Friday, December 26, 2008

PERJANTAI 26.12.08
1. ”PÄÄMINISTERI Ehud Olmert rukoilee armoa Gazan asukkailta”. Tämäkö on Israelin hallituksen vastaus Michael Freundin vetoomukseen toimia kuten muinaiset makkabilaiset, jotka Jonathanin ja pari vuotta myöhemmin Simon makkabealaisen johdolla miehittivät Gazan, asettivat sinne lainvartijoita ja lähettivät juutalaisia asumaan Gazaan?
OLMERT sanoi torstaina arabialaisen satelliittikanavan Al-Arabiya haastattelussa näin:
”Sanon teille viimeisellä minuutilla, lopettakaa se. Lopettakaa se, Gazan asukkaat, te voitte lopettaa sen. Tiedän miten hartaasti te haluatte nousta aamuisin ylös rauhassa, viedä lapsenne lastentarhoihin tai kouluun, kuten me teemme, kuten ihmiset Sderotissa ja Netivotissa haluavat tehdä.”
OLMERT pyrki vakuuttamaan puheessaan, ettei Hamas ole vain Israelin vaan myös Gazan asukkaitten vihollinen. ”En usko, että tämä on islamin henki. Hamas, joka ei edusta islamin henkeä, tekee tämän vastoin islamin henkeä. Haluamme elää hyvinä naapureina Gazan kanssa. Emme halua vahingoittaa teitä, emmekä anna teidän kärsiä nälkää tai lääkkeitten puutetta. Emme halua taistella Palestiinan kansan kanssa, mutta emme salli Hamasin vahingoittavan lapsiamme.”
Pääministerin kansliasta selvitetään, että Al-Arabiya oli jo kauan pyytänyt saada lupaa haastatella Olmertia, ja nyt aika katsottiin sopivaksi. Aikana, jolloin juutalaiset kaikkialla muistelevat, miten makkabilaiset nousivat hellenististä kulttuuria vastaan, karkottivat sen edustajat ja puhdistivat Temppelin, jonka he olivat häväisseet. Kuin tämän ihmeen vakuutena vain yhdeksi päiväksi jäänyttä pyhää öljyä riitti kahdeksaksi päiväksi, kunnes voitiin valmistaa uutta rituaalisesti valmistettua, puhdasta öljyä.
Al-Arabiya asemaa seurataan laajasti arabimaailmassa, myös Gazassa.
OLMAERT viittasi haastattelussa IDF:n mahtiin, ja ettei hän epäröisi käyttää sitä Hamasia ja Islamic Jihadia vastaan. Mutta hän vakuutti samalla hengenvedolla, ettei tarkoituksena ole julistaa sotaa, haluamatta kuitenkaan mennä yksityiskohtiin tässä yhteydessä.
Suokoon Israelin Pyhä, ettei Israelin armeijan tarvitse joutua uuteen sotaan tällaisen hallituksen johdossa, ettei toistuisi se, mitä tapahtui Libanonin kakkossodan aikana.
(JP, H Keinon)
2. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak istui kuin tulisilla hiilillä keskustellessaan eilen ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa, joka kaikin voimin yritti esittää päättäväistä kansan johtajaa. Mubarak oli TV-kuvien perusteella arvioiden hyvin vaivautunut tilanteesta, jota hän itse oli esittänyt. Keskustelujen pääaihe oli Gazan päälle kaatuva tilanne, joka uhkaa tempaista mukaansa myös Egyptin, vaikka se epätoivoisesti pyrkii estämään sen. Egyptin johto pelkää, että jos IDF tekee suuroperaation Gazaan, se tulee aktivoimaan Egyptissä toimivan voimakkaan Muslimiveljeskunnan, mikä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa maan sisäisiä taisteluja, ellei peräti yrityksiä Mubarakin hallituksen kaatamiseksi.
JP:N ASIAA käsittelevässä artikkelissa Brenda Gazzar yrittää kertoa, miten suurta sympatiaa Mubarak tuntee Gazan asukkaita kohtaan, joskaan se ei koske Hamasin hallintoa siellä. Uskaltaisin olla eri mieltä, sillä perinteisesti egyptiläiset halveksivat gazalaisia. Gazzarin kantaa esittää myös Gamal Abdel Gaward, Strategisen ja poliittisen tutkimuskeskuksen kansainvälisen osaston johtaja, joka puhuu osaaottavasti ”Gazan asukkaitten kärsimyksistä saarron vuoksi”. Hän kertoo, ettei Egyptin kansa salli IDF:n suorittavan suuroperaatiota Gazassa, joka tulisi vahingoittamaan palestiinalaisia ja varsinkin siviilejä. ”Kasvava väkivalta siellä tekisi elinolosuhteet entistä vaikeammiksi, mikä tulisi poliittisesti maksamaan Egyptille. Siksi Egyptin hallituksen tulee tehdä jotain asialle.” Keskuksen johtajan mielestä jo pelkkä Egyptin hallituksen painostaminen tai syyttäminen voi horjuttaa tasapainoa. Tässä astuu Muslimi-veljeskunta kuvaan mukaan, jota Mubarak pelkää ennen muuta. Gaward kritisoi niitä, mukaan lukien Syyria ja Iran, jotka syyttävät Egyptiä siitä, että se pitää Rafahin terminaalin suljettuna. ”Kuitenkin sen toimintaa säännöstelevät PA, Israel ja Euroopan Unioni eikä Hamas, jota Egypti ei halua laillistaa sen kaapattua vallan laittomasti 2007.
AL-AHRAM keskuksen johtaja tri Abdel Monem Said Aly analysoi, että jos Israel estää avustusten määrän lisäämisen Gazaan Rafahin kautta, siitä tulee syyttää Israelia. Sallimalla viennin kasvavan Egyptistä Gazaan se helpottaisi Egyptin asemaa. Toisaalta hän katsoo, että jos Hamas sallii Fatahin rajavirkailijat rajaterminaaleihin, asia korjaantuu välittömästi. Aly kertoo, että Egyptillä on tarpeeksi ongelmia painiskellessaan talouskriisin kanssa, eikä halua uutta Libanonin kakkossodan kaltaista kriisiä rajoilleen. Alyn mielestä egyptiläiset olisivat mielissään, jos Hamasin hallinto Gazassa loppusi ilman verenvuodatusta, sillä hän katsoo, ettei Egyptin kansa voi hyväksyä suursotaa Gazassa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak antoi käskyn avata Kerem Shalomin terminaalin portit, jotta 40 rekka-auton kolonna täynnä ruokaa ja lääkintätarvikkeita voidaan lähettää Gazaan perjantain aikana. Tämä siitä huolimatta, että eilen terroristit ampuivat parikymmentä rakettia ja kranaattia Israelin puolelle tuhoten rakennuksia ja saaden lukuisia ihmisiä shokki-tilaan. Eilisen illan ja tämän aamun välisenä aikana terroristit ovat ampuneet yli 20 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin. Hamasin johto ei selvästi halua, että Gazan kansaa autetaan. Raketit putosivat pääasiassa Eshkolin alueelle aiheuttamatta ihmisvahinkoja.
INN kertoo, että lisäksi toiset 40 rekka-autollista tarvikkeita pääsee Karni-terminaalin kautta Gazaan. Raskasta polttoöljyä pumpataan Gazan puolelle Nahal Oz säiliöihin 400 000 litraa.
KANSAINVÄLISET avustusjärjestöt, joista UNRWA on tärkein, ovat painostaneet Israelia avaamaan terminaalit avustustarvikkeille. Asiantuntijat vähättelevät 80 rekka-auton lähettämistä Gazaan, sillä niiden toimittamat tarvikkeet riittävät 2 päivän tarpeisiin.
ISRAEL käy sotaa, jossa sen täytyy huolehtia, että sen vihollisella on tarpeeksi ruokaa ja lääkkeitä ja muita tarvikkeita. Usein tarkastuksissa on havaittu, että jauho- ja viljasäkkien joukossa on pommien tekoon tarkoitetuilla lannoitteilla tai muilla aineilla täytettyjä säkkejä.
Lieneekö kyse ei-perinteisin asein käytävästä sodasta? (JP, INN)
4. HAMASIN JOHTO kertoo urheasti, etteivät he pelkää kuolemaa. He selittävät, että jos heidät eliminoidaan Gazassa, Damaskoksessa asuva ja toimiva johto aktivoituu välittömästi ja ottaa johdon käsiinsä. Hamas on Debkafilen mukaan lähettänyt avunpyynnön sekä Hizbulahille että Iranille siinä tapauksessa, että IDF toteuttaa uhkauksensa ja aloittaa suuroperaatio Gazassa. Teheran ei suoralta kädeltä hyväksynyt mutta ei hylännytkään avunpyyntöä, vaan siirtää vastuuta sen etujärjestöille, Hizbullahille ja Jihadille, joilla on kapasiteettia iskeä Israeliin.
DEKAFILE kertoo toisessa uutisessaan, joka on myös muissa uutislähteissä, että Libanonin armeijan sotilaat löysivät – ilmeisesti YK:n sotilaitten antaman vinkin perusteella – kahdeksan rakettia, jotka oli valmiina lähtötelineillään ja aikasytyttimet viritettyinä, ja lisäksi kahdeksan rakettia, joita ei oltu asennettu ampumisvalmiuteen. Raketit löydettiin Libanonin Wadi Hamoun rannikkoseudulta 5 km:n päässä rajalta, josta aiemminkin on ammuttu raketteja Israeliin. 13 rakettia omaa 20-22 km:n kantomatkan. Kolme valmiina ammuttaviksi oli 107 mm:n Raad ja viisi 122 mm:n Katjusha Grad-tyyppisiä. Hizbullah oli luultavasti antanut nämä raketit Ain Hilwa pakolaisleirissä toimivalle Ansar al-Islami (islamin kannattaja) järjestölle.
Raketit oli ilmeisesti tarkoitus laukaista torstain jälkeisenä yönä. (www.debka.com )
5. UUTISOTSIKOITA
- PFLP-johtaja Ahmed Saadat sai 30 vuoden vankeustuomion osallisuudestaan turismiministeri Rehavam Zeevin murhaan 2001. IDF:n sotilastuomioistuin tuomitsi hänet, vaikka oikeusistuin oli aiemmin vapauttanut hänet syytteistä. PA:n johdon taholta tähdennetään, että Saadat on PLC:n jäsen, ja että hän on ensimmäisenä Olmertin seuraavaksi vapautettavien listassa. (JP)
- Ashkelonin Barsilai sairaalan maanalaisten tilojen rakentaminen keskeytyi, kun paikalta löydettiin bysanttilaiselta ajalta olevia luurankoja. Haredi väki vaati työt keskeytettäviksi. 40 miljoonan USD projektilla oli tarkoitus rakentaa uusi hätä-vastaanotto ja leikkaussali, koska entiset ovat alttiina rakettiuhalle. (JP)
- Kolme teini-ikäistä arabia pidätettiin syytettyinä 60-vuotiaan UNIFIL-työntekijän ryöstämisestä ja raiskaamisesta Jerusalemin Beit Hanina lähiössä. Neljäs epäilty on vielä vapaalla jalalla. Skandinaavista alkuperää oleva naisvirkailija teki ilmoituksen poliisille. Arabi asuvat Samariassa. (JP)
- 24-vuotiaan naisen murhasta epäiltyinä pidätettiin kaksi sisarusta ja heidän äitinsä. Nainen löydettiin täynnä puukonhaavoja Bnei Brak lähiöstä. (JP)
- HAMASIN johto Gazassa on joko valmistelemassa tai jo hyväksynyt islamin rangaistuskoodin, jonka mukaan rangaistukset annetaan sharia-lain mukaan, johon kuuluvat jäsenten katkomiset, hirttäminen, kivittäminen, julkiset raipparangaistukset ja kaulan katkaiseminen. Tällainen rangaistusmuoto on käytössä Sudanissa, Jemenissä, Emiirikunnassa ja Indonesiassa, todetaan Hamasin tiedotteessa. Tiedot julistettiin MEMRIN mukaan Al Ayyam lehdessä torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129045
- Juutalainen Sikem Echad järjestö meni pari päivää sitten kunnostamaan Sikemissä sijaitsevaa Josefin hautakammiota, jonka palestiinalaiset tuhosivat ja häpäisivät Barakin vedettyä IDF:n joukot pois paikalta v. 2000. Sadoittain juutalaisia käy haudalla, jonne Josefin muumio on haudattu, usein ilman armeijan lupaa tai suojelua. (Jos.24:32) http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=84585

Thursday, December 25, 2008

TORSTAI 25.12.08
1. JOULU Betlehemissä on parempi kuin sitten 1999, kertovat maailman uutislähteet, mutta muistaen samassa yhteydessä syyttää, että kaupungin kaikki ongelmat, työttömyys, talouden alamäki ja kasvun pysähtyminen johtuvat Israelin rakentamasta ”muurista”. Joku kansainvälinen uutistoimisto (AP) jopa tiesi, että ”tämä muuri sen ohella, että se erottaa kaupungin Jerusalemista, kiemurtelee kaupungin sisällä jakaen sen epäkäytännöllisiin osiin ja aiheuttaen liikkeiden sulkemista”. Tämän artikkelin kirjoittaja Dalia Nammari perustaa tietonsa omiin kuvitelmiinsa eikä koskaan liene mennyt lähellekään Betlehemin kaupunkia. Kuitenkin, kuten WND toteaa artikkelissaan, PA kertoo talouden kasvaneen 2008 aikana 4-5 %, ja turismin Betlehemissä kaksinkertaistuneen, Jerikossa 50 %. Israel joutui rakentamaan tämän ”muurin”, josta vain pieni osa on 3-4 metrin korkuista muuria, loput verkkoaitaa, koska Betlehemistä oli tullut terroristien pesäpaikka, josta ne pääsivät vapaasti Jerusalemiin pommein, puukotuksin ja ampuma-asein suoritettuihin terrori-iskuihin.
2. BETLEHEMIN hotellit ovat täynnä, ja kaupunkiin virtaa kymmeniä tuhansia pyhäin-vaeltajia, kertoo Betlehemin pormestari Victor Baraseh innostuneena lisäten, että kolme vuotta sitten hotellit olivat lähes tyhjinä. Lisäksi hän toteaa, että työttömyys on laskenut alle 20 %, tämä ”valtavan muurin varjossa”, kuten AP asian ilmaisee.
Mutta kaikesta talouden kasvusta ja edistymisestä huolimatta on huomioitava, että kaupungin johto, sen virkamiehistö, poliisit ja turvallisuusvirkailijat ovat valtaosin muslimeja, jotka pyörittävät myös tätä joulusirkusta. Tämä oli varsin räikeää varsinkin Jasser Arafatin aikana, jolloin Syntymäkirkon lähellä olevat aukiot ja kadut oli täynnä Arafatin ja ”marttyyrien” kuvia ja Palestiinan lippuja. Ohjelmasta vastasivat muslimipioneerit. Se oli suurta teatteria, jossa paikallisilla kristityillä ei ollut juuri mitään sananvaltaa, ja se on sitä tänä päivänä. Sen tarkoituksena on hämätä pikaisesti kaupungissa vierailevat, että Betlehemin kristittyjen asema on turvattu ja PA:n suojeluksessa.
!950-luvulla Betlehemin asukkaista kolme neljäsosaa oli kristittyjä. Nyt heidän lukumääränsä on alle 20 %, ja vähenee kaiken aikaa. Betlehemin kristityt asuvat jatkuvan painostuksen ja pelon alaisina. Kaupungissa toimii muslimijengejä, jotka väärennettyjen omistusoikeus-dokumenttien avulla karkottavat kristittyjä heidän liikkeistään, kodeistaan ja mailtaan. Nämä eivät uskalla valittaa eikä heillä ole puolueetonta virkamiehistöä, jolle valittaa. Jos he uskaltavat kertoa heitä kohdanneesta vääryydestä julkisesti, he joutuvat pahoinpidellyiksi ja heidän lapsensa uhkailujen tai sieppauksen kohteiksi. Eräs muslimivirkailija selitti, että Betlehem on muslimikaupunki, ja kristittyjen tulee mukautua siihen. Kukaan ei ole selittänyt, millainen on Betlehemin kristittyjen asukkaitten joulu kaiken juhlahumun keskellä.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=84462
3. BETLEHEM kuuluu ns. A-alueeseen, jossa PA:lla on täysi itsehallinto. Israelin kansalaisilla ei ilman erikoislupaa ole oikeutta mennä sinne. Eilen kaksi juutalaista oli omin neuvoin eksynyt Betlehemiin, jossa PA:n poliisi pidätti heidät ja palautti Israelin puolelle. Juudean ja Samarian siviilihallinto antoi 15 000:lle Palestiinan kristitylle luvan vierailla omaistensa luona Israelin puolella vihreää linjaa. Useita satoja heistä sai luvan vierailla Betlehemissä joulun aikaan. IDF poisti satakunta tarkastuspistettä Juudeassa ja Samariassa sisäisen liikenteen helpottamiseksi.
ISRAELISSA asuu n. 160 000 kristittyä, noin 2.1 % väestön kokonaismäärästä. Heistä 80 % on arabeja, loput ovat pääosin entisen NL:n alueelta muuttaneita siirtolaisia. Juudeassa ja Samariassa asuu 35 000 kristittyä. Kristittyjen osuus on n. 1.3 % Palestiinan asukasmäärästä.
GAZAN KAISTALLA asuu vielä n. 3000 kristittyä, mutta heidän asemansa vaikeutuu kaiken aikaa fundamentalistisen islamin saadessa entistä suurempaa valtaa maassa. Kristittyjen omistamia kokoustiloja ja oppilaitoksia vastaan on tehty pommihyökkäyksiä, ja heitä uhkaillaan samaan tapaan kuin Betlehemin kristittyjä. Heitä kehotetaan muuttamaan pois muslimien maasta. Kristityt kuitenkin pyrkivät samaistumaan poliittisesti valtaväestöön. Hamasin virkailijat kehottivat Gazan kristittyjä juhlimaan joulua hyvin vähäeleisesti, eikä julkisia ulkoilmakokouksia sallita. Syyksi ilmoitettiin IDF:n mahdollinen sotilasoperaatio alueelle. Tällainen kokousten rajoitus on jatkuva käytäntö Gazassa. (JP)
4. ISRAELIN ns. Turvallisuuskabinetti, johon kuuluvat lähinnä Olmert, Barak ja Livni, pohti eilen usean tunnin ajan Gazan tilannetta. Mitään välitöntä ohjetta armeijalle ei annettu, eikä annettu julkista tiedonantoa. Media on saanut kuitenkin selville, että armeija sai luvan rajoitettuun operaatioon, mutta ilman päivämäärää. IDF pelkää, että operaation aikana Gazan terroristit voivat aloittaa rajoittamattoman kranaatti- ja rakettitulen Israeliin, jonka aikana ne voisivat ampua jopa 200 rakettia ja kranaattia päivässä. Tämän johdosta vaara-aluetta on laajennettu 30 km:n syvyiseksi Gazan turva-aidalta. Kotirintaman johto päätti eilen yhdistää kaikki tällä vyöhykkeellä olevat kaupungit rakettivaroitus-järjestelmän piiriin. Täten kaupungit kuten Ashdod, Ofakim ja Kiryat Gat liitettiin sen piiriin. Lisäksi maanviljelijöille alueella jaetaan hälytyslaitteet, joitten välityksellä heitä pystytään varoittamaan raketti-iskusta. Puolustusministeriön virkailija kertoi medialle, että armeijalla on nyt lupa useisiin vaihtoehtoihin mukaan lukien raskaat pommitukset Hamasin ja Jihadin tukikohtiin, sekä rajoitettuihin maaoperaatioihin. Suuroperaatio ei kuulu vielä ohjelmaan, selitetään.
TERRORISTIT ampuivat keskiviikon aikana Gazasta n. 80 kranaattia ja rakettia, joista muutamat pitkän kantaman Katjusha Grad-versioita. Useita taloja vaurioitui, samoin yksi teollisuuslaitos, ja n. 60 ihmistä jouduttiin hoitamaan shokin vuoksi.
Rakettituli on jatkunut tänään. Kymmeneen mennessä aamupäivällä raportoidaan ainakin kolmen raketin iskeytymisestä Israelin puolelle. Islamic Jihad ampui kaksi, kolmannen ampumisesta 10.45. kertoi www.ynetnews .Ne eivät aiheuttaneet välittömiä vahinkoja. Uutislähteen mukaan armeija valmistelee maaoperaatiota Gazaan, mutta sen toteuttamisessa sen tulee huomioida säätila ja ilman pilvisyys.
Koska ulkoministeri Tzipi Livni matkusti Kairoon tapaamaan Hosni Mubarakia, mitään operaatiota ei voitane aloittaa sen aikana kohteliaisuussyistä.
5. UUTISOTSIKOITA
- Talouskriisi pakottaa länsimaiset pankkilaitokset miettimään uudelleen suhtautumisensa muslimipankkeihin. Salainen ja hiljainen siirtyminen islamin sharia-lakien sovittamiseksi länsipankkien toimintaan on ollut meneillään jo vuosia, mutta nyt halutaan sääntöjä muutettaviksi, kuten Ranskan talousministeri Christine Lagarde sanoi: ”Uusia periaatteita kansainväliseen talousjärjestelmään, perustaen avoimuuteen, vastuuseen - ja oman lisäni mukaan – maltillisuuteen.” Hän sanoi islamin talouden kutsuvan heitä. Islamin sharia-talouteen perustuvat vakuudet ovat jo 700 miljardia USD ja ne kasvavat 10-30 % vuosittain, hän selitti. (JP)
- Benny Elon varoittaa, että sisäiset ja keskinäiset riitaisuudet uskonnollisissa oikeistopuolueissa tulevat vaikeuttamaan niiden menestymistä helmikuun 10. päivän 2009 vaaleissa. Elon sai niin huonon sijan uuden Habeit Hayehudi (Juutalainen Koti) ehdokaslistassa, ettei hän katso realistiseksi edes yrittää taistella Knessetin paikasta. Hän ennusti, että se olisi voinut voittaa jopa 15 edustajapaikkaa, mutta ei enää pidä sitä reaalisena. (JP)
- Givat Shaulissa sijaitseva postin selvittelykeskus saa vuosittain lukuisasti kirjeitä, joita ei voida palauttaa osoitteen puutoksen vuoksi. Niitä joudutaan avaamaan asian selvittämiseksi. Joulun aikaan sinne tulee tukuittain postia, joka on osoitettu Jumalalle tai Jeesukselle. Rabbit siunaavat näitä ja tunkevat niitä Länsimuurin rakoihin. Kirjeissä on hyvinkin koskettavia pyyntöjä, kuten eräs venäläinen mies, joka oli menettänyt vaimonsa, pyysi kirjeessä, että Jumala antaisi hänelle mahdollisuuden nähdä vaimoaan unessa. Eräs mies Belgiasta kirjoittaa Jumalalle pitkin vuotta pyytäen, että kirjeet välitettäisiin edelleen Länsimuurille. (JP)
- Kinneretin vedenpinta nousi sateitten ansiosta 3 sm, mutta 5.59 metriä tarvitaan lisänousua optimikorkeuteen. (INN)
- Avigdor Lieberman vastusti Livnin matkaa Kairoon. Hänen mielestään olisi korkea aika Egyptin Faaraon tulla Israeliin, jos hän haluaa keskustella. (INN)
- Äärivasemmistolainen Meretz-puolue esitti harvinaisen kehotuksen sotilas-operaatiosta Gazan kaistalle. Lieneekö kirjoitusvirhe. (INN)
- Englannin TV-4 kanava saa roimasti moitteita päätöksestään lähettää Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin joulutervehdyksen 7-minuutin ohjelmassa. Hänen puheensa tekstistä tihkuneitten tietojen mukaan hän sanoo mm.: ”Jos Kristus olisi maailmassa tänään, Hän seisoisi niiden rinnalla, jotka vastustavat mahtailevia, pahansisuisia ja laajennushaluisia voimia.” Lisäksi Ahmadinejad arvioi ”Kristuksen taistelevan tyrannisoivia ohjelmia sekä kansainvälisiä taloudellisia ja poliittisia voimia vastaan, kuten Hän teki elinaikanaan”. Hän kehotti vastaamaan ”jumalallisten profeettojen kutsuun”.
- Colleen Banton, Mint Hill NC, 14-vuotiaan kuolemansairaan lapsen äiti, oli valmistautumassa lapsensa kuolemaan, kun hän sai näyn valoilmiöstä, joka muistutti enkeliä. Ilmiö näkyy sairaalan monitorin kuvassa. Äiti uskoi ihmeeseen, ja lapsi alkoi ilmiömäisen parantumisen lääkärien pystymättä selittämään syytä. http://wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=84435

Wednesday, December 24, 2008

KESKIVIIKKO 24.12.08
1. HAMAS on kaikessa hiljaisuudessa rakentamassa uutta palestiinalaisjärjestöä, joka tulisi korvaamaan Abbasin johtaman PLO:N (Palestiinan vapautusjärjestö). Hamasin suunnitelman mukaan uuteen järjestöön voisivat liittyä kaikki palestiinalaisia edustavat terrorijärjestöt, Hamasin lisäksi Islamic Jihad, PFLP GC sekä ainakin osaksi Damaskoksessa toimiva PFLP, joka tähän saakka on tukeutunut Fatahiin.
www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että PLO on tähän saakka edustanut kaikkia palestiinalaisia, ja se allekirjoitti myös Oslon sopimukset, mutta että sen maine on viime aikoina pahoin himmentynyt Abbasin johdossa.
Abbasin kausi PA:n puheenjohtajana päättyy 10. tammikuuta 2009. Hamasin taholta kerrotaan, että yhdeksännen päivän iltana Hamas poistaa kaikki Abbasia esittävät kuvat tiloistaan merkkinä siitä, että Abbas on menettänyt kaiken arvovaltansa.
Hamasin taholta kerrotaan, että muutamat Fatahin virkailijat ovat avustaneet uuden järjestön perustamisessa, niiden mukana PLO:n poliittisen toimiston johtaja Faruq al-Khadumi. Nykyisen PLO:n perusti Jasser Arafat yhdessä muutamien muitten palestiinalaisten kanssa vuonna 1964. Siihen tuli mukaan Fatahille myötämielisiä järjestöjä, myös PFLP.
WND spekuloi, että Abbas voi käyttää oikeuksiaan ja määrätä poikkeustilan maassa, jonka perusteella hän voi jatkaa toimikauttaan 2010 vaaleihin saakka. Palestiinalaisten keskuudessa toimitetun gallupin mukaan 64 % palestiinalaisista haluaa Abbasin siirtyvän syrjään. Gallupin suoritti Palestiinan politiikan tutkimuskeskus, jota pidetään länteen suuntautuvana. Vuoden 2006 vaaleissa Hamas voitti kolmanneksen äänistä, myös Libanonin ja Syyrian pakolaisleireissä, mikä aiheuttaa suurta päänsärkyä Abbasille pyrkiessään päättämään, miten toimia tässä tilanteessa. Uutisten mukaan Abbas oli harkinnut ennen aikaisten vaalien pitämistä huhti-toukokuussa, mutta ei ole päättänyt asiaa.
ABBASIN suosio ei ole korkealla palestiinalaisten keskuudessa, jotka valittavat, että Abbas on enimmäkseen ulkomailla eikä puutu kriittisiin ratkaisuihin. Hän on vieraillut vain kolmessa kaupungissa Ramallahin lisäksi: Nablusissa, Jerikossa ja Betlehemissä. Abbasin kansliasta kerrotaan, että Abbas on haalinut rahaa ja myötätuntoa maailmalta. Ranskan viranomaisten mukaan PA on saanut ulkomaisina lahjoituksina tänä vuonna 3 miljardia USD. (WND)
2. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak kutsui ulkoministeri Tzipi Livnin Kairoon torstaiksi. Poliittiset tarkkailijat ovat pyrkineet arvioimaan, miksi Livni, miksei Olmert tai Barak? Epäilyksiä on pyritty herättelemään, että Egyptin johto ehkä arvioi Livnin johtavan seuraavaa hallitusta ja haluaa sekä luodata hänen poliittista suuntaustaan, joka poikkeaa Olmertin ja Barakin kannasta, että myös varmistaa, että Livni on tietoinen Kairon kannasta päivän-polttaviin asioihin, joista kiireisin on Gazan tulitauko ja sen ympärille kietoutuneet asiat. Yhtenä mahdollisuutena voidaan tietenkin nähdä Egyptin johdon pyrkimys vaikuttaa Israelin vaaleihin vihjaamalla äänestäjille, että Kairo arvostaa Livniä yli muitten pääministeri-ehdokkaitten. Barakin mahdollisuudet ovat olleet kovin heikot kaikissa gallupeissa, mutta aikaa on vielä jäljellä tarpeeksi suunnan muuttamiseksi. Pääkilpailijoina on pidetty Netanyahua ja Livniä. Erään viimeisen gallupin mukaan Kadima olisi ohittanut Likudin kansansuosion, mihin lienee vaikuttanut Netanyahun härski kohtelu eri oikeistolinjaa edustavaa Moshe Feigliniä kohtaan. Labourin kannatus on pudonnut puoleen nykyisestä (19 kansanedustajaa), mutta se nousee kaiken aikaa. Vasemmistolaiset äänestäjät tuskin ovat ihastuksissaan Obaman vaalitaktiikkaan tukeutuvasta Kadimasta, vaan lopulta palaavat entiseen turvalliseen työväenpuolueeseen. (JP)
3. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak lupasi Kairossa vierailevalle PA:n puheen-johtajalle Mahmoud Abbasille, että hän tulee painostamaan uuden tulitauon solmimiseksi Israelin ja Hamasin välille. Mubarak on kauhuissaan mahdollisuudesta, että IDF lopulta kokoaa rivinsä, vyöttää kupeensa ja tunkeutuu Gazan kaistalle saadakseen pysyvän ratkaisun Gazan rajan tuntumassa asuvien Israelin siviiliasukkaitten elämää raskauttavaan terroriin. Sellainen retki ei varmaankaan tulisi olemaan mikään huviretki, kuten Hamasin taholta on auliisti varoitettukin, sillä uhreja tulisi olemaan molemmin puolin. Israelin poliittista ja sotilasjohtoa pidättää kuitenkin ehkä eniten se kansainvälinen tuomion huuto, joka tulisi olemaan kova sekä vihollis- että harvojen ystävämaittenkin taholta.
EGYPTI on kuitenkin eniten huolestunut, että sodan seurauksena sadat tuhannet pakolaiset rynnistävät sekalaisena laumana Siinaille, jossa he tulisivat olemaan Egyptin vastuulla. Paitsi että se aiheuttaisi suuria taloudellisia rasitteita, se voisi rohkaista maan voimakasta Muslimi-veljeskuntaa kapinaan tai ainakin lisäämään väkivaltaansa Egyptissä. Mubarak on pyrkinyt pitämään tätä äärifundamentalistista järjestöä kurissa ja nuhteessa sen johtajiston jatkuvilla pidätyksillä ja teloituksilla, mutta poistetun tilalle nousee aina uusi ja entistä pahempi.
Egyptin valtionjohtoinen lehdistö on viime päivinä esittänyt kiivasta kritiikkiä Hamasia kohtaan, jota se syyttää tulitaukosopimusneuvottelujen epäonnistumisesta. Hamas on Muslimijärjestön haaraosasto Gazassa, joskin yhteydet eivät käytännöllisistä syistä johtuen ole kovin vahvat. Mubarak selitti Abbasille, että Hamas on epävarmuutta aiheuttava tekijä Lähi Idässä, mikä varmaan oli musiikkia Abbasin korville, hän kun ei voi sietää Hamasia ja Haniyehiä.
ABBAS puolestaan selittää, että hän vastustaa IDF:n suuroperaatiota Gazaan, mutta samalla kertoi vastustavansa rakettien ampumista Israeliin, ”koska ne ovat tehottomia”. Eli jos ne aiheuttaisivat suurempaa tuhoa Israelissa, Abbasilla ei olisi mitään sitä vastaan.
Rajakaupungeissa ja kylissä eilen vieraillut puolustusministeri Ehud Barak pyrki vähättelemään rakettien aiheuttamia tuhoja ja henkisiä traumoja asukkaille kehottaen heitä valmistumaan kaikkiin mahdollisuuksiin kertomatta IDF:n suunnitelmista. Golani-prikaatin sijoittamista rajalle kuitenkin siirrettiin. Tämä tarkoittaa, että siviiliasukkaitten tulee vain painaa päänsä pensaaseen, sulkea silmänsä ja kuvitella, että ”maassa vallitsee rauha ja ihmisten kesken hyvä tahto”, kuten joululaulussa sanotaan.
4. Seuraava Hanukka-tarina oli päivän Jerusalemin Postissa. Sen kirjoitti Michael Freund otsikoiden sen ”Aika modernille Hanukka-ihmeelle”, ja koska se liittyy päivän aiheisiin, kerron siitä otteita omin sanoin ilman suoraa käännöstä.
FREUND aloittaa kirjoituksena muistuttamalla, että on Hanukka-aika, valojen juhla, jonka aikana juutalaiset kaikkialla maailmassa kokoontuvat joka ilta muistelemaan ihmettä, joka tapahtui suuren Hasmonealais-kapinan aikana Seleucid-tyrannia Antiochusta vastaan. Sen aikana Makkabealaisina tunnetut juutalaiset vapaustaistelijat palauttivat kansallisen ja uskonnollisen itsenäisyyden. Ylipappi Mattathias ja hänen rohkeat poikansa voittivat kreikkalais-syyrialaiset miehittäjät, puhdistivat Jerusalemin Temppelin ja perustivat dynastiansa, joka kesti 103 vuotta. Freund kertoo, että Makkabealaisten saavutuksiin liittyy toinen sotatoimi, joka on vähemmän tunnettu mutta ei vähemmän merkittävä. He vapauttivat vastoin yleistä tietoisuutta myös Gazan kaistan, joka silloinkin oli piikkinä Israelin lihassa.
SE ALKOI vuonna 165 eKr. Silloin Jonathan, Juudaksen veli, makkabealainen, sen jälkeen mitä tapahtui päivinä, joita me muistellaan Hanukkana, hyökkäsi Gazaan pakottaen sen asukkaat anomaan rauhaa. (Makk.11:62) Gazan asukkaat jatkoivat kuitenkin juutalaisten härnäämistä, minkä johdosta Simon Makkabealainen noustuaan johtoon pari vuotta Jonathanin sotaretken jälkeen teki uuden sotilasiskun Gazaan. Makkabealaiskirje 13:43 kertoo, että niinä päivinä Simon asettui taisteluasemaan Gazaa vastaan piirittäen sen joka taholta. Hän myös valmisti ”sotakoneen”, jonka hän vei kaupungin laidalle ja sen avulla tuhosi määrätyn tornin vallaten sen. ”Sotakoneessa” olevat sotilaat menivät Gazan kaupunkiin, minkä jälkeen kaupungin vihamieliset asukkaat pian pyysivät rauhaa vedoten, ”ettei hän kohtelisi heitä heidän pahuutensa vaan armon mukaan”. Simon suostui tähän, mutta ennen sitä teki muutamia vakavia toimia varmistaakseen, ettei Gaza koskaan enää voisi uhata naapuriaan. Hän asetti kaupunkiin miehiä, jotka varmistivat lain kuuliaisuuden paremmin kuin ennen. Simon lähetti juutalaisia asumaan Gazan kaistalla ja rakensi sinne talon itselleen osoitukseksi siitä, että juutalaiset olivat tulleet Gazaan pysyäkseen siellä.
FREUND palaa sitten nykyaikaan. Hän viittaa nykyiseen tilanteeseen, joka on kehittynyt kestämättömäksi tuhansien rakettien uhatessa juutalaisasukkaita rajan tuntumassa. Viikonvaihteen aikana Gazan terroristit ampuivat 40 rakettia, ja vuoden alusta lukien 2 900 rakettia siviilikohteisiin, eli noin kahdeksan rakettia päivässä. Eikä uhka ole vähenemässä vaan se kasvaa päivittäin, Freund muistuttaa, ja joka päivä uhka lisääntyy laajemmalle alueelle. Tilanne on jo kauan sitten ylittänyt asukkaitten kestokyvyn.
Freund esittää, että Israelin nykyinen johto seuraisi muinaisten makkabealaisten esimerkkiä, tekisi sotaretken Gazaan, jonka seurauksen sen asukkaat pyytäisivät rauhaa. Mutta Freund kehottaa seuraamaan Simonin esimerkkiä, asettamaan lainvartijat Gazaan sekä asuttamaan uudelleen Gush Katifin, korjaten Sharonin tekemän katastrofaalisen virheen karkottaessaan Gazan juutalaiset asukkaat. Freundin blog-sivun osoite:
http://www.israelnationalnews.com/Blogs/Blog.aspx/2
5. Ei edellinen oikein joulutarinalta vaikuta, mutta tämä on Pyhän Maan todellisuutta
tänään jouluaattona. Kymmeneen mennessä terroristit ampuivat jo yli 15 rakettia ja 9 kranaattia Israeliin. Yksi raketti tuhosi omakotitalon, kaksi putosi Ashkeloniin, mutta ihmisuhreilta vältyttiin. Myös IDF:n tukikohta varioitui. Viime yön aikana sotilaat surmasivat kolme palestiinalaista, jotka olivat asentamassa pommia Gazan turva-aidan viereen. Ainakin kaksi muuta sai surmansa värkätessään koti-tekoista pommia. Jouluaatto Israelissa on väkivaltainen ja verinen. Rakettitulen johdosta IDF joutui sulkemaan jo avaamansa terminaalit Gazan rajalla, vaikka koko maailma huutaa niiden avaamista pysyvästi.
On ilmeistä, ettei tilanne Israelin rajoilla rauhoitu, ei ainakaan Gazan kaistan lähellä, ilman radikaaleja toimia. Voi vain lähettää huokauksen Taivaan Isälle, että Hän lähettäisi jo pian Rauhanruhtinaan tuomaan kestävän rauhan Israeliin ja kaikkialle maailmassa.

Tuesday, December 23, 2008

TIISTAI 23.12.08
1. OLMERT Turkissa. Pääministeri Ehud Olmert lensi eilen Turkkiin, jossa hänellä oli neljän tunnin tapaaminen pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, ensin tunti kaksistaan, sitten lounas yhdessä avustajien kanssa ja lopuksi lyhyt yksityiskeskustelu. Uutiset eivät lähemmin kerro, mikä Olmertin varsinainen aihe tapaamiselle oli, mutta arvailujen mukaan pääaihe koski rauhanneuvotteluja Syyrian kanssa, joissa Turkki toimii välittäjänä. Olmert haluaisi kiihkeästi päästä suoriin ja kahdenkeskisiin keskusteluihin ennen helmikuun 10. päivän vaaleja. Syyrian presidentti Bashar Assad on kertonut olevansa valmis suoriin keskusteluihin, mutta hänellä on ennakkoehtoja, jotka Israelin tulee ensin täyttää.
OLMERT toisti keskustelujen jälkeen aiemmin esittämänsä havaintonsa, että rauha Syyrian kanssa on mahdollista saavuttaa. Turkki on halukas aloittamaan suorat neuvottelut Israelin ja Syyrian välillä vielä ennen USA:n seuraavan presidentin astumista virkaansa tammikuun 20. päivänä 2009, ellei al-Qaida tai joku muu terrorijärjestö järjestä ennen aikaisia ilotulituksiaan, kuten jotkut ovat ennakoineet. Jopa varapresidentiksi valittu John Biden muistutti tästä pari kuukautta sitten todetessaan, että Obama tullaan testaamaan ennen virkakauden alkua.
LIKUDIN johtava delegaatio vieraili eilen sateessa Golanin ylängöllä. Matkan aikana Netanyahu ja jotkut muut vakuuttivat, ettei Israel luovu Golanin ylängöstä, sillä Israel tarvitsee sitä strategisena alueenaan. Hän viittasi Olmertiin todeten, ettei kukaan sivullinen tiedä, mitä myönnytyksiä Olmert on salaisesti tehnyt Syyrialla, mutta totesi, ettei hänen hallituksensa tule noteeraamaan niitä. Aiempi IDF:n komentaja Moshe Yaalon selitti, ettei tarvitse olla sotilas voidakseen nähdä, että Golanin ylänkö on korvaamaton Israelin puolustukselle. Kenraali evp. Yossi Peled totesi, että luopuminen Golanista olisi sama kuin itsemurha.
Netanyahun arvostelijat toteavat, että hän on ollut halukas luovuttamaan osan Golanista, ja Kadiman lausunnon mukaan hän lupasi Dennis Rossille, että hän oli silloin valmis luopumaan koko Golanin ylängöstä. Vaaliaikana kaikkia entisiä syntejä vedetään esiin, jos niillä on mahdollista lyödä kilpailijoita. Netanyahu vastasi Tzipi Livnin syytteisiin, että tämä on istunut vuosikaudet hallituksessa, joka on neuvotellut kaiken aikaa Juudean ja Samarian luovuttamisesta sekä Jerusalemin jakamisesta, ja nyt yhtäkkiä puhuu jyrkkää kieltä käyttäen sotilaallisista iskuista Hamasia vastaan, joka on saanut rauhassa rakentaa ja kouluttaa armeijaansa Gazan kaistalla hallituksen puuttumatta asiaan. (JP)
2. HAMAS JULISTI Egyptin vaatimuksesta 24 tunnin ”tulitauon”, jotta Gazan kaistalle voitaisiin kuljettaa ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita polttoöljystä lähtien. Tulitus ei kuitenkaan ole tauonnut. Vain muutama tunti keskiyöllä alkaneen tauon jälkeen ensimmäinen raketti putosi Israelin puolelle, ja terroristit tulittivat Israelin puolella turva-aitaa liikkuvia sotilaita, onneksi huonolla osumalla. Päivän mittaan raketteja on tullut lisää, kolme tai neljä, eri lähteestä riippuen. Viime viikonlopusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin 60 Kassam-rakettia, ja lokakuusta lähtien 300. Nämä kaikki aikana, jolloin Hamasin mukaan tulitauko oli voimassa sen ja Israelin välillä.
EGYPTIN presidentti Honi Mubarak kutsui ulkoministeri Tzipi Livnin Kairoon torstaiksi keskustelemaan tilanteesta Gazassa ja muistakin kiireellisistä kysymyksistä, joista Venäjän S-300 torjuntajärjestelmien toimittaminen Iranille ja Syyrialle lienevät yksi.
LIVNI pyrki parantelemaan poliittista kuvaansa ennen Kairon matkaansa uhoamalla, ettei Israel tule sallimaan ”Hamastania” Gazan kaistalle, kuten hän sanoi. Ulkoministeri ei liene tietoinen, että tällainen hamastan on toiminut jo pari vuotta Gazassa Olmertin hallituksen hellässä huomassa, mitä nyt pari näytösluonteista helikopteri- tai UAV-lentoa kaistalle kotimaisen ärtymyksen rauhoittamiseksi. (JP)
3. BARAK TAITEILEE Kairon ja Livnin välillä, otsikoi JP Yaacov Katzin kirjoittaman artikkelin, jossa hän tarkastelee Hamasin ja Egyptin asemaa nykyisessä tilanteessa. Katz huomioi ensimmäiseksi, että Hamas osoittaa hallitsevansa tilanteita Gazassa myös toisten terrorijärjestöjen osalta, mitä osoittaa rakettien määrän pudonneen sunnuntain 20:stä ja viikonvaihteen 30:stä vain kouralliseen maanantaina tulen keskeyttämisilmoituksen jälkeen. Katz muistaa, että aiemmin viime viikolla Kairo ilmoitti sulkevansa silmänsä IDF:n mahdolliselta sotilasiskulta Gazaan, mutta että kanta oli muuttunut viikonvaihteen aikana. Tällä viikolla Egyptin johto ilmaisi syvän huolensa suurkatastrofista, jos isku toteutuu. Egyptin suurimpana pelkona lienee mahdollisuus, että sen seurauksena Gazan asukkaita pyrkisi hallitsemattomana massana Egyptin puolelle.
EGYPTIN ulkoministeriön edustajat pelottelevat Hamasin johtoa Gazassa, että jos se ei suostu hillitsemään rakettitulta Israeliin, IDF aloittaa iskut Hamasin johtoa vastaan. Tämä on hyvinkin mahdollinen arvio, sillä IDF ja puolustusministeriö ovat keskustelleet asiasta. Mitään päätöstä asiasta ei ole tehty, ja on mahdollista, että se aloittaisi Hamasin uhkaamat itsemurhaiskut Israelissa.
KATZ ARVIOI, että Barak pyrkii antamaan itsestään kuvaa kokeneimpana valtiomiehenä, joka ei mene mukaan toisten vaatimuksiin rajusta iskusta Gazan kaistalle, kuitenkin muistuttaen, että Olmert, Barak ja Livni sopivat sunnuntaina iskusta Gazaan, vain ajankohta on auki. Katz arvioi, että yksi rajoittava tekijä on sää; IDF ei halua mennä Gazaan sateisella ja pilvisellä säällä, joka vaikeuttaa panssarien liikkeitä ja estää ilmatuen käytön. Hänen analyysinsa mukaan Haim Ramonin ja muitten kovat vaatimukset vastaiskuista ovat vaaliretoriikkaa. Barakin varovaisuuteen voi Katzin arvion mukaan vaikuttaa hänen uskomuksensa, ettei Hamasin hallintoa pystytä sotilaallisesti tuhoamaan. Siihen tarvitaan diplomaattinen ratkaisu, hän arvioi. Siksi todennäköisesti palataan aiempaan tilanteeseen. (JP)
4. UNRWA:N edustaja ennakoi, että jatkuva Gazan kaista saarto ja lisääntyvä väkivalta johtavat väistämättä katastrofiin. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, yhä useampi Gazan perhe joutuu köyhyysrajan alapuolelle ja entistä riippuvaisemmiksi kansainvälisestä avusta. UNRWA toimii Gazan kaistalla hoitaen siellä koulutusta, terveydenhoitoa, sosiaalipalveluja sekä hätäapua palestiinalaispakolaisille, vieläpä kasvavan välivallan aikanakin.
ISRAELIN taholta vakuutetaan, ettei sen intressien mukaista ole vaikeuttaa Gazan asukkaitten elämää, mistä osoituksena on se, että ruoka- ja muita toimituksia pyritään hoitamaan Gazaan samanaikaisesta raketti- ja kranaattitulesta huolimatta. Usein tapahtuu, että terroristit Gazassa tulittavat työntekijöitä terminaaleissa, joitten kautta toimitukset kulkevat Gazaan, syyttäen sitten Israelin toimitusten häiritsemisestä. Israelin viranomaiset ovat toistuvasti yrittäneet selittää maailmalle, ettei Hamasin ensisijainen huomio kohdistu Gazan asukkaitten hyvinvointiin. On pyritty selittämään, että mitä enemmän Gazan väestö kärsii, sitä suurempi on Hamasin suosio kansan parissa ja sitä helpompi on saada miehiä aseisiin ja itsemurhaiskuihin. 51.8 % Gazan asukkaista elää köyhyydessä, kertoo UNRWA:n edustaja. Viime viikolla se toimitti apua 750 000 pakolaiselle. Toiseksi se joutui antamaan käteistä 94 000 pakolaiselle, joilla ei ole yli 18-vuotiasta ”leivänhankkijaa”, ja joita pidetään ”köyhistä köyhimpinä”. Hän tunnustaa, että pakolaisten joukko kasvaa kaiken aikaa, tarkoittaen tällä sitä, etteivät kaikki ”pakolaisten nimikkeellä” olevat ole pakolaisia. Sadat tuhannet nälkäiset ja turhautuneet palestiinalaiset Israelin rajojen tuntumassa eivät ole israelilaisten etujen mukaisia, mutta sitä eivät myöskään ole palestiinalaisille ne sadat tuhannet vihaiset israelilaiset, jotka elävät jatkuvan rakettitulen alaisina. (JP)
5. NADINE ROSS tuli Israeliin turistina, mutta hän halusi osallistua arkeologisiin kaivauksiin, joita tehdään Davidin kaupungin jäänteissä Dung-portin (lantaportti) läheisyydessä. Hän oli työskennellyt siellä tulevalla parkkialueella kuukauden verran ja oli muutaman päivän päästä palaamassa kotiinsa Birminghamiin. Mutta viimeisellä viikolla hän osui jättipottiin. Hän löysi sunnuntaina aarrekätkön, jossa oli 264 kultarahaa. Samalta paikalta löydettiin kuukausi sitten 2000 vuotta vanha kultainen korvarengas, joka ajoitettiin roomalaiselle ajalle. Nyt löydetty aarrekätkö oli luultavasti alun perin piilotettu muurin sisään, mutta oli rakennusten hajottamisen yhteydessä tullut esiin. Kaivauksia johtava Tri Doron Ben-Ami (Kansani poika), kertoi, että löydös tehtiin bysanttilaisen ajan raunioista seitsemänneltä vuosisadalta jKr. Rahoissa on bysanttilaisen hallitsijan Heracliuksen korkokuva, joka on puettuja sotilasasuun pitäen ristiä oikeassa kädessään, hän hallitsi 610-641 JKr. Aiempi kultarahalöydös käsitti vain viisi kultarahaa. Saipa vapaaehtoinen todellisenmatkamuiston.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128978
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi etsi Haifan puistosta löydetyn naisen surmaajaa, jolla on pari aiempaa väkivaltatapausta poliisin kortistossa. Mies löydettiin hirttäytyneenä. (JP)
- Ashdodissa poliisi etsii nuoria, jotka piirtelivät anti-semiittisiä grafiitteja synagogan seiniin. Poliisi ei halua osoittaa mitään ryhmää tässä tapauksessa, mutta Petah Tikvassa pidätettiin 8 neo-natsiryhmän jäsentä, jotka olivat tulleet maahan entisen NL:n alueelta. (JP)
- YK:n ihmisoikeuksien rikkomuksia kokoava toimisto kertoo, että ”setlereitten” väkivalta palestiinalaisia vastaan on nousussa. Raportti jättää kertomatta palestiinalaisten kohoavasta väkivallasta israelilaisia vastaan. (JP)
- Maahan muutto Englantia puhuvista maista kasvoi 2008, vaikka kokonaisuudessaan maahanmuuttajien määrä pieneni. Etelä Afrikasta tuli 350 uutta kansalaista, edellisvuonna 178; Amerikka 3 159 (3074); Englanti 680 (660); Australia 165 (122); Unkari 60 (49); Brasilia 300 (284); Meksiko 90 (66); Chile 90 (71). Etiopiasta tulevien määrä pieneni sisäministeriön vitkuttelun vuoksi, heitä tuli 1 700 (3 600). Heitä on Etiopiassa vielä tuhansia.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128988
- Israelissa tehdään 20 000 laillista aborttia vuodessa. Laittomien määrä lienee suurempi. Määrät ovat pienempiä kuin Euroopassa keskimäärin. (haaretz)
- Ensi yönä sataa runsaasti lähes koko maassa, mikäli ennusteet pitävät. Varoituksia tulvista on annettu monin paikoin. Sateet jatkuvat ensi viikolla mahdollisine lumisateineen tiistaina. Lämpötila on 6-12 astetta Jerusalemissa.

Monday, December 22, 2008

MAANANTAI 22.12.08
1. ISRAELIN johtokolmikko, Olmert, Barak ja Livni, keskustelivat eilen kolmistaan hallituksen istunnon jälkeen Gazan tilanteesta. Uutiset kertovat, että keskusteluissa päätettiin aloittaa suurhyökkäys Gazan kaistalle, mutta aloitusaika jäi päättämättä. JP:n artikkelin mukaan sopivasta ajankohdasta päätetään myöhemmin tällä viikolla.
Israelin ulkoministeriö on aloittanut laajan kampanjan saadakseen tukea operaatiolle Gazassa, kun tai jos se alkaa. Israelin YK:n lähettiläs jätti myös vastalauseen YK:lle Hamasin jatkuvien raketti-iskujen vuoksi Israelin siviiliasutuksia vastaan.
Myös Egypti on huolestunut Gazan tilanteen kärjistymisestä, ja esitti eilen varoituksen ”tuhoisasta hyökkäyksestä” Gazaan. Egyptin johto syyttää Hamasia siitä, että se lopetti tulitaukosopimuksen, jonka aikana tilanne osittain rauhoittui hetkittäisistä raketti-iskuista huolimatta. Hamasin johtohenkilöt ovat uutistietojen mukaan menneet maan alle pelätessään IDF:n iskevän heitä vastaan täsmäiskuillaan.
ISRAELIN KOTIRINTAMAN johto on laatinut suunnitelmia vanhojen ihmisten ja lasten evakuoimisesta Gazan rajan läheisyydestä siinä tapauksessa, että konflikti laajenee avoimeksi sodaksi IDF:n ja Hamasin sekä muitten Gazan terrorijärjestöjen välillä. Puolustusviranomaiset kertovat arvioineensa, että terroristit voivat ampua 100 rakettia päivässä Gazasta Israeliin. Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi sunnuntaina hallitukselle, että terroristeilla on uusia raketteja, joilla ne yltävät lähelle Beershebaa sekä Ashdodiin ja Kiryat Gatiin.
SUNNUNTAIN aikana terroristit ampuivat 19 rakettia Israeliin. Yksi raketti osui omakotitaloon Sderotissa tuhoten sitä pahoin ja haavoittaen talon emäntää, joka oli mennyt kellariin etsimään suojaa. Hän kertoo lapsiensa lähteneen pois Sderotista ja tämän jälkeen harkitsevansa itsekin muuttamista pois. Yksi raketti putosi lähelle Ashkelonia. IAF teki kolme ilmaiskua Gazan alueelle. Niiden aiheuttamista tuhoista tai ihmisuhreista ei ole raportoitu.
EGYPTIN ulkoministerin edustaja Hossam Zaki selvitteli Egyptin kantaa Gazan tilanteeseen. Hän syytti Israelia siitä, että se pitää Gazan terminaaleja suljettuina mutta vaatii, että Egypti avaa Rafahin terminaalin. Tämä sopisi hyvin Israelin politiikkaan, hän selvitti, joskin hän samalla kehotti Hamasia lopettamaan rakettitulen, mikä helpottaisi tilannetta oleellisesti. Egyptin parlamentaarikko sanoi, ettei Egypti tule hyväksymään itsenäistä Gazan valtiota. Hossam Zaki sanoi Egyptin ulkoministeriön lausunnossa, ettei Israel ole vetäytynyt Gazasta, sillä se valvoo kaikkia sen ulosmenoteitä, sen ilma- ja meriteitä sekä henkilö- ja tavaraliikennettä Gazan kaistalle. Lausunnossa sanotaan, että Gaza, Länsiranta ja Itä Jerusalem ovat yksi kokonaisuus, joitten kohtalo tulee ratkaista samalla kertaa.
Egyptin Punainen Risti on saanut luvan viedä Gazaan viisi rekka-autollista ruokaa ja lääkkeitä, kertoo Reutersin uutistoimisto.(JP)
2. JUUPAS EIPÄS, voisi luonnehtia uutistoimistojen välittämiä tietoja, joitten mukaan Venäjä on aloittanut S-300 ilmatorjuntaohjuspatteriston toimittamisen Iranille. JP kertoo H Keinonin ja Y Katzin laatimassa artikkelissa, ettei Venäjä toimita S-300 patteristoa Iraniin. Israelin ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor väittää kivenkovaan, että ministeriö on saanut vakuutuksen korkealta Venäjän virkailijalta, että tiedot ohjusten toimittamisesta Iraniin ovat perättömiä, ja että Kreml pitää kiinni lupauksesta, minkä se antoi Olmertille lokakuussa. SUNNUNTAINA Iranin uutistoimisto IRNA kertoi, että Iranin parlamentin kansallisen turvallisuuden ja ulkopolitiikan apulaispuheenjohtaja Esmaeli Kosari kertoi, että monta vuotta kestänyt sopimuksen hiominen Iranin ja Venäjän kanssa ohjusten toimittamiseksi on saatu päätökseen ja että niiden toimittaminen alkaa pian. Hän syytti Israelia siitä, että se on yrittänyt estää Iranin edistymistä, mutta että riippumattomana valtiona Iran tekee omat päätöksensä.
DEBKAFILE kertoi jo 18. joulukuuta uutistoimisto IRA:n mukaan, että toimitukset S-300 ohjusjärjestelmistä Iraniin ovat alkaneet, Debkafilen mukaan kaksi viikkoa aiemmin. Venäjä ilmoittaa, että ohjuspatteristot asennetaan suojelemaan Venäjän rakentamia ydinvoimaloita Iranissa. Samojen uutislähteitten mukaan niitä voidaan asentaa myös Syyriaan, mutta siellä ne tulisivat suojelemaan Venäjän laivaston merisatamia Latakiassa ja Tartussa.
3. HAMASIN sotilaallista mahtia, sen johtoa ja mahdollisuuksia sotatilanteessa IDF:n kanssa tarkastelee Yaacov Katz JP:n artikkelissaan. Muutamia poimintoja siitä. Katz kertoo, että Hamasin joukkojen ”yleisesikuntapäällikkö” on Ahmed Ja´abri. Vuonna 2004 IAF yritti eliminoida hänet ampuen useita ohjuksia hänen taloonsa Sajiyan lähiössä Gazassa, mutta hän pääsi pakoon lievästi haavoittuneena viiden miehen saadessa surmansa. Hän on siitä lähtien varovasti rakentanut uraansa päätyen lopulta huipulle. Hänen sanotaan olevan kovalinjaisemman kuin Hamasin poliittisten johtajien.
HAMASIN armeija koostuu viidestä prikaatista Gazassa, yksi niistä pohjoisessa, yksi keskiosassa, yksi Gazan kaupungissa ja kaksi prikaatia etelässä. Kukin prikaati jakaantuu useaan pataljoonaan oman komentajansa johdossa. Näitten joukkojen ohella Hamasilla on erikoisjoukkoja – rakettimiehistöt, kranaattimiehistöt, tienvarsipommien asettajat sekä kommandojoukkoja. Arvion mukaan Gazassa on 20 000 sotilaallista miestä, joista ainakin 15 000 kuuluu Hamasille, loput Islamic Jihadille, PRC:lle ja al-Aksalle.
Ja´abri toimii Gazan prikaatin komentajana päätoimensa ohella. Pohjoista prikaatia komentaa Ahmed Andour, jota PA piti vangittuna 5 vuotta 1990-luvulla. Andourin ja Ja´abrin uskotaan suunnitelleen ja johtaneen Gazan vallankaappausta 2007, ja heidän uskotaan johtaneen myös Gilad Shalitin sieppaamisen johtanutta kommandoiskua Kerem Shalomin lähellä kesäkuussa 2006. Gazan keskiosan komentaja Iman Nufal joutui Egyptin pidättämäksi ylitettyään Siinain rajan viime vuonna. Hänen sanotaan johtaneen Gazan ja Siinain välisen rajamuurin murtamista tammikuussa 2008. Kahta etelässä toimivaa prikaatia johtavat Mahmoud Sanour Khan Younisissa ja Ra´ad Alatour Rafahissa. Sanour on syyllistynyt lukuisiin terrori-iskuihin Israelissa. Hän johti hyökkäystä Atzmonassa Gush Katifissa sijaitsevaan sotilasakatemiaan surmaten viisi opiskelijaa.
KATZ ARVIOI, ettei IDF voi ilman muuta miehittää koko Gazan kaistan muutamassa päivässä, mutta totea samalla, että Hamas on pystynyt kehittämään merkittävän armeijan ja että se on kaivanut useita kilometrejä pitkiä tunneleita Gazan kaistalle, joissa se pystyy liikkumaan ja liikuttelemaan miehiään paikasta toiseen. Tässä se noudattaa Vietkongin aikoinaan omaksumaa menetelmää, jota myös Hizbullah soveltaa Libanonissa. (JP)
4. HAMASIN STRATEGIAN mukaan tulitauko palveli aikansa, mutta sen aika oli ohi, arvioi Barry Rubin JP:n artikkelissaan. Rubin katsoo, että länsimaitten arvion mukaan on useita syitä, miksi Hamasin olisi tullut edelleen pidättyä suurimittaisesta rakettiensa ampumisesta Israeliin. Tosiasiat kääntävät kuitenkin nämä arviot ylösalaisin, kun niitä katselee Hamasin näkökulmasta, Rubin arvioi, ja jatkaa, että Hamas todella uskoo omaan propagandaansa, jonka mukaan se tulee lopulta voittamaan, vaikka se veisi vuosikymmeniä. Rubin sanoo, ettei Hamas halua maltillistua, kuten eivät myöskään Hizbullah, Syyria ja Iran. TOISEKSI Rubin arvioi, ettei Gazan väestön hyvinvointi ja sen kasvaminen ole Hamasin edun mukaista. Hän katsoo, että mitä kurjempi Gazan väestön tila on, sitä herkemmin he ovat valmiit taistelemaan ja kuolemaan, eli mitä huonommin asiat ovat Gazassa, sitä parempi Hamasin näkökulmasta katsoen.
KOLMANNEKSI Rubin arvioi, että Hamas näkee kurjistumisen Gazassa johtavan automaattisesti siihen, että länsivallat syyttävät siitä Israelia ja sen asettamaa saartoa. Länsimaisesti ajattelevat pragmaatikot ajattelevat, että ”totta kai Gazan kansa odottaa rauhaa, hyvinvointia ja omaa valtiota. Vastarinta nousee epätoivosta ja siitä, ettei Israel ole tarjonnut heille tarpeeksi hyvää”, he näkevät. Todellisuudessa toivoton tilanne on kuitenkin heidän itsensä valitsema. Tämän teorian mukaan Hamas katsoo, että sen edun mukaista on toimia radikaalisti. Esimerkkinä Rubin mainitsee tilanteen, jossa Hamas ampuu raketteja Israelin siviilikohteisiin, mihin IDF vastaa sulkemalla portit Gazaan tai ohjusiskulla rakettimiehistöä vastaan. Näillä vastatoimilla Israel Amerikan median mielestä rikkoo tulitaukoa. Tämä on juuri se ajattelutapa, mihin Hamas pyrkii. Toiseksi tapaus saa kaikenkarvaiset rauhanaktivistit liikkeelle huutamaan ihmisarvojen rikkomisesta ja että jotain tulee tehdä ja pian. Tämä ”jotain” useimmiten tarkoittaa, että Israelin tulee tehdä yksipuolisia myönnytyksiä, Rubin arvioi ja lisää, että onneksi länsivaltojenkin myötätunto alkaa osoittaa heikkenemisen oireita siinä, missä muslimimaat ovat aina olleet varovaisempia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Vasemmistolainen painostusjärjestö B´tselem väittää, että 58 % Ofran
juutalaisyhteisön rakennuksista on rakennettu palestiinalaisten maalle. Ofrassa
asuu 600 juutalaisperhettä. Se perustettiin 1975. Yhteisön maa on pinta-alaltaan
dunamia, josta B´Tselem väittää 210 dunamia on palestiinalaisten maata ja lisäksi
armeija takavarikoi 180 ilmeisesti ns. ”valtion maata”, joka kuului Turkin
hallitukselle. Binyaminin neuvosto kumoaa tiedot perättöminä. (JP)
- Australialainen astronomi Dave Reneke on pyrkinyt voimakasta tietokoneohjelmaa käyttäen selvittämään Vapahtajan syntymäpäivän. Tietokoneellaan hän pystyi konstruoimaan tähtitaivaan sellaisena kuin se oli kesäkuussa vuonna 2 eKr. Silloin esiintyi taivaalla planeettojen suuri yhdistyminen, mikä on voinut saada Persiassa toimineet astrologit lähtemään Kanaanin maahan. Tämä tapahtui juuri ennen kesäpäivän tasausta. Täten joulupäivä tulisi olla kesäkuun 17. päivänä eikä joulukuun 25., kuten yleisesti uskotaan. Se otettiin käyttöön roomalaisten juhliessa talvipäivän tasausta. Toisen arvion mukaan Jeesus Nasaretilainen syntyi v. 6 eKr., koska hän syntyi ennen kuningas Herodeksen kuolemaa 4 eKr. Siten Jeesus lapsi olisi ollut nelivuotias tietäjien (magi) tullessa Häntä katsomaan.
- http://www.christianitytoday.com/ct/2008/decemberweb-only/151-51.0.html

Sunday, December 21, 2008

SUNNUNTAI 21.12.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin epätoivoiset yritykset parannella historian lehdille jättämäänsä perintöä näyttävät hupenevan ilman merkittävää tulosta. Olmert aikoo matkustaa huomenna Turkkiin, jossa hän tapaa pääministeri Tyyup Erdoganin. Olmert kuvitteli, että hän lipevällä tyylillään voisi vielä kääntää vääjäämättömän kehityskulun hänen aikansa päättymisestä ja osoittaa, että hänen aikansa ei ole vielä ohi. Aamuun uutisten mukaan Olmertin toiveet näyttävät romahtavan jo ennen Turkin matkaa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad on myöskin aikuistunut eikä enää hamua olemattomia. Hän varmaan näkee saman, minkä monet muutkin, eli ettei Olmertilla ole mitään mandaattia. Kuin tämän vahvistukseksi Assad sanelee ehtonsa: Hän haluaa, että osoittaakseen aikeittensa todellisuuden Israel vetää joukkonsa Golanin ylängöltä ja tyhjentää sinne rakentamansa juutalaisyhteisöt ennen sopimusta. Toiseksi Assad haluaa, että USA:n tulee luvata Syyrialle samat luontaisedut, jotka se lahjoitti Egyptille ja Jordanialle näitten suostuttua solmimaan rauhansopimuksen Israelin kanssa. Kolmanneksi Syyria haluaa, että USA antaa solmii normaalit diplomaattisuhteet Syyrian kanssa, eikä puutu sen ja Libanonin välisiin suhteisiin, joitten hoitamisen haluamallaan tavalla Syyria katsoo oikeudekseen. Yhdysvalloilla on kana kynimättä Syyrian kanssa paitsi Libanonin asiassa myös Syyrian kautta Irakiin tulevien USA:n joukkoja vastaan taistelevien joukkojen mies- ja asetäydennyksissä.
VAIKKA Olmert pystyisikin käynnistämään Assadin Israelille asettaman kohtuuttoman vaatimuksen, hän ei voi luvata mitään USA:n puolesta, eikä varmaan presidentti Bushkaan ole enää halukas tällaiseen lehmäkauppaan ennen uuden hallituksen tuloa. (JP)
2. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) puheenjohtaja, josta media käyttää nimitystä ”presidentti”, Mahmoud Abbas kävi Washingtonissa hyvästelemässä USA:n presidentti George Bushin. Tilaisuudesta kertovat uutiset huomioivat, että molemmat ”presidentit” vuodattivat pelkkiä kiitoksia toisilleen. Tämän lisäksi Bush taputteli isällisesti itseäänkin selkään todeten perjantaisessa tapaamisessa: ”Ilman epäilyksiä tämä on hankala asia ratkaistavaksi, Mutta kaikesta huolimatta ihmisten täytyy huomioida, että olemme edenneet merkittävästi.” ”Presidentti” Abbas sanaili asiasta näin: ”Jotkut voivat arvioida, että ehkä kaikki nämä ponnistelut olivat turhia. Mutta minä satun olemaan eri mieltä.” Abbas pyrki tasoittamaan välistä esiin työntyviä erimielisyyksiä amerikkalaisen ”virkaveljensä” kanssa vakuuttaen, että ”ilman epäilyksiä palestiinalaiset tulevat aina muistamaan Bushin ponnistelut, joilla tämä pyrki edistämään rauhanprosessia todeten samalla, että palestiinalaiset ovat todella antautuneet rauhanprosessiin Israelin kanssa, eikä vain iskulauseiden tai retoristen lausuntojen muodossa”. Abbas oli vain huolissaan siitä, miten asia siirtyy Obaman hallituksen harteille. Tässä Abbas odotti Saeb Erekatin muistuman mukaan Bushin toimivan välittäjänä.
USA:N ULKOMINISTRERI Gondoleezza Rice, joka on ollut kovin näkymätön viime aikoina – ehkä hän on kiireinen kirjoittaessaan muistelmiaan – julkisti oman näkemyksensä Gazan tilanteesta: ”Toivon todella, ettei väkivalta uusiudu, koska se ei tule auttamaan Gazan kansaa, eikä se auta palestiinalaisia. Se ei auta Palestiinan asiaa.” Kukaan ei liene kertonut Ricelle, että väkivalta on jatkunut kaiken aikaa. Toiseksi Rice esitti huolensa vain Gazan asukkaista, vaikka Gazan terroristit ampuvat jatkuvasti rakettejaan Israelin siviilikohteisiin. IAF:n suorittamat ”täsmäiskut” Gazaan ovat tarkentuneet entisestään eivätkä haavoita sivullisia.
Tämän sunnuntaiaamun kuluessa terroristit ampuivat jo neljä rakettia Israeliin. (JP)
3. TULITAUON loppuessa Israelin ja Hamasin välillä perjantaina Gazan terroristit ampuivat perjantaiaamun ja lauantai-illan välisenä aikana 17 Kassam-rakettia ja 24 kranaattia Gazasta Israeliin. Palestiinalaiset lähteet kertovat, että IAF:n ilmaiskussa lauantaina Gazan pohjoisosaan yksi rakettimiehistön jäsen sai surmansa ja toinen haavoittui. Raketti- ja kranaattitulen ohella terroristit tulittivat kivääreilleen Nir Oz kibbutsin työntekijöitä pelloilla. IDF lähetti panssaroidun auton hakemaan työntekijät turvaan. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta useat ajoneuvot kärsivät vaurioita.
LAUANTAINA yksi kranaateista osui Shaar Hanegevin klubitalon katolle. Ketään ei sattunut olemaan rakennuksessa, mutta rakenteet kärsivät pahoin suorasta iskusta.
IDF:N LÄHTEET kertovat, että siellä on valmisteltu joukkoja ja aseita eri vaihtoehtojen varalta.
Poliittista päätöstä iskun laadusta ja laajuudesta ei ole tehty, minkä vuoksi joukot odottavat korjaillen ja viimeistellen varusteitaan, mutta kaikki on valmiina.
Israelin hallituksen odotetaan käsittelevän Gazan tilannetta viikkokokouksessaan tänään. Hallituksen edustaja Mark Regev tunnustaa, että tilanne on kestämätön. Hän otaksui, että eri mahdollisuuksia kokeillaan, ja jos yksi ei onnistu, kokeillaan toista. Hän valitti, etteivät Egyptin ponnistelut talitauon jatkumiseksi ole tuoneet tulosta, mitä Israel olisi halunnut.
Hamasin taholta kerrotaan, että järjestö haluaa korvata Egyptin välitysyritykset jonkun toisen kanssa. Egypti pahoitti mielensä Hamasin kieltäydyttyä osallistumasta Egyptin sopimiin sopimusneuvotteluihin Fatahin ja Hamasin välillä, eivätkä välit ole siitä parantuneet. Hamas puolestaan ilmoittaa menettäneensä luottamuksensa Egyptin kykyyn toimia puolueettomana välittäjänä, koska se pitää Rafahin terminaalin kiinni suurista mielenosoituksista huolimatta. Hamasin edustaja syyttää, että Egyptin huomioi vain Abbasin ja Israelin. Hän kertoi, ettei heille ole väliä, vaikka välittäjä tulisi Euroopasta tai muualta. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun syytti sekä Yhdysvaltoja että arabimaita tulitauon sabotoimisesta ja siitä, etteivät ne todella vaadi Gazan saarron purkamista ”ihmisten kärsimysten poistamiseksi”.
Egyptin edustaja Ahmed Zaki kertoi, että Egypti toimii tulitauon uusimiseksi, mutta ilmoitti samalla, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia ennen kuin sitä valvovat Abbasille uskolliset joukot. Egypti ei halua, että Hamasin poliisi valvoo sitä. (JP)
4. MUMBAIN terrori-iskun jälkeen monista maista on kyselty Israelin puolustusvoimilta ja turvallisuusjärjestöiltä sisäiseen turvallisuuteen kehiteltyä teknologiaa. Mumbain terrori-iskuissa kymmeneen eri kohteeseen kuoli yli 170 ihmistä – luvut vaihtelevat eri lähteissä –mukana kuusi israelilaista. Tiedusteluja on tullut sekä Intiasta että monista muista maista.
Yksi osoitus lisääntyneestä kiinnostuksesta oli viime viikolla USA:n Georgian osavaltion korkeatason delegaatio tutustuakseen uuteen pelastusvälineistöön jota voidaan käyttää panttivankien pelastamiseen Mumbain tapaisissa terrori-iskuissa. Välineistön on valmistanut Escape Rescue Systems. Se tarjoaa taistelu- ja pakomahdollisuudet hätätilanteissa korkeissa kerrostaloissa. Se on saanut USA:n sisäisen turvallisuusosaston hyväksymisen suositeltavana terrorinvastaisena teknologiana. Täydessä viiden osaston muodossa järjestelmä pystyy kuljettamaan 25 SWAT-henkiöä ja pelastamaan 150 ihmistä 8 minuutissa.
Georgian osavaltion vakuutus. ja turvallisuuskomissaari John Oxendine kertoo, että Atlantassa on yli 200 tornitaloa, ja niissä asuvien tai toimivien ihmisten pelastamiseksi hätätilanteessa on mietittävä vallankumouksellisia menetelmiä.
INTIA on tiettävästi päättänyt hankkia Israelista neljä EL/M-2083 ilmavalvonta tutkaa avustamaan maata USA:n 11/09/2001 tapaisia terrori-iskuja vastaan. Nämä ELTA Systemsin rakentamat tutkat asennetaan strategisiin paikkoihin ennalta varoitus-välineinä. Tämä tutka-järjestelmä on Arrow-ohjuspatteriston yhteydessä kehitetyn Green Pine tutkan yksin-kertaistettu versio. Israelin puolustusviranomaisten mukaan maan aseviennin arvo vuonna 2008 voi ylittää 4.1 miljardia USD. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaisvangit metelöivät Oferin vankilassa vastustaessaan vartioitten tuloa heidän telttoihinsa tupatarkastusta varten. Yhteenotoissa vartijoitten kanssa 7 vankia kärsi savuhäiriöistä sytytettyään kaksi telttaa tuleen. Kaksi vartijaa haavoittui myös. Mellakkaan osallistui 150 vankia. Vankilassa on yli tuhat vankia. (JP)
- Englanti antanee kehotuksen kansalaisilleen, etteivät he ostaisi maata ja kiinteistöjä ”miehitetyiltä alueilta”. Englannin ulkoministeriön odotetaan antavan virallisen tiedotteen asiasta, koska ”tällaiset hankinnat voivat vaikeuttaa rauhan ponnisteluja Länsirannalla ja Golanilla”. Israelin Englannin lähettiläs ihmettelee, josko tieto pitää paikkaansa, sillä pääministeri Olmertin Englannin vierailua pidettiin onnistuneena. Ehkäpä lähettiläs teeskentelee tietämätöntä, että Olmert itse voi olla Englannin tiukentuneen ilmoituksen takana. Olmertin päämääränä on saada vielä jotain näkyvää aikaan Länsirannalla ennen astumistaan – toivottavasti – lopullisesti kotitossuihin. Palestiinalaisten edustaja ihastelee Englannin muuttunutta asennetta, jossa se tarjoaa todellisia toimia pelkän retoriikan asemesta. (JP)
- Kello on nyt 10.48 sunnuntaiaamuna. Tähän mennessä terroristit ovat ampuneet 9 Kassam-rakettia ja muutaman kranaatin Israeliin. Ylsi kranaatti siru haavoitti työntekijää pellolla Ashkelonin lähellä. Siellä työskentelee 200 maataloustyöntekijää, mutta ei yhtään suoja huonetta. Toinen Sderotiin ammutuista raketeista osui omakotitaloon vahingoittaen sitä pahoin. Kukaan ei ollut talossa sisällä eikä siinä ole pommisuojaa. Koululaisille annettiin ohjeet pysytellä suojahuoneissa siihen saakka, kun hanukka-loma alkaa tiistaina.
(ynetnews)
- IAF:n koneet iskivät panssaroitua raketin laukaisualustaa vastaan rakettien ollessa valmiina ammuttaviksi. (INN)
- Hamas harkitsee aloittaa itsemurhaiskut uudelleen Israelissa. (haaretz)
Koska monet raporttien lukijat lienevät jo menossa joululomilleen, toivotan kaikille,
sekä lukijoille että tukijoille SIUNATTUA JOULUILOA JA RAUHAA.
Raportit ilmestyvät kuitenkin edelleen lehtien ilmestymisen myötä. Gavriel.