Friday, November 28, 2008

PERJANTAI 28.11.08
1. TERRORIHYÖKKÄYKSEN selvittely Mumbaissa jatkuu edelleen. Intian vahvasti aseistetut turvallisuusjoukot piirittävät juutalaisten omistamaa 5-kerroksista Chabad-taloa, ja aamulla erikoisjoukkoja laskettiin helikoptereista talon katolle sotilaitten suojatessa operaatiota naapuritalojen katoilta. Paikalta tulleet tiedot ovat vielä sekavia. Erään tiedon mukaan talossa olisi ollut puolenkymmentä elävää panttivankia, toisten mukaan kaikki vangit oli surmattu. Joukot etenevät talon sisällä varovaisesti huone huoneelta, koska siellä on tiettävästi vielä muutama vaarallinen terroristi. Talosta kuultiin räjähdyksiä.
ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti eilen, että Mumbaissa on yli 30 juutalaista, jotka eivät ole ilmoittaneet olinpaikastaan. Heistä ainakin kymmenkunta on voinut olla hotelleissa, joissa tulitaistelut ovat riehuneet kaiken aikaa. Taj Mahal hotelli oli vielä eilen paikoittain tulessa.
INTIAN pääministeri kertoi eilen, että ainakin osa hyökkääjistä on tullut meritse, ja että ulkomaat ovat osallisia hyökkäyksestä. Tällä lausunnolla yleensä tarkoitetaan Pakistania, joka heti hyökkäyksen alettua tuomitsi hyökkäyksen ja sanoutui siitä irti.(JP)
2. INTIAN turvallisuusviranomainen eversti Behram A Sahukar kertoi eilen, että
hyökkääjät vaativat Intiaa katkaisemaan suhteensa Yhdysvaltain, Englannin ja Israelin kanssa, mitkä ovat vahvistuneet viime vuosien aikana. Toinen päämäärä hyökkäyksellä oli Intian viranomaisen Sahukarin mukaan kiihottaa suhteita Intian suuren muslimiväestön – suuruudeltaan kolmas Indonesian ja Pakistanin jälkeen – ja hallitsevan hinduväestönosan välillä. Sahukar selitti, että suhteet Intian ja USA:n välillä ovat voimistuneet, mutta niin ovat myös Intian ja Israelin väliset suhteet. Hän painotti, ettei suhteitten vahvistuminen ole kuitenkaan tapahtunut muslimimaitten kustannuksella.
SAHUKAR ARVIOI, että hyökkäys on nähtävä osana näiden maiden kansainvälistä taistelua terroria sekä radikaalia islamia vastaan. Sahukar, joka on tunnettu terrorismin tutkimuksistaan ja asiantuntemuksestaan, katsoo, että pääkohteena hyökkäyksessä olivat USA:n ja Englannin kansalaiset. Isku Chabad-taloon oli hänen mukaansa ”opportunistinen toimi, jonka suorittivat Pakistanin radikaalielementtien kanssa yhteydessä olevat jihadiryhmät”.
SAHUKAR SELITTI, että jos terroristien tarkoituksena oli iskeä nimenomaan israelilaisiin, he olisivat hyökänneet Goaan tai Manaliin, jotka ovat israelilaisten suosimia lomanviettopaikkoja.
Hän arvioi, että hyökkäyksen takana voivat olla Intian muslimiainesten ”sleeper-solut” , joita tukivat Pakistanin radikaalit ääriainekset, mistä todisteina olivat merenrannasta löydetyt kumiveneet.
HYÖKKÄYS voi lisäksi olla yhteydessä ryhmään, jonka Omar Sheikh yhdessä Maulana Mazood Azharin kanssa muodostivat nimellä Jaish e Muhammad, joka yhdessä Laskar e Taiyyban kanssa teki useita hyökkäyksiä Intian parlamenttiin 2001 sekä Kashmirissa vuodesta 1999 lähtien, Sahukar selittää. Omar Sheikh teloitti amerikkalaisen journalistin Daniel Pearlen 2002. Intia vapautti Sheikhin ja Mazoodan muslimiradikaalien sieppaamaa 180 lentomatkustajaa vastaan 1999.
SAHUKAR sanoi, ettei hyökkäys ollut ensimmäinen ulkomaalaisia vastaan tehty. Ääriainekset pyrkivät käyttämään hyväkseen hindu- ja muslimiväestön vastakkaisuutta, josta esimerkkinä ovat hindutemppelin raunioille rakennettu Babri Masjid moskeija, jonka hinduainekset tuhosivat 1992, ja 10 vuotta myöhemmin sattunut hyökkäys, jossa muslimit polttivat 58 hindua junavaunuun Ghodrassa. Sahukar selitti, että radikaalit ovat siirtäneet iskunsa suuriin kaupunkeihin sen jälkeen, kun Kashmirin tilanne on saatu hallintaan. (JP)
3. Viimeisten tietojen mukaan taistelut Mumbain Chabad-talossa jatkuvat, mutta osa panttivangeista on päässyt pakoon. Talon johtajan rabbi Gavriel Holtzbergin ja hänen Rivka-vaimonsa kohtalo on tuntematon. Aamun kuluessa talosta kuultiin lisää räjähdyksiä. Myös hotelleista on saatu pelastettua useita panttivankeja, mutta kokonaistilanne on sielläkin avoin. Israelin turvallisuusviranomaiset toteavat, että Intian terrorismin vastaiset erikoisjoukot ovat hyvin koulutettuja, mutta ettei heillä ollut tarpeeksi tiedustelutietoja ennen hyökkäyksiään, mikä vaaransi panttivankien kohtalon.
TÄHÄN MENNESSÄ ainakin 125 ihmistä on saanut surmansa ja 327 haavoittunut Mumbain terrori-iskussa. Luvut eivät ole lopullisia taistelujen ja siivoustöiden jatkuessa. Intian poliisi kertoo, että nelisensataa ihmistä vapautettiin Taj Mahal hotellista. Oberoi hotellista vapautettiin satakunta panttivankia, osa heistä lentovirkailijoita. (JP, Debkafile)
4. ARABILIITON ulkoministerien kokouksessa Kairossa esitettiin vaatimus, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pysyy virassaan sen loputtua 09.01.09, kunnes välirikko Fatahin ja Hamasin välillä on saatu sovittua ja uudet vaalit pidettyä 2010 Gazassa ja Länsirannalla. JP:n journalisti Kh A Toameh kuvaa Kairon kokousta ”myrskyiseksi” sen keskustellessa kriisistä palestiinalaisten välillä. Lopulta saatiin aikaan päätös, jolla Abbasia kehitettiin pysyttelemään PA:n johdossa. Jos ulkoministerien päätös saikin aikaan helpotuksen huokauksen Ramallahissa, Hamasin johto Gazassa koki pettymyksen ja ilmaisi syytöksensä, ettei kokouksessa puututtu millään tavoin Gazan saartoon.
PA:N Kairon kokoukseen osallistuneet virkailijat ”rauhankeskustelijana” tunnettu Saeb Erekat ja PLO:n virkailija Yasser Abed Rabbo ilmaisivat tyytyväisyytensä päätökseen. Syyrian ulkoministeri Walid Muallem ja Rabbo joutuivat sanasotaan, joka kehittyi kahdenkeskiseksi huudoksi Muallemin esitettyä sarkastisia huomioita Fatahin saavutuksista Länsirannalla. Rabbo poltti päreensä, kun Muallem esitti toivovansa, että Hamasin edustajat kutsutaan seuraavaan arabiliiton kokoukseen. Muallem aiheutti samantapaisen kiihkeän sanailun Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheitin kanssa syytettyään tätä Egyptin epäonnistuneista välitysyrityksistä Fatahin ja Hamasin välillä. (JP)
5. YK:n ydinasioita valvovan elimen IAEA:n pääsihteeri Muhammed ElBaradei pitää ”epätietoisuuden sormea suussaan” harkitessaan, mitä tehdä Syyrian kanssa. Järjestön tutkijat kävivät hakemassa maanäytteitä Syyriasta epäillyn ydinlaitoksen raunioilta, joista ilmeni selvästi rikastetun uraanin jäänteitä. Toiseksi kaikki laitoksesta otetut kuvat osoittavat, että se muistuttaa selvästi samantapaisia rakenteita Pohjois-Koreassa. Pääsihteeri ei kuitenkaan ole vakuuttunut, että todisteet ovat riittävät. Hän myös väittää, ettei hänen johtamallaan järjestöllä ole käytettävissään laitoksesta otettuja satelliittikuvia ennen pommitusta tai heti sen jälkeen, jonka IAF:n koneitten sanotaan tehneen. Diplomaatit, jotka tuntevat asiaa, olettavat, että joko Syyria osti kaikki kohteesta ostetut satelliittikuvat pyrkiessään salaamaan laitoksen käyttötarkoituksen, tai kuvia ottaneet 7 kaupallista yritystä olivat vetäneet kaikki kuvansa pois markkinoilta. Yksi diplomaateista väittää, että ElBaradei puhuu pehmosia, muunneltua totuutta tai ei ole ajan tasalla, sillä aivan äskettäin IAEA on saanut käsiinsä satelliittikuvia, joissa kohde näkyy välittömästi pommitusten jälkeen. (JP)
SYYRIAN epäillään suunnitelleen plutoniumin valmistamista Pohjois-Korean ja Iranin opastuksella ja Iranin kustantamana Iranin ydinlaitoksia varten. Syyria tuskin on kuitenkaan lopettanut salaisia toimiaan, vaan sen epäillään hajottaneen toiminnan eri puolille maata.
6. LIBANONIN presidentti Michel Suleimanin Iranin vierailun yhteydessä maat solmivat viiden vuoden turvallisuussopimuksen, kertoo Lontoossa ilmestyvä A-Sharq Al-Awsat artikkelissaan torstaina JP:n mukaan. Suleimanin kahden päivän virallinen vierailu Iranissa päättyi tiistaina. Keskusteluissa maitten edustajien välillä keskityttiin turvallisuus- ja puolustus-kysymyksiin kuten myös kansainvälisiin ja kansallisiin molempia maita koskeviin kysymyksiin. Iran lupautui toimittamaan Libanonille puolustuksellisia aseita, joiden laadusta sovitaan erillisissä keskusteluissa, sanovat iranilaislähteet. Osapuolet sopivat keskinäisistä vierailuistaan, ja presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraillee Beirutissa lähi aikoina. Suleimanin mukana oli useitten Libanonin ministeriöitten edustajia, jotka neuvottelivat Iranin vastaavien virkailijoitten kanssa. Eräs aiempi uutinen kertoi Suleimanin esittäneen, että Iran lopettaisi Hizbullahin aseistamisen ja keskittäisi toimituksensa Libanonin armeijalle. Ilmeisesti tämä toivomus ei toteutunut. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin uusi pormestari Nis Barkat on muodostanut koaliittion ilman haredim-puolueita UTJ ja Shas. Lain mukaan Barkat voi nimittää 6 apulaispormestaria, jotka kukin saavat palkkaa 40 000 NIS/kk, lisäksi kulukorvauksia ja kuljettajan. Barkatin muodostamaan koaliittioon kuuluu 18 valtuustoedustajaa ilman palkkaa. Barkat sanoo, että hän haluaa haredi-puolueita liittoonsa, vaikka hän selviäisi ilman niitäkin. (JP)
- Poliisi sanoo pidättäneensä neljä 14-16-vuoden ikäistä nuorukaista viime yönä heti puoliyön jälkeen heidän tehdessään aukkoja Kiryat Aban kaupunkia ympäröivään panssariaitaan kaupungin ja ”rauhantalon” välillä. Poliisi pidätti myös yhden alaikäisen tytön, joka kivitti arabeja Hebronissa, mutta uutinen ei kerro, että poliisi olisi pidättänyt arabeja, jotka varmaan kivittivät takaisin.(ynet)
- Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni kutsui eilen puolueensa johtoryhmän kokoon saadakseen tukea vaatimukselleen, että pääministeri Ehud Olmert eroaisi, mikä nostaisi Livnin hänen tilalleen. Olmert on maininnut useassa yhteydessä, ettei hänellä ole aikomustakaan erota ja syyttää, että Livni tekee vaalityötään hänen hartioiltaan. Livni uskoo, että hänen mahdollisuutensa paranevat, jos hän saa pääministeri nuijan käteensä. (ynet)
- Islamilaisen järjestön pohjoinen haara aikoo järjestää mielenosoituksen sapattina. Se alkaisi Nasaretista iskulauseella ”pelasta Gaza”. (INN)
- Kevyt sade lakkaa eikä uusiudu ennen ensi viikkoa, mutta ilma on 23 astetta.

Thursday, November 27, 2008

TORSTAI 27.11.08
1. TERRORI-ISKU Mumbaissa Intiassa kymmeneen eri kohteeseen surmasi ainakin 101 ihmistä ja haavoitti 287. Nämä luvut ovat tämän hetken tietoja, mutta niillä on taipumus kasvaa tietojen tullessa eri sairaaloista ja klinikoilta. Lisäksi terroristit pitävät panttivankeinaan tällä hetkellä sikäli kuin tiedetään satoja ihmisiä. Iskuja tehtiin kaupungin poliisiasemaa vastaan, ainakin kahteen suosittuun luxushotelliin Taj Mahal ja Oberoi, sekä Chabab-keskukseen jossa osa hyökkääjistä pitää sinne majoitettuja viittä perhettä panttivankeinaan. Ruumiita löydettiin keskuksen ulkopuolelta ja sisältä kuului laukauksia. Keskuksen johtaja rabbi Gavriel Holtzberg oli vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa keskuksessa ja lienee hyökkääjien vankina. Rakennuksesta nähtiin yhden naisen lapsensa ja keskuksen kokin kanssa poistuvan, mutta heidän henkilöllisyydestään ei ollut täyttä selvyyttä.
RABBI GAVRIEL HOLTZBERG ja hänen vaimonsa Rivka lähetettiin Intiaan useita vuosia sitten Chabad-opetuskeskuksen kautta, joka välittää työntekijöitä eri puolille maailmaa.
Taistelut hyökkääjien ja Intian poliisien välillä jatkuivat torstaiaamuna Taj Mahal ja Oberoi hotellien ympärillä. Taj Mahal hotellissa ei tiettävästi ole panttivankeja, mutta osa hotellista syttyi tuleen. Oberoi hotellissa hyökkääjät pitivät 4 tai 5 panttivankia, ja sisältä kuultiin tulituksen ääniä.
12 intialaista poliisia ja terrorismin vastaisen taisteluryhmän johtaja Hemant Karkare saivat surmansa tulitaisteluissa hyökkääjien kanssa. Poliisi sanoo ampuneensa neljä hyökkääjää ja pidättäneensä yhdeksän epäiltyä.
DECCAN mujahideen niminen vähän tunnettu terroriryhmä ilmoitti uutistoimistojen web-sivuille tehneensä iskut. Silminnäkijöitten mukaan hyökkääjät olivat eteläaasialaisia puhuen hindua tai urdua, mistä heidän päätellään olevan intialaisia.
VIIMEISEN TIEDON mukaan Oberoi-hotellissa on 100 – 200 hotellivierasta ja henkilökunnan jäsentä hyökkääjien vankina sekä 10 – 12 terroristia. Poliisi suunnittelee aloittavansa operaation hyökkääjiä vastaan lähituntien aikana. Terroristit vapauttivat rabbi Holtzbegin 2-vuotiaan pojan ja hänen hoitajansa, kertovat uutislähteet. (JP, ynetnews)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailijat esittävät, että Israelin tulee aloittaa operaatiot Gazan kaistalla Hamasin kanssa tehdyn tulitauon umpeutuessa 19. joulukuuta kuudelta aamulla. He uskovat, että tämä on ainoa tapa painostaa Hamasia vapauttamaan IDF:n sotilas Gilad Shalit, jota se on pitänyt panttivankinaan heinäkuusta 2006 lähtien. Tämän ajatusmallin mukaan Hamas haluaa tulitauon päättyvän ja aloittaa täysimittaisen terrorisodan.
TOISEN AJATUSKUVION mukaan Hamas haluaa jatkaa tulitaukoa voidakseen vahvistaa otettaan Gazasta ja varmistaakseen Gazaan johtavien terminaalien avaamisen, joista varsinkin Egyptiin johtava portti Rafahissa on sille tärkeä.
KOLMANTENA kuviona esitetään mahdollisuus, että Hamas haluaa aloittaa raketti-iskut Israeliin, joita tähän saakka tulitauon kestäessä ovat tehneet pienemmät ryhmät
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak antoi Amos Giladille tehtäväksi jatkaa neuvotteluja Kairon välityksellä tulitauon jatkamiseksi Hamasin kanssa. Barak on alusta lähtien uskonut, että tulitauko antaisi mahdollisuuden Shalitin vapauttamiselle, mikä ei ole toteutunut. Tämän vuoksi puolustusministeriön virkailijat pitävät parempana aloittaa sotilaallisen painostuksen Hamasia vastaan.
BARAK antoi keskiviikkona kansainvälisen painostuksen vuoksi 60 rekka-autolle luvan viedä humanitääristä apua Gazaan, vaikka terminaalit Israelista Gazaan ovat virallisesti suljettuina. Palestiinan polttoöljyviranomainen Mahmoud Khazundar kertoi, että myös kotitalouksien kaasuvarastot alkavat tyhjentyä. Keskiviikkona Israelista toimitettiin kaasua 70 tonnia.
YK:n ja muiden avustusjärjestöjen edustajat esittivät pyynnön kansainväliselle yhteisölle 462 miljoonan USD avustuksista palestiinalaisten territorioille hätäaputoimituksia varten vuodelle 2009. Suurin osa summasta käytetään ruoka-apuun sekä käteismaksuihin. YK on suunnitellut 159 hätäapu projektia terveydenhoidon-, opetuksen-, ruoan-, veden- ja hygienian alueilla. Tämä on kuudes vuosittainen lisävarojen pyyntö satojen miljoonien lisäksi, mitkä sisältyvät budjettiin.
YK:N apulaiskomissaari Filipp Grandi YK:n hätäapujärjestöstä valittaa, etteivät vuosittain budjetin lisäksi myönnetyt varat tunnu millään tavoin autettavien ihmisten elämän edistämisessä. Hänen mielestään näistä lisävaroista tulisi luopua ja keskittyä pitkän-tähtäyksen suunnitteluun ja operaatioitten toteuttamiseen. Viime vuonna pyydettiin samansuuruinen summa, josta saatiin 70 %. Kuwait ja Euroopan maat olivat suurimmat avustusten antajat, mutta ensi vuosi voi olla vaikea maailman talouskriisin vuoksi. (JP)
3. ISRAELIN korkea-arvoinen diplomaatti valittaa, että YK tarkoituksellisesti vähättelee Hizbullahin aseistautumista Libanonissa voidakseen pitää näennäisen rauhan maassa.
Hän syytti, että YK tahallaan ummistaa silmänsä Hizbullahin sotilaallisesta varustautumisesta ja toiminnasta Litanijoen eteläpuolella, vaikka Hizbullah itsekin myöntää sen. Viimeinen näytös esitettiin pari päivää sitten, jolloin Hizbullah piti suuren ”sotilaallisen” paraatin Libanonin eteläosassa, mikä varmaan ei jäänyt YK:n joukoilta huomaamatta. Tämä kaikki vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka kieltää sellaiset toimet. Julkilausuman mukaan kaikki yksityiset sotilaalliset yksiköt Libanonissa on riisuttava aseista, aseitten kuljettaminen niille on kielletty. Se vaatii Libanonin hallitusta varmistamaan, ettei aseita salakuljeta rajojen yli. Se myös kehottaa Israelia ja Libanonia kunnioittamaan tulitaukoa sekä YK:n vahvistamaa rajalinjaa Israelin ja Libanonin välillä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon tunnustaa, että Israel tekee toistuvia valituksia aseitten salakuljetuksista, mutta ettei YK:lla ole mahdollisuutta verifioida valituksia, vaikka toisaalta hän tunnustaa Libanonin rajan Syyrian kanssa olevan kaikkea muuta kuin tiivis. YK:n lähettämät tarkkailijat olivat huomioineet, että raja on yhtä reikäinen kuin ennenkin.
BAN Ki-Moon kehotti lausunnossaan lopettamaan kaiken aseitten salakuljetuksen Syyriasta Libanoniin mainiten erityisesti Hizbullahin, mutta samalla hän vaati, että Israel välittömästi lopettaa lentokoneittensa ylilennot Libanonin alueella. Hän vaati myös, että Israel antaa YK:lle raportin rypälepommien käyttämisestä Libanonissa 2006 sodassa.
BAN KI-MOON kiitteli Michal Suleimanin valintaa Libanonin presidentiksi, minkä hän katsoi suuresti vakauttaneen maan poliittista tilannetta. Hän vaati lopullista tulitaukoa Israelin ja Libanonin välille. Ban Ki-Moon kertoi olevansa huolestunut Israelin ja Hizbullahin välisistä uhkauksista, varsinkin, kun ne kohdistuvat siviileihin, ja kehotti lopettamaan sanailun. Hän kiitteli diplomaattisuhteitten solmimista Libanonin ja Syyrian välille. (JP)
4. OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz ilmoitti eilen keskiviikkona pääministeri Olmertin asianajajalle, että hän harkitsee syytteen nostamista Olmertia vastaan hänen kaksin- tai kolminkertaisista laskutuksistaan ulkomaan matkoistaan matkatoimisto Rishon Tours välityksellä. Matkatoimisto piti Olmertille yksityistiliä, jonne eri tahoilta tulleet suoritukset ohjattiin niiltä osin, kuin ne ylittivät matkan todelliset kustannukset. Olmert käytti tätä yksityistiliä perheensä ja omien yksityismatkojensa rahoittamiseen. Tälle tilille oli kertynyt tutkijoitten mukaan varoja 85 000 USD enemmän, kuin mitä hänen virallisten matkojensa kustannuksensa edellyttivät. Olmert laskutti laittomasti ainakin seuraavia järjestöjä: Akim, Israel Bonds, Yad Vashem, Shimon Wiesenthal Center, March of Life, Sotilaitten Terveys-järjestö, Keren Hayesod, World Jewish Center sekä ORT.
Olmertin tehdessä puhujamatkoja ulkomaille, hän laskutti jokaista järjestöä, joissa hän puhui saman matkan aikana, erikseen täydet matkakulut. Joskus hänellä oli muita henkilöitä mukanaan, ja hän laskutti samalla tavoin jokaisesta seuralaisestaan erikseen.
OLMERTIN kansliapäällikkö Shula Zaken ja muut virkailijat kertoivat matkajärjestelyjä hoitaessaan järjestöille, että niiden tulee maksaa matkakulut täysimääräisesti. Joissakin tapauksissa laskutukset olivat huomattavasti suuremmat kuin todelliset kulut, ja toisinaan laskun mukaan liitettiin tekaistut matkaohjelmat. (JP)
5. OLMERTIN syytösuhka perustuu yhteen poliisin tutkimaan rikokseen, mutta hänellä on useita muita poliisitutkimuksia, jotka ovat vielä kesken. Yksi niistä on ns. Talanskyn tapaus, jossa tämä Amerikan juutalainen liikemies kertoi avoimesti antaneensa Olmertille suuria rahasummia, koska ”hän lähes jumaloi Olmertia todellisena Israelin johtajana”. Tämä yhteys meni niin pitkälle, ettei Olmert enää odottanut Talanskyn omaehtoisia suorituksia, vaan esitti tälle vaatimuksen summasta, jonka hän tarvitsi, usein yksityisiin lomamatkoihin perheensä kanssa. Olmert vaati aina parhainta palvelua, karvalakkihotellit eivät kelvanneet. Hotellin piti olla viiden tähden ja siinä tuli olla uima-allas ja jumppasali häntä varten. Talaskyn tapaus odottaa, että hän voisi tulla Israeliin todistamaan puolestaan, mutta hän pelkää puhuvansa jotain sellaista, josta häntä voidaan syyttää USA:ssa.
OLMERTIN syytelistalla ovat ainakin väärien suoritusten vastaanottaminen kyseenalaisissa olosuhteissa, petos ja luottamuksen rikkominen, yhtiödokumenttien väärentäminen sekä veronkierto. Seuraavana ohjelmassa on Olmertin kuuleminen oikeudessa, jossa hänellä on oikeus tutustua poliisin keräämään syyteaineistoon. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Libyassa varustettu alus Israelin julistaman Gazan saarron murtamiseksi on matkalla Gazan rannikolle. (JP)
- Likudilla on 158 Knessetin ehdokasta kilpailemassa vaalipaikasta, Kadimalla 77, Labourilla 43, Meretzillä 22. Ehdokkaat valitaan: Labour 02.12.; Likud 08.12.; Meretz 14.12.; Kadima 17.12.. Likudin puheenjohtaja Netanyahu särkee pahoin puolueensa yhtenäisyyttä hyökkäämällä Feigliniä vastaan, joka vaatii puhdasta vaalityötä ja hallintoa, ja jota hän syyttää äärioikeistolaiseksi.
- Iran väittää, että sillä on nyt 5000 sentrifugia käytössään. Iran kokeili äskettäin kolmivaiheisen ohjuksen, jonka uskotaan soveltuvan ydinpommin kuljettamiseen. Ulkoministeri Rice vähättelee Iranin saavutuksia ja toteaa, että USA on edelleen alueen suurvalta eikä pelkää Iranin ohjusuhkaa. Sekä Israel että Euroopan maat sen sijaan ovat syvästi huolestuneita.(JP)

Wednesday, November 26, 2008

KESKIVIIKKO 26.11.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhoaa USA:ssa, että rauhansopimus palestiinalaisten kanssa on mahdollista solmia pian. ”Periaatteessa ei ole mitään, mikä estäisi meitä saavuttamasta sopimusta keskeisissä kysymyksissä lähitulevaisuudessa”, kertoi Olmert israelilaisille journalisteille. ”Uskon sen olevan mahdollista, uskon ajan olevan kypsän. Julkilausuma on tarpeen ja olen valmis sen antamaan. Toivon että myös vastapuoli on.”
OLMERT myös selvensi huhuja, joiden mukaan Bush olisi varoittanut Israelia iskemään Gazassa tai Iranissa, koska ne niiden mukaan vahingoittaisivat USA:n asemaa Irakissa ja Afganistanissa, ja Lähi Idässä yleensä.
”En muista, että kukaan hallituksessa, mukaan lukien viimeiset kaksi päivää, olisi opastanut minua tai ketään virallista edustajaani, pidättymään toimista, jotka katsomme välttämättömiksi Israelin keskeisiin turvallistarpeisiin, mukaan lukien Iran,” Olmert selvitti vastauksena JP:n edustajan esittämään kysymykseen. Olmert kiitteli Bushin avoimuutta, suoruutta ja henkilökohtaisuutta, että ”he voivat sanoa hänelle mitä he tuntevat, ja he myös tekevät, eikä tämä ollut yksi niistä asioista, joita he sanoivat”. (JP)
2. OLMERT kertoi journalisteille keskusteltuaan George Bushin, Dick Cheneyn,
Gondoleezza Ricen ja muitten USA:n johtohenkilöitten kanssa näin: ”Meidän kesken on olemassa syvä, perustavaa laatua oleva yhteisymmärrys Iranin aiheuttamasta uhasta ja tarpeesta toimia tähän uhan poistamiseksi”. Yleisesti spekuloidaan, että Israelin tulee iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan ennen Bushin virkakauden loppumista 20. tammikuuta 2009.
JP mainitsee artikkelissaan, että myös Time-lehti kertoi USA:n johdon varoittaneen Israelia pidättymään suuroperaatiosta Gazan kaistalle uudistuneesta rakettitulesta huolimatta, ”ettei se häiritsisi rauhankeskusteluja”.
PALESTIINALAISISTA Olmert kertoi, ettei hän suosittele eikä halua julkistaa väliaikaista ”tilanneraporttia”, sillä hän keskittyy mahdollisuuteen lopullisen sopimuksen saavuttamiseksi uudistuneen väkivallan asemesta. Siksi Olmert sanoi, ettei tule olemaan mitään kirjoitettua periaatteiden julistusta tai muita dokumentteja, joissa selvitettäisiin kohdista, joissa on saavutettu yhteisymmärrys tähän mennessä USA:n uutta hallitusta varten, sillä tarkoitus on saavuttaa kaiken kattava sopimus. ”Ei tarvita kuukausia päätöksen tekemiseen”, hän totesi viitaten kahden vuoden tiiviisiin neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. (JP)
3. PRESIDENTTI Bush käsitteli rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa yksityis-illallisilla Olmertin kanssa maanantai-iltana. ”Uskomme vahvasti, että Israel hyötyy Palestiinan valtion perustamisesta, demokratiasta rajojensa takana, joka työskentelee rauhan hyväksi”, kertoi Bush istuessaan Olmertin kanssa Valkoisen Talon ellipsinmuotoisessa (oval office) toimistossa. ”Tämä näky elää edelleen sinun ansiostasi”, Bush kehui Olmertille. Molemmat johtajat osoittivat kiitoksiaan toisilleen, joista Olmert muisti varsinkin Irakin aiheuttaman uhan, minkä Bush poisti tuhoamalla Saddam Husseinin hallituksen.
ULKOMINISTERI Rice oli aiemmin keskusteltuaan Olmertin kanssa todennut, ettei Bushin näky kahdesta valtiosta, jotka ”asuisivat rauhassa ja turvallisina rinnakkain”, toteutunut Bushin näyn mukaisesti kuluvan vuoden loppuun mennessä.
USA:n ulkoministeriön apulaisedustaja Robert Woods kertoi, että tiistain keskusteluissa kosketeltiin monia asioita. Olmert keskusteli viimeiseksi vielä kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Stephen Hadleyn ja Gondoleezza Ricen kanssa. Taloudelliset näkymät olivat myös vahvasti esillä keskusteluissa. Olmert oletti, että taloudellisesta kriisistä huolimatta hän ei uskonut, että ne häiritsisivät 30 miljardin sotilasapua USA:sta seuraavan vuosikymmenen aikana. Hän painotti, että ”Amerikka on varakas, voimakas ja vilpitön, eikä kukaan ole edes vihjannut, että siitä tulisi keskustella”.
OLMERT sanoi, ettei keskusteluissa kosketeltu USA:n aikomusta avata alhaisen tason yhteydet Iranin kanssa, ja Olmert vakuutti, että asia on USA:n sisäinen eikä koske Israelia. Hän sanoi Israelin odottavan, mitä uusi presidentti Obama on suunnitellut, mutta muistutti, että myös Obama kertoi, ettei hän hyväksy ydinasein varustettua Irania. Olmert ei ollut yhteydessä Obaman kanssa vierailunsa aikana. Obama on useissa yhteyksissä painottanut Palestiinan valtion perustamisen kiireellisyyttä, eikä odottavansa toimikautensa loppupuolelle Bushin tapaan ratkaisun löytämiseksi. (JP)
3. YK:N YLEISKOKOUKSEN presidentti Miguel D´estoto Brockmann vaatii ”konkreettisia
toimia Israelia vastaan sen tavan vuoksi, millä se kohtelee palestiinalaisia”. Hän vaati, että kansainvälisen yhteisön tilisi harkita pakotteita Israelia vastaan kuten ”boikotteja, syrjintää ja sanktioita, samaan tapaan kuin miten Etelä Afrikkaa kohdeltiin kaksi vuosikymmentä sitten”. Presidentti Brockmann vakuutti ”rakastavansa” Israelia, mutta ei hyväksy sen harjoittamaa politiikkaa. Hän sanoi tämän haastattelussa viime kuussa ja toisti sen puheessaan tiistaina.
Hän selitti, ”ettei holokaust ja muut juutalaisten historiansa aikana tapahtuneet kärsimykset anna heille oikeutta sortaa toisia, varsinkaan niitä, joilla historiallisesti on näin syvät ja esimerkilliset suhteet juutalaisen kansan kanssa.” Hän muistutti kärkevästi, että huolimatta USA:n tai YK:n turvallisuusneuvoston antamasta suojakilvestä, mikään ei ole verukkeena sille, ettei Palestiinan valtiota ole muodostettu.” Hän piti tätä keskeisenä tosiasiana, mikä kalvaa YK:n uskottavuutta ja suuresti heikentää sen imagoa ja arvovaltaa. Hän ei maininnut sanallakaan palestiinalaisten jatkuvia raketti-iskuja Gazasta Israeliin, kuin ei niitäkään kivityksiä ja tulituksia, joita palestiinalaiset kohdistavat israelilaisia vastaan Juudeassa ja Samariassa, tai siviilien ja sotilaitten sieppaamisia.
”Israelin politiikka palestiinalaisten territorioissa näyttää samanlaiselta kuin edellisen aikakauden apartheid toisella mantereella, ja uskoakseni on tärkeää, että YK käyttää tätä termiä. Ei pidä pelätä kutsua sitä nimellä, mitä se on,” Brockmann hehkutti YK:n yleiskokouksen alkajaisiksi, jonka aikana keskityttiin kahden päivän ajaksi solidaarisuuden osoittamiseksi palestiinalaisille, mikä alkoi marraskuun 29. päivänä 1947 YK:n yleiskokouksen hyväksyessä päätöslauselman no 181 Palestiinan maan jakamisesta. Näiden kahden päivän aikana arabikansat esittivät suuttumuksensa ja kärsimättömyytensä, etteivät Israel ja PA olleet pystyneet saavuttamaan rauhansopimusta Palestiinan valtion perustamiseksi. Vain pari viikkoa aiemmin Saudi Arabian, Jordanian ja muitten arabimaitten johtajat esittivät optimisminsa käynnissä olevien neuvottelujen etenemisestä.
ISRAELIN YK:n lähettiläs professori Gabriela Shalev aikoo laatia kirjelmän YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille, jossa hän kritisoi yleiskokouksen presidentin lausuntoa ja sanavalintoja.
”Samaistamalla, tehdessään apartheidin ja Israelin harjoittamat toimet territorioissa saman-arvoisiksi on jotain, mitä emme voi hyväksyä”, Shalev kertoi JP:lle. ”Vain kaksi viikkoa sitten oli puhetta rauhasta maltillisten johtaessa keskustelua, ja nyt käytetään samoja vanhoja fraaseja.” Shalev piti puheen yleiskokouksessa aiemmin, ja siinä hän kyseli, onko tarkoitus jatkaa Israelin solvaamista edellisten vuosien tapaan. ”Onko tarkoituksena omaksua päätös-lauselmia, jotka ovat merkityksettömiä parhaimmillaan ja vahingollisia pahimmillaan?” hän heitti haasteita yleiskokouksen osanottajille.
Aiemmin päivällä Brockmann oli vaatinut, että Israel avaa Gazan terminaalit hätäapu-liikenteelle, vain myöhästyäkseen, sillä ne oli jo avattu aamulla.
YLEISKOKOUKSESSA Mahmoud Abbasin edustaja luki Abbasin laatiman kirjeen, jossa tämä syytti, että Israel tarkoituksellisesti häiritsee rauhanprosessia. Abbas vaati kirjeessään vakuutta heidän maansa palauttamiseksi ja pakolaisten oikeuksia sekä mahdollisuutta jatkuvan ja elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamiseksi. ”Me tarkoitamme oikeudenmukaista ja kestävää sopimusta, joka lopettaa väkivallan alueella lopullisesti; ei väliaikaista sopimusta, mikä muodostaa hedelmällisen maaperän konfliktille, joka on entistä kiivaampi ja kuolettavampi ja voisi levitä alueella.”
ETELÄ AFRIKAN edustaja otti puheessaan myös esille apartheidin, mihin hän vertasi tilannetta Länsirannalla ja Gazassa. Etelä Afrikan presidentti Kgalema Motlanthes tiistaina osoitti maansa presidenttinä tukevansa ”Cape Argus” sanomalehdessä Cape Townissa julkistettua vetoomusta, jossa protestoitiin ”Israelin harjoittamaa Palestiinan kansan kolonialistista kohtelua”. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi murskasi kansainvälisen huumeliigan ja takavarikoi siltä kokaiinia 2 miljardin NIS arvosta. Takavarikoinnit tehtiin useissa maissa. (JP)
- Taloudellinen kriisi voi Israelissa köyhdyttää 100 000 – 150 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolelle, varoittaa sosiaaliministeriö. (JP)
- Puolueet Israelissa etsivät tapoja, joilla kansalaisia saataisiin haravoitua äänestäjiksi. Varsinkin entisen NL:n alueelta tulevia kosiskellaan, sillä heidän poliittinen sidonnaisuutensa ei ole vielä vakiintunut, ja heidän potentiaalinen määränsä vastaa 20 kansanedustajapaikkaa. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei ylistää Libanonin kakkossotaa ”historiallisena voittona Israelista”. Hän hehkutti, että 60 vuoden aikana yksikään arabimaa ei pystynyt poistamaan tätä myyttiä, minkä Libanonin kansa yksinään saavutti. Hän piti Libanonia mallimaana muslimikansoille sen vastarinnan vuoksi Israelin hyökkäävää politiikkaa vastaan. Hän myös sanoi kannattavansa niitä muslimi-maita, joissa pakolaiset asuvat, kieltäytymään hyväksymästä heitä kansalaisikseen, sillä ”aivan varmasti he tulevat palaamaan kotimaahansa”. (JP)
- Palestiinalaiset esittivät korkeimmalle oikeudelle, että se palauttaisi heidän maansa Amonassa ja vaatisi juutalaisten karkottamista sieltä. (JP)
- 2000 tonnin laiva Libyasta on matkalla Gazaan täynnä ruokatarpeita ja muita tarvikkeita testatakseen Israelin merisaarron pitävyyttä. Viime viikolla Jordanian muslimiveljeskunta uhkasi aloittaa samanlaiset Israelin itsenäisyyden testaukset. (INN)
- Viimeisen gallupin mukaan Likud saa 37 edustajaa, Kadima 25, Shas 11, arabit 9, Israel Beiteinu 8, UTJ 8, Meretz 8, Labour 7, Jewish Home (NU+NRP) 4, vihreät 3. (INN)

Tuesday, November 25, 2008

TIISTAI 25.11.08
1. HIZBULLAH katsoo, ettei se voi itse iskeä Israeliin kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia. Tämä siksi, että Israel on uhannut iskeä vapaasti valitsemiinsa kohteisiin Libanonissa, koska ”Hizbullah on osa libanonilaista yhteiskuntaa ja sanoo taistelevansa sen laillisena puolustajana ja edustajana”. Viimeksi Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri puolusti Hizbullahin ja PLO:n oikeutta pitää aseensa eikä suostua luovuttamaan niitä hallitukselle, kuten entinen presidentti Amine Gemayel vaatii.
HIZBULLAH EI kuitenkaan ole haudannut sotakirvestään, vaan se lainaa sitä sopivaa maksua vastaan eri terrorijärjestöille, ennen kaikkea Gazassa toimiville Hamasille, Islamic Jihadille ja al-Aksan Marttyyreille, joita se kehottaa ja houkuttaa kostamaan Israelille sen puolesta.
Hizbullah syyttää, että Mughniyehin murhasi Israelin Mossadin agentit, joka kieltää millään tavoin osallistuneensa salamurhaan helmikuun 12. päivänä Damaskoksessa.
ISRAELIN puolustusministeriön antamien tietojen mukaan Hizbullah on antanut suuria rahasummia Israelia vastaan taisteleville ryhmille kostoiskun suorittamista varten, mutta nämä eivät ole saaneet mitään aikaan. Ministeriön mukaan tämä on aiheuttanut jännitystä niiden ja Hizbullahin välille, joka alkaa käydä kärsimättömäksi.
ISRAEL on ottanut Hizbullahin uhkaukset todesta ja lisännyt ulkomailla sijaitsevien laitostensa ja instituutioittensa vartiointia, ja kehottanut sekä kotimaassa olevia että ulkomaille matkustavia varovaisuuteen mahdollista siviilien tai sotilaitten sieppauksia varten.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi maanantaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain-valiokunnassa, että Hizbullah on suuresti lisännyt iskukykyään siitä, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa kesällä 2006. Hizbullahille arvioitiin silloin olevan 14 000 rakettia ja ohjusta, nyt Barak arvioi, että sillä on 42 000 rakettia ja ohjusta, joista jotkut yltävät Beershebaan ja Dimonaan, jossa sijaitsee Israelin ydintutkimuslaitos. (JP, INN)
2. ISRAELIN vapauttama neljään elinkautiseen tuomittu libanonilainen terroristi Samir Kuntar vierailee Syyriassa presidentti Assadin suojeluksessa. Hän puhui druusikylässä Syyriassa järjestetyssä tilaisuudessa ns. ”Huutokukkulalla” lähellä Israelin rajaa, josta Syyriassa asuvat druusit huutelevat tervehdyksiä Israelin puolella asuville sukulaisilleen.
KUNTAR JOHTI terroriryhmää, joka 1979 rantautui kumiveneellä Nahariyan hiekkarannalle. Ryhmä tunkeutui yhteen asuntoon, josta he veivät 31-vuotiaan Danny Haranin ja tämän 4-vuotiaan tytön Einatin rannalle surmaten heidät siellä kylmäverisesti, tytön joko kiväärinperällä tai kallioon iskemällä. Lisäksi he ampuivat paikalle tulleen poliisin Eliyahu Shaharin. Perheen äiti oli mennyt piiloon 2-vuotiaan Yaelin kanssa, jonka tämä kauhuissaan tukahdutti pyrkiessään estää tätä itkemästä.
SAMIR KUNTAR vapautettiin heinäkuussa vankienvaihdossa Hizbullahin kanssa IDF:n sotilaita Eldad Regev ja Ehud Goldwasser vastaan, jotka Hizbullah sieppasi kommandoiskulla Libanonin rajan yli Israelin puolelle ennen Libanonin kakkossotaa 2006. Hizbullah antoi ymmärtää neuvottelujen aikana, että sotilaat olivat elossa, mikä ei pitänyt paikkaansa. Heidän maatuneista ruumiistaan ei voinut päätellä, olivatko he kuolleet pommi-iskussa heidän maastoautoaan vastaan vai myöhemmin haavoihinsa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kunnioitti tätä lasten murhaajaa Syyrian korkeimmalla kunniamerkillä Syrian Order of Merit vietettyään lähes 3 vuosikymmentä Israelin vankilassa.
Kuntar sanoi puheessaan druusikylässä, että ”pian Syyrian lippu liehuu Golanin kukkuloilla”. Hänen puheensa välitettiin kovaäänisten välityksellä Israelin puolella rajaa kerääntyneille druuseille, joille Kuntar lupasi rajan pian poistuvan heidän väliltään. (JP)
3. ISRAELIN VALTION edustajat ilmoittivat korkeimmalle oikeudelle, ettei kiistanalaista ns. Migronin kukkulan pientä siirtokuntaa poisteta vielä muutamaan vuoteen, sillä hallitus haluaa ensin suunnitella heidän uuden asuinpaikkansa Adamin kylässä ja sen jälkeen rakentaa heidän uudet asuintalonsa, kertovat Dan Izenberg ja Tovah Lazaroff JP:n artikkelissaan. Valtion edustaja asianajaja Aner Hellman pyytää vastineessaan oikeudelle neljän kuukauden aikaa, jonka kuluessa valtio suunnittelee toimenpiteensä ja raportoi niistä oikeudelle. Juudean, Samarian ja Gazan juutalaissiirtokuntien neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo, että neuvosto on periaatteessa hyväksynyt esityksen muuttaa Migronissa asuvat 46 perhettä Adamiin, jossa asuu nyt n. 3 500 juutalaista. Molemmat siirtokunnat sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Jerusalemin keskusta pohjoiseen.
MIGRONIN ASUKKAAT vastustavat siirtokuntansa tuhoamista, sillä he sanovat sen olevan sekä vastoin heidän omistusoikeuttaan että alueen historiallisia ja raamatullisia perinteitä, joiden mukaan alue on osa Israelille luvattua maata. He selittävät, että nämä historialliset ja raamatulliset tosiasiat ajoittuvat tuhansia vuosia korkeimman oikeuden päätöksiä aiemmiksi, ja että nämä tosiasiat ovat vahvempia kuin mitkään oikeuden päätökset. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Omert esitti kritiikkiä länsimaille siitä, että ne ovat alkaneet pehmetä suhteessaan Hamasin Gazan hallintoon. Todisteena tästä hän kertoi nauttiessaan aamiaista ulkoministeri Ricen ja neuvonantaja Stephen Hadleyn kanssa, että Euroopan parlamentin jäsenet ovat kutsuneet palestiinalaisten mukana myös Hamasin edustajia Brysseliin, ja useita europarlamentin jäseniä on osallistunut laittomiin laivamatkoihin Kyproksesta Gazaan ”murtaakseen Israelin julistaman Gazan saarron”, kuten he puolustelevat matkojaan. Olmertin ja amerikkalaisten aamiaiskeskustelut tapahtuivat yksityisinä eikä niistä annettu julkilausumaa, koska niiden tarkoituksena oli valmistella keskusteluja Bushin kanssa, jossa myös Rice on mukana.
ULKOMINISTERI Rice valitti, ettei sopimusta palestiinalaisten kanssa saatu aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta hän uskoi silti keskustelujen jatkuvan ilman katkoja USA:n seuraavan hallituksen aikana. Obama on kertonut tukevansa kahden valtion periaatetta, ja luvannut ottaa asian esille kiireellisenä saatuaan vallankahvan käsiinsä. Obaman edustaja kävi vaali-kamppailun aikana tapaamassa Hamasin edustajaa Gazasta ja joutui eroamaan ryhmästä, ettei tämä episodi häiritsisi Obaman kampanjaa.
USA:n edustajat eivät usko vaikka sitä toivovatkin, että on mahdollista jos edes tarpeen laatia kirjallista muistiota sovituista asioista neuvotteluissa Israelin ja PA:n tiimien välillä. He pitävät parempana tiedottaa keskusteluista USA:n uudelle johdolle suusanallisesti. Sekä Israelin että varsinkin PA:n neuvottelijat ja Abbas vastustavat väliaikaisen tilanneraportin laatimista. (JP)
5. BUSHIN HALLITUKSEN jäsenet ovat Time-lehden artikkelin mukaan varoittaneet Olmertia iskuista enempää Hamasia vastaan Gazassa kuin Iranin ydinlaitoksiin. Lehden tietojen mukaan Bush kehotti Jordanian kuningas Abdullah II:sta vaatimaan, että Hamas pidättää raketti-iskujaan Israeliin estääkseen Israelin vastaiskut. INN:n asiasta kertovan uutisen mukaan Bush teroitti Olmertille, että jos Israel iskee kumpaan tahansa kohteeseen, se kyseenalaistaa USA:n suunnitelmat kahdesta valtiosta sekä aiheuttaa suuria muutoksia USA:n politiikalle Irakissa ja Afganistanissa. USA on irrottautumassa Irakista, mutta Afganistanin tilanne on tarkkailijoitten mukaan kehittymässä huonoon suuntaan. Bush ei haluaisi jättää seuraajalleen perinnöksi avointa kriisiä ensimmäisenä tehtävänään. Lisäksi isku Iraniin olisi vastoin USA:n tavoitetta ratkaista Iranin ydinaseongelma pakotteiden avulla.
OLMERT JA BARAK tekivät viime viikolla salaisen vierailun Jordaniaan, jossa Abdullah II selosti heille käymiään keskusteluja Bushin kanssa ja Hamasin lupausta hillitä rakettitultaan. Israelin johtajien kerrotaan kuunnelleen Abdullahin vetoomuksia lupautumatta mihinkään, koska yleinen mielipide Israelissa alkaa olla katkeamispisteessä puolustusministerin näennäisen saamattomuuden ellei peräti pelkuruuden vuoksi.
Egyptin muslimiveljeskunnan 1000 jäsentä osoitti mieltään Gazan kaistan saartoa vastaan ja uhkasi lähettää aluksiaan murtamaan Gazan alueen merisaartoa.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni lausui omana mielipiteenään, ”ettei Israel näe tarvetta tehdä suuren luokan sotilasoperaatiota Gazaan niin kauan, kuin rakettituli sieltä pysyy siedettävissä rajoissa eikä aiheuta suuria omaisuus- tai ihmisvahinkoja”. Tämä on omituinen lausunto naiselta, joka pyrkii Israelin pääministeriksi, sillä se antaa Gazan terrorijärjestöille avoimen valtakirjan jatkaa rakettiensa laukomista, ”jos se pysyy siedettävissä rajoissa”. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin pankki alensi peruskorkoaan, se on nyt 2.5 %.
- Israelin juutalaisia, joita JP kutsuu ”aktivisteiksi”, virtaa Hebroniin ns. Rauhantaloon voidakseen estää asukkaitten karkotukset talosta. Ainakin 49 kansanedustajaa esitti vetoomuksen, että karkotuksista luovutaan. (JP)
- Ulkomaiset journalistit ovat vedonneet korkeimpaan oikeuteen saadakseen luvan matkustaa Gazan kaistalle. IDF on pitänyt portteja kiinni toistuvan rakettitulen vuoksi. (JP)
- Vaalikamppailussaan Likudin kasvavaa mahtia vastaan Livni on aloittanut hyökkäykset Shasia vastaan. Viimeksi hän sanoi, ettei hänen hallituksensa tulisi antamaan opetusministeriötä Shasille, jota se havittelee. Toiseksi Livni uhoaa, ettei hän myy Israelia haredi-väelle, jonka edustajat heittävät kiven takaisin todeten, ettei se ole tarpeenkaan, koska Livni myy Israelin palestiinalaisille. Poliittiset tarkkailijat ovat huomioineet, että Livnin tyyli on saanut vinkkejä neuvonantajilta, että hänen tulee esiintyä vaikuttavammin.(JP)
- Texasin oikeus havaitsi, että Holyland Foundation USA:ssa syyllistyi Hamasin rahoittamiseen. Sen edustajat aikovat valittaa tuomiosta. (INN)
- Yli 55 % Sderotin asukkaista on kärsinyt suoraa tai epäsuoraa vahinkoa jatkuvasta rakettitulesta Gazasta. (INN)
- Iranin vallankumouskaartin komentaja Mohammad Ali Jaafari sanoo, että Iran on murskannut toisen Mossadin vakoilijaverkoston. (Debkafile)
- 72 % israelilaisista pitää maata hyvin korruptoituneena. 92 % katsoi, että julkisten varojen varastaminen on pahin rikos; saman verran syytti virkailijoita rahan vaatimisesta palveluista. Hallituksen virastot olivat eniten korruptoituneita 46 %:n mielestä; Knesset 44 %; alueneuvostot 37 %; media 30 %; poliisi 29 %; työväenammattiliitto Histadrut 27 %, puolueet 69 %. Armeijaa vain 11 % piti korruptoituneena; pankkeja 20 %. Gallupin teki Maagar Mochot marraskuussa haastatellen 543 aikuista hepreaksi, venäjäksi ja arabiaksi. (ynetnews)
Lämpötilat, Jsm: Ti: 15-20; Ke: 15-21; To: 17-22; Pe: 12-21, loppuviikosta puolipilvistä.

Monday, November 24, 2008

MAANANTAI 24.11.08
1. IDF SALLII PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen Betlehemiin joulun pyhien ajaksi. Nämä USA:n Jordaniassa ja Jerikossa kouluttamat ja aseistamat joukot valvovat lakia ja oikeutta Nablusissa, Jeninissä ja Hebronissa. Heidän osuutensa rajoittuu kuitenkin vain päiväaikaan tapahtuvaan valvontaan, yöllä kaupunkeja valvovat IDF:n sotilaat, joiden pääasiallinen tehtävä on terrorismin kitkeminen ja terroristien pidättäminen. IDF tulee pidättämään itsellään todellisen vastuun turvallisuudesta myös Betlehemissä.
PA:N turvallisuusjoukot sijoitetaan Betlehemiin ennen joulunpyhiä, mutta kuinka kauan he siellä viipyvät, lienee vielä sopimatta. Oikeisto kritisoi IDF:n päätöstä rajusti.
TÄMÄ JÄRJESTETLY Betlehemissä katsotaan uudeksi Olmertin yritykseksi tukea Mahmoud Abbasin asemaa Juudeassa ja Samariassa ja osoittaa hänelle myötätuntoa, jolle hän ei näytä saavan minkäänlaista vastakaikua. Päinvastoin Abbas käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen solvatakseen Israelia ja halventaakseen sitä maailman silmissä. (INN)
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa Hamasia selvittämään erimielisyydet Fatahin kanssa tai hän määrää pidettäviksi ennenaikaiset vaalit. Säännön mukaan PA:n seuraavat vaalit ovat 2010, ja saman säännön mukaan myös PA:n puheenjohtajan vaalit pidetään samaan aikaan. Tällä perusteella Abbas uskottelee, että hänen virkakautensa puheenjohtajana ei täyty tammikuun 9. 2009, vaan hän voi jatkaa virkapaikallaan vielä vuoden seuraaviin vaaleihin saakka.
SAADAKSEEN TUKEA väitteilleen Abbas kutsui PLO:n keskusneuvoston kokoon eilen Ramallahiin, jossa hän esitteli suunnitelmiaan ja lähetti taisteluhaasteen Hamasille joko suostua sopimaan erimielisyydet keskusteluissa tai valmistautua ennenaikaisiin vaaleihin.
Sekä Hamas että monet muut palestiinalaisryhmät kuten Islamic Jihad tuomitsevat Abbasin uhkaukset katteettomina. Hamasin edustaja Abu Marzuk totesi, että määrätköön Abbas sitten ennenaikaiset vaalit, mutta Hamas nimittää varapuheenjohtajan Abbasin tilalle. ”Silloin meillä on kaksi palestiinalaista presidenttiä, yksi Gazassa ja yksi Länsirannalla”, hän totesi.
Hamasin edustaja Mahmoud Zahar totesi Gazassa, ettei Abbasilla ole oikeutta määrätä uusia vaaleja tai jatkaa yksipuolisesti virkakauttaan. Hän myös vähätteli PLO:n keskusneuvoston mahdollista tukea Abbasin uhkauksille todeten, ettei myös PLO on menettänyt uskottavuutensa. Zaharin ja Marzukin kantaa tukee Hamasin edustaja Gazassa Fawzi Farhoum, joka pitää ennenaikaisia vaaleja perustuslain vastaisina.
ABBASIN kauden jatkumista vuodella oli tarkoitus käsitellä Kairon yhtenäisyysneuvotteluissa, mutta Hamas kieltäytyi osallistumasta, koska se katsoi Abbasin kauden jatkumisen tulleen esityslistalle Hamasin tietämättä. Toiseksi Hamas syyttää Abbasin joukkojen pidättäneen 600 Hamasin jäsentä viimeisen viiden viikon aikana. Abbas vakuuttaa, etteivät PA:n uudet turvallisuusjoukot ole suorittaneet poliittisia pidätyksiä eikä heitä ole PA:n vankiloissa, vaan pidätetyt ovat rikkoneet aseiden luovuttamissääntöä vastaan. Abbas myös vakuutti, että pidätyksiä suoritetaan poliittisesta kannasta riippumatta. (JP)
3. ”KANSAMME LAILLISET OIKEUDET eivät ole kauppatavaraa eivätkä kansamme johtajat ole kaupustelijoita, jotka ilmoittelevat tavaroistaan maksetuilla ilmoituksilla Israelin sanomalehdissä”, oli Hamasin Damaskoksessa majailevan ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin vastaus Abbasin hallituksen sekä heprean- että englanninkielisiin kokosivun ilmoituksiin israelilaisissa lehdissä. Mashaal puhui sunnuntaina palestiinalaisessa konferenssissa Damaskoksessa mainitsematta Mahmoud Abbasia nimeltä. Hän selitti, että palestiinalaisten oikeudet voidaan saavuttaa vain ”vastarinnalla”, ei ilmoituksilla.
MASHAAL hyökkäsi puheessaan myös Israelin ja PA:n käymiä ”rauhankeskusteluja” vastaan, koska ”Abbasin hallitus käy niitä Israelin johdon kanssa ”Israelin Gazassa suorittamista rikoksista” huolimatta sekä välittämättä siitä, että Israel jatkaa rakentamista Länsirannalla”.
4. ”ISRAEL VALITSEE OMAT taistelukenttänsä eikä osallistu sellaisiin taisteluihin, joita se ei kuitenkaan voi voittaa”, ilmaisi korkea ulkoministeriön edustaja Israelin kannan jokavuotisiin Palestiinan solidaarisuuspäivään, jota YK:ssa vietetään tänään maanantaina.
Joka vuosi YK:ssa tehtaillaan suuri joukko Israelin vastaisia päätöslauselmia, joiden sisältöön ja läpimenoon Israelilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa vähäisen kannatuksen vuoksi.
Israelin pysyvä lähettiläs Gabriella Shalev aikoo kuitenkin pitää puheen YK:n täysistunnossa.
Israelin virallisen johdon laimeasta mielenkiinnosta tätä YK:n päivää kohtaan, Anne Bayefsky, joka toimittaa YK:n toimia seuraavaa web-sivua www.EYEontheUN.org , toteaa näin: ”Tämä päivä on vuosittainen muistutus YK:n todellisesta ohjelmasta saada Israelin syntyminen ja sen säilyminen hengissä julistettua laittomaksi”. Sivun mukaan maanantaiaamun ohjelmassa on ”Palestiinan kansan kiistattomia oikeuksia” käsittelevän komitean kokous, iltapäivällä YK:n yleiskokouksen istunnossa esitettävä filmi ”Palestiinan kysymys”, sekä julkisen näyttelyn avaaminen YK:n New Yorkin pääkonttorin sisäänkäynnissä.
”Eye on UN” kertoo, että yleiskokouksessa aiotaan äänestää kuudesta päätös-esityksestä koskien väitettyjä Israelin ihmisoikeuksien rikkomuksia, mutta kaikkiaan parikymmentä Israelia syyttävää päätös-lauselmaa on esityslistalla. Vertailun vuoksi sivulla mainitaan, että vain kuusi ihmisoikeusrikkomuksista tuomitsevaa päätöslauselmaa on tehty Israelin ohella koskien YK:n 191 jäsenvaltiota.
YK:N Pääkonttorin eteisaulassa avattava näyttely on nimeltään ”Palestiinalaiset: 60 vuoden taistelu ja kestävä toivo”. Näyttelyssä esitetään, että taistelun kohde on 1967 alkanut Israelin miehitys, mutta todellinen päämäärä on kieltää Israelin valtion olemassaolo, sanotaan www.EYEontheUN.org web-sivulla. (JP)
5. ”NEUVOTTELU ON AINOA keino saada IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettua”, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Hän sanoo urheasti tekevänsä kaikkensa yöt ja päivät sotilaan vapauttamiseksi, mutta tiiviistä keskusteluista huolimatta, joita on käyty Egyptin välityksellä suoran kontaktin välttämiseksi, ne ovat rauenneet tyhjiin. Näitä samoja fraaseja IDF:n johto on tarjonnut kuukaudesta toiseen. Lieneekö kysymys todellisesta vaikeudesta neuvotteluissa vai kyvyttömyydestä ellei peräti pelkuruudesta löytää asialle lopullinen ratkaisu. Barak puhuu ”tuskallisista ratkaisuista”, joka tuoskahtaa pahalle. Sen varjolla juutalaiset karkotettiin Gazasta ja Hamasin valta mahdollistettiin siellä IDF:n vedettyä joukkonsa pois. Sitä tarjotaan nyt juutalaisten karkottamiseksi Hebronin ”Rauhantalosta”, minkä IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi katsoo kuuluvan IDF:n velvollisuuksiin. Israelissa olisi kiireesti saatava laki, joka kieltää sotilaitten käyttämisen Israelin siviiliasukkaita vastaan. (JP) USA:ssa kielto kuuluu maan perustuslakiin, jonka vuoksi Obama tämän kiertääkseen vakuuttaa perustavansa ”siviilipuolustusjoukot”, joita ei sido tuo perustuslain määräys. USA:n tapauksessa on epäselvää, mihin Obama tarvitsee tällaisia joukkoja, jotka ovat vastuussa vain hänelle. Pelkääkö hän väkivaltaisuuksia vai onko taustalla pelottavammat tavoitteet?
6. IDF:N MAHDOLLISTA suurta hyökkäystä Gazaan tarkastelee Jeffrey White JP:n artikkelissaan. Hän esittelee ensin tilanteita, jotka johtivat nykyiseen tilanteeseen. IDF veti joukkonsa Gazasta yksipuolisesti ilman sopimusta elokuussa 2005. Palestiinalaisten vaalit pidettiin 2006, joissa Hamas sai murskavoiton Fatahista. Hamasin joukot murskasivat Fatahin haluttomat ja huonosti johdetut joukot kesäkuussa 2006 kaapaten vallan Gazan kaistalla. Nykyinen tulitauko Israelin ja Hamasin välillä sovittiin Egyptin välityksellä kesäkuussa 2008. VAIKKA MOLEMMAT osapuolet vakuuttavat sen olevan voimassa, monet puhuvat siitä menneessä aikamuodossa. Parin viime viikon aikana IDF on tiettävästi surmannut 17 palestiinalaista pyssymiestä Gazassa, josta on ammuttu yli 140 rakettia Israeliin.
YLI KAHDEN VUODEN valtakautensa aikana Hamas on systemaattisesti vahvistanut puolustus-joukkojaan rakentaen maanalaisia bunkkereita ja käytäväverkostoja, kouluttanut miehiään sekä ulkomailla että Gazassa sekä hankkinut runsaasti uudenaikaista aseistusta, joka soveltuu sissityyppiseen sodankäyntiin ylivoimaista vihollista vastaan. Esimerkkeinä on käytetty Hizbullahin kokemuksia ja opetuksia Libanonin kakkossodan ajoilta.
IDF:N KANNALTA ongelmallisin on Hamasin kaivautuminen asutuskeskusten alle ja keskittämällä vastarintapesäkkeensä asuintalojen katoille tai niiden puutarhaan. Tämä siviili-uhreista piittaamaton taktiikka tekee niiden tuhoamisen vaikeaksi ja samalla aiheuttaisi suuret siviilimenetykset, mikä puolestaan aiheuttaisi maailmanlaajuisen tuomion.
JEFFREY ESITTELEE eri mahdollisuuksia, miten ”tulitauko”, josta puhutaan jo rauenneena, tulisi rikkoutumaan ja aiheuttaisi tilanteen tahdottoman laajentumisen. Yksi voisi olla IDF:n toimet välittömän uhan poistamiseksi; toiseksi raketin tai ohjuksen harhautuminen aiheuttaen suuret tuhot ja ihmishenkien menetykset; kolmantena IDF:n tai Hamasin rajoitetuksi tarkoitettu isku vastapuolen alueelle, jonka vastapuoli uskoo osaksi suurempaa operaatiota ja vastaa siihen epäsuhtaisesti; neljäs toteamus, ettei tulitauko ole enää voimassa tai mielekästä jatkaa, ja aiheutetaan tahallinen taistelutilanne, joka voi ryöstäytyä käsistä.
TÄLLAISEEN TILANTEESEEN voivat johtaa myös ulkoiset tekijät, kuten hallituksen vaihdokset USA:ssa ja Israelissa, Israelin vaalit tai PA:n puheenjohtajan toimikauden jatkumiseen liittyvät ongelmat.
IDF:N JOHTO on toistuvasti todennut, ettei sotaretki Gazaan tulisi olemaan miellyttävä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA. Israelin puoluejohtajat ovat pyrkineet löytämään keinoja, joilla vaalikarja pystyttäisiin vakuuttamaan puolueen tarjoamista eduista. Barak ja Livni hyökkäävät rajusti Likudin puheenjohtajaa vastaan, joka puolestaan lekottelee kansansuosion lämmössä tekemättä yhtään mitään. Livni on pahoin sotkenut välinsä Shasin kanssa syyttäen sitä Israelin imagon riistämisestä, joka Livnin mielestä kuuluu Kadiman mafialle.
KAKSI israelilaista autoilijaa haavoittui lähellä Ramallahia palestiinalaisten kivittäessä heidän autoaan aivan ilmeisessä vahingoittamistarkoituksessa.
NEGEVISSÄ 21 ihmistä vammautui bussin ajaessa yhteen kuoma-auton kanssa.
SHASIN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef kutsui ei-uskonnollisia opettajia aaseiksi. Yosef on sefardi-juutalaisten huomattavin hengellinen auktoriteetti. Hän surkutteli niitä lapsia, joitten vanhemmat panevat lapsensa sellaisten opettajien kouluihin. Yosefin räväkät argumentit ovat toistuvasti herättäneet suurta kohua Israelissa, joskus syytteitä jopa oikeus-kansleria myöten, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. (JP)
ABU MAZEN (Abbas) valittiin PLO:n keskusneuvoston päätöksellä Palestiinan presidentiksi, ennakoiden tilannetta, jossa Palestiinan valtio perustettaisiin. (INN)
Rabinin muistotilaisuudessa haukotellut sotilas tuomittiin 21 päiväksi arestiin. Hänet vapautettiin kärsittyään 10 päivää tuomion nostattaman suuren hälyn vuoksi. (INN)

Sunday, November 23, 2008

SUNNUNTAI 23.11.08
1. USA:N PRESIDENTIKSI vaaleilla valittu Baruck Hussein Obama valmistelee hallitustaan ja kokoaa läheisimpiä virkamiehiään ja avustajiaan. Valituista henkilöistä voidaan päätellä, millaista politiikkaa Obama aikoo noudattaa virkakaudellaan.
ULKOMINISTERIKSI näyttää nousevan Obaman kilpailija korkeimmasta pallista Hillary Clinton, joka uutistietojen mukaan on hyväksynyt tarjouksen. Hillaryn valinta herättää Israelissa sekavia tunteita. Toisten mielestä hän tulee jatkamaan miehensä Bill Clintonin pyrkimyksiä saada Israelin ja PA:n konflikti nopeaan ratkaisuun. Toiset muistavat, miten Hillary seistessään vuosia sitten Jasser Arafatin vaimon rinnalla kuunteli tyynesti tämän solvaavan Israelia palestiinalaisten lasten myrkyttämisestä ja muista kuvitelluista rikoksista, ja miten Hillary sen jälkeen syleili tätä ikään kuin osoituksena osanotosta.
KANSALLISEN TURVALLISUUDEN neuvonantajaksi Obama nimittänee eläkkeellä olevan kenraali James Jonesin, ja toiseksi neuvonantajaksi Brent Scowcroftin, joka antoi neuvoja Gerard Fordille ja George H W Bushille. Obaman läheinen neuvonantaja Zbigniev Brzezinsky jo vaalien aikana jatkanee marxilaisen ideologian soveltamista Yhdysvaltoihin.
OBAMA, jota WND:n web-sivuilla kutsutaan nimellä ”Ubama”, aikoo ottaa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun kiireellisenä asiana käsittelyyn heti virkakautensa alussa. Hänen neuvonantajansa ovat tiettävästi valmistelleet alustavan ”Obaman rauhan-suunnitelman”. Sen tulisi sisältämään seuraavat pääkohdat:
- Israel vetäytyy 1967 linjoille vähäisin tarkistuksin.
- Palestiinalaispakolaiset saavat korvauksen luopuessaan paluuoikeudesta.
- Jerusalem on yhtenäinen kahden kansan pääkaupunki.
- Itsenäisen mutta aseistamattoman Palestiinan valtion perustaminen.
OBAMAN neuvonantajat suosittelevat kansainvälisten, esim. Nato-joukkojen, sijoittamista PA:n alueille varmistamaan Israelin turvallisuustarpeet, estämään terroristihyökkäykset sekä kouluttamaan ja aseistamaan PA:n omia turvallisuusjoukkoja. He suosittelevat, että Obama antaisi pikaisen hyväksymisensä tämänkaltaiselle julkilausumalle, mikä voisi heidän arvionsa mukaan vaikututtaa positiivisesti Hamasin asenteisiin Palestiinan valtiosta.
Jerusalem tulisi Brzezinskyn suunnitelman mukaan palvelemaan molempien valtioitten yhtenäisenä pääkaupunkina erityisen hallituksen valvonnassa, jonka velvollisuuksiin kuuluisi myös valvoa kaupungin pyhiä paikkoja.
OBAMAN suunnitelman mukaan Israel suostuu purkamaan Juudean ja Samarian juutalais-kylät ja –kaupungit sovitun aikataulun mukaisesti. Suuret asutuskeskittymät säilytettäisiin Israelin rajojen sisällä, mutta ne korvattaisiin muualta Israelin alueella. (haaretz)
2. OLMERT SUUNNITTELEE paluutaan ehkä jopa pääministeriksi sitten, kun häntä vastaan nostetut poliisitutkimukset ovat osoittautuneet huitaisuksi ilmaan eikä mitään aihetta virallisiin syytöksiin lopulta löydetty, arvioi Haaretz web-sivun artikkelissaan. Artikkelin kirjoittaja Aluf Benn kertoo, että ”Olmertin mieliala on korkealla ja että hän toimii kuin presidentti päivän politiikan yläpuolella antamatta pikkuseikkojen häiritä mielenrauhaansa”. OLMERT matkustaa tänään Yhdysvaltoihin, jossa hänellä on tukku tärkeitä tapaamisia USA:n nykyisten johtohenkilöitten mutta ei Obaman kanssa. Tärkein on tietenkin tapaaminen presidentti Bushin kanssa, jonka kanssa vaihdetaan ajatuksia Syyriasta, Iranista ja palestiinalaisten asioista. Olmert on antanut ymmärtää, että jos hän olisi saanut jatkaa pääministerinä, hän olisi loppukautensa aikana ehtinyt solmia rauhan sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa. Olmert teki molemmilla suunnilla suurempia myönnytyksiä kuin kukaan pääministeri ennen häntä, joitten ansiosta hän katsoo olevansa Israelin tärkein rauhankyyhky. Tällä hän uskoi voivansa saavuttaa Israelin kansan hyväksymisen.
KOSKA NÄYTTÄÄ ilmeiseltä, ettei Israel saa kumppaneita suunniteltuihin iskuihin Iranin ydinvoimaloita vastaan, Israel joutunee suoriutumaan niistä yksin. Tällä perusteella Olmert aikoo pyytää, että Bush antaisi Israelille kehittyneimmän hävittäjänsä F-22, jota se ei ole myynyt rajojensa ulkopuolelle. Myös 33 miljardin USD sotilasavun jatkuminen on asialistalla.
Kolmas asia, jonka Olmert ottanee esille Bushin kanssa, on Israelin hyväksi vakoilleen Jonathan Pollardin vapauttaminen kärsittyään yli 23 vuotta eristysvankeutta elinkautisesta tuomiostaan ilman armonanomusmahdollisuutta.
OLMERT kieltää huhut, että hän pitäisi Netanyahua parempana pääministerinä kuin Tzipi Livniä, joka ei ole saavuttanut kunnioitusta Olmertin silmissä. Livnin taholla levitetään huhuja, että Netanyahun hallitus joutuisi vaikeuksiin Obaman kanssa siksi, että heidän rauhan-suunnitelmansa poikkeavat suuresti toisistaan. Netanyahu painottaa palestiinalaisten taloudellisen kehityksen tärkeyttä avaimena kestävään rauhaan Israelin kanssa. (haarerz)
3. VIIKONVAIHTEEN aikana Hebroniin patriarkkain hautakammiolle tuli yli 20 000
vierasta. Osa heistä jäi tilaisuuksien jälkeenkin paikalle kaiken varalta, jos hallitus olisi antanut käskyn tyhjentää Beit Shalom, rauhantalon nimellä kulkeva, kiistanalainen kerrostalo ns. pyhiinvaeltajien tien varrella. Poliisi oli varuillaan ja jännitys tuntui ilmassa, mutta mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut. Poliisi pidätti kaksi nuorta, joita se syyttää yrityksistä hyökätä poliisia vastaan. Israelin poliisi on kovin herkkähipiäinen, ei kestä lapsen kosketusta.
Hebronissa ja Kiryat Arbassa asuvat juutalaiset vastustavat rauhantalon luovuttamista palestiinalaisille, sillä he ovat järjestäneet useita välikohtauksia ja tulituksia surmaten ja haavoittaen sekä sotulaita että siviilejä talon editse kulkevalla tiellä.
KORKEIN OIKEUS antoi viime viikolla päätöksen, jonka mukaan talossa asuvien perheitten tulee muuttaa pois talosta kolmen päivän kuluessa. Oikeuden päätöksen laatinut tuomari Ayala Procaccia perusti päätöksensä ns. Ayala-Mishmar tapaukseen, jossa asukkaita ei pakotettu muuttamaan omistusoikeuskäsittelyn ollessa kesken. Alueoikeuden eläkkeellä oleva tuomari Uri Shtruzman moitti Procacciaa, että tämä vääristi esimerkiksi ottamansa tapauksen, eikä rauhantalon asukkaille olisi pitänyt antaa häätökäskyä.
IDF PELKÄÄ, että turvallisuusjoukot voivat kieltäytyä Hebronin rauhantalon asukkaitten väkivaltaisesta siirtämisestä pois talosta. Apulaispuolustusministeri Vilnai vakuuttaa, että talo tullaan tyhjentämään 30 vuorokauden kuluessa. JP kertoo artikkelissaan, että yhdeksän talossa asuvaa perhettä on kieltäytynyt muuttamasta kodistaan vapaaehtoisesti, ja ainakin yksi uusi perhe on kansanedustaja Nissim Zeevin (Shas) lisäksi muuttanut taloon.
Hebronin asukkaat ovat huomioineet, että häätökäsky annettiin samoihin aikoihin, kun juutalaiset muistavat päivää, jona Abraham osti Machpelan luolan, sen yläpuolella olevan kedon ja sillä olevat puut 400 hopeasekelillä (1.Ms. 23. luku). (INN)
4. UUTISOTSIKOIT
- Syyria ilmoittaa, ettei se suostu YK:n vaatimiin jatkotutkimuksiin epäillyistä ydinvoimala hankkeista Syyrian alueella. YK:n tutkijat löysivät ”merkittävän määrän” teollisesti jalostettuja uraanikappaleita kesäkuussa Al-Kibar alueelta otetuissa näytteissä. Syyrian atomijärjestön johtaja Ibrahim Othman vähättelee tutkijoitten löytöjä eikä pidä tarpeellisena suorittaa jatkotutkimuksia. (JP)
- USA:n Israeliin lähelle Egyptin rajaa asennetut X-band tutkajärjestelmät ovat toimintakunnossa joulukuun puoliväliin mennessä, kertoo USA:n armeijan edustaja. Tutka on erittäin tehokas, se pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen lentävän kappaleen aina 4 800 km:n etäisyydeltä. Se on kytketty Israelin ja USA:n yhteistyönä kehitettyyn Arrow-ohjusten torjunta järjestelmään, tosin aiempien tietojen mukaan siten, että USA:n asiantuntijat saavat tiedot ensimmäiseksi ja päättävät, mitkä tiedot välitetään torjuntajärjestelmälle. X-band järjestelmää valvoo 120 USA:n henkilökunnan jäsentä, eikä israelilaisia päästetä sitä lähellekään. Kun järjestelmä on valmis, sen hoito ja valvonta annetaan USA:n armeijan hyväksymälle urakoitsijalle, mikä sallii pysyvän henkilökunnan muuttaa Eurooppaan, kertoo USA:n armeijan majuri Bryan Woods. (JP)
- Likudin leipiin siirtynyt aiempi IDF:n komentaja kenraaliluutnantti (res.) Moshe Yaalon sanoo, että palestiinalaisten, myös Israelin arabien, mielestä kaikki Israelissa asuvat juutalaiset ovat ”setlereitä”, koska he vaativat heidän muuttamistaan pois maasta. Tämä ilmenee Yaalonin mukaan heidän julkistamastaan neljästä dokumentista kahden viime vuoden aikana. Yaalon vakuutti Israelin omaavan sekä taloudellisen että sotilaallisen voiman hoitaa tämäkin erikoisuus. Yaalon syytti myös Livniä, että tämä turvautuu iskulauseisiin, joilla ei ole katetta, eikä Livni ole osoittanut johtajalle kuuluvia ominaisuuksia, ei Libanonin kakkossodan aikana eikä osallistuessaan YK:n lauselman 1701 laadintaan, joka on osoittautunut kovin hataraksi ja puutteelliseksi. (ynetnews)
- Hizbullah pitää sotilasparaateja Litanijoen eteläpuolella vastoin YK:n lauselmaa 1701, joka kieltää Hizbullahia tuomasta joukkojaan sinne, tämä YK:n joukkojen silmien alla. (JP)
- IDF joutui sulkemaan avaamansa terminaalit Israelista Gazaan toistuvien raketti-iskujen vuoksi. Hamas vakuutti noudattavansa tulitaukoa, jos IDF tekee myös niin. (JP)
- Iran ilmoittaa hirttäneensä Mossadin laskuun vakoilleen iranilaisen miehen Ali Ashtarin (45) marraskuun 17. päivänä. Hänen väitettiin välittäneen Israeliin salaisia tietoja Iranin armeijasta, puolustuksesta ja tutkimuskeskuksista, kertoo Ali Reza Jamshidi. (JP)
- Englannissa aateloitu presidentti Shimon Peres protestoi kuningaskunnan lakia, joka antaa palestiinalaisaktivisteille mahdollisuuden syyttää Englannissa vierailevia sotilasjohtajia sotarikoksista. ”Sir Shimon” valitti asiasta Englannin ulkoministeri David Milibandille. (JP)
- Entinen druusi kansanedustaja Ayoub Kara haluaa parantaa suhteita juutalaisten ja druusien välillä, ja asettuu ehdokkaaksi 1. joulukuuta pidettävissä Likudin ehdokas-vaaleissa. Hän pitää ensimmäisen tilaisuutena Peki´inissä, jossa oli rajuja Israelin vastaisia mellakoita. Hän vakuuttaa, että on aika parantaa edellisvuosien suhteita. (INN)