TIISTAI 24.05.11



1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu toisti AIPAC:n konferenssissa aiemmin keskusteluissa Obaman kanssa esittämät teesinsä, joista palaaminen 1949 aselepolinjoille on keskeisin Israelin turvallisuusvaatimusten ohella, joihin edellinen läheisesti kytkeytyy. Tänään tiistaina aamulla USA:n aikaa hän puhuu kongressin erikoisistunnossa, jossa hänen oletetaan edelleen selventävän näkemyksiään Israelin ja PA:n välisistä suhteista.

Jotkut syyttävät Netanyahua, että hän kongressissa esittämällä puheellaan pyrkii ohittamaan presidentti Obaman. Tämä ei varmaankaan ole tarkoituksena, kongressi hänet kutsui, ei hän itseään kutsunut. Kongressin jäsenet ovat vakuuttaneet, ettei ketä tahansa kutsuta kuluttamaan heidän kallista aikaansa, mutta että se haluaa kuulla Israelin pääministerin suusta, miten hän juutalaisjohtajana näkee tilanteen tänä sotkuisena ajankohtana. Tämä on erityisen tärkeää tässä tilanteessa, sillä uutisvirroissa liikkuu monenlaista rojua, joiden alkuperästä ja aitoudesta on vaikea saada selvää, ja PA:n väkivaltaisesti pyrkiessä kaikki hyvät neuvot ja varoitukset ohittaen perustamaan Palestiinan valtion YK:n päätöksellä.



PRESIDENTTI Obaman puheesta AIPAC:n konferenssiväelle on kiinnitetty erityishuomio yhteen virkkeeseen, jossa hän tunnustaa tietämättömyytensä, ”miksi kysymys rajoista on niin tulenarka kuin millaisiksi se osoittautui”. Tämä on omituinen tunnustus USA:n presidentin suusta. Herää kysymys, eikö hän todellakaan ollut tietoinen, mitä Israelin ja PA:n välillä tapahtuu, vai ovatko hänen neuvonantajansa niin perusteellisesti ulkona tilanteesta, etteivät tunne yhtä keskeisimmistä kysymyksistä? Valtionpäämiehen ongelmana on se, ettei hänellä riitä aikaa selata itse kaikkia lehtiä ja seurata uutislähetyksiä, vaan hänen avustajansa laativat hänelle yhteenvedon aamun uutisista ja esittävät sen hänelle. Tähän sisältyy vaara, että avustajien omista mielipiteistä riippuu, mitä he sisällyttävät uutispakettiinsa. Tämän avulla he pystyvät manipuloimaan valtion päämiestä.



Kysymys Israelin ja esitettävän Palestiinan valtion rajoista on kuitenkin esitetty Obamalle toistuvasti sekä Israelin että PA:n virkailijoitten toimesta. Viimeksi Netanyahu kävi uutis-lähteitten mukaan kiivas-sävyisen puhelinkeskustelun ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa ennen tapaamistaan Obaman kanssa. Voisi kuvitella, että Clinton olisi raportoinut keskustelusta johtajaansa, ja että Obama oli täysin tietoinen asiasta.

Tämä on kuitenkin vain yksi monista tilanteista, jotka antavat kuvan ”presidentistä, joka ei tunne tosiasioita ja jonka toimintaa kuvataan naiviksi ja epäjohdonmukaiseksi”.



2. NETANYAHU tullee toistamaan kongressissa otteita aiemmasta puheestaan AIPAC:n konferenssissa. Ennen hänen puhettaan senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid (DEM.) ja kongressin puhemies John Boener (REP.) puhuivat lämpimästi USA:n läheisistä suhteista Israelin kanssa. Netanyahulla oli jopa varaa leikinlaskuun selvästi ystävällisen konferenssi-väen edessä. Hän viittasi muutamiin mielenosoittajiin heittäen kysymyksen: ”Luuletteko, että tällaista sallitaan Gazassa?” saaden yleisön nousemaan suosionosoituksiin.



PÄÄMINISTERI kävi kävelyllä vaimonsa kanssa puistossa, jossa hän pysähtyi Lincolnin ja Jeffersonin muistopatsaitten äärellä sanoen muutaman sanan valtioitten yhteisistä arvoista, joita nuo patsaat ilmentävät. Lincolnin patsaassa on sanat: ”Kansan hallitus kansalle ja kansan kautta”. Hän viittasi niihin kysyen: ”Tiedättekö, miksi ne resonoivat niin voimallisesti minuun ja kaikkiin israelilaisiin? Toteamus, että jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Ettei kukaan johtaja ole lain yläpuolella. Että jokaiselle kuuluu oikeudenmukaisuus.” Hän jatkoi todeten, että nuo vallankumoukselliset juutalaiset ajatukset lausuttiin tuhansia vuosia sitten, jolloin mahtavat orja-imperiumit hallitsivat maailmassa. ”Israel on yhteisen kulttuurimme kehto ja moraalisten arvojemme tulikoe. Siksi yli miljoona muslimikansalaistamme nauttii Israelissa täysistä demokraattisista oikeuksista. Siksi ainoa paikka Lähi Idässä, missä kristityt voivat täysin vapaasti harjoittaa uskontoaan, on Israelin valtio. Siksi vain Israelille voidaan uskoa uskonnonvapauden varjeleminen kaikille uskonnoille ikuisessa pääkaupungissamme, yhtenäisessä Jerusalemissa.”

Hän totesi, että ”Israel yhdistää Amerikan, ei hajota sitä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221952



3. HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud Zahar totesi eilen vastauksena Obaman tulkintaan, että Israelin ja PA:n neuvottelut tulee pohjautua 1967 linjoihin: ”Miksi Obama pysähtyi 1949 aselepolinjoihin, miksei hän mennyt suoraan rajoihin, jotka olivat vuonna 1948 ennen Israelin itsenäisyyssotaa?” Hän tarkoitti YK:n 1947 esittämää Palestiinan jakosuunnitelmaa, jonka kansainvälinen yhteisö hyväksyi, kuten Zahar muisteli. Siinä juutalaisille tarjottiin vain maariekaleita sieltä täältä valtaosan jäädessä palestiinalaisille, jotka kuitenkin yksiselitteisesti hylkäsivät tarjouksen, vaikka juutalaiset hyväksyivät sen raskain sydämin. Zahar selitti edelleen, että Obama tarjoaa heille 22 % maasta maanvaihtojen kanssa sekä 5 % Jerusalemista historiallisesta Palestiinan maasta, joka alkuperäisesti kuuluu kokonaan heille.

Zahar olettaa, että Obama käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, kuten se teki estäessään päätöksen syntymisen PLO:n esityksestä juutalaisten yhteisöjen julistamisesta laittomiksi ja rakentamisen välitöntä lopettamista helmikuussa 2011.

Zahar epäili, että Israelin aiemmin julistamien rakennuskieltojen toteutumista ei valvonut kukaan ja oletti rakentamisen jatkuneen kaiken aikaa.

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=221824



4. PA:n hallituksen pääministeri Salaam Fayad oli vierailulla Austinissa Teksasissa, kun hän tunsi kovaa ahdistusta rinnassaan. Hänet vietiin Setonin sairaalaan, jossa hänen todettiin saaneen tukkeuman verisuoniinsa. Hänelle suoritettiin kiireellinen ohitusleikkaus. Hänen tilaansa kutsutaan vakaaksi, ja hän päässee sairaalasta muutamassa päivässä.

Fayadin jatkaminen PA:n pääministerinä on joutunut vastatuuleen Hamasin vastustaessa hänen nimitystään. Abbas tarjoutuu toimimaan pääministerinä välikauden hallituksessa, jossa Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja PA:n pääministeri Salaam Fayad toimisivat vara-pääministereinä. Hamas suostuu esitykseen ehdolla, että Haniyeh saa saman aseman kuin Fayad. Hamasin alkuperäinen vaatimus oli, että pääministerin tulee olla Gazasta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=221903



5. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, sanoi Ammanissa, että sekä israelilaiset että joskus amerikkalaisetkin ovat ymmärtäneet väärin yhteishallituksen muodostamisen Fatahin ja Hamasin välillä. Hän röyhisti rintaansa ja sanoi syvällä rintaäänellä: ”Ei se ole Fayadin eikä Haniyehin, vaan minun hallitukseni; minä toteutan sen kautta omaa näkyäni ja ideoitani”. Hän myös selitti, ettei Palestiinan valtion perustamisen tarkoituksena ole eristää Israel vaan varmistaa, ”ettei palestiinalaisia ajeta pois maasta; että he asuvat valtiossa, joka toimii Israelin miehityksen alaisena”.

Sunnuntai-iltana Abbas tapasi Ammanissa Jordanian pääministerin Marouf al-Bakhitin keskustellen hänen kanssaan Obaman äskeisestä puheesta ja sen vaikutuksista arabimaailmaan.

Arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat tämän tiedon mukaan Qatarissa lauantaina, jossa myös tutkitaan muuttunutta tilannetta uuden pääsihteerin Mahir Elarabyn johdossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=221848



EDELLISESSÄ uutisessa vihjataan, että Abbas tapasi Jordanin kukinkaan Abdullah II:n Ammanissa viikon vaihteen aikana. Debkafile kertoo kuitenkin. että Abdullah II boikotoi Abbasia, koska tämä ei informoinut häntä sovintoneuvottelujen onnistumisesta Hamasin kanssa eikä yhteishallituksen muodostamisesta sen kanssa. Abdullah II on hyvin varpaillaan Jordaniassa toimivan Muslimiveljeskunnan kanssa, jonka vaikutus ja aktiivisuus on kasvanut arabikevään kevätsateitten kostuttamana. Jordania on DF:n artikkelin mukaan hyväksynyt Saudi Arabian ja muitten GCC-maitten tarjouksen liittyä Gulf-maitten komiteaan saatuaan vahvistuksen, että Palestiinalaisongelmia käsittävä toimisto siirretään Qatarista Ammaniin. http://www.debka.com/article/20959/



6. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad selvisi hengissä murhayrityksestä hänen saattueensa osallistuessa öljynjalostamon laajennusseremoniaan tänään tiistaina 24.05.2011. Räjähdys tapahtui maan suurimmassa öljykaupungissa Abadanissa, jossa laajennettu laitos pystyy jalostamaan 4.2 miljoonaa litraa päivässä. Voimakas räjähdys tuhosi laitosta, surmaten kaksi ja haavoittaen 12 muuta. Iranin virallisen tiedotteen mukaan räjähdys johtui teknisestä virheestä tai laitteiston virhetoiminnasta. Huhut Ahmadinejadin kuolemasta tai haavoittumisesta tapettiin nuppuunsa hänen osallistuessaan lehdistötilaisuuteen pian räjähdyksen jälkeen.

Abadanin kaupunki (Shat on Arb) sijaitsee lähellä Irakin rajaa, jonka kautta Saudi Arabian agentit liikkuvat edes takaisin öljyrikkaan Khuzestanin alueella ja joka tunnetaan Iranin arabien toisinajattelijoiden pesäpaikkana. DF arvioi, että toinen ehdokas räjähdyksen tekijäksi voi liittyä Iranin johtohenkilöitten väliseen kilpailuun, ja kolmantena ulkonainen agentti samaan tapaan kuin stuznet-viruksen tekijä, jonka henkilöllisyyttä ei ole voitu selvittää.

http://www.debka.com/article/20963/



7. UUTISOTSIKOITA

- Kansanedustajien retki Sikemiin ja Josefin hautakammiolle jouduttiin peruuttamaan arabien uhattua hyökätä sitä vastaan, eikä IDF katsonut voivansa vastata heidän turvallisuudestaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144441

- Henkilöbussin ja kuoma-auton kolarissa valtatiellä no 1 Tel Avivin ja Jerusalemin välillä kuoli yksi ja haavoittui 31 matkustajaa, jotka vietiin sairaalahoitoon. Aiemmin tiistaiaamuna kolme henkilöautoa kolaroi tiellä no 77 lähellä Beit Rimonin liittymää. Siinä haavoittui 10 ihmistä. 7 ihmistä haavoittui kahden henkilöauton kolarissa Galileassa Ilaboun ja Mgharin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144444

- Joukko aktivisteja tunkeutui yön aikana Hebronissa Shapira-taloon, joka on ollut tyhjänä poliisin poistettua siihen aiemmin majoittuneet juutalaiset asukkaat ja suljettua sen. Poliisi pidätti heistä 7 sekä myös journalisteja epäillen heidän osallistuneen valtaukseen aktiivisesti. He sanovat lähettävänsä viestin sekä Netanyahulle että Obamalle, että puheitten asemesta he tekevät tosiasioita maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144443

- Israelin pankki nosti peruskorkoa, uusi on 3.25 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144442

- USA suunnittelee pysäyttävänsä F-35 koneen valmistuksen ylettömiksi nousseiden kustannusten vuoksi. Tämä asettaa IAF:n suunnitelmat varsin vaikeaan rakoseen, sillä sen koneet alkavat vanheta ja niiden uusiminen laskettiin F-35 varaan. Koneen hinnaksi laskettiin 69 miljoonaa, uusin hinta on 112 miljoonaa USD, eikä sekään ole lopullinen. Koneen piti valmistua vuoteen 2014-2015 aikoihin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-may-scrap-f35-set-to-be-israel-s-fighter-jet-of-the-future-1.363626

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019