KESKIVIIKKO 20.08.08
1. GEORGIA näyttelee melkoista osaa Israelin suhteissa Venäjään ja sen kautta Venäjän ja arabimaitten välisiin suhteisiin. Venäjän yleisesikunnan apulaispäällikkö kenraaliluutnantti Anatoly Nagovitzin syytti Israelia tiistaina, että se oli myynyt Georgialle miinoja, räjähteitä, erikoisräjähteitä miinakenttien puhdistamiseksi sekä kahdeksaa eri tyyppiä olevia miehittämättömiä tiedustelukoneita. Hän kertoi myös, että Venäjän armeija oli pidättänyt Potissa 20 Georgian univormuissa kulkevaa sotilasta, joista kolme oli arabeja. Tämän hän kertoi osoittavan, etteivät Georgian armeijan sotilaat ole vetäytyneet tukikohtiinsa, kuten tulitaukosopimus edellyttää. Mutta sama sopimus edellyttänee, että Venäjä vetää kaikki joukkonsa pois Georgiasta, mikä ei ole toteutunut – sikäli kuin raportteihin maasta on uskomista – ollenkaan. Päin vastoin Venäjän joukot ovat jakamassa Georgiaa alueisiin, joihin ne asettavat venäläismielisiä paikallishallituksia. Lisäksi sen joukot ovat jakaneet maan kahteen osaan katkaisemalla länsi- ja itäosien välisen rautatien sekä tärkeimmän maantien. Tällä toimenpiteellä Venäjä on rampauttanut Tbilisin keskushallinnon ja sen mahdollisuudet valvoa maata. Nyt se pystyy syyttämään, ettei keskushallinto valvo enää maataan, mikä antaa Venäjän joukoille oikeuden pitää maassa yllä oikeutta ja järjestystä, ne selittävät.(JP)
2. USA VAROITTAA Venäjää vetämään kiireesti joukkonsa pois Georgiasta, ties monesko sellainen joko presidentti Bushin tai ulkoministeri Ricen lausumana. Näillä varoituksilla ei näytä olevan mitään vaikutusta. Venäjä ilmoittaa tyynesti, että se on vetämässä joukkojaan, mutta esim. Gorin kaupunki on edelleen tukevasti venäläisten joukkojen miehittämä. Sieltä lähti pieni panssaroitu joukko-osasto, jolla ilmeisesti oli mukanaan ohjusten laukaisualustoja, mutta pääosa joukoista jatkaa kaupungin miehitystä. Toinen kaupunki, jota Venäjän joukot miehittävät tiiviisti, on Potin satamakaupunki Mustameren rannalla. Samalla Venäjän laivasto jatkaa Georgian saartoa mereltä.
NATON JOHTO keskusteli eilen suhteitten katkaisemiseksi Venäjän kanssa, kunnes se on solmimansa tulitaukosopimuksen mukaisesti vetänyt joukkonsa Georgiasta ja kunnioittaa maan itsenäisyyttä ja alueellista yhtenäisyyttä. Naton mahdollisuudet näyttävät olevan aivan yhtä vähäiset kuin USA:kin vaikuttaa ratkaisevasti tilanteen palaamiseksi normaaliksi. (JP)
3. LIENEEKO SATTUMA vai tarkoin harkittu toimenpide, että Venäjän korkea esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Anatoly Nagovitzin esitti syytöksen Israelin aseviennistä Georgiaan ja sen erikoisjoukkojen ja tiedustelupalvelujen kouluttamisesta päivää ennen Syyrian presidentti Bashar Assadin kahden päivän ”työvierailua” Moskovaan, joka alkaa tänään. Syyria on esittänyt halunsa saada Venäjän ilmatorjunta-aseistusta sekä sen pisimmälle kehitettyjä ohjuksia. Venäjä viivytteli ratkaisun tekemistä Syyrian toiveisiin, mutta nyt näyttää ilmeiseltä, että Syyria saa niitä lähitulevaisuudessa. Venäjä toimittaa S-300 ilmatorjunta patteristoja, jotka ilmeisesti sijoitetaan Beirutin lähelle tai Tartusiin, jonne Venäjän laivasto rakentaa suurta huoltosatamaa. Lisäksi Venäjä toimittanee Syyrialle Iskander-ohjuksia, jotka ovat tarkkoja ja joiden torjunta on vaikeaa niiden risteilyominaisuuksien vuoksi. Venäjä haluaa rakentaa Syyriaan pysyvän tukikohdan maa-armeijaansa varten, kertovat uutislähteet. Venäjän johto vihjaa harkitsevansa läheisempiä suhteita arabimaihin.
UUTISLÄHTEET kertovat myös, että Venäjä varustaa sekä Baltian että Mustanmeren ja Välimeren laivastonsa alukset ydinohjuksin, kuten myös sen kaukopommittajat.
Ei liene ihme, että USA:n johto ihmettelee, aikooko Venäjän nykyinen johtokaksikko palauttaa Neuvostoliiton sellaiseksi, kuin se oli kunniansa päivinä. (JP, Debkafile)
Julkistan lähiaikoina artikkelin nimellä Venäjän Valtapolitiikka, jossa tarkastelen muutamia Venäjän ulkomaanpolitiikan suuntauksia ja arvioita käsitteleviä analyysejä.
4. OLMERT TULEE takaisin, näyttävät JP:n asiaa koskevat artikkelit kertovan. Olmertia läheisesti tukeva juonittelija kansanedustaja, Knessetin sisäisen komitean puheenjohtaja Tzahi Hanegby junaili Kadima-puolueneuvoston puheenjohtajan Meir Nitzanin kanssa puolueen oikeusoppineitten suosituksesta puolueen puheenjohtajavaalien siirtämisen Kadiman aktivistin David Schwartzin ja Hussein Suleimanin esityksen mukaan. Suleiman kertoi journalisteille, että hän halusi tällä antaa Olmertille muutaman lisäkuukauden. Siirtämisen oikeudellinen puolustus oli selitys, ettei tilaisuus, jossa päätös tehtiin, ollut kaikilta osin hyväksyttävä. Uusintaäänestys voidaan järjestää lähiaikoina. Toinen siirtämistä puoltava selitys oli Suleimanin mukaan se, että hän halusi antaa yhdelle neljästä puheenjohtaja-ehdokkaasta lisää aikaa tehdä vaalityötään. Tämä ehdokas on sisäministerinä toimiva Meir Sheetrit, joka on läheinen Olmertille. Olmert haluaa varmistaa näin selustaansa.
KADIMAN vahvimpana pidetty puheenjohtajaehdokas ulkoministeri Tzipi Livni pyrki vaikuttamaan vaalien siirtämistä esittäneeseen Hussein Suleimanin päätökseen kutsuen hänet toimistoonsa. Ei ole tiedossa, miten Livni onnistui, mutta Suleiman vakuutti, ettei hän lupautunut tukea Livniä, kuten otaksutaan. Puheenjohtajavaalit on tarkoitus pitää 17.09.08.
LABOURIN puheenjohtaja puolustusministeri Ehud Barak kertoi vain muutama päivä sitten, että Labour vastustaa talousministeri Roni Bar-Onin laatimaa 2009 budjettiesitystä, mutta Barak soitti eilen Olmertille kertoen Kairon matkastaan, minkä keskustelun jälkeen Barak on vihjaillut, ettei Labour enää vastusta budjettiesitystä. Tämä puolestaan ärsytti Shas-puoluetta, joka vastustaa budjettiesitystä, koska siihen ei ole sisällytetty lapsilisäkorotuksia. Kuten saattaa arvata, Shas syyttää, että Labour petti sanattoman sopimuksensa Shasin kanssa.(JP)
5. HAMASIN JOHTO Gazassa ilmoittaa, että se vastustaa Mahmoud Abbasin esittämää ja Saudi Arabian tukemaa esitystä arabijoukkojen mobilisoimiseksi Gazan kaistalle, koska se sen mielestä vain syventää Hamasin ja Fatahin välistä eroa. Joukkojen tarkoituksena olisi muodostaa Gazan kaistalle turvallisuusjoukot, jotka pystyisivät valvomaan kaistan hallinnon siirtämistä Hamasin ja Fatahin muodostamalle yhtenäishaalitukselle. Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi journalisteille, että Hamasin alaiset turvallisuusjoukot valvovat täysin lain ja oikeuden toteuttamista Gazassa, eivätkä ulkopuoliset joukot ole siten tarpeen. Hän kielsi huhut, joiden mukaan Egypti olisi kutsunut Hamasin ja Fatahin johtajat Kairoon keskustelemaan järjestöjen välisen yhteistoiminnan palauttamiseksi.
HAMASIN KANSANEDUSTAJA Ismail Ashkar sanoi pelkäävänsä, että esityksen tarkoituksena on palauttaa tilanne ennen 1967, jolloin Egypti hallitsi Gazan kaistaa ja Jordania Juudeaa ja Samariaa. Hän sanoi, että esitys on täysin hylättävä lisäten, että tarvitaan palestiinalaisten muodostamat turvallisuusjoukot, ei arabien.
PA:n edustaja Kairossa Nabil Amr puolestaan kertoi, että eri palestiinalaisryhmien edustajat kokoontuvat Kairossa lähipäivinä keskustelemaan ”kansallisesta sovinnosta”. Hän ei tiennyt, osallistuuko Hamas keskusteluihin, mutta sanoi niitä käytävän Egyptin hallituksen suojeluksessa.
HAMAS kielsi Gazassa asuvia Fatahin virkailijoita lähtemään kaistalta, ennen kuin Fatah antaa passit siellä asuville gazalaisille. Fayadin hallitus on kieltäytynyt lähettämästä passeja Gazan kaistalle selittäen, ettei PA tunnusta Hamasin valtaa siellä. Tämä estää samalla tuhansien ulkomaille haluavien gazalaisten matkan ulkomaille sitten, kun terminaalit kaistan rajoilla avataan liikenteelle. Hamasin kielto koskee myös Fatahin korkeimpia virkailijoita kuten Zakariya al-Agha ja Ibrahim Abu al-Naja. Hamasin edustaja kertoo, että Gazan kaistalla on 1500 lääkintähoitoa odottavaa potilasta, jotka eivät ole päässeet hoitoon Egyptiin tai ulkomaille. Osa Gazan potilaista hoidetaan Israelissa, kiireelliset tapaukset myös terminaalien ollessa muulta liikenteeltä suljettuina. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallituskoaliittion puheenjohtaja Joel Hasson kannattaa juutalaisen omistusoikeuden palauttamista Hebronissa. Juutalaiset asukkaat karkotettiin Hebronista 1929 veristen arabien järjestämien mellakoiden seurauksena. Hebroniin jäi lukuisia juutalaisten omistamia taloja ja maaomaisuutta, mitä arabit ovat hallinneet ja väittävät omistavansa usein väärennettyjen dokumenttien avulla. (JP)
- Egyptin parlamenttitalo, jossa kokoontuu sen ylähuone, syttyi tuleen ja paloi hallitsemattomasti. Tämä palatsirakennus on 1900-luvulta. Tulipalon aiheutti luultavasti oikosulku. Jotkut työntekijät ja palomiehet kärsivät savumyrkytyksestä. Egyptissä rakennuksissa tulee lain mukaan olla alkusammutusvälineitä, kuten vaahtosammuttimia, mutta lakia ei noudateta eikä valvonta ole pystynyt korjaamaan tilannetta. (JP)
- Israelissa vieraileva entinen Arkansasin kuvernööri ja presidenttiehdokas Mike Huckabee totesi 48 tunnin vierailunsa aikana, ettei Israelin pitäisi vaihtaa maata rauhaa vastaan. Hän ihmetteli, miten voi säilyttää rauhaa, jos maan luovuttamisen kautta menetät mahdollisuuden puolustaa rajoja ja maan asukkaita. Hän katsoi, ettei tilapäinen aselepo tarkoita rauhaa, jos samaan aikaan vihollisuudet jatkuvat ja rajan takana kerätään uusia aseita tarkoituksella murtaa sovitut rajalinjat. Hän on viimeisen 35 vuoden aikana vieraillut Israelissa 9 kertaa ennen tätä matkaa, ja katsoo niiden kautta saaneensa hyvän tuntuman Israelin ja palestiinalaisten välisiin ongelmiin.(JP)
- Iranin virallinen uutistoimisto ilmoittaa, että Iran aikoo rakentaa useita uusia ydinlaitoksia. Aiemmin Iran ilmoitti valmistelevansa kuuden ydinlaitoksen rakentamista 2021 mennessä. Valmistelut kestävät 13 kuukautta.(JP)
- Hamasin aseistettu siipi Izza al-din al-Kassam pitää sotaharjoituksiaan entisen Netzarimin raunioille Gazassa. Hamasin edustaja Abu Ubaida sanoi, että Abbas estää neuvotteluja Gilad Shalitista. Hän uhkaili, että Shalit saa kärsiä Ron Aradin kohtalon, ellei Israel muuta asennoitumistaan. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019