TORSTAI 28.10.10

1. USA JA EU haluavat, että Hamas liitetään mukaan Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin. Tämä tieto on herättänyt epämääräisiä arvailuja varsinkin PA:n taholla , jonka johto pelkää Hamasin riistävän siltä vallan kuten se teki Gazassa.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustaja kenraali Adnan Damiri sanoo, ettei Hamas voi olla mukana missään poliittisessa päätöksenteossa Fatahin kanssa, koska ne ovat kilpailevia järjestöjä, vaikka niiden väliset sovintoneuvottelut alkanevat uudelleen Kairossa.

Egyptin ulkoministeri Ahmad Aboul Gheit ja tiedustelujohtaja Omar Suleiman matkustavat tänään Ramallahiin, jossa he tapaavat Mahmoud Abbasin ja keskustelevat sekä rauhan-prosessin nykyvaiheesta että sovintoneuvotteluista Hamasin ja Fatahin välillä.
Kenraali Adnan Damiri kertoo, että Hamasin nostaminen rauhankeskusteluihin huolestuttaa PA:n johtoa suuresti. Hän kertoi asiasta näin: ”Palestiinalaisten johto on saanut tietoja, joitten mukaan USA:n viranomaiset tutkivat Hamasin asemaa samaan tapaan kuin he tutkivat 1990-luvulla PLO:ta, jolloin se luokiteltiin terrorijärjestöksi, kuten Hamas on nyt.” Hän sanoo tilanteen kehittyvän huolestuttavaksi ja vaaralliseksi. ”Hamas etsii tilaisuutta poistaakseen PA:n roolin ja korvatakseen sen omallaan. Hamasilla ei ole mitään poliittista ohjelmaa tai näkyä. He käyttävät ei menetelmiä kaivaakseen maata PA:n alta, mutta me emme vajoa heidän tasolleen.” Damiri antoi lausuntonsa Betlehemissä.

KENRAALI Damiri vertasi Hamasia ”Israelin äärioikeistolaiseen hallitukseen”, kuten hän Netanyahun johtamaa hallitusta nimitti. Hän selitti, ettei kumpikaan niistä halua pysyvää ratkaisua, vaan tyytyvät tilapäisiin sopimuksiin. Hamas etsii tulitaukoa (hudna), kun taas Netanyahun hallitus hakee Palestiinan valtiota vaiheittaisin ratkaisuin tilapäisin rajoin.
Damiri vakuutti, ettei Israelilla ja Hamasilla ole koordinoitua ohjelmaa, mutta niiden toimet muistuttavat toisiaan, joissa tyydytään osaratkaisuihin ilman kaikenkattavia sopimuksia.

Damiri otti esimerkin Israelin ja PA:n turvallisuusjoukkojen välisestä yhteistoiminnasta, josta Hamas syyttää PA:ta. Damiri sanoo, ettei hän häpeä sitä, sillä se ”muistuttaa vanginvartijan ja vankien välistä suhdetta, jossa vangin täytyy huomioida vartijansa toimenpiteet”. Tämän hän katsoi välttämättömäksi kansan tarpeitten tyydyttämiseksi, koska ”miehittävä vartija valvoo kaikkea”. Hän sanoi PA:n turvallisuusjoukkojen takavarikoineen äskettäin suuren joukon aseita, joihin kuului rakettikranaatteja ja automaattikiväärejä. Hän kertoi niiden kuuluneen ”Hamasille käytettäväksi PA:n joukkoja, ei miehittäjää vastaan”, hän selitti.

HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh puolestaan kehotti länsivaltoja keskustelemaan suoraan Hamasin johdon kanssa voidakseen saada kuvan siitä, mikä on Hamasin todellinen asema ja mitä on sen asenne eri kysymyksiin. (JP)

2. OIKEISTOLAISTEN järjestämä mielenosoitus Israelin arabikaupungin Umm Al-Fahmin laidalla herätti lukuisten arabinuorten vastamielenosoituksia joillakin kaupungin kaduilla. Poliisi oli tietoinen tunteitten kuumenemisesta ja piti eri mielenosoittajaryhmät tarkoin erillään toisistaan. Arabinuoret polttivat kaduilla autonrenkaita ja sulkivat katuja suojakseen roska-pöntöillä, joiden takaa he kivittivät poliiseja.

POLIISI oli varustautunut mellakkavälinein ja muovikilvin, olipa joukossa muutamia ratsupoliisejakin, jotka pystyivät tehokkaasti hajottamaan mielenosoittajaryhmiä.
Poliisilla oli myös valeasuihin - mielenosoittajiksi pukeutuneita – erityisjoukkoja, jotka menivät mielenosoittajien sekaan suorittaen siellä kiihottajien pidätyksiä.
Poliisi kertoi pidättäneensä kymmenen naamioitua mielenosoittajaa. Pahoilta vammatutumisilta ilmeisesti vältyttiin; neljä poliisia vammautui lievästi.
Arabien mielenosoittajien mukana oli pari arabikansanedustajaa, Afo Agbaria (Hadash) sekä Haneen Zoabi (Balad), joka oli mukana Mavi Marmara aluksella Välimerellä. Zoabi väitti poliisin ampuneen häntä kumiluodeilla tähdäten selkään ja niskaan. Poliisi vastasi syytökseen, ettei poliisi käyttänyt kumiluoteja, savu- ja tainnutuskranaatteja kylläkin. Zoabi on osoittautunut olevansa armoitettu puhuja, jonka aiheet ovat kaukana todellisuudesta.
Arabien mukana oli myös outo juutalainen ryhmä Naturei Karta, kantaen kylttejä, joissa todettiin: ”Arabit kyllä, sionistit ei”.

Kolme kuukautta sitten korkein oikeus antoi juutalaisille luvanhakijoille, joita Yaakov Lippin kutsuu New Yorkissa arabiterroristin murhaaman kansanedustajan Meir Kahanen seuraajiksi, oikeuden sananvapauden nimissä pitää marssinsa Umm Al-Fahmin galilealaiskaupungissa vastoin poliisin suositusta. 46 000 asukkaan kaupunki on tunnettu Hamasin ja muslimi-veljeskuntaan kuuluvan Islamilaisen Liikkeen tukialueeksi, jonka pohjoista aluetta johtaa Raed Salah, joka kärsii vankilatuomiotaan hyökkäyksistä poliisia vastaan. Hän kiihottaa jatkuvia mellakoita Temppelivuorella iskulauseenaan ”Al-Aksa on vaarassa” ja syyttää Israelia Jerusalemin itäosien juutalaistamisesta. Myös hän oli mukana Mavi Marmara aluksella.

Juutalaisen mielenosoittajaryhmän mukana oli kansanedustaja Michael Ben-Ari, sekä aktivistit Itamar Ben-Gvir ja Maruch Marzel, jotka vaativat Islamilaisen Liikkeen kieltämistä, kuten se on tehty Egyptissä ja tarkassa valvonnassa Jordaniassa. (JP)

3. IDF on joutunut tunnustamaan, että Hamas on saanut haltuunsa Gazassa ilmatorjunta-ohjuksia, mikä täytyy huomioida suunniteltaessa sotilasoperaatioita Gazassa. Asiasta puhuttiin turvallisuuskabinetin kokouksessa keskiviikkona.
Ohjukset on salakuljetettu tunnelien kautta Siinailta. Niiden aiheuttama uhka IAF:n koneille on todellinen, kuten myös siviilikoneille, jotka lentävät alueen lähistöllä.

PÄÄMINISTERIN kanslia kielsi, että Hamasin ilmatorjunta-ohjuksista Gazassa olisi keskusteltu turvallisuuskabinetissa, mutta turvallisuusaidasta Israelin ja Siinain välillä kylläkin sekä joistain muista turvallisuuskysymyksistä. Netanyahu myönsi viime viikolla Likudin eduskuntaryhmän kokouksessa, että hallitus on tietoinen Gazan ilmatorjunta-ohjuksista. ”Tänään me havaitsemme ongelmalliseksi lentää lähelle Gazan kaistaa, sillä palestiinalaiset ovat saaneet käsiinsä ilmatorjuntaohjuksia,” pääministeri kertoi medialle.
Näiden Siinailta salakuljetettujen ohjusten lisäksi Hamas on saanut raketteja, joilla se yltää Tel Avivin esikaupunkeihin saakka.

ISRAELIN viranomaiset seuraavat tarkoin tietoja, joiden mukaan Nigerian viranomaiset ovat takavarikoineet 13 konttia täynnä Iranin toimittamia aseita Lagosissa keskiviikkona. Nigerian Tribune lehden mukaan epäilykset heräsivät, kun konttien lupamenettelyä hoitava agentti oli valmis maksamaan mitä tahansa, että kontit siirrettäisiin nopeasti sataman ulkopuoliseen varastoon. Konteissa oli erikokoisia kranaatteja, raketinheittimiä sekä eri kokoisia pommeja, rynnäkkökiväärejä ja raskaita konekiväärejä.
NIGERIA BULLETIN lehti puolestaan kertoi, että konttien takavarikointi tapahtui pari viikkoa sen jälkeen, kun satamassa oli takavarikoitu sähkölaitteita, joiden pelättiin sisältävän myrkyllisiä materiaaleja.
Aseitten määränpäätä ei heti tiedetty, mutta yleensä ne päätyvät Gazaan Egyptin kautta.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/nigeria-intercepts-13-iran-missile-containers-possibly-destined-for-gaza-1.321505

4. PÄÄMINISTERIN kansliapäällikön Eyal Gabain ja puolustusministeri Ehud Barakin välille on kehittynyt pahanlaatuinen välirikko, josta keskusteltiin myös turvallisuuskabinetissa. Kabinetti teki päätöksen jo maaliskuussa turvallisuusaidan rakentamiseksi Siinan rajalle, mutta Gabai valittaa, ettei hän ole voinut edistää aidan rakentamista, koska puolustusministeriö ei luovuta siihen tarvittavia varoja. Israelin ja Siinain välille rakennetaan 240 km:n pituinen turva-aita, jolla pyritään estämään yhä suuremmin joukoin Afrikasta Israeliin pyrkiviä pakolaisia, joiden määrä alkaa huolestuttaa viranomaisia. Turvallisuusaita rakennetaan Kerem Shalomin rajaterminaalista Eilatiin 1.35 miljardin hinnalla.
Aidan rakentaminen ei kuitenkaan edisty ollenkaan toivotulla tavalla. Osa pakolaisista on aitoja turvapaikkaa hakevia, osa vain työtä ja toimeentuloa etsiviä.

NETANYAHU antoi lausunnon, jossa hän sanoo kehottaneensa eri osapuolia toimimaan viivytyksettä rakentamisen edistämiseksi. Puolustusministeriön taholta vakuutetaan, että aidan rakentaminen aloitettiin elokuussa lähellä Eilatia. Se perustuu sähköisten hälytys-laitteiden asentamiseen rajalle. Fyysisen esteen rakentaminen aloitetaan ensi kuun puolivälissä. Siihen kuuluu myös sähköisten sensorien asentaminen. Puolustusministeriö kävi paikan päällä urakoitsijaehdokkaiden kanssa tutustumassa tilanteeseen selittäen samalla, mitä vaatimuksia aidalle asetetaan. Tarjoukset käsitettään ensi kuun alussa.

5. JORDANIAN pääministeri Samir Rifai vakuuttaa, että vain todella vakavat ponnistelut ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti voivat lopettaa terrorismin.
Rifai puhui Jordanian kansallisen puolustusopiston tilaisuudessa (RJNDC), hänen puheestaan raportoi Petra News Agency. Hän totesi puheessaan, että Israelin kieltäytyminen hyväksyä palestiinalaisten perusoikeudet vaarantaa toivon konfliktin lopettamisesta ja aiheuttaa uusia konflikteja ja lisää jännitystä alueella. Hän vakuutti, että Jordania tukee mitä tahansa ratkaisua, jolla konflikti ratkaistaan oikeudenmukaisesti Palestiinan valtion perustamiseksi.
AMMANISSA Jordanian kansalaiset järjestivät istumamielenosoituksen Israelin lähetystön edessä. He vaativat diplomaattisuhteitten katkaisemista Israelin kanssa sekä israelilaisten tuotteiden boikotointia Jordaniassa. Israel ja Jordania solmivat rauhansopimuksen 1994, sitä kutsutaan nimellä Wadi Araba dokumentiksi, jolla Jordania luopui vaatimuksistaan Länsirannalla, mutta säilytti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan. Xinhua News raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140318

6. UUTISOTSIKOITA
- 16-VUOTIAS nuorukainen Bat Yam juutalaisyhteisöstä otti äitinsä auton lähtien ystävänsä kanssa huviajelulle ilman ajokorttia. Hän ajoi autonsa bussipysäkin vahvoja suojateräksiä vasten romuttaen auton täysin ja surmaten molemmat välittömästi. (JP)
- Maan uutistoimiston välittämässä PA:n uutisessa Israelin arabeja kutsutaan ”Israelin palestiinalaisiksi” tai ”1948 palestiinalaisiksi”, ja suurinta Israelin arabipuoluetta ”palestiinalaiseksi puolueeksi”. Tämä liittyy PA:n kampanjaan kaiken Israeliin liittyvän poistamista ja sen korvaamista palestiinalaisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140314
- Legal Forum kehotti turvallisuusministeri Aharonovitchiä estämään PA:n pääministeri Salam Fayadin suunnitelmat osallistua kahden Itä Jerusalemissa sijaitsevan koulun avaamistilaisuuteen, joiden uudistustyöt PA rahoitti. Ne sijaitsevat Dahiyat al-Salam ja Dahiyat al al-Barid Jerusalemin itälaidalla, mutta sen kuntarajan sisäpuolella. http://www.haaretz.com/print-edition/news/rightists-furious-over-palestinian-plans-for-new-east-jerusalem-schools-1.321501
- IDF surmasi eilen palestiinalaisen Islamic Jihadin jäsenen ja haavoitti toista näiden lähestyessä Gazan turva-aitaa. He liikkuivat kielletyllä alueella. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/islamic-jihad-militant-killed-by-idf-shell-near-gaza-border-1.321447

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019