Friday, May 16, 2008

PERJANTAI 16.05.08
1. MASADA EI TULE KUKISTUMAAN UUDELLEEN, toisti presidentti Bush uhmakkaasti Israelin omaksumaa vakuutusta vieraillessaan eilen Olmertin kanssa Masadan vuoripalatsi-linnoituksen raunioille. Bush myös selitti, että taistelussa terroria ja väkivaltaa vastaan Israelilla ei ole vain 7 miljoonaa ihmistä vaan 307 miljoonaa, sillä USA seisoo Israelin rinnalla.
BUSH kävi tutustumassa museossa näytteillä olevaan vanhaan Jesajan lukujen kopioihin, minkä inspiroimana hän puheessaan Knessetille viittasi kirjoituksiin: ”Te olette kehittäneet modernin yhteisön Luvattuun maahan, valon kansoille, joka säilyttää Abrahamin, Isakin ja Jakobin perinnön. Olette rakentaneet mahtavan demokratian, joka kestää ikuisesti ja voi aina luottaa Amerikkaan, joka seisoo rinnallanne. Jumala siunatkoon Israelia.”
Tämän hän puhui Knessetin istunnossa, jonka kansanedustajat laidasta laitaan tervehtivät hänen tukeaan Israelille ja jopa kutsuivat Bushia yhdeksi omistaan.
ZEVULUN ORLEV (NU/NRP) totesi puheen jälkeen, että Bush opetti Olmertille sionismia, ja että hänen puheensa oli kuin hänen puolueensa jäsenen pitämä. Hän piti Bushin tapaa tukea Israelia ilman vaateita ”innostavana”. Hän esitti toivomuksen Pollardin vapauttamiseksi. Reuven Rivlin (Likud) esitti pahoittelevan toivomuksensa, että jospa Israelilla olisi Bushin kaltaisia johtajia, sillä ”puhe oli selvästi sionistinen puhe”.
Jopa Meretzin edustaja Avshalom Vilnai kiitteli Bushin puheen antamasta tuesta Israelille, joskaan hän ei pitänyt puhetta tasapainoisena.
ISRAELIN arabikansaedustajat tulivat paikalle, mutta lähtivät salista kesken puheen.
BUSHIN VIITTAUS niihin, jotka olivat valmiit puhumaan vaikka Hitlerille halussaan myötäillä häntä, iski suoraan presidenttiehdokkaan Barak Hussein Obaman tuntoon, joka katsoi Bushin tällä nälväisseen hänen tunnettua haluaan puhua valtionjohtajille, joita USA:n johto karttaa. Israelissa jotkut ovat todella huolestuneina kyselleet, mikä Obaman todellinen kanta on ääriliikkeisiin ja valtioihin, jotka tukevat niitä. Nämä varoittavat, että Obama puhuu politiikkaa tullakseen valituksi, mutta hänen todelliset mielipiteensä paljastuvat vasta sitten, kun on liian myöhäistä, eli hän on saanut käsiinsä maailman mahtavimman valtion ohjakset.
BUSH EI sen sijaan luvannut puheessaan Israelin haluamia uusia aseita, mitä se innokkaasti odotti ja toivoi. Israelin toivelistalla oli viimeistä huutoa oleva voimakas tutka, stealth pommittajia muiden ohessa tai edes vaimea lupaus Pollardin vapauttamiseksi 22 vuotta kestäneen erikoisraskaan vankeuden jälkeen.
OLMERTIN PUHE Knessetissä sen sijaan ei herättänyt suosionosoituksia. Olmert julisti yksipuolisesti ilman referaatteja, että Knesset tulee hyväksymään Palestiinan valtion ja rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa suurella enemmistöllä. NU/NRP kansanedustajat huutelivat Olmertille: ”Vain sinun haaveissasi” ja lähtivät salista kesken Olmertin puheen. (JP)
2. BUSHIN PUHEET saivat arabit loukkaantuneina syyttämään Bushia siitä, että hän oli sylkenyt heidän kasvoilleen. Hamasin edustaja Gazassa vertasi Bushia enemmän rabbiin tai pappiin kuin kansan johtajaan. Arabit eivät voineet sulattaa sitä, että Bush toistuvasti viittasi ”Israelin kansaan valittuna kansana todeten, että Kirjan siteet – usko Raamattuun, joka on ominaista sekä juutalaisille että kristityille – vahvistavat särkymättömän siteen Israelin ja USA:n välille”. Israelin Museossa vieraillessaan Bush totesi Jesajan käärön edessä, että ”nämä dokumentit kertovat tarinan oikeamielisestä Jumalasta ja Hänen suhteestaan ikivanhaan kansaan”. Bush totesi, että ilman epäilystä muinaiset patriarkat ja modernin Israelin pioneerit voisivat olla tyytyväisiä, jos näkisivät tämän kansan saavutukset.
PALESTIINALAISIA vihastutti varsinkin se, että Palestiinan asia oli merkittävästi poissa Bushin puheesta, eikä hän juuri edes maininnut ”kahdesta valtiosta, jotka elävät turvallisina ja rauhassa rinnakkain.” (JP)
3. PALESTIINALAISTEN puheissa ja iskulauseissa, joita he vuolaasti esittivät mielenosoituksissaan, joihin oli valjastettu myös runsaasti lapsia leikkiaseineen ja plakaatteineen, puhuttiin avoimesti Israelista ”apartheid-valtiona, terrorivaltiona ja natsi-valtiona”. Heidänkään esityksissään ei juuri ollut edes mainintaa kahdesta valtiosta ja elämisestä rinnakkain rauhassa ja turvallisina. Iskulauseet olivat aivan muuta: ”Me palaamme”, huusivat koululapset torstaina, joka oli heille vapaapäivä voidakseen osallistua tilaisuuksiin. ”Palestiina on meidän. Me tulimme tänne ennen kuin juutalaiset Euroopasta, Venäjältä ja Etiopiasta,” huutelivat yläkoulun oppilaat. Toinen ryhmä miespuolisia opiskelijoita oli pukenut päällensä T-paidan jonka rinnuksessa oli teksti 1948. He marssivat Manara-aukiolle kaupungin keskustassa ylistäen Fatahin alajärjestöä al-Aksan Marttyyrien Prikaatia: ”Israel, ole varuillasi, al-Aksa marttyyrien prikaatit iskevät teihin tänä iltana. Al-Aksa tulee vapauttamaan jokaisen tuuman Palestiinasta,” he huutelivat päästäen ilmaan mustia ilmapalloja. Joukko kuudesluokkalaisia tyttöjä oli paikalla kolmen naisopettajansa kanssa huudelleen: ”He ottivat isäni ja tuhosivat kotini; he pahoinpitelivät äitiäni ja kaatoivat maahan oliiviöljyn; he kaatoivat puun ja surmasivat lehmän; he potkivat meidät pois kodeistamme ja pakottivat meidät nukkumaan ulkosalla.”
TEINI-IKÄISET huusivat iskulauseita arabijohtajia vastaan, koska he eivät tulleet palestiinalaisten avuksi: ”Syljetään arabijohtajien kasvoille kahdesti. Ensimmäinen olkoon kuningas Abdullah II ja toinen olkoon Hosni Mubarak.”
PALESTIINALAISJOHTAJIEN puheissa vannottiin, etteivät he koskaan tule luopumaan vaatimuksestaan kaikkien pakolaisten paluuoikeudesta. He totesivat, että tänä vuonna huomio on keskitetty nuoriin, jotta he voisivat viedä viestiä edelleen, ettei paluuoikeudesta luovuta koskaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas sanoi puheessaan, että on aika lopettaa tämä epäoikeudenmukainen katastrofi (naqba). Abbas vakuutti, että Israelin turvallisuus riippuu palestiinalaisten itsenäisyyden toteutumisesta ja katastrofin loppumisesta.
PA:N TOIVOMA massamarssi sekä Libanonista että Gazasta Israelin rajalle ei toteutunut. Vain muutama sata pääsi Libanonissa sotilaitten asettaman saarron läpi, eikä Gazassakaan saatu massoittain kansaa liikkeelle. Heitä tuli kuitenkin Gazassa ehkä muutamia satoja Erez-terminaalin edustalle, mutta IDF:n sotilaat pitivät huolen siitä jopa kumiluotien avulla, etteivät he päässeet terminaaliin tai ylittämään rajaa Israelin puolelle.
ITÄ JERUSALEMISSA oli muutamia arabeja ja vasemmistolaisia juutalaisia kokoontunut Damaskosportin eteen huutelemaan lämpimikseen ja muutamat arabikauppiaat vanhassa kaupungissa sulkivat ovensa puolen päivän aikaan päivän kunniaksi. (JP)
4. TULITAUKOSOPIMUS Hamasin kanssa saa odottaa siksi, kun Bush lopulta nousee USAF 1 koneeseensa ja pyrkii Saudi Arabian kuninkaan puheille ja juhlimaan maitten välistä yhteistyöstä 75 vuoden ajalta. Sieltä Bush lentänee Sharm el-Sheikkiin, jossa pidetään Maailman Talousfoorumin kokous. Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa sinne myös ensi viikolla, ja hänen tarkoituksensa on siellä tavata Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, jonka kanssa hän keskustelee Israelin esittämistä muutoksista sopimukseen. Olmert on ilmeisesti taipumassa sopimuksen kannattajaksi. Olmert matkustanee pian sen jälkeen Egyptiin, jossa hänen uskotaan pyrkivät solmimaan avoimet narunpäät sopimuksessa. Barak uskotteli Ashkeloin asukkaille viimeisen Grad-raketti-iskun jälkeen, että rakettien ammuntaan saadaan pian ratkaisu ja kehotti asukkaita puremaan huultaan tai kiristelemään hampaitaan, kunnes ratkaisu on löydetty.
TERRORISTIT ampuivat kolme rakettia Gazasta Israeliin Sderotin kaupunkiin torstaina illalla. Yksi raketti vahingoitti synagogaa, kaksi putosi aukealle pellolle. Aiemmin päivällä terroristit ampuivat kolme rakettia. Yksi putosi Sderotin teollisuusalueelle, toinen Shaar Hanegevin aluekeskuksen lähelle aiheuttaen tulipalon. Muutamia ihmisiä joutui shokkiin.
TERRORISTIT ampuivat kolme kranaattia Nahal Oz-terminaalin lähelle, jonka kautta Gazan kaistan öljytoimitukset tapahtuvat. Turvallisuusviranomaiset varoittavat, ettei mene kauan siihen, kun myös Beershevan kaupunki on terroristien rakettitulen kohteena. (JP)
5. BUSHIN VIERAILU himmensi kaikki muut diplomaattiset toiminnot, joista kvartetin
edustajan Tony Blairin esitykset ovat olleet näkyvimmin esillä. Blair uskoo vahvasti, että amerikkalaisten kouluttamat poliisit pystyvät valvomaan turvallisuutta ja järjestystä alueella, jonne heitä sijoitetaan. Hän myös uskoo, että ne on paremmin koulutettu kuin ne, jotka surkeasti luovuttivat vallan Gazassa useimmiten ilman taistelua Hamasille.
Ulkoministeri Tzipi Livni kävi samaan aikaan Bushin vierailun aikana keskusteluja USA:n ulkoministeri Ricen kanssa. Niistä ei juuri ole kertomista. Livni muistuttaa kaiken aikaa, että Israelin tulee luovuttaa maata palestiinalaisille rauhaa vastaan, ja että yhtenä päivänä he eivät enää sure naqbaa, katastrofia, jonka he väittävät kohdanneensa 1948 Israelin itsenäistyessä. Hyvin moni Israelissa toivoo, ettei hänestä koskaan tulisi pääministeriä.
OLMERTIA VASTAAN nostettujen epäilysten tutkimukset jatkuvat. Uusia dokumentteja on koottu myös Jerusalemin kaupungin arkistoista, ja kuulusteluja on jatkettu niitten kanssa, jotka ovat olleet saavutettavissa. Liikemies Talansky näyttää nousevan syytettyjen joukkoon, mutta Olmertin entinen liikekumppani Messer lienee halukas suostumaan valtion todistajaksi. Tämä säästäisi häntä monilta syytöksiltä ja epäilyksiltä.
OLMERT jatkaa toimiaan kuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Nousee epäilys, että joko hän on epätavallisen kovanahkainen tai sitten hänellä on vaikutusvaltaisia tukijoita, jotka ovat vakuuttaneet hänen selviytyvän satoi tai paistoi. (JP)

Thursday, May 15, 2008

TORSTAI 15.05.08
1. RAKETTI-ISKU Ashkelonin Hatzot kauppakeskukseen haavoitti kaikkiaan lähes 100 ihmistä, heistä neljää hengenvarallisesti, joukossa 24-vuotias äiti Avital Afgin 4 kuukauden ikäisen tyttö-vauvansa kanssa, jotka saivat raketinsirpaleita kaikkialle ruumiiseensa. Haavoittuneiden tila on parantunut yön aikana. Aamulla 10 oli vielä sairaalahoidossa.
RAKETTI-ISKU, jonka tekijöiksi ovat ilmoittautuneet Kansan vastarinta-armeija (PRC) ja PFLP:n yleisesikunta Hamasin avustuksella. Raketti oli Iranissa valmistettu venäläismallinen Katjusha, sen Grad-versio, jonka kantomatka on 20 km. Ashkelon on 15 km Gazan rajalta. Raketti ammuttiin Sharonin tuhoaman entisen juutalaiskylän Dugitin raunioilta. Raketti iski 3-kerroksisen kauppakeskuksen katon läpi terveysklinikalle, jossa ihmiset odottivat pääsyä tutkimuksiin, kuten Avital Afagin vauvansa kanssa, jonka vieressä raketti räjähti. Muutamia ihmisiä kaivettiin esiin räjähdyksen aiheuttaman rojun seasta katon osittain romahtaessa.
ASHKELONIN asukkaat ovat raivostuneita siihen, että kaupungin hälytysjärjestelmä oli IDF:n toimesta kytketty pois Bushin vierailun vuoksi ja myös siksi, että se oli antanut vääriä hälytyksiä. Mutta tuskinpa moni olisi arvannut raketin iskevän kauppakeskuksen katon läpi.
HAAVOITTUNEIUDEN lukumäärä on Jpostin uutisten mukaan 15, Debkafilen mukaan 100.
2. ASHKELONIN raketti-isku tapahtui samaan aikaan, kun Olmert jutteli mukavia Bushin kanssa ja puolustusministeri keskusteli USA:n ulkoministeri Ricen kanssa Lähi Idän tilanteesta, Iranista ja Libanonista. Ei tiedetä, miten Bush reagoi tietoon raketti-iskusta, josta heitä luultavasti informoitiin tai miten Olmert asian ilmoitti Bushille. Ehud Barak ehdotti Ricelle matkaa Ashkeloniin tapahtumapaikalle, mutta Rice ei katsonut arvolleen sopivaksi katsoa tällaista realiteettia suoraan silmään ja kieltäytyi.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter ja teollisuus-, kauppa- ja työministeri Eli Yishai ajoivat Ashkeloniin raketti-iskun jälkeen tutustuakseen tilanteeseen. Yishai huuteli kovaääniseen, että ”hallitus tulee vastaamaan iskuun kaikella voimallaan ja tilanteen vaatima IDF:n sotilasisku Gazaan tullaan tekemään”. Asukkaat vastasivat huudellen solvauksia hallituksen saamattomuudesta ja vaativat, että Shas kaataa hallituksen. (JP)
3. KADIMAN kaksi kansanedustajaa toistivat aiemmin esitettyjä vaatimuksia, että Israelin tulee aloittaa Hamasin johtajien surmaaminen. ”Hamasin johtajat täytyy teloittaa. Meidän tulee osoittaa Bushille ja maailmalle, että Israel osaa taistella terrorismia vastaan”, sanoi kansanedustaja Shlomo Mula (Kadima). Toinen Kadiman kansanedustaja Knesset-komitean puheenjohtaja David Tal vaati, että Israelin tulee murskata käsi, joka ampuu raketteja Israeliin. Likudin kansanedustajat vaativat ”voima-politiikkaa” ja kehottivat hallitusta kaatamaan Hamasin hallinnon Gazassa. Likudin kansanedustaja Gideon Saar syytti hallitusta ”pidättyvyyden heikosta politiikasta, joka tehokkaasti unohtaa Israelin eteläosan asukkaat”. Hän vaati laajaa sotilasoperaatiota Gazan kaistalla turvallisuuden palauttamiseksi etelän asukkaille. Myös USA:n poliitikot ja Baruk Obama tuomitsivat Ashkelonin terrori-iskun. (JP)
4. ISRAELIN JOHDON osallistuessa korkean tason vieraittensa kestitsemiseen ja holhoamiseen on liian aikaista päätellä, miten eilinen raketti-isku Ashkeloniin tulee vaikuttamaan Israelin suhtautumiseen Egyptin neuvottelemaan tulitaukosopimukseen. Eräs kommentoija esitti havaintonaan, että armeija johto yhdessä poliittisten päättäjien kanssa olisivat kallistumassa sopimusluonnoksen hylkäämisen kannalle. Israelissa on totuttu näkemään, että tämänkaltaisilla teoilla halutaan antaa vinkkejä ja tiedottaa jotain vastapuolelle, eikä ole aivan varmaa , oliko tämä viesti Bushille vai Olmertille ja Israelin hallitukselle. Hamas on uhkaillut kaiken aikaa, että jos Israel hylkää sopimuksen tulitauosta, se tulee maksamaan kalliin hinnan. Mutta Hamas tallaa tässä veitsen terällä. Tulitauko on selvästi Hamasille eduksi, ja on olemassa vaara, että se pelasi tällä iskulla yli korttiensa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi lausunnon, jonka mukaan iskuun tullaan vastaamaan sopivalla tavalla, ja hän luonnehti raketti-iskua ”täysin sietämättömäksi ja hylättäväksi”. Hän myös lupasi gala-istunnon aikana, että hallitus katsoo velvollisuudekseen lopettaa sellaiset iskut Israeliin. Pääministerin lausunto on tavanomaisen mieto ja retorinen ja siitä puuttuu päättäväisyyden leima, joka vakuuttaisi myös vastustajat. (JP)
5. ISRAELIN NEUVOTTELUTIIMI PA:n kanssa on ilmoittanut kaiken aikaa, etteivät mitkään sovitut asiat ole sitovia ennen kuin kaikki neuvoteltavat asiat on sovittu. Tällä on ilmeisesti haluttu välttää aiempien neuvottelujen tulosten esiintyminen jatkuvasti PA:n neuvottelijoiden puheenvuoroissa, vaikka PA itse oli ne aikoinaan hylännyt.
NYT OLMERT aikoo tehdä ”pielavetisen” ja eilen esittelemänsä suunnitelman mukaan haluaa, että sitä mukaa kuin jokin asia on saatu päätetyksi, se allekirjoitetaan ja siirrytään sitten seuraavaan. Olmertin taktiikkana on ensiksi poistaa Shasin ”Demokleen miekka” hallituksen yltä. Shas uhkaa erota heti, kun Jerusalemin asia otetaan neuvottelupöydälle. Toisaalta Shas ehti jo lisätä, että erouhkaus koskee myös suuria aluemyönnytyksiä Juudeassa ja Samariassa, sekä viimeisenä lapsilisien nostaminen. Nämä Eli Yishain esittämät uhkaukset alkavat tuntua naurettavilta ja tarkoituksettomilta.
OLMERTIN toisena taktiikkavetona on osoittaa, että neuvottelut jatkuvat riippumatta erimielisyyksistä joillain alueilla tai häntä vastaan nousseista rikosepäilyksistä. Olmert haluaa, että Jerusalemin kysymys jätetään myöhempään ajankohtaan, kuten myös pakolaiskysymys, jota Abbas sanoo yhtä tärkeäksi kuin Jerusalemia tai rajoja. Tällä taktikoinnilla Olmert uskoo voivansa tyydyttää myös presidentti Bushin pettymystä, ettei hänen suunnitelmansa ja suuri näkynsä ”kahdesta kansasta, jotka asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisuudessa” toteudu hänen virkakautenaan. Bush itse vihjailee, ettei ehkä vuosi 2009 myöskään näe hänen unelmansa toteutumista. (JP)
6. ISRAEL HYLKÄSI PA:n vaatimuksen saada sotilaallinen tietoliikennejärjestelmä sekä henkilökohtaisia suojavarustuksia, joita PA vaatii ”poliisivoimilleen”, jota on totuttu kutsumaan ”Daytonin armeijaksi” amerikkalaisen kouluttajansa ja aseistajansa kenraali Keith Daytonin mukaan, joka välitti PA:n vaatimuksen. Dayton esitti vaatimuksen IDF:n johdolle viikkoja sitten, ja IDF hylkäsi sen välittömästi, koska näiden katsotaan painavan PA:n poliisien voimatasapainoa Israelin armeijan vahingoksi. Israel on yleensä osoittanut suorastaan vastuutonta menettelyä jakaessaan myönnytyksiä PA:lle ilman vastavuoroisuutta ja usein vastoin turvallisuusviranomaisten varoituksia. On kuitenkin odotettavissa, että Olmert päättää tästäkin asiasta yksipuolisesti ”osoittaakseen PA:lle hyvää tahtoaan ja vahvistaakseen Abbasin asemaa”, kuten asianmukainen terminologia kuuluu.
PA:N POLIISIEN koulutus, joka huolestuttavasti muistuttaa armeijaa, jatkuu sen sijaan kiihkeästi. Blairin suunnitelman mukaan PA:n poliisit ottavat Jeninin 360 neliökilometrin alueen valvontaansa. Jeniniin siirrettiin IDF:n luvalla 600 Daytonin sotilasta, jotka olivat saaneet koulutuksensa Jordaniassa. Toinen 400 miehen pataljoona päättää koulutuksensa ensi viikolla. Heidät siirretään Betlehemiin ja myöhemmin Jeninin alueelle.
Seuraava koulutuserä aloittaa koulutuksensa Jordaniassa kesäkuun alussa.
JENIN ALUE on testialue, jossa katsotaan, voidaanko PA:n valvontaan siirtää uusia alueita Nablusin ja Kalkiliyan seuduilta. (JP)
7. PA:N HALLITUKSEN ja sen puheenjohtajan Mahmoud Abbasin suosio on laskenut melkoisesti viimeisten viikkojen aikana. PA:n hallituksen suosio Länsirannalla laski 13 % tammikuusta. Mahmoud Abbasin valinta uudelleen PA:n johtoon on myös vaarassa. Mielipiteitten tiedustelu suoritettiin ”rauhankeskustelujen” Israelin ja PA:n välillä juuttuessa ainakin ulkopäin katsoen paikoilleen varsinkin pääkysymysten, Jerusalemin, Rajojen ja pakolaisten osalta. Myös PA:n pääministeri Salaam Fayad kärsii uskottavuudesta tiedustelujen mukaan. Tämä asettaa kyseenalaiseksi Olmertin vakuuttelut, että kysymys rajoista on helpoin ratkaista ja että niistä on periaatteessa jo sovittu. JP:n pääartikkeli kyselee myös muistuttaen mieleen lukuisia aiempia esimerkkejä, miten kysymys ei lopulta ole rajoista vaan jostain aivan muusta. JP:n pääartikkeli ei osaa vastata kysymykseen, mikä on peruskysymys, mutta monet ulkomaiset tarkkailijat ovat todistelleet, että kysymys koskee islamin koko ideologian ja juutalais-kristityn ideologian välistä eroavaisuutta, joka on sovittamaton. Sitä on haluttu kutsua uskontojen väliseksi erimielisyydeksi, mutta islam on paljon enemmän kuin uskonto, se on kokonainen yhteiskuntajärjestelmä, joka kattaa kaikki elämän alueet kehdosta hautaan. Parista osoitteesta saa lisävalaistusta (englanniksi): http://www.joelstrumpet.com/?p=1231
http://www.joelstrumpet.com/?p=1241
PA:n neuvottelijat ovat osa tätä islamin maailmanvalloitusta, joka etenee länsimaailman sovittelevaa ja myötäilevää lainsäädäntöä ja yhteiskuntajärjestelmää hyödyntäen. Tältä pohjalta asiaa tarkastellen mikä tahansa ”rauhansopimus” Israelin ja PA:n välillä on sama, minkä Muhammed teki Mekkan johtajien kanssa vain rikkoakseen sen, kun aika oli hänelle suotuisa ja hän oli saanut kasvatettua sotilaallisen voimansa.(Jes.28:15-18, 33:7-9)
8. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset marssivat tänään torstaina sekä Israelissa että Gazassa kärsimänsä ”naqban”, katastrofin, muistoksi. Sekä PA että Hamas ovat toistuvasti vannoneet, ettei pakolaisten paluuoikeudesta luovuta koskaan. Abbas allekirjoitti muitten mukana dokumentin, jossa hän toisti tämän valan. Libanonissa asuvat palestiinalaiset marssivat myös saman asian hyväksi Israelin rajaa kohti. Lisäksi PA:n alueilla päästetään ilmaan 22 000 mustaa ilmapalloa sodan ja kärsimyksen osoituksena. (JP)
- IAF teki viime yön aikana kaksi pommituslentoa Gazan kaistalle, kaksi palestiinalaista kuoli ja neljä haavoittui iskuissa. (INN)
- PALESTIINAN mediatarkkailu (PMW) kertoo raportissaan, että USA:n viha on sen keskeinen ideologia, sen virallisen TV-aseman mukaan USA on suuri saatana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126172

Wednesday, May 14, 2008

KESKIVIIKKO 14.05.08
1. JERUSALEM POSTIN etusivun otsikoita: Pääministeri sanoo Bushin saapuessa, että yhteisymmärrys PA:n kanssa on saavutettu; Olmertia uhkaa syytökset kahdesta lahjonnasta;
Bush ja hänen Lähi Idän polkunsa; Aika määrittää linja; Ministeriö: Vedenpuhdistaminen ei riitä vedentarpeen tyydyttämiseksi.
PÄÄMINISTERI Euhd Olmert vakuutti eilen puhuessaan Shimon Peresin johtaman Israelin 60-vuotispäivän kunniaksi järjestämän konferenssin gala-avajaisten yhteydessä Jerusalemissa naama leveässä hymyssä, että keskustelut PA:n kanssa ovat hyvin vakavat ja merkittävät: ”On saavutettu todellista edistystä ja muutamia tärkeitä sopimuksia on saatu aikaan tärkeillä alueilla, joskaan ei kaikilla”, hän totesi.
TARKKAILIJAT ovat havainneet ensimmäisen kerran Olmertin itsensä kertovan julkisesti, että todellista edistystä on saavutettu ”rauhankeskusteluissa” PA:n kanssa. Olmert tapasi Abbasin viime viikolla kahdenkeskisessä tilaisuudessa, ja hänen edustajansa antoi sen jälkeen lausunnon medialle, että keskusteluissa oli edetty merkittävästi. Tämä sai monet epäilemään, että Olmert kosiskelee julkisuutta voidakseen siirtää huomion pois hänen omista ongelmistaan, joista epäilykset lahjusten vastaanottamisesta ovat raskaita. (JP)
2. KVARTETIN LÄHETTILÄS Tony Blair esitti myös eilen omat suunnitelmansa. Niiden mukaan IDF on luvannut poistaa neljä tarkastuspistettä, ajanmukaistaa 7 muuta sekä siirtää muutamia muita vähemmän liikkumista estäviin kohtiin. Blair totesi esitellessään suunnitelmaansa, että ”Israelin ja PA:n välillä sovitut askeleet alkavat muuttaa todellisuutta maassa”, mitä hän pitää oleellisena, jotta diplomaattinen prosessi saisi uskottavuutta. Neljä poistettavaa tarkastuspistettä ovat Kvasim tarkastuspiste ja Halhoulin silta lähellä Hebronia; konttien tarkastuspiste etelään Maale Asdumimista sekä Shavei Shomron tarkastuspiste Samariassa. Beit Elin tarkastuspiste siirretään uuteen paikkaan. Blair vakuuttaa, että nämä toimenpiteet vahvistavat taloudellista kehitystä PA:n alueilla ja myös Israelin turvallisuutta.
BLAIRIN arvion mukaan nämä tarkastuspisteiden poistot helpottavat liikkumista PA:n alueitten sisällä sekä myös itään, mutta ei länteen lähemmäs vihreää linjaa. Blair myös olettaa muutosten tapahtuvan asteittain.
BLAIR VIITTAA puheissaan kaiken aikaa ”miehitykseen”, jonka täytyy loppua ja jonka poistamisen toivoa palestiinalaisissa tulee vahvistaa tiellä itsenäisyyteen. Samalla Blair kuvittelee, että myös Israelin toive turvallisuuden parantumisesta vahvistuu ja toteutuu palestiinalaisten saadessa entistä enemmän valtaa alueittensa valvontaan.
BLAIR puhui median edustajille tukikohdastaan Amerikan Colony hotellissa. Blair sanoi, että palestiinalaiset saavat valvontaansa Jeninissä ja sen ympäristössä 360 neliökilometrin alueen, joka on suurempi kuin Gazan kaista. He saavat valvontaansa sen turvallisuuden, ja sinne on suunniteltu useita taloudellisia ja sosiaalisia projekteja. Hän totesi, että Israel on suostunut antamaan palestiinalaisille määrättyjä alueita ns. C-alueelta, jossa Israel vastaa sen hallinnosta ja turvallisuudesta, ja joka on n. 60 % Länsirannan alueista. Blair on kohdistanut huomionsa varsinkin Jordanjoen laaksoon, jota hän toivoo palestiinalaisten pääsevän kehittämään. Jordanjoen laaksoa on kaikissa suunnitelmissa pidetty Israelin turvallisuuden kannalta elintärkeänä, jonka valvontaa ei pitäisi antaa ulkopuolisille. (JP)
3. BLAIRIN SUUNNITELMA palestiinalaisten itsehallinnon laajentamisesta ja IDF:n valvonnan vastaavasti vähetessä Juudeassa ja Samariassa herättää israelilaisissa pahoja aavistuksia. Voidaan aiheellisesti kysyä, kuten varsinkin maan turvallisuudesta vastaavat tahot tekevät, onko palestiinalainen kansa henkisesti valmis elämään rauhassa ja turvallisesti Israelin kanssa, kuten Bushin haaveellinen määritelmä kuuluu? Eikö olisi ensin lopetettava PA:n kouluissa, instituutioissa, mediassa ja yleisessä keskusteluissa Israelin vastainen räikeä propaganda sekä juutalaisuuden demonisoiminen? Eikö olisi vaadittava, että PA:n johtajat puheenjohtaja Mahmoud Abbasia myöten siivoavat ensin omat Israelia halventavat ja sen vihollisia ylistelevät puheensa? Lyhyesti: onko Palestiinan kansa valmis astumaan länsimaisesti toimivan, demokraattisen valtion velvollisuuksiin? Eikö vapauteen kuulu aina velvollisuus ja vastuu siitä, mitä tekee ja puhuu? Eikö Gazan esimerkki puhu puolestaan?
JUUTALAISYHTEISÖJEN Juudeassa ja Samariassa johtaja Dani Dayan vastustaa ehdottomasti tarkastuspisteiden poistamista Juudeassa ja Samariassa. Ne asetettiin paikoilleen sen jälkeen, kun palestiinalaiset tekivät lukuisia ampumistapauksia israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan Juudeassa ja Samariassa. Hän syyttää Israelin hallitusta, että se on joko sisäisestä tai ulkoisesta painostuksesta johtuen suostunut vaarantamaan Israelin kansalaisten hengen, joitten turvaaminen pitäisi kuitenkin olla hallituksen tärkein asia. Dayan muistuttaa, että Juudeassa ja Samariassa asuu nykyisin 282 000 Israelin juutalaista, ja heidän lukumääränsä kasvaa 5.2 % vuodessa. Dayan kertoo lähettäneensä tätä koskevan vastalausekirjeen puolustusministeri Ehud Barakille. (JP)
4. IDF ON HALLITUKSEN ohjeen mukaan vähentänyt toimiaan Juudeassa ja Samariassa presidentti Bushin vierailun ajaksi välttääkseen mahdollisia verisiä yhteenottoja palestiinalaisten kanssa. Bushia odotettiin Israeliin 11.00 aikaan keskiviikkona. IDF:n poliittinen johtajisto on antanut selkeät ohjeet IDF:n joukoille, että ne saavat suorittaa rajoitettuja operaatioita, kuten vaarallisen terroristin pidätyksen Juudeassa ja Samariassa, mutta vain johdon antamalla erikoisluvalla.
IAF TEKI eilen useita lentoja Gazan alueelle pyrkien eliminoimaan havaittuja rakettien laukaisualustoja ja miehistöjä. Muutamia haavoittumisia raportoidaan. Lisäksi IDF:n sotilaat ampuivat ja surmasivat kaksi havaitsemaan miestä, jotka lähestyivät Gazan turva-aitaa.
Eilen terroristit ampuivat neljä rakettia Gazasta Israeliin, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Myös etsittyjen terroristien pidätykset Juudeassa ja Samariassa jatkuivat viime yön aikana.(JP)
5. PALESTIINALAISET neuvottelijat ihmettelevät Olmertin antamia positiivisia lausuntoja keskustelujen edistymisestä. Mahmoud Abbas sanoi tiistaina, että kysymys palestiinalais-pakolaisten asemasta on yksi tärkeimmistä siinä missä kysymys rajoista ja Jerusalemin asemasta. Abbas sanoi puhuessaan PA:n järjestämässä ”naqba”, katastrofi-tilaisuudessa Ramallahissa, että hänen kansansa on elänyt 60 vuotta tätä katastrofia ja että he tulevat jatkamaan taisteluaan oikeuksiensa puolesta. Abbas vakuutti, että PA:n neuvottelijat tiedostavat tämän mutta ovat samalla aidosti etsimässä rauhaan johtavaa sopimusta Israelin kanssa. Ahmed Qureia sanoi, ettei ole mahdollista runnoa sopimusta kuluvan vuoden aikana. Hän sanoi, että keskusteluja käydään kaikista kysymyksistä, myös Jerusalemista, ja erimielisyydet ovat edelleen suuret. Toinen palestiinalaisedustaja vaatii, että tarvitaan voimakas kansainvälinen painostus, jotta sopimus saataisiin aikaan vuoden kuluessa. Hän pelkää, että toiset akuutit ongelmat alueella, kuten meneillään oleva kriisi Libanonissa, voivat entisestään hämmentää palestiinalaisten asioitten käsittelyä. (JP)
6. VASTAUKSENA Bushin haluun perustaa Palestiinan valtio juutalaisille ikuiseksi omaisuudeksi luvatulle maalle juutalaiset kansallismieliset, joita INN:n artikkelissa kutsutaan ”aktivisteiksi”, päättivät rakentaa uuden kaupungin nimeltä Shdema. Alue on ns. C-aluetta, jossa Israel huolehtii sen siviili- ja sotilashallinnosta. Paikalla oli armeijan tukikohta, mutta se hylättiin 18 kuukautta sitten. Alue sijaitsee Har Homan lähiön ja Gush Etzionin kaupunkien Tekoa ja Nokdim välissä. Projektia ajavat sanovat, että kaupungin rakentamisen tarkoituksena on saada yhteys Jerusalemista Gush Etzionin kaupunkeihin. Olmertin hallitus lupasi alueen palestiinalaisille, jotka haluavat perustaa sille oman kylänsä vastoin armeijan ja turvallisuusmiesten varoituksia, että sen luovuttaminen palestiinalaisille tulisi vaarantamaan Gush Etzionin liikenneyhteyden Jerusalemiin.
UUDEN KAUPUNGIN puuhamiehet sanoivat tiistai-iltana, että he ovat suunnitelleet kaupungin peruskiven muuraustilaisuuden torstaiksi, jonne presidentti Bush seurueineen on myös kutsuttu, jota kutsua tuskin noudatetaan. Paikalla olevat armeijan parakit kunnostetaan ennen seremoniaa ja niiden ovien pihtipieliin kiinnitetään mezuzat Mooseksen lain vaatimusten mukaan asianmukaisine raamatunlauseineen. (5.Ms.6:1-9) Paikalle matkustanee lukuisia ihmisiä busseilla eri tahoilta torstaina ja myös perjantaina. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:N pääministeri Fayad Salaam kritisoi Israelia ankarasti siksi, että Israel juhlii 60.vuotista itsenäisyyttään ennen kuin se on saavuttanut rauhan-sopimuksen PA:n kanssa. Hänen mukaansa syytä juhlintaan on vasta sitten, kun palestiinalaisia kohdanneen katastrofin seuraukset on siivottu pois: ”Osoitan sanani Israelin kansalle: Miten te voitte? Miten te voitte juhlia ja Palestiinan kansa kärsii teidän setlementtienne vuoksi, ja setlerienne rikosten ja valtionne saarron ja miehitysarmeijanne toimien vuoksi? Ei ole mitään mieltä juhlia ennen kuin voimme tehdä sen yhdessä, oikeudenmukaisen rauhan vallitessa.” (JP)
- Presidentti Bush oli median edustajille myöntämänsä haastattelutilaisuuden yhteydessä kovin hajamielinen. Hän muisti lähettäneensä Ariel Sharonille kirjeen kesäkuussa 2004, jossa hän Israelin mielestä selkeästi ilmoitti, että maastossa vuosikymmenien aikana tapahtuneet tosiasiat tulee huomioida lopullisia rajoja määriteltäessä, vasta sitten, kun JP:n päätoimittaja David Horovitz siitä muistutti. Horovitz toteaa artikkelissaan, että tosiasiassa ulkoministeri Rice ei ole huomioinut Bushin kirjelmää mitenkään. Hän vain kehottaa Israelia ja PA:ta sopimaan rajoista ilman kiertelyjä. (JP)
- Ympäristönsuojeluministeriön päätutkija tri Bar-Or varoittaa, että Israelia uhkaa vaarallinen vesipula, jota pahentavat asutuksen lisääntymisen ohella ennätyskuivat ja lämpimät kesät ja vähäsateiset talvet. Jätevedestä puhdistetaan 60 % uudelleen käytettäväksi lähinnä kastelutarkoituksiin. Merivettä puhdistetaan 15 % tarpeesta juomavedeksi. Vuonna 2005 puhdistettiin 400 miljoonaa kuutiometriä merivettä; sitä on tarkoitus nostaa vuoteen 2020 mennessä 750 miljoonaan kuutiometriin, mutta sekään ei riitä. Pohjaveden käytön lisääminen lisää sen kalkkeutumista. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1210668628925&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1210668628230&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Tuesday, May 13, 2008

TIISTAI 13.05.08
1. ”OLMERT ON KUNNIALLINEN MIES, joka rakastaa perhettään, hänen kanssaan on helppo jutella ja hänellä on strateginen kyky ajatella”, sanoi Bush vastauksena reportterien kysymykseen, mitä hän ajattelee pääministeri Ehud Olmertista ja rikostutkimuksista häntä vastaan. Tilaisuus pidettiin Valkoisen Talon soikeassa huoneessa, Bushin Jenna-tyttären häiden jälkeen, joka lienee rentouttanut hänet epätavallisen tuttavalliseen keskustelutyyliin. Bush sanoi, ettei hän puutu Israelin sisäisiin asioihin, ja että Israelin oikeuslaitos toimii tunnetulla rutiinillaan: ”Katsotaan, mitä tulee tapahtumaan”, Bush ennakoi. Bush kuitenkin vakuutti, ettei rauhanprosessi ole kiinni henkilöistä, ei Olmertista eikä Abbasista: Koko Israelin hallitus on sen takana, on ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Ehud Barak. Hän uskoo edelleen, että jonkinlainen esisopimus tulevasta Palestiinan valtiosta on mahdollista saada kuluvan vuoden aikana. Hän sanoo, ettei hän ymmärrä, miten Lähi Itä voisi selviytyä ilman vapaata ja demokraattista Palestiinan valtiota. Hän kuitenkin tähdentää, ettei itsenäistyminen voi tapahtua ennen kuin määrätyt vaatimukset on toteutettu. Bush uskoo, että ”voimakas Palestiinan valtio olemassaolollaan tulee syrjäyttämään henkilöt, jotka murhaavat viattomia ihmisiä päämääriensä saavuttamiseksi”.
REPORTTERIN ahdistaessa Bushilta vastausta, mitä tulee tapahtumaan, jos Olmert joutuu syrjään rikostutkimusten edetessä, Bush sanoi luottavansa Livnin ja Barakin kykyyn ja haluun jatkaa ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. Hän vakuutti, ettei hän ole koskaan pyrkinyt painostamaan Olmertia oman näkemyksensä mukaan, vaan luottaa Olmertin kykyyn nähdä, mikä on oikea suunta viitaten tässä Olmertin ilmoitukseen rauhantunnusteluista Syyrian kanssa, jonka kanssa USA ei halua avointa keskustelua tässä vaiheessa.
IRANIN TILANTEESTA Bush sanoi, että kaikki mahdollisuudet ovat vielä olemassa Iranin ydinasehaaveiden poistamiseksi. Hän vakuutti, että USA suhtautuu hyvin vakavasti siihen, että Iran on hankkinut teknologian ja tietotaidon (know-how) ydinaseen valmistamiseksi. Bush kuitenkin vakuutti, että ensin yritetään käyttää diplomatian keinot ratkaisun löytämiseksi.
BUSH KERTOI luottavansa Libanonin pääministeri Fuad Sanioraan, jota hän luonnehti voimakkaaksi johtajaksi hoitamaan vaikeita ongelmia puolustaessaan maataan niitä ihmisryhmiä vastaan, jotka saavat ulkomaista apua horjuttaakseen demokratioita.
”USA:n hallituksen keskeisenä tarkoituksena on taistella ääriaineksia vastaan, jota taistelua käydään Irakissa ja Libanonissa. Suuri ideologinen konflikti pelataan Lähi Idässä, ja Bushin tehokkaan politiikan tarkoituksena on asettaa USA tämän taistelun polttopisteeseen,” luonnehti presidentti Bush politiikkansa filosofiaa. Hän sanoi, ettei hänen päämääränään ole saada Nobelin rauhanpalkintoa, vaan että historia voisi todeta hänen omanneen kyvyn nähdä maailma sellaisena kuin se on. Hän vakuutti, etteivät al-Qaida, Hamas ja Hizbullah ole kiinnostuneita elämän mukavuuksista. Bush vakuutti, että USA haluaa pysytellä tämän maailmalle asetetun periaatteellisen haasteen johdossa.
BUSH SAAPUU Israeliin tänään kolmipäiväiselle vierailulle osallistuakseen Israelin 60-vuotisjuhlallisuuksiin. Israelista Bush matkustaa Saudi Arabiaan, jossa juhlitaan USA:n ja Saudi Arabian suhteitten 75-vuotispäivää. Sieltä Bush lentää Egyptiin, jossa hän tapaa Hosni Mubarakin ohella Libanonin pääministeri Fuad Sanioran sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin, joka ei voinut ottaa Bushia vastaan Ramallahissa tämän ”saastuttaessa” itsensä Israelin vierailullaan. Lisämyönnytyksenä PA:lle Bush ei voi vierailla Länsimuurilla. (JP)
2. ISRAELIN JOHTO Olmertia ja Barakia myöten ovat kallistumassa siihen, että Egyptin neuvottelema tulitaukosopimus Gazan terrorijärjestöjen kanssa voidaan hyväksyä, vaikka Israelilla olikin muutamia huomautuksia ja tarkennuksia sen sisältöön.
Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman matkusti eilen Israeliin, jossa hän selvitteli sopimuksen taustoja. Hän toteaa, ettei Israelin vaatimusta Hamasin kaappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista voida kytkeä osaksi sopimusta, mutta että se auttaa asian ratkaisemista myöhemmin.
HAMAS JA JIHAD ovat uhanneet Israelia, että jos se ei hyväksy tulitaukoa, nämä järjestöt tulevat kiihdyttämään iskujaan Israelia vastaan, myös Israelin sisällä. Uhkailu on oleellinen osa palestiinalaisten sopimusneuvotteluja. PA käyttää samaa menetelmää rauhan keskusteluissa uhaten, että jos Israel ei hyväksy sen vaatimuksia, rauhankeskustelut lopetetaan ja PA, PLO ja Fatah palaavat aikaisempaan väkivallan käyttämiseen vaatimustensa saavuttamiseksi. Käytännössä tätä periaatetta toteutetaan kaiken aikaa, sillä Fatahin alainen al-Aksa käy omaa sotaansa Israelia vastaan kaiken aikaa, usein liittoutuen Jihadin, Hamasin tai al-Qaidan terroristien kanssa yhteisiin operaatioihin. (JP)
3. KARMEA MUISTUTUS Israelille terrorismin todellisuudesta saatiin eilen, kun 70-vuotias naishenkilö Shuli Katz sai suoran osuman Grad-raketista Moshav Yeshassa. Hän meni tapaamaan USA:sta vierailulle matkustanutta sisartaan, joka pelkäsi mennä tapaamaan häntä Kfar Amissa lähellä Ashkelonia, jossa hän asui. Moshav Yeshan kibbutsi Aza sijaitsee lähellä Ofakimin kaupunkia, eikä sinne juuri ammuta lyhyen kantomatkan Kassam-raketteja, mutta tämä raketti oli luultavasti venäläisvalmistetta oleva Iranin toimittama Gard-raketti, joitten katomatka on 20 km.
SHULI KATZ matkusti Yeshan moshaviin poikansa ajamassa autossa, joka oli juuri poistunut autosta ja seurasi avuttomana muutaman metrin päästä äitinsä kuolemaa auton vieressä räjähtäneen raketin sirpaleista. Shuli ehti juuri astua ulos autosta. Jos hän olisi pysynyt autossa raketin räjähtäessä, hän olisi ehkä selviytynyt sirpalevammoin.
SHULI KATZIN kuolema terroristin ampumasta raketista sattui vain neljä päivää sen jälkeen, kun Jimmy Kedoshim sai surmansa raketista Kfar Azan kibbutsissa kotinsa puutarhassa. (JP)
4. MAANANTAIN aamupäivän kuluessa terroristit ampuivat kaksi rakettia Ashkeloniin. Ne putosivat asumattomiin paikkoihin eivätkä aiheuttaneet vahinkoa. Maanantaipäivän aikana terroristit ampuivat kuutisen rakettia Gazasta Israelin puolelle, mukana yksi kuolettava. Islamic Jihad on ollut useimmiten niiden ampujana.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKÖN Omar Suleimanin neuvotteleman tulitaukosopimuksen (tahadiyeh) mukaan Israel suostuu avaamaan Rafahin terminaalin Gazasta Egyptiin ja myöhemmin ehkä kaikki terminaalit Israelin ja Gazan välillä. Israel myös lopettaa kaikki sotilaalliset operaatiot Gazan sisällä.
Hamas puolestaan lupaa lopettaa terrori-iskut Gazasta Israeliin sekä yritykset lähettää aseellisia terroristeja rajan yli Israelin puolelle. Sopimus ei koske Juudean ja Samarian alueita, mutta Egypti pyrkii ulottamaan sen myös sinne myöhemmin.
ISRAELIN KABINETTI, jolle Olmert esitteli sopimusluonnoksen, periaatteessa hyväksyi sen, mutta ministerit Avi Dichter, Roni Bar-On ja Zeev Boim vastustivat selittäen, että Hamas ja muut terrorijärjestöt käyttävät kuuden kuukauden tulitaukoa vahvistaakseen asemiaan. Arabiankielinen sana ”tahadiyeh” tarkoittaa tilapäistä tulen lopettamista voimien kokoamiseksi. Muslimi-ideologian mukaan sopimuksen voi särkeä niin halutessaan.
OLMERT VIERAILLEE Egyptissä Bushin vierailun jälkeen ensi viikolla. Bush tapaa arabijohtajia Sharm el-Sheikissä Saudi Arabian vierailunsa jälkeen. (JP. INN)
5. ISRAELIN POLIISI jatkaa tutkimuksiaan Olmertin epäillyistä taloudellisista
epäselvyyksistä. Poliisi kuulusteli eilen uudelleen Morris Talanskya, amerikkalaista liikemiestä, joka on noussut skandaalin päätekijöitten joukkoon. Talansly itse selittää avoimesti, että hän antoi rahaa Olmertille tämän vaalikamppailuihin, mutta ettei hän tiedä, mitä rahoille sen jälkeen tapahtui. Poliisin vihjeistä voi kuitenkin aavistaa, että kysymys on paljon vakavammasta rikoksesta, eli lahjusten vastaanottamisesta Olmertin toimiessa ministerinä hallituksessa. Poliisi kävi tutkimassa Jerusalemin kaupungin arkistoja etsiessään todisteita Olmertista. Erään epäilyksen mukaan Olmert käytti asemaansa kaavoitetun maan käyttötarkoituksen muuttamiseksi yhtiölle, jonka kanssa Talanskylla oli yhteyksiä. Toinen epäilys koskee amerikkalaisen mini-baari yhtiön rahoituksia. Kolmantena uutistoimistojen web-sivulla vilahtaa israelilaisen ImageSat satelliittiyhtiön keräämän kuva-aineksen myymistä valtioille, joista joitakin pidetään vihamielisinä Israelille, kuten Venäjä, Venezuela ja Libya.
Nämä kaikki ovat toistaiseksi huhuja, eikä niiden todenperäisyyttä tiedetä. Olmertin entinen liikekumppani Uri Messer on joutui hämärään liikenneonnettomuuteen. Toiseksi hänen henkinen tasapainonsa näyttää pahasti järkkyneen rikostutkimusten vuoksi. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- Amerikkalaiset tutkijat ovat selittäneet raportissaan, miten Syyria yritti kätkeä kaikki merkit epäillystä ydinlaitoksesta, jonka IAF tuhosi syyskuussa 2007. Kaikki normaalit ydinlaitokseen kuuluvat laitteistot, kuten sähköjohdot, tuuletus oli yhdistetty ulkoseiniin, rakennus tehtiin pieneksi, mutta maan alaisiin tiloihin sovitettiin tarvittava reaktorin tila, vedenjäähdytyslaitteet ja allas käytetyille uraanisauvoille. Altaalta käytetty vesi johdettiin maanalaisia johtoja pitkin Eufrat-jokeen. Tutkijat selittävät, että Syyrian käyttämä järjestelmä voi toimia esimerkkinä muille julkisuutta karttaville ydinlaitoksille. Lisätietoja osoitteessa:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3542503,00.html
- Jerusalemin liikenne on lähipäivät sekaisin sekä Bushin vierailun että Shimon Peresin johtaman ”Facing tomorrow” 3-päiväisen konferenssin johdosta, johon osallistuu tusinoittain nykyisiä ja entisiä maailman johtajia. 14 000 poliisia on komennettu valvomaan kansalaisten ja vieraitten turvallisuutta, mutta liikennekaaoksesta Jerusalemin alueella ei vältytä millään.
- Lämpötilat Jrsm: ti 16/24; ke 18/26; to 16/30; pe 13/23 astetta C, puolipilvistä.

Monday, May 12, 2008

MAANANTAI 12.05.08
1. ISRAELIN LEHDISTÖN keskittyessä pääosin pääministeri Olmertia koskevien rikostutkimusten selvittelyyn ja spekulaatioihin, mistä niissä lopulta on kysymys ja mitä tämän jälkeen, Gazan kaistan terroristeilla on selvä agenda: Vahingoittaa Israelia ja terrorisoida sen siviilejä ja normaalielämää niin paljon kuin mahdollista.
Perjantaina terroristien ampumasta kranaatista surmansa saanut Jimmy Kedushim, 46, siunattiin sunnuntaina haudan lepoon rakettien ja kranaattien putoillessa kaiken aikaa Israelin puolelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa.
Sunnuntaiaamupäivän kuluessa kaksi rakettia iski Sderotin kaupunkiin saaden kaksi ihmistä shokkiin. Yksi raketeista osui Sapir-opiston asuntoalueelle vahingoittaen rakennusta. Muutamia ihmisiä joutui shokkitilaan ja autoja tuhoutui raketin sirpaleista.
Toinen raketti putosi lähelle koulubussia särkien sen ikkunoita ja vaurioittaen sitä sekä lopulta sytyttäen bussissa tulipalon, joka saatiin pian sammutettua. Useita koululaisia joutui shokkiin ja vietiin saamaan hoitoa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa nämä raketit.
Sapir-opiston opiskelijajärjestön johtaja vakuutti henkisen vastustuskyvyn pysyvän lujana jatkuvasta Kassam-tulituksesta huolimatta. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoi hallituksen istunnon alussa aiemmin sunnuntaina, että hallitus pitää Hamasia vastuussa kaikista Gazasta Israeliin ammutuista raketeista ja kranaateista. Hän myös vakuutti, ettei hallitus aio hyväksyä olevaa tilannetta. Hän toisti usein vuosien aikana kuullut lupaukset ja uhkaukset: Joko tulitus sieltä tulee loppumaan tai me toimimme sellaisella voimalla, että se tulee saamaan aikaan rauhan tilan.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter varoitti, että Gazan kaltainen tilanne voi levitä Juudeaan ja Samariaan. Hän selitti, että Hamas pyrkii pääsemään samaan asemaan kuin Hizbullah Libanonissa, jossa se valvoo alueita ottamatta vastuuta asukkaista. Dichter osoitti sanansa Egyptille, jota pidetään maltillisena välittäjänä, mutta jonka kautta samaan aikaan virtaa aseita ja räjähdysaineita Gazan kaistalle. Hän varoitti hallitusta pitämään huolen siitä, ettei Gazan tilanne toistu Juudeassa ja Samariassa.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz moitti hallitusta siitä, ettei se ole pystynyt päättämään, miten vastata terrorijärjestöjen jatkuvaan Gazan lähialueiden terrorisointiin. Hän kehotti palaamaan vuoden 2004 tilanteeseen, jolloin IDF piti kaikkea Hamasin infrastruktuuria, sen rahanlähteitä ja sen tarvitsemia polttoaineita, iskukohteina. Hän vaati Israelin armeijaa iskemään noihin kohteisiin, jos mikään muu ei saa rauhantilaa Israelin eteläosaan. (JP)
3. ISRAEL JATKAA polttoaineiden toimittamista Gazan kaistalle maanantaista lähtien, ilmoitti puolustusministeriö. Toimitukset keskeytettiin viikonvaihteen ajaksi vastalauseeksi jatkuvista raketti- ja kranaatti-iskuista. Lauantaina viiden aikaan iltapäivällä Gazan ainoa sähkölaitos ilmoitti keskeyttävänsä sähkön toimitukset Gazaan, koska sen polttoaine oli loppunut, kuten se väitti. Israelin ilmoituksen mukaan öljysäiliöt Nahal Oz terminaalissa, jonne Israelin toimittamat polttoaineet varastoidaan, olivat täynnä, mutta Hamas esti niiden toimittamisen kuluttajille. Gazan sähkölaitos toimittaa 28 % alueen sähköntarpeesta, Israel 62 %, Egypti toimittaa loput muutaman prosentin.
KESKEYTYKSET sähkönjakelussa Gazan kaistalla aiheuttaa monenlaisia haittoja: Juoksevan veden toimittamisessa, kerrostalojen hissit eivät toimi, monet leipomot ovat joutuneet sulkemaan toimituksensa jne. Julkisen liikenteen bussit kulkevat, mikä osoittaa, että Hamasin hallituksella on polttoainetta jossain, jota se välittää kannattajilleen. Tämä myös osoittaa sen, että Hamas käyttää väitteitä polttoaineitten loppumisesta poliittisiin tarkoituksiinsa.
ISRAELIN JA Gazan kaistan välinen tilanne on vähintään omituinen: Israel on sodassa sitä valvovan hallituksen kanssa, mutta samaan aikaan vastaa siitä, että Gazassa on tarpeeksi ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, toimittaa sen tarvitsemat polttoaineet ja sähkövirran ja jopa hoitaa suuren osan sen sairaista ja haavoittuneista. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) kehottaa Libanonissa asuvia palestiinalais-pakolaisia pysyttelemään siellä taistelevien osapuolten ulkopuolella eikä sotkeutumaan niiden välisiin taistelutoimiin. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas viittasi ”tuskallisiin kokemuksiin” vuosilta 1975-1990 Libanonin sisällissodan aikana. Abbas kehotti palestiinalaisia kunnioittamaan laillisia instituutioita, mikä tavallaan on jo kallistumista Sanioran hallituksen puolelle, jota länsivallat tukevat. Suurin pelko palestiinalaisten viranomaisten taholla on Iranin kasvava vaikutus Libanonin tilanteissa. Sanioran hallitus on joutunut myöntymään Hizbullahin vaatimuksiin Beirutin lentokentän turvallisuuspäällikön erottamistapauksessa sekä Hizbullahin asettamien valvontakameroitten poistamisessa. Tarkkailijat uskovat, että Hizbullah tulee vaatimaan kolmannen myönnytyksen hallitukselta, eli sen, että Hizbullah saa veto-oikeuden kaikkiin maan hallituksen tekemiin päätöksiin, mikä tarkoittaisi sitä, että Hizbullah valvoisi sen kautta maan asioita. Se olisi veretön vallankumous Libanonissa.
PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Hizbullahi esimerkki tulee vahvistamaan Hamasia ja muita terrorijärjestöjä sekä Gazassa että Länsirannalla. He pitävät myös oireellisena sitä, että Hizbullahin virkailijat syyttävät Abbasia ja PA:n hallintoa Länsirannalla, että ne toimivat siellä Israelin ehdoilla ja yhteistyössä sen kanssa, mitä arabit kammoavat. PA:n taholla nähdään, että Iranin tarkoituksena on muodostaa Libanoniin Iranin kaltainen islamilainen tasavalta, ja levittää se myöhemmin Gazan kautta Juudeaan ja Samariaan. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert selvitteli Newsweek lehden haastattelussa, joka julkaistiin torstaina (Israelin itsenäisyyspäivänä juutalaisen kalenterin mukaan) suunnitelmiaan palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa, Israelin tekemistä myönnytyksistä, Gazan tilanteesta sekä Iranin ydinohjelmasta. Olmert teki selväksi, että hän haluaa luovuttaa palestiinalaisille suuria maa-alueita Juudeassa ja Samariassa viitaten, että tulevat Palestiinan valtion rajat ovat lähempänä 1967 rajoja kuin ne nyt ovat, selvittelemättä tarkemmin, mitä tämä käytännössä tarkoittaa tai mitä juutalaiskaupunkeja ja yhteisöjä hän tuhoaa.
Juudeassa ja Samariassa asuu nyt 282 000 juutalaista, ja niiden väkiluku kasvaa 5.2 % vuosittain, kolmisen kertaa nopeammin kuin muu maa. Jerusalemin uusissa lähiöissä asuu 250 000 juutalaista asukasta.
OLMERT KERTOI, että hän haluaa tarkempia suuntaviivoja tulevan Palestiinan valtion rajoista, luonteesta ja muista siihen liittyvistä kysymyksistä kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta ei luvannut rauhansopimusta vuoden 2008 aikana. Gazan tilanteesta Olmert oli kovin epävarma eikä antanut vihjeitä, mitä hänen suunnitelmansa siellä ovat. Palestiinalaispakolaisia hän ei päästäisi Israeliin, eikä Jerusalemin ja Temppelivuoren asema tullut esille haastattelussa. Olmert sanoi olevansa onneton Syyrian ja Iranin sotkeutumisesta Libanonin tilanteeseen sekä niiden suhteisiin Hizbullahiin ja Hamasiin. Olmert toisti Israelin aiemmin esittämän kannan, ettei se siedä Iranin ydinaseita kertomatta, mitä hän aikoo tehdä estääkseen Irania rakentamasta ydinaseita. (INN)
http://mail.google.com/mail/?source=navclient&ui=1
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN rabbit, jotka vastaavat avioliittojen rekisteröimisestä, sanovat keskeyttävänsä juutalaisuuteen kääntyneitten rekisteröimisen, kunnes päärabbi Shlomo Amar ilmoittaa selvästi hylkäävänsä rabbiinisen korkean oikeuden päätöksen kyseenalaista lukuisten kääntyneitten rekisteröimisen. Kiista koskenee pääasiassa rabbi Druckmanin suorittamaa kääntyneitten rekisteröimistä vuosina 1999-2004. (JP)
- Jerusalemin kaupunki sanoo hyväksyneensä suunnittelukomitean tekemän uuden suunnitelman Temppelivuorelle johtavan Mughrabi-jalankulkurampin uudelleen rakentamiseksi, koska entinen ramppi havaittiin vaaralliseksi. Uusi ramppiesitys tarvitsee vähemmän pilareita kuin aiempi suunnitelma, ja ne sovitetaan maastoon paikalta löytyneitten muinaismuistojen sijainnin mukaan. Työt jouduttiin keskeyttämään sillan aiheuttaman yleisen kritiikin sekä palestiinalaisten väitteiden vuoksi, joiden mukaan rakennustyöt vaarantavat al-Aksan moskeijan turvallisuutta, vaikka ramppi on kymmenien metrien päässä moskeijan perustuksista. (JP)
- PÄÄHALLITUSPUOLUEEN Kadiman ministerit järjestivät eilen tilaisuuden, jonka tarkoituksena oli tukea Olmertin asemaa maan johdossa. Suurin huomio kiinnittyi siihen, että ulkoministeri Tzipi Livni pidättyi esittämästä kantaansa. Livni on vasta seitsemällä sijalla Kadiman listassa johtajasta Olmertin jälkeen. Puolueen nokkamiehet kannattivat Olmertin jatkamista pääministerinä. (JP)
- Shas-puolueen täydellinen hiljaisuus Olmertia koskevassa skandaalissa tuntuu omituiselta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai toisti vain aiemman lausuntonsa, että jos hallitus suunnittelee suuria maan luovutuksia PA:lle ja varsinkin, jos Jerusalemin jakamisesta neuvotellaan, Shas eroaa hallituksesta. (JP)
- 59 % kansasta sanoo, että Olmertin tulee erota ja 60 % uskoo hänen ottaneen lahjuksia. Tutkimuksen suoritti Danah-instituutti ja Ahranoth-lehti. (Ynet)
- Kaksi Kassam-rakettia ammuttiin maanantaiaamun kuluessa Ashkeloniin. Yksi putosi kaupungin etelälaitaan lähelle koulua, jonne lapset kokoontuivat muutamia minuutteja raketti-iskun jälkeen. Toinen putosi Ashkelonin kansallispuistoon. IDF ampui 10 tykinlaukausta Beit Lahyaan Gazassa.
- Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman esittelee Egyptin neuvottelemaa tulitaukosopimusta Barakille juuri tähän aikaan. (Ynet)

Sunday, May 11, 2008

SUNNUNTAI 11.05.08
1. ”OLMERT osoittautui pahemmin korruptoituneeksi kuin uskoimme”, kirjoitti rabbi Shmuel Eliyahu artikkelissaan viikon vaihteen aikana, ja kyselee, miten pitäisi edetä, valitako toinen korruptoitunut pääministeri? Kirjoitusta levitettiin useisiin synagogiin. Hän ehdottaa, että olisi valittava pääministeriksi uskonnollinen mies ”kipa päässä”, mitä hän pitää mahdollisena. ”Tarvitsemme pääministerin, jonka teot perustuvat aitoon uskoon ja arvoihin. Olemme saaneet kylliksemme pääministereistä, jotka lupaavat ”jos Jumala niin tahtoo” ja ostavat meidät antamalla pois Siinain – emmekä todellakaan tarvitse pääministeriä, joka ensin rakentaa ja sitten tuhoaa juutalaisyhteisöjä samalla innolla ja päättäväisyydellä. Viimeiset pääministerit ovat osoittaneet, että vaikka heillä on hyvä tarkoitus, he ovat valmiit myymään pois maan ja Jerusalemin samassa kaupassa ja ovat kykeneviä vaarantamaan meidän kaikkien säilymisen hengissä.”
RABBI ELIYAHU kehottaa ihmisiä heräämään. Hän huomauttaa, että Olmert on valmis luopumaan Golanista räpäyttämättä silmääkään: ”Jos se pelastaa hänen poliittisen uransa, miksi ei?” Eliyahu kehottaa ihmisiä heräämään, kohdistamaan huomion siihen, miten saada maahan hallitus, joka perustaa uskoon.
Ynetin artikkelin kirjoittaja rabbi Levi Brackman ei malta olla muistuttamatta, että rabbi Eliyahu tunnetaan useista ristiriitaisista ja jopa rasitisista kommenteistaan. (Ynetnews)
2. OLMERT on aloittanut vastahyökkäyksensä häntä vastaan nostettujen korruptio-epäilyjen ja poliisitutkimusten hälventämiseksi. Hänen taloudellisena tukijanaan mainittu amerikkalainen liikemies Morris Talansky 15 vuoden takaa lupautui todistamaan oikeudessa Olmertia vastaan ennen kotimatkaansa, esittäen jopa pelkäävänsä, että Olmert voi fyysisesti uhata häntä jollain tavalla. Eikä pelko ehkä aivan aiheeton olekaan, vaikka Olmert lakimiehen koulutuksella ja kokemuksella tietänee laillisuuden ja laittomuuden rajat, mikä poliittisten tarkkailijoitten huomioiden mukaan on antanut Olmertille väljemmän liikkumatilan. Nyt vain näyttää, että tämän viimeisen toimen kohdalla laillisuuden rajat on ylitetty.
OLMERTIN LAKIMIEHET aikovat pyytää korkeinta oikeutta estämään liikemies Talanskyn todistamisen häntä vastaan, kuten hän uskoo oikeuden kuulustelussa tapahtuvan. Jos Olmertilla ei ole mitään pelättävää totuuden paljastumisessa, miksi hän vastustaa sitä?
OLMERTIN PELKONA on, että myös hänen entinen asianajaja kumppaninsa Uri Messer sekä entinen toimistopäällikkönsä Shula Zaken todistavat häntä vastaan, mikä voisi vahingoittaa Olmertia ja pahoin vaikeuttaa hänen puolustustaan. Zaken on tähän saakka käyttänyt oikeuttaan vaieta poliisikuulusteluissa, joita hän on käynyt läpi ainakin neljästi. Olmert vihjailee, että hän uskoi entisen liikekumppaninsa Messerin, jolle Talanskyn keräämät varat annettiin hoidettaviksi, käyttäneen ne tarkoituksensa mukaisesti, mutta epäilee, ettei näin ehkä tapahtunut.
OLMERT KERTOI Newsweek ja The Washington Post lehtien yhteishaastattelun mukaan, joka julkaistiin lauantaina, ettei hän katso olevan kansalle edullista erota juuri tällä hetkellä. Hän myönsi, ettei hän ole syntynyt pääministeriksi eikä aio pysyä siinä virassa elämänsä loppuun asti, selittäen ”olevansa siihen liian nuori”. (JP)
3. ISRAELIN pohjoisrajalle on muodostumassa uusi räjähdysaltis ja vaarallinen uhka.
Libanonin sisäiset levottomuudet alkoivat Beirutissa Hizbullahin avoimesti noustua vastustamaan pääministeri Fuad Sanioran hallituksen päätöstä erottaa Beirutin lentokentän turvallisuuspäällikkö sekä poistaa Hizbullahin lentokentälle asettamat valvontakamerat. Syntyneissä katutaisteluissa, jotka sittemmin ovat levinneet myös maaseudulle, on eiliseen mennessä saanut surmansa 37 ihmistä, eilen yksistään 12. Sanioran hallitus on tiettävästi peräytynyt näistä vaatimuksistaan, mutta Hizbullah ehti miehittää suuren osan sunni-enemmistöisestä Beirutin länsiosasta ja keskeyttää siellä toimivan Haririn omistaman TV-yhtiön lähetykset. Saniora ehti jossain yhteydessä kertoa, ettei hallitus enää voi hyväksyä tilannetta, jossa yksityinen järjestö on aseistautunut ilman lupaa, mutta hän joutui perumaan tämänkin lausuntonsa.
ARABIJOHTAJAT ovat alkaneet verrata Fuad Sanioran asemaa Mahmoud Abbasin asemaan Gazassa, jossa Hamas kaappasi vallan ja valvoo Gazan kaistaa aseellisesti, vaikka muodollisesti Abbas on edelleen myös sen alueen ylin johtaja.
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hizbullah sai huhtikuun puolivälissä 35 sille Iranin vallankumousarmeijan Bandar Abbas telakalla räätälöityä pikavenettä, jotka kuljetettiin iranilaisella lastialuksella Latakiaan ja sieltä PFLP-GC johtajan Ahmed Jibrilin omistamiin luoliin (hangar) Beirutin eteläpuolella Naimatissa. Debkafile kertoo, että veneet voivat kuljettaa sekä bio-kemiallisia että ydinaseita. Ne pystyvät uhkaamaan sekä USA:n kuudetta laivastoa Välimerellä että Israelin laivaston aluksia lähellä Libanonin rannikkoa. Ne pystyvät myös uhkaamaan Israelin rannikkokaupunkeja, joista varsinkin Haifan arat öljynpuhdistus- ja muut laitokset ovat vaaravyöhykkeessä. Naimatin hangaarit rakennettiin 1970-luvulla silloisen Itä Saksan avustuksella. Arafatin aikana sinne piilotettiin suuret määrät aseita ja jopa sotilas-pukuja palestiinalaisten terrorijärjestöjen käyttöön. Niitä on vaikea tuhota ilmasta tai maalta.
DEBKAFILE kertoo toisesta uhkatekijästä Libanonin eteläosassa. Sen mukaan Hizbullah on ottanut valvontaansa Siidonin, Libanonin toiseksi suurimman kaupungin, josta käsin se pystyy hallitsemaan rannikkoa Tyroon saakka. Toiseksi se valmistelee asemiensa laajentamista Hermonin pohjoislaidalle. Samaan aikaan Syyria valmistelee 10. ja 14. divisiooniensa siirtämistä Libanonin puolelle Bekaan laaksoon. Nämä yhdessä Hizbullahin joukkojen kanssa muodostavat yhtenäisen rintamalinjan Litanijoen pohjoispuolella.
DEBKAFILE kertoi aiemmassa artikkelissaan, että Hizbullahin tietoliikenneverkkoa rakennetaan Välimeren rannikolta ja Beirutista itään, jossa se yhdistetään Syyrian ja Iranin tietoliikenneverkostoon. Tämä mahdollistaa Hizbullahin ja Syyrian ohjus- ja rakettiasemien tulen koordinoinnin mahdollista Israelin vastaista sotaa varten. (Debkafile)
4. SYNTYMÄPÄIVIEN yhteydessä vaihdetaan perinteisen tavan mukaan onnittelujen
ohella myös lahjoja. Mitä Israelin vastalahjapaketti sisältää, on vielä avoin, koska Israelin ja PA:n periaatesopimusluonnosta ei ehditä tai pystytä runnomaan kasaan ajoissa, vaikka siitä varmaan keskustellaan Olmertin skandaaliepäilyistä huolimatta.
JP:N toimistohenkilökunnan laatiman artikkelin mukaan Bush tarjoaa Israelille uutta erittäin voimakasta tutkajärjestelmää, joka on toiminnassa Japanissa Pohjois-Korean ohjusuhkaa vastaan ja jota aiotaan pystyttää joko Turkkiin tai Georgiaan, jos siihen saadaan lupa maan hallitukselta.
KYSYMYKSESSÄ on Raytheon yhtiön valmistama eteentyönnetty X-band tutka, joka pystyy kehittäjänsä mukaan havaitsemaan pesäpallon kokoisen esineen, esim. ohjuksen, 4 700 km:n päästä. Se antaisi Arrow-3 vastaohjukselle kuusi kertaa enemmän aikaa kuin sen oma Green Pine tutkajärjestelmä, eli Arrow-vastaohjus tavoittaisi Iranista Israeliin ammutun Shihab-3 ballistisen ohjuksen 11 minuutin Israelin lentomatkan puolivälissä.
USA SUUNNITTELEE rakentavansa neljä X-band liikuteltavaa tutka-asemaa eri puolelle maailmaa. Czechiin suunniteltu tutka-asema, joka odottaa rakennuslupaa, on kiinteä laitos. Sen odotetaan valmistuvan 2013 mennessä Venäjän kiihkeistä vastalauseista huolimatta.(JP)
5. GAZAN TERRORISTIT ampuivat lauantain kuluessa yli 20 Kassam-rakettia Israelin puolelle turva-aitaa. Useita ihmisiä haavoittui raketin sirpaleista ja lukuisia rakennuksia vahingoittui. IAF:n ilmaiskuissa kuoli eilen viisi Hamasin pyssymiestä ja kuusi haavoittui. Iskut kohdistettiin Hamasin poliisiasemiin Khan Younisissa ja Rafahissa.
IAF:N ILMAISKUT tehtiin lukuisten raketti- ja kranaatti-iskujen lopettamiseksi, kerrotaan IAF:n taholta.
PERJANTAINA israelilainen Jimmy Kedoshim sai surmansa kotipihansa puutarhassa kranaatin iskiessä sinne Kfar Azassa. Kolme muuta ihmistä haavoittui. Gazan terroristit ovat hankkineet Iranista kranaatteja, joista tehokkaamman kantomatka on 10 km. Kedoshim tunnettiin innokkaana moottorilla varustetun varjoliidokin harrastuksesta; hän muutti maahan 30 vuotta sitten, häneltä jäi vaimo ja 3 lasta. Hän on yksi 12:sta muusta tällä tavalla surmatuista israelilaisista.
LAUANTAI-ILTANA kaksi rakettia ammuttiin Sderotiin haavoittaen kahta ihmistä. Aiemmin päivällä ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi, kun raketit iskivät Shaar Hanegevin alueelle. Yksi raketti vahingoitti Sapir akatemian rakennusta, toinen putosi synagogan lähelle. Yksi osui omakotitaloon Sderotissa, vahingoittaen sitä pahasti. Hamasin ”sotilassiipi” Izzadin Kassam sanoi ampuneensa lauantaiaamun raketit kostoksi IAF:n ohjusiskuista.
POLIITIKOT sekä oikealla että vasemmalla ovat tuskastuneet hallituksen ”kädet pystyssä” politiikkaan Gazan suhteen rakettien ja kranaattien sataessa ilman vastatoimia.
GAZAN sähkölaitos sanoi sulkevansa voimalan sähköntuotannon, koska ”Israel ei ole toimittanut sille polttoainetta”, kun Israelin tietojen mukaan säiliöt Nahal Ozin terminaalissa ovat täynnä.
SAMARIASSA IDF ampui ensin kumiluodeilla ja lopulta kovilla sotilaita kivittäneitä palestiinalaisia, pääasiassa nuoria. Heitä innosti havainto, että yksi IDF:n jeeppi oli pysähtynyt teknisen vian takia. IDF kutsui paikalle apuvoimia; 9 nuorta haavoittui luodeista. (JP)
6. SABAN KUNINGATTAREN palatsin rauniot on Hamburgin yliopiston arkeologien mukaan löydetty Axumissa Etiopiassa. Palatsin raunioitten päälle rakennettu kristityn kuninkaan palatsi suunnattiin Sirius-tähden reitin mukaan. Tarinan mukaan Saban kuningatar vieraili Israelin kuninkaan Salomon hovissa (1.Kn.10), ja kuningatar sai hänen kanssaan pojan, Menelauksen, joka salakuljetti Liitonarkin Etiopiaan. Palatsin raunioista löydettiin alttarin jäännökset ja merkkejä uhrieläimistä. Löydön tehnyt arkeologiryhmä olettaa, että Menelaus kääntyi toiseen uskontoon alkaen palvoa Siriusta, kreikaksi Sothis, jonka palvonta jatkui Etiopiassa 600-luvulle saakka. Tarina on englanniksi WND:n osoitteessa:
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=63998