Friday, March 28, 2008

PERJANTAI 28.03.08
1. HAMAS VOI KAAPATA VALLAN Juudeassa ja Samariassa samalla tavoin kuin Gazassa, varoittaa puolustusministeri Ehud Barak. Hän ennustaa, että tämä voi tapahtua joko kaappauksen kautta kuten Gazassa tai vaalien kautta. Barak aikoo kertoa nämä varoituksensa ulkoministeri Ricelle tämän tullessa Israeliin lauantai-iltana. Barak tapaa hänet sunnuntaina, ehkä yhteisessä tilaisuudessa PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa.
BARAK PERUSTAA varoituksensa siihen, että PA:n poliisivoimat, joita USA:n asettama kenraali-luutnantti Keith Dayton kouluttaa ja aseistaa, ovat liian heikot ja epäluotettavat, että ne pystyisivät vastustamaan Hamasin keskitettyjä hyökkäyksiä. Tällainen tilanne syntyisi, jos Israel tekee ennenaikaisia myönnytyksiä tai jos IDF vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta, Barak selittää. ”Tämä on todellinen mahdollisuus”, Barak arvioi.
ISRAELIN VIRANOMAISET varautuvat siihen, että hellyttävästi hymyilevä USA:n ulkoministeri Rice esittää vähemmän miellyttäviä kasvonilmeitä ilmoittaessaan lukittujen ovien takana Israelin edustajille omansa ja USA:n presidentin tyytymättömyyden ja kärsimättömyyden ”rauhankeskustelujen” jähmettymiselle ilman näkyviä tuloksia. Rice edellyttää, että presidentti Bushin tullessa toukokuussa Israelin 60-vuotisjuhliin hänelle olisi jotain positiivista näytettävää. Bushin kunnian ohella kysymyksessä on Ricen oma etu, sillä rauhanprosessi lepää vahvasti hänen hennoilla harteillaan. Vaikka hidastelu ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa koskee molempia osapuolia, Israelissa uskotaan, että Ricen syytös kohdistuu valtaosin Israeliin. (JP)
2. HAMASIN VALLANKÄYTTÖ Gazassa on osoittanut, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin. Viime kuukauden aikana sen kiihdyttämä rakettitulitus sai keskustelut Olmertin ja Abbasin välillä lähes luhistumispisteeseen molempien syyttäessä toisiaan. Israelin johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se keskustele Hamasin kanssa edes välittäjien kautta, mutta käytännössä Egypti tekee juuri sitä Israelin tieten ja hiljaisella suostumuksella.
HAMASIN JA FATAHIN väliset sovintoneuvottelut Jemenissä takkuilevat, mutta niitä kuitenkin jatketaan. Keskustelut siellä näyttävät paljastavan pahan repeämän Fatahin sisällä. PA:n pääneuvottelija Jemenissä Azzam Al-Ahmed allekirjoitti ”yhteistyösopimuksen” Hamasin edustajan Marzoukin kanssa, mutta Abbasin kanslia Ramallahissa syyttää Ahmedin toimineen ilman valtuuksia, minkä tämä kieltää todeten, että hänellä oli Abbasin suostumus. (JP)
3. ARABILIITON kokous, joka alkaa lauantaina 29.03.Damaskoksessa, ei tämän hetken tietojen mukaan tee muutoksia saudien 2002 tekemään rauhanaloitteeseen, jonka arabiliitto omaksui ja jota se on tukenut. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa uhkaili muutama päivä sitten, että arabit voivat hylätä koko suunnitelman, koska hänen mielestään Israel ei ole suostunut siihen eikä tehnyt mitään sen edistämiseksi. Arabiliiton Damaskoksen kokous näyttää kutistuvan merkitykseltään, sillä sen vaikutusvaltaisimmat jäsenet Saudi Arabia ja Egypti lähettävät paikalle alemman tason edustajia vastalauseena Syyrian sotkeutumisesta Libanonin sisäisiin asioihin.
SAUDISUUNNITELMA edellyttää, että Israel vetäytyy täysin vuoden 1949 aselepolinjoille, myös Itä Jerusalemin osalta, ja suostuu hyväksyttävään ratkaisuun palestiinalaispakolaisten asiassa. Israel ei ole hylännyt suunnitelmaa, mutta ei ole sitä täysin hyväksynytkään, vaikka Olmert onkin esittänyt, että siinä on positiivisia puolia. (JP)
4. TARKKAILIJAT ARVIOIVAT, että arabiliiton 22 jäsenmaasta ainakin puolet lähettää Damaskokseen alemman tason virkailijoita, niiden mukana myös Jordania. Libanon jää tällä kertaa pois kokonaan, sillä sen parlamentti ei ole Hizbullahin edustajien vastustuksen vuoksi pystynyt valitsemaan uutta presidenttiä kuukausia kestäneistä yrityksistä huolimatta.
BASHAR ASSAD on pyrkinyt kaikin tavoin valmistelemaan kaksipäistä arabiliiton kokousta. Suuria summia on käytetty pääkaupungin turistikohteitten ehostamiseksi ja paikkoja muutenkin siistitty. Mutta epäedullisen kirjoittelun estämiseksi lukuisia journalisteja ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajia on pidätetty ja jopa rajoitettu internetin käyttömahdollisuutta. Tällä kaikella pyritään estämään Assadin hallitukselle epäedullisten uutisten ja kuvien levittämistä maasta.
IRANIN ULKOMINISTERI Manouchehr Mottaki osallistuu arabiliiton kokoukseen isäntämaan erikoiskutsusta; Iran ei ole arabimaa eikä siten liiton jäsen. Tämä on voinut aiheuttaa muutamien osallistujien kulmakarvojen kohautuksia, sillä Iranin valtapyrkimykset alueella aiheuttavat jatkuvaa kuohuntaa varsinkin Saudi Arabiassa, Egyptissä ja Persianlahden maissa. Saudit ja egyptiläiset kokevat Iranin kilpailijana, joka häikäilemättä käyttää omaksumaansa valtaa hyväkseen.
LIBYAN PRESIDENTTI Muammar Gaddafi, joka edellisten kokousten yhteydessä heitteli joskus hyvinkin epäsovinnaisia huomautuksia, tuonee nytkin kokoukseen oman väriläiskänsä.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem kehottaa arabijohtajia ylittämään erimielisyytensä ja sopimaan yhteisistä intresseistä. Hän pyysi, että saudit avustaisivat Syyriaa sen pyrkiessä ratkaisemaan Libanonia koskevat asiat. Muutamat arabimaat tukevat Jemenin välitysyrityksiä Hamasin ja Fatahin välillä, mutta Fatahin kanta on jähmeä: Hamasin tulee luopua vallasta. (JP)
5. TOIVEET TULITAUOSTA Israelin sekä Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen välillä näyttävät kompastuvan Hamasin ja Islamic Jihadin vaatimuksiin, että tulitauko tulee ulottaa myös Juudeaan ja Samariaan, kertovat palestiinalaislähteet torstaina. Nämä ryhmät, jotka käyvät keskusteluja Egyptin viranomaisten kanssa vaativat, että tulitauon tulee olla kaikenkattava ja molemminpuolinen sekä että se tulee solmia mahdollisimman pian. Egyptin päämääränä on kytkeä mahdolliseen sopimukseen Gazan ulosmenoteitten valvonta.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kertoi JP:n toimittajalle torstaina, että Hamas suostuu siihen, että Fatahin edustajat voivat valvoa Rafahin rajaterminaalin liikennettä yhdessä Hamasin ja EU:n rajavalvojien kanssa kuitenkin sillä edellytyksellä, että EU:n valvojat asuvat Gazassa tai Egyptissä eivätkä enää Israelissa, kuten aiemmin. Barhoum tähdensi, että Fatahin rajavalvojien täytyy saada Hamasin hyväksyminen ennen saapumistaan valvontapaikalleen.
ISRAEL VASTUSTAA tulitauon ulottamista Juudeaan ja Samariaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on saanut kutsun USA:n presidentti Bushilta vierailla Washingtonissa toukokuun alussa. Vierailun tarkoituksena on jouduttaa ”rauhankeskusteluja” ennen Bushin toukokuun puolivälissä tapahtuvaa Israelin vierailua. (JP)
6. ”ENSIMMÄISEN KERRAN tuhanteen vuoteen yhtään juutalaista ei asu Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa. Yhtään rakennusta ei ole pystyssä. Tämä tekee juutalaisten paluun mahdottomaksi”, julisti jordanialainen sotilaskomentaja, joka johti sotatoimia Jerusalemin alueella 1948 sodassa. Jordanialaiset aloittivat Jerusalemin itäosan etnisen puhdistamisen räjäyttämällä Hurvan synagogan ja sen jälkeen systemaattisesti kaikki hallitsemiensa Jerusalemin kaupunginosien 29 synagogaa; kaikkiaan 58 uskonnollista tilaa.
MONET suomalaisetkin turistit muistavat varmaan Hurvan synagogan raunioista nousevan 16 m korkean kivikaaren, joka oli ainoa näkyvä muistomerkki pyhätöstä. Mutta jordanialaisen sotilasjohtajat ennustus ja vakuutus kesti vain 1967 sotaan saakka, jolloin Israelin puolustus-voimat IDF vapautti Jerusalemin itäosat kuten koko Juudean ja Samarian alueen.
HURVAN SYNAGOGA (nimi tarkoittaa raunio) rakennettiin 1721 aloitetun mutta puolivalmiiksi viimeistellyn synagogan raunioille, jonka muhamettilaiset lainanantajat tuhosivat kostoksi siitä, etteivät köyhtyneen juutalaisyhteisön jäsenet pystyneet maksamaan lainojaan. Uusi synagoga rakennettiin edellisen raunioille lähes 150 vuotta myöhemmin ja vihittiin 1864. Sen käyttäjät olivat pääasiassa Vilnan Gaonin seuraajia. Se oli aikoinaan juutalaiskorttelin huomattavin ja korkein rakennus. Seuraavien vuosikymmenien aikana Hurvan synagoga toimi juutalaisten hengellisen ja kulttuurielämän keskuksena sekä Ottomaanihallituksen että Englannin mandaatin aikana. SYNAGOGAA käytettiin julkisena kokouspaikkana, myös muiden kuin uskonnollisten. Siellä pidettiin julkisia rukoustilaisuuksia kuningas George V:n kruunajaisten kunniaksi sekä rabbien järjestämiä paasto- ja rukoustilaisuuksia Euroopan tuomittujen juutalaisten puolesta. Zeev Jabotinsky rekistöi synagogassa juutalaisia vapaaehtoisia Juutalaiseen prikaatiin, ja siellä prikaatin lippu luovutettiin Jerusalemin vapauttajalle kenraali Allenbylle 1917.
HURVAN SYNAGOGA sai rakennusluvan 2000, minkä jälkeen sen rakentaminen uudelleen saattoi alkaa. Synagogan 28 miljoonan USD kustannusarviosta valtio sitoutui maksamaan 85 % ja loput yksityisten lahjoituksina. Valtio kuitenkin maksoi lopulta vain 11 miljoonaa; puuttuvan määrän lahjoitti ukrainalainen juutalaisjohtaja ja hyväntekijä Vadim Rabinovich. Ennen rakennustöitten aloitusta paikalla suoritettiin lain edellyttämät ”pelastuskaivaukset”, jotka paljastivat lukuisia muinaismuistoja tulevan rakennuksen alta. Hurvan uusi synagoga muistuttaa ulko-muodoiltaan edeltäjäänsä komeine kupoleineen. Se valmistuu ensi vuonna sopivasti ennen juutalaisten suuria pyhäpäiviä (high holy days). (JP, Etgar Lefkovits)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIKUDIN KANNATUS on odotetusti menettänyt huomattavan osan kannatuksestaan viimeisen gallupin mukaan. Shvakim Panoraman julkistaman tiedustelun tulosten mukaan Likud saisi nyt 26 kansanedustajapaikkaa; Labour 19; Kadima 16; Shas ja Israel Beiteinu kumpikin 11; Arabipuolueet 10; NU/NRP 8; UTJ ja Meretz 6 kumpikin; Vihreä puolue 4 sekä Arkadi Gaydamakin Social Justice puolue 3 kansanedustajaa. Oikeistopuolueet saisivat vieläkin niukan enemmistön Knessetiin eli 62 kansanedustajaa, aiempien gallupien lupaaman 70 asemesta. Likudin kannatuksen laskuun vaikuttaa Netanyahua vastaan nostetut syytteet. Toisessa gallupissa Tzipi Livni oli suosituin ministeri Olmertin jäädessä tässäkin kyselyssä heikoimmaksi. (JP)
PERJANTAI 28.03.08
1. HAMAS VOI KAAPATA VALLAN Juudeassa ja Samariassa samalla tavoin kuin Gazassa, varoittaa puolustusministeri Ehud Barak. Hän ennustaa, että tämä voi tapahtua joko kaappauksen kautta kuten Gazassa tai vaalien kautta. Barak aikoo kertoa nämä varoituksensa ulkoministeri Ricelle tämän tullessa Israeliin lauantai-iltana. Barak tapaa hänet sunnuntaina, ehkä yhteisessä tilaisuudessa PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa.
BARAK PERUSTAA varoituksensa siihen, että PA:n poliisivoimat, joita USA:n asettama kenraali-luutnantti Keith Dayton kouluttaa ja aseistaa, ovat liian heikot ja epäluotettavat, että ne pystyisivät vastustamaan Hamasin keskitettyjä hyökkäyksiä. Tällainen tilanne syntyisi, jos Israel tekee ennenaikaisia myönnytyksiä tai jos IDF vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta, Barak selittää. ”Tämä on todellinen mahdollisuus”, Barak arvioi.
ISRAELIN VIRANOMAISET varautuvat siihen, että hellyttävästi hymyilevä USA:n ulkoministeri Rice esittää vähemmän miellyttäviä kasvonilmeitä ilmoittaessaan lukittujen ovien takana Israelin edustajille omansa ja USA:n presidentin tyytymättömyyden ja kärsimättömyyden ”rauhankeskustelujen” jähmettymiselle ilman näkyviä tuloksia. Rice edellyttää, että presidentti Bushin tullessa toukokuussa Israelin 60-vuotisjuhliin hänelle olisi jotain positiivista näytettävää. Bushin kunnian ohella kysymyksessä on Ricen oma etu, sillä rauhanprosessi lepää vahvasti hänen hennoilla harteillaan. Vaikka hidastelu ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa koskee molempia osapuolia, Israelissa uskotaan, että Ricen syytös kohdistuu valtaosin Israeliin. (JP)
2. HAMASIN VALLANKÄYTTÖ Gazassa on osoittanut, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin. Viime kuukauden aikana sen kiihdyttämä rakettitulitus sai keskustelut Olmertin ja Abbasin välillä lähes luhistumispisteeseen molempien syyttäessä toisiaan. Israelin johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se keskustele Hamasin kanssa edes välittäjien kautta, mutta käytännössä Egypti tekee juuri sitä Israelin tieten ja hiljaisella suostumuksella.
HAMASIN JA FATAHIN väliset sovintoneuvottelut Jemenissä takkuilevat, mutta niitä kuitenkin jatketaan. Keskustelut siellä näyttävät paljastavan pahan repeämän Fatahin sisällä. PA:n pääneuvottelija Jemenissä Azzam Al-Ahmed allekirjoitti ”yhteistyösopimuksen” Hamasin edustajan Marzoukin kanssa, mutta Abbasin kanslia Ramallahissa syyttää Ahmedin toimineen ilman valtuuksia, minkä tämä kieltää todeten, että hänellä oli Abbasin suostumus. (JP)
3. ARABILIITON kokous, joka alkaa lauantaina 29.03.Damaskoksessa, ei tämän hetken tietojen mukaan tee muutoksia saudien 2002 tekemään rauhanaloitteeseen, jonka arabiliitto omaksui ja jota se on tukenut. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa uhkaili muutama päivä sitten, että arabit voivat hylätä koko suunnitelman, koska hänen mielestään Israel ei ole suostunut siihen eikä tehnyt mitään sen edistämiseksi. Arabiliiton Damaskoksen kokous näyttää kutistuvan merkitykseltään, sillä sen vaikutusvaltaisimmat jäsenet Saudi Arabia ja Egypti lähettävät paikalle alemman tason edustajia vastalauseena Syyrian sotkeutumisesta Libanonin sisäisiin asioihin.
SAUDISUUNNITELMA edellyttää, että Israel vetäytyy täysin vuoden 1949 aselepolinjoille, myös Itä Jerusalemin osalta, ja suostuu hyväksyttävään ratkaisuun palestiinalaispakolaisten asiassa. Israel ei ole hylännyt suunnitelmaa, mutta ei ole sitä täysin hyväksynytkään, vaikka Olmert onkin esittänyt, että siinä on positiivisia puolia. (JP)
4. TARKKAILIJAT ARVIOIVAT, että arabiliiton 22 jäsenmaasta ainakin puolet lähettää Damaskokseen alemman tason virkailijoita, niiden mukana myös Jordania. Libanon jää tällä kertaa pois kokonaan, sillä sen parlamentti ei ole Hizbullahin edustajien vastustuksen vuoksi pystynyt valitsemaan uutta presidenttiä kuukausia kestäneistä yrityksistä huolimatta.
BASHAR ASSAD on pyrkinyt kaikin tavoin valmistelemaan kaksipäistä arabiliiton kokousta. Suuria summia on käytetty pääkaupungin turistikohteitten ehostamiseksi ja paikkoja muutenkin siistitty. Mutta epäedullisen kirjoittelun estämiseksi lukuisia journalisteja ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajia on pidätetty ja jopa rajoitettu internetin käyttömahdollisuutta. Tällä kaikella pyritään estämään Assadin hallitukselle epäedullisten uutisten ja kuvien levittämistä maasta.
IRANIN ULKOMINISTERI Manouchehr Mottaki osallistuu arabiliiton kokoukseen isäntämaan erikoiskutsusta; Iran ei ole arabimaa eikä siten liiton jäsen. Tämä on voinut aiheuttaa muutamien osallistujien kulmakarvojen kohautuksia, sillä Iranin valtapyrkimykset alueella aiheuttavat jatkuvaa kuohuntaa varsinkin Saudi Arabiassa, Egyptissä ja Persianlahden maissa. Saudit ja egyptiläiset kokevat Iranin kilpailijana, joka häikäilemättä käyttää omaksumaansa valtaa hyväkseen.
LIBYAN PRESIDENTTI Muammar Gaddafi, joka edellisten kokousten yhteydessä heitteli joskus hyvinkin epäsovinnaisia huomautuksia, tuonee nytkin kokoukseen oman väriläiskänsä.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem kehottaa arabijohtajia ylittämään erimielisyytensä ja sopimaan yhteisistä intresseistä. Hän pyysi, että saudit avustaisivat Syyriaa sen pyrkiessä ratkaisemaan Libanonia koskevat asiat. Muutamat arabimaat tukevat Jemenin välitysyrityksiä Hamasin ja Fatahin välillä, mutta Fatahin kanta on jähmeä: Hamasin tulee luopua vallasta. (JP)
5. TOIVEET TULITAUOSTA Israelin sekä Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen välillä näyttävät kompastuvan Hamasin ja Izlamic Jihadin vaatimuksiin, että tulitauko tulee ulottaa myös Juudeaan ja Samariaan, kertovat palestiinalaislähteet torstaina. Nämä ryhmät, jotka käyvät keskusteluja Egyptin viranomaisten kanssa vaativat, että tulitauon tulee olla kaikenkattava ja molemminpuolinen sekä että se tulee solmia mahdollisimman pian. Egyptin päämääränä on kytkeä mahdolliseen sopimukseen Gazan ulosmenoteitten valvonta.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kertoi JP:n toimittajalle torstaina, että Hamas suostuu siihen, että Fatahin edustajat voivat valvoa Rafahin rajaterminaalin liikennettä yhdessä Hamasin ja EU:n rajavalvojien kanssa kuitenkin sillä edellytyksellä, että EU:n valvojat asuvat Gazassa tai Egyptissä eivätkä enää Israelissa, kuten aiemmin. Barhoum tähdensi, että Fatahin rajavalvojien täytyy saada Hamasin hyväksyminen ennen saapumistaan valvontapaikalleen.
ISRAEL VASTUSTAA tulitauon ulottamista Juudeaan ja Samariaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on saanut kutsun USA:n presidentti Bushilta vierailla Washingtonissa toukokuun alussa. Vierailun tarkoituksena on jouduttaa ”rauhankeskusteluja” ennen Bushin toukokuun puolivälissä tapahtuvaa Israelin vierailua. (JP)
6. ”ENSIMMÄISEN KERRAN tuhanteen vuoteen yhtään juutalaista ei asu Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa. Yhtään rakennusta ei ole pystyssä. Tämä tekee juutalaisten paluun mahdottomaksi”, julisti jordanialainen sotilaskomentaja, joka johti sotatoimia Jerusalemin alueella 1948 sodassa. Jordanialaiset aloittivat Jerusalemin itäosan etnisen puhdistamisen räjäyttämällä Hurvan synagogan ja sen jälkeen systemaattisesti kaikki hallitsemiensa Jerusalemin kaupunginosien 29 synagogaa; kaikkiaan 58 uskonnollista tilaa.
MONET suomalaisetkin turistit muistavat varmaan Hurvan synagogan raunioista nousevan 16 m korkean kivikaaren, joka oli ainoa näkyvä muistomerkki pyhätöstä. Mutta jordanialaisen sotilasjohtajat ennustus ja vakuutus kesti vain 1967 sotaan saakka, jolloin Israelin puolustus-voimat IDF vapautti Jerusalemin itäosat kuten koko Juudean ja Samarian alueen.
HURVAN SYNAGOGA (nimi tarkoittaa raunio) rakennettiin 1721 aloitetun mutta puolivalmiiksi viimeistellyn synagogan raunioille, jonka muhamettilaiset lainanantajat tuhosivat kostoksi siitä, etteivät köyhtyneen juutalaisyhteisön jäsenet pystyneet maksamaan lainojaan. Uusi synagoga rakennettiin edellisen raunioille lähes 150 vuotta myöhemmin ja vihittiin 1864. Sen käyttäjät olivat pääasiassa Vilnan Gaonin seuraajia. Se oli aikoinaan juutalaiskorttelin huomattavin ja korkein rakennus. Seuraavien vuosikymmenien aikana Hurvan synagoga toimi juutalaisten hengellisen ja kulttuurielämän keskuksena sekä Ottomaanihallituksen että Englannin mandaatin aikana. SYNAGOGAA käytettiin julkisena kokouspaikkana, myös muiden kuin uskonnollisten. Siellä pidettiin julkisia rukoustilaisuuksia kuningas George V:n kruunajaisten kunniaksi sekä rabbien järjestämiä paasto- ja rukoustilaisuuksia Euroopan tuomittujen juutalaisten puolesta. Zeev Jabotinsky rekistöi synagogassa juutalaisia vapaaehtoisia Juutalaiseen prikaatiin, ja siellä prikaatin lippu luovutettiin Jerusalemin vapauttajalle kenraali Allenbylle 1917.
HURVAN SYNAGOGA sai rakennusluvan 2000, minkä jälkeen sen rakentaminen uudelleen saattoi alkaa. Synagogan 28 miljoonan USD kustannusarviosta valtio sitoutui maksamaan 85 % ja loput yksityisten lahjoituksina. Valtio kuitenkin maksoi lopulta vain 11 miljoonaa; puuttuvat määrän lahjoitti ukrainalainen juutalaisjohtaja ja hyväntekijä Vadim Rabinovich. Ennen rakennustöitten aloitusta paikalla suoritettiin lain edellyttämät ”pelastuskaivaukset”, jotka paljastivat lukuisia muinaismuistoja tulevan rakennuksen alta. Hurvan uusi synagoga muistuttaa ulko-muodoiltaan edeltäjäänsä komeine kupoleineen. Se valmistuu ensi vuonna sopivasti ennen juutalaisten suuria pyhäpäiviä (high holy days). (JP, Etgar Lefkovits)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIKUDIN KANNATUS on odotetusti menettänyt huomattavan osan kannatuksestaan viimeisen gallupin mukaan. Shvakim Panoraman julkistaman tiedustelun tulosten mukaan Likud saisi nyt 26 kansanedustajapaikkaa; Labour 19; Kadima 16; Shas ja Israel Beiteinu kumpikin 11; Arabipuolueet 10; NU/NRP 8; UTJ ja Meretz 6 kumpikin; Vihreä puolue 4 sekä Arkadi Gaydamakin Social Justice puolue 3 kansanedustajaa. Oikeistopuolueet saisivat vieläkin niukan enemmistön Knessetiin eli 62 kansanedustajaa, aiempien gallupien lupaaman 70 asemesta. Likudin kannatuksen laskuun vaikuttaa Netanyahua vastaan nostetut syytteet. Toisessa gallupissa Tzipi Livni oli suosituin ministeri Olmertin jäädessä tässäkin kyselyssä heikoimmaksi. (JP)

Thursday, March 27, 2008

TORSTAI 27.03.08
1. OLMERT vihjailee, että hänellä on salainen kanava Syyrian kanssa. ”Olen todellakin
valmis solmimaan rauhan Syyrian kanssa”, hän kertoi lehdistötilaisuudessa ulkomaisille lehtimiehille Jerusalemissa keskiviikkona. ”Toivon syyrialaisten olevan valmiit tekemään rauhan Israelin kanssa ja toivon, että olosuhteet sallivat meidän istua yhteisen pöydän ääreen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tekisimme sen julkisesti silmienne edessä”, selvittämättä tarkemmin, mitä hän tarkoitti. Ilmeisesti hän suunnittelee tapaamista kolmannessa maassa, esim. Turkissa, joka - sikäli kuin tiedetään - , on toiminut viestinviejänä Olmertin ja Assadin välillä.
VÄLITTÄJÄNÄ on ulkoministeriön entisen pääjohtajan Alon Lielin mukaan Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin johtava ulkomaanasioitten neuvonantaja Ahmed Davutoglu. Liel arvelee, että Olmertin kiinnostuksen kohteen siirtyminen pois palestiinalaiskysymyksestä Syyriaan aiheutti toteamus, etteivät ”rauhankeskustelut” PA:n kanssa johda mihinkään.
OLMERT USKOO, että kytkemällä Syyria aktiivisesti rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa se voidaan samalla juurruttaa pois Iranin vaikutusvallasta. Tämän olettamuksen riimitteli kabinetin äskeisessä istunnossa sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin. Mossadin johto epäilee tätä ja varoittaa, ettei Syyriaa saa noin vain irrotettua Iranin talutushihnasta.
OLMERTIN pyrkimykseen saada jotain todella raflaavaa aikaan vaikuttanee eniten hänen hiipuva kansansuosionsa, jota hän pyrkii kaikin tavoin nostamaan, vaikka sitten Israelin turvallisuuden kustannuksella, mitä Golanin kukkuloista luopuminen tässä tilanteessa merkitsee. (JP)
2. ALON LIEL kertoo lisäksi omana arvionaan, että Olmertin vihjaukset sopivasta ilmapiiristä keskusteluille Syyrian kanssa voivat tarkoittaa sitä, että hän ei usko keskustelujen onnistuvan Syyrian kanssa Bushin hallituksen aikana, joka on vetänyt etäisyyttä Assadin hallitukseen, mutta että olosuhteet voivat muuttua uuden hallituksen ottaessa ohjat USA:ssa ensi vuoden alussa.
OLMERT EI JULKISESTI ainakaan ollut innostunut Venäjän ulkoministeri Lavrovin esityksestä kansainvälisen rauhankonferenssin järjestämiseksi Moskovassa kesällä, päinvastoin hän selitti, ettei hän usko toistuviin konferensseihin vaan siihen, että istutaan saman pöydän ääreen ja keskustellaan asiat selviksi. Olmertin asenne voi muuttua, jos olosuhteet muuttuvat.
EU:N ISRAELIN lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal kertoi lehtimiehille keskiviikkona, että yksi Moskovan konferenssin tuomista uusista arvoista voisi olla Syyrian kytkeminen rauhan-keskusteluihin. Hän kuitenkin vakuutti, ettei EU ole vielä muodostanut kantaansa Moskovan keskusteluihin, vaan odottaa toisten osapuolten kannanmäärittelyä.
OLMERT ON uskollisena USA:n presidentti Bushin aloittamalle rauhanprosessille PA:n ja Israelin välillä vakuutellut tukevansa edelleen Annapolis-konferenssin sopimuksia. Hän on kuitenkin ilmaissut selvää liukumista aiemmasta vakuuttelustaan rauhansopimuksen mahdollisuudesta kuluvan vuoden aikana, ja alkanut todistella, että tarkoituksena on saada määriteltyä ulkoiset puitteet ja mahdollisimman tarkasti sopia kaikista keskeisistä kysymyksistä, joiden pohjalta on mahdollista laatia sopimukset kahden valtion perustamiseksi. Tätä hän pitää läpimurtona.
OLMERT VAKUUTTI lehdistön edustajille, ettei Israel neuvottele Hamasin kanssa – suorasti eikä epäsuorasti – vaan vakuutti IDF:n taistelevan Hamasia vastaan, koska se hyökkää israelilaisiin siviilikohteisiin kaikkialla maassa.
VASTAUKSENA kysymyksiin, miksei Israel tee enemmän helpottaakseen palestiinalaisten elämää Juudeassa ja Samariassa Olmert selitti, että Israelin tulee kaikessa löytää tasapaino maan turvallisuuden ja myönnytysten välillä. Hän selitti, että yksi tuhoisa terrori-isku Israelissa voi tuhota koko rauhanprosessin.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoitti useista toimista, joita IDF tulee tekemään helpottaakseen ihmisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa. Barak antaa 600 PA:n poliisin ottaa Jeninin alueen turvallisuusvastuun ”harkittuna riskinä” Nablusin esimerkin tapaan.
Barak ja Olmert myös suostuvat PA:n poliisin jatkuvaan aseistamiseen, mitä esim. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu pitää vaarallisena virheenä. (JP)
3. PA:N JOHTO on joutunut uusien korruptiosyytteiden kohteeksi. Ensimmäisenä listassa on Arafatin entinen taloudellinen neuvonantaja Muhammad Rashid, joka tunnetaan myös nimellä Khaled Salam. Rashid toimi Arafatin uskottuna ja hänen raha-asioittensa hoitajana Arafatin kuolemaan saakka 2004. Muhammad Rashid ilmoitti päättäneensä investoida 600 miljoonaa USD rakennusprojektiin Aqabassa, Jordaniassa. Tämä päätös sai PA:n pääsyyttäjän Ahmed al-Mughnin aloittamaan tutkimukset, mistä Rashidin miljoonat ovat peräisin. Epäilysten mukaan ne on voitu varastaa PA:n budjetista.
RASHID HÄIPYI viisaasti julkisuudesta pian Arafatin kuoleman jälkeen vain hetkittäisiä lyhyitä uutisia lukuun ottamatta. Viime vuonna Abbasin kanslia ilmoitti, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli nimittänyt hänet välittäjäksi Fatahin ja Hamasin välille.
VAIN MUUTAMA PÄIVÄ sitten PA:n korkea virkailija Rouhi Fattouh jäi kiinni tullin haaviin yrittäessään salakuljettaa yli 3000 kännykkää Jordanista Israeliin. Fattouh väittää, ettei hänellä ollut osuutta tapaukseen, vaan että hänen autonkuljettajansa on syyllinen.
PA:n Romanian lähettilään Adli Sadekin julkistamista dokumenteista ilmenee, ettei PA:n pääneuvottelija ”rauhankeskusteluissa” Ahmed Qureia myöskään voinut välttää kiusausta nähdessään joutilaitten miljoonien ajelehtivan PA:n tileillä. Hän siirsi niistä vaivaiset 3 miljoonaa USD parempaan talteen omalle tililleen pois korruptoituneiden virkamiesten rasvaisista sormista.
QUREIA kieltää ehdottomasti, että hän olisi tehnyt jotain väärää. Hän väittää siirtäneensä rahat Fatahin tilille, mutta ehkä hän erehtyi tilinumeroista. (JP)
4. ISLAMIC JIHAD on IDF:n tietojen mukaan kehittänyt uuden rakettimallin. Se kantomatka on Grad-rakettien tapaan n. 20 km. Sitä on ammuttu ainakin kolmessa tapauksessa Gazasta Israeliin. Uuden raketin rekyyli on 6.4 mm:n kaliberi ja sen räjähdekärki n. 10 kg. Aiemman raketin rekyyli oli 4.5 mm ja räjähdekärki puolet vähemmän. Tämän mukaan uusi raketti yltää Sderotin lisäksi Netivotiin ja Askeloniin, jonka etelälaita on vähän yli 10 km Gazan rajasta.
JIHAD ON myös saanut entistä tehokkaampia kranaatinheittimiä Iranista. Toisen kantomatka apumoottorilla varustettuna on n. 10 km 4.7 tuuman rekyylillä, toisen katomatka on n. 6 km.
ULKOISESTI katsoen rauhallinen aika Gazassa on käytetty uusien entistä tuhoisampien ja vaarallisempien aseitten kehittelyyn ja hankkimiseen IDF:n katsellessa sivusta Israelin poliittisen johdon keskittyessä säilyttämään oman poliittisen asemansa. (Ynetnews)
KESKIVIIKON AIKANA terroristit ampuivat 16 rakettia Gazasta Israeliin, näistä 7 Sderotiin, yksi Ashkelonin eteläpuolelle, osa lopuista kibbutseihin aiheuttaen melkoisia aineellisia vahinkoja. Sderotissa kolme ihmistä haavoittui sirpaleista ja toistakymmentä hoidettiin shokin vuoksi.
5. LISÄÄ LÖYLYÄ Shahille heitti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka eilen ilmoitti ilman selityksiä, että Jerusalemin asemasta neuvotellaan ja on neuvoteltu kaiken aikaa. Shahin puheenjohtaja Eli Yishai on toistuvasti vakuutellut, että Shas eroaa hallituksesta heti, kun neuvottelut Jerusalemista aloitetaan. Tämä piirileikki on muodostunut hupijutuksi sen kuoleman vakavasta luonteesta huolimatta. Eräs nimeltä mainitsematon poliitikko vinoilikin, että Shas on myynyt sielunsa kolmestakymmenestä hopearahasta, joka oli muinoin orjan hinta. Tällä on sikäli totuuden jyväsiä mukana, että Shasin laitokset ovat saaneet satoja miljoonia Olmertilta, joka on pakotettu taipumaan Shasin vaateisiin oman nahkansa pelastamiseksi. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- POLIISI varautuu ns. ”maanpäivän” varalle, joka tänä vuonna sattuu ensi sunnuntaiksi. Palestiinalaiset ovat järjestäneet silloin mielenosoituksia varsinkin pohjoisessa ja tavallisesti keskittäen ne muutamalle paikkakunnalle. Usein ne ovat kiihtyneet rajuiksi mellakoiksi. Tänä vuonna on odotettavissa siviiliautojen kivityksiä mielialojen ollessa ennestään kiihkeitä. Poliisi on myöntänyt lupia mielenosoituksiin Kalansuassa, Arabehissa, Tel Shevassa ja Jaffassa. Palestiinalaiset muistavat maapäivänä 1976 mielenosoitusta, jossa turvallisuusjoukot ampuivat 6 ihmistä. (INN)
- ISRAEL AIKOO lopultakin tarttua beduiinien ikivanhaan tapaan naida useita vaimoja. Tämän johdosta heidän lukumääränsä on kasvanut 1950-luvun 30 000:sta viisinkertaiseksi. Mikäli tämän annetaan jatkua esteettä, beduiinit ovat pian enemmistönä Negevin alueella. Israelin viranomaiset ovat katsoneet jopa neljän virallisen vaimon naimista läpi sormien viitaten perinteisiin, vaikka Israelin lain mukaan se on kielletty. Sairaalat etelässä kertovat, että on aivan tavallista nuoren teini-ikäisen vaimon tulevan synnytysosastolle vanhan miehen seurassa.(INN)
- LEIPOMOT GAZASSA ovat menossa lakkoon, koska Hamas ei ole suostunut nostamaan leivän hintaa. Leipomot väittävät jauhojen puutteen aiheuttavan tarpeen tuotteiden hinnan nostamiseksi, mutta tosiasiassa avustusrekkoja ajaa Gazaan jatkuvana virtana. Hamas sulki 11 leipomoa, jotka olivat oma-aloitteisesti nostaneet tuotteittensa hintoja. Keskiviikon aikana 139 rekka-autoa ajoi Gazan kaistalle Karni-, Sufa- ja Kerem Shalomin terminaalien kautta. (INN)
- USA:N talouskriisi vähentää amerikkalaisturistien määrää Israelissa.
- KESÄAIKA alkaa Israelissa ensi yönä kello 02.00.

Wednesday, March 26, 2008

KESKIVIIKKO 26.03.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on valmis antamaan uusia aseita palestiinalaisille. Kysymyksessä on tuliaseitten lisäksi suojaliivejä luoteja vastaan, yönäkövarusteita sekä panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (APC). Nämä varusteet annetaan USA:n lähettämän kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamille ”turvallisuusjoukoille”. Barak on suostunut siihen, että 600 Daytonin kouluttamaa ”turvallisuusmiestä” ottaa Jeninin kaupungin turvallisuusvastuun. Barak kutsuu päätöstään ”harkituksi riskiksi” tahtoen sanoa tällä, että hän on täysin tietoinen päätöksensä vaarallisuudesta. Israel on ottanut näitä ”harkittuja riskejä” Oslon sopimusten solmimisesta lähtien. Nämä ”harkitut riskit” ovat ilman poikkeusta kääntyneet Israelia vastaan, mistä todisteina ovat lukemattomat israelilaiset kuolinuhrit ja eliniäkseen vammautuneet palestiinalaisten omien uhrien lisäksi. Ne eivät ole tuoneet rauhaa eikä turvallisuutta.
LIENEE OIKEUTETTUA KYSYÄ, miksi Israel suostuu tällaiseen kerran toisensa jälkeen, miksi se on valmis ”sopimuksiin kuoleman kanssa” kuvitellen sen antavan turvallisuutta (Jes.28:15, 18), vaikka kokemukset osoittavat sellaisten liittojen ja sopimusten valheellisuuden?
PALESTIINALAISTEN aseistamiskysymyksessä, tässä viimeisessä enemmän kuin aiemmissa, on nähtävissä USA:n hillitön painostus. Barak on yleisen käsityksen mukaan vastahakoisesti joutunut taipumaan kenraali Keith Daytonin vaatimuksiin, joka avoimesti kritisoi Barakia hänen palestiinalaisten koulutussuunnitelmiensa vastustamisesta. (JP)
2. DAYTONIN TUKENA on USA:n ulkoministeri Rice, joka samoin alkaa olla kärsimätön Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” hitaasta etenemisestä. Ricen suhtautumista Israelia kohtaan voisi parhaiten kuvata sanalla ”vihamielinen” leveästä mediahymystä huolimatta. JP:n asiasta kertovan artikkelin kirjoittaja Y Katz sanoo suoraan, että Barakin päätösten tarkoituksena on vähentää jännitystä Barakin ja ulkoministeri Ricen välillä. Ricen odotetaan polkevan Pyhän Maan kamaraa taas ensi lauantai-illasta lähtien. Asetoimitusten lisäksi Barak on suostunut lukuisiin muihinkin myönnytyksiin: Perustamalla ”Vip-linjan” tarkastuspisteisiin PA:n viranomaisia ja liikemiehiä varten; poistamalla muutamia tilapäisiä tarkastuspisteitä sekä tukemalla useita taloudellisia projekteja PA:n hallintoalueilla. Nämä tuskin tyydyttävät Ricea, joka odottaa kaiken rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa, mukaan lukien Jerusalemin kaupungin alue niiltä osin, kuin ne ovat 1949 tulitaukosopimuksen itäpuolella. Näihin alueisiin kuuluvat monet Jerusalemin uudet lähiöt kuten Ramot, Gilo, Pisgat Zeev, Neve Yakov, Har Homa sekä Maale Adumim, jota pidetään itsenäisenä kuntana. (JP)
3. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu ei ilmeisesti saa tilaisuutta tavata Ricea tämän seuraavan matkan aikana. Edellisen matkan aikana Rice suostui tapaamaan Netanyahun vasta lehtien alkaessa ihmetellä, mistä tällainen poikkeaminen yleisestä käytännöstä johtui. Netanyahu on julkisesti kritisoinut Annapolisin sopimuksia ja sen jälkeisiä ”rauhankeskusteluja”. Netanyahu kävi äskettäin tutustumassa Maale Adumimin ja Jerusalemin väliseen ns. E-1 alueeseen, jonne Israel on tehnyt infrastruktuurin suurelta osin valmiiksi, mutta jonka rakentamista on siirretty vuodesta toiseen. Nyt Netanyahu kehotti Olmertia aloittamaan alueen rakentamisen välittömästi välittämättä siitä, millaista vastustusta se aiheuttaisi. (JP)
4. VENÄJÄ on tunkemassa Lähi Idän kuvioihin mukaan ”pitäköön Israel siitä tai ei”, kuten JP otsikoi H Keinonin kirjoittaman artikkelin. Venäjän ulkoministeri Serbei Lavrov vieraili Israelissa viime viikolla. Hän tapasi matkansa aikana pääministeri Ehud Olmertin sekä ulkoministeri Tzipi Livnin ja presidentti Shimon Peresin. Keinon kertoo, että keskustelut Olmertin kanssa sujuivat hyvin – ehkä johtuen Olmertin oudosta tavasta mielistellä kaikkia johtajia -, mutta että keskustelut Livnin ja Peresin kanssa olivat ”ilkeät” (nasty). Lavrovin eräänä aiheena keskusteluissa oli saada Israel myöntymään Moskovan haluamaan Lähi Itää koskevaan kansainväliseen konferenssiin kesäkuussa. Israelin johto suhtautui esitykseen pidättyvästi.
VENÄJÄN JOHTO ilmoittaa kuitenkin, että Moskovan konferenssia suunnitellaan kesäkuuksi kaikesta huolimatta. Keinon kertoo Jerusalemin diplomaatteihin viitaten, että Venäjän kiinnostukseen konferenssin järjestämiseksi vaikuttaa sen huoli Iranin vaikutusvallan kasvamisesta Lähi Idässä. Näistä kahdesta liittolaisesta on tulossa kilpailijat, jotka pyrkivät haalimaan alueen maita vaikutusvaltaansa taloudellisen yhteistoiminnan merkeissä. Myös Iran on tarjonnut yhteistyötä ydinteknologian kehittämisen alueella. Monet Lähi Idän maat ovat ilmoittaneet aloittavansa oman ydinvoiman käytön suunnittelun. Näistä pisimmällä on Egypti, joka keskeytti suunnittelun yhteistyössä Venäjän kanssa Chernopylin ydinonnettomuuden seurauksena 1986. Siten tuntuu luonnolliselta, että yhteistyötä jatketaan Venäjän kanssa.
KEINON ARVIOI, että Venäjä katsoo Gazan tilanteen hyödyttävän Irania, kuten sitä tekee Hizbullahin voiman ja vaikutuksen kasvu Libanonissa, sekä todennäköisesti myös Irakin tilanteen kehittyminen suosiollisesti Iranin kannalta katsoen. Täten Iranin vaikutusvallan kasvun aitaaminen on samalla Israelin edun mukaista, arvelee Keinon. Tältä kannalta katsoen Israel ei välttämättä katso pahalla Moskovan konferenssin järjestämistä. Ainoa asia, joka aiheuttaa epäilyksiä, on Moskovan halu kytkeä Syyrian ja Israelin väliset keskustelut konferenssin asialistalle. Israelissa katsotaan, että Moskova on täysin tietoinen Israelin asettamista ehdoista keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa, kuten myös Syyrian ennakkoehdosta, jonka mukaan Israelin tulee ennen keskustelujen aloittamasta suostua luopumaan kaikista vapauttamistaan Golanin alueista.
(JP)
5. PRESIDENTTI Vladimir Putin kertoi median edustajille tiistaina, että ennen suunniteltua Moskovan rauhankonferenssia tarvitaan asioitten edistymistä ja lisäsi, että hän puhuu nyt kaikille osapuolille: ”Niin pian kuin olemme todenneet, että voimme solmia sopimuksia, jotka voidaan asteittain toteuttaa, katsomme saavuttaneemme lopullisen vaiheen suunnitteluissa.” Hän katsoi, että sellaiset valmistelut tukee aloittaa kiireisesti kuitenkin vakuuttaen, että huolimatta Venäjän halusta konferenssin järjestämiseksi se ei halua asettaa ennakkoehtoja eikä pakottaa ketään. Putin sanoi edellyttävänsä, että kaikilla osapuolilla on aito halu saavuttaa positiivisia tuloksia.
VENÄJÄLLÄ vieraileva Egyptin presidentti Hosni Mubarak kertoili medialle vaikutelmiaan Moskovan voimakaksikosta, presidentti Putinista ja hänen seuraajastaan Dmitry Medvedistä, kertoen leikkisään sävyyn, että katsoessaan heidän esiintymistä TV:n ruudussa hänen on joskus vaikea erottaa heitä toisistaan, niin samannäköisiä he ovat. Putin vakuutteli hänelle, että siitä huolimatta uudella presidentillä on oma ulkopoliittinen näkemyksensä, mutta ettei hän odota siinä suuria muutoksia. Medvedev on luvannut nimittää Putinin pääministeriksi, kun hän ottaa Venäjän presidentin tehtävät hoitaakseen toukokuussa 2008. Putin kertoi olevansa ehdottoman varma, että ”uuden presidentin aikana suhteiden kehitys maitten välillä tulee jatkumaan ilman keskeytyksiä, eikä se perustu jonkun johtajan tai jonkun ulkopuolisen mieltymyksiin vaan kansojemme syviin etuisuuksiin”. Putin mainitsi, että yksi yhteistyön kohde on energiatalous, eikä siinä tule olemaan keskeytyksiä, hän vakuutti. Mevedev toimi puheenjohtajana lähes koko Putinin valtakauden ajan valtionjohtoisen luonnonkaasu monopoliyrityksen Gazprom hallituksessa.
PUTIN SANOI Medvedevin olleen mukana laatimassa Venäjän uutta ulkopolitiikkaa, mikä takaa hänen mielestään sen, ettei siinä tapahdu suuria muutoksia. (JP)
6. KANSALLISEN INFRASTRUKTUURIN ministeri Binyamin Ben Eliezer vieraili eilen Gush Etzionissa Juudean kukkuloilla. Hän vakuutti keskustellessaan juutalaisyhteisön valtuuston puheenjohtajan Shaul Goldsteinin kanssa, että alue tulee pysymään Israelin käsissä kaikissa rauhansopimuksissa. ”Ei kukaan edes kuvittele tekevänsä myönnytyksiä Gush Etzionin asemasta missä tahansa tulevassa rauhansopimuksessa. Valtiossa, jossa asun, on muutamia paikkoja, joiden suhteen on olemassa laaja yhteisymmärrys oikeiston ja vasemmiston välillä. En usko, että kukaan on eri mieltä Gush Etzionin asemasta.”
BEN-ELIEZER kirjoitti Herodionin vieraskirjaan: ”Tämä paikka on testamentti historiassamme ja oikeudestamme taistella Juutalaisen valtion puolesta.” Hän kertoi toimivansa päättävästi huolehtiessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen perustarpeista, vedestä ja viemäröinnistä. Hän ei kuitenkaan pystynyt lupaamaan Goldsteinin pyytämää 20 miljoonan NIS avustusta Gush Etzionin viemäröinnin uusimiseksi, mutta lupasi antaa halpakorkoista lainaa. Goldstein vaikeroi, että hän on vasaran ja alasimen välissä, sillä jos hän ei pysty parantamaan viemäröintiä, häntä voidaan sakottaa, mutta hän ei pysty rakentamaan rakennuskiellon vuoksi. Ben-Eliezer lupasi viedä asian hallituksen seuraavaan kokoukseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIBANONIN RAJALLA toimivan poliisin erikoisyksikkö teki tiistaina maan suurimman puhtaan heroiinierän takavarikoinnin. He pidättivät kaksi Israelin arabia, joiden he näkivät saavan paketteja Libanonin puolella. Heiltä he takavarikoivat n. 33 kg puhdasta heroiinia, joka oli tarkoitettu Israelin markkinoille. Rajapoliisiyksikön johtaja poliisitarkastaja Ami Muallem kertoi, että huume-erä on osa Hizbullahin Israelin vastaista taistelua tarkoituksena myrkyttää Israelin nuorisoa, ja että salakuljetus Libanonista kasvaa. (JP)
- ISRAELIN YK:N lähettiläs Dan Gillerman YK:n turvallisuusneuvoston käyttämää tapaa samaistaa valtioitten laillinen oikeus puolustaa kansalaistensa turvallisuutta terrorijärjestöjen iskujen kanssa. ”Tämä vaikeuttaa samassa asemassa olevien valtioitten yhteistyötä ääriainesten eristämiseksi”. PA:n edustaja Riyad Mansour heitti Israelia vastaan tavanomaisen litanian ”väkivaltaisesta miehityksestä, laittomasta setlementtien rakentamisesta, kanainvälisen lain, moraalin ja inhimillisyyden rikkomisesta sekä ”holokaustilla uhkaamisesta”. Abbas lisäsi tähän äskettäin syytöksen ”etnisestä puhdistuksesta Jerusalemissa”. (JP)

Tuesday, March 25, 2008

TIISTAI 25.03.08
1. SALAISUUKSIA pääministeri Ehud Olmertin ja USA:n varapresidentti Dick Cheneyn välillä epäilevät uutislähteet. Cheney ja Olmert tapasivat lauantaina heti Cheneyn saavuttua Israelin kamaralle, mutta hänellä ja Olmertilla oli toinen tapaaminen maanantaiaamuna. Kummastakaan tapaamisesta ei annettu tietoja medialle, mikä on saanut diplomaattilähteet arvailemaan, että keskustelujen keskeinen aihe oli Iran ja sen ydinasehaaveet. Olmertin edustaja Mark Regel totesi vain median edustajille antamassaan lausunnossa, että tapaamiset olivat hyviä, ja että johtajat käsittelivat monia asioita, rahanprosessia, terrorismia ja uhkia alueen turvallisuudelle.
MAANANTAI-AAMUN aamiais-keskustelujen jälkeen Cheney kertoi lehdistölle, että yksityistapaamisessa todettiin Hamasin yrittävän Syyrian ja Iranin tuella torpedoida diplomaattiset keskustelut. ”Tilanne on kieltämättä vaikea, osaksi koska – uskon näin – on todisteita, että Hamas Syyrian ja Iranin tuella tekee kaikkensa rauhanprosessin torpedoimiseksi.” Käsitelleessään Jemenin välitysyritystä Fatahin ja Hamasin välillä, Cheney kertoi, että keskusteltuaan Fatahin johdon kanssa hän sai vaikutelman, että Fatahilla on ennakkoehtoja ennen kuin se edes harkitsisi suhteiden solmimista Hamasin kanssa, mukaan lukien Hamasin luopuminen kaappaamastaan vallasta Gazassa. Kuten jo tiedetään, Fatahin ja Hamasin neuvottelijat Jemenin pääkaupungissa Sanaassa allekirjoittivat eilen sopimuksen, joka on osoittautunut kyseenalaiseksi ja jota Fatahin johto Ramallahissa yrittää mitätöidä.
IRANIN TILANTEESTA jotkut uutislähteet, niiden mukana Debkafile, kertovat avoimesti, että Cheneyn Lähi Idän matka on tuonut iskun Iranin ydinlaitoksia vastaan vahvasti esille. (JP)
2. KIIREINEN DIPLOMATIA jatkuu Israelissa kiihtyäkseen toukokuun alkuun, jolloin Israel juhlii valtionsa syntymää, mitä palestiinalaiset murehtivat nimellä ”naqba”, onnettomuus. Vierailujen sarjaa värittävät Hawaiin senaattori ja pitkäaikainen Israelin tukija Daniel Inouye, joka saapuu maahan tietojenhankinta-matkalle tiistaina, kenraali William Frazer keskiviikkona tutkimaan Israelin ja PA:n saavutuksia ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa, USA:n kotimaan turvallisuussihteeri Michael Chertoff torstaina, sekä mansikkana kakun päällä USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice, joka saapuu maahan lauantai-iltana sapatin loputtua.
VALMISTELLAKSEEN ilmapiiriä vierailuihin ja edes jollain tavoin hellyttääkseen odotettavissa olevia nuhteita sekä Frazerin että Ricen taholta puolustusministeri Ehud Barak on suunnitellut muutamia toimia, joilla palestiinalaisten liikkumista ja elämää yleensä uskotaan voitavan helpottaa. Barak ilmoitti yksisanaisesti ilman selittelyjä, ettei turvallisuussyistä tiesulkuja ja tarkastuspisteitä poisteta tässä vaiheessa, mutta hän aikoo tarjota PA:n pääministeri Salaam Fayadille tavatessaan tämän ”Vip-linjan” avaamista tarkastuspisteisiin sekä muutenkin jouduttaen ja helpottaen tarkastusta, sekä perustamalla uusia tuhansien työpaikkojen teollisuusvyöhykkeitä. Vip-linjaa pitkin Shin Betin hyväksymät johtajat ja liikemiehet pääsevät sujuvasti tiesulkujen läpi.
PALESTIINALAISTEN elämän helpottamiseksi siviilihallinto on päättänyt rakentaa uuden voima-aseman Jeninin lähellä, josta voidaan antaa Israelin sähkölaitoksen virtaa usealle kylälle, kuten Rummama, Tanah, Hirbat a-Tiba, ja Tzuba, joiden sähkövirta on ollut tähän saakka paikallisten generaattoreiden varassa. Tzuba lähellä oleva vesivarasto kytketään valtakunnan verkostoon, mikä alentaa tuntuvasti veden hintaa 11 palestiinalaiskylässä. Rahoitus uuden voima-aseman rakentamiseen Jeniniin sekä lukuisten voimalinjojen pystyttämiseen palestiinalaiskyliin tulee 11.5 miljoonan (E:n?) lahjoituksena Ranskasta. (JP)
3. KUKA MURHASI Hizbullahin ”sotilaskomentajan” Imaad Mughniyehin? Jpost käsittelee tätä kysymystä H Keinon ja Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa kuten lukuisat muutkin tietolähteet. JP:n artikkelissa arvioidaan, että Syyria on ollut oudon hiljaa suorittamistaan murhaa koskevista tutkimuksistaan. Syyria ei ole suoraan syyttänyt Israelia murhasta huolimatta siitä, että Hizbullah sanoo saaneensa 100 %:n todisteet Israelin syyllisyydestä. Murharun suurterroristin leski syyttää Syyrian hallituksen osallisuutta murhaan esittäen todisteeksi sen, ettei Syyria sallinut Iranin osallistumista murhatutkimuksiin.
JPOSTIN ARTIKKELIN kirjoittajat arvailevat, että Syyrian vaikeneminen voi johtua useasta syystä: Tutkijat ovat löytäneet todisteita syyrialaisten korkeitten henkilöitten osallisuuden siihen; He ovat havainneet, että jokin toinen muslimivaltio on osallistunut murhaan, eivätkä halua mutkistaa ennestäänkin ristiriitaista ilmapiiriä 29. maaliskuuta Damaskoksessa kokoontuvalle arabiliiton kokoukselle. Saudi Arabian kuningas Abdullah on vihjaillut, ettei hän osallistu Damaskoksen kokoukseen, mikä voi automaattisesti pudottaa pois ainakin Egyptin presidentti Mubarakin ja Jordanian monarkin Abdullah II:n, mikä latistaisi sen merkityksen keskustelufoorumiksi. Saudit ovat menettäneet kärsivällisyytensä Syyrian sekaantumisesta Libanonin sisäisiin asioihin, minkä johdosta se ei ole voinut valita itselleen uutta presidenttiä.
4. JOS SYYRIA onkin hiljaa suurterroristi Mughniyehin murhasta, Hizbullahin rääväsuinen pääsihteeri Hassan Nasrallah antaa tulla suustaan Syyriankin edestä. Eilen iltapäivällä Beirutissa järjestetyssä massamielenosoituksessa, jossa osoitettiin kunnioitusta terroristin muistolle, Nasrallah kertoi videoidussa puheessaan: ”Komentajamme murhaajaa täytyy rangaista. Murhaajia täytyy rangaista, ja heitä tullaan rankaisemaan, jos Allah niin tahtoo. Me tulemme valitsemaan ajan ja paikan.” Nasrallah toisti uhkauksensa, että ”Israelin tuhoutuminen alkoi vuonna 2000 sen vetäydyttyä Etelä Libanonista, se vahvistui Israelin armeijan häviöstä vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa ja se tulee tapahtumaan”. Tarkkailijat ovat havaitsevinaan Nasrallahin puheen sävyssä lievemmän sävyn kuin aiemmin ja toteavat, että sen uhkaava sävy on tarkoitettu kotirintamalle, omille joukoille Libanonissa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toisti kuitenkin jo aiemmin esittämänsä toteamuksen, että Israel ottaa uhkaukset maan turvallisuutta vastaan todesta ja kehottaa pitämään silmät auki, sekä kotimaassa että varsinkin ulkomailla matkailevien. Barak komensi muutamia joukko-osastoja muualta maasta kesken harjoitusten siirtymään pohjoisrajan tuntumaan kaiken varalta, vaikka maasodan mahdollisuutta pidetäänkin pienenä.
LIBANONIN KAKKOSSOTA, jota Kassam-tulitus Gazasta tukee, paljasti sen rajun tosiasian, ettei lyhyen ja keskimatkan raketteja ja ohjuksia vastaan ole olemassa käyttövalmista puolustautumis-järjestelmää. Ainoa tehokas tapa on maavoimien tai erikoisyksikköjen hyökkäykset rakettien ja ohjusten laukaisupaikoille, eli niiden alueitten miehittäminen. Tämä sillä varauksella, että kaikki neuvottelut niiden ampumisen lopettamiseksi ovat rauenneet. Libanonin sota todisti myös sen, etteivät lentoiskutkaan pysty lopettamaan raketti-iskuja.
GAZAN TILANTEESSA tulitauko-sopimuksen solmiminen edellyttää, että kaikki siellä toimivat terrorijärjestöt ovat sopimuksen takana. Ei riitä, että se solmitaan Israelin ja Hamasin kesken, koska se jättäisi vapaat kädet Islamic Jihadin, PRC;n ja al-Aksan pyssymiehille Gazan kaistalla toimintaansa kehittävän al-Qaidan paikallisoston lisäksi. Israelin vastatoimet niitä vastaan antaisi myös Hamasille verukkeen toimia vastoin sopimuksia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak lensi eilen kahden päivän vierailulle Moskovaan. Hän solminee matkansa aikana Venäjän kanssa sopimuksen ydinvoimalan rakentamisesta Egyptiin. Egyptin johto vakuuttaa, ettei sopimus tarkoita sitä, että venäläiset rakentavat voimalan, vaan että sen suunnitelmat ja valmistelut tehdään Moskovassa, joitten perusteella pyydetään tarjouksia rakentajilta. Egyptin ohella Saudi Arabia suunnittelee ydinvoimalan rakentamista lähi aikoina. Egypti aloitti ydinvoimalan suunnitelman Venäjän kanssa jo 1961, mutta Chernobylin reaktorionnettomuus 1986 keskeytti suunnitelmat. (JP)
- AL-QAIDAN kakkosmies Ayman al-Zawahiri toisti aiemmat uhkauksensa maanantaina web-sivullaan, jonka mukaan ”järjestö tulee iskemään Israelin ja USA:n kohteisiin kostoksi Israelin operaatioista Gazan kaistalla”. Vain vähän aiemmin al-Qaidan johtaja Osama bin Laden esitti samansuuntaisia uhkauksia. He ovat esittäneet uhkauksia aiemminkin, mutta tarkkailijat näkevät näissä ajankohtaisen ja uudenlaisen sävyn edellisiin verrattuina. Palestiinalais-kysymyksen ohella uutena aiheena ovat Tanskassa alun perin julkaistut islamin profeetta Muhammedia karrikoivat pilapiirrokset, minkä uudelleen julkistamista joissakin Euroopan maissa al-Qaidan johto pitää anteeksi antamattomana rikoksena, joka täytyy rangaista ankarasti. (JP)
- ISRAELIN ympäristöministeriön luonnonsuojeluosasto varoittaa paikallisia hallintoviranomaisia tarkkailemaan ja tarvittaessa tekemään ennaltaehkäiseviä toimia estääkseen moskiittojen munimisen ja nopean lisääntymisen. Nämä levittävät tappavaa West Nile virusta, johon vuosittain kuolee joitain ihmisiä. Vallitsevan aiempaa aikaisemman kuumuuden uskotaan kiihdyttävän moskiittojen lisääntymistä entistä aiemmin. (JP)
- PALESTIINALAISET tulittivat sotilaita kahdessa eri tilanteessa Nablusin lähellä ja heittivät myös petrolipommeja heitä vastaan. Israelilaisia autoilijoita kivitettiin Kalkiliyan lähellä Samariassa. Henkilövahinkoja ei sattunut. Muutamia raketteja ammuttiin Gazasta, osan niistä pudotessa Gazan alueelle. (Ynetnews)
- BARAK antoi PA:n poliisille vastuun Jeninin turvallisuudesta ”harkitusta riskistä”.

Monday, March 24, 2008

MAANANTAI 24.03.08
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney kertoi Ramallahin vierailunsa aikana pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ”etteivät terrorismi ja raketit tapa vain viattomia siviilejä, vaan ne tappavat myös Palestiinan kansan oikeutetut toiveet ja pyrkimykset”. Tämän uskotaan olevan Cheneyn suora viittaus Hamasiin. Cheney vahvisti myös ”Amerikan kansan jatkavan tukeaan pyrkimyksille Palestiinan valtion perustamiseksi, joka olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten”. Mutta Cheney varoitti, että ”sen saavuttaminen edellyttää suunnattomia ponnistuksia neuvottelupöydän ääressä ja tuskallisia myönnytyksiä molemmin puolin. Se tarkoittaa myös niiden tahojen tuhoamista, jotka pitäytyvät väkivaltaan ja kieltävät toisen osapuolen oikeuden elämään.” (JP)
2. VAIKUTUSVALTAINEN PA:n virkailija kertoi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatineen keskustelujen aikana, että ”Washington painostaa Israelia lopettamaan rakentamisen setlementeissä Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa.” Virkailija lisäsi: ”Elleivät amerikkalaiset harjoita kovaa painostusta Israelia vastaan, ei ole olemassa mitään mahdollisuuksia toteuttaa presidentti Bushin näkyä kahden valtion ratkaisusta kuluvan vuoden loppuun mennessä.” Hän valitti, ettei Cheney tuonut mitään uutta. ”Emme halua lausuntoja, me haluamme tekoja. Bush pettää itseänsä, jos hän ajattelee, että rauhansopimus voitaisiin saavuttaa 2008 aikana.” (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Abbas ei tuominnut suoraan Hamasin raketti-iskuja Gazasta Israeliin, vaan totesi, että ”todellinen rauha heikentää terrorin ja äärilaidan voimia. Se voisi muodostaa oikean ilmapiirin yhteistyölle, yhteiselolle ja demokratialle. Tarvitaan tahtoa, rohkeutta ja kansainvälisen yhteisön vahvaa tukea rauhan saavuttamiseksi.” Abbas sanoi työskentelevänsä Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem, mutta syytti Israelin asettamia tarkastuspisteitä Länsirannalla ja setlementtien laajentamista, IDF:n äskettäisiä operaatioita Gazan kaistalla, palestiinalaisten jatkuvia pidätyksiä sekä IDF:n tunkeutumista palestiinalaisten alueille yleensä, mitkä estävät rauhan ja vakavuuden saavuttamista. (JP)
4. PALESTIINALAISJOHTAJIEN lausuntoja tarkastellessa huomio kiinnittyy siihen, ettei niissä edes vihjata taisteluun terrorismia ja väkivaltaisia aineksia vastaan PA:n hallintoalueilla. TOISEKSI ”kaikki ongelmat ovat seurausta Israelin harjoittamasta juutalaiskylien ja kaupunkien laajentamisesta Juudeassa ja Samariassa, IDF:n tarkastuspisteistä ja operaatioista siellä sekä IDF:n toimittamista terrorismista epäiltyjen palestiinalaisten pidätyksistä”.
KOLMANNEKSI Abbas kuuluttaa tahtoa ja rohkeutta, mitä palestiinalaisjohtajilta ilmeisesti puuttuu. Tämä asettaa vakavan kysymysmerkin USA:n harjoittaman politiikan eteen, jonka mukaan PA:n ”poliisivoimien” kouluttaminen ja aseistaminen ovat avainasemassa.
NELJÄNNEKSI palestiinalaisjohtajat huutavat apuun kaikessa kansainvälistä yhteisöä, jonka tulee tehdä kaikki valmiiksi heidän puolestaan ilman omaa ponnistusta. Tämän yhteisön tulisi heidän vaatimuksestaan painostaa Israelia jatkuviin ja vaarallisiin myönnytyksiin ja ojentaa valmiiksi rakennettu valtio heille sananmukaisesti ”kultalautasella”. Palestiinalaisjohtajien vaatimukset ”kansainväliseltä yhteisöltä” kasvavat vuosittain ilman, että ne pystyisivät osoittamaan mitään konkreettisia tuloksia, joita niiden avulla on saavutettu.
VIIDENNEKSI samat korruptoituneet johtajat pysyvät vallassa vuodesta toiseen ilman todisteita siitä, että vastuuntunto ja rehellisyys olisivat kasvaneet, kuten äskeinen PA:n korkean virkailijan yritys tuhansien kännyköiden salakuljettamiseksi Jordaniasta Länsirannalle osoittaa.
KUUDENNEKSI palestiinalaisten todelliset toiveet ja pyrkimykset ilmenevät ehkä selvimmin Ahmad Dahbourin , entisen PA:n kulttuuriministeriön virkailijan ja nykyisen kirjailijan, selityksistä: ”Petollinen sionistinen vihollinen ei salli meidän koskaan laskevan kostoamme sitä vastaan harjoittamassamme taistelussa, kunnes se on kokonaan pyyhitty pois tältä maaperältä, joka on tahriintunut marttyyriemme verestä.” Kolumnisti Barry Rubin, joka edellisen siteerauksen esitti artikkelissaan, toteaa, ettei tässä lausunnossa kiinnity huomio vain sen verenhimoisuuteen, vaan siihen, että tätä ilmaisua käytetään avoimesti ”maltillisina” pidettyjen instituutioiden sydämessä. Sekä Fatahin että al-Aksa Marttyyrien Prikaatin lehdistössä äskeistä Jerusalemin Mercaz Harav seminaarin 8 juutalaisen opiskelijan murhaajaa ylistetään yhtenä noista ”marttyyreistä”. Rubin jatkaa, että ”olemme todistamassa uuden Fatahin syntymistä, mutta se uusi Fatah ei ole sitä, mitä Tony Blair ja Gondoleezza Rice haaveilevat, vaan se on aseita heiluttava äärilaidan versio, jonka sydämenä ovat al-Aksan terroristit”. Rubin selittää, ettei al-Aksa ole Fatahista eronnut alajärjestö, vaan se on oleellinen osa Fatahia. Rubin ennustaa, että jos Marwan Barghouti päästettäisiin vankeudesta, kuten jotkut lapselliset Israelin johtajat esittävät, Barghouti, entinen al-Aksan ja Tanzimin johtaja, tulisi parissa vuodessa johtamaan sekä Fatahia että PA:ta. (JP)
5. LIKUDIN KANSANEDUSTAJAT alkavat huolestua puheenjohtajaansa Binyamin Netanyahua vastaan esitetyistä syytöksistä, joita Israelin media kutsuu ”skandaaleiksi”. Syytöksiä esitetään Netanyahun virallisista matkoista vaimonsa kanssa Ranskaan ja Englantiin, joiden kustannuksiin hänen väitetään käyttäneen julkisia varoja nimenomaan vaimonsa osalta. Lisäksi syytösten kohteina ovat hänen käyttämiensä hotellien ylellinen ja kallis taso. Vaikka asiaa kommentoineet ovat tehneet vertauksia toisten johtajatason henkilöitten yöpymispaikkoihin ja todenneet, että taso on yleinen, se ei ole poistanut kysymyksiä ja syytöksiä lehtien palstoilta. Netanyahu itse pitää syytöksiä poliittisena ajojahtina, mitä se voi ollakin, ja vakuuttaa selvittävänsä, kuka tai mitkä tahot ovat syytösten takana. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että poliitikkojen kansansuosio heilahtelee rajustikin, ja että median kirjoittelulla ja kuvaruutujen välittämillä uutiskatsauksilla voidaan siihen suuresti vaikuttaa.
LIKUDIN kansansuosio on ollut selvästi muita puolueita suurempi pysytellen gallupien mukaan yli kolmenkymmenen kansanedustajan vahvuudessa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kansanedustajat odottavat hermostuneina uusia mielipidetiedusteluja, joiden he pelkäävät esittävän Likudille roimaa pudotusta. Tämä kaikki Netanyahun suhteellisuustajun puutteesta, he arvioivat. (JP)
6. ISRAELIN ONGELMAKSI on nousemassa muitten lisäksi maahan yhä suuremmin joukoin pyrkivät laittomat siirtolaiset. He tulevat pääasiassa Afrikasta Egyptin kautta, jonka Israelin vastainen raja Siinailla on lähes avoin satunnaisia poliisi- ja sotilaspartioita lukuun ottamatta. Viimeisen kolmen kuukauden aikana maahan tuli laittomasti 2 400 turvapaikan hakijaa, ja maassa on heitä ennestään yli 7 000. Heidän lukumääränsä on viime aikoina kasvanut siten, että joka viikko tulee yli 800 ihmistä. Hallitus on käsi suussa. Se pyrkii palauttamaan osan heistä johonkin turvallisena pidettyyn afrikkalaiseen maahan osan saadessa jäädä maahan. Mitään suunnitelmaa ei kuitenkaan ole saatu laadituksi.
TURVALLISUUSJOUKKOJA moititaan siitä, etteivät ne tee kaikkea mahdollista estääkseen laittoman ihmisten virran maahan, vaikkapa välivalloin, jos tarpeen. Turvallisuusjohtaja Avi Dichter esittää rajan pinnassa olevien vankiloitten majoitustilojen laajentamista, jonne heidät voitaisiin sijoittaa odottamaan, mitä heille tehdään. Israel palautti äskettäin 48 ihmistä Egyptiin ja muutaman Sudaniin, josta he olivat tulleet, mutta Sudanissa heitä voi odottaa kidutus ja kuolema.
EGYPTI on omalta osaltaan pyrkinyt tehostamaan rajavalvontaansa ja pidättänyt lukuisia, surmaten joitakin vastahakoisia. Päivän uutisten mukaan Egyptin poliisi pidätti sunnuntaina 13 afrikkalaista, jotka olivat matkalla rajan yli Israeliin. Beduiini salakuljettajat olivat vaatineet kultakin ryhmän jäseneltä 500 USD yösijan ja matkan järjestelyistä Kairosta rajalle. Ryhmän joukossa oli naisia ja lapsia Eritreasta, Norsunluurannikolta, Ghanasta ja Sudanista. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- POLIISIN ja turvallisuustoimen lisätyt turvallisuustarkastukset yhdessä rajusti kasvaneen pääasiassa kristittyjen muodostaman turismin kanssa ovat aiheuttaneet massiiviset jonot Temppelivuorelle pyrkiville. Eilen jono ulottui Mughrabi-portilta, jonka kautta turistit päästetään vuorelle, Lantaportille saakka. Poliisi on tehostanut vuorelle pyrkivien turvatarkastusta myös suullisin kyselyin. Se ei kuitenkaan ole vähentänyt heidän haluaan päästä nousemaan Temppelivuorelle. Viime vuonna Temppelivuorella vieraili lähes 240 000 turistia, kasvua 41.4 % edellisvuodesta. Israelilaisia vuorella kävi viime vuonna 5 200, kasvua 6.3 % . (Ynetnews)
- SRI LANKAN pääministeri Ratnasiri Wickremanayake saapui sunnuntaina Israeliin viralliselle vierailulle, ensimmäisenä Sri Lankan pääministerinä vastoin maan muslimivähemmistön toiveita. Pääministeri tapaa Israelin korkeinta johtoa, vierailee holokaustmuseossa ja Sderotissa sekä tapaa myös PA:n johtoa. Viime vuonna Israelin kauppa Sri Lankaan oli 60 miljoonan edestä lähinnä maatalouden tuotteita ja lääkkeitä. Israel lähetti lääkintähenkilöstöä Sri Lankaan 2004 tsunamin uhrien auttamiseksi. Tsunami tappoi 225 000 ihmistä 11 maasta. (JP)
- POLIISI epäilee, että Arielissa kristityn papin asunnossa tehdyn pommi-iskun takana on lähetystyötä vastustava järjestö. Pastori David Ortizin 16-vuotias poika Ami sai hengenvaarallisia vammoja avatessaan asunnon oven ulkopuolelle jätettyä Purim-koria, jonne pommi oli piilotettu. Pojalla ei ole enää hengenvaaraa, mutta hän joutuu käymään läpi toistuvia leikkauksia eri puolilla ruumistaan. Hänen kaulassaan on 20 sm:n haava, hänen keuhkonsa vahingoittuivat, hänellä on toisen asteen palohaavoja rinnassaan ja käsissään ja menettänyt lihaksia reisissään. Häneltä on amputoitu kaksi varvasta. Lähetystyötä vastustavan järjestön Yad Leahim puheenjohtaja rabbi Dov Lifshitz epäilee juutalaisten olevan pommi-iskun takana, koska se vain vahingoittaa heidän asiaansa. (JP)
- ISRAELIN armeija ja turvallisuusjoukot valmistautuvat Hizbullahin järjestämän massamielenosoituksen varalta Beirutissa tänään iltapäivällä komentajansa Imaad Mughniyehin muistoksi. Myös lääkintähenkilöstö on varautumassa. (Ynetnews)
- Puolustus-ministeri Barak aikoo poistaa tarkastuspisteitä ja muutenkin helpottaa palestiinalaisten elämää ja liikkumista Juudeassa ja Samariassa odotellessaan USA:n ulkoministeri Ricen matkaa Israeliin ensi viikolla.(JP)

Sunday, March 23, 2008

SUNNUNTAI 23.03.08
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney saapui eilen Israeliin, kiertomatkansa toiseksi viimeiseen etappiin. Aiemmat kohteet olivat Oman, Irak, Afganistan ja Saudi Arabia. Israelista hän jatkaa maanantaina Turkkiin ennen kotimatkaansa.
SAUDI ARABIASSA Cheney keskusteli runsaan tunnin ajan kuningas Abdullahin kanssa, tutustui kuninkaan hevostalliin Riadin lähellä sekä nautti kiireisen päivällisen hänen kanssaan. Yksi tärkeimmistä kuninkaan kanssa käymiensä yksityiskeskustelujen aiheista lienee ollut saudien öljyntuotannon nostaminen, josta Cheney keskusteli myös kuningaskunnan öljyntuotanto-ministerin kanssa. USA haluaisi öljyntuotannon nostamista bensiininhinnan laskemiseksi. Saudit ovat olleet haluttomia tähän, eikä ollut varmuutta, saiko Cheney muutosta asiaan.
VARAPRESIDENTTI Cheney vakuutti Israelissa, ettei USA koskaan painosta Israelia ratkaisuihin, jotka vaarantavat sen turvallisuutta, ja sanoi USA:n lujasti tukevan Israelin oikeutta puolustaa itseään kaikkina aikoina, terrorismia, rakettihyökkäyksiä ja muita uhkia vastaan, joitten tarkoituksena on Israelin tuhoaminen.
CHENEY totesi historian osoittavan, että ollessaan kasvokkain arabien kanssa, jotka hyväksyvät Israelin olemassaolon ja ovat halukkaita ja kykeneviä suoriutumaan sitoumuksistaan, Israel on valmis kauaskantoisiin kansallisiin uhrauksiin rauhan hyväksi. Hän uskoi tämän soveltuvan myös suhteisiin palestiinalaisten kanssa. Cheney yrittää edistää ”rauhankeskusteluja” Bushin näyn mukaisesti, jonka päämääränä on kaksi itsenäistä valtiota, asuen turvallisina ja rauhassa. Tämä huolimatta siitä, että väkivalta lisääntyy sekä Gazan sisällä että sieltä Israeliin, että Juudeassa ja Samariassa ja jopa Israelin arabien keskuudessa. Lisäksi gallupien mukaan Fatahin ja Abbasin kannatus territorioissa laskee edelleen Hamasin ja Haniyehin eduksi.
CHENEY osallistuu tänään pääsiäispäivän jumalanpalvelukseen USA:n lähetystössä. Iltapäivällä hän matkustaa Ramallahiin, jossa hän tapaa sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin että pääministeri Salaam Fayadin. Hän ennusti vaikeita päätöksiä ja tuskallisia myönnytyksiä molemmilla puolilla, mutta vakuutti Amerikan hyvästä tahdosta tässä prosessissa.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice matkustaa Israeliin huhtikuun alussa. Presidentti George Bush matkustaa Israeliin toukokuun alussa osallistuakseen Israelin 60-vuotispäivien viettoon 14.05.08. Israelin tapana ei ole esitellä sotilasmahtiaan juhlapäivien aikana, eikä tulle järjestämään suuria sotilasparaateja tälläkään kertaa. (JP)
2. ISRAELIN ILMAVOIMIEN komentaja kenraalimajuri Elazar Shkedy määräsi kaikki F-16I koneet lentokieltoon koska erään koneen ohjaajat valittivat outoa hajua koneen ohjaamossa. IAF:n lääkintäosaston suorittamissa testeissä todettiin, että hajun aiheutti määrätyntyyppinen formaldehydi, jonka tiedetään aiheuttavan syöpää, jos sen kanssa joutuu kosketuksiin suurina määrinä. Vaikka formaldehydia havaittiin vain yhden koneen ohjaamon materiaaleissa, Shkedy määräsi kaikki 102 konetta toistaiseksi lentokieltoon.
F-16I on Israelin ilmavoimien (IAF) pisimmälle kehitettyjä koneita F-15I:n ohella (I tunnusnumeron jälkeen tarkoittaa Israelia). Israel on asentanut koneisiin Israelissa kehitettyjä laitteistoja.
NYT lentokieltoon asetetut F-16I koneet on valmistanut Lockheed Martin. Ne hankittiin vuonna 2000 kenraaliluutnantti Dan Halutzin johtaessa Israelin Ilmavoimia. Toinen osa F-16I koneitten tilauksesta saataneen kuluvan vuoden lopussa. (JP)
3. ISRAEL JATKAA korkeaa hälytysvalmiutta maailmanlaajuisesti tulevien viikkojen aikana. Hizbullah ilmoitti äskettäin saaneensa täysin varmoja todisteita, että Israel oli Hizbullahin ”sotilas-komentajan” suurterroristina tunnetun Imaad Mughniyehin salamurhan takana. Israel kieltää osallisuutensa. Erään uutisen mukaan helmikuun 12. päivän salamurhan suunnittelijat kuuluivat Bashar Assadin lähipiiriin. Terrorijärjestöt, jollainen Hizbullah on, eivät välttämättä tarvitse ulkoista motiivia terrori-iskuihinsa, joskin se voi kiihdyttää niiden toteuttamista.
TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat lisänneet valvontahenkilöstöään meneillään olevien Purim-juhlien ajan, jotka jatkuvat Jerusalemissa suurina yleisöjuhlina tänään. Shin Bet on myös lisännyt valvontahenkilöstöään Israelin lähetystöjen ja instituutioitten lähellä kaikkialla maailmassa. Israelilaisten El-Al koneitten turvallisuusjärjestelyjä on uudistettu ja muutettu. Yhtenä vaihtoehtona pidetään Hizbullahin yrittävän ampua alas EL-AL matkustajakoneen olalta laukaistavalla ohjuksella, kuten al-Qaida yritti Keniassa 2002.
PULUSTUSVIRANOMAISET ilmoittivat viikonvaihteen aikana, että israelilaisiin matkustaja-koneisiin asennetaan järjestelmä, joka laukaisee lämpöä tuottavan valoraketin harhauttaakseen konetta kohti ammutun lämpöhakuisen ohjuksen. Järjestelmä asennetaan ensiksi koneisiin, jotka lentävät vaarallisina pidettäviin kohteisiin Afrikassa ja Aasiassa. Asia nostettiin hoidettavien asioitten joukkoon Kenian ohjusiskun jälkeen, mutta maksajaa ei silloin löydetty. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hizbullah on kasvattanut raketti- ja ohjusarsenaalinsa yli 2.5-kertaiseksi siitä, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa. Sillä on Debkafilen mukaan 40 000 rakettia ja ohjusta. Niiden joukossa on 400 km:n kantomatkan raketteja, joilla se yltää Litanijoen pohjoispuolelta Beershebaan asti. Tämä tarkoittaa, kuten Debkafile toteaa, että vain Eilat maan eteläkärjessä on Hizbullahin ja Hamasin yhteisen rakettiuhan ulkopuolella lähtien olettamuksesta, että Jordanian raja pysyy rauhallisena. Debkafile kertoo myös artikkelissaan, että Syyria on toimittanut Hizbullahille venäläisvalmisteisia ohjuksia sekä panssarien että lentokoneitten torjutaan. Niiden joukossa on venäläisvalmisteisia ZSU-100 kanuunoita, joitten 14.4 mm rekyyli-ammukset ovat tehokkaita matalalla lentäviä lentoaluksia kuten helikoptereita ja ohjaajattomia koneita (drones) vastaan.
5. FATAHIN JA ISLAMILAISEN järjestön Jund al-Sham pyssymiehet ottivat kiivaasti yhteen Siidonin ulkopuolella olevassa Ein el-Hilwen pakolaisleirissä Libanonissa. Yksi pyssymies kuoli ja kolme haavoittui ammuskelussa, kaikki Fatahin jäseniä, vastapuolen uhreista ei ole tietoja. Jännitys nousi pakolaisleirissä Fatahin pidätettyä Jund al-Shamin jäsenen Hussam Maaroutin ja luovutettua hänet Libanonin viranomaisille syyttäen miestä Fatahin virkailijan murha-suunnitelmista, minkä Libanonin virkailijat vahvistavat. Jund al-Shamin pyssymiehet hyökkäsivät Fatahin toimistoja vastaan konekiväärein ja kranaatein, mihin Fatahin joukot vastasivat samoilla aseilla. Muutamat perheet pakenivat leiristä turvallisemmille alueille.
JUND AL-Sham (Sham-alueen sotilaat) on al-Qaidaan kallistunut Asbat al-Ansar järjestön alaryhmä. Niiden pyssymiehet ovat toistuvasti hyökkäilleet Fatahin joukkoja vastaan Libanonissa ja varsinkin Ein el-Hilwen leirissä, joka on suurin Libanonin 12:sta pakolaisleiristä; ja siinä asuu 70 000 asukasta. Pakolaisleireissä on oma sisäinen hallinto eikä Libanonin viranomaisilla ole oikeutta mennä sinne ilman erikoislupaa. (JP)
6. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov vieraili perjantaina Ramallahissa käyden tervehtimässä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia. Lavrov vaati Gazan kaistan saarron purkamista sekä ”setlementtien” rakentamisen täydellistä lopettamista. Hän kutsui Egyptin ja Israelin julistamaa Gazan saartoa hylättäväksi ja vaati kaistan ihmisille mahdollisuutta normaaliin elämään. Kahdeksan ei-hallituksen tukeman brittijärjestön (NGO) laatiman selvityksen mukaan 80 % Gazan asukkaista tarvitsee ulkopuolista tukea elääkseen; työttömyys on 40 %.
LAVROV kannatti Fatahin ja Hamasin yhteistyön ja yhteishallituksen uudelleen solmimista esittäen samalla vaatimuksen sekä Israelin että PA:n niille asetettujen ”tiekartan” määräysten toteuttamista. Lavrov tapasi Syyriassa ennen Israelin matkaansa Hamas-johtajan Khaled Mashaalin. Israelissa hän tapasi mm. pääministeri Olmertin. Olmert ei lämmennyt Lavrovin esitykselle Moskovan rauhankokoukselle, mutta Abbas kannatti sitä lämpimästi.
OLMERT suostui Venäjän tarjoukseen toimittaa 25 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC) PA:n joukoille. PA halusi asennettavaksi niihin konekiväärin katolle, mutta siihen Olmert ei suostunut. Palestiinalaiset voivat kuitenkin asentaa niitä sinne itse. Myöhemmin ajoneuvoja toimitetaan 25 lisää, mikäli PA:n turvallisuusjoukkojen järjestyksenvalvonta tehostuu. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- ARABILEHTI kertoo, että Israel on valmis tulitaukoon Hamasin kanssa. Israelin viranomaiset kieltävät lähettäneensä tällaista viestiä Kairon keskusteluihin.(JP)
- FATAHIN JA HAMASIN väliset keskustelut Jemenissä yhteishallituksen muodostamisesta sen sijaan näyttävät jatkuvan, vaikka välillä ilmoitettiin Fatahin delegaation tulevan kotiin. (JP)
- PA ILMOITTAA toistaiseksi erottaneensa PA:n virkailijan Rouhi Fattouhin, joka yritti salakuljettaa yli 3000 kännykkää, arvoltaan yli 300 000 USD, Libanonin rajan yli. Fattouh kielsi tienneensä niistä mitään, mutta autonkuljettaja väitti samaa. PA:n virkailijat epäilevät, että tapaus on osa laajempaa kännyköitten salakuljetusta Länsirannalle. PA:n virkailijat ovat aiemmin tehdyissä ratsioissa takavarikoineet jälleenmyyjiltä 7000 kännykkää, joiden uskottiin olleen menossa mustille markkinoille ohittaen veronmaksun PA:n tileille. (JP)
- AINAKIN 2000 länsimaista pyhiinvaeltajaa tungeksi pitkäperjantain aikana Jerusalemin vanhakaupunkiin. Monet heistä raahasivat olallaan puisia ristejä kulkiessaan Via Dolorosaa (tuskien teitä) ja sen 14 pysähdyspaikkaa. Ohjelmaan kuului ristiinnaulitsemistapahtuman kuvitteellinen näytös. Muurien ulkopuolella juutalaiset juhlivat Purimia lasten pukeuduttua mielikuvituksellisiin asuihin enkeleistä lähtien. (JP)
- TÄNÄÄN Jerusalemissa on 36 asteen helle, yöllä 23 astetta. Loppuviikosta viilenee.