaina, että USA sijoittelee meri- ja ilmavoimiaan uudelleen Välimerellä. USA lähetti kaksi lentokoneitten emälaivaa, USS Enterprice ja USS Kearsarge, joissa on 1800 merisotilasta, Libyan rannikon edustalle.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi: ”Gaddafi on menettänyt todellisuuden tajunsa lahdatessaan omia kansalaisiaan”. Gaddafi totesi CNN:n haastattelussa, että ”kansa rakastaa minua ja tulee puolustamaan henkeäni”. Osa kansasta varmaan tekee niin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210259

2. ISRAELISSA seurataan ihmetellen maailman tapaa suhtautua maailmassa vallitsevaan tilanteeseen, sillä se muistuttaa Rooman keisari Neron tapaa jatkaa juhliaan välittämättä siitä, että Rooma paloi, jonka sytyttämisestä häntä syytettiin.
Euroopan maitten ja USA:n johtavat poliitikot ja vaikuttajat painostavat pääministeri Netanyahua nopeisiin ratkaisuihin palestiinalaiskysymyksessä. He ovat edelleen sitä mieltä, että ”ongelmat alueella johtuvat pysähtyneestä tilanteesta rauhanprosessissa, mikä on aiheuttanut kestämättömän tilanteen”.

TÄÄLTÄ KÄSIN on vaikea nähdä, mitä yhteyttä arabimaitten diktaattoristen hallitusten kaatamisella oman kansan toimesta on sen kanssa, ettei PA:n johto ole halukas neuvottelemaan Netanyahun hallituksen kanssa, joka kaikissa tilanteissa osoittaa valmiutensa aloittamaan keskustelut koska vain ilman ennakkovaatimuksia.
Toiseksi on vaikea nähdä, miksi ulkomaiset diplomaatit, pää- ja ulkoministerit, yksi toisensa jälkeen vaativat, että Israelin tulee poistaa kaikki liikenne-esteet Juudeassa ja Samariassa, ja sallia esteetön kulku niiden ja Gazan asukkaille Israeliin välittämättä siitä, että paitsi että se salisi rehellisten työntekijöitten päästä töihin Israelin puolelle, se päästäisi myös terroristit pommivöineen ja aseineen Israelin kaupunkeihin ja kyliin. Tämä on koettu verisesti, kuten toisen intifadan aikana bussien, kahviloitten ja ravintoloitten pommitukset osoittivat.

USA:n hallituksen korkea neuvonantaja Dennis Ross, jonka odotettiin esittävän JStreet järjestön kokouksessa realistisen ja asiantuntevan tilannearvion eilisessä puheessaan, totesi näin: ”Jos Egyptin tapahtumat opettavat jotain Israelille, se on vaara, mikä aiheutuu juuttumisesta kestämättömään, pysähtyneeseen tilaan (status quo). Kuten turhautuminen kiehui ajan myötä yli Egyptissä, meidän tulisi huomioida, että konflikti palestiinalaisten kanssa kehittyy entistä ratkaisemattomammaksi ajan myötä.” Ross vakuutti näkemyksenään, että USA:n hallitus on antautunut ponnistelemaan rauhanprosessin edistämiseksi Israelin ja PA:n välillä huolimatta alueella kehittyneistä muista ongelmista. Hän ei kuitenkaan halunnut tai osannut kertoa, onko USA:lla oma suunnitelma prosessin edistämiseksi.
Rossin puheen sisältönä on kasvava kärsimättömyys tilanteen jatkumisesta ilman kehitystä, mikä häiritsee USA:n omien intressien ajamista muilla rintamilla. Puheesta voi lukea sen tosiasian, etteivät Israelin turvallisuuskysymykset lopulta paina paljon sen rinnalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210281

3. LUXENGOURGIN viime viikolla Turkkiin, Egyptiin ja PA:n alueille tekemänsä kiertomatkan aikana Israelissa vieraillut ulkoministeri Jean Asselborn esitti ihmettelynsä, ”miten niin älykkäänä pidetty kansa kuin mitä israelilaiset ovat, voi nähdä niin lyhyellä tähtäyksellä”.
Hän selitti edustavansa Euroopan maitten vasemmiston käsityksiä Israelin ja PA:n välisestä konfliktista, eikä se todellakaan tunnu hyvältä. Herb Keinon, joka haastatteli Asselbornia, toteaa hänen edustavan Netanyahun määrittelemiä ”todellisia uskovia, jotka uskovat poliittisten sopimusten ratkovan ratkaisemattomana pidetyn yhtälön”. Asselborn sanoo keskustelleensa useiden israelilaisten, myös Tzipi Livnin, kanssa ja sanoo niiden vahvistavan käsityksiä, että Israelin hallitus haluaa taloudellista rauhaa, mikä on väärin.

ASSELBORN viittaa äänestykseen YK :n turvallisuusneuvostossa, jossa 14 maata äänesti PLO:n esityksen puolesta vain USA:n käyttäessä veto-oikeuttaan torpedoiden sen. Hän selittää, että koko maailma haluaa Israelin suostuvan kahden valtion periaatteen taakse ja perustavan Palestiinan valtion 1949 aselepolinjojen mukaan, pääkaupunkinaan Jerusalem. Hän toivoo, että asiasta keskustellaan seuraavassa kvartetin kokouksessa, mukaan lukien maanvaihdot, mitä Israel tarjoaa voidakseen säilyttää suuret juutalaisyhteisöt.

ASSELBORN vakuuttaa, että maailmassa on muitakin ongelmia, mutta tämä kysymys on kaikkein keskeisin hänelle, joka edustaa Euroopan vasemmiston ajattelua ja kysyy retorisesti: Mitä väärää siinä sitten on?, tarkoittaen tällä vaatimusta Israelin luopumiseksi Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista mukaan lukien Temppelivuori. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=210253

4. IDF osoitti taas kerran taisteluvalmiutensa hyökätessään eilen 4.30 aikoihin aamulla Havat Gilad juutalaisyhteisöön, joka väitetään pystytetyn ilman lupaa, vaikka maapohja on juutalaisten omistuksessa. Asukkaat sanovat, että turvallisuusjoukot ampuivat aseillaan ilmaan ja heittivät kranaatteja, jotka sisälsivät joko kyynelkaasua tai pippurijauhoa. Syntyneen mellakan aikana asukkaita komennettiin pakenemaan paikalta, mutta heidän juostessaan pakoon heitä ammuttiin selkään. Asukkaat sanovat joukkojen käyttäneen kumiluoteja, mutta ne kertovat käyttäneensä muovipäällysteisiä väripanoksia. Kaikkiaan 15 asukasta haavoittui ja joukot pidättivät 8 asukasta väittäen heidän hyökänneen turvallisuusmiesten kimppuun tai epäillen heidän piilottelevan aseita.

VÄLIKOHTAUS Gilad Farmilla, kuten sitä myös nimitetään, sai raivokkaita vastalauseita sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johdolta että kansanedustajilta, jotka vaativat täydellistä tutkimusta turvallisuusjoukkojen käyttämästä väkivallasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4035338,00.html

Armeijan sotilas Shimon Weisman omisti talon, jonka turvallisuusjoukot tuhosivat Havat Giladissa sotilaitten suojeluksessa. Hän sanoo järkyttyneensä mennessään kotiinsa ja todettuaan, että hänen puolustaessaan maataan IDF:n sotilaat auttoivat hänen kotinsa tuhoamisessa. Hän vakuuttaa, ettei hän mene takaisin yksikköönsä ennen kuin hän on saanut rakennettua talonsa uudelleen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4035734,00.html

Giladin Farmin tapaus herätti kiivaita mielenosoituksia Jerusalemissa satojen vihaisten ihmisten sulkiessa katuja ja teitä asettumalla istumaan ja makaamaan niille. Poliisi käytti kovia otteita heidän poistamisekseen Angel risteyksestä ja Begin valtatieltä. Binyamin alueen poikki kulkevalla valtatiellä mielensoittajat estivät arabiautoilijoita käyttämästä tietä, kunnes poliisi hajotti heidät. Samantapaisia mielenosoituksia tapahtui useissa risteyksissä Juudeassa ja Samariassa. Poliisi pidätti lukuisia mielenosoittajia. Kansanedustajat vertasivat tapauksia historiaan, jolloin vasemmiston Ben Gurionin johtama vasemmisto tuhosi Altalena-aluksen, joka toi suuresti tarvittavia aseita ja ammuksia sekä vapaaehtoisia maahan. Ärtymys kohdistuu varsinkin puolustusministeri Ehud Barakiin, joka johtaa rakennustoimintaa ja sen valvontaa Juudeassa ja Samariassa. Pääministeri Netanyahu sanoo tukevansa Barakin toimia, koska koko maailma vaatii rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian 360 000 juutalaisen asuttamissa yhteisöissä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142589

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin hallitus pidätti Mir Hossein Moussan ja Mahdi Karroubin sekä heitti vankilaan muita opposition jäseniä ja kaduilla mieltään osoittavia. Tämän se pystyi tekemään maailman huomion kohdistuessa Egyptiin ja Libyaan ja muihin arabimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142591
- IDF:n sotilaat havaitsivat terroriryhmän lähestyvän Gazan turva-aitaa 300 metrin kielletyllä alueella. Ryhmän tarkoituksena oli asentaa tienvarsipommi aidan varteen. Paikalla ollut panssarivaunu aloitti tulituksen tykillään osuen ryhmään, mutta sen uhreista ei tiedetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142583
- Iranin laivaston komentaja amiraali Habibollah Sayyari vakuutti Damaskoksessa, jossa hän sopi Syyrian laivaston yhteisharjoituksista, että Iranin aluksilla on täysi oikeus purjehtia Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142588
- Englannissa suoritettu gallup osoittaa, että 48 % äänestää puoluetta, joka supistaa maahanmuuttajien määrää ja 52 % vakuutti, että muslimit aiheuttavat ongelmia maalle. Tulos hälytti varsinkin Työväenpuoluetta, joka on ollut vastuussa vapaa-mielisestä siirtolaisuuspolitiikasta tuoden valtavat määrät muslimeja maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142586
- Kansanedustajien määrä kasvaa, jotka vaativat tutkimuksen suorittamista poliisin käyttämästä väkivallasta Gilad Farmin välikohtauksen yhteydessä ja sen jälkeen tapahtuneissa mielenosoituksissa eri puolilla maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142573
- Kiinassa kehotettiin kännyköiden ja internetin kautta ihmisiä kaduille 13 kaupungissa esittämään vastalauseensa korruptiosta ja yksinvaltaa vastaan. Useimmat kaduille menneet kuuluivat kuitenkin poliisiin ja turvallisuusjoukkoihin. http://www.nytimes.com/2011/03/01/world/asia/01china.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
- Gaddafi ei halua vielä luovuttaa, vaan kehotti armeijaa, erikoisjoukkojaan ja lentokoneitaan iskemään kapinallisten joukkoihin. Uutiset ovat sekavia, mutta tämän artikkelin mukaan kapinalliset vähättelevät Gaddafin joukkojen tehoa.
http://www.nytimes.com/2011/03/02/world/africa/02libya.html?partner=rss&emc=rss

Monday, February 28, 2011

MAANANTAI 28.02.11

1. LIBYASSA Gaddafin vastustajat, eli kapinalliset ja opposition kannattajat, kuten heitä kutsutaan, saavat haltuunsa uusia alueita ja kaupunkeja lähestyen pääkaupunkia Tripolia, jonka keskusta-alueille presidentti Gaddafi uskollisine kannattajineen on linnoittautunut.
Tiedot maasta ovat kuitenkin kovin hajanaisia ja osin vastakohtaisiakin, joten uskottavaa kuvaa on mahdoton saada.
LÄNSIMAAT ovat kuitenkin selkeästi siirtyneet kapinallisten puolelle vaatien Gaddafia luovuttamaan ja antamaan vallan vastustajilleen. USA:n hallituksen edustajat kertovat, että se pyrkii saamaan yhteyden kapinallisiin. Ongelmana lienee löytää henkilöä, joka edustaisi heitä. USA, Englanti ja YK:n turvallisuusneuvosto asettivat sanktioita Libyan hallitukselle.

MUAMMAR Gaddafin poika Self al-Islam kielsi ABC:n TV-haastattelussa, että hänen isänsä olisi käyttänyt kohtuutonta voimaa tai ilmavoimia ihmisjoukkoja vastaan. ”Näytä minulle yksi sellainen hyökkäys, tai yksi pommi”, hän vaati lisäten, että Libyan ilmavoimat tuhosivat asevarikon, siinä kaikki. Hän esiintyy Libyan hallituksen puhetorvena. Hän kertoi, että koko etelä on rauhallinen, länsiosa on rauhallinen, keskiosa samoin, jopa osa itäosasta maata. Kysyttäessä vaatimuksista hänen isänsä siirtymiseksi syrjään hän totesi:
”Numero yksi: Se ei kuulu amerikkalaisille; numeroa kaksi: Kuvittelevatko he, että se ratkaisi ongelmat? Ei varmasti”.
Toiseen kysymykseen varoista hän selitti, että Gaddafin perhe elää hyvin vaatimattomasti, ja kaikki sen tietävät. ”Ensiksi, meillä ei ole varoja ulkomailla. Olemme vaatimaton perhe kuten kaikki tietävät.”

GADDAFI kertoi puhelinhaastattelussa Serbian TV-aseman kanssa, että turvallisuus-neuvoston asettamat sanktiota ja matkustusrajoitukset häntä ja hänen avustajiaan vastaan ovat arvottomia ja tyhjän veroisia. ”Libyan kansa tukee minua, pienet kapinallisten joukot on saarrettu ja ne tullaan tuhoamaan pian.” TV-aseman kertoman mukaan haastattelu tapahtui Tripolissa. Englanti ilmoitti joittenkin muitten länsimaitten tapaan jäädyttäneensä Gaddafin, hänen perheensä ja avustajiensa varat YK:n sanktiopäätöksen mukaisesti. Jäädytys koskee myös Gaddafin neljää poikaa ja yhtä tytärtä, kerrotaan raportissa.
The Times raportoi viikonvaihteen aikana, että Gaddafi tallensi 3 miljardia puntaa (4.8 miljardia USD) yksityiselle varainhoitajalle, ja että hän omistaa 10 miljoonan punnan arvoisen kartanon Lontoossa. Gaddafin omaisuuden ja varojen kokonaisarvio on vielä tekemättä.

TRIPOLISSA elämä on suhteellisen rauhallista, ja hallitus on järjestänyt journalisteille tutustumismatkoja kaupunkeihin, joita kapinallisten sanotaan hallitsevan. Zawiyan kaupunki on kapinallisten ja Libyan armeijasta loikanneiden upseerien hallinnassa, joskin kaupungin ulkolaidoilla on hallituksen joukkoja. 30 km Zawiyusta länteen 3000 Gaddafin kannattajaa kokoontui rannikon valtatielle huudellen Gaddafia tukevia iskulauseita.
Tripolissa kansalaiset tungeksivat pankkeihin valtion TV-aseman ja SMS tekstiviestien ilmoitettua, että kukin perhe saa tukea 400 USD arvosta ja 100 USD puhelinkuluja varten. Kukin perhe saa lisäksi 49 000 USD korottoman lainan asunnon hankkimista varten.
MISRATAN kaupungissa lasketaan taisteluissa kaatuneita, ruumiita löydetään paikoissa kuten lentokentän lähellä, joissa taisteluja käytiin. Kuolleitten luku on nyt 27; 30 on kateissa.

2. VALLANKUMOUKSEN huuma leviää edelleen arabimaissa.
LIBANONISSA satoja kansalaisia kokoontui Beirutin kaduille vaatien muutoksia eri ryhmien määrään perustuvaan hallitusjärjestelmään. Perustuslain mukaan presidentti on maroniittikristitty; pääministeri sunni-muslimi ja parlamentin puhemies shia-muslimi. Kukin ryhmittymä muodostaa noin kolmanneksen neljän miljoonan asukasmäärästä. Mielenosoittajat, joita Facebookissa ilmoittautuneitten vuoksi odotettiin tuhansia, mutta sateen pelottelemina vain viitisensataa tuli kaduille, vetosivat arabimaailmaa vellovaan vallankumouksen aaltoon vaatien, että Libanonin tulee seurata esimerkkiä ja muuttaa maa ei-uskonnolliseksi maaksi. Poliisi ja sotilaat seurasivat mielenosoitusta sivusta hyväntahtoisesti hymyillen tai valokuvaten sitä omaa albumiaan varten.

OMANISSA mielenosoitukset muuttuivat verisiksi poliisin ja sotilaitten käyttäessä tuliaseita kumiluotien ja vesitykkien ohella. Ainakin yksi ihminen kuoli kaksi päivää kestäneitten rauhattomuuksien aikana. Omanin hallitsija sulttaani Qaboos bin Said erotti sunnuntaina kuusi hallituksen ministeriä myönnytyksenä mielenosoittajille, mutta se oli liian vähän. Sulttaani hallitsee maata kovin ottein, eikä ole merkkiäkään, että hän luovuttaisi.

TUNISIASSA mielenosoitukset ovat jatkuneet vaatien ainakin viiden ihmisen hengen viime päivien aikana. Tunisian pääministeri Mohammed Ghannouchi, 69, taipui lopulta kansan vaatimuksiin ja lupasi erota. Hänen eronsa on ollut ”Jasmine vallankumouksen” keskeisiä vaatimuksia presidentti Zine El Abidine Ben Alin paettua maasta 14. tammikuuta Saudi Arabiaan. Pääministeri Ghannouchi ilmoitti silloin pysyvänsä virassaan voidakseen johtaa maata kesällä pidettäviin vaaleihin saakka. Hän johti hallitusta 11 vuotta, mutta sanoi nyt luovuttavansa paikkansa antaakseen tilaa jollekin toiselle pääministerille demokratiantiellä.

BAHRAINISSA tuhannet ihmiset tungeksivat kaduille ilmaistakseen kuninkaalle, että hänen hallituksensa täytyy erota ennen kuin mitään neuvotteluja voidaan aloittaa. He marssivat huolellisesti valvotun diplomaattien asuman kaupunginosan kautta ilman väkivaltaa. Toiset mielenosoittajat vaativat kuninkaan Hamad bin Isa Al Khlifan eroa heilutellen siitä kertovia lippuja ja viirejä ja liimaten niitä aitoihin. Seitsemän ihmistä on saanut surmansa helmikuun 14. päivänä alkaneissa mielenosoituksissa.

JEMENISSÄ oppositiopuolueet ilmoittivat liittyvänsä nuorten johtamiin mielenosoituksiin saadakseen maata vuosikymmeniä johtaneen presidentti Ali Abdullah Salehin eroamaan. Lauantaina kaksi presidentin oman heimon vaikutusvaltaista päällikköä ilmoitti kääntyneensä presidenttiä vastaan. Suurimmassa mielenosoituksessa satoja tuhansia kansalaisia vaati hänen eroaan. Väkivaltaiset kokoontumiset ovat jatkuneet keskeytyksettä päivästä toiseen. Pääoppositiopuolueet haluavat ensin varmistaa, kumpi puoli saa yliotteen, mutta ovat vähitellen liittymässä kansanjoukkoihin. Tiistaiksi kutsuttiin suureen mielenosoitukseen.

3. UUTISOTSIKOITA
- Neljä perheenjäsentä sai surmansa kahdessa murha-itsemurha tapauksessa. Kiryat Atassa 45-vuotias mies puukotti vaimonsa kuoliaaksi ja sen jälkeen hirttäytyi. Mies oli ollut kuulusteltavana aiemmin väkivaltaisuuden vuoksi. Naapurit olivat valmiita todistamaan, että perheen sisäiset riidat olivat tunnettuja kylässä. Toisessa tapauksessa sunnuntaina Masadissa, pienessä kylässä Tiberiaasta luoteeseen, naapurit menivät tarkastamaan taloa, josta kuului laukauksia. Mieshenkilö meni tapaamaan entistä vaimoaan ja ampui hänet surmaten sitten itsensä. Heidän nuorin yhteinen lapsensa, 17-vuotias poika, pakeni talosta, kolme muuta yhteistä lasta olivat muuttaneet pois kotoaan. Kolmannessa tapauksessa poliisi löysi puukotetun mutta vielä elossa olleen kodittoman miehen Ashdodin puistosta. Hän kuoli vammoihinsa. Poliisi pidätti kaksi epäiltyä miestä, joiden kuulustelut jatkuvat. (JP)
- Tutkimuspaneeli ei suositellut syytöksiä vuonna 2002 Hamasin terroristin Salah Shehadehin teloittamiseksi hänen asuntoonsa pudotetulla täsmäpommilla, joka surmasi 13 sivullista. Paneeli havaitsi, ettei armeija ollut tarpeeksi huomioinut sivullisten joutumista mahdollisesti uhreiksi, mutta ei suositellut rikossyytöksiä. Tonnin painoisen pommin asemesta pienempi olisi riittänyt. NGO-järjestö Yesh Bvul aikoo valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen. (JP)
- Egyptin entinen ulkoministeri ja Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa aikoo heittää arabi-päähineensä kehään merkiksi, että hän haluaa Egyptin presidentiksi. Mubarak menetti presidenttivirkansa 11.helmikuuta hallittuaan maata lähes 30 vuotta. Moussa tunnetaan kärkevistä Israelin vastaisista lausunnoistaan, mutta hän on suosittu kotimaassaan, ehkä osittain juuri siksi, sillä Egyptin kansa vihaa Israelia. (JP)
- Libyan juutalaisten johtaja Raphael Luzon kertoi Lontoossa, että muutamat heimot suunnittelevat suurta operaatiota Gaddafin Baba al-Aziziassa sijaitsevaa päämajaa vastaan Zuwarahista (109 km Tripolista länteen), Misratasta (210 km pääkaupungista itään) saaden taustatukea Benghazin heimoilta. Libyasta paennut liikemies Luzon kertoi, että Cyrenaicassa on muodostettu 15 hengen komitea, johon kuuluu lakimiehiä, tuomareita ja loikanneita armeijan kenraaleita voidakseen ohjailla ja hallita kaoottista tilannetta maassa. Latinalaisen Amerikan maat ovat jakautuneet suhtautumisessaan Libyan tilanteeseen, toiset kuten Peru tuomitsevat Gadafin väkivallan, toiset kuten Venezuela, pidättyvät ottamasta kantaa. (JP)
- Jordanian pääministeri lupasi laatia uuden vaalilain, joka antaa kansalle suuremman vallan osallistua maan asioihin, mutta oppositio ei luota siihen. Tyytymättömyys voi tuoda hallitusvaltaan Jordaniassa tarkan valvonnan alaisena olleen Muslimiveljes-kunnan, kuten tapahtuu Egyptissä ja voi tapahtua Syyriassa. (JP)
- USA:ssa toimiva JStreet järjestämässä tilaisuudessa ensimmäinen puhuja rabbi David Saperstein moitti järjestöä, että se menetti suuren osan kannatustaan USA:n kongressissa ja varsinkin juutalaisjärjestöjen parissa kritisoituaan USA:n hallituksen käyttämää vetoa YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen PA/PLO:n esittämän esityksen läpimenon, jolla juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa olisi julistettu laittomaksi. JStreet väittää olevansa Israelin etujen taistelija, mutta käytännössä se näyttelee Juudaksen osaa puukottaen toistuvasti Israelia selkään.(JP)
- Iranin muutama kuukausi sitten valmistunut venäläisten rakentama Bushehrin ydinvoimala jouduttiin pysäyttämään ja 158 uraanisauvaa poistamaan sen reaktorista ilmenneen suuren ongelman vuoksi. Kukaan ei tiedä, aiheuttiko sen Stuxnet virus vai silloin tällöin ilmenevä normaali häiriö reaktorin aktivoinnin yhteydessä. Tapaus on kuitenkin merkittävä tapaisku Iranin ydinteollisuudelle. (JP)
- Kuwaitissa toimiva ”Team Kuwait Hackers Evil” tunkeutui viikonvaihteen aikana lukuisiin israelilaisiin web-sivuihin asettaen niihin islamia ylistäviä tekstejä. (JP)
- Australiassa suoritetun gallupin mukaan neljännes maan asukkaista elättelee juutalais-vastaisia tuntemuksia. Operaatiossa tutkittiin 12 512 haastatellun mielialoja, joka paljasti, että 23.3 % suhtautuu vihamielisesti juutalaisiin. Muslimeja vastaan tunsi vastenmielisyyttä 48-6 %, ja 29.9 % alkuasukkaita vastaan. Tiedustelun ja tutkimuksen suorittivat maan johtavat yliopistot. Eräs professori kritisoi tutkimusta sillä perusteella, että siinä kysyttiin vain, miten huolestunut vastaaja olisi, jos hänen perheensä jäsenellä olisi suhde noiden edustajiin tai etsisi puolison niistä. (JP)
SUNNUNTAI 27.02.111. YK:N turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata saavuttivat lopulta yhteisymmärryksen ja asettivat sanktioita Libyan presidentti Muammar Gaddafille, hänen neljälle pojalleen ja tyttärelleen sekä neuvonantajilleen ja sotilaskomentajilleen. Debkafilen mukaan Gaddafilla on 7 poikaa ja yksi tytär. Päätökseen sisältyy lauseke, jolla heitä voidaan syyttää rikoksista ihmisoikeuksia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa, mutta siihen ei sisälly lentokieltoa Libyan alueella eikä vaatimusta sotilaallisesta väliintulosta ulkomaitten taholta.

NATO:n johto ilmoitti, ettei se ole halukas sekaantumaan tilanteeseen.TURVALLISUUSNEUVOSTON päätöstä edelsivät kiivaat neuvottelut, joita YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kävi eri maitten johtajien, kuten Saudi Arabian kuningas Abdullahin, kanssa.

Tarkkailijat olettavat, ettei Gaddafi taivu sanktioitten alla, sillä hänellä on koulutettu 20 000 miehen puolisotilaallinen joukko-osasto vakinaisen armeijan lisäksi, runsaasti varoja sanktioitten ulottumattomissa ja hän pystyi jatkamaan hallitustaan 20 vuoden ajan niiden alaisena ennen luopumisestaan ei-tavanomaisista aseistaan. Vuonna 1988 Libyaa vastaan asetettiin kovia sanktioita Libyan hallituksen agenttien asettaessa pommin Pan Am yhtiön matkustajakoneeseen, joka räjähti Lockerbien lähellä surmaten 270 ihmistä, heistä useimmat amerikkalaisia. Gaddafi suostui maksamaan uhrien omaisille 2.7 miljardia USD vuonna 2003, jonka jälkeen sanktiot poistettiin Libyalta. Vuonna 2009 Libya ja USA vaihtoivat lähettiläitä ensimmäistä kertaa 35:en vuoteen.YK:n ihmisoikeusneuvosto käsitteli Libyan tilannetta perjantaina Genevessä. Neuvosto teki päätöksen, jolla se suosittaa, että YK aloittaa tutkimukset Libyan mahdollisista ihmisoikeus-rikoksista. Toiseksi neuvosto suositteli Libyan erottamista sen jäsenyydestä, josta päättää YK:n yleiskokous. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=2100162. GADDAFI pyrki aluksi estämään journalisteja tiedottamasta tilanteesta Libyassa karkottamalla heitä maasta ja toisia pääsemään sisään. Viranomaiset poistivat ulkomaille menevien kameroista ja kännyköistä muistilevyt ja yrittäen siten estää kuvien ja kuvausten levittämistä maailmalle. Nyt Gaddafin hallitus antoi kuitenkin luvan journalisteille tulla maahan, jotka kertovat sekasortoisesta tilanteesta Tripolissa. Opposition kannattajat ovat miehittäneet suurimman osan runsaasti asutusta itäisellä rannikkoalueella ja asettaneet väliaikaisen hallituksen Benghaziin.

TRIPOLISSA osa kaduista on suljettu asukkaitten rakentamilla tiesuluilla käyttäen niissä kaikenlaista joutotavaraa rikkinäisistä televisioista ja huonekaluista puunrunkoihin. Gaddafin kannattajat poistavat sairaaloista ja kaduilta kuolleita ja haavoittuneita, vieden heidät autoillaan kaupungin ulkopuolelle ilmeisenä tarkoituksenaan estää journalisteja ja muita silminnäkijöitä kokoamaan tietoja taistelujen uhreista.

Tripolin kaduilla liikkuu aseistettuja siviilipukuisia ryhmiä, joiden asukkaat sanovat tulleen naapurimaista palkattuina sotilaina, jotka ampuvat leipää jonottavia asukkaita. Sala-ampujia toimii samoin kaduilla tulittaen kaduille uskaltautuneita jalankulkijoita.

Näistä kuvauksista päätellen Gaddafin taistelu on epätoivoista viivytystaktiikkaa väistämättömän tappion edellä. http://www.nytimes.com/2011/02/27/world/africa/27libya.html?pagewanted=1&_r=1&partner=rss&emc=rss3. EGYPTISSÄ mielenosoittajat kokoontuivat tuhansittain Tahrir-aukiolle painostaakseen sotilasjunttaa heidän vaatimuksiinsa. Armeija käytti kovia otteita hajottaakseen valtion virastotalojen eteen majoittuneet kansanjoukot ja heidän telttansa. Armeija on selvästi päättänyt estää mielenosoitusten kehittymistä valvomattomiksi, mutta toisaalta pyysi anteeksi kovien otteiden käyttämisestä.Sotilasjuntan asettama 8 hengen paneeli jatkaa perustuslain muuttamista ja lisäämistä, joilla säädetään presidentin valtaoikeudet ja – kauden pituus kuten myös ehdokasasettelu entistä väljemmäksi. Sotilashallitus vakuuttaa, että sen tarkoituksen on saada siviilihallitus maahan kuuden kuukauden sisällä, jolle se voisi siirtää maan hallintovallan.

Mielenosoittajien päämääränä on saada Mubarakin nimittämä pääministeri Ahmed Shafiq eroamaan virastaan sekä siviilien vallan laajentamista korkeassa neuvostossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209999

4. EGYPTIN tilanteen sekavuus on antanut Iranille mainion tilaisuuden pyrkiä käyttämään sitä hyväkseen. Sen tarkoituksena on saada entistä pysyvämpi sotilaallinen jalansija Gazassa, jonne se salakuljettaa aseita, ohjuksia ja kouluttajia. Aseet kuljetetaan meritse Somalian tai Tripolin rannikolle, jossa ne lastataan rekka-autoihin ja kuljetetaan sieltä Sudanin ja Egyptin kautta Siinaille ja edelleen tunnelien kautta Gazaan kaistalle.

ISRAEL antoi Egyptille luvan tuoda n. 1000 sotilasta Siinaille rauhansopimuksen sallimien poliisien ja rajavartijoitten lisäksi. Niiden tarkoituksena on estää El-Arishin ja Rafahin kaupunkien joutuminen al-Qaidan tukemien beduiinien käsiin, mutta anarkia on entistä laajempaa Siinain sisäosissa, jota beduiiniheimot hallitsevat.

Egyptin rajavartijat pyrkivät estämään salakuljetusta Siinailta Gazaan. He rakensivat teräs-aidan rajalle ja käyttävät USA:n antamia hälytyslaitteita salakuljettajien havaitsemiseksi, mutta salaisia tunneleita on edelleen satoja täydessä käyttökunnossa. Niiden suuaukot on sijoitettu rakennusten sisälle, joten niiden havaitseminen on vaikeaa.RAKETTI- JA KRANAATTI-ISKUT Gazasta Israelin siviilikohteisiin ovat lisääntyneet viime päivinä ehkä osittain arabimaihin levinneen vallankumoushuuman innoittamina. IAF on tehnyt vastaiskuja valittuihin kohteisiin, useimmiten yöaikaan siviiliuhrien välttämiseksi. Iskut kohdistetaan salakuljetustunneleihin sekä Hamasin ja Jihadin tukikohtiin ja asevarastoihin.

IAF:n käyttämät pommit ja ohjuksen tekevät näyttäviä kraattereita maastoon ja kuvista päätellen tuhoavat tyhjiä rakennuksia, mutta niiden teho on lähinnä kosmeettinen.

Myös panssarien tykistötulta käytetään havaittuihin kohteisiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=2100195. ISRAELIN puolustusministeriö antoi lausunnon, jossa se esittää syvän huolensa Venäjän aikomuksista toimittaa Syyrialle merialuksia vastaan suunniteltuja risteilyohjuksia. Uutiset eivät kerro ohjusten tyyppiä, mutta aiemmin kerrottiin Venäjän voivan toimittaa Syyrialle yliäänen nopeudella kulkevia risteilyohjuksia, joiden torjuminen on lähes toivotonta.

Israelin suurimpana huolena on, että ohjukset voivat kulkeutua Syyrialta Hizbullahin käsiin. Puolustusministeriön lausunnossa todetaan, että sopimus ohjuksista solmittiin kaksi vuotta sitten vastoin Israelin pyyntöjä, ja toimituksia on valmisteltu siitä lähtien. Venäjän puolustusministeri Anatoly Serdyukov totesi, että ohjusten toimitukset tullaan toteuttamaan maitten välillä tehtyjen sopimusten mukaan. Ohjusten kantomatka on 300 km.KAKSI Iranilaista sota-alusta ankkuroitui torstaina Latakian satamaan Syyriassa kuljettuaan Suezin kanavan läpi. Pian alusten tultua Latakian satamaan Iranin laivaston komentaja amiraali Habibollah Sayyari lensi Damaskokseen, jossa hän aloitti neuvottelut yhteistoiminnasta sekä Iranin ja Syyrian laivastojen yhteisharjoituksista.

Toisessa iranilaisessa aluksessa nimeltä Khark on 250 hengen miehistö ja se kuljettaa 3 helikopteria; toisella aluksella, nimeltään Alvand, on torpedoja sekä merimaaliohjuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=2099856. UUTISOTSIKOITA

- Egyptin sotilasjuntan delegaatio vierailee ensimmäistä kertaa Ramallahissa maan vallankumouksen jälkeen. Delegaatiota johtaa kenraali Muhammad Ibrahim, jolla on korkea asema Egyptin yleisessä tiedustelujärjestössä Mukhabaratissa. Aloitteen Ramallahin vierailusta teki armeijan johtama korkein neuvosto. Keskusteluissa keskityttäneen Hamasin ja Fatahin väliseen kiistaan sekä rauhanprosessin nykyvaiheeseen. Egyptillä on ollut keskeinen välittäjän asema Hamasin ja Fatahin välisissä keskusteluissa. Fatahin jäsen entinen PA:n ministeri Nabil Amr esitti huolensa, että PA menetti tärkeän liittolaisen Mubarakin hallinnon kaatuessa ja odottaa nyt sydän kylmänä delegaation vierailua. (JP)

- Tuhansia palestiinalaisia osoitti mieltään viikonvaihteen aikana Juudeassa ja Samariassa USA:n käyttämää veto-oikeutta vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Mielenosoitukset käytiin teeman ”raivon päivä” alla, ja PA:n viranomaiset ja Fatahin virkailijat kehottivat kansaa menemään kaduille osoittamaan mieltään. Kehotukset saivat kuitenkin vain pienen kansajoukon liikkeelle ja nekin piessä sivukylissä, joissa he huutelivat USA:n presidentin vastaisia iskulauseita ja polttivat USA:n lippuja. PA:n johtajat kehottivat perjantaisaarnaajia keskittymään Hamasin ja Fatahin välisen yhteishallituksen muodostamisen puolesta ja USA:n hallitusta vastaan. Mielenosoitukset sujuivat kuitenkin rauhallisesti ilman väkivaltaa. (JP)

- Diplomaatit sanovat Viinissä, että Syyria välttelee pyyntöjä sallia IAEA:n tarkastukset sen epäillyissä uraanin jalostuslaitoksissa. Satelliittikuvien paljastaman neljän rakennuskohteen uskotaan olevan uusia keskeneräisiä uraanin rikastuslaitoksia, saman mallin mukaan suunniteltuja kuin 2007 tuhottu al-Kibar-kylän rakennus. (JP)

- Bahrainissa kuningas al-Khalifa erotti neljä hallituksen ministeriä ilmeisenä myönnytyksenä mielenosoittajille. Kaksi heistä kuuluu kuningasperheeseen. Pääministeri, joka on kuninkaan setä, on ollut erotettavien listalla mielenosoituksissa, hän on pysynyt virassaan 40 vuotta. Pääoppositiojohtaja Hassan Mushaima palasi omaehtoisesta maanpaosta saatuaan armahduksen kuninkaalta. Häntä pidetään radikaalimpana muutosten vaatijana, ja voi vielä aiheuttaa harmia maassa. Mielenosoitukset ovat jatkuneet Bahrainissa, perjantaina yli satoja tuhansia. (JP)

- Jordaniassa Islamic Action Front esitti varoituksen, että mielenosoittajat ovat menettämässä kärsivällisyytensä odottaessaan muutoksia. Perjantaina yli 4000 ihmistä osoitti mieltään Ammanissa, osoittaen yhä enemmän vastustusta kuninkaan yksinvaltiutta kohtaan. (JP)

- Irakissa terroristit tuhosivat maan suurimman öljynjalostamon. Tuhojen korjaamisen sanotaan voivan kestää useita kuukausia. Pommit sytyttivät tulipalon ja laitoksen toiminta lakkasi kokonaan. Mielenosoituksia järjestettiin monissa kaupungeissa ihmisten vaatiessa muutoksia shia-hallituksen toimiin. Sulaimaniyahissa 260 km koilliseen Bagdadista lähes 4000 ihmistä osoitti mieltään kivittäen kurdisotilaita. Yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui sotilaitten luodeista. (JP)

- Saudi Arabiassa Qatifin kaupungissa kymmeniä shia-muslimeja kokoontui kaduille vaatien pitkään pidätettyinä olleitten shia-muslimien vapauttamista. Kuningas Abdullah alkaa nähdä kirjoituksen seinällä ja on vapauttanut joitakin vankeja sekä luvannut 37 miljardia USD muutoksia ja uudistuksia varten. (JP)

- Saudi Arabiaan suunnitellaan suurta raivon päivää ”day of rage” maaliskuun 20. päiväksi. Sitä odotetaan sydän kylmänä, sillä jos saudien monarkia kaatuu ja öljyntoimitukset estyvät, se voi aiheuttaa maailmanlaajuisen katastrofin.Internetkaapelivian vuoksi artikkelin julkistaminen on siirtynyt, julkistan sen heti vian poistuttua. Pyytäisin lukijoiltani kommenttia ajatuksesta raporttien määrän supistamiseksi siten, että julkistaisin sen sunnuntaina, tiistaina ja torstaina. Pahoittelen epämukavuutta!