Friday, November 21, 2008

PERJANTAI 21.11.08
1. IRANILLA on yli 5 %:n asteeseen rikastettua uraania 630 kg, kertoo WND lainaten International Herald Tribune artikkelia. Lokakuussa määrä oli 480 kg, joten muutamassa viikossa Iranin tärkein ydinlaitos Natanz on rikastanut uraania 150 kg 3 800 sentrifugissa. Asiantuntijat laskevat, että Iran pystyy rakentamaan 2-3 ydinpommia ensi vuoden loppuun mennessä, ellei sitä pystytä estämään. Tämä siirtää USA:n ja Israelin aiempia arvioita kolmella kuukaudella lähemmäs. USA tiedustelulähteet esittivät arvion, että Iranin ydinase olisi valmis vuosien 2009-2015 välillä.
Tuo 630 kg:n määrä rikastettuna 90 %:n tasolle, mikä kestänee pari kuukautta, riittää yhtä ydinpommia varten. Artikkelissa todetaan, että rikastetun uraanin määrä osoittaa ilman epäilystä Iranin todellisen päämäärän: Rakentaa ydinpommi sotilaskäyttöön.
”Heillä on tarpeeksi rikastettua uraania yhtä pommia varten”, toteaa Thomas Cochran Luonnonvarojen Puolustusneuvostosta. ”Määrä riittää suhteellisen kehittynyttä ”implosion-tyyppistä (implosion, luhistus) pommia varten, jollainen pudotettiin Nagasakiin. Sen ydin on vain appelsiinin kokoinen. Yksinkertaisempi pommi vaatii kaksinkertaisen uraanimäärän.”
Euroopan asiantuntijat kertovat, että Iranilla on 6000 toimivaa sentrifugia ja että se on aloittanut 3000:n uuden sentrifugin asentamisen.
http://www.iht.com/articles/2008/11/20/africa/20nuke.php?page=2
2. ISRAELIN Atomivoimakomission entinen korkea ydinekspertti Epjraim Asculai kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille, että Iranilla on tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi vuoden 2009 loppuun mennessä. Asculai kertoi, että tiedot Iranin uraanin rikastamisesta perustuvat YK:n alaisen IAEA:n raporttiin, jossa kerrotaan lisäksi, että Iran asentaa 2 200 uutta sentrifugia Natanzan ydinvoimalan maanalaisiin tiloihin lähiaikoina. Hän kertoi, että Iran asentaa Natanzan tiloihin myös uudenaikaisempia P2 sentrifugia, joitten piirustukset ja ohjeet Iran sai Pakistanin tiedemieheltä A Q Khanilta. Ne rikastavat uraania nopeammin korkeammalle tasolle. IAEA:n raportti tukee Israelin sotilastiedustelun raporttia syyskuulta, jossa arvioitiin Iranilla olevan kolmannes uraania pommin tekemiseksi.
VIIMEISET tiedot Iranin edistymisestä asettavat Israelin hallituksen ja sotilasjohtajat visaisen kysymyksen eteen: Tehdäkö asialle jotain nyt vai odottaako, mitä USA:n uusi hallinto ja presidentti mahdollisesti ovat asiasta suunnitelleet. Heillä on varmaan samat tiedot kuin Israelillakin. Voi olla, että Olmertin ensi viikon alussa tekemän USA:n matkan aikana keskustellaan myös tästä kysymyksestä. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin matkaa Yhdysvaltoihin pidetään jäähyväismatkana, mutta merkit viittaavat siihen, että matkaohjelma on täynnä korkean luokan tapaamisia, joissa varmaan käsitellään muitakin asioita kuin ylistellään yhteistyötä. Olmertin kanslian taholta korostetaan, että vierailu tapahtuu presidentti George Bushin toivomuksesta. Olmert tapaa Bushin maanantaina. Rauhankeskustelujen nykyvaihe Israelin ja PA:n välillä on ilman muuta tärkeä, koska se oli tavallaan Bushin ”lempilapsi”, jonka hän synnytti Annapolisessa.
OLMERT kertonee keskusteluistaan sekä Abbasin ja Jordanian kuninkaan Abadullah II:n kanssa että puhelinkeskustelustaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa. Olmerin kansliasta kerrotaan, että pääministeri tulee työskentelemään kautensa loppuun saakka, vaikka hän ei pystynytkään saavuttamaan Bushin toivomaa päämäärää sopimuksen valmistumiseksi kuluvan vuoden loppuun mennessä. Iranin ydinase lienee ilman epäilyksiä keskusteluissa mukana. Kysymys lienee myös siitä, voiko USA myydä Israelille kehittyneintä hävittäjä-konettaan, mikä voisi olla kullanarvoinen, jos Israel iskee Iranin ydinvoimaloihin.
ISRAELISSA odotetaan, että Olmert ottaisi esille USA:ssa vakoilusta Israelin hyväksi elinkautiseen tuomitun Jonathan Pollardin armahtamisen esille, mihin Bushilla on täydet oikeudet. Pollard on kärsinyt tuomiostaan runsaat 23 vuotta epäinhimillisissä olosuhteissa.
Israelin pääministerit ovat hyvin haluttomasti puuttuneet asiaan. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kiitteli PA:n johtajien päätöstä esitellä saudien rauhansuunnitelmaa israelilaisissa lehdissä, kuten JP teki tämän aamun numerossaan englanninkielisenä. Maksettu ilmoitus on sivulla 11 kokosivun ilmoituksena, jota reunustavat arabi- ja muslimimaitten moniväriset liput. Olmertin kanslia edustaja Mark Regev toteaa, että kanslia on reklamoinut suunnitelmaa jo parin kuukauden ajan, vaikka se toteutuessaan asettaa Israelin asiallisesti arvaamattomien vaarojen eteen. Siihen on sisällytetty houkuttelevia täkyjä, kuten lupaus täysistä diplomaattisuhteista ja normaaleista kansojen välisistä kauppa- ym. suhteita, mutta ne viime kädessä riippuvat kustakin maasta erikseen. Israelin tunnustaminen ja rauhan solmiminen normaaleine suhteineen eivät toteudu automaattisesti. PA:n rauhanneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat arvioi, että israelilaiset eivät tunne suunnitelmaa, mistä johtuu heidän kriittinen asenteensa sitä kohtaan. Omalta kohdaltani sanoisin, että suhtaudun siihen hyvin suurin varauksin juuri siksi, että tiedän sen sisällön ja olen tietoinen sen aiheuttamista vaaroista maan turvallisuudelle. Enkä ole suinkaan ainoa. Yuval Steinitz, joka johti Knessetin ulko- ja puolustusvaliokuntaa, viittaa Sharoniin, joka piti suunnitelmaa mahdottomana hyväksyä, sillä sen suomat etuisuudet eivät ole verrattavissa hintaan, joita niistä tulisi maksaa. Steinitz toteaa suunnitelman positiiviset elementit, mutta ei hyväksy sen vaatimuksia Israelin turvallisuuden ja olemassaolon kustannuksella. Hän epäilee, että suunnitelman julkistamisella pyritään auttamaan Kadiman ja vasemmiston vaalitaistelua, joka on alkanut huonosti. Geneva-suunnitelman laadintaan osallistunut eversti Shaul Arieli arvelee, että Abbas haluaa tällä ilmoituksella korostaa arabien tukevan hänen virkakauttaan ja sen jatkamista vuodella vastakohtana Hamasin toiveille.
KADIMAN nykyinen puheenjohtaja Tzipi Livni, joka haluaa tehdä pesäeroa Olmertiin, antaa varovaisen hyväksymisensä saudisuunnitelmalle, mutta toteaa samalla, että se sisältää elementtejä, joita Israel ei voi hyväksyä, kuten rajat, pakolaiset ja Jerusalem. Livnin asema on huono, sillä pysyttelemällä hallituksessa ja johtamalla ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa hän on samaistunut Olmertin ideoihin, jotka hyvin sopisivat äärivasemmistolaisen Meretzin ohjelmaan.
Voidakseen jotenkin kompensoida ryvettynyttä imagoaan Livni on aloittanut ”negatiivisen” vaalitaistelun hyökkäämällä suoraan Likudin puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua vastaan. Hän kaivelee esille Netanyahun lausuntoja vuosien takaa, joista on helppo löytää aineksia hyvinkin haavoittaviin iskuihin. Sanavalmiina ja avoimesti ulospäin suuntautuvana henkilönä Netanyahu ei aina ehtinyt harkita lausuntojaan.
Livnin kuitenkin tulisi muistaa vanha viisaus, että ”lasitalossa asuvan ei ole viisasta heitellä kiviä”, kuten Livni nyt tekee. Livni syyttää Likudia, ettei se ole muuttunut, vaan samat vanhat johtajat istuvat edelleen sen johdossa. Hän lienee ottanut tässä esimerkkiä Obamasta, jonka vaaliteema perustui muutokseen maan johdossa. (JP)
5. MAAILMAN kristittyjen tulisi varautua kiintyneisiin hyökkäyksiin heitä vastaan. Obaman
vaalivoitto sai aikaan rajuja kristittyjen vastaisia mellakoita ja nuorista koostuneitten ryhmien sanallisia ja joissakin tapauksia fyysisiäkin hyökkäyksiä kristillisten koulujen oppilaita ja instituutioita vastaan USA:ssa. Niiden taustalla on raaka rasismi, joka sai virikkeitä tummaihoisen ja afrikkalaista perimää omaavan miehen nousemisesta USA:n johtoon.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=80644
WND käsittelee artikkelissaan rajuista kristittyjä vastaan nousseista hyökkäyksistä varsinkin Orissassa Intiassa. Siellä hyökkäysten takana ovat paikalliset hindut, jotka tarjoavat rahaa, alkoholia ja ruokaa jokaiselle, joka vahingoittaa kristittyjä tai heidän kotejaan. Intian kommunistinen puolue arvioi, että elokuun lopusta lähtien yli 500 kristittyä on surmattu hindujen ääriainesten toimesta Orissassa; hallituksen lausunnon mukaan 40.
Kristityn papin surmaamisesta maksetaan nyt 250 USD, mikä Intian oloissa on suuri summa.
Good News India järjestön johtaja Faiz Rahman kertoo, että hän on auttanut 25 pastoria pakolaisleireihin, mutta Orissan alueella on vielä 250 kristillistä johtajaa. Rahman johtaa useita orpokoteja Orissassa.
All India kristillisen neuvoston edustaja kertoo, että ihmisille maksetaan hyökkäyksistä kirkkoja ja laitoksia sekä kristittyjen koteja vastaan. Heille annetaan alkoholia, aseita polttoöljyä, kerosiinia ja bensiiniä tuhotöitään varten.
Eräs virkailija kertoo antaneensa luvan yli 200 ruumiin polttamiselle, jotka löydettiin viidakosta sen jälkeen, kun kristittyjä syytettiin hindujohtajan Swami Laxmanananda Saraswatin murhasta elokuun 24. päivänä. Kristittyjä vainotaan senkin jälkeen, kun maoistit tunnustivat murhanneensa hindujohtajan. Yli 50 000 kristittyä on joutunut pakenemaan kodeistaan, 5 000 kristittyä kotia on poltettu ja 200 kirkkoa tuhottu. Cristian Post lehden mukaan 30 000 kristittyä asuu hallituksen valvomissa pakolaisleireissä, ja satoja tuhansia on paennus viidakoihin, monet heistä haavoittuneina.
Hindujen ääriainekset ovat esittäneet uhkavaatimuksen: Jos Saraswatin murhaajia ei saada kiinni 15. joulukuuta mennessä, he aloittavat massamurhat, jotka huipentuvat joulun aikaan 25. joulukuuta. Orissan kristityt piispat lähettivät kirjelmän Intian hallitukselle, jota he syyttivät suunnitelmasta kristittyjen poistamiseksi Kandhamalista ja sen muodostamiseksi puhtaasti hindujen hallitsemaksi ja asuttamaksi valtioksi. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=81564
6. UUTISOTSIKOITA. Gazan terroristit ampuivat kolme rakettia Israeliin, yksi niistä putosi Ashkelonin eteläosaan, toiset kaksi asumattomille alueille.
Kymmeniä tuhansia ihmisiä vaeltaa viikonvaihteen aikana patriarkkain haudalle Hebroniin kuullakseen viikon Tora-lukua. Samaan aikaan IDF aikoo tyhjentää Shalom talon juutalaisista.
Lämpötilat pysyttelevät 10-19 C-asteen välillä, viileten sapattina, jolloin luvataan kevyttä sadetta. Vaihtelevaa pilvisyyttä.

Thursday, November 20, 2008

TORSTAI 20.11.08
1. RAUHANPROSESSI jatkuu kaikessa hiljaisuudessa, kertoo WND aamun
artikkelissaan. Keskustelutiimit ovat jatkaneet salaisia tapaamisiaan kaiken aikaa julkisuuden ulkopuolella, ehkä siksi, ettei se häiritsisi Livnin ja Kadiman vaalitaistelua. WND kertoo, että tarkoituksena on saada aikaan kirjelmä, jossa käsitellään ne asiat, joista on löydetty yhteisymmärrys, mutta visaisimmat kysymykset Jerusalemin asemasta ja pakolaisista jätetään myöhempää vaiheeseen, kun USA:n uusi presidentti on vannonut virkavalansa 20. tammikuuta 2009 ja ehkä odotetaan vielä Israelin parlamenttivaalien tulokset helmikuussa. Kirjelmälle aiotaan saada presidentti Bushin allekirjoitus ennen hänen kautensa loppua.
WND arvioi, että kirjelmä sallii PA:n avata instituutioita Jerusalemissa sen lisäksi, että se on kaikessa hiljaisuudessa ja Olmertin hallituksen hienovaraisella hyväksymisellä hoitanut määrättyjä toimia Jerusalemissa. Kirjelmä antaisi näille toimille laillisuuden kaavun.
WND kertoo, että USA:n Jerusalemin konsulaatti seuraa tilannetta Juudeassa ja Samariassa suurella mielenkiinnolla, ja on suurella mielihyvällä havainnut Olmertin henkilökohtaisen tarpeen poistaa ilman lupaa pystytettyjä parakkikyliä (outposts) Juudeassa ja Samariassa, sekä hänen kiivassävyisiä puheitaan juutalaisten asukkaitten karkottamisesta turva-aidan itäpuolisista juutalaisyhteisöistä, kylistä ja kaupungeista.
WND kertoo edelleen, että Israel tulisi sopimuksen mukaisesti vapauttamaan suurimman osan pidättämistään ja tuomitsemistaan palestiinalaisista, joihin kuuluisi niitäkin, jotka on tuomittu vuosikausiksi tai elinkaudeksi vankeuteen murhasta tai sen suunnittelusta, myös Hamasin jäseniä. Tämä tapahtuisi tammikuussa ennen Bushin kauden loppua.
USA:n uusi presidentti Baruck Hussein Obama on uutisten mukaan soittanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille kiittäen tätä hänen onnittelukirjeestään. Obama lupasi uutisen mukaan tukea Palestiinan valtion perustamista ja Jerusalemin jakoa.
KADIMAN taholta on Livnin vaalitaisteluun liittyen kerrottu kansalle, että Livnin johtamalla hallituksella olisi helpompaa toimia yhteistyössä Obaman kassa, kuin mihin Netanyahun oikeistolainen hallitus pystyisi. (www.worldnetdaily.com)
2. EHKÄ EDELLISEEN uutiseen liittyen tai siitä huolimatta ”rauhantunnustelut” Israelin ja PA:n välillä jatkuvat myös korkeimmalla diplomaattitasolla.
Uutiset kertovat, että pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Ehud Barak tekivät eilen illalla salaisen yllätysvierailun Ammaniin, jossa he tapasivat kuningas Abdullah II:n.
ASIASTA kertoo ynetnews.com web-sivullaan, joka perustaa uutisensa Yediot Ahranot lehden artikkeliin torstaina, paljastaen, että Abdullahin suurimpana huolena on IDF:n mahdollinen hyökkäys Gazan kaistalle saadakseen lopetettua Hamasin raketti-iskut Israeliin. ABDULLAH varoitti, että sellaisilla iskuilla Gazaan voisi olla huonoja seurauksia myös Jordanialle. Olmert ja Barak kuitenkin vakuuttivat, ettei Israel tule sietämään jatkuvaa rakettitulta, ja että IDF voi olla pakotettu tekemään suuren sotilasoperaation Gazaan, ellei tulitus Gazasta lopu.
LONTOOSSA ilmestyvä Al-Hayat lehti paljastaa, että keskusteluissa käsiteltiin myös rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä, ja että Olmert kertoi vaikutelmistaan keskusteltuaan äskettäin Mahmoud Abbasin kanssa. Lontoon diplomaattilähteisiin viitaten lehti kertoo Abdullahin täsmentäneen, että kahden valtion periaate on ainoa ratkaisu, mikä voi tuoda rauhan alueelle. Abdullahin kerrotaan pyytäneen Olmertilta, että tämä tekisi välittömiä toimia ”palestiinalaisten kärsimysten lieventämiseksi” ja neuvotteluilmapiirin parantamiseksi.
Uutisessa kerrotaan molempien johtajien painottaneen USA:n keskeistä roolia keskustelujen johtamiseksi onnelliseen päätökseen. (ynetnews)
3. PA:N JOHTO on ensimmäisen kerran alkanut käyttää Israelin hepreankielisiä lehtiä selventääkseen juutalaiselle kansalle kuten myös sen johtajille ja kansanedustajille saudien rauhansuunnitelman sisältöä, mistä PA:n johto epäilee suurin osa Israelin kansasta ei tiedä juuri mitään. Neljässä hepreankielisessä valtalehdessä julkistettu PA:n johdon maksettu ilmoitus alkaa näin: ” 57 arabi- ja muslimivaltiota tulevat avaamaan diplomaattiyhteydet ja normaalit suhteet Israelin kanssa täydellisen rauhansopimuksen ja miehityksen lopettamisen ansiosta.” Ilmoituksen julkistivat lehdet Haaretz, Yediot Aharonot, Maariv ja Yisrael Hayom. Ilmoituksessa esitetään arabiliiton hyväksymä aloite, joka on reunustettu arabi- ja muslimi-maitten lipuilla. Aloite vaatii Israelin täydellistä vetäytymistä ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille ja Jerusalemin itäisten osien sekä Golanin luovuttamista. Siinä viitataan YK:n julkilausumaan 242 ja muihin pakolaisia koskeviin YK:n lausuntoihin.
PA:N ilmoitus julkistettiin muutamaa päivää ennen Olmertin ehkä viimeistä USA:n vierailua ensi viikon alussa, ja pari viikkoa sen jälkeen, kun Abbas vakuutti noudattavansa ”tiekartan” määräyksiä Annapolis-konferenssin päätöslauselman mukaisesti.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Yigal Palmor paljasti keskiviikkona, että palestiinalaiset ovat järjestelmällisesti kieltäytyneet tunnustamasta Israelia juutalaisen kansan itsenäiseksi valtioksi, joka tulisi myös tunnustaa sellaisena, vaikka palestiinalaiset vaativat, että heidän tuleva valtionsa on heidän kansallinen valtionsa. Palmor sanoo, että tämä on ongelma, joka tulee ratkaista. Hän hämmästelee, että PA käyttää Israelin demokraattista hallintoa hyväkseen, jonka he ovat kieltäneet omalta kansaltaan. Palmor ihmettelee, miten PA mahtaisi suhtautua siihen, että Israelin valtio käyttäisi samaa keinoa lähestyä palestiinalaisia. Tämä hänen mielestään korostaa epätasapainoa Lähi Idän vapauden käsitteessä.
ISRAELIN arabikansaedustaja Ahmed Tibi, joka avusti ilmoituksen laatimisessa, vakuuttaa, ettei sen tarkoituksena ole syrjäyttää Annapolis-lausumaa, vaan laajentaa sitä.
ISRAELIN poliittinen johto on oudon suosiollisesti suhtautunut saudi-sunnitelmaan. Viimeksi sitä markkinoi pienin varauksin Shimon Peres Lontoossa, jossa hänet myös aateloitiin.
Tzipi Livni on myös esittänyt positiivisia lausuntoja saudi-suunnitelmasta. Livnin vaikein ongelma on pakolaiset. Sen sijaan Jerusalemin jakaminen ei näytä koskevan hänen omaatuntoaan ja juutalaisuuttaan, vaikka hän selittää haluavansa pitää Israelin juutalaisena.(JP)
4. ISRAELIN ARKEOLOGIT ovat puolentoista vuotta sen jälkeen, kun he julkistivat löytäneensä Herodeksen hautakammion 7 km Jerusalemin etelään sijaitsevalta Herodionin palatsin alaiselta kukkulalta, kertoneet löytäneensä uusissa kaivauksissa sarkofageja (ruumisarkkuja), joiden he uskovat kuuluneen Herodeksen perheen jäsenille. Herodes Suuri hallitsi Israelia 37-04 eKr. Hänet tunnetaan useista monumentaalirakennuksistaan, niiden mukana Jerusalemin toinen Temppeli, Masadan vuoripalatsi, Kesarean kaupunki ja satama sekä Herodionin kukkulapalatsi. Kukkulan kartiomainen muoto johtuu siitä, että palatsi-rakennusten alta kaivettu maa vieritettiin rinteitä pitkin alas. Palatsin vesihuolto on ollut erikoislaatuinen, sillä palatsissa ja sen piha-alueella oli useita uima-altaita ja suihkukaivo.
MAUSOLEUMI, jossa sarkofagit löydettiin, on ollut 25 metriä korkea kartionmuotoon koverretulla sisäkatolla, kertoo kaivauksia johtanut professori Ehud Netzer Heprealaisesta yliopistosta. Arkeologit löysivät mausoleumista kolme sarkofagia, joista yksi kuului luultavasti Herodeksen viidennelle vaimolle Malthacelle, toinen hänen poikansa Arkelauksen vaimolle.
Kolmas punaisesta marmorista näyttävin korkokuvioin varustettu sarkofagi kuului luultavasti Herodekselle. Tämä arkku oli täysin tuhottu ja sen osat hajotettu pitkin mausoleumia. Vaikka arkeologien oli vaikea löytää mausoleumin sisäänkäyntiä, sinne oli murtauduttu ja ryöstetty siellä mahdollisesti olleet kalleudet, joita perinteen mukaan asetettiin mahtimiesten hautoihin. Juutalaiset kapinalliset käyttivät Herodionia tukikohtanaan v. 66, ja heidän uskotaan tuhonneen sarkofagit.
JATKOKAIVAUKSISSA löydettiin mausoleumin viereltä 650-750 hengen teatteri, jonka yläosassa sijaitsi vip-henkilöitten huone, josta he pystyivät seuraamaan näytöksiä. Teatterin seinät oli koristeltu kuivaperiaatteella maalatuilla freskoilla ja rappauskuvioilla, jotka ajoitettiin 15-10 eKr., ainoalaatuiset Israelissa. (JP, INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Abbas aikoo vastalauseeksi jäädä pois arabiliiton Kairon kokouksesta, koska sen ohjelmaan ei kuulu Hamasin tuomitseminen yhteysneuvottelujen siirtämisestä. Abbasin edustaja sanoo varovaisesti, ettei liiton pääsihteeri Amr Moussa tuntemattomasta syystä halua tuomita Hamasia. (JP)
- IAEA vahvistaa, että syyskuussa 2007 IAF:n pommittaman rakennuksen ympäristöstä on löydetty todisteita jalostetusta uraanista. Lisäksi rakennuksen muoto ja sisätilat muistuttivat ydinvoimalarakennusta, mutta Syyria eikä Iran ole suostuneet avustamaan jatkotutkimusten suorittamiseksi. (JP)
- Talousministeri Roni Bar-On esitteli eilen laatimansa 25 miljardin NIS elvytys-paketin talouden kohentamiseksi. Likudissa sitä pidetään liian vaatimattomana ja liian myöhään tehtynä. Dollari sekä Euro nousivat hiukkasen eilisen kuluessa. (JP)
- Eilen ilmoitettiin, että Hebronin asukkaat olivat haavoittaneet IDF:n sotilasta ja vahingoittaneet autoja. Asukkaat lähettivät Shin Betille viestin, jossa he kehottivat sitä tutkimaan, kuka järjestön provokaattoreista oli asialla. (INN)
- Islamic Jihadin edustaja sanoo, että Hamas ilmoittaa tammikuussa, kenet se asettaa Abbasin tilalle PA:n puheenjohtajaksi, kun Abbasin toimikausi päättyy yhdeksäs tammikuuta 2009. Abbas haluaa jatkaa vielä vuoden. (haaretz)
- Ammattiliito Histadrut uhkaa lakolla, ellei eläkerahoja varmisteta. (INN)
Vapaa vuokra-asunto 60 neliömetriä Jerusalemin Gilossa, kalustettu. P. 02-5340892.

Wednesday, November 19, 2008

KESKIVIIKKO 19.11.08
1. KUKA VALEHTELEE, Olmert vai armeija? Hallitus käsitteli Gazan tilannetta ja sieltä satavia rakettikuuroja sunnuntain viikkoistunnossaan. Käsiteltäessä Israelin mahdollista vastausta terroristien tulitukseen Olmert sanoi suurin piirtein näin: ”Viime viikon hallituksen keskustelujen jälkeen – joita kävin puolustusministeri Ehud Barakin ja puolustusviranomaisten kanssa – olen tehnyt pyynnön, että jälkimmäiset esittäisivät minulle suunnitelman - niin pian kuin suinkin – rauhan palauttamiseksi etelään.”
TV-kakkosen ohjelmassa puolustusviranomainen kyseli, mitähän suunnitelmaa Olmert mahtanee tarkoittaa, sitäkö, joka hänelle esitettiin kaksi viikkoa sitten, vai sitäkö, jonka hän näki jo kuukausi sitten? Puolustusministeri Ehud Barak on todennut useassa yhteydessä viime päivien aikana, että on vain ajan kysymys, koska IDF tulee iskemään yhteen Hamasin kanssa. Barak tähdentää, että IDF:llä on kaikki edellytykset iskeä koska vain.
LIKUDIN JA ISRAEL BEITEINUN kansanedustajat ovat keränneet tarpeeksi allekirjoituksia ylimääräisen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi tilanteesta Gazan rajalla.
Maanantaina terroristit ampuivat yli 12 rakettia Gazasta Israeliin. Tiistain aikana ainakin yhdeksän rakettia iskeytyi Israelin puolelle turva-aitaa. Terroristit ovat kuin harjoitellakseen alkaneet kokeilla uusia yli 20 km:n kantomatkan Grad-rakettejaan joita in iskeytynyt Ashkeloniin. Kuin ihmeen kautta vakavilta onnettomuuksilta ja ihmisuhreilta on toistaiseksi vältytty, mutta useita taloja on varioitunut ja ihmisiä joutunut shokkihoitoon.
2. ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni käy vaalitaisteluaan iskulauseella: ”Mikä on hyväksi Israelille?” Hän on apinoinut tämän Netanyahun edellisen vaalitaistelun aikana omaksumasta iskulauseesta: ”Netanyahu on hyväksi Israelille.” Ilmeisesti Livni haluaa kampanjoida ilman henkilökohtaista polemiikkia, minkä johdosta hän esiintyy enemmän ideoilla kuin henkilökohtaisella panoksella. Tämä sopinee hyvin Livnistä saatuun kuvaan salailevana ja vastuuta karttavana, mikä ilmenee hänen tavassaan käydä ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa, joitten sisällöstä hän ei halua kertoa kenellekään. Vastuullisen johtajan ominaisuuksiin kai kuuluu ensimmäiseksi ja tärkeimpänä rohkeus ottaa asioihin kantaa ja vastuuta puolustaen omaksumaansa linjaa hyökkäyksiä vastaan. Israelin onnettomuudeksi se on saanut tänä kohtalokkaana aikana pelkurimaiset johtajat, jotka välttelevät vastuutaan, ja jotka jokaisen vastatuulen tai ongelman kohdatessaan juoksevat etsimään apua joko Egyptistä tai Yhdysvalloista, tuosta ”särkyneestä ruo´osta”, Raamatullista kuvaa käyttääkseni. Nämä johtajat mielistelevät vihollisiaan ja rukoilevat heiltä armoa tarjoten mitä vain saadakseen heidät hetkellisesti rauhoittumaan. Tätä voisi kutsua opportunismiksi pahimmillaan, koska sitä harjoitetaan Israelin kansan turvallisuuden kustannuksella. Tämän politiikan seurauksena Israelin potentiaaliset ja avoimet viholliset lähellä ja kauempana ovat rohkaistuneet, koska ne jo ”haistavat veren hajun” ja näkevät Israelin sisäisen voiman heikkenemisen. Jos kansan moraalinen ja eettinen selkäranka vahingoittuu, sellaisen kansan kyky puolustautua heikkenee aseitten ja miesjoukon määrästä riippumatta.
3. YK:N IHMISOIKEUKSIEN komissaari Navi Pillay julkisti Geneven toimistossaan julkilausuman, jossa hän vaatii Israelia sallimaan avustustoiminnan esteettömän kulun Israelista Gazaan, mukaan lukien ruokatarpeet, lääkkeet ja polttoöljyn, sekä palauttamaan sähkö- ja vesitoimitukset Hamasin valvomalle alueelle. ”Arviolta 1.5 miljoonaa palestiinalaista mieheltä, naiselta ja lapselta on väkivaltaisesti riistetty kaikkein keskeisimmät ihmisoikeudet kuukausikaupalla”, Pillay väittää lausunnossaan. Hän esitti lausuntonsa pari viikkoa sen jälkeen, kun Israel joutui sulkemaan Gazaan johtavat terminaalit tulitauon romahdettua ja terroristien aloitettua jatkuvan rakettitulituksen Israelin siviiliasutuksia vastaan.
ISRAELIN GENEVEN YK-lähettiläs Aharon Leshno-Yaar kritisoi Pillayn julkilausumaa yksipuolisena ja harhauttavana. ”Hänen olisi pitänyt aloittaa lausuntonsa vaatimalla, että terroristit lopettavat provosoimattoman rakettitulensa Israeliin sen sijaan, että hän luettelee useita Israelin muka suorittamia ihmisoikeuksien rikkomuksia ja mainitsee terroristien raketti-iskut aivan kuin sivulauseessa”. Yaar toteaa, että vastuu tilanteesta Gazassa johtuu yksinomaan Hamasin toimista, jotka kohdistuvat pääasiassa aseitten hankintaan ja armeijan rakentamiseen ja harjoittamiseen sen sijaan, että se huoltaisi siviiliasukkaita, joita se valvoo brutaalisti. ”Terroristit ampuivat yli 170 rakettia ja kranaattia Israeliin viimeisen 10 päivän aikana”, Yaar selittää. ”Sähköä ja vettä toimitetaan Gazaan ja viimeksi eilen 33 rekkakuormaa täynnä tarvikkeita saapui Gazaan uhmaten jatkuvaa raketti- ja kranaattitulta”, hän tähdentää hyläten Pillayn väitteet perusteettomina ja vastuuttomina. Yaar sanoo, että Pillay on joutunut Hamasin harjoittaman median kyynisen manipulaation uhriksi. Yaar valittaa, että YK:n ihmisoikeuksien komissaari ummistaa silmänsä kokonaan terroristien Israelin siviiliyhteisöjen jatkuvalta terrorisoimiselta kieltäen heidän tärkeimmän oikeutensa, oikeuden elämään.(JP)
4. PA:N VIRANOMAISET toteavat, että Hamas tarkoituksellisesti pimentää Gazan kaupunkia, kuten siellä on tapahtunut viime päivinä. He vakuuttavat, että Hamas pyrkii tällä voittamaan itselleen sympatiaa sekä nostattamaan kansaa Israelia ja PA:ta vastaan. Viranomaiset selittävät Ramallahissa, ettei Gazassa ole puutetta perustarvikkeista, lääkkeistä, ruokatarpeista tai polttoaineista, mikä suurelta osalta johtuu siitä, että lähes kaikkia tarvikkeita kuljetetaan Gazaan salakuljetustunneleitten kautta, joita lienee yli tuhat. Hamasin johtama hallitus vaatii ”veroa” kaikista tunnelien kautta tuoduista tavaroista.
AIEMMIN tänä vuonna mediassa esitettiin kuvia palestiinalaisista lapsista ja naisista Gazassa, jotka pitivät sytytettyjä kynttilöitä käsissään esittäessään vastalausetta Israelin polttoöljyn katkoksia vastaan. Palestiinalaiset journalistit kertoivat silloin JP:n toimittajalle, että se oli järjestetty näytös, jonka Hamas ja muutamat arabien TV-asemat olivat kustantaneet. PA:N viranomainen kertoi, että he ovat saaneet tietonsa Gazassa asuvilta palestiinalaisilta. Hän kertoi, että tämä propagandatemppu saavutti huippunsa viime tammikuussa, kun PLC piti istuntoaan pimennetyssä salissa kynttilöiden valossa, mutta katulamppujen valo tunkeutui selvästi verhojen läpi sisälle. Tämä PA:n viranomainen syytti al-Jazeera TV-yhtiötä toimimisesta Hamasin äänitorvena näiden ”kynttilänäytösten” aikana.
FATAHIN valvomalla web-sivulla PalPress Gazan sähköyhtiön korkea virkailija valitti torstaina, että Hamas varastaa yhtiön polttoainetta, joka on tarkoitettu sähkön tuotantoon. Hän ei maininnut nimeään, mutta selitti, että 70 % sähköstä tulee Israelista ja Egyptistä, loput tuottaa Gazan sähköyhtiö. Hän väitti, että Hamas on varastanut yli 220 000 litraa polttoainetta. Hän vakuutti, ettei Gazassa ole puutetta polttoöljystä, ja puheet kriisistä Gazassa eivät ole totta. Lisäksi hän väitti, että Hamas on pakottanut sähköyhtiön vähentämään sähkönjakelua joillekin alueille antaakseen kuvan, ettei sähköä ole tarpeeksi Gazan kaistan piirityksestä johtuen. (JP)
5. EBYPTILÄINEN OIKEUSISTUIN kielsi luonnollisen kaasun toimittamisen Israeliin, koska kansan parissa huhutaan, että sitä myydään alle markkinahintojen. Oikeus antoi päätöksensä sen jälkeen, kun oppositio vaati kaasunviennin keskeyttämistä Israeliin. Syyksi ilmoitettiin, että vuonna 2005 solmittu 15-vuotinen sopimus kiinteällä hinnalla ei anna Egyptille mahdollisuutta sovittaa hintaa markkinahintojen vaihtelun mukaan. Tiistain oikeuskäsittelyn tuomari Muhammed Attila sanoi virkailijan mukaan, että perustuslain tulisi suojella maan luonnonrikkauksia. Sen mukaan hallituksen tulee saada parlamentin hyväksyminen solmiessaan maan luonnonvarojen myymisestä ulkomaille.
Israelin kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer uskoi, että sopimusta tullaan noudattamaan ja että kaasutoimitukset jatkuvat sovitulla tavalla.
VUODEN 2005 sopimus antoi Kairossa sijaitsevalle East Mediteranean Gas yhtiölle, josta Egyptin valtio omistaa osan, myydä 1.7 miljardia kuutiometriä luonnonkaasua Israel Electric yhtiölle 1.5 USD hinnalla brittiläistä lämpöyksikköä kohti (1000 kuutiojalkaa).
Luonnonkaasun hinta oli joulukuussa 6.53 USD tuhatta kuutiojalkaa kohti New Yorkin kaupanvälityksessä. Monet voimayhtiöt Israelissa ovat siirtyneet luonnonkaasun käyttöön ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Painostuksen vuoksi Egyptin öljyministeri lupasi ottaa kaasutoimitukset Israeliin uuteen harkintaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kinneret College aikoo aloittaa matkaoppaitten kouluttamisen, jotka ovat tietoisia ympäristön suojelemisesta. Ohjelman koordinaattori Meron Doctori kertoo, että useat turistit ovat alkaneet tiedustella matkaoppailta, miten ”vihreä” heidän hotellinsa on. Perinteiset matkaoppaat eivät osaa vastata näihin kysymyksiin. Ohjelma alkaa kesällä ja kestää 18 kuukautta. Siihen sisältyy 560 tuntia opiskelua ja 70 päivää kenttätyöskentelyä. Ohjelmaan kuuluu arkeologiaa, historia, taiteita ja uskontoa, kuten myös vedensäännöstelyä, energiataloutta, geografiaa sekä Israelin yhteisöjen ja hallituksen toimintaa. (JP)
- Galileassa kaivelevat arkeologit löysivät luurangon, jonka he olettavat kuuluneen 12 000 vuotta sitten eläneelle noitatohtorille. Se oli kuulunut 65-vuotiaalle epämuodostuneelle naiselle ”Natufian” kulttuurista, joka vallitsi Syyriassa ja Siinain niemimaalla niihin aikoihin. Soikea hautakammio oli huolellisesti koverrettu. Luurangon pääkallo lepäsi kilpikonnan kuoren päällä. Se oli peitetty suurilla kivillä, jotta noidan henki pysyisi paikalla. Lähellä oli 48 muuta kilpikonnan kuorta sekä leopardin alaosa, lehmän häntä ja kotkan siipi. Eri aineitten jauhamiseen tarkoitettu survin ja kulho löydettiin myös. (JP)
- Hebronin Shalom House (rauhantalo) tyhjentäminen asukkaista kärjistyy.
- Oikeuden antama päätös asukkaitten muuttamisesta talosta umpeutuu, mutta paikalle on kerääntynyt runsaasti ulkopuolisia suojelemaan taloa. Taloon muutti Shasin kansanedustaja Zeev Nissim, mikä mutkistaa poliisin ja IDF:n toimia asukkaitten väkivaltaisesta poistamisesta talosta. Jotkut ennustavat, että tapaus on uusi ”Amona”, jonka tyhjentämisessä 2 vuotta sitten 200 poliisia ja turvallisuus-virkailijaa haavoittui siviilien lisäksi. Yksi nuorukainen taistelee edelleen hengestään joutuessaan poliisiratsun jalkoihin. (INN)
- Israelin merivartio pidätti kolme ISM:n (kansainvälinen solidaarisuusliike) jäsentä pysäyttämästään kalastusveneestä kielletyllä alueella Gazan lähellä. Vene ei noudattanut pysähtymiskäskyjä. Tilanteessa ei käytetty aseita eikä pommeja, kuten jotkut ulkomaiset mediayhtiöt väittävät. (INN)

Tuesday, November 18, 2008

TIISTAI 18.11.08
1. MAFIASOTAA ISRAELISSA. Poliisi pelkää täyttä rikollisjoukkioitten välistä sotaa sen jälkeen, kun mafiapomo Yaacov Alperin, 53, sai surmansa hänen autossaan räjähtäneestä pommista Yehuda Hamaccabi ja Derech Namir katujen kulmassa Tel Avivissa maanantaina iltapäivällä. Kolme lähellä ollutta sivullista, kaksi naista ja 13-vuotias poika, haavoittuivat räjähdyksessä. Yaacov Alperinin eloton ruumis lennähti osittain ulos auton ovesta pommin vaikutuksesta. Hänen ystävänsä kutsuivat häntä nimellä Don Alperin sisilialaispomon tapaan. Hän oli aiemmin päivällä käynyt Tel Avivin oikeustalolla seuraamassa poikaansa Droria vastaan nostettua syytöstä tähän asiaan kuulumattomasta rikkeestä.
Yaacon Alperon haudataan tiistaina Raananan hautausmaalle tarkkojen turvallisuustoimien suojaamana. Perhe pyysi, että poliisin pidättämä Dror Alperin voisi osallistua hautajaisiin.
Yaacon Alperinilla oli useita potentiaalisia ja voimakkaita vihollisia; huumerikoksista tuomittu Zeev Rosenstein, joka itse pelastui teloitusyrityksestä, kilpailijaperheet Abutbul ja Abergil, sekä Amir Mulner, jonka kanssa aiottu vihollisuuksien lopettaminen päättyi puukoniskuihin.
Yaacon Alperinia vastaan on tehty useita teloitusyrityksiä, ja hänen veljensä Nissim säilyi hengissä viime toukokuussa yhdeksännestä häntä vastaan tehdystä murhayrityksestä, jossa kolmen hengen teloitusryhmä joutui tulitaisteluun poliisin kanssa. Siinä yksi ryhmän jäsen kuoli ja poliisi haavoittui vakavasti. Yaacov Alperon on ollut syytettynä useita kertoja ja hän on kärsinyt hänelle julistettuja tuomioitaan vankilassa. Asioita seuraavat kolumnistit sanovat, että poliisi, jonka kanssa Yaacov Alperin oli tehnyt sopimuksen, epäonnistui Yaacov Alperinin suojelutehtävässään rajusti (JP)
2. ISLAMILAINEN JÄRJESTÖ (Islamic Movement), joka on Egyptissä toimivan Islamilaisen Veljeskunnan (Islamic Brotherhood) alajärjestö, sai edustajiaan kaikkiin yhdeksän kunnan valtuustoihin, joissa se kilpaili paikoista Israelin viimeisissä kuntavaaleissa. Edellisissä kuntavaaleissa 2003 se kilpaili kahdessatoista kunnassa saaden edustajia seitsemän kunnan valtuustoon. Täten se onnistui sataprosenttisesti, arvioi Arik Rudnitzky, joka johtaa Tel Avivin yliopiston Konrad Adenauerin ohjelmaa juutalaisten ja arabien välisen yhteistyön edistämiseksi, joka järjesti maanantaina pidetyn arabivaltuustojen konferenssin.
RUDNITZKY katsoo, että keskittämällä voimansa Islamilainen järjestö saavutti merkittäviä voittoja, joista enemmistön saavuttaminen Rahatin valtuustossa kuten myös Hurassa Negevissä olivat merkittävimmät. Rahat on Negevin suurin beduiinikaupunki. Samoin radikaalimpana pidetty pohjoinen haara säilytti valtuustoenemmistönsä Umm el-Fahmissa. Islamilaisen järjestön edustajat johtavat kunnanvaltuustoja kolmessa paikassa, Jaljuliassa, Hurassa ja Umm el-Fahmissa.
RUDNITZKY arvioi, että järjestön toiminnan painopiste on siirtymässä itäisen Sharonin alueella toimivasta ”kolmiosta” Negeviin, jossa sen voima kasvaa beduiiniväestön rajun lisääntymisen mukana. Kolmion alueen kaupungit ja kylät sijaitsevat lähellä turva-aitaa.
Islamilainen järjestö menetti enemmistön Kfar Kassemin kaupungissa ensimmäisen kerran 20 vuoteen, ja menetti edustajiaan Kassemin lisäksi Tirassa. Järjestön kannatuksen lisääntymiseen vaikuttavat sen toimet kansan hyvinvoinnin, terveyden ja koulutuksen alueilla, joita valtion tulisi hoitaa, sanovat ohjelman tutkijat ja lisäävät, että sen painopisteet vaihtelevat jäsenistön uudistuksen myötä nuorten saadessa valtaa. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tapasi eilen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja aikoo tavata tämän vielä uudelleen palattuaan USA:n matkaltaan ensi viikolla. Johtajat tapasivat toisensa Olmertin Jerusalemin asunnossa ja keskustelivat 90 minuutin ajan.
OLMERT ei tällä kertaa luvannut lisää maata – hän oli jo luvannut kaikki, mitä oli mahdollisuus luvata Yitzhak Rabinin muistojuhlassa Knessetissä pitämässään puheessa – mutta voidakseen jotenkin osoittaa ”hyvää tahtoaan”, hän lupasi vapauttaa 250 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää palestiinalaista. Tarkkailijat ovat olleet huomaavinaan, ettei tällä kertaa vapauteta sellaisia, joilla on ”verta käsissään”, eli jotka ovat omakätisesti murhanneet tai lähettäneet toisia murhaamaan israelilaisia. Israelin vankiloissa lienee 9 000 palestiinalaista, joten vapautettavia jäänee vielä Olmertin seuraajallekin. Eilen IDF pidätti 34 palestiinalaista terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa. Tyypillisen palestiinalais- mentaliteetin mukaan joka kerran, kun Israel on vapauttanut vankejaan joukoittain, palestiinalais-johtajat vähättelevät sitä ja vaativat lisää kuten myös keitä vapautetaan.
TÄRKEIN keskustelun aihe eilen lienee kuitenkin ollut tilanne Gazan ja Israelin rajalla, joka näyttää kuumenevan arveluttavasti. Toiseksi Olmert tiedotti Abbasille, että tämän Gazasta saadut tiedot välittömästä toimeentulokriisistä ovat vääriä, eli ei siellä ole sellaista kriisiä. Olmert tähdensi, että IDF seuraa tilannetta tarkoin, ja jos jotakin alkaa loppumaan kauppojen hyllyiltä, Olmert lähettää kymmeniä rekkoja täynnä kaikenlaista tarpeellista Gazaan.
Israel on toiminut näin kaiken aikaa hetkellisistä raketti- ja kranaattikuuroista välittämättä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vannoo – tai lupaa, miten vain -, että IDF tulee toimimaan Gazassa sitten, kun sen aika on tullut. Gazan terroristit sen sijaan eivät turhia lupaile, vaan lähettävät rakettejaan ja kranaattejaan aina kun muistavat tai haluavat. Tulitaukosopimus, silloin kun se vielä oli voimassa, ei ollut mikään este, sehän oli pelkkä paperinpala, joka Egyptin vaatimuksesta ja holhouksessa raapustettiin. Nyt Hamasin ilmoituksen mukaan sekin este on poistettu, eli tulitaukosopimus raukesi eilen. Kuin sen kunniaksi terroristit ampuivat ainakin kymmenen rakettia Gazasta Israeliin.
ENGLANNIN ulkoministeri David Miliband kävi Ehud Barakin opastuksella tutustumassa tilanteeseen Sderotissa, jossa Barak ”ylpeänä” esitteli vieraalleen mahtavaa rakettien jäännöskasaa, jota Miliband välillä epäuskoisena vilkaisi, mutta TV-kuvien perusteella arvioiden oli enemmän huolestunut ryvettyneistä kengänkärjistään. Barak kertoi medialle, että hän muistutti Milibandia, ettei mikään valtio siedä vieraan yhteisön (entity) harjoittamaa alueensa jatkuvaa ja summittaista tulittamista, ”eikä sitä siedä Israelkaan”. Siinä yhteydessä Barak uhkaili, että kun aika on kypsä ja on tarvetta, IDF tulee iskemään voimalla. Mutta journalistien tinkaamiseen, koska nämä ehdot toteutuvat, Barak kiemurteli keksien tekosyitä, miksi ne eivät ole jo toteutuneet, että ”operaatioon liittyy lukuisia harkinnan alaisia tekijöitä, joita hän ei kuitenkaan osannut tai halunnut yksilöidä.
Eilen aamupäivällä terroristit ampuivat kahdeksan rakettia Eshkolin alueneuvoston lähistölle vahingoittaen useita taloja. Myös Ashkeloniin ammuttiin yksi Grad-raketti, onneksi huonolla tähtäyksellä. Islamic Jihad sanoi ampuneensa raketit.
Puolustus- ja maatalousministeriöt ovat yhteisvoimin aloittaneet projektin, jolla pystytetään 50 rakettisuojaa Gazan lähialueille. Niiden avulla kuvitellaan maataloustöiden voivan jatkua, koska työntekijät voivat sen 15 sekunnin aikana, minkä varoitussignaali heille antaa, juosta suojatilaan. Projekti maksaa 4 miljoonaa NIS, ja sen kautta 10 traktoria varustetaan sirpale- ja luotisuojilla. Projektiin kuuluvat yhteisöt, jotka ovat 7 km:n sisällä turva-aidasta. (JP)
5. IDF:N AIEMPI komentaja Moshe Yaalon on mietiskellyt, mitä tehdä elämälleen tästä eteenpäin. Pääministeri Ariel Sharon syrjäytti hänet eikä jatkanut hänen kauttaan IDF:n johdossa vuodella, kuten on ollut tapana, siksi, että Yaalon vastusti Sharonin suunnitelmaa Gazan juutalaisten karkottamisesta ja IDF:n vetäytymisestä sieltä. Tässä Sharon teki kaksi Israelille kohtalokasta virhettä: Se antoi Hamasille mahdollisuuden kaapata valta Gazassa ja toiseksi Yaalonin seuraajaksi tuli ilmavoimien komentaja Dan Halutz, joka johti armeijaa Libanonin kakkossodan aikana uskoen ilmavoimien kykyyn hoitaa Hizbullahin rakettien tuhoamisen, mikä osoittautui karkeaksi virheeksi. Kolmantena Sharonin virheenä, joskin se johtui poliittisista laskelmista, oli se, että hän hyväksyi puolustusministeriksi täysin kokemattoman Amir Perezin, joka katseli sormi suussa ja kiikarin suojalaput paikoillaan Hizbullahin rakettien satamista kolmannekseen osaan Israelin maasta.
EILEN ILLALLA Yaalon sanoi harkinneensa tarpeeksi, ja ilmoitti sopineensa Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun kanssa, että hän osallistuu helmikuun parlamentti-vaaleihin Likudin listalla. Myös NU/NRP oli halukas ottamaan Yaalonin, ja antamaan hänelle ykköspaikan ehdokaslistallaan, mutta Yaalon katsoi suuren ja mahdollisen hallitusta johtavan puolueen sopivan paremmin hänen haluunsa osallistua maan kohtaloiden ratkaisemiseen kuin pienemmän, jossa vaikutusmahdollisuudet ovat myös vähäisemmät.
UZI LANDAU erosi Likudista ja liittoutui Israel Beiteinun kanssa. Kadimassa kuhistaan myös potentiaalisten vaaliehdokkaitten etsiessä omaa paikkaansa. Siellä kansanedustaja Shai Hermesh ryntäsi eilen ulos tilaisuudesta, jossa paikkoja jaettiin siksi, ettei häntä huolittu edes äänestyskierrokseen paikkoja valittaessa. Ehdokaspaikat lyödään lukkoon 16. joulukuuta.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Moshe Yaalon arvioi eilen, että Iranin ydinase on valmis kahdessa vuodessa, ellei sitä pystytä estämään ennen sitä. (JP)
- Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, ettei Israel joudu sotaan vihollismaittensa kanssa vuoden 2009 aikana. Hän puhui Tel Avivin yliopistossa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän arvioi, maailman huomion keskipisteessä ovat talousongelmat sekä USA:n uuden johdon toimet Iranin kysymyksen hoitamiseksi. Syyrian tilanteesta hän arvioi, että Syyrian johto voi olla valmis rauhansopimuksen allekirjoittamiseen, jos sen kaikkiin vaatimuksiin suostutaan, mutta että Syyria tuskin katkoo suhteitaan terrorijärjestöihin.
- Likudin ke. Yehiel Hazan katsoo tulleensa kohdelluksi kaltoin kaksois-äänestyksen johdosta Knessetissä, vaikka samassa istunnossa siihen syyllistynyttä Kadiman Roni Bar-Onia ei ole syytetty. Hazan sai kaksi kuukautta yhteiskuntapalvelua ja kahden vuoden ehdollisen rangaistuksen. (JP)
- Abbas vaatii, että ”hyväntahdon eleenä” Olmert vapauttaa suurterroristin Marwan Barghoutin. (haaretrz)
- Gazan terroristit ampuivat 3 kranaattia Israeliin tiistaiaamun kuluessa. (INN)
- Sotilaat löysivät Iban tiesululla palestiinalaisen putkipommin kanssa. (INN)
- Shimon Peres veisteli, että rauhansopimus tulee solmia silmät kiinni, kuten hän ilmeisesti solmi Oslon epäonnistuneet ja kohtalokkaat sopimukset.
Lämpötilat Jsm: Ti: 14.20; Ke: 18-23; To: 18-23: Pe: 13-21 C-astetta. aurinkoista.

Monday, November 17, 2008

MAANANTAI 17.11.08
1. VEDENSÄÄNNÖSTELY on pakko aloittaa keväällä, jos sateita ei saada ennätysmäärää talven aikana, ennusti Vesihallituksen johtaja professori Uri Shani sunnuntaina. Hän selittää, että ennusteet sademääristä talvella eivät ole lupaavia. Hallituksen edustaja Uri Schor kertoi JP:n toimittajalle, että kevyetkin säännöstelytoimet tulevat edellyttämään puutarhan kastelun kieltämistä, mikä tulee muuttamaan maan puutarhat ruskeiksi. ”Ennusteet eivät ole hyviä, eikä paremmasta ole toivoa pariin vuoteen”, hän jatkoi. Schorin mukaan Israel on kärsinyt neljä perättäistä vuotta, jolloin sateitten määrä on ollut alle normaalin, mikä on vaarantanut luonnollisten pohjavesivararastojen saastumisen.
SCHOR arvioi, että maanviljelijät tulevat tuntemaan säännöstelyn seuraukset ensimmäisinä. Kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer selittää, että potentiaaliset rajoitukset kastelussa tulevat merkitsemään maatalouden kuoliniskua. Hän vaati toisia ministeriöitä valmistelemaan kompensaatioita maanviljelijöille. Hän kertoi, että vedenkulutusta on vähennettävä 100 – 150 miljoonaa kuutiometriä, mikä tulee kompensoida maataloudelle. Ben-Eliezerin mukaan kevyt säännöstely vähentää kulutusta 40-100 kuutiometriä, mikä vastaa maataloudelle annettavaa vesimäärää. Mutta jos kuivuus on vaikkapa siedettävä, kulutusta on pienennettävä edellisen lisäksi 200 kuutiometriä talouksilta ja teollisuudelta. Normaalisademäärän aikanakin Ben-Eliezer arvioi veden määrän jäävän ensi talvena 550 kuutiometriä miinuksen puolelle, arvioi Schor.
VEDENKULUTUS on Israelissa 1.5 miljardia kuutiometriä vuodessa, eikä sademäärä normaalivuosinakaan pysty sitä tyydyttämään. Hallitus on huomioinut tilanteen kiireellisyyden ja nopeuttanut Ashdodiin rakenteilla olevan meriveden puhdistuslaitoksen rakentamista ohittamalla kansallisen vesiyhtiön normaalia urakkatarjousmenettelyä.
Hallitus päätti nostaa merivedenpuhdistuksen määrän 750:en miljoonaan kuutiometriin vuodessa niin pian kuin mahdollista. Vuonna 2013 arvioidaan, että sen kautta on käytettävissä 600 miljoonaa kuutiometriä nykyisen 150 miljoonan kuutiometrin asemesta.
Toiseksi hallitus antoi 1 miljardia NIS jäteveden puhdistuslaitosten rakentamiseksi.
BEN-ELEZER kertoo, että kansa on vastannut suosiollisesti vaatimuksiin vedenkäytön vähentämiseksi, ja sen vapaaehtoiset säännöstelyt ovat säästäneet vettä 70 miljoonaa kuutiometriä tähän mennessä, mikä vastaa yhden puhdistuslaitoksen kapasiteettia. (JP)
2. ONKO AL-AKSA moskeija rakennettu bysanttilaisen kirkon raunioille? kyselee Etgar Leifkovits JP:n artikkelissaan. Hän perustaa väitteensä britti-arkeologien ottamiin kuviin arkeologisista kaivauksista, joita he tekivät Temppelivuorella 1930-luvulla. Niissä näkyy bysanttilaista mosaiikkia al-Aksan lattian alla, mikä on israelilaisen arkeologin mukaan kuulunut joko bysanttilaiseen kirkkoon tai luostariin.
KAIVAUKSIA johti Brittimandaatin perinneosaston johtaja R W Hamilton 1930-luvulla yhdessä paikallisen islamin säätiön (wakf) kanssa ankarien maanjäristysten seurauksena, jotka vaurioittivat pahoin moskeijaa vuosina 1927 ja 1937.
WAKFIN kanssa yhteistyössä suoritettujen rakennus- ja kunnostustöitten aikana vuosien 1938 ja 1942 välisenä aikana Hamilton suoritti kaivauksia moskeijan pilareitten alapuolella ja hän dokumentoi työnsä tulokset teoksessa ”The Structural History on the Aqsa Mosque”. Hamilton löysi kaivausten yhteydessä bysanttilaisen mosaiikin sekä sen alla rituaalisen puhdistusaltaan (mikve) toisen Temppelin ajoilta. Hän ei kuitenkaan sisällyttänyt tietoja niistä teokseensa, vaan valokuvasi ne ja liitti ne moskeijan kortistoon, kertoi israelilainen arkeologi Zachi Zweig sunnuntaina, joka löysi valokuvat arkeologisista brittiarkistoista, joita pidetään perinnehallituksen tiloissa Jerusalemissa.
HAVAINTO on herättänyt suurta mielenkiintoa, sillä historiassa ei ole tietoja kirkosta tai julkisesta rakennuksesta Temppelivuorella toisen Temppelin rakentamisen jälkeen ennen Umayad-moskeijan rakentamista. Marmorikappaleita, jotka ovat kuoriristikon jäänteitä, sen sijaan on löydetty siitä jätekasasta, minkä wakf kippasi Kidronin laaksoon suorittaessaan rakennustöitä Temppelivuorella ilman valvontaa viimeisen vuosikymmenen aikana, kertovat Zachi Zweig ja tri Gabriel Barkay Bar-Ilan yliopistosta arkeologisessa konferenssissa.
HEPREALAISEN yliopiston tri Rina Talgam, joka on erikoistunut mosaiikkitöihin, arvioi, että löydetty mosaiikkilattia voidaan kuvien perusteella ajoittaa viidennelle tai seitsemännelle vuosisadalle. Hän kertoi, ettei sellaisista rakennuksista ole kerrottu alueella vierailleitten pyhiinvaeltajien kertomuksissa, eikä se voi olla peräisin al-Aksan aiemmasta rakennuksesta, koska se oli rakennettu puusta. Talgam ei pysty sanomaan, oliko se osa kirkkoa, luostaria tai majoitusrakennusta pelkän yhden kuvan perusteella.
TEMPPELIVUORELLA ei ole voitu suorittaa arkeologisia kaivauksia tilanteen arkaluonteisuuden vuoksi, eikä islamin säätiön suorittamia rakennustöitä ole valvottu arkeologien toimesta, kuten laki määrää. (JP)
3. GAZAN TILANNE jakaa Israelin arabeja. Toiset heistä syyttävät tilanteesta Israelia, mutta toiset katsovat, että palestiinalaiset ovat yhtä syyllisiä tilanteen huononemiseen. Jopa Umm el-Fahm kaupungin asukkaat, jotka ovat suurelta osin Islamilaisen järjestön (Islamic Movement) kannattajia, katsovat, että syytä on molemmissakin.
Yasser Farahat, 30-vuotias vaatetusliikkeen työntekijä sanoo, että jos Gazan palestiinalaiset olisivat pysyneet Juudean ja Samarian asukkaitten kanssa yhdessä, ei olisi taisteluja eikä ongelmia Israelin ja Gazan raja-alueella.
Arabit selittävät, että jos perheen jäsen vahingoittuu tai kuolee yhteenotoissa Israelin joukkojen kanssa, se aiheuttaa väkivaltaa. Toisaalta monet työskentelevät pajoissa ja pientehtaissa, joissa valmistetaan raketteja ja niiden laukaisutelineitä. Myös raketteja ampuvat ovat työllistettyjä ja saavat rahaa toimiessaan järjestöjen palveluksessa.
Eräs Umm el-Fahmin asukas selvitti tunteitaan siten, että häntä koskettavat sekä israelilaisia että palestiinalaisia kohtaavat haavoittumiset tai kuolemantapaukset: ”En minä immuuni ole”.
Sheikki Hashem Abdel Rahman, Umm el-Fahmin eroava pormestari ja islamilaisen järjestön jäsen sanoo, että Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin lausunto, jonka mukaan hän suostuu rauhaan Israelin kanssa 1967 sotaa edeltäneillä tulitaukolinjoilla, on rohkaiseva ja kehotti Israelin hallitusta käyttämään tilaisuutta hyväkseen. (JP)
4. KORKEIN OIKEUS antoi eilen päätöksen, joka koskee ns. ”rauhantaloa” Hebronissa. Tämä osittain nelikerroksinen talo on pyörinyt uutisotsikoissa toistuvasti. Sen rakensi palestiinalainen, mutta sen omistaja on Hebronin juutalaisten mukaan myynyt sen heille. Ilmeisesti PA:n viranomaisten ja arabien yleisen vastuksen vuoksi maan myymisestä juutalaisille myyjä väittää peruneensa kaupan ja palauttaneensa rahan, minkä ostaja kiistää.
KORKEIN OIKEUS ei päätöksessään pystynyt selvittämään talon omistusta, mutta antoi kuitenkin talossa asuvalle 20 perheelle kolme päivää aikaa muuttaa pois. Oikeus selitti päätöstään sillä, että asukkaat olivat syyllistyneet rikokseen muuttaessaan taloon, jonka omistusoikeus on kiistanalainen.
JUUTALAISYHTEISÖJEN neuvosto Juudeassa, Samariassa ja Gazassa kutsuu oikeuden päätöstä skandaaliksi päättäessään jutussa taas kerran vastoin tosiasioita. Neuvosto katsoo lausunnossaan, että talon omistusoikeus on kiistatta todistettu, mutta siitä huolimatta oikeuslaitos, hallitus ja syyttäjän virasto ovat yhdessä liittoutuneet karkottamaan asukkaat.
Juudean, Samarian ja Gazan rabbien neuvosto kieltää asukkaita muuttamasta pois talosta. ”Se kuuluu kokonaan juutalaisille. On kiellettyä avustaa millään tavoin juutalaisten karkottamista ja uhrata asuttuja alueita. Esitämme pyhän vaatimuksen, että niiden jotka siihen pystyvät, tulee estää karkotukset, jotka vaarantavat Israelin valtion ja Israelin maan,” sanotaan lausunnossa ja selitetään, että ”on kiellettyä uhrata asuttuja alueita Israelissa ja varsinkin Hebronin keskustassa, esi-isien kaupungissa”.
Talo sijaitsee ns. ”pyhiinvaeltajien tien” varrella Kiryat Arban juutalaiskaupungin ja patriarkkojen hautakammioitten välissä. Hebronin juutalaisasukkaat ottivat haltuunsa maaliskuun 19. päivänä 2007 tyhjänä olleen talon. Israelin Peace Now järjestön ”äänitorvena” toimivat JP:n kolumnistit D Izenberg ja T Lazaroff ovat liittäneet artikkeliinsa järjestön vaatimuksen, ettei puolustusministeriö enää leiki vaan karkottaa asukkaat talosta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Vaaleja odotellessa kansanedustajat ovat alkaneet vilkuilla vihreämpää oksaa, mikä aiheuttaa liikehdintää puolueitten sisällä ja liittymistä toisiin puolueisiin. Labouria edustava Ami Ayalon sanoo kyllästyneensä puolueensa johtoon ja etsii parempaa. Hän haikailee siirtymistä Meretziin, mutta toisaalta perusteilla oleva uusi vasemmistopuolue kiinnostaa. Joku jopa ennustaa, että myös Likud voi houkutella. Kadimassa ehdittiin jo kertoa, että Ayalon tulee sinne, minkä hän itse kieltää, eikä kaikki Kadimassa ole kiinnostuneet hänestä. (JP)
- Uzi Landau siirtyy Israel Beiteinun leipiin.
- Gazan terroristit ampuivat 8 Kassam-rakettia tänä aamuna Eskolin alueneuvoston alueelle vahingoittaen useita taloja, ilman ihmisvaurioita. IDF sulki kaikki liikenneyhteydet Gazaan rakettitulen vuoksi. Islamic Jihadin aseellinen siipi al-Quds Prikaatit sanoi ampuneensa raketit. (ynet)
- Oikeusministeri Daniel Friedman esitti lakiluonnoksen, jolla korkeimman oikeuden valtaa ulko- ja puolustusasioissa vähennetään. (ynet)
- Huumeiden salakuljetus Israelissa on lisääntynyt 40 % edellisvuodesta. (ynet)
- Al-Qaida kertoo web-sivullaan antaneensa kaadereilleen käskyn suorittaa USA:n terrori-isku, joka on moninkertainen 11/9 tehtyyn verraten. Tarkkailijat ovat huomioineet sen aktiivisuuden lisääntymisen monessa maassa. Toisena iskukohteena mainitaan Englanti, jossa sillä on runsaasti jäseniä. (debkafile)
- Debkafile kertoo, että Hamas tulee jatkamaan raketti-iskujaan Israelin vaaleihin saakka, mikä on vastoin IDF:n omia uskomuksia. Samalla Hamas ilmoittaa virallisesti lopettaneensa tulitauon Israelin kanssa.(INN)
- Englanti vaatii, että Juudeassa ja Samariassa valmistetuissa tuotteissa tulee olla selvä merkintä, missä ne on valmistettu boikotin helpottamiseksi.(ynet)
- 6 % amerikkalaisista haluaa USA:n tukevan palestiinalaisia rauhankeskusteluissa, mutta 66 % haluaa tukea Israelia. (haaretz)

Sunday, November 16, 2008

SUNNUNTAI 16.11.08
1. GAZASTA SATAA raketteja ja kranaatteja samaan aikaan, kun Israelin hallitus kiemurtelee epätietoisena, mitä pitäisi tehdä. Ulkoministeri Tzipi Livni julistaa naama vaikealla peruslukemalla, silmänympäristön sekoittuessa mustaan luomiväriin, ettei Israel siedä raketti-iskuja. Puolustusministeri Ehud Barak puolustautuu, ettei Israelilla ole varaa antautua Hamasin kanssa samaan kelkkaan: ”Voi joskus tulla aika, jolloin tarve suureen operaatioon voi syntyä, koska me emme voi hyväksyä nykyistä tulitauon rikkomista”, on Barakin sanoma. Hän sanoo olevansa puolustusministeri, eikä sotaministeri, ja kehuu tietävänsä, millaista sota on, millaista taistelut ovat, eikä sano pelkäävänsä niitä, jos niihin täytyy turvautua. Barak varoitti, että armeija on valmistautunut suureen operaatioon, ”se yhdessä turvallisuus-joukkojen kanssa on valmis voimakkaaseen operaatioon, joka vahingoittaa vastapuolta”. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon, ettei turvallisuus ole ylpeyden asia ja viittasi pari vuotta sitten käytyyn Libanonin kakkossotaan, johon Israel ryntäsi ilman suunnitelmaa. ”Eikä Gazan operaatio tulisi olemaan mikään piknik, ja siihen tulee turvautua vasta, kun kaikki muut optiot on kokeiltu”, hän laskelmoi.
BARAK kritisoi sekä Olmertia että Livniä siitä, että he ovat sitoneet armeijan kädet. Hän kertoi tunnustelevansa moraalisia ja laillisia oikeuksia iskeä siviilialueille Gazassa, joista raketteja ja kranaatteja ammutaan. Hän muistutti, että IDF tulee varoittamaan asukkaita ennen iskuja, jos sellaisiin joskus turvaudutaan.
TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja Hamasin välillä loppuu 19. joulukuuta. Barak uskoo, että sitä on mahdollista jatkaa. Hän puolusti tulitaukoon suostumista kesäkuussa, koska ”se antoi lapsille mahdollisuuden mennä kouluihin”, vaikka se samalla antoi Hamasille vapauden keskittyä asemiensa lujittamiseen ja linnoittamiseen sekä aseiden hankintaan. Barak vakuutti, että IDF pystyy tarvittaessa hoitamaan senkin. (JP)
2. GAZAN TERRORISTIT ampuivat perjantain aikana 17 rakettia Israelin puolelle, Niistä ainakin kolme oli Grad-tyyppisiä, joiden kantomatka on 25 km, ja jotka räjähtivät Ashkelonin kaupungissa, joka on 15 km:n päässä Gazan rajasta. Yksi vanhahko nainen haavoittui lievästi raketin sirusta, kaksi ihmistä joutui shokkiin Sderotissa ja 15 muuta Ashkelonissa. Hälytyssireeni soi Ashkelonissa vähän väliä, ja Ashdodin kaupunki kunnostaa sirpalesuojia.
KOULULAPSET joutuivat Ashkelonissa lopettamaan lounaansa perjantaina hälytyssireenin alkaessa soida, ja kiirehtimään sekasortoisesti suojahuoneisiin.
Yksi raketeista osui kaupungin sisälle, kaksi muuta kaupungin laidalle. Aiemmin päivällä Sderotia kohti ammuttiin 10 rakettia.
Hamasin ”sotilassiipi” izzadin al-Qassam ilmoitti ampuneensa raketit. IDF:n kotirintaman komentaja kehotti asukkaita pysyttelemään edelleen lähellä suojahuoneita.
Barak olettaa, että rakettituli on Hamasin vastaus IDF:n operaatioissa kuolleitten 12 terroristin kostamiseksi. ”Iskujen tarkoituksena oli suojella sotilaita Hamasin kommandoiskuilta”.
HAMASIN edustaja vihjaa, että se voi olla valmis jatkamaan tulitaukoa, mutta se pyrkii samalla muuttamaan ehtojaan siten, että Gazan kaikki rajaterminaalit pidetään auki kaiken aikaa, ja että siihen sisällytetään myös Juudean ja Samarian alueet. Hamas voi myös vaatia, että PA:n tulee lopettaa Hamasin jäsenten pidättäminen Länsirannalla. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kutsui perjantaina iltapäivällä turvallisuusjohtajat yhdessä sotilasjohtajien kanssa tarkastelemaan Gazan tilannetta. Olmert vakuutti, ettei Israel hyväksy rajayhteisöjensä tulittamista kutsuen raketti-iskuja niiden periaatteiden törkeäksi loukkaukseksi, jotka johtivat tulitaukoon. Olmert myös vakuutti, ettei rajakylien tarvitse joutua uudelleen siihen jatkuvaan epätietoisuuteen, joka vallitsi muutamia kuukausia sitten. Hän uhkasi pitää rajaterminaalit suljettuina muitten toimien lisäksi. Barak oletti, että Hamas pyrkii perjantain rakettitulella painostamaan Israelia tulitauon jatkumiseen uusituin ehdoin.
BARAK ehdotti painostuskeinoina sähköntoimitusten keskeyttämistä Gazaan sekä vähentämään velvollisuuksiaan Gazan välttämättömyystarvikkeiden toimittamisessa.
LAUANTAINA Hamas uhkasi aloittaa massiivisen rakettitulen kostaakseen kahden PLC:n komentajan kuolemaan johtaneen räjähdyksen, josta se syytti IDF:n ohjusiskua. IDF:n taholta vakuutettiin, etteivät sen koneet olleet paikalla, ja että kysymyksessä oli ”työtapaturma”.(INN)
4. YK SULKI ruoka-avun keskuksensa Gazassa lauantaina väittäen, että rajaterminaali-liikenteen keskeytymisen vuoksi sen varastot ovat tyhjinä. IDF sulki rajaterminaalinsa Gazaan pari viikkoa sitten vastalauseeksi jatkuvaan rakettituleen, sallien vain hätäapu- ja sairauskuljetukset niiden kautta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon kehotti Israelia avaamaan rajaterminaalit hätäaputoimituksille sekä kehotti Hamasia lopettamaan rakettitulituksen. Satoja ihmisiä käännytettiin pois YK:n varastotilojen luota ilmoituksella, että ”keskukset avataan uudelleen 13.joulukuuta saakka, koska ei ole tavaraa, mitä jakaa”.
YK:n apukeskukset jakavat ruoka- ja muita välttämättömyystarvikkeita n. 750 000:lle Gazan asukkaalle. Gazan asukasluku arvioidaan olevan 1.3 miljoonaa. Apupakettiin kuuluu riisiä, jauhoja, sokeria ja ruokaöljyä kolmeksi kuukaudeksi. Lauantaina n. 20 000 ihmistä pyrki saamaan apupakettinsa, kertoi YK:n avustustyöntekijä.
YK:n palestiinalaisavun, UNRWA:n palveluksessa on n. 29 000 työntekijää, pääasiassa palestiinalaisia; rekisteröityjä autettavia on 4.6 miljoonaa. YK:n toisen pakolaisapu-järjestön UNHCR palveluksessa on n. 6.300 työntekijää, jotka hoitavat n. 33 miljoonaa ihmistä.
YK:n Maailmanapu Ohjelman taholta sanottiin, että sillä on tarpeeksi elintarvikkeita seuraavaa neljän viikon tarvetta varten, joilla se hoitaa 130 000 ihmistä Gazassa. (haaretz, ynet)
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas lähetti kirjeen PA: arabeille, jossa hän kehotti Israelia vetäytymään 1949 tulitaukolinjoille ”tai valmistautumaan sotaan”. PA viettää vuosittain ”itsenäisyyspäivää”, joka tänä vuonna sattui lauantaiksi, muistaakseen tilaisuutta, jossa se julistautui itsenäiseksi 20 vuotta sitten ilman maata ja valtiota. Kirje julkistettiin PA:n mediassa. Abbas julisti kirjeessään, ettei PA luovu tuumastakaan Juudeaa ja Samariaa.
TOISESSA YHTEYDESSÄ Abbas sanoi, että Israel syyllistyy sotarikokseen sulkemalla rajaterminaalit Israelin ja Gazan välillä. Abbas vaati ”kansainvälistä yhteisöä” kiinnittämään kiireisesti huomionsa Gazan elintarviketilanteeseen, mikä on johtamassa humanitääriseen kriisiin Gazassa, hän ennakoi, mitä jouduttaa YK:n keskusvarastojen sulkeminen.
Mahmoud Abbas ja Ehud Olmert tapaavat toisensa huomenna maanantaina. Heidän keskustelujensa uskotaan keskittyvät Gazan tilanteen ohella ”setlementtien” laajentamiseen, mistä Saeb Erekat syyttää Israelia. PA:n johto toistaa tätä syytöstä, vaikka Israelin taholta on vakuutettu, ettei kysymys ole juutalaisyhteisöjen laajentumisesta vaan sisäisestä luonnollisen kasvun vaatimasta rakentamisesta. (haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Yuval Steinitz (Likud) vaatii, että Barak ja Livni tulevat Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokuntaan selittämään, miksi rakettituli Gazasta on lisääntynyt lähes ilman IDF:n vastatoimia. Rakettituli on lisääntynyt viikonvaihteen aikana huolestuttavasti. (INN)
- Abbasin väitteistä huolimatta Gazan marketit ja ulkotilamarkkinat ovat täynnä tavaroita, myös ruokatarpeita. Hamasin edustajat kutsuivat lauantaina ulkomaisia journalisteja kuvaamaan, miten tavaroita salakuljetetaan n. tuhannen tunnelin kautta, mukana kotieläimiä kuten vasikoita, lampaita ja vuohia. Myös bensiiniä tuodaan letkua pitkin Siinailta Gazaan. Hamas antoi jokin aika sitten määräyksen, että salakuljetustunnelit on rekisteröitävä ja niiden tuotosta on maksettava veroa Hamasin hallitukselle. Tämä tarkoittanee sitä, että salakuljetus on laillistettu Gazassa ja nauttii hallituksen suojelua. (JP)
- Hamas on aloittanut mielenosoitukset PA:n turvallisuusjoukkojen suorittamia pidätyksiä vastaan Länsirannalla. Hamas kehottaa kaikkia järjestön jäseniä vastustamaan pidätyksiä eikä suostumaan niihin ilman vastarintaa. PA:n joukot ovat neljän kuukauden aikana pidättäneet viitisen sataa Hamasin jäsentä, niiden joukossa tunnettuja julkisuuden henkilöitä tai heidän sukulaisiaan. (JP)
- Sanasota Fatahin ja Hamasin välillä on myös kiihtynyt. Hamasin Gazan johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar syyttää Fatahia vuoden 2006 vaalien tuloksen mitätöimisestä. Hän kutsui Abbasia ja hänen tovereitaan PLO:n sisällä ”pettureiksi ja vakoojiksi”, ja vakuutti, että kun Hamas tulee PLO:n jäseneksi, se tulee puhdistamaan järjestön näistä aineksista. Hän syytti Abbasia, että tämä suostui Kairon yhtenäisyysneuvotteluihin vain siksi, että hän halusi toimikautensa jatkamista vuodella. Fatahin korkea virkailija Ramallahissa Ahmed Abdel Rahman nimittelee Hamasin jäseniä ”maantie-rosvoiksi ja palkkasotureiksi”. (JP)
- IAF iski sunnuntaiaamuna terroristiryhmään, joka valmistautui ampumaan raketteja Israeliin surmaten sen jäsenistä neljä Gazan Sajaiyan lähiössä. PLC:n terroristit vastasivat ampumalla kaksi rakettia Israeliin. (INN)
- Labour-puolueen hajoaminen jatkuu. Ami Ayalon aikoo erota puolueesta.
- Palestiinalaiset korjasivat ennätyssadon oliiveista. Ainakin 130 miljoonaa USD on niiden tuotto maanviljelijöille. Oliiviöljyn tuotanto kolminkertaistui. (INN)
- Tusinoittain palestiinalaisia ja vasemmistolaisia, joita kutsutaan anarkeiksi, tunkeutui perjantaiaamuna ilman lupaa Yitzharin juutalaiskylän alueelle väittäen tulleensa poimimaan oliiveja, mutta kylän alueella. Poliisi ja IDF poistivat heidät alueelta väkivaltaisesti. (INN)
- USA:n presidentiksi valittu B H Obama aikoo tukea saudisuunnitelmaa Israelin ja palestiinalaisten rauhankeskusteluissa. (haaretz)
- Hillary Clinton on suosituin ehdokas Obaman ulkoministeriksi.
- USA:ssa suoritettu tutkimus vaatii tutkimusta Israelin ydinaseesta. (haaretz)