Friday, January 02, 2009

PERJANTAI 02.01.09
1. SEITSEMÄS PÄIVÄ operaatiossa Cast Lead. Eilen oli jo tutuksi tullut rutiini sotanäyttämöllä: IAF hyökkää ennalta valitsemiinsa kohteisiin, ja Hamas + muut terrori-järjestöt Gazassa ampuvat rakettejaan Israeliin, ja sama näyttää jatkuvan myös tänään. Tämän perjantaiaamun kuluessa Hamas on ampunut jo 7 rakettia, ainakin neljä niistä Ashkeloniin, jossa yksi nainen haavoittui lievästi. Kolme muuta putosivat aukeille paikoille. Useampia joutui shokkiin, mutta näistä tunnevammoista - ja usein myös haavoittuneista - media tavallisesti vaikenee, vaikka tunnevammat, pelkotilat, yölliset kauhukokemukset ja muut henkiset jälkitilat voivat seurata ihmistä hänen lopun elämänsä ajan.
EILEN TORSTAINA Hamas ampui Israeliin 56 rakettia. Yksi niistä osui Beershevassa 8-kerroksisen asuintalon katolle tunkeutuen kahden kerroksen läpi ja runnellen pahoin koko taloa. Asiantuntijat arvioivat, voiko talo pysyä enää pystyssä, ja jos voi, paljonko siitä joudutaan rakentamaan uudelleen. Talon asukkaat olivat poissa talosta iskuhetkellä.
32 ihmistä jouduttiin hoitamaan shokin vuoksi. Muut raketit putosivat Ahdodiin, Ashkeloniin ja Eshkolin alueelle tai avoimille pelloille ilman vahinkoja.
Gazasta ammutut raketit ovat toistaiseksi pudonneet korkeintaan n. 40 km:n päähän Gazan turva-aidasta, mutta Hamasilla on tiettävästi paranneltuja Grad-raketteja, joitten kantomatka on 44 mailia, eli n. 70.4 km. Tämä on herättänyt arvailuja, että myös Tel Aviv voi joutua hyökkäyksen kohteeksi, ja ennen kaikkia, että Dimonan tutkimusreaktori voi olla terroristien halutuimpana kohteena. Dimona on n. 64 km Gazan turva-aidasta. (JP)
2. IAF keskittyi eilen iskemään ohjuksillaan ja täsmä-pommeillaan terrorijohtajien taloihin Gazassa. Toisena kohteena olivat moskeijat, joihin terroristien tiedetään varastoineen rakettejaan ja joihin IDF:n etsimät terrorijohtajat ovat muuttaneet pelätessään asua kodeissaan. IDF:n taholta syytetään, että monet terrorijohtajat ovat naamioituneet lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi etsiessään suojaa sairaaloista ja klinikoista IAF:n ohjuksia vastaan.
IDF:N maahyökkäyksen pelossa uutistoimistot kertovat, että turva-aidan läheisyydessä asuvat gazalaiset ovat paenneet syvemmälle alueella.
YKSI IAF:n kohteista oli Hamas-johtaja sheikki Nizar Rayyanin talo Jabaliyan pakolaisleirissä Gazan kaupungissa. IAF sanoo varoittaneensa talon asukkaita useaan kertaan tulevasta ohjus-iskusta, mutta ilmeisesti he eivät välittäneet niistä. Rayyanilla oli 4 vaimoa ja ainakin 12 lasta. Tiedot uhreista ovat ristiriitaisia, mutta erään tiedon mukaan kaksi vaimoa ja 7 lapsista saivat surmansa Rayyanin ohella; 30 ihmistä haavoittui ja viereiset talot vaurioituivat pahoin.
Sheikki Rayyan oli paitsi hengellinen johtaja, myös sotilaskomentaja. Hänen kotinsa toimi yhtenä Hamasin tietoliikennekeskuksista. Sinne oli varastoitu aseita ja raketteja, ja sen sisälle rakennettu tunneli toimi hätätilanteessa pakotienä jonnekin talon ulkopuolelle.
Rayyan oli läheinen IAF:n 2002 surmaaman Hamasin komentajan Salah Shehadehin kanssa. Hän rahoitti ja johti Ashdodin satamassa 2004 tapahtuneen terrori-iskun, jossa kuoli 10 israelilaista. Vuonna 2001 hän lähetti poikansa itsemurhaiskuun Elei Sinain juutalaisyhteisöön Gazassa surmaten kaksi juutalaista. Hän peri Hamasin hengellisen johtajuuden 2004 sheikki Ahmed Yassinin saatua surmansa IAF:n iskussa. Rayyan oli suosittu ja tunnustettu johtaja, jonka suosio ylitti pääministeri Ismail Haniyehin. Hänet nähtiin taistelujen aikana vierailevan terroristien luona näiden valmistautuessa raketti-iskuihin rohkaisten heitä näin: ”Oi te taistelijat, tietäkää että te tulette olemaan voitokkaita. Allah lupasi meille joko voiton tai marttyyriuden. Allah on suurempi kuin israelilaiset, heidän koneensa tai heidän ohjuksensa.”
HAMASIN EDUSTAJA Mushir al-Masri varoitti iskun jälkeen torstaina, että tämä on väkivallan uusi kiihdyttäminen. Hän lupasi, että Hamas lisää johtajiensa turvallisuuden varmistamista, ettei vihollinen saavuta uusia voittoja. Hän sanoi Hamasin odottavan IDF:n sotilaita, joita odottaa joko kuolema tai Gilad Shalitin tapainen kohtalo Hamasin panttivankina.
RAYYAN oli viides Hamasin johtaja, joiden talo joutui IAF:n iskun kohteeksi torstaina. Muita olivat Muhammad Barahoud, PRC:n komentajia ja rakettiosastojen johtaja Gazan pohjois-osassa; toinen oli Hasim Drili Gazan pohjoisosassa, jonka kodissa oli rakettiverstas ja –varasto; kolmas kohde oli Tafik Abu Raf, Gazan keskiosan terrorijohtaja; neljäs kohde oli Nabil Amrinille, korkea Hamasin sotilasjohtaja ja pataljoonan komentaja. Hänen kodissaan Sheikki Raduanin lähiössä Gazan kaupungissa oli jälkiräjähdyksistä päätellen laaja ase- ja rakettivarasto. Useita moskeijoita pommitettiin myös, koska niihin oli varastoitu raketteja. (JP)
3. ISRAELIN puolustusviranomaiset pohtivat poliittisen johdon kanssa edelleen, miten jatkaa tästä. Näihin taistelutietoihin alkaa todella kyllästyä, sillä niiden merkitys jää lopultakin kovin epämääräiseksi. Kumpikin osapuoli tulittaa toista niillä välineillä joita niillä on käytettävissään, ja tässä vertailussa IDF on tietenkin täysin ylivoimainen. Tämä epäsuhde antaa maailman medialle erinomaisen mahdollisuuden peukaloida uutisia mieltymyksensä mukaan, eikä Israelin kuuluisa armeija ole enää sen suosiossa. Tilanne alkaa entistä hälyttävämmin muistuttaa sitä, mikä koettiin Libanonin kakkossodan aikana. Odotetaan, että vastapuoli nostaisi jo valkoisen lipun antautumisen merkiksi, mutta arabiylpeys ei hevin taivu tällaiseen. ”Arabimieli ihannoi kuolemaa, länsimaat elämää”, kuten arabit itse toteavat. Kaikkien kannalta olisi sittenkin ollut parempi tehdä muutamia välttämättömiä kirurgisia viiltoja eikä jatkaa potilaan kiusaamista leikkelemällä haavan ympäristöön uusia haavoja samalla kun tulehdus pahenee entisestään. Mutta miten Fatah reagoi Ramallahissa?
FATAHIN aktivistit Ramallahissa kritisoivat PA:n johtoa siitä, ettei se ole ottanut jämäkämpää asennetta Gazan tilanteeseen ja IDF:n toimia vastaan siellä. PA:n apulaisministeri Ziad Abu Ein kehotti Hamasia palauttamaan Fatahin Gazan joukoilta takavarikoimansa aseet Fatahin joukoille Gazassa, jotta nämä voisivat osallistua IDF:n vastaiseen taisteluun. Ziad väittää, että Fatahilla on 70 000 sille uskollista taistelijaa Gazassa, joista monet palvelivat PA:n turvallisuusjoukoissa ja joilla siten on sotilaskoulutusta. Tämä asettaa entistä kipeämmän kysymyksen, missä nämä joukot olivat silloin, kun Hamasin rag-tag joukot miehittivät viidessä päivässä koko Gazan kaistan?
PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin läheinen avustaja esitti kovaa kritiikkiä Hamasia kohtaan syyttäen sitä Iranin lakeijaksi. Hän myös kielsi tiedot, joitten mukaan Abbas suunnittelee paluuta Gazan kaistalle ”israelilaisen tankin kannella”. Jotkut Fatah-johtajista jopa väittivät PA:n olevan ärtyneen Israelille, koska sen operaatio etenee liian hitaasti.
PA:n johtajat vakuuttavat, että PA on kieltänyt kaikki Hamasia tukevat mielenosoitukset Länsirannalla. He ovat myös pakottaneet jotkut liikkeet avaamaan liikkeittensä ovet uudelleen, jotka he olivat sulkeneet vastalauseeksi Gazan operaatiolle.
FATAHIN VASTALAUSEET näyttävät kuitenkin kääntyvän suoraan Abbasia vastaan. Marwan Barghouti, joka kärsii viittä elinkautistaan Israelin vankilassa, on julmistunut Abbasille tavasta, millä tämä on hoitanut tilannetta. Yhä useammat kyselevät, mikä Abbasin kanta lopulta on, ja uhkaavat julkisuudessa nousta Abbasia vastaan, ellei tämä ota kovempaa kantaa IDF:n operaatioon ja vaadi sen lopettamista. He ihmettelevät, miten ulkomailla protestoidaan Israelin toimia vastaan, mutta Fatah ja PA pysyvät hiljaa. Virallisesti Abbasin virkakausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. päivä tammikuuta. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä sekava tilanne lopulta hoidetaan. (JP)
4. OPERAATION edetessä huomio on entistä enemmän kääntynyt mediataisteluihin. Israel syyttää, että kuvaukset iskuista ovat yksipuolisia ja Israelia halventavia. Ulkomaiset journalistit puolestaan valittavat, että he joutuvat turvautumaan tietoihin, jotka he saavat palestiinalaisilta, ja koska heillä ei ole asiamiehiä Gazassa, tietojen vertaileminen on vaikeaa ellei mahdotonta. Israelin korkein oikeus puuttui tilanteeseen kehottaen Israelia sallimaan ulkomaisten journalistien pääsyn Gazan kaistalle. Israelin suurin huoli on heidän turvallisuutensa, joka on ollut heikko Hamasin hallinnon alla eikä sitä paranna IAF:n ilmaiskut, jotka ovat kiihdyttäneet tunteita entisestään Gazassa.
Ulkomaisten journalistein syndikaatti haluaisi lähettää kaistalle 12 journalistia, mutta IDF haluaa päästää heitä sinne kahdeksan. Paraneeko heidän raporttiensa tasapuolisuus sillä, että he joutuvat Gazassa Hamasin propagandavaatimusten tuleen, on kyseenalaista.
Toinen Israelin ulkomaille antama kuva perustuu suurelta osin maata edustavien ministerien ja johtavien virkailijoitten huonoon englanninkielen taitoon, minkä johdosta kuulijoille jää heistä kuva kömpelöinä ja jopa heikkojärkisinä etsiessään sopivaa sanaa kiireisten journalistien kysymystulvassa. Tätä verrataan PA:n edustajien luistavaan ja monisanaiseen esitystapaan, jossa asia tungetaan kuulijan kurkusta alas luineen ja karvoineen.
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin armeijalla on nopeasti sulkeutuva rako aloittaa operaationsa seuraava vaihe, sillä vuodenvaihteen juhlien mentyä ohi Lähi Itään virtaa ulkomaisia johtajia tavisateen tulvan tavoin. Heillä kaikilla on samansuuntainen tavoite: Gazan operaatiot täytyy lopettaa välittömästi välittämättä siitä, että Hamas jää valtaan Gazassa poliittisesti entistä vahvempana. Jopa perinteisesti Israelin ystävinä pidetyt maat ovat liittyneet Israelia vastustavaan kuoroon. Vain USA ja Tzech ovat harvoja poikkeuksia. Miten lienee Suomi?
- JP/SMITH Gallupin mukaan puolueiden kannatus on: Likud 29; Kadima 23; Labour 15; Israel Beiteinu 12; Shas 10; Meretz 6; UTJ 6; Habeit HaYehudi 5, NU 2; Vihreät 2; Hadash 4; Raam Tal 3; Balad 3.
- Israelin väkiluku: 7.373 000 asukasta, joista juutalaisia 75.5 %; asukasluvun kasvu 129 500 eli 1.8 %; arabeja 20.2 %; muita 4.3 %. Vauvoja syntyi 157 000; uusia siirtolaisia tuli 13 500, 2007: 18 000, 2006: 19 000 ja 2005: 21 000.

Thursday, January 01, 2009

TORSTAI 01.01.09
1. TERVETULOA vuoteen 2009, hyvät ystäväni. Tämä vuosi tuonee suuria muutoksia
sekä monille yksityisille että kansoille. Tapahtukoon kaikki Taivaan Isän tahdon mukaisesti.
2. OPERAATIO Cast Lead jatkaa kuudentena päivänä alkamisestaan lähtien. Tuntuu
oudolta, ettei operaation loppumisesta tai edes sen päämääristä ole täyttä varmuutta, kun huomioi, että 1967 Israel voitti viiden arabimaan vakinaiset armeijat kuudessa päivässä. Onko Israel menettänyt voimansa tai näkynsä vai ovatko maan nykyiset johtajat kyvyttömiä?
Israelin hallitus käsitteli eilen Ranskan tarjousta ”48 tunnin humanitäärisestä tulitauosta” ja totesi, ettei se voi sitä hyväksyä, kuten ei paria muutakaan välitysehdotusta.
3. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee etusivun artikkelissaan Gazan operaatiota vuoden 2006 Libanonin kakkossodan valossa todeten, ettei samankaltaisuuksilta voi välttyä. Israel meni kumpaankin sotaan jouduttuaan provosoimattoman hyökkäyksen kohteeksi; molemmissa tapauksissa sotaa käydään Iranin edustajan armeijaa vastaan territorioissa, joista Israel oli vetänyt joukkonsa yksipuolisesti; kummassakin tapauksessa Israel oli tietoinen aloittaessaan, ettei se tulisi saamaan tuekseen maailman sympatiaa, ei edes ystävämailta, ja molemmissa tapauksissa konfliktia johtaa Israelin puolella Ehud Olmert. Horovitz toteaa, että siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, sillä siinä missä Libanoniin mentiin valmistautumattomana kokemattoman puolustusministerin johdolla, Card Lead operaatiota on valmisteltu kuukausia, ja sitä johtavat kokeneet ja luotettavat puolustusministeri ja armeijan komentaja.
Seuraavaksi Horovitz toteaa, ettei Hamas vedä vertoja Hizbullahille, ei asevoimiensa määrän eikä varusteittensa puolesta. Toiseksi sen liikkumatila on hyvin rajoitettu, sillä sen selkä rajoittuu mereen eikä yhteys Egyptin suuntaan ole käytettävissä.
HOROVITZ joutuu kuitenkin toteamaan, että samat ongelmat päätöksenteossa, mitkä sotkivat Libanonin kakkossodan saattamisen nopeaan lopputulokseen, alkavat kasaantua nykyisessä konfliktissa, jota hallitus ei määrittele sodaksi kuin ei Libanonin sotaakaan kuin vasta aivan sen loppuvaiheissa. Israelin johdon taholta annetaan julkisuuteen sekaannuttavia ja ristiriitaisia tietoja taistelujen päämäärästä, jotka heittelevät toivosta saada parempi tulitauko-sopimus Hamasin täydelliseen tuhoamiseen saakka. H Keinon esittääkin, että ehkä operaation todellinen päämäärä onkin vain anarkian aiheuttaminen Gazassa, mikä tekisi mahdottomaksi Hamasin hallitsemisen ja mahdollistaisi sen korvaamisen toisella. Mutta mikä siellä hallitsisi Hamasin jälkeen? Kuvitelma, että korruptoitunut ja kansansuosionsa menettänyt Fatah voisi saada Gazan kansan tuen taakseen tuntuu vaikealta hyväksyä.(JP)
4. H Keinonin artikkelin mukaan Olmert sai tarvitsemansa selkätuen presidentti Bushilta, joka edustajansa Gordon Johndroen mukaan pyysi lopettamaan väkivallan mahdollisimman pian, mutta että ”minkä tahansa tulitauon tulee olla hyväksyttävä ja kestävä eikä vain hetkellinen tulen lopettaminen, jonka päätyttyä Hamas aloittaa raketti-iskut uudelleen”.
HOROVITZ esittelee Hamasin valmisteluja odottaessaan IDF:n maajoukkojen hyökkäystä ja toteaa, että sen vastaus tulisi olemaan verinen ja aiheuttaisi pahoja menetyksiä IDF:n joukoille ja panssareille. Tässä hän näkee Barakin ja Ashkenazin erikoisosaamisen olevan tarpeen. IDF:n ei tulisi tehdä avointa massiivihyökkäystä vaan nopeita erikoisoperaatioita Hamasin vastarinnan kukistamiseksi. Mutta kuten Horovitz toteaa, aika rientää ja maailman huutomyrsky taistelujen ja verenvuodatuksen lopettamiseksi kasvaa sietämättömäksi.
ISRAELIN ulkoministeriö aloitti PR-kampanjan maailmalla pyrkien selittämään, että Israelin ainoa päämäärä on vuosikausia kestäneitten iskujen lopettaminen Israelin siviilikohteisiin. Osoittaakseen päämääriensä oikeutuksen ja hyvän tahtonsa IDF sallii ruoka- ja lääkintä-tarvikkeiden toimittamisen Gazan kaistalle rakettitulesta huolimatta. Eilen vietiin 93 rekka-autollista ja tänään lupa on annettu 99 rekka-autolle. Lisäksi seitsemän ambulanssin sallittiin ajaa Gazaan, ja 12 haavoittunutta gazalaista, mukana lapsia, pääsi sairaalahoitoon Israeliin.
5. HAMAS JATKAA Israelin siviilikohteitten tulittamista, keskittyen suuriin asutus-keskuksiin pitkän kantomatkan raketeillaan. Eilisen aikana Gazasta ammuttiin 60 rakettia, mikä osoittaa, etteivät ilmaiskut yksin pysty sitä lopettamaan.
Keskiviikon aikana yksi raketti putosi Ashdodiin, kolme Sderotiin, yksi Kiryat Malachiin, 9 rakettia Ofakimiin ja kolme Netivotiin. Aiemmin kerrottiin, että myös Yavne ja sen esikaupunki olisi joutunut tulituksen kohteeksi, mutta poliisi kielsi uutisen perättömänä. Yavne on 50 km Gazan turva-aidalta pohjoiseen. Kaikkiaan parikymmentä ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi rakettia putosi keskiviikkona Ashkeloniin ja yksi Beershebaan pahoin vaurioittaen koulurakennusta. Poliisi kiittelee asukkaitten noudattavan tarkoin kotirintaman antamia ohjeita hakeutua suojaan hälytyksen kuultuaan, mikä pienentää haavoittuneitten ja kuolleitten määrää. Beershebassa koulua tuhonnut raketti oli Kiinassa valmistettu Katjusha Grad. Sen räjähdemäärää on pienennetty kantomatkan nostamiseksi, mutta siinä on lukuisia metalli kuulia, jotka leviävät suurella nopeudella 100 metrin säteellä räjähdyspaikasta.
BEERSHEBASSA pommisuojissa värjöttelevät koululapset kyselevät, koska raketti-tulitus loppuu, sillä pommisuojassa on ikävä olla eikä siellä ole mitään tekemistä. Lapset haluavat ulos omiin leikkeihinsä, mutta ”miten sinne voi mennä, jos raketteja ammutaan?”
MAGEN DAVID ADOM (Davidin Punainen Kilpi, MDA) valmistautuu omalla tahollaan mahdollisuuteen, että konflikti edelleen laajenee. Se on asettanut henkilökuntansa ja vapaaehtoiset hälytysvalmiuteen, kuten myös 600 ambulanssia, joista jotkut vedettiin ulos varastotalleista. MDA antaa myös kahden tunnin ensiapukursseja lastentarhojen ja koulujen opettajille varsinkin tulituksen kohteiksi joutuneissa kaupungeissa. Heille opetetaan perustoimet ulkoisen verenvuodon lopettamiseksi, miten käyttää paitaa tai lakanaa kääreenä, miten antaa ensiapua palaneille tai savun vaurioittamille, ohjeita pää-, selkä- tai vatsa-haavojen hoitamiseksi, kuten myös miten avata hengitystiehyet.
Keskiviikon aikana kurssiin osallistui yli 100 opettajaa. (JP)
6. IDF:N EDUSTAJA sanoo armeijan olevan valmis aloittamaan oman operaationsa heti käskyn saatuaan. Hän kertoo samalla, että IDF on täysin tietoinen Hamasin valmisteluista ja myös siitä, että se on todella voinut järjestää epämiellyttäviä yllätyksiä kuten Hizbullah Libanonissa. Se on asentanut voimakkaita tienvarsipommeja ja teitten alle sijoitettuja räjähteitä, jotka voidaan laukaista ajoneuvon ajaessa sen yli. Hamas on kaivanut lukuisia tunneleita, jonne se on sijoittanut aseellisia miehiään, ja joita pitkin se pystyy siirtämään miehiään haluamaansa paikkaan etenevän armeijan huomaamatta. Gazan kaupungin alle Hamas on kaivattanut arviolta 80 km pituisen tunneliverkoston. Hamas on myös aloittanut IAF:n pommien tuhoamien tunneleiden uudelleen avaamisen varustautuen mahdollisuuteen, että sen johtajat joutuvat pakenemaan Egyptiin välttääkseen IDF:n pidätyksiä.
IDF:n edustaja arvioi, että se on voinut hankkia aseita, joista IDF ei ole tietoinen. Sen tiedetään hankkineen tuntemattoman määrän panssarintorjuntaohjuksia ja myös ilmatorjuntaohjuksia, joita se ei kuitenkaan vielä ole käyttänyt. IDF:n hyökkäysvaunuihin oli tarkoitus asentaa niitä suojaavat torjuntaohjukset, joiden tutka havaitsee lähestyvän ohjuksen ja laukaisee oman torjunta-ohjuksensa sitä vastaan. Ei ole tiedossa, onko niitä asennettu vaunuihin. Ne eivät tietenkään suojele tienvarteen tai sen alle asetetuilta pommeilta, mutta vaunujen alle lienee asennettu suojaavia lisäpanssareita.
SUURI PELKO on, että IDF ryntää Gazan kaistalle kuten se teki Libanonin kakkossodassa sen viimeisinä päivinä ilman kokonaissuunnitelmaa ja suojaa, minkä johdosta 33 sotilasta kaatui täysin tarpeettomassa operaatiossa tulitaukosopimuksen jo ollessa tiedossa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin johtokolmikko Olmert, Barak ja Livni, vakuuttavat ettei puoluepolitiikka sotke millään tavoin heidän Gazan operaation johtamistaan. Poliittiset tahot paljastavat, että vakuutteluista huolimatta näiden kolmen välillä on syvä epäluuloisuus ja epäluottamus. Barakin kansliasta vakuutetaan, että erimielisyyksistä huolimatta kaikki kolme ovat lopulta vastuussa päätöksistä. Varsinkin Olmertin uskottavuutta epäillään, ja jopa Meretz epäilee, ettei hallituksella ole selvää käsitystä operaation päämäärästä. (JP)
- Valtion syyttäjä aikoo esittää syytökset kymmenille arabinuorille laittomista mielenosoituksista IDF:n Gazan operaatiota vastaan. Poliisi on pidättänyt kaikkiaan 330 arabia. 56 poliisiupseeria on haavoittunut mielenosoituksissa. Varsinkin yliopistoissa opiskelevat arabinuoret ovat osoittaneet mieltään.(JP)
- Iran sulki Kargozaran lehden, koska se julkaisi reformiopiskelijoitten kirjoittaman artikkelin, jossa se syyttää Hamasia Gazan operaatiosta. Artikkeli tuomitsee myös Israelin, mutta sanoo, että Hamas on terroriorganisaatio, jonka jäsenet piileskelevät kouluissa saadakseen siten siviiliuhreja. (JP)
- Saudi Arabia pidätti sheikki Awadh al-Garnin maanantaina, koska hän oli julkistanut fatwan, hengellisen päätöksen, joka kehottaa muslimeja kaikkialla hyökkäämään israelilaisia vastaan. Fatwa julkistettiin Rasid web-sivulla. (JP)
- IAF iski eilen ohjuksillaan moskeijaan Gazan kaupungissa, koska Hamas oli varastoinut sinne Kassam-raketteja. Moskeijassa tapahtui useita jälkiräjähdyksiä rakettien syttyessä. (JP)
- Tri Muawiya Hassanein kertoo, että surmattujen palestiinalaisten luku ylittää 400 ja 2000 ihmistä on haavoittunut. IAF iski yön aikana 20 kohteeseen.(ynet)
- Israel ei vaadi Gilad Shalitin sisällyttämistä tulitaukosopimukseen. (INN)
Säätila, Jsm. To: 2-10; Pe: 1-6; La: 2-7; Ma: 3-10 C-astetta, aluksi sadetta, sitten selkenee.

Wednesday, December 31, 2008

KESKIVIIKKO 31.12.08
1. OPERATION CAST LEAD. Tänään alkoi viides päivä IDF:n operaatiossa, jonka tarkoituksesta kiistellään sekä Israelin sisällä että myös ulkomailla. Ei edes maata johtava triumviraatti, Olmert, Barak ja Livni, pysty keskenään sopimaan asiasta. Olmert on noussut haukaksi, joka haluaa jatkaa Hamasin painostamista, Barak haluaa tutkia Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin ”48 tunnin humanitääristä tulitaukoa”. Livnin kannasta ei ole mediaraporttia; hän taisi jäädä kuulolle. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy ilmoitti, että hän tapaa Livnin torstaina, ja maanantaina hän tulee itse alueelle tutkimaan tilannetta. Aikataulut ja kohteet ovat vielä epämääräisiä. Ensi viikon aikana odotetaan useitten länsivaltojen johtajia alueelle selvittyään ensin hengissä ja tervehdyttyään uuden vuoden juhlallisuuksista.
OLMERT ilmoitti heti kuultuaan Ranskan esityksestä, että jo sen otsikointi on väärä, sillä ei Gazassa ole humanitääristä kriisiä. Ruokatarpeita ja lääkkeitä on toimitettu yli tarpeen, hän selvitteli. Lisäksi Gazan haavoittuneita hoidetaan paitsi Gazan sairaaloissa, joihin IAF:n koneet eivät ole koskeneet Hamasin levittämästä propagandasta huolimatta, myös Egyptissä ja Israelissa. Israelin hallitus on kaiken aikaa pyrkinyt selittämään, ettei hyökkäys kohdistu Gazan kansaa vaan Hamasin politiikkaa ja terrorismia vastaan, mikä tulee lopettaa.
BARAKIN kansliasta kerrotaan, ettei Barak ole suostunut Ranskan tulitaukoesitykseen, vaan sen on media itse keksinyt.
TURKKI kritisoi voimallisesti IDF:n hyökkäystä Gazaan, mutta esittää toimivansa välittäjänä taistelujen lopettamiseksi. Turkin pääministeri Recep Tayyp Erdogan matkustaa alueelle keskiviikkona. Hän vierailee Jordaniassa, Saudi Arabiassa, Egyptissä ja Syyriassa. Israel ei kuulune hänen matkaohjelmaansa. Turkin edustaja kertoo, että Hamas on esittänyt Turkille pyynnön toimia välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä.
KVARTETIN edustajat pitivät kokouksensa eilen, ja ne vaativat lausunnossaan välitöntä tulitaukoa, jota tulee täysin noudattaa. Tilaisuuteen osallistuivat Gondoleezza Rice USA:sta, Sergei Lavrov Venäjältä, YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sekä EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana. EU:n kanta vihollisuuksiin on jakaantunut. Saksa, Italia, Unkari, Puola, Tanska, Alankomaat ja Czechin tasavalta ovat esittäneet ymmärtäviä lausuntoja, jotkut toiset maat – kuten Irlanti ja Luxenbourg - ovat olleet kriittisempiä. Czechin tasavalta ottaa EU:n presidentin nuijan käteensä huomisesta lähtien puolen vuoden ajaksi. Sen ulkoministeri Karel Schwarzenberg tuomitsi suorasukaisesti Hamasin terrorin ja tukee IDF:n hyökkäystä tiistaina kotimaansa lehdelle antamassaan haastattelussa. Reutersin artikkelin mukaan ulkoministeri sanoi Mlada Franta lehdelle näin: ”On syytä huomata yksi asia: Hamas kiihdytti suuresti Israeliin ampumiensa rakettien määrää tulitauon loputtua 19. joulukuuta. Tätä ei voida enää hyväksyä. Ihmettelen vain, miksi minä olen yksi harvoista, jotka ilmaisevat ymmärtävänsä Israelia. Nautin ylellisyydestä kertoa totuuden.” (JP)
2. HAMASIN JOHTO syytti eilen Palestiinan Auktoriteettia (PA), että se on liittoutunut Israelin kanssa saadakseen vallan takaisin Gazassa. Asiasta kertoi Hamasin kanssa yhteyksissä oleva Palestiinan Informaatiokeskuksen web-sivu. Artikkelin mukaan Abbas on kehottanut virkailijoitaan Ramallahissa perustamaan ”hätätilahuoneen” valmistellakseen valvonnan ottamista Gazassa sen jälkeen, kun Israel on kaatanut Hamasin hallituksen. Tähän ”hätätilaryhmään” kuuluvat PA:n turvallisuusjoukkojen komentajat sekä sisäministeri. Artikkelissa syytettiin myös, että Abbas on koordinoinut liikkeensä Egyptin ja Saudi Arabian kanssa. Edelleen artikkelissa väitettiin, että Abbasin pääneuvonantaja Nimmer Hammad oli soittanut Israelin puolustusministeriön virkailijalle Amos Giladille kertoen tälle, että PA katsoo Israelilla olevan oikeuden eliminoida Hamasin hallitus Gazassa.
AIEMMIN tällä viikolla PA:n korkea virkailija kertoi JP:n toimittajalle, että PA on valmis ottamaan vastuun Gazan johdosta, kun Hamasin hallitus on kaadettu. PA:n taholta on kielletty voimallisesti uutisen todenperäisyys, mikä JP:n toimittajan Kh A Toamehin mukaan osoittaa syvenevän kiistan palestiinalaisryhmien välillä. Abbas syytti aiemmin viikolla Hamasia, että se aiheutti IDF:n hyökkäyksen Gazaan kieltäytymällä jatkamasta tulitaukoa. Hamasin johto uskoo, että IDF:n hyökkäyksen päämotiivi on Hamasin hallituksen kaataminen ja Abbasin johtaman PA:n hallinnon palauttaminen Gazassa. Hamasista kerrottiin tuoreisiin tietoihin vedoten, että PA:n johto oli tietoinen IDF:n yllätysiskusta Gazaan, ja että Fatahin Gazasta paenneet turvallisuuspäälliköt, ennen muuta Muhammad Dahlan ja Rashid Abu Shabak, ovat vehkeilleet Kairon kanssa ja pitäneet keskusteluja Kairon ja Ramallahin välillä valmistellessaan heidän paluutaan Gazaan. Fatahin Gazassa levitetyssä lentolehtisessä kehotetaan ”niitä Hamasin johtajia, joilla ei ole rikoksia Fatahia vastaan”, pakenemaan klaanien suojaan, ja samalla kehotetaan Fatahin Gazassa olevia jäseniä ja elimiä nousemaan Hamasin hallintoa vastaan. Fatahin johto kieltää olevansa lehtolehtisten takana. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pyysi hallitukselta lupaa kutsua 2 500 miestä lisää palvelukseen niiden 6 700 lisäksi, joihin hallitus oli antanut luvan. Barak haluaa varmistua, että IDF on kunnolla varautunut maahyökkäykseen Gazan kaistalle, jos sellainen lopulta toteutetaan. Puolustusviranomaiset arvioivat, että käsky operaatio Cast Lead toisen vaiheen alkamisesta voidaan antaa seuraavien lähipäivien aikana. Nyt juuri sää ei ole suotuisa sateen pehmitettyä maat Gazassa ja sumun ja pilvien häiritessä IAF:n toimia.
MAANANTAIN aikana IAF iski kahteen kohteeseen Gazan kaupungissa ja Khan Younisissa. Yksi kohteista oli Hamasin poliisiasema. Tiistain vastaisena yönä IAF:n koneet iskivät useisiin kohteisiin Gazassa. Niissä sai surmansa 10 ihmistä ja 40 muuta haavoittui. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleita on kaikkiaan 380 operaatio Cast Lead alusta lähtien.
IAF ilmoittaa iskeneensä El-Bureij ja Gazan kaupunkeihin, jossa iskettiin Hamasin ulkoministeriöön, ulkoministeriöön ja talousministeriön rakennuksiin. Myös pääministeri Ismail Haniyehin toimistotiloihin iskettiin Gazan kaupungissa.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Ashkenazi antoi myös medialle tilaisuuden haastatteluun tiistaina yhdessä presidentti Shimon Peresin kanssa. Ashkenazi ennusti, että edessä ovat vaikeat ajat, mutta sanoi olevansa varma, että niistä selvitään. Hän vakuutti, että operaation tarkoituksena Gazassa on muodostaa parempi turvallisuusrealiteetti Gazan läheisyydessä oleviin juutalaisyhteisöihin. Hän oli mielissään kansan antamasta tuesta, joka on tärkeä sotilaitten moraalin ylläpitämiseksi, ja ilmoitti olevansa tyytyväinen operaation nykyiseen vaiheeseen. (JP)
4. HAMAS ei sen sijaan osoita merkkiäkään alistumisesta. Päinvastoin se käyttää entistä tehokkaampia raketteja, jotka lienevät osa niistä yllätyksistä, joita se on luvannut antaa.
Eilen kaksi rakettia lensi Beershebaan. Yksi Grad-tyyppisistä Katjusha-raketeista osui lastentarhaan vahingoittaen rakennuksia, mutta ajankohdasta johtuen lapsia ei ollut paikalla. Toinen raketti putosi kaupungin ulkopuolelle avoimelle kentälle. Kuitenkin 54 ihmistä –puolet heistä lapsia - hoidettiin saamansa shokin vuoksi, kertoo www.debka.com joka kertoo, että yön aikana kaksi muuta Grad-rakettia ammuttiin Beershebaan. Muita pitkänmatkan rakettien kohteita olivat Netivot, Ashkelon, Ofakim ja Kiryat Malaki. Tiistain aikana Gazasta ammuttiin noin 50 rakettia Israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin.
Hamasin otettua Grad-raketit käyttöönsä se saattaa lähes 800 000 ihmistä niiden vaara-alueelle, heistä n. 200 000 lapsia. Koulut on tällä alueella suljettu toistaiseksi, kuten myös Beersheban yliopisto. Vaara-alue ulottuu nyt 40 km Gazan turva-aidasta.
UUTISTOIMISTOT kertovat, että Hamasin rakettitulen kohteina ovat tällä hetkellä Sderot, Eshkolin aluetoimisto, Ashdod ja Shaar Hanegev. Ashkelonissa nainen haavoittui raketin sirpaleesta. IDFvalittaa, että Hamas ja PRC ampuvat rakettejaan tiiviin asutuksen keskeltä. Beershebaan asennetut hälytyslaitteet eivät toimineet tänään. (JP, Debkafile)
5. JONATHAN SPYER Herzliyan kansainvälisestä tutkimuskeskuksesta analysoi Gazan tilannetta pyrkien arvioimaan syitä ja seurauksia. Spyer toteaa, että tapahtumat Gazassa ovat entistä selvemmin jakaneet arabimaat lännelle myötämielisiin ja Irania tukeviin. Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin kiivas sanallinen hyökkäys Egyptin politiikkaa ja asemaa vastaan ovat saaneet vihaisia lausuntoja Kairossa. Nasrallah kehotti Egyptin kansaa avaamaan Rafahin terminaalin portit Gazaan, joita Egypti on pitänyt suljettuina, ”kunnes Fatahin turvallisuusjoukot valvovat niitä”. Presidentti Mubarak antoi luvan Gazassa haavoittuneiden kuljettamiseksi hoitoon Egyptiin, mutta ei sallinut Egyptin Punaisen Kuunsirpin avustuskuljetusten päästä Gazaan. Tämä sai Hamasin edustajan Fawzi Barhoumin antamaan myrkyllisen lausunnon, jonka mukaan ”vain ruumiit voidaan viedä Egyptiin, mutta eläviä gazalaisia ei, eikä hätäaputoimituksia sallita”. Spyer arvioi, että Hamasin syytös, jonka mukaan Egypti oli tietoinen Israelin yllätysiskusta sapattina ja Egyptin ulkoministerin tyynnyttelevä lausunto, ettei IDF iske sapattina, voi hyvinkin olla totta. Vaikka tämä asettaa Egyptin varsin hankalaan rakoseen, Spyer uskoo, että konflikti lopetetaan kuitenkin tulitaukoon Egyptin toimiessa välittäjänä. Tämä siksi, ettei enempää Egypti kuin Israelkaan voi sallia Iranin valvoman hallituksen vahvistumista niiden väliin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF aloittaa oman PR-kampanjansa avaamalla web-sivun, jossa esitetään Gazan tilannetta kuvin ja tekstein. http://www.youtube.com/user/idf-nadesk
- National Union puolue antoi lausunnon, jossa se vastustaa tulitaukoa selittäen. että seuraava kohde tulee olemaan Tel Aviv ja sitten Dimona. (ynet)
- Myös Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu, vaatii taistelujen jatkamista. (ynet)
”Sinun muureillesi, Jerusalem, Minä asetan vartijat; älkööt he koskaan vaietko, ei päivällä eikä yöllä. Te jotka ylistätte Herraa, älkää itsellenne lepoa suoko. Älkää antako Hänelle lepoa, ennen kuin hän on asettanut ennallensa Jerusalemin. Tehnyt sen ylistykseksi maassa.” (Jes.62:6-7) Olkoon vuosi 2009 siunattu rauhan vuosi jokaisen kodissa. Gavriel.

Tuesday, December 30, 2008

TIISTAI 30.12.08
1. OPERAATIO CARD LEAD. Gazan terroristit ampuivat yli 70 –90 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle maanantain kuluessa, surmaten kolme israelilaista ja haavoittaen lukuisia.
Tulitus Gazasta kiihtyi maanantai-iltana. Kohteina olivat Ashdod, Ofakim, Yavne ja muut juutalaisyhteisöt alueella. Rakettien määrä vaihtelee eri uutislähteissä.
Ensimmäinen uhri oli rakennustyöntekijä Hani al-Mahdi, 27 Aroerin beduiinikylästä, joka sai surmansa, ja tusinan verran muita, pääasiassa arabeja ja beduiineja, haavoittui raketin iskiessä rakennustyömaalle Ashkelonissa.
ARMEIJAN majuri Lufti Nasr e-Din Daliat HaCarmelista sai surmansa ja useita sotilaita haavoittui raketin osuessa armeijan tukikohtaan Nahal Oz kibbutsin lähellä.
Ashdodissa Irit Sheetrit kuuli autossaan varoitusäänen raketista, astui sisarensa kanssa ulos autostaan ja meni ohjeitten mukaan etsimään suojaa läheisen bussipysäkin katoksesta. Raketti putosi heidän lähelleen haavoittaen häntä kuolettavasti sekä hänen sisartaan pahoin.
Eri asteisesti rakettien sirpaleista haavoittuneita oli maanantain kuluessa yli 30. Lisäksi suuri joukko kärsi shokkitiloista joittenkin saadessa hysteerisiä pelkokohtauksia.
RAKETTI- JA KRANAATTI-ISKUT Gazasta jatkuivat yön aikana. Ainakin kolme rakettia ammuttiin Eshkolin hallintokeskukseen alueelle yhden osuessa rakennukseen hajottaen sitä. Ihmisvahinkoja ne eivät onneksi aiheuttaneet. Raketti-iskut jatkuvat tänään. (JP)
2. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) iskivät maanantaipäivän aikana yli kolmeenkymmeneen kohteeseen. Yhtenä kohteena oli tunneli, jonka Hamas oli kaivauttanut Gazasta turva-aidan ali Israelin puolelle. Valtavasta räjähdyksestä päätellen tunneli oli ilmeisesti täynnä räjähteitä. Ainakin kolmen palestiinalaisen uskotaan saaneen surmansa tässä iskussa.
ISLAMIC JIHADIN korkea johtaja Ziad Abu Tir sai surmansa pommi-iskussa. Hän oli syyllistynyt useisiin terrorihyökkäyksiin Israelissa viimeisten vuosien aikana. IAF pommitti myös Hamasin rakettijoukkueitten johtajan taloa, mutta hän ei itse ollut paikalla. Jälki-räjähdyksistä päätellen talon yhteydessä oli pommi- tai rakettivarasto.
Myöhemmin maanantaina IAF iski autoon tuhoten sen sekä Grad-raketteja kuljettaneeseen autoon, mikä aiheutti useita jälkiräjähdyksiä.
Yksi IAF:n iskukohteista maanantaina oli Gazan yliopiston alueella sijaitsevan laboratorio-siiven pommitus. Rakennukset palvelivat Hamasin tutkimus- ja kehityslaboratorioina.
PALESTIINALAISLÄHTEIDEN mukaan pommituksissa kuolleitten palestiinalaisten lukumäärä on lähes 350, haavoittuneita pitkästi yli tuhat. Uhrien määrä annetaan tavallisesti Hamasin terveysministeriöstä Gazassa, eikä niitä pystytä verifioimaan. (JP)
3. IDF ON KOONNUT kaksi panssaridivisioonaa, tykistöä sekä jalkaväkijoukkoja Gazan turva-aidan tuntumaan odottaessaan lisäohjeita. Israelilaiset kolumnistit kuten Yaacov Katz arvioivat, että IDF pyrkii operoimaan ilmavoimien tapaan käyttäen ylivoimaansa, mutta myös nopeaa liikkuvuuttaan ilmavoimien ja tykistön avustamina. Puolustusministeriön suunnittelijat pyrkivät kaikin voimin välttämään Libanonin kakkossodassa kokemansa virheet ja laatineet suunnitelmat uudelta pohjalta. Tarkkailijat ihmettelevät, mikä joukkoja pidättelee, sillä he pelkäävät, että operaation pitkittyminen aiheuttaa monenlaisia ongelmia, joista uhrilukujen kasvamisen myötä nouseva kansainvälinen tuomio ja vaatimukset operaation keskeyttämisestä eivät ole pienimpiä. Toiseksi ilmaiskujen shokkivaikutus alkaa olla ohitettu, mikä on antanut Hamasille aikaa ja mahdollisuuden joukkojensa uudelleen ryhmittämiseen ja taktiikkansa kehittämiseen uuden tilanteen mukaisesti.
ESTÄÄKSEEN mediaa seuraamasta armeijan liikkeitä armeija julisti turva-aidan lähellä olevat alueet ja tiet suljetuiksi sotilasalueiksi. Samalla kotirintaman johto laajensi vaara-alueen kolmeenkymmeneen kilometriin turva-aidasta. (JP)
4. HAMASIN JOHTO Gazassa sanoo, etteivät IAF:n ilmaiskut ole sanottavasti
vähentäneet sen sotilassiiven izzadin al-Qassam kykyä iskeä takaisin, jos IDF toteuttaa aikomuksensa tehdä maahyökkäys Gazaan. Se on ilmoittaa kutsuneensa tuhat miestä aseisiin entisten lisäksi ja vakuuttaa, että tuhannet muut ovat ilmoittaneet halukkuutensa liittyä Hamasin joukkoihin. IAF:n ilmaiskuissa kuoli myös Hamasin jäseniä, mutta he kuuluivat sen poliisijoukkoihin, jotka valvovat järjestystä kaupunkien kaduilla. ”Niiden velvollisuutena on valvoa liikennettä ja taistella rikollisuutta eikä Israelia vastaan”, siellä selitetään, ”eivätkä ne siten valmistautuneet Israelin yllätysiskuihin niitä vastaan”. Monet heistä eivät olleet Hamasin tai sen sotilassiiven jäseniä, selittää Hamasin edustaja Fawzi Barhoum. Toinen Hamasin edustaja kertoi medialle, että izzadin al-Qassamin jäsenet on koulutettu sotilastehtäviin. Niiden vahvuus on 15 000 miestä, ja ne on paremmin aseistettu. Nämä joukot alistivat 2007 viidessä päivässä USA:n kouluttamat Fatahin joukot, joita oli kymmeniä tuhansia, hän selittää. Entinen Fatahin turvallisuusjärjestön upseeri selittää, että Hamasilla on yli 20 000 rakettia ja kranaattia ja kymmeniä tuhansia tonneja räjähteitä Gazan kaistalla. Hänen tietojensa mukaan useimmat Hamasin sotilasjohtajat ovat säilyneet hengissä IAF:n ilmaiskuissa. Hän vakuuttaa, että Hamas on salainen taistelujärjestö eikä sillä ollut julkisia tukikohtia tai sotilaallisia laitoksia. ”Se on erikoisoperaatioita varten koulutettu salainen järjestö”.
Hamasin johto on edelleen itsevarma. Se sanoo joukkojensa odottavan innokkaina IDF:n maajoukkojen tuloa Gazaan ja sanoo, että niitä odottavat monet yllätykset. (JP)
5. ILMAVOIMIEN komentaja kenraalimajuri Nehustan sanoi eilen, että IDF tulee jatkamaan toimiaan loppuun saakka, mikä myös Hamasin on syytä tiedostaa. IDF:n panssari- ja maajoukot vain odottavat seuraavan vaiheen alkamista ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti, jonka ensimmäinen vaihe alkaa olla suoritettu, hän selvittää. Pääministeri Ehud Olmert kehottaa ministereitään ja armeijan upseereita välttämään edes mainintaa operaation keskeyttämisestä tai tulitauosta. Olmert uhoaa itsevarmuutta, että tällä kertaa IDF tulee onnistumaan ja suorittamaan loppuun aloittamansa operaation. Puolustusministeri Ehud Barak selvitti eilen Knessetin Gazan kysymystä koskevassa erikoisistunnossa, että vielä tarvitaan useita päiviä asetetun päämäärän saavuttamiseksi, joka on rauhan palauttaminen Israelin eteläosaan. ”Israel käy tiukkaa sotaa Hamasin kanssa katkeraan loppuun saakka.” Barakin mukaan Hamasin hallinnon poistaminen ei ole IDF:n operaation päämääränä, mutta totesi samalla, että Hamas on kärsinyt jo suoritetuissa iskuissa. JP:n päätoimittaja David Horovitz kertoo artikkelissaan, että entisenä Sayeret Matkalin johtajana Barak on salaisten operaatioitten erikoistuntija, joten on odotettavissa, että IDF:n toimet Gazassa toteutetaan hänen suunnitelmiensa mukaan. Debkafile kertoi jo pari päivää sitten, että IDF:n salaiset joukot toimivat Gazassa etsien hyökkäyskohteita sekä Hamasin joukkojen ja sen aseitten sijoitusta Gazassa valmistellen siten hyökkäyssuuntia maajoukoille. (JP)
6. MIELENOSOITUKSET IDF:n hyökkäystä vastaan Gazassa ovat jatkuneet monin pakoin maailmalla. Mielenosoituksia nähtiin ja kuultiin myös Knessetin eilisessä istunnossa, jossa käsiteltiin Gazan tilannetta. Knessetin arabikansanedustajat eivät voineet osoittaa asemalleen kuuluvaa arvokkuutta ja itsehillintää, vaan keskeyttivät puhujat toistamiseen huudelleen omia välihuomautuksiaan nyrkkiään puiden. Yksi toisensa jälkeen heitä jouduttiin poistamaan salista, jossa osanotto oli muutenkin kovin heikko. ”Paniikki Sderotissa oli ikävä, mutta kuka käski aloittamaan verivirrat sen takia Gazassa?” totesi Ahmed Tibi.
ATEENASSA mielenosoittajia kokoontui kolmisentuhatta heilutellen Palestiinan lippuja ja huudellen Israelin vastaisia iskulauseita. Joukkoon liittyivät Kreikan vasemmistolaisia ja arabiryhmiä. Poliisi joutui turvautumaan tainnutuskranaatteihin ja kyynelkaasuun joukkojen kiihkon hillitsemiseksi. Monilla muilla Kreikan seuduilla osoitettiin mieltä IDF:n operaatiota vastaan. Myös USA:n ja Egyptin lähetystöjä vastaan hyökkäiltiin. USA:n hallitus ei suoraan tuominnut hyökkäystä Gazaan, mutta kehotti osoittamaan malttia ja välttämään siviiliuhreja. Indonesiassa, jossa on maailman suurin muslimiväestö, lähes tuhat opiskelijaa osoitti mieltään Jakartassa syyttäen Israelia terrorivaltioksi. Indonesian hallitus antoi miljoona USD Gazan asukkaitten tueksi sekä lääkintätarvikkeita 200 000 USD arvosta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi iskeä Israelin pohjoisosaan, jos IDF toteuttaa maa-hyökkäyksensä Gazaan. Hän syytti Egyptiä Israelin tukemisesta ja kehotti egyptiläisiä nousemaan maan hallituksen politiikkaa vastaan. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit heitti takaisin vihaisen repliikin, valistaen Nasrallahia, että Egyptin armeija puolustaa Egyptin kansaa ihmisiltä kuten Nasrallah. Egypti pyrkii Turkin kanssa saamaan pikaisen tulitauon, sillä satoja gazalaisia on jo tunkeutunut Siinaille muurin murtumisen ansiosta, ja lisäksi lukuisia Gazassa haavoittuneita hoidetaan egyptiläisissä sairaaloissa. (JP)
- Binyamin Netanyahu suostui Olmertin pyyntöön toimia Israelin hallituksen PR:miehenä maailmalla, kuten hän teki Libanonin sodan aikana. Israelin ulkoministeriö aloitti jo muutamia päiviä sitten oman valistuskampanjansa ulkomailla pyrkien selittämään Gazan operaation taustoja. (JP)
- Taisteluista huolimatta puolustusministeri Barak antoi luvan toimittaa avustuksia Gazaan. Satakunta rekka-autoa vei Jordanian ja Turkin lahjoittamia elintarvikkeita ja lääkkeitä Gazaan eilen Kerem Shalomin kautta. (ynetnews)
- UNRWA:n edustaja väittää, että Israel aloitti operaation Card Lead Gazaan rauhantilan (lull) vallitessa. (INN)
- Gazan operaatio on nostanut raakaöljyn hinnan yli 40 USD tynnyriltä.
- Israelin merivoimien alus käänsi Kyroksesta lähetetyn avustusaluksen takaisin.

Monday, December 29, 2008

MAANANTAI 29.12.08
1. KOLMAS PÄIVÄ operaatiossa ”Card Lead” Gazassa. IAF jatkoi lentojaan Gazassa keskittyen tuhoamaan Philadelphia-käytävän ali Egyptiin kaivettuja tunneleita, tuhoten niistä eilen arvionsa mukaan 40. IAF käytti iskuissaan tunneleita ja muita maanalaisia kaivantoja tuhotessaan uusia USA:ssa valmistettuja GPU-39 täsmäpommeja, jotka ovat kooltaan pieniä, ne painavat vain 113 kg ja siinä on vain 22.7 kg räjähdettä, mutta sen räjähdys- ja tunkeutumisteho vastaa 900 kg:n pommia. Sen pituus on 175 sm. minkä ansiosta kone pystyy ottamaan useampia pommeja iskeäkseen eri kohteisiin matkallaan kohteeseensa. JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Yaacov Katz, pommi pystyy tunkeutumaan ainakin 90 sm:n paksuisen teräsbetonin läpi. Lisättyjen siivekkeitten ansiosta sen liitokyky on 110 km, ja se toimii kaikissa sääolosuhteissa.
IDF otti käyttöön myös psykologisen sodankäynnin lähettäen ennalta äänitettyjä viestejä ihmisten kännyköihin Gazassa, joissa heitä varoitettiin pysyttelemään kaukana Hamasin asevarastoista ja muista laitoksista sekä erottautumaan Hamasin jäsenistä.
MAANANTAIAAMUNA IAF pommitti Islamilaista Yliopistoa Gazassa sekä hallituksen virastokompleksia. Muita kohteita oli Hamasin käyttämä vieraspalatsi lähellä Ismail Haniyehin kotitaloa Gazan pakolaisleirissä. Haniyeh ei ollut paikalla iskun sattuessa, sillä Hamasin johto on paennut maan alle pommitusten pelossa. Myös Hamasin hallituksen sisäministeriön rakennusta pommitettiin. Rafahissa palestiinalaislähteiden mukaan vauvaikäinen lapsi ja hänen kaksi alaikäistä veljeään saivat surmansa pommituksessa, jonka tarkoituksena oli osua Hamasin sotilaskomentajaan.
SUNNUNTAIN pommituksissa kerrottiin Hamasin sotilassiiven Izzadin Qassam komentajan Ahmed Ja´abarin saaneen surmansa, mutta tiedot tästä ovat ristiriitaisia. Palestiinalaisten mukaan pahoin silpoutuneita ja palaneita ruumiita tunnistetaan edelleen, ja osa kuolleista voi olla hautautuneina raunioitten alle. Samojen lähteiden mukaan suurin osa surmansa saaneista lauantain ja sunnuntain pommituksissa olivat Hamasin aktivisteja. Lauantain pommituksessa poliisien valmistumisseremonian aikana kuoli 160 koulutuksensa päättänyttä sekä korkeita Hamasin poliisiupseereita, heidän joukossaan Hamasin pelättyjen poliisi-joukkojen komentaja Ismail Ja´abari sekä siviilipoliisin pääsihteeri Rawfik Jaber. Kaikkiaan 280 palestiinalaista oli saanut surmansa pommituksissa eiliseen iltaan mennessä.
IHMISOIKEUSJÄRJESTÖN edustaja arvioi, että 60 siviiliä oli saanut surmansa, heistä kuusi alle 14 vuotta lasta, sekä 20 naista. Toinen edustaja kertoi, että alle 40 siviiliä oli kuollut.
PALESTIINALAISLÄHTEET ilmoittivat sunnuntai-iltana, että 300 ihmistä oli saanut surmansa pommituksissa ja lisäksi 1000 haavoittunut operaation alusta lukien. Palestiinalaiset journalistit valittavat vaikeuksiaan tarkistaa lähteitten todenperäisyyttä, sillä monet sukulaiset ovat haudanneet omaisensa nopeasti ilmoittamatta siitä viranomaisille. (JP)
2. EGYPTIN PELKÄÄMÄ seuraus alkoi eilen satojen palestiinalaisten murtautuessa muurin läpi Siinaille huolimatta Egyptin lisätyistä rajavartijoista, jotka paikoin ampuivat kivääreillään ilmaan varoitukseksi tai ampuivat raskailla konekivääreillään Egyptin puolelle tunkeutuneita. Yksi egyptiläinen rajavartija sai surmansa laukaustenvaihdossa rajavartijoitten ja palestiinalaisten kiväärimiesten välillä. Useita palestiinalaisia haavoittui ja vietiin sairaalaan. Palestiinalaisten pako Egyptin puolelle alkoi IAF:n alkaessa pommittaa salakuljetustunneleita rajan alla. Pakenevat palestiinalaiset huutelivat herjoja egyptiläisille rajapoliiseille syyttäen heitä yhteistyöstä Israelin kanssa. He syyttivät myös Egyptin presidentti Hosni Mubarakia sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia, joiden he sanoivat antaneen luvan Israelin iskuille. Egyptin hallintoviranomaiset Kairossa torjuivat syytökset perättöminä.
ARABIKATUJEN kovan painostuksen alaisena Mubarak määräsi Rafahin terminaalit avattaviksi Punaisen Kuunsirpin avustuskuljetuksia varten Gazan kaistalle.
MAHMOUD ABBAS oli Kairossa IAF:n aloittaessa pommituslentonsa Gazaan keskustellen Hosni Mubarakin ja ulkoministeri Ahmed Abul Gheitin kanssa. Abbas kertoi medialle, että Hamas oli syyllinen Israelin iskuihin, koska se useista pyynnöistä ja varoituksista huolimatta kieltäytyi jatkamasta 10 päivää sitten päättynyttä tulitaukoa Israelin kanssa. Abbas vihjaili samalla olevansa vastuussa palestiinalaisista, mikä ymmärretään hänen halukseen ottaa myös Gazan kaista PA:n hallinnon alle. Ulkoministeri Gheit syytti Hamasia, että se estää haavoittuneitten pääsyn Siinaille sairaalahoitoon. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun sanoi, että haavoittuneet osoittavat kieltäytymisellään sairaalahoidosta Egyptissä mieltään Egyptiä vastaan sen toimiessa yhteistyössä Israelin kanssa.
Egyptiläinen lentokone toi sunnuntaina 50 lääkäriä el-Arishiin osana Kairon pyrkimyksille osoittaa myötätuntoaan palestiinalaisille. Lääkärit toivovat pääsevänsä Gazaan hoitamaan satoja haavoittuneita siellä.
ABBASIN korkea avustaja Ahmed Abdel Rahman syytti Hamasia, että se tarkoituksellisesti piti vangitsemiaan Fatahin jäseniä vankileireissä, jotta he joutuisivat IAF:n pommitusten uhreiksi. Eilen kerrottiin, että Fatahin jäseniä oli kuollut ilmaiskuissa vankileireihin.(JP)
3. GAZAN RAJAN tuntumassa sijaitsevien israelilaiskaupunkien asukkaat huokaisivat eilen helpotuksesta todetessaan rakettitulen oleellisesti vähentyneen joskaan ei kokonaan lakanneen lauantain shokkikäsittelyn jälkeen. IDF:n parissa ollaan jopa hämmästyneitä Hamasin heikosta vastauksesta IAF:n iskuihin. Se ei kuitenkaan tarvitse merkitä sitä, etteikö Hamas voi iskeä takaisin. Sunnuntain aikana terroristit ampuivat Gazasta kolmisenkymmentä rakettia, muutamat niistä lähes 40 km:n päähän turva-aidasta edellisen päivän yli sadasta. Ihmisvahinkoja ei raportoida, mutta niiden pahin vaikutus on yleisen moraalin ja vastustus-kyvyn heikentymisessä sekä jatkuvassa pelossa, joka varsinkin lapsissa aiheuttaa pitkäaikaisia reaktioita.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin, jolla lienee paras mahdollisuus tietää, mitä Gazan palestiinalaisten parissa tapahtuu ja miltä tuntuu, varoittaa, että Hamas luultavasti etsii tapoja, joilla saada yleinen kuva muuttumaan. IAF iski Hamasin kohteisiin Gazassa lauantaina saaden sen ainakin tilapäisesti pois tasapainosta. Hän uskoo tietoihinsa perustuen, että suuri osa Gazan asukkaista tiedostaa, että Israel iski Hamasia eikä Gazan asukkaita vastaan. Diskin kertoi sunnuntain kabinetin istunnossa, että arviolta 50 % Hamasin maanalaisista rakettisiiloista ja varastoista tuhoutui pommituksissa, mutta varoitti, että jäljellä oleva arsenaali käsittää tuhansittain sekä lyhyen että pitkän matkan raketteja, joilla Hamas pystyy aiheuttamaan paljon pahaa. Ilmeisesti Hamas kokoaa rivejään ennen seuraavaa vaihetta.
Puolustusministeriö kutsui eilen 4 700 reserviläistä palvelukseen niiden 2000:n lisäksi, jotka jo on sijoitettu Gazan tuntumaan. Osa reserviläisistä menee kotirintaman tueksi.
HALLITUS päätti sunnuntain istunnossaan julistaa ”erikoistilanteen” Gazan läheisyydessä oleville kaupungeille ja kylille, ja se kestää maaliskuun loppuun saakka. Päätös antaa kotirintaman johdolle valtuudet sulkea tehtaita, määrätä asukkaat pysyttelemään kodeissaan sekä muita erikoisvaltuuksia.
4. ISRAELIN ARABIT ovat jatkaneet mielenosoituksiaan monin paikoin poliisin tarkan valvonnan alaisina. Sunnuntaiksi arabit julistivat vastalauseeksi Gazan iskuille yleislakon sulkien liikkeensä ja yrityksensä sunnuntain ajaksi. Arabeja valistettiin asiasta arabien korkean monitorikomitean päätöksestä lauantai-iltana. Yleislakon tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta Gazan palestiinalaisten kärsimyksille, sanoi kansanedustaja Hanna Sweid (Hadash). Komitea kokoontui uudelleen sunnuntaina vaatien operaation lopettamista.
POLIISI suoritti lauantain aikana useita pidätyksiä kaikkialla Israelin pohjois-osien arabialueilla. Kaikkiaan 41 arabia otettiin kuulusteltaviksi.
Yleislakon lisäksi palestiinalaiset kivittivät autoja ja järjestivät spontaaneja mielenosoituksia. Kaksi Umm el-Fahmin arabikaupunkiin eksynyttä israelilaista pahoinpideltiin, mutta säilyttivät sentään henkensä. Autojen kivityksiä ja autonrenkaitten polttamista teillä tapahtui myös Wadi Aran alueella Samariassa. Nilin kylässä poliisi ampui arabimielenosoittajan.
Pieniä mielenosoituksia oli Haifassa, Tel Avivissa ja Umm el-Fahmissa. Maanantai-iltana arabit kivittivät turistibussia Jerusalemin Wadi Joz lähiössä vahingoittaen bussia, mutta kukaan ei loukkaantunut kivityksessä.
Yleislakon lisäksi arabien korkea monitorikomitea lähetti kirjeitä eri tahoille pyytäen ihmisiä luovuttamaan vertaan Gazassa haavoittuneitten tarpeisiin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit ampuivat 49 rakettia lauantai-illasta lähtien. Yksi Grad-raketti putosi Ashkelonissa lähelle rakennustyömaata haavoittaen 16, yhtä 14-vuotiasta poikaa hengenvaarallisesti. Hän kuoli myöhemmin haavoihinsa.
Ashkeloniin ammuttiin 8 rakettia lauantai-illasta lähtien. (haaretz)
- Arabityöntekijä puukotti kolmea israelilaista ääriortodoksisessa Kiryat Seferin kylässä lähellä Modiinia. Yksi puukotetuista on hengenvaarassa. Toinen arabi puukotti yhtä käsiin; arabi pääsi pakoon, mutta poliisi jahtaa häntä. Päivää aiemmin 8-kuukauden ikäinen vauva sai vammoja arabin heittämästä kivestä autoon Hebronin kukkuloilla. Vähän aiemmin vuoden vanha vauva vammautui lasinsirpaleista arabien särkiessä auton tuulilasin samassa paikassa.(haaretz)
- Hamas ilmoittaa jahtaavansa Livnin ja Barakin missä ikinä he kulkevatkin, vaikka Knessetin alueella. (INN)
- Gazan terroristit ovat kiihdyttäneet raketti-iskujaan tänään. Gazan turva-aidan läheisyydessä olevien asutusten koulut pidetään suljettuina. (INN)
- Iranin korkein kaitsija Khamenei kehotti muslimeja kaikkialla puolustamaan Gazan palestiinalaisia kaikin mahdollisin keinoin. www.joelstrumpet.com
- Senegalin ulkoministeri ilmoittaa, että Khaled Mashaal on valmis alle-kirjoittamaan tulitauon, jos Israel lopettaa operaationsa ja saartonsa. (ynet)
- Olmert rankaisi tiede-, kulttuuri- ja urheiluministeri Raleb Majadelea kieltämällä häntä matkustamasta Jordaniaan, koska hän boikotoi hallituksen viikkoistuntoa vastalauseena Gazan operaatiolle. (ynet)
- Palestiinalaiset Gazassa väittävät, että Gilad Shalit haavoittui pommi-iskussa. IDF:n parissa tätä pidetään pelkkänä propagandana. (ynet)
- Päärabbi Shlomo Amar kehottaa juutalaisia kaikkialla rukoilemaan IDF:n sotilaitten puolesta, että he kokisivat todellisen hanukka-ihmeen. (ynet)
Säätila, Jsm. Ma: 8-14; Ti: 10-13; Ke: 6-11, To: 4-10 C-astetta, osittain pilvistä ja sadetta.

Sunday, December 28, 2008

SUNNUNTAI 28.12.08
1. ISRAELIN ilmavoimien (IAF) yli 50 koneen laivue iski eilen aamulla 11.30 aikoihin yli viiteenkymmeneen kohteeseen Gazan kaistalla pudottaen yli 50 pommia. IAF:n hyökkäys tuli ilmeisesti täydellisenä yllätyksenä Hamasin joukoille, mistä osoituksena oli se, että sen juuri koulutuksensa päättäneet turvallisuusmiehet olivat kokoontuneet valmistumistilaisuuteensa pommien iskiessä rakennukseen. Iskussa kuoli heidän lisäkseen korkeita poliisiupseereita, mukana Gazan kaupungin poliisipäällikkö kenraalimajuri Tawfik Jaabari. Siinä iskussa yksistään kuoli 70-80 Hamasin turvallisuusmiestä. Hamasin huolettomuuteen vaikutti ilmeisesti Egyptin ulkoministerin vakuutus ennen iskua, ettei IDF iske sapattina.
IAF perusti iskunsa Shin Betin ja sotilastiedustelun vuoden aikana kerättyihin tiedustelu-tietoihin. Ensimmäiseen iskuun osallistui yli 50 hävittäjäpommittajaa iskien 50:en kohteeseen. Toiseen aaltoon puoli tuntia myöhemmin osallistui 60 hävittäjäpommittajaa, jotka moukaroivat kuuttakymmentä kohdetta, niiden mukana maanalaisiin bunkkereihin ja siiloihin sijoitettuja Kassam-rakettien laukaisualustoja. Pommit oli varustettu aikasytyttimillä. Iskukohteista esitetään kuvia osoitteessa: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129055
LAUANTAIPÄIVÄN aikana IAF:n koneet iskivät yli 175:en kohteeseen. Operaatio ”Cast Lead” iskuissa kuoli runsaasti ihmisiä. Arviot vaihtelevat Debkafilen 350:stä toisten uutislähteitten 225:en, ja lisäksi lähes 780 haavoittui. Uhreista arvioiden mukaan 80 % kuului Hamasin virkailijoihin, loput olivat siviiliasukkaita, niiden mukana naisia ja lapsia. Luvut perustuvat Hamasin antamiin tietoihin, ja niiden tarkkuuteen on suhtauduttava tietyllä varovaisuudella. Hamasilla voi olla tarkoituksena suurennella varsinkin siviilien uhrilukuja ja pienentää omien virkailijoittensa menetyksiä sympatian saavuttamiseksi, kuten perinteisesti on tapahtunut.
IAF:N KONEET tekivät sunnuntaiaamuna yhden ilmaiskun Gazaan. Siinä neljä ihmistä sai surmansa. Sunnuntain vastaisena yönä koneet tekivät useita ilmaiskuja erikoiskohteisiin Gazan kaistalla. Kohteina olivat mm. asevarasto Rafahissa ja moskeija Gazan kaupungissa.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert piti yhteisen lehdistötilaisuuden eilen illalla puolustus-ministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa. Olmert selvitteli tilaisuudessa syitä ilmaiskuihin. Hän selvitti rajan läheisyydessä asuvien Israelin siviilien tarvetta elää normaalia elämää ilman jatkuvaa pelkoa raketti-iskuista sekä turvallisuustilanteen parantamiseksi myös Gazan kaistalla. Olmert kehotti ihmisiä osoittamaan kärsivällisyyttä, sillä operaatio ei ole pian ohi eikä se ole helppo, kuten myös Barak luonnehti operaation kulkua aiemmin.
KAIKKIEN KOLMEN gallupeja johtavan puolueen puheenjohtajaa sanoivat keskeyttävänsä vaalityön meneillään olevan operaation ajaksi. Barak sanoi luopuvansa kaikista muista velvoitteista ja keskittyvänsä johtamaan sotaoperaatioita. Monet ovat esittäneet huolensa, että jos operaatioita ei saada pian lopetettua tai solmittua tulitaukoa, vaaleja täytyy siirtää. Varsinkin Barakin uskotaan hyötyvän taistelujen nopeasta päättymisestä, mutta ilman sitäkin hän on nyt päässyt median huomion kohteeksi, mikä tulee nostamaan hänen ja hänen Labour-puolueensa kansansuosiota. (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tuomitsee virallisissa lausunnoissaan IAF:n ilmaiskut ”tarpeettomina” ja hänen neuvonantajansa Abu Rudeinah ”barbaarisina”, mutta yleisen käsityksen mukaan Abbas yllytti kaiken aikaa Israelia iskemään Gazan kaistalle. Hänellä itsellään ei ole mitään mahdollisuuksia taistella menestyksellisesti Hamasin 20 000:n hyvin koulutettuja ja kuvista päätellen hyvin varustettuja joukkoja vastaan. Hänen kerrotaan kehottaneen Fatahille uskollisia asukkaita tekemään rynnäkköjä Hamasin valvomiin vanki-leireihin, joissa Hamas pitää vangitsemiaan Fatahin jäseniä. Hamasin mahdollisuudet estää tällaisia siviilihyökkäyksiä on pienentynyt IAF:n tuhottua sen komento- ja toimintakeskuksia.
PA:N JOHTO ilmoittaa urheasti, että ”se on valmis ottamaan Gazan hallinnon käsiinsä sen jälkeen, kun IDF on poistanut Hamasin hallinnon sieltä”. ”Mikäpä olisi istua tuleen toisen housuilla”, kuten sanonta kuuluu, mutta tuntuu taktisesti ja moraalisesti arveluttavalta, että IDF:n mahdollisten tuntuvien menetysten jälkeen Israel luovuttaisi Gazan kaistan PA:n hallitukselle, jonka hallinto Juudeassa ja Samariassa ei ulotu juuri Ramallahin ulkopuolelle.
ON KOHTALON IVAA, että Gazan operaation pitkittymisestä eniten hyötyisivät pahasti epäonnistuneet johtajat. Se auttaisi Abbasia jatkamaan puheenjohtajakauttaan vuodella, ja se antaisi sekä Olmertille että Barakille mahdollisuuden kaunistella kolhiintunutta mainettaan. Olmertia vastaan nostetut oikeustoimet odottaisivat luultavasti sodan päättymistä, ja sen saattaminen onnelliseen lopputulokseen pönkittäisi Barakin mainetta sotilasjohtajana. Gallupeja johtava Binyamin Netanyahu jäisi tässä soittelemaan kolmoisviulua.
SOTILASTOIMISTA huolimatta puolustusministeri Ehud Barak antoi käskyn päästää lääkintä- ja välttämättömyystavaroita kuljettavat rekat Gazaan sunnuntaiaamuna. (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT vastasivat Israelin ilmaiskuihin aloittamalla raketti- ja kranaatti-iskunsa Israeliin. Ainakin 80 kranaattia ja rakettia ammuttiin eilen Israeliin. Rakettien joukossa oli Katjusha Grad-versioita, joilla ne yltävät Ashdodiin, Netivotiin ja Kiryat Gatiin. IDF on pidentänyt vaara-aluetta 30:en kilometriin Gazan turva-aidasta. Eilen yksi Grad-raketti osui Netivotissa kerrostaloon tunkeutuen sen ulkoseinän läpi sisälle asuntoon. Asunnossa asuvan perheen 58-vuotias yksin asuva mies sai surmansa ja viisi muuta haavoittui. Mies oli mennyt ulos katsomaan ensimmäisen raketin putoamisen jälkeen ja sai surmansa toisen taloon osuneen raketin kappaleesta, joka tunkeutui hänen sydämeensä.
GAZAN taistelut ovat herättäneet levottomuuksia Israelin arabien keskuudessa. Poliisi on kaiken varalta lisännyt vahvuuksiaan kaikkialla maassa, mutta varsinkin maan eteläosassa, Nasaretissa sekä Jerusalemissa. Jerusalemissa arabi yritti ajaa autollaan partioautostaan nousemassa olevan poliisin yli, mutta tämä ehti väistää joutuen kuitenkin sairaalaan. Arabi saatiin hänen ja toverin avustuksella pidätettyä. Nasaretissa Anakim-poliisi pidätti kolme arabinuorta Nasaretissa niiden kivittäessä poliisiasemaa. Levottomuuksia havaittiin myös Haifassa, Umm el-Fahmissa ja Sakhninissa. Mielenosoitukset Galileassa purkautuivat ilman väkivaltaa. Tavanomaisimpia ovat israelilaisautoilijoitten ja bussien kivitykset varsinkin Ramallahin, Hebronin ja Betlehemin lähistöllä. (JP, ynetnews)
5. UNITED ARAB LIST (UAL) kansanedustaja Ahmed Tibi kutsui ”IAF:n toimia sotarikoksiksi” ja vaati, että operaatio on lopetettava välittömästi. Hän vaati Israelin arabeja kaduille osoittamaan mieltään operaatiota vastaan, kuten paikoin tapahtuikin.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon kutsui operaatiota ”suhteettomaksi” vaatien operaation lopettamista välittömästi, jota samaa vaati myös Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy. Ban K-Moon tuomitsi myös Hamasin raketti-iskut, joita hän piti syynä operaation alkamiseen, mutta pääpaino oli Israelin vastuulla. EU vaati operaatiota keskeytettäväksi välittömästi. 27-valtion EU-tiedotteessa todettiin, ”ettei ongelmaan ole sotilaallista ratkaisua”.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Abul Gheit totesi lausunnossaan, että Hamasia oli varoitettu seurauksista, jos se ei lopeta raketti-iskujaan, ja saa nyt kärsiä seurauksista. Hän kuitenkin vaati operaatiota keskeytettäväksi ja solmimaan uusi tulitauko osapuolten välille.
ISRAELIN ulkoministeriö aloitti ”hyvin suunnitellun PR-kampanjan” asemansa selvittämiseksi ulkomaille, mutta se valitettavasti on jo myöhässä.
IRAN aikoo toteuttaa ”Punaisen Kuunsirpin” varustaman avustuslaivan lähettämisen Gazaan. Sen on tarkoitus olla perillä 12. tammikuuta, mikäli Israel sen sallii ja Gazan merisatama-laitteet ovat vielä käyttökunnossa IAF:n pommitusten jälkeen. Aluksessa on 2000 tonnia lääkintä- ja muita tarvikkeita, sekä useita iranilaisia lääkäreitä (ja terroristeja?). (JP)
6. TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettien ampumista Gazasta Israeliin. Ynetnews kertoo, että 10.38 mennessä sunnuntaiaamuna he olivat ampuneet 11 rakettia. Uusina kohteina oli Yavne lähellä Ashdodia, joka sijaitsee 40 km:n päässä Gazan turva-aidasta. Sinne ammuttiin kolme rakettia, mutta ne putosivat vaarattomille alueille. Myös Ashkelonissa soivat hälytys-sireenit sunnuntaiaamun aikana. Hamasin sotilassiipi ilmoitti ampuneensa nämä raketit. Moshavin alueelle Yavnessa pudonnut Grad-ohjus osui ihmeellisesti talojen väliin, mutta vaurioitti niitä räjähdysvoimallaan. Asukkaat olivat kauhistuneita, sillä usealla heistä ei ole suojahuonetta, minne paeta hälytyssireenin alkaessa soida.
KOTIRINTAMAN komentaja on peruuttanut kaikki joukkokokoukset vaara-alueella, joka on ainakin 30 km:n syvyinen turva-aidasta. Supermarketeista ovat auki vain ne, jotka on rakennettu teräsbetonista ja joiden uskotaan kestävän raketin iskun. Joukkoliikenne toimii vaara-alueen kaupungeissa rajoitetusti. (ynetnews)
7. KOLMISENSATAA vasemmistolaista kokoontui puolustusministeriön ulkopuolelle syyttäen Barakia kansanmurhan aloittamisesta Gazassa. Poliisi nujakoi heidän kanssaan estäen heitä pääsemästä ministeriöön, ja pidätti heistä viisi. Tarkkailijat sanovat havainneensa, että Olmert on tainnut saada ”uuden herätyksen”. Hän ei muistuta heidän mukaansa ollenkaan sitä miestä, joka luimisteli Libanonin kakkossodan aikana uskaltamatta tehdä päätöksiä ja lopulta sellaisen tehtyään, teki sen ilman suunnitelmaa ja harkintaa. Eilen lehdistö -tilaisuudessa hän antoi kuvan israelilaisesta johtajasta, joihin maa on tottunut.
HAMASIN ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal vaati palestiinalaisia aloittamaan kolmannen intifadan Gazan puolustamiseksi. Hän lausui mielipiteitään al-Jazeeran haastattelussa.
IDF KOKOAA joukkojaan Gazan turva-aidan varteen odottaessaan mahdollista maa- ja panssarijoukkojen hyökkäystä Gazaan. Jos sellainen aloitetaan, sen tarkoituksena on Hamasin hallinnon kaataminen tai ajaminen maanpakoon. Hamasin sieppaamasta sotilaasta Gilad Shalit ei ole saatu mitään tietoja, hänen isänsä sanoi, ettei häntä informoitu taistelujen aloittamisesta Gazassa. Shalitin selviytymismahdollisuudet ovat entistä heikommat. (ynetnews) Gazassa ennen IAF:n iskua 5- ja 12-vuotiaat sisaret saivat surmansa terroristien ampuman raketin osuessa heidän kotiinsa.
Viimeiset uutiset kertovat, että IAF pommitti Hamasin pääasemaa Gazassa Saryan lähiössä sekä vankila-aluetta, jossa pidetään Fatahin jäseniä. Useita ihmisiä haavoittui iskuissa.(ynet)