Friday, July 18, 2008

PERJANTAI 18.07.08
1. HAMAS USKOO saavansa paremman sopimuksen Israelin kanssa turvautumalla Saksan apuun ja hylkäämällä Egyptin välitystoimet, sanovat Hamasin johtajat Hizbullahin ja Israelin välisen sopimuksen jälkiseurauksena. Monet Hamasin johtajat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä tapaan, millä Egypti heidän mielestään hoitaa neuvotteluja.
”EGYPTILÄISET ovat todistaneet kykenemättömyytensä painostaa Israelia hyväksymään ehtomme”, sanoo yksi. Toinen asettaa sanansa näin: ”Odotimme egyptiläisten veljiemme edustavan kaikkien arabien intressejä keskusteluissa Shalitista. Mutta egyptiläiset eivät näköjään välitä meistä”. Hamasin pettymykseksi Egypti ei ole myöskään avannut Rafahin terminaalia Gazasta Siinaille, kuten kuukausi sitten solmittu tulitaukosopimus edellyttää.
HAMASIN edustaja Libanonissa, Osama Hamdan, vahvistaa, että Hamasin keskuudessa on kasvava tyytymättömyys Egyptin rooliin välittäjänä. Hän kuitenkin toteaa, ettei asiasta ole keskusteltu virallisesti, eikä Hamas pidä kiirettä asiassa.
HAMAS vaatii että Israel vapauttaa vankiloistaan vaiheittain 1000 palestiinalaista turvallisuus-vankia. Yhä useammat Hamasin johtajiin kuuluvat vaativat kääntymään Saksan puoleen. (JP)
2. HIZBULLAH varmistaa valtaansa Libanonin eteläosan kylissä, joissa shialaiset ovat vähemmistönä, ostamalla maata ja rakentamalla niille tukikohtiaan, kertoo Y Katz JP:n artikkelissaan. Järjestön taktiikan taustalla on Hizbullahin strategia muuttaa pois ”luonnon-puistoista”, joihin se oli sijoittanut rakettinsa ja aseellisia joukkojaan ennen Libanonin kakkossotaa. Hizbullah on pakotettu muuttamaan aiempaa käytäntöään siksi, että YK:n UNIFIL-joukot Libanonissa saavat mandaattinsa mukaisesti vuodelta 2006 liikkua vapaasti maaseudulla, mutta mennessään kyliin tai kaupunkeihin niillä täytyy olla Libanonin armeijan edustaja mukanaan. On myös havaittu, että Libanonin armeijan sotilaat, joista huomattava osa kuuluu shia-muslimeihin, antavat lähes poikkeuksetta vinkin Hizbullahin edustajalle UNIFIL:in tarkastusmatkasta kylään tai kaupunkiin.
SIIRTYMÄLLÄ entistä enemmän kyliin ja kaupunkeihin Hizbullah voi helpommin välttää yhteenottoja UNIFIL-joukkojen kanssa. Kerrotaan tapauksista, joissa YK:n sotilaat ovat pysäyttäneet epäilyttävän kuorma-auton etelä Libanonissa, mutta aloittaessaan tarkastusta paikalle on tullut joukko aseistettuja Hizbullahin pyssymiehiä alkaen väitellä YK-sotilaitten kanssa. Sen aikana kuorma-auto pääsee livahtamaan tiehensä ilman tarkastusta. YK:n tarkkailijat ovat myös joutuneet poistamaan YK:n päämajaan lähettämistään raporteista valokuvia, jotka näyttävät Hizbullahin rakennustöitä ja kaapeleita etelä Libanonissa. (JP)
3. LIBANONILAISET valittavat, että he ovat saaneet uhkaussoittoja vankienvaihdon
jälkeen Israelista, kertoo Libanonin virallinen uutistoimisto. Soittoja on saatu etelässä ja idässä sekä myös Beirutissa. Tietoliikenneministeri Jibran Bassil kertoo valittaneensa soitoista YK:lle kutsuen niitä ”räikeiksi Libanonin itsenäisyyden loukkauksiksi”.
Soitoissa uhataan vakavilla vastatoimilla minkä tahansa Hizbullahin uuden hyökkäyksen kostoksi. Automaattisesti toistettu viesti myös varoittaa sallimasta Hizbullahin rakentaa omaa valtiotaan valtion sisälle. Viesti päättyy sanoihin ”Israelin valtio”.
PELÄTEN Hizbullahin nyt keskittyvän iskemään israelilaiseen kohteeseen Libanonin rajan yli IDF on jonkin verran lisännyt valmiuttaan. Valmiuden lisäämistä perustellaan sillä, että vaikka Hizbullahin isku tapahtuisikin israelilaista tai juutalaista kohdetta vastaan ulkomailla, levottomuudet voivat helposti levitä Libanonin ja Israelin rajalle. (JP)
4. RIIPPUMATON libanonilainen web-sivu nimeltään ”Now Lebanon” julkisti torstaina pääkirjoituksen, jossa se kyseenalaistaa Hizbullahin väitteet voitoista Libanonin kakkossodassa. Artikkelissa nimeltään ”Oliko se sen arvoinen?” asetetaan rinnakkain nettovoitot ja nettotappiot vankienvaihdon jälkeen. Artikkelin mukaan ainoa nettovoitto oli Samir Kuntarin ja neljän muun libanonilaisen vapauttaminen sekä 199 arabi-ruumiin palauttaminen, kuitenkin muistuttaen, että neljä libanonilaista joutuivat vangeiksi Libanonin kakkossodassa, eikä heidän vapauttamistaan voida siten pitää nettovoittona.
NETTOTAPPIOINA sodasta, joka alkoi Hizbullahin kaapattua kaksi IDF:n sotilasta 12.07.2006 luetellaan seuraavat: 1200 siviiliä kuoli, heistä 400 alle 13-vuotiaita; 4 400 siviiliä haavoittui, heistä 700 vammautui pysyvästi; miljoona ihmistä joutui kodittomiksi; 125 000 asunto-yksikköä tuhoutui tai vaurioitui; 250 Hamasin ”taistelijaa” kuoli; 80 % Libanonin eteläosan kylistä tuhoutui; 38 850 951 neliömetriä maa-aluetta saastui rypälepommeista; 188 ihmistä on vammautunut rypälepommeista, 67 heistä lapsia; 20 kuoli kentälle jääneistä rypälepommeista, heistä viisi lapsia; taloudellinen menetys on 5 miljardia USD; pitkäaikainen tappio taloudelle on 16 miljardia USD; 12 tonnin öljyvahinkojen puhdistaminen maksaa 64 miljoonaa USD; 91 siltaa tuhottu; Ghajarin pohjoisosa uudelleen miehitetty; aivovientitappio Libanonista jatkuu.
Now Lebanon web-sivu sanoo edustavansa kaikkia Libanonin etnisiä, poliittisia, uskonnollisia ja sosiaalitaloudellisia ryhmiä.
TOINEN web-sivu toteaa. ettei Hizbullahin väite, että Libanonin vankeja koskeva kansio on suljettu, ei pidä paikkaansa, sillä ”useita libanonilaisia viruu edelleen Syyrian vankiloissa”, mutta kukaan ei tiedä heidän lukumääräänsä.
LONTOOSSA ilmestyvä lehti Asharq Al-Awsat kutsuu Hizbullahin vankienvaihtoa Israelin kanssa ”Radwan-sopimukseksi”, viitaten tällä Imaad Mughniyehin kutsumanimeen ”sheikki Radwan”. Lehti kertoo kyynisesti Hizbullahin ”voittoluvut”: Sota maksoi Hizbullahille 7 miljardia USD; yli 1200 Libanonin kansalaista sai surmansa ja 4 500 vammautui.
Libanonissa Al Anwar kertoi pääkirjoituksessaan: ”On häpeällistä nähdä Beirutin hallituksen jäsenten osallistuvan Hizbullahin juhlintaan”.
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Saad Hariri, huomattava länsimielinen sunni-johtaja Libanonissa, lensi salaiselle matkalle Irakiin, jossa hän tapasi Irakin huomattavimman shia-johtajan suurajatollahin Ali Sistanin. Hariri lensi Bagdadiin, josta hänet kuljetettiin vahvasti vartioidussa autosaattueessa Najefin kaupunkiin, jossa Sistani asuu. Haririn matkan aiheena oli huoli Hizbullahin kasvavasta vallasta Libanonin politiikassa. Viimeinen pisara Hizbullahin voitontansseissa oli sen solmima vankienvaihto Israelin kanssa, minkä Hizbullah kehitti valtaviksi propagandatilaisuuksiksi monin paikoin Libanonia.
Artikkelissa todetaan, että suurajatollah on vaikutusvaltainen uskonnollinen auktoriteetti, jonka myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad tunnustaa.
HARIRIN matkan tarkoituksena oli varmistaa, että shia-muslimit tunnustavat sunni-muslimien poliittiset oikeudet Libanonissa. Hariri ilmeisesti pelkää Libanonin poliittisen vapauden vaarantuneen entisestään viimeaikaisten tapahtumien johdosta.
6. HARIRIN huoleen Libanonin tulevaisuudesta voi olla toinenkin syy. USA:n presidentti Bushin hallitus on alkanut lähestyä Iranin hallitusta. Ensimmäisiä käytännön näyttöjä siitä on alivaltiosihteeri William Burnsin osallistuminen Sveitsissä järjestettävään Iranin ydinsuunnitelmia koskevaan neuvotteluun, jossa Irania edustaa sen pääneuvottelija ydinasioissa Jaeed Jalili, EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan kanssa. USA jopa vihjailee, että se tulee asettamaan diplomaatin Teheraniin edustamaan maataan siellä.
USA:n suunnan muutokseen lienee vaikuttanut Bushin pyrkimys kirjoittautua historian lehdille myös rauhan miehenä eikä sotien johtajana. Siksi hän haluaa uusia diplomaattisia aloitteita virkakautensa viimeisiä kuukausina. Iranin vastaisia pakotteita on yhä vaikeampi saada hyväksytettyä Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi. Myöskin Syyrian vastaiset boikottitoimet ovat käytännössä hajallaan Ranskan kutsuttua Bashar Assadin Pariisiin Välimeren-maitten konferenssiin, jossa hän presidentti Nicolas Sarcozyn ohjauksessa varasti pääosan, mutta vesitti samalla USA:n ajamat boikottihaaveet Syyriaa vastaan.
TÄHÄN USA:N suunnanvaihdokseen liittynee se, että puolustusministeri Ehud Barakin tälle viikolle suunniteltu matka Yhdysvaltoihin peruutettiin eikä uudesta tapaamisesta ole sovittu. Tilaisuudessa USA:n johtajien kanssa oli tarkoitus keskustella Israelin mahdollisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. USA on ilmoittanut, ettei se vastusta sitä, mutta ei lupaa osallistua eikä antaa huoltoapua, jos IAF tekee iskut yksin.
LÄHI IDÄSSÄ on kehitteillä uusia aloitteita, joista esimerkkinä on Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin järjestämä uskontojen välinen konferenssi Madridissa, jonne myös Israelin (tai juutalaisten) edustaja oli kutsuttu.
Toisaalta media kertoo, miten Persianlahden öljyrikkaat maat ostelevat USA:n ja Euroopan vaikeuksiin joutuneita pankkeja, rahoituslaitoksia, hotelliketjuja ja monia muita instituutioita.
Jotkut asiantuntijat varoittavat, että tulisi ensin tutkia, mitä vastuita maat ottavat ostaessaan konkurssikypsiä länsimaisia yrityksiä. Asialla ovat varsinkin UAE ja Qatar. Ensin ostettiin Citibank, vuorossa on Barklays sekä New Yorkin Chrysler Building. Abu Dhabin Investments Coucil osti Citibankin 7.5 miljardilla USD; Britannian Barkleys pankin osti Qatar 9 miljardilla USD; Abu Dhabi ostaa 75 %:n osuuden Chrysler talosta 800 miljardilla USD.
Länsimaissa ei ehkä ole havaittu, että muslimiomistajat tai -osakkaat vaativat, että pankin toiminnassa toteutetaan islamin sharia-käytäntöä. Tämä on islamin hiipivää valloitusta länsimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126866
7. UUTISOTSIKOITA
- USA:ssa eräs gay-mies jätti haasteen oikeudelle, jossa hän väittää kärsivänsä jatkuvaa ahdistusta ja sieluntuskia, koska Raamatussa tuomitaan homous. Hän vaatii, että Raamattujen julkinen myynti ja levitys sekä sen sanoman julkinen esittäminen kielletään. WND kertoo, että pian homojen ja lesbojen tuomitsemisesta voi saada 5 vuoden vankeusrangaistuksen.

Thursday, July 17, 2008

TORSTAI 17.07.08
1. ISRAEL yrittää selviytyä shokista, jonka se sai eilen Hizbullahin palautettua 2006 kaappaamansa IDF:n sotilaat Efdad Regev ja Ehud Goldwasser. Viimeiseen saakka kuviteltiin ja toivottiin, että sotilaat olisivat elossa, tai edes toinen heistä, kuten eilen julkisuuteen tullut tieto Libanonista kertoi. Totuus paljastui vasta sitten, kun TV-ruudut välittivät kuvia kahdesta mustasta arkusta, joita mustiin pukuihin pukeutuneet miehet kantoivat maailman silmien nähtäviksi.
Se oli shokki varsinkin sotilaitten omaisille, mutta sen tuntee koko kansa. ”Tunnen tulleeni petetyksi ja hyväksikäytetyksi”, ilmaisi tunteensa eräs omaisista. Vaikka maan johtajat ovat pyrkineet selittämään, että he ovat toteuttaneet lupauksensa tuoda kansan pojat kotiin, taustalla liikkuu epäilys, ettei kansalle ole kerrottu kaikkea.
JP:n artikkelin mukaan molemmat sotilaat kuolivat Hizbullahin hyökkäyksen aikana 12. 07.08, Goldwasser menehtyi ilmeisesti pt-ohjuksen iskusta heidän Hummer-ajoneuvoonsa, Regeviä on ammuttu päähän joko pakoyrityksen tai vastarinnan vuoksi.
KOKO NEUVOTTELUPROSESSIN ajan Hizbullah pystyi pitämään sotilaitten fyysisen tilan salaisuutena, minkä ansiosta se pystyi vaatimaan enemmän kuin se olisi saanut, jos Israelissa olisi tiedetty sotilaitten kuolleen. Mutta juuri tähän liittyy epäilyksen häivä.
HIZBULLAH tarvitsi vankienvaihtoa oman asemansa pönkittämiseksi Libanonissa, mutta myös Olmert tarvitsi sitä oman imagonsa nostamiseksi Libanonin kakkossodan katastrofin jälkeen. Tämän johdosta kumpikin osapuoli näytteli ulospäin kovanaamaa, mutta oli kuitenkin valmis toteuttamaan vankienvaihdon minkälaisin ehdoin tahansa, kertovat epäilijät. (JP)
2. ANALYYTIKOT ovat kovin yksimielisiä siitä, että Hizbullah oli tämän vaihtokaupan ehdoton voittaja ja Olmertin hallitus sai yhden katkeran kalkin lisää tappiolistalleen.
4-vuotiaan tytön, hänen isänsä ja poliisin murhaaja ja sylilapsen kuoleman aiheuttanut Samir Kuntar sai Beirutin lentokentällä sankarin vastaanoton. Libanonin armeijan maastopukuun puettu lapsenmurhaajaa ja neljää muuta vapautettua onnitteli Libanonin pääministeri Michel Suleiman ministereittensä kanssa. Häntä seurasivat pitkänä jonona maan kärkimiehet ja uskonnolliset auktoriteetit. Myös sheikki Hassan Nasrallah uskaltautui pistäytymään kansan-juhlassa bunkkeristaan syleilläkseen tätä terroristia ja murhaajaa ja neljää muuta terroristia.
”Paluusi on uusi voitto, ja tulevaisuus kanssasi tulee olemaan vain loistavaa marssia, jossa me saavutamme maamme itsenäisyyden ja kansamme vapauden. Onnittelen vastarinta-joukkoa (Hizbullahia) tästä uudesta saavutuksesta”, ylisti presidentti Suleiman. (JP)
3. REAKTIOT Israelissa vaihtelevat uutisista, analyyseistä ja yleisökirjoituksista päätellen epäuskosta katkeruuteen ja raakoihin vihanpurkauksiin. Kaikille alkaa selvitä, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah petti sekä Israelin asettamat neuvottelijat että omaiset ja koko kansan antamalla vihjeitä sotilaitten hyvinvoinnista kuitenkaan koskaan edes vahingossa lipsauttamatta totuutta heidän kuolemastaan. Täten Israel pakotettiin neuvottelemaan kuolleista ja paljastamaan kaikki korttinsa. Libanonilaisten terroristien taktiikka neuvotella kuolleista ei ole mitään uutta. Sen kokivat aikoinaan amerikkalaiset ns. Iran-Contra operaation aikana 1980-luvulla, jotka kuukausikaupalla tekivät tarjouksia terroristeille Libanonissa niiden kaappaamasta amerikkalaista upseerista Buckleysta, joka oli kuollut terroristien käyttämien kidutusmenetelmien seurauksena.
ISRAELIN vahvin kortti tietojen saamiseksi IAF:n navigaattorista Ron Arad oli Samir Kuntar. Tämä kortti menetettiin nyt Hizbullahin toimittaman häntä koskevaa ”raporttia” vastaan, joka osoittautui kokoelmaksi vanhoja tietoja ja sellaisenaan arvottomaksi, kuten Barak totesi.
HIZBULLAHIN saaman propagandavoiton innoittamana Hamasin johto sanoo nyt, että heidän aiemmin jo periaatteessa hyväksymänsä hinta Gilad Shaloitin vapauttamiseksi nousi. Se on nyt 1000 palestiinalaista vankia 450:n asemesta, ja heidän joukossaan tulee olla paitsi naisia ja alaikäisiä, myös kansanedustajia ja niitä, joilla Israelin määritteen mukaan on ”verta käsissään”, eli he ovat syyllistyneet israelilaisten murhaan tai sen suunnitteluun. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hizbullah on, saatuaan toteutetuksi suunnitelmansa vankien vaihtamisesta Israelin kanssa, keskittymässä uuteen rooliinsa, jonka se on hyväksynyt yhteistoiminnassa Libanonin armeijan entisen komentajan ja nykyisen presidentin Michel Suleimanin kanssa. Debkafilen artikkelissa kerrotaan, että Hizbullah on keskittynyt hoitamaan Libanonin ohjuspatteristot ja antanut Libanonin armeijan hoidettavaksi toimet Libanonin ja Israelin rajalla, ja varsinkin Shabaa Farmin palauttamiseksi Libanoniin, kuten Suleiman äskettäin uhkasi: ”vaikka asevoimin”. Hizbullahin operaattorit ovat artikkelin mukaan saaneet koulutusta Iranissa väijytysten asettamiseksi IAF:n koneita vastaan Syyrialta saamiensa tutka-asemien ja it-ohjusten avulla. Kuten äskettäin kerrottiin, Iran ja Syyria asensivat Sannine-vuoren huipulle tutka-asemia, joilla pystytään seuraamaan IAF:n koneitten liikkeitä Libanonin ja Israelin pohjoisosan ilmatilassa sekä merialusten liikkeitä Välimerellä.
Toiseksi Hizbullah on saanut 1000 maalta-merelle laukaistavaa C-802 alun perin kiinalais-valmisteita silkworm ohjusta, joitten kantomatka on 120 km. Artikkelin mukaan ohjuspattereita on asennettu koko Libanonin rannikon pituudelta. Ohjus lentää muutaman metrin meren-pinnan yläpuolella ja niitä on erittäin vaikea torjua. Niitä ohjataan tutkalla. (Debkafile)
5. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen illalla terroristien vapauttamisen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa kolmen minuutin puheen. Pitempään hän ei uskaltanut antautua piipahdettuaan hetkeksi ulos salaisesta bunkkeristaan, jossa hän piileskelee peläten Mossadin pitkää kättä. Yleisökirjoituksissa häntä pidetään jo kuolleena.
”Häviöitten aika on ohi”, Nasrallah kertoi kymmenille tuhansille tilaisuuteen saapuneille Hizbullahin kannattajille. ”Nämä ihmiset, tämä kansa on antanut suuren ja selkeän kuvan sekä ystäville että vihollisilleen, ettei sitä pystytä kukistamaan”.
NASRALLAHIN puhe on räikeä vastakohta sille alistuneelle ja myönnytysperiaatteelle perustuvalle puheelle, jonka pääministeri Ehud Olmert piti USA:ssa 2005: ” Olemme väsyneet taistelemaan, olemme väsyneet olemaan rohkeita, olemme väsyneet voittamaan vihollisemme:” Siinä ei ollut mitään innostavaa, ei mitään johtajan kansalleen antamaa moraalista tai eettistä esikuvaa, minkä johdosta ponnistella ja työskennellä. Se oli luultavasti aivan aito esimerkki Olmertin omasta ideologiasta, joka ohjailee hänen toimiaan. Mutta Israelin vieläkin identiteettiään etsivälle kansalle se oli tuhoisa ja masentava. Tällainen myönnytyspolitiikka on johtotähtenä Olmertin ja Israelin vasemmistopiirien ratkaisuissa.
PUHUESSAAN ennen Gazan karkotuksia 2005 Olmert sanoi: ”Uskomme vahvasti tämän evakuoinnin onnistuvan ja johtavan uuteen toimintamalliin palestiinalaisten kanssa. Terrori ei häviä hetkessä, mutta tiedämme, ettei ole muuta vaihtoehtoa ja toivomme, että palestiinalaiset ymmärtävät tämän myös. Emmekä hellitä saadaksemme heidät ymmärtämään, ei taistellen heitä vastaan tai surmaten heitä tai heidän johtajiaan, vaan istuen heidän kanssaan, puhuen heille, auttaen heitä ja toimien yhteistyössä heidän kanssaan.” Kauniita lauseita ja mielekkäitä mielleyhtymiä, mutta käytäntö osoittaa niiden kuuluvan jonnekin haavemaailmaan, jolla on vähän yhteyksiä todellisuuteen.
HIZBULLAHIN suurterroristilla Samir Kuntarilla oli useita vuosikymmeniä aikaa tutkia sydäntään, aikaa opiskella, tavata sukulaisiaan ja jopa puhua heille kännykkänsä välityksellä, mutta jo ennen vapautumistaan hän kertoi tarvittaessa tekevänsä uudelleen sen, mitä tapahtui 1979 Nasariyassa, jossa hän ilman inhimillisyyden häivääkään ampui poliisin, 4-vuotiaan tytön isän ja murskasi tytön pään kalliota vasten.
Vapauduttuaan Kuntar vannoi Beirutissa uskollisuuttaan Nasrallahille ja lupautui taistelemaan Israelia vastaan siellä, mihin hänet lähetetään.
FATAHIN ja siis Abbasin käskyvallan alaiset al-Aksa ja Tanzim sekä Hamas, Hizbullah ja muut terrorijärjestöt ovat Olmertin myönnytyspuheen jälkeen ampuneet tuhansia raketteja, ohjuksia, kranaatteja ja tehnet lukuisia aseellisia hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan. Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah ampui n. 4200 rakettia Libanonista tähdäten niitä israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin. Gazan terroristien ampumien rakettien määrä ylittää jo Hizbullahin ampumien määrän.
TÄMÄ on heidän vastauksensa Olmertin ajamalle myöntyvyys- ja sovittelupolitiikalle.(INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Libanonista palautetut IDF:n sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser haudataan tänään.
- Liikenneministeri Shaul Mofaz uhoaa, ettei Israel anna Hizbullahin aseistautua uudelleen. Mofaz taitaa olla myöhässä. Se on jo aseistautunut. (INN)
- Venäjän johto kieltää sikäläisen lehden väitteet, että Saudi Arabia tarjosi Venäjälle miljardeja, jos se keskeyttäisi apunsa Iranin ydinteollisuudelle. (INN)
- Hamas viivästytti keskustelut Gilad Shalitista. (INN)
- Jerusalemin traktoriterroristi haudattiin salaa viime yön aikana. (Ynet)
- Poliisi ja Shin Bet tutkivat 1973 Jom-Kipppur sodan aikana IDF:n tiedustelu-päällikkönä toimineen kenraalimajuri Eli Zeiran sodan aikaisia toimia. Zeiran epäillään paljastaneen valtion salaisuuksia ilmoittaessaan egyptiläisen vakoilijan Ashraf Marwanin nimen, joka ilmoitti Egyptin joukkojen hyökkäysajan. Zeira itse kielsi silloin tiedustelutiedot, joiden mukaan Egypti valmistautui välittömään hyökkäykseen. (Ynet)
- Poliisin päätodistajaa Morris Talanskya ristikuulustellaan tänään oikeudessa.
- Palestiinalainen terroristi haavoitti viittä ihmistä Jordaniassa muinaisen amfiteatterin lähellä. Mukana oli Israelin arabinainen, neljä jordanialaista turistia ja autonkuljettaja. Teko oli poliisin mukaan rikollinen. (Ynet)

Wednesday, July 16, 2008

KESKIVIIKKO 16.07.08
1. VANKIENVAIHTO Hizbullahin kanssa alkaa olla järjestelyjen kannalta kunnossa. ISRAELIN puolella IDF.n sotilaitten omaiset ja vaihdettavat 5 vankia ja 199 ruumista ovat rajalla kuten lukuisa joukko muuta väkeä median edustajien lisäksi. Paikalla on lääkäri ja helikopteri siltä varalta, että Regev ja Goldwasser ovat hengissä. Myös tarvittavat ambulanssit lienevät paikalla korjaamassa Libanonissa kaatuneitten IDF:n sotilaitten jäännöksiä, joita Hizbullah luovuttaa. Läheinen sairaala on myös valmiustilassa siltä varalta, että Regev ja Goldwasser tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa. Hizbullahin kommandoyksikkö kidnappasi heidät rajan yli tekemänsä hyökkäyksen aikana 12.07.2006.
LIBANONIN puolelta ilmoitetaan, että Regeviä ja Goldwasseria kuljettava saattue on myös jo rajalla, mutta sotilaitten kunnosta ei ole mitään tietoa. Hizbullahin TV-asema Al-Manar ilmoittaa Haaretzin mukaan, että vaihtoseremonia siirtyy tuntia myöhemmäksi, eli se alkaisi kello 10.00 tämän tiedon mukaan. Syytä viivästymiseen ei ole ilmoitettu. Vaihto suoritetaan Rosh Hanikrassa, Israelin luoteisimmassa kylässä Libanonin ja Israelin rajalla.
VAIHTO-OPERAATION neuvotteluissa tärkeää osaa näytteli Saksan salaisen palvelun asiamies, jonka henkilöllisyyttä tai muita tietoja hänestä ei ole paljastettu.
ISRAELISSA analyytikot ja tarkkailijat tunnustavat yleisesti, että vaihto-operaatio on Hizbullahin voitto ja että Israel kärsii siinä melkoista imagonsa menetystä. Hizbullahin Libanonin sotilasyksiköitten eteläisen osan komentaja Nabil Kaouk sanoo, että Olmertin ja Peresin nimikirjoitukset vaihtosopimuksen alla vahvistavat vääjäämättömästi Israelin tappioaseman Libanonin sodan seurauksena.
HAARETZIN kirjeenvaihtaja Zwi Bar´el toteaa, että Hizbullah väittämänsä sotilaallisen voittonsa lisäksi saa vaihto-operaation ansiosta vielä tärkeämmän voiton poliittisesti. Se voi osoittaa lupauksensa Kuntarin vapauttamisesta tulleen toteutetuksi sen omilla ehdoilla. Tämä on erittäin tärkeää Beirutissa tapahtuneitten katutaistelujen jälkeen, jossa Hizbullah menetti suuren osan kansansuosiotaan. Sen Dohassa saama poliittinen voitto veto-oikeudesta Libanonin hallituksessa antoi sille etuoikeuden valvoa kaikkia hallituksen päätöksiä ja estää kaikki sille epäedulliset päätökset.
LIBANONIN hallitus tunnusti Hizbullahin voiton julistamalla keskiviikon kansalliseksi
vapaapäiväksi. Hallituksen julistuksessa kerrotaan ”vankien vapauttamisesta israelilaisen vihollisen vankeudesta sekä marttyyrien jäännösten palauttamisesta”.
EHUD GOLDWASSERIN isä sanoi, että hänen tulee sääli Hassan Nasrallahia, ja että suree Libanonin kansan kohtaloa Nasrallahin kaltaisista johtajista.
OMAISET pitivät yllä toivoa viimeiseen saakka, että edes toinen heistä olisi ollut elossa. Nyt Hizbullahin edustajat luovuttivat kaksi mustaa arkkua Punaisen Ristin edustajille 09.30, mikä todistaa lopullisesti, että molemmat ovat kuolleet Hizbullahin vankeudessa. Tämä tulee varmaan herättämään uudelleen kiihkeät keskustelut siitä, miten mielekästä on vapauttaa tuomittuja terroristeja ja vaihtaa heitä kuolleitten ruumiita vastaan.
2. JP esittelee luettelon aiemmista Israelin suorittamista vankienvaihdoista.
- 2004 Hizbullah israelilaisen siviilin ja kolmen IDF:n sotilaan ruumiit 436 arabivankiin sekä 59:n libanonilaisen ruumiisiin.
- 1996 Israel vapautti 65 libanonilaista vankia kahden IDF:n sotilaan ruumista vastaan, jotka kuolivat Libanonin sodassa.
- 1991 Israel vapautti 51 libanonilaista vankia tiedosta, että yksi Libanonissa vangittu IDF:n sotilas oli kuollut.
- 1985 Israel vapautti 1150 arabivankia, lähes kaikki heistä palestiinalaisia kahta IDF:n sotilasta vastaan, jotka libanonilaiset gerillat olivat vanginneet 1982.
- 1983 Israel vapautti 4600 palestiinalaista ja libanonilaista kuutta IDF:n sotilasta vastaan, jotka oli kaapattu syyskuun neljäntenä 1982. Useimmat vangit oli otettu IDF:n Libanonin sotaretken aikana 1982. (JP)
3. IDF:N TAHOLLA uskotaan, että huolimatta näennäisestä rauhasta Libanonin rajalla tilanne voi räjähtää koska tahansa. ”Meillä on tuntu, että olemme törmäyskurssilla Hizbullahin kanssa. Ne jatkavat aseitten salakuljettamista Syyriasta ja jatkavat asemiensa linnoittamista Libanonin eteläosassa”, kertoo yksi IDF:n upseeri omana näkemyksenään. Eikä tämä ole vain yhden upseerin näkemys, vaan sen jakavat monet muutkin IDF:n upseerit Libanonin rajalla.
He olettavat, että Hizbullah voi yrittää uutta kidnappausta tai sitten he toteuttavat jonkun näyttävämmän operaation esim. tekemällä hyökkäyksen lähellä rajaa olevaan juutalaisyhteisöön, kylään tai kaupunkiin.
YK:n alaisten järjestöjen UNTSKO (YK:n tulitaukoa valvova organisaatio) sekä UNIFIL:in edustajat vakuuttavat, että Libanonin raja on rauhallinen eivätkä heidän päivittäiset sotilaspartionsa ole raportoineet Hizbullahin aseistautumis- tai rakennussuunnitelmista Libanonin eteläosassa. YK:n edustajat ovat kuin ne kolme apinaa: Eivät näe, kuule eivätkä puhu mitään vaikka kuulisivat ja näkisivätkin.
ISRAELIN HALLITUS äänesti vankien vapauttamisesta äänin 22-3, sitä vastustivat Boim, Bar-On ja Friedman. Samir Kuntarin vapauttaminen edellytti vielä presidentti Shimon Peresin armahduspäätöksen, jota hän kuvaili ”vaikeaksi ja sydäntä särkeväksi”. Hallituksen edustajat ja muut päättäjät ovat omaksuneet nuo osaaottavat termit, kuten ”tuskallinen”, jonka Olmert oli Ariel Sharonilta Gazan evakuointipäätöksen yhteydessä, ja nyt ”sydäntä raastava”, mutta kaiken kokeneena kansa epäilee, että heillä on ketunhäntä kainalossa puhuessaan noin. (JP)
4. KVARTETIN edustaja Tony Blair joutui peruuttamaan matkansa Gazaan kaistalle saatuaan varoituksia sekä Shin Betiltä että Ehud Barakilta, että hänen saattuettaan vastaan on suunniteltu terrori-iskua. Blairin tarkoituksena ei ollut tavata Hamasin johtajia Gazassa, vaan tarkastaa siellä olevia kvartetin rahoittamia kohteita ja operaatioita. Hamasin johto oli jo valmistautunut Blairin vierailua varten eristämällä teitä, joita pitkin hänen saattueensa oli tarkoitus ajaa sekä sulkemalla sille johtavia teitä. Toisaalta ”Allahin sotilaat” Gazasta ilmoittivat, ettei Hänen vierailunsa ole tervetullut. Hamasin johto syyttää kvartettia ja länsivaltoja yleensäkin kaksinaismoraalista, koska ne rahoittavat Fatahia ja Palestiinan Auktoriteettia ilman kontrollia, mutta sivuuttavat Gazan kansan tarpeet. Hamasin johto oli kuitenkin valmistautunut ylpeänä esittelemään Blairille, miten Hamasin johto on rauhoittanut alueen ja poistanut laittomuuksia. Haniyeh halusi samalla valistaa Blairia Gazan saarron kansalle aiheuttamista hankaluuksista. Pahimmin pettynyt oli UNRWA:n johto, joka olisi halunnut esitellä, miten Gazan kaista on muuttunut turvallisemmaksi Hamasin hallinnon alla.
5. EU:N ULKOMAANASIOITTEN johtaja Javier Solana, jota muutkin kuin artikkelin kirjoittaja pitävät markkinatorien ”helppoheikkinä”, aikoo tavata Iranin ydinneuvottelija Jaeed Jalilin tällä viikolla Sveitsissä. Tämä ei kuitenkaan ole uutinen, Solana on käynyt lukemattomia hyödyttömiä keskusteluja Iranin edustajien kanssa. Uutinen on siinä, että keskustelutilaisuuteen Sveitsissä osallistuu USA:n alivaltiosihteeri Willam Burns. Tämä vahvistaa omalla tavallaan varsinkin Debkafilen aiempia uutisia USA:n ja Iranin salaisista tapaamisista ja sopimuksista. Yksi tällainen salainen sopimus, josta Dekafile kertoi päiviä sitten, on USA:n ja Iranin välillä tehty sopimus, ettei raakaöljyn tynnyrihinnan anneta nousta yli 150:n USD. DB kertoo artikkelissaan, että sopimuksen mukaan radikaalit shia-ryhmät pidättävät hyökkäyksiään USA:n joukkoja vastaan Irakissa, ja jakavat tiedustelutietoja. DB kertoo myös, että tällä toimella presidentti Bush halusi vetää maton Baruk Obaman alta tämän luvattua aloittaa suorat neuvottelut Iranin kanssa tultuaan presidentiksi.
WILLAM BURNS kertoi senaatin ulkoasioitten komitealle, että hän on toiveikas keskustelujen etenemiseksi Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmia koskevalta osaltaan. Tämä huolimatta siitä, ettei Iran ole antanut pienintäkään viitettä luopumisestaan jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista kaikista boikottisuunnitelmista huolimatta. Burns kuvaili Sveitsin keskusteluja ”suureksi voimakeskusteluksi, jossa hän edustaa kuulijan osaa”. (www.debka.com)
6. PALESTIINAN turvallisuusjoukot jatkavat innolla ”yhteistoimintamiesten” jahtaamista, jopa paljon suuremmalla kuin rikollisten tai varsinkaan terroristien piirittämistä. Toisesta intifaadista lähtien 2000 palestiinalaiset ovat koventaneet suhtautumistaan niihin, joiden epäillään antavan tietoja Israelin armeijalle tai turvallisuusjoukoille. Sellaista pidetään maan myymisen ohella juutalaisille maanpetoksena, josta rangaistuksena on kuolema.
PA:n turvallisuusoikeus (sotilastuomioistuin) Jeninissä tuomitsi tiistaina kaksi palestiinalaista kuolemaan ”yhteistoiminnasta israelilaisen vihollisen kanssa”, kuten termi kuuluu. Ei ole puhettakaan mistään rauhankumppanista tai läheisestä käsien pumppaamisista tai halailuista, joita pääministeri Olmert osoittaa aina, kun hän tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Ehkä se on vain teatteria Olmertinkin taholta, mutta ei sitä ole miellyttävä seurata, kun tietää Abbasin taustan – kuten myös epäilyt Olmertista.
KUOLEMANTUOMIOT on Abbasin vahvistettava ennen toimeenpanoa, mutta varsin useat ovat kuolleet PA:n vankiloissa sinne tunkeutuneitten al-Aksan tai Tanzimin pyssymiesten luodeista. He ovat teloittaneet epäiltyjä ja tuomittuja jopa sairaalavuoteissa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Iran pitää suuret ilmaharjoitukset puolustuksensa vahvistamiseksi. (Haaretz)
- Poliisi tutkii uutta Olmertin hyväntekijän 75 000 USD ”lainaa” vuodelta 1993, jota Olmert ei ole maksanut takaisin. (Haaretz)
- Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin omaiset sanovat olevansa lamaantuneita saatuaan tiedon, että molemmat ovat kuolleet. Hizbullahin edustaja varoitti, että ruumiit ovat huonossa kunnossa räjähdyksen jäljiltä. (Ynet)

Tuesday, July 15, 2008

TIISTAI 15.07.08
1. UUSI VAARALLINEN tilanne on kehittymässä Libanonissa. Kysymys on Sannine-vuoristosta Beirutin ja Damaskoksen välisen päätien varrella Bekaan laaksossa. Sannine-vuoren huippu on 2600 metriä meren pinnan yläpuolella Libanonin keskiosassa.
Azerbaijanilaisen Trend News Agencyn mukaan iranilaiset ja syyrialaiset ovat äskettäin saaneet valmiiksi perustustyöt tutka-asemien asentamiseksi vuorelle.
ISRAELILAISET asiantuntijat selittävät, ettei Syyria tarvitse tutka-asemia Libanonissa seuratakseen IAF:n koneitten liikkeitä. Niiden tarkoituksena lieneekin palvella Hizbullahin tarpeita siinä tapauksessa, että Damaskos antaa sille kehittyneitä ilmatorjunta-pattereita, esim. SA-18. Hizbullahin tutka-asemat voisivat olla hyödyllisiä mahdollisen sodan aikana, joilla se voisi seurata IAF:n koneita ja ilmoittaa niistä sekä Syyrian että Iranin armeijoille, joitten tietoliikenneverkostoon sillä on yhteys äskettäin asentamiensa kaapeleitten ansiosta.
DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Sannine-vuoren tutka-asemilla voidaan seurata myös USA:n Välimeren laivaston liikkeitä. Artikkelin mukaan iranilaiset upseerit ovat johtoasemissa Hizbullahin sotilasyksiköissä heinäkuun 14. päivän jälkeen, ja iranilaiset asiantuntijat ovat mukana Hizbullahin ilmatorjunnan, jalkaväen ja rannikon ohjusyksiköissä kautta Libanonin.
IDF pelkää, että Hizbullah voi toteuttaa iskunsa Israeliin heti vankienvaihdon jälkeen.
JP:n Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa selitetään lisäksi, että Venäjä toimitti uusimman ilma-torjunta ohjusaseman S-300 Kreetalle joulukuussa 2007. IAF:n väitetyillä lentoharjoituksilla Kreetan yläpuolella muutama päivä sitten testattiin S-300 tutkan ominaisuuksia, mikä voisi osoittautua äärettömän tärkeäksi, jos Venäjä on jo asentanut näitä ohjuspattereita Iraniin ja jos IAF lopulta joutuu toteuttamaan iskunsa Iranin ydinlaitoksiin. Kreetan viranomaiset ovat kieltäneet epäilyt IAF:n testilennoista selittäen, että tutkat oli käännetty pois käytöstä. (JP)
2. HIZBULLAH valmistautuu suuriin voitonjuhlallisuuksiin samaan aikaan, kun Israel valmistautuu hautaamaan kaksi Hizbullahin kommandoiskussa haavoittunutta ja ilmeisesti haavoihinsa kuollutta sotilastaan. Hizbullah on jääräpäisesti kieltäytynyt antamasta pitävää raporttia IDF:n sotilaitten, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, fyysisestä tilasta, mutta kaiken todennäköisyyden mukaan he kuolivat vaaditun hoidon puutteessa.
ISRAEL toteuttaa solmimallaan sopimuksella periaatettaan tuoda sotilaansa kotiin joko elävinä tai kuolleina, mutta ehdot, joilla tämä vaihtokauppa solmittiin, vähentää ennestäänkin IDF:n heikkoa imagoa vihollismaitten silmissä.
VAIKKA OMAISET pyrkivät säilyttämään heikkenevää toivoaan poikiensa saapumisesta kotiin elävinä loppuun saakka, IDF valmistautuu heidän sotilaallisia hautajaisiaan varten.
PUNAINEN RISTI asettaa lääkärin sekä Libanonin puolelle että Israelin puolelle rajaa. Järjestön edustaja Segev-Eitan kertoo, ettei heillä ole mitään ennakkotietoja, mikä heitä odottaa, mutta järjestelyjä tehdään eri mahdollisuuksia varten. Yksi ongelma järjestöllä on hankkia tarvittava määrä kuorma-autoja arkkujen kuljettamiseksi Libanonissa.
JOS ISRAELIN hallituksella on tiedossaan, että kaapatut sotilaat ovat kuolleet, sen tapa pitää omaiset jatkuvassa jännityksessä ja epätietoisuudessa on julmaa, kuten myös sen solmima vaihtokauppa IDF:n imagon kannalta on vähintään arveluttava.
Toisaalta, jos se ei sitä tiedä, miksi sillä oli tällainen kiire solmia sopimus, jonka se tietää hyödyttävän vannoutunutta vihollista? Hizbullah ei varmaan tarvitse ”hyväntahdoneleitä”, joita Olmert on valmis tyrkyttämään Abbasille ilman vastavuoroisuutta.
OLMERT ilmoitti ja Pariisissa, ettei Hizbullahin antama raportti IAF:n navigaattorista Ron Aradista ole lähelläkään tyydyttävä, mutta se ei ilmeisesti keskeytä vaihto-operaatiota. (JP)
3. JÄNNITYKSEN kasvamisesta huolimatta lähinaapureitten kanssa Israelin sisäpolitiikka jauhaa entisellä sisäänlämpiävällä tyylillään, ikään kuin maan ulkoinen kohtalo ei koskisi kansalaisten valitsemia kansanedustajia ja ministereitä ollenkaan.
Päähenkilö tässä kaikessa on tietenkin pääministeri Ehud Olmert, jonka toimia vuosien takaa poliisi yrittää selvittää asioista tietävien ja Olmertin kanssa työskennelleitten vastahakoisuudesta huolimatta. Olmertin entinen virastopäällikkö Shula Zaken voisi säästää paljon poliisin voimavaroja avaamalla ”sanaisen arkkunsa”, mutta hän pitää kiinni oikeudestaan vaieta. Poliisi tutkii kaikkiaan kuutta tapausta, joissa Olmertin epäillään toimineen lain väärällä puolella, vaikka hän itse vakuuttaa syyttömyyttään. Toinen vastahakoinen todistaja on Olmertin entisen lakitoimiston yhtiökumppani Uri Messer, joka myös kieltäytyy vastaamasta poliisin kysymyksiin. Ainoa vuolaasti yhteyksistään Olmertin kanssa kertonut on amerikkalainen liikemies Morris (Moshe) Talansky, jota Olmertin asianajajat uhkaavat hiillostaa viiden päivän ajan. Heidän tarkoituksenaan lienee painostaa vanhaa miestä, kunnes hän luhistuu tai he löytävät epätäsmällisyyden hänen todistuksestaan.
4. KNESSETISSÄ esitettiin Israelin politiikalle tyypillinen kisanhännän veto.
Labour-pomo Ehud Barak oli antanut puolueen jäsenille ohjeet äänestää kahden hallituksen esittämän ministerin valintaa vastaan. Olmertin aiemmin esittämän uhkauksen mukaan hänen olisi pitänyt erottaa Labour-ministerit hallituksesta, mutta sitä hän ei voi tehdä, koska se samalla kaataisi hallituksen. Pahinta Olmertin kannalta oli se, että asiasta tehtiin hallituksen luottamusäänestys. Ministerit kuitenkin valittiin.
TOINEN äänestys koski vaikutusvaltaisen talousvaliokunnan puheenjohtajan valintaa, johon Labour oli esittänyt KE Avishay Bravermania. Shas painoi silloin vuorostaan jarrua eikä hän saanut tarvittavaa enemmistöä. Shas on käärmeissään Labourille, ettei se tukenut Shasin vaatimuksia sosiaaliavustusten nostamiseksi varsinkin lapsiperheille.
Ehud Barak syytti asiasta Olmertia selittäen, että tämä lupasi Bravermanin puheenjohtajuuden ennen ministeri-valintoja.
KNESSETIN alivaliokunta hylkäsi lakiesityksen, jolla olisi kielletty valtion avustus Israelin kansalaiselta, joka osallistuu terrorismiin maata vastaan.
Ke Ruven Rivlinin jättämä lakiesitys, jolla poistetaan rikollissyytökset niiden kansioista, jotka osallistuivat Gazan ja Samarian evakuointisuunnitelmia vastaan, hyväksyttiin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa.
Lakiesitys, jolla voidaan poistaa kansalaisuusoikeus siltä, joka toimii valtion etuja vastaan tai vierailee vihollismaassa ilman lupaa, hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa.
ARIELIN kaupunki sai oikeuden laajentaa teollisuusaluettaan kahtakymmentä seitsemää tehdasta varten. Alue sijaitsee 17 km ns. vihreän linjan takana Samariassa, mutta kaupunki on kaikissa suunnitelmissa pysytetty Israelin puolella. Uusien teollisuuslaitosten rakentaminen kestää 15 kuukautta. Sinne tulee teräs-, alumiini- ja muoviteollisuuden laitoksia. Ne tuovat 1500 – 2000 uutta työpaikkaa kaupunkiin. Kuten saattaa arvata, NGO-järjestöt kuten Peace Now hyökkäävät päätöstä vastaan. Israelin media, mukana JP, antaa tällaisille järjestöille auliisti palstatilaa asiaa koskevassa artikkelissa.
Kansallinen siirtolaishallitus perustettiin Israeliin. Se tulee ottamaan tehtäviä 16 eri ministeriön velvollisuuksista pyrkien koordinoimaan hajallaan olevaa lainsäädäntöä ja käytäntöä yhden hallintokunnan alle. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Livni puolustautuu, että hän tuli seurueineen Pariisista omia matkojaan business-luokassa, koska hänellä oli tärkeitä tapaamisia. Olmert syytti häntä valtion varojen tuhlaamisesta, koska hänen koneessaan oli Aliza-vaimon mukana olosta huolimatta runsaasti tilaa. Olmertin ja Livnin välit alkavat olla jökötysastetta pitemmällä. Livni ei puhunut Olmertin kanssa mitään menomatkalla Pariisiin ja naama oli kireällä kaikissa yhteiskuvissa. Livni haluaa ”kalifiksi kalifin paikalle”, eikä oikein jaksa odottaa vuoroaan. (JP)
- Samir Kuntarin murhaaman poliisin Eliyahu Shaharin omaiset aikovat tehdä viimeisen yrityksen, ettei neljästä murhasta neljään elinkautiseen tuomittua Kuntaria vapautettaisi. Kuntar ampui Eliyahu Shaharin tämän tulessa 1967 ensimmäiseksi Nahariyan hiekkarannalle, jonne Kuntar apulaisineen oli rantautunut. Kuntar ampui ensiksi hänet. Sen jälkeen Kuntar ja muut tunkeutuivat läheiseen asuntoon, josta he raastoivat rannalle Danny Haranain ja tämän 4-vuotiaan tyttären. He murhasivat tytön murskaten hänen päänsä kalliolla ja kiväärinperällä, ampuivat hänen isänsä ja heittivät ruumiin mereen. Perheen äiti oli ryöminyt makuuhuoneen katon yläpuolella olevaan pienen onkaloon sylivauvansa kanssa, mutta peloissaan pitääkseen lapsen hiljaa tukahdutti tämän. (Ynet)
- Korkein oikeus hylkäsi Haran-perheen anomuksen, ettei Kuntaria vapautettaisi. Nyt poliisin omaiset uudistivat vetoomuksen perusteella, ettei ole moraalisesti oikein vaihtaa elävää murhaajaa sotilaitten ruumiita vastaan.
- Israelin ja Venäjän välillä matkustajat eivät enää tarvitse viisumia kolmen kuukauden kuluttua, kun sitä koskevat sopimukset ovat laillisia. (INN)
- USA:n presidenttiehdokas Baruk Hussein Obama hyökkää rajusti New Yorker makasiinissa esitettyä pilapiirrosta vastaan, jossa Obama esiintyy muslimiasussa, hänen vaimonsa olalla roikkuu automaattikivääri ja panosvyö. Seinälle on kuvattu Osama bin-Ladenin valokuva. Kansikuvan yhteydessä on otsikko ”Pelon politiikka”. (INN)
- Libanonilaislähde olettaa, että yksi Hizbullahin kaappaamista sotilaista oli elossa vielä kaappaushetkellä. Hizbullah otti videoteipin hyökkäyksestä, mutta sitä ei ole vielä esitetty julkisesti. (INN)
- Rodoksella oli eilen 6.8 asteen maanjäristys, se tuntui heikosti Israelissa.
Lämpötilat, Jsm. Ti: 20-30; ke: 19-30; to: 18-31; pe: 18-29 C-astetta, aurinkoista.

Monday, July 14, 2008

MAANANTAI 14.07.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert esiintyy Pariisissa Välimerenmaiden konferenssissa ikään kuin kaikki olisi kohdallaan. Hymy on yhtä mairea ja leveä kuin aina hänen tavatessaan maailman johtavia poliitikkoja; ja halaukset ja käsien puristukset yhtä innokkaita kuin ennenkin. Oireellisia olivat kuitenkin ne, että Syyrian presidentti Assad marssi seurueineen ulos salista Olmertin puheen ajaksi, ja hänen henkivartijansa hätistelivät israelilaiset kuvaajat ja journalistit sivummalle Assadin seurueen tieltä. Ei ollut elettäkään ystävällisestä käden puristuksesta Olmertin ja Assadin välillä: ”Ei mitään foto-tilanteita”, sanoi Assad.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozy sen sijaan huolehti siitä, että Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varmasti tulivat samaan kuvaan. Sarcozy johdattele heitä kädestä pitäen kuin äiti pieniä poikiaan pyhäkouluun ja osoitteli suuntia, missä TV-kamerat heitä seurasivat. Sarcozyn huolehtiminen on hellyttävää, mutta takana on tietenkin kylmät poliittiset laskelmat. Ranskalle on tärkeää, että Sarcozyn siittämä uusi Välimerenmaiden Unioni saa syntyä ja kehittyä rauhassa ilman soraääniä. Siinä pienetkin positiiviset eleet ovat tärkeitä. Minimivaatimuksena jäsenmaille on se, että ne hyväksyvät yhden ”käenpoikasen” yhteyteensä ja samaan pesään. Israelin läsnäolo karsastaa jatkuvasti alueen muslimimaita, mistä Syyrian nuoren mutta kunnianhimoisen johtajan käyttäytyminen on kuvaava.
Ranskan rooli EU:n puheenjohtajamaana antaa sille hyvän perustan toimia 27 EU-maan nimissä ja arvovallalla. Tärkeät päätökset tehtäneen konferenssissa tänään. (JP)
2. OLMERTIN ASEMA värittää Israelin sisäisiä median kanavia. Spekulaatiot heilahtelevat laidasta laitaan, mutta kukaan ei oikein tiedä, mikä on todellinen tilanne.
Olmert julisti puristellessaan ja heilutellessaan Abbasin kättä, jolta ei juuri mitään ääntä kuultu, että ”me olemme lähempänä rauhansopimusta kuin koskaan aiemmin”. Olmert pyrkii vaikuttamaan sekä ”rauhankumppaniinsa” että ennen kaikkea Israelin kansaan. Siksi hänelle on tärkeää antaa ulospäin kuva, että ”tärkeät ratkaisut ovat aivan käden ulottuvilla”. Ja kuten asiaan kuuluu, Olmert lupasi, että hän tulee vapauttamaan lisää palestiinalaisia vankeja Israelin vankiloista; vankeja, joita poliittiset kommentoijat ovat tottuneet kutsumaan terroristeiksi ja murhaajiksi. Nämä lupaukset huolimatta meneillään olevista vankeinvaihto-sopimuksista sekä Hamasin että Hizbullahin kanssa. Israel on alustavasti lupautunut vapauttamaan 450 palestiinalaista Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Myös Hizbullahin kaappaamien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamissopimukseen kuuluu palestiinalaisvankien vapauttaminen, mutta heidän lukumääränsä ei ole julkisesti tiedossa. Olmert lupaili, että ”hyväntahdon eleenä” Abbasille hän vapauttaa vankeja yli sen määrän, mitä sopimukset Hamasin ja Hizbullahin kanssa edellyttävät.
”RAUHANKESKUSTELUT” Israelin ja PA:n välillä ovat Abbasin analyysin mukaan vakavia ja molemmat osapuolet haluavat rauhaa. Palestiinalaisjohtaja Abdel Rabbo kuitenkin kertoi samoihin aikoihin, että PA:n parissa harkitaan vakavasti ”rauhankeskustelujen” keskeyttämistä ellei peräti lopettamista. PA:n turhautumisen ymmärtää, kun Israel ei suostu heidän vaatimuksiinsa: Vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille; sallimaan palestiinalaispakolaisten palaaminen seudulle, joista he aikoinaan lähtivät; lopettamaan kaiken rakentamisen ”setlementeissä” Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt Pisqat Zeev ja Har Homa; luopumaan Jerusalemin itäosista, jotka se vapautti Jordanian miehityksestä 1967, eikä luovuttamaan Temppelivuoren omistusoikeutta kokonaan PA: n hallintaan. Eikä Israel halua antaa Juudeassa ja Samariassa olevien pohjavesivarojen tai Jordanjoen vesien käyttöoikeutta kokonaan PA:n käsiin tai jakaa maataan kahteen osaan luovuttamalla ”turvallisen maayhteyden” Hebronista Gazan kaistalle.
Eli lyhyesti kerrottuna: Israel ei suostu millään vetäytymään ”Auschwitzin rajoille”, mikä typistäisi maan puolustuskyvyttömäksi räiskäleeksi, jonka sydämessä asuu sille vihamielinen ja todennäköisesti äärimuhamettilainen kansa. (JP)
3. OLMERT lähetti taas kerran yhden viesteistään Syyrian presidentti Bashar Assadille, jossa hän uutislähteitten mukaan kehottaa Assadia lopettamaan venkoilunsa ja tulemaan välittömästi suoriin keskusteluihin Israelin (tarkoittaa Olmertin) kanssa. Hän opastaa Assadia, että turha tässä on odotella USA:n uutta presidenttiä. Olmert käytti viestinviejänä Turkin pääministeriä Recep Tayyip Erdogania. Olmertilla on kiire, hänellä ei ole varaa odottaa, kun ei tiedä, onko hän enää vallassa syyskuun puolen välin jälkeen, jolloin Kadiman puheenjohtaja-vaalit pidetään. Olmert laskee, että jos saataisiin näkyviä kuvia maailman TV-kanaville, joissa hän virnistelee Syyrian pitkänhuiskean presidentin kanssa, Israelin kansa ehkä antaa hänelle anteeksi ennen tehdyt virheet ja rikoksetkin ja hän saa jatkaa virassaan vielä pari vuotta.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi kuitenkin lehtimiehille selkeästi, että suorat keskustelut Israelin johdon kanssa saavat odottaa. Hänen kannaltaan epäsuorat keskustelut Turkin kautta ovat juuri sitä, mitä Syyria tarvitsee tällä hetkellä. (JP)
4. HIZBULLAH toimitti Israeliin lupaamansa selvitykset kadonneesta IAF:n navigoijasta Ron Aradista. Arabiankielistä tekstiä oli 80 sivua, joihin sisältyi kolme Aradin perheelleen kirjoittamaa kirjettä sekä pari valokuvaa, joita ei oltu toimitettu perille. Kirjeet oli osoitettu Tamille sekä heidän pienelle vauvalleen Yuvalle, joita hän kertoo rakastavansa. IAF:n kone, jossa Ron Arad toimi navigaattorina, sai moottorivian tai ammuttiin alas Libanonin yläpuolella 1986. Ran Arad laskeutui maahan laskuvarjolla ja joutui Hizbullahin käsiin.
RON ARAD hävisi toukokuun neljännen ja viidennen päivän välisen yön jälkeen vuonna 1988. Hänen uskotaan yrittäneet pakoa, minkä yhteydessä hän luultavasti sai surmansa. Hänen ruumiistaan tai hautapaikastaan ei kuitenkaan ole mitään tietoa. Hizbullahin toimittama raportti hänestä ei myöskään anna mitään vihjettä siitä. Siinä vihjataan, että pakoyritys tapahtui hänen vartijoittensa mennessä taisteluun IDF:n Maydun operaation aikana 1988.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoo, että IDF jatkaa ponnistelujaan Aradia koskevan mysteerion selvittämiseksi, mutta ettei puutteellinen selitys Aradin kohtalosta keskeytä sopimuksen toteuttamista Hizbullahin kanssa. Aradin perhe uskoo, että Hizbullah ei antanut kaikkia dokumentteja, mitä sillä on Aradista. He myös vastustavat Ron Aradin julistamista kuolleeksi ilman todisteita. Barak siirsi USA:n matkaansa voidakseen osallistua kabinetin tiistain istuntoon, jossa vankienvaihdosta Hizbullahin kanssa päätetään. (JP)
5. VANKIENVAIHTO Hizbullahin kanssa tapahtuu tämän hetken tietojen mukaan keskiviikkoaamuna. Neljä libanonilaista vankia siirretään Hadarim-vankilaan lähellä Raanania, jossa Suurterroristi Samir Kuntaria pidetään. Sieltä hänet ja neljä muuta siirretään vaihtoa varten Libanonin rajalle, jossa vaihto tapahtuu kello 09.00 keskiviikkona. Israel on ollut yhteydessä paikallisen Punaisen Ristin edustajien kanssa, joiden on tarkoitus hoitaa käytännön järjestelyt rajalla Nakura rajanylityspaikassa. Punaisen Ristin edustaja kertoo, että he tulevat kuulustelemaan vapautettavia vankeja selvittääkseen, että he haluavat mennä Libanoniin. Hizbullah kutsuu operaatiota nimellä Raduan, kunnioittaakseen Imaad Mughniyehin muistoa, jota kutsuttiin nimellä ”sheikki Raduan”.
ENSIKSI Israel luovuttaa 200 libanonilaisen ruumiit Nakurassa, jonka jälkeen vangit luovutetaan Punaisen Ristin kautta Libanoniin. Ilmeisesti IDF:n sotilaat tai heidän ruumiinsa palautetaan samaan aikaan. Vapautetut libanonilaiset lennätetään rajalta Libanonin sotilashelikopterilla Beirutin lentokentälle, jossa pidetään virallinen vastaanottotilaisuus.
Hizbullah on järjestänyt suuret ”voitonjuhlallisuudet” keskiviikkona iltapäivällä Beirutin Dahiyan lähiössä, joka on Hizbullahin jäsenten vahva tukiasema.
IDF:n sotilaitten Eldad Regev ja Ehud Goldwasser fyysisestä tilasta ei vieläkään ole selvyyttä. Omaiset sanovat, että vaikka vaihdossa saadaan vain heidän jäännöksensä, on tärkeää, että heidät voidaan haudata juutalaisten traditioitten ja uskonnon säännösten mukaan. (JP, Ynet)
6. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että Hizbullah voi toteuttaa jo pitkään viipyneen uhkauksensa kostaa sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin teloituksen, josta se syyttää Mossadin asiamiehiä. IDF:n parissa pelätään, että Hizbullah voi toteuttaa joko kommando-iskun rajanpinnassa esim. panttivankien hankkimiseksi tai tehdä ratsian lähellä Libanonin rajaa sijaitsevaan juutalaiskylään. IDF:n epäilyt perustuvat raportteihin haastatteluista, joita on julkaistu Hizbullahin johtajista, ja muihin kirjoituksiin.
LIBANONIN ja Israelin välinen raja on ollut rauhallinen Libanonin kakkossodan jälkeen, mutta Hizbullah ei ole ollut millään tavoin toimeton näinä kuukausina. Se on kunnostanut, ajanmukaistanut ja laajentanut Libanonin eteläosaan rakentamiaan maanalaisia tunneleita, kouluttanut ja lisännyt asejoukkojaan, sekä hankkinut suuren määrän raketteja ja ohjuksia, joiden määrä on tiettävästi kolminkertainen siihen, mitä se oli ennen sotaa, ja joista joidenkin kantomatka ulottuu Libanonista Beershebaan ja ylikin.
HIXBULLAHIN vetoasema Libanonin hallituksessa, jossa sillä on 11 ministeriä ja veto-oikeus hallituksen päätöksiin, se pystyy estämään YK:n UNIFIL-joukkojen mandaatin muutokset Libanonissa. Israel haluaisi laajentaa niiden valvonta- ja aseenkäyttöoikeutta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel haluaa, että Gilad Shalit palautetaan ennen vankien vapauttamista. (JP)
- IDF ei ota todesta Libanonin presidentin uhkausta käyttää asevoimia Shabaa Farmin palauttamiseksi Libanonille. (JP)
- Olmertin kuulustelut perjantaina vahvistivat Poliisin epäilyksiä petoksista.
- USA joutui katselemaan sivusta Pariisin kokouksen hajottaessa sen toivomat Syyrian vastaiset boikottisuunnitelmat. (Haaretz)
- Viimeiset paljastukset Olmertia vastaan eivät ole saaneet rajuja reaktioita enempää Kadimassa kuin Labourissa tai oppositiopuolueissa. Livni kertoi Pariisissa, että hän on tehnyt omat päätelmänsä, mutta ilman yksityiskohtia. Barak ja Mofaz sanovat, ettei nyt ole sopiva aika uusille vaaleille. (Haaretz)
- Al-Jazeera TV näytti ohjelmassaan Hizbullahin tunnelia. Niissä on keittiöt, suihku-wc-tilat, ilmastointi ja ulkopuolinen kääntyvä valvontakamera, joka välittää kuvan sisälle. Tunnelin rakentaminen kesti 8 kuukautta. (INN)

Sunday, July 13, 2008

SUNNUNTAI 13.07.08
1. OLMERT ei koskaan ottanut agoraakaan järjestöjen antamista varoista itselleen, vakuuttaa Olmertia lähellä oleva lähde JP:n artikkelin mukaan.
POLIISI kuulusteli perjantaina Olmertia pari tuntia hänen kotonaan varoituksen alaisena. Poliisin edustaja vakuutti ennen tilaisuutta, että he ovat riisuneet silkkihansikkaansa ja aikovat esiintyä jämäkästi eikä antautua Olmertin hidastelutaktiikkaan, jota hän käytti edellisessä istunnossa. Edellisellä kerralla Olmert oli solvannut poliisin edustajia ja pitänyt pitkiä yksinpuheluita aikaa voittaakseen. Tällä kertaa Olmert tilaisuudesta tihkuneitten tietojen mukaan kertasi poliisin esittämän kysymyksen ja sen jälkeen kirjoitti useimmat niistä muisti-lehtiöönsä ennen vastaustaan. Kahden tunnin jauhamisen jälkeen Olmert ilmoitti, että poliisille varattu aika on ohi ja lopetti keskustelut. (JP)
2. POLIISIN keräämien tietojen mukaan Olmertin kanslia, jota johti hänen pitkäaikainen toimistopäällikkönsä Shula Zaken, antoi Olmertin tilin hoidon Rishon matka-toimistolle, joka järjesti hänen matkansa. Oikeuskanslerin toimiston antamien tietojen mukaan Olmert pyysi useita järjestöjä ja valtion virastoja maksamaan samoja ulkomaanmatkoja. On vielä epäselvää, lähetettiinkö pyynnöt suoraan Olmertin toimistosta, kuten tiedot vihjaavat, vai matkatoimistosta. Pyyntöjä lähetettiin mm. Jad Vashem-museolle, Simon Wiesenthal keskukselle, sotilaitten terveysjärjestölle sekä teollisuus- ja kauppaministeriölle. Varat pyydettiin lähettämään matkatoimistolle, joka vähensi niistä omat kulunsa ja laittoi loput Olmertin yksityistilille, jota hän käytti perheensä kanssa tehtyihin lomamatkoihin. Uudet epäilyt Olmertia vastaan periytyvät vuosilta 1993-2003 Olmertin ollessa Jerusalemin pormestarina sekä teollisuus-, kauppa- ja työministerinä 2003-2005. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert matkusti lauantai-iltana sapatin päätyttyä Pariisiin, jossa hän osallistuu presidentti Nicolas Sarcozyn johtamaan Välimerenmaiden konferenssiin. Konferenssin päämääränä on perustaa Välimerenmaiden Unioni, joka olisi tiiviimpi yhteisö kuin nykyinen Välimerenmaiden yhteistoimintajärjestö. Pariisin konferenssiin osallistuu useita muslimimaita, mutta Libya jättäytynee sivuun. Konferenssin puheenjohtajina toimivat Sarcozy ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak. Turkin osallistumista epäiltiin, mutta erään tiedon mukaan se on mukana ja haluaa näkyvää osaa perustettavassa unionissa. Turkki vaatii, että sitä kutsutaan protokollassa ”maaksi, jonka EU-jäsenyys on vireillä”, haluten tällä painottaa tahtoaan päästä EU:n jäseneksi mahdollisimman pian.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad on näkyvästi mukana pyrkien luomaan luottamuksellisia suhteita Ranskan kanssa, jotka ovat olleet viileät Syyrian osallistuttua ranskalaismielisten johtajien murhaan Libanonissa. Presidentti Sarcozy ilmoitti lauantaina keskusteltuaan Assadin kanssa, että sekä Syyria että Libanon avaavat lähetystön Pariisissa. Libanon itsenäistyi 1943 ja Syyria 1945, mutta kummallakaan maalla ei ole ollut diplomaattiedustusta Ranskassa.
VALTIOITTEN edustajat istuvat konferenssipöydän ääressä aakkosjärjestyksessä. Siten Israelin naapureina ovat Irlanti ja Italia. Mukana ovat JP:n mukaan ainakin Marokon, Tunisian sekä Libanonin uusi presidentti Omar Suleiman. Jordanian kuningas Abdullah II valitti muita kiireitä eikä ehtinyt mukaan. 43 Välimeren ympärillä olevaa maata tullevat olemaan perustettavan Välimeren Unionin jäseninä. Konferenssin päätteeksi johtajat osallistuvat Ranskan kansallisen Bastille Day päivän sotilasparaatiin. (JP)
4. JERUSALEM koki uuden terrori-iskun keskiyön maissa perjantai-iltana. Hyökkäys tapahtui Jerusalemin vanhankaupungin Leijona-portin luona. Hyökkäyksen tehnyt terroristi tulitti käsiaseellaan kahta poliisia lähietäisyydeltä. Tapaus kuvautui automaattisesti paikalle asennettuihin turvallisuuskameroihin. Rajapoliisi David Shriki Rishon Legionista sai luodin päähänsä kaatuen maahan välittömästi, mutta toinen poliisi Imad Gadir ampui terroristia haavoistaan huolimatta. Hän ei ilmeisesti osunut terroristiin, joka pakeni paikalta läheiselle muslimihautausmaalle. Paikalle kiirehtineet poliisiyksiköt haravoivat lähiympäristöä sulkien sinne johtavat tiet, mutta terroristi ehti kadota pimeyden suojassa eikä häntä ole tavoitettu.
MOLEMMAT haavoittuneet poliisit vietiin Ein Keremin sairaalaan, jossa David Shriki taistelee hengestään, Imad Gadir haavoittui lievemmin.
POLIISIN taholta ilmoitettiin, ettei tapaus liity aiempiin terrori-iskuihin Jerusalemissa, mutta että se on selvästi terrorismia. Debkafile arvelee, että hyökkäysten takana voi olla suurehko terrorijärjestö, jonka päämaja on joko Israelin sisällä tai maan ulkopuolella. Kaikissa tapauksissa terroristi oli varautunut kuolemaan iskussaan. Poliisi pyrkii selvittämään, oliko viimeinen hyökkääjä Jerusalemin asukas, kuten kaksi edellistä, vai tuliko hän Länsirannalta.
POLIISIN epämääräisiin lausuntoihin voi vaikuttaa se, että poliisi on ymmällä hyökkäyksistä, koska sillä ei ole mitään johtolankaa, jonka perusteella etsiä niiden suunnittelijoita. (JP)
5. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on riisunut yltään kaikki peittely-yritykset ja vaatii nyt avoimesti, että Hamasin tulee muodostaa yhteishallitus Fatahin kanssa. Pääministeri Olmert antoi muutama kuukausi sitten uhkauksen, että jos Fatah aloittaa neuvottelut Hamasin kanssa, ”rauhankeskustelut” Fatahin ja PA:n kanssa lopetetaan. Nyt näyttää, ettei PA:n johto välitä tästä uhkauksesta, mikä osoittaa, miten vähän se arvostaa Olmertin nykyistä hallitusta.
Fayad sanoo lausunnossaan, että aika on kypsä yhteishallituksen muodostamiseksi. Fayadin lausunto sisältyy Lontoossa ilmestyvän Al-Hayat arabi-lehden artikkeliin.
FAYAD kertoo artikkelissa, että hän on valmis johtamaan väliaikaista hallitusta, kunnes yhteishallitus on saatu muodostettua. Hän sanoi olevansa raivoissaan IDF:n ratsioista Juudeassa ja Samariassa, joitten hän sanoo estävän PA:n poliisin omia toimia lain ja järjestyksen pitämiseksi. Fayad vieraili viime viikolla Nablusissa, jossa hän kehotti IDF:n sulkemia myymälöitä ja instituutteja avaamaan ovensa kielloista huolimatta. Hän lupasi lähettää PA:n virkailijoita Nablusiin avustamaan paikallisia viranomaisia ja instituutteja. Fayadin hyökkäykseen IDF:n toimia vastaan Nablusissa vaikutti se, että hän oli itse määrännyt PA:n poliisin sulkemaan Hamasin johtamia instituutioita pari viikkoa sitten.
HAMASIN TAHOLTA torjutaan Fayadin tarjoukset yhteishallituksesta, ja siellä syytetään Fayadin toimivan IDF:n kanssa yhteistyössä. Hamasin edustaja sanoo, että Fayad on itse syypää yli kolmenkymmenen Hamasin johtaman instituutin sulkemiseen.
”Fayad on Palestiinan asian kaikkein vaarallisin mies. Hän on murskannut Palestiinan asian omien uskomustensa ja toimiensa kautta”, sanoo Hamasin edustaja Fawzi Barhoum. (JP)
6. FATAHIN EDUSTAJA sanoo, että Hamasin turvallisuusjoukot olivat kiduttaneet kuoliaaksi yhden sen korkeista virkailijoista. Virkailija nimeltä Bassam Anani, 40, oli Fatahin edustajana Nusseirat pakolaisleirin johtaja Gazan keskiosissa. Fatahin edustaja Länsirannalla Fahmi Zaarir kertoo, että Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät Ananin, viiden lapsen isän, kuukausi sitten. He pieksivät häntä armottomasti ja kokeilivat häneen kaikkia mahdollisia kidutusmenetelmiä, Zaarir väittää. Anani vietiin myöhemmin Shifan sairaalaan Gazan kaupungissa, jossa hän kuoli vammoihinsa. Zaarir syyttää Hamasia, ettei sillä ole minkäänlaista aikomustakaan sovitteluun Fatahin kanssa.
HAMASIN sisäministeriön edustaja puolestaan väittää, ettei Anania koskaan pidätetty, vaan hänet vietiin sairaalaan munuaisvaivojensa vuoksi, joihin hän kuoli. Anani haudattiin lauantaina. Hautajaissaattueeseen osallistuneet kertovat, että heitä tulitettiin heidän ohittaessaan Hamasin aseellisen siiven izzadin Qassam johtajan Abu Mahzeh al-Khatibin talon. Entinen fatahin tiedustelujoukkojen upseeri Sami Khattab, 35, pidätettiin huhtikuussa Hamasin turvallisuusjoukkojen toimesta. Hän kuoli pian sen jälkeen. Fatah syyttää, että myös Sami Khattabia oli kidutettu. (JP)
7. PALESTIINALAINEN KYLÄ nimeltä Bil´in jätti kanadalaiselle Quebecin korkeimmalle oikeusistuimelle Montrealissa haasteen, että se vaatisi kahta kanadalaista sisaryhtiötä lopettamaan Modiin Illitin uuden Mattityahu itäisen osan asuinrakennusten rakentamisen ja asuntojen myymisen. Kylä väittää, että se omistaa 90 hehtaaria (900 dunamia) maasta, jolle asuntoja rakennetaan. Jerusalemin korkein oikeus hylkäsi kylän jättämän vaatimuksen.
KYLÄN jättämässä kanteessa viitataan Rooman kansanvälisen rikosoikeuden tulkintaan vuodelta 1988, joka kieltää miehitysvaltaa siirtämästä omia asukkaitaan miehitetylle alueelle. Israelilainen juristi selittää, että yhtiöillä on Israelin oikeuslaitosten päätökset tukenaan, eikä Kanadan oikeuslaitos Quebecissä voi purkaa Israelin oikeuslaitosten päätöksiä. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- PA:n ministeri vankienasioissa Ashraf al-Ajami kertoo, että nyt on selvää, ettei Israelin vangitsemia palestiinalaisia voi vapauttaa ilman panttivankeja. Ajami, joka itse istui Israelin vankina 12 vuotta, sanoo, ettei Olmertin hallitus halua edes kuunnella häntä sairaitten pitkäaikaisvankien vapauttamiseksi. (JP)
- Iranin äskettäin ampumat ohjukset olivat maan vanhaa varastoa. Näytöksen tarkoituksena oli hävittää käytöstä poistetut ohjukset, sanoo USA. (JP)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkaa, että yksikin ohjus Irania vastaan saa aikaan vastaiskun kaikkia USA:n 32:a tukikohtaa ja Israelin vastaan, jotka poltetaan poroksi, hän maalaili. (JP)
- Presidentti Bush on näyttänyt vihreää valoa Israelille, jos se haluaa iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta ettei hänen hallituksensa osallistu siihen eikä sen tukikohdat anna IAF:n koneille laskeutumislupaa polttoaine-täydennystä varten. Iskukohteina olisivat Natanz, Ishahan ja Aradin raskasvesi laitokset. Onnistunut IAF:n isku voisi viivyttää Iranin ydinohjelmaa 5 vuotta.(JP)
- Abbas aikoo kiirehtiä ”rauhankeskusteluja” ja vaatia rakennuskieltoa ”setlementeissä”, joilla hän tarkoittaa Jerusalemin uusia lähiöitä. (Ynet)
- Englantilaiset arkeologit ja lääkärit tutkivat Jerikon kaivauksissa löydettyjä luita, jotkut yli 8000 vuotta vanhoja, löytääkseen tapoja parantaa tuberkuloosia, syfilistä, malariaa ja influenssaa. He tutkivat geenimuutoksia niissä. (Haaretz)
- Hizbullah uhkaa vapauttaa Galilean seuraavaksi. (INN)
- Toiveet Shdemahin säilyttämiseksi Israelin käsissä Har Homan itäpuolella kasvaa. IDF luopui tukikohdastaan siellä, Matan Vilnai antaa sitä PA:lle. (INN)